Page 1

GRAPHIQ magazine

“Därför trivs jag med mitt jobb ” Graphiq stämmer möte med en Art Director

KOMPAGO En reklambyrå med strålande utsikter

Nr 1. 2012 Pris 49 SEK

INSPIRATION

Retrodesign slår tillbaka!

“Jag behöver också vara kreativ” Tryckaren som stormtrivs med sitt jobb

&

a och o inom grafisk design teknik och trender ...och mycket mer


26

Trendigt idag är det grafiska färg- och formspråket med en stark prägel av 50- och 60-talen. Vintageoch retrostilen har gjort en stor comeback de senaste åren. Lär dig använda stilen på rätt sätt.

16

12

2

Kompago, en reklambyrå med fötterna på jorden, med en verklighetsförankring som de hippa Stureplansbyråerna saknar.

Graphiq Magazine Nr.1 2012

redaktionen Ronja Bood, Art Director

Erik Bengtsson, Fotograf

Anah Bergström Copywriter, Webbdesign

Emma Berger, Projektledare

Vi har träffat art directorn Pär. Hur är arbetet som AD? Är det drömmen eller ser verkligheten annorlunda ut? Hur lyckas man i branschen?

Graphiq Magazine Nr.1 2012

3


i bloggarnas vida värld När fantasin tryter och dagen för deadline kryper närmare så söker många designers efter inspiration på världens största informationskälla – internet. Vi på Graphiq har hittat några guldkorn bland de miljoner sajter och appar som finns på marknaden idag, i hopp om att just du ska få nytta av dessa i din alldeles egna designprocess.

www.losttype.com

trend Tokig i typsnitt

bloggen med allt

Vi på Graphiq gillar fonter i alla dess slag. Det hoppas vi att du också gör - I så fall borde du titta in på Lost Type, en blogg späckad med kreativa och moderna typsnitt.

SpoonGraphics är bloggen där du hittar det mesta – olika tips och tricks, tutorials, gratis element till Photoshop och Illustrator och artiklar som kommer inspirera dig till att bli en ännu bättre designer.

Betala vad du vill På Internet finns ett helt hav med sidor man kan ladda ner typsnitt som faller en i smaken. Vissa är gratis, andra inte. Lost Type lägger upp proffsigt designade typsnitt till ett pris du själv bestämmer - och alla dina pengar går direkt till designern. Om du inte vill betala? Skriv bara in ’0$’ i fältet och fonten är din, helt gratis.

En-dags projekt Lost Type startades av designerna Riley Cran and Tyler Galpin, i början var det ett 24-timmars projekt att skapa ett typsnitt. Snart växte detta till att bli världens första ’Pay-what-you-want’-site just för fonter.

..

Ogongodis Om du vill ha en font är det bara att klicka dig fram till just den du vill ha. Du kan sedan se hur fonten ser ut i dess olika former, innan du laddar hem den. Även om du inte kanske letar efter ett speciellt typsnitt, utan bara vill inspireras, så är det värt att titta genom sidan och låta ögat festa på den snyggt utformade layouten och de olika fonterna. Just nu är sidan fortfarande relativt liten, men den växer mer och mer för varje dag, och fylls på med nya, spännande typsnitt.

4

Graphiq Magazine Nr.1 2012

blog.spoongraphics.co.uk

tips eller bara skoj Även om du är ute efter tips för att få fram den där perfekta tonen på din affisch du håller på med, eller om du bara surfar runt på Internet efter något att göra, så är den här bloggen verkligen värd att kika in på.

design som det borde vara Startad år 2007 av Chris Spooner var sidan till en början en personlig blogg om design. Nu, flera år senare har bloggen tusentals besökare dagligen ifrån runt om i världen. Chris Spooner skriver att han ville skapa en blogg där man kan läsa tips, ladda ner gratis godbitar inom design och lära sig ett och annat på vägen utan att lägga ner massvis med pengar på dyra designböcker och utrustning.

ett arkiv smockat med godbitar Letar du efter högkvalitativa penslar och dylikt för Photoshop eller Illustrator så har du kommit rätt – bloggen har ett helt arkiv med olika penslar, texturer m.m som är helt gratis att ladda ner och leka med. Eller så kanske du undrar hur man får till en snygg filmaffisch till Halloween? Samma sak här, det finns en mängd olika tutorials som tar dig genom processen ifrån ett blankt papper till färdig produkt, steg för steg. Som om inte det vore nog finns det hundratals artiklar om olika element inom design, allt som du kan tänkas önska dig om du letar efter inspiration till ditt nya projekt. Helt enkelt en underbar blogg som är värd att trilla in på i tid och otid.

Graphiq Magazine Nr.1 2012

5


hitta rätt i appdjungeln ADOBE PHOTOSHOP EXPRESS

Photoshop fast i fickformat – PS Express gör dina mobilbilder snygga när du är trött på filtrern som finns på Instagram. Den här smarta lilla appen erbjuder några av Photoshops basfunktioner – direkt i din smartphone. Du kan antingen ta en ny bild eller välja en existerande, som du sedan ändrar efter ditt behag. I den här gratisversionen så finns det bland annat brightness/contrast och hue/saturation, en rad med olika effekter (ungefär som filtrern på Instagram) samt olika borders och ändringar som sketch och sharpen.

Många av effekterna och de olika ändringarna man kan göra är dock inte gratis, dessa har ett litet plus uppe i högerkanten på ikonerna, så titta noggrant efter vad du vill göra innan. Men appen duger bra till enkla och snygga ändringar. När du helt enkelt vill göra dina mobilbilder lite snyggare utan att behöva överföra dem till din dator och sedan öppna ett bildhanteringsprogram. Det är definitivt en app som man borde ladda hem och prova, och den är kul att dra fram och leka med sina gamla kort när

man sitter på bussen och har tråkigt. Tycker man om den finns det alltid möjlighet att för några kronor ladda hem mer avancerade och roligare effekter och funktioner som tillägg till gratisversionen. Helt klart en app som borde testas av alla som är intresserade av design!

WHAT THE FONT!

Har du sett en affisch, ett magasin eller en skylt ute på stan och undrat vilket typsnitt de har använt? Med denna app så behöver du inte undra längre. WhatTheFont är en gratis app som borde finnas i varje designers smartphone. Idén är simpel men genial. Du tar helt enkelt ett kort på texten du vill veta typsnittet på. Enklast är att ta en bild på ett ord ifrån texten, gärna med en enfärgad bakgrund, med din smartphone. Sedan klipper du ut det enskilda ordet, försök att vara så noggrann som möjligt. Efter det så bearbetar appen ordet, bokstav för bokstav. Har du en tydligt bild av ordet ifrån början så hjälper det mycket för appen att analysera vilken bokstav det ska vara. Det är dock lätt att ändra på när du har kommit till ’Check Chars’. När du är nöjd så är det bara att identifiera fonten, så får du fram en lista över olika möjliga fonter som liknar det du har hittat. Självklart är appen väldigt känslig, och det fungerar inte alltid som man vill. Försök att ta ett så bra kort som möjligt, nära, tydligt och gärna på en platt yta. Ska du till exempel försöka hitta typsnittet på en burk eller flaska kan det bli svårt. Såklart kan inte appen alla världens typsnitt, men den är duktig på att hitta liknande det du söker. I övrigt är det en rolig app att ha, främst så är det kul att kunna identifiera olika typsnitt genom att bara ta kort på dem, så du slipper sitta och scrolla genom hundratals typsnitt för att hitta något liknande mot inspirationen framför sig.

trend

Det finns over tre hundra tusen appar ute pa marknaden idag. Apples App Store leder marknaden med ungefar tva hundra tusen av dessa. Nast efter kommer Android Market av Google. Bara ifran AppStore har det laddats ner ca fyra miljarder appar sedan dess start. Medelpriset for en app ligger pa tre dollar. Källa: http://graphicdesign.about. com/b/2010/07/22/app-happy.htm

“... några av Photoshops basfunktioner - direkt i din smartphone” 6

Graphiq Magazine Nr.1 2012

Graphiq Magazine Nr.1 2012

7


a och o inom grafisk design trend

1

oh! mai mai! 1

Gratis! Läckert, kul och lekfullt.

2

Kolla in den sköna hemsidan och ladda ner fonten på www.ohmaimaifont.com

3

Skapat av den fantastiska Art Director och designern Jorge Artola

2 ribbon “Att bestämma typsnitt är lite som att välja en outfit. “ 8

Graphiq Magazine Nr.1 2012

1

Gratis! Annorlunda och retromodernt.

2

Tanka typsnittet, läs mer och inspireras på www.grayhood.com.

3

Skapad av Grayhood, design & illustration.

3 Mission script 1

Gratis!

2

Häpnas av flera av hans typografiska verk på www.amestedmondson.com

3

Skapat av en amerikansk student, James T Edmonson.

FONTS - TO PICK För många kan uppgiften att välja ett bra typsnitt vara en förbryllande process, det verkar finnas oändliga valmöjligheter. Från de konventionella raka typsnitten till den snirkliga, lekfulla stilen. Att välja rätt typsnitt är en blandning av fasta regler och din fria intuition och tar år av erfarenhet att utveckla en känsla för. Nu ska vi presentera fem riktlinjer för att välja och använda bra typsnitt, luta er tillbaka.

DRESS FOR THE OCCASION Ett vanligt fel som många nybörjare gör är att de väljer typsnitt som de väljer musik. De bedömer vad som är unikt och särskiljande och uttrycker deras särskilda estetiska smak, perspektiv och personliga bakgrund. Det är vara ett ganska problematiskt tillvägagångssätt eftersom allt för stor vikt läggs på individualitet, vilket oftast inte är det man söker när man gör ett grafiskt jobb åt någon annan. Visst funkar det för en 16-årig flicka som ska göra sin första bloggdesign men vi vill sträcka oss längre än så. Att bestämma typsnitt är lite som att välja en outfit. Utan att såga något speciellt typsnitt kan man gå efter principen att det, precis som med kläder, finns typsnitt som är användbara och lämpliga för många olika situationer. Det finns en skillnad mellan typsnitt som är uttrycksfulla och eleganta kontra de som är mer lekfulla, snirkliga och ibland lite barnsliga. Vårt jobb är att försöka hitta rätt balans för tillfället. Hela den här grejen med att “välja vad som är lämpligt” är ju inte så sexigt och kul koncept men det är faktiskt något som man bör hålla sig till för att nå ett proffessionellt resultat.

de i fack som “stiligt”, “sött”, “mysigt” och så vidare. På samma sätt delar man mentalt in typsnitt i olika grupper och familjer. Vi väljer inte samma typsnitt när vi ska designa något för kommunen som för julkort eller ett sextonårsdisco.

DON’T BE A WIMP När man har lite koll på de olika familjerna och har blivit lite duktig på att välja rätt stil så är det dags att lära sig hur man ska mixa och matcha, och om man ens ska mixa och matcha över huvud taget. Nyckeln är att hålla sig till två eller ett fåtal olika typsnitt när man gör en layout för någonting. Det är dumt att välja många typsnitt, speciellt om där är ganska lika varandra. På så vis når man ett enhetligt uttryck vilket är viktigt för att det ska se proffsigt ut. Det är viktigt att hålla skillnad på motsvarighet och kontrast och vara tydlig när man designar. För att ta ett exempel så är Helvetica ett typsnitt som vi många kan relatera till och den lite mesigare motsvarigheten Devanagari Sangam som kanske också är snygg, men tillsammans skulle de ta ut varandra då de är så lika. Bättre hade då varit att komplettera med typ Georgia som är tjockare och har serifer.

Principen är alltså “lagom är bäst” eller “less is more” då en häftig, annorlunda font kan göra ett bra jobb kombinerat med neutrala och raka typsnitt.

RULE NUMBER FIVE “There Are No Rules”. Seriöst, kolla omkring och du kommer kunna se läcker typografi som brutit mot alla regler ovan, men för att referera till vår “outfit-princip” så finns det inte heller några skrivna regler för hur vi ska klä oss, men prova själv att dra på dig en pumpadräkt på första daten så får vi se vart det landar.

A LITTLE CAN GO A LONG WAY Nu har du förmodligen fått nog av konservativa och tråkiga regler som vi har bjussat på i den här artikeln. Visst kommer det tillfällen då man vill ha lite personliga och kreativa typsnitt att jobba med, men vad du än gör – överdosera inte! Håll dig till rubriker och kanske något kort citat.

KNOW YOUR FAMILIES Precis som att olika typer av kläder kan uttrycka en viss känsla, stil så placerar vi

Graphiq Magazine Nr.1 2012

9


Recension:

BENQ TFT G2750 trend

En laptop har många fördelar, men om du vill ha en som är smidig att ta med sig är det skärmstorleken som blir lidande. Ett sätt att till viss del kompensera det är att ha en extern skärm som du kopplar till datorn när du inte är på språng. Vi har testat skärmen BenQ TFT G2750, en tjugosjutumsskärm från den taiwanesiska skärm-, projektor-, och kameratillverkaren BenQ. Skärmen är den billigaste i sin storleksklass som vi kunde hitta, priset ligger på c:a 1900 kronor och frågan är om du får vad du betalar för. Bland det viktigaste när du väljer skärm är upplösningen, och G2750 har lite snålt tilltagna 1920 x 1080 pixlar, det vill säga full HD-upplösning. Det går bra på en fyrtiotvå tums-TV som du tittar på från några meters avstånd, men på tjugosju tum från några decimeters håll blir det lite väl grötigt. Färgerna är bra när du väl lyckats ställa in skärmen. Det var svårt att få bra kontrast utan att skärmen blev antingen för ljus eller för mörk, och den kommer inte upp i världsklass. Jämfört med min macbook som står bredvid så blir färgerna aldrig lika klara och för det

10

Graphiq Magazine Nr.1 2012

priset går det inte heller att jämföra Som avlastningsyta, eller rättare sagt ersättningsyta för laptop-skrivbordet blir det dock en markant skillnad när jag har mer än dubbelt så mycket yta att arbeta med. Det går att ha två eller till och med tre program uppe samtidigt utan att något blir för litet för att arbeta i, se bara till att du har tillräckligt med RAM-minne. Några småsaker som jag har stört mig på är förutom att det är svårt att ställa in ljus och kontrast är till exempel att när skärmen startar kommer en startskärm med lite info om BenQ eller något liknande, man orkar aldrig läsa ändå, som man hinner tröttna på flera gånger om under de få sekunder man väntar på att den ska försvinna. Dessutom kommer en ruta med vilken bildkälla skärmen använder varje gång den varit i sleep mode. Sammanfattningsvis är det en skärm som är värd sina pengar men inte mycket mer. Tipset skulle istället vara att köpa en tjugofyratumsskärm med samma upplösning och därför få en högre pixeltäthet och klarare bild. Dessutom är en tjugofyratumsskärm billigare.

GODA NYHETER! Är du sugen på något gott, som samtidigt är en överraskning och en teknikpryl i ett? Nej jag pratar inte om ”kinder-ägg” utan om mentos. det lilla röret med frukt- eller mintpastiller går nämligen att använda som penna till en pekskärmstelefon eller läsplatta. Så istället för att gå och köpa en dyr specialanpassad penna får du för en billig penning något som är både ett arbetsredskap och fikapaus i ett.

Graphiq Magazine Nr.1 2012

11


reklambyrån stor bild, rubrik, ingress

.. FALTET

förena och fläta samman Kompago, en reklambyrå med fötterna på jorden, med en verklighetsförankring som de hippa Stureplansbyråerna saknar. Därför konkurrerar småstadsbyrån Kompago ut de andra, Jönköping leverarar.

12

Graphiq Magazine Nr.1 2012

Graphiq Magazine Nr.1 2012

13


“Kreativitet skapas när tankar krockar” Efter en blåsig vandring över Munksjöbron är vi framme, Kompagos lokaler ligger precis vid munksjöns strand, i ett magasin nära spira. Vi ska strax träffa Pär som är VD för företaget. Förväntansfulla kliver vi över tröskeln och det första vi möts av är en ljust luftig lokal med inbjudande mordern stil, väggarna pryds av hyllor med böcker, reklam och inspiration. Allt i äkta reklambyråanda. Vi kikar snabbt in i fikarummet och ser bland kaffekoppar och stolar en förvånansvärd avstickare i form av ett pingisbord,och vi inser att det förstärker vårt första intryck av inbjudande trivsel. När vi blir visade att slå oss ner i soffan och sackosäckarna för att vänta på Pär möts vi av nästa stora intryck, en magnifik utsikt över Munksjön, en utsikt man inte kunde drömma om fanns på någon arbetsplats. Då vi sitter där och beundrar dessa ovanliga lokaler blir vi bjudna på rykande varmt kaffe. Atmosfären här känns riktigt avslappnad och trevlig, trots den lysande modernt inspirerande stilen. Här finns inte alls den stela ton som kan finnas på många andra företag, på denna arbetsplats går det inte göra något annat än trivas, det känns. Så dyker Pär upp och vi blir visade in i ett rum där vi slår oss ner kring ett runt träbord, vi börjar lite staplande förklara vilka vi är, men snabbt så släpper nervositeten och efter några första frågor flyter allting lätt på. Vi får ett långt trevligt samtal med Pär, som berättar med stort engagemang allt vi vill ha reda på. Kompago kommer från det latinska ordet ”compago” som betyder förena och fläta samman, men valet var lätt då de satte ett K framför istället för C. Reklambyrån vill att K:et ska stå för ”kompisar och kommunikatörer” Kompisar som lyssnar och vet vad vi behöver, kommunikatörer utöver det vanliga. Här jobbar 14 anställda

14

Graphiq Magazine Nr.1 2012

på olika poster. De jobbar med allt från globala jättar till små nystartade företag här i trakten. Exempel på kunder de har är A6 center, landstinget i Jönköping och skruvjätten BUFAB. Till skillnad från andra byråer satsar Kompago på helhet, de möter kundens behov hela vägen och kan lyckas bättre på det sättet menar de. Därför är det många som väljer just dem. För vad som är vanligt idag är att olika byråer satsar bara på en del, bara webb, bara design osv. Risken då är att processen blir väldigt ”avhuggen”, mindre sammanhängande och information tappas mellan leden. När frågan ställs om hur processen ser ut från förfrågan till färdig produkt får vi svaret att inget uppdrag är det andra likt, men det finns fyra pelare som Kompagos verksamhet bygger sin grund på. Den första är varumärkesarbete, eller varumärkesgrund som vi senare kommer fram till att man kan kalla det. Det innebär att du går in på djupet av företaget du jobbar med. Vad vill de? Vad står de för? Du lägger alltså en grundläggande bedömning av företagets behov och gör analyser på de resultat du får fram. Hur ser företagets DNA ut? Företagets personlighet är det du vill åt. Detta kan du få fram genom att intervjua anställda och kunder, göra omvärldsanalyser och annat. Du vill hitta något unikt att bygga på, så kallade ”uspar”(unique selling points) och kärnvärden som gör att företaget kan sticka ut och skaffa kunder. Vissa tycker denna del är av mindre värde. Men Pär vet motsatsen. Det är ofta den del som är viktigast och utgör kärnan till framgång. För du kan ju inte hitta något utan att veta vad du letar efter, eller hur? Pelare nummer två är själva reklamarbetet. Direktreklam, broschyrer, radio, tv, tidningar och sociala medier. Alltså det faktiska hantverket bakom de

produkter vi ser på bussar och läser i tidningar. Sociala medier är en nykomling som är väldigt effektivt. PR som står för public relations är den tredje huvuddelen. Det är den del av arbetet som ska bidra till att kunderna blir omskrivna och omtalade i tidningar, press och bloggar så befolkningen vet att de finns, helst på ett positivt sätt såklart. Del fyra är den modernaste delen som har växt sig stor under de senaste 10 åren, och fortfarande växer snabbast. Vi menar såklart digital kommunikation. Dagens webbsidor, internet och sociala medier har en enorm kraft att nå ut till den stora massan och det blir viktigare och viktigare för reklamen att finnas där då omvärlden datoriseras. På en reklambyrå är det A och O att jobba i team, Pär beskriver människans tankar och kreativitet som en rännil av vatten, som bara rinner iväg om den inte fångas upp av en annan ränna. Det är när tankar krockar som kreativitet skapas och storslagna idéer blir till. Ensam är man begränsad till sina egna tankar – ta hjälp av varandra. En normal grupp på Kompago består av flera olika poster. En projektledare behövs som leder gruppen och håller den samman. Det är dennes uppgift att se till att alla håller sig inom ramarna, att samarbetet fungerar och att allt flyter på. Projektledaren är även ytterst ansvarig för kundkontakt. Copywriter är nästa person i ledet och är den person som ansvarar för text. Ofta är detta en person som har rikligt med idéer. Idéer som alla i gruppen kan nyttja till sina egna delar, återigen: sammarbete ger bättre resultat! Gruppen består även av en art director som kan förkortas AD. AD:n är ytterst ansvarig för den kreativa processen och det kreativa resultatet. Förr var vanligt att

.. FALTET AD:n tog hjälp av grafiska formgivare och originalare för att ta fram bilder och layout. En AD nuförtiden gör ofta allt detta själv. Sist men inte minst att nämna är web director och webbutvecklare. Dessa ska ansvara för struktur och funktion på webbplatser och dylikt. Alla ovan nämnda personer jobbar i ett team, där man hjälper och inspirerar varandra för bästa resultat. Livet är dock inte alltid en dans på rosor i reklambranschen, med tiden har det blivit hårdare och hårdare på marknaden och branschen som är väldigt styrd av konjunkturer förväntas nu gå in i en nedåtgående period. Jobb försvinner och konkurrensen ökar. En stor faktor som gjort livet svårare för våra reklambyråer är våra älskade sociala medier. Plötsligt räcker det med några timmars jobb för att nå ut till flera miljoner människor. En enkel text och logotype räcker för att få massvis facebookanvändare att vända på huvudet, och plötsligt står reklambyråerna där med händerna tomma. Att göra en Facebooksida för sitt företag tycker många är enkelt att göra själva och reklambyråerna är inte lika attraktiva som förut. Pär berättar även hur det är att vara en reklambyrå i en småstad som Jönköping. Han uttrycker att det är en fördel snarare än en nackdel. Här är lugnare tempo och mer jordnära. En byrå utanför storstadshetsen har lättare att förankra sig i verkligheten än en hipp Stureplansbyrå. Samtidigt har de möjlighet att sätta lägre priser än i Stockholm vilket leder till att de kan konkurrera ut andra som har högre priser.

Graphiq Magazine Nr.1 2012

15


VÄRLDEN GENOM EN ART DIRECTORS ÖGON

.. FALTET

På sin ståtliga reklambyrå ser vi Pär sitta inne i ett konferensrum, nyfiket ser vi oss omkring. Stora Macskärmar glänser i solljuset som de enorma fönstren släpper in, och överallt syns kända varumärken som är tydligt att personalen här har designat. Jo, vi drömmer fortfarande om att bli art directors, bara lokalen styrker vår åsikt ytterligare. Riktigt hemska historier måste han berätta om vi någonsin ska ändra oss, det är ett som är säkert i alla fall. Per kommer ut ur dörren och snabbt blir vi visade in i samma konferensrum han tidigare hade möte i. Vi sätter oss bekvämt tillrätta och äntligen ska vi få svar på våra frågor.

Dagen till ära ska vi få träffa Pär, art director på reklambyrån Kompago. Att vara AD, den kreativa ledaren, är drömmen för många i den grafiska branschen. Alla vill vara med i den skapande processen, det är roligt och lockar. Människor världen över utbildar sig i åratal, i hopp om att en dag få se sin dröm gå i uppfyllelse. Men hur är det egentligen för den människa som verkligen har lyckats få detta som sitt yrke? Är det drömmen eller ser verkligheten annorlunda ut? Hur lyckas man?

16

Graphiq Magazine Nr.1 2012

Hur är ditt yrke i allmänhet, kan du beskriva det i grova drag? Som art director är det tänket bakom designen som är det viktigaste, det är inte alltid jag är med och tekniskt skapar delarna i t.ex. en reklamaffisch. Jag är den som bestämmer helheten, det är på grund av vad jag har tänkt och vilken känsla jag vill att affischen ska uttrycka blir resultatet som det blir, börjar Pär berätta. Han tar fram två vinboxar för att förklara vad han menar. Båda förmedlar samma budskap, och har samma stil, men ser ändå olika ut. Pär har varit med i själva idéarbetet, medan hans kollegor har gjort själva arbetet med framtagningen. Tydligen har dessa 2 varit med i en tävling och kommit 1a respektive 2a, så snart får vi se en av dem ute på marknaden. Spännande!

Hur trivs du med ditt yrke? Jag trivs verkligen med mitt yrke, fortsätter Pär berätta. Sen finns det ju såklart roligare och tråkigare saker. Det jag gillar bäst med yrket är att få göra saker som syns, du får se resultatet och andra ser det med, det är kul! Tråkigare är att göra saker som är business to business. Du kan ha gjort ett jobb hur bra som helst, men det är aldrig någon som ser ditt arbete.

barn är att de ofta får gaser. Produkten som skulle hjälpa mot det var en plasttratt man stoppade upp i rumpan på bebisen. Och hjälp, hur marknadsför man en sån grej utan att göra det motbjudande? Men vi lyckades tillslut, så logotypen blev en skunk och produkten fick namnet Windy, passande nog! Beskringningen på produkten här i Sverige blev ”fispip för småfisar”, haha! Vilken grej ...

Vad krävs det för utbildning? Det är väldigt varierande, en kollega har examen från Royal College of Art i London, vissa andra kommer från högskoleprogram, som inriktat sig på grafisk design. Andra har ingen utbildning alls utan är självlärda. En sådan är jag, säger han och skrattar.

Kan du beskriva mötet med kunden? Och hur ser den relationen ut? Som AD ska man ha viss kundkontakt, det är viktigt tycker jag, så du vet vad kunden vill. Vissa företag har bara projektledaren till detta men då blir det lätt missförstånd och info tappas på vägen. Det är viktigt att lyssna på kunden för det är ju denna som betalar uppdraget. Men får jag en idé från kunden som jag absolut inte tycker fungerar säger jag det. Vägrar kunden lyssna på mig då och ska mot förmodan ha igenom sin ide, ber jag dem vända sig till någon annan. För det är viktigt att du gör något du står för. Även om det är kunden som betalar. Pär lutar sig tillbaka och tittar mot sina kollegor. Snart är det dags att avrunda och vi är nöjda med vår nyvunna kunskap. Ett intressant yrke, med mycket personlig charm. Då man jobbar med människor kan allt hända! Så avskräckta det blev vi definitivt inte. Drömmarna lever minsann kvar. Med den insikten avslutar vi samtalet med några fraser och lämnar reklambyrån med huvudena fulla av inspiration.

Är det viktigt att vara kreativ? Det är viktigt, säger Pär och ser fundersam ut. Men minst lika viktigt är det att kunna hålla sig inom ramarna. Det är inte alltid så fritt som man tror, kunder har önskemål, även arbetsplatsen har det, och du har ett team att ta hänsyn till och lyssna på. Men inom ramarna får du vara hur kreativ du vill! Viktigt att komma ihåg är att samarbeta då det ofta ger bättre och mer idéer. Roligaste uppdraget du har haft? Det finns många roliga jobb, säger Pär och ler. Ett jag minns extra väl är då jag skulle ta mig an ett läkemedelsföretag, de ville ha hjälp med en produkt som skulle hjälpa bebisar med kolik. Problemet för sådana

Graphiq Magazine Nr.1 2012

17


vettertryck

.. FALTET

Det stora småstadstryckeriet Vettertryck som ligger i Huskvarna, Jönköping har sedan ca 50 år tillbaka levererat produkter av kvalité i högklass. Med tryckare som är vana att lösa problem på ett kreativt sätt så tacklar de både stora och små företag.

hur luktar australien liksom?“

Bussen stannar efter vår 20 minuter långa resa, vi går av en hållplats innan Huskvarna centrum. Efter en stunds förvirring ser vi den orange-blå skylten med Vettertrycks logga på. 20 minuter tidiga trillar vi in genom dörren och ser framför oss en mängd med affischer i olika stil och form. Hedersplatsen har HV71:s SM-guld affischer. HV71 är gudar i Jönköping, Vettertryck verkar tydligen tycka detsamma. Leende kommer Joel ut från fikarummet, han hälsar oss varmt välkomna och under lättsamma former börjar vår rundvandring. Joel börjar berätta att utvecklingen har varit brant och branschen har gått från att vara ett hantverksyrke, som krävde mycket fingertoppskänsla, till att vara ett industrijobb där kundernas återkommande fråga är “kan du leverera imorgon?” Vettertryck har varit med i femtio år och fått uppleva utvecklingen från den tid då man för hand fick sätta ihop exempelvis en bok genom att pussla samman bokstav för bokstav inför trycket. Resultatet av detta kunde man som kund få vänta på ett helt år. Idag ser processen annorlunda ut och börjar där reklamvärlden kommer i kontakt med tryckeriet, prepress. Dokumentet går igenom en korrigering där typsnitt och bilder kontrolleras och Henrix egna färgprofil läggs på. Till detta har de 4 datorer och en gubbe, det behövs säger Joel, för han har inte varit med om att en fil skickats in utan ett

18

Graphiq Magazine Nr.1 2012

enda fel. Alla gör fel, även de professionella. Då de skickar tillbaka den färdiga filen för godkännande av kunden, ska dokumentet helst kontrolleras av sju personer så allt stämmer in i minsta detalj. När man är nöjd i detta steget är nästa del i processen: CtP – Computer to Plate. Vettertryck använder sig alltså av offsetmetoden som är en tryckmetod där stora plåtar stämplar de fyra färgerna cyan, magenta, yellow och keycolor(svart), vilket skiljer dom från ett tryckeri som jobbar med digitaltryck. Detta gör att det blir en hög startkostnad, men det lönar sig i längden i då varje enskilt tryck blir billigare, samt att kvalitén blir högre. Vi blir visade in i den stora hallen, där alla tryckmaskiner står. Den största tryckmaskinen är enorm och trycker svart, cyan magenta och gul i olika steg, denna maskin kan även trycka en extra färg som guld, silver eller en speciell ton, tex Findus speciella röda. I denna industrihall ser vi pallar med papper och högar med halvfärdiga trycksaker, allt i äkta tryckerianda. Limmets doft blandar sig med färgdoften och ljudnivån är bullrig, det märks att de har att göra. Medans vi står och känner in miljön berättar Joel om sina kunder, han får alla möjliga uppdrag. En gång ville en kund ha en låda som doftade Australien. Hur luktar Australien liksom? Så han ringde runt och

fick tag på en lack, som en leverantör tyckte luktade Australien. Om det gjorde det eller ej är en fråga som troligtvis aldrig kommer bli besvarad, men kunden var nöjd. Så att hans jobb är kreativt är det inget snack om. När pappren fått sin färg och lack är det dags att vika. Inga former är omöjliga att vika påstår Joel, vill kunden ha en låda, väska eller en 8 sidig broschyr går allt lika bra, det är kreativiteten hos tryckeriet och kunden som sätter gränser! Sedan limmas, häftas eller sys resultatet ihop, och trycksakerna är färdiga att skickas ut till kunden. Vi frågar Joel om han trivs med sitt jobb, och svaret blir ett solklart ja. Det märks att han gör det, för det riktigt lyser om honom, när han som avslutning visar upp broschyrer och trycksaker de gjort i alla möjliga olika färger och former. Vi får känna på produkter som har gummilack, är vikta som pappersväskor och produkter som har guldfärg. Riktiga kvalitetsprodukter, det kan man se på flera meters avstånd. Efter denna lyckade rundvandring är vi mer än nöjda och glada över allt nyttigt, och onyttigt, vi har lärt oss och fått reda på om tryckbranchen. Att ett tryckeri kunde göra alla så upprymda och glada trodde jag inte var möjligt. Men det gick, och fulla med nya erfarenheter klär vi på oss och går sakta mot bussen.

Graphiq Magazine Nr.1 2012

19


indesign: format- och textmallar

GRAPHIQs GUIDE 1

2

20

Graphiq Magazine Nr.1 2012

3

Graphiqs guide till en enklare layout - Hur du arbetar med formatmallar i InDesign och därmed jobbar mer effektivt och sparar massvis med arbetstid. Med formatmallar menas att behöver du bara göra en ändring i mallen du har gjort, så rättar sig alla sidor i ditt dokument som du har applicerat mallen efter detta. Denna teknik är suverän när det kommer till att t.ex. göra automatiska sidnummer samt en kontinuerlig fram- och baksida, som vi ska göra i detta exempel.

Öppna ett nytt dokument i InDesign. Vi har använt oss av CS6, men i detta fallet spelar det ingen roll om du använder en äldre version. Välj ’Facing Pages’ och 4 sidor, du behöver inte ändra på de andra alternativen, så länge du ser till att sidorna är i porträtt (alltså inga liggande sidor). När du har gjort detta tittar du i den högra panelen på din skärm. I standard workspace för InDesign ligger fliken ’Pages’ överst. Annars går du in på Window->Pages för att få fram denna. Nu ska detta se ut som på bilden. Lägg märke till att över sidorna ligger något som heter ’A-Master’. Du ser att dina 4-sidor har ett litet ’A’ i kanten. Detta betyder att de kommer ta efter A-mallen. Vi ska göra en framoch baksida som hänger ihop, så vi ska ändra så att sitta 1 & 4 (första och sista sidan) följer en annan mall, nämligen B.

Nu ska vi göra en ny formatmall. Enklast är att högerklicka nära ’A-Master’ och välja ’New Master’. Då får du upp detta fönster. Du kan kalla din nya formatmall för vad du vill, men i detta fall så låt den heta ’B’. Se sedan till att ha 2 sidor, eftersom vi ska göra en överlappande fram- och baksida. Om alternativet ’Based on Master’ står på ’A-Master’, ändra det till ’[None]’. När du är färdig tryck ’ok’. Nu när du tittar i ditt ’Pages’ fönster kommer du se en ny formatmall som ligger under ’A-Master’, denna kommer heta ’B-Master’. Har du gjort rätt så kommer denna vara på två sidor, istället för en.

inspiration Sedan så behöver du applicera B-mallen till de sidorna som du vill ska rätta sig efter denna, i detta fall sida 1 och 4. Välj dessa i ’Pages’-panelen och högerklicka. Välj sedan ’Apply Master to Pages’ och välj sedan ’B-Master’ till sida 1 & 4. Har du gjort rätt så kommer dessa sidor nu visa ett litet ’B’ i kanten istället för ’A’. Nu ska vi ändra i B-mallen. För att göra detta dubbelklickar du på ’B-Master’, som ligger ovanför dina sidor, under ’A-Master’. Du får nu upp ett spread på två sidor som är din tomma formatmall. När du ändrar något i dessa två sidor så kommer alla sidor med suffixen ’B’ att ändra sig till detta.

4 Vi ska ju göra en fram- och baksida på dessa sidor, den högra sidan kommer vara framsidan och den vänstra baksidan. Tänk dig att du lägger en bok med innehållet neråt mot bordet så förstår du. Infoga en bild som är stor nog att täcka båda sidor (Cmd+D för mac och Ctrl+D för PC) och lägg den över uppslaget. Nu borde ditt uppslag se ut ungefär som till vänster.

Nu kan du enkelt se att alla sidor med ett litet ’B’ i kanten har ändrat sig efter justeringen du gjorde i din B-Mall! Notera också att ditt mittuppslag ligger fortfarande tomt eftersom du inte har gjort ändringar i varken A-Mallen eller i självaste dokumentet.

5

OBS! Det är viktigt att förstå att ändringarna du gör i din formatmall kommer ligga som underlag för de sidorna som är applicerade till just denna. För att göra enskilda ändringar i layouten, som t.ex. texter och bilder, så går du tillbaka till dina sidor och gör ändringar där.

Då var det färdigt! Klicka på View->Screenmode->Preview så ser du hela ditt dokument. Du kan alltid göra fler formatmallar för olika sidlayouter när du jobbar i ditt dokument. En väldigt bra sak att använda detta för är att göra sidnumreringar för ditt dokument. Hur man gör detta går vi genom i framtida nummer av Graphiq.

Graphiq Magazine Nr.1 2012

21


4

Så nu har du gjort en snygg layout till din tidning eller magasin, och fått texten du ska använda. Nu gäller det att fixa till texten på ett snyggt sätt - och det tar ju tid. Eller? Med färdiga textmallar så kan du lätt ändra stora mängder text utan att anstränga dig. Graphiq visar dig hur.

1

Du kan använda samma dokument som i föregående guide, eller göra ett nytt, det är upp till dig - Så länge du har ett uppslag på två sidor att arbeta med. Gör en textruta som täcker båda sidorna, med två kolumner på varje sida (4 textkolumner totalt). Fyll med utfyllnadstext (Type->Fill with Placeholder Text). Nu ska du ta fram dina textmallar, de brukar redan ligga en flik som heter Paragraph Styles i den högra spalten. Gör det inte det, gå in på Window->Styles->Paragraph Styles. Just nu är din brödtext i formatet [Basic Paragraph]. Vi ska göra en ny textmall, så klicka på den lilla ikonen bredvid papperskorgen som heter Create new style (se bild 3).

inspiration När du är klar kommer din text se ut ungefär såhär, och ha tre stycken olika textmallar. En för brödtext, ingress och rubrik.

5 2 Det kommer hamna en ny textmall under [Basic Paragraph] som heter Paragraph Style 1. Dubbelklicka på den så får du upp detta fönstret. Gå in på fliken Basic Character Formats och döp om textmallen till ’brödtext’, samt ställ in den på Calibri i storlek 11 pt. Klicka på ’Ok’. Tips! Se till att den lilla lådan som heter Preview är ifylld, så kan du direkt se vad du håller och ändrar lite senare. Just nu syns ingenting - Men markera hela din text och klicka sedan en gång på ’brödtext’-mallen i dina textmallar. Ser du hur allt ändrade sig? Bra! Nu gör vi en ingress och rubrik med samma metod.

3 Klicka på Create New Style för att skapa en ny textmall. Denna gången titta på fliken General så ser du ett alternativ som heter Based On. Om den står på [None], ändra den till ’brödtext’. Detta gör att din nya textmall kommer baseras på din förra mall, ett bra trick om du gör många olika textmallar. Upprepa vad du gjorde i förra steget, fast döp denna textmall till ’ingress’ samt välj fetstil och 12 pt på texten istället, så vi tydligt ser skillnad på brödtext och ingress. Innan du stänger ner, gå in på fliken Drop Caps and Nested Styles. Under alternativet Drop Caps välj Lines: 1 och Characters: 2. Nu får du en stor bokstav som inleder ingressen på ett roligare sätt. Nu gör du likadant för att skapa din rubrik. Den kan se ut hur du vill, se bara till att göra en ny textmall!

22

Graphiq Magazine Nr.1 2012

Det sista vi ska göra innan vi är klara är indrag i brödtexten. Indrag är ett snyggt sätt att ’bryta av’ stora mängder text. Klicka fram alternativen för din textmall ’brödtext’ igen. Gå in på fliken Indents and Spacing. Under alternativet First Line Indent välj 5 mm. Det behöver inte vara så mycket, utan det är bara för att du ska se indragen tydligt. Du kan själv ändra efter vad du tycker passar för din layout. Klart! Nu har du layoutat en text på ett enkelt och smidigt sätt, och om du vill ändra dig senare så görs det enkelt inne i textmallarna.

Den stora frågan återstår: Varför göra såhär? Det är ju mycket enklare att bara ändra texten uppe i verktygsmenyn. Självklart går det också att göra så. Men om du har ett större projekt att arbeta med, som t.ex. en tidning på 50 sidor, så är det ett måste att använda textmallar när man jobbar. Tänk dig själv: Du ändrar dig och vill ha brödtexten i 8 pt istället för 9 pt. Då måste du gå in och ändra varje brödtext, sida for sida... Istället för att bara ändra en gång i din textmall; och vips så ändrar sig alla 50 sidor.

Hoppas att du fick nytta av var InDesign Guide: Format och Textmallar. Nasta gang gar vi genom swatches och farger i InDesign och hur de ar annorlunda mot sina ovriga syskon i Adobe Design Suite.


graphiq typsnitt

typsnitt

Nouvelle Vague

SF Movie Poster

typsnitt typsnitt

Si LuNcai

Ostrich sansa

24

Graphiq Magazine Nr.1 2012

typsnitt typsnitt typsnitt typsnitt

Dusseldorf

Mermaid

CaslonCP

Sanford

inspiration

vår logga skapandet av

När vi på Graphiq hade kommit så långt att det var dags att fixa en grafisk profil och då främst en logga var vi allihopa på det klara med vad vi ville åstadkomma. Känslan vi ville förmedla var ”genomtänkt design med ett lekfullt uttryck” som från det glada 50-talet. Känslan vi ville loggan skulle förmedla var stilren och grafisk, men ändå att den skulle sticka ut från mängden och då även vara lättigenkänd. För att få fram just exakt den känsla vi ville ha på vår logga testade vi oss fram i typsnittsdjungeln bland både serif och sans-serif typsnitt i vad man kan kalla en evighet. Tillslut kom vi fram till ett rakt, grafiskt och stilrent sådant, SF movie poster. Helt perfekt! För att förstärka det hela

velade vi mellan färgkombinationer och små grafiska ändringar fram och tillbaka. Men beslutet vi tog att köra svart rakt igenom var senare det ultimata valet efter att ha granskat våra ändringar. Stil och enkelhet på loggan är ändå det bästa för att den ska fungera i många sammanhang, om man så ska brodera in den på kläder eller trycka upp den på en hel buss. Då kan man även kombinera med färger som alltid ska vara i tidningen som passar till vår inriktning. Färgerna vi valde var milda pasteller, likt färgerna på de amerikanska bilarna förr i tiden. Detta speglar, lekfullt, modernt och med en känsla från förr som vi valt till våra ledord. Äntligen hade vi skaffat oss en riktigt bra grafisk profil!

Graphiq Magazine Nr.1 2012

25


graphiq flirtar med svunna tider inspiration

retro

Retro- och vintagestilen har varit populär rätt länge nu. Om du själv är sugen på att designa exempelvis en affisch med vintage-känsla kan du inspireras av den här artikeln. Bleka nyanser och typografi från förr är några av de tekniker som använts. Trendigt idag är det grafiska färg- och formspråket med en stark prägel av 50- och 60-talen. Vintage- och retrostilen har gjort en stor comeback de senaste åren. Ta en titt på människorna bredvid dig på bussen eller tåget. Chansen är stor att de deltar i revolutionen.

Även resenärerna på spårvagnen och tunnelbanan har anslutit sig till rörelsen. De har en beslutsam blick, som i ett kollektivt samförstånd. Och blicken pekar nedåt, mot mobilen. Revolutionen jag talar om är givetvis den stora digitaliseringen där tidningarna byts ut mot mobilsurfandet. Eftersom att det mesta idag har blivit digitaliserat så förstoras efterfrågan på en nostalgisk retrokänsla då den ger ett jordnära uttryck när vi använder den i vår grafiska design. Vi känner igen grafiska mönster med rena ytor, pastelliga färger och enkla former från förr. Idag springer vi allt som oftast på nostalgiska storblommiga och stiliserade mönster, det finska designföretaget Marimekko kan för många vara en förebild. Ordet retro används lite slarvigt men handlar om tillbakablickar som löper över alla stilperioder. Vi tittar gärna bakåt och inspireras av olika stilepoker, alla med sin särskilda charm.

Bulligt och runda former från femtiotalet, minimalistiskt trettiotal och så vidare. Oavsett vilket årtionde som är din favorit, om du så tänker 90-tal eller möjligtvis viktorianskt sekelskifte är du retro. I vilket fall som helst gör du helt rätt i att designa grejer med lite retrofeeling. Det är också kul att blanda hejvilt bland stilarna, men det är precis lika roligt att snöa in på just din favoritperiod. Retro kommer alltid att vara modernt och din smak och personliga uttryck kommer alltid att vara helt rätt. Ett bra exempel på en retroform är den klassiska vimpel/bannern som syns här nedan och kan enkelt skapas i vektorform med lite fantasi i exempelvis indesign. Denna formen kan användas till mycket och är ett enkelt sätt att få lite retrokänsla på vad du nu designar. Att skapa en perfekt retrodesign kräver också mycket uppmärksamhet på detaljer för att fånga känslan av det förflutna. Välj dina bilder, typsnitt, mönster varsamt och se till att alla element matchar varandra.

Graphiq Magazine Nr.1 2012

27


Graphiq magazine  

I kursen Grafisk Design fick vi i grupper om fyra skapa ett magasin med tema: design. Det var väldigt lärorikt att jobba tillsammans i en gr...

Advertisement