Page 1

VOL 2/11 nan jäsenlehti un ak j li ke is op tikorkeakoulun

mat Tampereen am

In h: Engliss page 12–14

suunnitelmia suveksi: opintoja vai jotain muuta? // häät opiskelijavoimin // yrittäjänaisia


Rastissa Murtokatu 1 Kalustettuja yksiöitä, kalustettuja huoneita & yhteiskeittiö. Ruotulassa Ritakatu 3 ja 13 Erikokoisia soluhuoneita 2 – 3 opiskelijan asunnoissa, yksiöitä ja perheasuntoja. Kaikissa Insinöörioppilastalo Oy:n kohteissa on kiinteä ADSL-yhteys. Insinöörioppilastalo Oy:n asuntoja voivat hakea kaikki Tampereen ammattikorkeakouluun hyväksytyt, aravaehdot täyttävät opiskelijat. Hakulomakkeen voit palauttaa: Internetin kautta www.insinoorioppilastalo.fi, postitse tai henkilökohtaisesti. Liitteeksi hakemukseen tarvitaan: jäljennös verotustodistuksesta, jäljennös opiskelutodistuksesta, aviopareilta palkkatodistus, jos jompikumpi töissä sekä opiskelutodistus, jos puolisokin opiskelee.

INSINÖÖRIOPPILASTALO OY MURTOKATU 1, 33100 TAMPERE p. (03) 225 9900 AVOINNA: ma – to klo 12–15.30

INSINÖÖRIOPPILASTALO OY RITAKATU 13 B, 33530 TAMPERE p. 040 503 6119 AVOINNA: ma–to klo 8.30–15.30

w w w.insinoorioppilastalo.fi

INSINÖÖRIOPPILASTALO OY

sisälmys 2/11 Pääkirjootus

5

koulussa kesällä the greendress

6

8

10 pocket people 12 finding-a-suo-me 13 testing, testing 14 häämuonitus

15 suuntaviivoja suveen 16 virallinen propaganda 20 topkymppi 22 sarjikset 23 asenne muutoksessa

16 suuntaviivoja suveen

8 the Greendress

Tamper een ammattik

orkeakoulun opiskelijaku

nnan jäsenlehti

Päätoimittaja Pia Rask pia@tamko.fi Taitto Irina Kauppinen irina@tamko.fi Ilmoitusmyynti Tomi Hyppänen toiminnanjohtaja@tamko.fi Tekijät Ville Kankainen, Essi Kannelkoski, Irina Kauppinen, Saana Koskinen, Aino Kämäräinen, Jukka Latvala, Henri Mäntysaari, Emppu Nurminen, Trent Pancy, Nelli Telkkinen, Ilona Vihlman Kannen kuva Emppu Nurminen

Toimituksen osoite Pulssi | Kuntokatu 3, L-rakennus | 33520 TRE Osoitteenmuutokset: toimisto@tamko.fi Painopaikka Eräsalon Kirjapaino Oy, Tampere Painosmäärä 6 750 kpl ISSN 1798-243X Numeron 3/2011 deadline 23.8. www.pulssilehti.fi Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamko on lakisääteinen kaikkien ammattikorkeakoulunsa opiskelijoiden edunvalvoja ja edustaja. Pulssi on opiskelija­kunnan yhteinen jäsenlehti ja se ilmestyy vähintään neljästi vuodessa. Lehden vastuu virheistä rajoittuu ainoastaan ilmoitushintaan. Lehdellä on oikeus kieltäytyä julkaisemasta ilmoitusta. Ilmoittaja sekä toimittaja on vastuussa lehteen nähden siitä, että annetun aineiston julkaiseminen tapahtuu kenenkään tekijänoikeutta loukkaamatta sekä, että ilmoitus on lakien ja asetusten mukainen. Pulssin sisältö ei välttämättä edusta opiskeljakuntien virallista kantaa. Juttujen ja kuvien käyttö ilman toimituksen lupaa on kielletty.

3


pääkirjootus

Elämäni kesät ja teot 90-luvun alussa kolmasluokkalaisena pikkulikkana vietin kesäkuukauden mummini seurassa mökillä. Saaressa, keskellä ei mitään tekeminen rajoittui mielestäni parhaimpaan: lukemiseen kellon ympäri. Kerran viikossa veneilimme kaupunkiin ja tankkasimme viikon eväät: marketista ruoat, kirjastosta romskut. Välillä arviot viikon kulutuksesta menivät lievästi alakanttiin, joten sen kuukauden aikana ehdin kahlaamaan myös Raamatun kannesta kanteen.

Oman leipomon kotoisat tuotteet: pullat, munkit, leipälounaat, sämpylät

Ylioppilaskesänä elämä oli ihanan kepeää: edessä häämötti välivuosi ulkomailla ja aikaisemmista suvista poiketen rahaakin oli, kiitos anteliaiden sukulaisten. Toimintasuunnitelma oli selkeä: riekkua ympäriinsä ja jättää vanhempien tulevaisuusutelut omaan arvoonsa. Miullahan oli suunnitelma vapaaehtoistyövuodesta, hittoako sitä sen pidemmälle miettimään. Omasta mielestä myös järkeä oli suunnittelussa käytetty. Jos mie olen jo reissannut Provinssirockiin, on ekologiseltakin kannalta järkevää mennä siitä suoraan Raumalle juhannuksenviettoon eikä autoilla välillä äidin hoiviin Etelä-Savoon. Kyllähän sitä nyt ne muutamat päivät sujuvasti leirintäalueella pötköttää lonkku kädessä.

Opinnäytetyön kannet kirjakaupasta -kovakantiset painatuksella TAMKin logolla tai ilman painatusta

Kuva: Irina Kauppinen

Sittemmin myös kesäkuukausina kalenteri on täyttynyt vähän toisella tapaa. Yhden kesän siivosin ydinvoimalassa. Pari kesää sitten oli kiire saada opinnäyte valmiiksi, kun lottoarvonnassa kohdalle pyörähti mahdollisuus jatkoopintoihin ja tutkintotodistuksella olikin yllättäen hc-luokan kiire. Tuleva kesä onkin uusinta siitä, opari on vain vaihtunut graduun. Mutta hittoako siitä! Periaatteessa suunnitelma tällekin suvelle on sama kuin aina ennenkin: asialliset jutut hoidetaan ja muuten ollaan ihan riekuntataajuudella. Tämän myötä parasta mahdollista kesää kaikille, nähdään syksyllä (johon on vielä ikuisuus). Pia Rask Kirjoittajalla on vielä viime kesän sandaalinrajat jalkapöydällään.

Kirjakaupan aukioloajat ja yhteystiedot: ma - to pe

9.00 - 16.00 9.00 - 15.00

045 133 5832 kirjakauppa@tamk.fi

5


Koulussa kesällä Takkuaako kesätyön saaminen? Hiostavatko nollat HOPSissa? Nämä ongelmat saattavat ratkaista toisensa: vietä kesä opiskellen – et välttämättä joudu poistumaan kampukselta ollenkaan! TAMK tarjoaa aikaisempien vuosien tapaan kursseja suoritettavaksi myös kesän ajalle. Kursseja järjestetään jokaiselta koulutusalalta, sekä päivä-, ilta- että etäopetuksena. Esillä on sekä uusia kokonaisuuksia että mahdollisuuksia suorittaa vuoden aikana rästiin jääneitä opintoja. Kesätarjonta koostetaan pitäen silmällä opiskeijoiden tarpeita: mahdollistetaan sekä opintotuella eläminen kesän ajan että nollien muuttaminen positiivisiksi luvuiksi. Lista kesäkursseista ilmestyy Intraan huhtikuun aikana. Ilmoittautuminen kannattaa tehdä ensi tilassa. Ilmoittautua voi varmuudenkin vuoksi, vaikkei kesän ohjelmasta olisi täysin varma. Ilmoittautuminen kesäkursseillekin tehdään normaaliin tapaan Winhassa. Tulijoiden määrä on tärkeä tieto, joten jos kurssille ei pääsekään, on hyvä ilmoittaa siitä opettajalle etukäteen. Kesäopintojärjestelmä on hyvin joustava.

Teksti // Kuva Henri Mäntysaari

Kursseja käyttöösi

6

Tärkeä mahdollisuus kesäkursseilla on antaa mahdollisuus kuitata rästiin jääneitä opintoja. Ruotsin kielen kurssit ovat aina edustettuna kesäisin. Rästikurssien opetus pyritään pitämään sellaisina ajankohtina, että kesätöissäkin käyvät pystyvät osallistumaan niille. Kurssit tarjolle kullekin kesälle valitaan sen mukaan, mille on tarvetta, siis mistä uusijoita on eniten. Kesä on myös hyvää aikaa saada suoritettua vapaasti valittavia opintoja, mikäli niitä ei ole kertynyt.

Verkon yli ilman lähiopetusta tehtävät kurssit ovat hyvää täytettä tutkinnon vapaasti valittavien opintojen osuuteen. Ottamalla muutaman kurssin ohjelmaan joka kesä töiden ohelle saa vapaasti valittavat opinnot kasaan ilman tuskanhikeä.

Kontakti Kelaan

koulutusohjelman maksumieheksi. Kela hyväksyy molempien opinnot kesäopintotuen myöntämisperusteeksi. Opiskella voi ilman opintotukeakin. Jos haluaa suorittaa kesäopintoja töiden ohessa, ei mikään estä sitä. Tukea voi toki hakea töidenkin seuraksi, mutta mielessä kannattaa pitää tulorajat – sekä koko vuoden että yksittäisen kuukauden aikana saa tienata vain tietyn summan jos opintotukea nostaa. Lomarahat lasketaan tuloksi nekin.

Kursseille ilmoittautumisen jälkeen on tärkeää olla yhteydessä Kansaneläkelaitokseen. Opintotukea on mahdollista saada kesänkin ajalta, mutta sitä täytyy erikseen hakea. Hakemukseen on liitettävä suunnitelma KESÄOPINNOT: opinnoista. Opintopisteitä täytyy kertyä vähintään viisi • Lista kesäkursseista julkaistaan huhtijokaiselta tukikuukaudelta kuun alkupuolella TAMKin intrassa. siten, että opintoja on joka • Ilmoittautumisen deadline on kuussa. Hakemuksen käsitkäytännössä huhtikuun loppu, mutta telyyn kannattaa varata ainakannattaa hoitaa mahdollisimman kin kuukausi, jos haluaa tuen pian. tulevan katkeamattomana • Kursseja voi valita myös toukokuusta kesäkuuhun VirtuaaliAMK:sta (www.amk.fi), siirryttäessä. avoimista yliopistoista, (www.avoinKursseja voi TAMKin taryliopisto.fi) tai avoimesta ammatti­ jonnan lisäksi ottaa esimerkorkeakoulusta (www.amk.fi/avoin) kiksi avoimesta yliopistosta • Kesäopintotuki on haettava erikseen tai -AMK:sta sekä Virtuaalomakkeella (www.kela.fi). liammattikorkeakoulusta. Avoimien oppilaitosten kurs• Lomakkeeseen on merkittävä opinto­ sit maksavat riihikuivaa rasuunnitelma, ja käsittelyaikaa on haa, mutta toisaalta niiden varattava kuukausi, jos haluaa tuen valikoima on hyvin erilainen jatkuvan katkeamattomana kesä­ verraten TAMKin tarjontaan. kuulle. Niiden kurssit luetaan hyväk• Jos olet samalla töissä, muista tulo­ si koulutusohjelmakohtaisesrajat – älä tienaa liikaa! ti koulutuspäällikön suostu• Suoritettava on 5 opintopistettä joka muksella. VirtuaaliAMK:n tukikuukausi. opinnot luetaan hyväksi automaattisesti, ja niihin voi anoa

Kesäopinnot koettuna Kolmannen vuosikurssin tietotekniikan opiskelija Kristian Staack on suorittanut kesäopintoja jo kahtena vuotena. Toissakesän hän vietti yksinomaan opiskellen, viime vuonna hän suoritti opintoja harjoittelun ohessa. Toisen vuoden kurssien sovittaminen lukujärjestykseen oli hiukan mutkikasta, mutta onnistui lopulta ja pisteet saatiin kotiin. Kurssit Kristianille löytyivät osin kotoisasta TAMKista, osin VirtuaaliAMK:sta. Ensimmäisenä kesänä listalla oli tietotekniikan ja tietojenkäsittelyn kursseja kuten ohjelmointia ja kuvankäsittelyä. Viime vuonna repertuaari laajeni muun muassa sosiaalisen median opintoihin. Ilmaisuus on valttia, ja avoimessa yliopistossa opiskeleminen kaatui pääasiassa siihen, että kurssit olivat maksullisia. Toisaalta mitään ei jäänyt hampaankoloon, sillä AMK-kurssien tarjonta oli riittävän monipuolista. Kristian arvostaa kesällä tarjottavia etäkursseja korkeammalle kuin lähiopetusta sisältäviä. Lähiopetus on käytännössä samaa kuin lukukausien aikana annettavat kurssit, ja koululta tekee mieluusti irtioton kesän ajaksi. Lisäksi etäkurssit ovat usein tehokkaampia kuin lähiopetuskurssit. Verkko-opintojen parissa joutuu tekemään omaa tutkimustyötä laajasti, mistä asiat sisäistää paremmin, Kristian summaa. Kristian on nauttinut myös opintotukea kesällä. Ilmoittautumis- ja hakuprosesseista hänellä ei ole valitettavaa: byrokratia toimi liukkaasti ja ongelmitta, ja kesäopinnot saatiin pienen viivästyksen jälkeen kirjattua suoritetuiksi.

Tarvitsemme uusia kykyjä. Liity. www.kokoomusnuoret.fi

Saa tykätä!

www.facebook.com/opiskelijakuntatamko

7


Putiikin pitäjät

Teksti Pia Rask// Kuvat Irina Kauppinen

TAMKissa tutustuneet, viime vuonna valmistuneet tradenomit Laura Vainio ja Taru Alvarez vaihtoivat palkkatyön konseptiyrittäjyyteen. Nyt työpaikkana on The Greendress Tampere Kuninkaankadulla.

8

”Meillä oli melkein alusta asti yhteisiä kuvioita. Jo Proakatemian aikana opiskelimme tiimiyrityksessä, jossa oli mukana muitakin ystäviämme. Kyllä sen on aina tiennyt, että meillä synkkaa hyvin ja koko ajan ollaan tehty töitä yhdessä, koulun projekteja tai mitä tahansa. Valmistumisen jälkeen meni hetki yrittäjyysideaa haudutellessa, eikä selkeää ideaakaan ollut. Töissä käytiin, mutta kun työsopimukset alkoivat olla loppumassa kiinnostus yrittäjyyteen heräs taas uudestaan. Me haluttiin myös jotain konkreettista: Proakatemian aikana me myytiin hirveästi palveluita ja hoidettiin tapahtumajärjestämistä. Alettiin heittämään ihan vitsillä tyyliin putki- ja mutteripajaa ja mietittiin, mitä se

konkreettinen vois olla. Netin kautta törmättiin The Greendressiin ja heti ihastuttiin. Viime kesänä otettiin yhteyttä konseptin omistajiin ja hetkeen vastausta sieltä ei kuulunut muuttokiireidensä vuoksi. Vähäksi aikaa unohdettiinkin jo koko juttu, mutta sitten iski ahdistus palkkatöiden loppumisesta. Otettiin sitten yhteyttä vielä kerran ja saatiinkin jo puhelua takaisinpäin. Siitä kaikki lähtikin vauhdilla liikkeelle. Heti pari päivää ekasta tapaamisesta he päättivät ottaa meidät yrittäjiksi ja me puolestaan tehtiin päätös mukaan lähtemisestä. Ensimmäinen varsinainen haaste oli saada rahoitus firmalle. Uudet kaupat ei varsinaisesti ole Finnveran suosikkilistalla ja liiketoimintasuunnitelmaan panostettiin täysillä.

The Greendress myy uutena eettisiä vaatemerkkejä, joiden tuotantoprosessia valvotaan tarkasti. Joissain merkeissä painottuu kestävyys, ettei uutta vaatekertaa tarvitse ostaa joka kuukausi. Toisilla olennaisempaa on materiaalien kierrätys. Lähes puolet valikoimasta on second hand- ja vintagevaatteita. Vähän jokaisella tuotteella on oma tarinansa sen suhteen, millä tavalla ne on eettisiä ja kestäviä. Me haluttiin nimen omaan putiikki, jossa voi oikeasti palvella ja olla sitä ihmistä lähellä. Nää on sellaisia vaatteita, joihin me itsekin uskotaan, sen näköisiä ja tuntuisia. Hintataso vaihtelee muutamasta kympistä satasiin. On ne arvokkaampia kuin halpisketjujen, mutta vastaavasti kestävät vuosia. Valikoimasta löytyy myös koruja ja laukkuja.

Tässä yrityksessä meidän ikä ja sukupuoli tuo uskottavuutta. Ilman Proakatemiaa tuskin ois tullut lähdettyä yrittäjäksi eikä me oltais ikinä tutustuttu. Proakatemialla oppii heittäytymään uusiin juttuihin: eihän mekään tiedetty vaatekaupasta alana juuri mitään ennen The Greendressiä. Työnjako ei kahden naisen firmassa ole kovin hierarkkinen, vaikka molemmilla tietyt vastuualueet onkin omien vahvuuksien mukaan. Laura on parempi esimerkiksi markkinoinnissa ja Taru hoitaa talousasioita. Tulevaisuuden tavoitteena on saada putiikki toimimaan hyvin ja kannattavasti, sekä palkata lisätyövoimaa. Sitten ehkä joskus vois perustaa uuden yrityksen.”

File: The Greendress Ekologisen ja eettisen muodin vaatekauppa, jonka Tampereen liikettä vetävät TAMKista tutkintotodistuksensa saaneet Taru Alvarez ja Laura Vainio. Lisäinfo: www.thegreendress.fi/tampere

9


H äiden muonitus Opintosuorituksena

Reilun viiden vuoden seurustelun toukokuussa aviosäätyyn vaihtavien Katriina Vartiaisen ja Jyri Löytyn häiden kulinaarisesta annista vastaavat restonomiopiskelijat – palkkanaan opintopisteitä, kokemusta ja oppimista. Irlannissa kohdanneet Katriina ja Jyri aloittavat avioelämänsä toukokuun seitsemäntenä Pispalan Haulitehtaalla, jossa vihkimistä ja hääjuhlaa todistavat 90 ystävää ja sukulaista. Lokakuussa 2009 kihlautuneen parin hääsuunnittelu alkoi loppukesästä hääpaikan varaamisella. Tässä vaiheessa mukaan astui myös TAMKin Koulukadun toimipisteestä rekrytty cateringtiimi, jonka ensimmäisenä jäsenenä remmiin astui Jyrille tuttu Hanna Haapaneva-Hakamäki. Restonomin koulutuksen saaneelle Jyrille oli luontevaa käyttää oman opinahjon osaamista ja myös morsian seisoi idean takana. – Vähän erilainen toteutus kiinnosti, ei niinkään perinteinen pitopalvelusetti. Tällä tavoin suunnitteluun pääsee myös ihan eri tavalla mukaan, summaa Katriina. Sekä morsian että sulhanen valmistuivat TAMKista 2010, Katriina BBA-tradenomiksi ja Jyri restonomiksi.

Teksti // Kuvat Pia Rask

& Jyri Löy tt y inen tia r Va a iin r at K

10

Kuinka sitten kävikään? Katso seuraavasta numerosta häiden kuvallinen anti.

& Han na Ha a Mira Nevala

mäki paneva-Haka

Meille nopat, teille täydellinen päivä Neljän restonomiopiskelijan tiimi vastaa menun suunnittelusta, valmistamisesta ja esillepanosta häissä. Taustalla on kolmannen vuosikurssin opintoihin pakollisena kuuluva palvelutilanteiden johtamisen kurssi. Aivan neljästään ei naisten tarvitse selvitä, vaan mukaan on rekrytty noin kymmenen ekan vuoden opiskelijaa. He puolestaan suorittavat omaa palvelutilanteiden kurssiaan, jonka puitteissa he osallistuvat kolmosten projekteihin ojentamalla auttavan kätensä ruoan valmistukseen ja tarjoiluun.

Vaikka häitäkin TAMK Koulukadulla on valmisteltu ja vietettykin, ovat ne kuitenkin harvinaisempia toteuttaa kurssien puitteissa. Hanna ja tiimitoverinsa Mira Nevala kuvaavatkin hääparia rohkeaksi. Hannalla projektin merkitystä korostaa myös muisto omasta hääpäivästään. – Vaikka omat hääni olivatkin pienimuotoiset, päivä oli silti ikimuistoinen. Me haluamme tehdä työmme mahdollisimman hyvin, jotta Katriinan ja Jyrin päivä olisi täydellinen. Ettei heidän tarvitsisi itse huolehtia mistään, keskittyä vain nauttimiseen, Hanna painottaa. Yhteistyö onkin sujunut hyvin, koska hääpari on rohkeasti kertonut omista mieltymyksistään ja mielipiteistään. Häiden ruokalistaa on viilattu yhdessä keskustellen ja maistellen. Luvassa on hieman perinteisestä poikkeava tarjoilu, jonka pitäisi kuitenkin maistua myös perinteisten makujen ystäville. Ruokalistalla on intialaistyyppistä kasvislisäketta, naudanpaistia, lammaspullia, falafelpyöryköitä, uunilohta ja erilaisia salaatteja. Lakka-valkosuklaisen hääkakun kruunaa tyrnikiille ja kahvin kanssa tarjolle katetaan myös cookieseja. Panostuksen menuun mahdollistaa se, ettei hääparin tarvitse maksaa suunnittelusta tai työstä. – Tämä merkitsee paljon alalla, jolla työvoimakustannukset ovat suuret, mainitsee Hanna.

Rennolla asenteella Tätä kirjoittaessa häihin on vielä kuukausi aikaa ja tunnelmat ovat sekä catering-tiimillä että hääparilla rennot ja stressittömät. Tekemistä toki vielä riittää.

– Ihan ensiksi meidän pitäis tehdä lista siitä, mitä vielä pitää tehdä, hymyilee sulhanen. Hannalla ja Miralla edessä on vielä kustannusarvion laskeminen ja kaksipäiväiseen hääoperaatioon valmistautuminen. Catering-tiimi nimittäin paiskii töitä hääpäivän lisäksi myös edeltävänä päivänä. Vaikka kauhuskenaarioita ei olekaan ilmaan maalailtu, sekä keittiöväen että hääparin suurin huoli liittyy äkillisiin perumisiin tai sairastumisiin henkilökunnan suhteen. Tosin he lupaavat selviävänsä urakasta vaikka tiiminvetäjien voimin: neljän hengen ”johtoryhmään” kuuluu myös Kati Vauhkonen ja Reetta Lindroos. Käytännön haasteita tuo myös se, että ruoka pitää pystyä kuljettamaan lämpimänä Koulukadulta Pispalaan. Itse hääparin luotto on kova ja vaikka jotain pieleen menisikin, se ei menoa haittaisi. Keväthäihin Jyri ja Katriina päätyivät käytännön syistä: torikahvilaa pyörittävällä Jyrillä kesäkiireet alkavat jo huhtikuun puolessa välissä kahvilaa avatessa, eikä Katriinakaan tunnustaudu varsinaiseksi kesähääihmiseksi. Koska kumpikaan ei kuulu kirkkoon, käräjätuomari vihkii parin hääpaikalla. Hääohjelmassa on luvassa ainakin musiikkia, mutta ihan perinteisimmiltä ohjelmanumeroilta pariskunta toivoo säästyvänsä: morsiamen- tai anopinryöstöä eikä parisuhdevisailua ohjelmassa ei ainakaan toistaiseksi ole. Kun häät ovat ohi, on kaikkien aika huokaista helpotuksesta. Hääpari ei ainakaan toistaiseksi suuntaa mökkilomaa kauemmaksi häämatkalle, Hannalla ja Miralla viimeisenä nakkina ennen syksyistä valmistumista on opinnäytteiden pykääminen.

11


finding a-suo-me

Text and pic: Ville Kankainen

Connecting with Pocket People In the last issue of Pulssi we introduced you Pocket People, a Demola -team that develops a new mobile phone innovation for Nokia. The team leader Vladimir Halinen told us about the progression of the project since we last met them. – There has been a great increase in workload, but we also have lots of new ideas, he begins, and continues: the concept has grown tighter and at the moment we are working on user interface visualization and usability demos, Vladimir continues. Because of new ideas and teams urge to produce the best they can, the project deadline has moved two to three weeks and it should now close halfway through May. Team’s motivation is high as ever as the project has crystallized with good feedback from the partner company. We have more freedom to utilize our strengths now that it’s uncovered what we really are capable of, Vladimir explains. – I have learned a lot about programming and it has also been rewarding to work with interface design, as I have no previous ex-

perience about it. All in all I have tinue to work with it as they please, good feeling about the project, he and have more freedom to reveal concludes. what it’s all about. We will be conWhen I try to be inquisitive necting with them one more time about the actual concept they are after the project has finished to find working on Vladimir grows myste- out what Pocket People really are rious: working with! It’s something that’s fully integrated in the user interface of mobile phones, and has something to do with achievements, but that’s pretty much all I can say for now, he grins. The main reason for the secrecy is because after the project closes the partner company, in this case Nokia, has three months to decide if they want to buy the IP from Pocket People. If not, the team can conVladimir Halinen is cryptic about the actual product they’re working on.

Mukaan toimituskuntaan? Oma topkymppi -listasi aiheesta kuin aiheesta? Ideoita tuleviin num eroihin?

Tyrkkää meiliä: pia@tamko.fi!

How I Found Myself in Finland

The writer is an American, who recently both married a Finn and moved to Finland to study tourism in TAMK. In his columns he shares his views about Finland.

I’m sitting on the couch in my mother’s living room, in the house I grew up in, in the city where I spent most of my life, in the country that I recently moved away from, writing a reflective column about my thoughts on life. After the long and dreary winter months in Finland, my wife and I took 3 weeks off to come back to the USA and visit friends and family. It is a peculiar experience – that isn’t to say that it isn’t a great experience, but it is definitely strange. We started our trip in Chicago, where I lived before moving to Finland. I felt oddly like a tourist in my hometown, as it still felt as though I lived there, yet I didn’t have a home at which to rest my hat. After Chicago we went to Michigan to visit friends and ultimately to spend time with my family. I love Michigan – after all our hectic travels and partying in Chicago it is a great place to come home and relax. But being back home has left me feeling somehow unfulfilled – while I feel as though I want to (eventually) move back here, I don’t think I’d be quite ready to do so if given the opportunity right now. After spending 7 months in Finland, the longest I’ve ever spent abroad at one time, I am finally beginning to take myself seriously; I am married, I am (hopefully) going to Grad School next Fall, I have started my own business, my wife and I are starting to talk about having kids – I have, it would seem, finally taken that inescapable step into adulthood – and all it took was a little Finland. Living in Finland has helped to shape me into a more responsible person, teaching me what it is like to live on a budget, how to walk distances of over 1 km, bring my own shopping bags to the market. I sincerely feel as though Finland has helped to remind me of the type of person I want to be, and has helped me in taking the right steps towards becoming just that – I love being home. I love my family. I love my friends. But it is not the right place for me to be just yet. See You Soon, Finland. Trent

Palkitsemme leffalipuin ja opintopistein. 12

13


testing, testing!

Ainon toteamuksia lapsellisuudesta

Pulssi test drives one of the student discounts.

Rantasipi Eden (Hotel/Spa) In 2004 the Rantasipi Eden went under renovation and was transformed into an exotic paradise. Our Experience: The atmosphere was cozy and inviting. We swam in the outdoor pool (Brrr!), the cold pool (Brrr! x 2), the whirlpools, waterslide and the saunas, which included one “paradise sauna,” and one “perfume sauna.” The warm (+37° C) whirlpool was definitely our personal favorite! Our Drinks: We highly recommend The Blue Lagoon and The Wild Raspberry (They were both delicious!). Location: Rantasipi Eden is located at Paratiisikatu 2 in Nokia. You can get there by taking bus number 71 from Keskustori, which drops you of right next door to the spa. Student discounts: Admission for students is 14€, 4€ off the normal adult price (though there is a 3-hour time limit during weekends and holidays). Positives: The Rantasipi Eden lets you pay for your drinks with your wristbands! This meant we didn’t have to carry our money with us while we were swimming! We also give two thumbs way up for the cleanliness and coziness of their dressing rooms.

Text: Text & pics: Saana Koskinen

Our Critique: Sadly, we were forbidden to bring our drinks into the pool.

14

A Nice Surprise: Throughout the duration of our stay we didn’t see any Russian Tourists! This is not meant to offend any Russians (especially not the ones who like to travel), but as many people in Finland know, it is almost impossible to go anywhere and be alone!

Aino on kolmen lapsen äiti ja kätilöopiskelija

A ll student discounts: w w w. opiskelijan tampere.fi

Suoraan sanottuna hirvittää Onkohan minulla tullut luiskahdettua yhteiskuntamme häviäjien kenkiin valinnoillani? Syksyllä pitäisi taas päästä koulun penkille vaan päiväkodista soitettiin; tytöt eivät välttämättä pääse samaan tarhaan, poikani on joka tapauksessa eri tarhassa. Kolme lasta ympäri Tamperetta eri tarhoissa erossa sisaruksistaan? Vauvani ei ole silloin edes vuoden vanha! Minun urakkani alkaa melko heti usemman viikon työharjoittelulla josta ei voi olla päivääkään poissa. Harjoittelusta ei tietenkään makseta palkkaa. Koulupäivät kestävät sen 8 tuntia ja lisäksi pitäisi hankkia vielä leipää pöytään. Missä välissä näen lapsiani? Tenttiin luvut ja kirjalliset työt hoidan öisin, mutta ei yöunestakaan loputtomiin voi karsia. Leijonaemo karjaisee vaatimuksensa joustavuudesta ja reiluudesta pikkulapsiperheitä ja opiskelijoita kohtaan! Tämä nykyinen järjestelmä todellakaan joustava ole. Tukipalvelut eivät opiskelevaa suurperheenäitiä auta ja tavoitevalmistumisajat naitettuna opiskelun joustamattomuuden kanssa on kuin Tuksun ja Arton liitto, kauheaa katseltavaa. Hirvittää ja syystä siis. Jaksan kuitenkin uskoa, että asiat selviävät ja opintoni pääsevät taas jatkumaan. Hommaani helpottaa se, että prioriteetit ovat kunnossa, jos touhuni käyvät lapsille liian raskaiksi vähennän touhujani. Lapsuus on tässä yhtälössä se ainoa asia, jota en voi myöhemmin antaa tai korvata tai rahalla ostaa. Onneksi en ole yksinhuoltaja enkä turhan ylpeä pyytämään apua. Valmistumisen tavoiteajat poljen suohon. Omapahan on valintani, kuten useampi mielessään nännättelee. Ihan oma valinta myös äänestääkö vai eikö. Hokeman vastaisesti mielestäni valittaakin saa vaikkei olisi äänestänyt, mutta kun äänestää voi valita sen kenelle valittaa. Yhteiskuntamme epäkohdat ja järjettömyydet eivät muutu ellei niitä ensin huudeta ilmoille. Minä tiedän kenen selkänahalla poliittista piiskaani viuhauttelen. Muista sinäkin virpoa vitsallasi viisahasti! t. Aino K.

More info: www.rantasipi.fi/hotellit/eden/en_GB

15


n e e v u s a j o v ii v a t n Suu

201 1

Porvooseen!

Kesä kurkistelee jo ovella ja vaikka valtaosa ajasta kuluisikin duunissa tai opiskellen, mahtuu toivottavasti jokaisen kesään myös saumaa irtautua arjen aherruksesta. Omat suvisuunnitelmansa paljastaa Pulssin toimitus.

aa-aika rajaa Olematon budjetti ja niukahko vap lusuunnitelmelko tehokkaasti kesän matkai ntaan. Tänä mia kotimaan ja lähialueiden suu n, koska a) kesänä mie hipsaisen Por voosee sen pitäis olen oo koskaan siellä käynyt ja b) e. On edula kaikin puolin mellevä matkakohd idyllistä tia, kasta hostellia, sopivan hippiä puo vasti suju see vanhaa kaupunkia ja perille pää ti ikyy nkk usli joukkoliikenteen keinoin. Jos per tai la ival ryla ei nappaa, niin perille pääsee höy otiikkalisäEks in! llak juna seo mu rilla hyvällä tuu koittaa myös pisteitä myös siitä, että siellä voi vuokrattua höpistä på svenska. Fillareitakin saa kin. Koälle ja päästä vähän keskustaa pidemm (Ja yri! mie timaanmatkailu kunniaan, sanon in. kok Sitäkin tettiinhän siellä kär väyttää se kirk pittää käyä kahtomassa.)

laamassa?

Saksassa vai roolipe

Kuvat: Irina Kauppinen, Emmi Nuutinen, Samu Reijonen, Miika Saari

Kesällä Nellin voi kuulla sanovan: ”No you pest! I shall smite thee with this mighty hammer of mine!” tai ”Warum es ist so teuer in Finnland und warum unsere Autos sind für alt?” Jos ylläolevat esimerkit ovat hämmentäviä, se johtuu siitä että ne ovat hämmentäviä. Kesäni toivottavasti vietän työharjoittelussa tai pidennetyllä viikonloppumatkalla Saksassa. Todellisuus on kyllä kivaa, mutta vaihtoehtomaailmoihin eksyminen houkuttaa varmasti. Roolipelikillan ylläpitäminen eräässä ilmaisessa nettiroolipelissä antaa mahdollisuuden puhua semijärkevästi eri maiden ihmisten kanssa, joista on hauskaa, kun hahmoni loukkaa heidän hahmojaan päin näköä joko verbaalisesti tai fyysisesti. Mieluiten molempia tietysti. Tulevana kesänä olen siis joko opiskelija Tampereelta tai haltiasoturi Candarasta. ”Farewell, my friends and may the Mother Earth guide your path.”

16

Nelli Telkkinen Nelli opiskelee visuaalista suunnittelua ja piirtää Pulssiin sarjakuvaa.

Exploring Finnish traditions This summer will be my first one in Finland – That being said I will be filling my days with all things “traditional.” We plan on spending time at my Wife’s Father’s cabin in Parkano, where we will eat sausages, go to sauna and swim. We also will spend time in her Mom’s family cabin in Kuru, where we will eat sausages, go to sauna and swim. In between all the saunas and sausages, we will be picking strawberries and blueberries, and spending other time doing other Finnish things.

Turkuun! Koska ihoni on luokkaa ”Albiino” ja jo tunnin jälkeen tämä luokitus vaihtuu uhkaavasti ”Kärventyneeksi kabanossiksi”, sisätiloihin keskittyvät tapahtumat ovat oman kesäsuunnitelmien ykkösehdokkaita. Siksi vuotuinen Finncon/Animecon kuulostaa erityisen hyvältä vaihtoehdolta. Vaikken pystykään laskemaan itseäni hardcore-harrastajaksi, mitä tulee science fictioniin, fantasiaan tai japanilaiseen popkulttuuriin, tapahtuma on tarjonnut edellisillä kerroilla mielenkiintoisia luentoja ja paneeleja, jotka valottavat näitä aihepiirejä sympaattisella ja helposti lähestyttävällä tavalla. Omaa mielenkiintoa tuo tapahtumaan se, että tämän vuoden tapahtuma on Turussa, joka saattaa jotakuta karstattaa, mutta näin tumperelaisen vinkkelistä entinen kotikaupunki on aina vain suuri etu.

matkailu.por voo.fi Vinkkejä Por voonreissuun myös Uudesta mustasta: uusimusta.squarespace.com Pia Rask Pia on Pulssin tirehtööri.

Finncon/Animecon Turussa 15.–17.7.2011 Turun Yliopiston alueella 2011.finncon.org Emppu Nurminen Emppu on Pulssin sarjakuvantekijä ja vuorovaikutteisen median opiskelija.

Trent Pancy Pulssin vakiokolumnikasvo ja toimittaja, joka opiskelee turismia englanniksi.

17


Saunojen kokoontumisajoihin! Suomi on saunojen valtakunta, ja lauteilla kölliminen lämmössä kuuluu erottamattomasti kotimaamme kesään. Useimmat saunat pysyvät paikoillaan, joskin muutamista telttasaunoista onkin kylvettäessä huhuja kuultu. Siirrettävien saunojen kokoontumisajot kuulostavatkin erikoiselta tapaukselta. Sellaiset kuitenkin järjestetään tänä kesänä jo kuudennen kerran Teuvalla, Etelä-Pohjanmaalla. Aiempina vuosina paikalle on saapunut kymmeniä liikkuvia saunoja, eikä tämänvuotinenkaan katselmus varmasti häviä edellisille lukumäärässä tai laadussa. 6. elokuuta kannattaa lähteä äimistelemään saunomishaluisten reissaajien hullua nerokkuutta. Teuvalla elokuussa: www.sauna-ajot.com Henri Mäntysaari Henri on Pulssin toimittaja, joka opiskelee tietotekniikkaa.

htamisen misen ja jo a tt o tu n n vuod en eluje simmäise miksi palv n o e a n n v to le s O re . a len ssä lla hoidan Ain kelun ohe a ja opiske ienessä toimipistee is tt p o O u . v ti 1 s a 2 a, tä rahkoissa np sa syksys Olen Saan kojen suo koulukadu is ik le e a e v s s m rä a E m lm o n h la hje nnan Toija na Pulssin koulutuso i ollut muka unkini partiolippuku ja n. Onneks ja li e k opis kaup työelämää ti a o i a k n ä m jä v tu ti te n h s e ne n tu erinäisiä p hella toivo ivi kaun ottamaa o e e n s ly a a te it it e e ään ja hu ! Kahvin k Sin Kahvik riveissä. enen TAY alta alalta rinkka selk , n a a k is n Kesäksi m ajoissa, vieläpä om et rmailukute äduuni n ja siellä non eräjo n u löytyi kes K . ä ei mitää a myös le ll il e k ir s le e io k , rt a a p tu en rannall a! metsään sä valmis iri voi alka pienen järv äisi siihen mennes le a an minulk tä a ik s k a u tä k , ip n ir laa ille pit s tuskin tava le ii to h s s a i ane o m v M n ä i. o y ir pääs ssikot ja v kon le Meillä la in ii k v ih n ä ly je n y ä lu lö s u e n a ila anakin k uutukaisii muutama olätyt, leir olisi tulev järveen ja paa tapaa iste, nuoti n a ä m p ä a n is le o ii o g p V n . p ri a le -au uusi saun npä keksi estää. Ilta ngailua. E e a kesänä h n a a v s s le n tu a ta en k iokavereid iin mars! hojen part äättää. Makuupuss äp kesäpäivä elija. nomiopisk kinen to s s o re K a ja n ja a Sa imitta Pulssin to Saana on

lmiina!

Prätkä, kamera ja Suomi Ulkomaita on tullut kierrettyä urakalla, joten tämän kesän suunnitelmissa siintävät rakkaan koto-Suomen nähtävyydet kera prätkän ja kameran... tämä siis, mikäli kaikki menee niin sanotusti putkeen. Kamera jo löytyykin, prätkä on vielä hankintalistalla. Tarkoituksena olisi kuitenkin päästä kruisailemaan kesäksi ja ikuistaa kappale kauneinta Suomea kuvauskojeella. Nyt ollaankin jännän äärellä, sillä pitkäaikainen unelmani omasta moottoripyörästä ja -kortista ovat vihdoin käymässä toteen. Olen ajanut 15-vuotiaasta asti muutamaa välivuotta lukuun ottamatta skootterilla, joten nyt saa tälle neidille mopoilu riittää... tai nimenomaan ei riitä, vaan lisää tehoja kaivataan, kiitos! Vapise, Suomi, täältä tullaan! Essi Kannelkoski Essi on Tamkon tiedottaja, joka toimittaa Pulssin virallinen propaganda - sektorin.

provinssiin! Koska en ole vielä liian vanha, ainakin kerran kesässä täytyy suunnata festareille. Paikanpäällä ihastellaan festaritunnelmaa ja vähintään kymmenen vuotta nuorempien sata kertaa parempaa kisakuntoa. Juodaan festarikallista kaljaa ja yritetään nauttia tunnelmasta. Suomalaisilla festareilla tietenkin sataa aina. Siksi parhaaseen festarivarustukseen kuuluu kumisaappaat, valmiiksi ryvettyneet vaatteet ja paremman puutteessa kaupan kertakäyttösadetakki. Ja sehän ratkeaa jo siinä vaiheessa kun ensimmäinen käsivarsi sujahtaa hihasta sisään. Kostea festaritunnelma on taattu. Tänä vuonna mennään Provinssiin. Saappaat jalassa rikkinäisissä farkuissa. Ja siinä kaupan kertiksessä kun ei muuta saanut aikaiseksi. Mutta kivaa on silti. Irina Kauppinen Irina käy töissä, muistelee menetettyä nuoruuttaan ja taittaa Pulssia.

Viikinsaareen! Extended familyni, käsittää kaiken verisukulaisuudesta ystävyyksiin, suunta kesällä Tampereen Viikinsaareen. Sinne mennään paatilla elikkäs botskilla elikkäs lasten mielestä ihan jätti-isolla laivalla! Lähtö Laukontorilta monesti päivässä, taksa kohtuullinen. Paikka on loistava lapsille, saarelta ei voi karata ja liekaa voi hieman höllätä, mikä tukee noiden vanhempien mukuloiden kehitystä sopusoinnussa ylisuojelevan minäni kanssa. Saaressa voi myös kepeän urbaaniin tapaan harrastaa eräilyä notskia sytystellen ja vesivessaa käyttäen. Uimarannat ovat upeita! Saaressa bongaillaan paikallista lajistoa, sopivassa suhteessa lapsiperheitä, sorsapariskuntia poikineen sekä eläkeläisiä vipattavine tanssijalkoineen. Olemme käyneet ennenkin, paitsi viime kesänä, vaikkakin lajityypilleni uskollisena (tiine merinorsu), minun olisi kuulunut piiloutua saaren lukuisiin rantapoukamiin kasvattamaan palloani. Aino Kämäräinen Aino on kätilöopiskelija ja Pulssin kolumnisti.

19


propaganda

virallinen Viimeisimmät kuulumiset opiskelijakunnastasi

Tähän aikaan vuodesta ei ole mikään hyvin, vaikka mikään ei voisi olla paremmin. Päivien piteneminen ei tunnu tuottavan riittävästi aktiivista peliaikaa, jotta väsynyt opiskelija saisi selätettyä harkkatöiden deadlinet ja opiskelijatapahtumat keskelle kiireisintä tenttisumaa. Kesätyöpaikat venyttävät rekrytointejaan viimeiseen asti ja tekevät näin meidän jokaisen arjesta ja kesän ohjelman suunnittelusta entistäkin jännittävämpää. Tuntematon numero saattaa hyvin olla voittava arpa – tai pahaa-aavistamaton puhelinmyyjä. Pasilakin loppui. Pidetään kuitenkin mielessä, että kesä tulee, teemme me mitä tahansa ja tuo leivän päälle muutakin ku Pirkan normaalisuolaista levitettä kera ylähuulen. Ensimmäistä palkkapäivää odotetaan kuin Tuksun häiden uusintoja ja kun se vihdoin koittaa, vuokrarästit on maksettu, bussikortti ladattu ja tarkoin valittu kesän festarilippu ostettu, pääsee raskaan työn raataja nauttimaan ns. leveästä elämästä ja pystyy ostamaan muitakin kuin punaisella merkattuja tuotteita Ritakadun K-kaupasta. Toisesta palkasta lähtien alkaa valuuttaa jäädä jo vähän säästöönkin. Tässä kohtaa eteemme tulee ongelma, joka seuraa meitä läpi elämän: jotta pystyisi tekemään kaikkea kivaa, pitää olla rahaa kuin rosvopäälliköllä. Rosvopäällikkömäisiin tienesteihin pääsee käsiksi vain tekemällä paljon töitä, jonka aikana ei ole aikaa tehdä mitään muuta. Kituutettuamme koko talven opintotuen varassa, mielitekoja on ehtinyt kerääntyä säästöön enemmän kuin kuivaa käteistä ja mikäs olisikaan parempi aika toteuttaa niitä, kuin Suomen takuulämmin kesä ja yöttömät yöt. Näitä mielitekoja voimmekin sitten haudutella mielissämme samalla, kun hääräämme yövuorossa sairaalassa, lomitamme rakastettuja työnjohtajia rakennustyömaalla tai teemme muita koko vuoden kesätyöntekijälle säästettyjä töitä. Harva meistä uskaltaa pyytää työnantajaltaan viikon tai pari vapaaksi työrupeamansa loppupäästä. Tämä uroteko silti kannattaa – se antaa juuri sitä tarvittua aikaa muuttaa kesän aikana ansaittu maallinen pääoma henkiseksi pääomaksi. Syksyllä olemme jo ihan valmiita palaamaan yhteiskuntamme huonoiten tienaavien kastiin. Satunnaiset myöhäiset heräämiset, sisätyöt ja runsaat tauot maistuvat taas hyvältä. Kesän kokemukset antavat motivaatiota opiskeluun monellakin tapaa. Huonoihin hommiin et enää halua palata ja hyviä varten haluat hankkia lisää osaamista. Tämä motivaatio kestää juuri ja juuri joulun yli, jolloin elämän realiteetit ovat unohtuneet ja tilalla on mieliteot heinäladossa piehtaroinnista heinäkuun lempeässä yössä. Kesän odotus alkaa. Palaa tekstin alkuun.

Miesopiskelija haussa häirintä­ yhdyshenkilöksi Häirintäyhdyshenkilö on vaitiolovelvollinen opiskelija, joka voi parantaa opiskelijoiden hyvinvointia. Käytännössä hän tukee, kuuntelee ja neuvoo häirintää kokenutta henkilöä. Kyse voi olla esimerkiksi seksuaalisesta häirinnästä, syrjinnästä, uhkailusta tai kiristämisestä. Tamko etsii nyt miespuolista häirintäyhdyshenkilöä jatkavan naispuolisen kumppaniksi. Haetulta henkilöltä vaaditaan kiinnostusta toimintaan, ehdotonta luottamusta sekä vaitiolovelvollisuuden noudattamista. Valittu henkilö tulee saamaan koulutusta tehtävään. Vapaamuotoiset hakemukset sekä lisätiedot osoitteella sopo@tamko.fi ti 31.5.2011 mennessä.

Tamkon toimiston aukioloajat kesällä 2011 Tamkon toimisto on avoinna kesäkuun loppuun asti normaalisti ma–pe 9–16. Ainoa poikkeus on juhannusaatto, perjantai 24.6.2011, jolloin toimisto on suljettuna koko päivän. Heinäkuun ajan toimisto on pääsääntöisesti suljettuna, mutta tarvittaessa olemme auki sopimuksen mukaan, mikäli asiasta sopii sähköpostitse hyvissä ajoin. Myös saunaa on mahdollista vuokrata heinäkuulle. Maanantai 1.8.2011 alkaen palaamme jälleen tositoimiin ja toimisto on avoinna normaalisti. Tamkon väki toivottaa kaikille Pulssin lukijoille rentouttavaa ja aurinkoista kesää!

ta Tamko un opiskelijakun mattikorkeakoul Tampereen am mpere Ta kennus | 33520 Kuntokatu 3, L-ra | w w w.tamko.fi toimisto@ tamko.fi 044 382 6561 |

Kevättä rinnoissa

Lappeenranta ja Seinäjoki mukaan YTHS-mallin kokeiluun Ammattikorkeakouluopiskelijoiden YTHS-mallin kokeilun suunnittelu- ja toimeenpanoryhmä on valinnut Lappeenrannan ja Seinäjoen mukaan kolmivuotiseen kokeiluun, jossa selvitetään ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestämistä YTHSmallin mukaisesti. Kokeilussa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) tuottaa ammattikorkeakoulu-

opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palvelut YTHS:n ja kokeilukunnan välisen sopimuksen mukaan. Kokeilun tavoitteena on luoda kattavat ja laadukkaat opiskeluterveydenhuollon palvelut ammattikorkeakouluopiskelijoille. Kokeilu on tarkoitus aloittaa vuoden 2011 syyslukukauden alkaessa, kun lopulliset päätökset rahoituksesta on tehty.

Jukka Latvala Tekstin kirjoittaja on opiskelijakunnan hallituksen kyyninen puheenjohtaja.

20

21


sarjikset

topkymppi

Opiskelumotivaation laskijat terveysalalla 10. Vanhat, hyvät ajat Herätkää, urpot. Se, että joskus opistoasteella homma on tehty tietyllä tavalla, ei tarkoita sitä, että asia toimisi niin edelleen parhaiten. Vai haluatteko käyttää sairaalassakin samaa teknologiaa kuin 80-luvulla käytettiin? 9. Piirtoheitin Kalvosulkeisia oli ennen AMK:a viimeksi yläasteella, joka on nykyään muuten yläkoulu. Myös vihkoon kirjoittamisen sijaan käytän nykyään sellaista lap top –kompuutteria, eli läppäriä. Moodleen ja .doc, niin säästyy hermot, vihkot, lehtiöt ja motivaatio. 8. Monisteet Antakaa ennemmin suoraan materiaalien osoitteet sieltä Intternetistä, kun sadan sivun monistepinojen kopioiminen on sekä ekologisesti kestämätöntä että muuten vaan syvältä. Tiedättekö, ATK? IT? WWW? 7. Juutuupi Nykyään sieltä verkosta löytyy myös videoita erinäisistä asioista. Esimerkiksi lonkkaleikkausta on hieman vaikeaa yrittää havainnollistaa pelkkänä hämyisenä monistesarjana. On olemassa sellainen palvelu kuin JUUTUUPI, eli Youtube. Kokeilkaapa sitäkin joskus.

Teksti Ilona Wihlman // Kuva Irina Kauppinen

6. Teknolokia On kyllä piru vie mukavaa, että meillä Kuntokadulla on vempaimet luentojen nauhoittamiseen suoraan sinne Intternettiin. Jostain todella kummallisesta syystä näitä ei kuitenkaan käytetä, PAITSI MÄNTÄN LUENTOIHIN.

22

5. Läsnäolopakot Meillä käytetään siis läsnäolopakkoja. Vaihtoehtoisia suoritustapoja on useimmiten yksi: SUORITA JONKUN MUUN RYHMÄN MUKANA. Se on kyllä kumma, kun Mäntässä osataan seurata luentoja verkosta, mutta Tampereella opitaan vaan läsnäololla. Keskusta pitäisi tästä aluekehityksestä. 4. Poissaolojen korvaaminen Sairastuminen opintojen aikana on parasta poissaolokorvaamisen takia. ARVATKAA ONKO OMALLA RYHMÄLLÄ LÄSNÄOLOPAKOLLISIA LUENTOJA NIIDEN KORVAAVIEN LUENTOJEN

TAI HARJOITTELUTUNTIEN PÄÄLLÄ? Onneksi en ole ensihoitaja, koska heillähän ryhmä aloittaa ainoastaan joka toinen vuosi. 3. Aikuiskoulutus vs. nuorten koulutus Aikuiskoulutuksessa voi opiskella monimuotoopetuksena iltaisin ja pienillä tuntimäärillä, kun taas nuorten koulutuksessa ei. Lisäksi tietyissä koulutusohjelmissa ja suuntautumisvaihtoehdoissa voi hakea ainoastaan nuorten koulutukseen. Kuinka monta ei aikuiseksi määriteltävää henkilöä opiskelee ammattikorkeakoulussa? Olisikos aika päivittää sekä opetusta että terminologiaa? 2. HOPS (eli henkilökohtainen opintosuunnitelma) HOPS ja opintojen nopeuttaminen on terveysalalla kirosana. Seitsemän hatullista puhdasta paskaa on pitänyt sitäkin varten niellä, että yritän nopeasti VALMISTUA ihan omaksi ilokseni, enkä esimerkiksi äitiysloman takia. No, lohduttavasti sentään Opetus- ja kulttuuriministeriö on minun puolellani. 1. Opiskeluterveydenhuolto Tamy tai TTYY, huolikaa minut jäseneksenne, PLIIS? Tampereella opiskeluterveydenhuollon palvelut on hyviä, halpoja ja kattavia silloin, kun niitä ei tarvitse. Ilona Vihlman Kirjoittaja on aivan juuri kohta valmistuva hoitotyön opiskelija.

Sinun top­ kymppisi tässä? Aihe ja sana on vapaa, palkkioksi saat leffalipun. Laita postia: pia@tamko.fi

23


Easy-vakuutuspaketti - vain noin 11

euroa / kk.

Easy-vakuutuspaketti sisältää matkustaja- ja matkatavaravakuutukset sekä koti- ja tapaturmavakuutukset. Tule käymään, soita 010 254 6021 tai käy osoitteessa pohjola.fi/easy.

Opiskelijatarjous: Saat opintolainan toimitusmak maksun veloituksetta, kun otat Easy Easy-vakuutuksen lainan myö myöntämisen yhteydessä. T Tarjou Tarjous on voimassa 30.6.2011 saakka.

Yhdessä hyvä tulee.

Vahinkovakuutukset myöntää Pohjola Vakuutuss Oy ja matkavak matkavakuutukset Vakuutusosakeyhtiö eyhtiö Eurooppalainen.

Kattavaa turvaa 15-25-vuotiaille

Pulssi 02 / 2011  

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan jäsenlehti.