Page 1

Grundad 1909

NR 6/7 • 2012

TIDNINGEN FÖR PLÅT-, VENT- SAMT STÅL- OCH LÄTTBYGGNADSBRANSCHERNA

Fokus på framtiden – reportage från förbundskongressen i Visby

Stabilt & säkert

Prisad plåtprins

– Kurt Karlsson har byggt ställningar i 49 år

Konflikten är över – mer om innehållet i det nya avtalet

– Nibras Shaba vann SM för unga plåtslagare 2012

Envistar

® et!

Nyh

Luftbehandlingsaggregat för energieffektiva flerbostadshus vid renovering och nybyggnation.

• Klarar 4-70 lägenheter/aggregat. • Enkelt för fastighetsägare, Home Concept finns i flertalet storlekar med motströmsväxlare och rotor. Luftflöde 0,1-2,1 m3/s installatör och hyresgäst.

Göteborg 031-26 26 27 Kramfors 0612-102 40 Malmö 040-29 29 98 Norrköping 011-10 21 00 Stockholm 08-743 66 50 Växjö 0470-75 88 00 Örebro 019-56 06 90 www.ivprodukt.se


Lyft blicken

Från heta plåttak till svalkande bad!

Tack för första halvlek. Vi kan blicka tillbaka på Nordbygg och en framgångsrik lansering av den ställbara kroken för takavvattning och miljöbeläggningen Plannja GreenCoat. Vila upp er med sport-tv och sköna bad, så ses vi snart igen. Ha en skön sommar önskar Plannja. Öppet hela sommaren: Tfn 010-516 10 00. www.plannja.se


Bevego Den naturliga l채nken


vinjett

innehåll plåt & vent magasinet Årstaängsvägen 19 C Box 47235 100 74 Stockholm Telefon: 08-762 75 85 Fax: 08-616 00 72 pvmagasinet@entreprenorforetagen.se. Chefredaktör

Tomas Skagerlind Plåt & Vent Magasinet ges ut av Entreprenörföretagen och riktar sig till plåt-, vent- och byggteknikbranscherna. Omslag SM-vinnaren Nibras Shaba fotograferad av Åsa Ragnarsson. Produktion Skagerlind Kommunikation AB Ansvarig utgivare Per Andersson Grafisk form Sundin Reklamstudio AB Korrektur Mari Edman Redaktionsråd Per Andersson, Thomas Dahlberg och Tomas Skagerlind Annons Annonshuset AB, 08-662 75 03, hans@annonshuset.se Prenumeration Kerstin Grahn, 08-762 75 95, kerstin.grahn@entreprenorforetagen.se. Pris Prenumeration helår, 11 nummer, 360 kronor exkl. moms. Tryck Edita Västra Aros, Västerås

12 Thomas Dahlberg hälsar alla välkomna till middagen som avslutade PLR:s förbundskongress i Visby. Läs mer om den på sidan 12.

09

Avtalsinformation PLR:s chefsjurist och förhandlingschef, Henrik Boman, berättar mer om det avtal som PLR och VVS Företagen tecknade med Byggnads den 25 maj.

12

Kongress 2012 Reportage från PLR:s förbundskongress som i år arrangerades i ett soligt Visby.

22 Har hållit ställningarna i 49 år

Kurt Karlsson är ställningsbyggare. En yrkesgrupp som är oumbärlig när det gäller de flesta större plåtslageriarbeten.

Europeiska arenabyggen 26

Plåt & Vent Magasinet är medlem i Sveriges Tidskrifter och har en TS-kontrollerad fackpressupplaga på 2500 ex, år 2010. Redaktionen ansvarar ej för icke förbeställt material. Eftertryck av text och bilder/illustrationer får inte ske utan redaktionens medgivande. Citera oss gärna, men ange alltid källan.

4

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

Trots finanskriser och budgetunderskott byggs det i år flera stora arenor och idrottsanläggningar i Europa. Bland annat i OS-staden London.

28

Ny kopparrapport

16

Prisad plåtis

Intervju med 20-årige Nibras Shaba som i början av juni korades till svensk mästare i plåtslagare.

20

De vann ett sommarjobb Petter Mossfeldt-Olsson och Alexander Grujo kunde lämna yrkes-SM i Malmö med var sitt sommarjobbskontrakt.

Nyligen presenterades den hittills mest om fattande livscykelanalysen av europeisk koppar produktion.

29

Dubbla roller

Patrik Rosendal i medlemsföretaget RMM- Byggplåt har en ovanlig hobby. Han och hans hund tävlar nämligen i agility och nyligen blev paret svenska mästare.

LEDARE 7 UPPSNAPPAT 8 branschnytt 10-11 KORSORD 30 PLR MEDLEM 32-33 försäkringsinformation 34


Med รถnskan om en riktigt trevlig midsommar och sommarsemester! IBmetall_sommar2012.indd 1

2012-06-12 08:32


Air-Works Rullfalsmaskiner Falsmaskiner för tak och vägg

PSM 20

Schlebach har lång erfarenhet av utveckling och tillverkning av maskiner för bandtäckning med plåt. Belano Maskin har lång erfarenhet av försäljning och service av maskiner. En bra kombination – eller hur?

PSM 16

Piccolo falsslutare, för raka och svängda ytor.

AIR-WORKS rullfalsmaskiner till konkurrenskraftiga priser.

SSM 20

PSM 20 för Pittsburghfals och rörfals samt med kantfalsenhet. PSM 16 för Pittsburghfals och rörfals. SSM 20 för Snaplockfals.

Miniprof plus falsupptagare med längdmätning och rullsax för tvärklipp.

Flitzer, falsslutare.

Schlebach har marknadens bredaste program, det finns säkert en som passar dig också!

Tel: 0322 – 611900 Fax: 0322 – 611985 www.alingplatmaskiner.se

Välkommen till den nya generationen rostfri skruv. våra andra varumärken är:

® ® Under varumärket STAINLEXbyggplåtskruv marknadsför vi skruv i ett nytt unikt Självborrande av bimetall B IMEX ® N AILEX Expanderspik för lättare i betong i plåten behövs. europapatenterat rostfritt material, därinfästning ingen förborrning ® SP EEDEX Plåtskruv för snabbt montage av ventilationskanaler Stainlex finns nu i Bleckskruv, krok & klammerskruv, vindskiveskruv och ® TIMBEX ® Träskruvsprogram räskruvsprogram med unik gänga för snabbt sprickfritt montage , dubbelt fyrkantsspår. montageskruv För bästa ”stickfit” använder vi DSQ ®

CONCREX

Infästningssystem för betong

AB Fastex Fästteknik Industrigatan/Stormgatan, 288 32 Vinslöv Tel 044-590 10 90 • Fax 044-840 32 Tel kontor Stockholm: 08-410 130 11 • Tel kontor Växjö 0478-46 09 95


vinjett

Ledare

Vad hände med regeringens regelförenkling?

V

i inom PLR strävar alltid efter att underlätta och förbättra vardagen för alla medlemsföretag. För vi vet att om det går bra för dig, för mig och för alla andra svenska småföretagare så fortsätter vi att vara loket som transporterar landets ekonomi framåt. Men om vår verksamhet ska kunna fungera friktionsfritt krävs det också att vi får rätt stöd och hjälp från vår regering. Tyvärr känns det just nu som vi jobbar i politisk motvind. För vad hände egentligen med de förenklade reglerna som regeringen, och framförallt Centern, utlovade för flera år sedan. Jag har åtminstone inte märkt något av den satsningen och det har inte Riksrevisionen heller gjort. I mars granskade nämligen Riksrevisionen regeringens regelförenklingsarbete under åren 2006–2010. Undersökningen visade att regeringen inte har uppnått det övergripande målet med det arbetet, vilket var att: ”företagen ska uppleva en märkbar positiv förändring i sin vardag”. En majoritet av företagen tycker inte att regelbördan har lättat, utan snarare blivit tyngre, eftersom regeringens åtgärder inte har satts in där de får störst effekt. Regeringens delmål, att minska företagens administrativa kostnader med 25 procent, har inte heller uppnåtts. En politisk åtgärd som däremot har haft en märkbar effekt är ROT-avdraget, som återinfördes den 8 december 2008. Hösten 2009 gjorde vi en egen undersökning som visade att PLR:s medlemsföretag hade gynnats av ROT-avdraget. Av de företag som utförde arbeten där avdraget var möjligt hade andelen utförda jobb och förfrågningar ökat sedan avdraget infördes. Men samtidigt visade också vår undersökning att det finns ett utbrett missnöje med regelverket och att det finns önskemål om förändringar i ROT-avdraget. Framförallt på den administrativa sidan. För ROT-avdraget regleras av ett system som inte riktigt är anpassat för oss småföretagare. Då tänker jag främst på det snedvridna faktureringssystemet där vi som företagare får tio dagar, inklusive helger, att svara skattemyndigheten på en fråga, medan det kan ta upp

En majoritet av företagen tycker inte att regelbördan har lättat, utan snarare blivit tyngre, eftersom regeringens åtgärder inte har satts in där de får störst effekt.

till tre månader innan vi själva får svar, och pengar, från skattemyndigheten. i år var en betydelsefull dag i vårt förbunds långa och anrika historia. Dels för att vi, efter en fem veckors konflikt, fick ett nytt avtal med Byggnads (vilket du kan läsa mer om på sidan 9). Och dels för att årets kongress gick av stapeln i Visby just denna dag. För trots att kongressen inleddes med en del transportproblem, med anledning av flygbolaget Skyways konkurs, så blev det ändå en mycket lyckad tillställning. De frågor som kom upp och de motioner som vi behandlade kommer att ge en bra grund att jobba vidare på. För även om vi får en del kritik så tycker jag att all personal och samtliga styrelsemedlemmar gör ett riktigt bra jobb. Men visst finns det alltid delar som vi kan förbättra, bland annat när det gäller informationsarbetet och tillgängligheten, så det är alltid bra att få konstruktiv kritik från er. Det blev många bra diskussioner i positiv anda, vilket jag tycker visar att det finns ett starkt engagemang för vilka frågor som vi bör driva. En av de frågor som diskuterades gällde kursutbudet och det visade sig att det finns ett stort intresse för utbildning, men samtidigt verkar det dessvärre inte som att medlemsföretagen har tid att vara med på de kurser som vi arrangerar. Det är ett problem som vi måste se över, så det kanske är något att fundera på för alla under den kommande semestern.

Den 25 maj

passa på att önska en riktigt skön sommar, som förhoppningsvis även innehåller en avkopplande ledighet. Så hörs och syns vi igen i augusti.

Slutligen vill jag

Per Andersson förbundsordförande i PLR, Ström & Andersson Plåtslageri AB, Skövde. E-post: strom.andersson@telia.com

Visste du att... Lindab blev marknadsledande i Europa på prefabricerade hallar genom köpet av företaget Astron 2005. Detta efter att man köpt Meko AB i mitten av 80-talet och Butler Europe 2002.


vinjett

up psnap pat

Av: Mari Edman

Snus i rockig dosa – Jag älskar snus och har använt Grovsnus så länge jag kan minnas, säger Motörheads svenske trummis Mikkey Dee. Och tillsammans med Swedish Match har bandet nu tagit fram en egendesignad och rockinspirerad snusdosa till just Grovsnus. Den lanserades på Sweden Rock i början av juni. Motörheads snus kommer ut i en upplaga om 150 000 dosor och finns att köpa på utvalda festivaler, krogar, restauranger, tobakshandlare samt återförsäljare på internet. Cirkapris: 50 kronor.

Fåglarnas Big Brother-hus

Med hjälp av denna robusta fågelholk med kamera går det att närstudera vad fåglar egentligen har för sig när de är hemma. Kameran tar färgbilder på dagen, och svartvita bilder på natten (för att inte störa fåglarna använder den sig av infrarött ljus). När man har tröttnat på fåglar kan man installera kameran i andra trånga utrymmen där djur bor. Kameran levereras med strömadapter samt 30 meter kabel för bild/ljud och strömförsörjning. Den ansluts till teven eller datorn. Pris: 1395 kronor på www.coolstuff. se.

Ny alkoholpolicy på NCC

En taklagsfest i centrala Lund tidigare i år spårade ur, då ett par av byggarbetarna tog sig upp i kranen på arbetsplatsen och satte sig i förarhytten. De svängde runt kranarmen vilket fick järnkroken att smälla in i huset bredvid. Polis och räddningstjänst kallades till platsen. NCC sparkade efter en utredning två byggarbetare, en platschef och en arbetsledare. Företaget kommer inte att införa förbud mot alkohol på taklagsfester på grund av händelsen, men Hans Andersson, personalchef för NCC:s södra region, säger till Byggnadsarbetaren: – Vi har kommit fram till att en chef på högre nivå ska göra en bedömning inför varje tillfälle.

51%

av svenskarna känner sig inte uppskattade av sin arbetsgivare, och en tredjedel tänker ofta på att byta jobb. Det som lockar med ett nytt arbete är främst personlig utveckling. Det väger tyngre än både lön och förmåner. Detta visar en ny undersökning från rekryteringsföretaget Kelly Services.

Praktisk verktygsvagn Den här brevlådegula verktygsvagnen i pulverlackerad stålplåt från Hörby Bruk döljer en invändig verktygslåda som kan skjutas i sidled och även lyftas ur. Vagnen har galvaniserade handtag på båda sidor. Handtaget baktill är dessutom utdragbart och går att använda som stöd för locket, som då blir en arbetsyta med höjden 90 cm.

Station Stockholm City

Nu har Stockholms stad presenterat ett nytt förslag på hur stationsbyggnaden mitt emot Stockholms Centralstation ska komma att se ut när Citybanan står färdig år 2017. Station Stockholm City kommer att knyta ihop pendeltågstrafiken med tunnelbanan, fjärrtågen och bussar. Byggnaden kommer förutom stationen i tre våningar att innehålla ett hotell med konferens, barer och restaurang samt cirka 25 bostadslägenheter. Det blir publika ytor och terrasser högst upp i byggnaden, vars fasad mot Vasagatan är uppdelad och sänkt för att harmoniera med grannfastigheterna. – Det här förslaget tar hänsyn till platsens förutsättningar och visar att det går att tillföra nyskapande arkitektur till Stockholms hjärta, säger Joakim Larsson (M), borgarråd i Stockholms stad.

44 minuter

Så mycket av arbetsdagen försvinner utan att vi gör någonting vettigt. Det visar en ny arbetslivsundersökning gjord i Norge på initiativ av bemanningsföretaget Manpower. Den viktigaste orsaken till att ingenting blir gjort är att vi ägnar oss åt något annat än att jobba. På andra plats kommer ett vanligt irritationsmoment, nämligen teknikproblem. Därefter flaskhalsar, det vill säga ett moment i arbetet hindras av att ett annat ännu inte är gjort. På plats fyra och fem följer missförstånd och dålig utrustning.

8

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012


avtal 12

Konflikten är över! Den 25 maj tecknades så till slut ett avtal mellan Plåtslageriernas Riksförbund, VSS Företagen och Svenska Byggnadsarbetareförbundet/ Byggnads efter nästan fem (5) veckors konflikt – troligtvis den längsta privata konflikten sedan 1980-talet, inklusive en lockout! Hur blev det så? Hösten 2011 skedde ett mycket stort arbete med – att tillsammans med VVS Företagen – försöka få ihop våra tre avtal med VVS Företagens två till ett nytt stort avtal inom byggsektorn. Bitvis framförhandlades och omarbetades avtalet på viktiga områden, vilket PLR sedan har kunnat dra nytta av under årets avtalsrörelse. Vi hann dock inte få till detta nya avtal innan jullov och AVTAL 12 drog igång. Detta sammanslagningsarbete är nämligen en mycket intensiv och arbetskrävande process med många intressenter inblandade, vilka löpande skall stämmas av och ge fortsatta mandat på respektive sida. Många och långa möten

Fredagen den 27 januari växlade vi, tillsammans med VVS Företagen, så avtalskrav med Byggnads och därmed var den officiella avtalscirkusen igång. PLR och VVS Företagen har under hela avtalsrörelsen samförhandlat. Olika frågor och krav förhandlades bort, andra fastnade vi i och vissa var så heta att de fick skjutas på framtiden – det vill säga de sista förhandlingsdygnen innan utlöpet den 31 mars. Många och långa möten blev det men

även desto kortare, då vi märkte att ju närmare vi kom avtalens utlöp desto närmare kom även Byggnads kongress samt LO– kongressen, där flera höga positioner skulle tillsättas via nyval. Utlöpet passerades, och även påsken, innan PLR fredagen den 13:e (!) fick det första varslet – vilket skulle visa sig bara var ”ett i mängden”... Jag fick i uppdrag att kontakta Medlingsinstitutet och ”våra” medlare Göte Larsson och Lars-Bonny Ramstedt kunde börja försöka finna en lösning innan strejken trädde i kraft. En slutlig hemställan (vars innehåll var väl känt hos bägge sidor) överlämnades till parterna den 24 maj för att antas eller

Långt in i det sista var det fortsatt spänt mellan parterna och svårt att se en lösning. förkastas i sin helhet. Som bekant valde Byggnads att tacka nej till denna hemställan (medan PLR/ VVS Företagen tackade ja) och därmed var strejken ett faktum.

var att det blev en väldig skev konkurrenssituation för våra drabbade medlemsföretag i respektive region, när andra medlemsföretag hade fortsatt fri marknad. Överlag stödde man de drabbade, men det fanns tyvärr undantag vilket föranledde PLR att gå ut med information om att visa lojalitet och respektera förbundets stadgar, då andra medlemsföretag hamnar i konflikt. Ett avtal växte fram

Långt in i det sista var det fortsatt spänt mellan parterna och svårt att se en lösning. En eloge till de drabbade medlemsföretagen som – trots det mycket tuffa läge konflikten innebar – stå emot så rakryggat och länge mot Byggnads krav! Kring midnatt den 24 maj började så ett avtal att växa fram och detta kunde sedan tecknas på fredagsförmiddagen den 25 maj. I och med detta var AVTAL 12 och dess konflikt löst mellan parterna och arbetet med att ta fram information, sammanställa de nya avtalen inför tryck och hålla avtalskonferenser runt om i landet kunde ta sin början. Avtalsutvärderingen har börjat och strategiskt resonemang inför AVTAL 13 har även det sakta rullat igång… Det är ju snart dags igen.

Drabbade medlemsföretag

Kontakter skedde löpande med medlarna och även vissa underhandskontakter, men då Byggnads ultimativt vidhöll sina krav (vilka EJ hade varit uppe på förhandlingsbordet de sista dygnen!) var det svårt för arbetsgivarsidan att komma framåt. Nya varsel och nya strejker trädde i kraft och PLR fick sedan igenom en omfattande lockout mot Byggnads medlemmar på ett stort antal medlemsföretag. Skälet till denna lockout

Text: Henrik Boman, chefsjurist och förhandlingschef Entreprenörföretagen

Avtalsfakta Avtal ingicks den 25 maj för tiden den 1 april 2012–31 mars 2013. Samtliga förändringar av löner och ersättningsbelopp gäller – om inte annat särskilt angivits – från och med löneperioden som börjar 1 maj 2012 eller närmast därefter. LÖNER 1 maj PLR: 3,95 kr/tim = 2,4 % alt med 687 kr/mån Lägstlöner Plåt 136, 50 kr/tim alt 23 751 kr/mån

ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR

• Vuxenlärlingar reglerade.

• Arbetstidsförkortningen höjs från 33 till 37 timmar. Vid annan sysselsättningsgrad än heltid utgår ledighet i proportion till heltids anställning.

• Huvudlöneformen utfasad till fördel för fortsatt individuell lönesättning.

• Reglerna beträffande arbetsgivarens beordringsrätt för övertidsarbetet har stärkts. • Reglerna beträffande arbetsgivarens beordringsrätt för beredskapsarbetet har stärkts. • Semesterkassan har avvecklats. • 3-punkts-regleringen avvecklad.

ÖVRIGT • Utifrån Byggnads yrkande är parterna överens om att under avtals perioden tillsätta en arbetsgrupp som ska utreda lärlingslönerna. • En arbetsgrupp ska belysa eventuella problemställningar i samband med övertalighet. Arbetsgruppen är ett resultat av arbetsgivarnas krav på ändrade turordningsregler.

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

9


vinjett

branschnytt

SBI:s nye ordförande Johan Löw utsågs den 24 maj till Stålbyggnadsinstitutets (SBI) ordförande. Johan Löw är civilingenjör med inriktning väg och vatten från Lunds tekniska högskola och har varit anställd på Ruukki i olika positioner sedan 2008, nu som affärsutvecklingschef och samordningsansvarig för Ruukki Constructions verksamhet i Sverige. – Med Johan som ordförande räknar SBI med att fortsätta agera som ett centrum för utvecklingen och information om stålbyggande i Sverige, säger vd Björn Uppfeldt på SBI.

Utökad butikskedja Ruukki utökar sin Ruukki Express-kedja, riktad mot professionella plåtslagare och byggföretag, genom att förvärva samtliga aktier i Plåtleverantören i Stockholm AB med verksamhet i Stockholm och Södertälje. Målet med förvärvet är att förbättra tillgången till takprodukter och att utveckla samarbetet med kunderna. Ruukki Express är ett butiks- och servicekoncept för försäljning av takprodukter. Idag består kedjan av 30 butiker i Finland, Sverige, Lettland, Litauen, Estland, Polen, Slovakien och Nederländerna.

Utveckling eller avveckling?

10

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

Svensk version av BREEAM MILJÖ. Den svenska versionen av miljöcertifieringssystemet BREEAM Commercial är nu godkänd av BRE Global i England. Den svenska benämningen blir BREEAM-SE och systemet, som används för att certifiera kommersiella kontor och fastigheter, har under nästan två år bearbetats av medlemmar i Sweden Green Building Council och anpassats till svensk lagstiftning och arbetssätt. BREEAM är ett certifieringssystem där olika aspekter poängsätts, som till exempel byggnadens närhet till allmänna kommunikationsmedel, byggnadsmaterial och vilka föroreningar byggnaden kan ge upphov till. Den svenska anpassningen innebär att det nu blir lättare

och billigare att miljöcertifiera byggnader. – Intresset för att miljöcertifieras enligt BREEAM-SE är stort och i dagsläget är det flera projekt som väntar på att certifieras enligt denna metod, säger Jonny Hellman, BREEAM Manager vid Sweden Green Building Council. Manualen för BREEAM-SE färdigställs nu omgående och översätts till svenska. Den kommer därefter att läggas ut för remiss bland medlemmarna och även testas i pilotstudier. Efter sommaren kommer Sweden Green Building Council starta utbildningen av Assessorer som kan certifiera efter den svenska manualen.

91 miljoner till forskning om solenergi ENERGI. Energimyndigheten har startat ett nytt forskningsprogram som ska stärka den spirande svenska solenergibranschen. Energiutvecklingsnämnden kommer att avsätta 91 miljoner kronor till de första tre åren av ett forskningsprogram om solceller, termisk solkraft och solbränslen. Energiinnehållet i den solinstrålning som varje år når fram till jordens yta motsvarar ungefär 10 000 gånger världens totala årliga användning av energi från fossila bränslen, konstaterar Energimyndigheten. Det nya forskningsprogrammet ska bidra till utvecklingen av nya tekniker och tjänster som gör att man kan använda den förnybara solenergin på ett mer kostnadseffekt och miljövänligt sätt. – I Sverige har vi flera forskargrupper som är världsledande inom solenergiforskning. Stöd från Energimyndigheten har långsiktigt byggt upp kompetens hos flera av dessa grupper och nu fortsätter vi satsningarna i ett samlat solforskningsprogram, säger avdelningschef Birgitta Palmberger på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.. Energin i solljuset kan tas till vara på flera sätt. Solceller omvandlar solljus direkt till el medan termisk solkraft utnyttjar värmen från solen för att producera el.

Foto: WWF

Debatten om miljonprogrammet är ständigt lika het. Vissa debattörer anser att husen ska jämnas med marken, medan andra hävdar att de har många värden som bör bevaras och utvecklas. Fördelarna respektive nackdelarna med en omfattande renovering av bostäderna debatteras av flera forskare i den nyutgivna boken ”Miljonprogrammet – utveckla eller avveckla?” som ingår i pocketboksserien Formas Fokuserar. Boken kostar 51 kronor och kan beställas på www.formas.se.

Gothia Towers i Göteborg kommer att bli Sveriges första hotell som miljöcertifieras enligt BREEAM. Miljöcertifieringen väntas bli klar lagom till invigningen av tillbyggnaden, årsskiftet 2014/2015.


Metalcolour köper DAMPA Den 25 maj tog Metalcolour A/S över DAMPA ApS i Tommerup från den amerikanska koncernen Chicago Metallic. DAMPA, som 2011 hade en omsättning på cirka 80 miljoner danska kronor samt drygt 75 anställda, är en ledande producent av innertakssystem av metall till såväl marin- som byggindustrin. Koncernen Metalcolour A/S, med omkring 60 medarbetare, har en omsättning på cirka 170 miljoner danska kronor samt fabriker i Nykøbing Falster, Danmark och i Ronneby, Sverige. Här produceras lackerad och folielaminerad tunnplåt av både stål och aluminium till en lång rad produkter.

Säker På TakeT Stege på skorsten Lätt stege med profilerade stegpinnar för ökat halkskydd. Stegar med tillbehör lagerföres även i rostfritt syrafast utförande.

Vässade försäkringsvillkor vid bostadsköp

Handledare

Den europeiska finansoron och bankernas tuffare bolånekrav gör att en hel del bostadsköpare har blivit mer försiktiga och tvekar att köpa. För att kunderna ska känna sig trygga i sin bostadsaffär har NCC förbättrat sina försäkringsvillkor för hus och bostadsrätter. – Vi vill möta behovet hos bostadsköparna. Den som har svårt att sälja sin bostad får upp till 10 000 kronor i månaden för dubbelt boende under ett helt år. Då ska man veta att genomsnittstiden för försäljning av en bostad är tre till fyra månader, säger Peter Svensson, vd på NCC Boende. Försäkringen NCC Tryggt Boende ingår för alla som köper sin nyproducerade bostad av NCC, oavsett om det gäller hus eller bostadsrätt. Där ingår avbokningsskydd, bokostnadsskydd och prisfallsskydd.

Nytt flexibe skorst lt ensband

Skorstensband

Byggkontrakt för 565 miljoner kronor Skanska har fått ett kontrakt värt 53 miljoner pund, vilket motsvarar cirka 565 miljoner kronor, för att bygga fastigheten Moorgate Exchange, intill Moorgate-stationen i London. Kunden är Telex SARL och Skanska kommer att sköta byggnadsprojektet via företagets nyetablerade projektutvecklingsenhet i Storbritannien. Avtalet omfattar bland annat ansvar för konstruktion och byggande av Moorgate Exchange, som får en yta på 20 400 kvadratmeter med kontorslokaler på tolv våningar, takvåningar i två nivåer och en källare med två våningar. Skanska kommer att, tillsammans med kunden, se till att den nya byggnaden blir certifierad enligt både BREEAM Excellent och LEED Platinum. Arbetena kommer att inledas omgående och beräknas vara avslutade i januari 2014.

Stege

Skorstensband Nytt flexibelt utförande av skorstensband för alla skorstensmått från 350 - 2200 mm.

www.welandstal.se Återförsäljare: Bevego • Gärdin & Persson • Eton • Heri Liwagruppen • Lundberg & Kullberg • Ångsågen

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

11


kongress 2012

Ventilationsföreningen samlad vid ringmuren direkt efter branschstämman.

Dagen innan kongressen fanns det möjlighet att följa med på en guidad tur i Visby.

Den gamla apoteksbyggnaden på Strandgatan uppfördes redan på 1200-talet.

Så gott som fullsatt i Biopalatset Borgen under kongressförhandlingarna.

Värdefulla möten i rosornas Under PLR:s årliga förbundskongress brukar det alltid finnas möjlighet till intressanta diskussioner och möten med gamla och nya kolleger. Så blev också fallet år 2012 då kongressen var förlagd till Visby på Gotland, den 25 maj. Text & foto: Tomas Skagerlind

Kongressförhandlingarna samt branschföreningarnas stämmor var, precis som förra året, förlagda till en enda dag. En tidsbesparande åtgärd som många uppskattade. Platsen var Salong 1 i Biopalatset Borgen i centrala Visby och efter incheckning och utdelning av röstkort öppnades kongressen av förbundsordförande Per Andersson. Han passade även på att hälsa de närvarande hedersmedlemmarna Dan Kristiansen, RolfÅke Axelsson, Bengt Andréasson och NilsOlof Hellman extra välkomna. 12

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

Sedan var det dags för Stefan Gardell att, i egenskap av representant för värdregionen, hälsa alla välkomna. Den populära programledaren och före detta presschefen för Svenska Spel, Tommy Wahlgren, valdes därefter till ordförande för kongressförhandlingarna innan vd Thomas Dahlberg gick igenom bakgrunden och det aktuella läget kring konflikten med Byggnads. Sedan tog skådespelaren och musikern Gösta Engström plats på podiet. Han är förmodligen mest känd från filmer och tvproduktioner från 80-talet, som till exempel Göta Kanal och Nöjesmassakern, men få känner till att han inledde sin yrkeskarriär som plåtslagare. Vi fick därmed höra fler roliga minnen och skrönor från såväl byggarbetsplatser som från filminspelningar.

Systemet med en gemensam semesterkassa försvinner under 2012.

Thomas Dahlberg gick därefter igenom verksamhetsberättelsen och PLR:s och PLS:s ekonomi. Han nämnde bland annat att systemet med en gemensam semesterkassa försvinner under 2012 samt att PLR för samtal med VVS Företagen om ett utökat samarbete, bland annat genom ett gemensamt servicebolag. – En förbättrad samverkan med VVS Företagen skulle till exempel ge oss en bredare regionorganisation, tydligare branschprofilering och ett kansli med större kapacitet, sa Thomas Dahlberg bland annat. Därefter blev det lunchpaus då det bjöds på fullmatad pizzabuffé i Bistro Borgen. Ett nytt avtal

45 minuter senare samlades alla inne i salongen igen. Vid det här laget hade vi nåtts av informationen om att ett nytt avtal mellan PLR, VVS Företagen och Byggnads hade undertecknats. Kort information om detta följde innan Åsa Ragnarsson kom upp för att berätta mer om ett intressant projekt, som hon


Göran Ringbom och Gösta Engström bjöd upp till dans efter middagen.

God stämning på torsdagens mingelkväll.

Den avslutande middagen genomfördes i den nyrenoverade kyrkoruinen S:t Nicolai.

Per Andersson, Thomas Dahlberg och Tommy Wahlgren under den öppna debatten.

och ruinernas stad Under den öppna debatten blev diskussionerna heta. just nu arbetar med på uppdrag av PVF Yrke & Utbildning. Det är nämligen kurspärmen Frisk Luft som just nu genomgår en modernisering då den håller på att digitaliseras. Åsa berättade att den omarbetade webbversionen av kursen, som framförallt är anpassad för ungdomar, kommer att vara klar inför höstterminen (läs mer i PVM nummer 4). Under den öppna debatten blev diskussionerna, som vanligt, mycket heta. Ett ämne som kom upp rörde till exempel kursverksamheten. Det fanns medlemmar som gärna ville se ett bredare kursutbud, men enligt Thomas Dahlberg hade satsningar gjorts under det senaste året, problemet var dock att intresset inte var tillräckligt stort och att många planerade kurser hade fått ställas in på grund av ett för lågt deltagande.

Även den ständigt återkommande diskussionen om hur medlemsföretagen ska kunna få ta del av de pengar som finns på förbundets konto, kom upp. Det fanns också flera som krävde bättre insyn i Entreprenörföretagens verksamhet. Göteborg 2013

Innan branschföreningsstämmorna tog vid tackade Thomas Dahlberg och ordförande Per Andersson för en bra dag och konstaterade att nästa års kongress kommer att förläggas i Göteborg den 16-17 maj, med anledning av att VVS Företagen planerar att arrangera sin kongress på samma plats. Dagen avslutades sedan med middag i S:t Nicolai ruin som, förutom god mat och dryck, även innefattade en storslagen medeltidsunderhållning med sångare, dansare, fakirer, eldslukare och magiska nummer. OBS! Fler bilder från kongressen hittar du på www.pvmagasinet.se.

På nya poster Efter årets kongress och branschstämmor har nya personer blivit invalda på olika poster. Här följer en kort sammanfattning av dessa förändringar. I PLR:s förbundsstyrelse har Mats Jonaeson, A.W Jonaeson Plåtslageri AB i Stockholm, tillträtt som suppleant. Peter Carlsson har avgått som styrelseledamot och avtackades för sin tid i styrelsen under åren 2004-2012. I Ventilationsföreningen har Jan Åsberg och Peter Andersson tillträtt som ledamöter. Håkan Lillis Sidén har tillträtt som suppleant. Och när det gäller PLR:s revisorer så har Johnny Svenander tillträtt som auktoriserad revisor.

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

13


kongress 2012

En dag i Landet annorlunda

Rauken är en produkt av en abrasion, eller mekanisk nötning som det heter, alltså ett vittringsfenomen som uppstår när mjukare bergarter vid stränder bryts ner av havet och den hårdare kärnan av kalksten blir kvar.

Strålande solsken mötte oss medföljande i Almedalen på fredag morgon, där vi alla samlades för att bussas norrut över dagen. Förväntan i gruppen var stor, då det fanns många som var Gotlandsnybörjare och såg framemot att få nosa på allt som ön har att erbjuda. Text & foto: Elin Gardell

denna dag var det stilla och utsikten formidabel. Fårö har under åren gömt en del kända ansikten och gör det fortfarande, eftersom Fåröborna är väldigt bra på att hålla hemligheter och skydda sina gäster.

Två underbara damer fanns med för att lotsa oss på vår resa. Kristina i vår buss förgyllde resan med intressant historie- och nutidskunskap samt även en hel del anekdoter, till allas förtjusning. Första stoppet på resan var de välkända Lummelundagrottorna, ett grottsystem som började utforskas på allvar 1948 av tre pojkar som då hittade en väg in i berget. De höll sedan detta hemligt i många år, samtidigt som de fortsatte att utforska och ta sig långt vidare in i systemet. Där fann de under åren som följde flera rum och gångar. Först 1955 berättade de för omvärlden om hur långt de hade kunnat ta sig in i grottan och sedan dess har upptäckterna blivit fler och fler, varje år försöker man ta sig längre in i berget och i dag har man hittat över fyra kilometer sammanhängande gångar.

Bergmans biograf

Sägnen om Taksteinarn

I grottan var det kyligt och väldigt fuktigt och i alla fall jag kände stor vördnad för hur gammalt allt var och hur lång tid det hade tagit för alla droppformationer att bildas. Den vältalige guiden berättade om den mer avancerade turen som tar besökarna cirka 500 meter in i berget. Och nog var det några som tyckte att det verkade spännande att få fortsätta in i mörkret, men jag hörde även en del sucka nöjt när vi klev ur mörkret och ut i solen igen. 14

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

Efter att ha fått påfyllning av vätska och energi gick färden vidare mot Fårösund, där vi tog färjan vidare över till Fårö. Innan vi nådde färjelägret fick vi höra sägnen om Taksteinarn, om hur han på sin tid gäckade folk omkring sig både som död och levande. Vi som bor här vet att han ännu i dag skrämmer livet ur besökare på Takstains gård. Känt raukområde

På Vinorkrog vid Sudersand serverades det det pannbiff med lök till den hungriga flocken. Även Fårö bjöd på strålande väder och många av oss passade på att njuta lite av värmen innan färden gick vidare norrut till den stenigare delen av ön. Langhammars på norra Fårö är ett av Gotlands mest kända raukområden. Raukarna är av imponerande storlek och hela området är mycket vackert, så här knäpptes det nog mest kort på hela resan. Och man känner sig bra liten när man står intill en björn av sten som är många miljoner år gammal. Här ute brukar vinden härja vilket man kunde se på landskapet, men just

Fårö har under åren gömt en del kända ansikten.

Den mesta kända av dem alla är förmodligen Ingmar Bergman. Efter hans död, 2007, har hans fastigheter på ön, tillsammans med Fårö gamla skola, fått bilda Bergmancentret. Där fick vi träffa Kerstin Kalström som passionerat berättade för oss om Ingmars 40 år på Fårö, samt visade klipp från scener ur filmer som spelats in lokalt. Besöket avslutades med att alla samlades nere vid gården Dämba, som ligger otroligt vackert vid havet. Här hade Bergman en egen studio samt biograf och kom varje dag under sommarmånaderna och såg film från hela världen. Här bjöds vi på kaffe och ljuvliga bullar från Sylvis döttrar, under tiden som Kerstin berättade vidare om hur verksamheten ser ut i dag med stipendiater som får tillträde till Bergmans hus för att skriva. På resan hem från den vindpinade ön fick vi höra fler historier och en späckad Gotlandsdag blev det. Jag hoppas att den väckte intresse för att utforska fler delar av ”Landet annorlunda”. Jag vill passa på att tacka för gott sällskap på resan och framför allt hylla de varma, kunniga och sprudlande guiderna som ledsagade oss på skumpande bussar, i kalla grottor och i biosalongen. Avslutningsvis vill jag också passa på och påminna er om att det inte finns ett enda får på Gotland, bara lamm och deras lammungar.


PROFFSPRODUKTER FÖR PLÅTYTOR

*Hagmans Grip On Plåtfärg Tak är en unik produkt som kan göras 2-komponentig genom tillsats av Grip On Shot. Det innebär bland annat att den kan användas på tak med lutning under 15°.

SÄKERT SKYDD FRÅN EN ENDA KÄLLA

Grip On Plåtfärg Tak Plåtmålning även för plastisolbelagda tak och fasader

Till våra dubbelfalstak erbjuder vi nu även egna optimerade strukturmattor: AIR-Z och VAPOZINC.

• Fungerar på låglutande tak* • Tålig & Väderbeständig • Vattenburen

Det främsta användningsområdet är låglutande tak mellan 3-10 grader. Strukturmattan används under RHEINZINKen som ett luftande distansmaterial för att förhindra att kvarstående kondensvatten samlas under taktäckningen. Tänk på att använda den anpassade förhöjda klammern till strukturmattan.

Aquabarr® Flexibel ytbeläggning för plåt-, papp- & betongtak

■ Reducerar ljud vid regn upp till 9dB ■ Utjämnar även toleranser i underlaget

• Lång livslängd • Miljöanpassad

RHEINZINK Sverige · Tillfällavägen 15 · 43363 Sävedalen · Sverige Tel.: +46 31 755 45 00 · Fax: +46 31 755 45 01 · info@rheinzink.se

www.rheinzink.se

RZ _ 4490-4C-S

kar oss så skic Kontakta sblad formation in a rn ä g i v kterna. om produ

• Vattenburen • Töjbarhet 400%

www.hagmans.com


u tbildning & rekrytering

16

pl책t&vent magasinet . nr 6/7 . 2012


En bidragande orsak till plåtmonterns popularitet berodde nog på det aktiva utbudet med fasadklättring, prova på-verkstad med tillverkning av visselpipor och ljusstakar samt sköna saccosäckar för trötta ben.

Plåtmästerskap inför rekordstor publik För tre år sedan visste han inte ens vad en plåtslagare var. I maj kom han etta i tävlingen SM för unga plåtslagare. 20-årige Nibras Shaba går en ljus framtid till mötes som nyutexaminerad plåtslagare. Text: Karin Cedronius Foto: Åsa Ragnarsson

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

17


u tbildning & rekrytering

Fakta Namn: Nibras Shaba Ålder: 20 år. Bor: Farsta Aktuell: Vann första pris i SM för unga plåtslagare 2012 Intressen: Fotboll. Nibras är målvakt i Assyriska

Nibras lite bättre än sina medtävlande på det mesta. – Han har bra känsla för materialet och är noggrann och fokuserad, säger Niklas. Nu är det dags för Nibras, som just har tagit studenten, att ge sig ut i arbetslivet som plåtslagare. Flera företag har visat intresse för denna duktiga kille, men han vet redan vad han vill. – Jag vill börja jobba på det företag där jag har haft min praktikplats nu i tre år, Oskar Jansson Plåtslageri i Högdalen. Jag trivs jättebra där och vi är som en stor familj. Vill tävla mer

Vinnare i tävlingen blev Nibras Shaba från Kista gymnasium i Stockholm. Enligt tävlingsledare Niklas Angelöf var Nibras lite bättre på det mesta.

När SM-vinnaren Nibras Shaba började gymnasiet hade han aldrig hört talas om plåtslagaryrket och hade ingen aning om vad en plåtslagare gör. Men vid den rundvandring, som Kista gymnasium ordnade under de första månaderna i ettan då han och klasskamraterna fick prova på olika yrken inom byggsfären, fastnade han direkt för plåtslageri. – Jag tyckte att det var kul att hålla på med plåt. Jag gillar materialet och att man måste vara noggrann. Nu när jag har pluggat i tre år och vet mer vad yrket innebär så tycker jag också att friheten är en annan stor fördel, säger Nibras. – Plåtslagaryrket passar mig perfekt. Jag gillar att pilla med kluriga uppgifter och

Flera företag har visat intresse för denna duktiga kille. 18

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

att få tänka till på hur en uppgift ska lösas, fortsätter Nibras och berättar att halva hans rum hemma i Farsta består av olika plåtprylar som han har skapat. Ut i arbetslivet

Årets SM-tävling, som anordnades för 26:e gången av PVF Yrke & Utbildning på uppdrag av Plåtslageriernas Riksförbund och Byggnads, gick av stapeln i Malmö under yrkes-SM. Tävlingsuppgiften bestod av en liten taktäckning med en ifalsad stos. De tävlande hade totalt sju timmar på sig att bli klara. Nibras klarade uppgiften med god marginal och hann till och med att genomföra en extrauppgift som bestod i att skapa en kinahatt till en skorsten. – Till att börja med var jag inte säker på att jag skulle vinna, men andra dagen satsade jag stenhårt på det och det gav resultat. Själva uppgiften var inte så svår, utan det var mest att det var dåligt med tid. Jag blev klar på sex och en halv timme. Enligt tävlingsledare Niklas Angelöf var

Även om det blir en anställning till att börja med så lockar tanken på att starta eget så småningom. – Självklart måste jag prova på det också i framtiden. Men just nu vill jag vara anställd i några år och lära mig ännu mer om yrket. Vinsten i SM för unga plåtslagare har gjort Nibras sugen på att tävla mer. Kanske blir det yrkes-SM nästa år. Dessutom ska han söka stipendium för att åka utomlands och studera plåtslagaryrket. – Det vore kul att åka till exempel till Tyskland för att lära sig mer om plåtslageri, säger han. SM för unga plåtslagare 2012 sponsrades av Bevego, Armat, Weland Stål, Heco, Nordiska, Makita och Uveco.

Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2012 1:a Nibras Shaba, Kista Gymnasium, Stockholm

2:a André Nilsson, Facetten, Åtvidaberg

3:a Tony Nilsson, Hahrska Gymnasiet, Västerås


Thomas Dahlberg, Entreprenörföretagen, pristagaren Nibras Shaba samt byggplåtsläraren Peter Edin.

Extra prisad plåtslagare Efter att Nibras Shaba hade blivit svensk ungdomsmästare i plåtslageri belönades han med ytterligare ett pris. Tillbaka i Stockholm fick han nämligen utmärkelsen Årets plåtslagarelev i Kista gymnasium. Och ett pris på 2 000 kronor som överlämnades av Entreprenörföretagens vd, Thomas Dahlberg. Text: Tomas Skagerlind Foto: Mårten Levin

På plats vid prisutdelningen fanns också Peter Edin, ansvarig för byggplåtsutbildningen vid Kista gymnasium, och Peter var naturligtvis mycket stolt över sin elevs framgångar – även om han inte helt ville ta åt sig äran av att Nibras blivit en så duktig plåtslagare. – Det här är verkligen kul och Nibras är jätteduktig, men framförallt är framgången

ett kvitto på att han har gått i en bra skola med en väl fungerande verksamhet. För slutligen handlar det mest om elevens receptivitet och individuella begåvning, säger Peter Edin. – Samtidigt blir ingen elev helt fullärd på de här tre åren i skolan. En plåtslagare fortsätter alltid att utvecklas. De senaste åren har elevantalet på plåt-

inriktningen på Byggprogrammet i Kista gymnasium ökat, men enligt Peter Edin har den nya gymnasiereformen, GY11, inneburit att antalet har minskat igen. Bara 33 elever

– Problemet är att de flesta tror att de yrkesinriktade programmen inte längre ger högskolebehörighet, vilket är ett missförstånd. Men tyvärr har det gjort att en del elever då väljer andra alternativ. Vi kan ta in 100 elever på Byggprogrammet, men till förra hösten var det bara 50. Efter rundgången var det bara 33 elever kvar och jag har haft sju på plåtinriktningen, vilket ändå är helt okej. Men byggbranschen har ju helt klart förlorat på den nya reformen, konstaterar Peter Edin.

TAKSÄKERHET Komplett program skyddsanordningar för din taksäkerhet. Produkterna finns på lager för omgående leverans i varmförzinkat eller lackerat utförande.

• Takbryggor • Snöräcken • Nock- och takfotsräcken • Takstegar • Fasadstegar • Skyddsräcken TM

Dössjonsvägen 10 • 792 36 Mora Tel. 0250-289 80 • Fax 0250-289 89 info@perwikstrand.se • www.perwikstrand.se

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

19


u tbildning & rekrytering

Alexander Grujo och Petter Mossfeldt-Olsson vann båda första pris i tävlingen ”Vinn ett sommarjobb” under yrkes-SM i Malmö.

Petter och Alexander vann var si Höga poäng i fasadklättring, allmänbildning, geometri och motivation gjorde att Petter Mossfeldt-Olsson, Sjöbo, och Alexander Grujo, Malmö, kunde lämna yrkes-SM i Malmö med var sitt sommarjobbskontrakt. Text: Tomas Skagerlind Foto: Åsa Ragnarsson

I samband med yrkes-SM i Malmö kunde ungdomar mellan 15 och 19 år anmäla sig till plåtslageribranschens tävling ”Vinn ett sommarjobb”. Så den 1 juni stod sex finalister i plåtslagarmontern på Malmömässan för att inför stor publik, och eventuellt blivande arbetsgivare, tävla om två sommarjobb. Passning av plåtutbredningar, fasadklättring med test av koncentrationsförmåga på hög höjd, frågetävling och motivering inför arbetsgivarna stod på schemat. Bra medarbetare

Tack vare flest poäng och bästa motivering vann Petter MossfeldtOlsson, Sjöbo, ett sommarjobb på Sjöbo Plåt och Alexander Grujo, Malmö, ett sommarjobb på Climat80. Ingen av dem hade annat än seger i sikte och glädjen över vinsterna gick inte att ta miste på. Men lika glada var Catrin Elgemark och Anders Welander, från medlemsföretagen, Sjöboplåt AB respektive Climat80. 20

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

– Vi söker hela tiden nytt folk med rätt inställning. Det är den som avgör vem som blir en bra medarbetare eller inte, säger Anders Welander, Climat80, som uppskattade Alexanders nyfikenhet och vilja att jobba. Tänka i nya banor

Och Catrin Elgemark från Sjöboplåt var mycket positiv till initiativet att skapa ett evenemang av den här typen. – Det här var verkligen ett superarrangemang som var väl genomfört och jag tycker att vi måste fortsätta med liknande satsningar även i fortsättningen, säger hon. – För oss på Sjöboplåt var det självklart att vara med eftersom det ju är brist på plåtslagare och ventilationsmontörer och att vi därför måste tänka i nya banor för att locka in ungdomar i branschen.

Det här var verkligen ett superarrangemang som var väl genomfört och jag tycker att vi måste fortsätta med liknande satsningar även i fortsättningen.” Catrin Elgemark, Sjöboplåt


Komplett nit- och verktygsprogram för professionell montering på tak och fasader

SFS intec presenterar ett komplett och uppgraderat program med nitar och verktyg för infästning av olika konstruktioner på tak och fasader. Kontakta oss gärna för mer information! SFS intec AB FasteningSystems Olivehällsvägen 10 645 42 Strängnäs

PolyGrip: möjliggör flexibelt montage i  olika materialtjocklekar och större håltoleranser p.g.a. fler brytpunkter. PolyGrip fyller hålet och är “stänksäker“. Niten finns i flera materialkombinationer, färger och med rostfri splint.

 AP: nitar med stora huvuden för infästning av fasadbeklädnader där temperaturvariationer kräver större hål.  Gesipa: batterimaskiner och handverktyg för effektiv montering.

T +46 152 71 50 00 F +46 152 71 50 99 se.strangnas@sfsintec.biz www.sfsintec.biz/se

Turn ideas into reality.

Anders Welander, Climat80, uppskattade Alexander Grujos nyfikenhet och vilja att jobba.

sitt sommarjobb!

Catrin Elgemark, Sjöboplåt, skriver sommarjobbskontrakt med Petter Mossfeldt-Olsson.

– Intresset för tävlingen var också enormt stort. Jag vet inte om det var just suget efter ett sommarjobb som skapade det eller om det var alla aktiviteter som gjorde det, men det var verkligen kul att det blev så. För jag är säker på att många ungdomar, tack vare tävlingen, har fått upp ögonen våra yrken. Vilket är en förutsättning för hela branschens framtida fortlevnad.

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

21


profilen

Ständigt igång. ”Jobben har flutit in och under alla år har jag bara varit permitterad en vecka på 1970-talet”, säger Kurt Karlsson.

Kurt håller ställningarna – Det finns en, ibland förbisedd, yrkesgrupp som är oumbärlig när det gäller de flesta större plåtslageriarbeten. Det rör sig om ställningsbyggarna och en som har hållit på länge i branschen är Kurt Karlsson. Han började nämligen i yrket 1963. Text & foto: Olle Anderstam

Att det är ett tungt och många gånger stres�sigt jobb att sätta upp och riva byggnadsställningar är ingen hemlighet. Ställningen ska upp först och ner sist i alla stora projekt och arbetet är beroende av alla andra inblandade yrkesgruppers samarbete. En fråga som infinner sig när man träffar Kurt Karlsson är hur man fortfarande orkar efter nära 50 år. – Bra fysik, meddelar han kort. Jag har idrottat mycket och alltid sprungit. Nu har jag haft ont i foten ett tag, men jag ska snart börja igen. Kompisarna i Uppsala löparklubb kallar. Tidigare ägnade han sig dessutom åt att 22

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

köra endurocykel, vilket ger balans och styrka. Det här hindrar inte att han dragit på sig en och annan arbets- och förslitningsskada under sina fem decennier i yrket – och konstigt vore det annars. – Diskbråck får de flesta i branschen någon gång och jag har opererat axlarna för förslitningar. Oftast jobbar jag med armarna över huvudet och sådant tar i längden, säger Kurt. Där vi står, för dagen i en kyrka från 1100-talet, vore det direkt olämpligt att arbeta med hjälp av lyftkran, om det ens vore möjligt att få in någon. – Det här är mina kranar, säger Kurt och tar sig åt överarmarna. Säkerheten först

Under sin tid i yrket har Kurt kunnat följa utvecklingen mot säkrare och lättare konstruktioner, till stor del i aluminium. – När jag började användes fortfarande träkonstruktioner – ofta den patenterade Uhlin-ställningen – som monterades med skruv, innan Burton-ställningarna i stål kom

i mitten av 1960-talet, berättar Kurt. I dag sätter han bara upp den lika enkla som geniala Plus 8-ställningen. – Genom att man kan sätta upp till åtta bommar i en kopp går det att bygga i krokar och trianglar runt till exempel pelare eller valv. Det gör den här ställningen speciellt lämplig för trånga och känsliga miljöer där inget får bli skadat, säger Kurt. Att resa byggnadsställningar är ett åretrunt-jobb och ofta kan det vara blåsigt, halt och isigt uppe längs husväggarna. Här måste allt vara rätt monterat med räcken på lejdare och gångar – i annat fall kan det stå ställningsföretaget dyrt. Säkerheten för sig själv och dem som ska arbeta på ställningen är inget Kurt kan – eller får – kompromissa med.

Vi besiktar alla ställningar efter ett protokoll där vi prickar av olika punkter.


Jag valde tidigt att bygga ställningar och får jag välja nu så jobbar jag helst i kyrkor. Kurt Karlsson, ställningsbyggare i snart 50 år.

En av Upplands äldsta. Vaksala kyrka uppfördes på 1100-talet och har genomgått många restaureringar genom åren.

med 49 år i yrket – Det finns ju arbetsmiljölagar och bestämmelser som styr hur en ställning ska vara konstruerad. Vi besiktar alla ställningar efter ett protokoll där vi prickar av olika punkter. Ofta, som inför det här jobbet, sker det i form av en självkontroll tillsammans med beställaren och arbetsgivaren, säger Kurt. Oanmälda kontroller

Under en period var Kurt Karlsson också fackligt engagerad för att åka runt och kontrollera och besikta byggnadsställningar. Då kunde han få se det mesta. – Förr var det mer oseriöst, det var allt möjligt konstigt folk som åkte runt och byggde. Nu är det upprensat i branschen och betydligt bättre, fastslår han. En anledning till förbättringen – tror Kurt – är Yrkesinspektionens oanmälda kontroller, något han själv har välkomnat och varit med om. Alla lagar och bestämmelser till trots händer det dock – dessbättre alltmer sällan – olyckor. Orsaken är ofta att man har satt upp väv eller plast som skydd på ställningen vilket fångar vinden och gör den till ett segel. Då är det extra viktigt att

ställningen är ordentligt förankrad. – Vid utvändiga jobb borrar vi fast ställningen i fasaden men det går ju inte, som här, i en kyrka, säger Kurt. Här bygger jag i stället så brett att det blir stadigt samtidigt som de korta vinklade sektionerna låser varandra. En annan anledning till olyckor var att man förr byggde med lösa delar, skruvar, rör och kopplingar, vilket gav utrymme för att göra fel. Användningen av lösa, och ofta hala, plank kommer också bort allt mer. – Här innebär den nya Plus 8-tekniken en säkrare och enklare konstruktion där allt faller på plats automatiskt. Bomlagsplan, trappor och räcken kan bara monteras på ett sätt och durkplanen i aluminium är knottrigt halkfria, menar Kurt. Permitterad en vecka

Kurt Karlssons väg in i yrket gick genom hans bror Bernt och morbror Edvard Andersson. De byggde båda ställningar och direkt efter skolan blev det till att gå in som lärling för unge Kurt. Den första arbetsgivaren skulle bli Dalarnas Ställnings AB som

övergick till Uppsala Ställnings AB och som sedan fem år heter Plus Montage med cirka 50 anställda. – Jag har hela tiden haft arbete med undantag av en vecka på 1970-talet när jag var permitterad. Efter operationen för fem år sedan jobbar jag halvtid och gör nästan bara det jag tycker är roligt och intressant själv, berättar Kurt. I hans fall handlar det om arbeten i historiska och kulturella miljöer – gärna kyrkor – och han har ofta samarbetat med konservatorer och antikvarier. Han läser så mycket historia han kan, förkovrar sig om de miljöer han jobbar i, går gärna på konserter i kyrkan och sitter själv med i kyrkorådet hemma i Stavby. – Det måste också finnas något annat – förutom bygget – som är intressant eller inspirerande där man jobbar, anser Kurt. Här går mitt praktiska arbete och historiska intresse hand i hand. Kurt kan berätta länge om hur valven i de olika skeppen slogs, om den här kyrkans ursprungliga tretunntak, de inte minde än tolv invigningskorsen kring väggarna ➤

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

23


profilen

Många bottnar. ”Det är inte bara ställningsbygget som är anledningen till att jag ofta arbetar i kyrkor. Jag är också intresserad av historia och hur antikvarier och konservatorer arbetar”, förklarar Kurt Karlsson.

och varför man på 1700-talet kalkade över 1400-talsmålningarna. Han är också en av få som känner till att altarskåpet här, tillverkat i Antwerpen, tidigare har stått i Uppsala domkyrka. Förbi översta korset

Anledningen visar sig vara att Uppsala domkyrka hör till en av de många kyrkor som Kurt har arbetat i under åren. Här befann han sig under mer än fem år i början av 1970-talet innan det var dags för återinvigning. – Man bytte kopparplåtar på alla torn och utvändigt reste vi ställningarna till 120 meter, förbi det översta korset, säger Kurt som dessbättre inte har några problem med höjder. Invändigt tog man samtidigt fram 1830-talsmålningarna och målade i Vasakoret. Det här krävde ställningar på 27 me-

Vårt yrke kan inte automatiseras eller rationaliseras bort. ter, vilket säger något om denna katedrals innermått. – Det här var ett ovanligt roligt jobb, säger han och tillägger att det också funnits mer kusliga tillfällen: – Som den natten då jag var ensam i en kyrka med en självspelande orgel. Det visade sig att målarna hade tagit bort fönstren så att det blåste in på orgelläktaren och ner i piporna. Under de fyra månader ställningen har stått i denna Uppsalakyrka har Kurt hunnit runt på flera andra jobb. Hit hör Gustav Vasa-kyrkan i Stockholm. – Anledningen till ställningen här är sprängningarna under stan för citybanan.

Man sätter upp sensorer för att kontrollera eventuella rörelser och vibrationer i kyrkan och passar på att limma fast bladguld innan man börjar spränga, förklarar Kurt. Kurt Karlsson har – på papperet – blivit pensionär med råge, men har inga planer på att sluta helt. Lika lite som han varit arbetslös tror han att hans kolleger kommer att bli det i framtiden. – Vårt yrke kan inte automatiseras eller rationaliseras bort, säger Kurt och återkommer till kyrkorna med sin medeltida byggteknik. – Ofta kan man se att det fattas stenar med jämna mellanrum i grundmuren. Här murade man in stockar som fäste för byggnadsställningen och lät sedan urtagen vara kvar som dekoration. Så länge man har byggt har man också rest byggnadsställningar, konstaterar han.

Våra lager är välfyllda och som vanligt har vi öppet hela sommaren! • 2.000 m 2 lager & butik • Lång erfarenhet • Erkända produkter • Dagliga leveranser med kranbil

SOMMARÖ

Turbilarna

PPET!

går varje da g hela somm aren!

BAHAB Vent & Plåt - här möts du av erfarna medarbetare som snabbt förser dig med det du behöver! Vi bistår gärna med tips och råd. Vi har valt ut de bästa kvalitetsprodukterna från erkända leverantörer. Dessutom tar vi tar ett grepp om helheten och ser till att samordna anskaffningsvaror och samleveranser. Logistik och distribution är vår huvudsyssla. Välkommen till 2.000 m2 lager och butik!

BAHAB Vent & Plåt AB | Stensätravägen 6 | 127 39 Skärholmen | Tel: 08-60 30 280 | Fax: 08-60 30 299 | www.bahab.se

24

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012


Scell-it e-500RB

Kraftfull

nyhet!

Professionellt takarbete blir fulländat med nya generationen underlagspapp!

SladdlöS

BlindnitpiStol • för blindnit upp till 5 mm Ø • transparent behållare för nitsplint • låg vikt - 1 870 g • välbalanserad • ergonomisk och användarvänlig design • ljusstark LED-belysning av borrhålet • stor bottenplatta - står stadigt • levereras med snabbladdare, laddtid under en timme! • stabil och slagtålig väska

www.unitefasteners.com Ingår I LInDab KOnCErnEn

INDUSTRI & SPECIALLACKERING

N TI

ÅR S

LL

KVALIT E

U PP T I

TS A GAR

¥ Erbjud era kunder specialkulörer istället för standard ¥ Vi har mer än 3000 kulörer på lager ¥ Vi lagerför stål- och aluminiumplåt i standardformat,

eller beställ önskad längd och inte mer än ni behöver

¥ Vi har korta ledtider, 1 till 2 veckors leveranstid ¥ Vi levererar över hela landet med prisvärda transporter ALL COATING AB Telefon: 031-49 78 80 Fax: 031-49 38 89 E-post: info@allcoating.se

Läs mer på www.allcoating.se

Fördelar: • Lätt att arbeta med • Låg vikt, stark och stabil • Snabb installation • Flexibel och mjuk • Ingen sand att halka på • Ingen sand som repar plåten • Följsam vid låga temperaturer • Klibbar inte vid höga temperaturer

Täta leveranser på hög nivå!

www.takcentrum.se


u tblick

Stora satsningar på europeiska arenor Den nybyggda Aquatics Centre kommer bland annat att användas för simtävlingarna under olympiska spelen i London i sommar.

Fakta Olympiska spel har arrangerats två gånger tidigare i den brittiska huvudstaden, 1908 och 1948. Och i år är det alltså dags igen. OS i London inleds den 27 juli och avslutas den 12 augusti. Några av de arenor och byggnader som kommer att användas under OS: • I Aquatics Centre blir det bland annat simhopp, konstsim, simning och modern femkamp. Arenan, som är ritad av arkitekten Zaha Hadid, har en publikkapacitet på 17 500 personer samt ett spektakulärt tak som är 160 meter långt och 80 meter brett. • Den nya Olympiastadion är hjärtat i den brittiska arenasatsningen. Den har en publik kapacitet på 80 000 och ligger i den södra delen av Olympic Park omgiven av vatten på tre sidor. Till arenan kommer man via fem broar. Här genomförs tävlingarna i friidrott samt öppnings- och avslutningsceremonierna. Efter OS blir Olympiastadion en multiarena där bland annat friidrotts-VM 2017 ska hållas. • ArcelorMittal Orbit är döpt efter stålmagnaten som har betalat en stor del av de drygt 200 miljoner kronor som det förvridna ståltornet har kostat. Ett spektakulärt och 115 meter högt utkikstorn som har kallats för Londons svar på Eiffeltornet.

Till vänster syns det skruvade ståltornet ArcelorMittal Orbit och ovan 50-metersbassängen inne i Aquatics Centre.

26

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

Trots finanskriser och lågkonjunkturer på flera håll i Europa har det byggts ovanligt många arenor och idrottsanläggningar i vår del av världen. I Stockholm växer just nu två nya multiarenor upp och evenemang som fotbolls-EM och OS har satt fart på stålbyggandet inte minst i London. Text: Tomas Skagerlind Foto: LOCOG

Den 27 juli invigs OS i London. En satsning på drygt 100 miljarder kronor med bygginvesteringar för drygt 75 miljarder. Åsikterna skiftar, men för den brittiska byggbranschen har OS-satsningen inneburit ett stort lyft för en bransch där drygt 5 000 brittiska byggföretag har gått i konkurs sedan finanskrisen började. Samtidigt är denna OS-relaterade byggboom huvudsakligen koncentrerad till London och de södra regionerna. Kärnan i byggverksamheten finns i den slitna statsdelen Stratford i nordöstra London, som tidigare var ett blomstrande industriområde. OSsatsningen har haft som mål att modernisera och lyfta Stratford där arbetslösheten är mycket hög. Här ligger bland annat Olympiastadion, den redan omtalade sim­anläggningen Aquatics Cen-


Ungefär 12 500 företag har varit inblandade i OS-bygget.

Med vår senaste filial i Skövde är fyrklövern komplett! Plåtcenter Skövde

tre, ritad av världsarkitekten Zaha Hadid, samt den olympiska parken. På bostadssidan ska knappt 8 000 lägenheter läggas till de 2 800 befintliga bostäderna i OS-byn och området får också en ny skola för 2 000 elever. I Queen Elizabeth Park, som öppnar 2013, kommer 4 000 träd att planteras. Parken, som bland annat innehåller det 115 meter höga tornet The Orbit av Anish Kapoor, ska locka uppåt en miljon besökare per år. Vad som kommer att hända med själva OS-arenan efter spelen är inte klart än, men Aquatics Centre kommer att öppnas för allmänheten och handbollshallen ska bli en konsertsal. Ungefär 12 500 företag har varit inblandade i OS-bygget och de samlade volymerna har ett värde på över 75 miljarder kronor. Satsningen lär också ha skapat nära 30 000 nya jobb mellan 2007 och 2011 och totalt ska cirka 46 000 byggnadsarbetare ha varit inblandade i de olika projekten. Av de 10 000 byggnadsarbetare som har varit sysselsatta vid Olympiastadion var 11 procent arbetslösa innan de anställdes för OS-bygget. – OS-satsningen har haft stor betydelse för den inhemska byggbranschen. Mitt intryck är att en hel del medelstora byggföretag har överlevt finanskrisen tack vare OS-investeringarna. Jag kan tänka mig att många får det tufft när uppdragen för OS-arrangörerna ebbar ut, säger Magnus Andersson i en intervju i tidningen Byggindustrin.

Uddevalla Jönköping Göteborg Varmt välkomna till våra fullsortimentslager. Från vårt plåtcenter kan vi snabbt leverera även specialklippt formatplåt och rullar enligt önskemål. Vi har öppet hela sommaren! Soliga sommarhälsningar!

- En fristående grossist www.lundbergkullberg.se

Magnus Andersson är chef för Skanska UK. Bolaget är en satsning på den brittiska marknaden med cirka 4 800 anställda och är verksamt inom byggande av hus, anläggningar och distributionsnät samt byggservice. Skanska UK har utfört flera olika uppdrag med anknytning till OS i London. Bland annat installationerna i presscentret och bolaget har även haft huvudansvaret för utformningen av södra delen av Olympic Park. Dessutom har Skanska UK byggt en tunnelbanestation i OSbyn. I kontraktet för arbetet med presscentret ingick installationer för el, ventilation, vatten och avlopp samt ledningar för brandlarm, kontrolloch säkerhetssystem. Ventilationsdelen omfattade 30 stora anläggningar med närmare 70 luftbehandlingsaggregat och över 1 100 mindre kyl- och fläkt­aggregat fördelade över alla lokaler. Just nu bygger Skanska UK det nya kommuncentret Brent Civic Centre invid Wembley Arena i London. Byggnaden är ett led i uppgraderingen av både området och den kommunala servicen till invånarna.

Ingen enkel bandtäckning. Arbetet med att klä det 160 meter långa och 80 meter breda taket på Aquatics Centre krävde avancerad logistik.

BR A N DK LA S S AT

70 luftbehandlingsaggregat

Nu hittar du brandklassade infästningar i din Bevegobutik!

Skruvar för plåtinfästning, i smidiga förpackningar, på ett och samma ställe i din Bevego-butik!


Foto: Nils Petter Dale

branschnytt

Foto: SCDA

vinjett

Taket och fasaden på Svalbards vackra forskningspark är täckt av koppar.

Pia Voutilainen, direktör SCDA.

Ny analys av kopparindustrins miljöpåverkan Nyligen presenterades den hittills mest omfattande livscykelanalysen avseende europeisk kopparproduktion av europeiska kopparinstitutet, ECI. Rapporten ger en tydlig bild av metallens potential ur hållbarhetssynpunkt och livscykeldata för tråd, plåt och rör redovisas. Med data från 90 procent av den europeiska kopparbranschens aktörer är detta utan tvekan den mest ambitiösa och omfattande livscykelanalys avseende koppar som har genomförts. Analysen följer metallens väg från brytning via framställning av kopparråvaran fram till produktion av tråd, plåt och rör. Resursåtgång och utsläppsnivåer för hela processen redovisas. Tillverkningsindustrins behov av koppar ökar hela tiden. Sedan 1960-talet har efterfrågan femdubblats och den fortsätter att öka. En helt naturlig utveckling om man betänker att många av våra vardagsföremål

kräver koppar för att fungera. Den genomsnittliga bilen består till exempel av drygt 20 kilo koppar. Ett nytt snabbtåg kräver upp emot två ton koppar för att få upp farten. – Koppar spelar en viktig roll när det gäller EU:s ekonomiska och hållbara utveckling, fastslår John Schonenberger, ECI:s vd. Koppar kan även bidra med positiva miljöeffekter. Ett ton koppar som används i till exempel elektriska produkter och i applikationer för förnybar värme eller kyla har potential att bidra till minskade utsläpp av koldioxid med 200 ton per år. Eftersom koppar går att återanvända fullt ut med bibehållna egenskaper finns stora möjligheter att säkerställa tillgången på koppar genom återvinning av kopparskrot i olika former. Något som också görs. Enligt en undersökning av Internatio-

Tillverkningsindustrins behov av koppar ökar hela tiden.

nal Copper Study Group, publicerad i april 2012, är nära 45 procent av alla koppar som används i Europa återvunnen. – Det råder ingen brist på livscykelanalyser för koppar. Genom åren har ett flertal genomförts av fristående konsulter och forskare som har fått söka fakta i litteratur, miljörapporter, offentlig företagsinformation, och andra öppna källor av skiftande kvalitet. Nu kan vi tack vare den genomförda livscykelanalysen faktiskt erbjuda kvalitetssäkrade data, säger Pia Voutilainen, direktör på SCDA (Scandinavian Copper Development Association) som även kan konstatera att resultaten från de tidigare analyserna skiljer sig högst väsentligt från den nu presenterade. – Delvis beror det på att vi i vår analys har tagit hänsyn till att framställningen av koppar även resulterar i efterfrågade biprodukter som guld, silver, molybden och svavelsyra. Den energiförbrukning och de utsläpp som är kopplade till dessa ska naturligtvis inte belasta kopparprocessen. Rapporten finns tillgänglig på www.copper-life-cycle.org.

WUKO Sprinter – falsslutare Bara 19 kg och packad med finesser: Justerbart tryck Två hastigheter Fram- och backläge, kör slutaren tillbaka ned för falsen Sluter krökta skivor, konvexa och konkava, ned till 0,6 m radie Automatstopp, stannar där plåten tar slut

WUKO 28

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

– alltid i framkant

YTOR Ytor L Sporre AB Tel 046-130960, fax 046-139612. E-post: info@ytor.se websida: www.ytor.se


Dubbla roller

Agility Agility är den största hundsporten i Sverige och går ut på att en förare handlar en hund runt en hinderbana. Snabbaste hund med minst antal fel vinner. Det finns tio olika hindertyper, till exempel hopphinder, tunnlar, slalom och gunga. Förarna är både män och kvinnor i olika åldrar. Alla förartyper tävlar mot varandra, både individuellt och i lag. Hundarna är dock indelade i tre storleksgrupper, så att hinderhöjden kan anpassas efter hundens mankhöjd.

Segertippade Patrik Rosendal och Sam gjorde två snabba och felfria lopp under agility-SM.

Varje år arrangeras SM av Svenska Brukshundklubben. Och den 27–29 juli kommer för första gången ett stort internationellt agilitymästerskap att äga rum i Sverige, nämligen European Open i Kristianstad.

Patrik är svensk mästare i agility Sedan flera år tillhör plåtslagaren Patrik Rosendal, på medlemsföretaget RMM-Byggplåt i Järfälla, den svenska agilityeliten. Och i år vann han äntligen det åtråvärda individuella SM-guldet, med sin egenuppfödda shetland sheepdog Sam.

Text & foto: Mari Edman

Det var på agility-SM i Borlänge den 17 juni som Svenska Brukshundklubbens ordförande hängde den individuella guldmedaljen i storleksklassen medium runt segertippade Patriks hals, efter att han och hans shetland sheepdog Sam hade gjort två otroligt samspelta och snabba lopp under den spännande tävlingen. Nu är det 13 år sedan Patriks sambo, Lisa, fick honom att gå en nybörjarkurs i agility med hennes hund, Zita. Och efter en hemsk första tävling, då Zita hoppade och bet sönder Patriks skjorta, bytte han så småningom intresse, från bilsport till hundsport, och tog över tävlandet med Zita. – Det bara blev så. Agility är enklare och billigare att pyssla med på hobbynivå. Men där är jag ju inte riktigt längre, utan i dag tar agilityn både mycket tid och kostar en massa pengar, säger Patrik.

marsäsongen för att tävla. Och till vardags jobbar alltså Patrik som plåtslagare i familjeföretaget RMM-Byggplåt i Järfälla sedan många år. När han har tillverkning i verkstan får hundarna följa med till jobbet. Patrik tycker att det går alldeles utmärkt att kombinera plåtslagaryrket

Uttagna till landslaget

Fyra hundar

Hemma hos honom, Lisa och deras två söner i Knivsta bor just nu fyra hundar. Tillsammans åker familjen land och rike runt mer eller mindre varenda helg under som-

med just hundar och agility. – Jag kan styra min arbetstid mycket själv och kan ta ledigt för tävlingar om det behövs. Både jobbet och hundpromenaderna i skog och mark håller mig i form. Fast agilityn är inte en så fysiskt krävande sport för föraren, utan det handlar mer om att göra korta rushar, beskriver Patrik. Guldmedaljen på årets agility-SM är inte den enda mästerskapsmedalj som Patrik har vunnit. Tillsammans med Zita tog han brons redan 2008 och både med henne och sin andra hund, Ina, har Patrik vunnit flera lagmedaljer på SM, NM och VM. Senast på årets SM, då han och Ina tog lagsilver i storleksklassen small. Det blev deras sista tävling, men tioåriga Ina kommer förmodligen att fortsätta att tävla lite med äldste sonen Robin, elva år.

SM-guldmedaljörerna.

– SM-guldet gör att jag får motivation att satsa vidare. Sam SM-debuterade förra året, men var inte riktigt mogen då. Nu hade jag tränat ett helt år för lyckas hela vägen. Och Sam har gått ruskigt bra under hela försäsongen. Så bra att Patrik och Sam kommer att representera Sverige på European Open i Kristianstad i juli. Dessutom hoppas Patrik att de kommer med till NM i Norge i augusti och VM i Tjeckien i oktober.

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

29


korsord

MOT FÖRNUFTET

GER SANNOMÖBELLIK VIRKE

ANLAG FRÅN FÖRÄLDER

KAN MAN AV VREDE

DEN ÄR EN KLASS- GOLVAD INDIVID

ANFALLET INLEDER RAMSA FIRAS

TÄCKER GRANSKOGSMARK

13/2

TJECKGRANNAR DONERADES HÄNGSKÅLAR

ANVÄNDS TILL GARN DE ÄR GRUNDLÄGGANDE LÄROSATSER

KRAFTORD LEDNING

EN FLEMING FÅNGEN

ÄNGSLIG

URGAMMALT BRÄNSLE

|

MED SAMMA INSTÄLLNING TENDERAR DAGAR LÄTT ATT BLI TILL VARDAGS

VIETNAMGRANNE

OMTYCKT ÄPPLE SIST I BÖN

ELÄNDIGT

|

HÖRS VINDEN FALL

APAT EFTER

FJÄLLIG FRUKT

FOTO: BIRGER LALLO

PAPPA

°

BRUKAR BÄRARE

P Ö S A

STÅR FÖR INGENTING

SPADET SKÄMTET KATTHULTS- GAMMALDAGS KILLE BYXOR REGNSKYDD TORKHUS FÖR SÄD

SPÄNNER OM LIVET

˙

GÖRA FÖRLÄGEN

KLETIG VÄTSKA I TRÄDSTAM

°

LINGON STRESSAD

TROS KRETGE LYCKA SAR

VÄLJA BLIR STAD MED A

SKRIVER VEMODIG POET UTFORSKAR RYMDEN

AVSKILJA

LERGODSPIPA

ÄR VÄL BUSFRÖNA

FLAMMA

SYDON

TILLBAKADRAGEN

GUILLOUFIGUR OFÖRSKÄMD

KAN MAN BILEN GRÄSLITEN ÄTANDE TOMTE ANTILOP

GALLRAD

KAN GÅ ÖVER VATTEN NÅGOT ATT SKÄMMAS ÖVER

GÖR VÄRK CHIFFER BIFLOD TILL DONAU

LIKNAR INTE BLEV BENÅDAD OBSERVERAD

KÄNNAS KALL

BÖNAR

FOTO: BIRGER LALLO

Månadens korsordsvinnare: Läjets Plåt AB, Träslövsläge, Jarl Alenius, Gideå, Ingrid Osterling, Tyresö, Gunnar Belin, Norsborg, Lennart Sjövall, Vallda, Rolf Sandström, Falun, Anna-Lisa Svärd, Frösön, Falkenbergs Plåtslageri, Falkenberg, Bertil Andersson, Mariannelund, Plåtskolan Kattegattgymnasiet, Halmstad Se den rätta korsordslösningen nr 4, 2012 på sidan här intill.

30

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

INSPIRERAD © AB RIGNELL-ZANDER

Korsordslösningen vill vi ha in senast den 15 augusti 2012. Namn........................................................................................... Adress........................................................................................... Postnr........................................................................................... Postadress..................................................................................... Lösningen skickas till: Plåt & Vent Magasinet • Box 47235 • 100 74 Stockholm


nyHet!

Korsord 4-2012 Korsordslösning Nr 4, 2012

ISLÄNNINGEN FRODE

V I P O R E S L T A R G A E D N S E

STRÄVAR REAKTIONÄR

HÄRDEN DÄMMER I BÄCKEN

FÖRKROSSADE SKRITTA

˙

TILLREDA KLARGJORT

FRISTÅENDE

DYRKAR STRÄNEJ RÄTT- GASPEL TROGEN

V Å R E N

T K A A N N A T E] L Ä A T E R N A ]T K A P I R Å K R MœV A A T I S ° L T A A Ä G © B R O T T A V G U D

PVF KalKyl Ventilation

MAGER MÖ

TRYCKSTIL I ROMERSK ANDA

GE ANSES ILVÄRN HUNDAR ÖVRE VARA GRÄNS

TORS MAKA HÖJER ARTIST

VIK I VÄNERN FÖRE OMEGA

MISS ELLER SKISS

SÄLLSYNT GIRAFFDJUR SLÅR MAN MED

GÅR VID FARA VILL STREBER

]

S Å K L A © R E EN BEHAGETS GUDINNA

FÖRNUFTSVIDRIG

GENMÄLA TRÄFÄRG

BLIVIT LEVER TRÄNA PÅ SINA DESS AVYTTRAT LASTER ARM ÄR LÅNG

°

A D B T U B E S U B B B R E T R Ä D S I V D E T P A R R O S F I T A L A O V I S P L A T P A R A

FATTIGT

SES I IS GER NYA KRAFTER

AMPERE KORT

|

GICK TIDIGARE I ROM SPELADE DAMKAMP

R VADARFÅGLAR

°

ÄR BRA ATT HA PÅ DET HALA

Ä KAVALKADER LEKPLATSER

ÄR STRAFFBART UTHUS LEVER FÖR SIG SJÄLV

ÄR EGENDOM KOMMANDE

KAN GE VÄGLEDNING BÖR EJ VIKTIG AKT VARA FINNA SIG I

GER VALFLÄSK

S A N D L Å D O R

°

ÄR ALDRIG ENFALDIGT KRIA AV KLASS ILLASINNAD

FOTO: OLGA RIGNELL

°

PÅGÖR KORT- VERKAT OXE OBSERIBLAND VERA

F L E S S Ä G R E V Y E R G O L E N A P A D A A K O R E T N L I V A N D E T A L L D A T E R A D L E R E R A N E R A N

TAVLA MEN INGET KONSTVERK

]

F A N S L ™ U S T A MED EN SÅDAN GÖR MAN RENT PÅ DÄCK

O S K A R P

]

°

SAMMAN- SUDDIG KOPPLA

]

HIT IN GÅR MAN FÖRST

ÅKER TUR OCH RETUR

MAKAK INGA BRA VANOR

DEN SVIDER I SKINNET

KUNGSBACKAFÖRSAMLING

BLIR UPPGJORDA

MOTRÄD VISAR TID I SOLUR

MOT BOTTEN

Exakt och enkelt. Enbart digitala handlingar.

© AB RIGNELL-ZANDER

Specialanpassat för ventilationsbranschen.

Plåt & Vent Magasinet – en medlemsförmån sedan 1909

PVF Kalkyl är enkelt! Så här gör du: 1. Läs in ritningen. 2. Välj arbetsmoment. 3. Fyll i och markera på ritningen för att få ut längd och antal. 4. Ange timlön och eventuella påslag.

Men du kanske ändå vill ha ett eget exemplar av tidningen? Passa på! Teckna en helårsårsprenumeration, 11 nummer, för endast 360 kronor, exklusive moms. Skicka ditt namn och adress till: kerstin.grahn@entreprenorforetagen.se eller faxa din beställning till: 08-616 00 72.

Plåt & Vent Forum AB Kom igång! Skicka förfrågan om demovisning till patrik.calen@pvf.se.

TIDNINGEN FÖR PLÅT-, VENT- SAMT STÅL- OCH LÄTTBYGGNADSBRANSCHERNA

Prenumerationsplugg_90x130_forslag.indd 3

www.pvf.se/kalkylprogram 2012-04-20 06:54


vinjett

PLR-medlem

Kontakta gärna våra företagsrådgivare: Hans Bergström Region 1, Umeå Telefon: 090-71 82 65 E-post: hans.bergstrom@entreprenorforetagen.se Hans är rådgivare i arbetsgivar- och branschfrågor med huvudområdet rehabilitering.

Ronny Nilsson Region 2 och 3, Sundsvall Telefon: 060-16 73 20 E-post: ronny.nilsson@entreprenorforetagen.se Ronny är företagsrådgivare i arbetsgivar- och branschfrågor.

Alexander Iliev Region 4, Stockholm Telefon: 08-762 75 93 E-post: alexander.iliev@entreprenorforetagen.se Alexander, som är utbildad jurist, är företagsrådgivare på kansliet i Stockholm.

Göran Hallin Region 5, Linköping Telefon: 013-25 30 64 E-post: goran.hallin@entreprenorforetagen.se Göran är rådgivare i arbetsgivar- och branschfrågor med huvudområdet företagsekonomi.

Magnus Fredman Region 6, Göteborg Telefon: 031-62 94 21 E-post: magnus.fredman@entreprenorforetagen.se Magnus är rådgivare i arbetsgivarfrågor samt ansvarig för mässor och event.

Annika Brännmark Region 7, Växjö Telefon: 0470-74 84 31 E-post: annika.brannmark@entreprenorforetagen.se Annika är rådgivare i arbetsgivar- och branschfrågor med huvudinriktning på ventilation och AMA-frågor.

Niklas Bramsell Region 7, Malmö Telefon: 040-35 25 28 E-post: niklas.bramsell@entreprenorforetagen.se Niklas är företagsrådgivare och jurist och ansvarar tillsammans med Annika Brännmark för region 7.

Entreprenörföretagen Årstaängsvägen 19 C • Box 47235 • 100 74 Stockholm Telefon 08-762 75 85 • Fax 08-616 00 72 E-post: info@entreprenorforetagen.se.

32

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

Aktuellt Entreprenörföretagen i Almedalen Även i år kommer Entreprenörföretagen att finnas på plats under Almedalsveckan, som pågår i Visby mellan den 1 och 8 juli. I samarbete med VVS Företagen och Svenska solenergi kommer vi bland annat att arrangera ett seminarium med titeln ”Solvärme – från symbolvärde till hållbar energiförsörjning och god samhällsekonomi”. Syftet med seminariet är att visa att det händer mycket inom detta område, men att mer kan och bör ske nu. Våra branscher är miljöbranscher och har varit med om att ersätta miljöovänliga uppvärmningssystem tidigare. Nu kan vi vara med och möjliggöra storskalig installation av solenergi för uppvärmning. • Dag: Onsdag 4 juli • Tid: Klockan 13.15–14.15 • Plats: Teaterskeppet i Visby hamn

Miss i förra numret

På produktnyttssidan, i nummer 5 av Plåt & Vent Magasinet, presenterades av misstag Isovers produkt Climaver, vilket är en kanalskiva med glasullsboard. Produkten består av isoleringsmaterial som viks ihop för att användas som kanaler för ventilationsändamål. Vi har tidigare skrivit om denna produkt, och likaså tidningen Energi & Miljö som även har låtit testa produkten i laboratorium. Produkten uppfyller inte alls de kvalitetskrav som bör ställas på en produkt för ventilationsändamål, och problem uppstår bland annat ur täthets-, brand- och hållbarhetssynpunkt. Från Entreprenörföretagens sida vill vi därför avråda från att använda denna produkt. Har du fler frågor som gäller denna produkt kan du kontakta Entreprenörföretagens rådgivare, Annika Brännmark, på annika.brannmark@entreprenorforetagen.se eller 0470-74 84 31 .

Golf i Omberg Den 6 september är det dags för Entreprenörföretagens årliga golftävling. Platsen är som vanligt, och på mångas begäran, Ombergs Golf mellan Ödeshög och Vadstena, där det finns möjlighet för inkvartering i Ombergs GK:s hotellanläggning som ligger i direkt anslutning till den vackra banan. Tävlingen är som vanligt slaggolf med kanonstart och den inleds klockan 09.00 torsdagen den 6 september. Vi spelar i A- och B-klass, men den som har lägsta nettoscore oavsett klass blir Entreprenörföretagens mästare och får sitt namn på den åtråvärda bucklan. Den som inte vill missa gemenskapen kommer den 5 september för att prova på banan och umgås lite längre tid med likasinnade. Greenfee och middag på onsdagen betalar var och en. Det finns ett paket att boka innehållande greenfee onsdag, pyttipanna och en öl för 450 kronor (ange Golf med Entreprenörföretagen). Efter avslutat golfspel väntar en lunchbuffé i golfrestaurangen och därefter en uppfräschande dusch och kanske något uppfriskande. Prisutdelning och middag blir det klockan 19.00. Frågor besvaras av: Åke Johansson på 070-330 29 99, ake@thuresplat.se, eller Kerstin Grahn på 08-7627595, kerstin.grahn@entreprenorforetagen.se.


vinjett

PLR-medlem

Aktivitetskalender Mer om det nya avtalet Den 25 maj skrevs ett nytt avtal mellan Plåtslageriernas Riksförbund, VVS Företagen och Svenska Byggnadsarbetareförbundet, för tiden den 1 april 2012–31 mars 2013. Information om vad avtalet innehåller har skickats ut till samtliga medlemsföretag och finns även på hemsidan efter inloggning.

JULI 1-8

AUGUSTI 23-24 Regionrådsmöte Föreningen Väst, Mollösund 29

Semesterkassan Som tidigare har meddelats ska semesterkassan avvecklas senast vid 2012 års utgång. Mer information om innebörden av detta finns för medlemsföretagen i ArbetsgivarINFO A3/2012 som finns att läsa på hemsidan. Samtliga medlemsföretag handhar själva semesterpengar för semesteråret 1 april 2012 till 31 mars 2013.

Får du ditt nyhetsbrev?

Almedalsveckan i Visby

Styrelsemöte Byggnadsplåtföreningen, Stockholm

SEPTEMBER 6

Entreprenörföretagens årliga golftävling

Har du frågor kring kurser eller andra frågor eller önskemål kring kursutbudet, kontakta Kerstin Grahn på kerstin.grahn@entreprenorforetagen.se eller via fax 08-616 00 72.

En gång i månaden skickar Entreprenörföretagen ut ett digitalt nyhetsbrev med aktuell information till alla medlemmar. Därför är det viktigt att vi på kansliet har en korrekt e-postadress till dig. Så om du inte har fått nyhetsbrevet har du säkert inte uppdaterat dina kontaktuppgifter på ett tag. Om så är fallet kan du skicka dina nya uppgifter till info@entreprenorforetagen.se eller ringa på 08-762 75 85.

Entreprenadindex På grund av upphovsrättsliga skäl är vi förhindrade att återge ENTREPRENADINDEX i Plåt & Vent Magasinet. Utförlig information om ENTREPRENADINDEX och en excelmall för uträkning av indexförändringar finns på: www.entreprenorforetagen.se/medlem/entreprenad/entreprenadindex.

t agasine n M t n e V Plåt & renörföretage trep re och En lla läsa a r a k s ön

n ö k s n e mar! som

Nästa nummer kommer den 31 augusti.

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

33


medlemsförsäkring vinjett

Vem tänker på dig? Som företagare är det du som måste tänka på din egen trygghet. Se till att du har ett bra skydd om det händer dig, någon på företaget eller någon inom din familj något – så att ni har en bra ekonomisk trygghet. Vi på Säkra får tyvärr alltför många telefonsamtal när olyckan redan har hänt, och ni står där – oförsäkrade eller felförsäkrade. Nedan följer en sammanställning av de försäkringar som går att välja på i ”medlemspaketet”. Säkra hjälper dig gärna med råd för att du ska hitta rätt nivå på det försäkringsskydd som du behöver. • Livförsäkring: En trygghet till familjen, kompanjon- eller nyckelmannaförsäkring som ger en ekonomisk säkerhet vid dödsfall. • Olycksfallsförsäkring: Om ett olycksfall leder till invaliditet utbetalas ersättning i proportion till din invaliditet. Du kan också få ersättning för kostnader och eventuella inkomstförluster som uppstår i samband med olycksfallet. • Familjeskydd: Skulle du avlida utbetalas försäkringsbeloppet 6 000 eller 12 000 kronor månatligen under fem år till efterlevande. • Sjukförsäkring: Blir du långvarigt arbetsoförmögen kommer du att märka hur inkomsten krymper. Denna försäkring utbetalas efter tre månaders karens tills du åter är arbetsför eller som längst i 36 månader. • Barnförsäkring: Om ditt barn skulle bli handikappat på grund av ett olycksfall eller sjukdom begränsas ofta möjligheterna framåt i livet. Samhällets skyddsnät är begränsat när barn blir handikappade. • Yrkeskapital: Ett skadat knä kan innebära att du inte längre kan arbeta som till exempel plåtslagare. Blir du arbetsoförmögen och försäkringskassan anser att du kan verka i ett annat yrke, då utbetalas Yrkeskapitalet. • Sjukvårdsförsäkring: Sjukvård på dina och dina anställdas villkor, ger rätt till specialistvård och snabba operationer/behandlingar. Ingen hälsodeklaration behövs.

Samtliga försäkringar gäller dygnet runt oavsett om du arbetar eller är ledig. Fullständiga villkor, priser med mera hittar du på http://epf.sakraaffinity.se. Tveka inte att kontakta oss för att gå igenom ditt försäkringsskydd. Vi har ett samarbete med Säkra Göta som hjälper oss i dessa viktiga frågor.

Vad ingår i FORA? Som arbetsgivare är du skyldig att ta hand om din personal. Har du kollektivavtal så finns det fem försäkringar som ingår i ”FORA-paketet”. Har ni inte kollektivavtal så behöver ni teckna eget grundskydd för personalen. • TGL Tjänstegruppliv som utbetalas med 264 000 om den anställde skulle avlida (avtrappas från 55 år) och 88 000 per barn som är under 21 år (avtrappas från 17 år). • TFA Trygghetsförsäkring arbets-

skada utbetalas om den anställde råkar ut för en skada under arbetstid eller på väg till och från arbetet. • AGS Avtalsgruppsjukförsäkring som förstärker försäkringskassans utbetalning från dag 15 till dag 36. • Avtalspension inbetalas med en premie på 4,5 procent på lönedelar upp till 34 125 kr/mån och med 30 procent på lönedelar däröver. • Omställningsförsäkring vid arbetsbrist.

Som medlem i Entreprenörföretagen har du möjlighet att kostnadsfritt anlita Säkra för att se över ditt försäkringsskydd när det gäller dig, din familj eller dina anställda.

Kontaktuppgifter till Säkra

fax: 060-12 97 40 Box 100, 941 23 Piteå info@sakraaffinity.se

34

plåt&vent magasinet . nr 6/7 . 2012

Martina Henriksson 070-10 98 007 martina.henriksson@sakra.se

Lotta Sollander 070-10 98 010 lotta.sollander@sakra.se


Grön takplåt i många kulörer

www.armat.se

På den varmgalvaniserade plåten läggs flera rostskyddande skikt och därefter ett extra tjockt toppskikt med hård yta. Resultatet blir takplåt med extra lång livslängd, vi garanterar 20 år. Plåten är mjuk och formbar vilket innebär att inga uppdrag är omöjliga. Det finns dessutom flera färger att välja mellan.

Nspired by Nature – framtiden är redan här

AMS redan idag uppfyller de nya miljökraven REACH som träder i kraft 2016. Det innebär bl.a. att de inte innehåller några kromater eller tungmetaller och att tillverkningsprocessen är miljöanpassad. De har dessutom genomgått SundaHus Miljödatabedömning.

Armat AMM och AMS tillverkas av Arcelor Mittal – en av världens största tillverkare av kvalitetsstål. Innovativ forskning och utveckling har resulterat i att produkter som AMM och

Läs mer om hur ArcelorMittal arbetar med miljöfrågor genom att skanna QR-koden.

Säljs genom ett samarbete mellan Armat och Bevego. Som plåtslagare får du därmed bästa service. www.bana1.se

Armat AMM och AMS är den nya generationen takplåt, utvecklad för vårt tuffa nordiska klimat och med hänsyn till naturen.


B-posttidning Plåt & Vent Magasinet Box 47235 100 74 Stockholm

linda b | v i f ö re n k l a r b y g g a n d e t

Lindab GreenCoat En ny generation lackerad stålplåt.

GreenCoat är ett patenterad koncept för organisk ytbeläggning. Kontroversiella lösningsmedel har ersatts av förnybara, reaktiva lösningsmedel som framställs av naturliga oljor. Konceptet medför en rad fördelar så som en minskning av irriterande och illaluktande lösningsmedel, färgfilmens mekaniska tålighet förbättras samt förmågan att motstå väder och vind. Ur miljösynpunkt är GreenCoat fördelaktig eftersom den reaktiva spädaren framställs från förnybara råvaror. För mer information, besök lindab.se GreenCoat® är ett av SSAB registrerat varumärke och ett patenterat koncept för organisk ytbeläggning.

Plåt & Vent Magasinet nr 6/7 2012  

Plåt & Vent Magasinet, som grundades 1909, är Sveriges enda branschtidning som vänder sig till aktörer och intressenter inom byggnadsplåtsla...

Advertisement