Page 1

De grachten in Amsterdam zijn mooi en ranzig, historisch en modern, bruisend en kalm, eigenlijk zijn de grachten van Amsterdam‌ Amsterdam Amsterdam is wereld bekend om zijn unieke grachten systeem, de grachten zijn is 2010 zelfs opgenomen in op de Unesco Wereld Erfgoedlijst.

De Amsterdamse grachten zijn altijd al belangrijk geweest voor de stad. Eerst diende de grachten voor het afvoer van water, later voor het vervoer van goederen en tegenwoordig verdient Amsterdam weer geld aan de waterwegen door de rondvaarten van de vele toeristen.

Hoewel Amsterdam veel grachten heeft waren het er ooit een stuk meer. Veel grachten zijn namelijk gedempt om ruimte te maken voor wegen en parkeergelegenheid. De Westerstraat was ooit een gracht en de Amstel liep ooit waar het Damrak nu ligt. De Jordaan had ooit twaalf grachten, nu zijn er nog maar zes over.


Buiten de rondvaart door Amsterdam, waar de toeristen veel gebruik van maken. Zijn de Amsterdammers ook vaak op het water te vinden. De afgelopen jaren is het voor de rijkere inwoner niet ongewoon een sloepje te beschikken. Deze voormalige reddingsboten zijn vaak laag genoeg om onder de vele bruggen te varen en zo spenderen veel mensen hun vrije uren op een relaxte manier. Het water van Amsterdam trekt ook veel bedrijven die hun personeel trakteren op een uitje. Bij deze rondvaarten gaan vaak samen met een diner, zelfs speurtochten op sloepjes zijn niet ongewoon.

De gemeente heeft een gek systeem om de rondvaart in Amsterdam in de perken te houden. Er worden namelijk vergunningen uitgegeven aan rederijen voor een beperkt aantal boten. Dit zorgt ervoor dat de rederijen een monopolie positie krijgen die eigenlijk ongewenst is. De gemeente onderkend dit, maar is ook bang voor een soortgelijk scenario als met de taxi’s in Amsterdam. Het aanbod van taxi’s liep namelijk volledig uit de hand wat de dienstverlening niet ten goede kwam. Er zijn verschillende festivals op de grachten van Amsterdam waaronder, Koningsdag, het Grachten Festival en de Gay Parade. Het is raadzaam om niet met een te dure boot door de grachten te varen aangezien er een behoorlijke kans is op schade. Ten slotte dient ieder die op de grachten vaart de vaarregels goed te kennen. Een gezellig dagje eindigd maar al te vaak in ellende nadat een pleziervaart in botsing komt met de werkvaart, welke altijd voorrang heeft. Pas op, de rondvaart in Amsterdam heeft een strak schema en zal geen voorrang verlenen.

Grachten van amsterdam  

De beschrijving van de grachten in Amsterdam, toerisme, pleziervaart en rondvaart.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you