Page 1

DÍ VA FILMFESZTIVÁL

k g


HERCEGNO A VÁSZNON

AUTÓ SMOZI FESZT IVÁL

CSOPAK

AUGUSZTUS 19-21


HERCEGNO A VÁSZNON

AUTÓSMOZI FESZT IVÁL

CSOPAK

AUGUSZTUS 19-21 Helyszín:

Csopak, Nosztori-völgy, Balatonfüred 8229 Telefon: +36 88 429 308 +36 20 928 2808

Ár: 1000Ft/nap Filmek kezdési ideje: 21:00 www.kertmozi.hu facebook.com/hercegnoavasznon A NOSZTORI autósmozi a Csopak kertmozival összevontan üzemel! A mozi Csopakon a Forrás utcában található.


46. 9704 14,17. 9247 95

w w w.kertmozi.hu


GRACE

GK ÉLETE


K KELLY


Én sosem

voltam

Grace kelly.

mindig csak Ăşgy nĂŠztem ki mint

Grace kelly


Gk 10


h HABÁR

SOK FILMBEN JÁTSZOTTAM

SOSEM VOLT

SAJÁT TÖRTÉNETEM


Grace G Kelly a herceg

racia Patricia Kelly Oscar-díjas amerikai színésznő, aki 1956. április 19-én összeházasodott III. Rainer monacói uralkodó herceggel. Grácia hercegné néven ő volt a jelenlegi uralkodó, II. Albert monacói herceg édesanyja.

és a színész

„Azt szeretném, hogy úgy emlékezzenek rám, mint aki hasznos dolgokat tett. Aki kedves, és szerethető ember volt. Aki minden tőle telhetőt megtett, hogy segítsen másokon, és örömet szerezzen társainak.”

Grace kelly Családja Grace Kelly Philadelphiában született, az ír-amerikai i­dősebb John Brendan Kelly és a német származású Margaret Katherine Maier Kelly gyermekeként. Szigorú római katolikus neveltetésben részesült. Nevét apja ko­rán elhalt nővéréről kapta. Családja országszerte nép­­­szerű és is­mert volt. Apja önerőből lett milliomos, evezős­ként három olimpiai aranyérmet nyert, és politikailag is aktív volt. Grace Kelly bátyja, ifjabb John Brendan Kelly szintén elismert evezős volt, aki az 1956. évi nyári olimpiai játékokon nyert bronzérmét adta húgának esküvői ajándékként. A kislány Grace katolikus nevelést kapott, korán elkezdett balettezni, és színésziskolába járt. Szülei tőle várták a legkevesebbet, apja mindig is Grace nővérében, Peggyben látta a reményt. Grace-t a családban “rút kiskacsának”, vagy egyszerűen csak „kis vakaréknak” nevezték. Testvérei: Margaret Katherine (Peggy),1925. június 13.- 1991. november 23. ifjabb John Brendan (Kell), 1927. május 24.-1985. május 2. Elizabeth Anne (Lizanne),1933. június 25.2009. november 24. Grace Kelly Karrierje Családja rosszallása ellenére Grace Kelly mindenképpen színésznő szeretett volna lenni, és Hollywoodba költözött. Pályája modellkedéssel indult, majd 22 évesen szerepelt első, Fourteen Hours (“Tizennégy óra”, 1951) című filmjében. Ezután következett a Délidő (1952), majd a Mogambo (1953), ami a kenyai dzsungelben játszódik, és egy szerelmi háromszögről szól Grace Kelly, Clark Gable és Ava Gardner között. Gable és Kelly között a kamerák mögött is folytatódott a viszony, melyet Kelly így kommentált: „Mi mást tehet az ember lánya, ha egyedül van egy sátorban Afrika közepén Clark Gable-el?”A filmben játszott szerepért a legjobb női mellékszereplő díjra jelölték, de azt végül Donna Reed kapta a Most és mindörökké-ben játszott. szerepéért. Alfred Hitchcock három filmjében is szerepelt, a Gyilkosság telefonhívásra, a Hátsó ablak és a Fogjunk tolvajt! címűekben. 1955-ben megkapta a legjobb női főszereplő Oscar-díját, melyet óriási örömmel fogadott.


Találkozás a monacói herceggel Grace Kelly életében a a legnagyobb változást a monacói herceggel történt megismerkedése jelentette. 1955. április 5-én került sor a herceg és Grace találkozójára. Egész Franciaországban áramkimaradás volt egy sztrájk miatt, a cannes-i Carlton Hotel is áram nélkül maradt. Grace lezuhanyzott, hajat mosott, de a hajszárító nem működött. A szobalány nem tudta kivasalni Grace ez alkalomra készített ruháját, egy rózsaszín-bézs kosztümöt. Ugyanakkor Grace szobájában megszólalt a telefon: a Paris Match fotósai az előszobában vártak rá. Kelly letette a kagylót. A következő híváskor azzal fenyegetőzött, hogy kiköltözik a szállodából. Szerencsére azonban ott voltak a barátok: Rupert Allan a Look divatmagazin kiadója azon nyomban nekilátott, hogy megnyugtassa a magából kikelt filmcsillagot. Végül is ő hívta meg Grace-t Cannes-ba, hogy cikket ké­ szítsen a herceggel való találkozásáról. Grace Kelley volt a lap si­ kerénekgaranciája:minden al­ kalommal, amikor képe egy a­merikai magazin címlap­ján sze­­repelt, meg­ugrott az el­­a­dott lapok példányának száma. De e­zen a bizonyos napon nem le­­hetett szót érteni Graceszel. „Megtanulok-e valaha is nemet mondani?” mérgelődött. A helyzetet egy bizonyos Miss Gladys mentette sikerrel meg, az M.G.M marketingfelelőse. Kerített egy óriási művirág koszorút, ami eltakarta Grace Kelly zilált fri­zuráját. Kelly az eredetileg felvenni készült, de összegyűrődött bézs kosztüm helyett egy rózsás mintájú, hosszú ujjú ruhát vett fel, melynek szoros felsőrésze volt, és bővülő, lágyan omló selyemszoknyája minden lépésnél suhogott. „És most így jelenjek meg az előtt a hogyishívják herceg előtt? Félelmetesen nézek ki.” - duzzogott Grace. A Cannes-ból Nizzáig vezető úton Grace továbbra is ideges volt. A herceggel délután két órára volt megbeszélve a találkozó. Mivel késésben voltak, Miss Gladys száguldott a kanyargós tengerparti úton. Monacóba érkezvén sem szakadt vége a megpróbáltatásoknak. Az a hír várta őket, hogy a herceg egy órát késni fog. A Paris Match fotósai

csak nagy küzdelem árán tudták megakadályozni, hogy Grace ne forduljon azonnal sarkon. A herceg végül két órás késéssel érkezett. Grace épp ekkor készült távozni. A színésznő már túl volt a palotalátogatáson, amivel a várakozás idejét próbálták számára kellemessé tenni. De a herceg egy szempillantás alatt úgy elvarázsolta, hogy még egyszer megtette vele a körutat. A herceg elődeiről mesélt és arról beszélt, hogyan uralkodik a törpeállamban. Az utolsó képek a palota előtti lépcsősoron ké­szültek. A herceg és Grace Kelly a találkozás után hosszú ideig leveleztek egymással. Grace először nagyon közömbösen viselkedett a herceggel, majd jobban megismerte, később beleszeretett. A herceg decemberben úgy döntött, hogy hivatalosan is megkéri Gracenek a kezét. Az apa, Jack Kelly el volt ragadtatva tőle és nagyon lenyűgözte az a mesebeli lehetőség, hogy lánya egy igazi herceg felesége legyen. Az eljegyzésre 1955. decemberének végén került sor New Yorkban. Esküvőjüket 1956. április 19-ére tűzték ki a sajtó nagy örömére és várakozására. Grace Kelly ekkor 27, míg III. Rainier herceg 33 éves volt. „Megtalálták egymást” mondták.

“NEM TÖPRENGEK A MÚLTAM HIBÁIN. A JÓ EMLÉK VEZÉRELNEK.”

Hercegné A hollywoodi mendemondák szerint Grace Kellynek számos kapcsolata volt a monacói herceggel kötött házassága előtt, Clark Gable-en kívül többek között Cary Granttel, David Nivennel, Bing Crosbyval, Ray Millanddel és William Holdennel. III. Rainier herceg. Korábban a francia filmsztárnak udvarolt évekig , ám szakítottak állítólag azután, hogy a színésznőről kiderült, nem lehet gyermeke (erre mellesleg rácáfolt, miután később férjhez ment és fia született). Grace Kellyt ideális jelöltté tette a hercegnéi címre. 1956. áprilisában az “évszázad mesebeli esküvőjén” a fél világ részt vett. Ez volt az első olyan esküvői szertartás, amit a tévé Európában és Amerikában is közvetített. Kelly április 12-én érkezett az MS Constitution nevű elegáns óceánjáró fedélzetén Monacóba. Kísérete 70 személyből állt. A hajó kikötése előtt III. Rainier Deo Juvante II nevű hajóján sietett menyasszonya elé.


A színésznőről kiderült, nem lehet gyermeke (erre mellesleg rácáfolt, miután később férjhez ment és fia született). A hercegnek viszont szüksége volt utódra a hercegi cím továbbörökítéséhez. Katolikus neveltetése és azon képessége, hogy gyerekeket szüljön, Grace Kellyt ideális jelöltté tette a hercegnéi címre. 1956. áprilisában az „évszázad mesebeli esküvőjén” a fél világ részt vett. Ez volt az első olyan esküvői szertartás, amit a tévé Európában és Amerikában is közvetített. Kelly április 12-én érkezett az MS Constitution nevű elegáns óceánjáró fedélzetén Monacóba. Kísérete 70 személyből állt. A hajó kikötése előtt III. Rainier Deo Juvante II nevű hajóján sietett menyasszonya elé. Fényképészek százai örökítették meg a megérkezés minden pillanatát, forgatócsoportok helikopterei köröztek a levegőben. A filmezés jogát az MGM stúdió szerezte meg. Az esküvőről készített filmet két héten belül már a mozik is vetítették. A menyasszony csomagjainak tartalmáról a Paris Match nyolc oldalnyi képet közölt. Kelly ruhatárát Eleanor Lambert divattervező állította össze. A polgári esküvőt 1956. április 18-án tartották a palota tróntermében. Először felolvasták a herceg mind a száznegyvenkét címét. További százharmincnégy címet Grace igenje után soroltak fel. A házassági szerződés mellett még ott volt a hozományról kötött megállapodás: kétmillió amerikai dollárban egyeztek meg. Ennek felét maga Grace fizette hollywoodi gázsijából, másik felét apja. A következő napon, április 19-én folyatódott a ceremónia a templomi esküvővel, a monacói Szent Miklós-katedrálisban. Az esküvő utáni évek viszonylagos boldogságban teltek, noha Grace egész további életében nem tudta feldolgozni, hogy a színészetet abba kellett hagynia. Halála 1982 szeptember 13-án, 52 éves korában Grace hercegnő autóbalesetet szenvedett Monacóban. Nem nyerte vissza az eszméletét, és másnap belehalt sérüléseibe. A vele utazó Stephanie hercegnő könnyebb sérüléseket szenvedett. Grace Kelly 1956 és 1982 között, 26 éven át volt Monaco hercegnéje. A monacói Szent Miklós-katedrálisban helyezték örök nyugalomra, ugyanúgy, mint III. Rainier herceget, aki 56 év uralkodás után hunyt el.

A

lapvetoen feminista vagyok. Szerintem egy no bármit meg tud tenni... ...amit meg akar tenni.”


D A

FILMEK 3 NAPON ÁT D-TOL A-IG


Hercegno a vásznon? Avagy egy díva a vásznon? ELSŐ NAP (Augusztus 19) 21:00 Délidő 22:20 Gyilkosság telefonhívásra 00:00 Hátsó ablak MÁSODIK NAP (Augusztus 20) 21:00 Vidéki lány 22:20 Hattyú 00:00 Fogjunk tolvajt HARMADIK NAP (Augusztus 21) 21:00 Gazdagok és szerelemsek 22:10 Mogambo 00:00 A mák virága is virág


D Gy H

V H F


G M A


NAP

1. AUGUSZTUS 19.


DÉLIDO


KEZDÉS 21:00

RENDEZTE: Fred Zienneman PRODUCER: Carlf Foreman SZEREP: Gary Cooper Grace Kelly


Will Kane (Gary Cooper), Hadleyville városka (Új-Mexikó területén) hosszú ideje szolgálatot teljesítő rendőrbírója lemondott a posztjáról és vasárnap, 11 órakor összeházasodik a pacifista kvéker Amyvel (Grace Kelly). Az új rendőrbírót másnapra várják, de a város vezető polgárai szerint mivel nyugalom van, Kane már aznap elutazhat. Kane leteszi jelvényét és fegyverét és azt tervezi, hogy egy boltot nyit valahol. A távírász hozza a hírt, hogy Frank Miller egy többszörös gyilkos, akit Kane fogott el és állított bíróság elé a déli vonattal a városba fog érkezni, három társa az állomáson várja. Millert kötél általi halálra ítélték, de először ezt életfogytiglanra változtatták, majd öt év elteltével kegyelmet kapott. A bíróságon megfenyegette a rendőrbírót, hogy visszajön és meg fogja ölni. Miller három bandatársa, köztük az öccse, Ben az állomáson vár vezetőjükre. Az ijedt polgárok arra kérik Kane-t, hogy menjen el a városból, hátha lenyugszanak a kedélyek akkor. Az ijedt polgárok arra kérik Kane-t, hogy menjen el a városból, hátha lenyugszanak a kedélyek akkor. Kane lovaskocsin elhagyja a várost újdonsült feleségével, de attól tartván, hogy vadászni fognak rá, és a városlakók is bajba keveredhetnek, végül visszafordulnak. A felesége nem érti, miért teszi ezt, és a férje ellen fordul: azt mondja neki, hogy ő egy óra múlva, a déli vonattal elutazik. Kane visszateszi a mellényére a jelvényét, és segítséget próbál keresni a városban. Helyettese, Harvey Pell (Lloyd Bridges) lemond, mert rendőrbíró akar lenni, Kane azonban nem támogatja ebben. Kane korábbi szeretője, Helen Ramírez (Katy Jurado) eladja üzletét a csendestársának és elutazni készül. A nő nem fél Millertől, mert Kane előtt az ő barátnője volt (utána pedig Harvey barátnője, de neki sajnos kiadta az útját). Ramírez úgy gondolja, hogy Kane-t meg fogják ölni, és akkor a városnak is vége, ezért akar elutazni. Amy a hotelban várakozik a vonat indulásáig, és válaszút elé állítja a férjét, azt mondja neki, hogy ő mindenképp rajta lesz a déli vonaton, vele vagy nélküle. Kane ragaszkodik a maradáshoz, mivel tudja, hogy a bűnözők mindenhová követnék. A rendőrbíró az ivóba megy, hogy segítőket találjon maga mellé, de nem talál önkéntest. Mivel sokan inkább Miller barátjának tartják magukat. Az ivóból csak egy félszemű alkoholista jelentkezik, de őt Kane nem fogadja fel. Kane egyik korábbi barátja letagadtatja magát a feleségével, amikor Kane felkeresi a házában. Mivel a feleség azt mondja neki, hogy a férje a templomba ment, Kane oda tart, ott éppen istentiszteletet tartanak. Kane felhívása, hogy jelentkezzenek fegyveres önkéntesek, megosztja a jelenlévőket, parázs vita alakul ki. Többen dicsérik a rendőrbíró tevékenységét, aki rendet tett a városban. Ugyanakkor tudják azt is, hogy személyes ellentét van közte és Miller között. Ezért arra a következtetésre jutnak, hogy az ügy Kane személyes problémája, tehát oldja meg ő maga. Kane idős barátját is felkeresi, aki annak idején sokat segített neki és rendőrbírónak is ő ajánlotta. Azonban ő sem akar Kane-nel harcolni a bűnözők ellen. Mindenki azt ajánlja Kane-nek, hogy menjen el a városból. Harvey beül az ivóba inni, de amikor észreveszi Kane-t, utána megy a lóistállóba és ő is azt mondja neki, hogy menjen el, el is kezd felnyergelni egy lovat. Amikor Kane közli vele, hogy nem megy el, Harvey rátámad és ökölharc kezdődik köztük.


Amikor Kane megtántorodik, Harvey fel akarja tuszkolni a ló nyergébe, de Kane magához tér, folytatják a verekedést és végül Harvey marad a földön. Amy közben felkeresi Helen Ramírezt a szállodai szobában, ahol lakik. Azt hiszi, hogy Kane a korábbi szerelme miatt akar maradni. De Helen azt mondja, hogy nem őmiatta teszi. Amy elárulja, hogy húszéves fivére és apja is fegyvertől halt meg, ő ezek után vette fel a kvéker vallást (ami elutasítja az emberölést). Helen szemrehányást tesz Amy-nek, amiért nem áll ki a férje mellett, akár fegyverrel is. Kane egyetlen önkéntest talál, aki már az elején, saját magától jelentkezik, de amikor megtudja, hogy csak ők ketten vannak a négy bűnöző ellen, a gyerekeire hivatkozva ott hagyja Kane-t, aki maga is bátorítja ebben. Kane még a vonat érkezése előtti pár percben gyorsan papírra veti a végrendeletét. Az egész város feszülten a vonat érkezésére vár. Helen és Amy együtt indulnak lovaskocsin a vonathoz, Kane találkozik velük, amikor gyalogosan elindul a bűnözők elé. A vonat megérkezik, Miller leszáll (ekkor látható, hogy arca himlőhelyes), az emberei rögtön fegyverrel látják el. A két nő felszáll a vonatra. Helen és Miller észreveszik egymást. A banda elindul, hogy leszámoljon Kanenel. Egyikük betöri egy nő ruhabolt kirakatát. Kivesz egy női kalapot és az övére tűzi. A zaj megriasztja Kane-t, aki emiatt fedezékbe vonul. Rákiált Millerre, és lelövi a „kalaptűző” tagot. Amikor Amy meghallja a lövéseket, leszáll a vonatról és rohanni kezd vissza a városba. A vonat elindul. A banda szétszóródik. Amikor rálőnek, Kane a lóistállóba vonul vissza. Az egyik tag utána megy és lövöldözni kezd, de nem találja el Kane-t, aki lelövi. Miller két égő viharlámpát dob az istállóba és egyetlen ép emberét támadásra buzdítja. Amikor a szalma kigyullad, Kane kiszabadítja a lovakat, majd maga is lóra ül, és a menekülő lovak között kivágtat az istállóból. A két férfi eltalálja Kanet, aki leesik a lóról, és a nyeregkészítő üzletébe vonszolja magát, ahol újratölti a pisztolyait. Miller és embere két oldalról lövöldözni kezdenek rá. Amikor a bandatagnak elfogy a lőszere és újra akarja tölteni a két pisztolyát, Amy hátba lövi, a férfi meghal. Miller rájön, hogy újabb ellensége van, és a hátsó ajtón bemegy abba a helyiségbe, ahol a nő van és magával hurcolja. Kimegy vele az utcára, túszként tartja maga előtt és azt követeli, hogy Kane jöjjön elő, különben lelövi nőt. Amikor Kane kilép az ajtón, Amy kiszabadítja magát, a férfi arcába kap és eltaszítja, így Kane-nek módja van lelőni. A városlakók hirtelen előbukkannak a tűzpárbaj után, egy suhanc előáll Kane lovaskocsijával, aki a porba hajítja jelvényét és egyetlen szó nélkül elhagyja feleségével a várost. A filmet a Koreai háború alatt mutatták be. A producer és író Carl Foremant, mialatt a forgatókönyvet írta, meghallgatta a Joseph McCarthy vezette Amerika-ellnes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság. Foreman ugyan nem volt a Kommunista Párt tagja, de a neve szerepelt a nem együttműködő tanúk listáján. Amikor ezt Stanley Kramer megtudta, el akarta távolítani a produkcióból, de Fred Zinnemann és Gary Cooper megakadályozta ezt. Egy Bank of America kölcsönnel is gond támadt, mert Foreman aláírására is szükség volt. Így végül Foreman maradt a filmnél, de még az amerikai bemutató előtt Angliába költözött, mert tudta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban nem kap munkát.


GYILKOSSÁG TELEFONHÍVÁSRA


KEZDÉS 22:30

RENDEZTE: Alfred Hitchcock PRODUCER: Alfred Hitchcock SZEREP: Ray Milland Grace Kelly


Tony Wendice, valamikori profi teniszjátékos gazdag feleségével, Margot-val Londonban él. Tony visszavonult a versenyzéstől, és sportszerek árusításából él, miután szép és kedves felesége az állandó utazgatásai miatt kesergett. Margot-nak viszonya van egy amerikai detektívregény-íróval, Mark Halliday-vel, aki a Queen Mary óceánjáróval Southamptonba érkezik. Tony már korábban rájött a kapcsolatra, de ezt titokban tartotta. Tony elhatározza, megöleti a feleségét valakivel, aki végre fogja hajtani az által kitalált „tökéletes gyilkosság”-ot. Amikor Mark Londonba utazik, Margot bemutatja Tonynak, mint kedves ismerősét. Tony megkérdezi Markot, hogy ő mint író hisz-e a tökéletes gyilkosságban, ő azt válaszolja, hogy elméletileg igen, mert a könyvben az történik, amit az író leír, de a gyakorlatban nem, mert ott valami mindig másképpen alakul. Tony színházjegyeket szerez, majd kimenti magát azzal, hogy otthon kell dolgoznia. Eközben telefonon meghívja a lakásába C.A. Swann-t, aki egy autót szeretne eladni 1100 fontért. Hamarosan kiderül azonban, hogy a meghívás nem emiatt történt. Mindketten a Cambridge-i Egyetemre jártak, és ott Swann már kisebb pénzügyi csalásokat követett el. Tony jóval később felismerte a férfit. A Victoria pályaudvaron, követte minden felé, és terhelő adatokat tudott meg róla, például, hogy sok helyen tartozott a lakbérrel, és egyik főbérlőnője rejtélyes körülmények között eltűnt. Swann nem tudja megcáfolni a vádakat. Tony elmondja neki, hogy a feleségének viszonya van valakivel, és az illető utolsó szerelmes levelét, amit felesége állandóan a kézitáskájában hordott, megmutatja Swann-nak. Tony fél évvel korábban lopta el a levelet, és névtelenül kétszer megzsarolta a feleségét ötven fonttal, amit az asszony mindkét alkalommal kifizetett. Amikor Swann hezitál, hogy elfogadja-e az ajánlatot, Tony megemlíti neki, hogy az ujjlenyomata rajta van a levélen, és azt fogják gondolni, hogy ő a felesége zsarolója. Amikor Tony 1000 fontot kínál neki a felesége meggyilkolásáért, kis habozás után elfogadja az előlegként kapott 100 fontot. Amikor Swann beleegyezik, hogy végrehajtja a dolgot. Tony előadja a tervét. Markkal együtt elmennek egy esti baráti beszélgetésre, Margot pedig otthon marad. Ilyenkor rendszerint rádiót hallgat és hamar lefekszik. Margot lakáskulcsát Tony a lépcsőházban a lépcsőn lévő szőnyeg alá fogja tenni. Swann bemegy a lakásba a kulccsal 11 óra előtt nem sokkal, visszateszi a kulcsot, és elrejtőzik az íróasztalnál lévő függöny mögött. Tony fel fogja hívni a felségét telefonon 11 után pár perccel. Az asszony odamegy a telefonhoz, ekkor Swann lecsaphat rá, majd a kert felé távozhat, mert annak nyitva van az ajtaja az utca felé. Előtte egy bőröndbe össze kell dobálnia pár holmit, de a bőröndöt ott kell hagynia, mintha rablás közben megzavarták volna. A tervet másnap este kell végrehajtani. Margot eleinte el akar menni moziba, mert nincs kedve otthon ülni (így a kulcsát nem adja kölcsön Tonynak), végül Tony rábeszéli, hogy ragassza be az újságcikkeket, amiket összegyűjtött és egy albumba akart beragasztani. Tony egy trükkel elcseni a felesége kulcsát. Mark és Tony a terv szerint elmennek a klubba. Tony órája megáll, mert valószínűleg túlságosan felhúzta, ezért később telefonál, amikor Swann már dolga végezetlenül indulni készül, de a telefoncsörgésre visszamegy a helyére. Margot felveszi a telefont, amibe Tony nem szól bele. Ekkor Swann egy sállal hátulról fojtogatni kezdi a nőt. Margot felkapja az íróasztalon heverő ollót, amit az újságcikkek kivágásához használt, és hátba döfi vele a férfit, aki abbahagyja a fojtogatást, és amikor a földre zuhan, az olló mélyen beleáll a hátába. Tony végig hallja a telefonban a felesége fuldoklását de meglepődik, amikor az asszony beleszól a kagylóba. Tony megkéri, hogy ne csináljon semmit, majd ő kihívja a rendőrséget. Otthon Tony átkutatja Swann ruháját a kulcsot keresve, amit odaadott neki, és meg is találja. Ezt becsúsztatja Margot táskájába. Kihívja a rendőrséget, Margot-t elküldi lefeküdni, és a szerelmes levelet Swann kabátjába teszi. A Swann által a fojtogatáshoz használt sálat elégeti a kandallóban, majd a felesége táskájából egy pár nejlonharisnyát vesz elő.


Másnap Hubbard, a rendőrség felügyelője kikérdezi őket, bár azt előző este egy őrmester már megtette. Margot néhány ellentmondásos kijelentést tesz. Amikor Hubbard azzal áll elő, hogy a gyilkosnak a bejáraton kellett belépnie és kulcsa volt, Tony azzal a téves információval áll elő, hogy látta Swann-t abban az időszakban, amikor a felesége táskáját ellopták, és akkor a férfi valószínűleg másolatot készíthetett a lakáskulcsról. Hubbard letartóztatja Margot-t. A férfi meggyilkolásának vádjával. Hetek telnek el. Egy nappal az ítélet végrehajtása előtt Mark megpróbálja meggyőzni Tonyt, hogy változtassa meg a vallomását, mert azzal bebizonyíthatja, hogy Margot igazat mondott és ezzel megmentheti az akasztófától, mivel a vád mindössze három bizonyítékon nyugszik: a szerelmes levélen, a harisnyán, és hogy Swann-nál nem volt kulcs (tehát Margot-nak kellett beengednie, vagyis ismerte a férfit). Mark arra kéri Tonyt, hogy adjon elő a rendőrségen egy „mesét”, és elmondja szinte pontosan azt, ami valójában történt: Tony otthagyott Swann-nak egy kulcsot, így a férfi maga nyitotta ki az ajtót. Tony azt mondja, hogy agárversenyen nyerte. Hubbard eközben egy trükkel kipróbálja a magával hozott kulcsot a lakásajtóban, de az nem nyitja a zárat. Amikor Hubbard már menni akar, még megkérdezi, nem vesztett-e el Tony egy kék színű aktatáskát. Tony azt mondja, hogy igen, valószínűleg egy taxiban maradt, de nem volt benne pénz. Mark észreveszi, hogy a táska az ágyon hever. Amikor elhangzik, hogy Tony többször is a táskából vett elő pénzt, amikor különböző boltokban fizetett, Mark felfeszíti a táskát és az tele van összekötözött egy fontos bankjegyekkel. Amikor Hubbard távozni akar, Mark előjön rejtekéből, és megmutatja neki a táskát, ami tele van pénzzel. Hubbard szerint a táska tartalma több mint 500 font. Mark azzal az ötlettel áll elő, hogy Tony ezt a pénzt a felesége megölésére szánta, és mivel a merénylő meghalt, a pénz megmaradt. Tony belemegy a játékba, és előadja az esetet, mintha az Mark kitalációja volna. Hubbard Tony íróasztalához megy és az izgága Marktól zavarva Tony bankszámla füzetét vizsgálja. Abból kiderül, hogy Tony het-

ente vett ki 50 font körüli összegeket a bankszámlájáról. Tony azonban azzal áll elő, hogy a táskában talált pénzt Margot bízta rá a letartóztatása előtt. Szerinte az asszony Swann-nak szánta a pénzt, de megölte, hogy ne zsarolhassa tovább. Hubbard látszólag arra hajlik, hogy szerinte is így történhetett a dolog, de megjegyzi, hogy már hónapok óta lezárták a nyomozást, és az ítéletet nem fogják egy ötlet vagy egy hihetetlen új vallomás miatt visszavonni. Mark ezt hallva elrohan. Hubbard egy újabb trükkel elcseréli a kabátját Tonyéval, és távozás előtt megjegyzi, hogy Margot-nak van bent néhány személyes holmija, pár könyv és a táskája, amiért Tonynak be kellene mennie. Tony megígéri, hogy két nap múlva bemegy a holmikért. Előbb Hubbard, majd nem sokkal később Tony is távozik, de előtte a táskából való pénzzel teletömi a zakója zsebeit. Hubbard látva Tony távozását visszajön és Tony kulcsával bemegy a lakásba. Telefonon felhívja egyik emberét, hogy járjon el úgy, ahogy megbeszélték. Nemsokára Mark kopogását hallja, aki a lakás előtt várakozott. Majd egy civil autóval Margot érkezik meg, akit két nyomozó hozott idáig. Margot nem tudja kinyitni az ajtót, ezért kimegy az utcán várakozó autóhoz, majd az egyik nyomozó gyalog elkíséri a kert felőli bejárathoz (ezzel az is kiderül, hogy Margot nem tud a lépcső szőnyege alá rejtett kulcsról - azt Hubbard az embereivel egy óra alatt találta meg). Margot meglepődik, amikor a lakásban látja a főfelügyelőt és el akar menni, de amikor Mark megszólal, visszafordul. Hubbard megkéri az emberét, hogy vigye vissza az asszony táskáját a rendőrségre, és a rendőrségi autót tüntesse el a ház elől.Az asszony nem érti a dolgot, még mindig azt hiszi, hogy Tony szereti őt, ezért Hubbard elmondja nekik, hogy Tony költekezése gyanús lett, mert a felesége letartóztatása után kezdődött. Tony legalább 300 fontot költött el. Hubbard szerette volna megnézni a férfi íróasztalában a bankbetétjének számláját, de a Margot táskájában lévő kulccsal nem tudta kinyitni a lakás ajtaját.Ekkor egy embere jelzi Hubbardnak, hogy Tony közeledik. Azonban Tony nem találja a lakáskulcsát a kabátban (ami a felügyelőé), ezért visszafordul. Hubbard újból telefonál, és meghagyja, hogy mielőtt Tonynak átadják a felesége táskáját, írassanak alá vele egy átvételi elismervényt, amin legyen felsorolva a táska tartalma, és a listában legyen benne a lakáskulcs is. Az esetet tovább mesélve kiderül, hol követte el Tony a hibát: azt hitte, hogy mivel Swann meghalt, az a kulcs van nála, amit Tony a feleségétől elvett, ezért a Swannnál talált kulcsot visszatette Margot táskájába.


HÁTSÓ ABL AK


KEZDÉS 00:00

RENDEZTE: Alfred Hitchcock PRODUCER: Alfred Hitchcock SZEREP: James Stewart Grace Kelly


Hitchcock megépítette egy zsúfolt New York-i bérház tökéletes másolatát a mozgalmas udvarral együtt. Minden egyes ablak bepillantást enged egy másik életbe. Az egyik lakásban zeneszerző hajol a zongorára, egy másikban táncos gyakorol fáradhatatlanul, a harmadikban magányos nő él, a negyedikben egy ifjú szerelmes pár. Az ötödikben gyilkosság történik. Egy veszélyes felvételeiről ismert sajtófotós törött bal lába miatt még egy hétig szobafogságban van. Éjjel és nappal azzal tölti unalmas óráit, hogy az udvarra nyíló ablakából figyeli szomszédait. Az egyik ilyen alkalommal figyel fel arra, hogy a szemben lakó szomszéd (Raymound Burr) gyanúsan viselkedik, folyamatosan ágyban fekvő felesége ugyanis eltűnt, és a férfi hajnalban többször is távozik a lakásból a bőröndjével együtt. A fotóst modell barátnője, Lisa és házvezetőnője éles szemmel figyelik, és ápolják. Kis idő múltán már hármasban figyelik a rejtélyes gyilkost. Jeff felhívja nyomozó ismerősét, aki szkeptikusan áll az esethez, de ellenőrzi és igazolja, hogy a férfit látták elmenni a feleségével, az asszony táviratot küldött róla, hogy megérkezett, és a feladott hatalmas utazóláda ruhákat tartalmazott. A nyomozás előrehaladtával egyre többet tudunk meg a gyanútlan szomszédokról is. Jeff közben figyelmen kívül hagyja Lisa szerelmi érzéseit, mert a lány gazdag és luxusvilágban él, ő pedig nomád körülmények között járja a világot, hogy egy jó felvételt készíthessen.Egy alkalommal az egyik lakó kiskutyáját holtan találják. Az összes lakó az ablakához megy, hogy megnézze, mi történt, kivéve egy lakót, aki a sötét nappalijában ül és dohányzik. Jeff névtelen levelet küld a férfinak és hogy elcsalja otthonról, felhívja telefonon. Ezalatt Lisa és Stella lemennek a kertbe, mert a kutya az egyik virágágyásnál kapargatott. Ott ásni kezdenek, de nem találnak semmit. Lisa hirtelen ötlettől vezérelve a tűzlépcsőn felmegy a férfi lakásáig és bemászik az ablakon. Lisa semmit sem talál és közben hazaérkezik a férfi. Dulakodni kezdenek. Jeff gyorsan hívja a rendőrséget, akik kimentik a lányt. A lány a háta mögött tartott ujjával jelzi neki, hogy megtalálta a nő karikagyűrűjét, ami nélkül a nő nyilvánvalóan nem utazott volna el. Azonban a jelzést a férfi is észreveszi és meglátja Jeffet. Lisát elviszik a rendőrök, a férfi pedig Jeff lakásába megy és majdnem ki tudja tuszkolni az ablakon, de időközben megérkezik Jeff nyomozó barátja és a férfit elfogják. Jeff leesik az emeletről, de valaki elkapja, így csak a másik lába törik el. Az utolsó jelenetben Lisa William O. Douglas: „Beyond the high Himalayas” című könyvét olvassa. A film közel 30 évig nem volt látható, mert Alfred Hitchcock visszavásárolta a jogokat (több más filmmel együtt), és azokat a lányára hagyta örökségül. 1983-ban, amikor a Universal visszakapta a jogokat, a negatív kópiák igen rossz állapotban voltak, kisárgultak, kifakultak és megsérültek. A film restaurálását 1997-ben kezdte meg az Universalnál Robert A. Harris. A restaurált változatot először 2000-ben adták ki.


2. NA P

AUGUSZTUS 20.


VIDÉKI L ÁNY


KEZDÉS 21:00 RENDEZTE: George Seaton PRODUCER: George Seaton SZEREP: William Holden Grace Kelly


Frank Elgin egykor népszerű énekes-színész volt a Broadway-on, de ma már csak árnyéka önmagának és alig emlékeznek rá az emberek. Egy fiatal rendező, Bernie Dodd azonban mindig nagy tisztelője volt Franknek, és felkéri az idősödő színészt, hogy játsszon el egy főszerepet a legújabb rendezésében. Ez az ajánlat egyben a nagy visszatérés ígérte is. Frank azonban már nem a régi profi színész. Bizonytalan, alkoholfüggő, felelőtlen és minden terhet szerető felesége, Georgie vállal helyette, aki egyre nehezebben viseli férje depresszióját. A rendező mindent elkövet, hogy visszaadja Frank hitét és magabiztosságát. Azt gondolja, hogy a színész bizonytalanságának a feleség az oka. Nem is sejti, hogy Georgie az egyetlen, aki miatt Frank még nem dobta el magától az életét. Grace egy kis időre elbújt New Yorkban, hogy nyalogassa sebeit, aztán Hitchcock hívására visszatért Hollywoodba, hogy leforgassa a rendezővel a második közös filmjét, a Hátsó ablak -ot. A film kasszasiker lett, Grace-ről pedig csak áradoztak a kritikusok: „Ami pedig Kelly kisasszonyt illeti, soha nem volt még csodálatosabb a filmvásznon.” Grace kö­ vetkező szerelmét Toko-Ri hídja című film forgatásán ismerte meg. William Holden színész azonban szintén nős volt, így Grace újra beleesett régi hibájába. Miután azonban végeztek a film forgatásával, nemsokára megint egy produkcióban dolgozhattak együtt, a Vidéki lány-ban. A tűz újra felizzott köztük, de a film másik főszereplője, Bing Crosby is küzdött Gra­ ce kegyeiért. Holden bár rögtön beleszeretett Gracebe, nem a­karta elhagyni feleségét, Crosby azonban házasságot kínált a

szép színésznőnek, ezt azonban Grace nem fogadta el. A szerelmi háromszög problémái ellenére a Vidéki lány hozta meg Grace Kelly számára az átütő sikert: 1955-ben elnyerte érte az Oscar díjat, amit volt szerelme William Holden nyújtott át neki a díjkiosztón. Grace-t meglepetésként érte a díjazás, mert az MGM ekkoriban felfüggesztette és mellőzte, ugyanis nem volt hajlandó elfogadni egy neki kínált szerepet. Rendező: George Seaton Forgatókönyvíró: Clifford Odets Zeneszerző: Victor Young Operatőr: John F. Warren Jelmeztervező: Edith Head Producer: William Perlberg, Vágó: Ellsworth Hoagland Szereplők: Bing Crosby (Frank Elgin) Grace Kelly (Georgie Elgin) William Holden (Bernie Dodd) Gene Reynolds (Larry) Robert Kent (Paul Unger) Díjak és jelölések: Golden Globe-díj (1955) - Legjobb színésznő - drámai kategória: Grace Kelly Oscar-díj (1955) Legjobb női alakítás: Grace Kelly Oscar-díj (1955) Legjobb forgatókönyv: George Seaton BAFTA-díj (1956) Legjobb női alakítás jelölés: Grace Kelly Cannes-i fesztivál (1955) Arany Pálma jelölés: George SeatonOscar-díj (1955) Legjobb film jelölés:William Perlberg Oscar-díj (1955) Legjobb rendező jelölés: George Seaton Oscar-díj (1955) Legjobb operatőr jelölés: John F. Warren Oscar-díj (1955) Legjobb látványtervezés jelölés Oscar-díj jelölés: Bing Crosby


H

HATTYÚ


KEZDÉS 22:30

RENDEZTE: Charles Vidor PRODUCER: Charles Vidor SZEREP: Alec Guinness Grace Kelly


A hattyú egy 1956-ban készült amerikai vígjáték, melynek forgatókönyve Molnár Ferenc drámája alapján íródott. A történet a XX. század eleji Közép-Európában játszódik, főszereplője Grace Kelly. A történet szerint Albert herceg menyasszony után kutatja végig Európát, de senki sem tetszik neki. Alexandra hercegnő és családja is ki akarja használni az alkalmat, s a lány fel akarja kelteni a herceg érdeklődését, az azonban már annyira beleunt a feleségkeresésbe, hogy nem akar kötélnek állni. Alexandra ezért testvérei tanítójával, Ági Miklóssal akarja féltékennyé tenni a trónörököst. Molnár Ferenc halhatatlan vígjátéka a XX. század eleji Közép-Európába kalauzolja a nézőt. A szépséges Alexandra hercegnő - s a háttérben népes rokonsága - a család hírnevéhez méltó nagy „partira” vár, s végre úgy tűnik, vágyaik valóra válnak. A királyi trón örököse, Albert herceg érkezik látogatóba, akiről köztudott, hogy alkalmas ara után kutatva végigjárta már egész Európa főúri famíliáit, de egyik jelölt sem nyerte el a tetszését. No de a bűbájos Alexandrának melyik férfiszív tudna ellenállni? Albert azonban már torkig van az egész cécóval, s nemigen akar kötélnek állni, ezért a céltudatos Alexandra féltékennyé kívánja tenni, e célra öccsei tanítóját, Ági Miklóst felhasználva. Innentől kezdve azonban nem várt fordulatokat vesznek az események. A gyönyörű, Oscar-díjas színésznő, Grace Kelly egyik utolsó filmjében an�nyira beleszeretett „felséges” szerepkörébe, hogy ezt később a való életben is eljátszotta, Rainier monacói herceg hitveseként. Rendező: Charles Vidor Író: Molnár Ferenc Forgatókönyvíró: John Dighton Zeneszerző: Bronislau Kaper Operatőr: Joseph Ruttenberg, Robert Surtees Vágó: John D. Dunning Szereplők: Grace Kelly (Alexandra hercegnő) Alec Guinness (Albert herceg) Louis Jourdan (Dr. Nicholas Agi) Agnes Moorehead (Maria Dominika királynő) Jessie Royce Landis (Beatrix hercegnő)


F

F FOGJUNK TOLVAJT!


KEZDÉS 00:00

RENDEZTE: Alfred Hitchcock PRODUCER: Alfred Hitchcock SZEREP: Gary Grant Grace Kelly


John Robie a macska, híres ékszertolvaj visszavonultan él a francia Riviérán. Évek óta nem űzi hivatását, mikor a környék gazdagjait sorozatos rablások tartják rettegésben. Persze mindenki Robie-ra gyanakszik, aki, hogy mentse a bőrét, úgy dönt, maga fogja k i - nyomozni a tolvaj kilétét. Különös, mesterien kivitelezett ékszerrablások történnek a Riviérán. A Macskaként emlegetett mestertolvaj stílusa kísértetiesen emlékeztetett a környéken letelepedett amerikai férfi – egykor maga is ékszertolvaj és a francia ellenállási mozgalom oszlopos tagja – módszereire… Önmagát tisztázandó, természetesen segédkezik a nyomozásban, eközben pedig egy ott nyaraló amerikai milliomos asszony és gyönyörű lánya is feltűnik. A Fogjunk tolvajt nem akarja erőszakkal fenntartani a feszültséget és a rejtélyességet: bőven van időnk gyönyörködni a szépen fényképezett Riviérában, illetve Grace Kelly bájaiban, érezni a mediterrán napsütés melegét és élvezni a finoman adagolt humort, mely a szereplők gondosan megírt szóváltásaiból árad. Mindeközben persze a bűnügy is kibontakozik, és folyik a nyomozás, de a tempó sokkal lazább, mint a többi Hitchcock-műben. Míg a fent említett másik két krimit már kifejezetten ódivatúnak éreztem, ezt kifejezetten frissnek. Mai szemmel is szórakoztató. „Könnyed, kalandos, aranyos kis bűnügyi filmecske. A helyszín nagyon szép. Az ilyen filmeket igazán szeretem.. és még a mestert is azonnal ki lehet szúrni a madárcsicsergés mellett” „És én még azt mondtam, hogy nem láttam Hitchcock-filmeket! Pedig ezt én is megnéztem. De az előttem szólók már mindent leírtak, amit akartam. És tényleg nem maradt nekem sem túl sok konkrét emlékem róla, a ‘kellemes kis szórakozás’-on kívül” „Címe alapján nem is emlékeztem, hogy láttam már ezt a Hitchcock-művet, de a kép és a leírás alapján elkezdett derengeni. Cary Grant elegáns játékának és egy vicces, izgalmas filmnek a (nem túl mély) lenyomata maradt meg” Szereplők: Cary Grant (John Robie) Grace Kelly (Frances Stevens) Jessie Royce Landis (Jessie Stevens) John Williams (H. H. Hughson)


. 3

NAP AUGUSZTUS 21.


GAZDAGOK ÉS SZERELMESEK


KEZDÉS 21:00

RENDEZTE: Charles Walters PRODUCER: Sol c. Siewel SZEREP: Bing Crosby Grace Kelly


Egy musical és a belőle készült 1940-es film, a Philadelphia Story (a főszerepben Katherine Hepburn, Cary Grant és James Stewart) nyomán készült ez a zenés vígjáték, melyet Grace Kelly utolsó alkotásaként jegyeznek. Ahogy a Vidéki lányban, most is két olyan színésszel játszhatott együtt, akikhez egy időben komoly viszony fűzte: Bing Crosbyval és Frank Sinatrával. Tracy Lord éppen második esküvőjére készül. Első férje, Dexter eközben a szomszédos házból idegesíti a maga elbűvölő módján, s ehhez egy fekete jazzegyüttest is felhasznál (vezetőjük nem más, mint Louis Armstrong)… A menyegzőre érkezik még két újságíró is, no meg pár rokon, így teljes a kavalkád… Hogy a végén ki áll az oltár elé kivel és miért, csak a legvégén derül ki. Az alaptörténet tehát alapvetően érdektelen, a megvalósítás viszont fergeteges. Ez a film valóban nem több, mint egy könnyed zenés komédia, annak viszont elsőrangú. Remekül megírt forgatókönyv és zene, kedves és nem túlerőltetett történet, kiváló színészek és happy end. A Cole Porter szerezte kilenc dal közül kiemelendő a Who Wants To Be a Millionaire? (Ki akar milliomos lenni?) Celeste Holm és Frank Sinatra előadásában, illetve a True Love (Igaz szerelem - lásd az alábbi jelenetet), Grace Kellytől és Bing Crosbytól. Utóbbi kislemeze platinalemez lett a film sikere nyomán (az egyetlen olyan platinalemez, amelyet koronás fő kapott, mivel Grace akkoriban már hercegnő volt), és Kelly kisasszony itt bizonyíthatta be, hogy énekelni is tud, ha kell. A 2,7 millió dolláros költségvetésű film végül csaknem 12 milliót hozott a készítők konyhájára. Érdekesség, hogy a Grace Kelly ujján a filmben látható gyűrű a legsajátabb eljegyzési gyűrűje, amelyet a rendező kérésére viselt. A Helen Rose által készített ruhákat a forgatás végeztével ajándékba kapta a filmstúdiótól. Rendező: Charles Walters Író: Philip Barry Forgatókönyvíró: John Patrick Zeneszerző: Cole Porter, Johnny Green, Saul Chaplin Operatőr: Paul Vogel Producer: Sol C. Siegel Vágó: Ralph E. Winters SzereplőK: Bing Crosby (C. K. Dexter-Haven) Grace Kelly (Tracy Samantha Lord) Frank Sinatra (Mike Connor) Celeste Holm (Liz Imbrie) John Lund (George Kittredge)


MOGAMBO


KEZDÉS 22:30

RENDEZTE: John Ford PRODUCER: Sam Zimbalist SZEREP: Clark Gable Grace Kelly


Victor állatbefogással foglalkozik Afrika szavannáin. A sors hamarosan két hölgyet is az útjába sodor: a szabadszájú és talpraesett Kellyt, valamint a finomlelkű Lindát, aki antropológus férjét kíséri kutatóútján. A magányos Viktor nehéz választás elé kerül. Egy fantasztikus hármas: Clark Gable, Grace Kelly és Ava Gardner alakítja ennek a klasszikus szerelmi háromszögnek a résztvevőit, a rendezést pedig a kalandfilmek legavatottabb mestere, a négyszeres Oscar-díjas John Ford jegyzi. „Nem illett hozzá az a viselkedés. Minden esetre nekem szimpatikusabb a Gardner féle női alkat, mint a Grace Kelly féle.” „Igen, a kiselefánt nagyon tarolt, mindhárom főszereplő alakítását lesöpörte a kis ormányával és a libegő füleivel” „Na igen! Úgy tűnik, akkoriban ez volt a divat a filmekben. Pedig szerintem a Gardner által játszott lány temperamentumához egyáltalán nem illett az ilyen szerelmi jelenet (inkább a végén a ‘borozgatós’ ‘hozzáállás’)” „Akkor az elefánt-hadművelet elérte célját, szerintem minden nézőnél. Mivel én semmi más szerepét nem láttam, de amit játszott, az nekem is tetszett” Rendező: John Ford Író: Wilson Collison Forgatókönyvíró: John Lee Mahin Operatőr: Robert Surtees, Freddie Young Díszlettervező: Alfred Junge Jelmeztervező: Helen Rose Producer: Sam Zimbalist Vágó: Frank Clarke Szereplők: Clark Gable (Victor Marswell) Ava Gardner (Eloise Y. Kelly) Grace Kelly (Linda Nordley) Donald Sinden (Donald Nordley) Philip Stainton (John Brown-Pryce) Díjak és jelölések: Golden Globe-díj (1954) Legjobb női mellékszereplő: Grace Kelly Oscar-díj 954 Legjobb női mellékszereplő jelölés: Grace Kelly


A MÁK VIRÁGA IS VIRÁG


KEZDÉS 00:00

RENDEZTE: Terence Young PRODUCER: Terence Young SZEREP: Trewor Howard Grace Kelly


Amikor az ópium-szállítmány megérkezett a nápolyi kikötőbe, a nemzetközi rendőrség két detektívje már várta. A hajó kapitánya először tagadta ugyan, hogy bármiféle tiltott rakományt is felvettek volna a Közel-Keleten, de az idomított németjuhász kutyák rövid kutatás után fellelték a bizonyítékot, így aztán a letartóztatás ebben a fázisban mindössze néhány percet vett igénybe. Hátra volt azonban a terjesztői hálózatot működtető nemzetközi bűnbanda felkutatása és felgöngyölítése, ez azonban már komolyabb erők csoportosítását igényelte. Rendező: Terence Young Iró: Ian Fleming Forgatókönyvíró: Jo Eisinger Zeneszerző: Georges Auric Operatőr: Henri Alekan Vágó: Monique Bonnot, Henry Richardson, Peter Thornton Szereplők: Trevor Howard (Sam Lincoln) Stephen Boyd (Benson) Angie Dickinson (Linda Benson) Rita Hayworth (Monique Markos) Georges Géret (Roche) Jack Hawkins (Bahar tábornok) Marcello Mastroianni (Moska felügyelő) Omar Sharif (Dr. Rad) Eli Wallach („Happy” Loccarno) Senta Berger (fényképészlány) Grace Kelly (műsorvezető) Yul Brynner (Salem tábornok)


“I wanna talk to you.” “The last time we talked, Mr. Smith, you reduced me to tears. I promise you it won’t happen again.” Do I attract you? Do I repulse you with my queasy smile? Am I too dirty? Am I too flirty? Do I like what you like? I could be wholesome I could be loathsome I guess I’m a little bit shy Why don’t you like me? Why don’t you like me without making me try? I tried to be like Grace Kelly But all her looks were too sad So I try a little Freddie Ive gone identity mad! (Refrain) I could be brown I could be blue I could be violet sky I could be hurtful I could be purple I could be anything you like Gotta be green Gotta be mean Gotta be everything more Why don’t you like me? Why don’t you like me? Why don’t you walk out the door! “Getting angry doesn’t solve anything”

How can I help what you think? Hello my baby Hello my baby Putting my life on the brink Why don’t you like me Why don’t you like me Why don’t you like yourself ? Should I bend over? Should I look older just to be put on your shelf ? I tried to be like Grace Kelly But all her looks were too sad So I try a little Freddie Ive gone identity mad! (Refrain) I could be brown I could be blue I could be violet sky I could be hurtful I could be purple I could be anything you like Gotta be green Gotta be mean Gotta be everything more Why don’t you like me? Why don’t you like me? Why don’t you walk out the door! Say what you want to satisfy yourself But you only want what everybody else says you should want (Refrain) “Humphry! We’re leaving.” “Cha-ching!”


Grace Kelly Magazine  

Grace Kelly magazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you