Page 1

= ⸓ X


2.0 ?


Creatief ondernemen in de wereld van 2.0 en sociale media Om te kunnen vermenigvuldigen moet je eerst kunnen delen. Wat kun je aan je klanten geven, waardoor zij succesvol zijn en dat weer met jou willen delen. Er zijn vele voorbeelden van deze manier van denken en werken.

Flickr.com foto’s delen met publiek, vrienden of familie groepen rond fotografie onderwerpen maar ook onderwerpen e.d. miljoenen gebruikers, meer dan 2 miljard foto’s


2-0 ?


Deze “2.0� visie brengt bedrijven op een 2-0 overwinning. Zeker waar dat samen gaat met het inzetten van de juiste mensen, middelen en methoden in de juiste markten.

In vele markten is het overleven en vechten op prijs, wat ten koste gaat van marge, rentabiliteit en dus ook innoverend vermogen. Deze omstandigheden vragen om een hoge mate van creativiteit van de ondernemer. Eigenlijk vraagt het om telkens weer te geloven dat het onmogelijke mogelijk is.

Twitter microblog, 140 karakters om ervaringen te delen nieuwsmedium conversatie


Creatief ondernemen

C

a e r

t e ti

p d ij

k r e


Wanneer we terugkijken naar het agrarisch tijdperk was er veel afhankelijkheid van de natuur en zorgden de mensen dat ze spaarden om slechte tijden te overbruggen. Daarna kwam de uitdaging van het industriële tijdperk wat een andere vraag stelde aan de mensen en de ondernemers. Zware werkomstandigheden, uitvindingen, slimme machines, vervangen van handarbeid en daarmee het persoonlijke vakmanschap. Overproductie en als antwoord marketing.Door de electronische omwenteling gingen we van massacommunicatie naar veel informatiemogelijkheden en een nieuw tijdperk waar de computer centaal staat en stond. En met al deze mogelijkheden en nagenoeg integreren van tijd en plaats is het de uitdaging om creatief te zijn en telkens weer nieuwe kansen te zien en te pakken. Dit is waar de ondernemers van nu voor staan. Versterkt door de economische crisis.

hierisministerverhagen.nl Minister van Buitenlandse Zaken deelt zijn ervaringen en locatie dialoog met geïnteresseerden (o.a. via Twitter) organiseert ook bijeenkomsten om ‘digitale contacten’ te ontmoeten


Mindset Het gaat erom of de aandacht gaat naar de problemen of naar de mogelijkheden!


Een kritische factor om succesvol te zijn, is het hebben van een positieve mindset. Dat is hoe je standaard, vanuit jezelf naar dingen kijkt. Er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden: fixed of growth. Je gaat uit van wat niet mogelijk is of je gaat uit van wat wel mogelijk is. Waar gaat je aandacht naartoe.

wijbouweneenwijk.nl gemeente realiseert een nieuwe wijk inspraak en participatie van burgers community


Creatief ondernemen MIER

hoge kwaliteit delen

VLINDER

geen technologie hoge fysieke inspanning

hoge adaptie technologie

niet delen

niet delen

RUPS

geen adaptie

LUISTERVINK veel technologie

ada p t i e v a n t e c h n o l o g i e

delen

wel delen maar zonder wederzijds belang


En wat het nog een stapje ingewikkelder maakt is de wetenschap dat wij als mensen meer dan 95% van wat we doen, op de automatisch piloot doen. Dus we zijn ons maar bewust van 5% van hoe we denken en doen, fixed of growth. Een heuse uitdaging om ook je bewust te worden van wat we allemaal zomaar doen en daar ook positief mee omgaan. Zelfmanagement is een basiskwaliteit voor succesvolle ondernemers en leiders. Een interessante manier om stappen te zetten, is om te denken in termen van 10x je doel in plaats van 10% meer van wat je je voorstelde. Zo’n vergroting lokt uit om de grenzen echt te verleggen en sterk in mogelijkheden te denken. Neem een doelstelling voor 2010 en maak deze eens 10 x groter.

Bolletje co-creatie met klanten om tot nieuwe producten te komen winnend idee wordt ook echt geproduceerd jaarlijkse innovatie


delen

Creatief ondernemen

ada p t i e v a n t e c h n o l o g i e


Voelt u de uitdaging en ook de noodzaak om anders te gaan denken. Misschien zelfs om de grenzen echt te verleggen en je te realiseren dat binnen de bestaand kaders 10x een gedachte is, die je niet kunt bereiken door te doen wat je deed. Want dan krijg je toch nog steeds wat je had.

Onderzoek nu eens ander manieren van denken en werken. Co-creatie, samen met anderen, aanvullend, elkaar versterken en samen in de markt staan in dat moment met die mensen. Hoe is het dan vanuit de visie vanuit 2.0. Want als je veel geeft ontvang je ook veel. Alleen heb je het niet onder controle.

KLM Bluelab innovatieplatform sinds 2007 1.500 ideeĂŤn, 4.500 reacties ondernemen doen we samen


hoge kwaliteit authentiek leiderschap

hoge kwaliteit authentiek leiderschap

UIL

DOLFIJN

formele organisatie

exibele innovatieve organisatie

behoudend leiderschap

behoudend leiderschap

BEVER

formele organisatie

VOS

exibele innovatieve organisatie

flexibele innovatieve organisatie

inspirerend authentiek

Creatief ondernemen


Je gaat op een andere manier met vertrouwen werken aan waar je in gelooft en geeft de wereld om je heen wat ze nodig hebben in het vertrouwen dat je volop ontvangt. We zien in de wereld van 2.0 denken de relatie tussen mate van adaptie van technologie en mate van bereidheid om te delen. Een beetje de weg van rups naar vlinder. Van intern gericht naar extern geleefd. En in het ondernemen zien we de parallel van de mate van flexibiliteit en innovativiteit in relatie met inspirerend en authentiek leiderschap. Van de hardwerkende bever naar de creatief samenwerkende dolfijn.

Sonnema - Home of Comedy Youtube filmpjes zelf voorzien van ondertitels On Tour (landelijke tournee) Website, bijeenkomsten, voorstellingen


inspirerend authentiek

Creatief ondernemen

flexibele innovatieve organisatie


Wanneer we dan aan de slag gaan komen we in het denken van dromen, durven en dan doen. Daar zitten de aspecten willen en kunnen, als vanzelfsprekend in. Willen we nog niet of kunnen we nog niet, dan leren we dat gewoon. We onderzoeken dat en gaan daar creatief mee om. Vol vertrouwen dat wanneer we delen we ook zullen vermenigvuldigen.

Meer links zijn hier te vinden.

Doen dus:

ING webcare Twitter account ondersteuning voor gebruikers dialoog over storingen en vragen


Even voorstellen: Kees Kuijlman to Move Managementpartners ondernemer managementontwikkeling focus samen succesvol zijn creatief denker van 1.0 naar 2.0 co-creator roots: graďŹ sche industrie


Even voorstellen: Peter van Teeseling crossmediaspecialist ondernemer connector lifehacker co-creator roots: graďŹ sche industrie


Creatief ondernemen en web 2.0  

Handout van interactieve sessie met Atex en Leonard op 28 oktober 2009

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you