Page 1

eveld, Elim, Nieuwlande, Nieuw Mosco ollandsch u en H n i s Noo ati r g t n rdsc j hi c s r e hes v d la ch b d n ut Maa

pagina 7

pagina 9

pagina 13

pagina 14

35e jaargang mei 2013

Speeltuinloop Hollandscheveld groot succes met 400 deelnemers

De 27e prestatie wedstrijdloop was op 5 juni weer zeer geslaagd, onder een stralende zon werd er om de ere prijzen gestreden. De jeugd begon om 18.00 uur als eersten hier deden weer veel kinderen uit Hollandscheveld aan mee, en daarna volgden de senioren met de 5 km hier hadden zich ruim honderd dames en heren voor ingeschreven. Alwin Hoorn uit Ruinen was met een uitstekende tijd van 16.56 eerste gevolgd door Bastiaan Zandbergen uit Hoogeveen en Jelmer Bult uit Hoogeveen bij de dames was Bianca Martens uit Hollandscheveld de snelste. Hierna kwamen de lopers voor de 10 km in actie hier was Gert Jan de Haan uit Noordscheschut de snelste in een tijd van 35.40 en op ruim één minuut gevolgd door Martijn van Goor uit Hardenberg en de plaatselijke favoriet Alfonds Batrick werd derde. En bij de dames was Anneke Tichelaar eerste. Volgend jaar zal de loop zijn op 4 juni dan vanaf de nieuwe speeltuin.

Ook nog een dank naar alle sponsoren vrijwilligers en buurtbewoners voor het slagen van dit loopfestijn.

Grandiose opening speeltuin Hollandscheveld

Op 3 juli 14.00 uur was het dan zover de officiële opening van de prachtige nieuwe Speeltuin in het trambosje werd een feit. Petra Postuma de Boer vertegenwoordiger van Woonconcept die de speeltuin zo mooi heeft laten worden kreeg de sleutel van de brandweerman die de sleutel met een loeiende sirene van de brandweer auto had gebracht deed het hek open. En toen werd het een groot feest in de speeltuin ruim 500 kinderen ouderen en belangstellenden keken hun ogen uit zo mooi vonden ze alles. Vooral het oppas gebouwtje het pierenbad en de Airtrampoline werden met grote ogen bewonderd.

De 10e Avondfiets4daagse in Hollandscheveld In de week van 29 juli t/m 01 augustus staat er weer de jaarlijkse avondfiets4daagse gepland. De organisatie heeft ook voor dit jaar weer 4 prachtige routes uitgezet door de omgeving van ons dorp, met onderweg natuurlijk weer koffie of fris en op de slotdag een uniek aandenken. De start is telkens vanaf 18.00 uur vanuit het “Jeugdcentrum” het Hoekje 51 in Hollandscheveld. Voor nadere informatie kunt u bellen met Henk Schonewille tel: 0528-343332, of met de fam. Veuger tel: 0528-342724.

De kinderen konden zich deze middag uitstekend vermaken in de speeltuin want het weer liet zich gelukkig van de goede kant zien. Ook was er deze middag een snackwagen een ballonnenclown en 2 dames die de kinderen schminkten. En de eerste dagen na de opening was het zo druk dat het pierenbad haast te klein was maar de kinderen losten dat met elkaar heel goed op want dan gaan er wel weer een groep op de mooie speelattributen aan het spelen. Ook wil het bestuur langs deze weg iedereen die heeft meegeholpen aan het realiseren van de nieuwe speeltuin met name Woonconcept hartelijk danken. En natuurlijk mogen wij al onze vrijwilligers ook niet vergeten ook allemaal bedankt.


2

Mei 2013

Jubileumconcert

Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld

Het Meer van Galilea in Drenthe 2013 is verschenen op dvd Hollandscheveld - Op Hemelvaartsdag 2013 is voor het vierde achtereenvolgende jaar Het Meer van Galilea georganiseerd. Ruim 8000 bezoekers hebben dit evenement bezocht.In 2010, 2011 en 2012 heeft de organisatie een dvd laten maken van dit evenement. Ook in 2013 zijn er video opnames gemaakt van dit evenement en van deze opnames is een dvd samengesteld. Onderdelen op de DVD 2013: * Compilatie van de avond. * De opbouw van Het Meer van Galilea. * Het verhaal van de arbeiders in de wijngaard * 6 sprekers met hun eigen verhaal

Hoogeveen - Vrijdagavond 24 mei vierde Het Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld, onder leiding van Frank Kaman, het 30-jarig jubileum met een jubileumconcert, In de Opgang aan de Alteveerstraat 105 in Hoogeveen. Gekozen was voor deze kerk, omdat er een goeie akoestiek in zit, waar alle medewerkenden en het in grote getale aanwezige publiek goed van hebben kunnen genieten.

Heeft u nieuws of aankondigingen vanuit uw omgeving, vereniging of organisatie: Schrijf er over en stuur uw bericht naar:

a.z.vds.benjamins@home.nl 0528 - 341451 Inleveren copy: t/m 21 juni 2013 Later inleveren in overleg Aanleveren: - Tekst in Word document - Foto’s onbewerkt en zo groot mogelijk in jpg. formaat voor evt. vragen hierover info@drukkerijvuurijl.nl 06-20178714)

colofon Volgende uitgave van deze krant: 29 juni 2013 inleveren copy: t/m 21 juni E-mail: a.z.vds.benjamins@home.nl redactie leden: Hennie Luchies Diana Huizing Dorinda v/d Sleen Marja Vos Anja van der sleen Freek Strijker

0528-343932 0528-341451 0528-343917

Foto’s : Anja van der sleen

0528-341451

Freek Strijker

0528-343917

Het concert begon om 20.00 uur met het mooie lied ‘In His Love”, wat direct een stevige indruk maakte. Na de opening door de voorzitter van het mannenkoor, werd de presentatrice van de avond, Anet DunninkVeneberg geïntroduceerd, die de rest van het concert een ieder voorzag van een duidelijke en informatieve toelichting. Het koor vervolgde met de gedragen liederen “Zum Eingang, Gebed, Agnus Dei en tot slot het Santo, wat samen met Reza vol en warm klonk. De solo van de musici van Synergy die daarna volgde, begon stil met “wees stil voor het aangezicht van God”, daarna een instrumentaal deel waarin Elsemieke den Hartog op de dwarsfluit door de ruimte schalde en eindigde met het krachtige “the Power of Love”. Nadat deze muzikale klanken waren weggeëbd kwam de spinto tenor Reza Ranjazmay aan bod, die niet alleen met veel volume imposant kan zingen, maar ook heel zacht. Een zanger met een volle stem, die uit het hart zingt en een genot is om naar te luisteren. Met de pauze in aantocht zongen de mannen Psalm 116, dat samen met Judith Sportel mooi werd opgebouwd van rustig in het begin naar vol en breed op het eind. Daarna zong het koor Gott nur allein, We liepen samen door het Veld en tot slot, samen met Reza en Judith het Dank sei dir Herr op indrukwekkende wijze, waar de meeste mensen kippenvel van kregen. De medewerking en begeleiding van Synergy bij diverse liederen, zorgde ervoor dat het mannenkoor boven zichzelf uitsteeg. Traditionelere liederen werden met orgel- en pianobegeleiding van resp. Henry Huisjes en Ronald IJmker goed verzorgd uitgevoerd. Na de pauze kwam het koor samen met Reza op gang met profane liederen, zoals het O Pepita, gevolgd door een instrumentale invulling van Synergy, waarbij het publiek spontaan mee ging zingen. Samen met

Verspreidingsklachten: Drukkerij Vuurpijl

Woont u buiten het verspreidingsgebied Voor een abonnement kunt u contact opnemen met Freek Strijker Tel.: 0528 - 343917 Uitgever: Drukkerij Vuurpijl T. 06-20178714 info@drukkerijvuurpijl.nl De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden stukken aan te passen cq. in te korten of niet te plaatsen. De uitgeverij neemt geen verantwoording voor de door de redactie gepubliceerde artikelen.

De dvd is te bestellen via WessCompany audiovisuele productie. Via de website: www.wesscompany.nl/ MVG.html of via telefoonnummer 06 – 23 50 27 84

Carstendijk 64a Elim - T: 0528-36 16 83 - E: info@fietenhaardenenkachels.nl

Kerkdiensten in Hollandscheveld juni 2013

06-20178714

Abonnement:

Synergy kreeg, door hun swingende begeleiding, ook het mannenkoor een andere sound. Reza vervolgde hierop met een vol en hartstochtelijk operalied, die menigeen kippenvel bezorgde. Daarna was het koor weer aan de beurt. Samen met Synergy klonk het Morgenrot sprankelend, gevolgd door het frisse Guter Mond en tot slot Hertog Jan, wat helder en strak gezongen werd. Synergy kwam hierna met een vrolijk argetijns intermezzo, met o.a. Judith die Don’t cry for me Argentina zong en een instrumentale afsluiting van dit gedeelte. Judith was goed thuis in het lichtere maar ook in het klassieke genre, een genot om naar te luisteren. Het koor vervolgde, schier onvermoeid, de avond met Halleluja prijst de Heer, Amazing grace, Walk in de light en March on en tot slot van de avond de climax met Love changes everything. Hierbij werd uitbundig en enthousiast door alle medewerkenden meegedaan, met nog een toegift die de avond compleet maakte. De langdurige en staande ovatie van het publiek in de goedgevulde Opgang, geeft het jubilerende CMH en alle andere medewerkenden een avond om met dankbaarheid op terug te kijken.

Als u deze avond niet persoonlijk heeft mee kunnen maken of u wilt nogmaals de sfeer proeven van deze avond kunt u een dvd bestellen. Ook de dvd's van 2010, 2011en 2012 zijn nog verkrijgbaar. De opbrengst van de dvd gaat naar de Stichting Burning Heart, organisatie van Het Meer van Galilea.

Gereformeerde Kerk Jan Wintersdijkje

Hervormde Gemeente Hendrik Raakweg

7 juli 2013

10.00 uur 19.00 uur

Ds. Rooze uit Hoogeveen Gezamenlijke dienst in HK

Ds. Peschar Ds. Peschar

Ds. V.d. Wind Ds. V.d. Wind

14 juli 2013

10.00 uur 19.00 uur

Ds.Meyer uit Gramsbergen Ds. Peschar uit Hollandscheveld

Ds. Peschar gezamenlijk dienst in GK

Ds. V.d Wind Ds. Mijnheer

21 juli 2013

10.00 uur 19.00 uur

Ds. Scholing uit Hoogeveen Gezamenlijke dienst in HK

Ds. Smit uit Beilen Ds. Van Zanten uit Pesse

Ds. H. Roseboom Ds. Vermeer

28 juli 2013

10.00 uur 19.00 uur

Dhr. G. Brand uit Hoogeveen Ds. Scholing uit Hoogeveen

Kand. Schraal uit Urk gezamenlijk dienst in GK

Kand. Abbink Ds. Mouthaan

4 augustus 2013

10.00 uur 19.00 uur

Ds. Hinderink uit Hoogeven Gezamenlijke dienst in HK

Ds. J.C. Borst Ds. Scholing uit Hoogeveen

Ds. P. Vermeer Ds. H. Vermeer

Ds. Van Veen uit Vriezenveen Ds. Scholing uit Hoogeveen

Pastor Metselaar uit Hoogeveen gezamenlijk dienst in GK

Ds. V.d. Wind Ds. Stelwagen

11 augustus 2013 10.00 uur 19.00 uur

Hervormde Gemeente “Rehobôth“ Riegheidestraat


3

Mei 2013

Roseau kado en lifestyle

OBS viert ‘theater aan het water’! Dinsdag 18 juni heeft de Oostenbrink een feestelijke ouderavond gehouden op en aan het strand van recreatiepark Schoonhoven. Dit theater aan het water kun je vergelijken met een soort Oerol in het klein.

Wij maken ruimte voor wol

Alle 150 kinderen traden op verschillende plaatsen langs het strand op voor hun ouders, familieleden en andere belangstellenden. Een prachtig evenement met kleine spinnen, lieveheersbeestjes, mieren, bijen en kikkers die liedjes zongen.

&

 OPRUIMING KORTING OP ALLE GLASWERK EN BLOEMPOTTEN

50%

Longdrinkglazen Wijnglazen, champagneglazen Kandelaars Allerlei soorten bloemenvazen

Ook voor de kinderfeestjes:

Tevens was Fuifje, het feestbeest aanwezig die met haar vriendjes een feestje wilde vieren. De bezoekers konden bovendien genieten van een flashmob en er werd een playbackshow gehouden met o.a. een rapper, André Rieu en Kiss. Na afloop kwamen een aantal mensen van drumband Juliana de Bazuin alle kinderen en ouders halen van de verschillende locaties, zodat ze achter de muziek aan konden lopen. Mede dankzij het prachtige weer was het een heel geslaagde avond en heeft iedereen ervan genoten!

30 jaar Vakantie Bijbel Dagen in Elim 30 jaar een hele tijd en dat kan niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom wordt er een reünie georganiseerd op13 augustus. In het kerkgebouw aan de Perebomenweg 14. Vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur zijn alle (oud) medewerkers en natuurlijk iedereen die de V.B.D. dagen hebben bezocht van harte welkom. Er worden oude en nieuwe foto’s getoond. Ook heel veel oude materialen en dergelijk zullen tentoongesteld worden. Natuurlijk zullen de liedjes die aangeleerd zijn daar ook te horen zijn. Laat je verrassen en kom gewoon even een kijkje nemen om oude herinneringen op te halen. Vanzelfsprekend staat de koffie en thee klaar voor de bezoekers. De ervaring leert dat het een hele klus is om meer dan 800 adressen te achterhalen van de (oud) medewerkers en/of bezoekers. Als er zonder opzet geen uitnodiging is verstuurd aan personen die wel als medewerker of bezoeker actief zijn of zijn geweest bij de Vakantie Bijbeldagen: u bent van harte welkom! Commissie Vakantie Bijbeldag



vanaf € 0,25 vanaf € 0,63 vanaf € 1,00 vanaf € 1,00 - Verkleedkleren - Slingers - Snoepzakjes

- Kadootjes voor in de snoepzakjes - Uitnodigingskaarten

Dinsdag t/m donderdag 13.00 - 18.00, Vrijdag 13.00 - 21.00 en Zaterdag 9.00 -17.00 Telefoon: 06-23395863 Het Hoekje 1a Hollandscheveld (voorheen slijterij Mol)

Cheque van € 4133,67 voor NCFS Zaterdagavond 29 juni heeft de overhandiging van de opbrengst van Paasvuur Elim 2013 plaatsgevonden. Tijdens de druk bezochte sponsor/vrijwilligersavond werd de cheque overhandigd door de Paasvuurcommissie van de Culturele Vereniging Elim aan Riekie Benjamins en Jaquelien Noordhoek, directeur van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.

58ste Singelloop Hollandscheveld

Na de uitreiking richtte Jaquelien Noordhoek zich tot de commissie en de aanwezigen met de woorden “Hier krijgen mensen die te maken hebben met Cystics Fibrosis weer moed van! Ik ben heel erg onder de indruk!” Verderop in haar toespraak bedankte ze iedereen die zich heeft ingezet voor Paasvuur Elim 2013 en af te sluiten met “Wat een prachtige mensen hier in Elim!” De opbrengst van Paasvuur Elim 2013 zal worden gebruikt voor een nog op te starten onderzoek om de levensverwachting van CF-patienten nog meer te verhogen. Informatie over dit onderzoek is te vinden op www.ncfs.nl.

Al voor de 58ste keer zal op 24 augustus de Singelloop weer worden gehouden en naar verwachting zal het dit jaar niet zo warm zijn dan afgelopen jaar. Dus wat dat betreft geen reden om niet mee te doen. Alles hebben De Snelle Rakkers er weer aan gedaan om ook van deze Singelloop weer een succes te maken en dat kon weer dankzij al onze trouwe sponsoren. Op de dag zelf hopen we natuurlijk dat ook het publiek evenals de afgelopen jaren de deelnemers weer goed aan zullen moedigen. De jeugd t/m 9 jaar gaat om 18.00 uur de spits afbijten voor een afstand van 1 km die in zijn geheel over Het Hoekje zal gaan over 2 rondjes. Diezelfde afstand is er ook voor de jeugd van 10 t/m 12 jaar alleen die starten om 18.15 uur en net als bij de jongste jeugd start en finish voor het Jeugdcentrum. De jongens en meisjes van 12 t/m 14 jaar mogen op het parcours door het dorp en maken 1 ronde van 2,5 km en starten om18.30 uur bij de Kerk. De 5 km begint om 18.45 uur en gaat over 2 ronden door Hollandscheveld en de start hiervan is op het Rechtuit ter hoogte van de Gagelstraat. De 10 km start op De Boeten dicht aan het Rechtuit om 19.30 uur en gaat over 4 ronden en voor elke afstand geld dat de finish voor het Jeugdcentrum is. Evenals voorgaande jaren is er voor iedereen een fraaie of lekkere herinnering en voor de jeugd ook nog eens een extra ijsje en voor een ieder tot 15 jaar op de jeugdafstanden is de inschrijving ook nog eens gratis. Voor de organisatie is het wel heel erg handig dat een ieder zich voor inschrijft en dat kan heel eenvoudig via www.inschrijven.nl en wil je verder nog wat weten, op www.desnellerakkers.nl staat alle informatie heel overzichtelijk.

Zwerfvuil

Opruimen van in Hollandscheveld

Zaterdag 22 juni jl. organiseerde de werkgroep Dorpsverfraaiing van Plaatselijk Belang Hollandscheveld een opruimmorgen van zwerfvuil langs de invalswegen naar Hollandscheveld. Een groep van 13 enthousiaste vrijwilligers waren om 09.00 uur in dorpshuis ’t Anker present. Na het nuttigen van een kopje koffie en het indelen van de routes ging men onder goede weersomstandigheden op stap. En er lag nogal wat zwerfvuil. Ruim dertig zakken met afval werd verzameld met een totaal gewicht van 90 kg. Zeker de moeite waard om deze actie te houden. De deelnemers vonden het een succes en de werkgroep – Plaatselijk Belang wil dit zeker een vervolg geven en breder maken. Na afloop stond de koffie met een traktatie klaar en konden we terug kijken op een geslaagde morgen.


4

Mei 2013

Gezellige en sportieve turnwedstrijd Eugenia Zaterdag vond in sporthal “Borkelkoel” de tweede turncompetitie rws C plaats. Eugenia had elke ronde een aantal deelneemsters op de vloer staan en allemaal hebben ze laten zien dat deze wedstrijden ook hun sportieve en gezellige kant kent! Tuurlijk gaat het ook om de prestatie maar de ontspannen sfeer in de sporthal was af te lezen bij de turnsters! De dames in de eerste wedstrijdronde moesten vroeg uit de veren om hun talent te laten zien! Ilse Schelhaas,Anouk Teelken en Henriet Smit, alle drie op nivo 11 maar alle drie uitkomen in een andere leeftijdscategorie. Ilse, de jongste van deze drie meiden werd tijdens de vorige wedstrijd ruim 1e!. Dan is het altijd moeilijk om dit een 2e wedstrijd ook te doen. Ilse vind van niet, is rustig en doet gewoon haar oefening wat er verwacht wordt. Op vloer turnde Ilse een hele oefening waarmee ze ook als 1e eindigde!. Al haar onderdelen heeft Ilse gepresteerd om bij de eerste drie te eindigen. Knappe prestatie. Anouk Teelken heeft haar talent in de brug zitten. Ook nu weer een keurige oefening wat achter elkaar door werd geturnd. Vooral haar borstwaartsom blinkt uit! Deze trekt Anouk makkelijk en netjes geturnd zo rond de stok! Anouk turnde een stabiele wedstrijd en de verassing was groot dat zij ook het podium mocht betreden! Op een gedeelte 2e plaats was Anouk een trotse turnster! Henriet Smit vond het nog een keertje leuk om toch nog eens mee te doen met de wedstrijden. Gewoon eens kijken of het nog lukt! En ja hoor, Senior nivo 11 vijfkamp (incl. ringen) was voor Henriet geen probleem. Vloer wat niet haar sterkste onderdeel is bleek vandaag wel het geval. Op dit onderdeel werd ze zelfs 1e, met ruim een punt er boven! Henriet scoorde ook goed op de andere onderdelen. Het ringen zwaaien wordt binnen Eugenia niet vaak mee gewerkt met wedstrijden. Henriet wou het proberen. Ook dit lukte goed en een keurige salto af maakte de oefening erg mooi om te zien. Een 1e plaats in het eindklassement! De tweede wedstrijdronde was het de beurt aan Annelien Okken, Demi Metselaar en Larissa Stevens. (junior nivo 13) Annelien vond het al minder spannend dan de 1e turncompetitie. Zoals ze zelf aangaf; ik weet nu wat het is en vind het toch anders dan de allereerste keer. Bij Annelien haar turnen kon je dat ook duidelijk zien. De onderdelen zaten goed in haar hoofd en het uitvoeren ervan was ook netter en beheerst. Op balk was een hele grote verbetering te zien. Bij het uitvoeren van de arabier af kon je zien dat Annelien in de tussenperiode echt wat geleerd had. Annelien mag tevreden zijn over een goede wedstrijd! Demi Metselaar mag dat ook. Ook bij Demi was het wat minder gespannen. Demi vond het allemaal erg gezellig en had volop plezier. Op vloer scoorde Demi heel goed! Mooie vlotte rollen voorover zorgden voor een vlotte oefening. Larissa Stevens was wel wat gespannen. Vorige wedstrijd werd ze 1e! Nu wou ze dit natuurlijk weer proberen. Maar hierdoor toch wat gespannen en hier en daar wat steekjes laten vallen. Maar Larissa mag met recht trots zijn want uiteindelijk kwam ze toch nog op de 2e plaats. Keurige

Extra leuke aanbiedingen in de winkel

prestatie! De zweefrol op het verhoogde vlak zag er keurig uit en zorgde voor de 2e plaats bij sprong. Larissa eindigde met de overige toestellen ook allemaal binnen de eerste drie. Keurig! De derde wedstrijdronde mochten de jongste meisjes van Eugenia hun best doen! En dat deden ze. Silvana Stevens, Shannon v.d. Weide, Mirjam Otten en Natasja Boertien kwamen uit in de categorie nivo 16 en 15. Silvana en Shannon mochten beginnen bij balk. Een spannend onderdeel. Op nivo 15 wordt het allemaal al weer een beetje moeilijker en heb je meerdere onderdelen. Soms word er dan wat vergeten en dat merk je gelijk in de cijfers. Ook was het deelnemersveld sterk in deze categorie. Deze beide meiden zijn tijdens de vorige wedstrijd allebei op het podium gekomen. Nu moesten ze genoegen nemen met een 7 en 8e plaats, wat ook heel netjes is. Mirjam Otten en Natasja Boertien mochten beginnen bij de ringen. Het is altijd wennen om in een ringenstel te zwaaien waar je nog nooit op heb gezwaaid. Toch hebben beide dames laten zien dat ze het allebei kunnen en keurige cijfers hierop kregen. Ook Natasja stond de vorige wedstrijd op

t'Hoekje, de winkelstraat Nou mensen, hetmaakt niet uit of je nu bij het begin of het eind begint op t Hoekje, het is weer overal gezellig. Even wat complimentjes wat het hoekje betreft. Op een gegeven moment was het toch wel een beetje een treurige winkelstraat, met al die leegstaande winkelpanden. Maar gelukkig komt er de laatste tijd toch weer wat meer aktie, wat winkeltjes betreft, mijn voorkeur is toch wel kleinschalig, niet van Hema,s C&A,s of kwantumhallen. Niet dat ik alle dagen loop te shoppen op het Hoekje, maar wat er de laatste tijd is bij gekomen, is toch de moete waard om er even binnen te lopen. Dit gaat dus alleen maar over het Hoekje, neem nou" JAA-NET, leuke winkel voor de gewone moderne Hollandse vrouw, zoals ze zelf de winkel beschrijft. Dan "Roseau" een winkel voor feestelijke dingen, draaid al even mee, maar geeft sfeer aan het Dorp. De zaak van Koster, Is koster gebleven, en nog even stijlvol en prettig in de omgang. Dan de "Bloemenhoek" gezellig om even binnen te lopen, voor een praatje, en een bloemetje te kopen om je zelf eens te verwennen. Dan,"Haar boutique Lia", alleen maar lof wat haar, haarmode betreft. Maar we hopen, dat de andere gaatjes ook nog opgevuld worden, met leuke en nuttige winkeltjes.Trouwens helemaal geen negatieve dingen te bedenken, over geen enkele midden stander aan het Hoekje., in mijn ogen gaat het goed, maar wie ben ik, om dat te beoordelen? Alleen wil ik nog wel een bonus geven aan Apotheek Tjan, het loopt de laatste tijd lekker vlot, en dat mag ook wel eens gezegd worden. Al met al, een gezellige en fleurige winkelstraat, vooral met die prachtige bloeiende bloembakken, waar we vanaf een terrasje, of wandelend, volop van kunnen genieten. Groetjes een lezeres.

het podium maar moest nu ook haar plaats afstaan. Natasja en Mirjam werden 8e en 9e. Toch was bij deze vier meisjes te zien dat ze veel plezier hadden. De meisjes genoten dat ze mee mochten lopen met de op en afmars, ze vonden het allemaal heel spannend voor de jury maar hebben laten zien dat gymnastiek heel erg leuk kan zijn! De vierde wedstrijdronde werd afgesloten door Esmee Renes en Lisa Teelken. Esmee en Lisa hadden er zin in en mochten beginnen op balk. Dit was iets minder prettig, zoals de dames zelf zeggen…” maar het moet dan toch maar.

De spanning was wel aanwezig bij de meiden. Ze moesten wel even inkomen en na de wiebelige balk mochten ze verder met de vloer, sprong en brug. Het laatste onderdeel , de brug ongelijk was voor beide meiden hun favoriete onderdeel. Naarmate de wedstrijd zich vorderde kwamen de meiden wat ontspannender over en lieten daadwerkelijk zien dat ze allebei erg goed zijn in brug ongelijk. Keurige nette benen aan elkaar, netjes gezwaaid en mooie borstwaarstom en buikdraaien. Lisa heeft haar 1e plaats moeten afstaan maar is met deze wedstrijd tevreden over haar 5e plaats. Esmee was dik tevreden over haar wedstrijden en was uiteindelijk 6e. Eugenia kan terug kijken op een zeer geslaagde, gezellige rws C turnwedstrijden!

IK HOU VAN HOLLAND!

FEESTWEEK NOORDSCHESCHUT 2013

Zondag 11 augustus

19.00 uur Kerkdienst (feesttent)

Maandag 12 augustus 18.00 uur Inschrijving optocht en verkoop kinderpaspoorten (Feesttent) 18.45 uur start feestelijke optocht (vanaf Feesttent) 19.00 uur Survival voor stratenteams (vanaf Feesttent) Dinsdag 13 augustus

10.30 uur kinderochtend SSN4kids (Feesttent) 13.30 uur Jeu des Boules (terrein Jeu des Boules vereniging) 19.30 uur Ik hou van Holland voor stratenteams (Feesttent)

Woensdag 14 augustus 10.30 uur Kinderochtend SSN4Kids (Feesttent) 13.30 uur Sjoelen voor stratenteams (Feesttent) 14.00 uur Levend tafelvoetbal t/m 15 jaar (bij de Feesttent) 18.30 uur Levend tafelvoetbal 16+ (bij de Feesttent) 20.00 uur Bingo (Feesttent) Donderdag 15 augustus 10.30 uur Kinderochtend SSN4Kids (Feesttent) 13.30 uur Klaverjassen (Feesttent) 18.00 uur Hollandse spelletjesavond (Feesttent) 21.00 uur Gigant FM Drive In Show met optredens van Silvia Swart en De Gangmakers (gratis entrée!)(Feesttent) Vrijdag 16 augustus

13.30 uur Fietspuzzeltocht (vanaf de Feesttent) 14.30 uur Noordscheschut Got Talent (Feesttent) 19.30 uur Playbackshow (Feesttent)

Zaterdag 17 augustus

13.00 uur Stratencompetitie Zeskamp (Feestterrein) 21.00 uur Diep Triest (Feesttent) Stichting Samenwerking Noordscheschut

Second Dribble tweede

op Nasi-toernooi in Den Helder Zaterdag 25 mei werd voor de 22e keer het Swarovski-toernooi georganiseerd door JBC Den Helder. Het team van Second Dribble deed daar deze keer voor de 10e keer aan mee. Het toernooi bestaat uit veel korte wedstrijden tussen teams uit heel Nederland, en België. De 1ste wedstrijd werd gespeeld tegen Devedo. Ondanks dat er niet heel erg lekker gespeeld werd, werd de wedstrijd toch gewonnen met 18-16. De 2de wedstrijd werd gespeeld tegen Feniks Dendermonde, een team uit België. Ook in deze wedstrijd was de teamspirit nog niet helemaal op gang gekomen. Deze wedstrijd werd verloren. De 3de wedstrijd werd gespeeld tegen JBC. Het team kreeg een duidelijke boodschap mee van de coach: Werk als team! Deze wedstrijd werd er dan ook echt weer als team samengewerkt, zoals dat in de

trainingen geoefend is. Scores vielen lekker. Arjan Mehmetaj maakte een paar hele mooie scores en ook Gijs Even was goed op dreef. De wedstrijd werd gewonnen met 26-10. Bij de 4de wedstrijd werd duidelijk dat het team speelde om de 3de of 2de plek. Opdracht was, weer als team samen spelen. Zelfde spelen als in de derde wedstrijd. Ook deze wedstrijd werd gewonnen dus Second Dribble ging er met de tweede prijs vandoor. Als afsluiter was er zoals gewoonlijk weer heerlijke nasi en bami. Ook speelde er in de kantine een band. Het was weer een geslaagd toernooi.


5

Mei 2013

3 Tennisteams Kampioen bij HTC

UED_logo_vector_tekst.pdf

05-11-2007

11:55:12

Waar een kleine vereniging groot in kan zijn. De Hollandscheveldse TennisClub heeft met zijn 80 leden gemiddeld het grootste aantal competitieteams in de regio; maar liefst negen. Uitgaande van een gemiddelde van vijf spelers per team betekent dit dat meer dan de helft van de leden competitie speelt en dat is voor tennisbegrippen enorm veel. Niet alleen wordt er door velen competitiegespeeld, ook staat HTC bekend als de vereniging waarvan de leden gedurende het hele seizoen overal neerstrijken op toernooien in de hele regio. Dat is ook de reden dat het merendeel van de kampioenen niet op de foto staan, domweg omdat ze allemaal al weer ergens aan het spelen waren. Gemengddubbel 35+ onder leiding van teamcaptain PietJo Schepers is kampioen geworden in de derde klasse.

Jea Fidom Het Hoekje 49 7913 BB Hollandscheveld Tel: 0528-341128 www.uweigendrogist.nl

Drogisterij - Parfumerie – Schoonheidssalon

v.l.n.r. PietJo Schepers (gemengddubbel 35+), DerkJan Haaster (heren 1 zondag), Thijs vd Weide (heren 1 zondag), Daniek de Goeij (heren 1 zondag), Roelien van der Haar (dames 1). Vooraan in het midden: Kristie Klompsma (dames 1)

Het zijn weer Zomerspaarweken! *De actie loopt van 16 mei tot en met 31 juli 2013. Vraag naar de voorwaarden of kijk op www.regiobank.nl. Op=op!

Sp € 75 aar krijg 0 en volle een ybal *

Assurantiekantoor Mulderij B.V. Het Hoekje 35 7913 BB Hollandscheveld T 0528 - 34 17 11 E info@mulderij.nl I www.mulderij.nl

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

Ze zijn er weer Nieuwe aardappelen Parel, Koopmansblauw en Lekkerlander.

Opruiming Kuipplanten en perkplanten

50%

Korting

3e Zandwijkje 1 - Hollandscheveld - Tel: 0528 - 341575 - info@gardenmasterleijssenaar.nl

Dames 1, onderleiding van teamcaptain Heidi van der Ende-Metselaar zijn eveneens kampioen geworden in de derde klasse. Vertegenwoordigd door Kristie en Roelien Heren 1 zondag, onder leiding van Thijs vd Weide is kampioen geworden in de 7e klasse. Vertegenwoordigd door DerkJan en Daniek. Daarbij is zeker het vermelden waard dat alle overige teams in hun klasse zijn gebleven.

Eindfeest op De Palm te Elim Elim - Op woensdag 3 juli hebben de kinderen van De Palm samen een gezellige afsluiting van het schooljaar gevierd, ons eindfeest. De weersvoorspelling was wat minder, dus stond het binnenprogramma klaar, maar het viel allemaal enorm mee en daarom konden we onze spelletjes ook lekker op het plein spelen. Veel ouders hielpen mee met de begeleiding van de spelen. Alles draaide als een tierelier en van 9.00 tot 12.00 was iedereen heel actief. We willen iedereen die dit leest een hele fijne vakantie toewensen. Ook onze complimenten aan de site van Elim. Heel veel leuke nieuwtjes en mooie fotoreportages. Ga zo door! Namens iedereen van De Palm, hartelijk groeten toegewenst. Murko Greidanus.

G E Z O C H T

Jongedame zoekt woning voor 1 of 2 personen in de buurt van Hollandscheveld/Hoogeveen. Tel. 06 - 30688535

G E Z O C H T

Jeu de Boulesclub ’t Diekie actief in competitie In het vroege voorjaar startte de nieuwe competitie van Jeu de Boulesvereniging ’t Diekie. De ruim veertig actieve leden doen mee in een dinsdagmiddag- en een donderdagvaondcompetitie waarin wordt uitgemaakt wie zich periodekampioen mag noemen. Het seizoen levert uiteindelijk 4 periodekampioenen bij de dinsdagmiddag en de donderdagavondcompetitie, zowel bij de dames als bij de heren. Deze periodekampioenen maken aan het eind van het seizoen uit wie zich uiteindelijk clubkampioen mag noemen. De kampioenen van de eerste periode van de dinsdagmiddag zijn geworden Mina Steenhuis bij de dames en Nico Kuiper bij de heren en Delia van der Sleen en Herman Okken zijn de periodekampioen geworden van de donderdagavond. Het ledental van ’t Diekie groeit gestaag wat niet zo verwonderlijk is want Jeu de Boules is een laagdrempelige sport waarbij mensen ongeacht hun conditie actief bezig zijn en op een plezierige manier met elkaar een bijzonder leuk spel beoefenen waarbij het sociale aspect uitermate belangrijk is. Geïnteresseerden kunnen altijd contact opnemen met de voorzitter van de vereniging Herman Okken tel. 0528-342197


Dorpscentrum 6

Mei 2013

Activiteiten

Dorpscentrum

AGENDA

Een aantal activiteiten in het nieuwe seizoen staat alweer vast 14 21 28 16 29

sept: sept: sept: nov: dec:

Cursusmarkt (Gewijzigde tijd: 11.00 – 15.00 uur) Eerste jeugdsoos Harm en Roelof met hun nieuwe theatershow. Entree € 12,50 Hobbymarkt Winterwandeling

Kijk ook op de website van ’t Anker: www.ankerhollandscheveld.nl

Cursussen nieuwe seizoen en cursusmarkt De Evenementencommissie van ’t Anker is al weer druk bezig om het cursusseizoen voor volgend jaar samen te stellen. Er worden cursussen en workshops herhaald, zoals bloemschikken, cursus fotografie, workshop hapjes maken, Engelse les en computerles, maar er is ook heel veel nieuws. We denken onder andere aan koken voor mannen, klussen in huis, auto-onderhoud, kunstgeschiedenis, sokken breien, verkeersregels bijspijkeren, mozaïek maken, stamboom opzetten en speksteen bewerken. Ook voor de jeugd staan er naast ‘gouwe ouwe’ zoals nagelworkshop, vogelhuisje timmeren, schilderen en hiphop ook nieuwe cursussen zoals weerbaarheidstraining voor meisjes, keyboard- en blokfluitles en een workshop vogels herkennen. Daarnaast willen we, bij voldoende belangstelling een koor voor kinderen oprichten. Er wordt druk gewerkt aan het nieuwe cursusboekje waarin alle cursussen en workshops zijn opgeneomen. Deze zal direct na de zomervakantie huisaan-huis bezorgd worden.

Cursusmarkt

Op 14 september wordt er in ’t Anker een cursusmarkt gehouden. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk cursus- en workshopleiders naar ’t Anker komen om over hun cursus te vertellen. En uiteraard kunt u zich ook daar inschrijven. De middag duurt van 11.00 uur tot 15.00 uur. We hopen op een grote opkomst en een massale inschrijving op de cursussen en workshops!

Bingo Op 22 juni vond de laatste Bingo voor de zomervakantie plaats. Ruim tachtig personen waren om acht uur present in ’t Anker om mee te doen aan de getallenloterij. Na aanvang grote stilte en concentratie bij het oplezen van de getallen. Bij het afroepen van Bingo toch steeds weer een kleine zucht van teleurstelling door de zaal. Al met al een spannende avond met prachtige prijzen en na afloop tevreden naar huis kerende klanten. Het was weer mooi geweest!

Aanleg tegelpad achter dorpscentrum ’t Anker BAM heeft in verband met graafwerkzaamheden ten behoeve van de controle van het gasleidingnetwerk op de hoek van de Riegshoogtendijk en Otto Zomerweg een deel van het parkeerterrein achter ’t Anker gebruikt als gronddepot. Omdat dit zo nu en dan overlast opleverde voor het parkeren van auto’s heeft BAM als tegenprestatie een nieuw tegelpad aangelegd achter ’t Anker vanaf het parkeerterrein naar de deuren van de grote zaal. De gemeente heeft het materiaal beschikbaar gesteld. Het bestuur van ’t Anker is zowel BAM als de gemeente hiervoor zeer erkentelijk. De slechte, drassige en modderige begaanbaarheid langs deze route met allerlei apparatuur en andere materialen behoort nu Het pad is geïnspecteerd en goedgekeurd! tot het verleden.

Lentewandeling Op 9 juni startten er vanuit 't Anker twee lentewandelingen. Tussen de veertig en vijftig mensen meldden zich bij de inschrijftafel in 't Anker. Gaandeweg de wandeling knapte het weer op en kon men genieten van een zomers zonnetje. De pauze was voor zowel de wandeling van vijf als die van tien kilometer bij de ijsbaan van VIOS. Daar kregen de deelnemers een consumptie aangeboden. Wie aan het eind van de wandeling prijs stelde op een herinnering kreeg die mee en na afloop bleef een aantal mensen nog even gezellig praten.

Computercursussen lopen op zijn eind HEEFT U BELANGSTELLING OM De firma Aalders uit Elim weet van geen ophouden. De laatste computerlessen van dit seizoen worden afgewerkt. Volgend seizoen gaan zij echter weer vrolijk verder. Houdt in september het cursusboekje en de website van ’t Anker (www.ankerhollandschveld. nl) goed in de gaten, want daar staan alle cursussen in. De digitale kennis van een hoop Hollandschevelders is het afgelopen jaar geweldig gestegen.

BOEKEN TE LENEN IN ‘T ANKER?

De cursus fotobewerking in de afrondende fase

Optreden Harm en Roelof Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor het optreden van Harm en Roelof op 28 september a.s. Zij zullen dan hun nieuwe theaterprogramma Doppinda’s op het taofelzwilk opvoeren. Kaartjes kunt u reserveren via het contactformulier van ’t Anker (www.ankerhollandscheveld.nl) of telefonisch via Albert (06 21 99 92 92) Ze kosten € 12,50 per stuk. En dit is inclusief een kopje koffie of thee. Wees er snel bij, want na de vakantie zijn we misschien uitverkocht!

De rommelmarkt

De rommelmarkt op 25 mei is een groot succes geworden. Voor tien uur 's morgens stond er al een lange rij wachtenden voor de deur van 't Anker. Om klokslag tien uur gingen de deuren open en met grote passen snelden de geïnteresseerden naar de grote zaal. Binnen een mum van tijd was de ruimte helemaal gevuld met zoekende mensen. Er werden goede zaken gedaan, want de meeste bezoekers vertrokken met

volle tassen. De hele dag door was het trouwens een drukte van belang in het dorpscentrum. Naast de rommelmarkt was er ook veel belangstelling voor enveloppenloterij en de verkoop van broodjes en andere consumpties. De dj zorgde voor aangename muziek en voor de kinderen was er het springkussen, het doelschieten en de grabbelton. Dankzij de grote inzet van de actieve vrijwilligers, waarvan sommigen al weken druk in de weer geweest waren met de voorbereidingen, was het een super geslaagde dag!

Vroeger was er een bibliotheek in Hollandscheveld. Dat is verleden tijd en die zal niet meer terugkeren. Over het verdwijnen van de bibliotheek was indertijd, en soms zelfs nu nog, gemopper te horen. Omdat het bestuur van het dorpscentrum ’t Anker de verdwijning ook een flinke aderlating voor het dorp vindt, is het in gesprek gegaan met de Bibliotheek in Hoogeveen. Het blijkt, dat er een mogelijkheid is dat in ’t Anker boeken van de bibliotheek komen te staan en dat de dorpsbewoners deze boeken daar kunnen lenen en na lezing daar ook weer terug kunnen brengen. Gemakkelijk en mooi dichtbij huis. Voor dorpscentrum ’t Anker zitten hier echter nogal wat haken en ogen aan vast. Dit hoeft het probleem niet te zijn, maar juist daarom wil het bestuur niet over één nacht ijs gaan. Voordat ’t Anker met de Bibliotheek in zee gaat, wil het bestuur wel graag inzicht hebben in de belangstelling voor het lenen van de boeken die er komen te staan. Daarom het verzoek om onderstaande bon in te vullen. Hiervoor is het goed om alvast te weten, • • •

Dat een eventuele collectie uit zo’n 200 boeken zal gaan bestaan Dat leden en niet-leden van de Bibliotheek boeken kunnen lenen Dat niet-leden hiervoor een financiële vergoeding zullen moeten betalen

PEILING BELANGSTELLING BOEKEN LENEN IN ’t ANKER

JA, ik zou het mooi vinden als ik voor het lenen van boeken in ’t Anker terecht kan. Als dat mogelijk is, zal ik daar zeker gebruik van maken. Dat zal ik doen ongeveer: o o o

1 x per week voor 1 x per veertien dagen voor 1 x per maand voor

1 – 2 – 3 of meer boeken 1 – 2 – 3 of meer boeken 1 – 2 – 3 of meer boeken

Graag uw situatie aankruisen Graag het getal doorstrepen dat niet van toepassing is

Naam: _____________________

Adres: ________________________

Telefoon: __________________

E-mail: _______________________

Verzoek deze bon ingevuld in te leveren in ’t Anker of de gegevens doorgeven via contact op website: www.ankerhollandscheveld.nl

www.ankerhollandscheveld.nl


7

Mei 2013

HTC “meubeldiscount open” teneinde Het htc meubeldiscount open 2013 is teneinde. De hollandscheveldse Tennisclub (HTC) kijkt enthousiast terug op het toernooi dat zondag 16 juni eindigde op een zonovergoten park vol toptennis, een springkussen en een ballonvaart in de verloting. Een volledige week, met het weekend van 8 juni als voorweekend, was nodig om de ruim 120 partijen gespeeld te krijgen. Zoals eerder al geschreven heeft het toernooi een buitengewoon goeie naam waarbij jong talent uit Heerenveen kwam. De heren enkel niveau 3 is gewonnen door de 15 jarige Matheo Knoop die in de top 12 van Nederland staat in zijn klasse. Een deelnemer uit Enschede en zelfs een duo uit Zaandam die jaarlijks meedoen aan het Meudbeldiscount. Waarom deze mensen allen de moeite nemen om

naar Hollandscheveld te komen is in één woord samen te vatten: sfeer. Het toernooi van deze kleine vereniging heeft sfeer. Ons kent ons, elkaar aanmoedigen, niet te moeilijk, loopt wel los. Mede dankzij een jarenlange ervaring loopt het ook zo soepel. Waarbij wij natuurlijk de weergoden niet moeten onderschatten. Alleen zaterdag tegen het eind van de ochtend zijn een aantal partijen even van de baan geweest wegens regen en verder lekker weer. De vele spelers en fans genoten van bloedstollende partijen, topprestaties op ieders niveau, enthousiaste kreten, gespannen gezichten, onverwachte winnaars, gedoodverfde favorieten, en alles dat verder past bij een toernooi. Toch nog even kijken hoe de tegenstander in de poule het eraf ging brengen om vervolgens met de messen geslepen de volgende partij in te gaan en zo hoort het ook. Biertje, wijntje, ice tea, nog maar een biertje, gewoon een heerlijke week ontspannen. Lekker tennissen en nadien net iets te lang blijven hangen op het terras. Iedereen schuift bij elkaar aan: “zo laat al, ik moet morgen weer werken”. Dus ja er waren wat kleine oogjes te zien op de laatste dag. Vrijwilligers om trots op te zijn Waar vele verenigingen moeite hebben om vrijwilligers te vinden stelt HTC met trots vast dat de afgelopen week meer dan de helft van de leden op de één of andere manier betrokken zijn geweest bij het toernooi. Veel mensen hebben achter de bar gestaan natuurlijk, maar spontaan zei ook iemand: “Goh, als mensen om 17.30 uur moeten spelen en uit hun werk komen; zal ik niet iedere avond koken voor wie wil”. Zo gezegd zo gedaan. Een vijfkoppige toernooicommissie, bevoorrading, voor 45 man een bbq regelen en een verloting; zomaar door mensen die dat leuk vinden om voor de club te doen. Een verloting, waarbij de hoofdprijs een ballonvaart is bij de firma Van Der Kolk Ballonvaarten uit Dedemsvaart en op de finale dag, zondag, een springkussen. Overal lagen / zaten mensen in het gras, werd er zeer fanatiek getennist en vond de meegereisde kinderschare elkaar op en rond het springkussen en bij de tafeltennistafel. Zie de site www.hveldtennis.nl in het tabblad activiteiten/ toernooi voor een link naar alle winnaars.

Schuimrubber kopen.nl

GEVONDEN

Bij Rabobank Hollandscheveld: trouw-/relatiering met datum 5-7-‘96. Eigenaar kan bellen naar 0528–853838


Mei 2013

De Puzzel BANDEN NODIG??? Ook deze keer weer veel oplossingen binnen gekregen. Leuk dat jullie zo enthousiast mee doen. De winnaar van deze puzzel is geworden: Janneke de Jonge.

Natuurlijk hebben we nu ook weer een nieuwe puzzel. Hoop dat jullie nu ook weer zo enthousiast mee doen.

maat met eigen visie

Buurtzorg is een kleinschalige thuiszorgorganisatie met een eigen visie op zorg en organisatie. Dat wat er vanuit de AWBZ aan gelden komt mag terug komen in de zorg

Van harte gefeliciteerd. De 10 verschillen van de vorige puzzel waren: 1 Kleine huisje mist één raam naast de deur. 2 Zandpaadje stopt na het witte hek. 3 Achterraam van de autocabine mist. 4 Raampje in de boven verdieping van het grote huis, de één is zwart en de andere is blauw. 5 Doekje van de mevrouw mist. 6 Vierde koe mist een zwarte vlek op de rug. 7 Linkeroog van meisje mist met de rode trui. 8 Zesde koe mist een poot. 9 Gordijn van het grote huis boven de zesde koe is dicht. 10 Rode tractorwiel mist een donkere streep.

Buurtzorg: Zorg op

8

www.bandenbeurs-pekel.nl Alle soorten en maten zowel nieuw als gebruikt Zuideropgaande 123 Hollandscheveld

Banden 0528-361371 Onderdelen 0528-361333

De antwoorden kunt u sturen naar A.Z van der Sleen Benjamins, Zuideropgaande 24e 7913 TM Hollandscheveld of mail naar a.z.vds.benjamins@home.nl. Natuurlijk kunt u ook bellen naar: 0528-341451.

ten bate van de cliënten en is niet bestemd voor management doeleinden. Met een team van maximaal 10 tot 12 wijkziekenverzorgende en wijkverpleegkundigen leveren wij alle verzorging en verpleging thuis, waarbij de cliënt, mantelverzorger en zijn omgeving centraal staan. Werken naar zelfstandigheid of ondersteuning bieden om tot het einde toe thuis te kunnen wonen. Binnen de terminale zorg kan Buurtzorg ook nachtzorg leveren (23.00 uur tot 7.00 uur) en overdag een aantal hulpmomenten om de familie te ondersteunen. Juist in deze situaties werken we nauw samen met de huisartsen. Het is ook mogelijk dat u ons belt voor advies en voorlichting omtrent zorgzaken die u bezig houden, aan deze gesprekken zijn geen eigen bijdrage verbonden. We werken met kleine teams waardoor de cliënt weinig verschillende medewerkers ziet, een verpleegkundige/ wijkziekenverzorgende aan huis die “alles” kan. Zowel verzorgende als verpleegtechnische handelingen zoals wondverzorging, stomaverzorging,infusen,voedingspom pen en ook bekend is met de ziekte van Alzheimer. De deskundigheid is groot bij een klein team. Wat Buurtzorg doet lijkt op de “oude vertrouwde wijkverpleegkundige”. Alle zorg wordt via de AWBZ vergoed en kan ook ingekocht worden via PGB. Een Verpleegkundige van het team is rechtstreeks 24.00 uur per dag telefonisch bereikbaar. U krijgt dan altijd een verpleegkundige aan de lijn van het team. De lijnen met de overige zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en ergotherapeut zijn kort door het rechtstreekse nummer. Vanaf 4 Februari 2013 is het Buurtzorg team Hoogeveen2 gesplist in een team Hoogeveen2 met het werkgebied Elim, Nieuwlande en een gedeelte van Hoogeveen [ Wolfbos en Krakeel] Het team Hollandscheveld en omstreken werkt in Hollandscheveld, Pesse, Noordscheschut, Nieuweroord. Het telefoonnummer van Hollandscheveld is; 06-23927095. Van het team Hoogeveen2 is het telefoonnummer; 0613355044.

Slagerij Jarno van Goor KWALITEIT VRAAGT U, BIJ ONS SLAAGT U!!

uw specialist in: - Gourmet-en fondueschotels - Vleespakketten - Abraham en sarah - Hapjesschotels - Barbecuepakketten en bbq-verhuur Bij ons is elke woensdag

GEHAKTDAG

Slagerij Jarno van Goor WWW.JARNOVANGOOR.NL Tevens uw adres voor hapjes!!

Het Hoekje 6 7913 BC Hollandscheveld Tel (0528) 341327 Email info@jarnovangoor.nl


Mei 2013

Reken maar… op de VakantieBijbelClub! In de laatste week van de zomervakantie organiseert de Rehobôthkerk (Riegheidestraat 23) weer een VakantieBijbelClub. Alle kinderen van de verschillende basisscholen zijn welkom in de grote tent die dan op het plein staat. Kom lekker zingen, luisteren, spelen en gezellig knutselen. Het thema is: ‘Reken maar…!’

Dinsdagmorgen 13 augustus 9.45 uur

Woensdagmorgen 14 augustus 10.00 uur

9.45 uur: start inschrijving. Elk kind krijgt een leuk naamkaartje opgespeld. Deelname is gratis. Iedere morgen om 10.00 uur beginnen we met z’n allen in de grote tent. Daarna splitsen we de groep. Kinderen die na de zomervakantie in de basisschoolgroepen 1 t/m 4 zitten, blijven in de grote tent. De oudere kinderen gaan naar een andere tent achter de kerk. Dan luisteren we eerst naar een bijbelverhaal dat te maken heeft met het thema ‘Reken maar…!’ Daarna knutselen we. Groep1-4 maakt een schitterende groeimeter. Groep 5-8 werkt aan een knikkerpoort. De kids kunnen broodjes met knakworst blijven eten en aansluitend naar de zeskamp op het plein naast de tent.

Groep 1-4 maakt een leuk spaarvarken. Groep 5-8 gaat verder met de knikkerpoort.

Dinsdagmiddag 13 augustus 13.00 uur We houden een zeskamp op het plein naast de tenten. Was je er ’s morgens niet? Geen probleem, je mag toch met de zeskamp meedoen. Tot kwart voor één kun je je nog aanmelden.

Donderdagmorgen 15 augustus 10.00 uur Groep1-4 knutselt een lampion in elkaar. Groep 5-8 fabriceert een hoorn. Daar kun je echt op blazen! Na afloop smullen we met elkaar van zelfgebakken pannenkoeken.

Donderdagavond 15 augustus 19.00 uur Vanaf zeven uur willen we de vaders, moeders, opa’s, oma’s en andere belangstellenden in het kort laten horen en zien wat we hebben geleerd en gemaakt. Wie naar deze familieavond komt, kan genieten van een leuke sketch. De kinderen mogen zelf uitnodigen wie ze willen. Na afloop is er gelegenheid om gezellig met elkaar wat te drinken. Alle kinderen die tijdens de ochtenden op de VakantieBijbelClub aanwezig waren, krijgen op deze slotavond een leuk kadootje.

’t Oekie zet de bloemetjes buiten

De 36e feestweek is weer in aantocht! De Aktiviteitencommissie ‘t Oekie is druk bezig met de laatste voorbereidingen. Ook dit jaar hebben we geprobeerd voor iedereen een leuk programma te maken. Het hele programma staat in het boekje van de feestweek dat ook dit jaar weer bij u aan huis wordt bezorgd. Toch willen we u nu alvast informeren zodat u alvast een voorproefje krijgt. Allereerst het thema “Flower Power, Hollandscheveld zet de bloemetjes buiten”. We hebben lang nagedacht over dit thema en hopen dat veel straten hierin hun creativiteit tot uiting kunnen brengen. Wat is er mooier wanneer je tijdens de feestweek Hollandscheveld binnen rijdt en dan versierde straten ziet. Dat brengt iedereen toch in een feeststemming. Tijdens Koninginnedag hebben we u alvast warm willen maken met het thema “Flower Power, Hollandscheveld zet de bloemetjes buiten”. Alle kinderen die aan de spelletjes meededen hebben zaadjes van zonnebloemen gekregen. De opdracht was om een zo groot mogelijke zonnebloem te kweken. Degene met de hoogste bloem krijgt een leuk presentje in de feestweek. Aangezien de zon ons dit jaar nog niet al teveel heeft weten te verblijden, denken we dat de zonnebloemen nog niet al te hoog zijn. Iedereen heeft dus nog een kans om de hoogste zonnebloem te kweken. Vorig jaar was iedereen dolenthousiast over de gratis entree in de feesttent gedurende de hele feestweek. Omdat dit zo’n daverend succes was gaan we deze uitdaging ook dit jaar weer aan. Ondersteuning is natuurlijk van harte welkom en hiervoor zullen in de feesttent bussen staan om uw gift achter te kunnen laten. Uw giften zullen een welkome bijdrage zijn om een gratis feestweek te kunnen continueren. Wij rekenen er dus op dat we u allemaal mogen begroeten want aan de entree hoeft het niet te liggen.

De playbackshow die vorig jaar voor het eerst werd gehouden was een daverend succes. Het publiek was kritisch en menig Hollandschevelder was, na een paar consumpties, ervan overtuigd dat hij het beter kon. Hierbij dagen we iedereen uit om de daad bij de lallende woorden te voegen. Opgeven voor de playbackshow kan via de site www.toekie.nl. Tot op heden heeft zich nog maar één act aangemeld, het zou jammer zijn om die nu al gelijk uit te roepen tot winnaar. Belangrijke wijziging in het programma is wel dat Toekie’s Tochie, voor veel Hollandschevelders toch het begin van het weekend, nu verschoven wordt naar de donderdagavond. We hebben hiervoor gekozen omdat veel Hollandschevelders hun plaatselijke helden op de vrijdagavond graag willen aanmoedigen bij de playbackshow. De Aktiviteitencommissie heeft haar best gedaan om het feestweekprogramma zo gevarieerd mogelijk te maken zodat jong en oud zich tijdens deze week kunnen vermaken en dorpsgenoten kunnen ontmoeten om weer eens gezellig bij te kletsen. Wij als Aktiviteitencommisie ‘t Oekie hopen van harte om iedereen te mogen verwelkomen in de feestweek. Wij - Tuinzaden kijken uit naar deze week, u toch ook?

- Potgrond - Tuingereedschappen van Hendrik Jan

Vantevoren aanmelden is niet nodig. Vriendjes, vriendinnetjes en logés mogen meekomen. In elke brievenbus in Hollandscheveld (zonder nee-sticker) stoppen we van tevoren een flyer met het programma.

Dorpsstraat 1 7916 PA Elim 0528-351433

Alle informatie is ook te vinden op www.rehoboth-hollandscheveld.nl > Vakantie Bijbel Club. Wie vragen heeft, mag bellen naar Alma Wiltink (0528-344001). Wie na de vakantie (weer) naar de basisschool gaat, kan in de laatste week van de zomervakantie eerst nog gezellig komen knutselen in de tent bij de Rehobôth-kerk aan de Riegheidestraat.

Brabantia droogmolens

lego en duplo Leuk assortiment

drukkerijvuurpijl.nl

www.

9

40 meter drooglijn € 75,00 50 meter drooglijn € 85,00

Vernieuwd assortiment wenskaarten

Tuingereedschappen Potgrond Tuinzaden

Fleurige zonnebrillen Vanaf

7,99

Openingstijden: maandag t/m zaterdag 9.00-12.30 13.30-18.00 Dinsdagmiddag GESLOTEN Zaterdag om 17.00 gesloten

Garage Elco voor onderhoud, reparatie, apk, in- en verkoop alle merken. Kom gerust eens langs voor een bezichtiging en/of proefrit in een van onze mooie occasions. Uiteraard geheel vrijblijvend. Inruil mogelijk.

Voor een goede en betrouwbare occasion kijk op onze site. Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.30 uur Zaterdag van 9.00 - 16.00 uur

www.garage-elco.nl Garage Elco T 0528-251218

Buitenvaart 2118 M 06-11183399

7905 SX Hoogeveen E info@garage-elco.nl


10

Mei 2013

autobedri jf

Onbekend maakt onbemind

Ontmoetingsavond in Zaal en Partycentrum Schoonhoven Velen zullen het weten, maar ongetwijfeld zijn er ook mensen die er geen weet van hebben wat er achter de schermen allemaal gaande is in Hollandscheveld. De laatste jaren is er een fantastische samenwerking ontstaan tussen Het Plaatselijk Belang, de activiteitenclub “t Oekie” en de Zakenclub Hollandscheveld. Ieder voor zich had een gezond, veilig en aantrekkelijk dorp voor ogen en ieder deed daar op zijn eigen manier wat aan.Door regelmatig bij elkaar aan tafel te schuiven kwamen er steeds meer raakvlakken en gezamenlijke doelstellingen naar boven. Gezamenlijk trokken ze op naar de gemeente en kregen hiervoor veel waardering van het Gemeente bestuur. Er werd goed geluisterd en zo zijn er ook al veel dingen gerealiseerd. Nu staat er zelfs een hoogtepunt op stapel n.l. het aanpakken van de Riegshoogtendijk en een totale aanpak van de winkelstraat Het Hoekje. Omdat er steeds meer op tafel kwam zijn er commissies in het leven geroepen die verschillende dingen behartigen zoals de veiligheid, de uitstraling van het dorp, het bevorderen van het toerisme, het op peil houden en uitbreiding van winkels en werkgelegenheid, enz.

Website:

Het speelt ook al lang om een gezamenlijke website te maken waarop via de startpagina alles te vinden is wat er speelt in Hollandscheveld. Dit is in een vergevorderd stadium. De ontwerpfase is bijna afgerond. Het gaat er gelikt uitzien. Belangrijk is zoveel mogelijk “links” te kunnen maken naar bv. alle activiteiten van ’t Oekie, maar ook iedere vereniging of instantie zoals de kerken, de artsen en andere gezondheidsdiensten, het Anker, ZZPers, bedrijven, winkeliers, enz. Alleen dan is de site aantrekkelijk voor alle bestaande Hollandschevelders, nieuwkomers en toeristen. Hoe completer, hoe beter.

Meld u aan.

Wilt u met uw bedrijf, stichting of vereniging niet ontbreken op DE site van Hollandscheveld, dan kunt u zich aanmelden door onderstaande gegevens te mailen naar info@ puurhollandscheveld.nl.

• • • • • •

Naam van bedrijf/ stichting/ vereniging Logo of foto Vestigingsadres Contactgegevens Webadres Een korte toelichting van uw activiteiten als er geen webpagina aan uw gegevens gekoppeld wordt.

Toch nog vragen? Stel ze dan per mail via info@puurhollandscheveld.nl . Of bel met

Anninga Woningstoffering en vraag naar Miranda Strijker. Tel. Nr. 0528-342340 Voor verenigingen en stichtingen zijn hier geen kosten aan verbonden. Bedrijven die geen lid zijn van de zakenclub betalen eenmalig € 50,00 voor een plaatsingsperiode van 10 jaar. Zo kwam de zakenclub op het idee om eens te zien hoeveel instanties er ingeschreven stonden bij de Kamer van Koophandel en tot hun verrassing waren dat met de postcode 7913 al meer dan 550. Reden genoeg om die eens uit te nodigen om met elkaar kennis te maken. Vandaar de ontmoetingsavond. Dat daar belangstelling voor was kunt u op bijgaande foto’s zien. De opkomst was zeer goed en de reacties waren enthousiast. Vaak was men verbaasd te horen wat er bij de “buurman” gebeurt. De uitspraak: “Ik kende dit bedrijf en haar ondernemer tot vanavond niet eens”, was een veel gehoorde opmerking. Een geweldig initiatief was een vaak terugkomende uitspraak en voor herhaling vatbaar. Er zal zeker een vervolg komen en dan hopen dat er nog meer instanties zullen aanschuiven. Samen sta je sterk is het motto. Zakenvereniging Hollandscheveld Vereniging Hollandscheveld Plaatselijk Belang Stichting Activiteitencommissie ‘t Oekie

Zuideropgaande 118 - 7913 TP Hollandscheveld Bouwjaar Prijs

Merk/type

Citroën C3 1.1i Ligne Seduction

2004

B

€ 2.950

Citroën C3 1.6 E-hdi Airdream 93gram BELASTINGVRIJ

2011

D

€ 12.450

Daihatsu Cuore 850

1994

B

Daihatsu Sirion 2 1.3 16v Automaat4

2008

B

€ 6.400

Fiat Marea Weekend 1.8 16v Elx

1998

B

Fiat Panda 1.2

2007

B

€ 4.500

Ford Focus Wagon 1.6 16v Trend

1999

B

Ford Ka 1.3 8V

2007

B

€ 3.250

Honda GL 1500 GOLDWING

2000

B

€ 12.000

Opel Vectra Gts 2.2 Dgi 16v Automaat5 Executive

2006

B

€ 9.500

Peugeot 106 1.4 3drs. XS

2003

B

3.500

Peugeot 107 1.0 12V

2012

B

7.250

Peugeot 206 1.4 3drs. Air Line 2

2006

B

5.250

Peugeot 206 2.0 Hdi Quicksilver

2005

D

4.500

Peugeot 206 COUPE CABRIOLET 2.0 16V

2001

B

3.500

Peugeot 207 SW 1.4

2011

B

€ 11.350

Peugeot 407 1.8 16V

2007

B

Peugeot RCZ 1.6 Thp 16v

2011

B

€ 32.000

Renault Mégane Cabriolet 1.4 16v

1999

B

3.250

Renault Mégane Coupe Cabriolet 1.6 16V AUTOMAAT

2006

B

7.750

Renault Twingo 1.1 CABRIODAK

2005

B

2.950

Seat Toledo 1.9 TDI 105PK

2006

D

6.750

Suzuki GSX 750

1998

B

2.500

Volkswagen Golf 1.6 5DRS.

1997

B

1.950

Zuideropgaande 118 7913 TP Hollandscheveld Tel: 0528 - 361538

750 300 850

6.500

www.auto-wobo.nl

Vakantiebijbeldagen ELIM 1983-2013 De vakantiebijbeldagen worden al jaren georganiseerd door de Nederlands Hervormde Kerk samen met de Gereformeerde Kerk in Elim. Dit jaar wordt een nieuwe invulling gegeven aan de vakantiebijbeldagen onder andere in verband met het 30 jarig jubileum. De nieuwe invulling komt dit jaar tot uiting in een nieuwe naam en een nieuwe opzet van de activiteiten. De nieuwe naam zal zijn “Vakantie Bijbel Spetterdag” en wordt gehouden op woensdag 14 augustus a.s. van 10.00 – 15.00 uur in de Open Deur in Elim. Alle kinderen uit Elim van 3 tot 12 jaar zijn welkom. Het ochtendprogamma wordt verzorgd door Lee-Ann Vermeulen van de ‘Kids Crew’. Zij zal ons een leuke workshop geven. Tussen de middag eten we met zijn allen in de Open Deur. Het middagprogramma bestaat uit een

Mario-Bros Spelenkermis in de Sporthal in Elim. De organisatie is er van overtuigd dat dit een hele leuke belevenis zal worden voor alle kinderen. Om 15.00 uur zullen we dan weer terug zijn in de Open Deur. Zondag 18 augustus a.s. wordt er een gezinsdienst gehouden met ds. Heiner als predikant, dit ter afsluiting van de Reunie en de Vakantiebijbelspetterdag. Deze dienst wordt gehouden in de Gereformeerde Kerk in Elim en begint om 10.00 uur. Houdt de verdere publicaties in de gaten voor nadere informatie.

Skelterblubbering tijdens nationale modderdag!!!

B

W

isschop & assen natuursteen

* Verkoop, Onderhoud, Restauratie van Grafmonumenten * Bouwwerken D. Bisschop Noorderweg 12 7936 TR Tiendeveen Tel.: 0528 - 343866 Fax: 0528 - 343633

H. Wassen Witsenborgstraat 33 7906 NN Hoogeveen Tel.: 06 - 15638747

www.bisschopwassennatuursteen.nl

Vrijdag 28 juni was in Nederland de nationale modderdag! De kinderen uit Nieuw Moscou maken hier gretig gebruik van en gaan op deze dag verder met hun competitie; skelterblubbering. Met de skelter zo ver mogelijk door de blubberbak komen. Tijdens deze blubberdag waren Dennis Metselaar, Michel Mager, Roy Metselaar, Daniel Vos, en Jeffrey Mager naar Jarno Scholing gekomen om bij hem thuis mee te doen met de blubbering. De jongens uit Nieuw Moscou zijn vorig jaar begonnen met het organiseren van skelterblubbering. Dit was een groot succes en de jongens hebben het dit jaar weer opgepakt. Roy Metselaar en Jarno Scholing hebben de jongens weer opgetrommeld en zo is er een heuse competitie ontstaan. Zo’n 10-tal jongens zijn er aan begonnen. Zo af en toe mist iemand een race maar dat mag de pret zeker niet drukken! Voor de wedstrijd moeten alle deelnemers zich verzamelen in de daarvoor bestemde rennerskwartier. Alle skelters staan op

een rij. Er wordt zelfs van blokken een brug gemaakt om evt. ongemakken van de skelter gelijk te kunnen bekijken. De jongens zorgen zelf voor een bak. Een modderbak. Deze wordt na elke race wat moeilijker gemaakt zodat het spannend blijft in de competitie. Elke deelnemer heeft een eigen skelter waarmee ze door de modder racen. De officiële regels hangen aan de schuur, de catering staat klaar en ook de bekers staan te pronken om later op de avond meegenomen te worden door de winnaar. De jongens bedenken het allemaal zelf waardoor het een leuke wedstrijd is voor iedereen. Uitslagen, foto’s en filmpjes van deze blubberrace zijn te vinden op www. skelterblubbering-nieuwmoscou.jouwweb.nl


11

Mei 2013

65

jaar

50

jaar

Koert bedankt voor de trainingen!! Groetjes dames 2 VV Hollandscheveld

Gea Deuten-Blokzijl is op woensdag 26 juni 50 jaar geworden, gefeliciteerd!!

50

jaar

13 juni werd Gerrit Doldersum 65 jaar en daar kon niemand om heen aan het zuideropgaande.

versspecialist Jan Assen

Medaillewinnaars C.G.V. Eugenia seizoen 2012-2013 Hollandscheveld, het afgelopen seizoen zijn er meerdere medailles binnengehaald bij verschillende wedstrijden door leden van onze gymvereniging. De wedstrijden worden georganiseerd voor diverse disciplines en niveaus. Zo hebben we het trampolinespringen, turnen heren/jongens en turnen dames/meisjes. Op de foto staan onze winnende leden. Van harte gefeliciteerd met jullie behaalde resultaten!

Maak nu kennis met de unieke snijtomaat Wij hebben een demonstratie bij ons in de winkel op donderdag 18 juli van 13:00 tot 17:00 uur

Tel. nr.: 0528 - 34 06 88 Het Hoekje 4 Hollandscheveld

Albert Luchies hij werd 27 mei 50 jaar

www.versspecialist.com

Gastgezinnen gezocht!

Nieuwe aanpak korte klap In het Lopend Vuur van mei heeft u kunnen lezen dat er binnen De Smederijen voor een nieuwe aanpak van de korte klap is gekozen. Belangrijkste verschil met voorgaande jaren is dat het accent op sociale activiteiten en projecten is komen te liggen. Met andere woorden, het accent komt te liggen op projecten en ideeën die speciale groepen, bewoners en buurten dichter bij elkaar brengt, actief maakt, samenwerking bevordert en/of elkaar helpen. Het aanschaffen van een blijvend iets, als bankje, grasmaaier, buurttent enz. is nu alleen nog mogelijk als ze een belangrijk onderdeel vormen van een sociaal idee.

Gezellige dorpsavond in plaats van een verkiezingavond De initiatiefgroep begrijpt heel goed dat het lastig is om “sociale ideeën” vorm te geven en vervolgens uit te voeren. Veel bewoners zullen vragen hebben. • Wat betekent nu precies “sociale aanpak”? • Hoe werkt u een leuk idee verder uit? • Wie kunt u daar bij betrekken of met wie kan ik samenwerken. De initiatiefgroepen van de dorpssmederij Hollandscheveld en Nieuw Moscou hebben daarom besloten dit jaar geen verkiezing te houden maar een avond te organiseren waar wij samen gaan praten over sociale ideeën en projecten die de leefbaarheid bevorderen. Het wordt zeker geen vergaderavond. Het wordt een gezellige avond waar we plannen kunnen maken. We hopen na afloop van de avond een aantal ideeën en projecten te hebben die verder kunnen worden uitgewerkt.

Uitnodiging dorpsavond “Ideeën smeden” U wordt van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd. We zouden het fijn vinden als u aanwezig kunt zijn, zodat we samen veel mooie plannen kunnen maken. Meer informatie over de avond kunt u lezen in het Lopend Vuur dat in september/oktober verschijnt.

Hollandscheveld

Nieuw Moscou

Datum: woensdag 30 oktober Waar: Het Anker Aanvang: 19.30 uur

Datum: Waar: Aanvang:

vrijdag 4 oktober Het Buurthuis 19.30 uur

Wij zijn op zoek naar gastgezinnen voor 1 nacht voor The Young Continentals van 22 op 23 juli 2013. Bij voorkeur 2 personen per gastgezin. Rond het middaguur (22 juli) arriveren ze op camping Myry. ’s Middags hebben ze het druk met het voorbereiden (opbouwen, oefenen e.d.) van het concert. Aan het eind van de middag kunt u de gastkinderen ophalen en samen een warme maaltijd gebruiken. Ongeveer om 18.30/18.45 uur moeten ze weer op concertlocatie zijn. Deze tijd wordt doorgeven aan de gastgezinnen als de kinderen worden opgehaald. Na het concert en opruimen, gaan de gastkinderen weer mee naar huis. Ze blijven dus 1 nacht slapen. Vaak willen ze wel graag even douchen.. De volgende ochtend kunt u samen ontbijten en krijgen de kinderen een lunchpakket mee. Daarna kunt u de gastkinderen weer terug brengen naar de concertlocatie op de afgesproken tijd, die u de avond van te voren te horen krijgt. Het vraagt misschien even wat tijd van uw gezin, maar u krijgt er een mooie/warme ervaring voor terug. U kunt zich opgeven bij Henny Wedzinga. Tel.: 06-13717783

The Young Continentals The Young Continentals geven een concert op maandagavond, 22 juli 2013 op camping Myry, Brandligtswijk 10 bij Elim. The Young Continentals zijn een groep jongeren van ongeveer 13 tot 18 jaar, die door middel van zang, dans en muziek, de mensen wereldwijd proberen te bereiken met het Evangelie. De toegang is gratis, er wordt wel een collecte gehouden voor de onkosten. Deze wordt natuurlijk van harte bij u aanbevolen. Het concert begint om 19.30 uur.

Loonbedrijf Snippe

v.o.f.

Rechtuit 59 - 7913 VJ Hollandscheveld - Tel.: 0528-341242


Mei 2013

35 KINDERSPEELWEEK

12

e

Dit jaar wordt voor de 35e keer een kinderspeelweek in de nieuwe speeltuin in Hollandscheveld gehouden. Het thema voor dit jaar is hetzelfde thema als 35 jaar geleden ‘het indianendorp’. De hele week organiseert Stichting Kinderspeelweek Hollandscheveld activiteiten voor alle kinderen van de basisschool. Voor de ouders is er een gezellig terrasje ingericht.

Wat kun je in de speelweek verwachten? Zaterdag 3 augustus 10.30 tot 13.00 uur Tegen betaling kun je je deelnamekaart ophalen. Wanneer je niet op de basisschool in Hollandscheveld zit kun je je inschrijfformulier dan ook inleveren.

Maandag 5 augustus Om 10.00 uur is de opening van het dorp. De hele dag zijn we dan bezig met het bouwen van een wigwam, die we zelf in elkaar moeten spijkeren. Om 12.00 uur even thuis eten en dan tot 15.30 uur weer verder met bouwen.

Dinsdag 6 augustus Survivaltocht voor kinderen vanaf 8 jaar. Deze survival zal ergens in de omgeving uitgezet worden. Wanneer je geen zwemdiploma hebt maar toch 8 jaar of ouder bent zal één van je ouders mee moeten. Je mag natuurlijk ook mee doen met de mini survival. We verwachten dat tegen dezelfde tijd de mini survival van start gaat voor kinderen tot 8 jaar of kinderen zonder zwemdiploma. De kinderen krijgen daar eten. Om 15.30 uur is het einde van de dag.

Vo or meisjes en jong ens van gro ep 4 t/m 8 Wanneer: 22 en 29 augustus 5,12,19,26 september 3, 10 en 17 oktober 2013 Waar: Kosten:

Sporthal De Marke van 18:00 tot 19:00 € 25,00

Chr. Gymnastiekvereniging Eugenia Hollandscheveld

Woensdag 7 augustus Is er een fietstocht voor het hele gezin uitgezet van ca. 40 km. De route van de fietstocht is nog een verrassing. Voor iedere deelnemer is er een gratis kop koffie of een beker ranja op een mooie rustplaats. Inleg is € 3,00 p.p. Kinderen met een weekkaart fietsen gratis mee, maar wel onder begeleiding van ouders/verzorgers. Voor de allerkleinsten is er crèche, schminken, een ballenbak en een ponykar in de speeltuin.

Opgave: via mail : cgv.eugenia@live.nl Minimale deelname: 15 personen

Financiële Dienstverlening

Donderdag 8 augustus Staat helemaal in het teken van de zeskamp. De hele dag zijn er zeskampspellen in de speeltuin. We gaan lekkere pannenkoeken eten in de speeltuin (denk aan een bordje en bestek). ’s Avonds komen kleine en grote sterren optreden in de kinderplaybackshow. Het zou leuk zijn als je een liedje kiest wat bij dit thema past. Om ca. 21.30 uur is er een fakkeloptocht en daarna snert en bruine bonensoep eten. De kinderen vanaf 8 jaar mogen blijven slapen in hun eigen gemaakte hutten.Het lijkt ons erg leuk dat je ’s avond verkleedt komt.

Donderdagavond lampionoptocht Na afloop is er snert en bruine bonensoep. Wilt u zelf een beker meenemen?!

Vrijdag 9 augustus Voor de slapers is er om 7.00 uur ontbijt. Zijn ze moe en willen ze echt slapen dan mogen de ouders de kinderen om 8.00 uur ophalen. s’ Morgen is er voor de kinderen een bingo georganiseerd. Tussen de middag gaan we broodjes bakken in de speeltuin. Als het eten op is moet er tijdens de vossenjacht nog wat vreemde vogels gezocht worden. Na de vossenjacht kunnen de kinderen even naar huis. Om ca. 18.45 uur is er een ballonnenwedstrijd en komen de winnaars van de playbackshow nog een keer voor ons optreden. Daarna zal de avond op een leuke manier af gesloten worden.

Zaterdag 10 augustus Dan zijn we de vaders en moeders nodig. De wigwams moeten afgebroken worden en de speeltuin moet weer worden opgeruimd. We beginnen om 7.00 uur.

Een weekkaart kost € 2,50 per kind, een dagkaart € 1,00. Wil je mee doen? Lever dan onderstaande strookje zaterdag 2 augustus tussen 10.30 uur en 13.00 uur in. Heb je het strookje al op school ingeleverd dan kun je zaterdags je deelnamekaart ophalen. Je moet zelf een hamer meenemen. Lijkt het u als ouder leuk om als vrijwilliger mee te doen, geef u dan op! Heeft u niet de hele week tijd, maar wilt u toch graag iets doen. Uw hulp op zaterdag is van harte welkom. Wij hebben niet veel regels maar vinden het wel belangrijk dat jullie je aan de volgende regels houden:

hypotheken pensioenen

Wanneer je je niet aan deze regels houdt zullen we je ouders bellen, zodat die je op kunnen halen.

kredieten verzekeringen

-

Deelname is alleen voor kinderen van de basisschool De grote survival is alleen voor kinderen vanaf 8 jaar met een zwemdiploma Overnachting is alleen voor kinderen vanaf 8 jaar Messen en andere gevaarlijke dingen, alcohol en energiedrankjes zijn verboden Deelname is op eigen risico

Mocht je meer informatie willen, dan kun je contact opnemen met: Peter Knol tel. 06-24125200, Jan Knol tel. 06-13257864, Bea Winkel tel. 06-46129174 of Erica Reimink 06-10678832 Of stuur een mail naar kinderspeelweek@hotmail.nl

speciaal zzp’er pakket Maatwerk is vakwerk... Vraag vrijblijvend naar de voorwaarden en mogelijkheden.

Naam

Adres

Geboortedatum

Telnr

Diploma J/N

1 ________________________________________________________________________________________________ 2 ________________________________________________________________________________________________ 3 ________________________________________________________________________________________________ 4 ________________________________________________________________________________________________ Handtekening ouders/verzorgers:

Hoofdstraat 19, Hoogeveen • 0528 - 29 00 27 • www.bruins-advies.nl


13

Mei 2013

PLAATSELIJK BELANG ELIM NAAR EEN VITAAL VEENKOLONIAAL GEBIED Aandacht voor het veenkoloniale gebied Het (vroegere) veenkoloniale gebied in de regio Hoogeveen vraagt nadrukkelijk om aandacht. Het gebied is toe aan revitalisering. Het is een gebied met cultuurhistorische waarden, natuurwaarden, mooie landschapselementen, potenties voor recreatie en toerisme. De ervaring leert echter dat deze waarden nog onvoldoende worden onderkend. HISTORIE Zwaar werk en veel bedrijvigheid in het veen Hoogeveen en de in de regio liggende veendorpen danken hun bestaan aan het veen. De kanalen, opgaanden en wijken in het gebied hebben geheel in het teken gestaan van de veenafgraving, die met veel ontberingen gepaard ging. De vaarwegen waren in de eerste plaats bestemd voor de ontwatering om het gebied te kunnen vervenen. Daarnaast moest de gewonnen turf via deze vaarwegen per schip worden afgevoerd. Nieuw werk en nieuwe bedrijvigheid in de agrarische sector Met het verdwijnen van de turf liep ook het scheepvaartverkeer terug. De belangstelling voor de opgaanden en de wijken verminderde hierdoor sterk. Het gevolg was dat deze werken langzamerhand werden verwaarloosd en ontoegankelijker werden voor schepen van enige afmetingen. Na de veenafgravingen vestigden zich in het gebied talloze bewoners met gemengde boerenbedrijven en -bedrijfjes en ook de tuinbouw nam relatief veel gronden in beslag. De land- en tuinbouw waren in het gebied nog steeds aangewezen op vervoer per praam (bok). Door de steeds groeiende behoefte aan een betere ontsluiting voor de bewoners en het transport van producten liet de ontsluiting steeds meer te wensen over. De waterbeheersing in het gebied was eveneens gebrekkig. Kortom, de bewoners van het gebied verkeerden in meerdere opzichten min of meer in een isolement. De grote ontsluiting begon echter pas in 1954 met het ontwerpen van ontsluitingsen waterbeheersingsplannen. Keuze voor landwegen Men vond het in de jaren vijftig van de vorige eeuw een onverantwoorde optie om te kiezen voor een verbeteringsplan in het veenkoloniale gebied voor zowel ontsluiting te land als te water. Dit zou te grote financiële offers vergen. Daarom is er in het belang van een goede ontsluiting te land voor gekozen de scheepvaartmogelijkheden op te heffen en daarnaast een alternatief watergangenstelsel aan te leggen ten behoeve van een verbeterde waterhuishouding. Er was een duidelijke voorkeur voor de goedkoopste optie. Uitvoering van de plannen in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw Gemeente en waterschap hebben in de daarop volgende jaren veel plannen gezamenlijk opgepakt en uitgevoerd; de gemeente ten aanzien van de ontsluiting en het waterschap ten aanzien van de waterhuishouding. Eind jaren vijftig en vooral in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn de opgaanden en ook een flink aantal wijken gedempt. Hiervoor kwamen verharde wegen in de plaats en daarnaast werd een stelsel van watergangen gegraven ten behoeve van een betere waterhuishouding. Veel projecten werden als aanvullend werk uitgevoerd. Dat wil zeggen, in handkracht, ter bestrijding van de werkloosheid. Hierbij was regel dat er rijkssubsidies werden toegekend van 92% à 95%. Voor uitvoering van projecten als vrij werk werd 60% rijkssubsidie toegekend. Het resterende, niet gesubsidieerde deel bleef ten laste van de gemeente en het waterschap. Anno 2013 zullen, ongeveer

50 jaar na dato, al deze investeringen naar je mag aannemen zijn afgeschreven. Er zijn daarna in het vroegere veenkoloniale gebied geen herinrichtingsplannen meer uitgevoerd. LEEFBARE TOEKOMST Infrastructuur en werkgelegenheid Er zijn nog wijken in het buitengebied die de herinrichting in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw hebben overleefd. Een aantal daarvan is hier en daar door een gedeeltelijke demping onderbroken of versmald. Voornamelijk in en rond het recreatiegebied Schoonhoven zijn de wijken die door de bossen lopen nog puntgaaf. In tegenstelling tot de situatie ten tijde van de herinrichting is het aantal land- en tuinbouwbedrijven en de werkgelegenheid in deze sector bijna te verwaarlozen. Dit is op zichzelf al voldoende reden om, evenals ruim 50 jaar geleden, het gebied zo aan te passen, dat het weer klaar is voor een leefbare toekomst van het gebied. Bedrijfseconomisch gezien is een impuls voor de dorpen in het gebied een must. De leefbaarheid van een gebied komt onder druk te staan als de bedrijvigheid en dus ook het voorzieningenniveau afnemen. De tendens dat winkelpanden leeg komen te staan, zoals in Hollandscheveld het geval is, is wat dat betreft een duidelijk signaal. Het is een voorwaarde voor een bloeiende streek dat deze tendens in de kiem wordt gesmoord en dat hierin een kentering komt, om te voorkomen dat het gebied in een spiraal van krimp terecht komt.

daalt en bij hevige regenval raakt het systeem snel overbelast. Gemeente en waterschap willen water in het gebied weer langer vasthouden. Dit komt de bossen rond Schoonhoven ten goede, want daar is sprake van verdroging.

worden genomen om dit gebied onder handen te nemen. Herstellen en aanpassen van het gebied, zoals hierboven is geschetst ligt in lijn met de doelstelling van “Vitaal Platteland”. Zoals gezegd: Een uitdaging van formaat, maar wel één die noodzakelijk is voor een duurzame leefbaarheid.

‘VITAAL PLATTELAND’ Kansen Een revitalisering van het gebied door middel van renovatie past heel goed binnen het provinciale beleid. Om het platteland in Drenthe vitaal te houden hebben provinciale staten vorige maand besloten financiële middelen vrij te maken voor het project ‘Vitaal Platteland’. In de kadernota ‘Vitaal Platteland’ is onder meer te lezen: Geconcentreerde aanpak Deze lijn zet direct in op een geconcentreerde aanpak. De provincie Drenthe werkt in deze aanpak nauw samen met de desbetreffende gemeente(n) en partijen, werkzaam op bovenlokaal niveau. In gebieden waar een stapeling van problematiek (sociaaleconomisch, ruimtelijk en demografisch) verwacht kan worden, wordt gewerkt via deze aanpak. Wij kiezen in dit kader voor een aanpak gericht op de plattelandsgebieden van het zuidoostelijk deel van Drenthe en van de gemeente Hoogeveen. Nu het plattelandsgebied van de gemeente Hoogeveen in de kadernota specifiek wordt genoemd, is dit het moment dat er door de provincie en de gemeente initiatieven

RENOVATIE VAN HET GEBIED Cultuurhistorische waarden De cultuurhistorische waarden van dit unieke landschap, dat tijdens de vervening met bloed, zweet en tranen tot stand is gekomen, zijn in het verleden ondergewaardeerd. Bij de herinrichting in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw had men geen oog voor deze karakteristieke waarden. Essentieel was toen dat met zo gering mogelijke financiële middelen de ontsluiting over land en een bij het gebied horende waterbeheersing werden gerealiseerd. Het is een uitdaging van formaat om het veenkoloniale karakter van het gebied weer duidelijker tot uitdrukking te laten komen door hier en daar te herstellen wat 50 jaar geleden is verdwenen. Leefbaarheid en bedrijvigheid De leefbaarheid op het platteland staat onder druk. Een goed voorzieningenniveau is van groot belang voor een vitaal platteland. Bedrijvigheid is een must voor de leefbaarheid van het gebied. Natuurwaarden en recreatieve en toeristische potenties Het landschap is rijk aan natuurwaarden en heeft ook goede potenties voor recreatie en toerisme en deze zijn weer van grote betekenis voor de inwoners van het gebied . Het behouden van de cultuurhistorische waarden spreekt in de huidige tijd – gelukkig - meer tot de verbeelding dan bij de herinrichting van ruim 50 jaar geleden het geval was. Datgene herstellen en aanpassen dat van groot belang is voor natuur, recreatie en toerisme, daar gaat het nu om. Het gebied opwaarderen naar een niveau die het toekomt en waardoor het ook een prominente plaats op de toeristische kaart krijgt. Dit waarborgt voor de toekomst de voorzieningen op een niveau waar de bewoners mee verder kunnen. Waterhuishouding: gewenste grondwaterstanden In het verleden zijn veel wijken gedempt. Goede omstandigheden voor land- en tuinbouw werden gerealiseerd. Een alternatief stelsel van watergangen werd daartoe gegraven. Maar een snelle afvoer van water heeft ook nadelen: het gaat ten koste van de natuur, de grondwaterstand

Zaal- en Partycentrum Schoonhoven Tegen inlevering van deze bon:

TERRAS

- Broodje hamburgerspeciaal - Frites mayo - Rauwkost Geldig t/m 31 augustus 2013

€ 3.95

Tegen inlevering van deze bon:

TERRAS

- Kidsbox - Frites mayo - Snack - Speeltje - Ranja Geldig t/m 31 augustus 2013

TERRAS

- Plate Kipsate - Frites mayo - Rauwkost Geldig t/m 31 augustus 2013

€ 4.95

Tegen inlevering van deze bon:

LOKET

- Familybucket frites - 5 kroketten of frikandellen - Fritessaus

€ 3.95

Tegen inlevering van deze bon:

VERMAAK

Bosgolf activiteit voor het gehele gezin

€ 2.50

Tegen inlevering van deze bon:

Tegen inlevering van deze bon:

CATERING

- 10 pers. soep - 10 pers. huz.salade - 5 x stokbrood - kruidenboter - 20 stokjes kipsate - 50 standaard hapjes - bezorgkosten

i.p.v. € 3,50

Geldig t/m 31 augustus 2013

Marten Kuilerweg 45-47

€ 9.95

Geldig t/m 31 augustus 2013

€ 52.50

Geldig t/m 31 augustus 2013

7913 XG Hollandscheveld

Tel: 0528 - 351653

www.planschoonhoven.nl

uw garage voor:


14

Mei 2013

De uitslagen waren als volgt. 600 m t/m 5 jaar Meisjes Jongens 1 Ilse Tichelaar Holl-Veld 1 Milan Otten Holl-veld 2 Kristel Snippe Holl-Veld 2 Milan de Boer Holl-veld 3 Leonie Kuik Holl-veld 3 Jelte Kroezen Hollveld 600 m 6 en 7 jaar Meisjes Jongens 1 Kate de Jong Holl-veld 1 Milan Schonewille Holl-veld 2 Jade Engels Holl-veld 2 Kenny Suttner Holl-veld 3 Milou Karssies Holl-veld 3 Robin Koopman Holl-veld 1 km 8 t/m 10 jaar Meisjes Jongens 1 Britt Roos Ruinen 1 Milan Smit Holl-veld 2 Mirtle Meinen Holl-veld 2 Damian Strijker Holl-veld 3 Kilie Velting Dalen 3 Luuk van Eck Holl-veld 2 km 11 t/m 14 jaar Meisjes Jongens 1 Laura Prins Hoogeveen 1 Corneel Kikkert Holl-veld 2 Eline Zomer Hoogeveen 2 Samuel Hofman Ruinen 3 Iris Velting Dalen 3 Jelmer Mol Holl-veld 5 km Dames Dames Masters 1 Allet Hummel Holl-veld 1 Bianca Martens Holl-veld 2 Mirjam de Jonge Hoogeveen 2 Anja Bennink Holl-veld 3 Harmke Schonewille Elim 3 Froukje Snippe Hoogeveen Heren Heren Masters 1 Alwin Hoorn Ruinen 1 Jan ten Cate Holl-Veld 2 Bastiaan Zanbergen Hoogeveen 2 Egbert Kats Hogeveen 3 Jelmer Bult Hoogeveen 3 Jacco Talen Holl-veld 10 km Dames 1 Anneke Tichelaar Holl-veld 2 Jeanet Roos Ruinen 3 Alike Vos Nieuweroord Heren Heren Masters 1 Gert Jan Stevens Noordscheschut 1 Gert Jan de Haan Noordscheschut 2 Martijn van Goor Hardenberg 2 Hen Olde Hinkel Dedemsvaart 3 Alfonds Batrick Holl-Veld 3 Rob v.d. Graaf Hoogeveen Bij de jeugd waren er extra prijzen voor de 1e Hollandschevelder die buiten de top 3 viel en dit waren Anouk Tichelaar, Allessandro Danes, Rachel Kleine, Thomas Tichelaar. Kirsty Seinen, Joris Snippe, Louise Guigelaar en Jorn Smit Voor de volledige uitslagen en tijden speeltuiloop

zie www.uitslagen.nl

of www.freewebs.com/


Mei 2013

d´ Olde deuze

15

TRINITY op zaterdag 21 september om 20.00 uur in de Vredehorst. Voor hen die de band kennen is verdere aanbeveling overbodig. Hen die de band nog niet kennen zullen er in de toekomst ongetwijfeld over horen. TRINITY was een van de hoofdacts op de EO Jongerendag. (www.bandtrinity.com) De officiële kaartverkoop start 1 juli, maar het is nu al mogelijk om kaarten te reserveren. De kaarten kosten EUR 12,50. Maar indien je voor 1 juli reserveert kosten de kaarten slechts EUR 10,--.

Dit zijn de namen van de vorige foto: Ietje van de Weide, Jolanda Mol, Hennie ten Cate, Aleta Koekoek, Hanneke Fieten, Christine Schonewille, Marja van der Weide, Alice Pater, Herma Pater, Greta Pater, Jan ten Cate , Martin Fieten, Anita ten Caat, Freddie Mol ,Jan van Veen of Freddy Mol, Arie van Achteren, Gerard Kleine, Henk Veuger, Arendje van Eck, Alie Boter, Wiea Hooge, Gea Jansen, Hans van Schepen, Andre van de Laan, Pedro ten Caat, Hans Nijmeijer, Lambert van Eck, Herman Koppelaar, Henk Pater en niet te vergeten Meester van Schepen Bedankt Arendje van Eck en Hennie Schonewille – ten Cate en Mevrouw Snippe voor het door geven van de namen. Dan hadden we nog een foto met een vrouw alleen. De naam van deze mevrouw is: Roelofje Benjamins- Pol. H Schonewille- ten Cate en mevrouw ten Cate bedankt voor het door geven van de naam.

Natuurlijk hebben we weer een leuke foto. Deze foto komt uit Elim van een kleuterschool. Weet u wie dit zijn? Of wel jaartal dit is? U kunt het doorgeven door te bellen naar: 0528-341451, of te mailen naar a.z.vds. benjamins@home.nl, natuurlijk kunt u ook een kaartje sturen naar: A.Z van der Sleen Benjamins, Zuideropgaande 24e, 7913TM, Hollandscheveld

De reservering gaat als volgt; • Stuur een e-mail naar gmh@ gospelmusichoogeveen.nl en geef aan; naam, adres, telefoonnummer en hoeveel kaarten je wilt reserveren. • Maak het benodigde bedrag over naar rekeningnummer 3990 08 500 tnv H.E. Veldman. • Na ontvangst van het geld ontvang je per mail een bevestiging met een reserveringsnummer. • 21 september neem je de bevestigingsmail mee naar de Vredehorst en liggen de kaarten voor je klaar. Trinity trekt door heel Nederland volle zalen. Op zaterdag 21 september is Hoogeveen en de dorpen om Hoogeveen heen aan de beurt! Zorg dat je er bij bent , overleg met je vrienden en bestel nu meteen je kaarten!


VOLKSWAGEN EN AUDI-SPECIALIST KIJK op onze site voor alle occasions

www.autobedrijfmartens.nl

Volkswagen en audi-specialist KIJK op onze site voor alle occasions

www.autobedrijfmartens.nl

Riegshoogtendijk 150-152 7913 TC Hollandscheveld - Tel. 0528 361 370

uw garage voor: - Onderhoud van alle merken auto’s ook bedrijfsauto’s to 3500 kg - Apk uw garage voor: - Vullen en onderhoud van aircosysteen - Diagnose auto-elektronica - uw Onderhoudgarage van alle merken auto’s ook bedrijfsauto’s to 3500 kg voor: - Verkoop alle merken nieuw - Apk en gebruikt - -Vullen en onderhoud aircosysteen Onderhoud van alle van merken auto’s ook bedrijfsauto’s to 3500 kg - -Diagnose auto-elektronica Apk - -Verkoop alle merken nieuw en gebruikt Vullen en onderhoud van aircosysteen - Diagnose auto-elektronica - Verkoop alle merken nieuw en gebruikt

Het Hoekje 19-21 7913 BA Hollandscheveld

Telefoon Fax

(0528) 341502 (0528) 343240

www.garagebedrijfvandenbergh.nl

o

o c c a s i o n s c i co a- (0528) sn i os n s Bruins Slotstraat - Hollandscheveld 343895 - www.henkboertien.nl c J. c ao5 s J. Bruins Slotstraat 5 - Hollandscheveld - (0528) 343895 - www.henkboertien.nl

J. Bruins Slotstraat 5 - Hollandscheveld - (0528) 343895 - www.henkboertien.nl

nninga woningstoffering & decoraties Het Hoekje 39 7913 BB Hollandscheveld Tel: 0528 - 342340 www.anninga-woningstoffering.nl

Donau 1-01 7908 HA Hoogeveen Tel.: 0528 - 262667

J. Benjamins Riegheidestraat 46 7913 CB Hollandscheveld Tel.: 0528 - 342773

Email: info@benjamins-steenbergen.nl NERDERLANDSE ORDE VAN ADMINISTRATIE- EN BELASTINGDESKUNDIGEN

D'ollansevelder juni 2013  
D'ollansevelder juni 2013  
Advertisement