Issuu on Google+

H

É

T

V

A

K

B

L

A

D

V

O

O

R

D

E

M

E

E

T

I

N

G

P

L

A

N

N

E

R

QUALITY IN MEETINGS

W W W . Q U A L I T YDI NE CMEEMEBT EI NR G2S 0. N0 9L FEBRUARI 2008 NUMMER 86

95

Meeting planner BESPAARDERS E E N GO E D E M E EBUDGET T I N GP L A N N E R I S E E N M AT C HM AKE R

NIELSSTRIK KLINKHAMER RIKA

“Ik wil één om van jonge de toonaangevende “Belangrijk mensen erbij te hebben” PCO’s worden”

BRENG UW MEETING OPMERKELIJK IN BEELD OPENINGSSPEKTAKEL De televisie van de toekomst brengt Elicium tot leven

BESTEMMINGEN: HAROLD HAMERSMA

Veluwe | Londen lest de dorst naar informatie

SPECIAL DE VELUWE WORDT NÓG GROENER MPI NL Conference Accommodaties helpen elkaar met duurzaam ondernemen

QM 95 DECEMBER 2009

Budget bespaarders Hetzelfde resultaat voor minder geld


HOTEL%DE%CANTHAREL APELDOORN

Ontdek de nieuwe zakelijke ambiance Onlangs opende Hotel de Cantharel een nieuw congrescentrum, bestaande uit een auditorium met 330 zitplaatsen en een conferentieruimte. Dat betekent een enorme uitbreiding voor de zakelijke markt. • 160 hotelkamers en comfort suites • 17 multifunctionele zalen met airconditioning • Auditorium met 330 zitplaatsen • Conferentiezaal met 125 zitplaatsen • Professionele, gastvrije service • Wireless internet • Sfeervol restaurant en terras • Trendy hotelbar • Direct bereikbaar langs de A1 (afslag 19) • Voldoende gratis parkeergelegenheid • Fitnessruimte • ’The White Door’ Wellness & Beauty

Dé perfecte locatie voor elke gelegenheid Van der Valk Hotel de Cantharel

T:%+31 (0) 55 541 44 55

Van Golsteinlaan 20

E:%cantharel@valk.com

7339 GT% Apeldoorn

www.hoteldecantharel.nl


ZAKEN DOE JE IN HET WTC EXPO LEEUWARDEN

Het WTC Expo is een onderdeel van het

Expo te vinden. Geen wonder dat het

World Trade Center Leeuwarden. Het

evenementencomplex jaarlijks honderd-

hypermoderne evenementencomplex is, met meer dan 45.000 vierkante meter

duizenden bezoekers, uit binnen en buitenland, trekt.

tentoonstellingsoppervlakte, het grootste evenementencomplex van Noord Nederland. WTC Expo heeft volop allure en biedt onbegrensde mogelijkheden. Het is dĂŠ plek voor spraakmakende (internationale) beurzen en evenementen.

UITBREIDING Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de uitbreiding van het WTC Leeuwarden. De uitbreiding omvat diverse congreszalen, vergaderruimtes, een 4 sterren WTC

Telkens weer bewijst het WTC Expo zijn

hotel met 144 kamers, een zakensociĂŤteit, restaurants, een bar en een panoramazaal

toegevoegde waarde met grote (inter-

met schitterend uitzicht over de stad

nationale) publieksbeurzen, congressen en seminars, populaire concerten, symposia

Leeuwarden. Het centrale WTC Plaza verbindt alle functies van het WTC Leeuwarden en WTC Expo met elkaar.

en tal van andere bruisende activiteiten. Topproducties zijn o.a. de Caravana, Boot Holland, Huis & Tuin en de Landbouwwerktuigenbeurs. Maar ook

MEER WETEN?

grote evenementen als Domino Day, Holiday On Ice en de BedrijvenContact-

plaats voor het bedrijfsleven en biedt

dagen weten de weg naar het WTC

of evenement. Wilt u meer weten over onze

beurzen of de verhuurmogelijkheden van onze zalen en expositiehallen? Bent u op zoek naar kantoorruimte of wilt u informatie over onze businessclub met nu al ruim 400 leden? Neem dan geheel vrijblijvend contact op. We zijn u graag van dienst!

WTC Expo is een perfecte ontmoetingsunieke mogelijkheden voor uw bijeenkomst

- Slechts 1 uur rijden vanaf Amsterdam - Ruim 45.000 m2 meter expositieruimte - Tal van horecavoorzieningen - 11 congreszalen (grootste zaal tot 800 personen plenair) - 144 hotelkamers - Holland Casino - Fitness en wellnesscentrum - 30.000 vierkante meter kantoorruimte - High Speed Wireless Internet - Cateringservice - Voldoende parkeergelegenheid - Capaciteit tot 30.000 personen

UW MULTIFUNCTIONELE TOPLOCATIE. WTC Expo Leeuwarden P.O. Box 1144

8900 CC Leeuwarden The Netherlands

Phone +31 (0)58-2941500 Fax +31 (0)58-2941505

Email: info@wtcexpo.nl Internet: www.wtcexpo.nl


QMINHOUD

Inhoud H

É

T

V

A

K

B

L

A

D

V

O

O

R

D

E

M

E

E

T

I

N

G

P

L

A

N

N

E

R

W W W . Q U A L I T YDI EN CMEEMEBT EI NR G2S 0. N0 9L FEBRUARI 2008 NUMMER 86

95

-EETING¬PLANNER NIELSSTRIK KLINKHAMER RIKA

“Ik wil één om van jonge de toonaangevende “Belangrijk mensen erbij te hebben” PCO’s worden”

BRENG UW MEETING OPMERKELIJK IN BEELD OPENINGSSPEKTAKEL De televisie van de toekomst brengt Elicium tot leven

BESTEMMINGEN: HAROLD HAMERSMA

Veluwe | Londen lest de dorst naar informatie

SPECIAL DE VELUWE WORDT NÓG GROENER MPI NL Conference Accommodaties helpen elkaar met duurzaam ondernemen

Budget bespaarders Hetzelfde resultaat voor minder geld

December 2009

20

Opmerkelijk openingsspektakel brengt Elicium tot leven

04|QM. DECEMBER 2009

De Veluwe nóg groener

30

16

Niels Klinkhamer, Klinkhamer Conference Management

Meet you at the Golf Court

45


QMVOORWOORD

6 10

MeetingNieuws Internationale associatiemarkt blijft sterk

Meetings ten tijde van economische tegenwind Kosten besparen. Het is in deze moeilijke economische tijden een ‘populaire’ bezigheid. Maar hoe bezuinig je bij meetings een beetje handig?

16

Niels Klinkhamer

18

Meeting branche met de billen bloot

20

De Veluwe nóg groener

29 30

“In het vijfde levensjaar van mijn bedrijf wil ik uitbouwen met nevenkantoren in bijvoorbeeld Eindhoven, Utrecht en Brussel. Na tien jaar hoop ik één van de toonaangevende PCO’s te zijn.”

Met de no-nonsense beurs MICEContact bouwen Arjen Lemstra en Joris Bots verder op de succesvolle introductie van EvenementContact in maart van dit jaar.

Van oudsher geldt de Veluwe als groene bestemming. Maar tegenwoordig heeft ‘groen’ een tweede betekenis. Die van duurzaam. Ook op het gebied van de nieuwe groen wil de Veluwe uitblinken.

Van der Valk Hotel de Cantharel Met de realisatie van het nieuwe congrescentrum is de volgende fase van de uitbreiding bij Van der Valk Hotel de Cantharel in Apeldoorn afgerond.

Opmerkelijk openingsspektakel brengt Elicium tot leven De RAI opende met haar Elicium een opmerkelijk gebouw. Dat ging gepaard met een eveneens opmerkelijke openingsspektakel van de hand van het Haarlemse bedrijf MOVE.

34 36

Unleash! “Unleashing human potential through extraordinar y motivational experiences”. Stand-up magician George Parker kwam bij herhaling terug op deze pay-off van SITE. De Nederlandse afdeling van de wereldwijde Society of Incentive Travel Executives had hem uitgenodigd als keynote Speaker tijdens haar Fall Meeting in Park Hotel Amsterdam.

EDWIN NUNNINK Hoofdredacteur qm@hetportaal.com

Veel leden keken meewarig naar de beloftevolle tekst die groots aan de wand hing, alsof het voor het eerst was dat ze hem zagen. Of dat ze het voor het eerst realiseerden dat hun vereniging dit namens hun aan de klanten beloofde. Parker wreef het subtiel in, door de tekst telkens met nadruk op te dreunen. Is dit inderdaad de kracht die jullie dagelijks drijft, vroeg hij de vertegenwoordigers van de incentive bureaus. Of is het toch vooral winst maken waar het om draait? De twijfel was voelbaar. Eén van de aanwezigen sprak uit dat winst het streven van haar bedrijf is. Niemand durfde het tegen te spreken. Het was niet aan Parker om te (ver)oordelen. Hij is een echte ‘motivational speaker’ die zijn publiek wakker schud en handreikingen doet, met goocheltrucs als communicatiemiddel. Niet afbrandt. Hij houdt ervan om mensen een stap verder te brengen in hun ontwikkeling. Meetings in de breedste zin van het begrip zijn hiervoor het uitgelezen middel. Unleashing human potential through extraordinary motivational experiences. Dat willen we toch allemaal?

Locatienieuws Nieuw designhotel op Rotterdamse Coolsingel.

Harold Hamersma lest de dorst ‘We are story tellers, not bottle sellers’, sprak een wijnboer ooit tegen Harold Hamersma. Hij raakt er niet over uitgesproken.

QMCOLOFON

40

Frisse wind door Delft en Den Haag

45

Meet you at the Golf Court

Steigenberger Kurhaus Hotel en het Crowne Plaza Den Haag verrassen met innovatieve impulsen. Taste, the Wine Bar en de Steakclub zorgen voor zinnenprikkelende meetingmogelijkheden. De Koninklijke Porceleyne Fles biedt volop inspiratie.

Zakelijke meetings in het natuurlijke habitat van het bedrijfsleven.

JAARGANG 22, DECEMBER 2009, QUALITY IN MEETINGS (QM): nummer 95, Vakblad voor de meeting planner. OPLAGE: 7.000 exemplaren. FREQUENTIE: vier keer per jaar. UITGEVERIJ: Het Portaal Uitgevers, Postbus 125, 1520 AC Wormerveer, Tel. (075) 6475747, Fax (075) 6284914, E-mail: qm@hetportaal.com REDACTIE: Edwin Nunnink (Hoofdredacteur), Judith Munster. REDACTIONELE MEDEWERKERS: Jos Goossens, Sjoerd Geurts, Daan Jacobs, Ad Moerman, Rutger Vahl. UITGEVER: Edwin Nunnink. ABONNEMENTEN: Yvonne Ackerman (abonnementen@hetportaal.com), Nederland: D 36 per jaar (excl BTW), Europa: D 46 per jaar, Studenten: D 16 per jaar. Abonnementen worden afgesloten voor een jaar en verlengd tot wederopzegging. Opzeggen dient twee maanden voor afloop van de abonnementsperiode en schriftelijk te geschieden. ADVERTENTIES: Mart Mulder (mart.mulder@hetportaal.com), Tel. (06) 54317087. TRAFFIC: Wendy Aaftink (wendy.aaftink@hetportaal.com), Tel. (06) 54317086. VORMGEVING: Eduard Lemmers, StadsDrukkerij Amsterdam. DRUK: StadsDrukkerij Amsterdam. COVER: istockphoto

DECEMBER 2009 QM.|05


MEETINGNIEUWS

Peoples BUSINESS Ingrid Vermeeren is door Kronenburg Promotie & Begeleiding benoemd tot Vestigingsmanager op het hoofdkantoor in Den Haag. Zij zal de eindverantwoordelijkheid dragen voor de Vestiging Den Haag. De internationale hotelgroep voor zelfstandige hotels Worldhotels heeft de Nederlander Robert Hornman benoemd tot algemeen directeur. Hij volgt Michael Ball op die na acht jaar als CEO plaats zal nemen in de Supervisory Board van Worldhotels en zijn rol zal vervolgen als Managing Director van moederbedrijf IHS. Apollo Hotels & Resorts heeft nieuwe general managers benoemd voor haar hotels in Marco van der Aa & Maarten van Nigtevegt IJmuiden en Almere. Marco van der Aa is aangesteld als general manager van het Apollo Hotel Almere City Centre. Maarten van Nigtevegt is aangesteld als general manager van Holiday Inn IJmuiden Seaport Beach. Maya Schot (32) is benoemd tot Cluster Director of Sales & Marketing bij Amsterdam Marriott Hotels. Zij volgt Michiel Laterveer op die aan de slag is gegaan als General Manager van het Courtyard by Marriott Amsterdam Airport Hotel in Hoofddorp. 

06|QM DECEMBER 2009

Photonic

Libéma heeft Jan van de Kooi aangesteld als Congresmanager van het congres- en vergadercentrum dat op dit moment wordt gerealiseerd in het monumentale deel van Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch. Van de Kooi gaat zich focussen op de realisatie van het centrum en zich bezighouden met de salesactiviteiten.

IDEA DRAAGT DE RECESSIE TEN GRAVE IDEA heeft op 11 november de recessie ten grave gedragen. De branchevereniging van evenementenbureaus maakte tijdens haar gala een einde aan de recessie en vierde daarna de verwachte economische opleving. Het tweede IDEA gala werd gehouden in de Schiecentrale in Rotterdam. Daar werd goed gebruik gemaakt van de verschillende ruimtes. Het bestuur ontving al haar gasten persoonlijk in de foyer. Daarna kwamen de gasten in de volgende ruimte die de sporen droeg van de crisis, onder meer door kartonnen dozen met plastic borden en bestek. Na te zijn getrakteerd op hapjes, drankjes en acrobatische hoogstandjes vond de ceremoniële begrafenis plaats van de crisis.Vervolgens leidde Prins Carnaval de gasten naar de volgende ruimte waar het feestgedruis losbarstte. 

Subsidie voor internationale congressen in Estland Organisatoren van grote internationale congressen kunnen financiële steun krijgen, als zij hun congres in Estland laten plaatsvinden. Een aanvraag voor deze subsidie kan worden ingediend tussen 21 december 2009 en 4 januari 2010. Binnen het programma onder auspiciën van Enterprise Estonia kunnen congresorganisatoren tussen de 19.000 en 64.000 euro van hun kosten terug krijgen, mits het congres voldoet aan een aantal criteria. De bijeenkomst moet internationaal zijn, meehelpen om Estland als bestemming op de kaart te zetten, minimaal drie dagen duren, minstens 300 overnachtingen opleveren en een lokale of regionale sightseeing bevatten. Alleen non-profit evenementen komen in aanmerking voor de subsidie. Het programma is gefinancierd door het European Regional Development Fund. Het loopt tot en met 2011 en kent een totaal budget van 1,5 miljoen euro, waarvan 640.000 euro wordt verdeeld in deze eerste aanvraagronde. 


MEETINGNIEUWS

INTERNATIONALE ASSOCIATIEMARKT blijft STERK Congressen van internationale verenigingen hebben maar beperkt last van de economische tegenwind, zo blijkt uit onderzoek van IMEX en ICCA onder leidinggevenden van internationale associaties. Eenderde van respondenten geeft aan minder deelnemers te hebben ontvangen, maar slechts één op de tien geeft aan dat het om een significante verlaging gaat. Daar tegenover staat een kwart van de respondenten die het aantal deelnemers zag stijgen, waarvan bij 9% sprake was van significante groei. De inkomsten uit sponsorbijdragen en beursinkomsten laten een minder rooskleurig plaatje zien. Slechts 14% van de respondenten zag deze bijdragen toenemen, terwijl 46% een afname rapporteert, waarvan 14% significant. In het onderzoek is ook gevraagd naar de verwachtingen voor 2010. Hier geeft 44% aan geen verandering te verwachten ten opzichte van 2009, 39% verwacht meer deelnemers en 16% rekent op een daling. ICCA CEO Martin Sirk: “De resultaten kloppen met de verhalen die we horen van onze leden en van andere directieleden van international associaties. De economische terugval heeft impact, maar die is veel minder erg dan in andere sectoren van de meeting industrie.” 

Oprichters Meetingselect in VIVA 400 De beide oprichters van Meetingselect, Anouk Roohé en Judith Huisman, zijn opgenomen in de Viva 400, een jaarlijkse lijst met de 400 meeste succesvolle, stoere & ondernemende vrouwen van dit moment. De Viva 400 bestaat uit een diverse mix van vrouwen uit de artiestenwereld, politiek, zakenwereld en tal van andere uitlopende disciplines. Tijdens de recente feestelijke lancering in De Zuidpool in Amsterdam werd de tweede editie van de Viva 400 gepresenteerd. Hoofdredacteur Corinne van Duin overhandigde het eerste exemplaar van de nieuwe Viva 400 vrouwen aan staatssecretaris Sharon Dijksma. 

Utrecht Meetings & Events lanceert nieuwe website Utrecht Meetings & Events heeft haar nieuwe website gelanceerd op 29 oktober tijdens de traditionele herfstborrel van Utrecht Toerisme & Recreatie in Holland Casino Utrecht. Via zeven zakelijke sferen kunnen meeting planners passende locaties en activiteiten vinden. Utrecht Meetings & Events heeft een nieuwe marketingcampagne opgetuigd, in navolging van de eerder dit jaar gelanceerde toeristische campagne. Ook voor de zakelijke markt luidt de boodschap ‘Utrecht Your Way’. Uitgangspunt zijn zeven ‘sferen, waarin een evenement of congres geplaatst zou kunnen worden. De sferen waar de zakelijke markt het mee gaat doen zijn: Hip & Trendy, No-nonsense, Exclusief, Apart, Natuurlijk, Comfortabel en Informeel. Deze aanpak vormt ook de basis van de nieuwe website. Na de keuze voor één van de zevens sferen vindt de meeting planner een aantal passen suggesties. Tijdens de herfstborrel nam ad-interim directeur Marc Vooges afscheid van Utrecht Toerisme & Recreatie. Hij heeft een nieuwe functie aanvaard van algemeen directeur bij Humana. 

DECEMBER 2009 QM|07


%SJFCFVS[FO ESJFEBHFO nnOEPFM FGGFDUJFWFTBMFTFONBSLFUJOH UFHFO[PMBBHNPHFMJKLFLPTUFO

Â…6OJFLDPODFQUÂ…6OJGPSNFTUBOECPVXÂ…cnOCFVSTEBHÂ…€ "MMJOÂ…(SBUJTFOUSFFÂ…/POPOTFOTF[BLFOEPFO 5FM &NBJMJOGP!WBLCFVSTDPOUBDUOM-PDBUJF"NFSTGPPSU 0SHBOJTBUJFJTJOIBOEFOWBO7BLCFVSTDPOUBDUWPG

XXXNJDF DPOUBDUOM

XXXFWFOFNFOU DPOUBDUOM

XXXFOUFSUBJONFOU DPOUBDUOM

GFCSVBSJ

GFCSVBSJ

GFCSVBSJ


Secrets of Effective Meetings & Events ‘Secrets of Effective Meetings & Events’ is het nieuwste boek van de hand van Steve De Wit, managing director van BarrancO Concept. Het Engelstalige boek biedt praktisch handvatten voor effectieve bijeenkomsten voor zowel de beginnende als de doorwinterde meeting planner. Het eerste deel benadert het belang van meetings en events als strategisch business instrument. Deel twee reikt tal van ‘ready-to-use’ ideeën aan voor meer en minder bekende meeting formats. Tevens worden praktische tips aangereikt voor het opzetten van een functioneel budgetteringssyteem en het visualiseren van offertes en programma’s. Tot slot krijgt de lezer handvatten om de eigen creativiteit te stimuleren. De derde sectie is een ‘survival guide’ met tips & tricks voor onder meer effectieve communicatie, spreken in het openbaar, ontwerp van een presentatie, databasebeheer, people management, AV-hulpmiddelen en eventfotografie. Het laatste deel is een systeem dat het mogelijk maakt om een eigen trainingsprogramma voor meeting planners op te zetten. Het boek kost 35 euro en is te bestellen via de website www.stevedewit.com. 

: NIEUW

BEDRIJVENGIDS EN WEBLOG Nieuw op de website van QM! Een bedrijvengids om snel professionele leveranciers in de meeting industrie te vinden en een weblog waar professionals in de meeting industrie hun visie op het vak delen. Gebruikers van de website kunnen al langer locaties vinden voor hun aanstaande bijeenkomsten. Het vinden van toeleveranciers was nog niet mogelijk. Daar is nu verandering ingekomen met de bedrijvengids waar toeleverende bedrijven makkelijk zijn te vinden op rubriek, provincie of vrij zoekwoord. Nieuw is ook de QM-blog waar iedereen zijn of haar mening op het vak kan geven. Het basisteam van deze weblog wordt gevormd door de docenten van En Garde, de interactieve conference- en eventmanagement cursus voor en door professionals. Het is voor iedereen vrij om zijn of haar mening te plaatsen en te reageren op anderen zolang het maar om aan het organiseren van meetings gerelateerde zaken gaat. 

QM

AGENDA

EFAPCO Congress De European Federation of the Associations of PCOs (EFAPCO) heeft ‘Sustainability and Competitiveness in the Meetings Industry’ als thema gekozen voor haar jaarcongres dat plaatsvindt van 7 tot en met 9 januari 2010 in het nieuwe Square Brussels. Keynote speakers zijn Jan-Christoph Napierski, die verantwoordelijk is voor het duurzaam organiseren van de UN Climate Change Conference die in december wordt gehouden in Denemarken, en David Stubbs, Head of Sustainability bij de organisatie van de Olympische Spelen 2012 in Londen. WWW.EFAPCO2010.EU

HSMAI Nieuwjaarsreceptie Beroepsvereniging HSMAI Nederland heeft Amsterdams nieuwste trendy locatie ‘Zuidpool’ vastgelegd voor haar Nieuwjaarsreceptie. Op maandag 18 januari 2010 verwelkomt de HSMAI haar bestuur, leden en speciaal genodigden in deze locatie achter de RAI. Voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie vindt in de RAI de Algemene Ledenvergadering plaats. “Deze locatie is absoluut onderscheidend en uiterst sfeervol en doordacht neergezet. De toast op het nieuwe verenigingsjaar zal echter wel eens een ‘Glühwein’ kunnen worden in plaats van de traditionele champagne”, aldus Hans Poortvliet, managing director van HSMAI Nederland. WWW.HSMAI.NL

DECEMBER 2009 QM|09


Meetings ten tijde van economische tegenwind

GOEDKOPER? In ieder geval SOBERDER! Tekst Ad Moerman | Beeld Istockphoto

De trend naar soberder was al ingezet voordat de economie begon te haperen. De veelal beperkte budgetten voor meetings hebben deze ontwikkeling alleen maar versterkt. Wij trokken het werkveld in en vroegen naar de do’s en dont’s bij het bezuinigen op bijeenkomsten. osten besparen. Het is in deze moeilijke economische tijden een ‘populaire’ bezigheid. Niet alleen de congres- en vergaderbranche zucht eronder. Maar hoe bezuinig je bij meetings een beetje handig? Zonder al te veel afbreuk te doen aan de doelstelling van een evenement? “Dat is de hamvraag van dit moment’’, antwoord Timo Braeken van het Amersfoortse organisatiebureau Zinin. Geld uitsparen is volgens hem niet altijd de reden om het soberder aan te doen. Zo organiseerde hij onlangs voor een verzekeraar een personeelsdag. Die dag kostte niet eens zoveel minder dan in de ‘gouden jaren’. “In plaats van voor een evenementenlocatie als DeFabrique in Maarssen, was nu gekozen voor een eenvoudige plek in Giethoorn. Dus geen dure uitstraling. De ‘look and feel’ moesten soberder. Maar doordat de logistiek ingewikkelder was, maakte de dag in prijs niet eens zoveel uit.’ ’

K

Terugval twintig tot dertig procent De verzekeraar was een uitzondering, want Braeken en zijn compagnon Willeke Kristensen merken dat klanten minder willen uitgeven. Twintig tot dertig procent schat hij. Ook andere 10|QM DECEMBER 2009

ondervraagde organisatiebureaus bespeuren een terugval met dergelijke percentages. “Vorig jaar november organiseerden we bijeenkomsten voor in totaal 2.000 mensen. Dit jaar in dezelfde maand maar voor 200 mensen”, vertelt Roger Schreurs van Loco-Enzo in Den Bosch.

tussen NS-station en congreslocatie, geen gratis uitrijkaarten, geen of kleinere cadeautjes na afloop en minder inhoud in de ‘goody bags’, slapen in drie- of vier sterren hotels en wat meer eenvoud in het eten en drinken.

Al voor de crisis Decadentie geen pas Toen de donkere wolken boven ‘s lands financiën nog ver weg waren, kon het niet op.Vergaderingen, congressen of events. De luxe mocht er vanaf druipen. Een personeelsfeest moest een ‘spetterende bijeenkomst’ zijn. “De boodschap was ‘blij dat jullie er zijn, bedankt’ en dat mocht geld kosten”, stelt Timo Braeken.“De arbeidsmarkt was krap en bedrijven haalden van alles overhoop om aantrekkelijk over te komen. Nu is het een heel ander verhaal. Veel bedrijven moeten mensen ontslaan. Dan geeft het geen pas om decadent uit te pakken met de mensen die zijn gebleven. Dat wordt ervaren als klap in het gezicht van de ex-collega’s. Ik raad bedrijven wel aan om goed uit te leggen waarom het allemaal wat soberder is. Zodat de gasten toch met een goed gevoel naar huis gaan.” Hij ziet dat de besparingen vooral gezocht worden in de extra’s. Niet meer de hele dag pendelbusjes

“De ‘back-to-basics’-trend’ zette zich al in voor de crisis”, zegt Jeroen van Hest, general manager marketing & communicatie bij ATP, The Advanced Travel Partner op Schiphol-Rijk. “Meer aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, ecologie en natuur. Dat is nu even wat minder in beeld omdat het nu even echt domweg om overleven gaat. Maar de hang naar meer soberheid zal doorzetten de komende jaren.’ ’

Meeting management biedt kansen Ook bij ATP zelf is de crisis merkbaar. Het bedrijf waar een kleine vijfhonderd medewerkers zich bezig houden met het organiseren van (sport) reizen, evenementen en congressen in binnen- en buitenland, is ook zelf aan het hergroeperen. “Maar wij zien ook kansen, vooral toegespitst op externe vergaderingen en trainingen”. Aldus Van Hest. “Bij grote bedrijven is het heel normaal dat zakenreizen centraal ingekocht worden. De inkoop


COVERSTORY

“Dan geeft het geen pas om decadent uit te pakken met de mensen die zijn gebleven. Dat wordt ervaren als klap in het gezicht van de ex-collega’s.”

› DECEMBER 2009 QM|11


“Niet alleen champagne drinken, deelnemers moeten ook wat opsteken. En onze klanten willen graag dat de incentives en bijeenkomsten meetbare resultaten opleveren.’’

GOEDKOPERORGANISEREN

van externe meetings is echter binnen bedrijven nog heel versnipperd. Dit zit nu veel bij office-managers en secretaresses. Wij nemen het ‘meetingmanagement’ graag uit handen. Dat is voor onze klanten de eerste kostenbesparing.’ ’ Van Hest signaleert dat evenementen, reizen en bijeenkomsten korter duren, met minder mensen worden gehouden en dichter bij huis blijven. “Een onvergetelijke ervaring kun je ook opdoen op Schiermonnikoog. Je hoeft niet per se naar Rome of verder,’ ’ zegt hij. ’’Ook zien we meer behoefte aan inhoud. Niet alleen champagne drinken, deelnemers moeten ook wat opsteken. En onze klanten willen graag dat de incentives en bijeenkomsten meetbare resultaten opleveren.’ ’

Zorg over imago Net als Braeken ziet Van Hest bij klanten ook grote zorg over het imago. Bekendste voorbeeld - we hebben het in alle kranten kunnen lezen is natuurlijk Nationale Nederlanden. De sponsor van het Nederlands elftal reist volgend jaar met relaties niet af naar het WK-voetbal in Zuid-Afrika. Volgens Van Hest beslist niet alleen om budgettaire redenen. “Ook de beeldvorming speelt een grote rol. Dat zien we ook bij andere bedrijven. Ze zouden het best kunnen betalen, maar ze doen het niet. In deze moeilijke tijden komen te heftige uitspattingen niet goed over bij klanten en het eigen personeel.’ ’

Jacqueline van Wijk, persvoorlichtster van INGdochter Nationale Nederlanden, bevestigt dat dit soort overwegingen een rol spelen. Dure reizen weggeven en evenementen organiseren in tijden dat mensen afvloeien en ‘we op de kleintjes moeten letten’ komt niet goed over. “We doen dit jaar ook niet aan kerstpakketten. Sowieso zijn we bezig de organisatie tegen het licht te houden. Dit jaar maken we in de volle breedte pas op de plaats en volgend jaar willen we weer volop naar buiten met een nieuwe merkstrategie waarin we fors gaan investeren.” “Verder vergaderen we aanmerkelijk minder buiten de deur en doen we meer conference calls.” “Overigens is ING vanaf volgend jaar de nieuwe hoofdsponsor van het Nederlands elftal. Het ‘hospitality-programma’ blijft overeind. Echter ING beperkt dit wel tot de thuiswedstrijden.’ ’

Besparen doe je zo!

Fêteren grote klanten gaat door Ook bij andere bedrijven is deze trend te beluisteren. Wel anoniem, want dat ‘we van alles schrappen’ hoeft niet zo nodig in de publiciteit, leggen enkele eventmanagers uit. Alleen het fêteren van de grote klanten met kaartjes voor concerten of sportevenementen gaat nog gewoon door. Dat zijn gebeurtenissen die zich goed lenen om te netwerken en waarvan het rendement blijkbaar hoog is. Uit deze gesprekjes is nog wel een belangrijke rode lijn te halen. Kies je locatie slim met het oog op de reiskosten. Dus kijk waar de meeste bezoekers of medewerkers vandaan moeten komen en ga dan in het midden zitten. “Zorg ook dat je eigen mensen zoveel mogelijk thuis slapen en eten. En vooral, dat er zo min mogelijk mensen hoeven te worden ‘ingevlogen’.

Accommodatie

Organisatie

Catering

Kies een accommodatie die zo min

Doe meer zelf. Is lastig want wie heeft

Geen liflafjes uit de Franse keuken,

mogelijk reistijd vergt voor de bezoekers.

er nog tijd over, maar hier kritisch naar

maar simpel stamppot. Kies wel voor een

Dat verlaagt de reiskosten en maakt het

kijken kan geen kwaad.

‘Hollandse presentatie’.

makkelijker om een korter durende – lees

Besteed meer uit. Ja, strijdig met boven.

Start na de lunch en stop aan het eind van

Maar zeker voor grote bedrijven die al

de middag. Dan kunnen de gasten fijn

Kies een originele locatie. Wel eentje die

veel andere activiteiten outsourcen, is het

thuis eten.

geen extra kosten voor inrichting vergt,

uitbesteden van meeting management ook

Laat je gasten zoveel mogelijk in hun hotel

want dat is het paard achter de wagen

het overwegen waard.

eten en niet op de evenementenlocatie.

spannen. Een kookworkshop in een

goedkopere - bijeenkomst te houden.

12|QM DECEMBER 2009


GOEDKOPERORGANISEREN

Laat ook je gasten zoveel mogelijk in hun hotel eten en niet op de evenementenlocatie’’, zegt een ‘event executive’ van een groot wereldwijd opererend concern. Een andere komt ook nog met een tip. “Doe zoveel mogelijk zelf en laat externe leveranciers nog eens goed naar hun factuur kijken. Daar kan vast nog wel wat vanaf.’ ’

organiseren wij meetings. Deze plek is een stuk goedkoper dan de bekende locaties.” “Maar je moet als bedrijf wel open staan voor het idee om het eens een keer helemaal anders te doen”, aldus Schreurs. “Het kost nog wel eens overredingskracht om secretaresses en de afdeling communicatie te overtuigen dat het best leuk is een meeting te organiseren tussen Siematic-keukens.’’

Moet worden gelachen

Vaker busjes

communicatie te overtuigen dat het

Bij evenementenbureau Loco-Enzo in Den Bosch zwaait Roger Schreurs de scepter over zijn vier medewerkers. Ook hij komt het woord ‘minder’ de laatste tijd iets te vaak naar zijn zin tegen. Minder aanvragen, minder groot en minder budget. “Centraal thema in de bijeenkomsten die wij organiseren is dat er wel moet worden gelachen. Evenementen en meetings-met-een-glimlach zijn effectiever en blijven beter hangen.” “Nu bezuinigen klanten bijvoorbeeld op de catering. Lekker stamppot in plaats van liflafjes uit de Franse keuken. Stamppot kost geen stuiver en toch vinden mensen het geweldig leuk als je een beetje ‘Hollandse aankleding’ er om heen verzorgt.” “Ook gaan we minder naar de geëikte locaties. Wij zijn nu bijvoorbeeld bezig om bijeenkomsten te organiseren in het bedrijfsverzamelgebouw The Art of Living Well, een toplocatie pal langs de A2. Tal van bedrijven presenteren en verkopen hier luxe producten en diensten. In die luxueuze omgeving

DeFabrique in Maarssen is een grote locatie die volgens Roger Schreurs en Timo Braeken wat vaker wordt gemeden. In DeFabrique kunnen tot 3.500 mensen in één keer terecht. Sybren Ophof is commercieel directeur. Afgelopen voorjaar was het een stuk rustiger, erkent hij. Dit najaar is de markt wat aangetrokken. Dat heeft voor een deel te maken met ‘duurzaamheid’, waarmee DeFabrique zich profileert. “Bij ons rijden juist vaker de busjes heen-en-weer naar het station. Dat past prima bij het thema duurzaamheid. We doen er alles aan om de mensen in de trein en uit de auto te krijgen. Vooral bij de overheid is duurzaamheid een belangrijk item vanwege de verplichte duurzame inkoop die er aan komt”, vertelt Ophof.

best leuk is een meeting te organi-

DeFabrique heeft ook flink geïnvesteerd in ‘techniek’. “We zien evenementen steeds vaker

uitwijken naar locaties waarin die techniek standaard aanwezig is. Dat scheelt in de kosten. Die trend was al begonnen voor de crisis. Nu zitten ‘licht, geluid en video’ standaard in onze zalen. Vroeger kwam het ene verhuurbedrijf afbreken terwijl het andere voor de deur stond om op te bouwen,’ ’ vertelt hij. Ophof ziet vele meetings langskomen en hoewel hij zich zelden met de inhoud bemoeit ziet hij dat er vooral gesneden wordt in entertainment, dure dagvoorzitters en catering. “Niet meer vlak voor, maar juist vlak na lunchtijd beginnen. Dat scheelt zo weer vijftien euro per deelnemer. Wij zien overigens ook weer een duidelijke tendens dat bedrijven hun evenementen en meetings vaker zelf organiseren. Omdat ze denken dat ze het zelf goedkoper kunnen.’ ’ 

keukenshowroom is toch top?

Sprekers/Entertainment

Tot slot

Kies een locatie waar de benodigde

Huur een minder bekende dagvoorzitter.

Kies als thema sober. Daarmee kun

techniek al standaard aanwezig is. En

Beroemd is lang niet altijd goed.

je veel goedkope oplossingen op een

Jeroen van Hest (ATP): “Een onvergetelijke ervaring kun je ook opdoen op Schiermonnikoog. Je hoeft niet per se naar Rome of verder”.

Roger Schreurs (Loco-Enzo); “Het kost nog wel eens overredingskracht om secretaresses en de afdeling

Techniek standaard aanwezig

regel dat er voor het gebruik geen extra rekening komt.

prettige manier verantwoorden. Schakel de eigen ‘huisband’ in voor entertainment. Dat vergroot de onderlinge

Kies een locatie die geen extra kosten voor

seren tussen Siematic-keukens.’’

betrokkenheid.

pendelbusjes of parkeergelden oplevert. Geef geen gratis uitrijkaarten voor de

Geef minder gevulde goody bags of laat

parkeergarage of trakteer de gasten op

ze helemaal achterwege.

Voor meer besparingsopties surft u naar www.qualityinmeetings.nl/ besparen

een fijne wandeling naar het station. DECEMBER 2009 QM|13


HOTELSERVICE ROTTERDAM ROTTERDAM IS ZÓ GEBOEKT… Rotterdam heeft een breed scala aan hotels, voor elk budget en in elke stijl. HotelService Rotterdam kent de ins en outs van hotels in de hele stad. U geeft uw wensen aan - locatie, budget en faciliteiten - en wij regelen de rest. Een hotel boeken was nog nooit zo eenvoudig! Profiteer van ons professionele all-in servicepakket voor planners van congressen en evenementen: ÝÛ :gfljY[l]j]fÛnYfÛ_]o]fkl]Û`gl]dk ÝÛ I]k]jn]j]fÛ¤Ûh]jkggfdabcÛ]fÛgfdaf] ÝÛ =afYf[a"d]Û]fÛY\eafakljYla]n]ÛY^`Yf\]daf_ Bel ons voor meer informatie of bezoek onze website op www.hotelservicerotterdam.nl POSTBUS 276 / 3000 AG ROTTERDAM / T 010 - 205 15 80 F 010 - 205 15 90 / RESERVATIONS@HOTELSERVICEROTTERDAM.NL WWW.HOTELSERVICEROTTERDAM.NL

BEURS-WTC CONGRESS & EVENT CENTER THE SETTING FOR SUCCESS Waar kunnen congressen, evenementen en vergaderingen beter georganiseerd ogj\]fÛ\YfÛafÛ`]lÛrYc]dabcÛ`YjlÛnYfÛIgll]j\YeÛ9]mjk¤Ngjd\ÛKjY\]Û:]fl]jÛIgll]j\Ye•Û ‘the setting for success’! Voel u omgeven door het ‘Rotterdamse’, voel u omgeven door geschiedenis en toekomst, voel u omgeven door de markante en karakteristieke Beurs aan het Beursplein! 9]mjk¤NK:Û:gf_j]kkÛ¬Û<n]flÛ:]fl]jÛZa]\lÛ]]fÛ^mdd¤k]jna[]Û[gf[]hl–ÛY[[geeg\Yla]•Ûl][`niek en culinaire verzorging van uw gasten, begeleid door een ervaren Project Manager. ;]r]Ûaf_j]\a"fl]fÛngje]f•ÛkYe]fÛe]lÛcoYdal]al•Ûhjg^]kkagfYdal]alÛ]fÛ]jnYjaf_•Û\]Ûh]j^][l]Û[geZafYla]ÛnggjÛ]]fÛ_]kdYY_\]ÛZab]]fcgeklÛafÛ9]mjk¤Ngjd\ÛKjY\]Û:]fl]j› BEURSPLEIN 37 / POSTBUS 30099 / 3001 DB ROTTERDAM T 010 - 405 44 62 / F 010 - 405 50 16 CONGRESS@WTCRO.NL / WWW.WTCROTTERDAM.NL

CARLTON OASIS MEET THE DIFFERENCE ?]lÛ:YjdlgfÛFYkakÛY[[geeg\]]jlÛe]lÛ]n]fn]]dÛ_]eYcÛ]]fÛn]j_Y\]jaf_Û voor twee personen als een beurs met 1000 bezoekers. De mogelijkheden zijn oneindig. Voor het organiseren van een topconferentie of productpresentatie \jYYa]fÛoabÛgfr]Û`Yf\Ûfa]lÛgeÛFflkhYff]fÛZjYafklgje]fÛghÛ[ge^gjlYZ]d]ÛralrYcc]f‘Û ggcÛ\YlÛakÛeg_]dabcÛFfr]ÛD]]laf_ÛDYfY_]jÛakÛmoÛ[gflY[lh]jkggfÛlab\]fkÛ`]lÛ_]`]d]Û event, zodat u zich op uw zakelijke doel kunt concentreren. Met 139 hotelkamers, 10 vergaderzalen waaronder een unieke Ballroom en 200 gratis parkeerplaatsen is het :YjdlgfÛFYkakÛ`#lÛ[gf^]j]fla]`gl]dÛnggjÛQma\¤N]klÛE]\]jdYf\

CURIEWEG 1 / 3208 KJ SPIJKENISSE T 0181 - 625 222 / F 0181 - 611 094 INFO@OASIS.CARLTON.NL / WWW.CARLTON.NL/OASIS

VAN DER VALK HOTEL RIDDERKERK VERRASSEND VERTROUWD! Het in juni 2007 geopende Van der Valk Hotel Ridderkerk is de perfecte locatie voor uw zakelijke bijeenkomst. ?]lÛ`gl]dÛakÛ_]d]_]fÛYYfÛ\]Û8~‚ÛfYZabÛ##fÛnYfÛ\]Û_jgglkl]Ûn]jc]]jkcfgghhmfl]fÛ nYfÛE]\]jdYf\Û]fÛghÛ]]fÛkl]]fogjhÛY^klYf\ÛnYfÛIgll]j\YeÛ Van der Valk Hotel Ridderkerk biedt u uiteenlopende mogelijkheden voor het organiseren van een vergadering, meerdaags congres of bedrijfsfeest. U bent van harte welkom voor een persoonlijke rondleiding om kennis te maken met de 17 sfeervolle zalen en 140 moderne hotelkamers!

KROMMEWEG 1 / 2988 CB RIDDERKERK T 0180 - 646 910 / F 0180 - 646 911 RIDDERKERK@VALK.COM / WWW.HOTELRIDDERKERK.COM


ROTTERDAM INSPIRES YOU WWW.ROTTERDAM.INFO

CONCERT- EN CONGRESGEBOUW DE DOELEN EEN LOCATIE OP NIVEAU Een modern congresgebouw in het hart van Rotterdam, op slechts 2 min. dgghY^klYf\ÛnYfÛ`]lÛ:]fljYYdÛJlYlagfÛMggjÛrYc]dabc]Û]fÛc]ffak_]ja[`l]Û bijeenkomsten vanaf 100 personen is de Doelen een ontmoetingsplaats met een buitengewone allure. De tweeledige functie als concert- en congresgebouw in combinatie met de functionalistische architectuur geven de locatie een bijzonder karakter.

KRUISSTRAAT 2 F POSTBUS 972 / 3000 AZ ROTTERDAM T 010 - 217 17 35 / F 010 - 433 22 37 EVENEMENTENWERVING@DEDOELEN.NL / WWW.DEDOELEN.NL

AHOY ONS AHOY IS UW AHOY! Met trots presenteren wij uw Ahoy. De thuishaven voor uw mooiste belevenissen op `]lÛ_]Za]\ÛnYfÛ<fl]jlYafe]fl•Û<n]flk•Û9mkaf]kkÛ¬Û=gg\ÛF^ÛmÛfmÛcgelÛcabc]fÛfYYjÛmoÛ ^Yngja]l]ÛYjla]kl]fÛg^Ûa]lkÛoadlÛgj_Yfak]j]fÛghÛrYc]dabcÛndYcÛFfkÛ8`gqÛakÛmoÛ8`gq•ÛYdd]kÛ is mogelijk! Van klein tot groot tot zeer groot. Van interactieve workshop tot congresbeurs, van productlancering tot bedrijfs-experience en van dance event tot popconcert. In uw Ahoy is plaats voor elke mogelijke combinatie die u kunt bedenken.

AHOY-WEG 10 / 3084 BA ROTTERDAM T 010 - 293 32 43 / F 010 - 293 35 18 SALES@AHOY.NL / WWW.AHOY.NL/ZAKELIJK


Ik wil één van de toonaangevende PCO’s worden Niels Klinkhamer, Klinkhamer Conference Management In zijn opleiding tot Hotello leerde hij dat hotels niet zijn ‘cup of tea’ zijn. Als vanzelf rolde hij in het organisatievak. Sinds anderhalf jaar heeft hij zijn eigen organisatiebureau. Nu wil Niels Klinkhamer naam maken om die vervolgens uit zijn bedrijfsnaam te schrappen. Tekst Edwin Nunnink | Beeld Alf Mertens

N

iels Klinkhamer begon zijn arbeidsleven als operationeel manager bij de Rodahal in Kerkrade. Hij ging verder in het organisatievak bij Van Zandbeek-Lieben. Als communicatieconsultant kwam hij binnen bij Conference Agency Maastricht om er vervolgens vijf jaar leiding te geven. Afkomstig uit een ondernemend gezin, was de drang naar het zelfstandig ondernemerschap groot. En zo ontstond in 2007 Klinkhamer Conference Management in Maastricht.

Wat vind je zo leuk aan het vak? “De mensen, de diversiteit, het regelen, de details. Dat vind ik leuk. Niet dat ik dat vooraf wist. Ik ben er toevallig ingerold. Na mijn studie Hotelmanagement in Maastricht wist ik in ieder geval dat ik niet in een hotel of in de horeca wilde werken. Dat is toch niet mijn ‘cup of tea’.”

Toch vallen hotels en organiseren beide onder de noemer ‘hospitality’. Waar zit volgens jou het verschil? “Horeca is toch meer een ‘ongoing proces’. Bij het organiseren van een bijeenkomst werk je ergens naar toe. Dat ligt me meer.” 16|QM DECEMBER 2009

Wat is je eigen expertise? “Op zich doe ik de logistiek in zijn geheel, tot in de details. Eigenlijk alles behalve de inhoud. Maar wat me het meeste interesseert is de big picture. Hoe ga je een evenement financieel opzetten. Ik ga daar dieper op in dan de gemiddelde PCO.” “Vaak genoeg komen mensen naar me toe met een bijeenkomst, waarbij bijvoorbeeld de locatie al is geboekt. Ik ga dan terug naar de basis. Wat je vraagt, is dat wel haalbaar. Je kunt een hartstikke goed programma hebben, maar dat wil nog niet zeggen dat het uitvoerbaar is.” “De begroting is leidend. Plannen. Wanneer moet de informatie klaar zijn; wanneer moet de website in de lucht; wanneer moeten de sponsoren en subsidies geregeld zijn; wat is het target. Budgetteren. Wat is de verwachte cash flow; wat als het anders loopt, zowel een lagere als een hogere opkomst; wat zijn vaste kosten en welke zijn variabel; wat is de juridisch entiteit; hoe ga je het voorfinancieren.” “Het is sowieso als PCO belangrijk dat het financiële plaatje klopt. Je bent de laatste die zijn hand ophoudt als de eindfactuur wordt opgemaakt. Het is ook een trend dat een opdrachtgever een deel van het financiële risico bij de PCO legt.”


MEETTHEPLANNER

Welke type bijeenkomsten organiseer je? “Als PCO vooral medische, wetenschappelijke en overheid congressen en seminars. Daarnaast verhuur ik me als interim aan bedrijven die tijdelijk extra organisatiecapaciteit nodig hebben. In die hoedanigheid heb ik al een grote variatie aan zakelijke bijeenkomsten georganiseerd. Kleine seminars, personeelsbijeenkomsten, beurzen en onlangs was ik ceremoniemeester bij een award-ceremonie waarvan ik zelf het script heb geschreven.”

Waar staat Klinkhamer Conference Management voor? “Ik ben zelf een no-nonsense iemand. Ik sta voor betrouwbaarheid, degelijk, meedenken, tot in de puntjes geregeld en frisse/nieuwe ideeën. Ik ben geen superhip bureau. Voor hele ludieke b-to-b evenementen, incentives, bedrijfsuitjes en personeelsfeesten hoef je niet bij mij te zijn.”

Hoe verdien je binnen anderhalf jaar het stempel betrouwbaar? “Mijn bedrijf bestaat nog maar anderhalf jaar, maar ik ben al vijftien jaar woonachtig in de regio, ben overal te zien bij netwerkbijeenkomsten, ben geen echte job hopper en ben natuurlijk al langer een speler in de congresbranche.” “Ik ben ook secretaris van de Ronde Tafel 174 Maastricht. Dat is belangrijk, want als van origine Hollander ben je toch een beetje een buitenstaander. Inmiddels ben ik geaccepteerd en dat is mooi meegenomen.”

Waarin kan de branche zich verbeteren? Nederlanders zijn hufters. Ik weet dat het cru klinkt om het zo te zeggen, maar daar komt het toch op neer. Wij vinden onszelf te belangrijk. Zomaar een voorbeeld. Als je aan een potentiële leverancier iets vraagt, zegt men acht van de tien keer ‘zet maar op de mail’. Oftewel ‘ik heb niet goed naar je geluisterd, ga geen gesprek met je aan, stuur me maar een mail met wat je wilt en ik reageer wel wanneer het mij uitkomt’. Nederland moet als serviceverlenend land veel klantvriendelijker worden. Zeker in onze branche is het opmerkelijk dat men niet beter voor zijn klant is. Ik ga door het vuur voor mijn opdrachtgevers.”

Wat zijn je toekomstplannen? “Ik heb een vliegende start gemaakt. Heb een aantal gedegen, grote, gerespecteerde klanten. Voor de korte termijn heb ik mijn doel al bereikt, terwijl het startmoment bepaald niet gunstig was. En de agenda voor 2010 is al gevuld. De stelling ‘Kwaliteit kent geen crisis’ is wat mij betreft bewezen.” “De komende anderhalf jaar wil ik de regionale bekendheid vergroten en één of twee mensen in dienst nemen. De stap maken naar Klinkhamer, het bureau.” “In het vijfde levensjaar van mijn bedrijf wil ik uitbouwen met nevenkantoren in bijvoorbeeld Eindhoven, Utrecht en Brussel. En na tien jaar hoop ik één van de toonaangevende PCO’s in Nederland te zijn.” “Tegen die tijd zal de naam wel anders zijn. Klinkhamer Conference Management is nu nog wel handig omdat het een niet alledaagse naam is die goed blijf hangen. Tegen de tijd dat we een groot bureau zijn moet mijn naam er uit, om duidelijk te maken dat het meer is dan de persoon Niels Klinkhamer.” DECEMBER 2009 QM|17


Meeting branche gaat met de

BILLEN BLOOT MICEContact op 2 februari 2010

Met de no-nonsense beurs MICEContact bouwen Arjen Lemstra en Joris Bots verder op de succesvolle introductie van EvenementContact in maart van dit jaar. Dit keer kunnen ook boekers van meetings en incentive reizen zich in één dag oriënteren op het aanbod in deze markt. Tekst Edwin Nunnink | Beeld Esther van Putten/Eventdesigners

D

rie eendaagse beurzen worden begin februari opgebouwd en afgebroken in de Rijtuigenloods in Amersfoort. MICEContact, EvenementContact en EntertainmentContact. Na de primeur dit jaar met EvenementContact, introduceren Joris Bots (De Bootsmannen) en Arjen Lemstra (levensgenieters.nl) in 2010 drie opeenvolgende eendaagse beurzen, waarvan één beurs speciaal gericht op het segment ‘meetings, incentives, conferences & exhibitions’ (MICE). De beurzen vinden plaats op 2, 3 en 4 februari 2010 in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

Twee nieuwe varianten Het concept van de twee nieuwe varianten MICEContact en EntertainmentContact is hetzelfde als bij EvenementContact: laagdrempelig, uniforme standbouw, lage kosten, pure sales. “Bedrijven moeten met de billen bloot”, stelt Arjen Lemstra. “Geen overbodige bagage. Laten zien welk product je hebt en wie je bent. “Door deze opzet kunnen bezoekers de beurs snel scannen. Het is een transparant geheel met allemaal straatjes met kleine, overzichtelijke stands. 18|QM DECEMBER 2009

Niet een beurs waar je door grote stands, met trappetjes en verdiepingen de bomen door het bos niet meer ziet. Kleine en vernieuwende bedrijven worden zo niet ondergesneeuwd door de grote en gevestigde namen.” “Als bezoeker heb je makkelijk overzicht over wie er staan en weet je zeker dat je iedere aanbieder die interessant voor je is hebt kunnen spreken.” “Voor de exposant betekent het lage kosten en geen poespas. Gewoon er gaan staan en jezelf verkopen.”

Meer eindgebruikers Voor MICEContact mikken de organisatoren op zo’n 2.000 tot 2.500 bezoekers. Die kunnen naar verwachting 80 tot 90 aanbieders verwachten. Bij EvenementContact dit jaar viel het aantal eindgebruikers onder de 1.600 bezoekers nog wat tegen. Daardoor wordt er dit jaar veel aandacht besteed aan de promotie van de drie beurzen, vertelt Lemstra. “We hebben publiciteit in alle vakbladen en betrekken ook alle branchevereni-


MEETINGBEURS

Welke beurs is voor u? MICEContact 2 februari 2010 is de beursdag voor alle bedrijven uit het segment MICE. Bezoekers kunnen deze dag in contact komen met onder andere congresorganisatoren,

incentive

bureaus,

congreslocaties, sprekers, verkeersbureaus, DMC’s, vervoersbedrijven en hostessbureaus.. Standhouders en bezoekers kunnen zich aanmelden via www.micecontact.nl. EvenementContact 3 februari 2010 is de beursdag voor alle bedrijven uit het segment Events. Deze dag is vergelijkbaar met de beurs EvenementContact, zoals die vorig jaar georganiseerd is. Bezoekers kunnen deze dag in contact komen met onder meer sportieve bureaus, locaties met eigen programma’s, rederijen, aanbieders van spel- en stadsprogramma’s, regiospecialisten, bijzondere cateringconcepten, aanbieders van

gingen, zoals SITE, MPI en de Nederlandse Vereniging van Directiesecretaressen erbij. Met in ieder geval één van de verenigingen zullen we ook een inhoudelijk programma verzorgen.” Er is op de beurs 500 m2 gereserveerd voor sprekers, landenpresentaties en entertainment. Dit zal een doorlopend programma zijn. Tussen 18.00 en 20.00 sluit de beurs af met een volgens de organisatie spetterende afterparty. Half november hadden al meer dan 600 mensen zich als bezoeker geregistreerd voor MICEContact. Een groot aandeel heeft daarbij aangegeven dat ze ook naar EvenementContact willen komen. “We zijn in gesprek met een hotel om deze mensen tegen een aantrekkelijk tarief een overnachting te kunnen aanbieden”, aldus Lemstra.

Zwaar op duurzaamheid

workshops, creatiebureaus en beveiligingsbe-

“We gaan ook zwaar op duurzaamheid inzetten”, vervolgt hij. Dat begint al bij het vervoer naar de beurslocatie. Het plan is nog niet helemaal uitgewerkt, maar in ieder geval zullen de mensen die met de trein komen beloond worden en die met de auto komen ‘ludiek gestraft’. Lemstra: “Je moet denken aan een ‘green goodybag’ voor bezoekers die hun treinkaartje kunnen tonen. Mensen die met de auto komen kunnen we bijvoorbeeld parkeergeld laten betalen afhankelijk van het milieulabel van hun auto. Dat geld verdwijnt dan niet in onze zakken, maar wordt dan besteed aan bijvoorbeeld CO2-compensatie.” Ook komt er een inhoudelijk programma over duurzaamheid, met een seminar en een speciaal gedeelte van de beurs waar praktische, milieuvriendelijke alternatieven worden getoond. Bij de organisatie van de beurzen is eveneens veel aandacht voor duurzaamheid. “Al onze communicatie is digitaal, de hal heeft daglicht en in de kroonluchters zitten LED-lampen en we gaan werken met biologische catering en recyclebare catering materialen”, vertelt Lemstra. “En de Rijtuigenloods ligt naast het station en is een gouden Green Key locatie.” 

drijven. Standhouders en bezoekers kunnen zich aanmelden via www.evenementcontact.nl. EntertainmentContact 4 februari 2010 is de beursdag voor iedereen werkzaam in het segment Entertainment. Bezoekers kunnen in contact komen met artiesten, bands, entertainmentbureaus, AV leveranciers, DJ’s, licht en geluidconcepten, laserspecialisten, et cetera. Standhouders en bezoekers kunnen zich aanmelden via www.entertainmentcontact.nl. Openingstijden Alle drie de beurzen zijn open van 11.00 tot 18.00 uur, met aansluitend tot 20.00 uur een afterparty. Locatie De Rijtuigenloods Piet Mondriaanplein 61 3812 GZ Amersfoort De locatie ligt naast Station Amersfoort. De organisatie adviseert om met de trein te komen, om CO2-emissie te beperken.

DECEMBER 2009 QM|19


BESTEMMINGVELUWE

De Veluwe wordt nog

GROEN Tekst Edwin Nunnink | Beeld istockphoto, Edwin Nunnink, locaties

Van oudsher geldt de Veluwe als groene bestemming. Maar tegenwoordig heeft ‘groen’ een tweede betekenis. Die van duurzaam. Ook op het gebied van de nieuwe groen moet de Veluwe uitblinken, vind het regionale congresbureau. Samen met haar partnerbedrijven trekt ze gezamenlijk op om het duurzaam ondernemen een extra impuls te geven.

20|QM DECEMBER 2009


NER

BESTEMMINGVELUWE

C

ongresbureau veluwe is samen met de vale ouwe projectmanagement een project gestart om duurzame dienstverlening binnen de gastvrijheidsector in gelderland en de veluwe in het bijzonder te stimuleren. met een breed gedragen ‘groen’ ondernemerschap kan de veluwe zich onderscheiden van andere toeristische bestemmingen, is het uitgangspunt. “De Veluwe staat van bekend vanwege haar rust, ruimte en natuur. Duurzaam ondernemen past helemaal in dat plaatje, willen we die natuur ook voor toekomstige generaties behouden”, stelt Dagmar Kroezen van Congresbureau Veluwe. “Het is de collectiviteit die belangrijk is”, vertelt ze over het project. “Er zijn in onze regio bedrijven die al heel lang bezig zijn met milieuvriendelijk en sociaal verantwoord ondernemen. Zij kunnen anderen stimuleren en op weg helpen.” Samen met Dagmar Kroezen bezoeken we een aantal bedrijven die zich actief bezig houden met het duurzaam gastvrij ontvangen van hun zakelijke gasten.

Green key voor alle hotels De ronde begint bij het voormalige Conferentiehotel De Sparrenhorst dat in 2008 werd overgenomen door NH Hoteles. Die inbedding in de hotelketen is een groot voordeel in het streven naar duurzaamheid, vertelt operationeel manager Martine Conings. Het is de ambitie dat eind 2009 alle NH hotels in Nederland het Green Key keurmerk hebben. Bij alle locaties zijn er projectteams actief, waarin de diverse disciplines zijn vertegenwoordigt. Die teams maken gebruik van elkaars kennis om niet steeds het wiel opnieuw uit te hoeven vinden. Dat is een continu proces waarbij de afwegingen tot in detail gaan, zo blijkt tijdens de bezichtiging van de hotelkamers. Wat te doen met de bekende flesjes zeep, shampoo en lotion die zelden volledig worden gebruikt en dus een hoop restafval opleveren. Ze zijn er bij NH nog niet helemaal uit, maar er komt een oplossing verzekert Conings. Misschien dat de flesjes gemaakt gaan worden van aardappelmeel, zoals nu al het geval is met de waszakken op de hotelkamers. NH Sparrenhorst heeft fors geïnvesteerd in een klimaatinstallatie waarbij een gedeelte van de opgewarmde binnenlucht wordt hergebruikt. Het opwarmen van de zalen en hotelkamers is centraal in te programmeren, zodat de gasten altijd in een (net) opgewarmde ruimte komen, zonder dat er bij leegstand gestookt wordt. De rest- en papierafvalbakjes in de vergaderruimte maken duidelijk dat afvalscheiding hier serieus wordt genomen. Wie een 100 procent biologische lunch of diner wil hebben, kan dat krijgen bij Sparrenhorst. Bij het buffet zijn biologische en regionale producten herkenbaar gepresenteerd. Conings heeft een grote verzameling mappen waarin alle aspecten van het duurzaam organiseren zijn vastgelegd. Informatie die ze graag deelt met andere gastvrijheidbedrijven in de regio, zoals tijdens de eerste oriënterende bijeenkomst van het project ‘Duurzame gastvrijheid op de Veluwe’. “Ook dat hoort bij duurzaam ondernemen. Niet alles voor jezelf willen houden”, aldus Conings. DECEMBER 2009 QM|21


“Bij een gewoon werkoverleg komen dat soort zaken niet naar boven” Kwaliteit is duurzaam Wat is duurzaam/milieuvriendelijk vraagt Wim Wamelink, eigenaar van Hotel Restaurant Veldenbos zich hardop af. De ingrediënten kent hij heus wel. Zo is Veldenbos het eerste Euro-Toques restaurant met het MSC-keurmerk. Dat wil zeggen dat de kok zijn gasten alleen duurzaam gevangen vis voorzet. Dat Veldenbos weinig met kip doet en des te meer met eend heeft te maken met de regionale eendenfokkerij De Mezenberg in Doornspijk. Kiezen voor regionale producten en voor seizoensproducten is ook duurzaam, beseft Wamelink, maar hij heeft deze keuzes om andere redenen gemaakt. “Het gaat om kwaliteit en kiezen voor kwaliteit is ook duurzaam.” Ook de investeringen die het bedrijf heeft gedaan om gas, electriciteit en afval te verminderen zijn niet puur uit oogpunt van duurzaamheid gedaan. Wamelink noemt als voorbeelden het doseersysteem dat de hoeveelheid afwasmiddel aanpast aan de hoeveelheid vet en vuil die op dat moment de afwasmachine belast en de efficiënte schoonmaakdoekjes waarmee de kamers worden gereinigd. “Je kunt in Excel zien hoe je onkosten lager worden met dergelijke investeringen. Het zijn gewoon besparingen”, stelt Wamelink. “Waar het uiteindelijk echt om draait is gastvrijheid”, betoogt hij . “Dat balletje gehakt thuis vind men nog altijd lekkerder dan het beste biefstuk in een restaurant. Het eigen bed slaapt altijd nog het lekkerst. Het verschil dat we maken zit in de gastvrijheid. Mensen willen graag goed ontvangen en verwend worden. Daar gaat het uiteindelijk allemaal om.”

Naam hoog te houden Op het gebied van duurzaamheid heeft Mennorode conferentiecentrum een naam hoog te houden. Het was in 2003 het eerste conferentiecentrum dat de gouden Green Key keurmerk behaalde. En dat schept verplichtingen realiseren Sabina Commissaris (commerciële zaken) en operationeel manager Gert Wiederhold zich. “We worden af en toe gecorrigeerd door medewerkers en gasten”, vertelt Wiederhold. “Bijvoorbeeld over de verpakte pepermuntjes die we op de balie hebben staan. Uit hygiënisch oogpunt hebben we hier destijds voor gekozen. En als hij later weer een pepermunthulsje van het gras raapt: “Dit is heroverwogen en er wordt inmiddels aan een dispenser apparaat gewerkt waarbij èn een hygiënische èn een milieuvriendelijke oplossing geboden wordt.” Leveranciers nemen ook steeds vaker het initiatief en komen met nieuwe milieuvriendelijke alternatieven aanzetten. “Op het moment dat je er bewust voor kiest om duurzaam te opereren zet je een vliegwiel in gang van waaruit steeds weer nieuwe verbeteringen zich aandienen”, aldus Wiederhold. Zo’n 3,5 jaar geleden was alleen de koffie Fairtrade, nu heeft 70% van de ingredienten in het restaurantaanbod het stempel biologisch of Fairtrade. “Voor volgend jaar hebben we het food-budget verhoogd om de volgende stap te zetten”, vertelt Wiederhold. Op het moment van het bezoek is er een groep in huis die op eigen verzoek 100% biologisch gecaterd wordt. Ook dat vormt voor Mennorode weer een kans om het basisproduct verder te verduurzamen. Sabina Commissaris: “Wij zoeken bewust naar duurzame klanten. Die zitten onder 22|QM DECEMBER 2009

andere bij de overheid, goede doelen en gezondheidszorg. Omgekeerd stimuleren zij ons weer om ons verder te ontwikkelen.” De ruimten worden verwarmd met een warmtekrachtkoppelinginstallatie die draait op stortgas van een voormalige vuilnisbelt. Voor het spoelen van de toiletten wordt ‘grijs’ (regen)water gebruikt. Het zijn twee grote opvallende milieuvriendelijke kenmerken van Mennorode die een lange lijst van milieuvriendelijke aspecten in de bedrijfsvoering aanvoeren. De lijn is afgelopen zomer doorgetrokken bij de realisatie van de nieuwe bar, met onder meer LED-verlichting en ‘op hoogte’ aanvoer van het bierfust waardoor er niet getild hoeft te worden. En in aanloop naar de komende nieuwbouw, die van het Amfitheater, wordt al duchtig gediscussieerd over een zo duurzaam mogelijke opzet, zo verzekeren Commissaris en Wiederhold.

Personeel als ambassadeurs Hans Bom, eigenaar van Boutique Hotel Sterrenburg, liet zich vorig jaar door de wethouder overhalen om de cursus Duurzaam Ondernemen van Stichting Stimular te volgen. Gevestigd naast Park de Hoge Veluwe en altijd open voor nieuwe ontwikkelingen wilde hij dit wel eens een kans geven. Hij kwam er supergemotiveerd van terug. Bom besloot voor een milieukeurmerk te gaan. “Voordeel is dat je een gericht doel hebt om naar te streven. Het brengt ook structuur in de vele geschreven en ongeschreven regels die er al binnen je bedrijf gelden.” Na een inventarisatie viel de keuze op Green Key omdat die het meest toegespitst is op de hotellerie. Bom koos voor vrijwilligheid bij zijn personeel. Wie wil er samen met mij mee dit traject in, vroeg hij hen. Een onverwacht hoog percentage zei ja: tachtig procent. Dit legde de basis voor door de medewerkers gedragen huisregels en gedragscodes. “Ze komen zelf steeds met nieuwe ideeën”, vertelt Bom. “Bij een gewoon werkoverleg komen dat soort zaken niet naar boven”. In negen maanden tijd werd de hele bedrijfsvoering op zijn kop gezet met als resultaat de felbegeerde gouden Green Key. Het personeelsaspect heeft ook een groot aandeel in het duurzaamheidspakket van Sterrenburg. Zo wordt er aan job rotation gedaan om elkaars werk te leren waarderen en zijn er wijn- en spijsproeverijen (met een 100% biologische wijnkaart) voor familie en vrienden van de medewerkers. Bom: “Het is toch werk waarbij ze regelmatig ‘s avonds, in het weekend en op feestdagen weg zijn. Dan is het extra belangrijk om te laten zien waar hun kind, partner, vader/moeder, vriend/vriendin werkt”. Bij het boutique hotel is een originele vorm gevonden om de regionale verbondenheid te versterken. De medewerkers van het hotel zijn de ambassadeurs van diverse toeristische bedrijven in de regio. Aan elke attractie wordt één medewerker gekoppeld. Die bezoekt de attractie om zelf te ervaren wat er te beleven is en vertegenwoordigers van het toeristische bedrijf worden uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Sterrenburg. Bom: “Op die manier kunnen onze gasten beter informeren over de toeristische mogelijkheden in de regio en weten we beter van elkaar wat we te bieden hebben.” Zijn medewerkers hebben ook een belangrijke rol gekregen bij sponsoractiviteiten. “Mijn mensen bepalen zelf welke activiteiten ze willen sponsoren in hun dorp.


Dat schept een sterkere band dan dat ik bij iedere vereniging die aanklopt mijn reclameborden laat plaatsen.” En als kers op de taart organiseert Boutique Hotel Sterrenburg het dag van het goede doel, een musicaldiner voor vrijwilligers.

Internationaal meer bekende Ecolabel Landgoed Groot Warnsborn heeft dit voorjaar een grote verbouwing ondergaan. Het hele gedeelte tussen de twee torens werd weggehaald en opnieuw opgetrokken. Een ideale gelegenheid om een duurzame locatie neer te zetten. Dat is ook gebeurd en het vormde de basis voor het Ecolabel keurmerk. Er is gekozen voor dit keurmerk boven Green Key, omdat het internationaal meer bekendheid geniet, vertelt Directie Assistent André Hendriksen. Als voorbeeld geeft hij de keuken, waarvan de vloer gemaakt is van gerecycled kunststof en de warmte uit de keuken wordt hergebruikt. Maar Hendriksen vertelt toch het liefst over het nieuwe huwelijk tussen klassiek en modern dat in Groot Warnsborn is gesloten. De lichte luxe lounge met voorliggend terras, met uitzicht op de mooie achtertuin. Het restaurant met zicht op de keuken. En dan de kamers die stuk voor stuk bijzonder zijn, elk met een eigen sfeer, vaak met een bijzondere indeling. Met de nieuwbouw is ook de ‘spinnenzolder’ van één van de zolders omgetoverd tot twee bijzondere suites. Van het hoogste punt van het hotel dalen we af naar het laagste punt. De gewelvenkelders zijn bij de grootscheepse verbouwing omgetoverd tot sfeervolle ruimtes voor vergaderingen, wijnproeverijen en diners.

Al 40 jaar ‘Goed voor elkaar’ Wat betreft het sociale aspect van duurzaam ondernemen zit het traditioneel goed bij Congrescentrum De Werelt. Al ruim veertig jaar staat daar ‘Goed voor elkaar’ centraal. “Voorheen was het niet zo geaccepteerd om over zulke zaken te praten”, vertelt marketing manager Diana van Gulik. “Tegenwoordig treden we er meer mee naar buiten.” In de zomer- en Kerstvakanties ontvangt De Werelt jaarlijks 2.300 vakantiegasten met een lichamelijke beperking. Het congrescentrum gebruikt de winst uit haar congresactiviteiten om die mensen van een vakantie te laten genieten, met hulp van ruim 1.400 vrijwilligers die actief zijn als verzorger en begeleider. “Zonder het geld van de congressen kunnen wij die hulp niet bieden en is het onbetaalbaar voor die mensen om op vakantie te gaan”, aldus Van Gulik. Wie denkt in een aangepast bejaardentehuis te congresseren heeft het compleet mis, stelt ze. “Alle speciale voorzieningen zijn mooi en onopvallend verwerkt en vaak ook demontabel. Als je het niet weet, zul je het niet herkennen. We zullen nooit zakelijke gasten en vakantiegasten mixen. Begin juni gaan we dicht voor de zakelijke markt en begint de grote ombouw. In september staan we weer klaar voor de zakelijke gasten.” De Werelt blijft ook investeren om als congreslocatie aantrekkelijk te blijven. Zo werd deze zomer de Europazaal gerenoveerd en vergroot door toevoeging van een balkon met comfortabele theaterstoelen. De zaal is voorzien van klimaatbeheersing en van de nieuwste verlichtingstechnieken en apparatuur. De volgende stap zijn voorzieningen voor videoconferencing en volgend voorjaar wordt het restaurant verbouwd. Samen met de tweede locatie,

congrescentrum Dennenheul, treedt De Werelt naar buiten als Congrescentrum. com. De insteek bij Dennenheul is hetzelfde, alleen zijn blinden- en slechtzienden de vakantiedoelgroep. Van Gulik: “Ook hier merk je als zakelijke gast er niets van. Je zult hoogstens denken wat een bijzonder kleurgebruik en wat ziet die vloer er leuk uit.”

Populaire bosopruimdagen Toen Jon Ivar Sörensen als derde generatie tien jaar terug het familiebedrijf Hotel Landgoed Het Roode Koper overnam stond voor hem als paal boven water dat het natuurgebied niet mocht lijden onder de bedrijfsvoering. “In die tijd was duurzaamheid nog geen begrip en voor CO2-uitstoot geen aandacht. Het ging me toen om licht, geluid en wildwissels waarbij de dieren vrije doorgang hebben.” Bij Het Roode Koper hoeven gasten niet aan te kloppen voor Quad racen, kampvuren, avonddisco’s en dergelijke. Sörensen: “Het kan hier allemaal. Geen mens die er last van heeft, maar de dieren hebben er wel last van.” Ook het op laten stijgen van Oosterse wenslampionnen, momenteel erg in zwang, is geen optie. “En dan nog zijn er mensen die het niet begrijpen. Je zou er zo het hele bos mee in brand zetten.” Dat potentiële klanten hierdoor afhaken vind hij niet erg. “Het is niet het type mensen dat ik hier wil ontvangen. Het zijn mensen die mij ook niet duurzaam gebruiken. Ik richt me op gasten die deze visie met me delen en vaker komen dan één keer”. Overigens valt er nog genoeg te doen, zoals een Valkeniershow, paarden mennen, een boswandeling en zoveel meer. Populair zijn de bosopruimdagen. Voor 30 euro krijgen de gasten een schop in hun handen om sloten uit te graven en als ze klaar zijn gezonde Hollandse pot – compleet anders dan de gebruikelijke culinaire hoogstandjes bij Het Roode Koper. Het geld gaat naar Natuurmonumenten om vrij te besteden. Na 2003 had Sörensen het even helemaal gehad met duurzaamheid. Een investering in een grijs water systeem werd onderuit gehaald doordat door na de val van het kabinet in 2003 alle subsidiepotten dicht gingen. En dat terwijl Sörensen zelf moet betalen om alle nutsvoorzieningen bij zijn voordeur te krijgen. Het initiatief van Congresbureau Veluwe heeft bij hem het warme gevoel weer teruggebracht. “Ik vind Green Key ook heel motiverend. Vooral omdat het een groeimodel is, waarbij je kunt zien waar je staat op de ladder.” De menukaart is inmiddels volledig biologisch en de volgende stap is om alle frisdranken de deur uit te doen. Daar zijn voldoende mooie alternatieven voor, stelt Sörensen. De meest aandacht gaat nu naar vermindering van energieverbruik en afval. De eerste resultaten zijn er al: een teruggave van 4.500 euro stroomkosten over vorig jaar. En als het aan Sörensen ligt wekt Het Roode Koper over enige tijd zelf de stroom op middels zonne-energie. Net als NH Sparrenhorst is ook hij is in zijn streven naar duurzaamheid gestuit op de beautyset in de badkamer. Het was gevoelsmatig een moeilijke beslissing, maar bij Hotel Landgoed Het Roode Koper komt toch echt een zeepdispenser in de badkamer. “Maar wel met vijfsterren Danish Design”, verzekert Jon Ivar Sörensen.

“Ook het op laten stijgen van Oosterse wenslampions, momenteel erg in zwang, is geen optie” DECEMBER 2009 QM|23


Even voorstellen Duurzame gastvrijheid is belangrijk, maar het zijn andere aspecten die bepalen of een locatie de voorkeur heeft voor een bepaalde bijeenkomst. Daarom zetten we de kernkwaliteiten van de beschreven locaties kort op een rij.

Bij het eveneens in Nunspeet gevestigde Hotel Restaurant Veldenbos staat gastheerschap, oog voor detail en persoonlijke aandacht voorop. Een sfeervolle accommodatie met 34 hotelkamers, een bij Euro-Toques aangesloten restaurant en twee vergaderzalen (65 en 100 m2) die tot één zijn samen te voegen. Maar wereldberoemd is Veldenbos om haar Heerenkamer. De Britskoloniaal ingerichte sociëteitsruime werd niet voor niets door het gerenommeerde Britse blad ‘Whisky magazine’ gelauwerd met de titel ‘Whiskybar of the World’.

Wim Wamelink

Martine Conings

Wie bij NH Sparrenhorst in Nunspeet het beeld heeft van een typisch ketenhotel, die heeft het mis. De voormalige eigenaresse van het in 2008 door NH overgenomen hotel was geboeid door interieur ontwerp en dat is in met name de zalen en de ontspanningsruimten terug te zien. Het viersterren conferentiehotel mag gerust gelden als designhotel. Het hotel biedt Gert 18 zalen, een theater met een capaciteit van 220 stoelen, 2 restaurants, een Wiederhold & Sabina patio, Grand Café, binnenzwembad, sauna en een fitness-ruimte. NH SparCommissaris renhorst beschikt over 117 hotelkamers. 24|QM DECEMBER 2009

Bij Mennorode conferentiecentrum in Elspeet draait alles om ruimte. Op het door groen omgeven terrein bevinden zich maar liefst 33 vergaderzalen, aangevuld met een ruim restaurant met bar en lobby. Voor meerdaags verblijf zijn er 172 kamers beschikbaar. Wie het hoofd even wil opfrissen, die wandelt of fietst direct de bossen in.


BESTEMMINGVELUWE

Boutique Hotel Sterrenberg in Otterlo straalt wellness uit. Warme kleuren, grof gezaagd hout, steen, moderne Veluwse kunst en natuurlijk design spelen een grote rol bij de inrichting van het hotel met 33 kamers. Voor vergadering biedt het hotel vijf volledig geoutilleerde vergaderzalen. Het restaurant biedt een avontuurlijk keukenprodukt op hoog niveau. Voor de echte wellness beschikt Sterrenberg over een ruim overdekt zwembad (29ºC), finse sauna, infrarood sauna, stoombad, solarium, fitness en beautysalon. Hans Bom

Congrescentrum De Werelt in Lunteren beschikt over 15 zalen (tot 600 personen), 127 hotelkamers, een sfeervol restaurant en een gezellige bar. De ruime hal is zeer geschikt voor ontvangsten maar ook als expositieruimte. In de zomer van 2009 is de congreszaal vernieuwd en voorzien van hoogwaardige technische apparatuur.

Landgoed Het Roode Koper in Ermelo biedt in totaal 30 kamers voor overnachting en 9 stijlvolle zalen voor groepen tot 150 personen, verdeeld over 4 monumentale gebouwen: de Villa, het Koetshuis, het Poolse Huis en het Voorhuis. In de statige villa bevinden zich ook het restaurant, de Conversatiezaal en de Heerenkamer In het Koetshuis huist een zeer exclusieve boardroom, met eigen keuken, comfortabele zithoek, een afgeschermd buitenterras en voorzieningen voor professionele secretariële ondersteuning. Het Poolse huis, het voormalige butlerhuis, is geheel af te huren door een klein gezelschap. En dat alles omringd door klassieke Engelse tuinen en de Leuvenumse bossen.

Congresbureau Veluwe is een onafhankelijk bureau dat gratis advies geeft aan organisatoren van zakelijke bijeenkomsten die in het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland willen vergaderen en congresseren: www.congresbureauveluwe.nl.

André Hendriksen

Hotel & Restaurant Groot Warnsborn in Arnhem is zeker na haar recente verbouwing een originele locatie waar oud en modern stijlvol zijn gecombineerd. Het viersterren hotel beschikt over veertig sfeervolle kamers, acht zalen voor zakelijke bijeenkomsten en een zeer gewaardeerd restaurant. De gerestaureerde gewelvenkelders zijn geschikt voor wijnproeverijen, culinaire wijn - spijs workshops, besloten diners en gezellige bijeenkomsten. Het Hotel & Restaurant staat samen met de Oranjerie, een exclusieve locatie voor groepen tot 125 personen, te midden van de zorgvuldig aangelegde Engelse terrastuinen en 750 hectare bos van Landgoed Warnsborn. DECEMBER 2009 QM|25


Persoonlijk contact; daar zijn we goed in!

Iris Spruyt, congrescoördinator heet u van harte welkom bij Congrescentrum.com

Moderator met frisse neus

De Werelt, Lunteren T (0318) 48 46 41 | Dennenheul, Ermelo T (0341) 56 86 00

Met zuivere zuurstof uit de Veluwse bossen geniet u optimaal van een gastvrije ontvangst. Met uw congres steunt u bovendien de organisatie van vakanties voor iedereen voor wie het niet zo eenvoudig is alleen op vakantie te gaan. Zo maken wij het dubbelop goed voor elkaar!

Goed voor elkaar

Congrescentrum_185x128.indd 1

07-09-2009 12:16:39

Mennorode conferentiecentrum™ is een maatschappelijk betrokken conferentiecentrum voor bedrijven en organisaties die een bijdrage willen leveren aan publieke belangen en duurzame maatschappelijke ontwikkeling.

Op zoek naar een passende locatie voor een cursus, training, vergadering, groepsbijeenkomst of weekendactiviteit? Met Mennorode conferentiecentrum™ kiest u voor: echte gastvrijheid met persoonlijke aandacht n prima faciliteiten met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding n centrale ligging in de prachtige Veluwse bossen n

én u kiest voor een organisatie die werk maakt van duurzame ontwikkeling. Mennorode conferentiecentrumTM • Apeldoornseweg 185, 8075 RJ Elspeet • T 0577 – 498 111 • W www.mennorode.nl

Mennorode_185x128.indd 1

11-09-2009 14:26:38


HeŌige clash Ɵjdens vergadering aandeelhouders

Uw zakelijk evenement begint op de Veluwe Ervaar de gastvrijheid van het meest overweldigende natuurgebied van Nederland. De Veluwe. Hier vindt u de rust, ruimte en inspiratie om uw zakelijk evenement tot een bijzondere belevenis te maken. Kiest u voor de Veluwe, dan zorgen wij dat het u aan niets ontbreekt. Congresbureau Veluwe heeft vast de beste locaties met uitstekende faciliteiten voor u geselecteerd.

CONGRESBUREAUVELUWE.NL

Kijk op www.congresbureauveluwe.nl voor meer informatie

Congrescentrum de Werelt Congrescentrum De Werelt in Lunteren; door de bosrijke omgeving vindt u bij ons voldoende rust voor een succesvolle bijeenkomst. Ligging en bereikbaarheid: centraal in het land en goed bereikbaar (tussen de A1, A12 en A30). Gratis parkeerplaatsen op eigen terrein. De Werelt beschikt over 15 zalen (tot 600 personen) en 127 hotelkamers. Draadloos internet beschikbaar en in alle zalen ook via een UTP-aansluiting. Congrescentrum de Werelt

Westhofflaan 2

6741 KH Lunteren

0318 46 46 41

www.congrescentrum.com

Hotel Landgoed Het Roode Koper Het Roode Koper is een monumentaal landgoed met een culinair hoogwaardig restaurant, met klassieke Engelse tuinen, luxe hotelkamers, huiselijke lounges met open haard, stijlvolle vergaderruimtes en een persoonlijke benadering door een zeer professionele staf. Vergaderen op Het Roode Koper staat synoniem voor rust, ruimte, privacy, luxe, comfort en service op hoog niveau. Meer informatie: www.roodekoper.nl Hotel Landgoed Het Roode Koper

Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 82

3852 PV Leuvenum, Ermelo

0577 40 73 93

www.roodekoper.nl

Hotel Restaurant Veldenbos Hotel Restaurant Veldenbos, een verrassend hotel op het mooiste plekje van de Veluwe in Nunspeet. Dit hotel restaurant maakt uw bijeenkomst op de Veluwe tot een onvergetelijke belevenis. Bijzonder is een bezoek aan onze Heerenkamer. In deze bekende whiskybar, voorzien van een perfecte ambiance, kunt u genieten van meer dan 400 single malts uit de hele wereld... hier... op de Veluwe. Hotel Restaurant Veldenbos

Spoorlaan 42

8071 BR Nunspeet

0341 252 334

www.veldenbos.nl

Hotel Dennenhoeve Gelegen op 2 ha. eigen bosterrein, aan de noordwest kant van De Veluwe bevindt zich Hotel Dennenhoeve in Nunspeet. Een comfortabel en rustig gelegen driesterrenhotel waar u een persoonlijk en warm welkom wacht. Of het nu een training, vergadering of een workshop betreft: elke zakelijke bijeenkomst wordt op maat én met veel aandacht voor de gasten verzorgd. Meer informatie: www.dennenhoeve.nl Hotel Dennenhoeve

Elspeterweg 14

8071 PA Nunspeet

0341 260 106

www.dennenhoeve.nl


Bestemming Veluwe meetingplanner m eetingplanner

Hotel Dennenhoeve

Bilderberg Résidence Groot Heideborgh

Zeer rustgevende ambiance Hotel Dennenhoeve in Nunspeet is een moderne vergaderaccommodatie, die gewaardeerd is met 3 vergaderhamers en beschikt over 4 vergaderzalen en 86 hotelkamers. De zeer rustgevende ambiance en het comfort midden in het groen kunnen bepalend zijn voor het slagen van uw zakelijke ontmoeting. Voor efficiënte verzorging van uw bijeenkomst bieden wij u passende arrangementen. Wij zijn gelegen op 300 meter van het NS station en 400 meter van de A28, dus zeer goed bereikbaar.

Hét conferentie hotel van de Veluwe Bilde Bilderberg Résidence Groot Heideborgh is het conferentie hotel van de Veluwe. Résid Résidence Groot Heideborgh is een all-suite hotel met 84 suites en 19 multifunctionele zalen geschikt voor bijeenkomsten van 5 tot 300 personen. De ideale locatie voor uw conferenties, trainingen, Hei-sessies, recepties en partijen. Een vverblijf in Résidence Groot Heideborgh betekent een grote variëteit aan culinaire mog mogelijkheden. Een 3- en 4 gangen diner in restaurant de Prinsenhof, het fingerfood diner in het Grand Café of een culinair avontuur in ons sfeervolle proeflokaal.

www.dennenhoeve.nl

www.bilderberg.nl ww

Bilderberg Hotel ‘t Speulderbos

Landgoedhotel Vennendal

Een scala aan ruimtes In het hart van Nederland, midden in de bossen, op de rand van het Nationale Park de Hoge Veluwe. Actievelingen en natuurliefhebbers komen helemaal aan hun trekken in dit prachtige stukje Nederland. De 102 luxueuze kamers zijn recentelijk gerenoveerd en van alle gemakken voorzien. Naast het Frans georiënteerde à la carte restaurant herbergt ’t Speulderbos ook een Grand Café met Spaanse specialiteiten. Dit conferentiecentrum kent een scala aan ruimtes, geschikt voor vergaderingen, trainingen, brainstormsessies en teambuilding. Onder andere een grote theaterzaal, die compleet is uitgerust voor zakelijke bijeenkomsten. En ook voor feestelijkheden bent u bij ’t Speulderbos aan het juiste adres!

Een vergaderlocatie pur sang Aan de rand van het dorpje Nunspeet, vlakbij de A28 en het NS station Nunspeet, ligt Landgoedhotel Vennendal. Het romantische en zeer comfortabele 80 kamers tellende viersterren hotel is gelegen op een 5 hectare groot landgoed en is omringd door Veluwse bossen. Landgoedhotel Vennendal is een vergaderlocatie pur sang. Rust en ruimte, comfort en luxe met viersterren hotelservice: ideaal voor uw zakelijke of feestelijke bijeenkomst. Landgoedhotel Vennendal biedt een grote verscheidenheid aan vergaderruimtes tot een maximum van 550 m2. Ideaal voor vergaderingen en trainingen of meetings op maat waarbij meerdere kleine vergaderruimtes of één grote vergaderruimte nodig zijn. De 14 vergaderruimtes zijn efficiënt ingericht met uitzicht op de bossen en het groen. Het landgoed leent zich uitermate goed voor het organiseren van outdoor-activiteiten.

www.bilderberg.nl

www.vennendal.nl

28|QM DECEMBER 2009


Uitbreiding van congrescentrum bij

Van der Valk Hotel de CANTHAREL Met de realisatie van het nieuwe congrescentrum is de volgende fase van de uitbreiding bij Van der Valk Hotel de Cantharel in Apeldoorn afgerond. De uitbreiding van het congrescentrum met een auditorium en extra congresruimte, twee etages aan wellness-faciliteiten, een fitnessruimte en bijna een verdubbeling van het aantal hotelkamers zetten de accommodatie op de kaart.

V

an der Valk Hotel de Cantharel in Apeldoorn heeft een complete transformatie ondergaan. De uitbreiding van het congrescentrum met een auditorium en extra congresruimte, twee etages aan wellness- & fitnessruimte, een nieuw restaurant met live cooking en bijna een verdubbeling van het aantal hotelkamers zetten de accommodatie op de kaart.

Van der Valk Hotel de Cantharel beschikt over 17 multifunctionele zalen die ruimte bieden voor gezelschappen variërend in grootte van 2 tot 330 personen. De vergaderzalen en boardrooms zijn van alle gemakken voorzien zoals luxueus, prettig zittend meubilair, diverse audiovisuele apparatuur en rijk gevulde koelkasten. Nieuw in het congrescentrum is het auditorium ‘de Hoge Veluwe’, met een capaciteit tot 330 personen, en congresruimte ‘De Lage Veluwe’, met een capaciteit van 100 personen in cabaretopstelling.

Trendy ontmoetingsruimte Beide zalen hebben direct daglicht en zijn voorzien van audiovisuele apparatuur, draadloos internet en klimaatbeheersing. Centraal in het congrescentrum is een ruime, trendy ontmoetingsruimte gesitueerd,

voor een passende ontvangst van zakelijke gasten ontvangen. Met een klein gezelschap vergaderen kan gratis - op de balustrade rondom de lounge. Ook hier is draadloos internet beschikbaar.

Comfort kamers In april is de nieuwe hotelvleugel geopend geopend waar 2 mindervalide kamers, 4 familiekamers, 4 comfort deluxe en 68 comfort kamers gesitueerd zijn. Daarmee is het totaal aantal hotelkamers op 160 gekomen. Wie wil baden in luxe kan kiezen voor een van de beide wellness suites, verwensuites met onder andere een eigen terras met jacuzzi. De nieuwste aanwinst is ‘The White Door’ Wellness & Beauty dat op 1 december werd geopend. Deze bestaat uit een Sauna, Turks stoombad, diverse douches en voetbaden. Ook zijn er beauty- & massagebehandelingen mogelijk

Ligging Van der Valk Hotel de Cantharel ligt pal aan de A1 én aan de rand van de Veluwe. Eenvoudig te bereiken (en gratis parkeren) en een geschikte uitvalbasis voor wie meer wil doen op de Veluwe. Zo ligt het hotel met congrescentrum dichtbij Park de Hoge Veluwe met het Kröller Müller Museum, de Julianatoren, Paleis het Loo en De Apenheul. DECEMBER 2009 QM|29


MEETINGTECHNIEK

30|QM DECEMBER 2009


Opmerkelijk

openingsspektakel brengt Elicium tot leven De RAI opende met haar Elicium een opmerkelijk gebouw. Dat ging gepaard met een eveneens opmerkelijke openingsspektakel van de hand van het Haarlemse bedrijf MOVE. Directeur Bart Smulders vertelt over dit bijzondere project. Tekst Edwin Nunnink | Beeld Menno Ridderhof/Studio Gemini

n de zomer van 2008 won MOVE uit Haarlem de pitch om het openingsevenement van het RAI Elicium op 29 september 2009 te mogen verzorgen. “Wij zijn een bureau voor livemarketing”, stelt directeur Bart Smulders zijn bedrijf voor. “Onze achtergrond ligt in zowel de fieldmarketing als de eventmarketing. De synergie tussen deze twee stelt ons in staat om gemakkelijk koppelingen te maken tussen merken en mensen en expliciet te denken vanuit de eindgebruiker, de klant, de consument, de gast. Of het nu gaat om een openingsshow, een congres of een beurspresentatie, het vertrekpunt blijft hetzelfde. Samen met onze creatieve input en een professioneel team van projectmanagers en producers vormt dat de kracht van ons bureau”.

I Bart Smulders

aankleding, entertainment, noem maar op, op aanpassen.” Bij het openingsevenement voor de RAI draaide het om het Elicium, wat meer is dan een uitbreiding van het beurs- en congrescentrum. “Het is het laatste stukje van de puzzel. Het vormt de brug tussen de twee bestaande complexen”, vertelt Smulders. “Ons uitgangspunt was de RAI als middelpunt. Het Elicium als middelpunt van de RAI zelf en de RAI als middelpunt van de stad. Want het economisch belang voor Amsterdam is enorm groot.” “Een ander belangrijk punt was de Ballroom. Het Elicium biedt het gene dat bij de RAI nog ontbrak. Heel veel zaaltjes die als breakout rooms kunnen dienen en een echte feestzaal voor openingsfeesten en dergelijke.”

Multimediaal 3D-spektakel De RAI als middelpunt “Wij gaan altijd heel diep in op het communicatievraagstuk. Wat wil je communiceren aan wie. En pas daarna gaan we daar de locatie, catering,

Dat het een niet alledaagse driedimensionale show moest worden met zowel technische hoogstandjes, als goed live entertainment stond voor de mensen van MOVE direct voorop. DECEMBER 2009 QM|31


MEETINGTECHNIEK

“De zang, de bassen, de lichtverandering. Die combinatie schept de beleving” Smulders: “Er kwamen duizend mensen die er toe doen over de vloer. Allemaal met een andere relatie tot de RAI. Een brede doelgroep dus en we wilden voor iedereen iets te bieden hebben. Daarom de combinatie van iets theatraals en technologie, waarbij de kracht zit in de overlapping.” De gedachte aan holografische projectie kwam snel op. Een nog jonge technologie, sterk in ontwikkeling en iets waarmee je de verwende beurzen- en evenementenprofessional nog mee kan verrassen. Maar toen, vrij kort na het winnen van de pitch, het economische tij keerde moest MOVE dit plan laten varen. Na overleg met producenten van Livelab en Switch Concepts werd een andere oplossing gevonden voor een driedimensionaal kader. Twee gordijnen, elk 22 meter breed en 6 meter hoog, waarop geprojecteerd kon worden. Tussen de beide gordijnen zat 5 meter tussenruimte. Met projectie van voren op het voorste gaasdoek en projectie van achteren op het doorzichtdoek, werd een dieptewerking gecreëerd en was de ruimte tussen, voor en achter de gordijnen beschikbaar voor live entertainment door dansers, acteurs, acrobaten en een zangeres. Zie hier de basis voor een multimediaal 3D-spektakel.

Heel veel content “We hebben voor deze productie heel veel content gemaakt. Er zat zoveel in en dat werd versterkt door de wisselwerking in de projecties en de zang, dans en muziek”, vertelt Smulders. De show begon met stewardessen die de gasten 32|QM DECEMBER 2009

de ‘safety instructions’ toonden. In dit geval ging het om de specificaties van het Elicium, zodat de gasten ook de ‘facts and figures’ van het gebouw voorgeschoteld kregen. Daarna volgde het multimediale spektakel, met levendige projecties, acrobatiek en muziek, waarmee de brugfunctie werd uitgebeeld, het ontstaan van het Elicium en de vele soorten bijeenkomsten die kunnen plaatsvinden in het nieuwe gebouw. Aan de hand van beschermengel Elise werden de gasten meegenomen door de nieuwe wereld van het Elicium. Het animatiefiguurtje dat door de RAI wordt ingezet bij de promotie van het nieuwe gebouw, kwam tot leven in een artieste die al zingend door het digitale decor zweefde. Dansers – zogenaamd uit het publiek gehaald – en grote geprojecteerde kroonluchters vestigden nog eens extra de aandacht op de Ballroom. Een acrobaat die in een röhnrad rondtolde legde de link naar de ontstaansgeschiedenis van wat in 1893 begon als Vereniging ‘De Rijwiel-Industrie’ en met de komst van de auto werd gewijzigd in RAI.

Combinatie schept te beleving Voorgaande is slechts een globale omschrijving van de opbouw van de openingsshow en doet

natuurlijk geen recht aan de indruk die de show bij de gasten heeft achtergelaten. Smulders: “Uiteindelijk gaat het om het totaalbeeld. De zang, de bassen, de lichtverandering. Die combinatie schept de beleving”. “Als je dan bedenkt dat de mensen van de RAI moesten beslissen op basis van een video waar we alleen globaal konden laten zien wat we wilden. Dat vraagt wel om een klant die durft.” Zoals gebruikelijk in de werkwijze van MOVE was het niet alleen de show waarop het bedrijf zich concentreerde. De hele bijeenkomst, van de aankomst van de gasten, de ontvangst, de kleding van de RAI-medewerkers, de netwerkmogelijkheden, de catering, de rondleidingen tot en met het afscheid was uitgedacht en uitgewerkt in functie van de te communiceren boodschap. “De RAI wilde met eigen, bestaande leveranciers werken. Om de kwaliteit te bewaken, die de RAI van ons mag verwachten en waar wij voor staan hebben we het projectmanagement anders aangepakt. We hebben een aparte projectmanager benoemd, zodat wij ons op de regie van het event konden richten. Binnen de RAI was er ook een aparte projectmanager aangesteld voor dit traject. Dat heeft positief gewerkt.” 


Preparing Meeting Professionals for the Future

www.mpiweb.nl

MPI_185x128.indd 1

21-10-2009 10:47:53

39(7',38)2 )1,O3v 07 T 2(u*(9$5,((5'(5u'(u:(16(1u9$1u21=(u*$67Iu'(6u7(u/(8.(5u9,1'u,.u +(7u20u'(u%,-((1.2067u0('(u7(u25*$1,6(5(1K] &-O)-',9O)( ,(OaO&-O 1,%, 28'6&+27(1u21)(5(17,(&(17580u,6u&(175$$/u*(/(*(1u¢1u%(6&+,.7u29(5u((1u*5227u(,*(1u/$1'J *2('Ku866(1u$/u',7u*52(1u%,('(1u:(u*2('(u)$&,/,7(,7(1u,1u((1u=((5u9(5=25*'(u$&&2002'$7,(u',(u 8,767(.(1'u*(6&+,.7u,6u9225u0((5'$$*6(u%,-((1.2067(1Ku$18,7u',(u.:$/,7$7,(9(u%$6,6u12',J *(1u:(u8u8,7u+(7u:(5.(/,-.(u28'6&+27(1u=(/)u7(u(59$5(1K

(1u *5227u '((/u 9$1u ',(u (59$5,1*u =,7u ,1u +(7u &217$&7u '$7u 8u +(()7u 0(7u 21=(u 0('(:(5.(56Kuu ,-9225%((/'u0(7u /6u9$1u5(6(59(5,1*(1Ku,-uJu(1u',7u*(/'7u9225u$/u21=(u0('(:(5.(56uJu'(1.7u 0(7u8u0((u(1u.$1u8:u:(16(1u23u0$$7u,198//(1Ku(u,6u(523u*(5,&+7u'$7u8u2)u8:u,17(51(u./$17u =,&+u.$1u&21&(175(5(1u23u+(7u'2(/u9$1u8:u9(5%/,-)K

ontmoeten ontwikkelen ontspannen

28'(1%(5*6(:(*u{z y}v}u u(,67

Woudschoten_185x128.indd 1

uvyzyuJuzxuzx uvyzyuJuzxuzzz

u,1)2?:28'6&+27(1K1/ u :::K:28'6&+27(1K1/

\vvv 3)()v&)6)-/&%%6,)-(v-2vv 1-(()2v)()60%2(Jv)-78 \vv)286%%0v+)0)+)2v34v))2vv 0%2(+3)(v:%2v{|v,)'8%6)v&37 \vvzwv>%0)2v(-)v:%6-ÂŚ6)2v:%2vzwvv 838vz|wv:-)6/%28)v1)8)6 \vv -+,v8)',v%9(-3:-79)0)v1-(()0)2v 78%2(%%6(v-2&)+6)4)2 \vvx{wv'31*368%&)0)v,38)0/%1)67 \v90-2%-6v463(9'8v34v2-:)%9

29-10-2009 13:16:53


LOCATIENIEUWS

WTC Leeuwarden

eerste Noordelijke congreslocatie met vijf hamers Het nieuwe congrescenter van WTC Leeuwarden is de eerste locatie in Noord-Nederland die door Het Erkend Congresbureau onderscheiden is met vijf vergaderhamers. Dit is de hoogst mogelijke classificatie die toegekend kan worden aan een congrescentrum in Nederland of België. WTC Leeuwarden behoort nu tot de selecte groep van veertien accommodaties met vijf vergaderhamers en kan zich scharen tussen namen als RAI en Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam en World Forum Den Haag. Het WTC heeft tijdens de bouw al rekening gehouden met de eisen voor de classificatie en kan zodoende al vlak na de opening aan alle eisen voldoen. WWW.WTCEXPO.NL

Nieuw designhotel op

ROTTERDAMSE COOLSINGEL Het voormalig postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam ondergaat vanaf eind 2010 een complete transformatie. Op de hoogste etages komt een designhotel met circa 80 kamers, conferentieruimten en een luxe restaurant. Op de lagere verdiepingen komen een winkelcentrum gericht op lifestyle brands en diverse restaurants, cafés en loungegelegenheden. Het consortium Post Rotterdam en wethouder Karakus van de gemeente Rotterdam presenteerden op 2 november de plannen voor de herontwikkeling van het voormalig postkantoor aan de Coolsingel 42. De nieuwe ’ontmoetingsplek’ moet in het voorjaar van 2013 klaar zijn. WWW.POSTROTTERDAM.COM

VOLLEDIG DUURZAAM

conferentiecentrum in België De basis, Kamp C westerlo De Basis, het eerste conferentiecentrum dat volledig gebouwd is volgens de principes van duurzaam bouwen, opende op 3 oktober haar deuren. Het gebouw in het Belgische Westerlo verbruikt slechts 30% van de energie van een klassiek bedrijfsgebouw, door een energiezuinige verlichting en inrichting en door zelf energie op te wekken middels zonnepanelen en warmtepompen. De Basis verhuurt drie vergaderruimtes en een auditorium. Het beschikt over alle mogelijkheden van een modern conferentiecentrum en is strategisch gelegen in het hart van de Benelux. Midden in de groene omgeving van de Antwerpse Kempen. WWW.KAMPC.BE

34|QM DECEMBER 2009


LOCATIENIEUWS

NOORDWIJKSE HOTELDIRECTEUREN DELEN BED(DEN) Noordwijkse hoteldirecteuren deelden voor één keer met elkaar het bed. De heren Joost van Beek (NH Conference Centre Leeuwenhorst), Eugène de la Croix (Palace Hotel), Stephan Stokkermans (Grand Hotel Huis ter Duin) en Jaap Liethof (Hotels van Oranje) kropen gebroederlijk onder de lakens en gaven hiermee het startschot voor de campagne ‘Noordwijk Nights’. Concreet komt de actie erop neer dat zakelijke klanten die in de periode van 1 november 2009 tot 1 april 2010 een vergadering, congres, evenement of andere bijeenkomst in een van de vier Noordwijkse hotels boeken, gratis Noordwijk Nights (overnachtingen) ontvangen voor de volgende bijeenkomst. Het aantal nachten is afhankelijk van de boekingswaarde van de bijeenkomst, als een soort spaarsysteem. In welk hotel de nachten worden verzilverd bepaalt de klant zelf. WWW.NOORDWIJKNIGHTS.NL

LICHTTOREN OMGETOVERD TOT

ART Hotel Eindhoven

De Lichttoren, voormalige Philipsfabriek en ‘de eyecatcher’ van Eindhoven, is sinds november de thuishaven van het Best Western Premier ART Hotel Eindhoven, het eerste Best Western Premier hotel in Nederland. Het Best Western Premier ART Hotel Eindhoven heeft 227 comfortabele suites. Een speciaal designteam gaf elke hotelsuite een eigen stijl en sfeer. Daarnaast heeft het hotel haar eigen restaurant, wereldbar, lounge, vergaderfaciliteiten en een fi tnesscentrum binnen handbereik. De omgeving van het hotel, in het hart van het centrum, is met haar winkelaanbod en culinaire bedrijvigheid biedt veel vertier voor de gasten. WWW.ARTHOTELEINDHOVEN.COM

Nieuwe workshops bij HEINEKEN THE CITY Heineken the City biedt nieuwe workshops aan voor iedereen die op zoek is naar iets extra’s na een meeting in één van haar drie boardrooms. Er zijn de volgende opties: een DJ workshop in de muziekstudio, bierproeven in de lounge of afkoelen in de Xtracold ijsbar. De Amsterdamse beleveniswinkel van Heineken heeft bovenin het pand drie boardrooms beschikbaar voor meetings tot twaalf personen. Naast de verschillende buffetten die geserveerd worden in de lounge, zoals een Hollands stamppottenbuffet, een Italiaans of Indiaas buffet, introduceert Heineken the City nieuwe workshops waarmee de meeting op een ontspannende manier wordt afgesloten. WWW.HEINEKENTHECITY.NL DECEMBER 2009 QM|35


PROFESSIONEELSPREKER

Harold Hamersma lest de dorst naar informatie ‘We are story tellers, not bottle sellers’, sprak een wijnboer ooit tegen Harold Hamersma. En ook hij raakt niet uitgesproken over zijn grote voorliefde: “Ik kan wel dagen achter elkaar ver tellen over wijn. Ik wil mensen het mooie ervan laten inzien.” Tekst Jos Goossens | Beeld Piet Gispen

Waarom bent u spreker geworden? “Eigenlijk was ik best een verlegen jochie. Gek genoeg liep ik wel warm voor spreekbeurten. Het liefst betoogde ik de omstreden standpunten. Want bij een beetje rebelleren hing iedereen ineens aan je lippen. Mijn pleidooi voor de aanleg van het eerste piepkleine metrolijntje in Amsterdam herinner ik me nog. Destijds kreeg iedereen het daar Spaans benauwd van. Tijdens mijn bijbaan bij een klompenmakerij in de Zaanse Schans leerde ik het spreken kennen. Ik deed er rondleidingen voor toeristen. Daar stond je dan voor een groep Chinezen, te vertellen over klompen. Ik zorgde dat ik van de hoed en de rand wist en maakte er iets moois van. Er stond bijvoorbeeld altijd één iemand vooraan. Die persoon vond mij en mijn verhaal écht leuk. Die gaf ik een klomp cadeau. Een persoonlijk gebaar dat overslaat op iedereen. Grote sprekers passen het ook toe. Obama zie je vaak even het publiek in zwaaien. Alsof er een bekende zit. Dat zorgt voor meer betrokkenheid.”

die vraag voor allerlei bedrijven en organisaties. Toen ik mijn leven aan de wijn wijdde, en voor mijzelf begon, was ik ineens het merk. Mijn missie: zo veel mogelijk mensen lekkere wijn te laten drinken. Ik wil houvast bieden. In een era waarin wijn zo populair is, neemt de dorst naar informatie toe. Is wijn bijvoorbeeld gezond? Dat soort vragen spelen. Ik volg de wetenschappelijke onderzoeken. Want wijn is pas leuk naarmate je er meer over weet. Vergelijk het met kunst. Het zelfportret van Vincent van

Gogh is niet bijzonder spannend op het eerste gezicht. Maar vertel over zijn leven, zijn oor, de tijdsgeest, dan komt het schilderij tot leven. Zo werkt het ook bij wijn. Er schuilt een verhaal achter elke fles.”

Wat is uw specialiteit? “Ik doe niet ingewikkeld over wijn. Om wijn hangt soms een zweem van snobistisch geneuzel. Ik zeg altijd maar: wijn wordt gewoon door boeren gemaakt. Je hoort me dus me nooit spreken met een aardappel in de keel. Die spoelen we meteen maar even weg met een goed glas. Want daar is zelfs de duurste fles wijn voor bedoeld, eten wegspoelen. Mijn optredens zitten vol humor, maar het is niet alleen maar grappen en grollen. Ik verzorg ‘wijnentertainment’ onderbouwd met feiten. Wanneer mensen achteraf bedanken: ‘we hebben twee uur slap gelegen van het lachen. Bovendien weten we ineens stukken meer over wijn’, is dat mijn grootste compliment.”

Wat is uw eigen passie? Wat is uw boodschap? “Waarom is dit merk op aarde? Als marketingman zocht ik altijd naar het antwoord op 36|QM DECEMBER 2009

Er schuilt een verhaal achter elke fles.

“Naast wijn? Sporten. Ik proef zo’n zevenduizend flessen per jaar. Ik kan je vertellen, dat is topsport voor de lever. Om gezond te blijven heb ik een


PROFESSIONEELSPREKER

DECEMBER 2009 QM|37


9Zc=VV\^che^gZZgi! Xdbbjc^XZZgi!XgZ…Zgi

9Zc=VV\!YncVb^hX]!Y^kZghZc^ccdkVi^Z[#:ZchiVYW^_j^ihiZ`\ZhX]^`ikddghjXXZhkdaaZoV`Za^_`ZW^_ZZc`dbhiZc!kVclZ\Z]VVgjc^Z`Z VVcWdYkVc=VV\hZideadXVi^ZhZc`lVa^iVi^ZkZhZgk^XZkZgaZcZgh#Jlkda\ZcYZW^_ZZc`dbhi^c9Zc=VV\4DciYZ`dedcoZlZWh^iZlVi 9Zc=VV\kddgjiZW^ZYZc]ZZ[id[cZZbXdciVXibZidchde#L^_hiZaaZc\gVV\dcoZZmeZgi^hZde]Zi\ZW^ZYkVcoV`Za^_`ZW^_ZZc`db" hiZc^c9Zc=VV\kg^_Wa^_kZcYZc`dhiZaddhiZgWZhX]^``^c\dbkVcjlkda\ZcYZW^_ZZc`dbhiZZchjXXZhiZbV`Zc# I %,%(+&--%' : XdckZci^dcWjgZVj5YZc]VV\#Xdb > lll#]VV\hZeVgZah#ca


PROFESSIONEELSPREKER

“Ik voel me als een kind in de ballenbak. Soms bijna bang dat mijn moeder me eruit komt halen.” flinke dosis lichaamsbeweging nodig. Ik voetbal driemaal in de week. Als centrale verdediger stuur ik vanuit de achterste linie de mannen aan. Het helpt me de spinnenwebben uit mijn hoofd te wapperen. Naast wijnproeven schrijf ik veel. Dat kan een introvert leventje zijn. Soms knauw je opeens een half uur lang op een zin die je wilt formuleren. Sport kan het brein dan resetten. Thuis zit ik vaak in mijn trainingspak te werken. Want als ik stuivend en dampen thuiskom, zit ik zo bomvol inspiratie dat ik meteen aan de slag ga.”

Bent u onlangs nog verrast? “Het succes van de nieuwe wijnalmanak. Die knalde binnen de kortste keren de bestsellerslijsten in. Toen ik vijf jaar geleden begon, had ik daar niet van durven dromen. De almanak is inmiddels uitgegroeid tot een soort instituut, alsof de nieuwe wijnbijbel in de schappen ligt. De telefoon staat roodgloeiend - wat een belangstelling! Van BNR tot BNN. Dat zegt iets over de belangrijke plek die wijn dezer dagen inneemt. Ik ben ook weleens verrast dat mijn carrièreswitch zo’n schot in de roos is. Ik voel

me als een kind in de ballenbak. Soms bijna bang dat mijn moeder me eruit komt halen.”

Wat is uw ergste ervaring als spreker? “Elke spreker worstelt er weleens mee. De piraten. Een drietal propjesgooiers dat eigenlijk geen zin heeft in je verhaal. Met de armen over elkaar, achterin de zaal, aanwezig omdat dat nu eenmaal moest.

Wanneer je over wijn spreekt zien piraten je bijeenkomst al snel als borrel. Laatst babbelde een clubje mannen voortdurend door mijn verhaal heen. Ik ging steeds zachter praten totdat alleen hun gesprek nog hoorbaar was. ‘Dus zegt dat wijf tegen mij’, klonk er in een verder stille zaal. Grappig, maar ook vervelend. Je wilt niemand voor schut zetten. Als zoiets gebeurt: achteraf altijd het glas heffen. Gelukkig verbroedert wijn.” 

Harold Hamersma Harold Hamersma (53) noemt zichzelf wijn- en eetschrijver. Bescheiden, want velen zien hem als de Nederlandse Godfather van de wijn. Vaste rubrieken in HP/De Tijd en Het Parool, oprichter van een succesvolle wijnblog en foodtube. nl. Maar bovenal schrijver van de jaarlijkse wijnalmanak (meer dan een half miljoen exemplaren verkocht). Voorheen verdiende Harold Hamersma al ruimschoots zijn sporen in de Nederlandse reclame-industrie. Na een carrièrewijziging gaat Harold volledig voor de wijn. Boekingen www.juliawolffmanagement.nl

DECEMBER 2009 QM|39


Frisse wind door Delft en Den Haag Een vernieuwende wind waait door Delft en Den Haag. Bekende toplocaties als het Steigenberger Kurhaus Hotel en het Crowne Plaza Den Haag verrassen met innovatieve impulsen. De servicegerichte Taste, the Wine Bar en de spannende Steakclub zorgen voor zinnenprikkelende meetingmogelijkheden. Een meeting in de Koninklijke Porceleyne Fles biedt volop inspiratie, nu ook voor zakelijke gasten. Tekst Daan Jacobs | Beeld Locaties

Steigenberger Kurhaus Hotel Vernieuwing in klassieke ambiance De Executive Lounge is één van de opvallende innovaties van het Steigenberger Kurhaus Hotel. Vroeger brachten bruidsparen hier hun eerste huwelijksnacht door. Nu kunnen zakenlieden op deze plek in alle rust ontbijten en een kleine vergadering houden. Zo gaan zakendoen en ontspannen hand in hand. De Executive Lounge is in de regio de enige in zijn soort. Het Kurhaus Hotel renoveert alle kamers. “Inmiddels is meer dan driekwart voltooid”, aldus account manager Claudia Smits. Enthousiast

40|QM DECEMBER 2009

vertelt ze over de Executive Rooms. “Die bieden veel sfeer, met een houten vloer en warme kleuren. Gecombineerd met een moderne stijl en strakke meubels.” De laatste technologische snufjes ondersteunen de zakelijke gast. Tot een iPod aansluiting aan toe. Het mooie uitzicht over zee maakt het plaatje compleet. Er zijn negentien zalen voor groepen van tien tot 2.500 gasten. Ook op dit gebeid blijft het Kurhaus aan de weg timmeren. Claudia Smits: “Sinds enkele jaren hebben we een speciale boardroom. De Result Room is een dynamische ruimte waarin we de sfeer totaal kunnen aanpassen om het vergaderproces te bevorderen.” Aan alle zintuigen is gedacht, met

de creatieve catering als slagroom op de taart. De historische ambiance, karakteristiek voor het Kurhaus, blijft natuurlijk bewaard. Claudia Smits: “De Kurzaal ademt een en al historie. Prachtig om daar alleen al doorheen te lopen.”

The Steakclub Dineren wordt beleven “Wat denkt u van een black angus dried?”, vraagt Annemarie Diephuis uitnodigend. “De black angus is een rundsoort uit het midden van de Verenigde Staten. De dieren krijgen louter maïs gevoerd, gedurende honderdzestig dagen. Dat levert een heel speciaal stukje vlees op. Mede door de bijzondere


BESTEMMINGDENHAAG

bereiding. De buitenkant maken we met opzet een beetje droog. De binnenkant smaakt daardoor extra mals en sappig.” Half november 2009 opende The Steakclub haar deuren, op de eerste verdieping van de Harbour Club. Met de bruisende haven van Scheveningen als decor rekent dit trendy restaurant af met het oubollige karakter van een doorsnee steakhouse. “We maken het eten van vlees tot een bijzondere belevenis”, belooft Diephuis. Niet alleen de smaakpapillen worden verwend. “We zorgen ervoor dat mensen met al hun zintuigen kunnen genieten”, aldus de restaurantmanager. “Muziek, licht en design zorgen voor

een relaxte loungesfeer. Je kunt zelfs een blik in de koeling werpen. Daar hangt het vlees waarvan je misschien even later een prachtig bereide steak op je bord hebt liggen. “ The Steakclub is anders dan anders, benadrukt Diephuis: “We hebben relaxte loungebanken. Behalve gezellig zitten en praten kun je daar ook ontspannen dineren. Het vlees ligt op een grote houten snijplank. Je eet vanaf je schoot of aan een lage tafel.” Groepen tot zeventig personen zijn welkom voor een bijzonder diner op deze spannende en sfeervolle locatie. “Er komen ook speciale vergaderar-

rangementen, maar dat is nog even toekomstmuziek”, belooft Diephuis.

Crowne Plaza Den Haag Promenade Hotel A-locatie met toekomst Binnenkort opent een Wellness & Health Centre zijn deuren, als onderdeel van het Crowne Plaza Den haag - Promenade Hotel. “Het Centre meet zo’n 500 vierkante meter”, schetst general manager Jos Jumelet. “Ruimte genoeg voor een heel gevarieerd aanbod. Hier kunnen onze gasten na een intensieve dag helemaal tot rust komen met bijvoorbeeld een ontspannende massage.” Het Wellness & Health Centre maakt deel uit van de metamorfose die Crowne Plaza Den Haag ondergaat. De capaciteit van de kamers verdubbelt vrijwel. De acht vergaderzalen, met plek voor in totaal vijfhonderd à zeshonderd gasten, krijgen een nieuw aanzien. Jumelet: “Met de nieuwste audiovisuele faciliteiten beantwoorden ze aan de eisen van deze tijd. We denken ook aan een sfeervolle wijnkelder annex vergaderzaal. Vergaderen en een gezellige wijnproeverij kunnen daar samengaan.” Het hele project duurt 2,5 jaar. “Maar de klanten zullen er geen hinder van ondervinden”, verzekert DECEMBER 2009 QM|41


Travel Should Take You Places. Travel should make you feel like Royalty. Negen verschillende hotels met één gemeenschappelijk streven: de verwachtingen van onze gasten overtreffen en ze een onvergetelijk verblijf geven. Op zakenreis of met vakantie - in ieder van onze Hilton hotels op unieke locaties in de belangrijkste Benelux steden zult u zich welkom voelen. In April 2010 wordt dit uitstekende aanbod aan hotels uitgebreid met een nieuw hotel: Hilton Den Haag, het nieuwe juweel in de Hilton - kroon. Ga voor meer informatie naar hilton.com/thehague

Meer informatie over onze hotels in België, Nederland en Luxemburg vindt u op hilton.com/Benelux


Omgeven door pittoreske boslanden én in het kloppend hart van internationaal Den Haag. Jumelet. “Sterker nog, onze klanten mogen meedenken. We staan open voor hun suggesties en dat heeft al een paar goede ideeën opgeleverd!” Uniek is en blijft de locatie van Crowne Plaza Hotel. Omgeven door pittoreske boslanden én in het kloppend hart van internationaal Den Haag. Dichtbij het strand en de boulevard van Scheveningen én op een steenworp van het centrum van de stad. Centraal gelegen én perfect bereikbaar. Jumelet: “Helemaal bijzonder is dat we ook nog over een ruime parkeergelegenheid beschikken.”

De Koninklijke Porceleyne Fles Nieuwe ideeën borrelen op De Koninklijke Porceleyne Fles biedt nu ook speciale arrangementen voor zakelijke groepen. Tot voor kort konden hier slechts dagjesmensen en toeristen terecht. In zalen voor tien tot vijftig personen kunnen nu groepen vergaderen. “Die ruimtes zijn heel bijzonder, met allemaal een eigen stijl”, vertelt Qing van Rossum, al tien jaar werkzaam bij Royal Delft. “De kleine zaal bijvoorbeeld is zeventiende-eeuws. Deze biedt zicht op de prachtige besloten bloementuin en een galerij gebouwd met eigen keramiek. Inspiratie verzekerd!”

De Koninklijke Porceleyne Fles is de enige overgebleven Delfts Blauw fabriek, stammend uit 1653. “Op onze huidige locatie zitten we al honderd jaar”, aldus Van Rossum. “Mede daarom heeft het gebouw een geweldige sfeer. Als je binnenkomt voel je dat meteen al. Zo authentiek! Het heeft bijna iets mysterieus.” Vergaderaars kunnen een rondleiding krijgen door het museum en de fabriek. Van Rossum: “Tevens bieden we workshops aan. Onder begeleiding van vaklieden schilderen mensen hun eigen aardewerk: tegels, borden en zelfs een serviesje. Er is ook een speciale kerstworkshop.” Na afloop van een productieve vergaderdag is het mogelijk om af te sluiten met een diner in de museumzaal. Dat gebeurt onder het toeziend oog van een aardewerken Nachtwacht. Een levensgroot tegeltableau met het wereldberoemde schilderij van Rembrandt in Delfts Blauw. “Echt een trekpleister”, verzekert Van Rossum. Ze is er van overtuigd: “Mensen zijn vaak zo zakelijk bezig. Het is tijd voor iets anders. Wij bieden een eigentijds programma aan in de sfeer van de Gouden Eeuw. Mensen zullen geïnspireerd raken door de authentieke sfeer en door vakmanschap. Uitgerekend op deze historische plek doen ze nieuwe ideeën op.”

BESTEMMINGDENHAAG

Taste, the Wine Bar ‘on-Nederlandse’ kwaliteit Sinds kort biedt Taste, the Wine Bar faciliteiten voor zakelijke gezelschappen. In de private wining rooms kunnen groepen tot honderd personen terecht. Bijvoorbeeld voor een vergadering in een sfeervolle ambiance, met na afloop een geweldig glas wijn. ‘Wat mag ik u inschenken, een Tignanello of een Castello della Sala Cervaro? Of een glaasje van ons klapstuk, zonder twijfel de Château Petrus,’ verleidt sales manager Kiki Schaffer. “Nederlanders zijn vaak zo snel tevreden”, lacht ze. “Wij dus niet. Onze service is van een ongekend hoog niveau. En niet alleen de service is ‘on-Nederlands’. Heel onze uitstraling is bijzonder. Je waant je in New York, Parijs of Londen.” Taste ligt toch echt in Den Haag. Op een bijzondere locatie bovendien. Tegenover de Hofvijver en het torentje van de minister-president, in het hart van Den Haag. Kiki Schaffer: “We zijn een luxe wijnbar die staat voor comfort en kwaliteit. Een meeting bij ons heeft net dat beetje extra cachet om het echt speciaal te maken.” Een wijnproeverij na afloop van de vergadering is een aantrekkelijke optie. Indien gewenst met smakelijke hapjes erbij. “Ook zijn we een workshop wijn maken aan het ontwikkelen”, kijkt Kiki Schaffer in de toekomst. Voor wijnliefhebbers die absolute perfectie nastreven zijn er de zogeheten Wine Estates. Kiki Schaffer: “Veel zakelijke klanten hebben zo’n Estate bij ons. Hun persoonlijke voorraad, onder ideale condities opgeslagen.” 

DECEMBER 2009 QM|43


Wat verwacht u van een brainstorm ?

De mooiste locatie voor uw bijeenkomst met subsessies. Ontdek het zelf. De mooiste locatie voor elk zakelijk event, van brainstorm tot seminar. Ook voor groepen tot 120 personen. Met volop mogelijkheden voor subsessies. Met alle faciliteiten en ondersteuning. En met een geweldig team dat helpt om uw event een succes te maken. Meer weten?

Kijk op www.ksevents.nl of bel (070) 356 53 48


PROFESSIONEELGOLFER

Meet you at the

Golf course Golfbanen zijn een natuurlijk habitat voor menig zakelijke relatie. Er is echter meer mogelijk dan samen een balletje slaan. Voor zakelijke bijeenkomsten bieden diverse golf courts met hun goed geoutilleerde clubhuizen een aantrekkelijke entourage. ›

DECEMBER 2009 QM|45


MEETYOUATTHEGOLFCOURSE

Golf en Countryclub Edda Huzid Golfen is de sport bij uitstek om uw netwerk te onderhouden en uit te bouwen. Edda Huzid heeft met haar centrale ligging een Nederland een streepje voor. Rust, ruimte en kwaliteit vormen de kernwoorden van onze accommodatie. Golf en Countryclub Edda Huzid is opgericht in 1989 als 9-holes baan en in 2000 uitgebreid naar 18-holes. Deze baan heeft de A-status van de Nederlandse Golf Federatie (NGF), is makkelijk bereikbaar en rustig gelegen op de rand van de Veluwe. De baan is afwisselend van karakter. Enerzijds is er bos en begroeiing, anderzijds zijn er waterpartijen en polderachtige delen.

Wist u dat het Efteling Golfpark één van de mooiste banen van Nederland heeft?

u heerlijk toeven op het royale terras en genieten van een drankje, een lunch of een diner. Het blijft vaak nog lang aangenaam druk en gezellig.

Dubbeldekse afslagplaats

Het blijft vaak nog lang aangenaam druk en gezellig, bij Edda Huzid

46|QM DECEMBER 2009

Het professionele team van greenkeepers doet er alles aan om de baan in alle jaargetijden optimaal bespeelbaar te houden. Hierbij respecteren zij natuur- en milieuwaarden optimaal. Edda Huzid beschikt tevens over een 8 holes par-3 oefenbaan, twee puttinggreens en een dubbeldekse afslagplaats (driving range). Het schitterende clubhuis maakt het plaatje compleet. Na een rondje kunt

Compleet vergader- en evenementencentrum Naast de golfaccomodatie beschikt Edda Huzid ook over een compleet vergader- en evenementencentrum. Hier ontvangt ze een groot deel van het bedrijfsleven in Nederland, met name voor het houden van centrale bijeenkomsten zoals presentaties, vergaderingen en mini-congressen. Edda Huzid biedt zakelijk diverse lidmaatschappen die enerzijds faciliteiten bieden voor golfen vanuit uw bedrijf en anderzijds inspelen op contactverbreding via haar business-café en de business-to-business competitie. 


MEETYOUATTHEGOLFCOURSE

“Golfen is de sport bij uitstek om uw netwerk te onderhouden en uit te bouwen” Golfbaan Sluispolder

Efteling Golfpark Wist u dat het Efteling Golfpark één van de mooiste banen van Nederland heeft? Hier kunt u ontspannen golfen in een natuurlijke omgeving die rust en ruimte uitademt.

Voor wie medewerkers en externe relaties op gepaste wijze wil verrassen organiseert golfbaan Sluispolder sinds enkele jaren met succes een aantal golfevenementen. Golf als relatiemarketing is populair en daar speelt Sluispolder op in. Hier kunt u ongestoord vergaderen. Inspirerend, bijzonder en net even anders. Het zijn niet alleen de mensen die het succes bepalen. De hele entourage en de sfeer spelen

Golfarrangement Het Efteling Golfpark biedt aantrekkelijke golfarrangementen voor individuele golfers en groepen. De basis van een arrangement is een greenfee, een serie golflessen of een golfclinic. Die kunt u naar wens koppelen aan bijvoorbeeld een lunch, diner of borrel, een overnachting in het nieuwe vakantiepark Efteling Bosrijk en/of een bezoekje het Efteling Park. Ook vergaderen en golfen is een plezierige combinatie. Wilt u veel gasten uitnodigen voor een relatiedag? De Efteling tovert deze dag om tot een fantastisch golfevenement. In het programma zijn diverse combinaties mogelijk, zoals een partnerprogramma, een wedstrijd of een clinic voor de beginnende golfer.

Bedrijfslidmaatschap Wie vindt dat netwerken en golfen prima samengaat, is van harte welkom als Bedrijfslid of Businessclublid van het Efteling Golfpark. Afhankelijk van het gekozen pakket, biedt het lidmaatschap diverse mogelijkheden, zoals wildcards, deelname aan Businessclubdagen en uitwisseling met andere golfbanen.

Niet alleen om te golfen Ook als u geen bal aanraakt, is het Efteling Golfpark een betoverende locatie. In het sfeervolle clubhuis en Grand Café valt culinair van alles te beleven. En wat te denken van een vergadering of feest in één van de prachtige zalen? De zalen hebben allen panoramisch uitzicht op de fairways en ademen een unieke sfeer uit. 

Gastvrijheid en gastronomie staan voorop bij golfbaan Sluispolder

een belangrijke rol. De royale afmetingen van het clubhuis en restaurant maken het mogelijk dat er op één dag verschillende evenementen kunnen worden georganiseerd: clinics, bruiloften, bedrijfsdagen, vergaderingen en presentaties, al dan niet gecombineerd met lunch en/of diner.

Gastvrijheid en gastronomie De keukenbrigade onder bezielende leiding van chef kok Lesley Molema tovert met klassieke en moderne producten, met ingrediënten van verre

› DECEMBER 2009 QM|47


MEETYOUATTHEGOLFCOURSE

BurgGolf Purmerend heeft maar liefst 45 holes, een toprestaurant én een hotel met 97 hotelkamers en 8 vergaderzalen.

en uit eigen streek. Door de harmonie tussen vakmanschap en ambiance ontstaan verrassende combinaties. Gastvrijheid en gastronomie beginnen beide met het voor restaurant ‘t Sluisje belangrijkste woord: gast. Het draait immers om u en uw gasten. Tot in de kleinste details wordt aan de beleving van de dag of avond gedacht.

Meet, greet & work

Vele culinaire mogelijkheden in restaurant Magnolia’s

Bij golfbaan Sluispolder kunt u het nuttige met het aangename combineren in een heerlijk relaxed sfeer, zowel binnen als buiten. Even een en meeting tijdens de lunch of uitgebreid vergaderen in een van de daartoe ingerichte ruimtes. Bijeenkomen op golfbaan Sluispolder betekent: focussen op wat bijzonder, ontspannen en service betreft. De perfecte omgeving om tot nieuwe (zakelijke) inzichten te komen en om oude gedachten een nieuwe impuls te geven. 

BurgGolf Purmerend BurgGolf Purmerend heeft maar liefst 45 holes, een toprestaurant én een hotel met 97 hotelkamers en 8 vergaderzalen. BurgGolf heeft dan ook veel meer te bieden dan golf alleen. Kenmerkend voor de uitdagende baan zijn de waterpartijen, strategisch geplaatste bunkers en de grote greens. Het bijzondere van de vier maal 9 holes is, dat de baanluscombinaties dagelijks wisselen. BurgGolf Purmerend heeft dus eigenlijk tien verschillende 18-holes en vier 9-holes banen ineen. BurgGolf regelt voor bedrijven en groepen een perfect georganiseerde golfdag geheel op maat, zowel wedstrijden als clinics. Deze laatste worden door professionals georganiseerd. BurgGolf kan alle facetten van de dag tot in de puntjes verzorgen, zodat u en uw relaties onbekommerd kunnen genieten.

18-gangen fingerfood diner De dag kan worden ingevuld naar uw wensen. Wat te denken aan oesters met champagne op de baan of een build-your-own hotdog. De bijeenkomst kan worden afgesloten met een uitgeserveerd diner in Magnolia’s of bijvoorbeeld een 18-gangen fingerfood diner. De hele dag staat in het teken van uw bedrijf. De mogelijkheid is er om de hele baan af te huren en hier diverse sponsoringuitingen naar voren te laten komen. BurgGolf kan ook uw hele wedstrijdorganisatie uit handen nemen.

Hampshire golfhotel Voor vergaderingen, trainingen, productpresentaties of seminars bent u bij Hampshire Golfhotel Waterland op het juiste adres. De 8 vergaderzalen bieden ruimte aan gezelschappen van 2 tot 200 personen. Alle zalen hebben daglicht, airconditioning, en zijn multifunctioneel. Uw vergadering, training of productpresentatie kunt u afsluiten met een rondje golf of een golfclinic. En natuurlijk genieten van culinaire hoogstandjes in restaurant Magnolia’s. U zult zich snel thuis voelen in één van onze 97 ruime en sfeervolle hotelkamers die van alle gemakken zijn voorzien. Rust en ruimte zijn synoniem voor dit viersterren hotel. Iedere kamer garandeert een prachtig panorama over de uitgestrekte golfbaan. 48|QM DECEMBER 2009


Welke golfbaan waar?

3 4 1 5 6

2

Golfbanen gespecialiseerd in de meeting branche Nr

Naam

Holes

Adres

Tel/Fax

Mail/Internet

Noord-Holland

1 2 3 4 5 6

Golf en Countryclub Edda Huzid

18

Hunnenweg 16 3781 NN Voorthuizen

T: (0342) 473 832 F: (0342) 473 420

E: secretariaat@golfvereniging.nl W: www.golfvereniging.nl

Efteling Golfpark

18

Veldstraat 6 5176 NB De Moer

T: (0900) 0161 F: (0416) 288439

E: golfpark@efteling.com W: www.efteling.com

golfbaan Sluispolder

18

Sluispolderweg 7 1817 BM Alkmaar

T: (072) 5 111 555 F: (072) 5 156 179

E: info@sluispolder.nl W: www.sluispolder.nl

BurgGolf Purmerend

45

Westerweg 60 1445 AD Purmerend

T: (0299) 689 160 F: (0299) 481 623

E: secretariaat.purmerend@burggolf.nl W: www.burggolf.nl

Golfbaan Landgoed Welderen

18

Grote Molenstraat 173 6661 NH Elst

T: (0481) 376 591 F: (0481) 377 055

E: info@welderen.nl W: www.golfenopeenlandgoed.nl

Golfbaan Landgoed Bleijenbeek

18

Bleijenbeek 14 5851 EE Afferden

T: (0485) 530 084 F: (0485) 531 015

E: info@golfbaanbleijenbeek.nl W: www.golfenopeenlandgoed.nl

Golfbaan Landgoed Welderen

Golfbaan Landgoed Bleijenbeek Go

18 holes | par 72 | NGF A-status | Oefenbaan

18 holes | par 73 | NGF A-status | Oefenbaan 1

Adres: Grote Molenstraat 173 6661 NH Elst (0481) 376 591 info@welderen.nl www.golfenopeenlandgoed.nl INFO: Zoekt u vergaderruimte in de regio Arnhem-Nijmegen dan is restaurant Welderen uitermate geschikt. Ongedwongen vergaderen met alle benodigde faciliteiten in een rustige omgeving en toch dichtbij de grote steden Arnhem en Nijmegen. Wij beschikken over voldoende gratis parkeergelegenheid en sommige zalen hebben een privĂŠterras. U vergadert in een relaxte omgeving en in een sfeervolle accommodatie. U heeft volop keuze om uw verblijf te combineren met een lunch, diner of zelfs een golfclinic ter onderbreking.

Adres: Bleijenbeek 14 5851 EE AďŹ&#x20AC;erden (0485) 530 084 info@golfbaanbleijenbeek.nl www.golfenopeenlandgoed.nl INFO: Zoekt u vergaderruimte in de regio Venlo-Boxmeer dan is restaurant Bleijenbeek uitermate geschikt. Ongedwongen vergaderen met alle benodigde faciliteiten in een rustige omgeving en toch dichtbij de grote steden Boxmeer en Venlo. Wij beschikken over voldoende gratis parkeergelegenheid. U vergadert in een relaxte omgeving en in een sfeervolle accommodatie. U heeft volop keuze om uw verblijf te combineren met een lunch, diner of zelfs een golfclinic ter onderbreking.

DECE DE DECEMBER CEMB MBER MB ER R2 200 2009 00 009 09 QM|49


Enkele top vergaderlocaties uit ons aanbod Congressen en vergaderingen bij mŽŽr dan 1.200 hotels boekt u direct bij het hotel op www.hoteliers.com

Duin en Kruidberg - Santpoort Noord Dit landgoed beschikt over vijf authentieke stijlkamers, negen multifunctionele zalen en 75 hotelkamers. Met een restaurant en brasserie is het uitermate geschikt om uw zakelijke bijeenkomsten meer cachet te geven.

Bilderberg landgoed de Wilmersberg - De Lutte Bilderberg Landgoed de Wilmersberg; ÔHŽt Landgoed van TwenteÕ! Een absolute toplocatie voor een diversiteit aan bijeenkomsten tot 300 personen. Gelegen in het groen en toch snel bereikbaar via de A1 en met voldoende gratis parkeergelegenheid.

Hampshire Inns, Hotels & Classics

www.hoteliers.com

Voor uw zakelijke bijeenkomst, vergadering of evenement bent u aan het goede adres bij Hampshire Inns, Hotels & Classics. Met meer dan 55 unieke hotels biedt Hampshire voor elke gelegenheid de perfecte locatie. U bent ÒMore than WelcomeÓ!

Hoteliers.com B.V. Jollemanhof 152 1019 GW Amsterdam T: +31(0)20 - 5313333 F: +31(0)20 - 4190721 info@hoteliers.com Hotelier_com_185x128.indd 1

04-11-2009 15:35:57

U ZOEKT PROMOTIONELE PRODUCTEN?

Kijk op www.promz.nl in de ProductZ Finder Het enige onafhankelijke totaaloverzicht met duizenden producten en hun leveranciers

www.promz.nl


:PVBSFBDPOGFSFODFPSNFFUJOHQMBOOFS MPPLJOHGPSPSJHJOBM CVEHFUQSPPGJEFBT 5IFOEPOUNJTTPVU

JSJOHJEFBTGPSZPV SN JOTQ FF UJO

(FUJOTQJSBUJPO! H 

&VSPQFBO.FFUJOHT*OEVTUSZ'BJS

O DF JO

.BSDI]5PVS5BYJT #SVTTFMT

UJW YIJCJUJPO OUF FWF F 

XXXFNJGDPN #PPLZPVSTUBOEDBMM .BJO4QPOTPS

8JUIUIFTVQQPSUPG

Easyfairs_185x128.indd 1

31-08-2009 14:56:08

ConventionBuroArnhem_185x128.indd 1

30-09-2009 13:23:08


Meeting Centers Event Centers Hotels Specials

Niet in een hokje te plaatsen Regardz neemt de vrijheid om continu te verrassen. Alles is mogelijk. The Ultimate Business Bubble is niet in een hokje te plaatsen. Een training, meerdaagse bijeenkomst of grootschalig evenement? Wij gaan verder dan het creĂŤren van een goed werkklimaat. Als je bij Regardz bent, heb je dat laagdrempelige lekkere gevoel. Je hoeft je geen zorgen te maken of alles wel goed geregeld is. Wij zijn specialist en laten dat graag zien. Op meerdere plaatsen in Nederland. Regardz blijft zelfs niet binnen de muren van de zeventien Hotels, Meeting en Event Centers. Wat is jouw Ultimate Business Bubble? Ga naar regardz.nl en vertel het ons.

regardz.nl

The Ultimate Business Bubble


QM95