Page 13

PUTSJ sine mer eller mindre Spørsmål: Jeg er ofte i middagsselskap, men hver gang samtaleemnet er «byer» blir jeg helt blank, og har ingenting å bidra med. Hva skal jeg gjøre? Svar: Du leser «PUTSJ sine mer eller mindre opplysende ROTTEKRIG faktasider om byer», I de fleste storbyer bor det faktisk flere rotter enn menog du trenger aldri å nesker. I New York hevder noen at det er så mange som bekymre deg igjen. tolv rotter per person. Ikke utenkelig, siden hanrottene Tekst: ELIN ØSTVIK Ill: HARALD FRØLAND

gjennomsnittlig parrer seg ca. 12 ganger om dagen, med forskjellige hunrotter, som er drektige i tre uker, og føder ti unger i slengen. I 2005 var det visstnok over én million rotter i Oslo, men dette er ikke et nytt fenomen. I 1930 startet «Den store rottekrigen». «All erfaring lærer at den enkeltes kamp mot rotteplagen er håpløs. Derfor må kampen organiseres… Kampens effektivitet står og faller med samtidigheten og tilslutningen», het det i krigsplanen.

SE MOT NORD Kriteriene for bystatus har vært omdiskuterte. I gamle dager var det en rekke kriterier som måtte oppfylles, for eksempel hvordan man målte opp vedfavner, men i 1996 ble det fullt frislipp. Hva som helst kunne kalle seg by. Det førte til ville tilstander, så i 1997 bestemte Stortinget at det måtte være minst 5000 innbyggere i en by. Den nye loven hadde imidlertid ikke tilbakevirkende kraft. Dette ga Honningsvåg en etterlengta seier i kampen om å være verdens nordligste by. De var raskt ute i 1996, og regnes derfor som by selv om de bare har rundt 3400 innbyggere, til konkurrenten Hammerfests store fortvilelse.

opplysende faktasider om byer ANTI-BY KJØLIG

BLÅ Vesterålsbyen Sortlands strategi er, ironisk nok, å bli blå. En kunstner kom med ideen i 1998, og man begynte å male. Så blåste det opp til storm. Lokalavisa ble fylt opp av innlegg for og imot den blå byen, og ikke minst hvilke blåfarger som skulle brukes. Fargen skulle gi innbyggere og tilreisende energi.

BANER VEI

Oslo er verdens minste by med tbane. Den første t-banen ble åpnet 22. mai 1966 klokka ett, og selveste Kong Olav var med på den første turen fra Jernbanetorget til Bergkrystallen.

Røros ble lenge regnet som en by, men dette er feil. Røros er en bergstad, fordi stedet ble grunnlagt med utgangspunkt i gruvedrift. I gamle dager hadde Røros spesielle lover fordi de var en bergstad. Kobberverket hadde stor makt. Kongen ga dem for eksempel en egen domstol, sånn at de kunne dømme de ansatte hvis de hadde lyst. Praktisk.

Verdens kaldeste hovedstad er Ulan Bator i Mongolia, og de har temperatursvingninger fra 49 grader minus på vinteren til 39 grader pluss om sommeren. Noe for enhver smak, med andre ord.

BILLIG Vil du spare på krona er Teheran byen å dra til. Hovedstaden i Iran har gjentatte ganger blitt kåret til verdens billigste by å bo i. Dette i motsetning til Oslo, som topper lista i den andre enden.

STØRST Verdens største by (etter innbyggertall) ligger i Kina, og heter Congqing. 32 millioner mennesker bodde der i 2006. De forventer at om lag 500 000 nye borgere, et tall som tilsvarer hele Oslos befolkning, vil komme tilflyttende hvert år.

MINST Å være minst er tydeligvis noe å trakte etter, for flere byer i Norge sloss om denne tittelen. Eidsfoss i Vestfold skryter av å være verdens minste by, men dessverre har de ikke bystatus. Det har derimot Kolvereid i Nord-Trøndelag. De kan skryte av litt under 2000 innbyggere, og de sier selv at det gjør dem minst. Kardemommeby sier på sine nettsider at de er verdens minste, og verdens koseligste by, men i følge Kommunal Rapport har heller ikke de bystatus.

UTFLYTENDE Tenk deg at du kom hjem en dag, og så var huset ditt plutselig borte. Det kan man oppleve i Kambodsja, der det finnes flytende byer som driver omkring med tidevannet. Disse byene finnes i nærheten av Tonle Sap-innsjøen, som femdobler arealet i løpet av regntiden. For ikke å drukne bor folk i husbåter, som gjerne flytter seg flere kilometre i året. I landsbyen Kompong Phluk ble de imidlertid litt lei av den utflytende tilværelsen. Der har de fleste innbyggerne plassert husene sine på ti meter høye stylter, for å unngå flomvannet. Kanskje en idé for de millionene av mennesker som trues av havstigning?

PURK PURK, SUR AGURK Roma er den byen som har huset tidenes største demonstrasjon. Det var i 2003, da ca. tre millioner mennesker deltok i en antikrigsmarkering.

KJØKKENBY Hvis du ikke liker å reise til nye byer, kan du kanskje gjøre som kineseren Zhan Wang, og bygge dem i stedet. Wang laget en modell av London ved hjelp av mer enn 1000 gryter, kjøreler og anna kjøkkenutstyr. London Eye er laga av en stålullball, St.Pauls katedral er ei stor ildfast form.

LANGE NAVN Noen byer har vanskeligere navn enn andre. Et eksempel er Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogog ogoch i Wales, den stolte innehaver av verdens lengste bynavn. Kanskje like greit at denne byen bare finnes en plass. Oslo derimot, ligger på tre forskjellige steder i USA. Bergen finnes både i Sør-Afrika, Finland, Indonesia og Marokko, mens Trondheim bare finnes i Trøndelag.

putsj_02_07.indd 24-25

COLOR LINE En annen blå by er indiske Jodhpur, og hvis rosa er mer din farge kan du prøve Jaipur i samme land. Hanoi i Vietnam er visstnok gul. Silver City ligger i New Mexico i tillegg til 19 andre steder i USA, og et sted i Panama. I Norge er Kongsberg vår egen sølvby, og i 2004 kom filmen «Silver City», så det er vel ingen tvil om at fargebyer er top of the pops.

DOWN UNDER RENT OG PENT Byen Singapore er kjent som verdens reneste by, og man kan sannelig si at de gjør en innsats for å beholde denne tittelen. Kaster du en fyrstikk på gata får du en bot på ca. 500 kroner, det samme kan du risikere om du glemmer å trekke opp etter deg når du har besøkt en offentlig do. Ryktene sier imidlertid at regelverket er i ferd med å mykes opp, og forbudet mot innførsel, salg og bruk av tyggegummi er nylig opphevet!

Coober Pedy ligger inne i Australias ørken, og det tar ei stund før du skjønner at du er i en by når du kommer dit. På grunn av varmen i Outbacken har de fleste innbyggerne valgt å bosette seg under jorda, og det er bare sandhaugene som synes.

24-04-07 22:17:55

Putsj #02/07  
Putsj #02/07  

Tema: Byer

Advertisement