Page 1

qian dong

2008-2013


INDEX

3 4

SCAN FOR WRITTEN THESIS CURRICULUM VITAE

6 12

ZAHAL RESORT & SPA ARTRON ART CENTER

WBA 2011* WBA 2011

18 26 28 34 42

“ETHICAL SPECTACLE” THESIS “HOT FUTURE” DESIGN COMPETITION “FLUX” ARTIFACT & YOUTH CENTER “AXCESS” HOUSE “URBANISM IN TENSION”

SP 2011* SP 2010* SP 2010* FA 2009* FA 2010* * award recognition

02


01110100 01101000 01100101 01110011 01101001 01110011

03


ARIZONA STATE UNIVERSITY

EDUCATION GPA 3.89

Summa Cum Laude Barrett Honors College Thesis BSD in Architectural Studies, Art History Minor SEMPLE BROWN DESIGN

work history Denver, CO, US

cv

04

05 // 2010 - 08 // 2010

Conceptual Development & Production // CD’s Large-scale Public Facilities, High-density Residential GBBN ARCHITECTS

Cincinnati, OH, US

08 // 2010 - 05 // 2011

Conceptual Development & Production // CD’s Medical & Lab Facilities, Higher Education XIAN DAI ARCHITECTURAL DESIGN GROUP

Shanghai, CHINA

06 // 2011 - 06 // 2012

Design // Conceptual Development & Production // CD’s High-end Hospitality, Custom Residential CANNON DESIGN

Phoenix, AZ, US

07 // 2012 - 06 // 2013

Design // CD’s // Construction Administration High-end Restaurant Design, City Public Projects WENDELL BURNETTE ARCHITECTS

Phoenix, AZ, US

08 // 2007 - 05 // 2011

Conceptual Development & Production // LEED Secondary & Higher Education

05 // 2008 - 08 // 2008


05 // 2011 05 // 2011 05 // 2011 10 // 2010 03 // 2010 09 // 2009 12 // 2010 05 // 2010 01 // 2010 12 // 2009 12 // 2008 2007 - 2011 2007 - 2011 2007 - 2011

Alumni Distinguished Graduate Nominee Faculty Letter of Commendation Barrett Honors College Thesis Defense “Story Slam” Oral Competition Winner Sean Murphy Travel Scholarship Finalist National Association of Women in Construction Scholarship Design Excellence Exhibition Winner Design Excellence Nominee “Hot Future” Interdisciplinary Design Competition Winner Design Excellence Exhibition Winner Design Excellence Nominee Dean’s List ASU President’s Scholarship IBM Thomas J. Watson Fellowship Award

01 // 2010 - 03 // 2011

BUILD CAPTAIN // everlasting marks

AWARDS

leadership

Mesa, AZ, US Volunteer Youth Permaculture Organization Led youth groups to build concrete structures within a permacultural farm 05 // 2009 - 05 // 2010

CHAPTER PRESIDENT // american institute of architecture students Tempe, AZ, US AIA Affiliated Student Organization Held 150 student conference; organized volunteership & film screenings

12 // 2010

NATIONAL AIAS WEST QUAD DIRECTOR NOMINEE Washington D.C., US National AIA Affiliated Student Organization Ran campaign to oversee all chapters in the Western region, initiated plans for 1000 student “Forum” conference in Phoenix, followed through in 2012

05


ZAHAL RESORT & SPA DESIGN COMPETITION

wendell burnette architects | fa2011 | doha, qatar

06

The Zahal Resort and Spa is a direct response to the Islamic culture in Doha. The proposal aims to both create a place intricately linked to its specific setting, while at the same time alluding to, drawing inspiration from, and re-envisioning an architecture suited not only to the local Qatari culture but the larger Islamic culture from which it will be deriving its programs, staff, and character development. Layered on top of this deep abstraction of place, climate and culture is also an attempt to make connections to a more universal audience and to that, which connects us all as human beings to our planet and the places we inhabit and encounter. This experience is one of both deep personal reflection and renewal, as well as one of promoting exchange and connection.


Occupying a dramatic landscape of eroded limestone rock formations at the northwestern end of the Qatari Peninsula, the site posed many challenges. Clearly for a resort development, the most salient and tangible features of the site are the turquoise green waters of the Arabian Gulf and the chalky white sculptural limestone formations, known as brooqs. Our design proposal is a direct and bold response to these two site conditions. Our buildings are conceived as large, monolithic masses carved and eroded by program, light and the movement of bodies.

07


the site

sea level

08

garden level


brooq level

09


site relationship

vehicular entry

hotel plan

physical model

10


nightscape

spa view

11


artron art center headquarters

wendell burnette architects | 2011 | shenzhen, china | CONSTRUCTION 2010-2013

12


ARTRON is a leading printing company in China that reproduces and archives the work of artists both classical and contemporary. Designed to be a landmark for the area, the building integrates with teh large-scale infrastructure surrounding to form a dialogue between the two. After the Core & Shell were complete, we were tasked to provide a full interiors package for this massive headquarters. The programs include the following: a factory printing plant, a high-end bookstore, a cafe, art galleries, office spaces, executive offices, and a four-story archive book wall located in the atrium of the building. The package was produced by a staff of three people. Due to the extensiveness of the design submittal, for the purposes of this portfolio, the focus will be placed on the most public spaces in the building.

13


atrium archive wall

14

Viewers are able to see into the factory side of the building through the wall, and take glimpses at the methods of making their products.


EAST ATRIUM ARCHIVE ELEVATION 东面中庭展示区 剖面图

WEST ARCHIVE ELEVATION (PLANT SIDE) 中庭展示区西面剖面图 SINGLE MATERIAL MILL FINISH STEEL PLATE CLADDING OF CENTRAL SERVICE CORE (ONE MATERIAL) UNFURLS OUT ACROSS ATRIUM ARCHIVE (PLANT SIDE) AND IS ERASED IN STRATEGIC PLACES FOR VISUAL COMMUNICATION wITH ATRIUM ARCHIVE / OTHER SPACES ON wEST SIDE AND FOR ART / BOOK DISPLAY. 用一种材料覆盖整个中庭的 核心,展开并延伸至中庭展 示区,书架移除的位置在视 觉上与展示区、东部的艺术 品、书籍展示空间形成联系

SINGLE MATERIAL MILL FINISH STEEL PLATE CLADDING OF CENTRAL SERVICE CORE (ONE MATERIAL) UNFURLS OUT ACROSS AND THROUGHOUT ATRIUM ARCHIVE (wALLS / FLOORS / CEILING / GUARDRAILS / BOOKSTANDS). 用一种材料覆盖整个中庭的核心, 展开并延伸至中庭展示区,地面, 天花,护栏,书架 MILL FINISH STEEL CEILING RECEIVES “OBSIDIAN FINISH” SUCH THAT ATRIUM ARCHIVE DOUBLES IN HEIGHT VERTICALLY. 光面钢材质天花是中庭空间有黑曜 石的反射,由此其空间有被加高的 视觉感

4F

4F

3F 3F

2F

2F

1JF

1F

1F

east archive elevation

west archive elevation

The archive wall dwarfs the four stories of the atrium, creating a truly interactive piece of architecture. A uniform material of “obsidian” mill finish steel flows throughout the space to form the bookshelves, walls, bookstands, guardrails, and ceilings. The finish allows the space to reflect on the ceiling of the 4th level, doubling the space above. Art and special edition books are placed in display cases embedded in the modular system. A glass walkway connects the 2nd and 3rd levels at the north end of the atrium. Employees can access books in the archive through a system of catwalks and rolling ladders across the span of the system.

15


luxury bookstore

16

The specialty luxury bookstore sells the premiere publications that Artron produces for companies that hope to preserve their own histories, among which are Ferrari, Manchester United, the performer and icon Prince, and the American Major League Baseball establishment.


The ceiling design of the luxury bookstore consists of recycled make-ready’s (a test print run through the factory machines before officially running print), and recycled printing plates, the material with which printing companies use to apply ink.

17


conference & client consultation rooms

18


The conference and client consultation rooms are located in the office level of the building, and are specially designed with a contemporary Chinese culture in mind. Materials include bamboo ceiling tiles, mill-finish steel, and a gold-leaf laid carve-out in the ceiling of the main conference room.

19


1 ground LEVEL

ETHICAL SPECTACLE

4 roof LEVEL

SUBVERTING THE CONSTRUCTED EXTERNAL REALITY OF PRIVATE RETAIL

3 hostel LEVEL

academic | sp2011 | asu

20

2 boardwalk LEVEL


Ethical Spectacle serves as the antithesis to the constructed external reality of the outdoor retail complex, Tempe Marketplace. Over the course of a semester, the project posed several questions on the notion of public vs. private and their relationship to the everyday consumer. While conclusions were made about communication and social interaction, the process tended toward a general philosophy of “what if...?� with potential transitions against the inadvertent divisions existing in the built retail environment.

21


Similar to techniques used in Vegas, lifestyle centers use a specific constructed reality to absorb consumers. With ceaseless advertising, controlled circulation, background “muzak�, and generated compilations of non-native vegetation and water features as oasis-like relief from the desert climate, the Marketplace is able to provide spectacular comfort to ultimately maximize consumption with profits as a primary endgame. The growth of lifestyle centers happens concurrently with an acceleration of the closing of traditional shopping malls, which typically require large sites over 70 acres at a time when land prices are escalating. This large scale development, built in a sea of parking, creates natural social and communicative barriers due to vehicular reliance.

22

africa

former ussr

spain

germany

france

united kingdom

singapore

china

japan

u.s.

observations on the sPECTACLE

RETAIL AREA PER PERSON = 1 sf


A “Hole in Space”, an audiovisual art installation done by artists in the 1980’s that connected New York City to Los Angeles. With the current technologies we possess of transmitting this kind of information, our digital culture could easily demonstrate this in a public setting.

infrastructural cores Floor Structure

The infrastructural cores are the first means to restore connectivity to a population of people distracted by spectacle and promotes social interaction by projected screens on their unused structural edges. Physically, it serves as the connecting blocks between phased implementations of program, and also are lifted to avoid the vast expanse of empty asphalt.

Decagon Structure

Vertical Structure

HVAC Collection Cistern & Elevators

23


program changing the paradigm

24

soccer field community plot cafe/study childcare


boardwalk bike trail classrooms riparian path

urban campgrounds park space bike rental hostel

25


covered boardwalk

26

crossing with private strip


EXISTING SIGNAGE

VIEW FROM ADJACENT FREEWAY

27


1990

2000

2008

2016

2020

2030

sprawl rail projection

METRO MILKMAN “hot future� An interdisciplinary design competition that gathered groups of students from architecture, industrial, interior and graphic design to postulate on the implications of a warming climate. Using the nascent light rail system that opened in late 2008 and its planned stages of expansion, our proposal theorized that a food source in conjunction with public transport would densify the sprawl, thusly eliminating the need for fossil fuels to transport products to isolated exurban locations, and encouraging the use of a public system in a city where the vehicle culture is currently omnipresent. academic | sp2010 | asu

28


BRANDING

The Valley Metro Light Rail is an up-and-coming method for Phoenix to step away from our car culture. In the first few weeks up and running, the sheer number of users had already far surpassed the city’s expectations. By aligning our concept of a local grocery with mass transit in Arizona, we created an urban environment in which...

“...it’s easy to prepare for a Hot Future!” trade. shop. ride.

shop & rail station views

29


flux artifact IMAGINATION & DEXTERITY

30

FLUX is a multi-faceted system of moveable and adaptable equilateral triangles, hinged on opposing sides. With a series of columns to which these foam panels can connect, children can form inhabitable spaces, slides, tables or seating that conform to the needs and wishes of their age. Through this non-conventional system, children are actively encouraged to be mobile and inventive, understand connectivity, while engaging the artifact to adapt to their own specific needs.


inf.

2

3

5

7

11

16

> The logic of the system

became the conceptual impetus for the building design.

31


flux center for youth

academic | sp2010 | asu

32

The structural roof allows the design to expand and contract based on available funding and student needs.


art studio

dance studio

media room

breezeway

collapsible

33


cross section

transverse section

34


art studio & outdoor display space

35


axcess house serves as the transitional element between urban industry and forgotten residential of the urban fabric in the Grant Park sector of Phoenix. Through its versatile axis between open living space and utility modules, the design creates an adaptibility for any given inhabitant, an immediate accessibility to the street and nearby park, and an urgency to restore a connection between the inner suburb to the nearby downtown. Ultimately, implementing this design in the vacant infill lots would propel revitalization for the neighborhood, allowing it to be uninterrupted by the existing culturally blank area of mass industry.

academic | fa2009 | asu

36

this was the last year of the single family housing studio in urban phoenix the neighborhood felt very “studied�


37


prototype b

c

a

a

b

38

c


a

b

c

39


Starter Modules

Bedroom starter

+living

+bed

+living

+bed

40

living starter

+living

+bed


variants

41


42


alley condition

street condition

43


URBANISM IN TENSION

>>> >>>

>>>>

A lifted megastructure spans the length of an antiquated retail mall in the inner-ring suburb of Phoenix, touching down at three points: the light rail station, the loading dock of the mall, and the interior mall corridor to create a neutral grounds between two areas of high-traffic suburbanism. A significant piece of the megastructure, the exposed existing loading dock provides many functional resources and gives occupants a sense of the origin of their consumer goods. As the element of escapism comes to light (one being the physical escape of travel, the other the fantastical escape of consumer culture) within the rapidly degrading city ring, it becomes clear that it is only with this large scale implementation that a real sense of community can occur.

the future of the inner ring suburb

academic | fa2010 | asu

44


the loading dock

45


hostel overlook to the loading dock

46


The structural skin shell allows for constant modification and flexibility of the spaces within. With the current state of economic crisis, the Christown area has recently seen a rapid deterioration in the urban infrastructure. Programmatic decisions are based on a 10-15 year projection of the immediate community’s needs standing first as a training grounds for recovery.

the “main drag� The current infrastructure is exposed along the main drag, allowing grounding to the lifted experiment.

47


8 1

25

2 345

9

7

24

6

third floor plan

ground floor plan touch down points

17

19

20

23 22

13 10

11

12

21

14 15

16 18

second floor plan

48


1

14

2

15

station entry basketball court 3 restrooms 4 art studio 5 classrooms 6 staging area 7 loading dock 8 mall entry 9 book drop 10 atrium 11 dance studio 12 auditorium 13 art studio

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

lecture hall informal vendor space playground library patio flex space restaurant kitchen / storage vertical farming informal vendor space algae farms rentable hostel space medical clinic

The implementation would allow the community to take and densify the public airspace above the private retail and its surrounding 50 acres of parking, and serve as a public beacon for economic survival without interrupting the existing functions of the mall.

informal vendor units

49


50


who owns the airspace?

< <

“The problem for us is not ‘are our desires satisfied’ or not. The problem is how do we know what we desire.” - Slavoj zizek

51


drakeâ&#x20AC;&#x2122;s haus professional | sp2013 | sbd new interior tenant finish

52


53


2012

2013 09 Job Portfolio