__MAIN_TEXT__

Page 1

MUNTANYOLA 1

Revista trimestral

FOTO: Ivan Sanz

Agost 2017 / Núm. 1


2

CRÈDITS

SUMARI

Edició: Ajuntament de Muntanyola www.muntanyola.cat

Entrevista 3

Col·laboren: Naila Bosch, Margarida Tubau, Xavier Sabata, Nuria Esteban Mateo, Serena Brunells, Ramon Llorà, Carles Morera, Imma Camprubí, Carles Morera, Sònia Vivancos, Ivan Sanz, PDeCAT, ERC, Tots fem Muntanyola.

Salut 6

Correcció, compaginació i maquetació: Montse Mir i Eva Freixa de l’empresa iServeis Impressió: Publicitat Montseny Tiratge 325 exemplars DL: B11466-2017 Distribució gratuïta La revista Muntanyola s’edita trimestralment i es fa arribar, mitjançant una bustiada, a totes les llars del municipi. Si no la rebeu correctament, comuniqueu-ho al telèfon 938 830 186 o adreça de correu electrònic muntanyola@diba.cat. També la podeu consultar a través de la pàgina web municipal.

Informació Municipal

EL RACÓ DE LA NAILA

4-5

6

Rutes 7 La Recepta 7 Les activitats de Muntanyola

8-10

Història de Muntayola

11

medi ambient 11 Informació dels partits polítics

12-13

el racó remeier 13 L’escola 14 ELS JOVES 14 activitats i telèfons d’interès

15

EDITORIAL Hem passat la Festa Major, aquesta festa se’ns ha presentat com l’oportunitat de poder gaudir de la gresca de les diferents activitats programades perquè, en definitiva, la Festa Major és la que ens defineix com a poble. També ha arribat l’estiu meteorològicament parlant. Ha arribat amb molta calor, però de mica en mica també hem tingut algunes baixades de temperatura que ens han permès refrescar-nos. L’estiu és un temps que ens permet gaudir de la piscina i de la platja. És l’època de les vacances escolars i laborals que ens permeten fer viatges i gaudir de la tranquil·litat. En definitiva, l’estiu és aquella època de l’any que ens permet canviar el ritme de les coses, sense pressa, sen-

se estrès... Durant l’estiu, amb il·lusió, cultivem l’hort perquè ens pugui donar els fruits, les hortalisses, les verdures, en resum, tot allò que plantem. Gaudim del jardí, veient com poncellen les flors. En definitiva, a l’estiu encara que no ho sembli, fem un canvi d’horaris. No ens n’adonem, però com que es fa fosc més tard s’aprofita molt més la tarda i a vegades encara et queda temps per anar a passeig cap al tard per gaudir de la calma, la fresca i del nostre entorn. Un entorn que hem de vigilar que no se’ns cremi, ja que l’estiu, sobretot aquests estius tan calorosos, és una època molt perillosa de cara als incendis. Us desitgem molt bon estiu i molt bones vacances.


L’ENTREVISTA

“Warjo Van Galen, una vida plena d’experiències” Warjo van Galen

VARIO (Holanda 1966) Per Xavier Sabata

-Quin va ser el teu motiu per estudiar màrqueting? Els meus pares eren propietaris d’una empresa de complements tèxtils i em va semblar que adquirir coneixements de màrqueting seria beneficiós per al futur de l’empresa: buscar nous mercats, nous dissenys, etc. -Practiques esgrima i guanyes un campionat a Holanda però viatges a Alemanya per millorar. Per què? A Holanda era un esport minoritari. En canvi a Alemanya era molt més intens, més tècnic. Jo volia millorar i era una bona oportunitat per fer-ho. -És això el que et fa reflexionar i buscar nous horitzons? Sí. Deixo la fàbrica dels meus pares i entro a treballar en una entitat bancària on tinc l’oportunitat de dirigir una campanya de teatre infantil. -Tornes a Holanda i et dediques a fer mim al carrer. Quina és la raó? L’entitat bancària és absorbida i malgrat que tinc 30 contractes signants, la nova direcció dissol la secció i em trobo sense feina. -Ets inquiet i decideixes anar a Sud-àfrica? Sí, hi vaig viure un temps fent de mim. La sorpresa és que la

persona que portava la secció de l’entitat bancària em va fer un substanciós ingrés monetari que em va permetre tornar a Holanda i apuntar-me a un curs de pallasso a Eivissa. -Holanda, Alemanya, Sud Àfrica, Eivissa... Eres un cul inquiet? Bé, buscava la meva pròpia identitat. Totes aquestes experiències em van donar una visió molt clara del que havia de fer. -Eivissa ha estat un moment important a la teva vida? Hi vaig conèixer a la Mar en unes circumstàncies molt especials. - I? Ha estat el principi del moment actual. Vàrem canviar Eivissa pel País Valencià per una oferta de treball. I al cap de dos anys una altra oferta a Lliçà de Munt ens va portar a viure a Vic.

- Vic-Muntanyola? Vivia en un àtic molt diferent d’aquell poble de València i ens faltava oxigen. Fins i tot el nostre gosset estava deprimit. Buscant un lloc més adient a les nostres necessitats de viure en contacte amb la natura hem acabat a Muntanyola. I d’això ja en fa 12 anys. Podem afirmar que finalment han trobat el seu lloc al món?


4

MUNICIPAL

Excel·lent inici del porta a porta

La recollida de residus porta a porta que es va iniciar el passat 8 de maig està tenint uns resultats excel·lents des del primer moment. Des de l’Ajuntament volem agrair la implicació dels veïns i veïnes en el projecte que estan permetent que el nou sistema s’estigui implantant amb la màxima normalitat. També volem remarcar que de cara al veïnat que té cases de segona residència i per tal de facilitar-los la recollida de deixalles, ja hi ha instal·lada l’Àrea de Suport de l’entrada venint de Santa Eulàlia i s’està treballant per fer l’àrea de suport.

L’Ajuntament adquireix un nou tractor

Amb l’objectiu de renovar l’equipament municipal, s’ha comprat un nou tractor. Es tracta d’un vehicle de segona mà, que està en molt bon estat, i que permetrà millorar el servei que es fa amb aquesta eina. Amb aquest tractor l’Ajuntament desbrossa cunetes, ajuda a treure a neu a l’hivern i també tira potassa en èpoques de gelades.

S’inicien els passos per arranjar l’església parroquial En el transcurs del passat ple municipal, l’alcalde va informar que després que el Bisbat de Vic, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Muntanyola examinessin la situació de l’església parroquial, la Diputació ha fet un estudi per tal de solucionar els desperfectes que hi ha al sostre, que van sortir a la llum quan el mes de febrer va caure una motllura i es van detectar diverses esquerdes. En aquest moment, l’Ajuntament està pendent d’una nova trobada per decidir qui finança els projectes que s’han de portar a terme i que segons la Diputació pugen a un total de 38.000 euros. La idea és fer un projecte de restauració que suposarà una inver-

sió de 20.000€ i un altre projecte d’anàlisi que ha de servir per detectar els problemes que hi pugui haver a l’estructura de l’edifici i que suposarà un cost de 18.000€.

Treballant per la nova escola L’Ajuntament de Muntanyola continua treballant per tenir una nova escola. Per aquest motiu, es va aprofitar el marc de la celebració dels 10 anys de l’escola per tal de recordar a la Generalitat la necessitat urgent de resoldre la situació de l’espai actual. En aquest acte es va comptar amb la presència del director general de Serveis Territorials, Antoni Massegú, i el director general de Centres Públics, Lluís Baulenes. Tots dos, juntament amb representants del consistori,

van proposar tres possibles solucions. La primera és fer una escola d’obra nova, la segona seria una ampliació de l’actual i en la tercera es proposa construir l’escola a continuació de l’escola bressol. Els dos representants d’Ensenyament van prendre nota de les tres propostes i es van comprometre a fer un estudi de viabilitat per determinar quina és la millor de les opcions. En aquests moments l’Ajuntament està pendent d’aquest estudi.

Muntanyola amb la Marxa dels Vigatans L’Ajuntament de Muntanyola un any més es suma a la Marxa dels Vigatans, que aquest any es portarà a terme el divendres 8 de setembre. La marxa sortirà a les cinc

de la tarda cap a Santa Eulàlia de Riuprimer per arribar junt amb la marxa que surt d’aquest municipi a Vic i participar en la celebració que es fa en aquesta ciutat.


5

L’Ajuntament treballa per resoldre el conflicte de Múnter i proposa absorbir Malla L’Ajuntament de Malla ha acordat i comunicat a l’Ajuntament de Muntanyola una proposta d’alteració dels termes municipals de Malla i Muntanyola, segons la qual Múnter quedaria agregat a Malla. Malla ha pres aquesta decisió després de rebre les signatures de veïns de Múnter on demanen que volen deixar de ser de Muntanyola i passar a formar part de Malla. Aquestes signatures van arribar a l’Ajuntament de Muntanyola el dia el 22 de juny, hi havia un total de 44 signatures de les quals 25 són veïns i veïnes de Múnter, la resta són persones que no són veïnes ni de Múnter ni de Muntanyola. Cal recordar que a Múnter hi ha 52 persones empadronades. Davant d’aquesta situació, en el ple del 24 d’abril, es va aprovar per unanimitat la posició contrària de l’Ajuntament de Muntanyola. Es va acordar que s’enviaria una carta

expressant aquesta desaprovació a l’Ajuntament de Malla i una altra a l’Administració Local de la Generalitat de Catalunya. En el transcurs del ple l’alcalde Ramon Llorà va assegurar que la primera obligació com a consistori és fer valdre la delimitació de terme i que es faran tots els passos necessaris perquè això sigui així. Llorà va explicar que ja s’han fet reunions amb els veïns i veïnes que demanen la segregació i també amb l’alcalde de Malla. Segons la seva opinió, l’Ajuntament de Malla està molt interessat a agregar el veïnat de Múnter, però recor-

da que Muntanyola hi ha fet moltes inversions com la xarxa d’aigua, la millora de camins, el cementiri, l’entorn de la parròquia, els edificis de les escoles, etc. Segons Llorà, a més, “podem aportar més nosaltres a Múnter que Malla” i a banda de les inversions fetes n’hi ha de “pendents per a fer-hi a mitjà termini”. De fet, en la carta que s’ha fet arribar a Malla i a la Generalitat, l’alcalde recorda que la normativa local afavoreix augmentar el nombre d’habitants d’un municipi cosa per la qual proposa que Muntanyola absorbeixi Malla.

MUNICIPAL

Treball de prevenció d’incendis

Som 612 persones

Durant aquests mesos d’estiu s’han arranjat els camins de l’Aliberch de Dalt i del Castell com a mesura de prevenció de cara a possibles incendis forestals, ja que les altes temperatures han fet augmentar sensiblement el risc d’incendis.

L’Institut Nacional d’Estadística ha facilitat a l’Ajuntament les dades del padró d’habitants del municipi que a dia 1 de gener de 2017 era de 612 persones. L’Ajuntament va donar el vistiplau a aquestes xifres oficial d’habitants, que coincideixen amb les dades de l’Ajuntament.

Nova cruïlla al carrer Mirallà Estem a punt de començar les obres per construir la nova cruïlla entre l’Avinguda Muntanyola i el carrer Mirallà. Actualment es tracta d’un punt perillós del municipi, per la manca de visibilitat, cosa per la qual la nova cruïlla es farà per resoldre aquest punt negre del municipi. Les obres s’han pressupostat per un valor de 75.348,43 € IVA inclòs.

CiU de Muntanyola ja és el PDeCAT El regidor Jordi Sistrachs va demanar a l’Ajuntament de modificar la denominació del Grup Municipal de Convergència i Unió CiU) per la de Grup Municipal de Partit Demòcrata (PDeCAT). Com que no hi havia cap perjudici a l’interès públic ni a les dels altres grups municipals, es va acordar la modificació del nom a tots els efectes.


6

EL RACÓ DE LA NAILA

La Felicitat Per Naila Bosch

La felicitat no es busca ni tampoc es troba, senzillament hi és. Està dins de cada un i no té una estreta relació amb l’exterior com es sol creure. La felicitat no és està sempre amb un somriure dibuixat a la cara, ni content en tot moment, és acceptació. És permetre’ns la llibertat d’enfadar-nos i plorar. És viure intensament el que ens agrada i el que no. És atrevir-nos a fer el que desitgem, perseguir els nostres somnis i tolerar les frustracions. És escoltar-nos i actuar en coherència amb nosaltres mateixos. Quan el que pensem, sentim i

diem o fem, coincideix, la felicitat floreix de dins, convertint en primavera les nostres vides. Saber dir que no, quan així ho sentim, sense justificacions ni culpes o opinar el que pensem sense esperar l’aprovació dels altres. Sovint ens crida l’atenció la felicitat dels més petits, ells diuen el que pensen, el que senten i el que volen, viuen cada moment com a únic, gaudeixen del present. Ningú els hi ha ensenyat, és innat. La felicitat ens acompanya en tot moment, des que vam néixer, només cal escoltar-la.

salut

El sucre, la droga del segle XXI Per Pol Vilaregut Vila

Actualment s’ha tret a la llum que molts aliments de grans cadenes alimentàries inclouen sucre als seus productes. Els exemples més clars poden ser refrescos, embotits, cereals infantils, gelats, cremes de cacau, pastisseria industrial, galetes, melmelades ‘light’,cereals per a adults, pa de motlle, postres lactis, iogurts de fruites, quètxup i la salsa de tomàquet, entre molts d’altres. Aquest tipus de sucre únicament ens provoca addició al seu consum, ja que fa creure al nostre cervell que són molt bons i que ens aporten molta energia, però únicament ens aporten calories buides i futurs problemes. A causa de la

gran oferta que tenim i sobretot a la gran campanya publicitària, avui dia la majoria de la gent ha inclòs amb consciència o sense aquest tipus d’aliments que porten per afegit el sucre, fent d’ell un protagonista principal en la seva dieta diària. Aquest fet deriva en una malaltia directa com pot ser les càries, però indirectament i silenciosament ens repercuteix en tot l’organisme en: * Deficiències de vitamines * Afavoreix a les infeccions * Al final del seu procés s’emmagatzemen en forma de greix (augment del colesterol i candidats a malalties cardiovasculars) * Canvis d’estat d’ànim (augment del sucre- hiperactivitat, disminu-

ció del sucre- cansats deprimits, apagats) * Càlculs renals, osteoporosis, psoriasis, càncer, al·lèrgies, asma, candides... Ni molts menys hem de prohibir i eliminar radicalment el sucre de les nostres vides, però hem de prendre consciència del que hi ha darrere del consum excessiu, encara que estigui combinat amb altres aliments. I sobretot intentar crear bons hàbits als nostres fills, intentant posar per davant una fruita o un bon entrepà en comptes d’una bossa de gominoles o un refresc, ja que els hàbits i com ensenyem el cervell en el moment del seu desenvolupament, és com actuarà quan sigui adult.


7

RUTES

Ser portador de la Flama del Canigó Per Txevi Rovira i Montells Conseller Comarcal de Cultura d’Osona

La Flama del Canigó, que fa més de 50 anys que arriba al Principat de Catalunya, és actualment un dels únics projectes (potser conjuntament amb el Correllengua), que vertebra nacionalment la nació sencera, els Països Catalans, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, passant per l’Alguer. El meu primer contacte directe amb la Flama va ser cap al 2006, quan a les nostres comarques el projecte estava organitzat per Tradicat amb la col·laboració d’Òmnium. Un dels reptes era arribar a més pobles d’Osona que no la rebien, i jo em vaig fer càrrec

de ser portador per als nous pobles que les rutes antigues no podien assumir. Així, fa uns quants anys que la porto a Muntanyola, quan es va recuperar la rebuda per a aquest municipi veí del meu, i n’estic especialment orgullós. La Flama, és el símbol d’unió dels Països Catalans, i encén les fogueres de Sant Joan durant aquesta nit màgica, Diada Nacional dels Països Catalans. La Flama és la llum que no s’apagarà mentre quedi un sol repte de país que no s’hagi assolit. La Flama és el culte a la muntanya, a la natura, a l’espiritualitat, a les relacions entre les persones, a la llengua,

a la literatura, a la tradició... Tothom qui vulgui i senti els valors de la Flama es pot posar en contacte amb www.tradicat.cat i esdevenir-ne portador. Visca la terra!

RECEPTA

INGREDIENTS Per sis persones: 1.200 grams de bacallà 3 tasses de cafè de mel 1 fulla de llorer 25 cl d’aigua 4 dl d’oli 200 grams de farina

Bacallà amb mel Per Margarida Tubau

Per elaborar el bacallà amb mel el primer pas és posar el bacallà i la fulla de llorer en una cassola amb aigua freda i començar a coure a foc lent. Quan sigui quasi cuit (en el moment en què es veu una escuma blanca) retireu el bacallà de l’aigua amb molt de compte i estendre sobre un drap blanc i net. Deixeu-lo refredar una hora per tal que agafi consistència. Una vegada fred, talleu-lo a tires i passeu aquestes tires per farina de blat. A part, feu una pasta amb la farina restant i part de la mel, juntament amb aigua de coure

el bacallà. Ha de quedar una pasta lleugera. Fregiu les tires de bacallà arrebossat en oli no massa calent, per no cremar la mel, i aneu-los daurant fins que quedin rossos. Bon profit!!


8

FESTA MAJOR DE Muntanyola!

Els guanyadors del concurs de dibuix de la portada del programa de la Festa Major: Phoebe Serres Prat i Lluc Ruiz Casas.

Part del grup de nois i noies que han f Sheila, Aida, Nerea, Carmen). Moltes g


fet els jocs gegants pel poble (Noa, gràcies a tothom per participar!

9

10 ANYS DE L’ESCOLA DE MUNTANYOLA


10

TALLER DE RATAFIA

TALLER DE SEPARADORS


11

Història de muntanyola

Història de l’església de Sant Quirze i Santa Julita Per Imma brunells amb adaptació de Serena Brunells

La primera cita que hi trobem referenciada en documents antics consta de l’any 938 i fa pensar que la parròquia va ser aixecada després de la reconquesta en les últimes desenes del segle IX. Al cap de dos segles, l’església es va refer i engrandir seguint l’estil romànic i l’any 1177 fou consagrada aquesta nova església pel bisbe d’Osona Pere de Rodorta davant una gran multitud de cavallers, senyors i pagesos. Al s. XVIII l’arquitecte vigatà Josep Morató va fer una important reforma afegint dues capelles laterals i la casa rectoral. Aquesta

reforma transformà l’església en un edifici d’estil neoclàssic amb interessants retaules barrocs dels tallers Ral i Gros de Vic: el retaule de Sant Isidre, el del Roser i Sant Sebastià. El retaule de la Immaculada i el retaule Major és posterior realitzat pel mestre italià Lorenzo Mercanti el 1809, així com l’última pintura mural realitzada el 1848. L’any 1986 es va realitzar una altra restauració a càrrec de la Diputació de Barcelona. Aquesta restauració va ser continuista en l’estil barroc, ja que l’església es considera una petita joia d’aquest

estil perquè és de les poques esglésies que, malgrat guerres i revolucions, s’ha conservat amb tota la seva decoració: pintures, retaules, vitralls, reixa del presbiteri i trona. El terra es va pavimentar de nou amb cairons com els que es van posar el 1729. Aquesta reforma va finalitzar el 1992.

MEDI AMBIENT

Els nostres boscos de Muntanyola Per Ramon Llorà i Carles Morera

El bosc que tenim actualment al nostre poble és el resultat de diferents esdeveniments històrics i naturals. Si mirem una mica enrere, abans del segle XVIII, al fons de la Plana de Vic, bàsicament tot era roure i alzina. Les causes dels canvis d’espècies forestals van ser la sobreexplotació del bosc, justificada per l’increment de població, l’augment de la indústria i la utilització del bosc per transport (construcció de carros, combustible, etc.), i fins i tot per marina de guerra!

A causa d’això, va arribar un dia en què es va esgotar el bosc perquè es necessitava molta llenya, es feien rompudes per prats pel bestiar, s’emportaven els arbres per fer bótes, carros i fins i tot per fer vaixells per l’exèrcit. A tota aquesta situació se li han de sumar els incendis forestals i, actualment, el canvi climàtic que afecta més del que ens pensem. En la successió natural d’un bosc, primer entren i colonitzen les coníferes (els pins) per deixar pas a frondoses (roures, alzines, etc.) que germinen i comencen a créixer a l’ombra per agafar alçada i guanyar-li la

batalla als primers. Això explica que tinguem boscos de pins, alzines, roures o mixtos. És en aquest punt que entra en joc la “gestió forestal adequada”, protagonista dels boscos que ens envolten. Aquests canvis són molt lents i es poden accelerar amb la mà de l’home. De nosaltres depèn que aquests canvis vagin a un bosc productiu, sostenible i de futur. Com ja és conegut, treballar el bosc és un fet altruista i generacional, d’avis a nets. El que van plantar els nostres avis és el que podem collir avui, per tant de nosaltres depèn que els nostres nets puguin tenir un bon bosc al nostre poble el dia de demà.


12

Grup municipal d’ERC

Per una Nova República Catalana! El pròxim dia 1 d’octubre les catalanes i els catalans podrem decidir, amb el nostre vot, com ha de ser el futur del nostre país. Des d’ERC, ja fa temps que tenim clar com volem que sigui aquest futur, i estem lluitant per aconseguirlo des de la nostra fundació, ara fa ja 85 anys. Us demanem que no falteu a la cita que tenim tots plegats amb la història, i ens ajudeu a construir una nova República Catalana. El camí fins aquest dia ha estat llarg i ple d’obstacles, però si no hem abandonat les nostres il·lusions de llibertat i justícia en tot aquest temps, és evident que no ho farem ara que ho tenim tan a prop. Ho tenim a tocar! Fem-ho! #NovaRepúblicaSí http://novarepublica.esquerra.cat

PDeCAT

Sí al millor país Queden pocs mesos pel referèndum anunciat pel president Puigdemont per l’1 d’octubre, i des del Partit Demòcrata (PDeCAT) de Muntanyola creiem que cal tenir més presents que mai els motius que ens porten a defensar la independència del nostre país. Si Catalunya és capaç de ser el gran motor de riquesa d’un estat com Espanya, t’imagines fins on podria arribar amb capacitat de decisió sobre inversions, serveis i justícia social? Sense les inversions necessàries de l’estat espanyol, ni ajudes a les PIMES, Catalunya és capaç de liderar

la creació d’ocupació, les exportacions, les patents, la inversió estrangera i, fins i tot, els premis internacionals. Per això, i per molts més motius, nosaltres diem Sí al millor país. Per altra banda, estem con-

vençuts que la millor manera de construir el millor país és començant des del nostre municipi. Per això seguim fent una oposició constructiva i us recordem que estem a la vostra disposició a pdecat.muntanyola@gmail.com.


13

TOTS FEM MUNTANYOLA

Estem al pas de l’equador, és a dir, a mig mandat Des de l’inici de la legislatura fins al dia d’avui hem anat executant el nostre programa electoral. Pel que fa a Medi Ambient s’han arreglat camins per la prevenció d’incendis, implementació del porta a porta, manteniment de la franja perimetral del sol urbà. S’ha potenciat la neteja del sota bosc amb animals de pastura. Pel que fa a Urbanisme s’ha asfaltat una part dels quatre carrers pendents, tot i que aquest estiu es finalitzarà amb la part pendent que queda. També s’ha fet manteniment tant dels senyals verticals com horitzontals. Des de la regidoria de Serveis s’ha vetllat per reduir la

velocitat a l’alçada del local polivalent i de la piscina amb uns “blandons”. Des d’Educació s’està vetllant pel manteniment dels centres educatius, per una banda l’escola bressol així com l’escola, que enguany han celebrat els 10 anys de centre al municipi. Des d’Esports es continua vetllant per fomentar l’esport infantil com l’adult. També s’ha començat a fer la BTT. Des de Cultura, a banda de continuar treballant amb el llibre del poble, també es treballa per potenciar diferents activitats al local polivalent, activitats musicals, esportives. Hem recuperat la revista de Muntanyola per tal que tothom

pugui estar ben informat en els diferents àmbits. Participem en la Marxa dels Vigatans i ha arribat la Flama del Canigó. Des de Noves Tecnologies s’està mirant de buscar solucions per tenir més cobertura de la telefonia mòbil i tenir més prestacions, o millors, en internet. Des d’Agricultura es continua finançant el subministrament de graves pels camins. I per últim continuem estant a l’abast de les persones i per això anem fent reunions informatives per a tots els veïns i veïnes del municipi. Continuarem treballant com fins ara! Gràcies per la vostra confiança.

Racó Remeier

La Ratafia Per Carme Juàrez estudiosa i divulgadora de les herbes remeieres d’Osona

El passat 15 de Juny, vam elaborar la primera “ratafia de Muntanyola” al nostre poble. Amb els alumnes del “Taller remeier”, havíem anat a collir les herbes que segons el nostre criteri necessitàvem, i com podeu veure a la fotografia ho vam disposar tot per a facilitar l’elaboració a les participants. Va ser una experiència molt interessant i divertida on vam gaudir d’una molt bona estona, olorant i reconeixent plantes, flors i espècies abans d’introduir-les a

l’aiguardent . Pels que no ho sabeu, la ratafia és una beguda alcohòlica. És feta d’aiguardent adobat amb pell de llimona i taronja, quatre o cinc clavells, una nou moscada, una nou verda partida a tallets i un bocí de canyella a la qual s’afegeix habitualment unes quantes herbes: menta, marialluïsa, tarongina, etc. Tot això es posa uns quants dies a sol i

serena, habitualment quaranta. Tradicionalment la ratafia es fa pels volts de Sant Joan, que és quan les herbes estan en el seu millor moment. La recepta pot variar depenent de la zona geogràfica on es produeixi, al licor nosaltres hi vam afegir una “trentena d’herbes” en total, i ja us explicarem com queda finalment, quan l’hàgim filtrat i fem un tast cap a la tardor!!


14

ESCOLA DE MUNTANYOLA

10 anys d’Escola Muntanyola Sembla ahir que l’escola va obrir les seves portes i al llarg d’aquest curs passat ja vam celebrar els 10 anys de la nova Escola Muntanyola, després de gairebé 30 anys de no tenir-ne al municipi. Tota la comunitat educativa vam celebrar aquesta efemèride participant en un seguit d’activitats ben variades, que s’han anat programant al llarg de tot el curs i que han organitzat la comissió dels 10 anys. Hi va haver xerrades adreçades a les famílies, caminada popular, elaboració de capgrossos, la festa de cloenda, on es van fer un munt de tallers, també exhibició d’Aerodance, de Robòtica i la presentació en soci-

etat d’en Josep i la Júlia (els capgrossos de l’Escola i des d’aquest moment també de tots els veïns de Muntanyola). L’última activitat de la celebració va ser un sopar de germanor amb un concert que va animar la nit a petits i grans. Els últims dies de curs, a l’escola es respirava un ambient d’alegria i tristor alhora. Els alumnes gaudien compartint els últims dies de curs amb la il·lusió que fa veure les vacances tan a prop, però també amb la recança que s’acabava un curs i que segur que provocarà canvis de companys, d’aules, i fins i tot d’escola per part dels alumnes més grans que el curs

vinent ja aniran a l’institut. El curs es va acabar pel juny però l’escola no s’atura mai i l’equip directiu juntament amb l’AMPA i l’Ajuntament de Muntanyola ja tenim la mirada posada en el pròxim curs escolar i estem treballant propostes engrescadores. Esperem que gaudiu d’unes molt bones vacances i ens retrobem a l’escola ben aviat.

PUNT JOVE

Estereotips Sí, vivim en un món on estar gras és motiu de burla, o estar molt prim és motiu de burla, portar ulleres és motiu de burla, tenir poc pèl és motiu de burla i un gran etcètera de coses que son motiu de burla. Molts cops m’he plantejat la idea de quan van decidir que les coses més normals del món hagin de ser ridiculitzades. M’agradaria saber perquè molta gent es creu superior als altres pel simple fet que tenen millor cos. Tothom és persona, siguis negre o siguis blanc, siguis gai o hetero, siguis alt o baix. No deixies de ser una persona igual que una altra. S’ha d’aprendre a viure i a deixar viure, és l’única

cosa que podem fer per arribar a un cert punt on tothom estigui mínimament feliç. Per acabar, si tu que estàs llegint això tens alguna cosa que la

societat actual no accepta, llueix-la, però llueix-la amb orgull, camina amb el cap ben alt i sigues lliure de dir: aquest/a sóc jo, i m’encanta.


15

TELÈFONS I SERVEIS D’INTERÈS MUNICIPAL Ajuntament de Muntanyola T. 93 883 01 86 Horari: Mati: dilluns a divendres de 9 a 2 Tarda:dimarts i dijous de 4 a 7 últim dissabte de mes obert de 9 a 1 del matí Punt Jove Muntanyola T. 93 813 61 51 Horari: de 3 a 8 del vespre, de dilluns a divendres Escola Bressol T. 938136089 Escola de Muntanyola T. 938 13 66 09

ADF Fontfreda 639 009 516 Aigues Vic 93 885 25 00 Ambulancies Vic 93 889 55 55 Cap Remei 93 883 34 43 Cap Tona 93 887 11 62 Consultori de Santa Eulàlia de Riuprimer 93 883 34 43 Emergències 112 Bombers de la Generalitat 112 Mossos d’Esquadra Emergències 112 Oficina d’Atenció ciutadana 93 883 01 86 Mancomunitat LA PLANA:

93 812 41 67

Serveis Socials Medi Ambient Funerària Deixalleria


Profile for Punt jove de Muntanyola

2017 revistamuntanyola agost  

2017 revistamuntanyola agost  

Advertisement