Purnews 2020

Page 1

2020

PURNEWS PUR-AIT OY:N ASIAKAS- JA SIDOSRYHMÄLEHTI


14

Sisältö

4

10 3

Pääkirjoitus

4

Wiśniovski Pur-ait Oy:n uudeksi aitaelementtien toimittajaksi

Pur-ait Oy:n toimitusjohtaja Jukka Vuorinen.

Wiśniowski-tuotemerkin korkeat laatuvaatimukset takaavat Pur-ait Oy:n asiakkaille korkeimman mahdollisen laadun, tekniset ominaisuudet ja käyttöturvallisuuden.

8

Huolehdimme ympäristöstä

Kuva: © Wiśniowski

14 15

Saisiko olla erikoistäytteet?

Porttilehti voidaan toimittaa myös erikoistäytteillä, kuten umpipaneeleilla tai kohteeseen sopivalla profiililevyllä.

Haastattelussa uusi toimitusjohtaja Marko Salo Pur-ait Oy:n toimitusjohtajana 1.4.2020 aloittanut Marko Salo ihailee Pur-ait Oy:n henkilöstön käsityötaitoja ja on aina ollut kiinnostunut kaikenlaisista mekaanisista vekottimista.

Pitkäikäisenä perheyrityksenä Pur-ait Oy:n perusarvoihin on jo vuosikymmenen ajan kuulunut meitä ympäröivän suomalaisen luonnon kunnioitus.

käytännön 10 Standardit toteutuksissa Velvollisuutenamme on huolehtia omien tuotteidemme SFS-EN 13241 standardin mukaisista vaatimuksista ja käyttöturvallisuudesta ja löytää ratkaisuja standardivaatimusten aiheuttamiin haasteellisiin tilanteisiin.

12 Hallitse porttiasi etänä

Uudistuneen GSM-ohjaimen ja Android ja iOS -sovelluksen myötä tarve portin luona tehtäviin vuosikellomuutoksiin jää historiaan.

Pur-ait Oy, Lyhtytie 24, 00750 Helsinki Puh. 09 350 9400 huolto@purait.fi, myynti@purait.fi www.purait.fi

Pur-ait Oy:n asiakas- ja sidosryhmälehti Purnews 2020. Toimituksellinen aineisto, suunnittelu, kuvat ja taitto: Mainostoimisto Frank Oy. Jakelu: yhteistyökumppanit, asiakkaat ja sidosryhmät. Osoitelähde: Pur-ait Oy:n asiakasrekisteri, väliaikainen markkinointirekisteri.


Pääkirjoitus

TEE PÄÄTÖS JA PYSY SIINÄ Reservin johtajalle opetettiin aikanaan näin: "Tee päätös, pysy siinä ja toimi kaikessa toiminnassa tehdyn päätöksen mukaan. Kun tilanne muuttuu, tee uusi analyysi, uusi päätös ja toteuta se." Kolmekymmentä vuotta sitten tehtiin hyvä päätös: Pur-ait Oy aloitti pitkäaikaisen yhteistyön saksalaisen Adronit-yhtiön kanssa. Nyt tilanne on muuttunut, kun Adronit on myyty suuremmalle toimijalle Heras:lle. Vanhat yhteyshenkilöt ovat jääneet kaikki eläkkeelle ja ennen kaikkea tuotteiden laatu kuumasinkityksen osalta ei ole enää vanhaa Adronit-tasoa. On aika tehdä uusi analyysi ja päätös. Pur-ait Oy on aina halunnut panostaa tuotteidensa laatuun. Aitaelementeissä olemme painottaneet kuumasinkityksen tärkeyttä. Maalin alla piilossa on oltava riittävän paksu kerros sinkkiä, ja tämä saavutetaan vain upottamalla elementti hitsauksen jälkeen sinkkikylpyyn. Tämä kastamalla kuumasinkitys on erillinen työvaihe ja siksi kasvattaa tuotannon kustannuksia. On tavallaan ymmärrettävää, että valmistajat yrittävät säästää tässä käyttämällä teräslankaa, joka hitsataan esisinkittynä elementiksi. Tällöin langan sinkin määrä voi olla vain kolmasosa kastamalla sinkityn määrästä. Mielestämme se ei riitä takaamaan vaatimaamme laatua. Perusteellisen etsinnän jälkeen löysimme valmistajan, joka pystyy tekemään meille haluamamme laatuista tuotetta järkevään hintaan. Neuvotteluiden, laatuto-

Jukka Vuorinen

distusten, kokeilujen ja tehtaaseen tutustumisen jälkeen on aika tehdä päätös ja aloittaa uusi yhteistyö. Pur-ait Oy:n tuotevalikoimaan tulee jatkossa kuulumaan puolalaisen Wiśniowskin teräselementit kuumasinkittyinä ja maalattuina. Ulospäin muutos ei ole kovin näkyvä, mutta laadun kannalta uskomme päätöksemme olleen oikea. Wiśniowski tulee jatkossa näkymään Pur-ait Oy:n markkinointimateriaalissa ja olemaan varastotuotteemme. Toivomme silti voivamme pitää yhteydet kunnossa myös Heras-yhtiöön, sillä heidän tuotevalikoimansa erikoisemmissa kehävalvonnan tarvikkeissa on varsin kattava. Luotamme siihen, että päätös Wiśniowski-kumppanuudesta tulee olemaan jälleen hyvä, toimiva sekä pitkäikäinen valinta, ja tulee jatkossa hyödyttämään meitä ja asiakkaitamme. Toinen viime aikojen iso päätös oli Pur-ait Oy:n uuden toimitusjohtajan valinta oman eläkkeelle siirtymiseni tullessa ajankohtaiseksi. Siitä voit lukea lisää Marko Salon haastattelusta toisaalla tässä lehdessä. Haluan tätäkin kautta kiittää kaikkia asiakkaitani ja yhteistyökumppaneita 31 vuoden aitauran varrelta. Hallituksessa tulen vaikuttamaan jatkossakin, mutta jatkossa päätöksille antaa kasvot ja niissä tulee pysymään uusi toimitusjohtaja Marko Salo.

vuo


´ WISNIOWSKI PUR-AIT OY:N UUDEKSI AITAELEMENTTIEN TOIMITTAJAKSI Wiśniowski-tuotemerkin korkeat laatuvaatimukset takaavat Pur-ait Oy:n asiakkaille korkeimman mahdollisen laadun, tekniset ominaisuudet ja käyttöturvallisuuden.

Wiśniowskin tehtaan 120 000 neliömetrin kokoinen tuotantotila Puolassa mahdollistaa vuosittain satojen tuhansien tuotteiden valmistumisen ja takaa korkean toimitusvarmuuden. Kuva: © Wiśniowski

4 PURNEWS 2020


Kuva: © Wiśniowski

Uuden tavarantoimittajan valinta Wiśniowski-tuotemerkki aloittaa teräselementtiaitojen päätavarantoimittajana keväällä 2020. Pur-ait Oy pitää tärkeänä uuden yhteistyökumppanin erittäin korkeiden laatuvaatimusten toteutumista, toimitusvarmuutta ja tuotteiden pitkäaikaista kestävyyttä. Wiśniowskin teollisuus- ja kuluttajapuolen aitaelementtien laaja tuotevalikoima ja tehtaan toiminnan laajuus on myös yksi tärkeistä valintakriteereistä. Wiśniowski noudattaa tuotteiden valmistuksessa vaadittuja turvallisuus- ja energiankulutussäännöksiä ja akkreditoitujen sertifiointilaitosten vaatimuksia, mm. ISO9001:2015, OHSAS 18001:2007 ja ISO 50001:2011.

Kokenut toimija rakennusalalla Puolalaisen Anrzej Wiśniowskin perustamalla Wiśniowski-tuotemerkillä on jo yli 30-vuotinen kokemus rakennusalalta. Wiśniowski-teollisuusaidat on suunniteltu ja valmistettu käyttäen modernia tekniikkaa, joka perustuu suunnittelijoiden sekä rakennusinsinöörien ja asiantuntijoiden vuosikausien tietotaitoon ja kokemukseen. Nykyaikaisen tehtaan 120 000 neliömetrin kokoinen tuotantotila mahdollistaa vuosittain satojen tuhansien tuotteiden valmistumisen ja takaa korkean toimitusvarmuuden. Wiśniowskin aitatuotteet sopivat hyvin yhteen Pur-ait Oy:n oman tuotannon kanssa. Kommunikointi tehtaan kanssa on myös sujuvaa ja nopeaa. Tehdastilaukset ovat Pur-ait Oy:n Suutarilan toimipisteen pihassa keskimäärin viidessä viikossa. Myös räätälöityjen tilauksien yhteydessä toimitusprosessi on hyvin toimivaa.

Wiśniowskin tuotteet täydentävät Pur-ait Oy:n mallistoa Pur-ait Oy toimittaa Wiśniowskin tuotevalikoimasta OP-sarjan aitaelementtejä, Eco W -säleverkkoaitoja ja urheilukentille soveltuvia aitaratkaisuja. Pur-ait Oy:n pitkään toimittama Atlas-pinna-aita vaihtuu vuoden 2020 aikana Wiśniowskin OP-sarjan aitoihin. Sarjaosista valmistettujen teollisuusaitojen avulla on mahdollista toteuttaa nopeasti ja kustannustehokkaasti tontin aidoitus.

Kaikki tuotteet kuumasinkittyjä Pur-ait Oy:lle toimitettavat teräselementtiaidat ja tolpat ovat aina kuumasinkittyjä ja jauhemaalipinnoitteella viimeisteltyjä. Markkinoilla myös tarjottavaan sähkösinkitykseen verrattuna kuumasinkitys on ylivoimanen tuotteen elinkaaren kannalta ja sillä on paras korroosionkestävyys ulkotiloissa. Kuumasinkityt teollisuusaidat eivät vaadi juurikaan huoltotoimenpiteitä. Esimerkiksi perinteiset puuaidat vaativat myös säännölistä pesua, mitä teräselementtiaidoille ei tarvitse tehdä. Aitaelementin kuumasinkitys antaa myös erittäin hyvän tartuntapinnan jauhemaalipinnoitteelle. Purait Oy:n toimittamat aidat on saatavilla useimmissa RAL-sävyissä. Yleisimmät RAL- sävyt ovat grafiitinharmaa 7016 sekä vihreä 6005.

PURNEWS 2020

5


Emilia Emilia-aitaelementissä vankat 20 x 20 mm pystypinnat kulkevat teräksisen 40 x 30 mm vaakaprofiilin läpi. Aitaelementtiä on saatavilla 1200 mm – 2000 mm korkeuksilla. Pystypinnat on käännetty vaakaprofiiliin nähden kulmittain ja hitsattu kiinni liitoskohdista. Näin toteutettuna aidan rakenne on erittäin tukeva. Pystypinnat ylittävät reilusti ylimmän vaakaprofiilin, tehden ylikiipeämisestä hankalaa. Emilia-aitaelementin käyttökohteiksi soveltuvat kohteet, joissa suojaavan aidan tulee olla erittäin vankka ja soveltua ulkonäöltään kohteeseen. Esimerkiksi julkiset kohteet, kuten seurakunnat ja toimistorakennukset ja yritysten pääkonttorit.

Eemeli Eemeli-aitaelementti on rakenteeltaan umpikehäinen ja sen pystypinnat ovat 25 x 25 mm neliöputkea. Aitalementin pituus on 2500 mm ja korkeus 1200 mm – 2400 mm. Aitaelementin pystypinnojen väli on kapea (<89mm).

Pinna-aita Emilia

Eemeli-aitaelementin käyttökohteiksi sopivat erityisen hyvin päiväkodit, koska elementissä ei ole kiipeilyaskelmia mahdollistavia vaakapinnoja ja tasainen yläpinta estää vaatteita takertumasta aitaan. Kapea pinnaväli estää myös esimerkiksi pään työntämisen pinnojen väliin. Muita sopivia käyttökohteita ovat mm. jalankulun ohjaaminen aidoilla liikekiinteistöjen ja taloyhtiöiden pihoilla sekä yleisesti kaupunkien infrarakentamisen tarpeet.

Pylväät Emilia- ja Eemeli -aitaelementit asennetaan 60 x 60 mm pylväisiin, jotka sisältävät valmiiksi asennetun kannen. Pylväistä on saatavilla betoniin valettava versio, sekä jalallinen malli, jolloin asennus tapahtuu ankkuroimalla esim. tukimuurin päälle. Elementti ja pylväät ovat aina kuumasinkittyjä sekä saatavissa useimmissa RAL-sävyissä.

Emilia pinna-aita on kestävä valinta tontin aitaamiseen. Kuva: © Wiśniowski

6 PURNEWS 2020

Pinna-aita Eemeli


Eco W -säleverkkoaita on saatavilla useimmissa RAL-sävyissä.

Säleverkkoaita Eco W Eco W -säleverkkoaita on yksi käytetyimpiä aitamalleja, kun teollisuus- tai liiketonttia halutaan rajata kestävällä ja tyylikkäällä aidalla. Sopivia käyttökohteita ovat mm. teollisuusalueet, liikekiinteistöt, koulut ja hoivakodit. Aitaelementin korkeus on 630 mm ja siitä ylöspäin 200 mm välein aina 2430 mm asti. Urheilukenttäaidoissa päästään jopa 6 metrin aitakorkeuteen. Eco W -aitaelementti koostuu hitsatuista 6 mm pystypinnoista ja 8 mm vaakapinnoista, joista muodostuu 50 / 200 mm silmäkoon pinna-aitaelementti. Aitaelementin toisella pitkällä sivulla on 30 mm korkeat piikit kiipeämisesteenä. Piikit asennetaan turvallisuussyistä alaspäin matalissa aidoissa ja aina esimerkiksi päiväkotien sekä koirapuistojen aitauksissa. Eco W -aitaelementti asennetaan aitajärjestelmään kuuluvaan Sigma-pylvääseen. Pylväs mahdollistaa erilaisia asennustapoja. Pylväästä on saatavilla myös jalallinen versio, joka on asennettavissa tukimuurin päälle. Aitalinjan 90° kulma voidaan toteuttaa kulmapylväällä, myös T-liitoksen asentaminen on mahdollista. Kuumasinkityn Sigma-pylvään koko on 60×40 mm ja vakiona tolpan päälle on asennettu muovikansi. Lisävarusteena on saatavilla myös alumiinikansi.

Aitalinjaan voidaan toteuttaa kulmaliitoksia Sigma-pylväällä. Toteutusmallissa yleisimmät RAL-sävyt grafiitinharmaa 7016 sekä vihreä 6005. Kuva: © Pur-ait Oy

Zn Ruostesuojaus

Säleverkko saa suojaavan kuumasinkityksen Wiśniowskin tehtaalla Puolassa. Kuva: © Wiśniowski PURNEWS 2020

7


HUOLEHDIMME YMPÄRISTÖSTÄ

Pitkäikäisenä perheyrityksenä Pur-ait Oy:n perusarvoihin on jo vuosikymmenen ajan kuulunut meitä ympäröivän suomalaisen luonnon kunnioitus. Sitouduimme ympäristönsuojeluun virallisesti julkaisemalla Pur-ait Oy:n ympäristöperiaatteet kymmenen vuotta sitten. Silloin nostimme tuotannon tehokkuuden rinnalle omaksi itseisarvokseen ympäristön huomioon ottamisen. Viime vuosien myötä ympäristöämme kohtaava uhka on muuttunut käsinkosketeltavan todelliseksi ja havainnollistanut kiireellisen tarpeen vastatoimille. Onneksi emme ole urakoineet asian kanssa yksin. Myös yhteistyökumppanimme ovat pyrkineet monin tavoin vähentämään ympäristölle aiheuttamaansa taakkaa.

8 PURNEWS 2020


Vastuulliset yhteistyökumppanit Pur-ait Oy:n päätavarantoimittajina toimivat puolalainen Wiśniowski (terästuotteet) ja suomalainen Purso Oy (alumiinituotteet). Molempien toimintaa ohjaa sertifioitu ISO 14001 ja ISO 9001:2015 -laadunhallintajärjestelmä ja toimijat noudattavat ympäristönsuojelun paikallisia ja eurooppalaisia lakivelvoitteita. Tuotannossa ja logistiikassa yhteistyökumppanimme noudattavat kestäviä periaatteita mm. minimoimalla CO₂ -päästöt ja käyttämällä uusiutuvaa energiaa. Edellytämme kaikkien aliurakoitsijoidemme ja omien työntekijöidemme sitoutumista ajoneuvojen, koneiden ja työkalujen, sekä työmenetelmien tuottamien haitallisten ympäristövaikutusten minimointiin. Vaatimusten toteutuminen edellyttää ajoneuvojen, koneiden ja työkalujen säännöllistä huoltamista.

Lämpö talteen ja uusiokäyttöön Hyödyntämällä tuotantoprosesseista syntyvää lämpöä Wiśniowski on pienentänyt tehtaansa energiankulutusta ja näin mahdollistanut sähkön vaihtamisen kaasuenergiaan. Tämän ansioista Wiśniowskin tuotantolaitos on saanut energiatehokkustodistuksen. Myös Purso Oy:n tehdastila ja anodisoinnin tuotantoprosessi lämmitetään uusiutuvalla bioenergialla.

Kierrätysmateriaaleista tuotteiksi Alumiini on sataprosenttisesti kierrätettävää, energiatehokasta materiaalia. Purso Oy:n sulatossa alumiini sulatetaan, seostetaan ja valetaan pursotusaihioiksi, eli profiilien raaka-aineeksi. Aihioiden valmistuksessa hyödynnetään ensisijaisesti Purso Oy:n oman pursotuslaitoksen ja teollisuuden tuottama, uudelleen sulatettava raaka-aine. Kierrätysalumiinin sulatus vaatii vain viisi prosenttia primäärialumiinin valmistuksen energiasta. Kaikki Purso Oy:n tuotannossa käytettävät alumiiniseokset ovat kierrätettäviä. Purson tuotannossa käytettiin vuonna 2019 noin 46,2% kierrätettyä alumiinia, Purso Greenlinea. Purso Greenlinen raaka-aineena on ollut tuotannosta syntyvää romua 57% ja ulkopuolelta ostettua alumiiniromua 43%.

Jätteiden kierrätys Wiśniowskin terästuotannosta syntyvä jäte toimitetaan jätehuollon yrityksille, jotka hoitavat jätteen jatkokäsittelyn ja kierrätyksen. Näin terästuotannosta syntyvän kierrätykseen kelpaamattoman jätteen määrä pienenee huomattavasti. Wiśniowskin kuumasinkityksen tuotantolaitos on kokonaisuudessaan jätevapaa.

Purso Oy:llä on määritelty jätevirtakaavioilla mihin mikäkin jäte kierrätetään. Alumiinijäte menee uudelleen käyttöön aihioiden raaka-aineeksi. Muovit ja maalauksesta ylijääneet pulverimaalit hävitetään polttamalla Fortumin laitoksella. Tuotannon ylijäämäpulverin määrä on vähentynyt uuteen maalilinjaan investoinnin myötä. Osa jätteistä jatkokäsitellään, kuten esimerkiksi suulakelipeät ja öljyt. Purso Oy on Rinki:n ja Serty:n jäsen. Myös Pur-ait Oy huolehtii kierrätyksestä: teräsjätteille on käytössä tuotantotiloissa Kuusankoski Recyclingin jätelava ja alumiinijäte toimitetaan Purso Oy:lle uusiokäyttöön. Olemme muokanneet meiltä asiakkaalle lähtevän tavaran pakkausjätteen määrän mahdollisimman vähäiseksi. Uusiokäytämme pienen tavaran toimituksissa ensisijaisesti tehtaallemme päätyneitä käytettyjä pahvilaatikoita ja pyrimme pääsemään omissa toimituksissamme pakkausmuovista pian kokonaan eroon. Pidämme huolta myös asiakkaidemme projekteihin liittyvistä kierrätystarpeista. Pur-Ait Oy tarjoaa jätteiden nouto- ja jälleenkäsittelypalvelua, esimerkiksi vanhojen aita- ja porttiympäristömateriaalien kierrätyksen. Saat lisätietoja projektikonsultoinnin yhteydessä.

Optimoitua logistiikkaa Pur-ait Oy hyödyntää digitaalista järjestelmää asentajien ja työnjohdon välillä. Järjestelmän avulla asentajat voivat helposti poimia lähekkäin sijaitsevat työtehtävät ja näin välttää pitkiä ajomatkoja eri kohteiden välillä. Työnjohtaja Jaakko Sopanen näkee kaikkien huoltoautojen sijainnit kartalla ja voi tarvittaessa optimoida asentajien ajomatkat työkohteisiin jakamalla tehtäviä alueittain asentajille. Käytäntö on osoittanut, että myös asentajat optimoivat omatoimisesti työkeikkoja sovelluksesta saatavien tietojen perusteella. Pur-ait Oy on myös siirtynyt digitaaliseen toimitusketjuun kuljetuskumppaninsa Kaukokiidon vanavedessä. Tehtaalta lähtevät kuljetukset käsitellään paperisten rahtikirjojen sijasta jatkossa digitaalisesti. Rahtikirjasta löytyneet tiedot löytyvät digitaalisessa muodossa Kaukokiidon omasta sähköisestä järjestelmästä, Kaukoputki-portaalista.

Uusiutuvan energian käyttö Pur-ait Oy käyttää tehtaallaan VENI-energian toimittamaa päästötöntä hiilidioksivapaata sähköä. Hiilidioksidivapaa sähkö taataan erillisillä sertifikaattiostoilla, jossa sertifikaatin myyjänä oleva tuottaja takaa hiilidioksidivapaan sähkön alkuperän. Näin ollen 100 % Pur-ait Oy:n kuluttamasta sähköstä tuotetaan hiilidioksidivapaasti. Käytämme kaikessa toiminnassamme energiaa mahdollisimman tehokkaasti. PURNEWS PURNEWS2020 2019

9


STANDARDIT KÄYTÄNNÖN TOTEUTUKSISSA Pur-ait Oy:n velvollisuutena on huolehtia omien tuotteidensa SFS-EN 13241 standardin mukaisista vaatimuksista ja käyttöturvallisuudesta. Joissakin kohteissa vastuullisen porttitoimittajan tulee myös ylittää standardin vähimmäisvaatimukset ja tarvittaessa löytää ratkaisuja standardivaatimusten aiheuttamiin haasteellisiin tilanteisiin.

10 PURNEWS 2020


Konsultoi myyjää jo suunnitteluvaiheessa Standardi SFS-EN 13241 määrittelee liukuportin turvalaitteita ja suoja-alueita, joiden turvin porttiympäristö on mahdollisimman turvallinen käyttäjille. Vastuullisena porttitoimittajana Pur-ait Oy tarjoaa laatua kokonaisuutena, jossa huomioidaan vuonna 2017 päivitettyjen standardien määritykset. Koneellisten porttien osalta onkin tärkeätä konsultoida porttitoimittajaa jo suunnitteluvaiheessa. Pystymme esittämään ratkaisuja, joissa toteutus tehdään asiakkaan tarve edellä sekä standardeja tarkasti noudattaen.

Porttitoimittajalla on velvollisuus ymmärtää käyttökohteen vaatimukset Turvallisuusvaatimukset muuttuvat käyttökohteiden mukaisesti. Huomiotavia tekijöitä on mm. alueen turvallisuuskulttuuri ja käyttöympäristö. Projektin suunnitteluvaiheessa on syytä arvioida alueen toimintaympäristöä: onko se julkisella paikalla ja ovatko käyttäjät ns. ammattilaisia vai esimerkiksi lapsia. Teollisuusalueen liukuportit voivat sijaita paikoissa, joiden käyttäjillä on todennäköisemmin korkea turvallisuuskulttuuri. Sen sijaan esimerkiksi kouluympäristössä lapsilta ei voida odottaa ymmärrystä liikkuvan portin aiheuttamista vaaran paikoista, jolloin käyttöympäristö aiheuttaa haasteita, jotka tulee ratkaista. Tällaisissa paikoissa suljetaan pois vaaratekijöitä laajentamalla turvalaitteiden määrää huomattavasti standardivaatimuksia laajemmiksi. Vastuullisena porttitoimittajana Pur-ait Oy toimittaa aina standardit täyttävät porttiympäristöt ja suosittelee tarvittaessa standardeja noudattaen ratkaisuja haastaviin kohteisiin. Pur-ait Oy:n laatuajatteluun kuuluu, että tuotteen tulee olla niin turvallinen kuin mahdollista, eikä turvallisuuden arviointi saa jäädä pelkästään tilaajan vastuulle.

Lisäturvaa käyttäjille

Leikkautumista estävän alumiinisen verkkoelementin silmäkoko on pienin mahdollinen toteutettava: 18,5 mm.

Ahtaat asennuskohteet Aidan ja koneellisen liukuportin väliin jäävä turva-alue määräytyy aidan materiaalin aukkojen koon mukaan, perustapauksessa turvaväli on 850 mm. Tällä turvataan mm. käsien leikkautumisvaara liukuportin ja aidan väliin. Kohteissa, joissa liukuportin ja aidan välistä turvaväliä on haastellista toteutta, suosittelemme käyttämään aidassa Pur-ait Oy:n omaa tuotantoa olevaa 18,5 mm silmäkoon alumiinitäytteistä verkkoelementtiä. Tällä ratkaisulla liikkuvan portin ja aitalinjan väliin ei synny leikkautumisvaaraa. Liukuportti voidaan asentaa turvallisesti lähes aitalinjaan kiinni ja näin saavuttaa huomattava tilan säästö porttiympäristölle. Pur-ait Oy toteuttaa ratkaisuja haastaviin kohteisiin, aina turvallisuusstandardeja noudattaen. Kysy lisätietoja myyntipalvelustamme: myynti@purait.fi tai puhelimitse: 09 350 9400.

Normaalissa standardit täyttävässä toimituksessa on yksi tuntoreuna porttilehden kärjessä, valokenno tai induktioturvasilmukat, sekä pylvässarjassa kaksi turvareunaa. Liukuportin moottorissa on liukukytkin, joka estää portin voimallisen etenemisen estettä päin. Lisäturvaa saadaan hyödyntämällä useampia tuntoreunoja, mm. portin peräosaan ja pylvässarjaan on mahdollista lisätä tuntoreunoja. Myös turvasilmukoiden ja valokennojen yhdistelmää voidaan hyödyntää aiempien lisäksi.

Kuvat vasemmalla ja oikealla: Leikkautumisvaara on poistettu Pur-ait Oy:n omaa tuotantoa olevalla alumiinitäytteisellä verkkoelementillä. Asiakkaan tontilla sijainnet parkkiruudut jäivät standardit täyttävän ratkaisun myötä käyttöön.

PURNEWS 2020

11


HALLITSE PORTTIASI ETÄNÄ

Portin GSM-ohjaimeen on nyt saatavilla lisäominaisuutena vuosikellon ja käyttäjien hallinta Android ja iOS -sovelluksen avulla. Uudistuksen myötä tarve portin luona tehtäviin vuosikellomuutoksiin jää historiaan.

Liukuportin ohjainkeskuksessa on usein vuosikello, joka määrittelee automaattiset aukeamis- ja sulkeutumisajankohdat. Lisäksi voidaan rekisteröidä käyttäjiä, jotka voivat avata portin soittamalla GSM-ohjainkeskuksen puhelinnumeroon. Uudella sovelluksella näiden tietojen päivittäminen ja ylläpito on erittäin helppoa, päivitystoimet eivät vaadi enää portin ohjainkeskuskella käyntiä.

Vanhan GSM-ohjaimen päivitys

GSM-ohjaimeen yhteys etänä

Tapahtumatiedot talteen

Vuosikellon toimintaan voi tulla tarve tehdä väliaikaisia muutoksia nopeallakin varoitusajalla. Erinomainen lisä portin etähallintaan on GSM-ohjaimen mobiilisovellus, jonka kautta portin toimintoja, käyttäjiä ja vuosikelloa voidaan muokata PC-ohjelmiston lisäksi. Esimerkiksi kausimyymälät hyötyvät helposta mobiilikäyttöliittymästä, kun he voivat nyt muuttaa myyntisesonkien muuttuessa liukuportin aukioloaikoja suoraan GSM-sovelluksen kautta.

GSM-ohjain tallentaa 1200 viimeisintä tapahtumaa lokitiedostoon. Tästä on hyötyä erityisesti, kun tulee tarve selvitellä jälkeenpäin, ketkä ovat porttia avanneet ja mihin aikaan tämä on tapahtunut. Lokitiedot on tarkistettavissa suoraan sovelluksesta ja myös ladattavissa tiedostona PC:lle verkon kautta.

Uusien käyttäjien ja heidän käyttöoikeuksien lisääminen onnistuu myös helposti sovelluksen kautta. Käyttäjähallinta on sujuvaa, kun tietojen päivitykset eivät ole sidoksissa pelkästään PC-hallintaohjelmistoon, kuten GSM-ohjaimen vanhemmissa versioissa on ollut. Maksimimäärä käyttäjiä on jopa 1000 rekisteröitynyttä käyttäjää.

12 PURNEWS 2020

Moni asiakkaistamme on jo päivittänyt oman porttinsa GSM-ohjaimen uudempaan versioon nimenomaan mobiilisovelluksen helpon käytettävyyden takia. Mobiilisovelluksen käyttömukavuus ja päivitettävien tietojen muokkaaminen on PC-ohjelmistoon verrattuna erittäin helppoa.

Varusta liukuporttisi nykyaikaisella hallintatekniikalla Suosittelemme kaikkiin uusiin liukuportteihimme käyttäjäystävällisyytensä takia modernia GSM-ohjainta, joka tukee mobiisovellusta. Kerromme mielellämme lisätietoja. orttiympäristön kehittämishankkeissa voitte ottaa yhteyttä myyntipalveluumme: myynti@purait.fi ja puhelimitse 09 350 9400.


Pur-ait Oy:n toimitilojen liukuportti Lyhtytiellä on etähallittavissa mobiilisovelluksella

GSM-ohjaimen ja mobiisovelluksen edut • • • • •

Helppo käyttäjähallinta Portin vuosikellon ohjaus etänä, ei vaadi portin ohjaimen luona käymistä Portin voi avata mobiilisovelluksella tai soittamalla Pieni lisäosa, suuri hyöty Myös jälkiasennus nykyiseen porttiin onnistuu PURNEWS 2020

13


SAISIKO OLLA

ERIKOISTÄYTTEET?

Porttilehti voidaan toimittaa myös erikoistäytteillä, kuten umpipaneeleilla tai kohteeseen sopivalla profiililevyllä. Pur-ait Oy voi toimittaa Protecotor-liukuportin mittoja hyödyntäviä suunnitelmia myös vakiototeutuksesta poikkeavilla porttilehden umpitäyte- ja profiililevyratkaisuilla tietyin rajauksin. Suunnittelussa tulee huomioida aina turvallisuusstandardien toteutuminen, rakenteiden kestävyys ja täytteen tuulikuorman vaikutus. Umpitäytelevy portissa aiheuttaa varsin suuren tuulikuorman, joten myös liukuportin sijainnilla on merkitystä, kun toteutuskelpoisuutta arvioidaan. Levytäytteitä käytettäessä on myös huomioitava polttomaalauksen asettamat haasteet, jotka on syytä tunnistaa jo tuotteen ja valmistuksen suunnittelussa.

Korkea kotimaisuusaste takaa sujuvan toteutuksen Suomalaisen portintoimittajan kanssa erikosratkaisujen toteutus on sujuvaa ja nopeaa. Toteutuksissa on usein paljon suunnitteluun ja kokoamiseen liittyvää kommunikointia, joka saattaa olla huomattavan hidasta tai jopa mahdotonta ulkomailta erikoistoteutuksia tilattaessa. Arkkitehdin ja rakennuttajan on helppo kommunikoida toteutukseen liittyvät asiat suoraan Pur-ait Oy:n tuotantopäällikkö Kari Oreniuksen kanssa. Tuotteen kokoamisen tapahtuessa Pur-ait Oy:n tehtaalla Suutarilassa mahdolliset

tuotannolliset haasteet voidaan nopeasti ratkaista vaikka paikan päällä.

Pur-ait Oy on kokenut porttitoimittaja myös erikoisratkaisuissa "On hienoa nähdä miten hyvin Pur-ait Oy:n koko tuotantoketju toimii vaativissa projekteissa: tuotannon suunnittelu, myynti, valmistus, kuljetus ja asennus ovat kaikki tärkeitä vaiheita hyvän asiakaskokemuksen saavuttamisessa", toteaa Pur-ait Oy:n myyntipäälikkö Juha Jaatinen. Tuotantopäällikkö Kari Orenius nostaa esiin myös Pur-ait Oy:n omien hitsaajien korkean ammattitaidon merkityksen erikoistoteutuksien suunniteluvaiheessa. "Vuosikymmenten kokemus auttaa valitsemaan oikeat työmenetelmät erikoistuotteiden kokoonpanoa varten. Profiililevyt kiinnitetään tavallisesti niittaamalla, hitsaamalla tai ruuvaamalla. Oikeiden valmistusmenetelmien valinta mahdollistaa haastavampienkin projek­tien onnistuneen toteutuksen", Kari Orenius kertoo. Pur-ait Oy:n toimittamiin Protector-portteihin on asennettavissa myös PURSO Oy:n toimittamia vakiopaneeleja. Kysy lisätietoja toteutusmahdollisuuksista myynnistämme: myynti@purait.fi ja 09 350 9400.

Järvenpään Kinnarin peruskoulun Protector-liukuportti ja käyntiovi, joihin asennettiin Pur-ait Oy:n verstaalla PP-tuote Oy:n valmistama erikoisprofiili "Lumisade".

14 PURNEWS 2020


HAASTATTELUSSA TOIMITUSJOHTAJA

MARKO SALO

Pur-ait Oy:n toimitusjohtajana 1.4.2020 aloittanut Marko Salo ihailee Pur-ait Oy:n henkilöstön käsityötaitoja ja on aina ollut kiinnostunut erilaisten laitteiden mekaniikasta. Kerro itsestäsi, kuka olet ja mistä tulet?

Mikä inspiroi sinua työssäsi?

Olen Marko Salo, 55-vuotias paljasjalkainen helsinkiläinen. Mummoni ja pappani muuttivat Helsingin Urheilukadulta maaseudulle Oulunkylään vuonna 1932 ja ensimmäiset 45 vuotta minäkin vietin Oulunkylässä. Viimeiset kymmenen vuotta olen asunut Pakilassa.

Esimiehenä arvostan normaalissa työarjessa omaaloitteisuutta, innovatiivisuutta ja rehellisyyttä. Pidän arvossa myös rohkeutta sekä uskallusta ehdottaa ja kokeilla, mutta epäonnistuminenkin on sallittua. Kun uskaltaa kokeilla, syntyy innovaatioitakin.

Miten vietät mieluiten vapaa-aikaasi? Tällä hetkellä pidän huolta omakotitalostani ja Ikaalisissa sijaitsevasta vapaa-ajan asunnostani. Pidän kävelystä paljon ja hyödynnänkin Pohjois-Helsingin maastoja ulkoiluun. Myös Paloheinän pitkiä rappusia tulee käveltyä! Moottoriurheilu on ollut minulle rakas laji. Olen toiminut nuorempana mekaanikkonakin lajin parissa pitkään, mutta en ole ihan varma onko tulevaisuudessa vielä sijaa tälle melkoisen kalliille harrastukselle.

Kuvaile omaa ammattipolkuasi Mekaniikka on ollut aina lähellä sydäntäni ja olen aina ollut kiinnostunut kaikennäköisistä vekottimista: mopoista prätkistä ja autoista. Ensimmäisen kilpa-autoni ostin itselleni jo 18-vuotiaana talliin odottelemaan kilpailulisenssiä, jonka sain kun pääsin eroon 80 km -rajoituslätkästä 19-vuotiaana. Leipätyöni mekaniikan parissa alkoivat kiinteistöylläpidon puolella huolto- ja laitosmiehen tehtävissä. Olen aina pitänyt erilaisten ongelmien ratkaisuista, joita liikekiinteistöjen päivystyksessä sainkin ratkoa 24/7. Jatkoin opintojani LVI-puolen teknikoksi, josta myös aukesi työnjohtoura mm. aluepäällikönä ja tuotejohtajana. Viimeiset 6 vuotta työskentelin kiinteistön ylläpidon aluejohtajana. Mekaniikan asiantuntijuutta on täällä Pur-ait Oy:lläkin, täältä löytyy monenlaista pyörivää rullaa ja osaa laadukkaaksi tuotteeksi kasattuna asiakkaille myytäväksi.

On todella mielenkiintoista ja hienoa nähdä, miten Pur-ait Oy:n ammattilaiset leikkaavat ja hitsaavat metallista mitä ihmeellisimpiä asioita ja luovat upeita luomuksia. Heillä on suorastaan taidekäsityöammatti! Voin ylpeänä esitellä ja myydä heidän tekemäänsä työtä.

Kerro vielä tulevaisuusnäkymistä Näen Pur-ait Oy:n toiminnassa hienon mahdollisuuden kasvulle. Yrityksemme on saavuttanut yli 40 vuoden tekemisellään markkinajohtajan aseman aita- ja porttimarkkinoilla. Markkinajohtajuus on helpompi saavuttaa kuin pitää, mutta onneksi meillä on loistava henkilökunta, joka tietää kuinka menestys on saavutettu. Minun tehtäväni on motivoida henkilökuntaa työnsä laadun jatkuvaan kehittämiseen seuraavat vuosikymmenet. Mielelläni näen Pur-ait Oy:n tuotteiden leviävän myös valtakuntamme rajojen sisäpuolella laajemmin ympäri Suomenmaan.


PURSERVICE Huolenpitoa ja toimintavarmuutta huollon vuosisopimuksella. Purservice -vuosihuolto kattaa porttiympäristön sekä muut yleisten huoltosopimusehtojen mukaiset tarkastukset. Kartoitamme samalla mahdolliset korjaus-, varaosa- ja laajennustarpeet sekä CE-merkinnän mukaisten turvalaitteiden asennusmahdollisuuden. Vuosihuolto suoritetaan huoltosopimuksessa määritellyin käyntikerroin kohteen ja arvioidun käyttötiheyden mukaan, kuitenkin vähintään yhden kerran vuodessa. HUOLENPITOA PUHELINSOITON PÄÄSSÄ: 09 350 9400 HUOLTO@PURAIT.FI purait.fi/palvelut/purservice-vuosihuolto/

Pur-ait Oy, Lyhtytie 24, 00750 Helsinki 09 350 9400 – myynti@purait.fi – huolto@purait.fi – www.purait.fi