__MAIN_TEXT__

Page 1

M

E

M

Ã’

R

I

A

2

0

1

5


PRESENTACIÓ 3 L’ENTITAT 4 ELS/LES JOVES 5

2 P U NT DE R EFE RÈ NC I A

ELS NOSTRES PROGRAMES 6 PROJECTES SINGULARS 12 EL VOLUNTARIAT 14 DIFUSIÓ I COMUNICACIÓ 15 GESTIÓ 19


PRESENTACIÓ El 2015 va ser un any de gran càrrega simbòlica per a Punt de Referència; l’entitat va complir divuit anys, assolint la majoria d’edat. Si fem el símil amb els joves que atenem, ens tocaria fer un salt endavant, amb una mínima xarxa de protecció, i treballar per assolir l’autonomia que, en el cas d’una entitat, implica construir un model de finançament que ens garanteixi estabilitat i independència. Tot un repte!

En l’àmbit social compartir coneixement és una necessitat inqüestionable. A Punt fa temps que ho practiquem, en l’àmbit nacional, estatal i europeu. El 2015 vam fer un pas més i una de les nostres tècniques va participar en un seminari internacional sobre la mentoria com a eina d’intervenció a Portland, als EEUU, en el que vam ser entitat convidada. El nostre projecte Referents és reconegut lluny de les nostres fronteres, però també ho és a casa nostra. Prova d’això és un nou reconeixement que ens omple d’orgull: el Premi Francesc Candel. Però avançar en el coneixement no és un fi, és un mitjà per treballar cada dia millor, amb més eficiència i eficàcia. I això és especialment important quan els programes creixen quantitativament. El 2015 va ser l’any en el que es van formar més parelles de mentoria: 67! A més, van néixer dues noves rèpliques del projecte a Guadalajara i Navarra, i va ser un any en el que la Coordinadora Mentoria Social, cada cop més madura i consolidada, va atraure 7 noves entitats que s’hi van adherir. Finalment, l’any ens ha deixat amb un canvi a l’equip tècnic de l’entitat. La Marta Bàrbara, qui ha fet una feina extraordinària, va deixar la direcció per iniciar nous reptes professionals en el camp social. La va substituir la Rita Grané. Desitgem molts encerts a totes dues! La Junta Directiva

3 MEMÒR I A 21 201 055

No ha estat senzill arribar fins aquí; el camí no serà fàcil a partir d’ara. Però hem fet importantíssimes passes endavant que ens obliguen a ser esperançats, com vam serho fa divuit anys. El 2015 ens deixarà en el record algunes fites importants i molta feina feta.


1 L’ENTITAT Punt de Referència és una associació sense ànim de lucre que treballa des de fa 18 anys pel col·lectiu de joves extutelats i en risc d’exclusió social.

4 P U NT DE R EFE RÈ NC I A

La missió de Punt de Referència és afavorir la plena integració social, la igualtat d’oportunitats i la millora de la qualitat de vida dels joves extutelats, en risc d’exclusió social, acompanyantlos en el seu procés d’emancipació.

Equip humà: Junta Directiva President: Juanjo Ortega Secretari: Joan Prat Tresorera: Mònica Arús Vocals: Jordi Canelles i Isidre Carbonell

Equip Direcció: Marta Bàrbara Gestió: Débora Magre Programes: Mercè Garet, Teresa Rodríguez i Laura Terradas Coordinadora Mentoria Social: Rita Grané

2015 EN XIFRES 6 professionals 224 joves han participat als projectes 130 persones voluntàries 80 persones sòcies i donants 26 finançadors


Enguany han participat 224 joves en el conjunt dels nostres programes.

edats dels joves atesos

distribució dels joves per gènere 15%

16% 46% 38%

85%

16-18 anys

Noies

18-21 anys

Nois

21-25 anys

distribució segons procedència 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0%

Àfrica Subsahariana

Àfrica de l’Est

Magreb

Espanya

Orient Mitjà

Europa de l’Est

Amèrica Llatina

5 ME MÒR I A 201 5

2 ELS/LES JOVES


3 ELS NOSTRES PROGRAMES REFERENTS PROGRAMES DE MENTORIA

Durant el 2015 s’han establert 67 parelles de mentoria. El projecte Referents ofereix a joves extutelats o en risc d’exclusió que no poden comptar amb el suport familiar, la possibilitat de conèixer una persona voluntària que els dóna suport i acompanya en el seu procés d’emancipació.

6 P U NT DE R EFE RÈ NC I A

La relació de mentoria que s’estableix té per objectiu millorar el capital educatiu, cultural, social, competencial i emocional del jove.

IMPACTE DEL PROJECTE: un 86,27% dels i de les joves han millorat a nivell lingüístic el 80,39% dels i les joves participants expressen haver rebut suport emocional el 74,51% dels i les joves que participen del projecte milloren la gestió de les relacions un 73,50% han continuat els seus estudis o bé han començat uns estudis superiors

L’associació facilita el contacte entre jove i voluntari i vetlla perquè el desenvolupament de la relació de mentoria que s’estableix sigui constructiva i favorable per a ambdues parts. Des de l’entitat es fa un seguiment durant els primers mesos de la relació i es treballa amb el jove i el voluntari per tal que pugui assolir els objectius del pla de treball establert. La coordinació amb el treball dels referents professionals del jove és especialment important, per tal d’assegurar la coherència del procés del jove.


TESTIMONIS “Tener un referente, conocer a Francisco, ha sido muy importante para mi: porque me escucha, me aconseja, me enseña y me hace pensar en el futuro. Y esto hace que tenga más confianza en mi mismo y en lo que puedo llegar a hacer.” Ibrahim.

7 ME MÒR I A 201 5

“He guanyat la satisfacció d’ajudar, de conèixer una dona molt valenta, i una relació molt bona, que espero que sigui duradora. Les relacions són com fils: hi ha èpoques molt intenses, després perden intensitat, però, quan són fortes, quan cal, tornen a ressorgir. El projecte et permet teixir una relació forta amb persones d’una altra generació, cultura, experiències… Resulta molt interessant i enriquidor!”. Alice.

MENTORIA FAMILIAR: ACULL I EQUINOCCI

Enguany han participat 4 joves i 8 mentors/es en els projectes de mentoria familiar.

IMPACTE DEL PROJECTE:

A finals d’any hem reactivat el projecte Acull, amb una família acollidora d’un jove.

El 100% dels joves estan cursant una formació.

Pel que fa al projecte Equinocci, aquest any els 3 joves que han participat al projecte ja hi eren l’any passat. Per tant, són joves que porten al projecte una mitjana de 22 mesos, que coneixen a les famílies, que entenen el sentit d’aquest acompanyament voluntari, que han trobat un espai on es senten còmodes i poden continuar amb els seus estudis, i on han trobat el recolzament necessari per tirar endavant les seves vides. El valor afegit d’aquest projecte és l’acompanyament que els tres joves reben per part del voluntariat, que va més enllà del seguiment educatiu que pot fer una educadora a un pis assistit.


TESTIMONIS Para empezar os agradezco todo lo que habéis hecho para ayudarme a salir adelante. Malik, Hamid unos compañeros insustituibles, ya son casi tres años juntos compartiendo todo, buenas personas, cariñosos, simpáticos, siempre están ahí en momentos buenos y malos. Agradezco a Dios haber conocido a las familias, hemos compartido muchos momentos, son mis primeras familias después de mis hermanos, aquí en España. No olvidaré nunca lo que han hecho por mí. Y detrás de todo esto, está una persona, la Tere, que siempre está en todo apoyando, ayudando y sufriendo. Ella es quien me hizo llegar aquí y todo lo que ha hecho por mí no tiene precio. Lhoussine.

8 P U NT DE R EFE RÈ NC I A

Acompanyar, riure, somriure, caminar, passejar, xerrar, aconsellar, repassar, animar, sopar, quedar, watsapejar, felicitar, tornar a riure, esperar, compartir, escoltar, pensar, somniar, protestar, entendre, caure, aixecar-se, mirar-se, obrir, ser acompanyat, ser aconsellat, compartir, ser escoltat, ser esperat, estimar i sentir-se estimat… tot això i molt més és Equinocci. Famílies mentores.

PISOS ASSISTITS PROGRAMES D’HABITATGE

L’entitat compta amb dos pisos assistits, el Trampolí i el Pas. L’objectiu dels pisos assistits és oferir un espai educatiu pels joves on poder rebre un suport global que els permet treballar habilitats personals, socials i laborals, per tal que la seva emancipació es doni amb garanties d’èxit. La rotació dels joves atesos aquest any als pisos ha estat molt baixa, pocs canvis. La base de la intervenció als pisos assistits ha estat el treball des de la confiança, des de l’empoderament, des del potencial de cada jove, les pròpies capacitats, i des de l’especificitat de cadascun d’ells.

La base de la intervenció als pisos assistits ha estat el treball des de la confiança, des del potencial de cada jove, des de les pròpies capacitats i des de l’especificitat de cadascun d’ells.


IMPACTE DEL PROJECTE:

“Necesitaba un cambio en mi vida, y entrar en el piso fue eso. Dejar atrás a la familia y empezar a buscar un futuro mejor para mi. Yo desconfío de la gente, me cuesta mucho relacionarme de verdad, pero poco a poco en el tiempo que llevo con Tere he podido abrirme y conocerme más. Al principio seguía haciendo como siempre, pero he encontrado a personas que se preocupan por mi y que de verdad me han ayudado en momentos difíciles. Estoy contento de poder seguir en el piso y de contar con alguien que me dice lo bueno pero también lo malo. Soy feliz y quiero seguir mejorando mi vida.”

PROGRAMES DE SEGUIMENT EDUCATIU I D’ORIENTACIÓ SOCIOLABORAL

100% dels joves han millorat la seva formació, finalitzant alguna formació, accedint a una formació reglada o reincorporant-se al sistema educatiu. 85% dels joves han millorat a nivell laboral, obtenint un contracte de feina en empresa ordinària o contracte de pràctiques laborals. 100% dels joves han aconseguit un ingrés econòmic puntual o estable per tal de fer front a les despeses quotidianes (pis, transport, alimentació,...)

TRAJECTE

Enguany han participat 77 joves al projecte. Aquest és un projecte orientat a acompanyar i guiar els processos de canvi dels joves que acudeixen a l’entitat amb la intenció de millorar la seva situació en un o diferents àmbits de la seva vida. Així, els joves que participen als projecte han formulat demandes de millora en un o diferents àmbits de les seves vides. I hem atès més de 130 peticions dels joves, treballant a partir de les demandes rebudes en 6 àmbits diferents:

27%

12% 8%

2% 2% 49%

Emocional Suport Jurídic Suport Econòmic Formatiu/Laboral Habitatge Salut

9 MEMÒR I A 201 5

TESTIMONI


L’àmbit de millora amb un major nombre de peticions d’intervenció ha estat el Formatiu/Laboral (que ha suposat gairebé la meitat de les demandes, un 49) pel que s’ha seguit potenciant el treball de competències transversals i personals dels joves per la millora de la ocupabilitat, amb tot un conjunt d’accions englobades sota en el projecte Ocupa’t!.

IMPACTE DEL PROJECTE: Un 15% dels joves han aconseguit la inserció laboral.

10 P U NT DE R EFE RÈ NC I A

Un 18% dels joves han pogut fer pràctiques laborals.

TESTIMONIS “Les tutories individuals m’han anat molt bé per tenir més clar cap a on vull anar i què he de fer per aconseguir-ho. M’han donat canya. Ara em sento més segur, i ja he pogut fer unes pràctiques! Quan tingui una entrevista de feina ja no em posaré tant nerviós...” Lhoucine. “La visita a la fàbrica Pascual m’ha servit per veure com es fabrica un producte, i la formació que cal pels diferents llocs de treball que hi ha. M’ha fet pensar quin lloc m’agradaria a mi i per què. Vull conèixer més empreses...” Saïd.

Un 72% dels joves han continuat amb els seus estudis. Un 13% dels joves han aconseguit modificar la seva documentació a permís de residència i treball.


SERVEI DE PRIMERES ACOLLIDES

El projecte també va dirigit a persones voluntàries que volen participar en els programes de l’entitat i col·laborant en tasques de comunicació i gestió.

El servei ha atès un total de 339 persones: 64 joves i 275 candidats/es a voluntaris/es. “Una referent amiga meva em va parlar de la vostra associació i vaig venir per si podia ajudar-vos. Em vàreu entrevistar i fer algunes preguntes. De seguida ens vam adonar que seria més útil fent feines de gestió. Així ho vam acordar. Des de fa temps vinc cada setmana un matí i ajudo a les professionals de Punt de Referència amb tasques administratives i de traducció. Veig que sóc útil i això m’agrada! Estic molt contenta de col·laborar!” Anna Muñoz, voluntària de gestió.

11 MEMÒR I A 201 5

PROGRAMES D’ ACOLLIDA

El projecte va dirigit a joves que es troben en una situació d’exclusió social i que davant d’una necessitat concreta en relació a la seva emancipació, fan una demanda i es posen en contacte amb l’entitat amb la voluntat de participar d’algun dels nostres projectes. Són joves tutelats, extutelats o mai tutelats, en situació de vulnerabilitat social, que estan interessats en participar d’algun dels projectes de seguiment educatiu d’habitatge o mentoria de l’entitat.


4 PROJECTES SINGULARS COORDINADORA MENTORIA SOCIAL El projecte Coordinadora Mentoria Social treballa des de desembre 2012 per fer més forts els programes de mentoria de les entitats que la impulsen, tot treballant per tal que la mentoria esdevingui una metodologia eficaç per reduir la marginalitat i l’exclusió d’infants i joves en situació de risc social. Les accions per aconseguir aquest objectiu les organitzem en 3 eixos: Coneixement, Impacte i Sensibilització.

12 P U NT DE R EFE RÈ NC I A

Aquest any hem ampliat la xarxa d’organitzacions que participen a la Coordinadora de Mentoria Social. Així ara mateix som una xarxa d’11 organitzacions amb 15 projectes de mentoria.

Acte de signatura de les adhesions a la Coordinadora de Mentoria Social, en el que varen participar les primeres 3 organitzacions que es van sumar al projecte: AFEV, Associació Quilòmetre zero i Fundesplai.

-

Punt de Referència, projectes Referents, Acull i Equinocci Fundació Servei Solidari, projecte Rossinyol Barcelona Fundació Èxit, projectes Coach i tutors individuals Yob AFEV, projecte EnTàndem Fundesplai, projectes Tresca Jove, Tresca Europe i AMA Associació Quilòmetre zero, projecte Rossinyol Tarragona Fundació Autònoma Solidària, projecte Construint Vincles Fundació Universitat i Futur (Girona), projecte Rossinyol Fundació Marianao, projecte mentoria suport escolar CREACCIÓ, projecte mentoria per estudiants de formació professional


-

“La selecció dels mentors” Espai d’intercanvi “La formació inicial dels voluntaris” “L’avaluació als projectes de mentoria”, “El seguiment i suport a les parelles de mentoria” “Dilemes ètics en les relacions de mentoria”

Anem esdevenint referents en mentoria social. Prova d’això ha estat la participació a la Jornada “Què funciona en educació?” del 25 de organitzat per Ivàlua i la Fundació Jaume Bofill. En concret hem format part de la taula rodona en la que sota el títol ‘Serveixen els programes de tutorització individual per millorar els resultats de l’alumnat? parlant de l’impacte del projectes de mentoria en l’èxit educatiu, i en el Seminari “Pobresa i fracàs escolar: diagnosi i propostes”. Per altra part, hem incorporat la “Formació inicial del voluntariat en mentoria” en el Pla de Formació de Voluntariat de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya. Per fomentar la difusió de la mentoria, hem editat una infografía sobre els beneficis de la mentoria, de la qual se’n va fer difusió mitjançant 10 articles al Facebook i al Twitter, vinculant cada benefici a un dels projectes de mentoria que s’han vinculat a la Coordinadora durant aquest any 2016. La Coordinadora es manté activa en matèria de comunicació i sensibilització, i està molt presenta a les xarxes socials i espais de comunicació. Destaquem que ens han publicat articles als portals de comunicació bcn.cat, social.cat i xarxanet. S’ha editat un article a la revista “El Ciervo” núm 751, i s’ha posat en marxa el canal “MentoriaSocial” al portal de comunicació FAN NEWS CLUB. També hem publicat articles a “eldiario.es” presentant alguns dels projectes que participen a la Coordinadora. “Quan nosaltres ens posem al costat de les persones que estan vivint un procés migratori en condicions especialment vulnerables, estem fent de mentors. Estem aportant la nostra experiència per fer-los més fàcil aquest procés d’integració.” (extracte parlament recollida premi Francesc Candel fet per la Coordinadora de Mentoria Social en nom de tots els premiats).

RÈPLICA Des de l’entitat hem fet una aposta decidida i generosa per divulgar l’ús de la mentoria com a eina d’intervenció social, i en alguns casos per facilitar la rèplica del projecte Referents. En aquest sentit, a partir de l’experiència pilot del 2014, hem millorat els continguts del “Manual d’implementació d’un programa de mentoria: el projecte Referents”. I partint d’aquesta base hem dissenyat el programa d’implementació d’un projecte de mentoria per a joves extutelats i/o en risc d’exclusió social, que consta d’un formació inicial de 10 h i una formació continuada amb supervisió de 10 h més, passats uns mesos de l’inici del projecte. Enguany hem fet créixer una mica més les rèpliques, oferint formació inicial a la Asociación Vasija de Guadalajara i a la Fundació Ilundain de Navarra. I la segona sessió de formació, a Fundació Comtal, Fundació Natzaret de Mallorca i Igaxes de Galícia.

13 MEMÒR I A 201 5

Hem posat en marxa el programa de formació als equips tècnics dels projectes de mentoria, i s’han convocat i realitzat les següents formacions especialitzades i monogràfiques per a equips tècnics de projectes de mentoria:


5 EL VOLUNTARIAT Al llarg de l’any, 130 persones han participat com a voluntàries a l’entitat

14 P U NT DE R EFE RÈ NC I A

Un any més volem destacar la importància del voluntariat a Punt de Referència. Som una entitat nascuda de l’impuls de les persones voluntàries, i estem treballant per millorar la formació i l’acompanyament a les persones voluntàries que participen als programes. Ara la formació inicial forma part del Pla de Formació del Voluntariat de la Generalitat de Catalunya. Al llarg d’aquest any 2015, 130 persones han participat com a voluntàries a l’entitat, repartits entre els projectes Referents, Acull, Equinocci i Trajecte-Ocupa’t. Comptem també amb 10 persones que ens han donat suport en tasques de gestió i de comunicació. La il·lusió amb que aporten el seu temps i coneixements a l’entitat és per a l’equip professional un gran estímul. Moltes gràcies a totes i a tots. Formació de voluntaris.

EL TREBALL EN XARXA Volem reconèixer i agrair la bona feina de molts professionals d’altres entitats i serveis, amb els que s’ha treballat de forma coordinada per atendre de la manera més útil i eficaç als joves atesos. Enguany, hem treballat amb els i les professionals de les entitats i serveis que segueixen: Aldees SOS • APC Raval Nord • ASJTET • La Caseta • Casa de la Jove • Casa del Recés • Casal dels Infants • CODA • CRAE Gaudí • CRAE Sant Josep de la Muntanya • Iniciatives Solidàries • El Castell • Espai Cabestany • Ires • Isil • Mas Pins • Pis Mercè Fontanilles • SAEJ • Fundació Servei Solidari • Pont Jove i Tasta’m • Voluntariat UB • Serveis Socials Raval Nord • SAEJ – Mercè Fontanilles • Obinso • Fundació Maria Raventós • EAIA de l’Hospitalet de Llobregat • Oficina de Pla Jove • Fundació Èxit • Fundació Adsis • Fundació Comtal • Càritas • Trinijove • Fundació Futur • El Llindar • Projecte Home • Bayt Al Thaqafa • Intermedia • IES l’Hospitalet • Serveis Socials Poblenou • CAS Horta • CAS Sants • Parc Sanitari Sant Joan de Déu • AREP • Serveis Socials Dreta Eixample • SATMI • Servei Psiquiatria Hospital Universitari Vall d’Hebron • Fundació Intermedia • Ambaixada de Ghana a Madrid • Ambaixada d’Afghanistan a Madrid • Equip de Valoració d’Adults del CAD Paral·lel • OAC de Santa Coloma de Gramanet • Formem part de les següents federacions:

FEDERACIÓ D’ENTITATS AMB PROJECTES I PISOS ASSISTITS


6 DIFUSIÓ I COMUNICACIÓ Per sensibilitzar i fer difusió de la nostra activitat hem estat presents en diferents mitjans de comunicació i espais de divulgació i debat professional. En destaquem els següents:

Article al social.Cat

http://www.social.cat/opinio/4948/joves-extutelats-eldificil-cami-de-lemancipacio

Para todos la 2, com a FEPA:

(16/06/2015) http://www.rtve.es/alacarta/videos/para-todos-la-2/paratodos-2-coloquio-ex-tutelados/3172175/

(25/06/2015) http://www.eldiario.es/desigualdadblog/realidad-jovenes-extutelados-situacion-social_6_401819842.html

Fem difusió de la nostra activitat diària mitjançant: https://www.facebook.com/PuntdeReferencia/ https://twitter.com/puntdereferenci https://puntdereferencia.wordpress.com/

15 MEMÒR I A 201 5

El diario: article al bloc d’intermón


RECONEIXEMENTS Premi Església Plural Premi al projecte Referents en la categoria de Projecte d’Acció Social.

16 P U NT DE R EFE RÈ NC I A

Extracte del parlament d’agraïment en la recollida del premi: “Aquest premi l’entenem com un reconeixement a l’esforç, a l’entusiasme, a l’esperit de superació i a la transformació social. A més, ens encoratja a continuar treballant al costat dels joves perquè, com qualsevol de nosaltres, pugui créixer amb plenitud, en un entorn amable, generador de confiança i d’oportunitats”.

Premi Francesc Candel La Fundació Carulla ens ha atorgat el Premi Francesc Candel pel nostre treball pel desenvolupament social de joves immigrants d’entorns vulnerables. I hem estat designats per la Fundació Carulla per agrair el premi en nom de totes les organitzacions premiades. “Quan nosaltres ens posem al costat de les persones que estan vivint un procés migratori en condicions especialment vulnerables, estem fent de mentors. Estem aportant la nostra experiència per fer-los més fàcil aquest procés d’integració.” (extracte parlament recollida premi Francesc Candel fet per la Coordinadora de Mentoria Social en nom de tots els premiats).


XERRADES Debats Catalunya Social, gener 2015 ‘Joves extutelats. El repte d’emancipar-se avui’

1. La necessitat de visibilització d’aquest col·lectiu, ja que massa sovint passa desapercebut o se’ls atribueix característiques que no els pertoca. 2. La necessitat de poder fer una acompanyament més estable al seu itinerari, que permeti consolidar el procés d’emancipació amb més garanties i perquè els pugui equiparar una mica més amb els seus iguals en termes d’autonomia i oportunitats d’emancipació. 3. La necessitat de poder garantir-los uns recursos adequats a les seves necessitats formatives, d’orientació laboral, i d’emancipació. Cal assenyalar finalment l’apunt que es va esmentar respecte l’especificitat dels joves extutelats que són d’origen immigrat, per la complexitat documental afegida que tenen, i com aquesta deriva a una situació de dependència dels serveis socials i prestacions econòmiques i no empodera processos d’emancipació i autonomia. Una jornada molt enriquidora que ens va permetre també posar mostrar bones pràctiques en intervenció que s’estaven realitzant, bones pràctiques en relacions col·laboratives entre les entitats i l’administració pública i les millores estructurals que es van incorporant en l’atenció als joves extutelats.

Càpsules d’Innovació Social 2015 Experiències, respostes i solucions Ponència sobre “La mentoria com a eina d’inclusió social per a joves en risc d’exclusió” a la II Jornada d’Innovació Social a Lleida, impulsada per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Lleida. Sota el títol Càpsules d’Innovació Social 2015 - Experiències, respostes i solucions, es donen a conèixer i compartir experiències positives que ajudin a donar respostes pràctiques a la realitat social actual. https://www.youtube.com/ watch?v=Rl4mgYRp1cY www.paeria.cat/innovaciosocial

17 MEMÒR I A 201 5

La Taula del Tercer Sector promou periòdicament espais de debat entorn diferents col·lectius que intervenim les entitats, i al gener del 2015 els joves extutelats van ser el focus d’un debat. En aquest espai hi vam participar Punt de Referència, Servei Solidari i la presidenta de la FEPA, i acompanyats de l’Albert Solé, cap de societat del diari Ara, com a moderador de la taula. Vam poder reflexionar entorn les necessitats i la situació actual del col·lectiu. Entre les qüestions que vam fer aflorar, val la pena destacar-ne 3:


18 P U NT DE R EFE RÈ NC I A

TROBADA ANUAL DE L’ENTITAT

Aquest any 2015 a Punt de Referència hem celebrat la nostra majoria d’edat: 18 anys. Aquest ha estat el lema de la Trobada anual: #fem18anys. Per recordar la nostra trajectòria hem organitzat una taula rodona, sota el títol: 18 anys treballant pels joves: la veu de joves i voluntaris. Els protagonistes han estat alguns joves i referents, que han participat als nostres projectes en diferents etapes de la nostra trajectòria, ens han explicat la seva experiència, les seves vivències i records, i també algunes anècdotes. També hem recollit en un mural els desitjos de tots els assistents per a l’entitat. Han estat moltes paraules d’ànims, de reconeixement i de suport que ens donen força per seguir treballant els propers anys. I hem fet una gran bufada a les espelmes dels pastissos que molts joves i voluntaris heu fet per a la trobada. Moltes gràcies per la gran participació!


6 GESTIÓ

SI ETS SOCI/A Pots desgravar el 85% del teu donatiu fins a 150 € Els imports a partir de 150 € desgraven 42,5 % SI ETS EMPRESA O INSTITUCIÓ Pots desgravar el 35% del teu donatiu, i el 37’5% si ens has fet donatiu els 2 anys anteriors

L’ASSEMBLEA DE SOCIS I SÒCIES L’assemblea anual ordinària de sòcies i socis es va celebrar el dia 27 de maig de 2015. Es va aprovar el tancament de comptes i la memòria de l’any 2014, i es va presentar el pressupost 2015 i el pla estratègic 2015-2016.

FOMENT DE LA LLENGUA CATALANA Un any més l’entitat forma part del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Un dels beneficis de formar part del cens, és que les donacions a Punt de Referència desgraven un 15% més. Estem fomentant també la incorporació d’algunes parelles del projecte Referents com a parelles lingüístiques, per acompanyar als joves a aprendre la llengua i cultura catalanes.

DONACIONS DEL TEAMING Mantenim obert el grup de Teaming de Punt de Referència, “Amics de Punt de Referència”. És una molt bona oportunitat de fer arribar la col·laboració amb la nostra entitat als vostres familiars, amics, companyes de feina... Cada persona aporta 1 euro al mes. Ens ajudeu a sumar amigues i amics? www.teaming.net/amicsdepuntdereferencia

UN DIA PER DONAR | GIVING TUESDAY Ens hem sumat a la campanya “Un dia per donar”, i hem llençat el repte: “Emancipar-se als 18 anys: un repte per als joves extutelats”. Aquesta campanya es va fer l’1 de desembre 2015, però cada any canviarà de data, ja que es convoca pel primer dimarts després del quart dijous de novembre. http://www.elmeugradesorra.org/ca/repte/8554/emancipar-se-als-18-anys-un-repte-per-als-joves-extutelats/

19 MEMÒR I A 201 5

PERSONES SÒCIES I DONACIONS


DIADA SOLIDÀRIA A HEWLETT PACKARD Com a entitat que l’any 2014 va ser premiada en el Charity Day que Hewlett Packard organitza pels seus treballadors i familiars, hem tornat a participar-hi.

20 P U NT DE R EFE RÈ NC I A

Aquest any, a part d’explicar als participants qui són els joves extutelats, què els passa als 18 anys i com poder-los donar un cop de mà, també hem fet èmfasi en la importància de tenir bons referents. Així hem construït un trencaclosques gegant, on hi havia “parelles de mentoria famoses” del món de la ficció, i on els participants podien escriure o dibuixar qui ha estat per ells un referent o què ha de tenir un bon referent. L’objectiu era fer visible que “Tu pots ser un bon referent” i animar als participants a fer de voluntaris a Punt de Referència.


DADES ECONÒMIQUES El balanç econòmic de l’exercici 2015 és el següent:

34,43%

65,57%

Fons públics Fons privats

12,20%

FONS PROPIS | 32.760,23 € (12,20%) FONS PRIVATS | 59.666,57 € (22,23%)

65,57%

22,23%

FONS PÚBLICS | 176.029,60 € (65,57%) La contribució de l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat de la DGAIA ha estat de 75.941,70 €.

L’any 2015, hem rebut un total de 268.456,40 euros.

DESPESES 7,32% 13,77%

PROGRAMES | 209.156,87 € (78,91%) 78,91%

GESTIÓ I ADMINISTRACIÓ | 36.500,56 € (13,77%) SENSIBILITZACIÓ SOCIAL I DIFUSIÓ | 19.405,95 € (7,32%)

Enguany l’entitat ha tancat l’exercici amb un resultat econòmic negatiu de 1.196,17 euros. L’any vinent treballarem per revertir novament aquest resultat. TRANSPARÈNCIA I RENDICIÓ DE COMPTES

Els comptes anuals han estat auditats per Senior Manager Auditors i Consultors S.L.

21 ME MÒR I A 201 5

INGRESSOS


Per dur a terme totes les accions de l’entitat hem pogut comptar amb el suport i la col·laboració de:

22 P U NT DE R EFE RÈ NC I A

Departament de Benestar Social i Família - Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència - Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat (ASJTET) - Direcció General per a la Immigració - Direcció General de Joventut - Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària - Institut Català d’Assistència i Afers Socials Departament de Territori i Sostenibilitat - Agència de l’Habitatge de Catalunya Departament de Cultura - Direcció General de Política Lingüística

- Qualitat de Vida - Adolescència i joventut - Immigració - Medi Ambient - Acció comunitària - Participació i associacionisme


Nom: PUNT DE REFERÈNCIA Personalitat jurídica: Associació CIF: G-61356689 Telèfon: 93 329 74 28 / 93 329 74 27 E-mail: info@puntdereferencia.org Web: www.puntdereferencia.org Blocs: http://puntdereferencia.wordpress.com i www.elmeureferent.org Número de registre: 19.707 Data i any de constitució: 30 de juny de 1997 Data i any de la Utilitat Pública: 9 de novembre de 2010

23 ME MÒR I A 201 5

Adreça: c/ Sant Antoni Abat, 10 3r, 08001 Barcelona


Sant Antoni Abat, 10, 3r 08001 Barcelona Tel. 93 329 74 28 www.puntdereferencia.org

Profile for Associació Punt de Referència

Memo 2015  

Coneix la nostra activitat, qui som i com treballem, l'any que hem celebrat la nostra majoria d'edat.

Memo 2015  

Coneix la nostra activitat, qui som i com treballem, l'any que hem celebrat la nostra majoria d'edat.

Advertisement