Page 1

UafhĂŚngige aftappere & andre producenter


Uafhængige aftappere og destilleriaftapninger På trods af Qualityworlds brede sortiment med over 900 varenumre indenfor specialspiritus af højeste kvalitet, er det whisky der til stadighed udgør vores fundament og her vi har vores allerstørste ekspertise og erfaring. Vi har valgt at specialisere os i det unikke, alt det de andre ikke har, det specielle og stærkt begrænsede hvor kvaliteten hele tiden er i fokus og hvor smagen går forest. Derfor importerer vi mere end 500 whiskyer fra ca.15 forskellige uafhængige aftappere – og langt de fleste af vores whiskyer er enkeltfadsaftapninger, aftappet ved fadstyrke, uden tilsætning af farve og ikke koldfiltreret (bare rolig vi skal nok forklare alle de sære ord vi bruger, hvis du bare vil have tålmodighed og læse hæftet igennem). Her følger en kort forklaring om hvad uafhængige aftappere og enkeltfadswhisky egentlig er for en størrelse. Et destilleri med stor volumen, kraftig markedsføring og etableret brand har behov for at sikre at forbrugeren altid får den samme oplevelse med en flaske herfra. Nøgleordet bliver ’ensartet smagsoplevelse’ med høj grad af repeterbarhed, så en flaske købt om 5 år smager som en flaske købt idag.

Whisky lagres på egetræsfade på 190-500L, og mellem 60-80% af den endelige ’smagsoplevelse’ stammer fra kemiske forbindelser der kommer fra fadlagringen, enten via tilførte stoffer eller via komplekse ændringer i eksisterende forbindelser. Derfor varierer smagen af den ’samme’ whisky fra fad til fad – hvert fad er en levende organisme med eget liv og eget slutprodukt – og ligger langt fra ønsket om ensartethed. Som en naturlig følge af denne variation, blander destillerierne 50, 100, 500 fade, afhængigt af hvad de har behov for, for at udjævne alle de små nuancer og variationer der er mellem hvert fad. Hver gang der aftappes blandes fade for at matche den smagsprofil man har valgt er destilleriet egen. Tit har de forskellige profiler, måske en 10 års, en 15 års og en 20 års – men det er alle profiler der ”skabes” og fastholdes ved at blande fade indtil man er tilfreds med resultatet. I modsætning til hvad mange tror, så er alle almindelige whisky brands, hvadenten det er blends eller single malts, altså resultatet af en grundig og nøje planlagt blanding af forskellige fade. Når man blander fade udjævner man variationerne, men samtidigt mister man også muligheden for at smage enkelte fade som kan være helt fantastiske – anderledes i stil og karakter, bedre eller dårligere, men forskellige. Dette har givet plads til en niche af firmaer, specialiseret i at smage sig igennem hundredevis af fade fra de forskellige destillerier og kun udvælge dem de synes er exceptionelle, anderledes, fantastiske eller ’sjældne’. Disse aftappere, som ikke ejer de pågældende destillerier de køber fade fra, kaldes uafhængige aftappere, og hvis du kun tapper et fad ad gangen, uden at blande, kaldes det for enkeltfadsaftapning.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 2 af 48


Destillerierne benytter ofte karamel, E150, til også at sørge for ensartethed i farven, og de koldfiltrerer (dvs. fjerner fedtsyrekæder, proteiner og andet) for at forhindre at whiskyen bliver uklar hvis der tilsættes vand eller den bliver kold. Dette fjerner dog også lidt nuancer i smag og lidt af den olierede smag i munden og derfor holder de uafhængige aftapppere sig som oftest fra dette. Sidst men ikke mindst findes de fleste destilleri aftapninger ved 40, 43 eller 46% hvor mange af de uafhængige aftapninger kan findes ved fadstyrke, typisk ved 55-65%. Dette giver whiskydrikkeren mulighed for selv at bestemme hvor stor en mængde vand der ønskes tilsat, eller om man ønsker den fulde styrke og koncentration.

Det spændende ved de uafhængige aftappere og deres produkter er generelt at de aftapper små mængder og ikke behøver at overholde de konventioner som destilleriernes egne aftapninger er underlagt (f.eks. at standardwhiskyen skal være 12 år gammel og holde 40%). Dermed får man med de uafhængige aftappere en større bredde og flere unikke produkter. Indenfor whiskybranchen er det normalt sådan at et destilleris ejer aftapper whiskyen eller bruger den til blended whisky (hvilket normalt sker for det meste af produktionen -- over 90% af al single malt bruges til blends). Fra mange destillerier er der imidlertid også fade med whisky i "fri handel", som de uafhængige aftappere kan købe (evt. gennem "cask brokers" der traditionelt har solgt whisky til de mange uafhængige blendere) og dermed senere aftappe under deres eget mærke. Grunden til at der i det hele taget findes fade på det frie marked, er overvejende at destillerierne har brug for likvid kapital, fordi der går mange år fra destillationen til at whiskyen er færdigmodnet og dermed klar til salg. Derfor sælger mange destillerier nogle tønder af deres unge whisky til uafhængige aftappere eller de såkaldte "cask brokers", som er firmaer der videresælger fade til aftappere eller private samlere/investorer. En anden grund er den traditionelle hvor whisky blendere og aftappere faktisk ofte var uafhængige af destillerierne og at der derfor er en tradition for at handle tønder på kryds og tværs. Der er stadigvæk nogle få uafhængige firmaer der fungerer som ekslusive aftappere for et destilleri, f.eks. den legendariske vin- og spirituskøbmand Berry Brothers and Rudd, som aftapper single malten fra destilleriet Glenrothes.

Indenfor andre spiritustyper end whisky er der lignende traditioner, f.eks. er rom, cognac og armagnac i flere hundrede år blevet eksporteret til Storbritannien i hele fade og har i de fugtige Britiske kældre modnet færdigt, som såkaldt early landed spiritus. Faktisk mener mange, at det kolde og fugtige britiske klima giver en langsommere modning og dermed et mere fyldigt og intenst slutprodukt end i de mere varme og tørre oprindelseslande. Da smagen og duften fra de enkelte fade som nævnt variere meget, og da der aftappes enkelte fade uden mulighed for at udjævne forskelle eller maskere fejl, bliver kvaliteten af den enkelte aftapning meget afhængig af ’næsen’ eller smagspanelet hos den enkelte aftapper.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 3 af 48


Ligesom der er mulighed for at finde de helt exceptionelle perler blandt fade, så er det også muligt at finde fade der måske aldrig burde aftappes, fade som skal blandes med 100 andre før de kan drikkes. De enkelte aftappere vil ofte have deres egen stilart, som tit vil være ligeså forskellig og ligeså markant som de forskellige stilarter der er fra destilleri til destilleri. Derfor bliver det pludselig en vigtig parameter at vide hvem der har aftappet, og kende hans stil, ligeså vigtigt som at vide hvorfra whiskyen kommer og kende destilleriets stil. Qualityworld importerer pt. de følgende produkter og produktserier: (listen udvides dog hele tiden så følg med på websitet www.qualityworld.dk og tjek du har den nyeste brochure) Adelphi (whisky) Alchemist (whisky, armagnac og calvados) Alias Smith (tequila) Berrys Own Selection (whisky, cognac, armagnac, sherry, portvin ) The Bottlers (whisky) Bowen (cognac og pineau) Bristol Spirits (rom) Compass Box (whisky) Damoiseau (rhum agricole) Delord (armagnac og floc) Dewar Rattray (whisky) Dun Bheagan (whisky)

Exclusive Malts (whisky) Fantinel (grappa og spumante) Golden Cask (whisky) No1 Drinks Company (japansk whisky) Hart Brothers (whisky) James MacArthurs (whisky) John Milroy (whisky) Manoir Apreval (calvados, cider & pommeau) Norse Cask Selection (whisky, rom og cognac) Schumachers (brændevine) Single Malts of Scotland (whisky) The Bitter Truth (cocktail bitters)

Besøg www.qualityworld.dk for at finde flere smagsnoter og se vores aktuelle prisliste og sortiment, eller kontakt os på salg@qualityworld.dk for at høre nærmere.

Producenter Qualityworld har eneimport i Danmark på en lang række uafhængige aftappere, i denne brochure kan du læse mere om den enkelte, og vi har også inkluderet smagsnoter på udvalgte flasker under hver. Da sortimentet af enkeltfadsaftapninger i sagens natur er dynamisk og hele tiden ændres, efterhånden som de få hundrede flasker bliver udsolgt og nye fader kommer til, vil de whiskyer som der findes smagsnoter på ikke nødvendigvis kunne købes længere. Vi importerer idag en lang række forskellige vin- og spiritusprodukter. Virksomheden begyndte med skotsk whisky, og det er stadigvæk vores speciale, men vi har i dag en komplet portefølje af forskellige typer kvalitets spiritus. Vores produkter kommer overvejende fra mindre producenter, som ikke bruger en masse penge på markedsføring og vedligeholdelsen af internationale varemærker. Dette giver vores producenter flere ressourcer til at fokusere yderligere på kvaliteten af deres produkter og relativt får forbrugeren derfor også mere for pengene. Vi har eneagenturer på de fleste af de førende skotske uafhængige aftappere indenfor whisky. Det ultimative kriterium for at tage et produkt til Danmark er først og fremmest kvaliteten -- siden begyndelsen har vi været en virksomhed drevet af enthusiaster, som brænder for at levere produkter af en høj kvalitet til forbrugeren. Vi lægger vægt på den personlige kontakt og er derfor tit ude og besøge vores leverandører eller har dem på besøg hos os.

(Lynoversættelser til husbehov: "Single Cask"="Enkeltfad", "Cask Strength"="Fadstyrke", "Un-chill filtered"="Ikke koldfiltreret", "No Colouring"="Ikke tilsat farve" - du kan få genopfrisket dit spiritus ordforråd i vores 'sprit palør' her... hvor du også kan læse lidt mere om de forskellige begreber der bruges)

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 4 af 48


Adelphi

Whisky, Single Cask, Cask Strength, Un-chill filtered, No Colouring, Begrænset antal typisk ca. 300 flasker, med 24-36 flasker allokeret til Danmark. Prisleje 250-10.000kr, typisk omkring 650-800kr (i den dyre ende, men altid i toppen af klassen når det gælder smag!) Vi har altid 25-30 forskellige Adelphi aftapninger på lager Adelphi Distillery var et lille destilleri, der lå i Glasgow. Imidlertid blev det lukket i 1960. I dag er Adelphi en lille uafhængig aftapper, som indtil slutningen af 2004 blev drevet af Jamie Walker. Jamie er oldebarn af destilleriets sidste manager. Charles MacLean er stadig næsen i smagspanelet der udvælger fade og laver smagsnoter. Adelphi aftapper kun få fade og altid som enkeltfads whisky ved fadstyrke. Whiskyen koldfiltreres ikke og der tilsættes heller ikke farve/karamel. Husstilen er topkvalitet til en pris der matcher, dvs. den høje ende – og det er altid specielle og kompromisløse whiskyer der er i flasken. Fyldige, søde og krydrede, ofte vinøse med tørhed og træ.

Adelphi Caol Ila 1988 15 år 59.4% Denne version har den klassiske fede røg som kun de bedste Caol Ila får, hvor man næsten fornemmer røget bacon og fersk røget laks, snert af citrus og med en mere afdæmpet medicinsk bund. Smagen er tro mod både Caol Ila stilen og Adelphis ‘husstil’ med en tør, stram, men fyldig krydret og sød smag – med en lang og flot røget afslutning.

Adelphi Invergordon 1964 41yo 47.1% fad nr. 57637 Duft: eksplosion af kokkos, vanille og 'rom-rosin', med et flot snert af 'opløsningsmidler' / 'acetone' klassisk for netop gamle grains (samme stil som kendes fra gamle vintage madeira). Flødekaramel og chokolade, blandet med cedertræ og duften af cigartobak før den tændes. Smag: fløjelsblød, med en tæt koncentreret sødme, cremet næsten flødeagtig, med en dejlig bitter/sød balance, og en let tør afslutning der varer længe ved. Et par dråber vand gør den primære mere blød og sød, men giver samtidigt eftersmagen mere bid fra alkoholen.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 5 af 48


Alchemist / Gorden Wright

Whisky, Single Batch, Alk. 42-46%, Un-chill filtered, No Colouring, Der produceres løbende små bacthes med 2-5 fade til hver aftapning, således at basissortimentet (Highland Park, Macallan, Calvados & Armagnac) altid kan leveres. Derudover aftappes løbende en række særlige fade som 'limited editions' udover basessortimentet - disse har været Bruichladdich, Auchentoshan, Port Charlotte, Springbank og Hazelburn (taget ud af produktion da nanvet ikke måtte anvendes). Prisleje 400-1.000kr, typisk omkring 5-600kr (i midten af feltet hvad angår pris, men altid gode smagsoplevelser for alle). Vi har altid de 4 basisaftapninger på lager, og typisk 2-4 af hans 'limited editions'. Alchemist startede i midten af år 2005 da Gordon Wright forlod Murray McDavid / Bruichladdich teamet for at starte solo. Gordon er nok mest kendt for sin tid på hans familie destilleri, Springbank, hvor Hedley Wright tog ham ind for at rette op på salget og gøre Springbank til et foretrukkent whiskymærke igen. Efter en årrække på Springbank, bla. i tiden hvor også John McDougall var Distillery Manager der, forlod Gordon destilleriet og startede Murray McDavid op som uafhængig aftapper. Gordon var også med til opkøbet af Bruichladdich destilleriet. Konceptet bag Alchemist er enkelt – at give den kræsne forbruger en række spændende oplevelser iform af diverse fadlagrede spiritustyper af højeste kvalitet. Det starter med 2 whiskyer (Macallan og Highland Park) samt en 15 års Calvados og en 14 års Armagnac, fra nogle af de bedste producenter, men målet er at udvidde serien til at omfatte det fulde spektre af fadlagret alkohol som Gordon er kommet i kontakt med gennem sine mange års rejser indenfor spiritusbranchen. Alle aftappes naturligt, uden tilsætning af farve/karamel og der benyttes ikke koldfiltrering.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 6 af 48


Alchemist Macallan 14y 1991 46% Næsen er frisk og ‘tung’ på samme tid – med et hint af urter, en sød krydret baggrund med noter af træ og flødekaramel. ‘Bagerst’ i duften lidt henkogte frugter og den karakteristiske hedvinskarakter, let støvet med et snert af ‘opløsningsmidler’ fra fadlagringen. Smagen er sød, fyldig og krydret. Afrundet men potent, med en dejlig frisk bitter/sød afslutning der hænger længe ved. Macallan var tidligere kendt for deres ex-sherry lagring og den mørke, søde, krydrede stil, men for få år siden lancerede de en serie aftapninger ("Fine Oak") fra ex-bourbon fade, så der er nu to "serier" af deres whisky. (Man kan sige at stilen på Alchemist Macallan falder imellem de to andre typer – ikke så sød som den gamle stil og ikke så tør som den nye)

Alchemist Highland Park 15y 46% ...

Alchemist Calvados 15y 42% Fra Domaine C. Drouin, Pays d’Auge (appellation contrôlée). Christian Drouin er blandt de mest anerkendte calvados producenter, og han bruger kun æbler dyrket på familiens plantage. Der laves først en cider, som derefter destileres to gange i kobber pot stills og lagres på egetræ, i dette tilfælde 15 år. Næsen er sød og krydret, med den umiskendelige duft af søde pærer der har ligget lidt for længe og modnet. Bagerst i duften er den engelske lakrids, den bitre og tørre karakter fra den 15 års lange fadlagring, et snert af opløsningsmidler (på den gode måde) og en sjov ‘bund’ af frisk pibetobak. Smagen er sød, med masser af frugt, den bitter-søde engelske lakrids kommer ind og afslutter med en lang og behagelig tør stil.

Alchemist Armagnac 14y 42% En Bas-Armagnac Contrôlée fra Chateau de Castex, hvor familien Saint Pastou har produceret armagnac i over 150 år. En dejlig ‘mørk’ stil, tung og fyldig, med en flot sødme i næsen, hint af god mørk chokolade, tørrede frugter, engelsk lakrids og en stramhed fra træet (lagringen). Smagen har den karakteristiske dejlige brændte sødme, indkogt puddersukker, brændte mandler og henkogte frugter. En fantastisk armagnac der får cognac fanatikere til at overveje en ekstra gang om ikke de skulle prøve noget andet.

Alchemist Hazelburn 46% ...

Alchemist Port Charlotte 46% ...

Alchemist Bruichladdich 46% ...

Alchemist Auchentoshan 46% ...

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 7 af 48


Alias Smith AliasSmith er noget så sjældent som et svensk spiritus firma, der har et fokus: at bringe det bedste tequila fra Sydamerika til Europa. Igennem et stort netværk af lokale sydamerikanske eksperter og med mere end 15 tequila huse i Mexico i deres stald, er missionen allerede godt på vej idet de er blevet den importør i Europa der har det største udvalg. AliasSmith stopper dog ikke der og er altid på udkig efter nye producenter. Deres misson er også at vise forbrugerne at tequila er meget mere end det de fleste forbrugere forbinder med denne type alkohol og for at bliver overbevist om dette skal man blot smage nogle af deres produkter. AliasSmith udvælger nøje de huse de vælger at importere -- ikke baseret på størrelse, men hellere mindre producenter der bruger de traditionelle metoder til at destillere tequilaen. De lægger meget vægt på at præsentere en portefølje der inkluderer forskellige produkter -- f.eks. er der store forskelle på hvorledes producenterne gærer, destillerer og lagrer tequilaen. Mange ved ikke at der f.eks. findes enkeltfads-tequila og lagret tequila, hvor der indgår mange overvejelser omkring de forskellige fadtyper, præcis ligesom vi kender det fra whisky destillerierne i Skotland. Ligeledes vil det nok være en overraskelse at der faktisk findes røget tequila. Der vil snarest følge beskrivelser af producenterne og de enkelte flasker.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 8 af 48


Berrys' Own Selection / Berry Bros & Rudd

Berry Bros. & Rudd er englands ældste vin og spiritus ‘købmand’, og en af de ældste i verden, med samme butikslokale i over 300 år (dog udvidet ved indragelse af lokalerne omkring den oprindelige butik). Firmaet startede i 1698 og den nuværende butiksfacade går tilbage til 1730’erne – det er stadig familieejet med 7 medlemmer af Berry og Rudd familierne involveret i ledelsen af firmaet. Der havde siden 1532 ligget et ”Italian Warehouse” som havde leveret til St. James’s Palace (krydderrier, the og kaffe). Selve butikken er imponerende lokaler i gammel engelsk stil, med træbeklædte vægge, gamle trægulve og store skænke mm. – der er dog ikke mange flasker på hylderne da langt det meste ligger i de historiske kældre. Siden 1760, hvor de leverede til King George III har de været kongelige hofleverandører til det engelske hof (og The Prince of Wales). Kældrene er enorme og løber under St. James’s Street – og i 1852 måtte man fylde dem op under Duke of Wellington’s begravelse for at klare vægten af optoget. Har haft kunder som Lord Byron, the Duke of Wellington, Napoleon III, John Nash og Laurence Olivier m.fl. 1923 blev Cutty Sark skabt – som den første skotske blend der ikke var tilsat farve, i 1960-70 blev Cutty Sark den størts sælgende blendede whisky i USA. 1999 åbnedes butik i Dublin og i 2003 også i Hong Kong (Cutty Sark – gællisk for ’short shirt’ og navnet på det hurtigst sejlende skip i 1900’tallet, der fragtede tea til england – har Glenrothes som hovedkomponent – er nu blandt de 10 bedstsælgende blends i verden). Som ’biprodukt’ af Cutty Sark produktionen kommer Berry Bros & Rudd i ’kontakt’ med mange gode whiskyfade og udvælger derfra en række der aftappes under navnet ”Berrys’ Own Selection”. Der aftappes uden tilsætning af farve, uden koldfiltrering – i små mængder, fra enkeltfadsaftapninger til 2-3 fade. Serien har whiskyer i alle aldre og prislejer, og i stil fra den lette aperitif til det tunge sherrypræg.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 9 af 48


Blue Hanger 25y 45.6% Vatted Malt, blandet af 2 single malts, Glen Grant og Glenlivet, begge minimum 27 år. I slutningen af 1800tallet var William ’Blue’ Hanger (Lord Coleraine) en loyal kunde hos Berry Bros & Rudd og var kendt som den ’bedst klædte mand’ af sin tid. Tilnavnet ’Blue’ kom fra farven på det tøj han bar i sine unge dage – og argumentet går på at denne whisky er ligeså perfekt som Williams påklædning.

Berrys Own Bunnahabhain 1990 13 år 53.2% Fra det kendte Islay destilleri, ses normalt i den lille buttede flaske med den spejdende sømand. En flot og anderledes Islay whisky, fra et destilleri der sjældent ses som uafhængig aftapning. Svær at sammenligne med andet, da stilen er helt sin egen. Næsen har en sjov brændt sødme med hints af noget syre og lidt ‘gummihandske’ – men i munden er den en sand eksplosion af smag, krydret og sød, med en dejlig udtørrende bitterhed og en lang stor smag. Fad #9190

Berrys Own Dailuaine 1975 28 år 46% Stiftet i 1851, beliggende mellem Ben Rinnes og floden Spey, ikke langt fra Aberlour eller Glenfarclas. Frisk, let blomstret og krydret, med noter af nyslået græs, lyng og træ og et snert af røg. Dejlig frugt i smagen, flot og fyldig – med lang sød og krydret smag. Refill Sherry #5539

Berrys Own Inchgower 1975 28 år 46% Spændende krydret næse, med snert af vanille og mynte og en dejlig næsten ‘olieret’ sødme (?marcipan og nødder). Smagen er kraftig, krydret, sød og fyldig. Refill Sherry #5505

Berrys Own Teaninich 1973 29 år 43% Svagt snert af gummi (fås fra nogle sherryfade), blandet med cocktailbær, friske frugter og honningsødme – med hints af citrus. Pale Sherry #20225

Berrys Hine 1975 Et klassisk eksempel på den engelske tradition af 'Early Landed Vintage Cognac', fra et af de mest anerkendte cognachuse. Cognacen er produceret af Hine i 1975, og fadet kom til england i 1977. Farven er lysere end de fleste cognac, mere som en god whisky, og næsen har en friskere og ikke så sød stil som de fleste cognac. Flot duft af blomster, eng, lyng, lidt urter og krydderier, samt svage hints af exotiske frugter. Smagen er elegant med en tørhed fra træet der blander sig med de exotiske frugter (?ananas) og krydderiet fra træfadet. Efterlader en dejlig lang, lidt frisk tør bitterhed med masser af nuancer af frugt og træ.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 10 af 48


The Bottlers

The Bottlers er et gammelt vinfirma, som bl.a. leverer vin i højeste kvalitet til mange restauranter i Skotland og resten af Storbritannien. Derfra opstod der et naturligt behov for også at have en række whiskyer i sortimentet, som kunne bruges i stedet for f.eks. cognac, og det resulterede i "The Bottlers" kom til verden. Zubair Mohamed, som ejer Raeburn Fine Wines, udvælger selv de whiskyfade der aftappes, og med en uddannelse som Master of Wine har han rigtig god forstand på smag og duft. Det er hovedsagligt ældre (16-30 år) enkeltfads whiskyer, som har lagret på sherryfade. Aftapningerne er altid af den højeste kvalitet og der afvises hundrede af fade for hver gang der accepteres ét. Zubair har en særlig evne til at finde ekstreme vinøse og koncentrerede whiskyer, som ikke er blevet "for gamle" selvom de har ligget mange år på træfadet.

Bottlers Teaninich 1982 21y 62.3% - fad nr. 7202 Duft: blød og sød, 'indkogt' brun farin og tørrede frugter (dadler og figner), friskkværnet kaffe, chokolade, nødder/mandler (et snert af marcipan), og bitter/sød engelsk lakrids. Et hint af appelsinolie. Frisk pibetobak og cedertræ – som at dufte til en god cigar før den bliver tændt. Smag: mange af de samme noter som næsen, men er mere ekstrem, stram og tør, og meget ‘eksplosiv’ i munden. Lang og intens, med sødme ballanceret med tilpas bitterhed fra træet, og en dejlig brændt krydret stil - kompromisløs! Lidt vand åbner den meget op og gør den lettere tilgængelig – en fantastisk whisky der får 96 point i Jim Murrays Whisky Bible 2006 – et virkelig ‘must’ for whiskyelskere.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 11 af 48


Bowen

Bowen serien produceres af cognac huset Chabasse (se seperat afsnit om dette) og kommer fra den tid hvor den nuværende ejers (René-Luc Chabasse) oldefar besluttede at han ville udvide sit 'cognac-emperie' ved yderligere export til de engelske kolonier og påbegyndte sine mange rejser. Her mødte han på en tur til Indien en ung engelsk dame ved navn Elisabeth Bowen. Efter dette møde besluttede han at skabe en serie af cognac som var tilpasset til hendes smag, aromatisk og elegant. Bowen cognac findes i både Pale, VS, VSOP, Napoleon, XO og Extra, samt som en Cognac Aperitif kaldet India de Bowen (en base af cognac, som har trukket med bitter-appelsin, blod-appelsiner, valnødder og forskellige urter) samt en luxus Pineau des Charentes, lavet på stærkt begrænsede mængder af meget gammel cognac.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 12 af 48


Bowen Pale Cognac 40% & India de Bowen 16%

Bowen Pale har lagret 2-3 år på gamle fade, hvilket giver en lys farve a'la grapefrugt. Stilen er let, fordi de gamle fade ikke afgiver så meget smag til cognacen som et yngre og friskere fad ville gøre. Pale er lavet specielt til longdrinks og cocktails. Allerede den lyse ravgyldne farve indikerer at dette er en helt anden type cognac end 'normalt'. Det er en ung cognac, med færre år på træ end deres VSOP, derfor den lyse farve. Næsen er dejlig frisk og blomstret, men med en bund af vanille og krydret træ, som giver en sjov 'tyngde'. Smagen har samme spændende kombination af den unge friske stil, lidt brændevinsagtig, sammen med en blødhed, sødme og dejlig krydret bund. Fantastisk som afkølet som aperitif, eller i forskellige former for velkomstdrink - eller prøv at marine nogle kammuslinger, steg dem på panden og server med et lille glas afkølet Pale Cognac og en god fed hvidvin. India de Bowen er en speciel aperitif på 16% En blanding af cognac, saft fra blodappelsiner, appelsiner og udtræk af valnødder og urter. Stifteren af firmaet, Jean-Babtiste Chabasse havde været i Indien på rejse. Efter hjemkomsten til Frankrig besluttede han at lave en drik baseret på cognac, men med en stil så den kunne nydes i et klima som det Indiske, hvor cognac til tider kunne virke lidt for tung, og India de Bowen blev dermed skabt.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 13 af 48


Napoleon og V.S.O.P

Napoleon Blandet af de fineste fade fra de bedste områder i 'Borderies'. Farve er mørk ravgylden med rødligt skær, som en tawny portvin, og næsen er tæt med god sødme, nødder og cedertræ. Smagen er blød og fyldig, med dejlig balance mellem sødme, krydderi og lidt tør stil fra træet. Bowen VSOP Den mest populære set over alle Chabasses markeder. En blanding af yngre men velmodnet cognac med imellem 4-5 års lagring Bowen Napoleon 10-12 år har denne cognac i snit lagret før de fade der indgår blandes sammen til den fyldige og varme drik. Dens lange eftersmag er uovertruffen.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 14 af 48


Bowen XO & Extra

Bowen XO Specielt udvalgte første crus indgår i denne blanding som i snit har ligget 18-20 år på fade af limousin eg. I løbet af disse år udvikles en kompleks og meget fyldig aroma og smag. Bowen XO Gold ´n´ Black Denne cognac ligger imellem Bowens XO og Extra udgaver. Den er mesterligt blandet af udvalgte cognacs fra distrikterne Grande Champagne, Petit Champagne, Borderies og Fins Bois. Alle de fade der indgår i blandingen er mere end 30 år gamle og præsentationen er også i særklasse idet den kommer i en stilfuld karafel-flaske. Bowen EXTRA Mindst 50 år har denne cognac ligget på fad. Stilen er dog ikke over-the-top men naturligvis rig på fyldighed og kompleksitet -- fadets vaniliepåvirkning er et af dens trademarks. Indpakningen er der også gjort noget ekstra ud af -- flasken er specielt formet og selve etiketten er indsat i læder. Har modtaget priser for indpakningen.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 15 af 48


Bristol Spirits

Bristol Spirits ejes af John Barrett, hvis familie i mange generationer indirekte har været i vin og spiritusbranchen som ejere af pubber og hoteller. John Barrett begyndte med at importere portvin til Storbritannien og fortsatte senere med cognac, det såkaldte "early landed" cognac, hvor ung cognac eksporteres i fadet til England og modner færdigt her. Man fandt i 1800-tallet ud af at det koldere og mere fugtige klima i England har en positiv indvirkning på modningsprocessen og dengang som nu er det almindeligt at det bedre borgerskab og mange organisationer som f.eks. det engelske kongehus og de gamle universiteter, har deres egne early landed cognacs liggende hos firmaer som Bristol Spirits. Men for John Barrett stoppede det ikke med cognac. Barrett fandt på at gøre det samme med whisky og rom. Langt de fleste rom brands er i dag industrielle produkter og rom produceres over hele verden, selvom det oprindeligt var et produkt fra Caribien, samt Mellem- og Sydamerika. John Barrett (gen)opdagede de små lokale romproducenter på de caribiske øer og begyndte at opkøbe enkelte fade og importere dem til sin lagerkælder lidt uden for Bristol. Det fugtige og kølige klima har som nævnt en positiv indflydelse på modningen af tøndernes indhold. Endvidere aftapper Barret kun meget små mængder fra individuelle producenter, så hans produkter er ikke blandede af hundredvis af fade fra forskellige producenter og repræsenterer derfor de forskelle som produktionsudstyr, råvarer og fremgangsmåde giver.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 16 af 48


Chabasse

Huset Chabasse, blev stiftet af Jean-Baptiste Chabasse, født i Saint-Jean d'Angély i 1787. Allerede som ung havde Jean-Baptiste stor interesse i produktionen af cognac og lagringens betydning for kvaliteten, og denne fokus på kvalitet og god lagring fortsættes idag af René-Luc Chabasse, som er ansvarlig for at finde de rigtige fade og blande dem i de helt rigtige forhold. Chabasse cognac findes i både VS, VSOP, Napoleon og XO (samt en XO Imperial og Baccarat, en cognac til 50.000kr.) fælles for hele serien er at indholdet er ligeså rafineret og elegant som indpakningen, med gode fyldige, bløde og koncentrerede cognac, med masser af intensitet og finesse. Chabasse er også producenten bag Bowen serien, som har sit eget afsnit i denne brochure.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 17 af 48


Chabasse XO

En blanding af de bedste tønder fra de bedste områder - stilen er intens og den næsten springer ud af glasset. Sødme, fed næsten kremet duft, puddersukker, mørk chokolade og nykværnet kaffe. Tørrede frugter og bagerst lidt nødder. Nedenunder alle de primære indtryk gemmer den lidt tilbagelænede tørre whiskystil sig - men den er 'maskeret' af den umiddelbare og intense sødme og fede stil. En superflot og klassisk cognac. Chabasse XO Specielt udvalgte første crus indgår i denne blanding som i snit har ligget 18-20 år på fade af limousin eg. I løbet af disse år udvikles en kompleks og meget fyldig aroma og smag. Chabasse XO Imperial Mindst 50 år har denne cognac ligget på fad. Stilen er dog ikke over-the-top men tværtimod har kældermesteren specifikt gået efter finesse og elegance i denne cognac. Chabasse XO Exception En limited edition, hvor Rene-Luc Chabasse udvælger et begrænset antal specielle fade og ud fra dem laver en enestående kompleks cognac. Chabasse Millesime Udvalgt udelukkende fra en cru, et år og et destilleri uden assemblage, er denne cognac kontrolleret fra ende til anden af Bureau Natioanl du Cognac. Rene-Luc udvælges fra tid til anden en vintage som han synes er værdig til at blive udgivet som Millesime. Chabasse Baccarat Det er ikke nogen speciel stor kunst at finde gammel cognac, men det Rene-Luc laver med Baccarat er helt specielt. Han udvælger et meget begrænset antal fade der har ligget i minimum 110 år. Hver flaske laves specielt til kunden, idet også flasken og kassen -- en humidor i ædeltræ -- laves specielt fra gang til gang.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 18 af 48


Bowen sammenlignet med Chabasse (XO udgaverne)

Bowen er mere 'tilbagelænet' i næsen - næsten mere whiskyagtig (sherrylagret) i stilen. Diskret blanding af nødder, svag engelsk lakrids (bittersødme) og lidt 'tør' med nuancer af opløsningsmilder fra træet. Efter lidt tid blandes den engelske lakrids med svage noter af blomster, og en næsten svagt parfumeret duft. Super elegant - men mere tilbageholdende, kræver større koncentration og mere tid for at finde alle nuancerne. Smagen er også mere 'elegant' og tilbagelænet - knap så sød, og ikke så intens som Chabasse. Igen god kremet, olieret fornemmelse i munden og en fin tæt sødme og tørrede frugter (først abrikoser, så svedsker og figner). Bowen er mere en cognac'en for whiskykenderen - flot, elegant og anderledes. Chabasse er intens og springer ud af glasset. Sødme, fed næsten kremet duft, puddersukker, mørk chokolade og nykværnet kaffe. Tørrede frugter og bagerst lidt nødder. Nedenunder alle de primære indtryk gemmer den samme lidt tilbagelænede tørre whiskystil sig - men den er 'maskeret' af den umiddelbare og intense sødme og fede stil. Smagen er ligeså intens som duften, sødmen balanceres med stramheden fra træets garvesyre. Kremet og olieret i munden - med en smag der hænger lææænge ved. En superflot cognac, som for de fleste sikkert vil være mere 'klassisk cognac' som de kender den.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 19 af 48


Compass Box

Compass Box er et nyt og revolutionerende firma indenfor den skotske whiskyverden. Firmaet blev stiftet i år 2000 af amerikaneren John Glaser. Mens Glaser studerede i USA, blev han fascineret af et kursus i "Vinens kulturhistorie", som det lykkedes ham at tage to gange på trods af at det var overtegnet. Fascinationen af vin førte ham til Europa, hvor han blev ansat i firmaet bag Johnnie Walker (som også ejer adskillige vingårde). Imidlertid var der ikke job til ham i deres vin-afdeling og John tog derfor et job indenfor deres whisky produkter og endte som "brand manager for supreme blends" hvor han var ansvarlig for markedsføring og branding især i Asien. Ironisk nok var det dette job der førte til Compass Box, idet John over tiden begyndte at fundere over hvordan alle de forskellige brands han var ansvarlig for passede sammen, var der en husstil indenfor de whiskyer? Det var der ikke, og i det lange løb syntes John at der var brug for en samlet strategi for den whisky han havde lyst til at have med at gøre. Det førte til at han stiftede sit eget firma. John ønsker et opgør med det klassiske image som whisky har (måske især i Storbritannien) hvor det er ældre mænd i jagttøj foran kaminen med store "tumbler" glas, der har en slags "monopol" på at drikke whisky. Tillige var, og er, der tit den fordom at single malt whisky er finere end andre whisky typer. John ønskede at vise at whisky kan være for alle, at man kan nyde den på mange forskellige måder og at man i det hele taget skal gøre som man har lyst til. Endvidere ønskede han som sagt en gennemgående husstil som skulle være til stede i alle hans whiskyer. Han reintroducerede whisky som er blandet sammen af flere fade, både malt, vatted (en blanding af forskellige malts), vatted grain (blanding af forskellige grains) samt klassisk blended whisky (blanding af malt og grain) i meget små mængder og med en ekstrem fokus på kvaliteten af de fade der indgår i blandingen. Dette bevirker at John overvejende bruger first-fill ex-Bourbon fade og at han hverken koldfiltrerer eller tilsætter farve til sine whiskyer. Johns husstil er bedst kendetegnet med en underliggende sødme og fedme som giver en tiltalende lyst til mere, det han selv kalder "Moreishness". Hans whiskyer er blevet meget populære og har vundet et hav af priser. Udover hans egen serie har han lavet individuelle whiskyer til andre, f.eks. til whiskybutikkerne La Maison du Whisky i Frankrig, Park Avenue Liqours i New York, samt det berømte Craigellachie Hotel i Skotland.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 20 af 48


Asyla En blended whisky (alle fade er 1st fill bourbon), med whisky fra følgende destillerier: Glen Elgin / Cragganmore / Linkwood / Cambus / Cameronbridge Duft: sød, elegant og frisk, med en dejlig fed vanille og svagt krydret træ. Hint af citrus der forstærkes hvis whiskyen afkøles (gør den velegnet til velkomstdrink og som supplement til whiskymarineret laks, serveret isafkølet sammen med en god fed hvidvin) Smag: kremet og fed, med en dejlig frisk sødme og vanille fra træet. Kompleks whisky der bliver ved med at levere nye nuancer hver gang den smages. Flot alround whisky.

Eleuthera En vatted malt, i den nuværende udgave baseret på Glenlossie (18 år), Caol Ila og Clynelish (begge 12 år). Meget fyldig og kompleks med en del røg, men stadigvæk fyldig, kompleks og med den underliggende sødme intakt.

Hedonism En vatted grain (hvilket et ekstremt sjældent). Med denne whisky ønskede John at vise hvor god grain whisky (som ellers er lidt undervurderet) kan være. Grainwhiskyen kommer fra de to destillerier Cameronbridge og Cambus og de fade der indgår er mellem 12 og 23 år gamle. Den er utroligt fyldig og kompleks med vanilie, karamel, kokos og kakao, utroligt lang og elegant smag.

Peat Monster En vattet malt, som først blev lavet eksklusivt til Park Avenue Liqours i New York, men pga. den store efterspørgsel er den nu en fast del af Johns egen serie. Som navnet antyder, så er det en røgbombe, men stadigvæk med husstilen intakt, så røgen ledsages af en dejlig fyldighed og fed sødme. Den nuværende udgave består af Ardmore og Caol Ila.

The Spice Tree Til dem der troede at John Glaser snart ikke kunne finde på nye og samtidigt gode måder at innovere whiskyverdenen: snydt igen! Med Johns interesse for vin kom det naturligt til ham at undersøge hvordan topvingårde bruger tønder til at lagre rødvin på. Han fandt frem til at en af hemmelighederne bag mange franske topvine var at de brugte en helt anden type eg end den der sædvanligvis bruges til whisky: Sessile eg – langsomt voksende (195år), lufttørret i 24 måneder, og med forskellige ristningsgrader, som giver forskellige kemiske sammensætninger af træstrukturenog det smagsmæssige bidag det kan tilføre whiskyen. John fik fremstillet nogle specielle tønder med indsatte stave af sessile eg, ristet på forskellige måder, og han lagrede herefter sin whisky på denne tøndetype for at egen kunne tilføre den specielle krydrede smag: Resultatet er endnu et pletskud fra Glaser. Spice Tree består af fire Single Highland Malts, der er vatted sammen, alle lagret 10-12 år på first-fill bourbon fade. Herefter startes en sekundær lagring hvor whiskytønden har fået opbygget en indre væg af frisk ristede stave af den højeste kvalitet fransk egetræ, normalt kun brugt til de bedste vine. Resultatet er en fantastisk blød, rund, fyldig whisky, med masser af krydderier, henkogte frugter og sødme, samt en krydret bund af træ der leder tankerne hen på julen, og dejlige retter med vildt.

...more to come...

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 21 af 48


Dammoiseau

Distillerie Damoiseau blev efter al sandsynlighed grundlagt i 1890'erne på Guadaluope, som ligger i fransk vestindien. I 1942 blev det købt af Roger Damoiseau og i dag ledes det af 3. generation, Jean Luc og Evre Damoiseau. De laver udelukkende Rhum Agricole, det vil sige rom destilleret på den friskpressede juice fra sukkerrør (i modsætning til rom destilleret på den saft der er tilovers efter den centrifugeringsproces der bruges til at få sukkerstofferne til at krystallisere). Det er et lille familiedrevet destilleri og de køber sukkerrør fra de lokale landmænd, som i sæsonen kommer med de friske sukkerrør i oksekærer. Udover yngre rom-udgaver laver Damoiseau også forskellige lagrede udgaver og de har et lager som indeholder usædvanligt meget gammel rom som fra tid til anden udgives som vintage udgaver.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 22 af 48


Delord Armagnac

Delord er en lille armagnac producent i Bas Armagnac området. Huset blev grundlagt af Prosper Delord i landsbyen Lannepax. Allerede på det tidspunkt var han en erfaren destillatør med erfaring fra mange forskellige destillerier overalt i Frankrig. På dette tidspunkt var det almindeligt at destillatører rejste rundt i Frankrig og arbejdede for forskellige huse i forskellige områder. Da han kom til Armagnac faldt han imidlertid for området og stiftede Delord i 1893. Det blev til Armagnac Delord Brødrene, da hans to sønner Gaston og Georges overtog alambic kedlen og fortsatte deres fars passion for god Armagnac. I dag er det tredje generation - Jacques and Pierre Delord som fortsætter firmaet og endnu en generation Jérôme and Sylvain er også godt på vej. Familiens vinmarker er tilplantet med Colombard, Folle Blanche og Ugni Blanc druer. Efter høsten destilleres der der i november og december. Der bruges små kobber alambic kedler, som langsomt (kun omkring 30 liter i timen) koncenterer vinen til det destillat der efter lagring bliver til Armagnac. Dette giver en mere kompleks spiritus end de producenter der bruger kontinuerlig destillation i kolonnekedler.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 23 af 48


Dewar Rattray Cask Collection / Stronachie

Dewar Rattray er den nyeste stjerne på de uafhængige aftapperes himmel. Deres Bruichladdich fik udmærkelser i Whisky Magazine, deres 28 års Dufftown er fantastisk og deres nyeste Bowmore, Benriach og Strathmill uforglemmelige. Dewar Rattray er også ansvarlig for at genskabe Stronachie 12 års – på basis af en flaske fra 1923 købt på auktion og efterfølgende analyseret. Stilen er oftest den søde, runde, ekstrem fyldige, ex-bourbon, vanille og blomster eller frisk frugt. Priserne er helt perfekte til den ekstrem høje kvalitet, og de kendte destillerinavne taget i betragtning.

Stronachie 12 år 43% Det oprindelige Stronachie lukkede og var væk i 1930, men ejerne af Dewar Rattray fandt en af de sjældne flasker fra 1923 på auktion, købte den og analyserede den for at kunne finde nye fade med samme smag. Det lykkedes, og i 2004 blev det gamle højlands destilleri genoplivet (smagsmæssigt) ved lanceringen af Stronachie 12 års. Lidt ligesom den normale Highland Park 12 års, har denne whisky lidt af det hele, en behagelig sødme, krydret, snert af røg og lyng. Bagerst en lidt tør, stram og ‘rustik’ stil – dejlig og ligetil.

Dewar Rattray Auchentoshan 15y 1991 59% - bourbon Duft: frisk og ret speciel, næsten menthol agtig. spritten virker ret påtrængende, men bagved ligger en behagelig sødme og vanille, samt en flot krydret bund af egetræ (og et svagt syrligt snert). Vågner op når den får lidt luft, og næsen bliver tilvænnet den lidt kraftige alkohol. Smag: potent og eksplosiv, krydderier og sødme, dejlig fedme. Alkoholen er stadig tilstede, men mere balanceret. Vinder ved anden mundfuld....og bliver virkelig dejlig men udfordrende. Lidt vand fjerner fuldstændig spritten i duften og giver plads til dejlig frugt og sødme, både i duft og smag, med en svagt bitter eftersmag af engelsk lakrids.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 24 af 48


Dewar Rattray Bowmore 1989 15 år 52.9% Bowmore fås i et hav af forskellige versioner og afskygninger – men Dewar Rattrays historie gør at de har haft adgang til nogle af de bedste fade fra destilleriet, og her fås i sandhed Bowmore når det er bedst – en fantastisk balance mellem røg, fedme og frugtet sødme. Intens, olieret og alligevel fersk og frisk, med en massiv mængde tørv der bliver liggende i eftersmagen.

Dewar Rattray Bowmore 14y 1991 57.8% - sherry Duft: mere intens bowmore og mindre intens sherry, end den tidligere 14 års bowmore fra Rattray - flot fedme i røgen. Smag: kraftig nystrøget tændstik efterfulgt af en fantastisk dejlig sødme der hænger ved sammen med røgen.

Dewar Rattray Caol Ila 15y 56% Næse: caol Ila når den er bedst - flot røg blandet med sødme og en dejlig fersk fedme. Smag: kremet og fed - så sætter røgen ind, på en flot ballanceret måde, med frisk frugt og sødme til at give ballance. Eftersmag: hænger lææænge ved - dejlig røg og fedme, uden at blive 'vulgær'. Virkelig flot og rigtig god til prisen.

Dewar Rattray Cragganmore 12y 1993 59.3% Næse: sjov kombination af friskhed, citrus og vanille i næsen. Rigtig sommerstil. Lidt vand øger citrus delen og snert af tør grøn the. Smag: kraftig frugt, friskhed og flødekaramel. Eftersmag: langvarrig, sød og stærk

Dewar Rattray Glen Moray 16y 1990 55% - bourbon Duft: fantastisk fed, frugt og lækker 'acetone' i balanceret sammenblanding. Dejlig koncentret stil, næsten indkogt, med sødme og tørret frugt gemt bagved det første indtryk, og et snert af citrus som kommer indover som et let brise. Smag: tilsvarende intens, dejlig sødme og kraftig krydret, med en behagelig let bitterhed der hænger længe ved sammen med en bid af sødmen. Ekstrem flot! Lidt vand gør den lidt friskere i stilen, næsten lidt mynte i eftersmagen? - men fjerner samtidigt den indkogte koncentration.

Dewar Rattray Highland Park 1988 15 år 55.4% En skøn, men anderledes version, af den klassiske Highland Park, som med sin placering på Orkney pt. er Skotlands nordligste destilleri. Normalt ses Highland Park i destilleri aftapninger på 12, 18 eller 25 år, oftest med en del sherrypræg. Her har Dewar Rattray fundet et forrygende bourbonfad fra 1988, og kan dermed give os et helt nyt bud på en Highland Park stilart. Intens tør, bittersød duft (indkogt balsamico?) med en bund af let krydret lyng og vanille. Træet er tilstede, men uden at dominere. Smagen er fyldig og krydret, med en dejlig lang sødme, og en tør afslutning, og whiskyen er fantastisk blød på trods af sine 55.4%. Flot og anderledes HP.

Dewar Rattray Highland Park 1981 24 år 51.5% Duft: sjov blanding af krydderi og blomster (lyng), sødme og en let parfumering. Bagerst lidt brændt sukker og tørrede abrikoser, samt et snert af appelsinolie, med en diskret bund af røg. Et par dråber vand åbner op for lidt hedvinskarakter og mere sødme. Smag: super fyldig, breder sig i hele munden med en dejlig krydret og frisk stil. Igen et snert af røg, ballanceret med let bittert krydderi og træ og en lidt brændt sødme. Lidt vand giver mere krydderi, næsten pebber, og en større bitterhed i eftersmagen, der samtidigt får en lidt frisk afslutning med en eftersmag af røg der kommer langt senere.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 25 af 48


Dun Bheagan / Ian McLeod

Dun Bheagan er en whisky serie fra firmaet Ian Macleod -- en gammelt familieejet uafhængigt firma, og et af de størtste af den slags indenfor whiskyindustrien. Dun Bheagan serien har et bredt udvalg af single malts fra de forskellige destillerier i Skotland, i alle aldre og prislejer, ved både 43%, 46% og fadstyrke. Dun Bheagan seriens kendetegn er et virkeligt godt forhold mellem pris og kvalitet.

Dun Bheagan Pure Malt 8y 43% unchill-filtered Farve: som speyside Duft: lidt rustik, snert af røg, snert af brændevin, snert af svovl/gummi og fugtig kælder, lidt fedme og noget frugt (svedskeblommer eller mørke bær og noget eksotisk), bagerst en behagelig fyldig krydret stil, med en lækker sødme. Smag: meget fyldig med masser af krydderi, træ og lækker mild tørv. Virkelig flot og afbalanceret, og et fund til prisen. Let tilgængelig, næsten ’highland-park agtig’ i sin bredt appelerende smagsprofil.

Dun Bheagan Highland 8y 43% unchill-filtered Farve: klart den mørkeste i serien, næsten som en lys tawny. Duft: krydret lyng honning med snert af blommer og et hint af svovl fra sherryfadet (på en flot integreret måde). Baggrund af krydderkage og cedertræ, med overtoner af friske bær. Smag: intens fed sødme, næsten hedvinsagtig, derefter flot krydderi og næsten pebberagtig før sin lange svagt bitre og meget behagelige finish.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 26 af 48


Dun Bheagan Island 8y 43% unchill-filtered Duft: det første der rammer er citrus og lidt eksotiske frugter (ananas og måske banan), derefter den fede lidt kemiske/medicinske stil (trælim og iod) på en behagelig tilbagelænet måde. Sjov blanding af sødme, fedme og næsten salgtagtig kødstruktur (jaja, man kan ikke dufte salt, men man fornemmer næsten stegt bacon viklet omkring svedsker og dypper i et indkog af cognac og puddersukker) Smag: fedmen og sødmen er der stadig, sammen med et snert af frugten, men med en tydeligere tilstedeværelse af behagelig tørv og lidt medicinsk baggrund. Dejlig mild røget whisky, for dem der kun er begyndt at vende sig til smagen fra tørv.

Dun Bheagan Islay 8y 43% unchill-filtered Duft: den karakteristiske ’ø-whisky’ – markant bålrøg, lidt fedme og så den asfaltagtige tørverøg med hints af hospitalsgang og gaze. Smag: klart den kraftigeste i serien, med nystrøget tændstik og snobrød, god fedme og struktur og en lang røget finish, der ikke bliver ’vulgær’ men holder en flot behagelig tørv hele vejen.

Dun Bheagan Lowland 8y 43% unchill-filtered Duft: sød og blid, med svag blomstret krydderi, vanille blandet med lyng og et snert af citrus. Smag: sød og cremet (næsten honningagtig), behagelig mild med en lækker fed let krydret smag. Aperitif stilen, som longdrink eller til fisk (god hummersuppe, krabbe-bisque...) bør prøves afkølet. Finish: let og frisk, først sødlig, så let krydret og så svagt bitter og lidt frisk syrlighed. Mathcer let og elegant ’prototypen’ på en Lowland som så oftest findes i literaturen.

Dun Bheagan Speyside 8y 43% unchill-filtered Duft: tættere og tungere i stilen, dadler og brændte nødder og den sjove fede bitter-sødme som findes i nogle late-harvest vine. God krydret ’varme’, lidt indkogte frugter og brændt puddersukker. Smag: tæt og krydret, dejlig mild med fyldig, med god fed sherry-struktur og en behagelig tørhed til sidst. Krydret frugtkage og en stram/sprød baggrund fra træet. Finish: behagelig lang og krydret, med god bitterhed og tørhed. Mathcer den sherry-lagrede del af speyside ’prototypen’.

Dun Bheagan Brora 1981 23 år 48.6% En dejlig tør og stram hedvinsstil, med spor af træ og acetone/opløsningsmidler (på den fede måde), bagved noget appelsinskal og et snert af tørrede figner. Røgen er næsten skjult indtil whiskyen rammer ganen, så eksploderer smagen og røg og krydret pibetobak ruller frem. Fra Sherry Butt #1513 – 336 flasker.

Dun Bheagan Bunnahabhain 1994 10 år 46% Ligesom Berrys Own Selection har også denne Bunnahabhain en næse med svagt brændt gummi, et snert af svovl og lidt bittersødme. Helt unik stil, med en flot afrundet smag. Fra et Manzanilla fad, nr. 9014 – 864 flasker.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 27 af 48


Exclusive Malts / David Stirk Exclusive Malts er en serie af single malt whiskyer fra den unge komet David Stirk. David fik sin interesse for whisky i barndomshjemmet, men whisky kom først rigtigt ind under huden på ham da han som helt ung cyklede til en lang række destillerier på nogle uger som et led i et velgørenhedsarragement, hvortil hvert destilleri donerede en flaske. Siden gik det stærkt for Stirk som fik arbejde først hos Whisky Magazine, så Cadenheads og siden hos Douglas Laing. Han har også skrevet to bøger, senest en historisk om Cambeltowns destillerier igennem tiden. Siden 2006 har han imidlertid drevet sit eget firma som bl.a. laver serien Exclusive Malts. Han har et kæmpe netværk i branchen og har derfor adgang til fade fra mange forskellige destillerier. Disse aftappes ved fadstyrke uden at koldfiltrere eller tilsætte karamel.

Bowmore 10 år, 56.9% Destilleret den 30. april 1997. Fad nummer 60105, 301 flasker Duft: Fyldig, olieret og salt; BBQ indtryk med en rød som fra en skovbrand. Smag: Meget saltet, røgen vender tilbage; meget kraftig smagsudvikling. Eftersmag: Lang, varm og meget krydret, med røgen som en fast undertone.

Strathmill 31 år, 42.3% Destilleret den 24. maj 1975. Fad nummer 1335 (ex Cotes du Rhone), 72 flasker Duft: Henkogt frugt og karamel; Maltet, med præg af honning og lyng, samt saften af syltet appelsin. Smag: Sød og maltet med fyldig frugt og honning. Eftersmag: Sødlig og indtagende med karamel-noter.

Caol Ila 8 år, 56.4% Destilleret den 3. december 1998. Fad nummer 8350 (europæisk eg), 329 flasker Duft: Fyldig maltet tørv og meget medicinsk. Stærkt præg af egetræet. Smag: Røget medicin, med en fyldig og olieret sødlighed Eftersmag: Lang med spor af medicinen samt anis og en god bitterhed fra træet

Benriach 11 år, 55.9% Destilleret den 18. marts 1996. Fad nummer 30608, 317 flasker Duft: Sød med noter af lynghonning, smørkaramel, vanilie og eg. Smag: Masser af honning og eg, kraftfuld på tungen med lidt peber. Eftersamg: Meget lang og varm med bitterhed fra egetræet.

Macduff 17 år, 55,2% Destilleret den 1. marts 1990. Fad nummer 1043, 259 flasker Duft: Maltet sødlighed, som krydret mjød, Krydderurter (timian) og græs. Smag: Sød og maltet med noter af eg og gær, samt masser af urter. Efertsmag: Lang og varm med et præg af peber.

Clynelish 10 år, 56.1% Destilleret den 1. oktober 1996. Fad nummer 5596 (ex-sherry), 318 flasker Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 28 af 48


Duft: Fyldig og krydret med bløde sherry dufte, anis og rom-rosin is. Smag: Krydret og sødlig med marcipan og henkogte rosiner. Eftersmag: Lang, sød og dejlig med vanilie og mørk sødme.

Strathisla 30 år, 46.2%, First fill ex-bourbon hogshead fad Duft: Sød eg og krydderier, modne solbær og vanilie. Smag: Fyldig frugt og vanilie fortsætter, meget indtagende Eftersmag: Lang og fyldig og meget krydret, med et godt bid fra egetræet

Glenglassaugh 22 år, 52.2% Ex-sherry fad Duft: Fyldig med præg af frugtkage og henkogte svesker og rosiner Smag: Indtrykkene fra duften fortsætter, men balanceres af noter fra egetræet og krydderier. Eftersmag: Lang og sød med alle noterne fra tidligere.

Littlemill 16 år, 53.8%, Duft: Engelsk shortbread, æble crumple og noter af honning og karamel. Smag: Fyldig honning med fylde fra egetræet, æble og dessertdej Eftersmag: Sirup og Krydderier med noter fra egetræet og

Springbank 10 år, 51.5% Ex-sherry Fad Duft: Fydlig, røget med rosiner i sherry. Sødlig som en hedvin. Smag: Rosiner med røg, tydelig træindflydelse og de søde noter man kender fra ex-sherry lagret whisky. Eftersmag: Lang, røget med en krydret fyldighed.

Laphroaig 10 år, 53.3% Duft: Fedtet med vanilie og tørverøg. Noter af citronskal. Smag: umiddelbart tørv og meget salt som brydes med søde citrusnoter. Eftersmag: Lang med masser af havvegetation.

Macallan 8 år, 54.7% First fill ex-Bourbon barrel Duft: Vaniliestang og fløde. Creme brulee og kandissukker. Smag: Sød og cremet, så kommer krydderier og noter fra egetræet. Meget fyldig. Eftersmag: Krydret, let bitter finale.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 29 af 48


Fantinel

Fantinel blev stiftet i 1969 af Mario Fantinel, en hotelejer og restauratør fra Ravascletto, Carnia. Mario købte de første vinmarker i Dolegna Collio området (i Friuli), med det formål at producere topvine til sine mest krævende kunder, og på dette tidspunkt var Friuli endnu ikke ‘solidt placeret på vinkortet’ men lå på jomfrueligt og meget lovende ‘guldgraver’ område. I 1973 gik Marios sønner Luciano, Gianfranco og Loris ind i faderens virksomhed og hjalp med store udvidelser og opkøb af mange hektar vinmarker i de bedste områder i Collio, Grave og senere også Colli Orientali, ligesom de også udvidede restaurationsområdet og åbnede nogle vinbarer i San Daniele. Fantinel var de første til at starte partnerskab op i Canada og i 1994 det første Joint Venture i Cuba. Fantinel ejer også en skinkeproducent i San Daniele (Testa & Molinaro) og startede i 1988 “Pane, Vino e San Daniele” op, som en serie af mindre ‘restauranter’ der severer gode panini (sandwich), god vin og god kvalitet råvarer (bla. skinker) fra San Daniele. Senere er tredje generation af Fantinel familien trådt til, med Lara, Manuela, Stefano, Marco, Mariaelena og ikke mindst Paola Fantinel. De har alle været med til at vokse Fantinel yderligere, og har åbnet en serie af vinbarer under Fantinel navnet i Udine, Rom, Cortina, Venedig, San Daniele, Milano, Bolognia, Grado og Modena. Fantinel ejer og driver idag flere forskellige vinhuse, og producerer samlet over 2 mill. flasker om året. I tidem mellem oktober og december, lige efter høsten er overstået og vinene er produceret, foretages Grappa destilationen, en af de mest regulerede alkohol-produktioner, og en forholdsvis kompleks afære, da der ikke er det store fugtindhold tilbage i druekvaset når det først er taget fra vinproduktionen. Kvaset opsamles i siloer og gøres klar til at blive destilleret i små damp-drevne kobberkedler, indenfor 24 efter vinifikationen, da kvaset ellers ville miste for meget væde (der må ikke senere tilsættes vand ifølge lovgivningen for produktionen) og oxidationen ville ændre karakteren for meget. De lyse grappaer lagrer i kortere periode på ståltanke, for at bibeholde den elegante rene stil, hvor druekarakteren træder kraftigst igennem, hvor de mørke Grappaer lagres minimum 3 år i store Slovenske egetræsfade, før de filtreres, reduceres i styrke og aftappes.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 30 af 48


Fantinel Grappa Vignaiolo Cabernet 41% Kommer i en mundblæst flaske fra Murano/Venedig – lavet på kvaset fra deres Cabernet vine. Bør serveres let afkølet, ved 13-14c. En let og elegant grappa, svagt parfumeret, med en dejlig ‘stram’ og tør stil.

Fantinel Grappa Lis Radris Pinot Chardonnay 35cl 41% Meget frisk og elegant – svagt blomstret/parfumeret. En dejlig og meget bredt appelerende grappa som omvender mange der ellers ikke drikker grappa.

Fantinel Grappa Suprema Picotlit 50cl. 41% Fra drueresterne af en autentisk økologisk ”juvel” fra Friuli. Druerne er udvalgt i familiens vingård, en grappa med ekstraordinær finesse og fortryllelse, med en fin duft men på samme tid rig på uendelige følelser/indtryk og spænding.

Fantinel Grappa Suprema Ramandolo 50cl. 41% Frugtagtig og velduftende, stammer fra destilleringen af rester af druen Ramandolo, som altid har været dyrket på Fantinels vingårde. Dens duft og dens smag er ganske særlig og åbenbarer på samme tid en ældgammel lidenskab og en behagelig moderne spiritus.

Fantinel Grappa Supreme Refosco 50cl. 41% Destilleret af druerester fra røde druer af Refosco-typen, der er specielt udvalgte på Fantinels vingårde. Den har en intens aroma og en raffineret smag, der harmonerer perfekt med tidens smag. Den udskiller sig ved første øjekast fra de andre grappaer i Collezione Suprema ved sin ravfarve og ved den elfenbensfarvede etiket. Enkeltdruegrappa modnet i barrique.

Fantinel Grappa Suprema Tocai 50cl. 41% Den grønne etiket giver ved første øjekast minder om Tocai-vinstokkens farvetone. Netop denne vinstok giver i Friuli en vin af særlig god kvalitet. Grappaen destilleres af druerester, der udelukkende kommer fra Fantinels ejendomme og den har en intens duft og en tør og ædel smag, som ikke kan forveksles med nogen anden grappa.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 31 af 48


The Golden Cask & The John McDougall Selection

John McDougall er en af de kendte og mest vidende folk fra whiskyindustrien, med over 40 års erfaring fra sit arbejde som daglig leder på over 20 destillerier - bl.a. på Laphroaig, Springbank og The Balvenie. John fungerer i dag som (Skotlands mindste) uafhængige aftapper, som rådgiver for whiskybranchen, foredragsholder og forfatter. Qualityworld importerer alle Johns serier til Danmark. Der aftappes der altid uden farve og koldfiltrering, og på nær Whisky Live Series, der aftappes i 50cl flasker ved 50%, aftappes der næsten altid ved fadstyrke. John aftapper kun topkvalitet -- overvejende first og second fill fade, der tidligere har indeholdt amerikansk Bourbon whisky, og hans whiskyer er oftest meget fyldige med sødme, vanille, honning, frugt, lyng, blomster og urter. Whisky Life Series kommer kun i 156 flasker pr. aftapning (og heraf kommer kun 24 til Danmark) - hver flaske er håndnummereret og underskrevet af John. Født i 1941 og med over 40 års erfaring fra branchen (50 år hvis man inkluderer de unge år i ’marken’) er John McDougall en af dinosaurerne indenfor whiskyindustrien. Han startede som barn med at hjælpe sin far i marken, og fik allerede i disse år en solid viden om byg (barley) og kravene fra malterierne, som hans far solgte og leverede til. I 1963 blev han ansat som Trainee Manager på Aultmore Distillery og var de næste par år på Knockdu, Balmenach, Imperial, Banff og Teaninich. I 1965 blev han Assistant Manager på Dailuaine og i 1968 Manager på Balvenie. Fra 1970-1974 var han manager på Laphroaig, hvor han havde ansvar for at modernisere og optimere driften og produktionen og skulle øge kapaciteten bl.a. ved installation af større kedler. Fra 1974 Manager på Tormore og fra 1977 Quality Assurance Manager for Long John International, i 1979 General Manager of Malt Distilleries for Laphroaig, Tormore, Ben Nevis, Glenugie og Kinclaith. 1981 General Manager of Warehousing, Blending and Bottling for Long John Int. 1986-1996 Manager på Springbank Siden 1996 Selvstændig ‘Whiskykonsulent’, forfatter (Wort, Worms and Washbacks) og involveret i Kilchoman, Blackwood, Islay Whisky Society, Scandinavian Malt Whisky Society, cask broker, destillerier i østen og meget meget mere. Han har gennem sin tid været involveret i mere end 20 single malt destillerier, 2 grain destillerier (Girvan og Stratchclyde) og ét Gin destilleri (Plymouth).

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 32 af 48


The Talk ...with whisky consultant John McDougall when he visited Denmark in November 2004. What makes you get out of bed in the morning? Life and what I do. There is no reason to stay in bed. Does a persons taste in whisky reveal a side of ones personality? I think that different countries have different taste. I don’t think you can tell the personality of a single person by knowing which whisky the person prefers. What has been the most difficult decision you had to make in your career in the whisky industry ? That I had to stop at Long John International — there was different reasons why I had to stop, some of them personal. But I had a good time at Long John International. What has been your best experience over the 40 years in the industry? What I am doing know! I love to be a whisky consultant — travel and keep my contact with the different distilleries. I meet lots and lots of different people and every day is a new day. Not many people has held a talk and taste in an igloo in Lapland — I have. It was cold but I enjoyed it. I see my self as a bit of missionary, I preach about whisky. And the day I don’t like preaching, that is the day I don’t get out of bed :-) My best experience in the past was when I was appointed as manager of Laphroig. I was only 28 years old! That was amazing. What kind changes does the manager of a distillery give to the distilleries brand of whisky? That’s a good question! I think that in my time as a manager of Laphroig we made a lot of changes. We didn’t change the traditions but we added to the tradition at Laphroig. But I think times as changed, and you cannot do the same today. Managing a distillery is very different today. In my days the team lived nearby or at the distillery. Today a team work three to four weeks at the distillery and then moves on. You don’t take the same time to develop and make changes. I don’t say it is bad – but different. What do you see in the future of the industry? That’s a bit difficult to say. I see a lot of potential. There is a lot of exciting new ideas on the market. An hopefully the market in China and other countries will open even more and give us some opportunities to make new whiskies and try a new market. If you meet a person who doesn’t like whisky, how would you convince that person to try whisky and be openminded about it. You know me Mikael —every person is entitled to his or her own opinion! But I would definitely not serve a smoky islay whisky. I would begin with something light and perhaps sweet. But people have their own taste and differences—I don’t like artichokes, you can’t make me like them but you can ask “Have you tried it?”. That’s what I ment when I said “I preach”. - MOEC

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 33 af 48


Hanyu, Karuizawa & No1 Drinks Company

One Drinks er et nyere engelsk firma som har eneret på import af japansk whisky fra to forskellige destillerier: Hanyo og Karuisawa. Selvom One Drinks er et nyt firma, ledes det af kompetente og erfarne kræfter: Marcin Miller og David Croll. Miller begyndte i forlagsbranchen i 1988 og blev i 1992 redaktør af magasinerne Wine Magazine og Wine & Spirit. I 1997 var han med til at stifte Paragraph Publishing som begyndte at udgive Whisky Magazine og Scotland Magazine, som han også var chefredaktør for. Ydermere var han en af idemændene bag Whisky Live messerne, som nu findes over hele verden fra Skotland til Japan. Croll begyndte i den financielle branche og fik derigennem erfaring med Østen, hvor han første gang blev udstationeret i 1985 og stort set ikke har forladt siden. Han repræøsenterer en række skotske leverandører i Japan og driver også den japanske gren af Scotch Malt Whisky Society. Det er kombinationen af Millers og Crolls kæmpe netværk i den skotske og japanske whisky-verden som har muliggjort One Drinks eneagentur på de unikke whiskies fra Hanyo og Karuizawa. Historien om Japansk whisky begynder lige efter første verdenskrig hvor den unge Masataka Taketsuru kom fra Japan for at studere kemi ved Glasgows universitet. Under sit ophold fik han smag for whisky og da han kom tilbage til Japan blev han ansat af Shinjiro Torii for at begynde at destillere whisky i Japan. Det blev til Yamazaki destilleriet og virksomheden kom til at hedde Suntory. Taketsuru arbejdede der i 11 år og sagde så op for at skifte sit eget destilleri: Nikka. Suntory og Nikka er i dag de bedst kendte whisky brands fra Japan, men der findes andre destillerier, som nu kan fås i Danmark igennem Qualityworld. Virksomheden Hanyo blev stiftet i 1626 som en sake virksomhed. I 1941 byggede Isouji Akuto, den 19. generation i familievirksomheden, en ny fabrik i byen Hanyo nordvest for Tokyo. I 1980 anskaffedes to pot kedler efter skotsk forbillede og man besgyndte at lave en let-medium tørvet single malt på destilleriet. I begyndelsen blev deres malt whisky udelukkende brugt til blended whisky, men eftersom der kom et større og større marked for single malt, udgav de i 1990 single malten Chichibu, som er navngivet efter det sted hvor virksomheden først begyndte at producere sake. Det var imidlertid svært at få økonomien til at hænge sammen og ledelsen besluttede at afhænde denne del af virksomheden. En anden sake destillatør, Sasanokawa Shuzo, overtog derfor lageret og udstyret. Imidlertid er 21. generation i form af Ichiro Akuto netop nu i gang med at etablere et whisky destilleri i Hanyu igen. Udstyret er ved at blive indkøbt og han har været i Spanien for at forhandle med Sherry Bodegas om at forsyne ham med fade. I mellemtiden har han fået lov til at aftappe noget af det whisky som i sin tid blev overtaget af Shuzo. Det nye destilleri bliver ikke stort og kommer til at have et stærkt fokus på det traditionelle whisky håndværk.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 34 af 48


Ligesom Hanyo, har Karuizama destilleriet været en velbevaret Japans hemmelighed. Det begyndte som en vingård på siderne af vulkan bjerget Asama. Imidlertid gik den daværende ejer, Daikoku-budoshu, besluttede også at stifte et whisky destilleri. Senere fusionerede de med Mercian, som stadig ejer virksomheden. Destilleriet er lille og ekstremt kvalitetsbevidst, f.eks. bruger de udelukkende den ekslusive byg, Golden Barley, små kobber kedler og ex-sherry fade fra Spanien. Destilleriets karakter er relativt tæt på hvad man kan finde i Skotland, men der er nogle unikke forskelle. Fordi det ligger på en aktiv vulkan og bruger det lokale vand som har været igennem lava-laget. Den geografiske placering betyder også meget varme somre og kolde vintre, hvilket har en stor indflydelse på hvordan whisky modner over tid.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 35 af 48


Hart Brothers

Hart Brothers blev stiftet i 1988 af brødrene Alistair og Donald Hart, som begge har arbejdet hele livet i whiskybranchen. Virksomheden ligger udenfor Glasgow, og herfra aftappes et stort antal forskellige single malts under serien "Finest Collection". Der aftappes både ved fadstyrke og ved 43 & 46% og der er aftapninger i alle aldre og prislejer, også fra mange lukkede og ’sjældne’ destillerier. Der er ikke en egentlig husstil – det afhænger af den enkelte aftapning, men det er altid god whisky til en pris der ligger fornuftigt i midten af markedet, med enkelte virkelige ’fund’ iblandt. Begge brødre har i øvrigt opnået at blive optaget i den eftertragtede ’loge’ Keepers of the Quaich.

Hart Brothers Rosebank 15 år (1990-2006), 46% Duft: Vanilie og smørkaramel, med en overtone af grønne citrusfrugter. Senere kommer noter af grøn the og et let præg af græs og hvid peber. Smag: Ret kraftigt indtryk med masser af krydderier, peber og let citrus, herefter et olieret indtryk med en god let bitterhed fra egetræet. Eftersmag: Klinger langsomt af - det krydrede og bitre side om side

Hart Brothers Aberlour 11 år (1994-2005), 46% Duft: En meget fed fornemmelse i næsen med noter af nybagt brød, honning og bivoks. Så kommer noter af sød, rød grapefrugt og hvid the. Smag: Kraftig med masser af stærk peber og sød citrus der kæmper om opmærksomheden. Det olierede præg fra næsen slår igennem og den ligger og "coater" hele munden. Så kommer præg af hø og krydderurter. Eftersmag: Stadig meget olieret, derefter kommer en god let bitterhed og en antydning af tørv.

Hart Brothers Laphroaig 10 år (1991-2001), 52,9% Duft: Som et bål hvorover der steges bacon, med en underliggende vanilie-sødme og en antydning af lime og acetone. Smag: Utroligt harmonisk med alle noterne fra næsen intakte, meget fed og fyldig. Alkoholen træder frem og prikker på tungen og langt ned i svælget. Eftersmag: Dejligt fedtet med røgen og sødmen klingende ud i et perfekt parløb.

James MacArthur's Old Masters Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 36 af 48


Stiftet i 1982 med det formål at udvælge whiskyer fra skotske destillerier der ikke var så kendte eller havde havde stoppet produktionen. Fade fra disse destilleries skulle aftappes ved fadstyrke og give whiskydrikkere mulighed for at opleve destillerier de ellers ikke havde hørt om. På trods af sine over 20 år i branchen er flaskerne ikke så kendte og ikke så aggressivt markedsført på verdensplan. Det er kun enkeltfadaftapninger (på nær en Blend), i alder fra 10-35 år, de fleste tappet ved fadstyrke men også med en række ved 43% - fælles for begge serier er at der aftappes uden koldfiltrering og uden tilsætning af farve. Arthur Winning fik sin interesse for whisky efter at have svaret på en annonce for en whisky virksomhed der var til salg. Han købte dog ikke virksomheden men startede istedet sin egen i 1982, som hobby. På det tidspunkt følte han der var et hul i markedet for whisky aftappet fra enkeltfade, ved fadstyrke og fra de mere sjældne destillerier.Han kørte en eksportvirksomhed som sin ’fuldtidsbeskæftigelse’ i en periode før han helligede sig whiskyfirmaet fuld tid.

James MacArthur Ledaig Peated 1993 10 år 56.5% Tilnavnet Ledaig benyttes om de versioner af Tobermory hvor der har været brugt tørverøget malt. Potent, med masser af tørv (dog ikke så meget røg) og havluft. Bider fra sig i munden, men stadig med god olieret tekstur og en lang og sød smag.

James MacArthur Mannochmore 1990 11 år 59.8% En dejlig sødmefuldt whisky, med en blødhed der overrasker når styrken tages i betragtning. Svagt blomstret i duften, og svag frugt i smagen – behagelig, ikke for tung og dejlig tør stil.

James MacArthur Peated Irish Whiskey 1992 59.7% - fad #4292 Farve: lys ravgylden, som en ældre fadlagret hvidvin Duft: frisk og fed, med en dejlig fersk blending af havluft, fed bålrøg og en sjov olieret sødme (kokos?). Røgen har balance og en frugtagtig sødme og friskhed, med en dejlig vanille bagerst. smagen følger trop med kraftig røg, tør og bitter tørv, blandet med en dejlig krydret bund af træ og noget sødme (hint af overmodne pærer). Dejlig lang varmende afslutning. Lidt vand gør den mere letdrikkelig, uden at nuancerne og koncentrationen forsvinder.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 37 af 48


John Milroy

John Milroy er en institution og en legende indenfor den skotske whiskyverden. Han stiftede i 1963 den berømte vin- og spiritusbutik Milroys of Soho i London. Milroys of Soho var den første butik som indså potentialet i single malt whisky. Mens mange andre butikker ikke havde nogen single malts, havde Milroys 5-10 stykker og da de andre endelig fik 5-10 malts på hylderne havde Milroy naturligvis 30-40 stykker. Og så videre... således har Milroys i mange år været en af de absolut bedste og velassorterede whiskybutikker i London. Johns bror Wallace, forfatter til The Malt Whisky Almanac, nu i 7 oplag, var i mange år en del af virksomheden og begge brødre har opnået at blive optaget i Keepers of the Quaich (den højeste udmærkelse fra den skotske whiskyindustris organisation SWA: "Keeper of the Quaich", men på hans flasker står der blot "Keeper of Quality"). Da John Milroy blev 70 solgte han forretningen, men stoppede ikke sit engagement i whiskybranchen af den grund. Han begyndte at aftappe sine egne whiskyer og han er ikke bange for at eksperimentere med formen og indholdet, men kvaliteten er uovertruffen i alle tilfælde. Milroy koldfiltrerer ikke og tilsætter heller ikke farve.

Silver Barley Silver Barley er en ung blended whisky. Milroy har designet den til at være let tilgængelig for nye og urutinerede whiskynydere. Den kan også bruges som mixer i kaffe eller cocktails. Whiskybrændevin – ja det lyder sjovt, men med en ung whisky på den alder bør man ikke tænke i whiskybaner, men derimod i brændevin og snaps. En dejlig frisk og let stil, som kan nydes afkølet, i drinks og cocktails eller til frokostbordet sammen med nogle gode øl.

Frisky whisky Frisky whisky er en rigtigt "opstrammer" efter en lang dag. Den holder hele 60% alkohol. Endnu en innovativ flaske fra John Milroy – der på trods af sin alder aldrig bliver for gammel til at prøve noget nyt. Som navnet antyder har vi med en frisk, men potent, whisky at gøre – og det er virkelig en ‘macho whisky’ der kommer i glasset. Frisk i stilen, med masser af ‘punch’ i smagen – giv den et skud vand og oplev hvordan den fuldstændig ændrer karakter og bliver sød, blød og rund. En dejlig whisky serveret ren efter en hård dag, eller som longdrink med vand på terrassen, i drinks som har brug for sødme, friskhed og kraft, eller hvis du vil lave den vildeste Irish Coffee, eller grillede bananer med whisky, puddersukker og flødeskum.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 38 af 48


Milroys Finest Jamacian Rum 26y 50% Næsen er fantastisk – svagt parfumeret, med en skøn bittersødme (bittermandel/abrikoskerner/makroner) og en baggrund af brændte nødder/mandler, i karamel. Ændrer sig i glasset efterhånden som den iltes og varmes, og frigiver vanille og frugt (svedsker og blommer) samt engelsk lakrids og noter af frisk frugtet pibetobak. Smagen har masser af bittersødme og mandelkarakter, samt lakridsrod – dejlig lang og meget indtagende. En blanding af 4 fremragende rum destillerier fra Jamaica – Inneswood, Long Pond, Monymusk og New Yarmouth. Alle er lagret 6 år på Jamaica, hvorefter de er blevet tranporteret til england, vatted sammen og hældt på nye fade for yderligere 20 års lagring. En perfekt flaske til dem der tror de ikke kan lide rom.

Port Ellen 1982 23y 51.8% McGibbon's Provenance Exclusive to John Milroy Farve: Lys gylden rav - ligner umiddelbart en vellagret bourbon og ikke et sherry fad. Næse: Flot parfumeret røg med underliggende baggrund af tørv - let tjære og havluft. En sjov frisk fedme og brændte noter af sukker og tørret frugt, som var det er tørverøget-rom. Svag bitter og tør stil med hints af engelsk lakrids og mørk chokolade. Efter lidt tid åbner den langsomt op for en krydret sødme og lidt frisk frugt - ?snert af appelsinskal - og den krydrede baggrund får hints af friskkværnet kaffe og lidt vanille. Smag: Potent og fyldig - eksploderer med massiv bålrøg i munden, masser af sødme og krydderier og en dejlig olieret fornemmelse i munden, med den bitter-søde engelske lakrids på siden af tungen. Giver munden en coatning af en fed lidt bitter cigar-røg som bliver ved og ved - virkelig flot og lang. Når man dufter igen efter at have smagt den er det mere sødmen, det brændte sukker og krydderierne der kommer frem. Vand: Tilsætning af nogle dråber vand viser at whiskyen ikke er koldfiltreret - man kan se lagdelingen, hvordan vandet trækker striber gennem whiskyen når 'olien' udskildes - det tager lidt tid før blandingen er 'stabil' igen. Vandet åbner i næsen op for krydderierne og den brændte tørre stil, med tørret frugt og lynghonning. Som om tilstædeværelsen af sherryfadet bliver forstærket. Smagen bliver kraftigere, men lidt mindre røget, og den lækre bitter-søde lakrids og krydderi del bliver forstærket og hænger ved i flere min.

The John Milroy Selection Clynelish 1992 46% Farve: flot strågul/let gylden Duft: sød og frisk på samme tid. Vanille og træ, god tørhed, lidt opløsningsmidler (på den gode måde) og bagte æbler og indkogt fersken Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 39 af 48


Smag: dejlig kremet og meget frisk, let sødme og sjov let krydret og bitter eftersmag. Dejlig frisk og imødekommende. Lidt vand gør den mere krydret i duften og mere kremet i munden, men er egentlig ikke nødvendig for whiskyen.

The John Milroy Selection Dailuaine 1996 46% Farve: strågul, næsten svagt grønlig Duft: masser af gummi og brændt sukker (karameliserede rosiner i skorpen af et rosinbrød) og indkogte frugter - ikke ubehagelig, men meget speciel, kræver tilvending, men bliver så sjov. Må være en eller anden form for fino-sherry fad...?! Smag: dejlig kremet og tæt, lækker sødme og igen bagte eller indkogte frugter

The John Milroy Selection Glen Grant 1984 46% Farve: dejlig tæt ravgylden med rødt skær Duft: behagelig sødme, med nødder og marcipan, samt nybagt krydderkage. Bagerst et snert af henkogte frugter og lidt appelsinskal. Smag: fed, krydret, behagelig sødme i starten, et pust af en sjov friskhed og derefter en dejlig lang, let bitter tørhed. Et virkelig dejligt bekendtskab.

The John Milroy Selection Glenlivet 1975 46% Farve: mørk rav med rødt skær, næsten tawny agtig Duft: marcipan og marcipan, med snert af lynghonning og krydderrier, og lidt frugtslik - virkelig dejlig! Smag: olieret, sød og frisk på samme tid, med en sjov frisk tørhed og krydret baggrund. Lidt vand gør den mere frisk, men den mister samtidigt lidt af sin kremede struktur. Dejlig - med den sjove 'friske' stil som nogle gamle Glenlivets er i stand til at bibeholde!

The John Milroy Selection Bowmore 1996 46% Farve: lys hvidvin, svagt grønt skær Duft: røg og new-make, klare noter af 'destilat' og 'tequila feints', næsten lidt umoden melon - men IKKE på en ubehagelig måde. Smag: potent og massiv bålrøg, olieret og tør. Hænger MEGET længe ved. Ikke sønderlig kompleks, men leverer en god 'kapow' på en dejlig ligetil måde. Ikke for den eftertænksomme nyder, men for en hurtig 'her og nu' oplevelse.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 40 af 48


Manoir Apreval

Manoir d'Apreval er en familiedrevet Cider og Calvados producent. De ligger i Honfleur i Pays d'Auge området. I begyndelsen af 1900-tallet tilplantede Victor Revillion 25 hektar med æbletræer og i dag leverer denne plantage stadigvæk æbler til familiens Cider og Calvados. I dag drives virksomheden af 3. og 4. generation, Flavie Revillon og sønner, men produkterne laves stadigvæk på den traditionelle måde. Calvados blev i 1942 til en af de mange traditionelle franske produkter i form af en Appelation d'Origine Controllée (AOC). For at leve op til betegnelsen Calvados Pays d'Auge, skal æblemosten destilleres to gange på små kobberkedler og derefter lagres på egefade. Cider Pays d'Auge gærer to gange, først i kar og siden i flasken, hvor den 2. gæring tager cirka 2 måneder. Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 41 af 48


Norse Cask Selection

Norse Cask Selection er Qualityworlds egen serie af enkeltfadsaftapninger. Vi får fadprøver tilsendt fra vores samarbejdspartnere i Skotland og udvælger de bedste fade til aftapning ufiltreret, uden farve og ved fadstyrke. Alle fade smages og udvælges af et Dansk smagepanel af whiskyeksperter.

Norse Cask Cognac Grande Champagne 1989 15y 58.3% Meget kompleks næse med en let blomstret sødme (lyngblomster og eng) og hint af tørrede abrikoser og svedsker. Bagerst kommer brun farin, et hint af citrus og bidraget fra druerne. Smagen er tæt og fyldig, med god brændt sødme, tørrede frugter og nødder/marcipan – afsluttes af en god krydret bitterhed. Ved en blindsmagning er den svær at identificere, med karakter fra både whisky, rom og cognac. Dette cognac fad er produceret på huset Brugerolle i Grande Champagne området og er siden transporteret til England for videre lagring, jævnfør de engelske traditioner for ‘early landed cognac’. Qualityworld fik fat i dette og andre fade, og vi valgte at aftappe fadet uden koldfiltrering, uden tilsætning af farve og ved den naturlige fadstyrke på 58.3%, for at bibeholde den fulde smagskoncentration

Norse Cask Selection Glen Moray 1990 13 år 62.1% Her en aftapning af et destilleri, der næsten aldrig ses i hænderne på uafhængige aftappere. Hvis du troede du kendte Glen Moray, fra standardaftapningen lagret på hvidvinsfade, så prøv denne udgave på 62.1% og tro om igen – en fantastisk fyldig, krydret, sød og kremet whisky, med masser af træ og vanille. Spørg evt. i baren om noget vand – den bider fra sig!

Norse Cask Selection Vatted Islay 1991 12 år 59.5% Whiskyen er en blanding af de to single malts fra Islay, Caol Ila og Laphroaig, og det fornægter sig ikke. Man har en massiv bålrøg, og en dejlig fersk fed røget stil (baconfedme) som kun de bedste Caol Ila kan have. De 59.5% alkohol giver whiskyen en enorm krop og fylde og en meget lang smag, der afsluttes af bidet og den stramme medicinske stil fra Laphroaig. En sand røgbombe der overrasker og forbløffer de fleste.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 42 af 48


Norse Cask Selection Aultmore 1989 15 år 55.8% Krydret og sød vanille karamel, med masser af lyng og blomster – får den lidt vand (se hvordan vandet trækker tråde og får olien til at skilde sig ud) bliver den mere frisk og frugtet i stilen, med noter af græs, ristede mandler og lidt mynte – eftersmagen bliver tør, med spor af træ.

Norse Cask Selection Tomatin 1989 15 år 57.7% Sød, med mørk chokolade og træ, tørrede frugter og bittersød lakrids – efter lidt tid kommer også blommer og abrikos og en sjov brændt sødme træder frem. Smagen er kraftig og krydret, med en sød bund af træ og en dejlig bitter afslutning. Bliver mere tilgængelig med lidt vand.

Norse Cask Selection Mortlach 1994 10 år 58.7% Dejlig frisk og let blomstret stil, med masser af sødme og malt i både duft og smag. Smagen er intens, med masser af fylde – prøv den evt. med lidt vand.

Norse Cask Selection Glen Spey 1995 (uden cognac finish) Duft: En frisk maltet duft med citrusfrugter. Den forekommer let sprittet, men med toner af sød lakrids. En ungdommelig kompleksitet, der dog nok skal have 1 års tid mere i fadet for at fjerne det sidste af spritindtrykket. Smag: Meget krydret med en stor fyldighed. Kompleks med blomsternoter og smag af citrusfrugter. Eftersmagen er meget lang og fyldig, og giver allerede en del træ, og et lille bid på tungen. En helt igennem storartet dram.

Norse Cask Selection Mortlach 1994 (uden rum finish) Duft: Sød og meget frisk frugt. Græs og halm slår også en del igennem. En meget tiltalende duft. Smag: Afrundet sødme og vaniljetoner er det umiddelbare indtryk. Udvikler sig med en del syrlighed og skarphed fra træet. Den giver en meget fyldig fornemmelse i munden. Eftersmagen er lang og behagelig med en lille smule medicin – ligger sig som et lag på tungen. En dejlig Mortlach fra bourbonfad.

Norse Cask Selection Cognac Grande Champagne 1993 60.5% Duft: frisk og let blomstret sødme, lyng og svage spor af svedsker eller figner (friske), klare noter fra træet, vanille og en svag bittersødme (mandler eller abrikoskerner). I baggrunden svage spor af citrus og måske mynte – der begge bliver forstærket i duften på håndryggen når alkoholen er fordampet. Flot og indtagende cognac der nemt kunne gå for at være en whisky – man mærker et svagt tegn på at yderligere lagring er påkrævet, men kun ganske få år (1-2) bør være nødvendigt. Smagen er dejlig frisk, sød og frugtet i stil – med antydning af karamel og brændte mandler/nødder.

Norse Cask Selection Benrinnes 1994 Duft: Stadig meget ung - næsten for ung - frisk og syrlig ('grøn') med en tør baggrund af urter og et svagt snert af tørv men _ingen_ røg. Næsen antyder at fadet måske burde ligge 2-3 år endnu før aftapning. Smag: Fantastisk fyldig og frisk - eksploderer i munden. Krydret og flot - stadig stram og tør, men klart markant 'ældre' end næsen antyder. Varmer hele vejen ned i brystet. Træ og tannin i eftersmagen - men meget balanceret og ekstremt kompleks. Smagen indikerer at den er klar til aftapning og vi vælger derfor at tappe fadet i starten af næste år og ikke vente de par år som næsen ellers forslog.

Norse Cask Selection Hine 1990 Grande Champagne fad Farve: ravgylden (meget lys i forhold til normal cognac, ligner whisky, ligesom Hine 1975). Duft: dejlig tæt og frisk - meget speciel, først med bitter-søde noter der klart bringer tankerne frem om god rom, blandet med et snert af urter og æteriske olier (menthol, eucalyptus, kamfer), så kommer den friske frugt, med let umodne svedske blommer og frisk fersken, fulgt op af en bund af krydderrier.... super kompleks, på ingen måde klassisk cognac, men vanvittig dejlig.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 43 af 48


Smag: kraftig krydret med lidt sødme og vanille fra træet, lidt henkogte frugter, nødder og marcipan og en dejlig bitter og tør eftersmag der varer længe ved. Et super eksempel på Early Landed Cognac fra huset Hine, når det er bedst.

Macallan 1988 17y 59.2% - Bourbon Hogshead #9165, 1 af 271 fl. Duft: fed og dejlig sød, med næsten cremet 'slik sødme' som svinger mellem vanille, karamel og marcipan. Efter lidt tid kommer krydderriet og urterne (næste som en god grøn the?) frem i glasset. Smag: dejlig olieret og fed (coater næsten hele munden), sød maltsmag, lækker krydret med en behagelig bund af træ. Meget potent (læs: stærk) med virkelig lang eftersmag, let bitter, træ og svagt brændte noter (?nødder). Lidt vand gør whiskyen mere frisk og frigiver noter af citrus og eksotiske frugter. Smagen bliver mere pebret, kraftigere krydret, lidt 'mørkere' og lidt mere bitter (på en behagelig måde). Rigtig flot!

Glenrothes 1994 12y 58.0% - Bourbon Hogshead #186, 1 af 320 fl. Duft: sød og meget krydret, med svag sød citrus. Prikker i næsen og virker meget stærk. Smag: krydret, tæt og næsten 'indkogt' i sin koncentration, med stadgig med en dejlig friskhed. Ekstrem olieret og meget fyldig. Meget behagelig i munden, ikke så aggresiv som de 58% kunne antyde. Lidt vand gør duften mere sødlig, med hints af butterscotch, henkogte frugter og en svag syrlighed bagerst.

Norse Cask Selection Rechlerich 1964 Duft: først rammes man af store mængder tørrede frugter, brændte nødder og brun farin (’brændt’ sødme) – derefter kommer det tørre, let vanille og krydret træ med svage hints af acetone/lak som i rigtig gode vintage madeiraer. Alderen er tydelig – men det virker på ingen måde som om den er ’over the hill’ – træet er tydeligt tilstede men har ikke ødelagt eller maskeret whiskyen, der er stadig masser af nuancer og enorm kompleksitet tilstede. Som minutterne går udvikler den sig enormt i glasset, bittersød engelsk lakrids, kaffe og pibetobak (frugtet og krydret), mørk chokolade og masser af tørrede frugter (abrikoser, dadler og figner), med en flot kremet vanille baggrund. Et par dråber vand frigiver mere sødme og krydrede blomster (lyng) og lidt frisk frugt til modspil med de tørre, varme og brændte noter. Smagen er stærk, fyldig, krydret og sød – udtørrende med træ og let bitter til sidst. De tørrede frugter, sødme og kaffe/tobak ligger som fin bund og spiller i ballance med den bitre afslutning. Tilsætning af vand forstærker alkoholfornemmelsen, gør den sprittet og bidrager ikke positivt til smagsoplevelsern, kun til duften.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 44 af 48


Norse Cask – de forskellige flasker Designet af Norse Cask Selection serien er holdt stilrent, enkelt og med råvarerne, flasken og proppen som det bærende element – den skandinaviske enkle og rene linie, som Danmark er blevet så kendt for. Der bruges ekstra kraftige flasker af 5-10mm tykkelse i kosmetisk kvalitet, og store flotte propper af flot træ. Label er designet af en af Danmarks nye design-kometer Gry Holst Echwald, som allerede har en imponerende portfolio bag sig i både Danmark, Holland og USA. Alle whiskyer i serien kommer i ovenstående høje slanke cylinderflasker, med høj slank etiket der følger flaskens linier – enkelte fade er aftappet til forskellige særlige arrangementer for vores kunder og kan have andet design, ligesom flasken yderst til højre, en fantastisk 38 års Glen Grant som blev aftappet i forbindelse med Sallings jubilæumsfest i Århus.

Det hænder at vi er så heldige at få fat i fade med cognac, rom, armagnac, calvados, bourbon og andet godt, som dog ikke er maltwhisky, om som derfor fortjener deres egen særpræg i indpakningen. Til dette formål er udvalgt en anden serie af mindre og kraftigere cylindre, dog stadig med samme ekstreme kvalitet af glas og prop, med stramt og særegent labeldesign og med de karakteristiske vandrette skuldre. Alt sammen noget der hjælper med at skabe genkendelse, branding, og ensartethed henover hele serien af flasker.

Fra tid til anden får vi fingre i et fad, der er så exceptionelt at det fortjener en helt særlig plads, både i serien og på hylden. Det kan være vores 40 års gamle Rechlerich som ses her til venstre, vores 40 års gamle Glen Grant, 29 års Rechlerich eller de fantastiske Port Ellens vi har aftappet. Fælles for dem alle er at de er særligt exclusive i kraft af alder, prestige, sjældenhed eller andet, og derfor aftappes i den elegange slanke karaffel, med vandrette skuldre, der stadig passer i seriens stil, men som alligevel klart adskilder sig når den står på (bog)hylden.

Nu er det jo ikke alle der lige har lyst til at åbne og fortære en hel 70cl flaske, og ofte ønsker men jo netop til gaver at kunne give noget særligt exclusivt, uden dog at skulle betale for stort et beløb. Til dette formål har vi udviddet serien med både 35cl, i høje slanke cylinderflasker, samt en flot værtindegave iform af den lille afrundede 20cl flaske. Igen er kvaliteten og designet i samme høje stil som resten af serien – og genkendeligheden og særpræget det samme, med flasken som det bærende element. God fonøjelse med Norse Cask Selection – og husk, du kan selv blive medejer på www.WhiskyOwner.com

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 45 af 48


Schumachers

Dan Schumacher er kok og har igennem mange år leget professionelt med smag. For nogle år siden fik han lyst til at prikke til den danske brændevinstradition, som havde stået nærmest stille i flere hundrede år og ladet smagen være domineret af kommen. Dan har slet ikke noget imod de klassiske danske kommen-dominerede brændevine, men fik lyst til at demonstrere at det også kan smage ganske anderledes og bruges til meget andet end det traditionelle danske frokostbord. Som sagt så gjort og siden da har han lanceret de følgende udgaver: Chili/Citron, Kanel/Vanilie, Slåen, Blåbær og senest Orange. Alle ingredienser er økologiske og Dan fokuserer meget på at fastholde den høje kvalitet ved nøje at udvælge de bedste ingredienser og overvåge den lille produktion. Chili/Citron Brændevin Kåret til vinder da Dagbladet Politiken afholdt DM i kryddersnaps i december 1999. Juryen kaldte det en "fremragende kryddersnaps". Denne brændevin er designet til det moderne køkken, fra skaldyr til sushi. Den er også blevet en succes i det københavnske natteliv som et "shot" til en kold øl. Chili/Citron Brændevinen er lavet på økologiske chilifrugter og økologiske citronskaller. Kanel/Vanille Brændevin Denne brændevin er et eksempel på hvordan man passende kan bryde traditionerne. Kanel/Vanille Brændevinen kan drikkes til desserten, kaffen eller alene til cigaren. Den varmer også godt i de kolde vintermåneder. Kanel/Vanlle Brændevin er trukket på økologisk kanelbark og økologiske vanillestænger. Slåen Brændevin Et fremragende alternativ til de klassiske kommen snapse, når det gælder klassisk mad. Denne brændevin er gjort på tørrede slåenbær. De fleste hjemmebryggere bruger normalt slåenbær friske, efter den første frost. Schumachers har valgt at bruge tørrede slåenbær, da det giver mere sødme og en anelse mandelsmag. En rigtig behagelig og blød snaps. Blåbær Brændevin Absolut en anledning til at drikke snaps til andet end frokostbordet. Blåbær Brændevinen er en dejlig frugtbrændevin, som går godt til vildt i de kolde vinterdage, eller som aperitif på knust is. Desuden god til desserter, ost og kage. Blåbær Brændevinen er trukket på hele økologiske blåbær, og har desuden smeltet mange pigehjerter. Orange Brændevin En rund og sødlig brændevin. Den er trukket på appelsinskaller, mørke rosiner, vanille og kardemomme hvilket gør den god som avec. Den er også perfekt til dessert, chokolade og kaffe og en dejlig sommerdrik, for eksempel med champagne. Kan både nydes afkølet og ved stuetemperatur. Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 46 af 48


Single Malts of Scotland

Single Malts of Scotland er en serie whisky fra englænderen Sukhinder Singh. Singhs interesse for whisky begyndte tidligt da han allerede som 12-årig begyndte at samle på miniature flasker og endte med at have en af verdens største samlinger. Interessen kom heller ikke ud af ingenting, Singhs forældre stiftede en vin- og spiritus butik i 1973 og det var den som Sukhinder og hans bror overtog og omdøbte til The Whiskyexchange. I dag ejer de flere butikker i London og sælger også på nettet. Hans næse for en god handel er fantastisk og hans private lager er intet mindre end et fantastisk whisky skatkammer indeholdende alt hvad enthusiaster og samlere kunne ønske sig. Naturligvis har Sukhinder Singh et kæmpe netværk indenfor whiskybranchen og det var derfor naturligt at den i slutningen af 2005 lancerede sin egen serie af malt whisky: "Single Malts of Scotland". Det er enkeltfadsaftapninger fra forskellige destillerier. De fleste er også ved fadstyrke, men nogle få er ved 46%. De koldfiltreres ikke og der tilsættes heller ikke farve. Singh har indtil videre i serien udgivet nogle fremragende aftapninger, mange af dem specielle, f.eks. en speciel tørvet BenRiach.

Single Malts of Scotland Aultmore 13 år (1992-2005), 57,6% Ex-bourbon barrel Duft: Både fed og let parfumeret med noter af knapt modne grønne blommer (sødme og syrlighed), et strejf af acetone og dejlige noter af let bitterhed og flødekaramel under det hele. Smag: Alkoholen prikker på tungen, men den er overraskende drikkelig ufortyndet. En dejlig karamel-sødme kombineret med en kompleks bitterhed med grøn frugt og tanniner blandes med en dejlig fed fornemmelse og lidt tørre noter af hø og thedåse. Eftersmag: Klinger ret hurtigt af mens de let bitre noter hænger i siden af munden.

Single Malts of Scotland Benriach 21 år (1984-2006), 56,7% Ex-sherry hogshead Duft: God bitterhed fra de mange år på egetræet sammen med noter af krydret henkogt frugt og en dejlig fed bålrøg. Smag: Røgen kommer først og kunne godt forveksles med en Islay-whisky. Derefter kommer bivoks, og en dejlig tør sødme med præg af røde frugter. På trods af den høje alkoholstyrke, er den meget tilgængelig. Eftersmag: Ret let, men lang og en god balance mellem røg og en fedtet bitterhed.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 47 af 48


I den første skriftlige definition på ordet "cocktail" fra 1806 hed det at en cocktail var en drik som indeholdt alkohol, sukker, vand og bitters, altså et bittert ekstrat af f.eks. urter, orange eller lignende. Siden da er denne definition blevet lidt udvandet og det har været svært at opdrive bitters til brug i ens cocktails. Det er dette som stifterne af Bitter Truth, Stephan Berg og Alexander Hauck, vil råde bod på. De er begge erfarne og innovative mixologer som til sammen har været på mange top-cocktailbarer i Europa og det er deres fælles interesse for den perfekte cocktail der har fået dem til at lave deres egen serie af bitters. Indtil videre findes der en Orange Bitter lavet af bitter appelsinskal og urter; en Old Time Aromatic Bitter baseret på autentiske opskrifter fra 1800-tallet med krydderier som kanel, kardemomme og nellike; den specielle Lemon Bitter, som giver et meget interst præg af citrus og til sidst Orange Flower Water lavet af blade fra en speciel sort af bitter appelsiner som giver en meget unik smag af orangeblomst.

Qualityworld ApS * Virkeholm 3C 1. * DK-2730 Herlev * Tlf. +45 4485 1485 * info@qualityworld.dk *

Side 48 af 48

brochure  

brochure om qw

brochure  

brochure om qw

Advertisement