Page 1

DESIGN PORTFOLIO Qi Zhou Office Design Museum Annex Children Rehabilitation Center Brooklyn Museum of Art and Design Hand Drawing

Interior Designer Pratt Institute


QI ZHOU EDUCATION

WORK EXPERIENCE Interior Design Intern

Master of Fine Arts Anticipated Graduation May 2018

2/2018- Now

Exchange Program 6/2016- 7/2016

- Participated in all design phases including field measuring, programming and schematic design, mood boards, material and furniture selection, using Revit to build model, rendering and construction documents.

Material Library Monitor 9/2017- Now

Bachelor of Fine Arts 2011- 2015

- Organize materials in different category, help students check in and out materials, help them figure out the different utilities of materials. - Research and order new samples for material update.

Art Teacher 5/2017- 8/2017

- Taught Art Technique Class for 7-14 years old children basic design knowledge and basic drawing techniques including watercolor, gouache, color pencil painting.

PROFESSIONAL SKILLS Photoshop Revit Autocad Microsoft Office Indesign Illustrator Rhino

Gouache Pencil Sketch Watercolor

Chinese English

Intern 12/2014

- Participated in the project of designing the exhibition hall of national costumes. - Controlled and tested the type and intensity of the lights using 3dmax.

Office Assistant 4/2013- 6/2013

CONTACT INFORMATION

646-283-7368 qzhou3@pratt.edu

- Processed document with Microsoft Office - Forwarded information by receiving and distributing communications, collecting and mailing correspondence, copying documents.


CONTENTS BIRGITTE & BORUP OFFICE DESIGN 1 - 12 NOGUCHI 1 ANNEX 13 - 18

Office Design

BMAD

Noguchi Museum Annex

Textile Design

AUTISTIC CHILDREN REHABILITATION CENTER 19 - 34 BROOKLYN MUSEUM OF ART AND DESIGN 35 - 42 HIFA CAMPUS CAFE 43- 46 OTHER WORKS 47 - 54


OFFICE DESIGN

CONCEPT This project starts with the transformation between static and dynamic, creating different spatial experiences including public and private spaces, provide options for individual or group working.


COMPANY PROFILE DESCRIPTION The company is considering offices in Industrial City in Brooklyn, a space for a newly formed branding/strategy/corporate firm led by two partners. The primary focus of the office will be communication design (print, web, television, film and interactive) as well as branding and identity. Clients include corporations, as well as artists and non-profit organizations. The product of the company varies from motionless two-dimensional graphic design to dynamic human interaction design. PRODUCT OF THE COMPANY

Visual Design

User Interface Design

SITE MAP AND PHOTO

Human Computer Interaction

DESIGN STRATEGY

Operable Partition

War Room


6

5

3

4

1

2

1ST FLOOR PLAN

1. Mail Room 2. Rest Room 3. Cafe 4. Lobby 5. Presentation Area 6. Strategic Planning


15 14

12 13

10

11

9 7

8

2ND FLOOR PLAN

7 Enclave 1 8. Enclave 2 9. Video Den 10. Creative Department 11. Account Manage 12. Creative Partner 13. War Room 14. Work Shop 15. Business Partner


The operable partition connects canteen and the lobby space, in a typical situation, the employer can use the cafe for lunch, and the lobby is a place to show the overall atmosphere of the company including reception, waiting area, etc.

Cafe

SECTION 1

If there are some special events of the company such as a small dinner party or seminar within the field, these two spaces can merge into one big room for more people to gather around and enhance communication between coworkers.

SECTION 2


Cafe

Lobby


MATERIAL WALL FINISH

1

2

3

3

1. MDF MDF is easy to install and it is good for temporary use. 2. Low Iron Glass 3. Fabric Finish --- Wool Felt Modular Plank From FilzFelt Felt is acoustic substrate as well as a good tool for pin-up use.

FLOORING AND CEILING

4

5

6

7

4. Polypropylene Carpet 5. Gypsum Board Drop Ceiling 6. Porcelain Tile 7. Brushed Oak


LIGHTING

8

9

10

11

8. Recessed Downlight LED 9. LED Pendant Lamp 10. GUZZINI Lazer Blade Wall Washer 11. Linear LED Luminaire

FURNITURE

12

13

14

15

15

16

12. Wool And Nylon 13. Wool Cotton And Polyester 14. Polyester 15. Cotton 16. Cowhide


2nd Floor Account Manage and War Room


Media Purchasing Working Area

Enclave


ANNEX TO NOGUCHI MUSEUM

32 ADAMS ST, BROOKLYN, NY 11201, NEW YORK The location and its story influenced the design of the project. The original Noguchi Museum is located in Long Island, now, as an extension to that, an annex is about to be built in Dumbo Brooklyn. Dumbo is remade into an upscale residential and commercial community—first becoming a haven for art galleries, and currently a center for technology startups district in brooklyn. Noguchi, as part of them brings new ideas to this area and also as a renovation to the power house bookstore.

work space

exhibition space education space exhibition space

connecting space

Inspiring Artworks exhibition space communicating space

education space

classroom


Lobby Perspective


CONCEAL AND REVEAL 4

2 5 1

3

6

7

My inspiration is the sculpture Lonely Tower by Isamu Noguchi. When looking into the middle floating piece, I found out that it would be interesting to play with the conceal and reveal space relationship. The rule was then applied to the exhibition as well as the whole space. The main exhibition areas are revealed. However, the administrative area, coat check, classroom, and restrooms are concealed. The most important part is the little connecting bridge in the center that connects the U shape mezzanine floor, it is to the whole space as the floating piece to the Lonely Tower. People can experience different hide and seek spatial relationship when they are walking through it.

10 8

9

1ST FLOOR PLAN


17

18 16 11

1. Exhibition for Lonely Tower 2. Reception 3. Exhibition for Friendship Fountain 4. Waiting Area 5. Classroom 6. Coat Check 7. Restroom 8. Lecture Hall 9. Storage

12

14

13

2ND FLOOR PLAN

15

10. Staff Office 11. Exhibition for Bell Tower 12. Classroom 13. Storage 14. Janitor’s Closet 15. Art Handling 16. Corridor 17. Conference Room 18. Interior Bridge


EXHIBITION SPACE DETAILS

2ND FLOOR EXHIBITION The first floor is a space with more publicity, enhance communication and discussion between people. However, the second floor exhibition combines with the educational area.

1ST FLOOR EXHIBITION SPACE Using the partitions with geometric openings to create positive and negative view. People can see part of the art piece from the opening, if they want to explore more, they can go to the other side to view different aspects of it, the process itself is a way of exploring the arts and crafts of it.

1st Floor Exhibition Space

2nd Floor Exhibition


In this case, when people have some question about the art piece, they would eager to know the story behind it, the lecture room next to it helps them solve their problems.

1st Floor Stair

2nd Floor Connecting Bridge


Lobby View


AUTISTIC CHILDREN REHABILITATION CENTER MFA THESIS PROJECT


CONCEPT DEVELOPMENT Will redefining the space and character of threshold within a spatial sequence strengthen neurotypical health? METHODOLOGY: THE FLEXIBILITY OF SPACE This assemblage explores how to use a repetitive element to create space with different qualities such as open and close, hiding and sharing. Public and Private The open/closed spaces are created by changing the density of the wood pieces. I introduced the thread as a transition and buffer between the hard materials, further adding the depth of how close or open the space is. Tactility When people are moving the wood and the threads, the assemblage is connected by their tactility, their feelings keep changing as the space changes.

SYMPTOMS AND THERAPIES

1. DANCE MOVEMENT THERAPY (DMT)

The goal in dance/movement therapy is to channel the communication patterns into “dances of relationship.” We need to ask ourselves how do I speak their language first in order to find a place of mutuality? The only universal language is the body language through our movements. Free Dancing

instructor

The instructor stands at the corner of the room, giving instruction when children start dancing , and stop them in every certain time interval. As children go through the routine they will be more familiar with the environment other people. Children’s Dance Movement Mapping


ISSUE RESEARCH Autism Spectrum Disorders (ASD) Autism is a neurodevelopmental disorder characterized by impaired social interaction, impaired verbal and non-verbal communication and restricted repetitive behavior. All these symptoms get in the way of the development of autisitic children into a healthy and positive way, so I want to create a therapeutic space to help them feel less stimulus and insecure, foster them to have a better growing environment, further, foster social engagement.

2. APPLIED BEHAVIOR ANALYSIS PROGRAM (ABA)

3. AQUATIC THERAPY

Design the daily routine for the autisitic children, give instructions to let them follow the routine to reinforce themselves, emerge this mode to evryday life to help them get self-care ability gradually.

Dealing With Sensory issues and help with cognitive improvements with play-based functional movement.

Start

link

Complete

Moderate Hydrostatic Pressure

Tolerate Touch Better Improve Range of Motion

TACTILITY THERAPY Autistic Children Toy: Stretch Band For Group Activities Creating shapes by their own and build motor planning skills. Spandex provides gentle compression for sensory integration.


The Needs For Autistic Children : - Improvement of sensory feeling. - Spaces that are not stimulus factors. - Private retreat space to hide in. - Better communication and social engagement.

Spandex Spandex (Less translucent) Spandex Steel Clip

Bottom Wheel

FULL SCALE CONCEPT MODEL OPEN (SOCIAL ENGAGEMENT)


1. The light comes from top to bottom, creating a gradation. 2. When two layers are overlapped, we can not see from outside. 3. When the pod is being touched, it reacts with the body adding moderate compression and encouraging body awareness.

CLOSE (PRIVATE RETREAT)


PHOTO DOCUMENTATION

Aluminum Structure Steel Clip Supporting Wood

Spandex

The Outermost Layer Spandex

Wheel

SECTION OF FULL SCALE MODEL


SPATIAL NEEDS

1. The space can be controlled by the children and has predictability, space should have certain degree of similarity so it won’t appear something they didn’t expect suddenly. 2. Easy to navigate, avoid confusion.

Therapy (Rehabilitation)

Green Space (Therapy Garden)

Living Space (Residential)

3. Appropriate spatial hierarchy in terms of the degree of publicity and privacy. (Fig. 32)

(Fig. 33)

(Fig. 34)

Outside

Inside

4. Consistency and Repetition


PROGRAM PROPOSAL Connecting the existing site with the surround residential community, making the community become part of the residential program.

Residential

+

Site-Community Relationship Diagram

Therapeutic

+

Residential

Row Houses (Residential) Site (Therapeutic) Outdoor Green Spaces (Nature Space)


DESIGN LANGUAGE

open and share

close and separate

inbetween and transition

SPATIAL RELATIONSHIP WITHIN SITE: REFRAME THE THRESHOLDS 1. Thresholds between the main building and residential row houses.

2. Interior and Exterior Thresholds between the building shell and the couryards.

3. Thresholds created by light.

Light and dark relationship created by windows of the building.

Use the layered space language to create connections with the edge of the building, in this way, the interior is connected to the exterior, the boundary becomes blurry.


FIRST FLOOR PLAN


SECOND FLOOR PLAN


In the space, there are pools of different scales, ranging from small, for individual therapy, to large, for group classes and social engagement. The subtle curve of the pools' bottom as well as the change in its texture for each pool, enhance the children's tactile experience.

NESTED PROTECTION

Diagram for the Lobby

TACTILITY THERAPY

Therapeutic Pool

Diagram for Therapeutic Pool

SECTION


Lobby View: Outside Nested Protection This view represents the space known as "nested protection". Upon entering the rehabilitation center, the first thing children will see is a large semi-transparent object in front of them made of a soft spandex. Children can enjoy it by touching, feeling it as well as hiding inside the "diving bell"


Dancing Therapy Room


3. NON-VERBAL COMMUNICATION: BODY MOVEMENT

PRACTICE QUALITY

The left side of dance therapy room, which is closer to the residential program, is lower in elevation compared to the right side. The area has less stimulus and fewer visitors passing, allowing children to feel more secure in a submerged space.

Visual Connection Between Floors

PERFORMANCE QUALITY

The right side of dance therapy room is higher in elevation and represents a dancing stage where children can share themselves with the public and come to gather, talking part in group dance classes.

Second Floor Lecture Room and Therapy Room


BROOKLYN MUSEUM OF ART AND DESIGN

SITE: BROOKLYN NAVAL HOSPITIAL

This magnificent hospital was designed by Martin Thompson, well known as an accomplished proponent of the Greek Revival style. An example of his work is the façade of the 1824 Assay Office, now in the courtyard of the Metropolitan Museum’s American wing. Although the hospital has been reasonably well protected, it has been unused for decades. Stabilization and sealing stategies, however, do not last indefinitely. Viewed through the windows, the interior of the building looks damaged but not terminal with peeling paint, mold, some leaks, damaged wood and plaster. This is a very solid building, but these conditions should not be permitted to continue.

1"45

13&4&/5


PROJECT BACKGROUND INFORMATION: MAD VS

#."% TFSWFT BT BO BOOFY PG ."% 3JHIU OPX  ."% JT NFBOU UP QSFTFOU QFPQMF XJUI EJòFSFOU BSU BOE EFTJHO XPSLT CVU#."%BJNTUPFEVDBUFQFPQMFUPFYQMPSFXIBU JTBSUBOEXIBUJTDSBGU UFMMUIFEJòFSFODFCFUXFFOIJHI BSU BOE MPX BSU  IJHI DSBGU BOE MPX DSBGU5IF BOTXFS UP UIJTRVFTUJPONBZWBSZGSPNQFSTPOUPQFSTPO CVUBGUFS WJTJUJOH UIF NVTFVN  UIFZ XJMM IBWF OFX UIPVHIUT UPXBSETBSU DSBGUBOEEFTJHO UP

5IF NJTTJPO PG UIF .VTFVN PG "SUT BOE %FTJHO ."%  JT UP DPMMFDU  EJTQMBZ  BOE JOUFSQSFU PCKFDUT UIBU EPDVNFOU DPOUFNQPSBSZ BOE IJTUPSJD JOOPWBUJPO JO DSBGU  BSU  BOE EFTJHO *O JUT FYIJCJUJPOT BOE FEVDBUJPOBM QSPHSBNT  UIF .VTFVN DFMFCSBUFT UIF DSFBUJWF QSPDFTT UISPVHI XIJDI NBUFSJBMT BSF DSBGUFE JOUP XPSLT UIBU XIJDI FOIBODFDPOUFNQPSBSZMJGF

CONCEPT DEVELOPMENT METHODOLOGY ONE

Axor WaterDream / Axor ShowerProducts, 2014 Copper, brass 120 x 240 in. Courtesy of

Conept Model

METHODOLOGY TWO

METHODOLOGY THREE

Arieto (Harry) Bertoia Conecpt Model Date: c. 1958 Dimensions: 49 x 29 x 13 in. Medium: Brass, copper

Frank Shebageget. Cell, Date: 2010 Medium: nylon fishnet and steel fishing hooks

Concept model


1

17 1

1

8

10

9

16

11

1

7 2

3

5

4

6

12 14 13

GROUND

FLOOR

1. Auditorium 2. Information Area 3. Rest room 4. Reception 5. Waiting Area 6. Gift Shop 7. Art Gallery

FIRST FLO


17

10

6

1

21 20

25

27

22 19

24

24

15

OOR PLAN

23 26

18

10. Rest Room 11. Class Room 12. Mechanics 13. Storage 14. Lecture Room

15. Craft Gallery 16. Library Rare Book Section 17. Office 18. Pottery Studio 19. Cafe 20. Weaving Studio

SECOND FLOOR PLAN

21. Rest Room 22. Design Gallery 23. Digital Exhibition 24. Art Gallery 25. Lecture Room 26. Painting Studio


4&$5*0/#

(JGUTIPQ1FSTQFDUJWF

$BGF1FSTQFDUJWF


$6450.%*41-":'63/*563& ."5&3*"-

-JOPMFVN 4UFFM

0BLXPPE 8PPE

"TIXPPE

(MBTT

8BOVMU 0BLXPPE

"TIXPPE

4IFFUSPDL XBMMรถOJTI

-JOPMFVN 0BL8PPE

4UFFM

4&$5*0/$

4UFFM5PQ

4UFFM

4&$5*0/%


4&$5*0/"

(BMMFSZ7JFX0G$MBTTSPPN

%&5"*-&%4&$5*0/


4&$5*0/#

0BLXPPEöOJTI $PODSFUF Glass -ƌOPMFVN

-JOPMFVN 0BLXPPE "SU(BMMFSZ1FSTQFDUJWF


HIFA CAMPUS CAFE DESIGN

CONCEPT The cafe is located at the center of the campus, it is a renovation of the first floor of an old academic building. The renovation aims to enhance the communication between students from different major. The diagonal linear element separates the vertical window area, blur the boundary between indoor and outdoor, giving a relaxing atmosphere during students’ academic life.

Elevation


Cafe Perspective


Entrance Service Counter Communication Area Resting Area Public Reading Cafe Bar

Plan


Elevation

FURNITURE CHOOSE

Rest Area Perspective


BREEZE BLOCK DESIGN: PERFORATED WALL CONCEPT My initial idea is from the first drawing in the middle, I created curves around the border of each square, the curves connected with each other form continuous waves horizontally as well as vertically. Every block A, B, C,D is composed of four small blocks 1, 2, 3, 4 . The small blocks are arranged in four different orders to form four different building blocks, every blcok has differen front side and back side, these will be the final module of the building. Then the block A, B ,C,D follow the same pattern order as the small blocks. In this way, not only the rhythm is created, but also traceable repetition is

REPETITION DEVELOPMENT

TWO DIMENSION

THREE DIMENSION (FRONT AND BACK SIDE)

3D PRINTING BLOCK MODEL FRONT SIDE

3D PRINTING BLCOK MODEL BACK SIDE

TILING MAP


Exteior View


ELEVATION

PLAN

WALL ELEVATION

SECTION


Interior View


SKETCHES


THANK YOU!


Qi portfolio  

Interior Design Graduate Student Portfolio

Qi portfolio  

Interior Design Graduate Student Portfolio

Advertisement