__MAIN_TEXT__

Page 1

Memòria 2016


PRESENTACIÓ 3 L’entitat 4 LES I ELS joves 5

2 P u nt de r e fe rè nc i a

ELS NOSTRES PROJECTES 6 TREBALL EN XARXA 14 El voluntariat 17 difusió i comunicació 18 gestió 23


PRESENTACIÓ Reflexions d’estiu

No parlarem en aquesta presentació de les accions realitzades; les teniu totes en les pàgines que segueixen. Volem aprofitar aquest espai per reflexionar sobre l’ADN de la nostra institució: l’acompanyament, en clau de Voluntariat, als joves ex-tutelats. Durant tots i cadascun d’aquests anys, cada dia des del primer, ha estat una tasca fonamental de l’entitat explicar-se a ella mateixa, que vol dir, ni més ni menys, que explicar l’eix central de la seva acció. La mentoria és la nostra raó de ser i ha estat part fonamental de la nostra missió el fomentar-la com a eina d’intervenció social. La Coordinadora per la Mentoria, de la qual vam ser impulsors, n’és una bona prova i un resultat concret de 2016 és que ja camina com una entitat amb personalitat jurídica pròpia. S’ha fet gran, i n’estem molt satisfets. Però tornem a l’essència. Dèiem que som a l’estiu, temps d’horts. Les tomaqueres s’enfilen ufanoses i carregades de fruit, ben recolzades sobre els tutors, aquelles canyes que els pagesos disposen al voltant de la planta. Les tomaqueres podrien viure perfectament sense tutors; amb un bon substrat, llum i aigua, en tenen prou per viure. Però arrossegant-se per terra, “buscant-se la vida” soles, la seva productivitat seria minsa. Per això, s’enfilen als tutors que els ofereixen un camí cap a la llum i la seguretat que cap altra planta els farà ombra o els prendrà l’espai. Els tutors aporten estabilitat, un lloc on recolzar-se, un no sentir-se sol enmig de l’hort. Els voluntaris mentors són, en essència, tutors. Els joves, com les tomaqueres, saben que els mentors sempre hi són al seu costat, perquè quan els necessitin, en puguin fer ús. La tasca del mentor és, fonamentalment, ser-hi per oferir suport i estabilitat; sense jutjar. I confiar en el jove i animar-lo a enfilar-se tant amunt com pugui. Perquè quan arribi la tardor, jove i mentor puguin celebrar una bona collita. Posar tutors a l’hort és el que hem fet i seguim fent a Punt de Referència.

3 Memòr i a 201 6

Ja som a l’estiu i, un cop més, presentem la nostra memòria anual. Enguany fa vint anys, vint estius, que a Punt de Referència treballem al costat dels joves que acaben de sortir de la protecció dels sistemes de tutela. Aquesta memòria és, doncs, el resum de tota la tasca realitzada durant el dinovè any de l’entitat. Es diu ràpid!


1 L’entitat Punt de Referència és una associació sense ànim de lucre que treballa des de fa 18 anys pel col·lectiu de joves extutelats i en risc d’exclusió social. La missió de Punt de Referència és afavorir la plena integració social, la igualtat d’oportunitats i la millora de la qualitat de vida dels joves extutelats, en risc d’exclusió social, acompanyant-los en el seu procés d’emancipació.

Equip humà:

Junta Directiva President: Juanjo Ortega Secretari: Joan Prat Tresorera: Mònica Arús Vocals: Jordi Canelles, Isidre Carbonell, Carmen Netzel i Juan Oñate

Equip tècnic

4 P u nt de r e fe rè nc i a

Direcció: Rita Grané Cap Àrea Gestió: Dèbora Magre Programes: Mercè Garet, Teresa Rodríguez, Laura Terradas, Alba Pi i Núria Martínez Gestió i administració: Andreu Paneque Comunicació: Andrea Giralt

2016 en xifres 9 professionals 136 joves han participat de manera regular als projectes 63 nous joves han estat acollits a l’entitat 181 persones voluntàries 87 persones sòcies i donants 31 finançadors


5 Memòr i a 201 6

2 les i els joves

Enguany han participat als projectes 136 joves, d’aquest 63 han arribat a Punt de Referència per primera vegada. En total, han estat 216 els serveis rebuts pels i per les joves. Els orígens són molt diversos, repartits entre 23 països. edats dels joves atesos

distribució dels joves per gènere

distribució segons procedència 60%

17%

19%

24%

40%

83%

30% 20%

57%

10%

Fins a 18 anys

Noies

De 18-21 anys

Nois

De 22-28 anys

50%

0%

Àfrica del Nord

Àfrica Subsahariana

Espanya

Amèrica Llatina

Orient Mitjà

Àfrica de l’Est


3 ELS nostres PROJECTES PRIMERES ACOLLIDES SEGUIMENT SOCIOEDUCATIU

És la porta d’entrada de qualsevol persona a la nostra entitat. Oferim un servei d’acollida per tal que tant els joves com les persones voluntàries es sentin ben ateses i rebin una resposta a la seva demanda, ja sigui incorporant-los en els projectes propis de l’entitat com sent derivats a altres entitats o institucions més adients.

6 P u nt de r e fe rè nc i a

L’acolliment professional va dirigit a atendre: • Joves extutelats i/o en risc d’exclusió social: joves que arriben a l’entitat amb la intenció de fer una demanda concreta en relació a la seva emancipació o perquè volen participar en algun dels nostres projectes. Fan demanda d’informació o assessorament en matèria legal, de recerca d’habitatge, de feina, per temes de salut, d’oci o formació, o a participar d’algun dels projectes d’habitatge o mentoria de l’entitat. • Persones voluntàries: s’ofereixen per participar en els projectes de l’entitat i col· laborant en tasques de comunicació i gestió.

RESULTATS DEL PROJECTE: El número de persones ateses, ha estat de 244 persones: 63 joves i 181 candidats/es a voluntaris.

Suport en eines de gestió i comunicació: gràcies al projecte #esTICenllaçat impulsat per la Fundació Real Dreams i CTecno, hem pogut comptar amb 4 persones voluntàries que ens han donat suport en eines de gestió mitjançant les noves tecnologies i en millora de la comunicació. Sessions informatives: Per donar a conèixer els diferents projectes i les característiques del voluntariat que cerquem, hem fet sessions informatives mensuals i en algunes ocasions, quan hi ha hagut necessitat d’incorporar a voluntariat de manera immediata, cada setmana.


TRAJECTE

Amb un objectiu molt clar: donar suport professional a l’emancipació dels joves en situació de risc d’exclusió social, actuem com a facilitadors del procés de canvi del/la jove per tal que sigui ell/a mateix/a qui aconsegueixi millorar la seva situació. Aquest procés de canvi es planteja en una àrea concreta de la vida del/de la jove: formativa, laboral, salut, jurídica, habitatge, econòmica, emocional, o en diverses a la vegada.

RESULTATS DEL PROJECTE hem acompanyat a 74 joves, atenent 111 peticions de suport en els següents àmbits:

Els joves hi poden participar mitjançant tutories individuals o bé activitats grupals. 18%

7% 8% 1%

21% 41%

Emocional (36,94 %) Formatiu (18,92 %) Laboral (16,22 %) Jurídic (13,51 %) Econòmic (6,31 %) Habitatge (7,21 %) Salut (0,90 %)

Visita a l’Ecoparc de Sant Adrià del Besòs.

Caminada solidària Barcelona Magic Line. Voluntariat a la Fira Alimentària amb Banc dels Aliments i participació com a voluntariat del Gran Recapte del Banc dels Aliments.

7 Memòr i a 201 6

Aprenem fent formació: Setmana intensiva #Ocupa’t: “Voluntariat i altres opcions per adquirir experiència professional. “Preparar-se per fer una entrevista de feina: de la teoria a la pràctica” Formació sobre nacionalitat, drets, deures laborals i estrangeria.

15%


APRENENTATGE en paraules dels joves:

8 P u nt de r e fe rè nc i a

M’ha servit per: • per conèixer un possible lloc on treballar • per adonar-me que hi ha condicions laborals dures • per aprendre a reciclar millor • per descobrir nous llocs de treball • per saber d’on surt l’energia • per descobrir un lloc nou

Aprenem organitzant activitats jovesxjoves.

I hem obert oportunitats mitjançant convenis de pràctiques formativo- laborals. TESTIMONI

El projecte m’ha donat l’oportunitat de fer pràctiques en una botiga de lloguer de bicicletes. He après a fer reparacions bàsiques, a gestionar un lloguer, he practicat l’atenció al públic i com funciona un negoci per dins. Estic agraït a en Mamadou per l’oportunitat que m’ha donat. Ara però, he decidit seguir estudiant, perquè tinc intenció d’algun dia tenir un negoci propi, com ell. Però a mi, m’agradaria tenir un restaurant de menjar típic del meu país. Un lloc que fos un espai de trobada per la gent del meu origen i una finestra oberta al meu país per a la gent d’aquí. Sintayhu


REFERENTS MENTORIA

Enguany, el projecte Referents ha facilitat que 50 joves, que per diversos motius no poden comptar amb els seus familiars, hagin pogut incorporar a la seva vida un referent. Es tracta d’una persona adulta propera, de confiança amb qui poder comptar en el seu procés de créixer i assolir una emancipació plena. La relació de mentoria que s’estableix té per objectiu millorar el capital educatiu, cultural, social, competencial i emocional del/la jove.

RESULTATS DEL PROJECTE:

Aquest any hem dut a terme 4 grups de Referents, cadascun amb una mitjana de 14 persones voluntàries.

El 65% de les parelles de Referents continuen la seva relació després de 6 mesos.

Ha estat un any molt intens de treball per a la millora del projecte. Hem fet una revisió a fons de tots els elements del projecte, millorant i sistematitzant els procediments. Hem redactat i implementat el “Manual de formació inicial del voluntariat” incorporant-hi una formació per competències. Hem consolidat el circuit de captació i selecció del voluntariat: primera acollida, sessió informativa quinzenal, qüestionari inicial, entrevista de selecció i formació. També hem treballat per fidelitzar i ampliar les entitats derivadores dels i de les joves. I finalment hem implementat els qüestionaris d’avaluació de resultats.

El 86,84% dels i de les joves que participen al projecte milloren la gestió de les relacions. El 86,84% dels joves participants han millorat el seu propi auto concepte i la seva autoestima. El 65,79% dels i de les joves ha millorat a nivell lingüístic. I un 62% han continuat els seus estudis o bé han començat uns estudis superiors.

9 Memòr i a 201 6

DEDICACIÓ DE LA PERSONA MENTORA


RESULTATS DEL PROJECTE:

10 P u nt de r e fe rè nc i a

El 100% dels joves han pogut estudiar al llarg del temps que han estat al projecte, millorant la seva formació. El 100% dels joves han tingut suport emocional. El 100% dels joves han regularitzat la seva situació i ara tenen permís de residència i de treball.

MENTORIa familiar: ACULL I EQUINOCCI La clau és l’acompanyament emocional i instrumental per part de les famílies voluntàries.

Enguany han participat 4 joves i 9 mentors/res en els projectes de mentoria familiar. Hem treballat amb una família acollidora al llarg de l’any i tanquem el curs preparant un nou Acull. Pel que fa al projecte Equinocci, els tres joves porten un temps llarg al pis, on han continuat treballant i millorant la seva formació, les habilitats socials, l’ampliació de la seva xarxa, la gestió de la convivència... acompanyats per la tècnica de Punt de Referència i la participació de les famílies voluntàries.

El 100% del joves han aconseguit ingressos econòmics per mantenir-se.

TESTIMONIS Después de vivir cuatro años en un proyecto de Punt (Equinocci) valoro mi experiencia de manera positiva, en estos años he tenido momentos muy difíciles donde creía que no podría adelantar pero he tenido suerte de encontrar personas que me han ayudado mucho y me han dado ánimos, motivación y la fortaleza para seguir adelante y conseguir mis objetivos. Doy las gracias a Punt de Referencia, las familias y la Tere por vuestra ayuda, apoyo y tiempo. Malik. El Projecte Equinocci m’ha aportat conèixer les dificultats dels joves i entendre més tots els seus processos. Ens ha unit més com a comunitat treballar per un projecte social, implicant-nos en situacions d’exclusió i amb joves. Ha estat un repte important. Pilar.


GR16-18 MENTORIA GRUPAL A TRAVÉS DE L’ART

NO

U!

El projecte GR16-18 té per objectiu millorar les oportunitats d’emancipació dels joves tutelats de 16 a 18 anys, acollit en recursos residencials (CRAEs, PAs, IPIs), a través d’un projecte de mentoria grupal.

Alhora, el projecte vol dotar a aquests adolescents de coneixement suficient per a fer un ús conscient i responsable d’Internet i de les xarxes socials més habituals, treballant a partir de la seva experiència i inquietuds, i oferint un espai de reflexió i guiatge per aconseguir una expressió de la pròpia imatge que contribueixi a la millora d’oportunitats d’emancipació. Les activitats grupals començaran el mes de gener 2017. I la tercera novetat d’aquest projecte és que està dissenyat per a què els i les adolescents puguin participar-hi durant 2 anys. En el primer grup pilot està previst que la Fotografia sigui la disciplina artística triada per afavorir el vincle entre 10 adolescents de 16 a 18 anys i 5 mentors/res de 25 a 30 anys.

11 Memòr i a 201 6

En el present projecte hem apostat per una fórmula de mentoria poc utilitzada, fins ara, a casa nostra: la mentoria a través de l’art. Amb aquest format de mentoria volem afavorir la creació de relacions de confiança a través de l’aprenentatge comú d’una disciplina artística, per facilitar la participació dels i les adolescents.


MentorHabilitats

NO

U!

Aquest és un projecte pensat a 4 mans: l’hem redactat amb la Fundació Èxit, la Fundació Marianao i Fundesplai, amb la coordinació de la Coordinadora de Mentoria Social. El nostre repte és crear un nou model en mentoria laboral a partir de l’expertesa en inserció laboral i en mentoria de les 5 entitats. El projecte cerca millorar l’ocupabilitat dels joves en situació de risc o de vulnerabilitat social, mitjançant la mentoria, i treballant des del model de competències i la implicació comunitària.

12 P u nt de r e fe rè nc i a

Un cop aconseguits els recursos econòmics les entitats participants estem posant en marxa la selecció dels joves i de les persones que faran de mentores. Les activitats es faran majoritàriament a Sant Boi de Llobregat i al Prat de Llobregat. Punt de Referència som els responsables de la formació i acompanyament a les persones mentores.

PISOS ASSISTITS HABITATGE

L’entitat compta amb dos pisos assistits, el Trampolí a Hostafrancs i el Pas al Poblenou. L’objectiu dels Pisos Assistits és oferir un espai educatiu pels joves on poder rebre un suport global que els permet treballar habilitats personals, socials i laborals, per tal que la seva emancipació es doni amb garanties d’èxit. Donem especial importància a la relació directa i propera que estableixen el jove i l’educadora del pis, que és cabdal per desenvolupar processos d’autonomia positius en el jove. Al llarg d’aquest any hi ha hagut 4 incorporacions de joves que han arribat als pisos amb els 18 anys acabats de complir. Al 2016 han estat atesos als pisos assistits de l’entitat un total de 7 joves. L’estabilitat generada per les estades llargues dels joves ha afavorit aconseguir objectius marcats als plans de treball de cada jove


RESULTATS:

El 57% dels joves han començat a treballar al llarg de l’estada al pis assistit. El 100% dels joves han treballat els aspectes emocionals que formen part de les seves històries vitals. El 100% dels joves estrangers han renovat la seva documentació que els hi permet residir, treballar, i accedir a les prestacions i serveis.

TESTIMONIS DELS JOVES Ha sigut canvi molt gran. Ara sento que tinc facilitat per realitzar les coses sol (abans ens ho feien tot, inclús per anar al metge). Ara sento que tinc més responsabilitats i que sóc més responsable. Ara ens sentim bé, relaxats, contents. El que més m’ha sorprès és que al principi no tenia ganes d’estar al pis, ara ho visc com una cosa positiva. He tingut companys rars, però he conegut a gent molt bona. A més, ací pots triar el que tu fas, ningú t’obliga a fer les coses. Allí tens límits, normatives, horaris, ací tu tries. Abans, al centre, ens obligaven en coses com els estudis. Ací no t’obliga ningú, Tere t’ensenya i parla de la importància de realitzar les coses i les conseqüències, però no t’obliga. Tu saps les conseqüències i tries.

DOMUS

L’entitat col·labora en aspectes pedagògics i de gestió quotidiana en aquest projecte de la Fundació Servei Solidari, format per tres pisos a l’Hospitalet del Llobregat que han atès a 9 joves durant el 2016. Aquest és un recurs de pis adreçat als joves que ja han fet un bon itinerari d’emancipació però que no poden incorporar-se al mercat ordinari pel que fa a l’habitatge. Domus els ofereix un lloguer social i el poder comptar amb el suport puntual dels professionals, a fi que puguin continuar construint el seu itinerari personal i formatiu amb èxit.

13 Memòr i a 201 6

El 100% dels joves realitzen formacions per tal de millorar continguts i habilitats pel que fa al seu perfil laboral.


4 TREBALL EN XARXA COORDINADORA MENTORIA social El projecte Coordinadora de Mentoria Social, impulsat per Punt de Referència l’any 2012, ha passat aquest any 2016 a constituir-se en una Associació amb personalitat jurídica pròpia. Podem dir que s’ha “emancipat” de Punt de Referència. Durant el període 2016-2019, Punt de Referència tindrà la Presidència de la Junta directiva de la nova Coordinadora. Va ser al mes de maig quan es va realitzar l’Assemblea Constituent, que finalment va ser signada per 7 organitzacions com a nucli fundador: Punt de Referència, Fundació Servei Solidari, Fundació Èxit, AFEV, Fundesplai, Associació Quilòmetre Zero i Fundació Marianao.

14 P u nt de r e fe rè nc i a

L’Assemblea va ser un espai de reflexió per fixar participativament els objectius de treball en els àmbits de coneixement, impacte i sensibilització que segueixen essent els eixos de treball. Per altra part l’equip profesional de Punt ha fet de formador en els cursos sobre com “Gestionar un projecte de mentoria social” dirigits a professionals d’altres organit­ zacions que volen impulsar noves propostes de mentoria.

I també en formacions a mida, com la realitzada als tècnics de Joventut de Les Garrigues.


RÈPLICA Aquest any 2016 ha vist nèixer dues noves repliques del nostre model de mentoria, una a la Fundació AMPANS al Bages i l’altra a la Coorperativa “Actúa” al Penedès.

La innovació en el Projecte de Rèplica l’hem fet en l’àmbit europeu. Hem començat l’acompanyament a l’organització PEOPLE IN NEED de la República Txeca per posar en marxa un Projecte de mentoria, mitjançant el Projecte Erasmus+ “Mentoring without borders”. A la primera jornada de treball, realitzada al mes de novembre a Praga, hi vàrem participar amb dues altres organitzacions: Perach d’Israel i MentorProgramma Friesland d’Holanda. En aquesta primera jornada vàrem treballar sobre les diferents fases d’un Projecte de mentoria: selección de les persones mentorades, procediments de reclutament de

mentors, l’assignació de les relacions, el rol de les tècniques de mentoria i la supervisió, tant de les relacions com de les professionals. Les dues properes sessions de treball seran l’any vinent a Barcelona.

COL·LABORACIÓ AMB ALTRES ENTITATS A Punt de Referència el treball en xarxa és una part molt important de la nostra manera de fer. Volem reconèixer i agraïr la bona feina de totes i tots els professionals d’altres organitzacions amb els que hem treballat de manera coordinada per atendre els i les joves atesos, sumant les nostres energies i posant els nostres serveis per oferir-los més oportunitats: Centre d’Acollida Mas Pins • CRAE Colònia Agrícola • CRAE Elima • CRAE Palmeres • CRAE Casa Milà • CRAE Sant Andreu • CRAE Sant Josep de la Muntanya • Aldeas SOS • El Far (programa IPIs) • FASI • Espai Cabestany • Fundació Maria Fontanilles • SAEJ • Casal dels Infants • Associació Cedre • Iniciatives Solidàries • CEAR • Nou Barris Acull • Projecte Passwork • ACATHI • Assocaciació ISIL • Associació Noves Vies • Bicicletes sense Fronteres • CIAJ • CIFO Santa Coloma • CNL Badalona • CNL L’Hospitalet • Escola Pia Calassanci • FEPA • Fundació Banc dels Aliments • Fundació Bayt Al Tahaqafa • Fundació Benallar • Fundació Comtal • Fundació Escó • Fundació Esportsalus • Fundació Èxit • Fundació Formació i Treball • Fundació Futur • Fundació Marianao • Fundació Mescladís • Fundació Nous Cims • Fundació OBINSO • Fundació Probens • Fundación Adecco • Oficina del Pla Jove del Consorci d’Educació • Serveis Socials de l’Hospitalet i les empreses Carinsseria Halal Sant Andreu • Mamadou Saliou Diallo S.L. • Power Band, S.L. • Nike Merchandaising S.A. Formem part de les següents federacions i xarxes:

FEDERACIÓ D’ENTITATS AMB PROJECTES I PISOS ASSISTITS

15 Me mòr i a 201 6

I hem fet la segona sessió de la formació i assessorament per implementar rèpliques dels nostres projectes de mentoria a l’Associació Vasija de Guadalajara, Fundació Ilundain, de Navarra i Fundació Natzaret de Mallorca.


XARXA EUROPEA DE MENTORIA Del 16 al 18 d’abril, es va celebrar el European Mentoring Summit (Fòrum Europeu de Mentoria) a Leeuwarden, Holanda, on vam participar des de Punt de Referència. El fòrum va ser el momento de posar en marxa el Centre Europeu de Recerca en Mentoria basada en les evidències (European Center for Evidence-Based Mentoring) del que a partir d’ara formem part. participar!

16 P u nt de r e fe rè nc i a

Aquest fòrum va ser una bona oportunitat per presentar i conèixer bones pràctiques de mentoria de qui aprendre, alhora que vam ser una de les bones pràctiques seleccionades per fer una presentació. Durant el Fòrum ens van oferir l’oportunitat de formar part de la Xarxa Europea d’Aprenentatge sobre Programes de Mentoria per persones Migrades. Va ser la primera d’una sèrie d’activitats que es duran a terme durant el 2016 i 2017 entre 10 entitats que desenvolupen projectes de mentoria arreu d’Europa, promoguda per la Fundació King Baudouin. En aquesta sessió de treball vam poder conèixer-nos i decidir les línies de treball que voldríem compartir. Principalment, poder millorar l’avaluació dels impactes dels projectes de mentoria per persones migrants i elaborar estratègies conjuntes per fer front a reptes col·lectius, com l’acollida de persones refugiades i la riquesa que aporta la diversitat dels processos migratoris. European Learning network of Mentoring Programmes For Migrants, es va reunir en el mes d’Octubre a la ciutat alemanya d’Hamburg. Durant aquesta trobada, Punt de Referència va compartir l’experiència de gaire-

bé dues dècades de projecte Referents, un dels projectes de Mentoria més antics dels presentats i l’únic dels presents dirigits a joves extutelats. També participen al Projecte les organitzacions: • ATLAS Integratie Inburgering De8, Antwerpen • ECHO, The Hague • Netzwerk Berliner Kinderpatenschaften / Kein Abseits, Berlin • People in Need, Prague • VDAB, Gent • Verikom, Hamburg • Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen, Gent • Foundation Jose Ortega y Gasset – Gregorio Maranon, Madrid • Mentor-UP, University of Padova • Zeit-Stiftung, Hamburg


5 El voluntariat Aquest any hem incorporat 65 noves persones com a voluntaries a l’entitat, que es sumen a totes les que segueixen el seu voluntariat provinent de cursos anteriors. Un dels moments més emocionants, que al llarg de l’any es repeteix en diverses ocasions, es produeix quan les persones que s’estan preparant per ser Referents o Acollidores exposen quines expectatives tenen pel que fa al voluntariat que estan a punt de començar: “La punta de l’iceberg d’un món que promet ser molt apassionant i emocionant!” és d’alguna manera una síntesi del imaginen que estan a punt de començar.

La il·lusió que el voluntariat aporteu als nostres projectes, el vostre temps i les vostres propostes per millorar la realitat fràgil dels joves extutelat són un capital molt important per l’entitat, moltes gràcies a totes i a tots.

17 Memòr i a 201 6

Aquest any, a més, hem tingut l’acompanyament innovador del voluntariat del projecte esTICenllaçat, que ens han aportat millores als àmbits de gestió informàtica i de comunicació.


6 difusió i comunicació Per fer difusió de la nostra activitat, donar a conèixer els nostres projectes i incorporar noves persones voluntàries, hem estat presents en diferents espais de divulgació i mitjans de comunicació. Destaquem els següents:

Reportatge sobre els joves extutelats a BTV: (21/05/2016)

http://www.btv.cat/btvnoticies/2016/05/21/entitats-socialsi-voluntaris-ajuden-els-joves-extutelats-a-emancipar-se/

https://puntdereferencia.wordpress.com/2016/09/19/ abans-de-poder-reaccionar-em-va-estampar-un-parellde-petons/

Valoració de les sessions de formació:

18 P u nt de r e fe rè nc i a

https://puntdereferencia.wordpress.com/2016/04/01/lapunta-de-liceberg-dun-mon-que-promet-ser-molt-apassionant-i-emocionant/

Mira’m:

Testimoni d’una parella de Referents al documental sobre joves extutelats a Latituds de TV3: (31/10/2016)

http://blogs.ccma.cat/latituds.php?itemid=57617

Publicacions al blog Corda Fluixa: Tres experiències de la mà del voluntariat: https://puntdereferencia.wordpress.com/2016/11/09/1899/ https://puntdereferencia.wordpress.com/2016/09/30/unreferent-ofereix-molt-a-un-jove-pero-tambe-rep-molt/

Hem tornat a treure al carrer l’exposició Mira’m, la realitat desconeguda dels joves extutelats. En concret ha estat a l’Església de la Mare de Déu de la Bonanova, durant el mes de febrer, i als Lluïsos de Gràcia durant el mes de desembre. La mostra està composada pels testimonies de vida de 7 joves, amb retrats de Juan Guerrero i textos de Bru Rovira. Repassa, a través dels retrats i les històries que els acompanyen, moments clau en la vida d’aquests joves, apropant-nos una mica a la seva historia vital, fent-nos conscients de realitats que tenim molt a prop però que desconeixem.


19 Memòr i a 201 6

RECONEIXEMENTS

Premi Pompeu Fabra Voluntariat 2016 El projecte Referents ha estat premiat per la DG Política Lingüística com a millor pràctica de voluntariat que fomenta l’ús quotidià del català. https://puntdereferencia.wordpress.com/2016/04/13/ punt-de-referencia-premi-pompeu-fabra-2016-al-voluntariat-linguistic/ El Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya ens va fer entrega del Premi Pompeu Fabra al Voluntariat lingüístic. Aquest és un reconeixement que s’atorga a les iniciatives de voluntariat que hagin afavorit l’extensió de l’ús de la Llengua Catalana. Per a Punt de Referència, com va expressar el nostre president Juanjo Ortega “emprar la llengua pròpia és un fet normal quan vols transmetre a l’altre que vols que formi part de la teva comunitat”. Aquest ha estat un reconeixement a les voluntàries i voluntaris del projecte Referents, alguns dels quals ens vareu acompanyar a l’acte juntament amb els joves. En representació de tots vosaltres, en Marc Béjar i Oualid Halli (mentor i mentorat) també varen agrair el Premi.


20 P u nt de r e fe rè nc i a

XERRADES Hem presentat el projecte Referents a les primeres Jornades Intress d’Innovació social (14 i 15 de març en CaixaForum Barcelona), després d’haver estat seleccionats per UpSocial i Intress com una de les 5 millors pràctiques internacionals per a la millora del benestar i les oportunitats de la infància tutelada per tenir èxit a la seva vida, davant d’un auditori de 300 persones. Aquestes Jornades també preveien dos espais de presentació del projecte als tècnics dels projectes d’Intress de l’Estat Espanyol, i a educadors de CRAEs, EAIAs, Centres d’acollida, etc. Fruit d’aquest espai ha sorgit l’interès per replicar el projecte a Tarragona, Donosti i Vilafranca del Penedès. Finalment hem posat en marxa aquesta darrera rèplica, que implementarà la Cooperativa Actua. http://www.upsocial.org/ca/noticia/les-primeres-jornades-intressdinnovacio-social-un-exit https://www.youtube.com/watch?v=36hTgH0WgXk Hem presentat el projecte Referents a l’escola dels Jesuïtes de Sant Gervasi, en el marc del seu projecte sobre voluntariat, amb els alumnes de 3er d’ESO. També hem presentat el nostre model de mentoria a la Universitat de Barcelona, als i les estudiants de Treball Social. Hem participat a la 2a Trobada de Voluntaris i Entitats d’Enginyers Industrials de Catalunya, posant en relleu el valor de l’aportació que el seu voluntariat ha aportat a la millor en la gestió de Punt de Referència, “ens han ajudat a fer possible l’impossible”.


En un any que va estar marcat pels mal nomenats “nens de la cola” a Punt de Referència hem volgut fer èmfasi en que tothom tenim habilitats, capacitats i coneixements, cadascú/na en alguna cosa. Sota el lema: “100% Punt. Totes i tots som referents” vàrem organitzar una Mostra d’habilitats a la Trobada Anual de Punt de Referència. Tant joves com voluntariat van pensar i realitzar tallers per mostrar als altres alguna cosa que sabien fer. Va ser una oportunitat de mostrar els nostres potencials. Des d’aprendre a plegar la roba fins a jugar a ping pong, passant per fer sucs o amanides fresques, tocar la guitarra o fer moneders i capses amb materials reciclats, totes i tots vàrem aprendre els uns dels altres. Va ser una trobada de reconeixements i de comiats. Per una part a en Jordi Bach, fins aleshores director de l’Area de Suport al Jove Tutelat i Extutelat i persona molt propera a l’entitat, que s’havia jubilat feia pocs dies. I per l’altra a la Marta Bàrbara, directora de l’entitat fins al febrer d’aquest any, pels 15 anys dedicats a fer crèixer Punt de Referència.

21 Me mòr i a 201 6

TROBADA ANUAL DE L’ENTITAT


22 P u nt de r e fe rè nc i a


7 gestió PERSONES SÒCIES I DONACIONS Ja som 80 socis i sòcies! Vols formar part de l’Associació Punt de Referència? RECORDA QUE...

SI ETS EMPRESA O INSTITUCIÓ Pots desgravar el 35% del teu donatiu, i el 37’5% si ens has fet donatiu els 2 anys anteriors

L’ASSEMBLEA DE SOCIS I SÒCIES Un any més vàre celebrar l’assemblea anual ordinària de socis i sòcies, que es va celebrar el dia 22 de juny de 2016. Es va aprobar el tancament de comptes i la memoria de l’any 2015, i es va presentar el pressupost 2015 i el pla estratègic 2015-2016. Responent a la proposta de la Junta d’ampliar el nombre de persones que en formen part, es van incorporar a la Junta la Carmen Netzel i en Juan Oñate.

FOMENT DE LA LLENGUA CATALANA L’entitat segueix apostant per acostar el català al jovent que atenem. Per aquesta raó formem part del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Un dels beneficis de formar part del cens és que les donacions a Punt de referència desgraven un 15% més. Hem aconseguit augmentar el nombre de parelles del Projecte Referents que alhora están registrades com a parelles lingüístiques, per acompayar als joves a aprenedre la llengua i cultura catalanes. Aquest any hem sumat 7 noves parelles.

DONACIONS DEL TEAMING Mantenim obert el grup de Teaming de Punt de Referència “Amics de Punt de Referència”. Aquestes donacions ens ajuden a poder impulsar nous projectes, com ha estat el cas del GR16-18. Aportar cada mes 1 euro és una manera molt senzilla de fer que els vostres familiars, amics, companyes de feina,... ajudin als nostres projectes. Ens ajudeu a sumar amigues i amics? Regaleu Teaming de Punt de Referència. Per donar-vos d’alta tan sols cal entrar en aquest enllaç: www.teaming.net/amicsdepuntdereferencia

UN DIA PER DONAR | GIVING TUESDAY Segon any de la campanya “Un dia per donar”. Aquest any hem llençat el repte “GR16-18: mentoria per adolescents tutelats”. Aquest any la campanya va ser el 29 de novembre. https://www.migranodearena.org/es/reto/13244/gr16-18-mentoria-per-adolescents-tutelats/Ens hem sumat

23 Me mòr i a 201 6

SI ETS SOCI/A Pots desgravar el 85% del teu donatiu fins a 150 € Els imports a partir de 150 € desgraven 42,5 %


DADES ECONÒMIQUES El balanç econòmic de l’exercici 2016 és el següent: INGRESSOS 24,16%

FONS PROPIS | 61.627,06 € (24,16%) FONS PRIVATS | 12.926,43 € (5,07%)

5,07%

24 P u nt de r e fe rè nc i a

70,77%

FONS PÚBLICS | 180.529,04 € (70,77%) La contribució de l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat de la DGAIA ha estat de 85.065,35€

L’any 2015, hem rebut un total de 255.082,53 euros. DESPESES 7,45% 12,87%

PROGRAMES | 226.635,41 € (79,67%) GESTIÓ I ADMINISTRACIÓ | 36.617,04 € (12,87%) SENSIBILITZACIÓ SOCIAL I DIFUSIÓ | 21.198,90 € (7,45%) 79,67%

Visites institucionals i entrevistes amb els i les representants de les organitzacions que ens donen suport.

TRANSPARÈNCIA I RENDICIÓ DE COMPTES

Els comptes anuals han estat auditats per Senior Manager Auditors i Consultors S.L.


Per dur a terme totes les accions de l’entitat hem pogut comptar amb el suport i la col·laboració de:

- Qualitat de Vida - Adolescència i joventut - Immigració - Medi Ambient - Acció comunitària - Participació i associacionisme - Institut de Cultura de Barcelona

25 Me mòr i a 201 6

Departament de Benestar Social i Família - Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència - Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat (ASJTET) - Direcció General per a la Immigració - Direcció General de Joventut - Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària - Institut Català d’Assistència i Afers Socials Departament de Territori i Sostenibilitat - Agència de l’Habitatge de Catalunya Departament de Cultura - Direcció General de Política Lingüística Departament de Presidència - Institut Català de les Dones


Nom: PUNT DE REFERÈNCIA Personalitat jurídica: Associació Adreça: c/ Sant Antoni Abat, 10 3r, 08001 Barcelona Telèfon: 93 329 74 28 / 93 329 74 27 E-mail: info@puntdereferencia.org Web: www.puntdereferencia.org Blocs: http://puntdereferencia.wordpress.com i www.elmeureferent.org Número de registre: 19.707 Data i any de constitució: 30 de juny de 1997 Data i any de la Utilitat Pública: 9 de novembre de 2010

27 Memòr i a 201 6

CIF: G-61356689


Sant Antoni Abat, 10, 3r 08001 Barcelona Tel. 93 329 74 28 www.puntdereferencia.org

Profile for Associació Punt de Referència

Memo 2016 web  

Memòria d'activitats de Punt de Referència 2016

Memo 2016 web  

Memòria d'activitats de Punt de Referència 2016

Advertisement