Page 1

NEOS Magazine

PB-PP

3/8250

BELGIE(N) - BELGIQUE

38e jaargang - 1e trimester 2018 - 3-maandelijkse uitgave - P509677 - afgiftekantoor 9099 Gent X - Neos vzw, Willebroekkaai 37, 1000 Brussel

50 jaar na mei ‘68

Neos-rebellen vertellen


& presenteren

Jonas Van Geel

Will Tura Steve Willaert

Frank Van Laecke Allard Blom

www.40-45.live Vanaf 07/10/2018

4045-18-00169

Kijk snel in dit magazine voor je voordeel als Neos-lid!

Jelle Cleymans


Foto: Luk Collet

50 jaar later Piet Pi Piet et Pir iryn ryn y s

Fot FFo otto: o o St Stu S ttu udi diio o Ke Ketel ete ttel eels

De babyboomgeneratie gaat stilaan met pensioen. Het is de generatie die de woelige jaren ’60 beleefde. Die zich losmaakte van gezag, inspraak eiste en de wereld zou veranderen. Piet Piryns, journalist bij o.a. Humo, De Morgen en Knack maakte het mee van op de eerste rij. Maar ook Neos telt onder haar rangen enkele getuigen van en deelnemers aan de Leuvense en andere scholierenrevoltes van eind jaren ‘60. Deze rebellen vertellen hun hoogst persoonlijke verhaal.

Wie mei ’68 zegt, denkt onvermijdelijk ook aan de seksuele revolutie die ermee gepaard ging. Sexpert Dr Vanhecke was te gast bij Neos Puurs. Zijn stelling: op seksualiteit staat geen vervaldatum.

Foto: Luk Collet

Ne Ne eo os-rreb os-r os ebel ellen elle len ve le vert rtel elle el lle en en

Van je Va Van jeug gd-- tot o se en nio iore renc e clu lub

Blind zijn en toch een lekker potje koken? Het kan met de juiste hulpmiddelen en liefdevolle begeleiding. Jan en Gerda van Neos Zoutleeuw zorgen maandelijks voor een culinair festijn in de schoot van Vebes, een organisatie van mensen met een visuele handicap. L t’’s ta Le talk llk k about se exx

Foto: Luk Collet

Tot slot blikken we ook even vooruit naar het grootse musicalevenement 40-45. Neos neemt je mee!

6 Foto: Luk Collet

Mei ’68 was het culminatiepunt van een beweging die reeds enkele jaren broeide. Overal zocht de jeugd een plek waar ze zichzelf kon zijn en elkaar ongedwongen ontmoeten. De eerste – gemengde! jeugdclubs doen hun intrede. Zo wordt TEL 18 in Ekeren boven de doopvont gehouden. Exact 55 jaar geleden. En vandaag vinden de leden van toen elkaar terug bij… Neos.

Veel leesplezier. Grete Hoofdredacteur

Din Di nere nere ne ren n in n he ett don onke nk ke er

3


NEOS Samenleven

AAP brengt dieren en senioren samen

Wordt 2018 het jaar van de vijg?

Maar wat als je geen huisdier mag houden of je geliefde viervoeter door je drukke werkdagen vaak alleen zit? Dan brengt AAP vzw de oplossing. Deze organisatie brengt huisdiereigenaren en 55+’ers met elkaar in contact om voor alle partijen een plus te creëren. De 55+’ers brengen tijd door met hun oppasdier, de eigenaren kunnen met een gerust hart gaan werken én de trouwe viervoeters krijgen meer aandacht en gezelschap. Een win-win voor iedereen. Wil je meer weten? Surf dan snel naar www.aapvzw.be.

Terwijl in 2017 de avocado niet weg te denken was uit onze keuken, wordt in 2018 waarschijnlijk de vijg de smaakmaker van het jaar. Vijgen zijn niet alleen fotogeniek, ze zitten ook nog eens boordevol voedingsstoff ffen, antioxidanten en vezels. En door hun zoete en aromatische smaak zijn ze voor veel gerechten dé perfecte afwerking. Van voorgerecht tot dessert, van ontbijt tot avondmaal, één ding is zeker: met een vijg erbij wordt het culinair genieten.

Een zee van plastic

Van een plastieken boodschappenzakje, je dagelijkse flesje water tot het speelgoed van de kleinkinderen. Een wereld zonder plastic is ondenkbaar. Maar dit eist zijn tol. De hoeveelheid plastic die wij in één jaar produceren, weegt evenveel als de hele mensheid. Gelukkig zijn er nog echte helden zoals de internationale actiegroep Plastic Oceans die de aarde willen redden uit die plastieken wurggreep. Ontdek hoe jij je steentje kan bijdragen via www.plasticoceans.org.

4

Wereld backup dag op 31 maart

Van de mooiste vakantiekiekjes tot onze favoriete muziek, in deze digitale wereld bewaren we vrijwel alles op onze computer. Alles op één plaats verzameld en snel terug te vinden. Handig toch? Maar wat als je laptop op een dag niet meer mee wil, of getroffen ff wordt door een virus? Om zeker te zijn dat je niets kwijt raakt, kopieer je best op tijd en stond al je belangrijke gegevens naar een harde schijf. En om je daaraan te herinneren, is 31 maart uitgeroepen tot wereld back-up dag. Een dag om letterlijk te bewaren!


betekent ‘De Nieuwe Dag’ en slaat op de eerste dag van de lente. In Afghanistan, Iran, India, Macedonië, Albanië en Turkije viert men op deze dag de nieuwe bloeiende natuur, die meer tolerantie tussen mensen moet brengen. Vrede en solidariteit staan op deze dag centraal. Een perfect begin van de lente!

Lichter zonder light In zijn nieuwste boek ‘Lichter’ onthult de Nederlandse arts William Cortvriendt waarom we zo moeilijk van die extra killootjes afraken. Wat blijkt? Niet vet, maar light producten, suiker en industrieel bewerkte etenswaren zijn de schuldigen. Volgens Cortvriendt moeten we terug naar de goede, ouderwetse keuken die voor een verzadigd gevoel zorgt waardoor je zin in tussendoortjes zal verdwijnen. Zet de stevige boerenkost maar terug op het menu!

Slow cabin: even weg van de wereld

Zoete zonde in een roos kleedje

Het kostte het bedrijf Barry Callebaut maar liefst dertien jaar, maar vanaf nu kan je naast de traditionele pure, witte en melkchocolade ook genieten van een lekker stukje roze chocolade. Deze zoete lekkernij is puur natuur en heeft een fruitsmaakje dat aan bessen doet denken. Misschien een leuke tip voor de paashaas?

Nood aan een beetje rust? Vanaf nu kan je volledig onthaasten in een slow cabin, een ecohuisje midden in de natuur, op een geheime locatie. In deze zelfvoorzienende cabines kan je volledig tot rust komen. Staren naar de sterrenhemel, slow cooking op de barbecue of mooie herinneringen ophalen aan het houtvuur,… Ideaal om de winterblues te overwinnen! Meer weten? Surf naar www.slowcabins.be.

5

NEOS Samenleven

Nowruzdag viert begin van de lente


Vandaag vult hij zijn dagen en nachten met literatuur en poezie. Midden jaren ’60 was dat met milde humor en liedjes die door de tijdsgeest steeds kritischer werden. En daartussen zit een journalistieke carrière om u tegen te zeggen. Neos blikt met Piet Piryns terug op mei ’68. Grete Cornelis

U vroeg zich af of u wel de ideale gesprekspartner was. U kreeg langzamerhand een stijve nek van al dat terugkijken op mei ’68. Elke vijf jaar is het weer van dattum. Het gevaar bestaat dat je jezelf gaat vervelen. Ik ga zo stilaan tot het ras van de herkauwers behoren. Het is de ene herdenking na de andere. Leuven Vlaams, mei ’68, de Praagse lente, 10 jaar geleden overleed Hugo Claus, Herman de Coninck 20 jaar geleden en recent nog mijn goede vriend Menno Wigman. Als ik niet oplet, doe ik enkel nog herdenkingen en begrafenissen. Mijn adresboek leest stilaan als een kerkhof. Is dat de essentie van ouder worden? Dichter Gerrit Kouwenaar zei toen ie 70 werd ‘Oud worden doe je ook maar voor het eerst.’ Zoals veel mensen van zijn leeftijd spelde hij overlijdensberichten in de krant en zag daar vaak bekenden tussen staan. Toen ik hem sprak op zijn vijfentachtigste, deed hij dat nog altijd. Maar hij kende niemand meer en hoefde ook nooit meer naar begrafenissen. ‘Kijk dát is pas oud worden’, zei hij. Het geeft een gevoel van tristesse maar, excusez le cliché, tegelijk weet je dat het bij het leven hoort. Ik heb niet te klagen. De oude dag

6

© Luc Collet

NEOS 50 jaar later

Piet Piryns: van ÁiereÁuitende

komt niet zonder gebreken, maar mijn motto blijft toch: Moedig Neerwaarts! Vier jaar geleden kreeg ik een rare auto-immuunziekte waardoor ik bijna een jaar in een rolstoel zat. Ik moet zeggen dat ik daar al bij al toch vrij monter onder bleef. Het is intussen gelukkig weer beter, maar ach, het komt zoals het komt. Terugblikken op mei ’68 heeft iets van een ritueel, zei u ooit. Maar wat wil u over die periode meegeven aan volgende generaties? Mei ’68 was niet dé omwenteling zoals je de Praagse lente of de val van de Berlijnse Muur wel kan bestempelen. Het was niet dé ervaring van een oorlog zoals onze ouders die meegemaakt hebben. Mei ’68 is een door de conservatieve tegenstanders opgeklopte mythe en een

containerbegrip, een vlag die veel ladingen dekt. Maar het was wel een culminatiepunt, het resultaat van een ketting van gebeurtenissen. Mei ’68 was niet de start, het begon veel vroeger. Je had in ’65 al de protesten in Berkeley (California) en de Provo’s in Amsterdam. Wij Vlamingen pochen graag dat we vóór Parijs kwamen, maar eigenlijk waren we de voorlaatste in de rij. Nu, achteraf, zie ik mei ’68 toch vooral als het loskomen van het milieu waar je vandaan kwam. Je kan het vergelijken met wat de punk was voor de generatie die na ons kwam. Mei ’68 is de opstand tegen dé vader, niet de mijne - daar heb ik altijd een goede relatie mee gehad -, maar de vader als symbool voor de autoriteit. De slogan was niet voor niets ‘verboden te verbieden’. En uiter-


aard was er ook de seksuele revolutie. De eerste generatie die de pil ter beschikking had. Je kon erop los neuken zonder consequenties. Vrijheid, blijheid. Ook dat was mei ’68.

kwam er toen we scherper werden, meer maatschappelijk geëngageerd. En hoe linkser we werden, hoe minder we mochten optreden voor het Davidsfonds.

Bij het begin van de woelige jaren was u nog geen 17. Volgde u wat er in Berkeley of Amsterdam gebeurde? Op dat moment was ik een jochie van 15-16 jaar, geïnteresseerd in politiek, dat wel, maar toch vooral bezig met cabaret. Op mijn zeventiende, ik was een vroegrijp jongetje, ging ik naar de universiteit en wonnen we met ons studentencabaret Rommelpot het Humorfestival in Heistaan-zee. Vanaf dat moment zat ik in een krankzinnige rollercoaster. Een pubersterretje, plots trad ik op voor zalen van duizend man. Wanneer mei ’68 dan echt losbarst in Leuven ben ik nog altijd maar 19 en vooral bezig met muziek. Protestsongs van Boudewijn De Groot en Bob Dylan op de jukebox in de studentencafés. Het wordt een summer of love. Plots kleurt alles paars en oranje. Je hebt lang haar, een ribfluwelen broek en je trekt naar Amsterdam. En daar de schok. Op de muren lees je ‘De mensen sterven en zijn niet gelukkig’. Wat een verschil met Vlaanderen. Daar las je ‘Neen Gilson! Cultureel verlof nu!’

En uiteindelijk werd u een prominente rebel zoals sommigen over u beweren? Dat is toch wel overroepen. Op filmpjes zie je vooral een broodmagere jongen van 18 die covers van protestliederen van onder meer Boris Vian staat te zingen. Ik was ook véél te jong om de leider te zijn. Paul Goossens, Ludo Martens, Kris Merckx en anderen waren enkele jaren ouder. Zeker Paul die een paar jaar seminarie achter de rug had. Zij, en vooral de jonggestorven Ludo Martens, waren de echte ideologen. Ik zong liedjes. Parallel met de marsen

En dat vertaalde zich in Rommelpot? Ons cabaret was in het begin erg braaf. We traden veel op voor het Davidsfonds, van Erps-Kwerps tot Zoerle Parwijs, vaak samen met Miel Cools – ik mocht zijn gitaarkist dragen! Woordspelingen van het kaliber ‘hovaardigheidsbekleders’, dat was toen nog voldoende om een zaal plat te krijgen. Het kantelpunt

Het zijn de conservatieve tegenstanders die mei ’68 tot een mythe maakten voor burgerrechten in Amerika was er bij ons een voettocht van zeven dagen door Vlaanderen waar de Vlaamse Leeuw vervangen werd door het ‘We shall overcome’. Aan het eind van elke dag stond ik op het podium protestliedjes te zingen. Oh ja, samen met onder meer Hugo Raspoet runde ik in Leuven toen ook nog een café chantant, De Kerfstok, waar regelmatig kleinkunstenaars optraden. Na middernacht vond ik dat iedereen gratis drank verdiende. Wat géén goed idee was. En studeren? Ook dat nog. Ik studeerde rechten, was een voortreff ffelijk student, jaargenoot van Leo Neels en Herman Van Rompuy. En net als zij haalde

ik grote onderscheiding. Maar er gebeurde zoveel tegelijk. Achteraf snap ik niet hoe dat allemaal kon: de optredens, het protest, de studies, het café én ondertussen ook nog eens, op mijn negentiende, vader worden. Het ging razendsnel. In het derde jaar trok ik naar Parijs, besefte dat ik geen advocaat wilde worden en stopte met studeren. Het hoefde ook niet meer. Ik had het niet nodig. Ik rolde als een zondagskind van het ene naar het andere. Via het cabaret opgepikt door de BRT-radio en vandaar naar Humo, Vrij Nederland, De Morgen en Knack. Het viel me allemaal in de schoot. En je ouders, die vonden dat allemaal prima? Mijn ouders hadden een andere carrière voor hun zoon voor ogen, maar ze hebben zich er vrij snel in geschikt. Het heeft niet tot een breuk geleid, maar dat ik snel na de geboorte van mijn zoon gescheiden ben, hakte er toch in. Zeker mijn arme moeder heeft daar zwaar onder geleden. Lang niet alle studenten stonden op de barricades. Dat verwijt hoor je vandaag wel vaker. Het waren slechts enkele fils à papa die de revolutie zouden gaan prediken. De ‘jeunesse dorée’, dat klopt deels. Het was geen grote revolutie. Het was een revolte van een kleine groep studenten, zeker niet de meerderheid. Mensen als Herman de Coninck en Leonard Nolens zaten met hun neus in de boeken. Die kwamen de straat niet op. Ook mijn jaargenoten Leo Neels en Herman Van Rompuy zag je niet tussen de betogers - maar die hebben het dan ook ver geschopt (lacht). Het klopt dus wel dat het een elite was

7

NEOS 50 jaar later

rebel tot geëngageerde toeschouwer


Naast elitair was de revolte ook mannelijk. In Parijs smeerden meisjesstudenten de broodjes voor de actievoerende jongens. Het universitair milieu was toen nog buitengewoon machistisch. Meisjesstudenten waren nog altijd ‘porren’. En de wereld lag aan onze mannelijke voeten. Het is één van de dingen om je achteraf diep over te schamen. Aan het begin van de studentenrevolutie in Frankrijk zit trouwens een nogal prozaïsch kantje: studenten op de campus in Nanterre eisten de toelating om meisjes op hun kamer te mogen ontvangen. En in Leuven was er het schandaal rond Ludo Martens, die het had aangedurfd een themanummer van het tijdschrift van het Katholieke Vlaams Hoogstudentenverbond rond seks te maken. Daarin suggereerde hij toen al dat priesters in jongensinternaten hun handen niet konden thuishouden. Groot schandaal, hij werd meteen van de universiteit gestuurd. Maar het verandert heel snel. Nauwelijks een paar jaar later heb je Simone de Beauvoir en Germaine Greer als voortrekkers van het feminisme en verbranden bij ons de Dolle Mina’s hun beha’s. Is dat de erfenis van mei ’68? Mei ’68 was het begin van een ontvoogding. De revolte speelde een

8

rol in veel emancipatiebewegingen. Het feminisme natuurlijk, maar ook de kiemen van vele andere sociale bewegingen werden toen gezaaid: de vredesbeweging, de anti-atoommarsen, het verzet tegen de kruisraketten, het verzet tegen de consumptiemaatschappij, de eerste kiemen van de ecologische beweging. Mei ’68 zorgde voor een klimaat van meer openheid en meer durf. Autoriteit werd in vraag gesteld, dat was de gemeenschappelijke noemer. Opmerkelijk veel voorlopers van mei ’68 zijn, net zoals u, in de journalistiek terecht gekomen. Dat was voor ons de weg waarlangs we verandering zouden realiseren, enfin dat dachten we toen. Humo, waar ik in 1969 mijn eerste stukken voor schreef, werd de spreekbuis van de mei ’68-generatie. Toen ik er begon, was dat nog een braaf blad met Louis Neefs of Jo Leemans op de cover. De ontvoogding van de pers is een gevolg van mei ‘68. Op de openbare omroep komen voor het eerst journalisten werken zonder partijkaart: Walter Zinzen, William Van Laeken, Johan Depoortere en vele anderen. Premier Gaston Eyskens kwam bij die generatie niet langer weg met een droog ‘geen commentaar’.

En wat als de generatie ’68 naar het rusthuis moet? Wat ze met onze generatie aan moeten in het verzorgingstehuis? Ik hoor de verpleegsters al klagen: ‘bompa, hou toch op met uw ‘I can’t get no satisfaction’. Zeker is dat deze generatie niet gepamperd zal willen worden. Het verpleegsters-wij: ‘zijn wij al naar de wc geweest?’. Ik kom wel eens in rusthuizen, bij dementerende vrienden. Hoe sommigen daar wegkwijnen, dat is pure horror. Echt hartverscheurend. Was het vroeger beter? Alles beter? Schei toch uit. Het grootste voordeel van ouder worden, nog los van het feit dat je niet meer achter je lul aan hoeft te lopen en je je niet meer moet aanstellen, is dat je opa mag zijn. Dit huis is een kangoeroewoning en het is een ongelofelijk cadeau twee van mijn kleinkinderen van dichtbij te zien opgroeien. Maar tegelijk houd je toch je hart vast. Je maakt je zorgen dat zij het minder goed zullen hebben dan onze generatie het heeft gehad. Je hoeft geen doemdenker te zijn om te zien dat het niet echt goed gaat met de wereld. Ik neem m’n hoed af voor de generatie van mijn dochter Freya die hard werkt om het tij te keren. © Luc Collet

NEOS 50 jaar later

die ijverde voor meer democratie en democratisering van het onderwijs. Een aantal studenten was zich er overigens wel van bewust dat ze tot de elite behoorde en zocht uitdrukkelijk aansluiting bij de arbeidersbeweging, vanuit een oprecht engagement. Kris Merckx die alles opgaf voor zijn Geneeskunde voor het Volk, studenten die in de fabriek gingen werken, de mijnwerkersmacht, dat was écht. In Parijs is de revolte daar trouwens op stuk gelopen. Arbeiders riepen ‘les fils à papa, au boulot!’

Mei ’68 staat voor het loskomen van het milieu waaruit je kwam.


Dé meest gekochte traplift van de Benelux Al 28 jaar actief in België

an Profiteer v

€650,-! kortin3-1g 8 T/m 31-0

Revolutionair railsysteem

Slechts 48 uur levertijd!

Niet goed = geld terug

Otolift heeft een nieuwe traplift geïntroduceerd: de Otolift Modul-Air. Deze traplift heeft de dunste enkele rail ter wereld en is volledig uit voorraad leverbaar.

Dankzij deze unieke technologie wordt het dure maatwerk overgeslagen, en kunnen wij zowel rechte als gebogen trappen binnen 48 uur van een traplift voorzien!

Bent u niet tevreden met uw Otolift? Geen probleem. Wij bieden u een unieke niet-goed-geld-terug-garantie aan op de Otolift Modul-Air.

• Marktleider in de Benelux

• Alle keuze in trapliften, nieuw en gebruikt

BEL GRATIS 0800 59 003 Of mail naar info@otolift.be

• Huren al vanaf één maand mogelijk

voor een gratis thuisadvies of om kosteloos onze brochure te bestellen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.otolift.be

Al meer dan 11.000 trapliften van Otolift in België!


En toen was er dat genadeloos waterkanon...

© Stud ud diio o Ke Ket K eetteels ls ls

NEOS 50 jaar later

50 jaar later: Neos-rebellen vertellen

Hun herinneringen zijn haarscherp, en achteraf historisch te noemen. Het vuur van engagement en betrokkenheid smeult nog steeds na. Kinderen van de revolutie van mei ’68 zijn inmiddels vijftig jaar verder. Maar die woelige periode blijft voor altijd in het geheugen gegrift. Ze veranderde de loop van de geschiedenis. Ook die van hen. Freya Verwaeren Nog voor er één vraag gesteld kon worden, waren we reeds twee uur verder. Of hoe een spannend verhaal zichzelf vertelt. In dit geval vier verhalen. Allen met een eigen insteek, maar met één rode draad: de turbulente periode van de studentenopstanden en alles wat dat in beweging bracht. Mei ’68. Rond de gesprekstafel gaat het er vurig aan toe. Er worden details en namen uitgewisseld alsof het gisteren was. Een getuigenis aan de kop van de revolte klinkt uit de mond van Eddy De Moor (69 jaar, Neos Herzele) en echtgenote Annie De Naeyer (70). In de buik en temidden het protest bevond zich Mia Ceyssens (68, Neos Oudsbergen). Leo Van Belleghem (64, Neos Waasmunster) onder-

10

vond in de staart aan den lijve welke gevolgen ze had. Kortom: het beest van mei ’68 heeft indruk gemaakt. En brult soms nog na.

Brandblusser We schrijven 1967. De naar eigen zeggen doodbrave Eddy De Moor trok naar de universiteit van Leuven om ingenieur te worden. Het leven zoals hij het kende, zou nooit meer hetzelfde zijn. Van weinig contact met de buitenwereld in een streng Gents internaat en college, belandde hij in het rumoerige Leuven waar opeens alles kon en mocht. Al was hij geen gangmaker van de protesten. ‘Dat zou tot een groot conflict met m’n ouders hebben geleid, en die wou ik loyaal blijven’. Op de

barricades staan schreeuwen liet hij over aan anderen, maar als ooggetuige vanop de eerste rij zijn er heel wat anekdotes blijven hangen. Zoals over de vele middagen in de alma’s. Op aangeven van studentenleiders zoals Paul Goossens begon men oorverdovend met de borden op tafel te slaan, tot een signaal weerklonk. Dan gingen alle borden meedogenloos de grond op. Ook in auditoria lieten de proffen ff zich niet onbetuigd. Daar werd de rivaliteit tussen de Nederlands- en Franstaligen – een van de grootste speerpunten in de Leuvense revolte - ten spits gedreven. Zo was elke cursus mooi verdeeld in beide landstalen. Eddy getuigt grijnzend over de les meetkunde, waar de Nederlandse prof tijdens de wisseling van de wacht z’n Franstalige collega laconiek stond op te wachten met brandblusser in de hand. Om hem vervolgens volledig onder te spuiten, een honderdtal verbijsterde studenten achterlatend. ‘In de vakantie voor ik naar Leuven vertrok, voelde


rijkswachter me vanuit m’n raam fotograferen. Ik moest m’n camera brengen en hij trok onverbiddelijk het rolletje eruit. Ik was alles kwijt.’

En vooral de onzekerheid over wat nog komen zou. Want dat er grote verschuivingen op til waren, stond buiten kijf.

I shall overcome

Genadeloos waterkanon

We zouden het haast vergeten. Er moest natuurlijk ook gestudeerd worden. Nagenoeg iedereen getuigt dat de betogingen een grote weerslag hadden op de organisatie van de studies. Hele weken amper les, terwijl de leerstof wel gekend moest zijn. Als plichtsbewuste student vloek je dan wel. Zoals Annie. ‘Als meisje aan de universiteit moest je het eerste jaar verplicht naar een studentenhuis of peda. In oktober ’66 begon ik vol goede moed aan m’n studies pedagogie, maar half mei ’67 werd ik door de nonnen naar huis gestuurd zonder cursus of examenrooster. Ik vond dat een vreselijke periode.’ Veilig opgesloten bij de strenge zusters, beschikt Annie over minder sappige anekdotes maar haar eigen innerlijke strijd was er niet minder om: ‘Als braaf, plichtsbewust meisje sliep ik aan de straatkant. Meerdere nachten hoorde ik luidkeels het legendarische protestlied ‘We shall overcome’ zingen. En ik dacht bij mezelf: die verdomde studenten toch. Ik wou gewoon slagen. Dus ik door het venster: ‘I shall overcome’. Ik voelde zelf ook aan dat er moest gerebelleerd worden. In 1963 hadden de bisschoppen eindelijk toegegeven dat je als gehuwde onderwijzeres mocht lesgeven. Daarvoor was dat uit den boze. Ik voelde me bevoorrecht dat ik mocht verder studeren als vrouw, maar in die woelige periode was dat een serieuze uitdaging. Ik was de enige van m’n dorp en in Leuven had ik niemand.’ Het leverde Annie een ferme identiteitscrisis op, de zwaarste periode uit haar leven. Er was het conflict buiten en een dat in haarzelf woedde: wat heb ik tot nu toe met mijn leven gedaan?

Iets verderop in Heverlee beleefde Mia Ceyssens als 17- jarige dan weer de tijd van haar leven aan het vooruitstrevende Heilig Hartinstituut in Heverlee. Hoewel op internaat waar nonnen de plak zwaaiden, kende Mia veel vrijheid. In warme bewoordingen vertelt ze over haar bewogen humanioraperiode. Hoe ze zich heeft vrijgevochten en voor altijd de ontvoogdingsstrijd van de jaren ’60 met zich meedraagt. ‘Ook wij voelden de opstand reeds borrelen in ’66 en ’67. Op een nacht hoorden we de nonnen druk over en weer lopen. We schoven de gordijnen van onze chambrettes voorzichtig opzij, wat eigenlijk verboden was, en kregen een indrukwekkend zicht op de grote binnenspeelplaats: vol gedolven graven, waarop de Leuvense studenten kruisen hadden gezet met de meest provocerende teksten. Ondertussen balanceerden nonnen op ladders tegen de bomen, onze zwempakken van de dag ervoor uit de bomen plukkend. Ze hoopten dat we nooit iets van de commotie zouden opmerken, en er dan ook niet door beïnvloed konden worden.’ Alvast een naïeve gedachte. Want op een barkoude donderdag, in februari ‘68, belandde Mia als laatstejaarsstudente secundair in het oog van de proteststorm. ‘We zaten met z’n allen rustig in de refter te eten, tot opeens luidruchtig de deuren opengingen. En masse vertrokken we richting centrum Leuven. Het was een dynamiek die zo tijdelijk doch krachtig is, dat je er volledig door wordt opgeslokt. Op het Fochplein in Leuven werden we ingesloten en zaten als ratten in de val. Sindsdien heb ik een heilige schrik voor massa’s. En toen was er dat genadeloze

11

NEOS 50 jaar later

ik het ongenoegen en de gespannen sfeer al broeien. We trokken met de KSA, die heel wat Vlaamsgezinde leden telde, op kamp in de buurt van Namen. Al fietsend passeerden we de streek van Waver, waar we opeens overal borden zagen opdoemen met de tekst ‘Leuven Vlaams’ en daar schreven wij ‘Walen weg’ bij. Tot onze grote schrik én pech kwam daar plots een politiecombi voorbij. En zo zaten we iets later met z’n allen samengetroept in een Wavers rijkswachtkantoor. Ik herinner me nog levendig de rijkswachtersvest inclusief bretellen die daar uitnodigend over een stoel hing. Bretellen die door iemand van ons in duizend kleine stukjes geknipt werden.’ De betogingssfeer was er ook al in ’67, aldus Eddy. Het begon steeds in De Rex en Forum. Filmzalen die aan de binnenkant vol aangekoekte eieren hingen, een ‘biologisch’ wapen dat van pas kwam wanneer men vanop het balkon een geëngageerde Franstalige in het vizier kreeg. ‘De aftiteling van de film verscheen, iedereen stroomde naar buiten en spontaan trok de betoging zich op gang. Die vonden altijd plaats op donderdag, de uitgaansdag van de studenten. Ik zat toevallig op kot recht tegenover de rijkswachtkazerne. Elke donderdag had ik vanuit m’n studentenkamer een ideaal zicht op het spektakel. Het was daar vaak een wirwar van waterkanonnen en rijkswachterjeeps. Hun motoren draaiden dag en nacht om op alles voorbereid te zijn. M’n voorliefde voor fotografie stak toen reeds de kop op, en een amateurfotograaf kan zich geen beter onderwerp wensen dan zo’n historisch gebeuren’. Eddy wordt enthousiast onderbroken door de anderen. ‘Wauw, heb je daar foto’s van?’. Want gek veel foto’s zijn er niet van die periode, zeker niet vanuit het standpunt van de student. Maar Eddy moet onmiddellijk teleurstellen. ‘Op een dag zag een


de Presentatie, omgedoopt tot ‘Prisontatie’ omwille van z’n streng nonnenbeleid, vormden gedroomde doelwitten voor deze kritische scholieren. ‘Toen ik in 1972 ging studeren naar Leuven bloeide onze scholierenbeweging enorm. We hadden zelfs ergens een huis op de kop kunnen tikken en volledig omgevormd tot semiprofessioneel hoofdkwartier. Op een maandagochtend, ten tijde van de betogingen tegen Van den Boeynants (VDB), vertrok ik zogezegd naar Leuven, maar ging het in wezen richting Grote Markt van Sint-Niklaas. Ik liep er rond met megafoon en 1000 pamfletten op zak,

De les van mei ‘68: Denk voor jezelf. Onderneem iets klaar om de toestromende scholieren te overtuigen. Het was een heroïsch moment toen we beseften dat de staking was gelukt. De scholieren brosten en masse en bleven protesteren.’ Hij getuigt vurig over de positieve dynamiek die uit die periode voortvloeide, over initiatieven waaronder hij graag z’n creatieve schouders zette. Van avontuurlijk bouwspeelplein – ‘de gemeente werkte ons daar serieus tegen’ – tot actiegroep den Tingel, een progres-

sieve organisatie die voluit ging voor de uitbouw van een wereldwinkel met biovoeding en tweedehandskledij. Revolutionair in die tijd. En dus helemaal in lijn met het mei ’68-gedachtegoed.

Macht van de clerus Ondanks de verschillende invalshoeken heerst er duidelijk eensgezindheid over de invloed van die turbulente periode: ze kan moeilijk overschat worden. ‘De waarden en het maatschappelijk engagement die me toen zijn geleerd’, aldus Leo, ‘zijn de rest van m’n leven centraal blijven staan. De derdewereldbeweging en nieuwe inzichten omtrent het milieu zijn daar de belangrijkste van. Het was hoog tijd dat er aan de alarmbel werd getrokken.’ En de grootste verwezenlijking, kan die benoemd worden? Zonder twijfel en in koor: ‘De bevrijding van de macht van de clerus. Want de jeugd beseft niet welke vrijheid van denken en doen we vandaag de dag kennen’, klinkt het strijdvaardig. In de golden sixties werd het aanzien en gezag van priesters en bisschoppen serieus ingedijkt. Dat ging van commentaar op kleding – jeans was een uiting van rebellie – over hoeveel kinderen je mocht krijgen tot het verzet tegen de splitsing van de Leuvense universiteit. En vele varian-

Scholierenbeweging Ook het Waasland bleef niet onberoerd voor de uitwassen van het studenteprotest. Leo Van Belleghem ontpopte zich in de scholierenstad Sint-Niklaas tot een overtuigd wereldverbeteraar, en op z’n 18e was hij een van de beruchte aanvoerders van de georganiseerde scholierenbeweging ‘Interschol’. De tijdsgeest zinderde na, en ook in 1972 waren er nog heilige huisjes waar duchtig tegen geschopt mocht worden. De eis klonk glashelder: meer inspraak voor de scholieren. Scholen zoals

12

© Stud udio Ket ud K elss

NEOS 50 jaar later

waterkanon, dat ons letterlijk omver spoot. Je voelde zo de spanning stijgen. Dat was het moment waarop ik wist: we moeten hier weg. Alle zelfcontrole was weg, je werd mee gestuwd door de groep. Een heel beangstigend gevoel.’ Dankzij een milde gendarme konden Mia en haar vriendin toch ontkomen en keerden ze met een bang hartje terug, klaar voor de uitbrander van hun leven. Maar die bleef verrassend genoeg uit. Ze kregen frieten zoals elke donderdag, al gingen de deuren van de refter wel op slot. Uiteindelijk gaf de directrice de genadeslag: iedereen die was gaan betogen vloog stante pede drie dagen naar huis. ‘Dat was de eerste keer dat ik zelfstandig m’n plan moest trekken, en dat moment beschouw ik nog altijd als een mijlpaal. Hoe ik op m’n eentje vanuit Heverlee naar het verre Limburg ben geraakt.’ Eenmaal thuisgekomen, zaten er twee flamingante reizigers haar op te wachten, het boek van de ‘Vlaamse Leeuw’ achter de hand, benieuwd naar haar verhaal. ‘Hoewel ik later besefte dat de beweging en het protest veel breder ging, was het voor mij altijd ‘Leuven Vlaams’, aldus Mia. Fijntjes volgt daarop: ‘Ik heb eigenlijk nooit problemen gehad met Walen maar de Vlamingen die opeens geen Nederlands meer verstonden, daar zat de angel.’

Annie, Mia, Eddy en Leo: kinderen van mei ‘68


#MeToo Hier en daar klinkt er toch ook teleurstelling door. En dan gaat het vooral over de gedachte dat de slinger soms wat aan het doorslaan is. Wie mei ’68 zegt, zegt ook democra-

tisering van het onderwijs. ‘De idee dat iedereen nu universiteit moet doen, werkt nefast. Niet alleen de economische waarde van zo’n diploma daalt, maar ook het aanzien.’ Mia betreurt dat zij op de barricades stonden voor Leuven Vlaams, terwijl haar kleinkinderen nu lessen in het Engels krijgen. Ook Leo houdt toch een beetje een kater over aan z’n engagement dat uit de beweging is voortgevloeid. Heel zijn loopbaan stond in het teken van ontwikkelingswerk maar hij ziet toch enigszins met lede ogen aan dat de vele inspanningen niet veel zoden aan de dijk hebben gebracht in landen zoals Congo. Toch heerst er ook hoop. Mogen we ons in de toekomst dan verwachten aan een mei 2018 of 2020? De MeToo-beweging is een mooie vergelijking. Daarbij zie je ook een kentering en mentaliteitsverandering. ‘Maar een echt protest vanuit dé studenten is niet meer mogelijk’, meent Eddy. ‘Daarvoor is onze maatschappij te individualistisch geworden. Dé student bestaat ook niet meer. Vroeger was

dat een elitegroep die profiteerde van elkaars sterkte. Nu is iedereen student. En het is altijd moeilijk om iedereen in beweging te krijgen’. Tegelijk geloven ze allemaal in de golfbeweging. Iets komt en gaat. ‘En het engagement van de jeugd begint terug te komen’. En dan spits ik als jeugd de oren, want er volgen cruciale levenslessen van 50 jaar geleden. Leo verwoordt het treffend: ff ‘Neem je eigen lot in handen. Onderga niet wat je wordt voorgeschoteld. Zo hebben wij een mentaal gehandicapte zoon Thijs. Wel, we hebben mee een organisatie uitgebouwd om ouders te begeleiden met een mentaal gehandicapt kind.’ Of zoals de rest aanvult: ‘Neem je eigen beslissingen. Doe niet zomaar wat je wordt opgedragen. Denk voor jezelf. En wat je ziet rondom je, laat het niet zomaar gebeuren. Onderneem iets’. En zo leven ze, ook vijftig jaar later. Ze keren allen als ondernemend bestuurslid terug naar hun Neos-club, waar hun engagement nog altijd dingen in beweging zet. En levens verandert.

NEOS 50 jaar later

ten daartussen. En met stip op twee: het feit dat vrouwen meer ademruimte en zeggenschap kregen. Ze kregen de kans zich te ontwikkelen, verder te studeren, hun grenzen te verleggen. De seksuele revolutie kende z’n aanloop, de pil zag het levenslicht. Eddy: ‘De versnelling is toen serieus ingezet. In m’n eerste studentenjaar moest je de meisjes met een vergrootglas gaan zoeken, bij mijn afstuderen viel er op de T-dansants gelukkig al heel wat meer vrouwelijk volk te bespeuren.’ Annie was een van de gelukkigen die van thuis uit gestimuleerd werd om verder te studeren. Ze reflecteert: ‘Nu studeert elke vrouw met een beetje hersenen verder en zijn er veel huismannen. De wereld draait zich haast een beetje om’.

“Barolo Piccolo” Italiaanse trouvaille met 30% korting!

€ 9,99

Nu slechts

Deze krachtige Rosso, die bol staat van de zoete kersen en aardse Barolo-specerijen, werd vrijwel direct na onze ontdekking in een plaatselijke wijnbar een enorm succes. Geen wonder als een wijn in de regio de koosnaam ‘Barolo Piccolo’ (kleine Barolo) heeft en nog zo smaakt ook! Op wijn-app Vivino geven wijnliefhebbers deze wijn 4 van de maximale 5 sterren.

€ 6,99

Lage prijs Waar mooie Monferrato’s momenteel tussen €015 en € 40 per fles kosten, kunt u deze wijn nu met een fikse lezerskorting krijgen aan de uitzonderlijk lage prijs van slechts € 6,99. Wees er wel snel bij, want op is op!

2015 Manieri Monferrato

Vanaf 2 dozen:

DOC, Piëmonte, Italië

GRATIS

Met de vleeskersen van Barbera, de aardse specerijen van Barolo en fruitweelde van Amarone. Heerlijke wijn vol fruit, chocolade en kruiden.

100% OEF PR

G

ARANT

Niet lekker? Geld terug!

Bestel via wijnbeurs.be/neos of bel onze klantendienst: 016 980 108

LEVERING Gebruik code: NEOS987

13

IE

SHUűHV

Scan & bestel

Betrouwbare levering

Aanbod geldig tot 7 april 2018. “Ons vakmanschap drink je met verstand”


NEOS Culinair

De boeren, die boeren voort Volkstuintjes, plukhoven of een eigen moestuin. Eigen kweek is hip. We eten niet meer eender wat. Waar komen onze ingrediënten vandaan? Gebeurde de teelt ervan biologisch? Wie zijn de noeste werkers die ons van zoveel lekkers voorzien? Het boek ‘Vers van ’t veld’ bundelt mooie verhalen van boeren met uiteenlopende specialisaties. Silke Nauwelaerts

Zelf plukken: verser kan het niet Bart en Nele baten plukhoeve Purfruit in Oeselgem uit. Op de biohoeve kan je van juni tot september terecht om zelf je emmertjes te vullen met allerhande bessen. Al waren bessen niet het eerste waaraan het koppel dacht toen ze begonnen met boeren. Bart: ‘Ik wilde kalkoenen kweken en ze laten lopen onder vlierstruiken. De bessen zouden het vlees van de kalkoenen mooi rood kleuren.’ Toen een vos op één nacht de helft van de kalkoenen de kop af beet, schakelden ze over op plan B, de vlierstruiken an sich. Financieel onhoudbaar, zo bleek. ‘Voor een van mijn vorige jobs, reisde ik geregeld naar Amerika. Daar zag ik overal borden met daarop ‘pick your own’. Overal waar je keek, zag je blauwe bessen. We stelden vast dat er in Vlaanderen weinig kwekers waren en dus besloten we om daarop in te zetten. Vanaf dag één werkten we bio, uit idealisme en omdat het gewoon lukte.’ Oorspronkelijk leverden Bart en Nele hun bessen aan Bioplanet en BioFresh, maar om concurrentieel te blijven, moesten ze hun prijs altijd laten zakken. Een buurman moedigde hen aan om de mensen zelf bessen te laten plukken. Het werd een succes. ‘Ik moest geen tijd meer steken in het vullen van kleine doosjes, geen

Boek: ‘Vers van ’t veld’, uitgeverij: Lannoo Foto’s: Heikki Verdurme Tekst: Agnes Goyvaerts Recepten: Broes Tavernier

14

vervoer organiseren en geen plukkosten betalen. Voor de consumenten was het ook voordelig. Ze betalen minder dan in de winkel én de bessen zijn ultravers, recht van het veld. Iedereen ging met een smile naar huis.’ Na de blauwe bessen volgden al snel andere soorten. Nu kan je bij Purfruit terecht voor zestien soorten en zestig variëteiten. Geen wonder dat zelfplukkers hun emmers hier gretig volladen.

Waterkers: de meest gezonde groente In Lauw, bij Tongeren, liggen de bedden waterkers van kweker Jean Vansimpsen er frisgroen bij. Waterkers mag dan niet de meest courante groente zijn, ze is wel rijk aan mineralen, vitaminen en antioxidanten. ‘Wie minstens één keer per week waterkers eet, verkleint zijn kans op kanker serieus.’ De gezonde eigenschappen van waterkers worden al veel langer geprezen. De Oude Grieken geloofden dat het eten van de rauwe blaadjes de intelligentie bevorderde, en Romeinse keizers meenden dat ze er kordatere beslissingen door konden nemen. De voorwaarde om waterkers te kunnen kweken? Een bron met natuurlijk, zuiver water. ‘Waterkers is inderdaad van oorsprong een moerasplant die groeit in beken en rivieren. Een systeem van buizen en slangen leidt het water langs de planten. Enkel de vrieskou kan voor problemen zorgen.’ Oorspronkelijk was waterkers een typische zomergroente, maar Jean werkt ’s winters met plastic overkappingen zodat hij nu het hele jaar door kan telen. Die teelt vraag veel handenarbeid. ‘Van het harken en het schoppen, kweek je behoorlijk wat blaren op je handen. De jongens zitten drie kwart van de dag gehurkt en ook het snijden is een talent apart.’ De handenarbeid loont de moeite want waterkers is een delicatesse. In België wordt waterkers vooral gebruikt om soep mee te maken, maar ook in smoothies, pesto, sauzen en rauw in slaatjes smaakt de groente heerlijk. De twee gerechtjes met superverse ingrediënten doen verlangen naar zonnige dagen. Smakelijk!


Ingrediënten voor zes personen 8 kwetsen (soort pruimen) 1 vijg stiltonkaas friseesla 1 handvol pecannoten peper en zout bramenazijn Halveer de pruimen en verwijder de pit. Snijd de vijg in acht maantjes. Snijd plakjes van de stilton. Meng alle ingrediënten samen en werk af met de bramenazijn, peper en zout.

NEOS Culinair

Salade met bramen en stilton-

Koude waterkerssoep met sint-jakobsvruchten

Ingrediënten voor vier personen 2 bussels waterkers 18 sint-jakobsvruchten 2 dl groentebouillon zwarte peper fleur de sel 100 g pistachenoten 100 g bresaola enkele takjes waterkers Was de waterkers en mix met de groentebouillon. Kruid met peper en zout. Snijd de bresaola fijn en plet de pistachenoten. Bak de sint-jakobsvruchten op een hoog vuur in een pan met antiaanbaklaag en kruid met peper en zout. Werk de soep af met pistachenoten, bresaola en waterkers.

15


‘Laat je verrassen’. Dat is de korte en veelbelovende boodschap die ik krijg van Jan Coenegrachts en Gerda Herbots van Neos Zoutleeuw, die mij op een ijskoude voormiddag in januari hartelijk verwelkomen in Hasselt. Ze gaan vandaag koken met een groepje blinden, en ik mag in hun kielzog meelopen.

P

laats van afspraak is het bescheiden pand van Licht en Liefde aan de Kuringersteenweg. Jan is boodschappen gaan doen en zet de ingrediënten klaar in de keuken. We verwachten vier blinde of slechtziende dames die maandelijks kookles volgen bij hem. Hij heeft me al toegefluisterd wat er allemaal op het menu staat en ik ben benieuwd hoe ze dàt in godsnaam allemaal gaan klaarspelen, met al die scherpe voorwerpen in de keuken. De dames arriveren druppelsgewijs, samen met hun begeleiders die meteen daarna vertrekken. De sfeer zit er direct in. Ze wisselen nieuwjaarknuffels ff en -wensen uit. ‘En een goeie gezondheid in ’t bijzonder’. Blinden houden elkaar lekker lang vast, merk ik. Ze lijken niet alleen te willen horen of het goed gaat, ze voelen het ook. Anna houdt mijn hand secondenlang vast en betast mijn palmen met haar zachte vingers, terwijl ik haar vertel wie ik ben en wat ik als ‘tijdgever’ kom doen. Ondertussen helpt Gerda met de jassen en begeleidt ze iedereen naar de tafel.

Ann Venneman kok, vindt dat we maar eens moeten beginnen koken. Hij overloopt het driegangenmenu en verdeelt de taken. De recepten worden uitgedeeld in grootschrift en in braille. Josephine, die kleurenblind is maar wel heel grote letters kan lezen, houdt het blad tot vlak bij haar ogen, en begint te lachen: ‘Quiche met spruiten!? Nog nooit gegeten, en ik moet dat gaan maken…?’ Anna, die helemaal blind is, gaat voor het Sangria aperitiefje zonder alcohol zorgen, want zij kan goed

fruit fijnsnijden volgens Jan, ‘Ik sta je wel bij’, zegt hij, en dat doet hij. Jan kent zijn pappenheimers goed. In een vorig leven was hij leraar fysica. Hij legt goed uit, is grappig en weet iedereen gerust te stellen. De vrouwen vertrouwen hem blindelings, en in een treintje schuifelen ze goedgemutst achter elkaar de keuken in, de mouwen opstropend. Ze gaan aan de slag met speciaal keukengerei voor blinden: een sprekende weegschaal, een vorkachtige uiensnijder, een maatbeker en een kookwekker in braille. Al gauw begint de roomsoep van knolselder met radijzen van Denise al heerlijk te ruiken.

Luisterverhalen voor Tibo Ondertussen praat ik met Gerda. Vijf © Foto’s: Luk Collet

NEOS Tijdgever

Dineren in het donker

Sprekende weegschaal en maatbeker in braille Het gaat er warm en gemoedelijk aan toe en er wordt heel wat afgelachen tot Jan, die deze maand afstudeert aan CVO-STEP in Hasselt als

16

Koken als binde? Met speciale hulpmiddelen en liefdevolle begeleiding lukt het perfect


NEOS Tijdgever

Meesterkok Jan poseert naast zijn echtgenote en met de vier slechtziende of blinde dames die maandelijks onder zijn begeleiding komen koken jaar geleden stond ze aan de wieg van Neos Zoutleeuw, een club die ze mee uitbouwde en die nu al een 75-tal leden telt. ‘We zijn een rand-

geval’, vertelt ze, ‘Zoutleeuw ligt in Vlaams-Brabant maar in de geest zijn wij Limburgers. Daarom sluiten we graag aan bij activiteiten van bei-

Gerda (midden), een helpende hand, die ziet en doet wat er moet gebeuren. Een stille kracht, een pracht van een blindenbegeleidster

de provincies.’ Gerda is één van de drijvende krachten achter vele activiteiten. Ze is een manusje-van-al: ze houdt haar oren en ogen open voor originele clubuitstappen, en als het feest is dan is ze met hapjes en in de keuken in de weer, met haar man Jan natuurlijk. Het koppel weet van aanpakken, dat is duidelijk. Gerda is geen tafelspringer. Ze is een fijne, discrete vrouw, die liefst niet teveel in de belangstelling staat maar die intrigeert door haar stille kracht. Ze is oma van een mentaal gehandicapte veertienjarige kleinzoon, Tibo. ‘Op vierjarige leeftijd begon hij zijn zicht te verliezen en nu is hij helemaal blind. Wekelijks komt hij op bezoek en iedere schoolvakantie pas ik een dag per week op hem. Dan spelen we met UNO-kaarten, mens-erger-jeniet of vier-op-een-rij - allemaal speciale uitgaven voor blinden - of zetten we luisterverhalen op.’

17


NEOS Tijdgever

Waar twee werelden samenkomen Gerda is graag in de weer, vooral voor anderen. ‘Ik kan niet zomaar toekijken, ik zie altijd werk’, zegt ze. Toen ze zeven jaar geleden met pensioen ging, bleef ze niet stilzitten. Ze begon zich in te zetten voor KVG (Katholieke Vereniging voor Gehandicapten) en voor Kom op tegen Kanker. ‘Jan was al langer actief bij Vebes, de Vereniging voor Blinden en Slechtzienden, en toen daar een uitstappenbegeleider wegviel, heb ik die vervangen. Het Voedingssalon, Erfgoeddag of zomaar wat wandelen. ‘Recent nog ging ik met Robby, een dertiger die ik vaak begeleid, naar het Kleine Brogel Air Museum. Hij wilde ondervinden hoe het is om in een vliegtuig te zitten, en ik heb hem geholpen.’ De uitstappen die het koppel met Neos doet, leveren trouwens vaak interessante tips en ervaringen op die ze aan de Blindenvereniging doorgeven. ‘Zo gaan we binnenkort met de blinden op bedrijfsbezoek bij Java en op wijndegustatie’. Een mooie kruisbestuiving tussen twee werelden. Jaarlijks begeleidt Gerda ook Carina, die slechtziend is op reis. Ze bezochten al Malta en Bulgarije, dit jaar wordt het Tenerife. ‘Voor blinden is het belangrijk om in een hotel wegwijs gemaakt te worden: hoe zitten de kamer en de badkamer in elkaar, wat staat er op het menu, welk eten staat er uitgestald op het buffet? ff Ook borden opscheppen is handig. Of algemeen helpen met de mobiliteit: wandelen, winkelen, fietsen met de tandem, fitness, assisteren met geld en betalen. En als ze ’s avonds in hun eenpersoonsbedjes naast elkaar liggen, dan wordt er ook wel eens over de diepere dingen des levens gebabbeld. ‘Je bouwt een persoonlijke relatie op, schept een vertrouwensband’. Het koppel levert prachtig vrijwilligers maar voor Gerda is het al-

18

lemaal vanzelfsprekend. ‘Mijn zus heeft al van kindsbeen af een ernstige visuele beperking. Thuis hebben we er nooit bij stilgestaan, mijn twee broers en ik sprongen gewoon in waar nodig.’ De zintuigen nemen het over In de keuken verloopt alles ondertussen vlot en opgewekt, Jan en zijn vier vrouwen vormen een uitstekend team. Iedereen vindt perfect zijn weg, en het feestelijke diner staat in een mum van tijd te dampen op tafel. Ik vergeet haast dat we met blinden te maken hebben, tot we beginnen eten. Dan worden de smaken en de geuren uitgebreid besproken, de structuur en de knapperigheid van de groentjes. ‘Is de kleur van het deeg mooi?’ vraagt Franka. ‘Prachtig goudbruin, net zoals jouw haar’ verzeker ik de knappe praatgrage blondine met Italiaanse

roots, en met de mooiste lachrimpels ooit. We eindigen met een royaal stuk versgebakken appelstrudel. Vervuld dat ik hier op ook reportage mocht komen, vertrek ik naar huis. Hun ‘goede vriend, Mister Miele’, zo noemen ze de vaatwasser, neemt de laatste zorgen op zich. Wat ik ben ik blij dat ik mijn tijd mocht geven aan deze twee échte tijdgevers. Aan het bezoek aan Gerda en Jan hou ik een heerlijk warm gevoel over én een paar originele receptjes. Quiche met spruitjes zal voor mij altijd een herinnering oproepen aan dineren met blinden. Hun aparte, donkere wereld is absoluut niet somber. ‘s Avonds bij het eten thuis, doe ik mijn ogen even dicht, en proef ik de smaak van de jonge worteltjes nog veel intenser. Wat een rijkdom. Moet je ook eens doen. Je proeft zoveel méér.

Neos Tijdgevers In de rubriek Neos Tijdgevers volgt een stafmedewerker van Neos een bestuursvrijwilliger in een ander engagement, buiten Neos. Jan Coenegrachts en Gerda Herbots van Neos Zoutleeuw werken als vrijwilliger voor VeBeS, een vereniging van mensen met een visuele handicap. Meer info vind je op www.vebes.be. Ben je zelf Neos-bestuurslid en ben je als vrijwilliger nog actief in een andere organisatie? Stuur een mailtje naar welkom@neosvzw.be. Info over Neos Zoutleeuw vind je op neosvzw.be/zoutleeuw


BATIBOUW

CONDITIES GRATIS* TOESTELLEN t.w.v.

€ 3000

+

+

EXTRA +BATIBOUWKORTING

*

DE DOVY-BELOFTES U ontvangt een GRATIS ontwerp U kiest voor oerdegelijke kwaliteit U bestelt ZONDER voorschot Uw prijs bij bestelling blijft 2 jaar vast U koopt rechtstreeks bij een Belgische fabrikant Uw keuken is uniek en op maat gemaakt U krijgt 10 jaar echte garantie U geniet van een levenslange service

WIN

*

UW KEUKEN

Wij maken úw keuken!

ALTIJD OPEN OP ZONDAG - WWW.DOVY.BE MA-ZA: 9U-19U - ZON- EN FEESTDAGEN: 10U-18U - GESLOTEN OP WOENSDAG AALST l AWANS (LUIK) l BRUGGE l DOORNIK l GERAARDSBERGEN l GRIMBERGEN l HAM l HASSELT l HERENT l IEPER l MAASMECHELEN l MARCHE-EN FAMENNE l MALDEGEM l MECHELEN l NANINNE (NAMEN) l OOSTAKKER l ROESELARE l SCHOTEN l SINT-GENESIUS-RODE l SINT-NIKLAAS l TIENEN l TURNHOUT l WAREGEM l WAVER * Actie geldig van 01/03/2018 tot en met 31/03/2018 bij aankoop van een keuken met minimum 4 inbouwtoestellen. Niet cumuleerbaar met andere acties. Voorwaarden > vraag ernaar in één van onze toonzalen.


NEOS Actueel

Te veel ouderen hebben te hoge energiekosten

Ouderen O deren investeren in esteren té weinig einig in een energiezuinige energie inige woning oning Thuis blijven wonen of toch maar verhuizen naar die kleinere servicefl flat die meteen ook energiezuiniger is? Het is voor veel ouderen een zwaar dilemma. Neos buigt zich al langer over de ideale woonsituatie van ouderen. Samen met de Vlaamse Ouderenraad richten we opnieuw de focus op energie want met de stijgende energieprijzen loert energiearmoede om de hoek. Luc Vandewalle, Neos-vertegenwoordiger in de Vlaamse Ouderenraad Tal van cijfers wijzen op de kwetsbare positie van ouderen wanneer het over woon- en energiekosten gaat. Volgens de Vlaamse armoedemonitor 2017 wordt 10 % van de 65 plussers geconfronteerd met overmatig hoge woonkost, dit terwijl dit voor de algemene bevolking op ‘slechts’

20

7 % ligt. Uit de barometer energiearmoede blijkt vooral de kwetsbare positie van alleenstaande ouderen. Zowat de helft van de alleenstaanden in energiearmoede zijn ouderen. Vooral alleenstaande vrouwen ouder dan 65 jaar krijgen te maken met hoge energiefacturen in ver-

houding tot hun inkomen. woningaanpassingen kunnen de energiefactuur aanzienlijk doen dalen, maar ouderen blijken hier minder in te investeren dan andere generaties. Nochtans zijn hun woningen net minder goed geïsoleerd.

Het zal mijn tijd wel uitdoen De Vlaamse Ouderenraad ziet verschillende oorzaken voor energiearmoede bij ouderen. In de eerste plaats is er het beperkt inkomen. Vandaag is 1 op de 4 mensen in armoede ouder dan 65. Deze mensen kunnen zich geen kwaliteitsvolle,


Begeleiding en betaalbaarheid De overheid heeft er dus veel bij te winnen zich specifiek op de doelgroep van (kwetsbare) ouderen te richten. In de eerste plaat is een betere begeleiding en ondersteuning van woonverbeterprojecten bij ouderen gewenst. Laagdrempelige aanspreekpunten kunnen ouderen bijstaan doorheen het volledige proces van plannen maken, vergunningen aanvragen, offertes ff vergelijken, werken opvolgen, premies aanvragen enz. Ondanks de bestaande premies en energieleningen is het voor ouderen vaak moeilijk om de hoge kosten te betalen. Het vooraf uitbetalen van premies en ondersteuning voor randinvesteringen en karweien bij renovaties kunnen soelaas brengen. Ook private verhuurders worden best gestimuleerd en gesteund om renovaties uit te voeren.

Werk aan de energiefactuur Ouderen actief stimuleren om van leverancier te veranderen, het herbekijken van de btw op elektriciteit en het herzien van de toekenningscriteria van het sociaal energietarief zijn maar enkele maatregelen die de factuur betaalbaarder kunnen maken. Een factuur die bovendien een pak transparanter en eenvoudiger kan. Het volledige advies over energiearmoede bij ouderen kan je terugvinden op www.vlaamse-ouderenraad.be.

NEOS Actueel

energiezuinige woning veroorloven en zijn ook niet in staat te investeren in een meer energiezuinige woning. Bovendien kampen ze met grote kosten op vlak van gezondheidszorg, vervoer en hulpmiddelen. In de tweede plaats zijn er de stijgende energieprijzen. Bij ouderen ligt de gemiddelde uitgave aan elektriciteit per persoon hoger dan voor andere huishoudens. Die gemiddelde uitgave steeg bovendien met meer dan 100 euro op vier jaar tijd. Uit cijfers blijkt dat ouderen minder dan andere bevolkingsgroepen van energieleverancier veranderen. Daar bovenop is bij hen de energiefactuur bijzonder hoog omwille van een hoog verbruik. Ouderen brengen immers meer tijd binnenshuis door. Tot slot zijn ontoereikende woonomstandigheden een oorzaak van energiearmoede. Veel ouderen wonen in verouderde, slecht geïsoleerde en energieverslindende woningen. Tal van redenen zorgen er voor dat ouderen minder investeren in energiebesparende maatregelen. De (on) beschikbare financiële middelen, geen alternatief tijdens de verbouwingen, onzekerheid over de kostprijs, onvoldoende kennis van de mogelijkheden, schrik voor de rompslomp, onzekerheid over de eigen toekomst enz. Het resultaat is dat investeringen om de woning energiezuiniger uitblijven. ‘Het zal mijn tijd wel uitdoen’ is een veel gehoorde uitspraak.

Zoek de beste energieleverancier Ouderen veranderen minder vaak van energieleverancier terwijl dit toch vaak een eenvoudig middel is om de energiefactuur te laten dalen. Veranderen van leverancier is gratis en om te kijken welke leverancier voor jou het voordeligst is, ontwikkelde de VREG (de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gastmarkt) de V-test, een test die alle prijzen in functie van jouw verbruik vergelijkt. Surf naar vtest.vreg.be

Hotel Sandeshoved Nieuwpoort

www.sandeshoved.be info@sandeshoved.be Zeedijk 26 Nieuwpoort 058/22.23.60 Vraag vrijblijvend onze promobrochure !

MOEDERDAGARRANGEMENT

Aankomst donderdag 10/05 – Vertrek zondag 13/05/18 3 nach nachten te in halfp penssion n + Gastronomische Moederdagbrunch All-in op zaterdag Logeme Log ement nt op een st stand andaar aardka dkamer mer of op een comfortkamer/studio of appartement € 210 p.p. met twee op een standaardkamer (suppl. single: + € 50) € 240 p.p p p.. met met twee op p een comfortkamer,, studio of app ppartement (bij bijkom komend e e volwass assene e op studio of appartemen ment: t: € 139 p.p.)

P ASAR PA ASSARRA RANG NGEM EM MENT EN N

maandag 02/04 tot vrijdag 06/04/18 of maandag 09/04 tot vrijdag 13/04/18 4 nach acchten hte ten n in n ha halfp lfpens lfp ension en ens ion n ;ŽŶƚďŝ ;ŽŶ ƚ ũƚď ƚďŝ ũ ďƵī īĞƚ н ŵŝĚ ŵŝĚĚĂŐ ĚĂŐͲŽ ĚĂŐ Ͳ ŽĨĂ ͲŽ Ĩ ĂǀŽŶ ĨĂǀŽŶ ǀŽŶĚ ĚĚƌŝĞ ĚĚ ĚƌŝĞ ƌŝĞŐĂŶ ŐĂŶŐĞŶ ŐĂŶ ŐĞŶŵĞŶ ŐĞŶ ŵĞŶƵͿ ŵĞŶ ƵͿ ƵͿ Ϳ Logeme Log eme m ntt op ee een e st stand andaar aardka aar dk mer of dka o op een co comfo mfo ortk rtkame rt ameer/sstud t io tu io of o app ppart pp a teme art ement nt €2 215 15 5 p.p p. . mett twe tw wee op op een n sta t nda daaard arrd dka kam amer (su ( ppl ppl.. sing ngle: le: + € 99) € 275 27 75 5p p.p .p. p. met meett twe wee op een een n com comfor for ortka or t mer tk tka e , stud er stud udio udio o of app appart art rteme ement em n džƚƌĂ džƚ ƌĂĂ ƉĞƌ ƌĂ Ɖ ƐŽŶ ƐŽŶĞŶ͗ ŽŶĞŶ Ğ ϬͲϯũ ĞŶ͗ ϯũĂĂƌ ũĂĂƌ ĂĂ ͗Ő ͗ ƌĂƟ ĂƟƐ Ɛͻϰ ͻϰͲϳ Ͳϳ ϳ ũĂĂ ĂĂƌ͗ ƌ Φϭ ƌ͗ ϭϬϰ Ϭ ϴ ϭũ ϴͲ ϴͲϭ ϭ ũĂĂƌ ĂĂƌ͗Φ ͗ Φ ϭϮ ͗Φ ϮϬ Ϭͻ нϭ Ϭͻ ϭϮũƌ Ϯũƌ͗Φ ͗ Φ ϭϰ ͗Φ ϭ Ϭ

Uw vakantie voor elk seizoen...

21


NEOS Vita

‘Tussen velden en weides lopen: heerlijk‘ lijk ruim, zo bleek uit hun online dagboeken: enkelen deden aan pilates of gingen tennissen tussen de bomen. Maar ook meer voor de hand liggende activiteiten werden opgetekend, zoals een fietstochtje, een boswandeling of een ochtendjogging. Rita: ‘Gewoon buiten zijn, dat voelt voor mij al een beetje aan als natuur (lacht). Ik zocht de extra groene omgeving natuurlijk wel op. Zo liep ik langs de Leie of naar een mooie dreef. Tussen velden en weides lopen: heerlijk. Mijn advies? Start met een kwartier en bouw verder op. Om voldoende te bewegen hoef je echt niet sportief te zijn.’

Op naar de volgende editie van 30-30 30 dagen lang 30 minuten per dag bewegen in het groen: dat was de uitdaging die Rita Jacobs in september aanging. Samen met 1400 anderen nam ze deel aan 30-30, een campagne van CM en BOS+. Geen gemakkelijke opdracht, wel een waar je blijkbaar gezond en gelukkig van wordt. Dat blijkt uit Rita’s verhaal, maar ook uit de impactmeting na de campagne.

Niet evident Rita: ‘Ik jogde en wandelde al. Maar dagelijks 30 minuten? Daarvoor moest ik een tandje bijsteken. Gelukkig hadden mijn kinderen toen nog vakantie waardoor ik beweegmaatjes had. Ondertussen ben ik verslaafd aan bewegen. In het weekend wandel ik met mijn man en ik ga nog altijd twee à drie keer per week lopen.’ Dat bewegen in het groen gunstig is voor de vitaliteit, blijkt ook uit de cijfers van de impactmeting die NatureMinded deed na de campagne. Nagenoeg alle deelnemers (99 procent) geven aan dat ze minder stress ervaren. Meer dan de helft van de deelnemers voelt

22

zich vitaler (64 procent) en fitter (48 procent). Rita: ‘En ik voel me er gelukkiger door. Dankzij 30-30 is de band met mijn kinderen nog beter. We trokken veel met elkaar op om te bewegen. We proberen het vol te houden en dat is fijn.‘

Natuur, een ruim begrip? De deelnemers van 30-30 interpreteerden ‘in het groen’ behoor-

Zet je nu al schrap voor de tweede editie van 15 september tot en met 14 oktober 2018. • Alles over de campagne op www.30-30.be. • www.facebook.com/beweeg30dagen30minuteninhetgroen


Gunt u haar een wereld zonder kanker?

Wij geloven dat morgen beter wordt. Dat steeds meer mensen kanker zullen overleven. Tot op een dag niemand het meer van deze ziekte verliest. Daar kunt u nu al aan bijdragen door Kom op tegen Kanker op te nemen in uw testament. Lees meer, vraag nu de gratis brochure “Morgen wordt beter” aan.

 Ja, ik ontvang graag de gratis informatiebrochure “Morgen wordt beter” Mevrouw Naam

Voornaam Straat Postcode

Nummer

Bus

Gemeente

Stuur de ingevulde antwoordstrook in een gefrankeerde envelop naar: Kom op tegen Kanker, Koningsstraat 217, 1210 Brussel. Of contacteer ons via legaten@komoptegenkanker.be of op 02 227 69 69.

NE_1_18

De heer


Het is een gure winteravond, maar de zaal loopt vol met nieuwsgierige Neos-leden. Niet verwonderlijk, want alles draait deze avond rond seksualiteit. Vooraleer je met blozende kaken snel deze pagina wil omslaan, wees gerust. Dit is geen bloemlezing van de Kamasutra, integendeel. ‘Seksualiteit is meer dan alleen maar seks’, aldus sexpert Christian Vanhecke.

F

Emelie Pauwels

ilms, televisieseries of je favoriete maandblad, overal word je geconfronteerd met seksualiteit. Waarom? Simpel, seks verkoopt. Maar als je er even bij stilstaat, wordt één feit pijnlijk duidelijk. Terwijl de knappe, afgetrainde en vooral jeugdige lijven je om de ogen en oren vliegen, blijft de oudere generatie zedig op de achtergrond. En net dit is volgens dokter Vanhecke het probleem van onze maatschappij. Seksualiteit bij ouderen is taboe, alleen jonge mensen hebben seks. Een taboe dat dokter Vanhecke vanavond wil doorbreken. Na een jarenlange loopbaan als gynaecoloog, besloot hij op zijn 62ste terug de schoolbanken op te zoeken om zijn master in de seksuologie te behalen. Naast het ter wereld brengen van kleine wondertjes, helpt hij nu de oudere generatie om hun seksualiteit op en top te kunnen beleven. Want op een potje yoghurt staat misschien een vervaldatum, op seksualiteit zeker niet.

24

Foto: Luk Collet

NEOS Vita

Let’s talk about sex!

Seksualiteit = seks? Maar wat is seksualiteit nu eigenlijk? Volgens dokter Vanhecke is de definitie van seksualiteit volledig afhankelijk van het individu, de cultuur en de context. Toen Bill Clinton met de hand op het hart aan de wereld verkondigde: ‘I’ve never had sex with that woman!’, had hij in de ogen van de Amerikanen nog gelijk ook. Want in de Amerikaanse cultuur is orale seks immers geen seks. Indien dit zich in België zou hebben afgespeeld, was het een heel ander verhaal geweest. Zo zie je, het is maar hoe je het bekijkt. Eén ding staat wel vast: seksualiteit is iets wat je met je lichaam doet. Doe je dit alleen, met twee of met meer, het is iets waaraan je heel veel plezier en genot beleeft en wat voor herhaling vatbaar is. ‘Als je op een koude dag hand in hand gaat wandelen met je partner op de dijk en zegt ‘Dit was leuk, dat gaan we zeker nog eens doen’, dan heb je goede seks gehad’, aldus Vanhecke. Het is dus zo simpel als dat.

Haast en spoed is zelden goed Maar met ouder worden, treden er veel veranderingen op inzake seksu-

Sexpert dr Vanhecke aliteit. De grootste boosdoeners? Je hormonen. ‘Voor veel vrouwen is de menopauze een gevreesde periode, want zeg nu zelf, wie zit er te wachten op al die opvliegers? En voor de echtgenoot is het ook geen pretje, met al die verkoudheden die hij oploopt’, lacht Vanhecke. ‘Maar het zijn echter niet die ongemakken waar vrouwen het meest tegenop kijken’, vertelt hij, ‘het is het beeld dat onze maatschappij, zelfs de hele Westerse wereld, heeft van de vrouw in haar menopauze. Terwijl Afrikaanse vrouwen na hun overgang mogen zetelen in de raad der wijzen en eindelijk waardevol worden geacht, heeft de Westerse vrouw vaak het gevoel dat ze haar waarde heeft verloren, soms zelfs haar vrouwelijkheid. Want het ideaalbeeld van de Westerse vrouw is een knappe, vruchtbare, en liefst nog strak afgetrainde jonge deerne. Dan is het niet verwonderlijk dat steeds meer vrouwen op leeftijd elkaar botox beginnen cadeau te doen en alles op alles zetten om niet ouder te worden. Het is dus aan ons om deze beeldvorming te doorprikken. Je goed voelen in je vel, dat is wat echt telt!’.


Van zalfjes en pilletjes tot een goed gesprek

Een probleem is pas een probleem als je er een probleem van maakt ‘Maar wat je probleem ook is, vertrouw nooit blindelings op het internet voor advies. Voor je het weet, volg je het advies op van een slager die zich voordoet als dokter’, aldus de wijze woorden van dokter Vanhecke. ‘En advies zonder begeleiding en opvolging is ook niet alles. Zo was er eens een patiënt die door middel van spuiten de doorbloeding van de penis wilde verbeteren. Als dokter is spuiten zetten voor mij een fluitje van een cent, waardoor ik er niet bij stilstond dat dit voor leken allesbehalve het geval is. Toen de patiënt net iets te enthousiast de lucht uit de spuit duwde, plakte bijgevolg de inhoud van de spuit op het plafond. Het resultaat? 35 euro kwijt en geen erectie. Daarop heb ik de man een spuit meegegeven

Foto: Luk Collet

Voor jong en oud verlopen de fases van de seksualiteit op dezelfde manier: het verlangen, de opwinding, de climax en de herstelfase. Maar hoe ouder je wordt, hoe langer het duurt vooraleer je opgewonden

raakt. Wat extra hofmakerij kan dus zeker geen kwaad. Maar wat te doen als er echte problemen opduiken? ‘Een probleem is pas een probleem als je er een probleem van maakt’, volgens dokter Vanhecke. ‘Als je als koppel maar éénmaal in de maand vrijt, maar hiermee tevreden bent, dan heb je geen probleem.’ Er is dus pas een probleem als je niet gelukkig bent met de situatie.

Dr Vanhecke te gast bij Neos Puurs: ‘De sleutel tot een goed seksleven zit vaak in de kleine dingen’

om thuis te oefenen. En toen ik een paar maanden later een kaartje uit het zuiden van Frankrijk kreeg met het opschrift ‘Un grand merci, tout marche bien!’, werd het me duidelijk dat hij het goed onder de knie had gekregen’, lacht Vanhecke. Er bestaan tal van geneesmiddelen en ingrepen die je seksuele prestaties een enorme boost kunnen geven. Door zalfjes met testosteron kan je sneller opgewonden raken en met viagra kan je makkelijker een erectie krijgen en behouden. Maar grijp vooral niet te vlug naar medicatie, want de sleutel tot een goed seksleven zit hem vaak in de kleine dingen. ‘Bewegen, gezond eten én een goed gesprek op tijd en stond kunnen wonderen doen’, aldus Vanhecke. Zet deze dus maar bovenaan je lijst met goede voornemens!

Met dank aan mei ‘68 Hoewel er nog een taboe rust op seksualiteit bij ouderen, lijkt hier stilaan verandering in te komen. Terwijl de ouderen van vroeger zich afzonderden van de samenleving en nauwelijks konden genieten van hun pensioen, zijn de senioren van nu vitaler dan ooit. Ze genieten van alles wat het leven te bieden heeft. ‘En dit hebben we deels te danken aan de generatie van ‘68’, vertelt Vanhecke. Als praeses van zijn studentenvereniging stond hij vooraan op de barricades om te protesteren. Of liever gezegd, was hij haantje de voorste om de kasseien van de straat op te breken. ‘Buiten een verblijf van drie nachten in een politiecel, heeft heel deze protestactie niet veel opgebracht. Maar gelukkig vloeide hier wel de seksuele revolutie uit voort, waardoor hele generaties hun seksualiteit op een positieve manier kunnen beleven, zonder schrik te hebben dat ze blind of doof zullen worden’, lacht Vanhecke. ‘Want je goed voelen in je vel, is en blijft het belangrijkste.’

25

NEOS Vita

Maar niet alleen vrouwen vallen ten prooi aan hun veranderende hormonen. Ook de man wordt vroeg of laat geconfronteerd met een overgang. Wanneer dit gebeurt, spreken we van de penopauze - of als je echt trendy wil zijn - van de PADAM. Vanaf de leeftijd van 40 jaar daalt het testosterongehalte van de man met 1% per jaar. De man blijft dus wel nog vruchtbaar - kijk maar naar Charlie Chaplin die zichzelf op zijn 80ste nog kersverse papa mocht noemen - maar het brengt wel problemen met zich mee. Kortom, zowel bij mannen als vrouwen gebeuren er dus zaken die je doen beseffen ff dat je geen twintig meer bent. Maar dat is helemaal niet erg volgens Vanhecke, want op een rijpere leeftijd is de seksuele beleving vaak echter. ‘Terwijl de jongere generatie het eerder moet hebben van een vluggertje terwijl de kinderen naar de scouts zijn of televisie kijken - Samsonseks is niet voor niets één van de populairste woorden geworden - kan de oudere generatie er echt tijd voor nemen én er ten volle van genieten. You can’t hurry love.’


Al eeuwenlang is men op zoek naar het geheim van de eeuwige jeugd. Wonderbaarlijke drankjes of teletijdmachines heeft deze zoektocht niet voortgebracht, maar nu lijkt het geheim voor de eeuwige jeugd eindelijk ontdekt. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen - 210 om precies te zijn - herbeleven 33 000 mannen en vrouwen hun jeugd. Want wat is Neos anders dan dé jeugdclub voor senioren? En laat dat nu net de gedachte zijn waarmee Neos Ekeren aan het project ‘TEL 18 Flash Back’ begon, een tentoonstelling over de geschiedenis van de Ekerse jeugdclub TEL 18. Misschien zijn ze niet meer zo piep als toen, maar hun wilde haren zijn ze zeker nog niet kwijt. Hoog tijd dus voor een onderonsje met de jeugd van Neos Ekeren! Emelie Pauwels

26

A

ls ik toekom in het vergaderzaaltje van het Cultureel centrum, zijn de bestuursleden van Neos Ekeren al druk bezig met de voorbereidingen van hun tentoonstelling. Immense beeldhouwwerken, schilderijen van lokale kunstenaars, foto’s en filmpjes uit de oude doos, een bierfiets - als dat maar goed komt - en swingende muziek. Het belooft een mooi evenement te worden! Maar niet alleen het 55-jarige bestaan van TEL 18 staat tijdens deze tentoonstelling

Foto: Luk Collet

NEOS 50 jaar later

De eeuwige jeugd

JJaaan, nn,, Daannyy,, Liiaa, M Maart rt, Ri Rik en Frraankk her en erbe bele leve ven hun jjeeuuggd bbiijij TE hun hu TEL EL 1188


In den beginne ‘Voor de opstart van TEL 18 was er in Ekeren niets voor de jeugd. Er waren wel jeugdbewegingen zoals de Chiro en Scouts, maar als je daar te oud voor was, kon in je geen andere vereniging terecht’, vertelt Hans. Gelukkig kwam hier in 1962 verandering in. Geïnspireerd door de opkomst van de Antwerpse jeugdhuizen, zoals de Spelonk en De Mok, staken Frank en Hans de koppen bij elkaar. ‘De parochie zocht naar een oplossing om de jeugd in Ekeren te houden en kwam met het voorstel om een jeugdclub voor 18+’ers op te richten. Gelukkig konden we in onze plannen op de steun van onderpastoor Peeters rekenen, want het ‘Grote opperhoofd’ - alias deken Van Aelst - was niet bepaald een fan. Eén jeugdclub voor zowel meisjes als jongens, wat een schande!’, lacht Frank.

Van hot naar her De naam van de jeugdclub werd al snel gevonden. André, één van de medeoprichters, kwam met het idee: Je moest 18 jaar ‘tellen’ om lid te kunnen worden en alle potentiële leden werden gecontacteerd per telefoon. Zo werd de naam TEL 18 in het leven geroepen. Maar dan stonden ze voor de grootste uitdaging, het vinden van een geschikt lokaal. Gelukkig konden ze hun intrek nemen in een lokaaltje boven het Ekershof, het vroegere gildenhuis. ‘De invloed van de parochie liet zich spijtig genoeg niet alleen gelden

in de keuze van het lokaal’, vertelt Hans. ‘Onze eerste activiteiten waren debatavonden, met een ‘christelijk tintje’. Thema’s zoals de biecht en roeping passeerden de revue.’ Al was er ook een positieve noot aldus Frank. Tijdens de debatavond over de roeping sloeg de vonk tussen hem en zijn echtgenote over. Aangezien Danielle op een nonnenschool had gezeten, had ze het niet erg op met deze vrome zusters. ‘Ik moest al zeker geen schrik hebben dat ze non ging worden!’, lacht Frank. Maar ondanks de ontluikende romances tijdens deze debatavonden, bleek er al snel nood te zijn aan andere activiteiten. ‘Toen zijn we begonnen met dansavonden’, vertelt Hans. ‘Maar door de blijvende bemoeienissen van de parochie én het toenemende aantal leden, leek het ons geen slecht idee om uit te kijken naar een ander lokaal. Toen onderpastoor Peeters met het idee kwam om de onteigende kruidenierswinkel tijdelijk te huren, waren we direct verkocht! Maar dan moesten we wel aan het geld voor de huur en de inrichting zien te komen.’ Gelukkig lag de oplossing voor de hand. De Antwerpse toneelgroep waar Hans lid van was voerde het stuk ‘Scapin’ op in Ekeren voor een overvolle zaal. ‘Door de winst van het toneelstuk was het probleem van de huur al van de baan. De inrichting van het lokaal hebben we dan bekostigd met waardebonnen en de overschotten die we van lokale ondernemers kregen’, vertelt Frank. ‘En de beveiliging van ons lokaal? Dat lieten we over aan de mannen die instonden voor de bediening van de spooroverweg. Zij hielden het lokaal goed in het oog in ruil voor pintjes bier. Een betere deal hadden we ons niet kunnen wensen!’ Lang leve de jeugdige inventiviteit.

Het Chinees Madammeke ‘In het nieuwe lokaal konden we eindelijk meer onze zin doen. We organiseerden wandelingen, praatavonden én fuiven, met onze fameuze pan-en-beenoefeningen. ’s Middags bakten we pannenkoeken en ’s avonds swingden we de pannen van het dak! Spijtig genoeg waren we nog niet volledig af van het controlerende vingertje van de parochie en de gemeente. Zo moesten we al om één uur de deuren sluiten.’, vertelt Hans. ‘Maar dat hield ons niet tegen hoor!’, lacht Frank. ‘Na sluitingstijd trokken we vaak nog naar Antwerpen om een stapje in de wereld te zetten én om een loempia te eten in het Chinees Madammeke’, vertelt hij. ‘Ik herinner me nog goed die keer dat we de laatste tram huiswaarts hadden gemist. Met het gevolg dat ik met elf personen in mijn Geitje terug naar Ekeren ben gereden. Je zou het je nu niet meer kunnen voorstellen!’

Kinderen van hun tijd In mei ’68 was met de studentenopstand het hek volledig van de dam, maar volgens Frank en Hans leefde het ongenoegen bij de jeugd al veel vroeger. ‘De oprichting van TEL 18 was eigenlijk ook een vorm van protest’, vertelt Hans. ‘We wilden dat ook jongeren de aandacht kregen die ze verdienden. Na de oprichting van TEL 18 gingen we nog een stapje verder door ons zoveel mogelijk a an de controle van de parochie te onttrekken.’ Maar TEL 18 bestond voornamelijk uit brave zieltjes, met uitzondering van Frank en Hans dan toch. ‘Wij hebben inderdaad betoogd in ‘68, dat was eigenlijk nog plezant hoor!’, lacht Frank. ‘Voor mij was het net iets minder plezant toen ik in Leuven moest gaan lopen

27

NEOS 50 jaar later

centraal. Neos Ekeren wil de jeugd confronteren met het ouder worden én de senioren inlichten over de noden van de jeugd. ‘Maar wat we vooral willen laten zien is dat verenigingen er voor alle leeftijden zijn. En waarom niet van de ene jeugdclub naar de andere gaan?’, lacht Frank.


NEOS 50 jaar later Meer dan 50 jaar later zijn ze nog steeds gelukkig samen

Duvel met nootjes Het wordt me al snel duidelijk dat deze voormalige TEL 18-leden hun wilde haren nog niet verloren zijn. ‘Net als toen, proberen we ook nu ons te onderscheiden’, vertelt Jan, de voorzitter van Neos Ekeren. ‘Zo hebben we in plaats van een traditionele opening van het jaar een heuse ‘Déjeuner sur l’herbe’, waarbij de bezoekers kunnen proeven van de gerechten van onze leden. We zijn misschien iets minder onstuimig dan vroeger, maar we zijn nog steeds rasechte Bourgondiërs!’, lacht Jan. ‘En net als toen gaan we een lezing met een gewaagd thema of een vernieuwende activiteit niet uit de weg’, aldus Danielle. ‘Neos Ekeren is dus niet koffi ffie met taart, maar eerder Duvel met nootjes’, lacht Frank.

De tentoonstelling ‘TEL 18 FLASH BACK’ kan je bezoeken op zondag 22 april 2018 in 252CC, Cultureel Centrum van Ekeren, Veltwijcklaan 252, 2180 Antwerpen

28

Van de ene jeugdclub naar de andere Dat dan net Neos Ekeren de bedenker en medeorganisator van deze tentoonstelling is, is dus niet verwonderlijk. ‘Met TEL 18 FLASH BACK proberen we ook de voormalige leden van TEL 18 warm te ma-

ken om Neos-lid te worden’, vertelt Jan. ‘Terwijl we vroeger de jeugd van Ekeren bijeenbrachten, proberen we nu net hetzelfde te doen met de senioren.’ En gelijk hebben ze, want is Neos niet dé jeugdclub voor senioren? Foto: Luk Collet

voor het waterkanon’, lacht Danielle. ‘En ik denk dat ik het beste zwijg nu’, sluit Hans lachend het rijtje af.

Het kunstwerk ‘Step by step’ (2 m hoog, 150 kg) van de Ekerse kunstenaar Raphael Debois verwijst naar al die grote bronzen standbeelden. Ze verliezen betekenis, hun identiteit. Een beetje wat met senioren gebeurt. De oude Tel 18-ers zijn nu ouderlingen geworden


Dag van de Zorg zondag 18 maart

© Denksport Puzzelbladen

van 10 tot 17 uur

Zweedsepuzzel ; B ; Z ; K ; M; B ; ; S G E H E E L; A L L E E N ; D I E N A A R; O H; A ; J ; R; M A C H O; M A G E D O E; R; O T T E R ; ; O B E R; B O; O P ; S V P; R OM E I N S; W ; L ; T S T U K; A S P E K A P O T ; N; A R; R E ; A A K; A T O L ; D O R EMA I L; J OGG I NG ; S L O E B E R; O R K A

Sudoku ++

Sudoku ++++

547136298 386 297 415 912845376 198762543 735984162 624513789 851429637 473658921 269371854

948372651 216 495 378 573618492 632187549 459263187 781954236 397526814 864731925 125849763

NEOS Puzzel

Oplossing puzzels p41

Kom langs in een woonzorgcentrum, een dagverzorgingscentrum, een VHUYLFHćDWRIHHQGLHQVWHQFHQWUXP Ontdek hoe Zorgbedrijf Antwerpen de beste zorgen biedt voor senioren. www.zorgbedrijf.antwerpen.be/dagvandezorg

BEZOEK MODELAPPARTEMENT ZWEVEGEM

RUMBEKE

Residentie Vijverhof Opening apil 2018

Residentie ‘t Withof Opening zomer 2018

OPENINGSUREN ZWEVEGEM Iedere dinsdag van 9u30 tot 13u 4 maart van 13u tot 17u 11 maart van 13u tot 17u 18 maart van 13u tot 17u

OPENINGSUREN RUMBEKE

Iedere dinsdag van 9u30 tot 13u 4 maart van 13u tot 17u 11 maart van 13u tot 17u 18 maart van 13u tot 17u

BEZOEK ONZE WEBSITE VOOR MEER DATA OF VOOR EEN PERSOONLIJKE AFSPRAAK

09 336 37 95 - info@seniorhomes.be - www.wijhebbendeoplossing.be 29


Boek

bespreekbaar. Meer dan ooit nodig in onze maatschappij die zo op perfectie gefocust is. Via campagnes, voorstellingen en evenementen doorprikt Te Gek?! de schroom, de stigmatisering, de schaamte en vooroordelen rond psychisch lijden. Ook de literatuur draagt haar steentje bij. Zo schreef Margot Vanderstraeten in opdracht van Te Gek?! de novelle ‘Het zusje van de buurvrouw’, een pakkend relaas over anorexia. www.tegek.be © Tom Van Nuffel ff

Expo

NEOS Cultuur

Een verhaal in 36 kilo’s

Razza Umana Oliveiro Toscani, wereldberoemd geworden als controversieel en bewust choquerend fotograaf van modemerk Benetton, is de laatste jaren in zijn werk op zoek naar de menselijke soort. Over heel de wereld fotografeerde hij duizenden mensen om tot de conclusie te komen dat iedereen uniek is, hoewel we allemaal tot hetzelfde menselijk ras behoren. Razza Umana is een ode aan de diversiteit. Tot 1 april te bewonderen in Cité Miroir te Luik. www.citemiroir.be © Studio Toscani

30


10 jaar na zijn dood en 50 jaar ba mei ’68 wijdt Bozar een tentoonstelling aan de meest bekroonde auteur van België: Hugo Claus. Marc Didden tekent voor deze multidisciplinaire expo die de grootmeester in al zijn facetten toont: dichter, schrijver, schilder, theatermaker, filmregisseur en sociaal bewogen kunsternaar. Het is een met liefde – con amore – hoogst persoonlijke en associatieve tentoonstelling geworden. Tot 27 mei in Bozar. www.bozar.be © Sam Dillemans, Hugo Claus

Fietsroute

Outside Inside Hasselt noemt zichzelf niet alleen hoofdstad van de stad maar ook dé street artstad van België. Sinds een paar jaar maken het Street Art Festival en de stad vele gevels kleurrijk en spannend. De expo Outside Inside in Het Stadmus brengt de nationale en internationale graffiti ffi en street artists die Hasselt de afgelopen jaren bezochten, terug samen. De expo loopt tot 3 mei in Het Stadmus maar veel leuker is natuurlijk de straatkunst ter plekke te ontdekken via de Street Art fiestsroute. www.visithasselt.be

31

NEOS Cultuur

Expo

Hugo Claus con amore


NEOS Groen

Floralia Brussels

Verdrinken

in een bloemenzee

De lente staat voor de deur. De donkere, koude dagen maken stilaan plaats voor een aangenaam lentezonnetje en de natuur hervindt zijn pracht en praal. Van 6 april tot en met 6 mei kan je op en top genieten van wat de natuur te bieden heeft, want dan zet het Kasteel van Groot-Bijgaarden naar jaarlijkse gewoonte zijn deuren open om je te verwelkomen op de Floralia. Van kleurrijke tulpen, liefelijke narcissen tot fraaie anemonen, je wordt letterlijk in de bloemetjes gezet!

jaar al voor de 15de maal, zetten de eigenaars van het kasteel de poorten wijd open om de weelde van hun domein te delen met zowel kleine prinsjes en prinsesjes als doorwinterde tuiniers.

Emelie Pauwels

Speciaal voor de nieuwe bloeiperiode zijn er meer dan één miljoen bloembollen geplant, waardoor je kan genieten van maar liefst 500 soorten tulpen, hyacinten, narcissen en andere liefelijke bloemen.

Verscholen in het groen staat het Kasteel van Groot-Bijgaarden, zonder twijfel één van de pronkstukken onder de Belgische kastelen. Maar

32

de troeven van dit 17de-eeuwse kasteel gaan verder dan zijn indrukwekkende kantelen en sprookjesachtige verschijning. Jaarlijks, dit

Van natuur tot cultuur


NEOS Groen

Tapijten van wilde bloemen onder de eeuwenoude bomen, originele bloemperken, een hart van rode tulpen en een echte bloemenpauw, zelfs diegenen met niet zo groene vingers zullen niet weten waar eerst te kijken.

Venetiaans Maar niet alleen in het park zijn pareltjes te vinden. In de 1000 m² grote serre wandel je een binnentuin met bloemperken binnen, de kapel is volledig gedecoreerd met orchideeën en de toren kan je helemaal tot boven ontdekken. En als toemaatje komen op zaterdag 14 en zondag 15 april gekostumeerde Venetianen je verrassen met hun nieuwste en indrukwekkende kostuums. De cultuurliefhebbers zullen dus zeker niet op hun honger blijven zitten.

In geuren en kleuren Voel je de lentekriebels al? Je kan het kasteel individueel of in groep (vanaf 20 personen) bezoeken. Normaal

betaal je als 65-plusser 12 euro om tussen deze bloemenpracht te vertoeven, maar met Neos kan je nu al een ticket bekomen voor maar 10 euro! Het enige wat je hoeft te doen is de bon uit te knippen en aan de kassa af te geven. Dan kan het genieten van al die geuren en kleuren beginnen!

Praktisch Floralia Brussels, van 6 april tot 6 mei 2018 Kasteel Groot-Bijgaarden, Isidoor Van Beverenstraat 5, 1702 Groot-Bijgaarden contact@kasteelgrootbijgaarden.be www.floralia-brussels.be

 NEOS - VOORDEEL Bij afgifte van deze bon aan de kassa betaal je slechts € 10 (i.p.v. € 12) voor het toegangsticket voor de Floralia Brussels. Naam: Voornaam: Neos-club:

33


NEOS Cultuur

Technisch huzarenstuk mét topcast

Spektakelmusical 40-45 Na het succes van spektakelmusical 14-18 komt Studio 100 met een opvolger: 40-45. Een logische opvolger, aangezien het in 2018 exact 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog eindigde, maar helaas ook de kiem werd gelegd voor de Tweede Wereldoorlog. Neos sprak met regisseur Frank Van Laecke en acteur Herbert Flack.

D

Silke Nauwelaerts

e camera loopt. Alle ac- ook op andere vlakken. Zo werd de teurs die dit najaar zullen muziek geschreven door klasbakken meespelen in spektakel- Steve Willaert en Will Tura. 40-45 musical 40-45 zijn op post bij Stu- wordt een topper waarvan iedereen dio 100 om er een promofilmpje op zegt: Dit moet je zien. Voor minder te nemen. Niet dat 40-45 nog veel gaan we niet.” publiciteit nodig heeft. Acht maanden voor de première werden er Verscheurende keuzes al 100.000 tickets verkocht. Neos tijdens oorlogstijd heeft hier, met haar drie voorstellin- Frank Van Laecke: “Met 14-18 brachgen op vrijdag 2 november 2018, een ten we iets ongezien. We reikten de mooi aandeel in. De verwachtingen mensen een voorstelling vol techzijn hooggespannen. Regisseur Frank Van Laecke: “Zoveel jaren geleden klopte ik schoorvoetend aan bij Gert Verhulst met de vraag om een trilogie op poten te zetten. Ik wilde drie hoofdstukken uit de Vlaamse geschiedenis brengen, beginnend met Daens. In 2014 volgde de ongeziene spektakelmusical 14-18. Die voorstelling werd zo gesmaakt dat Studio 100 ook voor 40-45 haar nek wou uitsteken. Een berekend risico. De vertrouwensband tussen de mensen die naar de voorstelling komen kijken en de makers werd doorheen de jaren immers almaar groter. Men weet wat men mag verwachten en de beloftes zijn gigantisch. Dat ik in dit huis al drie keer mijn creatief ei heb mogen leggen, maakt mij ontzettend gelukkig. Ik mag dan Jonas Van Geel en Jelle Cleymans: broers en ook werken met een topteam. hartsvrienden die uit elkaar gespeeld worden Niet alleen op de scène maar door de oorlog

34

niek en spektakel aan, denk maar aan de rijdende tribune, maar brachten daarnaast ook een mooi verhaal vol prachtige muziek. 40-45 brengt een verhaal dat de mensen nóg meer zal aanspreken. Ik ben er immers van overtuigd dat die tweede wereldoorlog nog veel meer aanwezig is. Tot op vandaag zijn er nog families uit elkaar gescheurd door die oorlog of door keuzes die tijdens oorlogstijd gemaakt moesten worden. Die verscheurende keuzes in oorlogstijd vormen de kapstok van het verhaal.” 40-45 speelt zich af in Antwerpen, vlak na de Eerste Wereldoorlog. De broers Staf en Louis Segers worden met een jaar verschil geboren en groeien op in een warm nest. De broers worden hartsvrienden en niets lijkt hun band te kunnen breken. Tot het onvermijdelijke gebeurt: de Tweede Wereldoorlog breekt uit en dat laat sporen na in iedere huiskamer, in elk gezin. Ook in het gezin van Staf en Louis…

Twee topcasts 40-45 zal twaalf keer per week vertoond worden. Dat vraagt om bijzondere maatregelen. Studio 100 koos ervoor om met twee evenwaardige topcasts te werken, met talentvolle én verrassende namen. Jonas Van Geel en Jelle Cleymans, die de twee broers vertolken, spelen alle voorstellingen, maar verder selecteerde Studio 100 voor elke rol twee acteurs die opdraven in een blauwe en groene cast. Neos zal de groene cast aan het werk zien met naast Jonas Van Geel en Jelle Cleymans ook nog Lucas Van den Eynde


en Ann Tuts als Emiel en Anna, de ouders van Staf en Louis, Nathalie Meskens als Sarah, het liefje van Louis en Herbert Flack als Leon, verzetsleider en zo de belichaming van het verzet. Herbert Flack: “Ik kijk er zo naar uit. Ik speel al vijftig jaar maar dit is mijn debuut in een spektakelmusical. Een primeur dus. In de blauwe cast speelt Jo De Meyere mijn rol. Die ontdubbeling is spannend en nieuw voor mij. Normaal neem je een rol op waar je trots op bent en voor vecht, maar ik weet goed dat twaalf voorstellingen per week fysiek onhoudbaar is. Daarnaast kan die ontdubbeling ook inspirerend werken. Je verzamelt het beste van de twee in je personage zonder elkaar te kopiëren. Ieder geeft zijn eigen invulling aan een rol maar je houdt natuurlijk wel vast aan eenzelfde scenario. Het gaat prachtig zijn. Het voelt voor mij een beetje als de nationale voetbalploeg die je vraagt om mee te spelen. Er staat zoveel talent op de scène. Dit is voor mij een debuut.”

Kind van de oorlog

Buxusverzorging Vroeger was de buxus niet meer weg te denken uit de Vlaamse tuinen. Deze wintergroene traag groeiende plant wordt gebruikt als haag om de tuin af te bakenen maar wordt ook vaak in potten of in de siertuin aangeplant. Het snoeien van siervormen is ondertussen een traditie geworden. Sinds enkele jaren krijgt de buxus het echter hard te verduren door de buxusrups… De buxusrups kan je heel gemakkelijk herkennen aan de zwarte kop, het felgroene lichaam en de zwartwit-gestreepte huid. De beestjes zijn met het blote oog moeilijk te zien omdat ze zich in het midden van de plant verstoppen, maar hun aanwezigheid wordt verraden door de volgende kenmerken: dode blaadjes, kale takjes, spinsels, … De buxusrups vindt buxusblaadjes een ware delicatesse en kan de plant op korte tijd comppleet kaalvreten.

De repetities starten in augustus maar de acteurs nemen het script al wel ter hand. 40-45 leeft nog in de huiskamers en dus kan wat research geen kwaad. Herbert Flack: “Met mijn leeftijd (68 jaar, nvdr.) kan ik al wat research putten uit mezelf. Zeker ook met mijn roots. Mijn vader was Brits soldaat die in Boom verliefd werd. En ik ben daar een product van. Dus de Tweede Wereldoorlog is mij, in al zijn facetten, niet onbekend. Ik ken heel wat verhalen en mensen die de oorlog meemaakten. Ik weet wat zowel het ene kamp als het andere beleefde. Dat is ook het boeiende van het scenario, we gaan heel erg in het vel van de Vlaming snijden. Met twee zoons waarbij de ene een zwarte is en de andere bij het verzet gaat. Vlaamser kan het niet worden.” De acteur prijst zich gelukkig dat hij de oorlog niet zelf heeft moeten meemaken. “In augustus ga ik wel naar de oorlog, maar gelukkig één van artistieke aard. Want dat kunnen we niet genoeg herhalen: geen oorlog meer. Dat is wat mijn vader me ook wou meegeven: Keep the memory alive, maar zorg dat het niet meer gebeurt.”

Toch mag dit je niet afschrikken. Mits een goede verzorging is het zeker mogelijk om zonder zorgen te kunnen genieten van deze plant : • Versterk de plant preventief door een buxusmeststof, die is afgestemd op de specifieke behoeften van buxus, en kalk te strooien • Controleer je buxusplanten tijdens het groeiseizoen. Worden ze aangetast door insecten of ziektes, dan moeten de geïnfecteerde takjes worden gesnoeid. • Wordt je buxus overwoekerd door de buxusrups, dan kan je deze behandelen met een doeltreffende insectenbestrijder zoals COMPO Karate Garden. • Buxus is heel gevoelig voor ziektes, vooral in vochtige weersomstandigheden. Deze kan je eveneens bestrijden met een krachtig product zoals COMPO Ortiva Plus.

Neos-leden kunnen op 2 november 2018 extra voordelig naar spektakelmusical 40-45! Wanneer? vrijdag 2 november 2018 om 11u, 14.30u of 18.30u Waar? Studio 100 Pop-up Theater, Schoonmansveld 18, Puurs (kruising A12 en N16) Prijs? € 54 (cat. 1), € 46 (cat. 2), € 32 (supplement busvervoer en broodjesmaaltijd) Meer info? Bij uw clubbestuur

Verdere tips voor de verzorging van je planten en tuin vind je terug op de website www.compo.be en de Facebookpagina “My Inspiring COMPO Garden”.

35


REIS MET NEOS EN TRIAS NAAR EL SALVADOR!

X X X X X X X


Neos is mijn verzet Intussen werk ik al twee jaar voor Neos. De tijd vliegt. Ik heb met u mogen proeven van die geweldige Neos-tijd, bestaande uit een unieke cocktail van cultuur, voordrachten, bedrijfsbezoeken, daguitstappen, sport en beweging in een gezellige sfeer van ontmoeting, en samenhorigheid. Je zou voor minder mijn job willen doen, niet waar? Als ik bij een van de 210 clubs op bezoek ga, en men ziet me voor het eerst dan verschiet men vaak dat ik nog niet zo oud ben. Ik krijg dan meteen de vraag wat een jonge gast bij Neos komt doen. Spontaan begin ik dan met een oprechte glimlach te antwoorden dat Neos een grote organisatie van meer dan 32.500 leden is, en een professionele ploeg van 14 medewerkers (met een directeur) heeft om de 210 clubs te ondersteunen. Meestal stil ik hiermee de honger van de vraagsteller, behalve die ene keer. De man klampte zich met zijn woorden aan me vast, ze beklijfden me tot op de dag van vandaag. Zijn woorden vormden dé waaromvraag: “ja, maar waarom werk je voor Neos?” De antwoorden dat Neos een fantastische organisatie is, toffe, ff actieve en ondernemende mensen kent… waren voor hem niet afdoende. Dat zei althans zijn indringende blik. Via deze weg wil ik een herkansing. Als ik nu je vraag opnieuw krijg, dan zou ik ‘verzet’ antwoorden. Verzet is de titel van het gedicht van Remco Campert dat in 2005 aangebracht werd op de gevel van het Geuzenhuis te Gent. Het vat mooi weer wat er in mei ’68 gebeurde, maar ook vandaag bij Neos…

Op de mat Op ma at bi bij ij Ne eos Ko oksi ok sijd jde

9

R izzen Re n vo oo or en en met et Neo os

Verzet begint niet met grote woorden maar met kleine daden zoals storm met zacht geritsel in de tuin of de kat die de kolder in zijn kop krijgt

Cultuur me Cu m tN Ne eos os

zoals brede rivieren met een kleine bron verscholen in het woud zoals een vuurzee met dezelfde lucifer die een sigaret aansteekt zoals liefde met een blik een aanraking iets dat je opvalt in een stem jezelf een vraag stellen daarmee begint verzet

Ne eo oss-cclubn lu ubnie bn nie euw ws

en dan die vraag aan een ander stellen Neos is mijn verzet tegen vereenzaming, vermarkting, verzuring, regelitis… Neos is mijn verzet voor meer samenhorigheid, cultuur, betrokkenheid, autonomie… Let’s get it on, zou Marvin Gaye zeggen.

Martin De Loose Directeur Neos vzw

37


Voor meer informatie en boeken: tel. 056/505 986 of info@ctt.be of www.ctt.be Frankrijkstraat 161 • B-7711 Dottenijs • T +32 (0)56 505 986

Groepsreis naar New York The city that never sleeps 2 periodes:

* van 27 tot 31 mei 2018 * van 3 tot 7 september 2018

vanaf

€ 1374

Inbegrepen: 3 3 overnachtingen met continentaal ontbijt 3 Excursies op dag 2 & 3: Boottocht naar Ellis Island, Top of the Rock, 9-11 Memorial, Empire State Building,... 3 Nederlandstalige begeleiding gedurende de hele reis 3 Lijnvlucht Brussel - New York - Brussel 3 Huidige luchthaventaksen en BTW

Lyon ‘Hoofdstad van de gastronomie’ 3 weekends genieten: * van 22 tot 24 september 2018 * van 29 september tot 1 oktober 2018 * van 6 tot 8 oktober 2018 Inbegrepen: 3 TGV reis Rijsel/Brussel-Zuid - Lyon Part-Dieu en Lyon Part-Dieu - Rijsel/Brussel 3 Uitstappen & ingangstickets 3 Nederlandstalige gids gedurende de reis 3 Huidige taksen en BTW

rijs!

spotp

€ 500 Mekong Cruise

Een onvergetelijk en spectaculair avontuur doorheen de cultuur en natuur van Vietnam en Cambodja vana

Van 27 maart tot 7 april 2019

f

€ 3195

Inbegrepen: 3 Kajuit op standaarddek op basis van vol pension 3 Talloze uitstappen zoals Hô-Chi-Minh-Ville, de site van Angkor, kanaal Chao Gao, Ba Chua Xu Tempel, enz. 3 Nederlandstalige gids gedurende reis 3 Audioguidesysteem 3 Alle bezoeken inbegrepen 3 Transport per luxe luxe touringcar 3 Lijnvlucht Parijs - Hö-Chi-Minh-Ville / Siem Reap - Parijs 3 Huidige taksen en BTW


Op zoek naar innerlijke rust Voel je lichaam

Wie denkt dat yoga enkel voor jonge veulens is, leest best even verder. Yoga betekent zoveel als de verbinding maken tussen lichaam, geest en ziel. Een niet zo evidente oefening in een wereld waarin alles steeds sneller gaat. Neos Koksijde biedt haar leden al voor het tweede jaar een cursus yoga aan. Wij kropen mee op het matje.

V

oordrachten, cultuur en reizen zijn lang niet meer de enige activiteiten die op het programma van een Neos-club staan. Hoe langer hoe meer wensen Neos-leden ook in groep te kunnen sporten. Goed voor de gezondheid én gezellig. Badmintonnen, krolfen en golfen testten we eerder al uit. Dit keer trekken we naar de kust voor iets heel anders. Erik De Rynck, voorzitter Neos Koksijde, nodigt ons uit op hun wekelijkse yogasessie. Matje de auto in en op naar Koksijde.

Yoga brengt rust Van september tot juni komen een twintigtal leden van Neos Koksijde wekelijks samen in Hotel Apostroff ff om er een paar uur later compleet ontspannen weer buiten te gaan. Hun truc? Yoga. Bevorderlijk voor de

Silke Nauwelaerts gezondheid én je wordt er soepeler van. Maar bovenal, yoga brengt rust. Het helpt mensen hun hoofd leeg te maken en te stoppen met piekeren, roept lukraak oppoppende gedachten een halt toe en brengt je zo in contact met lichaam en geest waardoor je je veel bewuster bent van jezelf. ‘De intensiteit van seniorenyoga ligt iets lager en ook de houdingen moeten minder lang worden aangehouden’, vertelt lesgeefster Katrien aan het begin van de les. ‘Er komt weinig acrobatiek aan te pas. We hoeven het komende uur dus niet op ons hoofd te staan.’ Een hele opluchting… De les start. Vanop een matje nemen we een uur lang een combinatie van lichaamshoudingen aan, afgewisseld met heel wat ademhalingstechnieken, om zo te leren leven in het hier en nu.

Wat blijkt? Het vraagt heel wat oefening om elke gedachte te bannen en je enkel te concentreren op lichaam en geest. Gelukkig is Katrien er om ons daarin bij te staan. Met haar kalme stem loodst ze ons doorheen de oefeningen. Met zachte muziek op de achtergrond en de zoete geur van wierookstokjes geraakt de zaal al snel in een soort van trance. Ongetwijfeld zoeft er bij iedereen af en toe een gedachte door het hoofd, maar die zweeft dan zonder meer weer voorbij doordat Katrien ons opnieuw in het hier en nu brengt. ‘Voel je lichaam. Wees je bewust van elk deel van je lichaam. Overloop het en sta bij elk deel ervan even stil.’ De les eindigt met een ontspanningsoefening. Lettend op de juiste ademhaling, wordt je vanzelf rustiger. De ademhaling van de aanwezigen wordt dieper en dieper en volgens mij zakken sommigen even weg in een hazenslaapje. Het yoga-uurtje vloog voorbij! Terwijl de sportievelingen nog gezellig napraten bij een kop koffi ffie, waag ik me opnieuw in de hectiek van de Belgische wegen tijdens de spitsuren. Al verdraag ik de file op weg naar huis opeens heel wat beter. Yoga brengt rust. Dat is zeker. Namasté.

Yoga leert je leven in het hier en nu

39

NEOS Sport

Neos Koksijde leert yoga


Met jouw NEOS club naar Mallorca Laatste plaatsen voor de NEOS-reizen naar Zinal in de zomer!

Prachtige natuur en culturele pareltjes in Mallorca De hoofstad Palma doet met zijn nauwe straatjes en moderne architectuur, denken aan Barcelona. In het bergachtige binnenland zijn de authentieke dorpjes Valldemossa, DeiĂ en Fornalutz zeker het bezoeken waard. Op dit Spaanse eiland zomert het bovendien het hele jaar door. Dit is een verblijfsvakantie zonder vast excursiepakket. Je verblijft in een modern viersterrenhotel in volpension met wellness, buiten- en binnenzwembad. Interesse om met jouw club een reis te maken naar Mallorca in het najaar? Neem dan zeker contact op met Vera Verbeeck.

In de zomer met NEOS naar Zinal In het gezellige dorpje Zinal, omringd door een indrukwekkend landschap, ligt het moderne HĂ´tel Les Diablons. In de comfortabele en ruime kamers zal je je zeker thuis voelen. Je maakt gratis gebruik van het overdekte zwembad en de wellness naast het hotel. Er staan excursies op het programma naar o.a. Zermatt, Sion en Grimentz. NEOS gaat in de zomer van 2018 twee periodes naar Zinal van woensdag 27 juni tot donderdag 5 juli en van woensdag 5 september tot donderdag 13 september. Prijs all-in bedraagt 745 euro. Toeslag single is 120 euro. Er zijn nog enkele vrije plaatsen!

Meer informatie of boeken via Vera Verbeeck: 0473/88 11 98 of vera.verbeeck@intersoc.be


NEOS Puzzel

Zweedse puzzel KINDERLEDIKANT

ZEEHOND

WAK

GANS

HUNS INZIENS

PLUS

STERKEDRANK

UITING VAN AARZELING

NAAKT

TOONDRAAD

ENKEL HALMTOP UITROEP BEDIENDE

TIK VEEVOEDSEL

DRUKTE

HANIG

MAMA

VROEGER

OPGOOI

EIERSCHAAL

VISETER BEDORVEN MUIL

S'IL VOUS PLAÎT

KELNER

BASISONDERWIJS

MOE

TAAL

SNOEPJE

ZOT

GELIJKE

UIT ROME PRAAL JAPANSE STAD KOPPELBUIS

VLAAMSE AUTEUR

MAST

WIER

STUK

KORAALEILAND

SLEE

NOOT

VOUW

DIRECT

VAARTUIG

SAAI

FRANS LIDWOORD

COMPUTERBERICHT

BORDSPEL

TRAININGSPAK

STAKKER

WALVIS

Sudoku ++++

2 1

8

Sudoku ++

6

4 5 6 1 9 1 5 5 9 2 8 8 4 3 3 7 5 2 6 4 7

5 4

1

9 7 4 1 9 2 5 3 6 9 7 4 3 3 5 8 4 5 1 7 8 8 5 2 9 3 7 3 5 8 2 1 2 © Denksport Puzzelbladen

41


NEOS Wedstrijd

Ledenactie: de winnaars Abdijmuseum Ten Duinen

Design museum Gent

Neos Waarschoot wint een gegidste rondleiding voor 20 personen in het Abdijmuseum. Middeleeuwse ruïnes en unieke archeologische collectiestukken staan hen te wachten in Koksijde.

Watertanden met Gandante

Neos Genk mag naar Gent om er in het Design museum Belgisch en internationaal designtalent te ontdekken.

NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum

Neos Tremelo sleepte de culinaire wandeling ‘Gent op zijn kookpunt’ van Gandante in de wacht.

Een interessante, unieke én lekkere uitstap? Welkom in Het Moment, het belevingscentrum van de Abdij van Averbode! Ontdek het abdijleven, de uitgeverij en de levende traditie in landbouw en voeding. Neem een kijkje in de kaasrijperij, de bakkerij en de huisbrouwerij. Degusteer de vijf Averbode-producten: bier, kaas, brood, peperkoek en speculaas in de rustgevende omgeving van de abdij.

Neos Ruiselede zal kennis kunnen maken met de Vlaamse vissersfamilies door de eeuwen heen in het Visserijmuseum te Oostduinkerke.

U kan Het Moment vrij bezoeken of een gids reserveren voor een boeiende reis op een unieke historische site. Bij deze rondleiding hoort een degustatie van de vijf Averbode-producten. Het Moment Abdijstraat 1, 3271 Averbode T 013 69 99 34 info@averbodemoment.be www.averbodemoment.be

Beleef Het Moment, een unieke plek op het kruispunt van de drie provincies.

Belevingscentrum van de Abdij Averbode

42


NEOS Ledenvoordelen

Neos-lidkaart meer waard dan je denkt Lekker Klassiek: klassieke muziek en Njam!-gerechten Klassieke muziek gecombineerd met heerlijke gerechten van de Njam!-chefs? Een schot in de roos. Studio 100 en Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom slaan 25 augustus 2018 opnieuw de handen in elkaar voor ‘Lekker Klassiek’, een festival dat bol staat van de klassieke muziek en smakelijke foodtrucks. De artistieke leiding ligt in handen van Jef Neve en de dag wordt feestelijk afgesloten met een groots slotconcert met indrukwekkend orkest, koor en solisten. Neos-leden krijgen een mooie korting op de inkomprijs. Surf snel naar: www.lekkerklassiek.be/neos voor meer informatie en boekingen.

Drie gelukkige Doro-eigenaars

Met Neos voordelig naar Kazerne Dossin

In 2018 geniet je, op vertoning van je Neos-lidkaart, een mooie korting op je toegangsticket voor Kazerne Dossin. Voor de permanente tentoonstelling betaal je maar 8 euro (i.p.v. 10 euro), voor de tijdelijke tentoonstelling 7.5 euro (i.p.v. 9 euro) en op een combiticket geniet je van maar liefst 3 euro korting (13 i.p.v. 16 euro). Een leuk idee voor je volgende uitstap?

Met Neos voordelig naar Music Hall-producties De afgelopen jaren kon je als Neos-lid genieten van prachtige voorstellingen van Music Hall. Dankzij je Neos-lidkaart geniet je nu ook voordelig van voorstellingen die niet worden opgenomen in de Neos-programmatie. Nu reeds op de planning? De sprookjesmusical Hans & Grietje, één groot feest voor jong en oud; Scrooge, de musical gebaseerd op dé kerstklassieker ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens én met muziek gecomponeerd door Dirk Brossé; De Notenkraker die u doet wegdromen bij de fabuleuze muziek van Tsjaikovski en virtuoze danspartijen en tenslotte Marie-Antoinette, een balletvoorstelling gebracht door het Malandain Biarritz Ballet, een Frans dansgezelschap behorende tot de absolute wereldtop. Meer info of interesse? Benoit Declercq, 03/229 18 28 of benoit.declercq@musichall.be

In het decembernummer kon je één van de drie smartphones van Doro winnen, dé specialist in seniorentelefoons. Maar daarvoor moest je wel kunnen vertellen hoeveel leden Neos op 1 juli 2017 telde. En dat konden Christiane Caers, Emmy Van Bos en Hervé Vancompernolle perfect: 32 568. Zij ontvangen binnenkort hun Doro-foon.

43


Wan ndellen en genie eten! Vayaamun ndo Houff ffaalizze ligtt diep p in de e Ard denne en en de nattuur iss overw weldig gend d. Beeleef de ru ustt en n de sttiltte van n Wallloniëss’ toffste vakaantiecclub. Er evven tusseenuit, sam men, in n groep p of met hett heele gezzin n, er iss voorr elk wat wils. Eveen onttspann nen zegt u? Vaya amundo o Houffalize bescchiktt ookk oveer eenn panorramischee welln nesss met Finsee sauna, daampb bad en in nfraro oodsaauna. Er is eeen een n om mnisspo ortterrrein en een n petan nqueebaan.

info: www.vayamundo.be

Genieet op eig gen te emp po vann eenn verdieend de vakkan ntie aaan dee Bellgiscche kust. Boekk nu u een mooi app parttement pal op de zeeedijkk van n Oosten nde met uitg gesttreekt ziicht op dee .

Noordze ee

Genieet van heet zwem mbad, welln nesssru uim mte en het leeukke an nim matie epro ogrramma.

info: www.vayamundo.be

Ervaar heet ulttiem me vaakanttiegeevoell aan n de voett van de Frransee Pyyreneeeën in

Vaya amundo Quillan n. Laat de natuur je zinttuigen n prikkkeleen en n onttdekk rme van n de e Au ude in puree de char Vayaamun ndo stijll! Een steviige wan ndelin ng do oorheeen de Pyreneeëën, dee verbo orge en schatte en van het Kathaarenlland d en de Meditterraa anse keu uken n, gebbunndeldd in ééén leeuke vakaantie.. Da’ss Va ayam mun ndo!

Info en reservaties:

: 078 156 100

contactcenter@vayamundo.be www.vayamundo.be


T

• It

7 dagen • verblijf in volpension Onze On ze tro roev even en f Thu T iso Th isopha s pha phalin halin ingg f Vlu V ucht ch he cht heen en & teru teru e ug BBrus ruussel ru rus seel - Mil se M aan aa f TTra raansp nss ort o meet plaa plaa a tseli tse selijke lijke lux lij uxee auto utoc ocar f All Allee uits tsstap tappe p en pe pen en to toega egang eg ega ngggssgel sgel ge den den in inbeg begrep be rep repen eppen f Ver Verbli blijfjf in lux bli uxxe Sant an a Cath Cathhari ariina na Par Parkk SSarz arzzann nna** a* * hote a** hote o ell f Ver Verbli blijfjf inn vol bl bli volpen pennsio ionn vana anaf naaf 1e dag he hett avo avo v dma von dmaal dm maal al t.e.m. t.e .e.m. m 7e da dagg het hett mid midddag daggmaa ma l maal f Nederl erland land nddsta s lig st igge gidsbeg ids d be ds beg egeleidi eleidi dingg met et au a dio dio-gu dio-gu g ide d s

afreisdatum: van 11 tem 17 juni

Inlichtingen & reserveringen? vanaf 10 personen

NU € 1149 pp

Luc Reyniers - sales • 0468-15 11 30 • r.luc@lauwers.be


NEOS Clubnieuws

Eerste lustrum

Neos feest Neo

V jaar op de teller en twintigmaal Vijf zzoveel leden. Dat mag gevierd worden b Neos Hamont-Achel! De club is bij iintussen een begrip geworden in de ggemeente. Het bestuur haalt zijn entthousiasme bij de leden. ‘Zij geven ons de drive, de voldoening en het plezier d om het goed in elkaar te steken.’ Het o jjubileum werd gevierd met o.a. een overzichtstentoonstelling, een luncho b ffet en een gezellige avond, muzibuff kaal ka aal omlijst door dj Geert van Hoo Hoof. of.

Lauwerkrans

Mooie toespraken, een fototentoonstelling en vooral veel feest vormdeen het geslaagde jubileum bij Neos Hamme. Hoeveel kaarsjes ze uitbliezenn, verklapt de lauwerkrans op de achtergrond. Op de voorgrond het mooiee afscheid van verdienstelijke bestuursleden van het eerste uur Cécile enn Elodie, met in hun kielzog de jonge aanwinsten in de bestuursploeg. Ook andere jubilarissen, j b , reeds 20 jjaar ttrouw lid,, ontvingen t g een fles bubbels. b

Vijftiende verjaardag Een nakende nde fusie tovert Neos Meeuwen-GruitMeeuwen Gruitt rode, dat Opglabbeek in de armen mag sluiten, om tot Neos Oudsbergen. En dat op hun vijftiende verjaardag! Resultaat: een groot groots feest met de nodige toeters en bellen. Een unieke mijlpaal die niet snel vergeten zal worden. Gefeliciteerd en ad multos annos, Neos Oudsbergen. g

Beste kant Neos Borgloon laat zich van haar beste kant zien tijdens de obligate groepsfoto. Op 20 jarige leeftijd mag je dan ook gezien worden. Muzikale intermezzo’s, dankbare woorden van Loonse Neos’ers en notabelen, talrijke attenties, een uitgebreide feestdis én het Neosclublied en Limburgse volkslied konden da daarbij aarbij niet ontbre ontbreken.

In de bloemen Tradities zijn er om in ere te houden. En zo hadden de huwelijksjubilarissen van Neos Aartrijke thuis reeds hoopvol een vaas klaar staan. Godfried Roose (vooraan, midden) werd bij z’n afscheid als verdienstelijk secretaris ook nog eens extra in de bloemen gezet. Op zijn schoot: het kunstwerk met uitgeslepen profiel van hem en zijn echtgenote.

46 46


NEOS Clubnieuws

Plantentuin De uitgewerkte schattenzoektocht in de Plantentuin van Meise kon de speurneuzen bij Neos Kuringen enorm bekoren. Om uiteraard nog van de natuurpracht en het ideale achtergronddecor te zwijgen. Met vereende krachten kraakten ze de code en werd de schat onthuld.

Kwintet Neos Balen heeft een oor voor kwaliteit. In het najaar genoten ze met maar liefst 110 toehoorders van vijf veelbelovende muziekstudenten, met name het talentvolle Kwintet Armonioso, die o.a. werken van Astor Piazzollo en Frédéric Devreese alle eer aandeden.

Neos Neo

leert

Gevarieerde daguitstap Een gevarieerde daguitstap, daaar draait Neos Herk-de-Stad dee hand niet voor om. Afgelopenn zomer combineerden ze een beezoek aan de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel met een boeiende rondleiding in het Breugelmuseeum van Peer en het cartoonfesstival in de binnenstad. Van ronnkende F 16’s over gedetailleerd de schilderkunst tot een origineeel stadsbezoek: van alle markteen thuis!

I love Neos Op de afgelopen wijkbeurs in Drongen liet Neos Gentt zich, naast haar prachtige aanbod, opmerken met een levensgrote replica van de vermaarde ‘I love Neos button’. Een 450-tal bezoekers kwam poolshoogte nemen, en zo is Neos Gent wederom wat meer bemind. Of zoals het omgekeerde spreekwoord zou luiden: bekend is bemind!

Parels Neos Lennik weet et ze te vinden: verborgen parels die ons Belgenland te bieden heeft. Zo bezochten ze het prachtige gerestaureerde Hôpital de laa Rose in Lessen. Daarna ging het richting Vlaamse Ardennen, alwaar het teextielmuseum en de gerenoveerde crypte onder de kerk in Ronse z’n sschoonheid prijs gaf.

47


NEOS Clubnieuws

Prachtige Provence De indrukwekkende aquaduct geeft het waarschijnlijkk prijs. Neos Kinrooi genoot afgelopen herfst met volle teugen van de pracht van de Provence. Alle hoogtepunten passeerden de revue. Deze enthousiaste reisgangers keerden met lyrische getuigenissen huiswaarts.

Neos reist Neo Vulkaan

Een uniek decor voor een uniek reisgezelschap: Neos Torhout en Neos Zedelgem beleefden samen een schitterende vijfdaagse in de Franse Auvergne. Ze waagden zich zelfs in het hart art van de Volcan de Lemptegy.

Wengen Van een panoramisch zicht gesproken. Daar kon geen wolkje tegenop. De zomervakantie van Neos Lokeren in Wengen g was dan ook een voltre er.

Noord-Frankrijk T Tijdens een driedaagse zocht Neos Zutendaal de mooisste plekjes op in het Hauts-de-France. Het werd een kkennismaking met een stukje oude Vlaamse cultuur in Noord-Frankrijk. Rijsel, Arras, Saint Omer, Roubaix en het Belgische Zonnebeke kennen geen geheimen meer voor deze cultuurminnende club. Het tussendoor heerlijk tafelen en verbroederen vormde de kers op p de taart.

Windsor Wie Windsor zegt, zegt kastelen. Daar viel voor Neos Bierbeek niet aan te ontsnappen. Maar met veel plezier!

48


Tussen Kerst en Nieuw trekt Neos Rekkem traditiegetrouw de stapschoenen aan voor een mooie avondwandeling. Een vijftigtal leden trotseerden de kou, en werden onderweg beloond met een lekkere jenever en warme Glühwein.

Welverdiende halt F gaat de vlag de lucht in tijdens een welverdiende Fier h Neos Ardooie-Koolskamp had dan ook al serihalt. eeus wat kilometers in de benen tijdens haar wandel-en fietsdriedaagse tdi d l langs d de M Moezel.l

Lok van de natuur

Neos sport Neo

Afgelopen zomer liet Neos Herselt zich al wandelend verleiden door de lok van de natuur, en maakten vele Neos-sportievelingen de tocht van Zichem naar Scherpenheuvel.

Niet de laatste keer Het was hun eerste keer, maar waarschijnlijk niet de laatste. Neos Lauwe had veel plezier tijdens een intensieve bowlingnamiddag, waarbij men heel wat gezonde competitiviteit onder de leden ontdekte.

Dynamische Àetsers Het hoorde bij de klassieke afsluiter van het zomerseizoen: een statige groepsfoto van al die dynamische fietsers bij Neos Maldegem. De lente lonkt binnenkort wederom voor deze sportieve afdeling!

49

NEOS Clubnieuws

Winteravondwandeling


Een dagje cultureel en culinair Luik, dat is genieten in eigen land

Luik iss een toeristische bestemming m met ontelbare schatten en bezien nswaardigheden. De karakteristieke wijken, de Maas en de omligg gende heuvels en bossen geven de stad een uitzonderlijke chaarme. Luik is een moderne stad, g getuige hiervan vooral het vernieeuwde station Luik-Guillemins, maar tegelijkertijd heeft het ou ude wortels.

Adembenemend panorama

Coteaux De La Citadelle (c)WBT Denis Erroyaux

Slenter door het historische centrum en bezoek de Koninklijke Opera, het Prinsbisschoppelijk Paleis en het Museum van Schone Kunsten La Boverie. Volg de Simenonroute en ontdek het Luik van detective Maigret van begin 20ste eeuw of maak een wandeling op de hellingen van de Citadel waar je beloond wordt met een adembenemend panorama over de stad. Maar neem in Luik vooral de tijd om even stil te staan en te genieten, van een biertje van Brouwerij Curtius bijvoorbeeld, of te proeven van een van de vele Luikse culinaire specialiteiten zoals de ‘boulets à la Liégeoise’, echte Luikse koffi ffie en de Luikse wafel.

Proef het Waalse leven Krijg je de smaak al te pakken en wil je meer van het Waalse leven proeven? Kijk dan snel op onze website en bestel de nieuwe groepsbrochure op walloniebelgietoerisme.be/brochures of neem contact op met Sylvie voor een daguitstap op maat: syv@walloniebelgietoerisme.be

50


Cultuur beleef je samen: in je lokale club of samen met andere clubs, in een organisatie van je provinciaal verbond of het nationaal secretariaat. Ontdek hier wat we voor jou in petto hebben!

Elvis, de musical

NEOS Agenda

NEOS NEEMT JE MEE

Meer info? Contacteer je clubsecretaris of neem contact met Neos, Heidi Jacobs, tel. 02/21 22 491, heidi.jacobs@neosvzw.be

Rubens

donderdag 16 augustus 2018, 20.45u (Domein de Merode, Westerlo) Organisatie: Neos Nationaal

Neos op Facebook

donderdag 21 juni 2018, 15.00u (Ethias Theater Hasselt) vrijdag 22 juni 2018, 15.00u (Kursaal Oostende) Organisatie: Neos Nationaal

Ben je fan van Neos en zit je op facebook? Like dan de pagina van Neos vzw, en je bent net als 1500 annderen op de hoogte van aankondigingen, extraa weetjes, weetjes wedstrijden wedstrijden, interessante kortingen, grappige anekdotes, tips, leuke foto’s en filmpjes en zoveel meer. Kijk ook eens na of jouw lokale Neos-club al een Facebook-pagina heeft. Het is makkelijk en prettig om deel uit te maken van de Neos-community en om nieuwsjes te delen.

COLOFON Neos vzw, Willebroekkkaai 37, 1000 Brussel, tel. 02/21 22 491, welkom@neosvzw.be, www.neosvzw.be Hoofd- en eindredactie: Grete Cornelis VU: Martin De Loose, directeur Neos vzw Reclameregie: Publicarto nv, Driehoekstraat 18, 9320 Aalst, tel. 053/82 60 80, fax 053/82 60 90, com@publicarto.be, www.publicarto.be Oplage: 29.000 exemplaren

Uw persoonsgegevens worden door Neos vzw in een bestand opgenomen zodat wij u op de hoogte kunnen houden van onze uitgaven en activiteiten. Overeenkomstig de wet van 8/12/92 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer willen we op uw verzoek kennis geven van uw gegevens in ons bestand en eventueel corrigeren.

51


NEOS Magazine  

NEOS Magazine

NEOS Magazine  

NEOS Magazine

Advertisement