Page 1

O N T D E K K I N G S F E ST I VA L

VR 17 MEI 2019

WWWATER

WZA

MUZIEKODROOM

SUSOBRINO

SHHT

JORIS BIESMANS LINDE TOM THE BOMB VIGGRIA MONOVOKS GUSTAPH HHEKLA TAAR SARAH GREEN FAÍSCA THE DESIRABLES I’M NOT A DICTATOR JESS JACOB ANTHE VERWARMAN EMPTY APARTMENTS COSMIC RIFT B.I.T.C.H. L’IDÉE EN CONCERT SPLINTR EDEN A SERIES OF REFLECTIONS

VUURDOOP.BE

GRATIS INKOM !


2

VUURDOOP 2019

VUURDOOP FESTIVAL 2019 In het tiende jaar van PXL-Music organiseren de studenten Muziek, Muziekmanagement en Muziektechniek een speciale verjaardagseditie van het ontdekkingsfestival Vuurdoop. Op vrijdag 17 mei 2019 kan je een straffe reeks alumnibands, afstudeerprojecten en verrassende zijprojecten van alumni ĂŠn docenten ontdekken in en rond de gebouwen van Muziekodroom en PXL-Music in Hasselt. Timing en praktische info kan je vinden op WWW.VUURDOOP.BE


VUURDOOP 2019

3

ALUMNI BANDS Deze bands tellen één of meer oud-studenten van PXL-Music in hun rangen. Ze timmeren hard aan de weg en krijgen stilaan nationale en internationale aandacht.

WWWater

Susobrino

Shht

Eclectische spreidstand tussen minimalistische elektro en soul. Charlotte Adigéry studeerde in 2016 met dit project af als muzikant aan PXL-Music en krijgt vandaag met haar muziek nationale en internationale aandacht: de Soulwax-broertjes namen haar onder hun vleugels, lieten haar meewerken aan de soundtrack voor Belgica en brachten haar werk uit op hun DeeWee label. Begin dit jaar bracht ze onder haar eigen naam de EP Zandoli uit op met daarop de aanstekelijke single Paténipat, gebaseerd op het Carraïbische geheugensteuntje “zandoli paténipat”. De Britse krant The Guardian schoof haar onlangs naar voren als one to watch!

Boliviaans-Limburgse cocktail van Zuid-Amerikaanse traditionele percussie en electronica. Alter ego van producer, multi-instrumentalist en klankencollector Bart Van Obbergen Pérez. Tijdens een reis naar moederland Bolivië maakte hij field recordings en verwerkte ze in zijn debuut-EP Mapajo. In 2018 won hij de Champion Sound Beat Battle, maakte hij deel uit van de selectie Jong Muziek van Theater Aan Zee en verstomde hij de concertzaal van de Vooruit tijdens LeFtO presents: Made in Belgium.

Gents muzikaal rariteitenkabinet. Spacerock voor de nieuwe generatie. Five wired men from the sonic spaceship. Focus Knack doopte hen tot verwarrendste groep van het land. Hun ruimteschip, met aan het stuur alumnus Michiel Renson, landde al op Linkerwoofer in Antwerpen en Absolutely Free Festival in Genk en mocht vorig jaar aantreden op het gerenommeerde Oppikoppi-festival in Northam.

Joris Biesmans Tijdloos en toch futuristisch, ondergronds en toch verfrissend melodieus. Joris Biesmans timmert sinds zijn afstuderen in 2012 aan een internationale weg vanuit Berlijn. Hij runt vanuit de Duitse hoofdstad een eigen dancelabel en bracht al muziek uit op het legendarische Bedrock label van John Digweed. Bouwde tijdens zijn opleiding aan PXL-Music aan een eigen modulaire synthesizer en zoekt sindsdien blijvend naar analoge alternatieven voor digitale overdosis.

WZA Frisse fusie van hiphop, soul, r&b en funk. Vlaamse Vulfpeck. Pseudoniem van Wouter Souvereyns, lid van dat andere PXL-Music product Warhola (hij schreef er mee aan de hits Jewels en Promise) en het trio Polaroid Fiction (met alumni Lesley Troquet en Simon Pevée). De hoofdrol in zijn soloproject is weggelegd voor het alter ego WZA, naar eigen zeggen de witte versie van Wu Tang Clanleden GZA en RZA. Live wordt hij bijgestaan door Simon Pevée (Polaroid Fiction, Piquet), Lesley Troquet (Arsenal, Polaroid Fiction), Siegfried Smeets (Roadburg, Whiz, The Galacticos) en Anton Clijmans (Kraantje Pappie, Lex Anton).


4

VUURDOOP 2019

MEER! MEER! MEER!

Intieme vuursessies, improvisatie, DJ-sets en synth superstars!

Gustaph Alter ego van zangdocent Stef Caers. Grote fan van George Michaël en de sound van de jaren 80. Werkte al samen met Hercules and Love Affair, WPH en Moonlight Matters. Zal op Vuurdoop een eightisch verantwoorde djset neerzetten.

Hhekla Hhekla combineert de warmte van akoestische instrumenten en de kunst van het lawaai maken en creëert een eigen wereld vol verwijzingen naar minimalisme en avant-garde. De band bestaat uit derdejaars studenten Jolan Decaestecker (gitaar), Jess Jacob (gitaar), Jeroen Godon (bas) en Maarten Schelkens (drums).

Negenkoppig (het kan ook iets meer zijn) improvisatiegezelschap. Niet meer dan een zootje ongeregeld, een toevallig samenraapsel van docenten en oud-studenten PXL-Music: Mirko Banovic, Joris Biesmans, Arnout Hellofs, Gert Stinckens, Siemon Theys, Lesley Trocquet-Wouters, Jan Viggria, Anton Walgrave en Micha Volders. Gaan op Vuurdoop een muzikale strijd aan met elkaar en met de diaprojecties van kunstenaar en collega PXL-MAD Patrick Ceyssens.

HHekla — Beeld: Ayla Vermeulen

TAAR

Linde Brutaal eerlijke neofolk van alumni Linde Muylaert, Jeroen Huyzentruyt en Jef De Smet. Geeft haar eigenwijze kijk op de wereld en vertaalt dit in vaak niet zo westerse klanken. Werd in 2017 door Playright verkozen tot Muzikante Van Het Jaar en bekroond met de 2e plaats in de finale van Rockvonk in Het Depot, waar ze sinds 2018 artist in residence is.

Monovoks Na de succesvolle samenwerkingen met Mario Mathy en door de talloze remixes voor 2Many DJ’s was MonoVoks de afgelopen jaren niet van de Spotify-lijsten en Netflixreeksen weg te branden. Elk decennium heeft zijn supergroep en na ELP, Them Crooked Vultures en Blizzard of Ozz worden de vier heren van MonoVoks getipt als dé revelatie van het festivalseizoen. Bewonderd voor hun gedisciplineerde monofonische producties, maar bekritiseerd voor hun heilige afkeer van weekbladinterviews beschreef HUMO hen als ‘techno-taliban’. Maar waar de muziek van hun generatiegenoten stopt, begint die van MonoVoks.

Tom the Bomb Hyperkinetische frontman van de borderline rockband The Guru Guru. Alsof Ian Dury de soundtrack voor One Flew Over the Cuckoo’s Nest zou zingen. Op Vuurdoop brengt hij akoestische versies van eigen nummers en van The Guru Guru in de intieme setting van de Vuursessies.

Viggria Viggria is het songwriteravontuur van Jan Viggria, gitarist bij The Guru Guru en Statue. Hij laat zich inspireren door onder meer Nick Drake, Sufjan Stevens, Elliott Smith en John Martyn. Op Vuurdoop speelt hij in de intieme setting van de Vuursessies.


VUURDOOP 2019

5

BACHELOR PROEVEN 2019

Live brengt hij de muziek met alumnus Aram Shanty en elke muzikale performance wordt live geïnterpreteerd door een visueel kunstenaar.

Such Small Hands

De derdejaars studenten Muziek presenteren hun afstudeerprojecten.

Jess Jacob

Faísca

Anthe Zangeres Anthe Huybrechts werd verliefd op het geluid van een akoestische piano, het werd de grootste inspiratiebron voor haar bachelorproef: ze dook letterlijk in de piano met microfoons en objecten om het instrument te prepareren en te combineren met haar stem.

Cosmic Rift Gitarist Kasper Van de Ponseele verdiepte zich in de underground rock van de jaren 60 en 70 en richtte een rasecht hardrockcombo op. Verwacht je aan een ongepolijste, psychedelische set.

Drummer Simon Pevée wilde, geïnspireerd door samplegrootmeester J Dilla, een blend maken van hiphop en Braziliaanse ritmes. Hij creëerde voor zijn bachelorproef een mixtape vol feestelijke loops en raps en brengt op Vuurdoop de muziek live met twee rappers.

L’Idée en Concert

A Series of Reflections Jeroen Godon studeerde klassieke piano aan het Lemmens instituut. In zijn bachelorproef herwerkt hij Reflets dans L’eau, Hommage a Rameau en Mouvement van de Franse componist Claude Debussy naar de moderne context van een vierkoppige popband en een klassieke pianist.

Eden Zangeres Eden De Wit raakte gefascineerd door Westafrikaanse ritmes en de godsdienst en cultuur van de Yoruba, een etnische groep uit het zuidwesten van Nigeria. Ze liet zich inspireren door de muziek en de taal en maakte voor haar bachelorproef een aantal soulvolle songs die ze live brengt met een vijfkoppige band.

I’m not A Dictator, It’s Just That I Have A Grumpy Face

B.I.T.C.H. Dimitri Defossé maakt onder het pseudoniem Back In The Childhood hyperactieve, rauwe dansmuziek. Hij vertaalde voor zijn bachelorproef deze muziek naar een expressieve en interdisciplinaire live performance van 3 muzikanten en 3 dansers.

Gitarist Tristan Janssen maakte nieuwe muziek voor de prachtige - maar ook nog altijd brandend actuele stille animatiefilm L’Idée uit 1933. Hij stelde een zeskoppig gitaarorkest samen dat de film live begeleidt: klassieke filmmuziek botst met rock, jazz en electronica, een sound die nog het meest aan John Zorn en Ennio Morricone doet denken.

Empty Apartments Gitarist Jolan Decaestecker bouwt met loops en iPhone-opnames uit de afgelopen twee decennia aan een eigen ambient universum en hanteert hierbij experimentele concepten uit de wereld van de soundscapes, jazz en moderne klassieke muziek.

Gitarist Robbe Malschaert maakt een muzikale interpretatie van een aantal historische speeches van dictators. Hij probeert met zijn gitaar zo dicht mogelijk bij de klank, intonatie en timing van de gesproken teksten te geraken en creëert zo muziek die je experimenteel en freejazz kan noemen. Hij speelt op Vuurdoop live muziek bij de speeches.

Gitarist Jess Jacob doet een persoonlijk onderzoek naar stress bij het maken en performen van muziek en graaft hierbij ook in zijn verleden: hij laat zich inspireren door de muziek van zijn jeugd (Jess groeide op met muziek van Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, France Gall, Edith Piaf en Jacques Brel) en maakt zalvende Franstalige indiepop met autobiografische teksten. Hij presenteert de muziek met een zevenkoppige band.

Bassiste Elisa Tijssens vertaalt in haar bachelorproef de wereld van Tim Burton naar rockmuziek. Ze liet zich inspireren door het gedicht The Melancholy Death of Oyster Boy and other short stories van Burton en maakt een bevreemdende crossover van prog, spoken word en intieme bas.

The Desirables Bassist Danté Declare brengt met The Desirables een ode aan de Jamaicaanse rocksteady. De vierkoppige band speelt (vergeten) covers en eigen werk op een oprechte lovers-rock manier, met respect en liefde voor de Jamaicaanse cultuur. Fans en nerds zullen dingen herkennen: Studio One, Duke Reid, Alton Ellis, Ken Booth…

Sarah Green Zangeres Sarah Pepels zocht via haar bachelorproef naar een muziektherapeutische aanpak van een persoonlijk verhaal. In de onvoorspelbare muzikale texturen van haar alter ego Sarah Green hoor je dan ook haar breekbare hart. Melancholische indiepop flirt met filmische elementen en sleurt je mee in een dialoog tussen verleden en heden.

Splintr Electronische beats zonder drummachines? Electronische dansmuziek gespeeld door een band? Drummer Maarten Schelkens ging met die vragen op zoek naar nieuwe klanken achter zijn drumstel. Hij ontwikkelde met twee drums, twee gitaren en een synth een eigen, analoge vorm van IDM, techno en experimentele elektronische muziek met invloeden van artiesten als Autechre, Aphex Twin en Boards Of Canada.

Verwarman Gitarist Mathias Bervoets omschrijft zijn bachelorproef als een vergaarbak van onafgewerkte vonken en stillevens. Hij wil, zoals Montaigne in zijn Essays, de goddelijke schoonheid vinden in het banale leven van de kunstenaar en bij uitbreiding de ganse wereld. Hij gaat op zoek naar de diamant in de stront en naar de waarachtige waarheid. Verwarman nodigt u van harte uit om mee zoeken, maar kan niets beloven over het vinden.

David Van den Bosch Drummer David Van Den Bosch vraagt zich binnen zijn bachelorproef af wat kan je toevoegen aan muziekonderwijs om kinderen muzikaal wakker te maken. Hij baseert zich voor zijn onderzoek op de zelfdeterminatietheorie, doet interviews met drummers en drumleraars en neemt een enquête af van leerlingen die drumles volgen.


6

VUURDOOP 2019

VUURDOOP, HET VLAGGENSCHIP VAN PXL-MUSIC Beeld je een plek in. Een opleiding, waar jonge talenten gecoacht worden tot een expert in hun vakgebied. Tot muzikanten, muziektechniekers en muziekmanagers mét artistieke persoonlijkheid. Waar studenten worden ondergedompeld in de realiteit van onze internationale muzieksector maar ook uitgedaagd worden om creatief te zijn, om samen te werken, om een eigen visie te ontwikkelen, om vindingrijk, orgineel en zelfkritisch te zijn. En beeld je dan een moment in. Een moment waarop muziekliefhebbers nieuwe talenten kunnen ontdekken. Waarop ze muzikanten kunnen terugzien die hun sporen verdienden op nationale en internationale podia. Beeld je een plaats in waar studenten die niet in een keurslijf passen elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en ondersteunen om, na jarenlange noeste arbeid, hun drang naar creativiteit te doen zegevieren. Noem het hun professionele vuurdoop.

Stop maar met inbeelden. Het moment is er en de plek heet PXL-Music. Een opleiding met een festival als vlaggenschip. Maar kijk vooral ook eens onder de zeespiegel. Al 10 jaar zien we hier artistieke projecten uitmonden in succesvolle muzikale carrières, oud-studenten tewerkgesteld worden na het realiseren van een uitmuntende stage in een organisatie of bedrijf, zien we jongeren die andere kunstdisciplines leren ontdekken en hier hun weg in vinden, ontdekken we reisverhalen, al dan niet gestart vanuit een internationale uitwisseling, bespeuren we oud-studenten aan de slag in onze opleiding, zien we onze vrouwen en mannen hun eigen bedrijf oprichten ter ondersteuning van nieuwe opkomende talenten, merken we studenten op voor, op, achter of onder podia of zien we ze op tour gaan. Maar vooral: ontmoeten we eigengereide mensen die lekker doen waar ze zin in hebben.

Muzikanten leren in deze opleiding aan de slag gaan met verschillende genres, hun stijlkenmerken en uitvoeringspraktijk, zowel in live als studiosituatie. Ze kneden deze invloeden tot een verhaal, maken hun eigen producties en leren deze in de markt te zetten. Muziektechniekers verzorgen, begeleiden en sturen een live-performance of opnameproces, werken aan de perfecte mix, het perfecte nummer of album of gaan op zoek naar nieuwe technologieën. Muziekmanagers werken aan campagnes en ontwikkelen strategieën om samen met artiesten de wereld te veroveren, bouwen aan een eigen netwerk en ondersteunen hen op zakelijk en juridisch vlak. Allemaal zijn ze muziekprofessionals met het nodige vakmanschap. Maar ze zijn ook in staat om te ondernemen en te vernieuwen. In PXL-Music zweert men (en ondertekent men met bloed) om ruimte te geven aan onze studenten, om hen te leren out of the box te

denken en te handelen, om hun nieuwsgierigheid te prikkelen. Om internationaal te zijn. Om beleving te bereiken, door in te spelen op momenten en mogelijkheden, door intensief samen te werken, door gevoel te veruitwendigen in geluid, sfeer en genot. De basispijlers van Hogeschool PXL krijgen er extra weerhaken. PXL-Music kiest daarom voor een pedagogisch project met een grote mate van autonomie voor de student in zijn eigen leerproces, een doorgedreven en motiverend coachen en klemtoon op projectmatig werken. Een opleiding waar studenten niet enkel gepusht worden om louter te doen waar ze goed in zijn of waar het geld te rapen valt, maar ook waar ze gelukkig in zijn. PXL-Music kiest daarom ook voor een unieke combinatie van onderwijs en werkveld, nationaal én internationaal. Geen werkveld dat slechts sporadisch een kritische blik werpt op onze werking, doelen en inhouden, maar een werkveld

dat letterlijk en figuurlijk deel is van de opleiding en deze de nodige realiteitszin oplegt. Maar ook omgekeerd, een opleiding die het werkveld durft in vraag te stellen of ze injecteert met andere en nieuwe inzichten en uitdagingen. Dat is PXL-Music. — Duik in de wereld van PXL-Music op www.pxlmusic.be


VUURDOOP 2019

7

PXL-MUSIC Professionele bachelor in de pop- en rockmuziek

MUZIEK

MUZIEKENT MANAGEM

MUZIEKTECHNIEK

PXL-Music is een driejarige opleiding tot bachelor in de pop- en rockmuziek. Het bevat alle elementen waar het om draait in de hedendaagse pop- en rockwereld: durf, vernieuwing, toevalligheid, spelen met het moment, inzicht, gevoel, grenzeloosheid, geschiedenis, spirit... kortom: rock ’n roll. Voor veel jongeren is het de ultieme droom om te werken in de muziek, een dynamische, trendgevoelige en competitieve wereld met tal van uitdagingen. PXL-Music wil daarbij de doorslaggevende zet geven om op een inventieve, creatieve en professioneel onderbouwde manier een plek te vinden in de muziek en/of cultuur- en vrijetijdsindustrie. PXL-Music leidt je op tot muzikant, muziekmanager of muziektechnicus. Meer weten? Kom naar onze

INFODAG zaterdag 27 april 2019 9:00 - 13:00

Registreer je via www.pxl.be/infodagen

STARTEN? Neem eerst deel aan de toelatingsproef Stel je kandidaat vòòr 3 juni 2019 Registreer je via www.pxl.be/music

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

De wandelgangen International Songwriting Vuurdoop planning Studio Feestvlag Muziekeducatie onder Stroom Reveil Studio Vuurdoop Immersive Audio

PXL-Music Bootstraat 11, 3500 Hasselt T +32 11 77 50 75 E music@pxl.be www.pxlmusic.be


HR-diensten voor de creatieve sector

©Toon Aerts

“Wij de muziek, Amplo de papieren!” Performing for creative people

Jan Straetemans, zanger van The Sore Losers

Eerlijke, efficiënte en correcte verloning in de creatieve sector? Amplo regelt het! Heb jij een opdracht? Kom snel iets drinken in één van onze kantoren.

Amplo supports

www.amplo.be

HOE KLINKT JULLIE MUZIEK IN ONZE WAGENS ?

ONTDEK ONZE MERKEN in HASSELT, GENK, SINT-TRUIDEN, TONGEREN, BREE en PELT www.vanmosselbruyninx.be

Profile for PXL-Music

VUURDOOP 2019  

Het ontdekkingsfestival VUURDOOP is uitgegroeid tot het vlaggenschip van PXL-Music. Studenten Muziek, Muziekmanagement en Muziektechniek zet...

VUURDOOP 2019  

Het ontdekkingsfestival VUURDOOP is uitgegroeid tot het vlaggenschip van PXL-Music. Studenten Muziek, Muziekmanagement en Muziektechniek zet...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded