Page 1


DRIE SPACES Hier behandel ik 3 plaatjes waarvan ik vind dat die immersive zijn en waarom ik dat vind.

De landen van Avatar Deze ‘immersive space’ is heel erg onrealistisch en heeft gelijk een hele indrukwekkende uitstraling waardoor je, je erg klein voelt. Hierdoor zou je willen dat dit allemaal echt bestond zodat je het allemaal zelf zou kunnen ontdekken! Er word hier gebruik gemaakt van fictie maar gelijker tijd zou het ook allemaal echt kunnen zijn.


Mars Mars is iets wat echt bestaat met tegelijker tijd niet toegankelijk is. Hierdoor ga je nadenken hoe het nou zou zijn om op mars rond te lopen en mogelijk nieuwe dingen te ontdekken. Mars is massaal groot en er is niemand te bekennen. Het is tegelijker tijd realistisch en totaal onrealistisch. Hoe zou het zijn? Dat is de vraag zele zich zullen afvragen.

London street art Hier zie je een omgeving die niet echt is maar tegelijker tijd zo echt lijkt. Het geeft je het gevoel of je iets belangrijks aan het bereiken bent en alles aan kan terwijl het allemaal door artiesten geschilderd is op straat.


objecten in de ruimte

Onbewerkte versie, hier is niks aan bewerkt en laat het hedendaagse leven in New york zien.

Dit is de bewerkte versie door mij, uiteindelijk bestond het photoshop bestand uit 32 toegevoegde layers. Van kleur bewerking tot flares, T-rex, soldaten, straaljager, veroudering van bouwen, contrast en vele meer. Dit geeft het een dramatisch effect wat ervoor zorgt dat het allemaal heel intens en spannend lijkt. Ik ging voor een totale chaos in een van de belangrijkste steden; New York. Niemand zou zich kunnen voorstellen hoe zoiets zou verlopen en daar ging ik dus voor, het onwerkelijke. Oh ja, er zit ook een baby in verstopt.


MUSEUM/EXPO

Wij zijn met een groep naar de expo in Amsterdam geweest; Pixar. Pixar staat bekend voor hun bekende animatie films en was daarom ook zeer leuk om te zien. Er waren vele modellen te bewonderen en ook hoe zoiets gemaakt werd, helaas mochten er geen foto’s gemaakt worden behalve deze. Jammer genoeg. Hoe dan ook, was tof!


Brainstorms Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? Woonkamer in de flat waar ik vroeger woonde. Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Televisie, banktoestel, eettafel, stoelen, knus maar toch ruimtelijk. Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Ik denk Schiphol of het vliegveld van San Francisco. Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Keukenkastje. Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Omdat het mij een prettig gevoel geeft waar ik graag wil zijn, door de mensen om me heen maar ook door de sfeer die er ontstaan is. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Ik voel me onprettig als ik het gevoel krijg dat ik niet welkom ben of als een ruimte er koud en dood uit ziet. Waar is wordt dat gevoel door veroorzaakt? Door de manier waarop de ruimte is ingedeeld en is aangekleed maar ook door de mensen die zich in die ruimte bevinden. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? Times square, door de vele foto’s en media kan ik me een goede voorstelling maken van hoe het er daar uitziet. Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Een sloppewijk in Mexico omdat ik me totaal niet kan voorstellen hoe het er daar in het dagelijks leven eraan toe gaat. Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die Dat moet een horror film zijn geweest, kan me de naam niet herinneren maar het was een schuur waar mensen werden gestraft en gemarteld tot de dood door een of andere gek die het gemunt had op de toeristen die langs kwamen in een klein dorpje.. Geen prettig beeld. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie, beschrijf die Finding Nemo! Een ruimte in de oceaan waar iedereen blij is. Waar je vrij en alles kunt doen wat je maar wilt. Zou te gek zijn. Wat is je favoriete ruimte? Toch wel mijn eigen kamer, waar ik me waar dan ook op rustig kan focussen en me prettig voel. In welke ruimte ben je al vaak geweest behalve je eige huis? Dat moet toch wel de bioscoop zijn, waar ik al wel honderden films gezien heb. Welke objecten mogen totaal niet in ruimtes voorkomen waardoor je, je er niet goed bij voelt? Kabouters. Heel simpel.


Waar moet een ruimte volgens jou aan voldoen? Goede belichting en een sfeer hebben die past bij de ruimte. Wat voor een soort ruimte ga je zeker gebruiken in je ‘immersive space’? Een boshut, diep in het bos. Voor elke letter van het alfabet probeer ik iets te verzinnen wat met mijn gekozen wereld te maken heeft! A. Ambacht B. Bos C. D. Dieren E. Elfjes F. Feesten G. Grot H. Hutten I. Interessant J. Jeugd K. Kabouters L. Liefdevol M. Magisch N. Natuur O. Onrealistisch P. Paddestoelen Q. Quests R. Reuzen S. Sprookjes achtig T. Toverbal U. Uilen V. Vogels W. Waterval X. Y. Z. Zingen


3x mindmap


De synopsis In dit deel beschrijf ik in het kort wat ik van plan ben met mijn wereld en probeer het zo goed mogelijk te beschrijven. Korte beschrijving van je wereld in het algemeen Je kijkt door de ogen van iemand die de wereld rondtrekt in de natuur, zoekend naar een plek die is genoemd in de verhalen verteld door zijn over, over-groot vader. Eenmaal in de boshut (paddestoel) vind hij een geheime kaart met daarop een kruis gemarkeerd. Zoekend, verblijft hij dus in de boshut wat gelijk de eerste ruimte is. Uiteindelijk heeft hij een ingang gevonden naar deze magische en mysterieuze wereld! Eenmaal in het bos waar hij de ingang vind, begint de tweede ruimte. Als hij eenmaal de grot is doorgekomen komt hij in de ruimte die het er meeste toe doet; De magische wereld van de ‘Toad’. In deze wereld is alles ‘happy’ en geliefd, iedereen leeft in harmonie samen waar een reuze pad centraal staat, deze pad(de ‘toad’) is heilig. Daarnaast wonen er allemaal wezens, zoals elfjes, reuzen, een eenzame heks, kabouters en vele meer. PS. De reiziger kan via de kaart die hij heeft geerft, rondreizen naar alle verschillende ruimtes. Rechts onderaan het beeld zal een kaart icoontje staan waar je op kan klikken. Dit zorgt ervoor dat je op elk moment dan ook naar elke ruimte kunt die je maar wilt. Wat probeer en wil ik overbrengen met mijn wereld? Dat er een plek kan zijn in de wereld waar alles vrolijk en in harmonie is, maakt niet uit welke wezens of dieren het zijn. Geef een beknopte beschrijving van drie ruimtes en mogelijke acties die zouden kunnen voorkomen. Ruimte 1: De boshut (paddestoel) Je zit in een boshut waar je vervolgens uit het raam kunt kijken om gelijk naar de magische wereld te gaan, of je kunt uit de deur gaan en via het bos naar de magische wereld OF je kunt op de kaart drukken om naar elke ruimte te gaan die je maar wilt. Je zult hier dus op de deur en raam kunnen klikken maar ook op de kaart, daarnaast zal er een schap met boeken zijn waar je op kan klikken waardoor alle boeken naar beneden vallen er een geheime kaart komt uitvallen. (waar je dus overal mee naar toe kunt; bos, wereld en boshut) Ruimte 2: Het bos met de ingang naar de magische wereld Een normaal bos met dieren rond je heen, en een waterval waar dus de ingang naar de magische wereld achter zit. Je kunt op de waterval klikken, op een uil die vervolgens weg vliegt, terug naar de boshut en natuurlijk kan je altijd op je kaart drukken. Ruimte 3: De magische wereld Eenmaal in de magische wereld, zal je verschillende soorten dieren en wezens zien met de grote ‘toad’ in het midden, alles zal heel vrolijk zijn en verwelkomend. Je kunt op allerlei dingen klikken maar een paar voorbeelden, op de pad zelf; hij steekt dan zijn tong en geeft je een knipoog, op elfjes die dan willekeurig rondvliegen, kabouters die je dan een pot met goud laten zien.


Geef een beschrijving van de sfeer en vormgeving Qua sfeer moet de boshut(paddestoel) een knusje sfeer hebben, het bos een adventuurlijke/griezelige sfeer hebben en de magische wereld moet een vrolijk, verwelkomende sfeer hebben. Het adventuurlijke en griezlige wil ik gaan aanpakken door bepaalde dieren te gebruiken zoals een uil en ook wat donkere kleuren, het knusje door het boshutje vol te zetten met objecten en het vrolijke door vrolijke expressies op de wezens en vrolijk en lichte kleuren. Qua vormgeving; alles zal zelf getekend worden of samengesteld worden van plaatjes die te vinden zijn waardoor het een ‘cartoon’-achtig gevoel krijgt, het voordeel is dat ik hierdoor alle kleuren en expressies e.d. zelf kan bepalen ook hier animeren van objecten zal hierdoor makkelijker gaan. 2D of 3D? Toch wel 2D, omdat het makkelijker tekenen is en ook tijds gunstig is.


FOto opdracht Hier beschrijf ik 5 foto’s van een object met verschillende belichtingen en standpunten. Het object dat ik heb genomen is een kreeft, de keuze voor dit object heeft geen reden. Vond het goed passen bij de opdracht zelf.

De linker foto heeft een standpunten van bovenaf met een kleine draai, licht is afkomstig vanaf links. Dit geeft een mooi ruimtelijk effect. De foto aan de rechter kant heeft directe lichtinval vanaf rechts boven en een close up van schuin bovenaf. Hierdoor krijg je een mooi effect qua licht en heeft het iets diepzinnigs.

De foto aan de linker kant heeft geen directe lichtsinval, en is van bovenaf genomen. Hier wou ik het object en de omgeving ernaast benadrukken. De foto aan de rechter kant is een close up met lichtinval vanaf linksboven, heb een soort van schaduw/donkere spot gemaakt achter de kreeft aan de rechter kant waardoor het iets mysterieus heeft en de close-up voegd daar alleen maar aan toe.


De laatste foto heeft een schuine lichtinval van boven af, een front view foto dat benadrukt waar de kreeft naar toe kijkt iets mooi’s moet zijn (sinds daar het licht schijnt)


Vormgevingsopdracht Neem een object uit je wereld en probeer (tenminste 5) verschillende vormgevingen uit om het juiste effect te bereiken. Ik heb hierbij 1 zelf getekend, in 3D gemaakt en vervolgens nog 3 verschillende stylen paddestoelen opgezocht.


STORYBOARD


HAMBURGER MODEL EEN TOAD’S WERELD SCHATKAART OVERLEEF VIND DE INGANG BEMACHTIG JE SCHAT!

FEEDBACK PRESENTATIE Ik kreeg redelijk commentaar en werd me vooral verteld niet teveel hooi op me vork te nemen en zodanig in tijds nood te komen, dit advies heb ik opgevolgd door niet alles zelf te tekenen. Heeft me zeker geholpen om het uiteindelijk af te krijgen.

ZELF REFLECTIE Ik wou te veel doen in te weinig tijd en heb daarom was beslissingen moeten nemen over wat ik nou wel en niet wou toevoegen, uiteindelijk heb ik alle elementen erin kunnen verwerken die ik er absoluut in wou hebben en zelfs nog een beetje meer. Dus ben zeer tevreden, had wel een iets wat betere planning kunnen maken

Immersive space Werkboek - Final  

Definitieve versie van het Immersive space werkboek!

Immersive space Werkboek - Final  

Definitieve versie van het Immersive space werkboek!

Advertisement