Page 1

Magazine Eindhoven en omstreken

Jaargang 1 - 2011

Oplage 220.000

Leontien van Moorsel

“Scherp zien is van groot belang”

Nance Coolen “Koeienletters en emmers water”

Maxima Medisch Centrum

“One-stop-shop”

Oogzorg begint bij uw optometrist


$ICHTBIJENVERAF ALTIJD@TSCHERPSTEZICHT “Met deze Oblong lenzen kan ik lezen,

ren,

compute en auto rijd

en.�

“Je hebt geen gedoe met een aparte leesbril en je kunt op alle afstanden scherp zien. Multifocale lenzen voelen direct comfortabel aan en ... zonder bril zie je er jonger uit. Vraag je opticien naar de multifocale Oblong lenzen van NKL.�

www.contactlenzen.nl

Optimaal zien bij inspanning en ontspanning ÂŽ

Varilux , het beste zicht, op iedere afstand Lekker relaxed of uiterst geconcentreerd bezig? Gun uw ogen het beste zicht, op alle afstanden. Kies daarom voor de originele Varilux brillenglazen, speciaal gemaakt voor Ăşw ogen. Koop voor 3 december 2011 een bril met Varilux glazen en maak kans op een iPad2*! *Kijk op www.varilux.nl voor deelnemende opticiens en vraag in de winkel naar de voorwaarden www.varilux.nl


Magazine

Eindhoven

Geachte lezer, Met trots presenteren wij u hierbij het eerste Optometrie Magazine, een uitgave van Optometristen Zuid Oost Brabant. Door dit blad willen wij u graag nader informeren over wie we zijn, wat we kunnen en doen en wat onze toekomstverwachtingen zijn. Ogen zijn een uniek en kostbaar bezit. Door de juiste oogzorg die onze optometristen u kunnen bieden willen wij dat ook zo voor u behouden. De Optometrist is samen met de huisarts de eerste lijn in de oogzorg. Hij is het juiste adres voor eerste hulp bij oogklachten. De optometrist is een hoogopgeleide specialist in oogzorg, doet oogmetingen, spoort ziektes en afwijkingen aan de ogen op en kan een bril of contactlenzen aanmeten. Indien nodig zal de optometrist doorverwijzen naar de oogarts voor verdere behandeling en onderzoek.

De Optometristen Vereniging Nederland (OVN) behartigt de belangen van de optometristen die zijn aangesloten bij de vereniging. De OVN is zeer actief in kwaliteitszaken. Zo zorgt de OVN ervoor dat de optometrist bij u in de buurt jaarlijks een ruim aanbod heeft aan bijscholingen. Hierdoor blijft uw optometrist op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van oogzorg om u de beste zorg te kunnen bieden.

Namens de deelnemende Optometristen hoop ik dat u met plezier en interesse dit magazine gaat lezen. Met vriendelijke groet, Kees Broos, Optometrist Coördinator / secretaris Optometristen Zuid Oost Brabant

Bij de optometristen van Optometristen Zuid Oost Brabant kunt u altijd op zeer korte termijn met uw oogklachten terecht voor een

Ook draagt de OVN, door het opstellen van praktijkrichtlijnen, bij aan adequate en optimale oogzorg. In deze richtlijnen worden voor verschillende oogklachten de minimale eisen van een oogonderzoek beschreven en staat vermeld wanneer u als cliënt doorverwezen moet worden naar de oogarts. Optometristen die aangesloten zijn bij de OVN, werken volgens deze richtlijnen. Maar hoe weet u of u met een optometrist te maken heeft en of deze optometist is aangesloten bij de OVN? Optometristen die aangesloten zijn bij de OVN hebben een schildje met het OVN-logo en hun naam in de winkel/praktijk hangen. Ook kunt u via de website van de OVN zoeken naar een optometrist bij u in de buurt: www.optometrie.nl/praktijkzoeker

snel en adequaat optometrisch onderzoek. Met de modernste technieken en apparatuur kan de optometrist vele facetten van uw ogen onderzoeken en in beeld brengen, zodat een goede beoordeling kan worden gedaan. In dit Optometrie Magazine stellen zich een aantal deelnemende optometristen graag aan u voor, zij willen u graag eens in de ogen kijken. Ook wordt u informatie gegeven over samenwerking van onze optometristen met huisartsen en oogartsen. Een kijkje in de keuken van de optometrie.

Colofon Optomterie Magazine Eindhoven is een uitgave van Publicar Uitgeverij B.V. en verschijnt in een oplage van 220.000 exemplaren. Redactie en advertentieverkoop: Publicar B.V. T. 058-2885871 - E. info@publicar.nl - I. www.publicar.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Typ- en/of zetfouten voorbehouden.

Neemt u even de tijd om dit Optometrie Magazine door te kijken en te lezen wat wij voor uw ogen kunnen betekenen.

Inhoudsopgave

Leontien van Moorsel: “Scherp zien is van groot belang”

Nachtlenzen voor

Nance: 5

“Komt ogen te kort”

13

sportende tieners

21

Elkerliek onderscheidt zich

6

Contactlenzen voor kinderen

15

Zeven zekerheden van de optometrist

7

Maxima Medisch Centrum: one-stop-shop

17

Samenwerking huisarts en optometrist

9

Lees- en schrijfproblemen bij kinderen

19

Multifocale brillenglazen

11

Bril als modeartikel

22

Droge ogen: lastig en veel voorkomend

12

Deskundig fundusonderzoek

23 3


Tim zijn leven met contactlenzen

ar 8 ja Tim,

Tim als

teenag er

Tim tege n de

dert ig jaa r

Tim in zijn gouden jare n

jaar de veertig Tim tegen

Zo natuurlijk, alsof je geen contactlenzen draagt! Live Brightly

Contactlenzen bieden een leven lang kijkcomfort. Al vanaf 8 jaar! Tim, 8 jaar Tim is een jongen met wat weinig zelfvertrouwen. Hij houdt veel van sport, maar vindt meedoen lastig omdat hij zonder oogcorrectie niet goed ziet. Omdat hij wil presteren vraagt hij zijn ouders om praktische contactlenzen.

Tim tegen de veertig jaar De ogen van Tim zijn soms wat vermoeid, vooral aan het einde van de dag. Hij raadpleegt daarom zijn oogzorgspecialist en die meet hem speciale lenzen aan die de vermoeidheid voorkomen.

Tim als teenager Tim zit inmiddels goed in zijn vel. Hij is sociaal actief en zijn sportcarrière gaat voorspoedig; hij zit in de selectie van het eerste team van zijn tennisclub. Nog steeds draagt hij contactlenzen, bij voorkeur daglenzen.

Tim in zijn gouden jaren Nog altijd is Tim sportief. Hij tennist, bezoekt de health club en speelt graag golf. Ook is hij op internet erg actief met social media. Hij is wel vijftig uur per maand online. Met zijn multifocale contactlenzen kan hij flexibel iedere inspanning aan.

Tim tegen de dertig jaar Tim draagt zijn contactlenzen gemiddeld zestien uur per dag. Omdat hij lenzen nodig heeft die bij zijn actieve lifestyle passen, heeft hij gekozen voor hoogzuurstofdoorlatende maandlenzen. Die vindt hij erg comfortabel omdat hij ze ook eens een nachtje kan inhouden.

GRATIS

PROBEERSET VOOR 1 WEEK

CONTACTLENZEN. Deze coupon is enkel geldig bij de optiekbedrijven vermeld in dit magazine. * De oogzorgspecialist kan aanmeetkosten in rekening brengen.

Deel uw ervaring met het dragen van contactlenzen op facebook, word vriend van CooperVision Nederland, en maak kans op ½ jaar lang gratis daglenzen.


Magazine

Groningen - Drenthe

Leontien van Moorsel

‘Kampt met nachtblindheid’ De beste Nederlandse wielrenster aller tijden heeft prima ogen. Maar Leontien van Moorsel benadrukt in een gesprek met het Optometristen Magazine dat scherp zicht en een goede gezondheid van de ogen een absolute voorwaarde zijn voor elke vorm van sport op ieder niveau.

“Mijn ogen zijn volgens mij goed, maar de laatste tijd heb ik wel wat problemen met autorijden in het donker”, steekt Leontien van Moorsel (41) van wal. “Ik ben niet tevreden over mijn zicht ’s avonds laat of ’s nachts; ik zie bijvoorbeeld minder goed dat er een bocht aankomt. Het maakt je wat onzekerder achter het stuur op het moment dat je niet exact ziet wat er gebeurt. Zou het nachtblindheid zijn? Ik weet niet of er iets aan te doen is.” Leontien is met haar klacht nog niet naar een optometrist gegaan, iets wat ze zich wel voorneemt. “Als er iets voor is, dan ga ik er zeker wat aan doen. In de

‘Scherp zien is van onbeschrijflijk groot belang’

auto is het belangrijk dat je je veilig voelt; voor jezelf en voor je medeweggebruikers. Ik zit geregeld in het donker op de weg na een perspresentatie of een zakelijke afspraak en wil ook niet altijd mijn man of een collega meevragen.” Veiligheid & presteren Wat het wielrennen betreft, heeft ‘de joekel van Boekel’ nooit een correctie op haar ogen nodig gehad. Haar prachtige, grote bruine kijkers functioneren bij daglicht naar wens en de fietskanjer mist naar eigen zeggen niks: “Als ik overdag ook slechter zicht had, was ik meteen naar een optometrist gegaan. Tijdens het fietsen is het ontzettend belangrijk dat je goed kunt zien hoe een weg loopt, waar een bocht uitkomt en wat je voorsprong of achterstand is… Als je in een peloton fietst en je ziet niet dat er voorin wordt gedemarreerd, dan heb je toch een groot probleem. Als je een valpartij te laat ziet, dan lig je ook op je kokosnoot. Dus zo-

wel qua veiligheid als wat betreft prestatie is goed kijken tijdens je sport van onbeschrijflijk groot belang.” Monturen of de kroeg in? De in 2004 gestopte topwielrenster is heden ten dage werkzaam in het bedrijf van haar en haar man Michael, waarin ze hun eigen dameswielerteam begeleidt. Ook organiseert ze in verschillende steden de ‘Ladies Ride’, een fietstoertocht zonder wedstrijdelement voor vrouwen van alle leeftijden; het gaat om de gezelligheid én het bewegen. Leontien, die vanuit haar stichting meisjes met anorexia steunt, heeft naar eigen zeggen bij daglicht geen bril nodig. “Overdag is mijn zicht perfect, zowel van dichtbij als veraf.” Wel volgt de Nederlands-, Werelden Olympisch kampioene de laatste trends op het gebied van oogmode. “Een bril is een soort sieraad, vind ik. Bij sommige mensen kan een gaaf montuur zó mooi staan, dat ze er mét bril gewoon mooier uitzien dan zonder bril. Een montuur is net zo goed een modeartikel als een leuk horloge of een hippe tas. Zelf ben ik gek op zonnebrillen en ik heb er dan ook best veel; van allerlei sportieve modellen tot grijze monturen en bruine, eigenlijk alle kleuren van de regenboog. Mode is een dure hobby, maar je kunt je geld beter aan leuke modeartikelen uitgeven dan dat je het naar de kroeg brengt, want daar hou je alleen maar hoofdpijn aan over”, lacht Leontien hartelijk.

5


Magazine

Eindhoven

Elkerliek onderscheidt zich met kunde en kennis De oogheelkundige afdeling van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond biedt een breed scala aan oogzorg, maar onderscheidt zich vooral van andere ziekenhuizen in de regio met de hoornvliesoperaties. Bovendien beschikt Elkerliek als nietacademisch ziekenhuis met prof. dr. Ger van Rens toch over een hoogleraar met een academische functie, die tevens de opleiding tot (oog)arts verzorgt. Van Rens is gespecialiseerd in staaroperaties, glaucoomchirurgie en traanwegoperaties. Omdat hij naast zijn werk in het ziekenhuis hoogleraar is aan de universiteit, komen patiënten soms van ver om hem te raadplegen. Datzelfde geldt voor zijn collega dr. Dhooge, die hoornvliestransplantaties doet. “We krijgen hiervoor patiënten uit heel Brabant, maar ook uit andere provincies en af en toe zelfs uit België”, zegt Van Rens. Die patiënten worden veelal doorverwezen door optometristen, die een afwijking aan het hoornvlies signaleren en weten dat het Elkerliek Ziekenhuis als een van de weinige niet-academische ziekenhuizen in Nederland hoornvliesoperaties doet.

Veghel Boxtel

Beek en Donk

Best

Nuenen

Eindhoven

Ook na een operatie speelt de optometrist volgens Van Rens een belangrijke rol. “De optometrist doet de nazorg voor patiënten en meet bijvoorbeeld bijzondere contactlenzen zoals scleralenzen aan. Voor het aanmeten van contactlenzen op medische indicatie hebben wij een contract met de zorgverzekeraar, dus dit gebeurt meestal door de

optometristen in het ziekenhuis, maar deels ook door Visser Contactlenzen, een contactlenspraktijk met veel ervaring met scleralenzen.” Grotere stroom patiënten Ger van Rens is van mening dat de rol van de optometrist in de oogzorg groeit. “Ik ben daar een warm voorstander van, wij hebben hier in het ziekenhuis altijd al optometristen werkzaam gehad. Daar ben ik heel blij mee, want een optometrist kan veel dingen uit handen nemen die ik als oogarts vroeger zelf moest doen. Screenen op glaucoom of diabetes en standaard controles bijvoorbeeld kun je een optometrist heel goed toevertrouwen. De huidige optometristen zijn bijzonder goed geschoold, die hebben een pittige vierjarige opleiding gehad en weten heel goed waar het over gaat, daar kun je veel aan overlaten. Dat betekent dat de oogartsen meer tijd over hebben voor de dingen die alleen een oogarts kan doen en zo kunnen we een grotere stroom patiënten opvangen tegen nog altijd relatief geringe betaling. We hoeven niet meer oogartsen te hebben dan er nodig zijn, we moeten de gezondheidszorg in Nederland niet onnodig duurder maken. Daarom ben ik een warm pleitbezorger van de optometrie.”

FYEO Vision & Optiek Centrum Oosterhof

Heeze Nederweert

“Gevoel voor mensen en mode”

“De doorverwezen patiënten komen dan op het spreekuur van een van onze eigen drie optometristen”, legt Van Rens uit. “Bij de intake wordt door de optometrist een scan gemaakt om de diepte van het hoornvlies en eventuele fouten vast te leggen.”

“We willen uitblinken in alle facetten van optiek”, vertelt manager Rob Smits van FYEO Vision. “Dit betekent dat we een leuke bril adviseren die lekker zit en goed staat, maar vooral ook dat we de beste oogzorg willen geven aan onze klanten.” Met de meest geavanceerde apparatuur en hoogopgeleide specialisten garandeert men die beste oogzorg. Smits: “Sinds kort werkt FYEO Vision (optometrist Mark Holtmann) intensief samen met Optiek Centrum Oosterhof (optometrist René Bos) en deze bundeling van kennis levert veel voordeel op voor onze klanten. Op het gebied van contactlenzen zijn we merkonafhankelijk, zodat we vrijwel iedereen kunnen helpen door het grote

aanbod van verschillende soorten en merken.” Wie eens binnenloopt, kan zich laten verrassen door de modieuze sfeer en zal beleven dat hoogstaande oogzorg en de laatste oogmode perfect samengaan. Met de geplande verbouwing van Oosterhof in het vooruitzicht, zal ook deze winkel een bezoek meer dan waard zijn.

| CYU Optiek Oosterhof | Elzentlaan 143 | 5611 LL Eindhoven | tel.: 040 212 34 64 | www.cyu-optiek.nl | FYEO Vision | Kleine Berg 29 | 5611 JS Eindhoven | tel.: 040 246 69 46| www.cyu-optiek.nl 6

Het team van CYU


Magazine

Vertrouw optimale oogzorg door de optometrist Optimale oogzorg is een kwestie van volkomen vertrouwen. Kies daarom voor de professionaliteit van een optometrist, een hbo-opgeleide oogspecialist, die naast de benodigde expertise ook beschikt over hightech apparatuur. Een optometrist

Eindhoven

De zeven zekerheden van de Optometrist

Optometrist is een wettelijk erkend en beschermd beroep Alleen met afgeronde hbo-opleiding word je optometrist

meet niet alleen uw ogen, maar kan ook vele gezondheidsaspecten van uw ogen beoordelen. “Wij dokteren echter niet zelf”, zegt optometrist Jeroen Mulder. “Op basis van een ooggezondheidsonderzoek signaleren wij, adviseren wij en verwijzen wij door, indien nodig naar een oogarts die op basis van onze analyse een diagnose stelt. Binnen de oogzorgketen is het contact tussen oog- en huisartsen en optometristen over het algemeen heel goed. Op die manier ontstaat geen molen aan rompslomp, maar een effectieve en klantvriendelijke manier van preventie, diagnostisering en oplossingen. In deze benadering wordt de patiënt een cliënt, wat wel zo prettig is.” De waarde van de optometrist Ziet u vlekken of flitsen? Last van branderige ogen, jeuk, droge of rode ogen? Duizelig? Bezoek dan zeker een optometrist. U vindt er altijd één dicht bij u in de buurt (zie www.optometrie.nl/praktijkzoeker) en U heeft daarbij geen verwijzing nodig van de huisarts. Bovendien is een afspraak snel gemaakt omdat de wachttijden voor optometrisch onderzoek minimaal zijn. Nog niet iedereen heeft weet van de

Veghel Boxtel Best

Veghel Boxtel Best

Beek en Donk Nuenen

Eindhoven

Heeze

Minimale of geen wachttijd Anders dan bij veel oogartsen kunt u bij de optometrist direct terecht

Nederweert

waarde van de optometrist. En dat is jammer, want al sinds het jaar 2000 bestaat de hbo-opleiding Optometrie en is het beroep wettelijk erkend en beschermd. Door de bijscholingsverplichting van de optometrist is de cliënt verzekerd van een up-to-date kennisniveau. Objectief advies Een ooggezondheidsonderzoek door een optometrist wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. “Maar toch bent u nooit duur uit”, stelt Mulder. “Dat zit zo. Wie een oogarts bezoekt is al snel 150 euro eigen bijdrage kwijt, waar een optometrist voor een onderzoek ongeveer tussen de 40 en 50 euro zal vragen. Daarvoor krijgt u een klinisch wetenschappelijke vaststelling omtrent de gezondheid van uw oog en krijgt u een betrouwbaar objectief advies.”

Altijd een optometrist bij u in de buurt U vindt optometristen bij de betere optiekzaken en in ziekenhuizen

Persoonlijke aandacht Door de werkwijze en klantvriendelijke benadering blijft de zorg persoonlijk

Geringe kosten Een ooggezondheidsonderzoek door de optometrist is effectief en nooit duur

Altijd verzekerd van up-to-date kennis Door de bijscholingsverplichting is de optometrist altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied

Jan Brinkmans Opticien

Beek en Donk Nuenen

Eindhoven

Geen huisartsverwijzing nodig Een afspraak bij een optometrist is dus laagdrempelig

Heeze Nederweert

“Uiterste zorgvuldigheid en een schat aan ervaring”

Op het gebied van oogzorg en oogonderzoek is de optiek Jan Brinkmans in Nederweert al vele jaren een fenomeen. Door het goede contact met huisartsen en oogartsen beschikt het personeel vlot over de juiste informatie en kan er pijlsnel worden doorverwezen. Optometrist Hans Brinkmans werkt al meer dan twintig jaar in oogheelkundige praktijken en is op oogheelkundig gebied dus zeer onderlegd. De pas verbouwde zaak van tweehonderd vierkante meter telt twee onderzoekskamers met veel privacy voor de klanten. De zes gediplomeerde personeelsleden zijn allen zorgvuldig geselecteerd op hun kwaliteiten op het gebied van oogzorg én omgang met mensen. Naast Hans Brinkmans is ook Hans van den Kroonenberg

werkzaam als optometrist in de fraaie, ruime optiek. Ooit is de onderneming opgezet als familiebedrijf, maar vanwege de flinke uitbreiding is de optiek die status inmiddels ontgroeid. In de regio staat Jan Brinkmans tevens bekend als aanbieder van een flink assortiment exclusieve sportbrillen en zonnebrillen.

Hans Brinkmans

| Jan Brinkmans Opticien - Optometrist | Lindanusstraat 3 | 6031 EA Nederweert | tel.: 0495 63 13 83 | www.brinkmansoptiek.nl 7


Magazine

Eindhoven

‘Geen last meer van vermoeide ogen’

Altijd scherp zien op alle afstanden! Misschien herkent u het wel. U kijkt tv of u leest de krant en hoewel u een bril of lenzen draagt, merkt u dat u de kleine lettertjes steeds moeilijker kunt lezen. Met multifocale Oblong lenzen kunt u op elke afstand scherp zien of u nu in de auto of achter uw computer zit of een boek aan het lezen bent. U hebt geen aparte leesbril nodig. Oblong lenzen zijn de beste optie voor uw leesprobleem. Bovendien ziet u er met contactlenzen jonger uit.

periode zult u snel vergeten dat u multifocale lenzen draagt. Door het vormvaste materiaal kan er een optisch zuivere lens worden gemaakt. De traploze overgang creëert een multifocale zone. Hierdoor kunt u op alle afstanden scherp zien. Oblong lenzen worden gemaakt van Menicon Z. Het is een nieuw, zeer hoogwaardig zuurstofdoorlatend materiaal waardoor uw ogen minder snel vermoeid raken en de hele dag fit blijven. Menicon Z is het gezondste materiaal voor uw ogen!

Snelle gewenning en hoog comfort Multifocale Oblong lenzen zijn voor bijna iedereen geschikt. Na een korte gewennings-

Kijk voor meer informatie op www.contactlenzen.nl.

‘Online brillen passen is leuk en effectief’

‘Ik moet een bril, wat nu?’ “Wat dacht je van thuis beginnen met monturen passen. Voortaan kun je online brillen passen via de PC. Op Brilonline.com kunnen www.kinderbrilonline.com

honderden monturen van de meest uiteenlopende merken en in diverse prijs-klassen gepast worden”, zegt Erwin Duinkerken, directeur van Brilonline.com.

www.brilonline.com

www.brilonline.com

“Wij verkopen online geen brillen, wij bieden louter de mogelijkheid om 24 uur per dag 7 dagen in de week de nieuwste brillen online te passen. Het echt passen, meten en afrekenen gebeurt altijd bij een opticien”, legt Duinkerken uit. “Onze paskamer heeft in de voorbereiding naar een nieuwe bril veel te bieden. Door de omvang van het assortiment is de oriëntatie optimaal en het is nog leuk ook. Vooral ouders met kinderen vinden het heel leuk om samen online te passen en zo de spanning van het dragen van een bril af te zwakken. Mensen durven online ook veel

meer. Ze zetten modellen op die ze in de winkel echt zouden laten liggen.” Bij Brilonline. com hoeft alleen een foto te worden geüpload, heel simpel, waarna bij een opticien naar keuze een montuur kan worden gereserveerd. “Geheel vrijblijvend, zonder kosten en de prijs van de bril is hetzelfde als normaal. Wij maken de klik in de oogzorg, een perfecte match tussen brildrager, montuur en zelfstandige opticien.” www.brilonline.com www.kinderbrilonline.com

‘Eén bril voor elke gelegenheid’ “Sjiek of sportief, uitbundig of juist ingetogen: de brillen van Dilem zijn, door een uitgekiend veren wisselsysteem, perfect aan te passen aan elke gelegenheid of situatie. Door de veren van de bril te verwisselen kunt u zelf een geheel andere Dilem bril creëren. Met één bril heb je dus eigenlijk een hele collectie in huis”, zegt Gerard Daudey, directeur van EYES 2 BE, importeur van de brillenmerken Oxibis, Exalto en Dilem.

8

“Stuk voor stuk kleurrijke ontwerpen van Franse makelij en derhalve van gegarandeerde originaliteit en kwaliteit. Ze leveren de maximale beleving van een bril, de modellen van Dilem. De voorstukken van die brillen zijn doorgaans trendy, maar tegelijkertijd iets neutraler. Door naar gelang te wisselen van

tueel te houden. Oogmode dus die telkens weet te verrassen”, aldus Daudey. “Dilem biedt nuance voor iedereen. Je kunt spelen met fashiontrends en zo exact de uitdrukking zoeken die bij je identiteit past. Voor tieners en twintigers heeft Dilem onlangs als nouveauté de zogenoemde XD-serie gelanceerd, heel

veren, zijn monturen van Dilem steeds ac-

vlotte brillen die bijvoorbeeld refereren aan

jeugdige thema’s als ‘rockbitch’ en ‘tattoo’. De dealers van onze merken zijn te vinden op onze website www.eyes2be.nl.”


Magazine

Snelle schakel tussen huisarts en oogarts Een optometrist houdt zich bezig met de zorg voor het oog in de ruimste zin van het woord. Tot de taak van de optometrist behoren oogmetingen, het opsporen van afwijkingen of ziektes aan het oog en het aanmeten van brillen en lenzen.

De optometrie is een door het Ministerie van Volksgezondheid erkende professie binnen de eerstelijns oogzorg. Door bepaalde taken over te nemen van de oogarts zorgen de optometristen voor kortere wachtlijsten bij ziekenhuizen. In de visie van veel huisartsen is een optometrist een intermediair tussen de huisarts en de oogarts. Patiënten die zich bij een huisarts in Eindhoven en omstreken melden met oogklachten of aanhoudende hoofdpijn, worden vaak doorverwezen naar een van de deelnemende optometristen aan dit magazine. Deze optometristen zijn met hun apparatuur en vakbekwaamheid in staat om een oogprobleem op te sporen. In de meeste gevallen kunnen ze het probleem zelf in behandeling nemen; in sommige gevallen stuurt een optometrist de patiënt vlot door naar de oogarts in het ziekenhuis. Het is daarvoor niet beslist noodzakelijk om eerst weer terug te gaan naar de huisarts om daar een verwijzing op te halen.

Veghel Boxtel Best

Beek en Donk

Dikwijls doorsturen naar de optometrist In de praktijk van huisarts Luc Maartens in Eindhoven komt het geregeld voor dat er zich een patiënt meldt met hoofdpijn of oogklachten. Maartens vertelt: “Het komt bijna wekelijks voor dat ik een patiënt doorstuur naar een optometrist omdat we willen weten of de oorzaak van de klacht mogelijk van oogheelkundige aard is. Ik ben er dan vooral in geïnteresseerd of het een refractieprobleem betreft zoals bijziendheid of verziendheid óf misschien iets anders, zoals een oogziekte. Zelf heb ik niet de apparatuur of de specifieke deskundigheid om dat in mijn praktijk te kunnen onderzoeken.”

Eindhoven

“Als je zou moeten kiezen, zou je dan liever blind of doof zijn?” Kent u die vraag? Wellicht heeft u als kind deze vraag wel eens aan iemand gesteld of heeft iemand u die vraag gesteld. Hoewel het een lastige keuze is, kiezen de meeste mensen voor het behouden van hun gezichtsvermogen. Blijkbaar is zien zeer belangrijk voor mensen. Maar hoe vaak laat u uw ogen controleren? We weten allemaal dat we met de jaren meer kans hebben op allerlei kwaaltjes, zo ook op oogafwijkingen. We gaan allemaal trouw ieder half jaar naar de tandarts, maar weinig mensen laten hun ogen regelmatig controleren. Zij gaan pas naar een optiekzaak of ziekenhuis wanneer ze slechter gaan zien, terwijl er oogafwijkingen zijn die in een vroeg stadium geen klachten geven! Daar om is vanaf de leeftijd van 40 jaar een regelmatige oogcontrole door een optometrist geen overbodige luxe, bijvoorbeeld elke 2 jaar. Als eerste aanspreekpunt in de oogzorg, met een wettelijke erkenning en een gedegen opleiding, kan de optometrist uw ogen nauwkeurig onderzoeken en u juiste informatie en advies geven. U heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig en meestal kunt u direct of op zeer korte termijn bij de optometrist terecht. Met de praktijkzoeker op de website van de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) kunt u nagaan waar bij u in de buurt een optometrist werkzaam is: www.optometrie.nl/praktijkzoeker

Peter Beks Brillen Lenzen Optometrie

Nuenen

Eindhoven

Heeze Nederweert

“Voor optimale oogzorg”

Alweer vijfentwintig jaar hebben Peter en Sonja Beks hun sfeervolle optiekzaak aan de Hoofdstraat in Veghel. Beiden zijn gediplomeerd opticien en daarnaast is Peter Beks ook contactlensspecialist en optometrist. Ruim tien jaar is Peter Beks als optometrist werkzaam in ziekenhuizen; vier ochtenden in de week werkt hij in Ziekenhuis Bernhoven. In hun optiekzaak wordt voor een uitgebreide screening van de ogen gebruik gemaakt van moderne en hoogwaardige oogmeetapparatuur. Peter Beks onderschrijft het belang van regelmatige controles, waardoor eventuele aandoeningen aan de ogen vroegtijdig kunnen worden ontdekt. Alle soorten contactlenzen, waaronder ook contactlenzen op medische indicatie zoals

bandagelenzen en scleralenzen, worden door hem aangemeten. Een gevarieerde brilcollectie en het aanmeten van alle types contactlenzen, in combinatie met een gedegen kennis van de medische kant van de optometrie, maakt van deze optiekzaak een vertrouwd adres waar al een kwart eeuw met grote zorg op uw ogen wordt gepast.

Peter Beks

| Beks Brillen, Lenzen en Optometrie | Hoofdstraat 12 (Patio) | 5461 JE Veghel | tel.: 0413 36 22 23 | www.beksoptiek.nl 9


Magazine

Eindhoven

Het belang van preventieve screening van uw beide ogen O’Max Instruments is een groothandel in optische instrumenten en opereert onder de vlag van het Franse Essilor in Nederland. Wij leveren en servicen optische meetinstrumenten van het Japanse A-merk Topcon. Topcon heeft een breed scala aan producten voor de opticien, contactlensspecialist, optometrist en oogarts. Door Maurits Noordman, directeur O’Max Instrumensts

Door innovatie en techniek gaat onze Japanse leverancier nu een stap verder en heeft de OCT ontwikkeld. OCT staat voor Optical coherence tomography. Dit betekent dat dit instrument met behulp van laserlicht een 3d-scan maakt van de zogenaamde zenuwvezellagen achter het menselijk net-

vlies. Door de uiterst hoge beeldkwaliteit is vrijwel ieder detail in dit gebied goed zichtbaar te krijgen. Hierdoor kunnen in een vroegtijdig stadium door de optometrist eventuele aandoeningen worden opgespoord en diagnoses worden gesteld, eventueel gevolgd door doorverwijzing naar huis- of oogarts.

Het mooie van de Topcon 3D-OCT is dat met deze OCT scan er tegelijkertijd ook een netvliesfoto wordt gemaakt. Dit is een unieke Topcon specificatie die uiterst handig is voor snelle diagnose. Vraag u optometrist naar de 3D-oct ! www.omax.nl

Contrastrijk en verblindingsvrij zicht Naarmate de mens ouder wordt, neemt net als bij de rest van het lichaam ook het gezichtsvermogen langzaam af. Dit komt door degeneratie van het netvlies, een achteruitgang die reeds op jonge leeftijd aanvangt. Hoe merkt u dat? Vooral het zichtbare korte golf en energierijke licht wordt in de ogen verstrooid en veroorzaakt een onaangename verblinding en contrastarm zicht. Dit is ook het geval bij mensen die een staaroperatie hebben ondergaan, mensen met oogziektes als MD, diabetische retinopathie en glaucoom. Voor hen is vooral het blauwe licht bijzonder hinderlijk. Een goede zonnebril helpt onvoldoende omdat een groot deel van het energierijke licht toch wordt doorgelaten.

kantenfilters of cut-off filters. Het nadeel van deze filters is, dat ze het blauwe licht totaal wegfilteren. Ze mogen daarom ook niet in het verkeer worden gebruikt, omdat je bijvoorbeeld verkeerslichten niet meer kunt onderscheiden. Ander nadeel is de kleur van de glazen, geel of oranje, waardoor iedereen direct ziet dat je een visuele beperking hebt. ESCHENBACH, ’s werelds grootste producent op het gebied van slechtziendheid, heeft nu met WellnessPROTECT brillen de oplossing.

Daarom bestaan er al jarenlang zogeheten

Deze lijken op gewone bruine zonnebrillen

met glazen in warme tinten, maar ze filteren wel een groter deel van het blauwe licht weg. Met WellnessPROTECT kunt u dus aan het verkeer deelnemen. Ook bijzonder is de constructie. Aan de bovenzijde sluit de bril mooi tegen uw voorhoofd en aan de zijkanten worden de zogeheten veren verbreed met dezelfde kleur glas als de voorzijde. Voordeel: geen licht van bovenaf en getemperd licht aan de zijkant. Minuscule sleufjes voorkomen het beslaan. Loop eens binnen bij uw opticien of optometrist voor meer informatie, test de bril en merk in een oogwenk het verschil.

ERCON Contactlenzen & Consultancy

‘Oplossingen voor ieder visueel probleem’ “ERCON staat bekend om het bieden van totaaloplossingen voor ieder visueel probleem. Deze zin is geen teken van misplaatste arrogantie; wij maken dit credo iedere dag waar en daar mag u ons op afrekenen ook”, zo stelt Erik Smidt, eigenaar van ERCON en succesvol specialist in contactlenzen. “Sinds de oprichting in 1997 zijn we jaarlijks met meer dan 10 procent gegroeid.” Groei is bij ERCON echter zeker geen doel op zich. “Kwaliteit op maat is ons streven. Wij zoeken daarvoor de hele wereld af op zoek naar producten die echt onderscheidend zijn. Gekoppeld aan onze hoge kennisniveau en servicegraad kun-

10

nen wij zo het beste van het beste bieden in een enorm assortiment, waarin naast meer gangbare modellen contactlenzen ook onder andere prosthetische, op maat gemaakte en handpainted lenzen zijn opgenomen. Ons dealernetwerk is landelijk en te vinden op www.erconctl.nl. Omdat een perfect advies zeker zoveel waard is als een goed product op zich, ondersteu-

nen wij de oogzorgketen continu met onze consultancy, dat technische en marketingadviezen verstrekt. Daarnaast is innovatie voor ons van belang. Zo hebben wij net een multifocale, zachte contactlens van topproducent Soflex geïntroduceerd op de Nederlandse markt onder onze eigen merknaam, een echte noviteit met uitstekende kwaliteiten. Niet alleen door het toepassingsgebied maar ook zeker door het Silicone Hydrogel materiaal”


Magazine

Eindhoven

Multifocale brillenglazen passen bij oogcorrectie en levensstijl Voor mensen die bijziend of verziend zijn én tijdens het lezen eigenlijk een bril nodig hebben, is een bril met multifocale glazen dé oplossing. Multifocale brillenglazen, ook wel bekend onder de naam varifocale of varifocus brillenglazen, zijn glazen waarmee men zowel veraf als dichtbij goed kan zien.

“Het voortdurend wisselen van bril per gelegenheid is daarmee verleden tijd”, vertelt optometrist Patrick Wetzel vanuit zijn optiek in Beek en Donk. “Brillen met multifocale glazen hebben zelf ook een flinke ontwikkeling ondergaan. Vroeger kon je een stukje ander glas zien zitten in het brillenglas, tegenwoordig zit er in het glas een geleidelijke overgang van boven naar beneden met daarin een toenemende sterkte. De sterkte aan de bovenkant van het glas is voor veraf zien en de onderzijde is voor het lezen.” De optometrist legt uit dat het schakelen tussen dichtbij en veraf gelegen beelden vaak een aanzienlijke inspanning vraagt. Met name bij de multifocale glazen uit het verleden kwam het nogal eens voor dat beelden leken te drijven of er trad vervorming op als de brildrager zich bewoog. Men kon zich dan ongemakkelijk en uit balans voelen. Wetzel vertelt: “Met de multifocale glazen die de bij dit magazine aangesloten optometristen aanbieden, is de

Veghel Boxtel Best

Persoonlijke glazen De ontwikkeling van multifocale brillenglazen heeft de afgelopen jaren voor spectaculaire verbeteringen gezorgd en staat nog altijd niet stil. Een voorbeeld van een recente innovatie is Hoyalux iD MyStyle; een volledig nieuw en geavanceerd ontwerp waar niet alleen de ogen, maar de hele persoonlijkheid van profiteert. Bij het bepalen van het optimale glas wordt namelijk niet alleen rekening gehouden met de gebruikelijke aspecten als de benodigde oogcorrectie en het gekozen montuur; ook de levensstijl en de ervaring met vorige brillenglazen zijn bepalend, omdat deze worden meegewogen in de calculatie voor het uiteindelijke brillenglasontwerp. “Zo krijgt ieder individu brillenglazen die honderd procent persoonlijk zijn”, legt Wetzel uit. “De

optometristen hebben al veel positieve reacties ontvangen over deze persoonlijke multifocale glazen. Men is dolblij met een brillenglasontwerp dat exact is afgestemd op zijn of haar ogen, dat past in het zelf gekozen montuur en dat hoort bij de eigen manier van leven.”

Ben van de Leur Optiek

Beek en Donk Nuenen

Eindhoven

gebruiker verzekerd van gecontroleerde en stabiele beelden terwijl misvorming tot een minimum wordt teruggebracht.”

Heeze Nederweert

Begonnen als een kleine zaak in Heeze, is Ben van de Leur Optiek inmiddels uitgegroeid tot een behoorlijk groot bedrijf; dat is te zien aan de oppervlakte van de winkel, het flinke aantal personeelsleden en het grote klantenbestand. Door de professionaliteit van de aanwezige opticiens, optometristen en contactlensspecialisten heeft de optiek een uitstekende uitstraling.

“Doorzichtige zaak met eigen brillenlijn”

Bijzonder aan het pand is het gebruik van veel glas; dit biedt een open structuur en geeft veel doorzichtigheid. Klanten kunnen dus door de gehele zaak kijken; door middel van het interieur is getracht om de knusheid van de vorige winkel te behouden. In de afgelopen jaren is fors geïnvesteerd in high tech apparatuur, persoonlijke

service, innovatief werken en het afleveren van maatwerk. De optiek loopt voorop met apparatuur voor fundusfotografie. Wie iets bijzonders zoekt, kan bij Ben van de Leur Optiek een montuur kiezen uit de unieke eigen brillenlijn, die wordt ontworpen en gemaakt door zoon Nico uit de Van de Leur-familie.

Ben van de Leur

| Ben van de Leur Optiek | Jan Deckersstraat 25a | 5591 HN Heeze | tel.: 040 226 35 62 | www.benvdleuroptiek.nl 11


Magazine

Eindhoven

Het droge oog; een lastig en veel voorkomend ongemak Droge ogen geven een oncomfortabel gevoel en kunnen vatbaarder zijn voor infecties. Daarbij kan het optimaal scherp zien, afnemen. Sybilla Buisman vertelt waaraan u droge ogen herkent, waardoor het kan ontstaan en wat de optometrist voor u kan betekenen. als voldoende wordt verkregen, gaat te snel verloren door verdamping. Ook een combinatie van deze twee oorzaken komt voor.”

Droge ogen – waaraan te herkennen? Hebt u last van overgevoelige, rode, branderige of tranende ogen, of is mogelijk uw zicht niet scherp? Dan is de kans groot dat uw ogen te droog zijn. Bij sommige mensen bestaat het misverstand dat de ogen juist nat genoeg zijn, omdat ze steeds tranen. “De oorzaak van dat tranende oog moet vaak worden gezocht in het te droog worden van het oogoppervlak”, legt optometrist Sybilla Buisman van Sybilla Buisman Optiek uit Boxtel uit. “Er zijn eenvoudig gezegd twee oorzaken van een te droog oog. De aanmaak en/of aanvoer van traanvocht voor het oog kan te laag zijn of het traanvocht dat mogelijk wel

Veghel Boxtel Best

Beek en Donk Nuenen

Eindhoven

ping van het waterige traanvocht te voorkomen. “Bovendien maakt het traanvocht het oogoppervlak egaal glad, wat nodig is voor zo’n optimaal mogelijk scherp zicht”, vertelt Sybilla Buisman.

Knipperen – hoezo belangrijk? De knipperslag is van vitaal belang. Enkel door te knipperen komt er nieuw traanvocht vrij. Zo moet het oogoppervlak beschermd blijven en verzorgd kunnen worden tot de volgende knipperslag. Sybilla Buisman vervolgt: “Bij droge ogen wordt er mogelijk geen gelijkmatige tranenlaag gevormd of de laag blijft te kort intact. Factoren die een nadelige invloed kunnen hebben: werken in ruimtes met te droge lucht, eenzijdig ooggebruik (computerwerk, tv kijken, lange autoritten) en medicijngebruik. Daarbij bestaan er ziektes en/of aandoeningen die droge ogen veroorzaken.” De optometrist & uw droge ogen Het traanvocht is van essentieel belang voor het oog. Daarom is het verstandig om een deskundige te raadplegen als u met droge ogen kampt. Uw optometrist kan u aan de hand van de beoordeling een plan van oogverzorging en adviezen voorleggen en u daarin begeleiden. “Zo kunnen wij als optometrist ook op dit vlak veel voor mensen betekenen”, besluit Sybilla Buisman.

CYU Optiek Ton Lips & CYU Optiek Hoeks

Heeze Nederweert

“Vooruitstrevende en vakkundige oogzorg”

Ton Lips 12

Traanvocht – wat is dat? Traanvocht is essentieel voor het welzijn van het oogoppervlak. De tranenlaag bestaat uit een waterlaag die het oogoppervlak van zuurstof en voeding voorziet. Het vocht zorgt er ook voor dat stofjes, vuiltjes en afvalstoffen worden weggespoeld en het beschermt het oog tegen infecties en droog worden. Deze waterlaag bevat ook stoffen die het traanvocht als het ware hechten aan het oogoppervlak en behoort aan de buitenzijde een soort van vetlaagje te hebben om verdam-

Op het gebied van optometrie voert CYU Optiek Ton Lips prismametingen uit volgens de meetwijze van professor H.J. Haase, een autoriteit in de oogzorg. Daarnaast is men specialist in screening van macula degeneratie (voorloper van beginnende slechtziendheid) en staaronderzoek. In beide winkels vindt tevens onderzoek en doorverwijzing voor ooglaserbehandeling plaats. De optiekzaak in Nuenen, waar Lars Ooms en Timo Zweers optometrist zijn, probeert zich van andere optiekzaken te onderscheiden door een combinatie van moderne oogmode en vooruitstrevende oogzorg. “Wij hebben de techniek in huis om zeer uiteenlopende optometrische onderzoeken te doen”, vertelt Ooms. Zweers vult

aan: “Door uitgebreide gesprekken met de klant proberen wij achter hun behoeftes en klachten te komen.” De winkels hebben een open uitstraling en zien er door de gebruikte kleuren en inrichting up-to-date uit. Mensen die hier komen krijgen het aangename gevoel dat oogzorg bij de specialisten hier n uitstekende handen is.

| CYU Optiek Hoeks | Boterhoek 159 - 161 | 5683 AZ Best | tel.: 0499 39 94 89 | www.cyu-optiek.nl | CYU Optiek Ton Lips | Park 30 | 5671 GA Nuenen | tel.: 040 28 36 436 | www.cyu-optiek.nl

Het team van CYU Optiek


Magazine

Eindhoven

Nance Coolen ‘Komt ogen te kort’

“Een brilletje staat me enig”, vertelt Nance Coolen in een gesprek over kijken en televisiemaken. Toch heeft de blonde Brabantse geen bril of lenzen nodig; ze ziet net zo scherp als ze praat…

‘KoeienOf het nou gaat om het presenteren van spectaculaire shows als ‘Sterren dansen op het ijs’, ‘So You Wannabe A Popstar?’ of ‘Popstars’, voor Nance Coolen (38) is het bij elke televisieklus van cruciaal belang dat ze alles wat er in de studio gebeurt, scherp ziet. “Ik moet de teksten op de autocue natuurlijk duidelijk kunnen lezen”, begint de spontane Brabantse haar opsomming. “Ik presenteer veel met Gerard Joling en speciaal voor hem worden de letters groter weergegeven, echt koeienletters, anders kan hij het niet lezen. Hij draagt ook vaak een brilletje als hij moet presenteren. Verder mag ik de aanwijzingen van de opnameleiders niet missen en tijdens liveshows gebeurt van alles in de studio dat ik in de gaten moet houden om er op in te

letters en emmers water…’ kunnen spelen als de situatie daar om vraagt. Soms kom ik ogen tekort om alle gekte te volgen in een tv-studio.” Hoe staat het eigenlijk met de ogen van Nance? “Hoewel ik uit een heus brillengezin kom, heb ik het geluk dat ik scherp zie zonder hulpmiddelen”, vertelt Nance enthousiast. “Mijn ouders dragen beiden een bril en vooral mijn moeder volgt de mode met blitse monturen.” Een emmer water Ondanks haar perfecte zicht en de mooie helderblauwe kleur van haar ogen, liet Nance onlangs toch naar haar kijkers kijken. Bij een optometrist? Nance lacht. “Bij een oogarts in het ziekenhuis. Ik kreeg een interne doorverwijzing via de internist die mij onder zijn hoede heeft vanwege de ziekte van Crohn. Wat mijn klachten waren? Ik had de hele tijd het idee dat er een emmer water in mijn ogen moest! Het brandde behoorlijk en mijn ogen voelden heel droog aan; ik had er continu last van.” De oogarts zag vrij snel wat er aan de hand was; Nance had droge ogen. Elders in dit magazine kunt u daar een artikel over lezen; optometrist Sybilla Buisman legt uit wat het betekent om ‘droge ogen’ te hebben en wat u eraan kunt doen. In het geval van Nance had haar darmziekte ermee

te maken dat haar ogen vocht tekort kwamen. Ze moest eenmalig een meegekregen vloeistof in haar ogen druppelen, waarmee de problemen vlot waren opgelost. Honden & mama’s In het najaar start er op SBS 6 een nieuw programma dat Nance presenteert: ‘Huis vol honden’. De in het Noord-Brabantse dorp Asten geboren blondine vertelt: “Ik ga naar gezinnen met minstens twee kinderen. In die gezinnen wil men graag een hond. Maar wat voor soort hond past nou het best? We kijken naar de wensen van alle gezinsleden en zo selecteren we een stuk of zes honden. In een week tijd mag het gezin via een paar afvalronden beslissen welke hond het wordt. Het programma heeft alles in zich: het is grappig, emotioneel en aandoenlijk door de geweldige dieren waarmee we werken.” Als ‘vriendin’ van het Kinderfonds Mamas vraagt Nance wanneer het maar kan aandacht voor moeders in Zuid-Afrika die weeskinderen onder hun vleugels nemen. “Het fonds steunt die mama’s zodat zij eten en onderwijs kunnen bieden aan de kinderen die ze verzorgen”, legt Nance uit. Ze is er scherp op dat ze Kinderfonds Mamas in elk interview even noemt en dat siert haar. Mocht het scherpe zicht van de sympathieke SBS-presentatrice in de toekomst achteruit gaan, dan vreest ze niet voor de gevolgen. “Ik heb best wel een brillengezicht. Ik zet wel eens voor de grap een brilletje op van mensen om me heen, en meestal staat het me enig.”

13


www.fbo.de

HYLO-COMOD® en HYLO® -GEL – langdurige bevochtiging en verzorging van uw ogen Oogdruppels in het COMOD®-systeem met 0,1/0,2% natriumhyaluronaat Zonder conserveermiddel en fosfaten, is een veilig product Flacon 10 ml, 300 druppels, na opening 6 maanden te gebruiken

ar bij Verkrijgba n uw opticie

URSAPHARM Arzneimittel GmbH, Industriestraße 35, D-66129 Saarbrücken, Tel. : +49(0)6805 9292-0, Fax : +49(0)6805 9292-88, info@ursapharm.de, www.ursapharm.de | Correspondentie : URSAPHARM Benelux B.V., Steenovenweg 5, NL-5708 HN Helmond, Tel. : +31-492-472473, Fax : +31-492-472673, info@ursapharm.nl, info@ursapharm.be, www.ursapharm.nl, www.ursapharm.be


Magazine

Eindhoven

Contactlenzen bieden kinderen veel voordelen Over het gebruik van contactlenzen bij kinderen bestaan nogal wat onduidelijkheden en misverstanden. In dit artikel leest u dat het dragen van lenzen bij kinderen juist veel voordelen heeft. Steeds meer kinderen kiezen -met steun van hun ouders- om praktische, optische en cosmetische redenen voor lenzen. Optometrist Kees Broos van Contactalook in Eindhoven staat erg positief tegenover het gebruik van lenzen bij jonge mensen. Hij wil graag eerst drie verkeerde aannames behandelen. Broos: “Het eerste misverstand berust op de gedachte dat een kind zestien jaar zou moeten zijn om te mogen beginnen aan lenzen, omdat het oog anders nog niet zou zijn volgroeid. Dit is niet waar; het oog is al op tweejarige leeftijd volgroeid in de ontwikkeling en opbouw voor wat betreft het functionele zien. Dat betekent dat je met een gerust hart lenzen kunt gebruiken. Ten tweede denken sommigen dat de sterkte beslist stabiel moet zijn. Dat is niet zo; bij kinderen met lenzen zullen zeker nog wel sterkteveranderingen optreden, maar deze kunnen eenvoudig worden gecorrigeerd.

Grote kwaliteitsverbetering Wie op heel jonge leeftijd voor een bril kiest, zal duurder uit zijn als er enkele keren opnieuw moet worden gecorrigeerd. Een ander fabeltje is dat ogen van kinderen een hogere zuurstofbehoefte zouden hebben dan de ogen van volwassenen. Dit is geheel uit de lucht gegrepen; de behoefte is natuurlijk voor beiden gelijk.” Kees Broos benadrukt dat de ontwikkelingen niet stil hebben gestaan en dat kinderen vanaf een leeftijd van zes-zeven jaar prima lenzen kunnen dragen. Bij kinderen met een wat hogere correctie adviseert hij dat zelfs nadrukkelijk, omdat een bril met een hoge correctie het beeld kan vervormen; lenzen zitten zo dicht op het oog, dat er vrijwel geen vertekening en vervorming optreedt. “Het geeft visueel een grote kwaliteitsverbetering”, aldus Broos. Voordelen contactlenzen Voor kinderen kunnen er praktische, optische en cosmetische redenen zijn om contactlenzen te dragen. “Wie geen zin heeft in opmerkingen of pesterijen op school over een brilletje, gaat dat gemakkelijk uit de weg met lenzen”, weet Broos uit ervaring. De keuze uit vormstabiele (harde) lenzen, nachtlenzen of hydrogel (zachte) lenzen, hangt van de situatie en de persoon af. Als het gaat om hygiëne en toepassing, zijn zachte daglenzen het meest

Veghel Boxtel

ideaal. “In de ochtend komt er een nieuw setje lenzen op het oog, ’s avonds gaan die de prullenbak in. Kinderen hebben dan niks met vloeistoffen te maken en er kan dus ook iets eenvoudiger met regels van hanteren en onderhoud worden omgegaan. Handig voor wie wat minder gedisciplineerd is.” Voor kinderen gelden geen andere redenen dan voor volwassenen om lenzen te willen dragen. Lenzen kunnen bijdragen tot een beter zelfbeeld, waardoor een kind zich zelfverzekerder kan voelen. De kwaliteit van leven wordt hierdoor verbeterd. Tijdens sportactiviteiten is er geen beperking meer; beslagen en natte brillen behoren tot het verleden. Lenzen hebben bovendien een optisch voordeel: er treedt minder beeldvervorming op. Na zijn steekhoudende relaas over lenzen voor kinderen stelt Kees Broos afrondend: “Voor het succesvol dragen van lenzen door kinderen is het belangrijk dat de wens vanuit het kind komt en niet alleen vanuit de ouders. Bij alle aangesloten optiekzaken uit dit magazine zijn medewerkers aanwezig die goed met kinderen kunnen omgaan en er plezier in hebben om hen kalm en duidelijk instructies te geven. Loop gewoon eens binnen en informeer naar de mogelijkheden.”

Stufkens Optiek

Beek en Donk

Best

Nuenen

Eindhoven

Heeze Nederweert

“Metingen die migraine en oogstress voorkomen of verminderen”

In het centrum van Eindhoven is Stufkens Optiek -met optometristen Hans Scherders en Linda Romboutseen vertrouwd gezicht. Het familiebedrijf bestaat al meer dan vijftig jaar; optometrist Jules Stufkens is de derde generatie. Hij is eigenaar van drie prachtige optiekwinkels. Hoogwaardig optometrisch onderzoek, waaronder prismameting, is een adequate aanpak van vermoeidheid die het gevolg is van sommige typen migraine, oogpijnen of evenwichtsstoornissen. Nachtlenzen worden vooral bij kinderen succesvol aangepast vanaf acht jaar. Ook volwassenen van zeventig-plus genieten van deze techniek. Fundusfotografie voor de opsporing van maculadegeneratie, staarbegeleiding en glaucoomonderzoek behoort al vele jaren tot het dagelijkse werk van de gedreven optometristen Scherders

en Rombouts. De voortreffelijke vakmensen van Stufkens Optiek laten u graag de collectie zien van prachtige brillen van mooie merken. Eindhoven is een topregio voor oogzorg en optometrie en het zevenkoppige team is er trots op dat Stufkens Optiek daar een bijdrage aan levert.

Het team van Stufkens Optiek

| Stufkens Optiek | Hermanus Boexstraat 50 | 5611 AK Eindhoven | tel.: 040 244 72 79 | www.stufkensoptiek.nl 15


Magazine

Eindhoven

Henry Jullien zoekt perfectie Het erfgoed van Henry Jullien is nauw verbonden met de geschiedenis van het produceren van brillen in Frankrijk sinds 1921. Het merk behoort dan ook zonder twijfel bij de top van luxe ‘lunetiers’ en geniet mondiale naam en faam. De producent laat in zijn aanpak zien vergelijkbaar te zijn met de horloge-industrie waar nauwgezette aandacht voor ieder detail van levensbelang is. Een zoektocht naar perfectie maakt de brillen van Jullien onovertroffen in kwaliteit en uitvoering. De brillen van Henry Jullien worden gepresenteerd in herkenbare collecties. Zo is Les Urbaines gericht op een jonger (stads-) publiek dat op zoek is naar stijlvolle en trendy producten. Les Signatures toont vooral de geschiedenis en de kennis van het merk met monturen gemaakt van walsdoublé in een klassieke stijl. Les Contemporaines tot slot, speelt meer in op de creativiteit, het comfort en het lichte gewicht van de gebruikte materialen die zich kenmerken door buitengewone eigenschappen zoals bijvoorbeeld Sandvik Nanoflex. Als een van de weinige exclusieve brillenhuizen houdt Henry

Jullien vast aan het in kwaliteit en duurzaamheid onovertroffen walsdoublé, maar de nieuwe serie Equinox markeert inmiddels de komst van stijlvolle en moderne acetaat modellen binnen de collectie. Optimaal op maat Pas nadat een montuur tijdens het productieproces zo’n 300 verschillende bewerkingen heeft ondergaan, krijgt het een keurmerk van de kennis en kunde van het merk Henry Jullien. Om dit keurmerk te kunnen garanderen, worden alle handelingen van de productie in eigen hand en binnen de muren van de fabriek in Lons-le-Saunier, gelegen in de Franse Jura, gehouden. Niets is daarbij geautomatiseerd. Secuur en zeer individueel krijgen alle brillen optimale aandacht, desgewenst kunnen brillen zelfs op maat worden gemaakt.

Eigentijdse inspiratie Alles kan voor Henry Jullien een inspiratiebron zijn. Daarbij wordt natuurlijk gekeken naar de trends in oogmode, kleding, accessoires, maar ook naar onder meer de autoindustrie, architectuur, cultuur, design, etc. De uitdaging, waarin het merk keer op keer slaagt, is het op het juiste moment omzetten van inspiratie in aansprekende producten en geheel volgens de filosofie en geest van het merk, verrassende nieuwe monturen te lanceren. Niet te vroeg en niet te laat en daardoor is Henry Jullien altijd eigentijds en tegelijk tijdloos.

Uniek maatwerk voor ogen

Ieder oog is uniek en eigenlijk zou ieder glas dat dus ook moeten zijn. En eyecode brillenglazen zijn uniek! Omdat uw oogspecialist naast de brilsterkte ook de dynamiek van het oog meet, kan met eyecode een kijkoplossing op maat worden ontworpen en gemaakt. Het geheim van uw oog onthuld Enkele honderden opticiens meten tegenwoordig de voor ieder oog unieke eyecode en doen dat met de Visioffice, een innovatief digitaal meetinstrument. Met deze hightech 3D-meting wordt de precieze positie van het optische rotatiepunt van het oog achter het door u gekozen brilmontuur bepaald. Met een camerasysteem worden bovendien de kijkbewegingen en de natuurlijke houding van het hoofd vastgelegd. De opticien leest zodoende in enkele ogenblikken de dynamiek van uw ogen. Deze nieuwe gegevens vormen de perfecte aan-

16

in één vloeiende beweging scherper en contrastrijker, zonder dat het oog telkens kleine beeldfoutjes moet corrigeren. Het resultaat: een glas met ongekend kijkcomfort in alle richtingen (360°). Dat spaart energie en is dus minder vermoeiend.

vulling op de traditionele lettertjes ogentest. Ontspannen kijken De opticien stuurt de eyecode gegevens als digitale bestelling naar Essilor. Dankzij eyecode ontwerpt Essilor, de producent van Varilux, unieke brillenglazen. Zij weten immers precies waar en hoe de brildrager door het gekozen brilmontuur zal kijken. Met digitale bewerkingstechnologieën brengt Essilor de exact benodigde sterkte op de juiste plaats in het brillenglas aan. Hierdoor kijkt u

Optimaal beeld Ontspannen scherpzien is onmisbaar in deze tijd waar tachtig procent van de informatie ons via het oog bereikt. Veel mensen kiezen daarom bijvoorbeeld heel bewust voor een HD-televisie of voor een spiegelreflexcamera met de beste lenzen. Het bijzondere eyecode brillenglas laat deze mensen nu nog meer genieten van beelden die optimaal zijn. Meer informatie vindt u op www.eyecode.nl


Magazine

Eindhoven

One-stop-shop in Maxima Medisch Centrum Het Maxima Medisch Centrum, met locaties in Eindhoven en Veldhoven, is gespecialiseerd in alles wat met vrouwen, moeders en kinderen te maken heeft. Dit uit zich onder meer in de behandeling van oogafwijkingen bij te vroeg geboren baby’s. De oogheelkundige afdeling doet bovendien zo’n 2.500 à 3.000 staaroperaties per jaar, waarbij het ‘one-stop-shop’ principe wordt gehanteerd. “Het ‘one-stop-shop’ concept wil zeggen dat nieuwe staarpatiënten in één consult het hele voortraject doorlopen”, legt oogarts Frank Kerkhoff van het MMC uit. “Dat betekent oogmeting, netvliesonderzoek, meting van de juiste sterkte van de kunstlens, bespreken van de verschillende typen kunstlenzen die mogelijk zijn en afspraken maken voor operatie en controles. Dit concept is bij ons al heel ver doorgevoerd, de mensen krijgen zelfs een toilettasje mee met alle benodigde medicijnen. Voor onszelf is zo’n gestroomlijnd concept heel praktisch en voor de patiënten is het vooral prettig.” In dit hele staartraject is ook een rol wegge-

Veghel Boxtel Best

Superspecialisme Naast staaroperaties doet dr. Frank Kerkhoff ook veel vitreoretinale operaties. Dat zijn

operaties aan het netvlies en het glasvocht, zoals bij netvliesloslatingen, bloedingen bij diabeten, maculagaten en glasvochttroebelingen. “Dit is een superspecialisme dat niet in elk ziekenhuis voorkomt”, zegt hij. “Wij doen dat voor deze regio samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.” Ook hierbij is deels een rol weggelegd voor de optometrist, aldus Kerkhoff. “Bijvoorbeeld bij een maculopathie, een aandoening van de gele vlek, de plek in het netvlies waarmee het scherpst wordt waargenomen. Deze mensen komen vaak bij de optometrist in de optiekzaak met klachten over slechter zien. En na een eventuele operatie komen mensen ook weer terug bij de optometrist die ze heeft doorverwezen naar het ziekenhuis. Hierbij is een goede terugkoppeling belangrijk, want deze patiënten houden altijd bepaalde klachten over, zoals vervorming van beelden en leesproblemen. Dat is lastig bij het aanmeten van een bril, daarom geef ik vaak adviezen mee voor de brilrecepten. Omdat het zulke lastige oogmetingen zijn is het belangrijk dat deze patiënten in een optiekzaak ook echt door een optometrist worden gezien.”

Contactalook

Beek en Donk Nuenen

Eindhoven

legd voor optometristen. “De optometristen die op de oogheelkundige afdeling van het MMC werken spelen met name een rol bij het doen van de metingen”, zegt Kerkhoff. “Verder worden de staarpatiënten die hier binnen komen deels doorverwezen door optometristen in de regio, die bijvoorbeeld in optiekzaken werken. We proberen heel laagdrempelig te zijn, optometristen uit de regio kunnen in geval van problemen altijd contact opnemen met de optometristen in het ziekenhuis.”

Heeze Nederweert

“Dé specialist in

Bijzonder aan Contactalook van optometrist Wim Werrelman is, dat de onderneming zich volledig toelegt op alle soorten contactlenzen en geen brillen verkoopt. Vanwege deze specialisatie is de klantenkring groot en komen mensen van ver om de zorg voor hun ogen in de handen te leggen van het vakkundige team van zestien professionals, waaronder zeven optometristen en contactlensspecialisten. De zeven optometristen / contactlensspecialisten van Contactalook

contactlenzen en oogonderzoek”

Contactalook heeft de juiste contactlens voor ieder oog en voor elke leeftijd, ook voor kinderen. Van nachtlenzen of multifocale contactlenzen tot de allernieuwste zachte maandlenzen. U of uw kind zijn van harte welkom voor een gratis en vrijblijvende proefpassing. De optometrie (oogmeetkunde) afdeling beschikt over de meest geavan-

ceerde apparatuur o.a. Topcon 3D-OCT (zie pagina 10) om de ogen op te meten en op gezondheid te controleren. Hier adviseren en helpen de optometristen van Contactalook mensen met bijvoorbeeld vermoeide ogen of hoofdpijnklachten alsook kinderen met lees- en leerproblemen. Daartoe geven zij uiterst effectieve visuele trainingen.

| Contactalook | Kruisstraat 150 | 5612 CM Eindhoven | tel.: 040 243 76 19 | www.contactalook.nl | www.facebook.com/contactalook 17


Hoogste tijd voor een nieuwe bril? Met een klik op de muis, past u de bril online thuis

Nieuwste collectie monturen; diverse prijsklassen, kleuren, vormen, merken Kijk nu op:

www.brilonline.com www.kinderbrilonline.com Bezoek onze digitale paskamer, 24 uur per dag geopend!


Magazine

Dansende letters, dubbel zien en vermoeidheid Bij Contactalook in Eindhoven melden zich jaarlijks zo’n honderd kinderen met dezelfde klachten als de 10-jarige Isabelle. Optometrist en contactlensspecialist Wim Werrelman vertelt: “Isabelle kwam hier met haar ouders, die samen met de leraar op de basisschool mogelijke visuele problemen bij haar hadden geconstateerd. Haar lees- en schrijfprestaties bleven wat achter bij de rest van de klas, ze gebruikte nog altijd een vinger om bij te wijzen tijdens het lezen en kampte met vermoeidheid en hoofdpijnklachten. In een gesprek met Isabelle gaf ze aan dat het lijkt alsof de letters op het papier dansen, dat ze af en toe dubbel ziet en bij het lezen volgde ze de regels met hoofdbewegingen van links naar rechts. Dat is heel vermoeiend. Lezen was geen pretje voor haar.” Visuele training Voor Werrelman, die samen met zijn team al jaren visuele training geeft aan kinderen met lees- en leerproblemen, was deze informatie voldoende om een anderhalf uur durend func-

Veghel Boxtel Best

De optometrist merkt op dat kinderen hun ogen moeten leren gebruiken op dezelfde manier als dat ze hebben leren praten of hebben geleerd om de armen en benen optimaal in te zetten. Werrelman: “Het ene kind loopt motorisch misschien wat achter, het andere kind heeft nog wat meer moeite met praten. En weer een ander moet nog wat beter leren om de ogen te gebruiken. De normaalste zaak van de wereld en helemaal niks ernstigs.” Leuke oogoefeningen Adviezen over de juiste leesafstand en/of een schuin leesoppervlak kunnen al helpen. Daarnaast kan er in sommige gevallen speciaal voor het lezen een bril of contactlenzen worden voorgeschreven om van dichtbij een rustiger beeld te krijgen. Bij een aantal optometristen kunnen kinderen met lees- en leerproblemen visuele trainingen volgen met effectieve, leerzame en leuke oogoefeningen. Werrelman besluit: “Bij Isabelle hebben de visuele trainingen en bijbehorende thuisoefeningen enorm geholpen. Zij leest en leert nu zonder gevoelens van vermoeidheid, heeft geen hoofdpijn meer en heeft zich inmiddels aangesloten bij haar leeftijdgenoten.”

Patrick Wetzel

Beek en Donk Nuenen

Eindhoven

tioneel optometrisch onderzoek te starten. Daarbij wordt op andere dingen gelet dan bij een standaard ogentest; in de meeste gevallen is er al eens zo’n onderzoek geweest en was de uitkomst dat de ogen gezond zijn en de gezichtsscherpte veraf normaal is. “Ouders en leerkrachten denken meestal niet aan de problemen die kinderen kunnen hebben met de opname en verwerking van visuele informatie”, weet Werrelman. “Daarom doen wij bij soortgelijke klachten als die van Isabelle een onderzoek naar oogbewegingen, scherpstelling, oog- handcoördinatie, samenwerking tussen beide ogen en het visuele woordbeeld. We kijken of de visuele vaardigheden passen bij de leeftijd van het betreffende kind.”

Eindhoven

Heeze Nederweert

“Voor elk wat wils,

Opticien, optometrist en audicien Patrick Wetzel is een begrip in de verre omgeving door de professionele aanpak en de service met een glimlach. Het hoogopgeleide team van Patrick Wetzel werkt volgens afspraak. Het is vakkundig, aardig én neemt de tijd voor een oogmeting en bij de keuze van een bril die perfect bij uw gezicht past.

jong en oud” Monturen, van ingetogen chic tot uitbundige blikvangers, zijn van designerhuizen zoals Gucci, Chanel met daarbij glazen van toonaangevende fabrikanten die een hoge kwaliteit garanderen. Er is een groot aanbod van zorgeloze kindermontuurtjes. Ray-Ban en Adidas zijn enkele topmerken in zonnebrillen en sportbrillen; het hele jaar door en op sterkte aan te passen. Het aan-

meten van contactlenzen en veiligheidsbrillen gebeurt eveneens in deze aangenaam ingerichte optiekzaak. Als geregistreerd optometrist kan Patrick Wetzel de oorzaak van hoofdpijn of lichtflitsen opsporen en u met een rapport doorverwijzen. Ook voor een gehoormeting (gratis), hoortoestellen, gehoorbescherming en zwemdopjes staat het team voor u klaar.

Patrick Wetzel

opticien - audicien optometrist

| Patrick Wetzel Opticien - Audicien - Optometrist | Piet van Thielplein 17 | 5741 CP Beek en Donk | tel.: 0492 45 06 93| www.patrickwetzel.nl 19


Eschenbach Optik BV Osloweg 134 NL-9723 BX-Groningen eog@eschenbach-optik.nl www.eschenbach-optik.com


Magazine

Eindhoven

Optometrist bedenkt werkbril voor tandarts Tandarts René van Loon in Beek en Donk heeft een tandartspraktijk en is brildragend sinds zijn tiende jaar. Hoewel zijn ogen met een bril goed te corrigeren zijn, ging de heer Van Loon twee jaar geleden steeds minder zien tijdens zijn werkzaamheden. Het zichtveld varieerde geregeld door de diversiteit van de werkzaamheden: een patiënt verwelkomen, de tandartsstoel bedienen, instrumenten pakken, in de mond kijken, op het computerscherm lezen. “Ik kreeg wat problemen met het kijken op korte afstand en een loepbril vond ik geen goede oplossing. We hebben het eerst geprobeerd te ondervangen met een leesgedeelte in de bril. Dat vlak was relatief klein en het bleek niet ideaal. Toen kwam de optometrist met een alternatief: een bril met een groot leesgedeelte en bovenin

een kleiner deel voor veraf zien. Speciaal voor tijdens mijn werk dus, waarbij ik vooral op dertig-veertig centimeter afstand alles scherp kan zien.” Het bleek de ideale oplossing voor de tandheelkundige. Van Loon heeft nu twee brillen met hetzelfde montuur. Zijn werkbril, die hij voor het gemak de ‘computerbril’ noemt, zet hij af na zijn tandartswerkzaamheden. Met de ‘gewone’ bril gaat hij weer naar huis. “Ik maak nu twee jaar gebruik van de computerbril en het bevalt me uitstekend. Fijn dat optometristen hun vak zó verstaan, dat ze voor indivi-

duele situaties oplossingen kunnen bedenken én uitvoeren”, aldus de tevreden tandarts.

Nachtlenzen voor sportende tieners Noortje (14) is bijziend. Ze heeft een negatieve sterkte en ziet daardoor veraf onscherp. Noortje en Boris tennissen op niveau en brengen veel van hun tijd door op de tennisbaan, zowel indoor als outdoor. Bij Contactalook in Eindhoven hebben ze gekozen voor de vrijheid die het dragen van nachtlenzen hun biedt. Noortje vertelt: “Ik zie alles haarscherp overdag, terwijl ik alleen af en toe ’s nachts lenzen in heb.” Boris: “Het grote voordeel voor mijn sport is, dat ik nooit last heb. Of ik nou in een droge hal speel, op een grasbaan of een stoffige gravelbaan, het is altijd goed.” Het effect duurt één tot drie dagen; daarna moeten de nachtlenzen opnieuw worden gedragen. Ze werken prima bij bijziendheid tot ongeveer min 5.00, even-

Veghel Boxtel

tueel met een lichte cilindrische sterkte. Nachtlenzen zijn ook zeer comfortabel en geschikt voor gevoelige ogen; tijdens het slapen voel je immers helemaal niets. Een bijkomend voordeel van nachtlenzen is dat de sterktetoename bij bijziendheid wordt vertraagd. Met name voor jonge mensen is dat aantrekkelijk; hierdoor komen ze in de toe-

komst uiteindelijk lager uit met hun sterktes. “In het algemeen kan iedereen vanaf acht jaar met bijziendheid goed worden geholpen met nachtlenzen”, vertelt optometrist Kees Broos van Contactalook. “Het kind -of de volwassene natuurlijk- moet het wel zélf willen. Er horen duidelijke afspraken en discipline bij, daarin speelt de optometrist een belangrijke adviserende en begeleidende rol.”

Sybilla Buisman Optiek

Beek en Donk

Best

Nuenen

Eindhoven

Heeze Nederweert

“Breed kijken naar klachten met zien”

Ze komt uit een optiekfamilie en is al meer dan vijfendertig jaar werkzaam in de optiek. Optometrist Sybilla van der Pasch-Buisman kijkt breed naar klachten met zien. Zeker bij kinderen met leer- en leesproblemen of bij mensen die minder zien met één of met beide ogen, komt haar verdieping in binoculair zien (de samenwerking en balans tussen beide ogen) goed van pas. Daarnaast is er hoogst geavanceerde apparatuur voor de controle van de gezondheid van het oog, waaronder de Zeiss Visucam funduscamera waarmee zeer gedetailleerde foto’s van het netvlies worden vastgelegd. Daarbij is het mogelijk om een scan te maken van het netvliesweefsel met de cirrus HD-OCT van Zeiss.

Dit geeft waardevolle informatie voor het gemeten moment en voor vergelijk in de toekomst. Oogzorg in Boxtel staat op een hoog niveau met gespecialiseerde oogartsen in de regio. In 2010 won Sybilla Buisman Optiek de retail jaarprijs als ‘Beste zelfstandige winkel van Nederland’. Sybilla van der Pasch-Buisman

| Sybilla Buisman Optiek | Breukelsestraat 39 | 5281 HB Boxtel | tel.: 0411 68 38 43 | www.buismanoptiek.nl 21


Magazine

Eindhoven

Een bril als modeartikel Een bril is allang niet meer alleen een hulpmiddel, maar heden ten dage ook een modeartikel. Monturen zijn in ontelbare vormen, ontwerpen, kleuren en merken te verkrijgen. Wie de laatste modetrends niet dagelijks op de voet volgt, praten we met dit artikel even bij. “Wie fashionable voor de dag wil komen, doet het tegenwoordig goed met een kunststof montuur in de retro-stijl”, tipt Hans Brinkmans van Jan Brinkmans Opticien-Optometrist in Nederweert. “Deze modellen ogen wat zwaarder, hebben een dikkere rand en vallen lekker op; ze zijn bovendien in elke gewenste kleur te verkrijgen zodat men eindeloos kan combineren met kleding en andere modeaccessoires zoals tassen en horloges.” een functioneel voordeel vanwege het vergrote kijkoppervlak; men kijkt niet meer tegen de randen van de bril.”

Bijdetijdse uitstraling Een ontwikkeling die al enige tijd geleden is ingezet maar nog steeds voortduurt, is het dragen van grote modellen. Modieuze monturen en bijbehorende glazen mogen robuust en fors zijn en worden bij elke aangesloten optometrist in ruime mate aangeboden. Brinkmans: “Sommige dragers moeten er eerst even aan wennen, maar behalve de bijdetijdse uitstraling hebben grote brillen ook

Laagjes kleuren Qua kleurkeuze zijn er volgens de optometrist die een frisse kijk heeft op oogmode, twee typen mensen te onderscheiden. “De één heeft een voorkeur voor rustige tinten en kiest bijvoorbeeld een bruine bril die vloeiend overloopt in lichtbruine accenten, of een geheel zwart montuur. Mensen die iets gewaagder over straat durven gaan, kiezen een verrassend fris model in bijvoorbeeld fel rood, opvallend blauw of knalgeel. Ook de gelaagde brillen zijn erg actueel; het montuur bestaat dan uit verschillende laagjes van verschillende kleuren.”

de tijd meegaat, kiest tegenwoordig voor een rondere vorm. Bij elk van de aangesloten optometristen in Eindhoven en omstreken biedt men een diversiteit aan merken aan. Enkele hippe, bekende en goedlopende merknamen zijn bijvoorbeeld Tom Ford, Chanel, Ray-Ban, Fendi en Oakley. Dit zijn luxe merken van hoge kwaliteit die puur modegevoel uitstralen.

Rondere vormen Qua vorm is er lange tijd een hang geweest naar rechte en hoekige brillen, maar wie met

Combinatie van bril met contactlenzen Beste Hans, De door jou aangepaste prismabril voldoet prima. Daardoor zijn mijn praktische problemen weer grotendeels opgelost. Nogmaals bedankt voor alle moeite. Groet Ineke Het attente vakantiekaartje uit 2010 herinnert optometrist Hans Scherders van Stufkens Optiek te Eindhoven aan Ineke, die qua gezichtsscherpte al een flinke historie achter de rug heeft. “Ze komt uit een groot gezin waarin hoge minsterkte, hoge oogdruk (glaucoom), gezichtsuitval en netvliesloslating nog altijd een bron van zorg zijn”, vertelt Scherders. Ineke is werkzaam als controlerend arts; ze begeleidt patiënten die opnieuw aan het arbeidsproces deelnemen. Vóór de twee ope-

22

raties die haar sterktes drastisch hebben verbeterd, droeg Ineke vormvaste contactlenzen met rechts een sterkte van -15.75 en links -17.75. Deze hoge graad van bijziendheid gaf vervroegde staarvorming en het kijken leverde haar maatschappelijk meer problemen op. In het geval van Ineke was een operatie aan staar niet zonder risico’s op complicaties, zeker gezien haar familieachtergrond met veel visuele problemen. Na de eerste operatie zag het er toch een stuk beter uit voor

Ineke. Haar rechteroog had nu nog maar een afwijking van -1.25 en enkele jaren later werd haar linkeroog naar -2.00 gebracht, met een cilinder van -0,75. Met een vormvaste contactlens op haar rechteroog is de leessterkte aangepast; links werd er met een vormvaste cilindrische contactlens gecorrigeerd. In de loop der jaren ging dubbelzien veraf toch steeds meer een verstorende rol spelen en ook nam de gezichtsscherpte iets af. Scherders: “Om haar dubbelzien te corrigeren heb ik haar een prismabril aangemeten met de Pola-test, die de exacte stand van de ogen meet. De prismabril draagt ze in combinatie met haar contactlenzen voor veraf zien en zo is Inekes probleem opgelost.”


Magazine

Deskundige duidelijkheid door fundusonderzoek Wie wel eens een borrel heeft gedronken in een groter gezelschap, heeft wellicht eens de term ‘ad fundum’ horen vallen. Het betekent dat men het glas moet leegdrinken ‘tot op de bodem’. Bij een fundusonderzoek bekijkt een optometrist de bodem van uw oogbol om daar belangrijke informatie uit te halen over uw algehele lichamelijke gesteldheid én de gezondheid van uw ogen. Optometrist Ben van de Leur uit Heeze praat u bij over het belang van zo’n fundusonderzoek. Waarom moet het? Mensen bij wie diabetes is vastgesteld, krijgen een pakket zorg aangeboden waarbij het doel is om schade aan de bloedvaten van ogen, nieren, hart en voeten/benen te voorkomen. De zorg voor het oog is in handen van optometristen en oogartsen. Het netvlies geeft veel informatie over de algehele gezondheid van het oog. Aan de binnenkant van het oog kunnen beschadigingen optreden als gevolg van diabetes. Er kunnen afwijkingen aan het netvlies ontstaan zonder dat de patiënt dat in de gaten heeft; een voorbeeld daarvan is Maculadegeneratie. Maculaire degeneratie is een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt ten gevolge van het afsterven van kegeltjes in de gele vlek in het cen-

trale gedeelte van het netvlies. Als afwijkingen aan het netvlies bij diabetespatiënten vroegtijdig worden opgespoord, is de schade beter te beperken. Daarom adviseren de bij dit magazine aangesloten optometristen om eens per jaar langs te komen voor een fundusonderzoek. Wat is het? De binnenkant van het netvlies is de enige plek van het menselijk lichaam waar men de bloedvaten kan zien lopen; bij uitstek dus de plek om meer informatie te verkrijgen over de fysieke gesteldheid van iemand met diabetes. Bij mensen met diabetes kunnen de bloedvaten -met name de haarvaten- worden aangetast door de suikerziekte. “Een optometrist

Eindhoven

kan de mogelijke beschadigingen opsporen door een kijkje te nemen op de bodem van de oogbol”, vertelt Ben de Leur vanuit zijn optiek in Heeze. “We bekijken de achterzijde van het oog. Sommigen doen dat met een speciale loep, anderen gebruiken een funduscamera om een fundusfoto te maken. In beide gevallen is het mogelijk om eventueel aanwezige kleine bloedinkjes waar te nemen. Een fundusonderzoek doet geen pijn!” Wie doet het? ‘Gewone’ opticiens zijn helaas niet bevoegd om een fundusonderzoek uit te voeren en beschikken ook niet over de benodigde instrumenten en apparatuur. Voor een professioneel fundusonderzoek kunt u zich melden bij een van de aangesloten optometristen van dit magazine. “Met een hooggespecialiseerde funduscamera maken wij een fundusfoto die we vervolgens zelf ook uitgebreid bestuderen”, spreekt Van de Leur namens het collectief van optometristen. “Of er wordt met een speciaal instrument op een zeer deskundige manier naar uw netvlies gekeken. Een optometrist die schade aan de vaten traceert, zal de huisarts het advies geven om de betreffende patiënt door te sturen naar een oogarts in het ziekenhuis. De opdracht voor de optometristen is dus eigenlijk om vast te stellen of de situatie in het oog pluis of niet pluis is.”

Eyescan: top in ooglaseren Wilt u niet langer afhankelijk zijn van een bril of lenzen? Eyescan Ooglaserkliniek biedt de oplossing. Deze in Utrecht gevestigde topooglaserkliniek is gespecialiseerd in het corrigeren van de oogsterkte door middel van ooglaserbehandelingen. Met het Lifetime Vision Plan biedt Eyescan Ooglaserkliniek u een levenslange zichtgarantie op Eyescan Superior®-ooglaserbehandelingen. En heeft u (beginnende) staar of leesbrilklachten? Ontdek dan het comfort van multifocale Premium-implantlenzen. In veel gevallen vergoedt uw ziektekostenverzekeraar een deel van de kosten. Eyescan

Ooglaserkliniek is een van de meest toonaangevende ooglaserklinieken in Europa. Niet voor niets beoordeelde de Consumentenbond de ervaring en achtergrond van de oogartsen van Eyescan Ooglaserkliniek als zeer goed. Multifocale implantlenzen Heeft u last van (beginnende) staar of leesbrilklachten? Wanneer u vijftig jaar of ouder bent, komt u bij Eyescan Ooglaserkliniek in aanmerking voor lensimplantatie, een innovatieve ingreep die ogen voor de rest van het leven voorziet van de juiste multifocale lenzen. Als enige kliniek in ons land biedt Eyescan Ooglaserkliniek u keuze uit alle be-

staande multifocale Premium-implantlenzen. Gratis informatiepakket Wilt u meer informatie over de behandelingen van Eyescan Ooglaserkliniek? Vraag via www.eyescan.nl het gratis informatiepakket aan. En download kosteloos de brochure ‘Een veilige ooglaserbehandeling: de methoden en de kliniek’.

23


U wilt een leven zonder (lees)bril

Levenslang

tie gareasun perior bij d behandeling

ÂŽ

Dat is echt mogelijk! De huidige technieken bieden meer mogelijkheden

Deze lenzen zijn speciaal ontwikkeld om zonder bril

dan ooit. Naast ooglaserbehandelingen kunt u bij ons

dichtbij ĂŠn veraf te kunnen zien. Wij adviseren u

namelijk ook terecht voor (multifocale) implantlenzen.

graag welke oplossing het best bij Ăşw ogen past.

Bel voor advies of een afspraak 088-1111999 of ga naar ĂŠĂŠn van de onderstaande Premium Eyescan Onderzoekcentra. AALSMEER - `ĂŠ Ă€ÂˆiÂŽĂŠ "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠ UĂŠ AMERSFOORT - "ÂŤĂŒÂˆVÂ?>iÀÊ "ÂŤĂŒÂˆVˆiÂ˜ĂƒĂŠ UĂŠ AMSTELVEEN - Ă€Âœi˜…œvĂŠ "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠ UĂŠ AMSTERDAM - "ÂŤĂŒÂˆÂ?iÂ˜ĂƒĂŠ UĂŠ APELDOORN - Klein Optiek APELDOORN - 6ˆÂ?Â?>ĂŠ "ÂŤĂŒÂˆV>ĂŠ ÂŤiÂ?`ÂœÂœĂ€Â˜ĂŠ UĂŠ ASSEN - >ÀÀiiĂŠ "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠ UĂŠ BODEGRAVEN - 6>Â˜ĂŠ >“Ê Ă€ÂˆÂ?Â?iÂ˜ĂŠ UĂŠ BOSKOOP - ÂœÂ?ÂŤ>ĂŠ "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠ UĂŠ BOXMEER - Briljant Optiek CULEMBORG - iÀŽĂ?ĂŠ Ă€ÂˆÂ?Â?iÂ˜ĂŠiÂ˜ĂŠ ÂœÂ˜ĂŒ>VĂŒÂ?iÂ˜Ă˘iÂ˜ĂŠUĂŠDELFT - 6>Â˜ĂŠ`iÀÊiiĂ•ĂœĂŠ"ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠUĂŠDEN BOSCH - 6>Â˜ĂŠ7>À“iĂ€`>“Ê"ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠUĂŠDOETINCHEM - "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠ Ă›iĂ€ĂƒĂŠUĂŠDRACHTEN - Bangma Optiek EDE - 6>Â˜ĂŠ `iÀÊ 7ˆiÂ?ĂŠ "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠ UĂŠ EINDHOVEN - -ĂŒĂ•vÂŽiÂ˜ĂƒĂŠ "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠ UĂŠ GOUDA - i“ŽiĂƒĂŠ "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠ UĂŠ GOUDA - "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠ Ă•ĂŠ UĂŠ GRONINGEN - Jan de Groot Kontaktlenzen HALSTEREN - iÂ˜ĂŠ Ă›>Â˜ĂŠ `iÀÊ iˆ`iÂ˜ĂŠ UĂŠ HEERLEN - œ˜}iÂ˜ĂŠ "ÂŤĂŒÂˆVˆiÂ˜ĂƒĂŠ UĂŠ HILVERSUM - 7ˆÂ?vĂ€i`ĂŠ `iĂŠ œ˜}ĂŠ "Âœ}Ă˘ÂœĂ€}ĂŠ U HOORN - "ĂƒÂˆÂ˜}>ĂŠ "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠ UĂŠ KESTEREN - Damme Optiek LEEUWARDEN - 6iÂ?Â?ˆ˜}>ĂŠ"ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠUĂŠLEIDERDORP - ->ĂŒÂœÂ˜ĂŠ"ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠUĂŠLEIDSCHENDAM - "Âœ}“iÀŽÊ/Ă•Â˜`iÀ“>Â˜ĂŠUĂŠMAASTRICHT - Eye Care for you UĂŠNIJMEGEN - Visser Contactlenzen NUNSPEET - "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠ Ă›>Â˜ĂŠ 6iiÂ˜ĂŠ UĂŠ OOSTERHOUT - œœ˜iÂ˜ĂŠ Ă€ÂˆÂ?Â?iÂ˜ĂŠ UĂŠ RAALTE - ÂœiĂ€ĂŒÂˆiĂŠ "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠ UĂŠ RHENEN - Bos Brillen UĂŠ RIDDERKERK - Jansen & Jansen Opticiens RIJSWIJK - /ÂœĂ€ÂˆV>ĂŠ"ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠUʽS GRAVENHAGE - ÂœvĂƒĂŒi`iĂŠ"ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠUĂŠSITTARD - ˆÂ?ĂƒiÂ˜ĂŠ"ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠUĂŠSTEENWIJK - Muurling Oogzorg UĂŠTIEL - -ĂŒĂ•vÂŽiÂ˜ĂƒĂŠ"ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠUĂŠUITHOORN - Sijbrants & Van Olst UTRECHT - iÂ˜ĂƒĂŠ 1ĂŒĂ€iVÂ…ĂŒĂŠ UĂŠ VALKENSWAARD - ÂœÂœÂŤĂŠ ˆŽŽiĂ€ĂƒĂŠ "}iÂ˜ĂŠ UĂŠ VELDHOVEN - "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠ 6iĂ€Â…ÂœiĂ›iÂ˜ĂŠ UĂŠ VENLO - Stufkens Optiek UĂŠ VIANEN - Merkx Brillen VLEUTERWEIDE - ,iĂžiÀÊ>viLiÀÊ ĂžiV>Ă€iĂŠEĂŠ Ăživ>ĂƒÂ…ÂˆÂœÂ˜ĂŠUĂŠWATERINGEN - "ÂŤĂŒÂˆiÂŽĂŠˆ˜˜iĂœiiĂ›iÀÊUĂŠWIJK BIJ DUURSTEDE - Henk Prummel Opticien UĂŠWOERDEN - Verboon Oogadviseur ZOETERMEER - Jansen Opticiens

www.eyescan.nl

Optometrie magazine Eindhoven 2011  

Optometrie magazine voor Eindhoven en omstreken 2011

Optometrie magazine Eindhoven 2011  

Optometrie magazine voor Eindhoven en omstreken 2011

Advertisement