Issuu on Google+

HUIQIN NANCY JIANG

1 CONDOMINIUM PROJECT - FALL 2009 FLAMINGO BEACH, COSTA RICA The design behind this condo is reflective of the ocean. Its curvilinear lines are reminiscent of the waves and Flamingo Beach’s shore. Horizontal lines play with the horizon between the sky and the sea. Elements of reflection, repetition, depth, and translucence further evolve this ocean-inspired design, bringing it to life by embracing the ocean’s serenity and organic nature.


DESIGN

Design, to me, is mostly about problem solving. It is being presented a challenge Design, toand me,coming is mostly up with the most about problem creative solving. solution It that is about is both pushing practical limitsand aesthetic. when coming up In with orderato be a successful solution that isproblem both solver, the practical and skills aesthetically and knowledge A pleasing. required great designer go beyond just is a Renaissance the basics. Man. A great designer While no mortal is a Renaissance can be Man. While I omnicient, nomake mortal it my can be omnicient, goal to be constantly I make it my goal new gaining to be knowledge constantly gaining collaboration through new knowledge and a through collaboration and willingness to learn. I never a willingness promise to be perfect, to learn.but I never promise always promiseto that be with perfect, each but always project, I grow strive stronger to reach as a it. designer.


3

CONTENTS Embracing Waves Kivel Campus of Care Ethereal TempeEx The Preserve Manchester Grand Hyatt

5 9 13 17 21 25


5

EMBRACING WAVES A CONDOMINIUM PROJECT - FALL 2009 FLAMINGO BEACH, COSTA RICA The design behind this condo is reflective of the ocean. Its curvilinear r lines are reminiscent of the waves and Flamingo Beach’s shore. Horizontal lines play with the horizon between the sky and the sea. Elements of reflection, repetition, depth, and translucence further evolve this ocean-inspired design, bringing it to life by embracing the ocean’s serenity and organic nature.


Given the pre-existing exterior and a water line for plumbing, the challenge of this project was to work around the constraints and still provide a space that flowed well and maximized the potential of the exterior views. By examining typical movements of humans throughout the day and contrasting it against the sun’s motions, a floor plan emerged that not only blocked the least number of pre-existing windows, but also allowed the clients to constantly stay in a space that had the least amount of sun glare, permitting them to leave the drapes open and look down to the magnificent landscape below.

DINING ROOM

MASTER BEDROOM

READING ROOM

MASTER BEDROOM LOFT


7

CONTENTS CONDOMINIUM PROJECT - FALL 2009 FLAMINGO BEACH, COSTA RICA The design behind this condo is reflective of the ocean. Its curvilinear lines are reminiscent of the waves and Flamingo Beach’s shore. Horizontal lines play with the horizon between the sky and the sea. Elements of reflection, repetition, depth, and translucence further evolve this ocean-inspired design, bringing it to life by embracing the ocean’s serenity and organic nature.

LIVING ROOM


The site plan and floor plans of the new construction of the community spaces and tenant improvement of the living spaces feature circular paths from the interior to the exterior, harmonizing the designed spaces into one continuous flow. This flow pattern promotes interaction with nature, as well as with the activities within the space. It also allows for the wanderer to continue through the several circular routes available.

SITE PLAN


9

KIVEL CAMPUS OF CARE MEMORY CARE PROJECT - SPRING 2011 PHOENIX, ARIZONA This memory care center for dementia patients is inspired by changing lifestyles and brings something different and unfamiliar by focusing on harmonizing eastern and western designs. It symbolizes that change is not just something that must be welcomed, but can also be enjoyed.

ENTRY


TV LOUNGE


NEW ADDITION FIRST FLOOR PLAN

NEW ADDITION MEZZANINE PLAN

Wayfinding is one of the most important issues in a memory care center. This issue was addressed through visual cues - contrasting borders on the floors and colorful frames around the doors. These colors are unique to each activity area and are introduced in a subtle way. Exterior materials are also brought into the space. These materials are kept in their true form, allowing its honesty to bring a more welcoming touch to the center. The custom laser cut wooden panels is not just a unifying element that is seen in the entire facility, but also brings out the honesty of the background material.


CUSTOM SEATING


13

ETHEREAL SKY LOUNGE PROJECT - FALL 2010 DELTA SKY CLUB,INCHEON, SOUTH KOREA This modern sky lounge envelops the end user in an ethereal dream-like space that defies gravity, questions perception, and submerges users in an interesting yet peaceful world where things aren’t necessarily as they seem. Achieved through the unique use of line, scale, and light, this space derives its inspiration from the inherent beauty found in music. In collaboration with: Katherine Dabkowski and Catherine Shenberg

FLOOR PLAN


BATHROOM

BAR AND DINING AREA

BUSINESS CENTER

SPA

RETAIL


SPA ENTRY


car circulation

pedestrian circulation

existing buildings

new construction

vegetation

SITE PLAN


17 7 T

MULTI-USE PROJECT - FALL 2011 / SPRING 2012 TEMPE, ARIZONA

ex-

[\(‘)eks\] Latin. prefix meaning out of, from, as. Combining form ex, e (preposition) out (of), from, beyond.

DESIGN EXCELLENCE NOMINATION 2011/2012 TempeEx is not just a project that restores a once important but now abandoned site in Tempe, but serves to capitalize on the very essence of the city - its rich history. For 126 years the Hayden Mill was a food processing center located in the heart of Tempe that in many ways was responsible for the city’s very existence. TempeEx aims to re-kindle the power of the Hayden Mill by creating a virbrant attraction that looks back to the past and aims to define a better future for the site, its local caretakers, and outside visitors. As a site that is located in Tempe, TempeEx is truly a development that is from Tempe. In collaboration with: Margarita Leonova, Jesse Slim, and Chris Lee

SITE MODEL


HOTEL GUESTROOM

BAR EXTERIOR

RESTAURANT DINING

BAR ENTRY


While each program within the TempeEx site is unique, they all have a common “ex� that strengthens the culture of Tempe. The memory garden exposes the history of the site with walls on historical building footprints. The restaurant allows guests to experience the food-making process. The bar excites visitors with the revival of a historical calaboose, but with a new twist. Finally, the famous Hayden grain silos is exalted by a hotel that provides guests with a genuine experience of the historical structure and local milling processes.

PLAZA

MEMORY GARDEN

EX

CAFE/RETAIL

pose perience cite alt

HOTEL LOBBY


BAR


21

THE PRESERVE RESTAURANT PROJECT - SPRING 2010 THE WESTIN WESTMINSTER, WESTMINSTER, COLORADO PROJECT SELECTED AS A FAVORITE BY CLIENT Combining inspiration from photography and the national parks, the design’s purpose is to create a space that will be enjoyed by everyone at the restaurant. Digital elements combined with luxurious materials give the restaurant a modern feel that is driven by functionality. The restaurant is a preserve of all that is good in life - magestic views, laughing with friends and family, and, of course, food, with high hopes of continuing the enjoyment for generations to come.


MIDDLE DINING AREA


ECONOMIC FLOOR PLAN

BAR LOUNGE

This project pushed design limits by tackling more than just the normal issues of aesthetics and functionality. For a profit-driven restaurant, profitablity became a huge driving factor. Research showed that most people, when eating at a restaurant, preferred booth seating or a table close to a wall, and usually chose not to sit at a table in the middle of an open space. In order to maximize the profitability of the square footage, the most number of tables were provided that mostly consisted of booth seating or table seating near a wall.


YACHT ACCHT HT


25

MANCHESTER GRAND HYATT HOTEL PROJECT - SUMMER 2011 SAN DIEGO, CALIFORNIA Drawing inspiration from the sea, the proposed designs for the Manchester Grand Hyatt pay tribute to the rich yacht culture of San Diego and transform it in a modern way, with additional inspiration from the clean lines in high end fashion design. Three concepts submitted to the client all support this idea. First is the yacht-inspired guest room that is most directly related to the general concept. The second takes its shapes and forms from the Coronado Bridge, a yachting landmark of San Diego. FInally, the third submitted concept is drawn from the beachy b pier, where multiple activities related to the sea take place. As an intern at WATG, I participated in the concept and schematic design phases of all the guestrooms and guestroom corridors, as well as the design development phases of the standard guestrooms and guestroom corridors. My responsibilities for this project included designing presentations, rendering drawings, picking out materials and furnishings, and connecting with vendors. In collaboration with: WATG


BBRIDGE RIRRIDGE IDGE GE


PPIPIER IIEEERR


INTERIOR DESIGN

THANK YOU


Huiqin Nancy Jiang Interior Design Portfolio