Page 1

22

ESTIU 2013

REVISTA ESCOLAR ESCOLA PUIG CAVALLER

l’Ebre 1


Í NDEX Editorial ........................................2 Institucional ................................3 Noticiari escolar ....................4-5 Treballem ..............................6-13 Música ........................................14 Setmana cultural ..............15-19 Treballem ............................20-21 Pla Català de l’esport ......22-23 Plàstica........................................24 Treballem ............................25-26 Espai Lic ..............................27-28 Punt Edu ....................................29 Entreteniments........................30 La firma invitada ....................31 EQUIP DE REDACCIÓ Bernardino Roig Royo Magda Vidal Borràs Fontcalda Aubà Pallarés Joan Valls Yvars Batiste Segura Amposta Ma. Carme Gilisbars de Francisco Sónia Puey Blanch Carlos Llarch Amposta Carme Perelló Segura Maite Montañés Borràs Amb la col·laboració de tot el claustre de mestres COORDINADOR Joan Antonio Montaña MAQUETACIÓ I IMPRESSIÓ experimentgràfic Imressió: 300 ejemplars Editor: ESCOLA PUIG CAVALLER www.ceip-puigcavaller.cat ceip-puigcavaller@xtec.cat DL-T-758

Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament Escola Puig Cavaller

E DITORIAL Els cursos escolars ens passen volant; dóna la impressió que cada cop més ràpid, no només a la gent més gran sinó que fins i tot els més petits també diuen que les setmanes volen. Ja fa 4 anys que tenim una escola reformada i ampliada; els mateixos que fem una sortida amb tots els alumnes de l’escola (enguany 206 alumnes i 21 mestres). Encara més, fa 15 anys, curs 1997-98, van marxar els últims alumnes de l’antiga EGB; 15 anys! Aleshores érem 250 alumnes i 18 mestres. El proper curs serem 265 alumnes i 21 mestres. Entre els anys 2007 i 2010 es va implantar la LOE, i no han passat 6 anys que ja s’està redactant una nova llei, la LOMCE (Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa). Abans de ser aprovada ha aixecat força polèmica en tota la comunitat educativa: ni mestres, ni alumnes, ni pares/mares, ni sindicats estan per la feina de votar-la favorablement. Molts apartats són al centre de la polèmica. Per exemple, tota una feina de més de 30 anys, la immersió lingüística, es posa en dubte. A més a més les retallades econòmiques als funcionaris, entre ells els docents, als centres i la reducció de les plantilles no ajuden a tranquil·litzar els ànims dintre el món de l’ensenyament. En est mateix espai l’any passat en parlàvem i molt ens temem que en continuarem parlant... Tot i així, l’escola ha de mirar endavant. Volem ser la llavor perquè es comencin a generar llocs de treball, que el jovent que surt de la universitat pugui demostrar aquí la seva vàlua i no hagi de marxar a l’estranger, que la gent emprenedora pugui tirar endavant nous projectes i que, en definitiva, poguéssim tornar al benestar que teníem no fa tant de temps. L’Ebre, tema de la Setmana Cultural, baixa ple, molt ple. Ha plogut més que mai, ha nevat força, el desgel i les últimes pluges d’aquesta primavera han provocat que el riu ofereixi una imatge espectacular. Ha estat un curs plujós; això és bo per a la natura. Per a les ciutats tenir els embassaments plens és una bona noticia, l’aigua potable està garantida. L’aigua és vida dèiem en una altra setmana cultural viscuda a l’escola, i tots hem de col·laborar per a que no s’esgoti. Per això cal fer-ne una bona gestió. Prenem exemple dels primers pobladors dels Delta i els seus descendents que amb molt esforç, suor i treball van transformar unes terres salades, salvatges i solitàries en uns camps fèrtils i uns terrenys plens de vida. Que la il·lusió, el treball i les ganes de viure ens ajudi a ser forts per tirar endavant, tots junts, l’escola, el poble i el país. Bon estiu a tothom!

Ajuntament de Gandesa

AMPA Escola Puig Cavaller

2


INSTITUCIONA L

L’Ajuntament Bon estiu Amb l'arribada de l'estiu s'acaba el curs escolar. Enrere queden les avaluacions, el treball constant a l'aula, les activitats esportives i extraescolars... Pels volts de Sant Joan l'escola s'omple de llum, la calor comença a molestar i les vacances truquen a la porta. És moment de començar a recollir els llibres i les llibretes, el material escolar, les bates; és moment d'acomiadar-se de la senyoreta i del mestre, dels companys; és moment de fer un cop d'ull enrere i de recordar amb nostàlgia els moments i les emocions d'un curs intens, dur, atrafegat, però, sens dubte, apassionant i enriquidor.

Les vacances truquen a la porta. Per a alguns dels alumnes de l'Escola arriba el moment de deixar enrere una etapa dels estudis i de la vida per començar-ne una altra a l'institut. Per als de sext curs al setembre arribarà l'ESO i amb l'ensenyament secundari el canvi de centre, d'aula, de companys, de professors, d'hàbits... Ens fem grans, nois! Com a alcalde de Gandesa vull felicitar-vos a tots. Al professorat de l'Escola per la seua dedicació i professionalitat durant el curs; al personal de serveis; a l'alumnat; als monitors, i als pares i mares. Tots formeu la comunitat educativa i tots us heu ben guanyat aquests dies de descans.

Bones vacances i bon estiu !! L’ALCALDE Carles Luz Muñoz

L’associació de mares i pares Benvolguts pares i mares,

no obstant quan siguin exactes es farà un anunci a “Ràdio Gandesa” i es col·locaran fulls informatius pels comerços del Poble. Dir-vos que els dies de recollida dels llibres, i amb el mateix sistema de pagament previ, es podrà adquirir la roba esportiva: xandall, samarreta i pantaló curt.

Sempre diem el mateix, però ja tornem a ser al juny i s'acaba un altre curs, aquesta vegada el 2012-2013. Curs en el que s'han seguit prestant els serveis inicialment previstos: menjador escolar, acollida migdia, activitats extraescolars, pla català de l'esport, ..., amb molt esforç això sí, perquè ara per ara les subvencions i els ajuts concedits directament a l'AMPA han desaparegut per complet.

Als alumnes que acaben el cicle de primària: Achraf, Alexandru, Ona, Oriol, Mario Daniel, Maria C.B., Maria C.V., Aitor, Maria D., Marc, Laia LL., Ramon L., Gemma M., Laia M., Cristian, Arnau, Anamaria, Laurentiu, Ramon P., Laura, Nerea, Pol, Anna, Arnau, Gemma V., i Yong, encoratjar-los a esforçar-se i a ficar molta il·lusió en l'etapa que enceten.

Volem destacar que any rere any, i malgrat les dificultats, hem pogut mantenir el Pla Català de l'Esport, aquest curs amb 100 inscrits. Com en anys anteriors s'ha participat en diferents trobades i tornejos d'Handbol; de Futbol 5; campionats de cros; bitlles; trobades de gimnàstica rítmica i de patinatge, ... Des d'aquí donar les gràcies a tots els monitors i monitores pel seu interès i treball; i a tots els participants pel seu esforç i il·lusió.

A aquells que heu participat en les activitats organitzades per l'AMPA moltes gràcies i a aquells que no, només animar-vos a fer-ho el curs vinent. Per últim agrair el treball, la dedicació i l'esforç dels membres de l'AMPA que enguany deixen la junta Directiva.

Destacar entre les activitats extraescolars desenvolupades, pel nombrós número de participants, la d'arts escèniques que s'ha ofert per primer cop aquest curs.

BONES VACANCES I FINS AL SETEMBRE.

Pel que fa al lliurament dels llibres pel curs 2013-2014 se seguirà amb el sistema que es ve aplicant, el qual resulta pràctic per a les famílies i per a l'AMPA. Les dates previstes per a l'entrega de llibres són el 27 i 28 d'agost,

LA JUNTA DE L’AMPA. 3


N OTICIARI ESCOLAR 30 ANYS DE CATALUNYA RÀDIO

ALLIBERAMENT D'UN XORIGUER

El dia 4 de juny l'Escola Puig Cavaller de Gandesa va rebre la visita d'un professional de Catalunya Ràdio que féu una xerrada amb suport visual adreçada a l'alumnat de sisè de Primària. Aquesta activitat, amb motiu de la celebració dels 30 Anys de l'emissora, pretén donar a conèixer a l'alumnat què és Catalunya Ràdio, quin és el seu present i el futur en l'àmbit de la programació, de les xarxes socials i de les noves tecnologies al món radiofònic. Especialment, fent pedagogia de la importància dels mitjans de comunicació, la seva funció social i cultural en la vertebració i cohesió del país i de la normalització lingüística.

El passat mes de novembre, els Agents Rurals de la Terra Alta, van venir a l'escola per fer dos xerrades divulgatives als alumnes d'Educació Infantil i Cicle Inicial. Ens van explicar moltes coses: curiositats del animals de la nostra comarca, consells per comportar-nos bé al bosc, les feines que fan ells al medi ambient,... En la darrera visita ens van portar una sorpresa. Al pati de l'escola, van alliberar un xoriguer que va tenir un accident i després d'estar al centre de Recuperació d'aus tornava al seu lloc d'origen. Va ser molt emocionant per a tots!

A L'ESCOLA, LA FRUITA ENTRA SOLA!

CONCURS BÍBLIC Aquest any, un altra vegada, una xiqueta de l’escola ha estat premiada en el Concurs Bíblic. Aquest cop ha estat un primer premi en la primera categoria i la guanyadora ha estat la Núria Saun Santos de 3r. A. El premi es va anar a recollir el dissabte 18 de maig a les 11 al seminari de Tortosa. Estem molt contents!

Aquest curs, la nostra escola, també ha participat en el programa " A l'escola, la fruita entra sola", del pla de consum de fruita a les escoles. Es tracta d'una iniciativa de la Unió Europea que a Catalunya es fa efectiva mitjançant la coordinació del Departament d'Ensenyament, el de salut i el de Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Aquest programa pretén aconseguir que els xiquets i xiquetes descobreixin que menjar fruita és sà i divertit. A partir del mes de novembre, l'escola rebrà dos o tres racions de fruita que es repartiran als alumnes prèvia comunicació a les famílies.

4


NOTICIARI ESCOLA R COL·LABORACIÓ AMB ENTITATS LOCALS

PETITS ARTISTES

Els alumnes d'Eduació Infantil i Primària van elaborar uns treballs a l'àrea d'educació artística-plàstica al voltant de la festa del vi d'aquest any amb motiu de la celebració del 25è aniversari. Els dibuixos i manualitats van formar part de l'exposició que es va preparar a la Societat. Va ser interessant veure la diversitat de treballs en funció de l'edat dels alumnes. També vam participar en el primer concurs de dibuix organitzat per la Unió de Comerciants amb motiu de la seva jornada de “Un passeig pel comerç de Gandesa”

El dimarts 4 de juny, els alumnes de 4t van rebre la visita de Canal 21 per gravar el programa “Petits artistes“. El alumnes van participar amb molta il·lusió elaborant dibuixos i explicant les seves vivències al voltant del tema “Terres de l'Ebre”. Al mateix temps van cantar una coneguda jota de Quico el Cèlio.

COMIAT DE 6è Un altre any hem de dir adéu a un grup d'alumnes que continuaran la seva trajectòria escolar, ara a l'ESO. Al nostre costat s'han esforçat durant molts anys, i esperem que ara també ho facin. Desitgem que tot els hi vagi molt bé a tots i a totes. Molta sort i esperem que no ens oblidin.

5


T REBALLEM

EDUCACIÓ INFANTIL

ELS ALUMNES DE P3 SOM ELS MÉS PETITS I EIXERITS DE L'ESCOLA!!!

disseny

impressió imatge corporativa

retolació vinils decoratius invitacions

etiquetatge

6


EDUCACIÓ INFANTIL ELS ALUMNES DE P4 ANEM ALS RACONS!!

7

TREBALLE M


T REBALLEM ELS ALUMNES DE P5 Fem teatre

EDUCACIÓ INFANTIL La Ventafocs

ELS XIQUETS I XIQUETES DE P-5 VAM ANAR A PRAT DE COMTE A REPRESENTAR L'OBRA DE TEATRE DE LA VENTAFOCS. HO VAM FER MOLT BÉ I ANAVEM SUPERGUAPISSIMS. ENS VAN APLAUDIR MOLT I ENS VAN FELICITAR.

ENS VAM QUEDAR TOT EL DIA A PRAT AMB ELS NENS D'ALTRES ESCOLES. VAM XALAR MOLT.

8


EDUCACIÓ INFANTIL

TREBALLE M

Polg. Ind. Baix Ebre · Avd. del Japón, 132 TORTOSA Tel.: 977 59 74 11

9


CICLE INICIAL

T REBALLEM

L’Ebre a Cicle Inicial Aquest curs el tema de la setmana cultural ha estat “l'Ebre”. Al Cicle Inicial hem elaborat un collage amb totes les activitats que hem fet: situar el riu als mapes, retallables d'un pescador, els oficis de l'Ebre, la flora i la fauna del riu, contes relacionats i unes petites pinzellades d'informació sobre el riu.

ANGLÈ S

10


CICLE INICIAL

TREBALLE M

Pintors del món

Els xiquets i xiquetes de primer hem realitzat un projecte innovador dissenyat per a desenvolupar totes les competències bàsiques. Ha sigut una experiència molt positiva i hem aprés moltíssimes coses gràcies al nostre treball, al de les nostres famílies i al de la senyoreta Fontcalda i el mestre Sergio. Aquesta setmana l'hem presentat a tota l'escola i els ha agradat molt. Aquí podeu veure una mostra de tot el que hem fet! Esperem que us agradi.

Els pollets estem criant. Hem tingut alguns problemes però finalment tot ha sortit bé. També hem anat a veure la incubadora on treballa el pare de la Mariona. El mestre Sergio diu que l'any que ve farem un galliner perquè les gallines ponguin ous. Quina emoció!

El tercer trimestre del curs ha sigut molt divertit perquè hem fet tres projectes impressionants: Els dinosaures, L'hort i Els pollets. El projecte dels pollets ens ha agradat molt perquè a més de les fitxes hem tingut una incubadora amb ous de gallina a la classe i, als 21 dies, han nascut 8 pollets que

11


CICLE INICIAL

T REBALLEM

L'hort ecològic a l'escola

Aquest any els alumnes de primer també hem fet l'hortet. Degut al mal temps les plantes no han crescut del tot, però avui era l'últim dia i hem anat a agafar les patates, els enciams i les cebes. Hem marxat ben carregats cap a casa a tastar la collita. Per a la resta esperarem fins al setembre!

Els projectes de segon El gos i el lleopard

Aquest curs, els alumnes de segon hem treballat els animals amb un projecte. Cada classe va votar el seu animal preferit i els resultats van ser: el gos (2n A) i el lleopard (2n B). Hem treballat aquest animal, però també hem estudiat les característiques del món animal fins a arribar a descobrir a quin grup pertanyien els nostres animals: mamífers, vertebrats, carnívors ,... Del lleopard i del gos també hem treballat: com són per dins i per fora, on viuen, com es relacionen 12

amb els altres animals i amb les persones, què mengen, les races que hi ha,.... Altres activitats que hem fet per completar el nostre projecte són : buscar poemes, rodolins, cançons, inventar un conte,dibuixar, seleccionar informació a Internet i als llibres... Aquest ha estat un projecte molt motivador i que ens ha agradat molt. Hem après moltes coses dels animals i hem descobert aspectes del gos i del lleopard que no coneixíem.


CICLE MITJÀ

ANGLÈ S

13


M ÚSICA

El Folklore popular Coincidint amb el projecte “El riu Ebre”, des de l'àrea de música hem treballat la Jota (Dansada) cantada i ballada, ja que és una disciplina artística que uneix totes les terres per on passa el riu Ebre fins a la desembocadura. Ningú sap exactament d'on prové la Jota, però el més important és que arriba a la gent, l'escolta, la sent i l'emociona. D'allà on sigui aquesta gent, la volem amiga. Compartir, gaudir i respectar les cançons i el balls d'altres llocs, la música d'arreu del món, també ens fa ser qui som: cada dia més grans. Hi ha diverses modalitats o varietats de Jotes: l'aragonesa, la de ses Illes, la valenciana, la castellana, la “montanyera” o riojana, la colombiana... Cada territori també té els seus propis vestits que varien molt poc els uns dels altres. La Jota o Dansada és l'element més singular i emblemàtic de la cultura popular a les Terres de l'Ebre i un clar exponent de veïnatge musical entre Catalunya, el

País Valencià, l'Aragó i les Illes Balears. Podem diferenciar tres grans àmbits temàtics: La jota cantada La jota ballada La interpretació musical de la Jota La Jota pot ser interpretada per qualsevol formació musical, ja sigui orquestra, banda de música o rondalla. Aquesta última és la més habitual o típica. Hi conviuen instruments de vent, corda, percussió i veu. Els versos solen ser improvisats i de temàtica infinita: des de cants reivindicatius fins a rimes de lloança o amor. Al mes de juny hem enregistrat per a Canal 21 la Jota cantada amb els/les alumnes de 4t. Per a l'ocasió hem escollit “Es cantava i es canta” de Quico el Célio, el noi i el mut de Ferreries, molt coneguts a les nostres terres. No podem tenir una festa popular sense Dansada i per això hem fet uns assajos previs i una ballada conjunta al pati de l'escola a final de curs. Han participat tots els alumnes de l'escola. La música fa amics. Estima-la. M. Carmen Gilisbars

C/Ramón Berenguer VI, 32 Tel.: 977 42 09 47 perruqueria_ana@hotmail.com 14


14a Setmana Cultural

l’Ebre Visita al Poble Vell de Corbera Sortida a peu dels Cicles Mitjà i Superior

RECULL D’ACTIVITATS -Presentació del projecte interdisciplinar: “ Visions de l’Ebre” a càrrec dels alumnes de 6è. -Sortida de tota l'escola per visitar el Delta de l'Ebre i realitzar activitats com: plantar arròs, passejar amb carro, perxar,... -Sortida dels cicles Mitjà i Superior, a peu, a visitar el Poble Vell de Corbera. -Sortida del cicle Inicial a visitar l’hort ecològic de Ramon. - “L’Ebre al passadís”: El riu Ebre amb els ulls del parvulari. -Exposició escolar itinerant: Què són els aliments ecològics? Restarà al rebedor de l'escola del 10 al 14 de juny. -Tallers sobre la recollida selectiva d’oli domèstic usat. -Xerrades dels Agents Rurals sobre l'entorn natural de l'Ebre i els seus afluents. -Taller del Sr. Josep Olivas: “ Conreus de les Terres de l'Ebre”. -El programa "Petits artistes" del Canal 21 vindrà a l'escola perquè els nostres alumnes de 4t expliquin les seves opinions sobre l'Ebre. - Mural conjunt de tots els alumnes. - Taller de dansa: la dansada de Gandesa. - Taller de jocs tradicionals. - Costums i tradicions de les Terres de l’Ebre. 15

-L’Ebre amb accent anglès. -Representacions teatrals: “Conte contat, aquest conte no s’ha acabat! dels alumnes de 6è, “ La Ventafocs” de P5 i “El rei meló” del alumnes de l’activitat extraescolar de teatre. -Lliurament de premis i orles. -Animació de cloenda a càrrec de “Moniato Show”. - ... i gravació d’un Lipdup amb la cançó “Somriures” de Xeic.


Presentació

Setmana cultural

Agents rurals

Comiat de 6è

Reciclatge d’oli

D


Visita a l’hort ec

Dansada

ològic del Ramo

n

Exposició: què són els aliments ecològics?

Josep Olivas

Murals 17


14a Setmana Cultural

Cloenda

PROJECTE INTERDISCIPLINAR 2013: L'EBRE EIXOS DE TREBALL

Teatre

LA VIDA DEL RIU De petit brollador d'aigua muntanyenc a gran riu mediterrani.- El riu Ebre, espina dorsal de les terres per les quals passa, ha estat i continua sent, amb el pas del temps, un element definidor del paisatge, una manera de viure i, per sobre de tot, una gran font de riquesa. PATRIMONI NATURAL Explosió natural, animal i paisatgística oferta pel riu.- Amb el pas del temps i al llarg del seu recorregut l'Ebre ha anat configurant un complex ecosistema fluvial amb tot tipus de paisatges, molts dels quals, pel seu valor natural i panoràmic, han estat protegits per assegurar-ne la conservació. L'AIGUA, FONT DE RIQUESA De com els humans han tret profit del riu.- Des de temps remots hom s'ha servit de l'Ebre per desplaçar-se d'un lloc a l'altre, convertint-lo en via navegable i circulant-hi amb tot tipus d'embarcacions. Amb les seues aigües, a més, ha fet de les terres eixutes autèntics regadius, amb la seua força ha aconseguit fer girar molins i, més recentment, produir electricitat. CREUAR LES AIGÜES DE L'EBRE Arriscada aventura convertida en moderna comoditat.- El cabal, l'amplada o la profunditat de l'Ebre en molts dels trams han fet del riu un obstacle difícil de salvar per a tots aquells que al llarg de la història han volgut creuar-lo. És per això que des de ben antic hom hi ha construït ponts, passarel·les o passos de barca, que formen part d'un patrimoni històric que cal protegir. CULTURES I CIVILITZACIONS El riu, punt de trobada de pobles.- Al llarg de la història, l'Ebre ha suposat per als pobles que hi han viscut al costat una font d'aliment, un eix de comunicacions clau i una frontera estratègica. El poblament d'aquestes terres està documentat des d'èpoques remotes i n'és testimoni l'important llegat cultural i arqueològic que n'ha restat. 18


14a Setmana Cultural POBLES I CIUTATS DE L'EBRE Exemple de convivència entre els humans i la natura.- Les ribes de l'Ebre van ser triades pels humans com a lloc ideal per assentar-se i fundar els primers poblats; alguns van desaparèixer, altres han esdevingut amb el temps importants ciutats. El riu, una vegada més, és creador de vida. TRESORS ARQUITECTÒNICS A LA CONCA DE L'EBRE Expressió feta pedra de cultures i maneres de sentir.- L'Ebre no només va suposar un intercanvi de persones i mercaderies, sinó també de formes i corrents artístics. Les terres banyades per aquest riu conserven un valuós conjunt arquitectònic i artístic fruit de tots els pobles, i de la seua manera de viure, que al llarg dels segles s'hi han establert. GASTRONOMIA I ARTESANIA Fruits sortits del riu i de la terra.- Les aigües de l'Ebre i les terres que reguen ofereixen als seus pobladors un variat mosaic de productes, naturals i cultivats, de primera qualitat, veritables exquisideses gastronòmiques. Al ric patrimoni culinari de tota la conca de l'Ebre se li suma la tradició popular artesana, exemple extraordinari de la unió entre la persona i el medi. FESTES I TRADICIONS L'expressió d'un sentiment i d'una manera de viure.- Les poblacions de la conca de l'Ebre conserven un ric folklore i nombroses tradicions, moltes d'origen secular. Festes majors, fires, romeries i festivals animen al llarg de tot l'any els seus carrers. L'Ebre, molt més que un riu, ofereix diversió, entreteniment i espectacle a tots aquells disposats a viure-ho. EL DELTA DE L'EBRE On el riu es torna mar.- Després de més de 900 km de recorregut l'Ebre acaba abocant les seues aigües dolces a les salades de la Mediterrània. El resultat és la formació d'un gran delta que s'endinsa dins el mar. La seua riquesa ecològica fa d'est espai un dels paratges naturals i paisatgístics més impressionants del sud d'Europa. L'Ebre, lo riu és vida. Editorial Montflorit. Barcelona, abril del 2006 AMB EL SUPORT DE:

Ajuntament de Gandesa

AMPA del Escola Puig Cavaller

19


CICLE MITJÀ

T REBALLEM

SETMANA CULTURAL: L'EBRE Ha estat magnífic aprendre coses noves sobre el nostre territori. La sortida al Delta de l'Ebre ens va inspirar a fer aquest poema conjunt.

PROJECTE DE LES TRES CULTURES Us fem un tastet del que hem treballat al llarg del nostre projecte de cicle mitjà sobre les Tres Cultures.

20


CICLE MITJÀ

TREBALLE M

GUANYADORS DELS JOCS FLORALS Aprofitant que als agrupaments flexibles hem treballat la tipologia textual del poema i que a l'escola vam realitzar la II edició dels Jocs Florals, us presentem aquests bonics poemes sobre La Serena. Els autors premiats han estat: Marta Cortés, Edgar Sabaté, Júlia Navarro i Tomàs Deosdat.

21


P LA CATALÀ DE L’ESPORT

Per vuitè any consecutiu a la nostra escola s'ha portat a terme el Pla Català de l'Esport, un pla que aquest any ha comptat, una altra vegada, amb una gran participació dels nostres alumnes. Aquest any, com l'any passat, també han participat en el Pla els alumnes de P4 i P5. També dir que hem tingut una participació d'un total de 105 alumnes, 53 xiquets i 52 xiquetes, entre E. Infantil i primària. Les activitats que s'han realitzat aquest any han estat: Iniciació esportiva i psicomotricitat, per a E. Infantil, i patinatge, gimnàsia rítmica, esports individuals, futbol 5 i handbol, per a Primària. Cal esmentar l'extraescolar de Handbol que aquest any s'ha acabat de consolidar i ha començat a donar els seus fruits, ja que en les diferents Trobades els xiquets/es han oferit un gran nivell i han obtingut uns bons resultats. A més s'ha aconseguit que, mitjançant el treball realitzat, una alumna hagi entrat a formar part d'un equip aleví femení de Handbol. Concretament ha estat la Ona Blanch que ha estat jugant amb el Móra Femení Alevi i havent participat al 22


PLA CATALÀ DE L’ESPOR T Campionat de Catalunya de Handbol Aleví, amb el mateix equip. A més des del Pla s'ha continuat fomentant la participació dels nostres xiquets/es en els diferents Campionats Comarcals que organitza cada any el Consell Esportiu de la Terra Alta. Concretament s'ha competit en : futbol 5, birles, handbol, tennis taula i cros, amb uns resultats força bons. Finalment la nostra escola ha participat en les diferents Trobades que s'han organitzat durant el curs: Trobada de Patinatge a Gandesa (26-05-13) Trobada de Handbol a Ascó (3-02-13) Trobades de Handbol a Tortosa (16-02-13, 9-03-13 i 23-03-13) Torneig 3 Reis de Handbol a Tortosa (12-01-13) Handbol Parc a Tortosa (18-05-13) Torneig de Handbol Platja a l'Ampolla (8-06-13) Trobada de Gimnàsia rítmica a Batea (8-06-13) Cal comentar que des de la Secretària General de l'Esport se'ns ha informat que, degut a la situació econòmica actual,l'any que ve el Pla Català de l'Esport deixarà de funcionar. Malgrat això l'escola continuarà oferint activitats esportives als

xiquets/es, però amb una estructura diferent a la d'aquests anys de Pla Català de l'Esport. Carlos Llarch

Calendari escolar per al curs 2013-2014 3 de setembre: Inici de les activitats del professorat 12 de setembre: Inici de les classes per a tots els alumnes 21 de desembre al 7 de gener: Vacances de Nadal 12 d'abril a 21 d'abril: Vacances de Setmana Santa 20 de juny: Acaben les classes els alumnes 3 de març, 2 de maig i 5 de maig: Dies de lliure disposició aprovats pel Consell Escolar

23


P LÀSTICA

ARTISTES A L’AULA Aquí teniu un tastet d'alguns tallers de plàstica que hem fet durant el curs. No podem mostrar tot el procés d'elaboració però hem escollit les fotos del producte final. S'ha treballat per projectes relacionats amb les festes que hem celebrat a l'escola a més de participar en concursos de dibuix com el de la “Unió de Comerciants de Gandesa” i el del “25è aniversari de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre”. Vam començar amb el projecte d'un mural del Vi que hem pintat a final de curs i hem acabat amb l'elaboració del pas del riu Ebre per Catalunya.

COLORS

S'han realitzat diferents tècniques de dibuix, pintura, reciclatge i modelatge fusionant-les amb la creativitat dels alumnes.

L’EBRE

DIA DE LA PAU

TEXTURES

VIDRIERA

NADAL

MURAL, 25è ANIVER SARI 24

DE LA FESTA DEL V I


CICLE SUPERIOR

TREBALLE M

ENGLISH FESTIVALS

SAINT PATRICK'S DAY Dins al curriculum de l'àrea d'anglès, ens trobem l'apartat de cultura i tradicions. Aquests ens parla de les festes més populars que es celebren als països de parla anglesa, i aquí a l'escola els treballem d'una manera pràctica. Aquest curs, el dia 17 de març, hem celebrat Saint Patrick's Day. San Patrici és el patró d'Irlanda, i els irlandesos fan molta festa. Un tret característic és que es vesteixen de color verd, símbol d'Irlanda i dels trèvols. Aquí a l'escola tots els alumnes també ho hem celebrat vestint-nos de color verd,ballant cançons típiques irlandeses, menjant pizza verda i bebent aigua, també de color verd. Estava boníssim, i gràcies als colorants hem obtingut aquest color verd tan bonic.

25


CICLE SUPERIOR

T REBALLEM

UNA HISTÒRIA DE DINOSAURES A l’any 2165 a Nova York els cotxes volaven. Hi vivia moltíssima gent, més encara que a l’actualitat. Dos científics, en Joan, ros i agosarat pels seus 22 anys, i en Pere, de 35 anys i cabells castanys, estudiaven la història dels dinosaures. Un dia a en Joan se li va acudir que potser si construïen una màquina del temps podien saber més coses d’ells. Es van passar mesos i mesos construint l’aparell. Fins que un dia el van acabar i el primer que van fer va ser ficar una bossa dintre i transportar-la per veure què passaria. Amb l’ordinador ho van comprovar i van veure que funcionava perfectament. L’endemà van anar a la botiga per comprar coses necessàries per viatjar al passat com per exemple: menjar, roba, motxilles ... Quan ja ho tenien tot preparat, van entrar a dins de l’artefacte, el van programar per anar al Triàsic i llavors van clicar el botó. Es van endinsar en un túnel estrany, de molts colors fins que al final van veure una sortida amb un bosc i dinosaures. De cop i volta, va aparèixer una cria d’Euraptor. Els científics la van capturar per investigar-la i saber més coses d’aquells grans rèptils. La transportaven cap a l’aparell quan va aparèixer un Trex que va destruir la màquina. Al veure el que havia passat, se’n van anar corrent cap a una cova ja

que estaven molt espantats perquè no sabien com tornar a casa sense l’aparell. Després d’estar pensant molts dies el que podien fer, en Pere se'n va recordar de la vegada que havien anat a Dinòpolis, on van veure la petjada de dinosaure. Va tenir una idea: consistia en escriure un missatge a l’empremta i esperar fins que la gent del museu veiés el que havien escrit. Com que tenien molta por, van estar tota la nit desperts per si venia un Ceratosaure i també vigilant l’Euraptor. El dia següent van anar a veure si el Trex encara estava però ja havia marxat deixant una gran marca al terra. Damunt d’aquesta petjada van escriure: Auxili! Som els científics Joan i Pere i estem atrapats a l’època dels dinosaures! Que algú ens ajudi! Mentre escrivien al damunt de la petjada, la nota s’anava copiant al museu i uns turistes que passaven per allà ho van veure. Per ajudar els científics, van cridar al detectiu Toni, a veure si podia sal-

var-los. Quan aquell expert va veure allò no s’ho podia creure, així que va cridar a uns científics que coneixia per a que aquests poguessin crear una màquina del temps per retornar el Pere i el Joan un altre cop al present. Els savis científics, que es deien Marta, Pau, Jorge i Malén, eren molt intel·ligents. Van construir una altra màquina que funcionava millor que la primera. Quan la van acabar hi van pujar i rescataren al Pere, al Joan i a la cria d’Euraptor. Finalment, quan tots van estar al present, van fer una gran festa per celebrar que tots estaven bé i que s’havien fet molt amics. Però mentre ells estaven de gresca, van veure la cria molt trista perquè trobava a faltar a la seva mare. Tots es van compadir i van decidir enviar-la un altre cop al passat amb la màquina del temps nova. Pseudònim: Galileo Galilei Categoria B Presentat al concurs de contes de ciència 2013 del CosmoCaixa

C/Mossén Manyà, 2 Tel.: 977 42 05 94 Mòbil: 636 84 11 09 43780 Gandesa 26


ESPAI LI C ta manera es veu la funcionalitat de l'activitat. Per finalitzar la tarda els/les mestres i els alumnes fer la flashmob a ritme de “The bongo song” de Safri Duo i per recuperar forces vam ser obsequiats amb una pasta. Des d'aquí

LA MARATÓ La Marató 2012 va estar dedicada al càncer amb un objectiu molt clar: impulsar la recerca científica per aconseguir que aquesta malaltia sigui curable. Com a cada edició l'escola hi ha participat sota l'eslògan “ els colors del càncer”. Ja que cada càncer es identificat amb un color diferent. La tarda esportiva al camp de futbol va patir un aplaçament per qüestions meteorològiques adverses. El dimecres 14 de desembre els nostres alumnes es van deixar la pell a les activitats del camp de futbol, on havia diferents racons de jocs. Com cada any, cada alumne, voluntàriament, porta un euro per dipositar a la urna ans d'entrar a la zona de joc, d'aques-

RECOLLIDA DE TAPS Ferran té 9 anys de Camarles, és un xiquet amb una malaltia motriu i necessita comprar un elevador d'escala. Per aquest motiu la comunitat educativa ens hem unit a la seva iniciativa amb la recollida de taps de plàstic. La participació ha estat i és un èxit.

SOS AFRICA i GLOBAL HUMANITÀRIA Al llarg del curs s'ha participat amb dos iniciatives en un mateix objectiu la recollida de roba per als més necessitats. Agraïm la col·laboració de la comunitats educativa. donem les gràcies a tots els col·laboradors. El segon acte fou, com mana la tradició, el concert de Nadal a l'església de Gandesa. On es va dipositar la urna a l'entrada d'aquesta. Any rere any els nostres alumnes se superen. En total es van recollir 607,61 euros, 344 al concert i 263.61 al camp de futbol. Moltes gràcies per la vostra participació!!!

LA FAM NO FA VACANCES Aquest darrer mes l'escola col·labora amb la campanya “La fam no fa vacances”. Es tracta d'una recollida d'aliments bàsics per aconseguir que la gent més necessitada d'aquí rebin ajuda alimentària durant l'estiu. L'activitat està promoguda pel Banc d'aliments i Càritas. Gràcies per la vostra participació!!

Per un país de tots, l’escola en català! Davant l'avantprojecte de la nova llei d'educació del Ministerio de Educación el claustre de mestres de l'escola Puig Cavaller,

AFIRMEM •Que considerem l'ensenyament un element clau de país i per això refermem el nostre compromís per una escola catalana, de qualitat, equitativa, que tingui ben present la cohesió social i que tendeixi a l'excel·lència. •Que les llengües no han de ser mai percebudes com un problema, sinó com una oportunitat. Volem que, en acabar els seus estudis obligatoris, l'alumnat de Catalunya sigui, com a mínim, trilingüe. •Que separar l'alumnat de les nostres escoles per raons lingüístiques seria un error pedagògic molt greu que comportaria riscos molt elevats de fractura social.

•Que és al nostre Parlament a qui correspon, d'acord amb les seves competències, dissenyar el model educatiu que es consideri més idoni per assolir els millors resultats i que és al Govern a qui correspon fer complir les lleis del Parlament. SUBRATLLEM • Que l'avantprojecte de la nova Llei d'educació (LOMCE) del ministre Wert és inacceptable a Catalunya. • Que l’avantprojecte de llei esmentat representa una ofensiva global contra la possibilitat d'establir currículums adequats a la nostra realitat.

27

EN CONSEQÜÈNCIA Manifestem el rebuig frontal a aquest projecte de llei (LOMCE) i constatem que la gravetat del moment és màxima. Mai ningú no s'havia atrevit a proposarnos que esborréssim 35 anys d'escola democràtica catalana, avalada i reconeguda com una experiència d'èxit. Demanem al nostre Govern la màxima contundència en la defensa d'un patrimoni pedagògic que hem construït entre tots. Ens comprometem a continuar treballant units amb la tota la comunitat educativa i tots els centres escolars , en defensa de la nostra escola, que és garantia de futur per als nostres joves i per al país sencer.


E SPAI LIC

L’HORA DEL CAFÈ Un curs més l'escola Puig Cavaller, amb la col·laboració de l'AMPA, ha donat continuïtat a l'activitat de l'Hora del cafè. Un espai de trobada entre pare, mares i “experts” en el que podem reflexionar sobre temes relacionats en l'educació dels nostres fill/es en un ambient agradable acompanyat de delicioses pastes i cafès. Les quatre xerrades es van amenitzar un dilluns de cada mes de 15.00 h a 16.30 h. Vegeu la graella adjunta. Aquest curs, malauradament, la participació de les famílies ha estat molt baixa; ja que el nombre d'inscrits a l'activitat no s'ha correspost amb el dels/les assistents. Tot i així, les poques famílies que han participat valoren molt positivament l'activitat. De cara el proper curs caldrà repensar la seva continuïtat.

marbres terra alta

Gran varietat de granits i marbres cuines / banys / façanes / escales / làpides Av. Aragó, 66 - 43780 - GANDESA - Tarragona Tel/Fax 977 42 14 02 - 636 24 25 49 - marbresterralta@telefonica.net

C/Reis Catòlics, 3 43780 GANDESA (Tarragona) Tel. 977 420 657 • Fax: 977 420 974 www.aubanell.com • info@aubanell.com

28


PUNT ED U

PADRINS LECTORS Aquest curs, hem iniciat una activitat amb el alumnes de P5 i Sisè. Es tracta dels padrins lectors, que consistia en què cada alumne de sisè apadrinava un petit alumne de P5 i un cop a la setmana, a l'hora del pati, els hi anava a llegir un conte, o també, els petits lectors llegien un conte dels seus als de sisè. Els alumnes de sisè triaven els contes que fossin adequats per a ells: de la biblioteca, de casa... Ha estat una activitat molt motivadora. Els grans s'ho han pres amb molt d'interès i han exercit la seva tasca amb molta dedicació, els petits d'altra banda, també han estat molt contents amb els seus padrins de sisè. Per Nadal, els petits els hi van regalar una felicitació escrita per ells, i ara al final de

curs, s'han intercanviat unes fotografies de cadascun d'ells amb una dedicatòria.

SETMANA LITERÀRIA 2013 Com ja fa tres anys, durant la setmana de Sant Jordi, des de la Comissió de la Biblioteca també

29

organitzem els jocs florals de la setmana literària. Aquest curs, el tema era el de la “Serena de Gandesa”, i els nostres alumnes han fet dibuixos, poemes, rodolins i còmics sobre el tema. El dia 21 de juny, es reparteixen als guanyadors i finalistes un petit obsequi...un llibre, es clar!!!!!


E NTRETENIMENTS

20 DIFERÈNCIES

JEROGLÍFICS

PROBLEMA DE LÒGICA Un home anava a sortir de casa, però es va tallar el llum. A l’home només li faltava posar-se els mitjons. Se li acudeix agafar-ne uns quants i posar-se’ls després, en un lloc il·luminat. Té tots els mitjons en un calaix, on estan desaparellats 20 mitjons negres i 20 de blancs. Quants mitjons ha d’agafar, per assegurar-se que tindrà un parell del mateix color?

30


FIRMA INVITAD A

Joan Ferré Serrà He rebut amb molt de gust la invitació d'escriure unes paraules per a la revista de l'Escola Puig Cavaller.

D'aquelles hores d'Educació Física en van quedar algunes petjades. Al mes d'abril de 1976, l'equip de futbol del “cole” va quedar campió provincial en categoria infantil i van tenir el premi de participar en unes eliminatòries a Girona, amb els altres campions catalans, més Teruel, Castelló i València. I a la primavera de 1978 els de la quinta del 64 van perdre la final provincial enfrontant-se a La Salle de Tarragona.

A finals del mes de gener d'enguany, em vaig jubilar del meu ofici de mestre. Una part molt important (quasi nou cursos escolars) d'esta vida de docent la vaig dedicar a la vostra Escola (Colegio Nacional, Colegio Público, Col·legi Públic, Centre d'Infantil i Primària, Escola).

Vaig viure el procés de la transició política i de la transferencia de les competències educatives a la Generalitat de Catalunya. I, en conseqüència, la utilització de la Llengua Catalana com a vehicle d'ensenyament. Va suposar un canvi molt gran; tots, o la major part dels mestres havíem estat formats en llengua castellana; ens vam esforçar i vam fer uns cursets per aprendre la llengua durant un mímin de tres anys. Durant un d'estos anys (1982-83), els meus companys em van escollir perquè fos Director de l'Escola.

El fet de que hagués estat l'Escola on més temps vaig treballar (les altres dues, l'Escola d'Horta de sant Joan, i la Saavedra a Tarragona ciutat), me l'han fet vore sempre com la meua escola; val a dir que després ho han estat totes les de la nostra comarca i també l'Institut que, amb molt bon criteri, porta per nom el de la Terra Alta. El primer dia del mes de setembre de 1975 vaig arribar a Gandesa; ho vaig fer en una Escola que poc s'assembla a l'actual: la façana exterior i el passadís del pis de dalt en són uns vestigis. A l'Escola s'hi començava als 4 anys. Hi havia Parvulari, EGB (dels 6 fins els 14 anys: 1r. a 8è). La diferència més gran, però, era la quantitat d'alumnes i, en relació a l'actualitat, els mestres que els atenien. A banda dels xiquets i xiquetes de Gandesa (on estaven inclosos els fils i filles de les famílies emigrants que es guanyaven la vida en la construcció de la Central nuclear d'Ascó), a partir de 6è i fins a 8è, també hi assistien els alumnes de Batea, Vilalba, La Pobla, Corbera, Bot i Caseres. Estos darrers venien des de 1r. d'EGB: al seu poble van tancar l'Escola, que es va reobrir, si no em falla la Memòria el curs 197980. Òbviament hi havia servei de transport i de menjador per als alumnes de fora. Dels mestres que hi treballàvem aquell curs viuen a Gandesa la Teresina Borràs (sempre serà la senyoreta Teresina) i la Pili Ruiz, jubilada fa un parell d'anys.

També es van tranferir les competències en esport escolar i es va crear el Consell comarcal de l'esport. Van acon-

seguir organitzar una fase final del Cross escolar de Catalunya. A Gandesa es van concentrar durant un matí de febrer de 1982 uns centenars de xiquets i xiquetes d'arreu de Catalunya. Vam tenir el goig que un equip de la Terra Alta (les xiques del 68) van quedar campiones de Catalunya per equips. Hi va col·laborar un munt de gent del poble, encapçalats per Josep Vidal (del Darsís), regidor d'esports de l'Ajuntament.

Em va tocar fer classes de Llengua Francesa als alumnes de 6è i d'Educació Física a tota la Segona Etapa (6è, 7è i 8è); també tenia assignada la tutoria d'un dels tres grups de 6è. Sempre he tingut una especial recordança pels xiquets i xiquets d'aquella quinta, nascuts al 1964. He mantingut un bon record i fins i tot una bona amistat amb molts d'ells. Vaig tenir la sort de poder seguir acompanyant-los, amb la Llengua Francesa, l'Educació Física i, a 8è, amb la Història d'Espanya i del món dels segles XIX i XX. Encara alguna d'estes persones se’n recorda de les batusses que vam tenir amb els comentaris del regnat de Fernando VII.

Durant el curs 83-84 vaig participar en el procés de selecció dels mestres que formarien part de la xarxa de Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya. Em van agafar, i fins aquí, durant força anys. Esta, però, és una altra història. El Pinell de Brai, diumenge 9 de juny de 2013. 31


Sortida al Delta de l’Ebre

La farola 22  

Revista de l'escola Puig Cavaller de Gandesa