Page 1

nummer 68 • jaargang 7 • oktober 2011 De leukste krant van Friesland

itie:

In deze ed

10

gen: a r v s j i r p Drie win! n e e e m e do

Leeuwarder zaailandkrant

11

Gratis IJsplezier met Die Twa 19 oktober!

15

Tafel 10: Jannewietske de Vries bij Post-Plaza

23 Jury zoekt Beste Bank van Leeuwarden!

17

Cambuur eremuur: Leo Beenhakker

BETAALBAAR SLAPEN 160 /

200

bekend van HOLLAND’S GOT TALENT

Lunchconcert in Grand hotel Post-Plaza

1150,

Zondagmiddag 30 oktober 2011 Incl. aperitief, 3 gangen lunch, wijnarrangement & koffie / thee met friandises na afloop.

Reserveer nu! via T. 058-2159317 of via info@post-plaza.nl - www.post-plaza.nl Tweebaksmarkt 25 - Leeuwarden

www.leeuwarderzaailandkrant.nl


Tom van Mourik is namens de VVD wethouder op Vlieland en fractievoorzitter in Provinciale Staten.

D N A L I A A Z M U R T N E C L E K N I W N E I E O R G T F J I BL

De Presidintes van Tryater Vorige week ben ik voor het eerst in jaren weer eens naar een première van een toneelvoorstelling geweest. Altijd bijzonder, een beetje een feestelijke, maar ook een spannende sfeer. Gaat het goed en komen er leuke recensies, of gaat er van alles mis en veegt de pers er de volgende dag de vloer mee aan. Dat zijn de uitersten en iedereen leeft een beetje tussen hoop en vrees.

In omvang, uitstraling en aantal winkels blijft winkelcentrum Zaailand alsmaar groeien. Nog dit jaar, op 15 december, opent Sting een prachtige, grote winkel. Dit filiaal zal worden geflankeerd door nieuwe vestigingen van Vero Moda en Pieces.

Hier ging het om een thuiswedstrijd. Tryater speelde in haar eigen gebouw aan de Oostersingel het stuk de Presidintes uit 1990 van de Oostenrijker Schwab. Drie vrouwen aan de keukentafel, allemaal een moeilijk leven, maar ook gezegend met heel veel fantasie en humor. Woede, frustraties, vriendschap, we kregen alle emoties mee. Het was mooi en het stemde ook tot nadenken. Waar begon de fantasie en wanneer pakte de realiteit het verhaal weer terug? Daar sta je over na te praten met mensen die je lang niet gezien hebt en dat maakt de avond nog meer bijzonder.

De ontwikkelingen volgen elkaar nu snel op. Ambachtelijke slagerij Zijlstra in op de onderste verdieping is verhuisd en heeft een werkelijk schitterende nieuwe zaak geopend, Dijkstra’s Boulangerie wordt begin november groots verbouwd en krijgt onder meer een inpandig terras met 45 zitplaatsen. In de winkelunit aan het Ruiterskwartier (voorheen Lekker Anders) opent binnenkort een visspeciaalzaak.

ART KLOPPEND H Bijna voor deur van die winkel is in de stoep inmiddels een proefvlak met beoogde bestrating aangelegd, terwijl ook binnen het gebouw van het winkelcentrum flink wordt doorgewerkt. Zo is de nieuwe lift in gebruik genomen en zijn op de onderste verdieping fraaie toiletten gerealiseerd. Aan alles is te voelen dat een eindsprint is ingezet, met als doel de heropening van een eigentijds centrum, een nieuw kloppend hart van de stad.

? N E R E K R A P D N A L I A A Z E G A R A G R E PARKE

ZEL Z U P E 7 S R A PRIJSWINNA “DE SPEURNEUS” THON PUZZELMARA Onderstaande prijswinnaars winnen een cadeaucheque van Slagerij Zijlstra, beschikbaar gesteld door de Vereniging Promotie Zaailand: deze cadeaubon wordt per post verzonden.

Colofon Leeuwarder

1. Mw. T. Zijlstra-Mast, Leeuwarden 2. Mw. E. Weerstra, Wirdum 3. Mw. J. Springer, Leeuwarden

Oplage: 140.000 ex.

TIJDENS DE RENOVATIE BLIJVEN DE WINKELS GEWOON OPEN

1ste verdieping

in Kelder/Souterra

Tryater hoort voor mij echt bij Fryslân. Tryater is ook van elke Fries. Professioneel toneel met stukken die vaak heel herkenbaar zijn voor elke Fries of Friezin. Je hoeft heus geen volbloed Fries te zijn, die alles altijd in het Fries doet, om hun stukken te begrij-

zaailandkrant

Uitgave: Publicar B.V. Postbus 8544 8903 KM Leeuwarden tel.: 058 288 58 71 fax: 058 289 07 37 info@publicar.nl www.publicar.nl www.halloleeuwarden.nl Vormgeving: Publicar DTP Redactie: Publicar B.V. Redactieteam LZK Acquisitie: Publicar B.V. Drukwerk: FD Hoekstra Boom Verspreiding: FRL Verspreidingen B.V. tel. 058 - 21 54 157 Verschijningsdata: 14 november, 12 december Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Typ- en/ of zetfouten voorbehouden.

BAGS&TRAVEL

Begane grond

pen en ervan te kunnen genieten. Per jaar zo’n 500 voorstellingen, van dorpshuis tot in het buitenland, vaak op heel verrassende locaties. Ik heb het stuk Twa van Tryater gezien op het schip van het Groningse gezelschap Theater te Water, dat voor een paar dagen in Snakkerburen lag afgemeerd. Twee spelers die elk een tiental rollen voor hun rekening namen en het publiek een prachtige avond bezorgden. De belevenissen van een kasteleinsechtpaar met hun zeer gevarieerde klantenkring. Vage ideeën van mij om ooit nog eens iets in de horeca te doen, heb ik die avond meteen bij het grof vuil geparkeerd. Iedereen kent het spektakelstuk Abe! dat in het oude stadion van Heerenveen werd opgevoerd. Een stuk met honderden figuranten dat qua planning en voorbereiding heel veel vroeg. De mensen die het gezien hebben, zullen het volgens mij nooit vergeten. Het nieuwe uitbreidingsplan aan de zuidkant van Leeuwarden, was het decor voor Down South. Hoe geef je een nieuwbouwwijk toch iets cultureels mee en op welke mooie manier laat je mensen kennis maken met zo’n gebied. Ik heb nog meegeholpen om de allereerste plannen hiervoor op papier te krijgen. Het idee was dat reclamegeld voor de verkoop van woningen net zo goed in cultuur kon worden gestoken om mensen te interesseren en om een nieuwe wijk een identiteit te geven. Nou ja, u begrijpt het inmiddels wel. Ik ben gewoon een fan. Stiekem hoop ik dat Tryater nog eens een keer een voorstelling geeft op de Ms. Vlieland, de veerboot van Harlingen naar Vlieland. De mensen kopen een kaartje en boeken een overnachting in een hotel. De voorstelling aan boord verwachten ze. Maar ook daarna, in of buiten het hotel, kunnen er natuurlijk onverwachte dingen gebeuren. Voor hetzelfde geld eindigen ze midden in de nacht bij het drenkelingenhuisje op de Vliehors. Wie zal het zeggen. Bij Tryater zitten mensen die fantasieën tot leven kunnen wekken en die allerlei situaties en gevoelens gestalte kunnen geven. Ik ben heel benieuwd waar ze de komende jaren mee komen en ik ga weer vaker naar toneel! TOM VAN MOURIK Vragen, suggesties en opmerkingen kunt u kwijt op: tomvanmourik@live.nl

Under construction We hebben allerlei leuke nieuwtjes die we graag met iedereen willen delen. Het hele projectgebied Nieuw Zaailand wordt in rap tempo mooier, toegankelijker en aantrekkelijker. Maar dat wisten jullie al want daar kun je niet meer omheen. We vinden er oude bekenden in nieuwe winkelunits zoals onder andere Van der Kam mode, M&S mode en Ecco schoenen. Nog even wachten en je kunt zo van buitenaf bij een nieuwe vestiging van Scapino naar binnenrollen. En ook mooie koffie-concepten in het kloppend winkelhart waar de boel zolang op de kop heeft gelegen, maar dat nu langzaam uit z'n cocon kruipt en de voltooiing van z'n metamorfose nadert. In Winkelcentrum Zaailand zijn de veranderingen bijna niet meer bij te houden. We hebben een prachtige nieuwe lift recht tegenover de nieuwe hoofdingang, een mooi trappenhuis en heel belangrijk om te weten een natte groep... Natte groep? Jazeker, mooie ruime toiletten die in een Winkelcentrum van dit kaliber niet mogen ontbreken... Heerlijk winkelen en een luxe sanitaire stop toe. Aangenaam om te weten dat je een middagje in de stad lekker droog kunt houden dankzij de natte groep op de min 1- verdieping van WCZaailand.... Een prachtig en ruim invalidentoilet incluis. Maar nu het leukste nieuws. Met trots presenteren we onze nieuwste aanwinsten... Een oude bekende, culinaire slagerij Zijlstra, sinds jaar en dag beneden gevestigd, is verplaatst naar een nieuwe unit schuin tegenover de oude locatie. Een prachtige gelegenheid om te lunchen, even bij te komen of juist om gelaafd aan je winkelronde te beginnen. En we krijgen VIS ! Naast de nieuwe hoofdingang kun je straks geheel volgens een nieuw concept heerlijk VIS en MEER eten. Fantastisch, we lopen nu al te watertanden. De Sting werkt hard aan de interne afronding van de enorme vestiging aan de kop van ons gebouw en deze week werd bekend dat er weer twee nieuwe units zijn verhuurd !! We verwelkomen Pieces en Vero Moda als de nieuwste kindjes in de klas. We moeten nog even op ze wachten, maar ze zijn binnen. Winkelen wordt steeds leuker en is nog steeds het meest geliefde tijdverdrijf. Echt, we vinden winkelen leuker dan de dierentuin, het pretpark of een ontspannen wandeling in de natuur. Is onderzocht, ik verzin t niet zelf. Maar naast al dat moois moeten we ook kritisch

blijven. We kunnen onze ogen er niet voor sluiten... het is erg stil op straat. En daarmee ook in alle winkels. Er heerst een sfeer van onderdrukte bezorgdheid, van voorzichtigheid en afwachten. Op zich niet zo vreemd. "Pas op de plaats en rustig aan", is de boodschap die we dagelijks in allerlei verschijningsvormen via de media binnenkrijgen, moeten vertalen en verteren. Het woud van pilaren onder de economie is momenteel zo tochtig als de Acropolis himself. Circus Maximus Den Haag boet langzaam aan (geloof)waardigheid in. Kunnen we eigenlijk nog wel blij zijn? Mogen we nog optimistisch naar de nabije toekomst kijken....? Ja, ja en nog eens ja! Er zijn routes uitgestippeld en wegen ingeslagen waar je niet zomaar vanaf kunt buigen. Verder gaan en daar waar nodig aanpassen en vooral je optimisme bewaren. Zoals net al genoemd zijn er nog genoeg mooie en leuke zaken om naar uit te kijken. Zo ook " Het Nieuwe Winkelen" bijvoorbeeld. Leeuwarden timmert hard aan de snelweg die vooruitgang heet. Tegenslagen meegenomen moet je in goede conditie zijn om bij te blijven. Een enthousiaste groep ondernemers uit alle hoeken van de stad heeft zich projectmatig op "Het Nieuwe Winkelen" gestort. Live shoppen in de grote fysieke webwinkel die Leeuwarden heet, met alle zintuiglijke genoegens van blaren op je hakken tot krampen aan je scrollvinger toe..... Jullie gaan er later meer van horen, de groep is lerende en de nieuwe winkelbeleving is under construction. Under construction... de woorden maken altijd nieuwsgierig. Er is iets in wording. Wij zijn al een hele tijd under construction. En er komt iets nieuws en iets moois. Nog even geduld aub. Edith Copini Voorzitter Winkelcentrum Zaailand

pagina

3

MEINDERTSMA GAAT VERBOUWEN Belachelijk hoge kortingen tot 90% op (kinder-) schoenen en laarzen

Nieuwe collectie Durea

30% korting!

Veel pasvorm laarzen voor weinig geld! Veel schoenen voor slechts

€ 20,-!

O P = OP

Schoenengezondheidscentrum Meindertsma

Kelders 7, Leeuwarden tel. 058 213 73 72


Tom van Mourik is namens de VVD wethouder op Vlieland en fractievoorzitter in Provinciale Staten.

D N A L I A A Z M U R T N E C L E K N I W N E I E O R G T F J I BL

De Presidintes van Tryater Vorige week ben ik voor het eerst in jaren weer eens naar een première van een toneelvoorstelling geweest. Altijd bijzonder, een beetje een feestelijke, maar ook een spannende sfeer. Gaat het goed en komen er leuke recensies, of gaat er van alles mis en veegt de pers er de volgende dag de vloer mee aan. Dat zijn de uitersten en iedereen leeft een beetje tussen hoop en vrees.

In omvang, uitstraling en aantal winkels blijft winkelcentrum Zaailand alsmaar groeien. Nog dit jaar, op 15 december, opent Sting een prachtige, grote winkel. Dit filiaal zal worden geflankeerd door nieuwe vestigingen van Vero Moda en Pieces.

Hier ging het om een thuiswedstrijd. Tryater speelde in haar eigen gebouw aan de Oostersingel het stuk de Presidintes uit 1990 van de Oostenrijker Schwab. Drie vrouwen aan de keukentafel, allemaal een moeilijk leven, maar ook gezegend met heel veel fantasie en humor. Woede, frustraties, vriendschap, we kregen alle emoties mee. Het was mooi en het stemde ook tot nadenken. Waar begon de fantasie en wanneer pakte de realiteit het verhaal weer terug? Daar sta je over na te praten met mensen die je lang niet gezien hebt en dat maakt de avond nog meer bijzonder.

De ontwikkelingen volgen elkaar nu snel op. Ambachtelijke slagerij Zijlstra in op de onderste verdieping is verhuisd en heeft een werkelijk schitterende nieuwe zaak geopend, Dijkstra’s Boulangerie wordt begin november groots verbouwd en krijgt onder meer een inpandig terras met 45 zitplaatsen. In de winkelunit aan het Ruiterskwartier (voorheen Lekker Anders) opent binnenkort een visspeciaalzaak.

ART KLOPPEND H Bijna voor deur van die winkel is in de stoep inmiddels een proefvlak met beoogde bestrating aangelegd, terwijl ook binnen het gebouw van het winkelcentrum flink wordt doorgewerkt. Zo is de nieuwe lift in gebruik genomen en zijn op de onderste verdieping fraaie toiletten gerealiseerd. Aan alles is te voelen dat een eindsprint is ingezet, met als doel de heropening van een eigentijds centrum, een nieuw kloppend hart van de stad.

? N E R E K R A P D N A L I A A Z E G A R A G R E PARKE

ZEL Z U P E 7 S R A PRIJSWINNA “DE SPEURNEUS” THON PUZZELMARA Onderstaande prijswinnaars winnen een cadeaucheque van Slagerij Zijlstra, beschikbaar gesteld door de Vereniging Promotie Zaailand: deze cadeaubon wordt per post verzonden.

Colofon Leeuwarder

1. Mw. T. Zijlstra-Mast, Leeuwarden 2. Mw. E. Weerstra, Wirdum 3. Mw. J. Springer, Leeuwarden

Oplage: 140.000 ex.

TIJDENS DE RENOVATIE BLIJVEN DE WINKELS GEWOON OPEN

1ste verdieping

in Kelder/Souterra

Tryater hoort voor mij echt bij Fryslân. Tryater is ook van elke Fries. Professioneel toneel met stukken die vaak heel herkenbaar zijn voor elke Fries of Friezin. Je hoeft heus geen volbloed Fries te zijn, die alles altijd in het Fries doet, om hun stukken te begrij-

zaailandkrant

Uitgave: Publicar B.V. Postbus 8544 8903 KM Leeuwarden tel.: 058 288 58 71 fax: 058 289 07 37 info@publicar.nl www.publicar.nl www.halloleeuwarden.nl Vormgeving: Publicar DTP Redactie: Publicar B.V. Redactieteam LZK Acquisitie: Publicar B.V. Drukwerk: FD Hoekstra Boom Verspreiding: FRL Verspreidingen B.V. tel. 058 - 21 54 157 Verschijningsdata: 14 november, 12 december Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Typ- en/ of zetfouten voorbehouden.

BAGS&TRAVEL

Begane grond

pen en ervan te kunnen genieten. Per jaar zo’n 500 voorstellingen, van dorpshuis tot in het buitenland, vaak op heel verrassende locaties. Ik heb het stuk Twa van Tryater gezien op het schip van het Groningse gezelschap Theater te Water, dat voor een paar dagen in Snakkerburen lag afgemeerd. Twee spelers die elk een tiental rollen voor hun rekening namen en het publiek een prachtige avond bezorgden. De belevenissen van een kasteleinsechtpaar met hun zeer gevarieerde klantenkring. Vage ideeën van mij om ooit nog eens iets in de horeca te doen, heb ik die avond meteen bij het grof vuil geparkeerd. Iedereen kent het spektakelstuk Abe! dat in het oude stadion van Heerenveen werd opgevoerd. Een stuk met honderden figuranten dat qua planning en voorbereiding heel veel vroeg. De mensen die het gezien hebben, zullen het volgens mij nooit vergeten. Het nieuwe uitbreidingsplan aan de zuidkant van Leeuwarden, was het decor voor Down South. Hoe geef je een nieuwbouwwijk toch iets cultureels mee en op welke mooie manier laat je mensen kennis maken met zo’n gebied. Ik heb nog meegeholpen om de allereerste plannen hiervoor op papier te krijgen. Het idee was dat reclamegeld voor de verkoop van woningen net zo goed in cultuur kon worden gestoken om mensen te interesseren en om een nieuwe wijk een identiteit te geven. Nou ja, u begrijpt het inmiddels wel. Ik ben gewoon een fan. Stiekem hoop ik dat Tryater nog eens een keer een voorstelling geeft op de Ms. Vlieland, de veerboot van Harlingen naar Vlieland. De mensen kopen een kaartje en boeken een overnachting in een hotel. De voorstelling aan boord verwachten ze. Maar ook daarna, in of buiten het hotel, kunnen er natuurlijk onverwachte dingen gebeuren. Voor hetzelfde geld eindigen ze midden in de nacht bij het drenkelingenhuisje op de Vliehors. Wie zal het zeggen. Bij Tryater zitten mensen die fantasieën tot leven kunnen wekken en die allerlei situaties en gevoelens gestalte kunnen geven. Ik ben heel benieuwd waar ze de komende jaren mee komen en ik ga weer vaker naar toneel! TOM VAN MOURIK Vragen, suggesties en opmerkingen kunt u kwijt op: tomvanmourik@live.nl

Under construction We hebben allerlei leuke nieuwtjes die we graag met iedereen willen delen. Het hele projectgebied Nieuw Zaailand wordt in rap tempo mooier, toegankelijker en aantrekkelijker. Maar dat wisten jullie al want daar kun je niet meer omheen. We vinden er oude bekenden in nieuwe winkelunits zoals onder andere Van der Kam mode, M&S mode en Ecco schoenen. Nog even wachten en je kunt zo van buitenaf bij een nieuwe vestiging van Scapino naar binnenrollen. En ook mooie koffie-concepten in het kloppend winkelhart waar de boel zolang op de kop heeft gelegen, maar dat nu langzaam uit z'n cocon kruipt en de voltooiing van z'n metamorfose nadert. In Winkelcentrum Zaailand zijn de veranderingen bijna niet meer bij te houden. We hebben een prachtige nieuwe lift recht tegenover de nieuwe hoofdingang, een mooi trappenhuis en heel belangrijk om te weten een natte groep... Natte groep? Jazeker, mooie ruime toiletten die in een Winkelcentrum van dit kaliber niet mogen ontbreken... Heerlijk winkelen en een luxe sanitaire stop toe. Aangenaam om te weten dat je een middagje in de stad lekker droog kunt houden dankzij de natte groep op de min 1- verdieping van WCZaailand.... Een prachtig en ruim invalidentoilet incluis. Maar nu het leukste nieuws. Met trots presenteren we onze nieuwste aanwinsten... Een oude bekende, culinaire slagerij Zijlstra, sinds jaar en dag beneden gevestigd, is verplaatst naar een nieuwe unit schuin tegenover de oude locatie. Een prachtige gelegenheid om te lunchen, even bij te komen of juist om gelaafd aan je winkelronde te beginnen. En we krijgen VIS ! Naast de nieuwe hoofdingang kun je straks geheel volgens een nieuw concept heerlijk VIS en MEER eten. Fantastisch, we lopen nu al te watertanden. De Sting werkt hard aan de interne afronding van de enorme vestiging aan de kop van ons gebouw en deze week werd bekend dat er weer twee nieuwe units zijn verhuurd !! We verwelkomen Pieces en Vero Moda als de nieuwste kindjes in de klas. We moeten nog even op ze wachten, maar ze zijn binnen. Winkelen wordt steeds leuker en is nog steeds het meest geliefde tijdverdrijf. Echt, we vinden winkelen leuker dan de dierentuin, het pretpark of een ontspannen wandeling in de natuur. Is onderzocht, ik verzin t niet zelf. Maar naast al dat moois moeten we ook kritisch

blijven. We kunnen onze ogen er niet voor sluiten... het is erg stil op straat. En daarmee ook in alle winkels. Er heerst een sfeer van onderdrukte bezorgdheid, van voorzichtigheid en afwachten. Op zich niet zo vreemd. "Pas op de plaats en rustig aan", is de boodschap die we dagelijks in allerlei verschijningsvormen via de media binnenkrijgen, moeten vertalen en verteren. Het woud van pilaren onder de economie is momenteel zo tochtig als de Acropolis himself. Circus Maximus Den Haag boet langzaam aan (geloof)waardigheid in. Kunnen we eigenlijk nog wel blij zijn? Mogen we nog optimistisch naar de nabije toekomst kijken....? Ja, ja en nog eens ja! Er zijn routes uitgestippeld en wegen ingeslagen waar je niet zomaar vanaf kunt buigen. Verder gaan en daar waar nodig aanpassen en vooral je optimisme bewaren. Zoals net al genoemd zijn er nog genoeg mooie en leuke zaken om naar uit te kijken. Zo ook " Het Nieuwe Winkelen" bijvoorbeeld. Leeuwarden timmert hard aan de snelweg die vooruitgang heet. Tegenslagen meegenomen moet je in goede conditie zijn om bij te blijven. Een enthousiaste groep ondernemers uit alle hoeken van de stad heeft zich projectmatig op "Het Nieuwe Winkelen" gestort. Live shoppen in de grote fysieke webwinkel die Leeuwarden heet, met alle zintuiglijke genoegens van blaren op je hakken tot krampen aan je scrollvinger toe..... Jullie gaan er later meer van horen, de groep is lerende en de nieuwe winkelbeleving is under construction. Under construction... de woorden maken altijd nieuwsgierig. Er is iets in wording. Wij zijn al een hele tijd under construction. En er komt iets nieuws en iets moois. Nog even geduld aub. Edith Copini Voorzitter Winkelcentrum Zaailand

pagina

3

MEINDERTSMA GAAT VERBOUWEN Belachelijk hoge kortingen tot 90% op (kinder-) schoenen en laarzen

Nieuwe collectie Durea

30% korting!

Veel pasvorm laarzen voor weinig geld! Veel schoenen voor slechts

€ 20,-!

O P = OP

Schoenengezondheidscentrum Meindertsma

Kelders 7, Leeuwarden tel. 058 213 73 72


Help Sherlock met het oplossen van de code!

Joop en Marjan ter Steege naar De Waag

Maak ook dit jaar kans op superprijzen in de Puzzelmarathon 2011 "de Speurneus"!

Hoe speelt u mee? Van februari tot en met november

(met uitzondering van augustus) vindt u elke maand een nieuwe puzzel in de Leeuwarder Zaailandkrant. In augustus wordt de puzzel van juli herhaald vanwege de vakantieperiode. Samen vormen deze negen puzzels de Puzzelmarathon “De Speurneus”. Met elke puzzel maakt u kans op de maand- en rondeprijzen. Elke opgeloste puzzel levert een combinatie van drie cijfers of letters op. Voor de hoofdprijs heeft u nodig: de 9 cijfers en letters van de puzzels in de edities april, juli en november. Uw oplossing kunt u inleveren bij de genoemde inleveradressen op deze pagina of u stuurt de oplossing in naar Publicar.

Sponsors:

BOLSWARD FRANEKER LEEUWARDEN ST. ANNAPAROCHIE www.expert.nl

5

Ronde 3 - Puzzel 8

De spelregels op een rij: • Speelt u incidenteel mee, dan maakt u kans op de maandprijs. • Speelt u de drie maanden van één ronde achter elkaar mee, dan maakt u kans op de rondeprijs. • Speelt u maandelijks mee en levert u de cijfers en letters in van april, juli en november, dan maakt u aan het slot van de Puzzelmarathon kans op de hoofdprijs. • Over de uitslag kunt u niet corresponderen. • Één inzending per adres.

Maandprijzen & rondeprijzen: nog meer kans! Naast de superhoofdprijs maakt u elke maand kans op een maandprijs. En alsof het niet op kan, elke drie maanden op een al even fraaie rondeprijs een flatscreen tv, ter beschikking gesteld door twee gulle sponsoren te weten: Tromp Expert in Leeuwarden en Meijer Expert in St-Annaparochie/Franeker/Bolsward. Heeft u nog meer redenen nodig om ogenblikkelijk te beginnen aan de volgende puzzel van de Leeuwarder Zaailandkrant?

Ronde 3 - Puzzel 8

DE SPEURNEUS

RONDE 1 - JANUARI - PUZZEL 1

Wie puzzelt niet graag? Opa en oma en pake en beppe doen het, evenals kinderen en kleinkinderen. Vroeger, nu en in de toekomst: puzzelen heeft magie. Voor het vierde jaar in successie presenteert de Leeuwarder Zaailandkrant tot en met november maandelijks een pittige hersenkraker waar u stevig uw tanden in kunt zetten. Echte doorbijters belonen we met mooie maandprijzen en rondeprijzen en met een hoofdprijs waar u de mond van openvalt. Jawel, gezond, modern en trendy, echt twee prachtige Mambo Batavus fietsen dames of heren, zoals u wilt samen ter waarde van € 1500,-. Mede mogelijk gemaakt door een vlot gebaar van Jan Terpstra cycling World.

1

6 9

7

Dijkstra’s Boulangerie eigentijds verbouwd Broodspeciaalzaak Dijkstra’s Boulangerie in winkelcentrum Zaailand wordt in november

8

gemoderniseerd en uitgebreid met een inpandig terras. “Dit is namelijk mijn kans en ik kan eigentijds voortzetten wat al is opgebouwd: een kwaliteitszaak met gezelligheid”,

3

9

zegt Dinie Rauwerda, die het bedrijf onlangs overnam van de Marjan en Joop ter Steege,

2 7 8

4 6

7

8

6

2

2 3

8

5 8

2

sinds 1 september de nieuwe uitbaters van de historische Waag in Leeuwarden.

3

Platte tekst.

4 5

4

7

U

ACTI

Sudoku In elk vakje moet een cijfer van 1 tot en met 9 ingevuld worden. De lege vakjes moeten zo ingevuld worden dat in elke rij, elke kolom en elk blokje de cijfers 1 tot en met 9 slechts één keer voorkomen. De gekleurde blokjes zijn de cijfers voor de puzzelmarathon. Speel mee en lever uw oplossing vóór 4 november 2011 in bij:

40%

BESPAAR NU TOT OP EEN TROLLBEADS STARTERSARMBAND*

E NIEK

E

Zilveren startersarmband* van € 142,voor € bespaar € 53,-!

89,-

• Copini juweliers, Winkelcentrum Zaailand • Kaasshop Zaailand, Winkelcentrum Zaailand • Publicar, postbus 8544, 8903 KM Leeuwarden

Naam:

Leren startersarmband* van € 132,voor € bespaar € 53,-!

de heer/mevr.

79,-

Leeftijd: Adres: PC:

Official dealer

Plaats:

.

Telefoon:

Winkelcentrum Zaailand 058 212 52 21 Leeuwarden

Code:

Finalisten Holland’s Got Talent in Post Plaza

Opera Familia

Ooglaser behandeling?

Opera Familia was een van de meest imponerende finalisten van Holland’s Got Talent. Op zondag 30 oktober komen ze naar Leeuwarden om bij Grand Hotel Post-Plaza een uniek concert te geven in Italiaanse sferen. De muziek zal worden afgewisseld met een uitgebreide Italiaanse driegangen lunch, bereid onder leiding van chef-kok Hendrik Postma, met daarbij een samenspel van zorgvuldig geselecteerde wijnen. Reserveren kan door een email te sturen naar info@post-plaza.nl o.v.v. naam, telefoonnummer en aantal kaarten. Kijk ook op www.post-plaza.nl

herfst 15 t/m 3o

okt.

eet & weet huis

okt. Noordelijk Koorfestival

2o t/m 23

t/m

3o

OKT.

“Sommigen komen hier elke dag voor een geurig bakje koffie of een bijzonder broodje. Vanaf 1 november gaan we de zaak helemaal verbouwen en zijn we dicht tot de heropening op 21 november. Het aanzien is dan weet up-to-date, opengewerkt, met schitterende lampenkappen en voorzien van een terras dat plaats biedt aan 45 gasten. Wat gelijk blijft zijn de goede producten en het personeel, een mooi team dat weer iedere dag alles uit de kast zal halen.”

*Vraag naar de actievoorwaarden bij Copini!

Leeuwarden | Sneek | Drachten | Joure

heerlijke

“We zaten hier elf jaar lang met veel plezier in het winkelcentrum, maar een horecazaak biedt nog meer klantcontact en dat is prachtig”, zegt Marjan. “Joop blijft wel zijn bijzonder lekker gebak maken en verder onderscheiden we ons in De Waag met de beste broodjes en op donderdagen Hollandse pot, eerlijke gerechten voor shoppers, werkenden en studenten.” De Waag wordt vaak vereenzelvigd met het fraaie terras. “Maar binnen is het ook erg mooi. Kom eens langs!”, zegt Marjan. Dinie Rauwerda werkt al 22 jaar in winkelcentrum Zaailand. Ze weet dus alles van de boulangerie én de klanten.

1o.ooox Happiness

Vellinga Optiek biedt complete begeleiding bij ooglaserbehandelingen. Een veilig vertrekpunt als u een gedegen advies net zo belangrijk vindt als de behandeling zelf. Wilt u meer weten over de Profiteer nu van de eindejaarsaktie van Eyescan! nieuwste mogelijkheden? Bel ons of ga naar ooglaser adviescentrum

www.vvvleeu warden.nl

www.eyescan.nl

Vellinga Optiek. Optometrist OVN/Contactlensspecialist ANVC. Naauw 13, 8911 HW Leeuwarden. Telefoon 058 216 21 24 E-mail info@vellingaoptiek.nl | www.vellingaoptiek.nl

C

O

L

U

M

N

Het moet meedogenlozer

Lucas Bijker (18), talent bij SC Cambuur, is door bondscoach Arno van Zwam opgeroepen voor de selectie van het Nederlands elftal voor spelers onder de 19 jaar. Ik heb hem vorige week aan het werk gezien in Tilburg, toen het jeugdige Oranje oefende tegen Willem II. Hij heeft het prima gedaan en ook bij Cambuur doet hij het heel goed. We wachten al een aantal weken op het moment dat we hem kunnen laten debuteren in het eerste elftal, maar die gelegenheid heeft zich nog niet voorgedaan. De situatie in de wedstrijd moet het toelaten; we hebben de overige wissels tot nu toe steeds keihard nodig gehad.

Over de selectie ben ik tot nu toe verdeeld tevreden. Al vanaf het begin in juni is de groep enthousiast en vlijmscherp. De sfeer in het team is uitstekend. De jongens die niet spelen, bepalen het niveau voor de rest doordat ze iedere dag gas blijven geven en de concurrentiestrijd volop aangaan. Als ik een kritische kanttekening op de selectie zou moeten plaatsen, zou dat gaan over de houding tegenover tegenstanders én voor het doel. Het moet meedogenlozer. We benutten opgelegde kansen te weinig en van achteruit mag wel wat meer dreiging komen, bijvoorbeeld van de backs. In potentie vind ik Wout Droste één van de beste rechtsbacks van

Nederland, maar Wout zal nu wel de volgende stap moeten maken. In balbezit zal hij wat brutaler moeten worden, zodat hij meer kan afdwingen en dreigender kan zijn. Dat geldt ook voor onze linksback; ze mogen per wedstrijd wel een keer of vijftien mee opkomen, zodat we de tegenstander dwingen om keuzes te maken. Backs die komen opstomen hoeven niet beslist altijd de bal te krijgen, maar kunnen wel voor veel onrust zorgen bij de opponent. We moeten niet bang zijn om sprintjes te trekken zonder dat we de bal krijgen; elke speler die een sprint maakt, creëert ergens anders ruimte voor een andere speler.

Het feit dat onze controlerende middenvelder Erik Bakker nu topscorer is, vertelt ons dat hij een uitstekend scorende speler is, maar tegelijk ook dat de voorhoede nog niet zo productief is; dat mag wel een paar procentjes meer. Ook voor het doel moeten de spitsen meedogenlozer zijn en de doelrijpe mogelijkheden genadeloos afstraffen. Maar ik zou me pas écht zorgen maken, als we helemaal geen kansen meer creëren. En kansen krijgt Cambuur tot onze volle tevredenheid elke wedstrijd gelukkig legio. Alfons Arts hoofdtrainer SC Cambuur

pagina

5


Help Sherlock met het oplossen van de code!

Joop en Marjan ter Steege naar De Waag

Maak ook dit jaar kans op superprijzen in de Puzzelmarathon 2011 "de Speurneus"!

Hoe speelt u mee? Van februari tot en met november

(met uitzondering van augustus) vindt u elke maand een nieuwe puzzel in de Leeuwarder Zaailandkrant. In augustus wordt de puzzel van juli herhaald vanwege de vakantieperiode. Samen vormen deze negen puzzels de Puzzelmarathon “De Speurneus”. Met elke puzzel maakt u kans op de maand- en rondeprijzen. Elke opgeloste puzzel levert een combinatie van drie cijfers of letters op. Voor de hoofdprijs heeft u nodig: de 9 cijfers en letters van de puzzels in de edities april, juli en november. Uw oplossing kunt u inleveren bij de genoemde inleveradressen op deze pagina of u stuurt de oplossing in naar Publicar.

Sponsors:

BOLSWARD FRANEKER LEEUWARDEN ST. ANNAPAROCHIE www.expert.nl

5

Ronde 3 - Puzzel 8

De spelregels op een rij: • Speelt u incidenteel mee, dan maakt u kans op de maandprijs. • Speelt u de drie maanden van één ronde achter elkaar mee, dan maakt u kans op de rondeprijs. • Speelt u maandelijks mee en levert u de cijfers en letters in van april, juli en november, dan maakt u aan het slot van de Puzzelmarathon kans op de hoofdprijs. • Over de uitslag kunt u niet corresponderen. • Één inzending per adres.

Maandprijzen & rondeprijzen: nog meer kans! Naast de superhoofdprijs maakt u elke maand kans op een maandprijs. En alsof het niet op kan, elke drie maanden op een al even fraaie rondeprijs een flatscreen tv, ter beschikking gesteld door twee gulle sponsoren te weten: Tromp Expert in Leeuwarden en Meijer Expert in St-Annaparochie/Franeker/Bolsward. Heeft u nog meer redenen nodig om ogenblikkelijk te beginnen aan de volgende puzzel van de Leeuwarder Zaailandkrant?

Ronde 3 - Puzzel 8

DE SPEURNEUS

RONDE 1 - JANUARI - PUZZEL 1

Wie puzzelt niet graag? Opa en oma en pake en beppe doen het, evenals kinderen en kleinkinderen. Vroeger, nu en in de toekomst: puzzelen heeft magie. Voor het vierde jaar in successie presenteert de Leeuwarder Zaailandkrant tot en met november maandelijks een pittige hersenkraker waar u stevig uw tanden in kunt zetten. Echte doorbijters belonen we met mooie maandprijzen en rondeprijzen en met een hoofdprijs waar u de mond van openvalt. Jawel, gezond, modern en trendy, echt twee prachtige Mambo Batavus fietsen dames of heren, zoals u wilt samen ter waarde van € 1500,-. Mede mogelijk gemaakt door een vlot gebaar van Jan Terpstra cycling World.

1

6 9

7

Dijkstra’s Boulangerie eigentijds verbouwd Broodspeciaalzaak Dijkstra’s Boulangerie in winkelcentrum Zaailand wordt in november

8

gemoderniseerd en uitgebreid met een inpandig terras. “Dit is namelijk mijn kans en ik kan eigentijds voortzetten wat al is opgebouwd: een kwaliteitszaak met gezelligheid”,

3

9

zegt Dinie Rauwerda, die het bedrijf onlangs overnam van de Marjan en Joop ter Steege,

2 7 8

4 6

7

8

6

2

2 3

8

5 8

2

sinds 1 september de nieuwe uitbaters van de historische Waag in Leeuwarden.

3

Platte tekst.

4 5

4

7

U

ACTI

Sudoku In elk vakje moet een cijfer van 1 tot en met 9 ingevuld worden. De lege vakjes moeten zo ingevuld worden dat in elke rij, elke kolom en elk blokje de cijfers 1 tot en met 9 slechts één keer voorkomen. De gekleurde blokjes zijn de cijfers voor de puzzelmarathon. Speel mee en lever uw oplossing vóór 4 november 2011 in bij:

40%

BESPAAR NU TOT OP EEN TROLLBEADS STARTERSARMBAND*

E NIEK

E

Zilveren startersarmband* van € 142,voor € bespaar € 53,-!

89,-

• Copini juweliers, Winkelcentrum Zaailand • Kaasshop Zaailand, Winkelcentrum Zaailand • Publicar, postbus 8544, 8903 KM Leeuwarden

Naam:

Leren startersarmband* van € 132,voor € bespaar € 53,-!

de heer/mevr.

79,-

Leeftijd: Adres: PC:

Official dealer

Plaats:

.

Telefoon:

Winkelcentrum Zaailand 058 212 52 21 Leeuwarden

Code:

Finalisten Holland’s Got Talent in Post Plaza

Opera Familia

Ooglaser behandeling?

Opera Familia was een van de meest imponerende finalisten van Holland’s Got Talent. Op zondag 30 oktober komen ze naar Leeuwarden om bij Grand Hotel Post-Plaza een uniek concert te geven in Italiaanse sferen. De muziek zal worden afgewisseld met een uitgebreide Italiaanse driegangen lunch, bereid onder leiding van chef-kok Hendrik Postma, met daarbij een samenspel van zorgvuldig geselecteerde wijnen. Reserveren kan door een email te sturen naar info@post-plaza.nl o.v.v. naam, telefoonnummer en aantal kaarten. Kijk ook op www.post-plaza.nl

herfst 15 t/m 3o

okt.

eet & weet huis

okt. Noordelijk Koorfestival

2o t/m 23

t/m

3o

OKT.

“Sommigen komen hier elke dag voor een geurig bakje koffie of een bijzonder broodje. Vanaf 1 november gaan we de zaak helemaal verbouwen en zijn we dicht tot de heropening op 21 november. Het aanzien is dan weet up-to-date, opengewerkt, met schitterende lampenkappen en voorzien van een terras dat plaats biedt aan 45 gasten. Wat gelijk blijft zijn de goede producten en het personeel, een mooi team dat weer iedere dag alles uit de kast zal halen.”

*Vraag naar de actievoorwaarden bij Copini!

Leeuwarden | Sneek | Drachten | Joure

heerlijke

“We zaten hier elf jaar lang met veel plezier in het winkelcentrum, maar een horecazaak biedt nog meer klantcontact en dat is prachtig”, zegt Marjan. “Joop blijft wel zijn bijzonder lekker gebak maken en verder onderscheiden we ons in De Waag met de beste broodjes en op donderdagen Hollandse pot, eerlijke gerechten voor shoppers, werkenden en studenten.” De Waag wordt vaak vereenzelvigd met het fraaie terras. “Maar binnen is het ook erg mooi. Kom eens langs!”, zegt Marjan. Dinie Rauwerda werkt al 22 jaar in winkelcentrum Zaailand. Ze weet dus alles van de boulangerie én de klanten.

1o.ooox Happiness

Vellinga Optiek biedt complete begeleiding bij ooglaserbehandelingen. Een veilig vertrekpunt als u een gedegen advies net zo belangrijk vindt als de behandeling zelf. Wilt u meer weten over de Profiteer nu van de eindejaarsaktie van Eyescan! nieuwste mogelijkheden? Bel ons of ga naar ooglaser adviescentrum

www.vvvleeu warden.nl

www.eyescan.nl

Vellinga Optiek. Optometrist OVN/Contactlensspecialist ANVC. Naauw 13, 8911 HW Leeuwarden. Telefoon 058 216 21 24 E-mail info@vellingaoptiek.nl | www.vellingaoptiek.nl

C

O

L

U

M

N

Het moet meedogenlozer

Lucas Bijker (18), talent bij SC Cambuur, is door bondscoach Arno van Zwam opgeroepen voor de selectie van het Nederlands elftal voor spelers onder de 19 jaar. Ik heb hem vorige week aan het werk gezien in Tilburg, toen het jeugdige Oranje oefende tegen Willem II. Hij heeft het prima gedaan en ook bij Cambuur doet hij het heel goed. We wachten al een aantal weken op het moment dat we hem kunnen laten debuteren in het eerste elftal, maar die gelegenheid heeft zich nog niet voorgedaan. De situatie in de wedstrijd moet het toelaten; we hebben de overige wissels tot nu toe steeds keihard nodig gehad.

Over de selectie ben ik tot nu toe verdeeld tevreden. Al vanaf het begin in juni is de groep enthousiast en vlijmscherp. De sfeer in het team is uitstekend. De jongens die niet spelen, bepalen het niveau voor de rest doordat ze iedere dag gas blijven geven en de concurrentiestrijd volop aangaan. Als ik een kritische kanttekening op de selectie zou moeten plaatsen, zou dat gaan over de houding tegenover tegenstanders én voor het doel. Het moet meedogenlozer. We benutten opgelegde kansen te weinig en van achteruit mag wel wat meer dreiging komen, bijvoorbeeld van de backs. In potentie vind ik Wout Droste één van de beste rechtsbacks van

Nederland, maar Wout zal nu wel de volgende stap moeten maken. In balbezit zal hij wat brutaler moeten worden, zodat hij meer kan afdwingen en dreigender kan zijn. Dat geldt ook voor onze linksback; ze mogen per wedstrijd wel een keer of vijftien mee opkomen, zodat we de tegenstander dwingen om keuzes te maken. Backs die komen opstomen hoeven niet beslist altijd de bal te krijgen, maar kunnen wel voor veel onrust zorgen bij de opponent. We moeten niet bang zijn om sprintjes te trekken zonder dat we de bal krijgen; elke speler die een sprint maakt, creëert ergens anders ruimte voor een andere speler.

Het feit dat onze controlerende middenvelder Erik Bakker nu topscorer is, vertelt ons dat hij een uitstekend scorende speler is, maar tegelijk ook dat de voorhoede nog niet zo productief is; dat mag wel een paar procentjes meer. Ook voor het doel moeten de spitsen meedogenlozer zijn en de doelrijpe mogelijkheden genadeloos afstraffen. Maar ik zou me pas écht zorgen maken, als we helemaal geen kansen meer creëren. En kansen krijgt Cambuur tot onze volle tevredenheid elke wedstrijd gelukkig legio. Alfons Arts hoofdtrainer SC Cambuur

pagina

5


Voel je koning bij Anton Hofstede Brillen- en Contactlenzencentrum

90 jaar zorg en mode voor ogen In de Friese hofstad Leeuwarden is de naam Anton Hofstede uitgegroeid tot een synoniem voor kwaliteit. Een eigentijdse zaak met ouderwetse service, een winkel waar de klant nog koning is. Al negentig jaar lang toonaangevend in oogzorg en oogmode. De monumentale, rijk versierde gevel van de optiekzaak aan Over de Kelders verraadt slechts een klein deel van historische allure. Eigenaar Frank Hofstede ontvangt zijn klanten in stijl en leidt ze door een sfeervolle gang, via de winkel naar de eerste oogmeetruimte. Vorstelijke spiegels glimmen aan de muur, kroonluchters schitteren aan het plafond. Op de bovenverdieping, onder een koninklijk plafond met indrukwekkende schilderingen bevindt zich de tweede meetruimte, de zogenaamde ‘VIP-room’. “In deze kamer komen mensen als ze meer privacy op prijs stellen. Hier kunnen we uitgebreid praten over de toestand van de ogen zonder dat iemand kan meeluisteren.” Het grootste deel van het rijksmonument is vorig

Optometrist

LAAT JE VERRASSEN DOOR DE

ECCO COLLECTIE EN PROFITEER! KORTINGEN OPLOPEND TOT 20% ECCO Shop Leeuwarden Ruiterskwartier 16 8911 BP Leeuwarden

De Wieken 31, 8801 RA Franeker Telefoon 0517-395704, Fax 0517-396990

dinsdag 25 oktober 2011

OPENING

Profiteer nu van deze spectaculaire openingsaanbiedingen Keuze uit alle varianten. Alle combinaties mogelijk.

* Korting wordt verrekend als 33% kassakorting.

DAGRAVIT

Keuze uit hele assortiment.

DOVE

Keuze uit alle varianten. Alle combinaties mogelijk.

SCHEPSNOEP

Kom nu kilo’s snoep scheppen!

2+1 GRATIS*

Keuze uit alle varianten. Alle combinaties mogelijk.

1+1 GRATIS*

DJ en ballroomdanser Niet alleen het pand, de inrichting en stijl zijn exclusief, uiteraard is het uitgebreide assortiment dat ook. Hofstede: “Ik koop niet alleen grote merken in, maar ga ook naar internationale beurzen voor speciale kleinschalige collecties. Brillen dus die je niet op elke hoek van de straat vindt!” Het is niet toevallig dat Frank oog heeft voor mooie spullen en trendy collecties. Naast ondernemer is hij ook ballroomdanser, muzikant en dj. Door zijn hobby’s weet hij vaak de laatste ontwikkelingen op fashiongebied.

pagina

90 JAAR ANTON HOFSTEDE

JUBILEUMAANBIEDING Q 90,- korting op alle (zonne)brillen met een roze sticker. Alle (zonne)brillen met een groene sticker voor Q 90,-

MAYBELLINE MAKE-UP

* Korting wordt verrekend als 50% kassakorting.

Hofstede biedt ook exclusieve expertise in oogzorg. Frank: “Ik ben optometrist en ben ook aangesloten bij het collectief van optometristen in Friesland.” Het verschil tussen een opticien en een optometrist is dat een optometrist meer medische kennis heeft. Een optometrist doet verschillende oogonderzoeken en indien nodig kan hij iemand makkelijker doorverwijzen naar een oogarts. Ook op het gebied van contactlenzen staat Hofstede bekend om kwaliteit. Het is de oudste contactlenspraktijk van NoordNederland en door de opgebouwde vaardigheden kunnen zelfs mensen met een zeer bijzondere oog- of sterkteafwijking in de zaak terecht. Hofstede biedt dus heel compleet de beste kennis en mooiste collecties.

1921-2011

KRUIDVAT WIRDUMERDIJK 8 T/M 10, LEEUWARDEN

KRUIDVAT MIDPAKKEN LUIERS

jaar grondig verbouwd. Het oude karakter is daarbij benadrukt, maar ook verrijkt met moderne elementen, zoals hippe witte banken en flatscreens. “Een strak interieur met een haast futuristische stijl in een uniek optiekbedrijf met historie die teruggaat tot 1921.”

50% KORTING

* Korting wordt verrekend als 50% kassakorting.

1+1 GRATIS*

10 0 G R A

o.a. Dolce Gabbana, Gucci, Dior, Chanel, Ed Hardy, Prada, Bvlgari

M

0.49 0.65

Deze aanbiedingen zijn alleen geldig bij Kruidvat Wirdumerdijk 8 t/m 10, Leeuwarden, van dinsdag 25 oktober t/m zaterdag 5 november 2011.

STEEDS VERRASSEND, ALTIJD VOORDELIG!

www.antonhofstede.nl

7


Voel je koning bij Anton Hofstede Brillen- en Contactlenzencentrum

90 jaar zorg en mode voor ogen In de Friese hofstad Leeuwarden is de naam Anton Hofstede uitgegroeid tot een synoniem voor kwaliteit. Een eigentijdse zaak met ouderwetse service, een winkel waar de klant nog koning is. Al negentig jaar lang toonaangevend in oogzorg en oogmode. De monumentale, rijk versierde gevel van de optiekzaak aan Over de Kelders verraadt slechts een klein deel van historische allure. Eigenaar Frank Hofstede ontvangt zijn klanten in stijl en leidt ze door een sfeervolle gang, via de winkel naar de eerste oogmeetruimte. Vorstelijke spiegels glimmen aan de muur, kroonluchters schitteren aan het plafond. Op de bovenverdieping, onder een koninklijk plafond met indrukwekkende schilderingen bevindt zich de tweede meetruimte, de zogenaamde ‘VIP-room’. “In deze kamer komen mensen als ze meer privacy op prijs stellen. Hier kunnen we uitgebreid praten over de toestand van de ogen zonder dat iemand kan meeluisteren.” Het grootste deel van het rijksmonument is vorig

Optometrist

LAAT JE VERRASSEN DOOR DE

ECCO COLLECTIE EN PROFITEER! KORTINGEN OPLOPEND TOT 20% ECCO Shop Leeuwarden Ruiterskwartier 16 8911 BP Leeuwarden

De Wieken 31, 8801 RA Franeker Telefoon 0517-395704, Fax 0517-396990

dinsdag 25 oktober 2011

OPENING

Profiteer nu van deze spectaculaire openingsaanbiedingen Keuze uit alle varianten. Alle combinaties mogelijk.

* Korting wordt verrekend als 33% kassakorting.

DAGRAVIT

Keuze uit hele assortiment.

DOVE

Keuze uit alle varianten. Alle combinaties mogelijk.

SCHEPSNOEP

Kom nu kilo’s snoep scheppen!

2+1 GRATIS*

Keuze uit alle varianten. Alle combinaties mogelijk.

1+1 GRATIS*

DJ en ballroomdanser Niet alleen het pand, de inrichting en stijl zijn exclusief, uiteraard is het uitgebreide assortiment dat ook. Hofstede: “Ik koop niet alleen grote merken in, maar ga ook naar internationale beurzen voor speciale kleinschalige collecties. Brillen dus die je niet op elke hoek van de straat vindt!” Het is niet toevallig dat Frank oog heeft voor mooie spullen en trendy collecties. Naast ondernemer is hij ook ballroomdanser, muzikant en dj. Door zijn hobby’s weet hij vaak de laatste ontwikkelingen op fashiongebied.

pagina

90 JAAR ANTON HOFSTEDE

JUBILEUMAANBIEDING Q 90,- korting op alle (zonne)brillen met een roze sticker. Alle (zonne)brillen met een groene sticker voor Q 90,-

MAYBELLINE MAKE-UP

* Korting wordt verrekend als 50% kassakorting.

Hofstede biedt ook exclusieve expertise in oogzorg. Frank: “Ik ben optometrist en ben ook aangesloten bij het collectief van optometristen in Friesland.” Het verschil tussen een opticien en een optometrist is dat een optometrist meer medische kennis heeft. Een optometrist doet verschillende oogonderzoeken en indien nodig kan hij iemand makkelijker doorverwijzen naar een oogarts. Ook op het gebied van contactlenzen staat Hofstede bekend om kwaliteit. Het is de oudste contactlenspraktijk van NoordNederland en door de opgebouwde vaardigheden kunnen zelfs mensen met een zeer bijzondere oog- of sterkteafwijking in de zaak terecht. Hofstede biedt dus heel compleet de beste kennis en mooiste collecties.

1921-2011

KRUIDVAT WIRDUMERDIJK 8 T/M 10, LEEUWARDEN

KRUIDVAT MIDPAKKEN LUIERS

jaar grondig verbouwd. Het oude karakter is daarbij benadrukt, maar ook verrijkt met moderne elementen, zoals hippe witte banken en flatscreens. “Een strak interieur met een haast futuristische stijl in een uniek optiekbedrijf met historie die teruggaat tot 1921.”

50% KORTING

* Korting wordt verrekend als 50% kassakorting.

1+1 GRATIS*

10 0 G R A

o.a. Dolce Gabbana, Gucci, Dior, Chanel, Ed Hardy, Prada, Bvlgari

M

0.49 0.65

Deze aanbiedingen zijn alleen geldig bij Kruidvat Wirdumerdijk 8 t/m 10, Leeuwarden, van dinsdag 25 oktober t/m zaterdag 5 november 2011.

STEEDS VERRASSEND, ALTIJD VOORDELIG!

www.antonhofstede.nl

7


Ondernemersclub Tytsjerk vereniging zonder poeha

Nieuwe Kruidvat

,,Het gaat niet om het mooie plaatje, maar om zakendoen’’

Next Generation aan Wirdumerdijk

TYTSJERK – Afgelopen maandag was de eerste bijeenkomst van OCT, de kersverse Ondernemers Club Tytsjerk. Het was gezellig in het dorpshuis Yn’e Mande waar tal van ondernemers met elkaar kennis maakten onder het genot van een hapje en een drankje en muziek van toetsenist Tjeerd Lont. Voorzitter Jan Kuipers was tevreden over de opkomst en bespeurde veel enthousiasme bij de aanwezige ondernemers.

De dagen worden al weer korter, temperaturen dalen en we beginnen weer te wennen aan de regen en de wind; kortom, het is weer herfst! Nou is dat in Leeuwarden geen reden tot klagen, want juist in deze tijd worden er weer veel gezellige binnenevenementen georganiseerd. In en na de herfstvakantie vindt in het Natuurmuseum Fryslân het Eet en Weet Huis plaats, waar kinderen en hun ouders alles leren over eten. Maar ook Holy Stitch! en het Noordelijk Filmfestival trekken altijd veel bezoekers. En wat te denken van de Sinterklaasintocht op 12 november? Alle reden dus om te genieten van een heerlijke herfst in Leeuwarden! ‘Kijk, dat is het mooie van Leeuwarden!’ zien wat er allemaal in een grote fabriek als Koopmans Koninklijke Meelfabrieken gebeurt. Er zijn games en interessante workshops en er komt een grote broedmachine, zodat de bezoekers ‘live’ kunnen meemaken hoe kuikens uit hun eierschaal klimmen. Ook is er aandacht voor ‘vergeten groenten’ zoals koolraap en schorseneren.

15 t/m 30 oktober 2011 Eet&Weet Huis – Natuur Museum Fryslân

12 en 13 november Holy Stitch!

Kijk voor meer informatie op: www.natuurmuseumfryslan.nl 20 t/m 23 oktober Noordelijk Koorfestival

Wie tijdens de herfstvakantie in Friesland echt van alles wil ontdekken over eten en drinken, moet zeker een bezoek brengen aan het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Dat verandert namelijk twee weken lang in het Eet & Weet Huis, een groots opgezet beleefen doe-evenement waarbij kinderen worden meegenomen in de wereld van Food. Zo kunnen ze het smaaklaboratorium induiken, leren hoe vandaag de dag een koe wordt gemolken en Kijk voor meer evenementen op www.vvv-leeuwarden.nl Volg ons ook op Twitter! Twitter.com/marketinglwd

Tijdens deze tweedaagse craftymarkt in de Friese hoofdstad dienen de celblokken van de voormalige gevangenis, het rijksmonument de Blokhuispoort als ludiek portaal voor ruim vijftig rasechte handwerkprofessionals maar ook voor hippe, vlijtige fröbelaars. De eerste editie van Holy Stitch! trok meer dan 2000 bezoekers naar de Blokhuispoort. Het blijkt; Handwerk is HOT! Kussentjes, tassen, zitzakken, knuffels, geborduurd, gehaakt, gebreid etc. Alles is tijdens deze creatieve markt te vinden.

Het Noordelijk Film Festival (NFF) is met 30.000 bezoekers in ruim vier dagen uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen in Noord Nederland én het grootste regionale filmfestival van het land. Het festival telt een groot aantal programmaonderdelen. Het hoofdprogramma bestaat uit de Europese Interregio Competitie en vele premières van cinematografisch van belang zijnde films. Naast het hoofdprogramma zijn er een groot aantal andere thematisch en geografisch ingedeelde programma's en zijn er onder meer kinder- en jongerenprogramma’s, documentaireprogramma's, mediakunstprogramma's. Ook wordt er ruim aandacht besteed aan nieuwe ontwikkelingen die zich op het grensvlak van de film bevinden.  Kijk voor meer informatie op: www.noordelijkfilmfestival.nl 12 november Sinterklaasintocht Leeuwarden

,,De ervaring leert dat persoonlijk contact vaak leidt tot business-to-business. We willen de handel stimuleren en als het even kan, in ons eigen dorp houden. Het gaat vooral om gunnen, de prijs is vaak het struikelblok niet. OCT biedt de mogelijkheid tot zakendoen door het organiseren van informele bijeenkomsten in een sfeervolle entourage.’’ Op dit moment zijn er ruim 40 bedrijven lid van OCT. Klaas Joustra rekent

op een ledengroei. ,,De eerste bijeenkomst was een succes. Ik weet zeker dat het ledenaantal nog gaat groeien. Er zijn genoeg ondernemers die zich nog niet aangemeld hebben. Die kijken eerst de kat uit de boom en beslissen pas later of ze lid willen worden.’’ René de Vries: ,,De mondtot-mondreclame zal ongetwijfeld z’n werk gaan doen. Onze leden gaan andere ondernemers die nog geen lid zijn, enthousiast maken. Dat kan niet missen.’’ Navraag leert dat OCT (www.octytsjerk.nl) niet alleen voor de ondernemers van Tytsjerk interessant is, maar ook voor de ‘gewone’ inwoners. ,,We zijn er voor de ondernemers, maar we willen ook Tytsjerk promoten’’, laat Wijbe de Vries weten. ,,Ook aan het belang van het dorp gaan we niet voorbij. In de toekomst zullen we diverse activiteiten in het dorp gaan organiseren en natuurlijk blijft de organisatie van de Sinterklaasoptocht en de uitgave van de dorpskrant onze zorg.’’

Kruidvat aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden is met duizend klanten per dag ongetwijfeld één van de best bezochte winkels in de stad. Het filiaal, negen jaar geleden geopend in het monumentale pand met een zeer fraaie uitstraling (voorheen Peek & Cloppenburg), ligt dan ook op een toplocatie. “Maar het wordt intensief gebruikt en daarom wordt momenteel hard gewerkt aan het neerzetten van een nieuwe formule: Kruidvat the Next Generation”, zegt bedrijfsleidster Rigtje van der Goot. De nieuwe winkelformule zal de zaak van 320 vierkante meter ingrijpend veranderen. “Het wordt allemaal strakker, meer eigentijds en overzichtelijk. Tegelijkertijd blijft de gezelligheid van het funshoppen behouden. Ondanks heldere, lichte kleuren zal het zeker niet zo steriel worden als bij een apotheek. Bijzonder en in het oog springend wordt onze rode catwalk met daarop al onze actieproducten”, vertelt Van der Goot. Op 15 oktober wordt het winkelbedrijf voor de

rigoureuze verbouwing tijdelijk gesloten, om vervolgens op 25 oktober weer heel feestelijk open te gaan. “En natuurlijk hebben we dan onder meer heel aantrekkelijke 1+1 gratis acties, is er voor de kinderen een clown en wordt de hele winkel feestelijk aangekleed. Kom dus langs, profiteer en beleef onze nieuwe winkel!” www.kruidvat.nl

'Word de mooiste versie van uzelf'

9 t/m 13 november Noordelijk Film Festival

“Om iemands uiterlijk echt te laten stralen is verfijning in behandeltechniek en veel kennis van het lichaam vereist. Zelfs de geest speelt nadrukkelijk een rol om te bereiken wat wij nastreven, namelijk dat iemand de mooiste versie van zichzelf wordt”, zegt Joyce Oudejans, van Sanitas Beauty en Health in Leeuwarden.

Hij komt.. hij komt….Sinterklaas doet met al zijn pieten het mooie Leeuwarden weer aan. Zoals ieder jaar wordt hij in de Prinsentuin onthaald. Daarna volgt een rondrit op zijn paard door de historische binnenstad. Kijk voor meer informatie op: www.sinterklaasleeuwarden.nl

www.vvvleeuwarden.nl www.noordelijkkoorfestival.nl

    

Tijdens de bijeenkomsten van OCT staat netwerken centraal, vult Alfred Lehmann van het gelijknamige reclamebureau in Lytse Geast aan. Samen met Kuipers, die een tonnenhandel runt, Wijbe de Vries, beheerder van het dorpshuis Yn’e Mande, installateur Klaas Joustra en René de Vries, mede-eigenaar van drukkerij Rekladruk, maakt hij deel uit van het bestuur. Lehmann heeft ervaring met zakenclubs, zo was hij zelf voorzitter van de CMK, de club voor het middenen kleinbedrijf van Cambuur, en weet hoe het er in de praktijk toegaat.

Praktijk Sanitas Beauty & Health

Kijk voor meer informatie op: www.holystitch.webklik.nl

Het Noordelijk Koorfestival wordt van 20 t/m 23 oktober in de binnenstad van Leeuwarden gehouden. Het festival staat in het teken van verjonging en verlevendiging van de koorcultuur. Op donderdagavond 20 oktober wordt het festival geopend door het Guildford Cathedral Choir uit Engeland met het concert Different Ages. Vrijdag 21 oktober zijn er inspirerende workshops; tot en met zondag zijn er elke dag een of meer prachtige concerten en op zaterdag is er een korenronde met korte concerten. Bij elk concert zingen volwassenen samen met kinderen en/of jongeren. Kortom, het wordt een sprankelend festival!

,,Het oprichten van een ondernemersclub in Tytsjerk is eigenlijk geen gok. Nergens vind je zoveel gedreven zakenmensen als in ons dorp. Wist je dat er ruim 130 ondernemers uit Tytsjerk bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan? Dat zegt genoeg. Tytsjerk is één en al bedrijvigheid en een mooie vijver om in te vissen. OCT is de schakel die al die bedrijven aan elkaar koppelt, die er voor zorgt dat ondernemers elkaar ontmoeten, nieuwe contacten opdoen en als het meezit, ook tot zaken komen. Dat is zeker in deze tijd erg belangrijk.’’

Als professioneel huidspecialist vormt Sanitas een schakel tussen de traditionele schoonheidssalon en de kliniek van de plastisch chirurg. “In een cyclus van zo’n 26 dagen vervangt de huid zichzelf continu. Met het verglijden van de jaren gaat dat proces echter meestal gepaard met probleempjes die zowel medisch als cosmetisch van aard kunnen zijn. Onze sterkste kracht is het aanpakken daarvan in de vorm van anti-agingbehandelingen op natuurlijke basis”, vertelt Joyce. “Daarbij grijpen wij zeker niet naar het mes of de inspuiting van

voor

na

zaken als botox. Onze successen zijn gebaseerd op een doordacht, wetenschappelijk onderbouwd programma dat van buiten naar binnen en vice versa de gezonde huid ondersteunt en verfrist. Het

U wilt graag: minder rimpels uw huid liften fijnere poriën een betere huidconditie geen ongewenste haargroei couperose verminderen minder pigmentvlekken minder zichtbare littekens een dikke stevigere huid minder acne

Sanitas Demo Dagen: test ons en uzelf! e n da t a l 1889 sinds

Voor al uw:

EEN BEGRIP VOOR KWALITEITS SCHOENREPARATIES - Kledingreparaties - Tassenreparaties - Sleutelservice - Ritssluitingservice - Naamplaatjes - Diverse souvenirs - Depôt Miedema Stomerij - Slijpen van messen, scharen en schaatsen

Nieuwstad 111 - Lange Pijp Leeuwarden - Tel. 058 212 78 94

De kwaliteiten van Sanitas laten zich het beste zien door ze te ondervinden. Kom daarom naar onze Sanitas Demo Dagen

donderdag 20 oktober en vrijdag 18 november van 10.00 - 15.00 uur U kunt in onze praktijk geheel gratis een huidmeting laten verrichten en een proefbehandeling laten uitvoeren. Wie tijdens de Sanitas Demo Dagen beslist zich in te schrijven voor een kuur, krijgt daar van ons een detox-kuur ter waarde van 250 euro geheel gratis bij. Meer op onze website www.praktijkssanitas.nl

Praktijk Sanitas Beauty & Health Taniaburg 41 8926 LW Leeuwarden T. 058 280 1373 M. 06 481 06 081 I. www.praktijkssanitas.nl E. info@praktijksanitas.nl

Chaya Joyce Elly Irma

- - - -

huidspecialiste: huidverbetering, anti-aging, make-over huidspecialiste: huidverbetering, anti-aging,massagetherapeut voetspecialiste: medisch-pedicure, manicure. stagiaire: schoonheidsverzorging, massage.

resultaat is een heel zichtbare verbetering die de uitstraling van onze klanten tot wel tien jaar jonger kan maken.” Effect op maat Het totaalprogramma begint met een intake, scan en meting van de huid. “Bij de scan worden de huiddikte en -barrière gemeten. De laatste is bijvoorbeeld belangrijk voor de vochtbalans in cellen, waar de diktemeting veel kan uitwijzen over het gehalte callogeen, de stof die zorgt voor de rek en stevigheid. Ook worden facetten als huidvetten en de grofheid van de poriën klinisch in kaart gebracht. Dat alles kan deels met het blote oog, maar er wordt ook geavanceerde apparatuur gebruikt.” Het behandel-

programma dat volgt, wordt op maat aangeboden voor optimaal resultaat. Joyce: “Standaard schoonheidsbehandelingen zijn mogelijk, maar vaker gaat het om een pakket op maat dat meer effectief is. Voedingsadviezen en –supplementen, massagetherapie op basis van Zen voor meer welbevinden, pedicure en manicure, het aanpakken van couperose, pigment en definitief ontharen. Met aandacht voor de totale gezondheid bereiken wij verrassend goede resultaten met de huid. Ervaar het zelf en kom langs op onze Sanitas Demo Dagen.”

pagina

9


Ondernemersclub Tytsjerk vereniging zonder poeha

Nieuwe Kruidvat

,,Het gaat niet om het mooie plaatje, maar om zakendoen’’

Next Generation aan Wirdumerdijk

TYTSJERK – Afgelopen maandag was de eerste bijeenkomst van OCT, de kersverse Ondernemers Club Tytsjerk. Het was gezellig in het dorpshuis Yn’e Mande waar tal van ondernemers met elkaar kennis maakten onder het genot van een hapje en een drankje en muziek van toetsenist Tjeerd Lont. Voorzitter Jan Kuipers was tevreden over de opkomst en bespeurde veel enthousiasme bij de aanwezige ondernemers.

De dagen worden al weer korter, temperaturen dalen en we beginnen weer te wennen aan de regen en de wind; kortom, het is weer herfst! Nou is dat in Leeuwarden geen reden tot klagen, want juist in deze tijd worden er weer veel gezellige binnenevenementen georganiseerd. In en na de herfstvakantie vindt in het Natuurmuseum Fryslân het Eet en Weet Huis plaats, waar kinderen en hun ouders alles leren over eten. Maar ook Holy Stitch! en het Noordelijk Filmfestival trekken altijd veel bezoekers. En wat te denken van de Sinterklaasintocht op 12 november? Alle reden dus om te genieten van een heerlijke herfst in Leeuwarden! ‘Kijk, dat is het mooie van Leeuwarden!’ zien wat er allemaal in een grote fabriek als Koopmans Koninklijke Meelfabrieken gebeurt. Er zijn games en interessante workshops en er komt een grote broedmachine, zodat de bezoekers ‘live’ kunnen meemaken hoe kuikens uit hun eierschaal klimmen. Ook is er aandacht voor ‘vergeten groenten’ zoals koolraap en schorseneren.

15 t/m 30 oktober 2011 Eet&Weet Huis – Natuur Museum Fryslân

12 en 13 november Holy Stitch!

Kijk voor meer informatie op: www.natuurmuseumfryslan.nl 20 t/m 23 oktober Noordelijk Koorfestival

Wie tijdens de herfstvakantie in Friesland echt van alles wil ontdekken over eten en drinken, moet zeker een bezoek brengen aan het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Dat verandert namelijk twee weken lang in het Eet & Weet Huis, een groots opgezet beleefen doe-evenement waarbij kinderen worden meegenomen in de wereld van Food. Zo kunnen ze het smaaklaboratorium induiken, leren hoe vandaag de dag een koe wordt gemolken en Kijk voor meer evenementen op www.vvv-leeuwarden.nl Volg ons ook op Twitter! Twitter.com/marketinglwd

Tijdens deze tweedaagse craftymarkt in de Friese hoofdstad dienen de celblokken van de voormalige gevangenis, het rijksmonument de Blokhuispoort als ludiek portaal voor ruim vijftig rasechte handwerkprofessionals maar ook voor hippe, vlijtige fröbelaars. De eerste editie van Holy Stitch! trok meer dan 2000 bezoekers naar de Blokhuispoort. Het blijkt; Handwerk is HOT! Kussentjes, tassen, zitzakken, knuffels, geborduurd, gehaakt, gebreid etc. Alles is tijdens deze creatieve markt te vinden.

Het Noordelijk Film Festival (NFF) is met 30.000 bezoekers in ruim vier dagen uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen in Noord Nederland én het grootste regionale filmfestival van het land. Het festival telt een groot aantal programmaonderdelen. Het hoofdprogramma bestaat uit de Europese Interregio Competitie en vele premières van cinematografisch van belang zijnde films. Naast het hoofdprogramma zijn er een groot aantal andere thematisch en geografisch ingedeelde programma's en zijn er onder meer kinder- en jongerenprogramma’s, documentaireprogramma's, mediakunstprogramma's. Ook wordt er ruim aandacht besteed aan nieuwe ontwikkelingen die zich op het grensvlak van de film bevinden.  Kijk voor meer informatie op: www.noordelijkfilmfestival.nl 12 november Sinterklaasintocht Leeuwarden

,,De ervaring leert dat persoonlijk contact vaak leidt tot business-to-business. We willen de handel stimuleren en als het even kan, in ons eigen dorp houden. Het gaat vooral om gunnen, de prijs is vaak het struikelblok niet. OCT biedt de mogelijkheid tot zakendoen door het organiseren van informele bijeenkomsten in een sfeervolle entourage.’’ Op dit moment zijn er ruim 40 bedrijven lid van OCT. Klaas Joustra rekent

op een ledengroei. ,,De eerste bijeenkomst was een succes. Ik weet zeker dat het ledenaantal nog gaat groeien. Er zijn genoeg ondernemers die zich nog niet aangemeld hebben. Die kijken eerst de kat uit de boom en beslissen pas later of ze lid willen worden.’’ René de Vries: ,,De mondtot-mondreclame zal ongetwijfeld z’n werk gaan doen. Onze leden gaan andere ondernemers die nog geen lid zijn, enthousiast maken. Dat kan niet missen.’’ Navraag leert dat OCT (www.octytsjerk.nl) niet alleen voor de ondernemers van Tytsjerk interessant is, maar ook voor de ‘gewone’ inwoners. ,,We zijn er voor de ondernemers, maar we willen ook Tytsjerk promoten’’, laat Wijbe de Vries weten. ,,Ook aan het belang van het dorp gaan we niet voorbij. In de toekomst zullen we diverse activiteiten in het dorp gaan organiseren en natuurlijk blijft de organisatie van de Sinterklaasoptocht en de uitgave van de dorpskrant onze zorg.’’

Kruidvat aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden is met duizend klanten per dag ongetwijfeld één van de best bezochte winkels in de stad. Het filiaal, negen jaar geleden geopend in het monumentale pand met een zeer fraaie uitstraling (voorheen Peek & Cloppenburg), ligt dan ook op een toplocatie. “Maar het wordt intensief gebruikt en daarom wordt momenteel hard gewerkt aan het neerzetten van een nieuwe formule: Kruidvat the Next Generation”, zegt bedrijfsleidster Rigtje van der Goot. De nieuwe winkelformule zal de zaak van 320 vierkante meter ingrijpend veranderen. “Het wordt allemaal strakker, meer eigentijds en overzichtelijk. Tegelijkertijd blijft de gezelligheid van het funshoppen behouden. Ondanks heldere, lichte kleuren zal het zeker niet zo steriel worden als bij een apotheek. Bijzonder en in het oog springend wordt onze rode catwalk met daarop al onze actieproducten”, vertelt Van der Goot. Op 15 oktober wordt het winkelbedrijf voor de

rigoureuze verbouwing tijdelijk gesloten, om vervolgens op 25 oktober weer heel feestelijk open te gaan. “En natuurlijk hebben we dan onder meer heel aantrekkelijke 1+1 gratis acties, is er voor de kinderen een clown en wordt de hele winkel feestelijk aangekleed. Kom dus langs, profiteer en beleef onze nieuwe winkel!” www.kruidvat.nl

'Word de mooiste versie van uzelf'

9 t/m 13 november Noordelijk Film Festival

“Om iemands uiterlijk echt te laten stralen is verfijning in behandeltechniek en veel kennis van het lichaam vereist. Zelfs de geest speelt nadrukkelijk een rol om te bereiken wat wij nastreven, namelijk dat iemand de mooiste versie van zichzelf wordt”, zegt Joyce Oudejans, van Sanitas Beauty en Health in Leeuwarden.

Hij komt.. hij komt….Sinterklaas doet met al zijn pieten het mooie Leeuwarden weer aan. Zoals ieder jaar wordt hij in de Prinsentuin onthaald. Daarna volgt een rondrit op zijn paard door de historische binnenstad. Kijk voor meer informatie op: www.sinterklaasleeuwarden.nl

www.vvvleeuwarden.nl www.noordelijkkoorfestival.nl

    

Tijdens de bijeenkomsten van OCT staat netwerken centraal, vult Alfred Lehmann van het gelijknamige reclamebureau in Lytse Geast aan. Samen met Kuipers, die een tonnenhandel runt, Wijbe de Vries, beheerder van het dorpshuis Yn’e Mande, installateur Klaas Joustra en René de Vries, mede-eigenaar van drukkerij Rekladruk, maakt hij deel uit van het bestuur. Lehmann heeft ervaring met zakenclubs, zo was hij zelf voorzitter van de CMK, de club voor het middenen kleinbedrijf van Cambuur, en weet hoe het er in de praktijk toegaat.

Praktijk Sanitas Beauty & Health

Kijk voor meer informatie op: www.holystitch.webklik.nl

Het Noordelijk Koorfestival wordt van 20 t/m 23 oktober in de binnenstad van Leeuwarden gehouden. Het festival staat in het teken van verjonging en verlevendiging van de koorcultuur. Op donderdagavond 20 oktober wordt het festival geopend door het Guildford Cathedral Choir uit Engeland met het concert Different Ages. Vrijdag 21 oktober zijn er inspirerende workshops; tot en met zondag zijn er elke dag een of meer prachtige concerten en op zaterdag is er een korenronde met korte concerten. Bij elk concert zingen volwassenen samen met kinderen en/of jongeren. Kortom, het wordt een sprankelend festival!

,,Het oprichten van een ondernemersclub in Tytsjerk is eigenlijk geen gok. Nergens vind je zoveel gedreven zakenmensen als in ons dorp. Wist je dat er ruim 130 ondernemers uit Tytsjerk bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan? Dat zegt genoeg. Tytsjerk is één en al bedrijvigheid en een mooie vijver om in te vissen. OCT is de schakel die al die bedrijven aan elkaar koppelt, die er voor zorgt dat ondernemers elkaar ontmoeten, nieuwe contacten opdoen en als het meezit, ook tot zaken komen. Dat is zeker in deze tijd erg belangrijk.’’

Als professioneel huidspecialist vormt Sanitas een schakel tussen de traditionele schoonheidssalon en de kliniek van de plastisch chirurg. “In een cyclus van zo’n 26 dagen vervangt de huid zichzelf continu. Met het verglijden van de jaren gaat dat proces echter meestal gepaard met probleempjes die zowel medisch als cosmetisch van aard kunnen zijn. Onze sterkste kracht is het aanpakken daarvan in de vorm van anti-agingbehandelingen op natuurlijke basis”, vertelt Joyce. “Daarbij grijpen wij zeker niet naar het mes of de inspuiting van

voor

na

zaken als botox. Onze successen zijn gebaseerd op een doordacht, wetenschappelijk onderbouwd programma dat van buiten naar binnen en vice versa de gezonde huid ondersteunt en verfrist. Het

U wilt graag: minder rimpels uw huid liften fijnere poriën een betere huidconditie geen ongewenste haargroei couperose verminderen minder pigmentvlekken minder zichtbare littekens een dikke stevigere huid minder acne

Sanitas Demo Dagen: test ons en uzelf! e n da t a l 1889 sinds

Voor al uw:

EEN BEGRIP VOOR KWALITEITS SCHOENREPARATIES - Kledingreparaties - Tassenreparaties - Sleutelservice - Ritssluitingservice - Naamplaatjes - Diverse souvenirs - Depôt Miedema Stomerij - Slijpen van messen, scharen en schaatsen

Nieuwstad 111 - Lange Pijp Leeuwarden - Tel. 058 212 78 94

De kwaliteiten van Sanitas laten zich het beste zien door ze te ondervinden. Kom daarom naar onze Sanitas Demo Dagen

donderdag 20 oktober en vrijdag 18 november van 10.00 - 15.00 uur U kunt in onze praktijk geheel gratis een huidmeting laten verrichten en een proefbehandeling laten uitvoeren. Wie tijdens de Sanitas Demo Dagen beslist zich in te schrijven voor een kuur, krijgt daar van ons een detox-kuur ter waarde van 250 euro geheel gratis bij. Meer op onze website www.praktijkssanitas.nl

Praktijk Sanitas Beauty & Health Taniaburg 41 8926 LW Leeuwarden T. 058 280 1373 M. 06 481 06 081 I. www.praktijkssanitas.nl E. info@praktijksanitas.nl

Chaya Joyce Elly Irma

- - - -

huidspecialiste: huidverbetering, anti-aging, make-over huidspecialiste: huidverbetering, anti-aging,massagetherapeut voetspecialiste: medisch-pedicure, manicure. stagiaire: schoonheidsverzorging, massage.

resultaat is een heel zichtbare verbetering die de uitstraling van onze klanten tot wel tien jaar jonger kan maken.” Effect op maat Het totaalprogramma begint met een intake, scan en meting van de huid. “Bij de scan worden de huiddikte en -barrière gemeten. De laatste is bijvoorbeeld belangrijk voor de vochtbalans in cellen, waar de diktemeting veel kan uitwijzen over het gehalte callogeen, de stof die zorgt voor de rek en stevigheid. Ook worden facetten als huidvetten en de grofheid van de poriën klinisch in kaart gebracht. Dat alles kan deels met het blote oog, maar er wordt ook geavanceerde apparatuur gebruikt.” Het behandel-

programma dat volgt, wordt op maat aangeboden voor optimaal resultaat. Joyce: “Standaard schoonheidsbehandelingen zijn mogelijk, maar vaker gaat het om een pakket op maat dat meer effectief is. Voedingsadviezen en –supplementen, massagetherapie op basis van Zen voor meer welbevinden, pedicure en manicure, het aanpakken van couperose, pigment en definitief ontharen. Met aandacht voor de totale gezondheid bereiken wij verrassend goede resultaten met de huid. Ervaar het zelf en kom langs op onze Sanitas Demo Dagen.”

pagina

9


HalloLeeuwarden.nl Schaatsavond: gratis ijsplezier!

IJs is hot, ijs is cool! “De IJshal Leeuwarden staat heel dicht bij het plezier van het schaatsen. Die warme beleving stralen we dan ook altijd uit: ons ijs is hot! Maar ons ijs is ook cool en ligt vanaf 2 oktober weer picobello klaar bij de opening van het nieuwe seizoen van onze ijshal”, zegt directeur Johan van der Kooi. “Om iedereen te laten voelen wat we bedoelen met hot en cool, organiseren we in de herfstvakantie op 19 oktober samen met HalloLeeuwarden.nl een gratis schaatsavond die niemand mag missen.”

Jubileumeditie wordt onvergetelijk!

De 3 J’s, Willeke Alberti en George Baker: het is een greep uit de stevige line-up die dit jaar de jubileumeditie van de Fryske Music Night 2011 grote luister bijzet. Op zaterdag 26 november staat het WTC Expo dus bol van een echt feest. Met de Fryske Popstars Dewi & Kim, maar ook Piter Wilkens, De Kast, Danny Panadero en Scrum is het meezinggehalte hoog. Het totale programma is bijna te groot om op te sommen, dus check www.fryskemusicnight. nl voor updates en highlights.  

Win kaarten!

In samenwerking met MBN Producties stelt de Leeuwarder Zaailandkrant 5x2 kaarten beschikbaar voor deze onvergetelijke avond. Beantwoord daarom de volgende vraag: Wat wordt algemeen gezien als de eerste grote hit van Willeke Alberti? Reageer snel en win! Verzend het antwoord naar info@publicar.nl of post je oplossing naar Postbus 8544, 8903 KM in Leeuwarden.

Veertig kaarten voor winnaars! De Deen Ole Kirk Christiansen begon in 1916 een houtbewerkingszaakje, waar hij eerst voornamelijk meubels maakte. Vanaf 1932 ging hij zich ook toeleggen op houten speelgoed en werd de naam LEGO gebruikt, afgeleid van de Deense woorden LEg GOdt (speel goed). Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik van kunststof steeds populairder en ging Christiansen dit materiaal ook gebruiken voor zijn speelgoed.

Schaatsen doet de sores van het gewone leven vergeten. De genietende rijder kent geen tijd, alleen de balans van het knarsen van ijzers op ijs houdt hem bezig. “Vorig jaar bezochten maar liefst 100.000 mensen onze ijshal, meer bezoekers dan bijvoorbeeld Cambuur wist te trekken”, vertelt Van der

De prijsvraag is: in welk jaar begon hij onder licentie plastic bouwstenen te produceren? De Leeuwarder Zaailandkrant reikt in samenwerking met Legoworld in Zwolle maar liefst 20x2 kaarten uit aan de prijswinnaars. Een grote kans dus! Reageer zo snel mogelijk via info@publicar.nl of stuur je oplossing naar Postbus 8544, 8903 KM in Leeuwarden.

Gratis concert Die Twa! Het duo Die Twa rijgt de successen aaneen. Onlangs verscheen hun nieuwe, geheel Friestalige album Twasprong, ze doen een kansrijke gooi naar het Nationaal Songfestival en staan op de planken van de Fryske Music Night, 26 november in het WTC Expo. Jacob en Krijn Dijkstra, géén familie, beleven de stormachtige ontwikkelingen als een avontuur en blijven daarin dicht bij zichzelf. Gratis naar Die Twa? Dat kan, want op 19 oktober geeft het duo een optreden tijdens de gratis HalloLeeuwarden.nl Schaatsavond in de IJshal Leeuwarden. Schaats gratis tussen 18.00 en 20.00 uur en geniet van Die Twa!

Kooi. “Wij zijn dan ook vooral een faciliteit voor de echte breedtesport. Naast recreatie bieden wij echter ook onderdak aan serieuze sporten als ijshockey, kunstrijden en shorttrack. Zeker 23 verenigingen werken hier hun trainingen en wedstrijden af.” Leeuwarden zonder ijs? Ondenkbaar! De maatschappelijke en sportieve functie van de IJshal staat buiten kijf. “Wij vinden inmiddels wel gehoor, maar het heeft ons best grote moeite gekost om met name van de lokale politiek commitment te krijgen die onze toekomst kan garanderen”, zegt Van der Kooi. “Zoals veel Friezen weten is het ondanks successen twee voor twaalf voor de IJshal. Door strenge Europese milieuwetgeving omtrent de koelinstallaties moet de huidige IJshal namelijk haar deuren sluiten op 1 januari 2015. Dat is een feit. Met verschillende bedrijven, waaronder de Grontmij uit Drachten, wordt daarom hard gewerkt aan een haalbaarheids- en exploitatieplan voor nieuwbouw. Na vijf jaar praten en brainstormen is het nu zaak om te trechteren en zo een serieus en concreet plan te maken. Leeuwarden zonder ijs is immers ondenkbaar?! Wij zijn

Kom gratis schaatsen: 19 oktober! Midden in de herfstvakantie, op woensdag 19 oktober, kan iedereen tussen 18.00 en 20.00 uur gratis schaatsen in de IJshal Leeuwarden. Snuif het ijs, proef de sfeer! Gratis warme chocolademelk! Onderwerp uw schaatsen aan een schaats-APK! Laat ze deze avond voor slechts 5 euro (50 % korting!) slijpen door specialisten en probeer het resultaat direct uit! Wordt ‘ice-wise’ en vraag gratis adviezen aan de trainers van Schaatsschool Leeuwarden (vorig jaar 1200 leerlingen!). Kunt u niet wachten tot 19 oktober? De IJshal Leeuwarden is vanaf 2 oktober weer open voor iedereen! www.halloleeuwarden.nl

de hoofdstad van de schaatsprovincie van de wereld! Waar Thialf steeds meer een topsportfaciliteit wordt, moeten wij met man en macht trachten hier in Leeuwarden de breedtesport overeind te houden.” www.ijshalleeuwarden.nl

HalloLeeuwarden.nl Schaatsavond 19 oktober - IJshal Leeuwarden Gratis schaatsen tussen 18.00 en 20.00 uur • Gratis warme chocolademelk • Gratis tips op het ijs door trainers van Schaatsschool Leeuwarden • Schaats APK (ronden/slijpen en advies) voor slechts 5 euro

ONS IJS Win de nieuwe cd Twasprong

Het duo Die Twa rijgt de successen aaneen. Onlangs verscheen hun nieuwe, geheel Friestalige album Twasprong, ze doen een kansrijke gooi naar het Nationaal Songfestival en staan op de planken van de Fryske Music Night, 26 november in het WTC Expo. Jacob en Krijn Dijkstra, géén familie, beleven de stormachtige ontwikkelingen als een avontuur en blijven daarin dicht bij zichzelf.

Professioneel

IS COOL SCHAATSAVOND 19 OKTOBER GRATIS ENTREE

18.00 - 20.00 uur met GRATIS optreden van Die Twa

Het nieuwe album werd opgenomen in de Edisound Studio in Tilburg en dat levert een professionele sound op die illustreert dat het duo op alle fronten nog steeds verbeteringen weet aan te brengen. Wie dat zelf wil beleven, doet nu mee aan de prijsvraag die de Leeuwarder Zaailandkrant in samenwerking met Die Twa lanceert. Win één van de tien beschikbare cd´s en geef antwoord op de volgende vraag: hoe heet de eerste single die van het album Twasprong is verschenen? Reageer snel en win! Verzend het antwoord naar info@publicar.nl of post je oplossing naar Postbus 8544, 8903 KM in Leeuwarden.

Gratis naar Die Twa?

Dat kan, want op 19 oktober geeft het duo een optreden tijdens de gratis HalloLeeuwarden.nl Schaatsavond in de IJshal Leeuwarden. Schaats gratis en geniet van Die Twa! IJs is cool! www.ijshalleeuwarden.nl

WWW.IJSHALLEEUWARDEN.NL

pagina

11


HalloLeeuwarden.nl Schaatsavond: gratis ijsplezier!

IJs is hot, ijs is cool! “De IJshal Leeuwarden staat heel dicht bij het plezier van het schaatsen. Die warme beleving stralen we dan ook altijd uit: ons ijs is hot! Maar ons ijs is ook cool en ligt vanaf 2 oktober weer picobello klaar bij de opening van het nieuwe seizoen van onze ijshal”, zegt directeur Johan van der Kooi. “Om iedereen te laten voelen wat we bedoelen met hot en cool, organiseren we in de herfstvakantie op 19 oktober samen met HalloLeeuwarden.nl een gratis schaatsavond die niemand mag missen.”

Jubileumeditie wordt onvergetelijk!

De 3 J’s, Willeke Alberti en George Baker: het is een greep uit de stevige line-up die dit jaar de jubileumeditie van de Fryske Music Night 2011 grote luister bijzet. Op zaterdag 26 november staat het WTC Expo dus bol van een echt feest. Met de Fryske Popstars Dewi & Kim, maar ook Piter Wilkens, De Kast, Danny Panadero en Scrum is het meezinggehalte hoog. Het totale programma is bijna te groot om op te sommen, dus check www.fryskemusicnight. nl voor updates en highlights.  

Win kaarten!

In samenwerking met MBN Producties stelt de Leeuwarder Zaailandkrant 5x2 kaarten beschikbaar voor deze onvergetelijke avond. Beantwoord daarom de volgende vraag: Wat wordt algemeen gezien als de eerste grote hit van Willeke Alberti? Reageer snel en win! Verzend het antwoord naar info@publicar.nl of post je oplossing naar Postbus 8544, 8903 KM in Leeuwarden.

Veertig kaarten voor winnaars! De Deen Ole Kirk Christiansen begon in 1916 een houtbewerkingszaakje, waar hij eerst voornamelijk meubels maakte. Vanaf 1932 ging hij zich ook toeleggen op houten speelgoed en werd de naam LEGO gebruikt, afgeleid van de Deense woorden LEg GOdt (speel goed). Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik van kunststof steeds populairder en ging Christiansen dit materiaal ook gebruiken voor zijn speelgoed.

Schaatsen doet de sores van het gewone leven vergeten. De genietende rijder kent geen tijd, alleen de balans van het knarsen van ijzers op ijs houdt hem bezig. “Vorig jaar bezochten maar liefst 100.000 mensen onze ijshal, meer bezoekers dan bijvoorbeeld Cambuur wist te trekken”, vertelt Van der

De prijsvraag is: in welk jaar begon hij onder licentie plastic bouwstenen te produceren? De Leeuwarder Zaailandkrant reikt in samenwerking met Legoworld in Zwolle maar liefst 20x2 kaarten uit aan de prijswinnaars. Een grote kans dus! Reageer zo snel mogelijk via info@publicar.nl of stuur je oplossing naar Postbus 8544, 8903 KM in Leeuwarden.

Gratis concert Die Twa! Het duo Die Twa rijgt de successen aaneen. Onlangs verscheen hun nieuwe, geheel Friestalige album Twasprong, ze doen een kansrijke gooi naar het Nationaal Songfestival en staan op de planken van de Fryske Music Night, 26 november in het WTC Expo. Jacob en Krijn Dijkstra, géén familie, beleven de stormachtige ontwikkelingen als een avontuur en blijven daarin dicht bij zichzelf. Gratis naar Die Twa? Dat kan, want op 19 oktober geeft het duo een optreden tijdens de gratis HalloLeeuwarden.nl Schaatsavond in de IJshal Leeuwarden. Schaats gratis tussen 18.00 en 20.00 uur en geniet van Die Twa!

Kooi. “Wij zijn dan ook vooral een faciliteit voor de echte breedtesport. Naast recreatie bieden wij echter ook onderdak aan serieuze sporten als ijshockey, kunstrijden en shorttrack. Zeker 23 verenigingen werken hier hun trainingen en wedstrijden af.” Leeuwarden zonder ijs? Ondenkbaar! De maatschappelijke en sportieve functie van de IJshal staat buiten kijf. “Wij vinden inmiddels wel gehoor, maar het heeft ons best grote moeite gekost om met name van de lokale politiek commitment te krijgen die onze toekomst kan garanderen”, zegt Van der Kooi. “Zoals veel Friezen weten is het ondanks successen twee voor twaalf voor de IJshal. Door strenge Europese milieuwetgeving omtrent de koelinstallaties moet de huidige IJshal namelijk haar deuren sluiten op 1 januari 2015. Dat is een feit. Met verschillende bedrijven, waaronder de Grontmij uit Drachten, wordt daarom hard gewerkt aan een haalbaarheids- en exploitatieplan voor nieuwbouw. Na vijf jaar praten en brainstormen is het nu zaak om te trechteren en zo een serieus en concreet plan te maken. Leeuwarden zonder ijs is immers ondenkbaar?! Wij zijn

Kom gratis schaatsen: 19 oktober! Midden in de herfstvakantie, op woensdag 19 oktober, kan iedereen tussen 18.00 en 20.00 uur gratis schaatsen in de IJshal Leeuwarden. Snuif het ijs, proef de sfeer! Gratis warme chocolademelk! Onderwerp uw schaatsen aan een schaats-APK! Laat ze deze avond voor slechts 5 euro (50 % korting!) slijpen door specialisten en probeer het resultaat direct uit! Wordt ‘ice-wise’ en vraag gratis adviezen aan de trainers van Schaatsschool Leeuwarden (vorig jaar 1200 leerlingen!). Kunt u niet wachten tot 19 oktober? De IJshal Leeuwarden is vanaf 2 oktober weer open voor iedereen! www.halloleeuwarden.nl

de hoofdstad van de schaatsprovincie van de wereld! Waar Thialf steeds meer een topsportfaciliteit wordt, moeten wij met man en macht trachten hier in Leeuwarden de breedtesport overeind te houden.” www.ijshalleeuwarden.nl

HalloLeeuwarden.nl Schaatsavond 19 oktober - IJshal Leeuwarden Gratis schaatsen tussen 18.00 en 20.00 uur • Gratis warme chocolademelk • Gratis tips op het ijs door trainers van Schaatsschool Leeuwarden • Schaats APK (ronden/slijpen en advies) voor slechts 5 euro

ONS IJS Win de nieuwe cd Twasprong

Het duo Die Twa rijgt de successen aaneen. Onlangs verscheen hun nieuwe, geheel Friestalige album Twasprong, ze doen een kansrijke gooi naar het Nationaal Songfestival en staan op de planken van de Fryske Music Night, 26 november in het WTC Expo. Jacob en Krijn Dijkstra, géén familie, beleven de stormachtige ontwikkelingen als een avontuur en blijven daarin dicht bij zichzelf.

Professioneel

IS COOL SCHAATSAVOND 19 OKTOBER GRATIS ENTREE

18.00 - 20.00 uur met GRATIS optreden van Die Twa

Het nieuwe album werd opgenomen in de Edisound Studio in Tilburg en dat levert een professionele sound op die illustreert dat het duo op alle fronten nog steeds verbeteringen weet aan te brengen. Wie dat zelf wil beleven, doet nu mee aan de prijsvraag die de Leeuwarder Zaailandkrant in samenwerking met Die Twa lanceert. Win één van de tien beschikbare cd´s en geef antwoord op de volgende vraag: hoe heet de eerste single die van het album Twasprong is verschenen? Reageer snel en win! Verzend het antwoord naar info@publicar.nl of post je oplossing naar Postbus 8544, 8903 KM in Leeuwarden.

Gratis naar Die Twa?

Dat kan, want op 19 oktober geeft het duo een optreden tijdens de gratis HalloLeeuwarden.nl Schaatsavond in de IJshal Leeuwarden. Schaats gratis en geniet van Die Twa! IJs is cool! www.ijshalleeuwarden.nl

WWW.IJSHALLEEUWARDEN.NL

pagina

11


Bewijs

Wop Brouwers van Van der Kam test de Kia Rio

‘Pure beweging, zelfs als hij stilstaat’

Op en rond het nieuw ingerichte Wilhelminaplein is tegenwoordig maar weinig ruimte voor autobusverkeer. De bussen kunnen elkaar nauwelijks passeren en de halteplaatsen tegenover het Paleis van Justitie veroorzaken opstoppingen. Sommigen zien een oplossing in een omleiding van de streekbusroute langs de Westersingel en een fietsbrug naar de binnenstad. Maar de politieke partijen, de middenstand en de bewoners zijn het niet met elkaar eens over dit 1,8 miljoen kostende plan.

Laag model, een korte overhang voor en achter, coupé-achtig silhouet, het zijn de belangrijkste ingrediënten voor het sportieve karakter van de Kia Rio. Door de wigvormige lijn die opkomt vanuit het voorwiel, lijkt de Rio naar voren te schieten. De Rio is pure beweging. Zelfs als hij stilstaat, zo vindt ook onze testrijder Wop Brouwers, filiaalmanager van Van der Kam Mannenmode in Leeuwarden. En dat oordeel wil wat zeggen, want Brouwers (44) rijdt zelf in een Fiat Barchetta. “Een sportwagen die altijd maar één ding wil: uit de startblokken!”, zegt Brouwers. “Deze Rio heeft diezelfde drang: rijden.” De testauto is ter beschikking gesteld door Kia en Ford Automobielbedrijf Van der Horst Leeuwarden. “Spiksplinternieuw dus. Heerlijk die geur! Vooraf had ik al even gegoogled en ik kende de Rio ook al van de ‘overvalreclame’ op tv ”, zegt Brouwers, die aangenaam verrast was door de Rio in

Op de foto uit de jaren zeventig is het toenmalige stadsbusstation op het Wilhelminaplein te zien. Het gebouw rechts, op de hoek van de Zuiderstraat en het Zaailand, is van het waterleidingbedrijf. Het pand op de tegenoverliggende hoek is afgebroken. Daar staat nu een nieuw gebouw van de Friesland Bank.

levende lijve. “De snit van de auto, de slanke taille, de afwerking en details: het klopt. Dit is gewoon een hele mooie, sportieve auto.” Verbluffend Op de weg waren de prestaties verbluffend. “Een motor van 1,2 liter, maar als gezegd: deze auto wil graag rijden. Vlot in de schakeling, mooi weggegedrag, alles probleemloos.” Brouwers schat dat hij per jaar al snel 30.000 kilometers op de weg zit. “En sinds mijn achttiende nog nooit iets van schade gehad. Wel precies één keer een snelheidsbekeuring, maar dat was het.”

Het stoort de mannenmodespecialist dat er in het verkeer steeds minder gentlemens zijn. “Automobilisten worden agressiever, claimen hun stukje snelweg en gunnen een ander vrijwel niets.”

Casual-sjiek Behendig parkeert Brouwers de bolide voor het nieuwe filiaal van Van der Kam op de kop van het Nieuw Zaailand. Een schitterende zaak waar casual-sjiek mode wordt verkocht. “Auto’s en kleding hebben overeenkomsten”, stelt Brouwers. “Materiaalgebruik, trendkleuren, comfort, functionaliteit en kwaliteit; het speelt allemaal een rol.” Toen Brouwers in de Rio ging zitten, bleek deze helemaal te passen. “Heerlijke stoelen, een mooi overzichtelijk dashboard en achterin genoeg ruimte om twee of zelfs drie kinderen te bergen.” Een

bijzonderheid is de sleutel. “Een zender eigenlijk. Je kunt ‘m gewoon in de zak houden en als je dicht bij de auto komt, ontgrendelt deze en kun je hem met een druk op de knop starten. Prachtig!” Meer over de Kia Rio (7 jaar garantie!)op: www.ozingavanderhorst.nl

Voor een uitgebreide foto- reportage over de Kia Rio kijkt u op www.halloleeuwarden.nl/fotos

Nu bij Meindert Fietsspecialist

VERBOUWINGS

OPRUIMING

Ook uw huis is een afbouwvakman waard!

Alleen bij Leeuwarden Archipelweg 44

Kom langs in de showroom van Plaveka Interieurs en laat u inspireren en adviseren over onze mogelijkheden.

In ons dagelijks bestaan vormt “bewijs” een belangrijke rol. Onze kinderen laten graag hun prestaties van school zien en tonen de gemaakte tekeningen bij terugkomst thuis. De vaders willen graag bewijzen dat ze succesvol zijn en laten dit zien door middel van de aanschaf van bijvoorbeeld een dure auto. Ook in het recht speelt bewijs aan belangrijke rol. Bewijs is vaak belangrijker dan de juridische uitleg van een zaak, want zonder bewijs sta je met lege handen. In een strafzaak is het het Openbaar Ministerie dat moet bewijzen, dat er een strafbaar feit is gepleegd. Het Openbaar Ministerie stelt een procesdossier op, waarin allerlei bewijsstukken zitten. Dit zijn bijvoorbeeld getuigenverklaringen, foto’s van de plaats delict, technisch onderzoek en DNA-materiaal. In een strafzaak is het vaak de rol van de advocaat om het bewijs te ontkrachten. Wanneer de verdachte ontkent het feit gepleegd te hebben, moet het Openbaar Ministerie bewijzen, dat het feit wel is gepleegd. De advocaat zal in dit geval zich inspannen om aan te tonen, dat het door het Openbaar Ministerie geleverde bewijs niets voorstelt en dat het feit niet kan worden bewezen. In een civiele zaak werkt het echter geheel andersom. Bij een rechtszaak tussen bijvoorbeeld het ene en het andere bedrijf, zal de partij die bijvoorbeeld een geldvordering instelt, moeten bewijzen dat deze geldvordering bestaat. Het is dan ook de advocaat die het processtuk opstelt en het is de taak van de advocaat om te zorgen, dat bij dit processtuk voldoende bewijsstukken van de vordering aanwezig zijn. Als de advocaat in een civiele zaak onvoldoende bewijs inbrengt, bestaat de kans, dat de tegenpartij de vordering gemotiveerd tegenspreekt. Voor de rechter staat de stelling of het feit dan niet vast. De rechter heeft bewijsstukken nodig waaruit dit feit of dit standpunt blijkt. Wanneer u dan ook een probleem heeft van civiele aard, is het allerbelangrijkste om bewijs te verzamelen van uw standpunten en de feiten. Het vastleggen van afspraken, het schriftelijk reageren wanneer een bepaalde zaak niet goed is, het maken van foto’s bij gebreken, dit alles is van belang om gelijk te krijgen in een civiele zaak. Een rechter redeneert niet of denkt niet logisch, een rechter vormt zijn oordeel op grond van het aan hem aangereikte bewijs. Niet alleen voor u is het van belang om bewijs te verzamelen, maar ook voor de advocaat. Als u als klant de zaak goed voorbereid, kan de advocaat op een gedegen manier zijn werk doen. Ook in de advocatuur is samenwerking tussen klant en advocaat een groot goed. Mr. Oscar van Oorschot, advocaat-partner bij De Haan Advocaten te Leeuwarden. Heeft u juridische vragen: mail uw vraag naar: o.vanoorschot@dehaanlaw.nl en deze wordt binnen 48 uur beantwoord.

KORTING TOT 35%

KORTING TOT 35%

KORTING TOT 35%

KORTING TOT 35%

Archipelweg gaat verbouwen. Kleding, helmen, schoenen en fietsen met korting tot wel 35%. Kom nu naar Meindert aan de Archipelweg 44 en profiteer als eerste want op=op!

Al meer dan 32 jaar een begrip in de totale binnen-afbouw! Voor het maken van een afspraak belt u met Plaveka Interieurs, tel. 0518-402006 Kijk voor meer informatie op www.plaveka.nl

Meindert Fietsspecialist

Wilhelminaplein, stadsbusstation

Showroom Plaveka Interieurs • Van Harenstraat 49 9076 BT • St.Anna Parochie

www.meindertfiets.nl T. 058 2660070

KORTINGSBON

15% korting op alle modelauto's geldig t/m 12-11-2011 (m.u.v. aanbiedingen)

St.Jacobsstraat 38-40 8911HV Leeuwarden 058-2139100

Het station voor de stadsbussen is aangelegd in 1950. Het grensde aan het plantsoentje met de Mercuriusfontein. De bussen maakten gebruik van twee busbanen aan weerszijden van de 30 meter lange halte, zodat het overige verkeer geen last van oponthoud had bij het in- en uitstappen van de passagiers. Er was een kantoortje voor de stationschef, die het busverkeer moest regelen, en er waren toiletten en een kiosk. De Leeuwarders waren blij met de bouw van het nieuwe station voor de stadsbussen, want dit betekende dat de stadsdienst voorlopig niet uit de binnenstad zou verdwijnen.

moest wegens onrendabiliteit gestaakt worden. Voor tien cent konden passagiers een ritje maken met een van de drie autobussen van de L.A.B.O. Dit kon niet uit en omdat de gemeente geen subsidie wilde verstrekken, werd de stadsdienst opgeheven. De L.A.B.O. opende toen een buslijn Leeuwarden-Harlingen en breidde daarna de streekvervoersdienst uit.

In Leeuwarden had al eens eerder korte tijd een stadsbusdienst bestaan, van mei 1924 tot november 1925, maar die

Behalve busreizigers, maakten ook postzegelverzamelaars dankbaar gebruik van het stadsbusstation op

het Wilhelminaplein. Bij slecht weer verzamelden zij zich iedere zaterdag en zondag onder het afdak van de bushalte om daar hun postzegelbeurs te houden. Halverwege de jaren zeventig werden de routes van de stads- en de streekbussen ingrijpend gereorganiseerd. Het busstation op het Wilhelminaplein werd opgeheven, waarna aan het Zaailand en aan de westzijde van het Wilhelminaplein, tegenover het Paleis van Justitie, nieuwe halteplaatsen kwamen.

Gezellige kermis in het centrum van Leeuwarden Aanvankelijk zou er pas in 2013 in het centrum van Leeuwarden een kermis georganiseerd worden. Want dan keert de zomerkermis terug naar het Zaailand. Leeuwarder Jerry Dalstra (40), kermisexploitant in hart en nieren, vond dit jammer en benaderde de gemeente voor een tussentijds alternatief. Het resultaat: nog dit jaar komt er een kermis in de binnenstad van Leeuwarden. In oktober, aan de voet van de Oldehove. “Het is geen supergrote kermis”, laat Dalstra weten. ”Maar wel een hele leuke kermis met een gevarieerd aanbod. Suikerspin, grijpautomaten, een pusher, kindervliegtuigmolen, een mini-zweef en een grote zweef, botsauto’s, een schiettent, een snack- en snoepwagen, touwtjetrekken, eendjes vangen, er is voor elk wat wils. De kermis vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober, dus in de herfstvakantie, op het Oldehoofster kerkhof. We zijn elke dag vanaf 13.00 uur open.” Dalstra komt uit een echte kermisfamilie en reisde als kleine jongen al met z’n ouders

Ook suikerspinnen ontbreken op de kermis natuurlijk niet. (Foto: Jan Aldenkamp) mee in de woonwagen, van kermis naar kermis. De gouden tijden zijn voorbij, maar de kermis blijft leuk, weet Jerry Dalstra. “Er komen steeds nieuwe attracties bij en als we er met z’n allen in slagen om de prijzen betaalbaar te houden, is er voor ons wel een boterham mee te verdienen. De kermis op het Oldehoofsterkerkhof

is nieuw, dat is een mooi extraatje voor de stad en een mooie verrassing voor de kermisliefhebbers. Ik ben blij dat de gemeente Leeuwarden dit initiatief steunt en ik weet zeker dat het een succes wordt. Dat kan niet missen.”

pagina

13


Bewijs

Wop Brouwers van Van der Kam test de Kia Rio

‘Pure beweging, zelfs als hij stilstaat’

Op en rond het nieuw ingerichte Wilhelminaplein is tegenwoordig maar weinig ruimte voor autobusverkeer. De bussen kunnen elkaar nauwelijks passeren en de halteplaatsen tegenover het Paleis van Justitie veroorzaken opstoppingen. Sommigen zien een oplossing in een omleiding van de streekbusroute langs de Westersingel en een fietsbrug naar de binnenstad. Maar de politieke partijen, de middenstand en de bewoners zijn het niet met elkaar eens over dit 1,8 miljoen kostende plan.

Laag model, een korte overhang voor en achter, coupé-achtig silhouet, het zijn de belangrijkste ingrediënten voor het sportieve karakter van de Kia Rio. Door de wigvormige lijn die opkomt vanuit het voorwiel, lijkt de Rio naar voren te schieten. De Rio is pure beweging. Zelfs als hij stilstaat, zo vindt ook onze testrijder Wop Brouwers, filiaalmanager van Van der Kam Mannenmode in Leeuwarden. En dat oordeel wil wat zeggen, want Brouwers (44) rijdt zelf in een Fiat Barchetta. “Een sportwagen die altijd maar één ding wil: uit de startblokken!”, zegt Brouwers. “Deze Rio heeft diezelfde drang: rijden.” De testauto is ter beschikking gesteld door Kia en Ford Automobielbedrijf Van der Horst Leeuwarden. “Spiksplinternieuw dus. Heerlijk die geur! Vooraf had ik al even gegoogled en ik kende de Rio ook al van de ‘overvalreclame’ op tv ”, zegt Brouwers, die aangenaam verrast was door de Rio in

Op de foto uit de jaren zeventig is het toenmalige stadsbusstation op het Wilhelminaplein te zien. Het gebouw rechts, op de hoek van de Zuiderstraat en het Zaailand, is van het waterleidingbedrijf. Het pand op de tegenoverliggende hoek is afgebroken. Daar staat nu een nieuw gebouw van de Friesland Bank.

levende lijve. “De snit van de auto, de slanke taille, de afwerking en details: het klopt. Dit is gewoon een hele mooie, sportieve auto.” Verbluffend Op de weg waren de prestaties verbluffend. “Een motor van 1,2 liter, maar als gezegd: deze auto wil graag rijden. Vlot in de schakeling, mooi weggegedrag, alles probleemloos.” Brouwers schat dat hij per jaar al snel 30.000 kilometers op de weg zit. “En sinds mijn achttiende nog nooit iets van schade gehad. Wel precies één keer een snelheidsbekeuring, maar dat was het.”

Het stoort de mannenmodespecialist dat er in het verkeer steeds minder gentlemens zijn. “Automobilisten worden agressiever, claimen hun stukje snelweg en gunnen een ander vrijwel niets.”

Casual-sjiek Behendig parkeert Brouwers de bolide voor het nieuwe filiaal van Van der Kam op de kop van het Nieuw Zaailand. Een schitterende zaak waar casual-sjiek mode wordt verkocht. “Auto’s en kleding hebben overeenkomsten”, stelt Brouwers. “Materiaalgebruik, trendkleuren, comfort, functionaliteit en kwaliteit; het speelt allemaal een rol.” Toen Brouwers in de Rio ging zitten, bleek deze helemaal te passen. “Heerlijke stoelen, een mooi overzichtelijk dashboard en achterin genoeg ruimte om twee of zelfs drie kinderen te bergen.” Een

bijzonderheid is de sleutel. “Een zender eigenlijk. Je kunt ‘m gewoon in de zak houden en als je dicht bij de auto komt, ontgrendelt deze en kun je hem met een druk op de knop starten. Prachtig!” Meer over de Kia Rio (7 jaar garantie!)op: www.ozingavanderhorst.nl

Voor een uitgebreide foto- reportage over de Kia Rio kijkt u op www.halloleeuwarden.nl/fotos

Nu bij Meindert Fietsspecialist

VERBOUWINGS

OPRUIMING

Ook uw huis is een afbouwvakman waard!

Alleen bij Leeuwarden Archipelweg 44

Kom langs in de showroom van Plaveka Interieurs en laat u inspireren en adviseren over onze mogelijkheden.

In ons dagelijks bestaan vormt “bewijs” een belangrijke rol. Onze kinderen laten graag hun prestaties van school zien en tonen de gemaakte tekeningen bij terugkomst thuis. De vaders willen graag bewijzen dat ze succesvol zijn en laten dit zien door middel van de aanschaf van bijvoorbeeld een dure auto. Ook in het recht speelt bewijs aan belangrijke rol. Bewijs is vaak belangrijker dan de juridische uitleg van een zaak, want zonder bewijs sta je met lege handen. In een strafzaak is het het Openbaar Ministerie dat moet bewijzen, dat er een strafbaar feit is gepleegd. Het Openbaar Ministerie stelt een procesdossier op, waarin allerlei bewijsstukken zitten. Dit zijn bijvoorbeeld getuigenverklaringen, foto’s van de plaats delict, technisch onderzoek en DNA-materiaal. In een strafzaak is het vaak de rol van de advocaat om het bewijs te ontkrachten. Wanneer de verdachte ontkent het feit gepleegd te hebben, moet het Openbaar Ministerie bewijzen, dat het feit wel is gepleegd. De advocaat zal in dit geval zich inspannen om aan te tonen, dat het door het Openbaar Ministerie geleverde bewijs niets voorstelt en dat het feit niet kan worden bewezen. In een civiele zaak werkt het echter geheel andersom. Bij een rechtszaak tussen bijvoorbeeld het ene en het andere bedrijf, zal de partij die bijvoorbeeld een geldvordering instelt, moeten bewijzen dat deze geldvordering bestaat. Het is dan ook de advocaat die het processtuk opstelt en het is de taak van de advocaat om te zorgen, dat bij dit processtuk voldoende bewijsstukken van de vordering aanwezig zijn. Als de advocaat in een civiele zaak onvoldoende bewijs inbrengt, bestaat de kans, dat de tegenpartij de vordering gemotiveerd tegenspreekt. Voor de rechter staat de stelling of het feit dan niet vast. De rechter heeft bewijsstukken nodig waaruit dit feit of dit standpunt blijkt. Wanneer u dan ook een probleem heeft van civiele aard, is het allerbelangrijkste om bewijs te verzamelen van uw standpunten en de feiten. Het vastleggen van afspraken, het schriftelijk reageren wanneer een bepaalde zaak niet goed is, het maken van foto’s bij gebreken, dit alles is van belang om gelijk te krijgen in een civiele zaak. Een rechter redeneert niet of denkt niet logisch, een rechter vormt zijn oordeel op grond van het aan hem aangereikte bewijs. Niet alleen voor u is het van belang om bewijs te verzamelen, maar ook voor de advocaat. Als u als klant de zaak goed voorbereid, kan de advocaat op een gedegen manier zijn werk doen. Ook in de advocatuur is samenwerking tussen klant en advocaat een groot goed. Mr. Oscar van Oorschot, advocaat-partner bij De Haan Advocaten te Leeuwarden. Heeft u juridische vragen: mail uw vraag naar: o.vanoorschot@dehaanlaw.nl en deze wordt binnen 48 uur beantwoord.

KORTING TOT 35%

KORTING TOT 35%

KORTING TOT 35%

KORTING TOT 35%

Archipelweg gaat verbouwen. Kleding, helmen, schoenen en fietsen met korting tot wel 35%. Kom nu naar Meindert aan de Archipelweg 44 en profiteer als eerste want op=op!

Al meer dan 32 jaar een begrip in de totale binnen-afbouw! Voor het maken van een afspraak belt u met Plaveka Interieurs, tel. 0518-402006 Kijk voor meer informatie op www.plaveka.nl

Meindert Fietsspecialist

Wilhelminaplein, stadsbusstation

Showroom Plaveka Interieurs • Van Harenstraat 49 9076 BT • St.Anna Parochie

www.meindertfiets.nl T. 058 2660070

KORTINGSBON

15% korting op alle modelauto's geldig t/m 12-11-2011 (m.u.v. aanbiedingen)

St.Jacobsstraat 38-40 8911HV Leeuwarden 058-2139100

Het station voor de stadsbussen is aangelegd in 1950. Het grensde aan het plantsoentje met de Mercuriusfontein. De bussen maakten gebruik van twee busbanen aan weerszijden van de 30 meter lange halte, zodat het overige verkeer geen last van oponthoud had bij het in- en uitstappen van de passagiers. Er was een kantoortje voor de stationschef, die het busverkeer moest regelen, en er waren toiletten en een kiosk. De Leeuwarders waren blij met de bouw van het nieuwe station voor de stadsbussen, want dit betekende dat de stadsdienst voorlopig niet uit de binnenstad zou verdwijnen.

moest wegens onrendabiliteit gestaakt worden. Voor tien cent konden passagiers een ritje maken met een van de drie autobussen van de L.A.B.O. Dit kon niet uit en omdat de gemeente geen subsidie wilde verstrekken, werd de stadsdienst opgeheven. De L.A.B.O. opende toen een buslijn Leeuwarden-Harlingen en breidde daarna de streekvervoersdienst uit.

In Leeuwarden had al eens eerder korte tijd een stadsbusdienst bestaan, van mei 1924 tot november 1925, maar die

Behalve busreizigers, maakten ook postzegelverzamelaars dankbaar gebruik van het stadsbusstation op

het Wilhelminaplein. Bij slecht weer verzamelden zij zich iedere zaterdag en zondag onder het afdak van de bushalte om daar hun postzegelbeurs te houden. Halverwege de jaren zeventig werden de routes van de stads- en de streekbussen ingrijpend gereorganiseerd. Het busstation op het Wilhelminaplein werd opgeheven, waarna aan het Zaailand en aan de westzijde van het Wilhelminaplein, tegenover het Paleis van Justitie, nieuwe halteplaatsen kwamen.

Gezellige kermis in het centrum van Leeuwarden Aanvankelijk zou er pas in 2013 in het centrum van Leeuwarden een kermis georganiseerd worden. Want dan keert de zomerkermis terug naar het Zaailand. Leeuwarder Jerry Dalstra (40), kermisexploitant in hart en nieren, vond dit jammer en benaderde de gemeente voor een tussentijds alternatief. Het resultaat: nog dit jaar komt er een kermis in de binnenstad van Leeuwarden. In oktober, aan de voet van de Oldehove. “Het is geen supergrote kermis”, laat Dalstra weten. ”Maar wel een hele leuke kermis met een gevarieerd aanbod. Suikerspin, grijpautomaten, een pusher, kindervliegtuigmolen, een mini-zweef en een grote zweef, botsauto’s, een schiettent, een snack- en snoepwagen, touwtjetrekken, eendjes vangen, er is voor elk wat wils. De kermis vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober, dus in de herfstvakantie, op het Oldehoofster kerkhof. We zijn elke dag vanaf 13.00 uur open.” Dalstra komt uit een echte kermisfamilie en reisde als kleine jongen al met z’n ouders

Ook suikerspinnen ontbreken op de kermis natuurlijk niet. (Foto: Jan Aldenkamp) mee in de woonwagen, van kermis naar kermis. De gouden tijden zijn voorbij, maar de kermis blijft leuk, weet Jerry Dalstra. “Er komen steeds nieuwe attracties bij en als we er met z’n allen in slagen om de prijzen betaalbaar te houden, is er voor ons wel een boterham mee te verdienen. De kermis op het Oldehoofsterkerkhof

is nieuw, dat is een mooi extraatje voor de stad en een mooie verrassing voor de kermisliefhebbers. Ik ben blij dat de gemeente Leeuwarden dit initiatief steunt en ik weet zeker dat het een succes wordt. Dat kan niet missen.”

pagina

13


KUNSTSTOF: ■ KOZIJNEN ■ DAKKAPELLEN ■ SERRES ■ ERKERS ■ DEUREN ■ GOTEN interview

28 EN 29 OKTOBER

BESTEL NÚ KUNSTSTOF OPEN VAN JANSMA HUIS BURDAARD TSTOF ■ ALLES OVER KUNS UCTIEPROCES ■ BEZICHTIGING PROD NSTRATIE MO ■ GL AS - IN - LOOD DE ! ER ME EN NOG VEEL

LEVERING DOOR HEEL NEDERLAND!

INFOLIJN 0519 - 33 25 53 ● ●

PROFITEER VAN ONZE SPECIALE HERFST TARIEVEN!

Door scherpe inkoop van grondstoffen kunt u dit najaar profiteren van extra scherpe prijzen! Wilt u binnenkort die houten kozijnen vaarwel zeggen of wilt u bijvoorbeeld een fraaie dakkapel realiseren? Bij Jansma Burdaard koopt u nu een beter product voor nóg minder geld! Bestel direct en bespaar dus een flink bedrag op onderhoud én op de aanschafprijs! Deze actie is geldig t/m 31 oktober 2011.

24 jaar ervaring ● Zeer betrouwbaar ● Afspraak is afspraak ● Eigen opgeleide monteurs ● Alleen bij Jansma Burdaard volledige garantie ● Veel stabielere deuren Direct van de fabrikant ● Uitsluitend REHAU profielen ● Scherpe prijzen ● Hoogwaardiger grondstoffen (RAU 1406) ● Makkelijker in onderhoud ● KOMO keur

Er kan maar één de beste zijn!

Jislumerdijk 15-2 Burdaard(FRL) E-mail: info@jansmaburdaard.nl website: www.jansmaburdaard.nl

Jannewietske de Vries bij Grand Hotel Post-Plaza in Leeuwarden…

Fryslân smaakt naar meer Gedeputeerde Jannewietske de Vries heeft een goed gevulde agenda en veel op haar bordje om iets voor Fryslân te kunnen betekenen. Voor Tafel Tien zocht ze een gaatje om culinair te kunnen ontspannen in Grand Hotel Post-Plaza in Leeuwarden. Ze praat tijdens het diner openhartig over haar werk, sterke band met de provincie en de kookkunsten van haar partner… U bent geboren en getogen in Fryslân. Wat vindt u het mooist aan onze provincie? “De ruimte met de prachtige luchten en het water. Ik houd ook erg van de taal. Fryslân zit gewoon in mijn genen!” Uw vader en broer zaten ook in de politiek bij de PvdA. Bent u door hen geïnspireerd geraakt om gedeputeerde te worden? “Het ging eigenlijk vanzelf. Ik kom uit een gezin waarin iedereen iets voor de gemeenschap doet. En besturen past goed bij mij. Ik ben breed geïnteresseerd en vind het leuk om met verschillende mensen om te gaan.” Als gedeputeerde maakt u veel persmomenten mee en staat u op de voorgrond. Let u daarom ook goed op wat u eet? “Ik ben gek op lekker eten en de Italiaanse keuken. Het liefst geniet ik een hele avond lang van het proeven van kleine gerechtjes. Ik let op vers en eerlijk eten. Daarom gaan mijn partner en ik vaak op vakantie naar een Agriturismo locatie. We krijgen daar altijd heerlijke streekproducten voorgeschoteld.”

MAM! HEITIE! BOEKE! SKAT! OOP!

U heeft op politiek gebied al een flinke hap genomen. Wat staat er nog voor u op het menu? “Daar ben ik eigenlijk helemaal niet mee bezig. Dit werk doe ik met hart en ziel en het is zo intensief dat ik altijd doorga. Fryslân smaakt voor mij naar meer. Wat ik zelf nog wil doen, dat komt later. Voor nu heeft het universitair onderwijs in Leeuwarden en de wens om culturele hoofdstad van Europa in 2018 te worden, mijn prioriteit.”

LAAT ZE ZIEN WAT JE LEERT OP SCHAATSSCHOOL LEEUWARDEN SCHRIJF JE NU IN DAN SCHAATS JE STRAKS MEE!

Je kunt je inschrijven voor 10 lessen (€ 82,-) of

ren? Schrijf je dan in bij Schaatsschool Leeuwarden.

20 lessen (€ 132,50). Doe dat via internet, want dan

Op de gezellige baan van IJshal Leeuwarden is

maak je kans op een gratis seizoensabonnement!

iedereen welkom. Van beginner tot gevorderde. Van

Wil je meer informatie? Surf dan vandaag nog naar

jong tot oud. Onze “ijsmeesters” leren je alles over

www.schaatsschoolleeuwarden.nl. Maar je kunt ook

houding, techniek en pootje over. We starten zaterdag

bellen. Dus wat ons betreft tot ziens bij Schaats-

1 oktober. Maar je mag op elk moment instappen.

school Leeuwarden!

In het moderne en sfeervolle restaurant van Grand Hotel PostPlaza genoot gedeputeerde Jannewietske de Vries van een overheerlijk 3-gangen menu. De Vries: “Poerbêst iten foar echte opskeppers!”

Dit jaar ziet u Sarah. Hoe gaat u dit vieren? “Ik heb nog niet de knoop doorgehakt of ik dat alleen met de familie ga doen of dat ik een groot feest ga geven, want het is een heel bijzondere datum. Op 11-11-11 word ik 50 en ik heb echt het idee dat het leven pas begint. Het wordt in ieder geval een feestje met veel lekkere hapjes en drankjes!” U bent vorige week aangewezen door Steven de Jong. Een vraag namens hem: waarom is er zo weinig geld beschikbaar voor film in Fryslân? “Er is wel geld beschikbaar, maar dat wordt gestoken in Het Noorderlijk Film Festival en het stimuleren van Filmhuizen. Ik heb inmiddels een gesprek gehad met Steven en tegen hem gezegd dat ik de productie van Friese films als aandachtspunt meeneem in de volgende cultuurnota.” Grand Hotel Post-Plaza Informatie & Reserveringen:

GROENMARKT 14, FRANEKER, TEL. 0517-397044 ijshal leeuwarden, heliconweg 42c, postbus 2590, 8901 ab leeuwarden tel: (058) 213 77 81 fax: (058) 216 15 61, e-mail: info@schaatsschoolleeuwarden.nl

Welke projecten heeft u naast het Friese Merenproject nog meer op uw bordje? “Momenteel ben ik bezig met UCF, de University Campus Fryslân. Volgend jaar september kunnen studenten in Leeuwarden ook hun master halen. Na hun hbo-opleiding kunnen ze op academisch niveau excellent onderzoek doen op gebieden waarin Fryslân uitblinkt zoals watertechnologie, toerisme en duurzaamheid. Ondanks de bezuinigingen willen we toch gaan investeren in kennis, want dat is belangrijk voor onze provincie.

Staat u -ondanks uw drukke agenda- nog weleens uitgebreid in de keuken? “Ik moet eerlijk toegeven dat ik mezelf altijd een beetje onhandig opstel in de keuken, want ik heb een partner die echt een culinair talent is! Hij kookt graag, ook voor de hele familie. We zitten dan met z’n allen aan een grote tafel en dat vind ik ongelooflijk gezellig altijd. Ik vind het heerlijk als hij voor me kookt!”

DIT IS COOL!

Wil je goed leren schaatsen? Jouw techniek verbete-

U bent zeer betrokken bij Het Friese Merenproject dat zich bezighoudt met de wateren van onze provincie. Houdt u zelf ook van water? “Ja, in alle facetten! Water drinken doe ik te weinig, maar ik vind het zo mooi dat we in Nederland goed en goedkoop kraanwater hebben. Ik houd van op het water zeilen en bij het water zitten, maar ik vind ijs ook fantastisch! Wanneer er natuurijs ligt, zeg ik alle vergaderingen af om te kunnen schaatsen. In 1997 heb ik de Elfstedentocht geschaatst. Water betekent voor mij pure ontspanning!”

Verder ben ik erg druk bezig om van Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa in 2018 te maken. Dat zou Fryslân echt op de kaart zetten!”

www.degrillerije.nl

RDAG VRIJDAG EN ZATE

ACTIE GELDIG T/M 31 OKTOBER 2011

Wie schept u voor de volgende keer op en waarom? “Peter Tuinman, ik ben benieuwd of hij denkt dat we de culturele hoofdstad van Europa kunnen worden in 2018 en wat hij daaraan kan bijdragen.”

Tweebaksmarkt 25 -27 8911 KW Leeuwarden Tel. 058 215 93 17 www.post-plaza.nl

pagina

15


KUNSTSTOF: ■ KOZIJNEN ■ DAKKAPELLEN ■ SERRES ■ ERKERS ■ DEUREN ■ GOTEN interview

28 EN 29 OKTOBER

BESTEL NÚ KUNSTSTOF OPEN VAN JANSMA HUIS BURDAARD TSTOF ■ ALLES OVER KUNS UCTIEPROCES ■ BEZICHTIGING PROD NSTRATIE MO ■ GL AS - IN - LOOD DE ! ER ME EN NOG VEEL

LEVERING DOOR HEEL NEDERLAND!

INFOLIJN 0519 - 33 25 53 ● ●

PROFITEER VAN ONZE SPECIALE HERFST TARIEVEN!

Door scherpe inkoop van grondstoffen kunt u dit najaar profiteren van extra scherpe prijzen! Wilt u binnenkort die houten kozijnen vaarwel zeggen of wilt u bijvoorbeeld een fraaie dakkapel realiseren? Bij Jansma Burdaard koopt u nu een beter product voor nóg minder geld! Bestel direct en bespaar dus een flink bedrag op onderhoud én op de aanschafprijs! Deze actie is geldig t/m 31 oktober 2011.

24 jaar ervaring ● Zeer betrouwbaar ● Afspraak is afspraak ● Eigen opgeleide monteurs ● Alleen bij Jansma Burdaard volledige garantie ● Veel stabielere deuren Direct van de fabrikant ● Uitsluitend REHAU profielen ● Scherpe prijzen ● Hoogwaardiger grondstoffen (RAU 1406) ● Makkelijker in onderhoud ● KOMO keur

Er kan maar één de beste zijn!

Jislumerdijk 15-2 Burdaard(FRL) E-mail: info@jansmaburdaard.nl website: www.jansmaburdaard.nl

Jannewietske de Vries bij Grand Hotel Post-Plaza in Leeuwarden…

Fryslân smaakt naar meer Gedeputeerde Jannewietske de Vries heeft een goed gevulde agenda en veel op haar bordje om iets voor Fryslân te kunnen betekenen. Voor Tafel Tien zocht ze een gaatje om culinair te kunnen ontspannen in Grand Hotel Post-Plaza in Leeuwarden. Ze praat tijdens het diner openhartig over haar werk, sterke band met de provincie en de kookkunsten van haar partner… U bent geboren en getogen in Fryslân. Wat vindt u het mooist aan onze provincie? “De ruimte met de prachtige luchten en het water. Ik houd ook erg van de taal. Fryslân zit gewoon in mijn genen!” Uw vader en broer zaten ook in de politiek bij de PvdA. Bent u door hen geïnspireerd geraakt om gedeputeerde te worden? “Het ging eigenlijk vanzelf. Ik kom uit een gezin waarin iedereen iets voor de gemeenschap doet. En besturen past goed bij mij. Ik ben breed geïnteresseerd en vind het leuk om met verschillende mensen om te gaan.” Als gedeputeerde maakt u veel persmomenten mee en staat u op de voorgrond. Let u daarom ook goed op wat u eet? “Ik ben gek op lekker eten en de Italiaanse keuken. Het liefst geniet ik een hele avond lang van het proeven van kleine gerechtjes. Ik let op vers en eerlijk eten. Daarom gaan mijn partner en ik vaak op vakantie naar een Agriturismo locatie. We krijgen daar altijd heerlijke streekproducten voorgeschoteld.”

MAM! HEITIE! BOEKE! SKAT! OOP!

U heeft op politiek gebied al een flinke hap genomen. Wat staat er nog voor u op het menu? “Daar ben ik eigenlijk helemaal niet mee bezig. Dit werk doe ik met hart en ziel en het is zo intensief dat ik altijd doorga. Fryslân smaakt voor mij naar meer. Wat ik zelf nog wil doen, dat komt later. Voor nu heeft het universitair onderwijs in Leeuwarden en de wens om culturele hoofdstad van Europa in 2018 te worden, mijn prioriteit.”

LAAT ZE ZIEN WAT JE LEERT OP SCHAATSSCHOOL LEEUWARDEN SCHRIJF JE NU IN DAN SCHAATS JE STRAKS MEE!

Je kunt je inschrijven voor 10 lessen (€ 82,-) of

ren? Schrijf je dan in bij Schaatsschool Leeuwarden.

20 lessen (€ 132,50). Doe dat via internet, want dan

Op de gezellige baan van IJshal Leeuwarden is

maak je kans op een gratis seizoensabonnement!

iedereen welkom. Van beginner tot gevorderde. Van

Wil je meer informatie? Surf dan vandaag nog naar

jong tot oud. Onze “ijsmeesters” leren je alles over

www.schaatsschoolleeuwarden.nl. Maar je kunt ook

houding, techniek en pootje over. We starten zaterdag

bellen. Dus wat ons betreft tot ziens bij Schaats-

1 oktober. Maar je mag op elk moment instappen.

school Leeuwarden!

In het moderne en sfeervolle restaurant van Grand Hotel PostPlaza genoot gedeputeerde Jannewietske de Vries van een overheerlijk 3-gangen menu. De Vries: “Poerbêst iten foar echte opskeppers!”

Dit jaar ziet u Sarah. Hoe gaat u dit vieren? “Ik heb nog niet de knoop doorgehakt of ik dat alleen met de familie ga doen of dat ik een groot feest ga geven, want het is een heel bijzondere datum. Op 11-11-11 word ik 50 en ik heb echt het idee dat het leven pas begint. Het wordt in ieder geval een feestje met veel lekkere hapjes en drankjes!” U bent vorige week aangewezen door Steven de Jong. Een vraag namens hem: waarom is er zo weinig geld beschikbaar voor film in Fryslân? “Er is wel geld beschikbaar, maar dat wordt gestoken in Het Noorderlijk Film Festival en het stimuleren van Filmhuizen. Ik heb inmiddels een gesprek gehad met Steven en tegen hem gezegd dat ik de productie van Friese films als aandachtspunt meeneem in de volgende cultuurnota.” Grand Hotel Post-Plaza Informatie & Reserveringen:

GROENMARKT 14, FRANEKER, TEL. 0517-397044 ijshal leeuwarden, heliconweg 42c, postbus 2590, 8901 ab leeuwarden tel: (058) 213 77 81 fax: (058) 216 15 61, e-mail: info@schaatsschoolleeuwarden.nl

Welke projecten heeft u naast het Friese Merenproject nog meer op uw bordje? “Momenteel ben ik bezig met UCF, de University Campus Fryslân. Volgend jaar september kunnen studenten in Leeuwarden ook hun master halen. Na hun hbo-opleiding kunnen ze op academisch niveau excellent onderzoek doen op gebieden waarin Fryslân uitblinkt zoals watertechnologie, toerisme en duurzaamheid. Ondanks de bezuinigingen willen we toch gaan investeren in kennis, want dat is belangrijk voor onze provincie.

Staat u -ondanks uw drukke agenda- nog weleens uitgebreid in de keuken? “Ik moet eerlijk toegeven dat ik mezelf altijd een beetje onhandig opstel in de keuken, want ik heb een partner die echt een culinair talent is! Hij kookt graag, ook voor de hele familie. We zitten dan met z’n allen aan een grote tafel en dat vind ik ongelooflijk gezellig altijd. Ik vind het heerlijk als hij voor me kookt!”

DIT IS COOL!

Wil je goed leren schaatsen? Jouw techniek verbete-

U bent zeer betrokken bij Het Friese Merenproject dat zich bezighoudt met de wateren van onze provincie. Houdt u zelf ook van water? “Ja, in alle facetten! Water drinken doe ik te weinig, maar ik vind het zo mooi dat we in Nederland goed en goedkoop kraanwater hebben. Ik houd van op het water zeilen en bij het water zitten, maar ik vind ijs ook fantastisch! Wanneer er natuurijs ligt, zeg ik alle vergaderingen af om te kunnen schaatsen. In 1997 heb ik de Elfstedentocht geschaatst. Water betekent voor mij pure ontspanning!”

Verder ben ik erg druk bezig om van Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa in 2018 te maken. Dat zou Fryslân echt op de kaart zetten!”

www.degrillerije.nl

RDAG VRIJDAG EN ZATE

ACTIE GELDIG T/M 31 OKTOBER 2011

Wie schept u voor de volgende keer op en waarom? “Peter Tuinman, ik ben benieuwd of hij denkt dat we de culturele hoofdstad van Europa kunnen worden in 2018 en wat hij daaraan kan bijdragen.”

Tweebaksmarkt 25 -27 8911 KW Leeuwarden Tel. 058 215 93 17 www.post-plaza.nl

pagina

15


KOOPZONDAG 30 OKTOBER - 11.00 TOT 17.00 UUR

‘De Beste Bank van Leeuwarden’

LEEGVERKOOP

Schoonheid ligt in eenvoud!

W

oonstad 17

Leeuwarden

O P=OP

Voorbeeld 1:

OOK OP

TOP M E R KE N o.a.: Rolf Benz Jori Danca Interstar Harvink Bert Plantagie Bretz Brühl Cloak Hülsta Linteloo Van Bennekom Parade Jab Kendix Ploeg Bree’s New World Luxaflex Machalke & Machalke

Voorbeeld 2: LINTELOO EASY LIVING DESIGNBANK 4-ZITS VAN € 2.995,-

ROLF BENZ, L-SE 5800-06 DESIGNFAUTEUIL VAN € 3.277,-

N U € 1 .8 5 0,-

De jury van De Beste Bank (v.l.n.r.) Hilda van der Tuin, Edwin van Straten, Tineke Merkus-Glashouwer, Andries Posthumus

N U € 1.9 9 5,-

Een bank is bedoeld om op te zitten, liefst lekker. Maar banken zijn met hun vaak prachtig design ook beeldbepalende objecten die de spil kunnen vormen in een interieur. Materialen, vormgeving, prijs en functionaliteit: het waren de belangrijke aspecten in een tocht die een kundige jury namens de Leeuwarder Zaailandkrant uitvoerde op zoek naar ‘De Beste Bank van Leeuwarden’. Liefst negen toonaangevende woonmodezaken dongen mee naar de prestigieuze eretitel. Stuk voor stuk schoven zij hun beste bank naar voren om die te laten beoordelen door een jury bestaande uit Hilda van der Tuin, directeur van stylinghuis Ridge & Brooke ltd., Andries Posthumus, docent design van D’Drive Kunstopleidingen en Edwin van Straten en Tineke MerkusGlashouwer, respectievelijk directeur Friesland en accountmanager Zaken van de Deutsche Bank. Ieder droeg vanuit zijn en haar eigen gezichts-

KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER TOPAANBIEDINGEN!!! SLAUERHOFFWEG - LEEUWARDEN - TELEFOON 058 40 SLAUERHOFFWEG - LEEUWARDEN - TELEFOON 058- -233 233 90 90 40

Tel uit je winst.

28%

veld en expertise bij aan een genuanceerd, maar helder eindoordeel. Trendwatcher Van der Tuin is naast DGA ook vastgoedjurist, investeerder in monumenten en directeur van www.huisjurist.nl en www.dearhenry.nl, rechtbankmediator en oprichter van het meldpunt mediation. Zij is tevens actief als trendwatcher, visagist en schrijft columns voor diverse bladen. Haar grootste stylingtalent is dat zij van niets iets kan maken. Op televisie stileerde Van der Tuin onder meer in het programma Operatie van der Most. Meer op www.ridgeenbrooke.nl

tot

Co-creatie Posthumus doceert design aan de D’Drive Kunstopleidingen van het Friesland College. Hij heeft een sterk geloof in samenwerking, co-creatie tussen bedrijven en kunstenaars die kan leiden tot innovatieve ontwerpen welke het leven leuker maken. Posthumus is fotograaf, betrokken bij de opzet van de beurs Vrouw in het WTC Expo, participeert in een collectief van kunstenaars en ondernemers in de oude lts in de Leeuwarder wijk Nijlân en werkt samen met onder meer ontwerpster Paula Huizenga. www.ddrivekunstopleidingen.nl

investeringsaftrek

Tot 28% investeringsaftrek bij een Toyota iQ, Aygo, Full Hybrid Auris en Prius. Toyota en de Belastingdienst maken investeren in

zuinige auto’s van Toyota zijn door het totale belas-

een schone auto van de zaak nu extra aantrekkelijk.

tingvoordeel misschien wel uw beste investering van

Als ondernemer kunt u maar liefst tot 28% inves-

dit jaar. Uw verkoopadviseur bij de Toyota dealer

teringsaftrek* krijgen op onze groene modellen: de

brengt graag het totale belastingvoordeel voor u in

Toyota iQ, Aygo, Full Hybrid Auris en Prius. De zeer

kaart. Zo kunt u direct uw winst uittellen.

Brandstofverbruik (EC/692/2008) varieert van 3,8/100 km (26,3 km/l) t/m 5,2 l/100 km (19,2 km/l), CO2 89 - 120 gr/km.

* Afhankelijk van de investeringen van uw onderneming in het boekjaar. Prijzen incl. BTW excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Afgebeeld: Prius vanaf € 25.990,-. Wijzigingen voorbehouden.

Valkema

Heerenveen, Businesspark Friesland-West 53 (Autoboulevard), 0513-653775 Leeuwarden, Orionweg 51 (De Hemrik), 058-2661115

Winnaar Beste Bank: Splitback van Design Fabriek “Dit ontwerp communiceert en laat toch veel ruimte voor meer verhaal. Schoonheid in eenvoud”, aldus de jury.

Passion Van Straten en Merkus-Glashouwer zijn al 18 en 14 jaar actief in het bankwezen. Na een overname door Deutsche Bank van ruim tien procent van de zakelijke markt van ABN Amro, stapten beiden over. De afdeling Friesland zetelt sinds kort op de vierde etage van de Achmeatoren. Mondiaal is Deutsche Bank vijfde in ranking, maar in Friesland pioniert het bedrijf nog door met een innovatief oog de almaar veranderende markt te benaderen. Het credo van de bank is ‘Passion to perform’, een eerlijke bevlogenheid die dit jaar de titel ‘Best Global Bank 2011’ opleverde. www.db.com/netherlands Winner! De vier juryleden van ‘De Beste Bank van Leeuwarden’ gingen gezamenlijk langs bij de negen deelnemende woonmodebedrijven. Zij beoordeelden de banken op eerste indruk, design, materiaal, zitcomfort en prijs/kwaliteit. Het gemiddelde leverde een eindcijfer op. Uiteindelijk werd er unaniem één duidelijke winnaar gekozen en ‘De Beste Bank van Leeuwarden’ is: de Splitback van Innovation Living, geleverd door Design Fabriek in Leeuwarden.. Op de volgende pagina’s kunt u lezen waarom juist deze bank terecht de titel ‘Beste Bank’ mag dragen. De mening van de jury samengevat: schoonheid ligt in eenvoud!

BESTE BANK

Prijs


KOOPZONDAG 30 OKTOBER - 11.00 TOT 17.00 UUR

‘De Beste Bank van Leeuwarden’

LEEGVERKOOP

Schoonheid ligt in eenvoud!

W

oonstad 17

Leeuwarden

O P=OP

Voorbeeld 1:

OOK OP

TOP M E R KE N o.a.: Rolf Benz Jori Danca Interstar Harvink Bert Plantagie Bretz Brühl Cloak Hülsta Linteloo Van Bennekom Parade Jab Kendix Ploeg Bree’s New World Luxaflex Machalke & Machalke

Voorbeeld 2: LINTELOO EASY LIVING DESIGNBANK 4-ZITS VAN € 2.995,-

ROLF BENZ, L-SE 5800-06 DESIGNFAUTEUIL VAN € 3.277,-

N U € 1 .8 5 0,-

De jury van De Beste Bank (v.l.n.r.) Hilda van der Tuin, Edwin van Straten, Tineke Merkus-Glashouwer, Andries Posthumus

N U € 1.9 9 5,-

Een bank is bedoeld om op te zitten, liefst lekker. Maar banken zijn met hun vaak prachtig design ook beeldbepalende objecten die de spil kunnen vormen in een interieur. Materialen, vormgeving, prijs en functionaliteit: het waren de belangrijke aspecten in een tocht die een kundige jury namens de Leeuwarder Zaailandkrant uitvoerde op zoek naar ‘De Beste Bank van Leeuwarden’. Liefst negen toonaangevende woonmodezaken dongen mee naar de prestigieuze eretitel. Stuk voor stuk schoven zij hun beste bank naar voren om die te laten beoordelen door een jury bestaande uit Hilda van der Tuin, directeur van stylinghuis Ridge & Brooke ltd., Andries Posthumus, docent design van D’Drive Kunstopleidingen en Edwin van Straten en Tineke MerkusGlashouwer, respectievelijk directeur Friesland en accountmanager Zaken van de Deutsche Bank. Ieder droeg vanuit zijn en haar eigen gezichts-

KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER TOPAANBIEDINGEN!!! SLAUERHOFFWEG - LEEUWARDEN - TELEFOON 058 40 SLAUERHOFFWEG - LEEUWARDEN - TELEFOON 058- -233 233 90 90 40

Tel uit je winst.

28%

veld en expertise bij aan een genuanceerd, maar helder eindoordeel. Trendwatcher Van der Tuin is naast DGA ook vastgoedjurist, investeerder in monumenten en directeur van www.huisjurist.nl en www.dearhenry.nl, rechtbankmediator en oprichter van het meldpunt mediation. Zij is tevens actief als trendwatcher, visagist en schrijft columns voor diverse bladen. Haar grootste stylingtalent is dat zij van niets iets kan maken. Op televisie stileerde Van der Tuin onder meer in het programma Operatie van der Most. Meer op www.ridgeenbrooke.nl

tot

Co-creatie Posthumus doceert design aan de D’Drive Kunstopleidingen van het Friesland College. Hij heeft een sterk geloof in samenwerking, co-creatie tussen bedrijven en kunstenaars die kan leiden tot innovatieve ontwerpen welke het leven leuker maken. Posthumus is fotograaf, betrokken bij de opzet van de beurs Vrouw in het WTC Expo, participeert in een collectief van kunstenaars en ondernemers in de oude lts in de Leeuwarder wijk Nijlân en werkt samen met onder meer ontwerpster Paula Huizenga. www.ddrivekunstopleidingen.nl

investeringsaftrek

Tot 28% investeringsaftrek bij een Toyota iQ, Aygo, Full Hybrid Auris en Prius. Toyota en de Belastingdienst maken investeren in

zuinige auto’s van Toyota zijn door het totale belas-

een schone auto van de zaak nu extra aantrekkelijk.

tingvoordeel misschien wel uw beste investering van

Als ondernemer kunt u maar liefst tot 28% inves-

dit jaar. Uw verkoopadviseur bij de Toyota dealer

teringsaftrek* krijgen op onze groene modellen: de

brengt graag het totale belastingvoordeel voor u in

Toyota iQ, Aygo, Full Hybrid Auris en Prius. De zeer

kaart. Zo kunt u direct uw winst uittellen.

Brandstofverbruik (EC/692/2008) varieert van 3,8/100 km (26,3 km/l) t/m 5,2 l/100 km (19,2 km/l), CO2 89 - 120 gr/km.

* Afhankelijk van de investeringen van uw onderneming in het boekjaar. Prijzen incl. BTW excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Afgebeeld: Prius vanaf € 25.990,-. Wijzigingen voorbehouden.

Valkema

Heerenveen, Businesspark Friesland-West 53 (Autoboulevard), 0513-653775 Leeuwarden, Orionweg 51 (De Hemrik), 058-2661115

Winnaar Beste Bank: Splitback van Design Fabriek “Dit ontwerp communiceert en laat toch veel ruimte voor meer verhaal. Schoonheid in eenvoud”, aldus de jury.

Passion Van Straten en Merkus-Glashouwer zijn al 18 en 14 jaar actief in het bankwezen. Na een overname door Deutsche Bank van ruim tien procent van de zakelijke markt van ABN Amro, stapten beiden over. De afdeling Friesland zetelt sinds kort op de vierde etage van de Achmeatoren. Mondiaal is Deutsche Bank vijfde in ranking, maar in Friesland pioniert het bedrijf nog door met een innovatief oog de almaar veranderende markt te benaderen. Het credo van de bank is ‘Passion to perform’, een eerlijke bevlogenheid die dit jaar de titel ‘Best Global Bank 2011’ opleverde. www.db.com/netherlands Winner! De vier juryleden van ‘De Beste Bank van Leeuwarden’ gingen gezamenlijk langs bij de negen deelnemende woonmodebedrijven. Zij beoordeelden de banken op eerste indruk, design, materiaal, zitcomfort en prijs/kwaliteit. Het gemiddelde leverde een eindcijfer op. Uiteindelijk werd er unaniem één duidelijke winnaar gekozen en ‘De Beste Bank van Leeuwarden’ is: de Splitback van Innovation Living, geleverd door Design Fabriek in Leeuwarden.. Op de volgende pagina’s kunt u lezen waarom juist deze bank terecht de titel ‘Beste Bank’ mag dragen. De mening van de jury samengevat: schoonheid ligt in eenvoud!

BESTE BANK

Prijs


W

W

oonstad 18

oonstad 19

Leeuwarden

Leeuwarden

Post Interieur

De Tijd Wonen

‘Eerlijk fabricaat’

‘Less is more’

“Goede, strakke vorm!”, oordeelt Posthumus bij zijn eerste, enthousiaste indruk over de bank Pacific van de Nederlandse ontwerper Hans Daalder. Van der Tuin gaat zitten: “Stevige zit, wel wat hard om een hele avond voor de tv te hangen.” “Ik hou wel van stevig. Mooie bank”, meent Van Straten.

“Dit zoeken Friezen: goed, rechtop zitten, kwaliteitsleer, perfecte binnenvering”, zegt Hylko van der Wal van De Tijd Wonen. De jury denkt eerst na voordat de reacties komen. “Dit doet denken aan het best verkopende model van het gerenommeerde merk Leolux”, zegt Hilda van der Tuin.

Het basismodel van de Pacific kost bij Post 2500 euro, maar deze uitvoering is als een autopakket op te waarderen met onder meer voet- en hoofdsteunen. Daarvoor koopt de klant een eerlijke bank met kwaliteit van Hollands fabricaat dat zich duidelijk laat aflezen. De getoonde versie heeft wollen bekleding die ademt, maar de bank is ook

leverbaar in leer. “Een bank als deze gaat lang mee en als je over tien jaar afschrijft, valt het aankoopbedrag ook alweer reuze mee”, weet Posthumus. Merkus-Glashouwer: “Dit legt de lat direct al behoorlijk hoog voor de rest van de deelnemers.” Post Interieur - www.designpost.nl

Het jurylid gaat zitten. “Prima, stevig”, is het oordeel. “Ik wordt er niet meteen opgewonden van”, zegt Tineke Merkus-Glashouwer. Dat kan, want volgens Van der Wal is de hardloper van FM Munzer vooral populair in de doelgroep 50+. “Toch zie je de kwaliteit. Dit kan echt mee tot de dood je scheidt”, zegt Van der Tuin. De banken, een twee-

en driezitter, zijn dan ook van Duitse makelij. Posthumus: “Voor mij is dit ‘less is more’, back to basic. Het lijnenspel mag dan wel heel eenvoudig zijn, het gaat hier echt om wat voor interieur je er omheen zet. Doe je dat goed, dan wordt de bank krachtiger.” De Tijd Wonen - www.detijd.nl

Zwette Wonen

Pronto Wonen

‘Lekker als sushi’

‘Veel bank voor weinig geld’

“Dit is ‘m”, zegt Bernard Mijnders van Zwette Wonen tegen de jury. Achter de aangewezen bank Porto van fabrikant Henders & Hazel staat een bordje: Best Buy, 1999 euro. Posthumus is de eerste die reageert: “Dit is als sushi: lekker en makkelijk te behappen. Je krijgt wat je ziet. Erg comfortabel, lijkt mij.”

“Dit elementenconcept Elbe van onze eigen lijn Pronto is onze topper”, zegt Roelof Kamminga van Pronto Wonen. “De bank is verkrijgbaar in tig-uitvoeringen en zelfs in drie verschillende poothoogtes.” “Mooie kleur, functionele bank”, reageert Posthumus direct. “Deze heeft ook maar weinig licht nodig om fraai aanwezig te zijn.”

“Je hebt er wel een flinke woonkamer voor nodig”, merkt Van der Tuin op. “En zelfs daarin is ie erg bepalend, iets waaromheen je de rest van het interieur moet bouwen”, knikt Posthumus. Van Straten en Merkus-Glashouwer, die als duo jureren, vinden de kleur wit wel wat verblindend. “De versie in zwart leer verkoopt dan ook het beste”,

meldt Mijnders. De driezitter met long chair heeft een trendy cassettestiksel dat dit seizoen veelvuldig voorkomt in de meubelbranche. “Goede bank die zich ondanks het formaat flexibel laat opstellen”, concludeert Van der Tuin. Zwette Wonen & Slapen - www.zwette.nl

“Voor 999 euro heb je wel heel veel bank voor weinig geld”, zegt Van Straten, die niet alleen in getallen denkt. “Ratio is belangrijk en daarnaast stel ik altijd primair de mens als uitgangspunt. In dit geval is dat mijn gezin met drie kinderen en dan is een bank als deze heel praktisch. In de goede

presentatie en belichting in deze zaak komt de bank ook mooi uit. Leuke winkel!” “Grote bank hoor”, vindt Merkus-Glashouwer, terwijl ze gaat zitten. “Lekker zitten voor een verrassende prijs!” Pronto Wonen - www.prontowonen.nl

Runner Meubel

Trendhopper

‘Hangen en zappen maar’

‘Denk ‘m eens in knalrood!’

Dat is de sfeer die deze bank van New Ambiance bij Runner Meubel uitademt. Verkrijgbaar in vele kleurcombinaties, stof en leer, met of zonder contrasterend stiksel: deze bank is sterk te personaliseren. Van der Tuin: “Als je het goed weet te stijlen, ziet niemand dat dit eigenlijk een heel goedkope bank is.” Vanaf prijs: slechts 999 euro.

“Dit neigt naar design met stoere, jeansachtige stiksels en in een klassiek model dat al jaren loopt”, zegt Posthumus over de honderd procent rundlederen bank die bij Trendhopper pronkt. “Mij is ie iets te gewoon”, vindt Merkus-Glashouwer. Van Straten: “Maar denk ‘m eens in knalrood!”

“Deze bank is zoals ie hier staat niet heel spectaculair”, vindt Merkus-Glashouwer. “Je moet dit dan ook niet beoordelen als design”, zegt Posthumus. “Het is meer ‘proeft als’. Maar je ziet hier wel heel veel comfort voor een hele mooie prijs.” Van Straten: “Wie voor het eerst gaat samenwonen heeft hier een leuke bank aan.” “Zit toch ook wel lek-

ker”, vult Merkus-Glashouwer aan. “De neutrale kleuren passen ook goed in het modebeeld”, zegt Van der Tuin. “Wel voorspel ik dat interieurs onder druk van de recessie weer meer glamour zullen krijgen.” Runner Meubel - www.runner-meubelen.nl

Voor 799 en 1094 euro is de getoonde opstelling met de naam Lyon reeds verkrijgbaar. Het leer is in een bad geverfd en de vulling is van polyether. Van der Tuin is goed te spreken over het zitcomfort. Het onderstel van rvs valt ook in de smaak. “Een bank die zeker wel uitstraling heeft, maar in een

andere kleur waarschijnlijk beter uitkomt.” De jury begint gaande de beoordeling de modellen steeds meer tegen elkaar af te zetten. “Al met al is dit een heel aardige bank met veel mogelijkheden.” Trendhopper - www.trendhopper.nl


W

W

oonstad 18

oonstad 19

Leeuwarden

Leeuwarden

Post Interieur

De Tijd Wonen

‘Eerlijk fabricaat’

‘Less is more’

“Goede, strakke vorm!”, oordeelt Posthumus bij zijn eerste, enthousiaste indruk over de bank Pacific van de Nederlandse ontwerper Hans Daalder. Van der Tuin gaat zitten: “Stevige zit, wel wat hard om een hele avond voor de tv te hangen.” “Ik hou wel van stevig. Mooie bank”, meent Van Straten.

“Dit zoeken Friezen: goed, rechtop zitten, kwaliteitsleer, perfecte binnenvering”, zegt Hylko van der Wal van De Tijd Wonen. De jury denkt eerst na voordat de reacties komen. “Dit doet denken aan het best verkopende model van het gerenommeerde merk Leolux”, zegt Hilda van der Tuin.

Het basismodel van de Pacific kost bij Post 2500 euro, maar deze uitvoering is als een autopakket op te waarderen met onder meer voet- en hoofdsteunen. Daarvoor koopt de klant een eerlijke bank met kwaliteit van Hollands fabricaat dat zich duidelijk laat aflezen. De getoonde versie heeft wollen bekleding die ademt, maar de bank is ook

leverbaar in leer. “Een bank als deze gaat lang mee en als je over tien jaar afschrijft, valt het aankoopbedrag ook alweer reuze mee”, weet Posthumus. Merkus-Glashouwer: “Dit legt de lat direct al behoorlijk hoog voor de rest van de deelnemers.” Post Interieur - www.designpost.nl

Het jurylid gaat zitten. “Prima, stevig”, is het oordeel. “Ik wordt er niet meteen opgewonden van”, zegt Tineke Merkus-Glashouwer. Dat kan, want volgens Van der Wal is de hardloper van FM Munzer vooral populair in de doelgroep 50+. “Toch zie je de kwaliteit. Dit kan echt mee tot de dood je scheidt”, zegt Van der Tuin. De banken, een twee-

en driezitter, zijn dan ook van Duitse makelij. Posthumus: “Voor mij is dit ‘less is more’, back to basic. Het lijnenspel mag dan wel heel eenvoudig zijn, het gaat hier echt om wat voor interieur je er omheen zet. Doe je dat goed, dan wordt de bank krachtiger.” De Tijd Wonen - www.detijd.nl

Zwette Wonen

Pronto Wonen

‘Lekker als sushi’

‘Veel bank voor weinig geld’

“Dit is ‘m”, zegt Bernard Mijnders van Zwette Wonen tegen de jury. Achter de aangewezen bank Porto van fabrikant Henders & Hazel staat een bordje: Best Buy, 1999 euro. Posthumus is de eerste die reageert: “Dit is als sushi: lekker en makkelijk te behappen. Je krijgt wat je ziet. Erg comfortabel, lijkt mij.”

“Dit elementenconcept Elbe van onze eigen lijn Pronto is onze topper”, zegt Roelof Kamminga van Pronto Wonen. “De bank is verkrijgbaar in tig-uitvoeringen en zelfs in drie verschillende poothoogtes.” “Mooie kleur, functionele bank”, reageert Posthumus direct. “Deze heeft ook maar weinig licht nodig om fraai aanwezig te zijn.”

“Je hebt er wel een flinke woonkamer voor nodig”, merkt Van der Tuin op. “En zelfs daarin is ie erg bepalend, iets waaromheen je de rest van het interieur moet bouwen”, knikt Posthumus. Van Straten en Merkus-Glashouwer, die als duo jureren, vinden de kleur wit wel wat verblindend. “De versie in zwart leer verkoopt dan ook het beste”,

meldt Mijnders. De driezitter met long chair heeft een trendy cassettestiksel dat dit seizoen veelvuldig voorkomt in de meubelbranche. “Goede bank die zich ondanks het formaat flexibel laat opstellen”, concludeert Van der Tuin. Zwette Wonen & Slapen - www.zwette.nl

“Voor 999 euro heb je wel heel veel bank voor weinig geld”, zegt Van Straten, die niet alleen in getallen denkt. “Ratio is belangrijk en daarnaast stel ik altijd primair de mens als uitgangspunt. In dit geval is dat mijn gezin met drie kinderen en dan is een bank als deze heel praktisch. In de goede

presentatie en belichting in deze zaak komt de bank ook mooi uit. Leuke winkel!” “Grote bank hoor”, vindt Merkus-Glashouwer, terwijl ze gaat zitten. “Lekker zitten voor een verrassende prijs!” Pronto Wonen - www.prontowonen.nl

Runner Meubel

Trendhopper

‘Hangen en zappen maar’

‘Denk ‘m eens in knalrood!’

Dat is de sfeer die deze bank van New Ambiance bij Runner Meubel uitademt. Verkrijgbaar in vele kleurcombinaties, stof en leer, met of zonder contrasterend stiksel: deze bank is sterk te personaliseren. Van der Tuin: “Als je het goed weet te stijlen, ziet niemand dat dit eigenlijk een heel goedkope bank is.” Vanaf prijs: slechts 999 euro.

“Dit neigt naar design met stoere, jeansachtige stiksels en in een klassiek model dat al jaren loopt”, zegt Posthumus over de honderd procent rundlederen bank die bij Trendhopper pronkt. “Mij is ie iets te gewoon”, vindt Merkus-Glashouwer. Van Straten: “Maar denk ‘m eens in knalrood!”

“Deze bank is zoals ie hier staat niet heel spectaculair”, vindt Merkus-Glashouwer. “Je moet dit dan ook niet beoordelen als design”, zegt Posthumus. “Het is meer ‘proeft als’. Maar je ziet hier wel heel veel comfort voor een hele mooie prijs.” Van Straten: “Wie voor het eerst gaat samenwonen heeft hier een leuke bank aan.” “Zit toch ook wel lek-

ker”, vult Merkus-Glashouwer aan. “De neutrale kleuren passen ook goed in het modebeeld”, zegt Van der Tuin. “Wel voorspel ik dat interieurs onder druk van de recessie weer meer glamour zullen krijgen.” Runner Meubel - www.runner-meubelen.nl

Voor 799 en 1094 euro is de getoonde opstelling met de naam Lyon reeds verkrijgbaar. Het leer is in een bad geverfd en de vulling is van polyether. Van der Tuin is goed te spreken over het zitcomfort. Het onderstel van rvs valt ook in de smaak. “Een bank die zeker wel uitstraling heeft, maar in een

andere kleur waarschijnlijk beter uitkomt.” De jury begint gaande de beoordeling de modellen steeds meer tegen elkaar af te zetten. “Al met al is dit een heel aardige bank met veel mogelijkheden.” Trendhopper - www.trendhopper.nl


ge WOON te

W

oonstad 21

GEK!

Leeuwarden

Winje Wanje

‘Ziel en zaligheid in collectie’

ONZE TOPPER

“Dit is wel toppie!”, zegt Merkus-Glashouwer enthousiast, als Greetje Bosma van Winje Wanje haar beste bank laat zien. “Dit veel verkochte model Twist is in een actie met VT Wonen afgeprijsd van 1999 voor 1499 euro”, vertelt de eigenaresse. “Een prachtbank, deze boxspring, die dan ook prima past bij de herkenbare stijl van Winje Wanje.”

VA N € 1 9 9 9 VO O R

€1499

Le ve rb aa r in di ve rs e st of fe n en le er so or te n. Te ve ns in ve le sa m en st el lin ge n te le ve re n. b. v. dr ie zit sb an k va na f € 849,Gesele

cteerd

als:

BESTOENWO KEL WIN

ook voor de BESTE stoelen, tafels en kasten

TH

E

S P I R I T

O F

L I V I N G

‘Bewondering voor perfect concept’ De volgende bank, een Montauk Point three seater van Riviera Maison, staat stijlvol opgesteld bij selected dealer Jolijt, gevestigd in twee grachtenpanden (anno 1580) aan de Nieuwestad. “Hier staat echt wat, voor dit merk heb ik veel bewondering”, zegt Van der Tuin.

Laat u inspireren door de GRATIS BROCHURE.

.

Muster ring

NIEUWE

ColleCt ie

2011 / 2012

www.muste rring.n l

25% KORTING OP

De linnen uitvoering in de Quality Tailoring lijn (1.999 euro), knipoogt naar Savile Row, een winkelstraat in Londen, bekend om zijn traditionele maatpakken. “Dit maakt mij meteen vrolijk. Een gevoel van strand, zee, heerlijk”, zegt MerkusGlashouwer. Van Straten: “Wow, hier zak je echt in weg! Ook lekker voor een knippertje na een

logo de TIJD.pdf

KARA logo de TIJD.pdf

logo de TIJD.pdf

1

21.02.11

1

21.02.11

1

21.02.11

14:28

1

21.02.11

14:28

‘Een ontwerp dat communiceert’

Tot en met 29 oktober 2011 ontvangt u 25% korting op behang en gordijnen uit verschillende collecties.

14:28

Een fraaie opstelling van het woonprogramma met 101 mogelijkheden. Of het nu gaat om een boekenkast of een tv-wand, binnen dit programma is alles mogelijk. Onze adviseurs helpen u graag.

Zwettestraat 20 8912 AH Leeuwarden Postbus 251 8901 BB Leeuwarden

Zwettestraat 20 8912 AH Leeuwarden Postbus 251 8901 BB Leeuwarden T [058] 213 00 27 F [058] 216 05 40

T [058] 213 00 27 Anz.DeTijd_KARA_127x195.indd 1 F [058] 216 05 40 info@detijd.nl

info@detijd.nl www.detijd.nl

Zwettestraat 20 8912 AH Leeuwarden Postbus 251 8901 BB Leeuwarden T [058] 213 00 27 F [058] 216 05 40

Zwettestraat 20 8912 AH Leeuwarden Postbus 251 8901 BB Leeuwarden T [058] 213 00 27 F [058] 216 05 40 info@detijd.nl www.detijd.nl

info@detijd.nlw w w.m u s te r r i n g .n l www.detijd.nl 12.04.11 10:53

Vraag in de winkel naar de voorwaarden en de deelnemende merken.

BESTE BANK

“Design Fabriek is geen meubelzaak, maar een creatieve ruimte waar niets standaard is”, zo introduceert Leo Modderman zijn bedrijf. “Wij maken soepel en ontspannen van kiezen een feest. Een keuze die later zal laten zien: dit komt van de Design Fabriek.” De jury is meteen één en al aandacht.

14:28

Uw binnenhuisadviseur nodigt u uit.

dag hard werken.” “Dit is knus cocoonen met een sterk merk”, stelt Posthumus. Van der Tuin: “Je koopt hiermee echt een heel concept en als dat bij je past, dan is het perfect. Matcht wel minder goed met vloerbedekking dan met hout.” Jolijt - www.jolijtwebwinkel.nl

Winnaar titel Beste Bank van Leeuwarden: Design Fabriek

BEHANG EN GORDIJNEN!

logo de TIJD.pdf

anceert Posthumus. “Maar de afgeronde vormen maken het model wel heel warm. De wollen bekleding is ook mooi.” Merkus-Glashouwer: “En dan die tafel en ook die kussens: mooie modebewuste kleur!” Winje Wanje - www.winjewanje.nl

Jolijt

WWW.WINJEWANJE.NL

ZUIDVLIET 84-100 LEEUWARDEN

Musterring

Eerder riep VT Wonen Winje Wanje uit tot Beste Woonwinkel van Friesland. En niet voor niets. Bosma legt namelijk haar ziel en zaligheid in haar collectie en weet telkens te verrassen met originaliteit en kwaliteit. En prijs. Van Straten: “Leuk, zo’n aanbiedingsactie!” “Kunstzinnig is het niet”, nu-

“Zeker voor Leeuwarden is dit bedrijf heel gaaf”, vindt MerkusGlashouwer. “Hier worden zaken in en uit hun context gehaald, de basis van design. Dit is mijn wereld omdat het ontwerp communiceert en toch veel ruimte laat voor meer verhaal”, legt Posthumus uit. Modderman neemt de jury mee naar de bank Splitback van het Deense merk Innovation Living. “De bekleding is een materiaal gemaakt van leer en textiel. Kleurvast, elastisch en makkelijk in onderhoud.” Van der Tuin reageert: “Met die snel verstelbare rug kun je vlot en flexibel ieder interieur veranderen.

Het industriële van dit ontwerp is ook snel te verzachten met bijvoorbeeld een wit bontkleed. Van Straten: “Mijn inrichting is heel basic en dit past echt in mijn smaak.” ‘Schoonheid in eenvoud’, concludeert de jury later unaniem. Op alle beoordelingspunten scoort de Splitback heel hoog, zeker ook op de prijs/ kwaliteitverhouding, want dit degelijke stuk Deens design (ook verkrijgbaar met leuningen) kost welgeteld slechts 877 euro. Gefeliciteerd Design Fabriek! Design Fabriek - www.design-fabriek.nl


ge WOON te

W

oonstad 21

GEK!

Leeuwarden

Winje Wanje

‘Ziel en zaligheid in collectie’

ONZE TOPPER

“Dit is wel toppie!”, zegt Merkus-Glashouwer enthousiast, als Greetje Bosma van Winje Wanje haar beste bank laat zien. “Dit veel verkochte model Twist is in een actie met VT Wonen afgeprijsd van 1999 voor 1499 euro”, vertelt de eigenaresse. “Een prachtbank, deze boxspring, die dan ook prima past bij de herkenbare stijl van Winje Wanje.”

VA N € 1 9 9 9 VO O R

€1499

Le ve rb aa r in di ve rs e st of fe n en le er so or te n. Te ve ns in ve le sa m en st el lin ge n te le ve re n. b. v. dr ie zit sb an k va na f € 849,Gesele

cteerd

als:

BESTOENWO KEL WIN

ook voor de BESTE stoelen, tafels en kasten

TH

E

S P I R I T

O F

L I V I N G

‘Bewondering voor perfect concept’ De volgende bank, een Montauk Point three seater van Riviera Maison, staat stijlvol opgesteld bij selected dealer Jolijt, gevestigd in twee grachtenpanden (anno 1580) aan de Nieuwestad. “Hier staat echt wat, voor dit merk heb ik veel bewondering”, zegt Van der Tuin.

Laat u inspireren door de GRATIS BROCHURE.

.

Muster ring

NIEUWE

ColleCt ie

2011 / 2012

www.muste rring.n l

25% KORTING OP

De linnen uitvoering in de Quality Tailoring lijn (1.999 euro), knipoogt naar Savile Row, een winkelstraat in Londen, bekend om zijn traditionele maatpakken. “Dit maakt mij meteen vrolijk. Een gevoel van strand, zee, heerlijk”, zegt MerkusGlashouwer. Van Straten: “Wow, hier zak je echt in weg! Ook lekker voor een knippertje na een

logo de TIJD.pdf

KARA logo de TIJD.pdf

logo de TIJD.pdf

1

21.02.11

1

21.02.11

1

21.02.11

14:28

1

21.02.11

14:28

‘Een ontwerp dat communiceert’

Tot en met 29 oktober 2011 ontvangt u 25% korting op behang en gordijnen uit verschillende collecties.

14:28

Een fraaie opstelling van het woonprogramma met 101 mogelijkheden. Of het nu gaat om een boekenkast of een tv-wand, binnen dit programma is alles mogelijk. Onze adviseurs helpen u graag.

Zwettestraat 20 8912 AH Leeuwarden Postbus 251 8901 BB Leeuwarden

Zwettestraat 20 8912 AH Leeuwarden Postbus 251 8901 BB Leeuwarden T [058] 213 00 27 F [058] 216 05 40

T [058] 213 00 27 Anz.DeTijd_KARA_127x195.indd 1 F [058] 216 05 40 info@detijd.nl

info@detijd.nl www.detijd.nl

Zwettestraat 20 8912 AH Leeuwarden Postbus 251 8901 BB Leeuwarden T [058] 213 00 27 F [058] 216 05 40

Zwettestraat 20 8912 AH Leeuwarden Postbus 251 8901 BB Leeuwarden T [058] 213 00 27 F [058] 216 05 40 info@detijd.nl www.detijd.nl

info@detijd.nlw w w.m u s te r r i n g .n l www.detijd.nl 12.04.11 10:53

Vraag in de winkel naar de voorwaarden en de deelnemende merken.

BESTE BANK

“Design Fabriek is geen meubelzaak, maar een creatieve ruimte waar niets standaard is”, zo introduceert Leo Modderman zijn bedrijf. “Wij maken soepel en ontspannen van kiezen een feest. Een keuze die later zal laten zien: dit komt van de Design Fabriek.” De jury is meteen één en al aandacht.

14:28

Uw binnenhuisadviseur nodigt u uit.

dag hard werken.” “Dit is knus cocoonen met een sterk merk”, stelt Posthumus. Van der Tuin: “Je koopt hiermee echt een heel concept en als dat bij je past, dan is het perfect. Matcht wel minder goed met vloerbedekking dan met hout.” Jolijt - www.jolijtwebwinkel.nl

Winnaar titel Beste Bank van Leeuwarden: Design Fabriek

BEHANG EN GORDIJNEN!

logo de TIJD.pdf

anceert Posthumus. “Maar de afgeronde vormen maken het model wel heel warm. De wollen bekleding is ook mooi.” Merkus-Glashouwer: “En dan die tafel en ook die kussens: mooie modebewuste kleur!” Winje Wanje - www.winjewanje.nl

Jolijt

WWW.WINJEWANJE.NL

ZUIDVLIET 84-100 LEEUWARDEN

Musterring

Eerder riep VT Wonen Winje Wanje uit tot Beste Woonwinkel van Friesland. En niet voor niets. Bosma legt namelijk haar ziel en zaligheid in haar collectie en weet telkens te verrassen met originaliteit en kwaliteit. En prijs. Van Straten: “Leuk, zo’n aanbiedingsactie!” “Kunstzinnig is het niet”, nu-

“Zeker voor Leeuwarden is dit bedrijf heel gaaf”, vindt MerkusGlashouwer. “Hier worden zaken in en uit hun context gehaald, de basis van design. Dit is mijn wereld omdat het ontwerp communiceert en toch veel ruimte laat voor meer verhaal”, legt Posthumus uit. Modderman neemt de jury mee naar de bank Splitback van het Deense merk Innovation Living. “De bekleding is een materiaal gemaakt van leer en textiel. Kleurvast, elastisch en makkelijk in onderhoud.” Van der Tuin reageert: “Met die snel verstelbare rug kun je vlot en flexibel ieder interieur veranderen.

Het industriële van dit ontwerp is ook snel te verzachten met bijvoorbeeld een wit bontkleed. Van Straten: “Mijn inrichting is heel basic en dit past echt in mijn smaak.” ‘Schoonheid in eenvoud’, concludeert de jury later unaniem. Op alle beoordelingspunten scoort de Splitback heel hoog, zeker ook op de prijs/ kwaliteitverhouding, want dit degelijke stuk Deens design (ook verkrijgbaar met leuningen) kost welgeteld slechts 877 euro. Gefeliciteerd Design Fabriek! Design Fabriek - www.design-fabriek.nl


PVC VLOEREN

De Eremuur van Cambuur

Nauwelijks van echt te onderscheiden Met vloerdelen van wel 185 cm lang. na Kom kel ar onz en ew van maak g ineb de m ogel ruik hed i en jk          

Biertje? Kom nu genieten van een heerlijk 3-gangen menu inclusief 2 speciaal bieren bij Restarant Van Buren voor slechts €35,-

Volg ons ook op twitter @vanburenlwden voor de laatste nieuwtjes en acties!

Foto: media.dijksfotografie.nl

Eden Oranje Hotel Leeuwarden Stationsweg 4 | tel. 058-2126241 | www.etenbijvanburen.nl

Gebouwd naar het idee van onze klanten

openingstijden zijn di.t/m vrij . 9.30 - 17.30 donderdagavond koopavond 19.00 - - 21.00 uur zaterdag 9.30 - 17.00 uur

Een goed idee heeft ruimte nodig. Kom daarom eens praten in Kollumerzwaag. Wij bouwen elke ruimte in hout: van garage tot recreatiewoning en van paardenbox tot schuur. Heel betaalbaar en vlot leverbaar. In standaardmodel, aangepast of volledig op maat gemaakt. Met elke voorziening die u wenst. Bel of mail ons voor een afspraak. Onze website is www.vanlingen-devries.nl

Foarwei 257, 9298 JK Kollumerzwaag • tel. (0511) 446 255

www.vanlingen-devries.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur, zaterdag 9.00 - 13.00 uur

Van Lingen & de Vries. Alle ruimte in hout.

www.braad.nl

John Deere 7930 met dubbellucht

99,-

29,95

Van 179,99

19,

99

Krone Grootbalenpers Inclusief 2 stropakken

l e e d 36, r o o v d e o g l e e sp Met o.a. hooischuur, tractor, maaimachine, veel accessoires en dieren!

WIE WAS HET?

Ontsluier het geheim van de sprekende dieren en vind de dief! 2-4 spelers

99

HELLO KITTY Unico Ijssalon

1,5-5 jaar Set bestaat uit bouwblokken, maar liefst 3 Hello Kitty figuurtjes!

12,99

LEGO Duplo 5813 Bliksem McQueen 2-5 jaar

Speelg

DOOLHOF

24,99

Gelimiteerde uitgave in metalen doos! Zoek de schat in een bewegend labyrint! 2-4 spelers

16,

95

Zonder Friesland ooit te verloochenen, was Leo Beenhakker (69) een aantal malen hélemaal klaar met Nederland. Zo verkaste hij in 2003 naar Mexico om daar Club América te coachen. Belangrijkste reden om te vluchten uit Nederland was zijn job bij Ajax gedurende de drie jaar ervoor; het werd de geboren Rotterdammer namelijk behoorlijk kwalijk genomen dat hij in 2000 Feyenoord had verlaten om bij Ajax te gaan werken. Beenhakker werd minstens twee keer mishandeld door hooligans en werd eenmaal zelfs zo hard geschopt en geslagen, dat hij tegen de vlakte ging en medische hulp nodig had. Officieel politieaangifte deed hij niet, om represailles van de raddraaiers te voorkomen. Toch keerde ‘Don Leo’ -een bijnaam die hij in Spanje verdiende dankzij successen bij Real Zaragoza en Real Madrid- terug in de Rotterdamse Kuip. Van 2009 tot dit jaar functioneerde hij als technisch directeur, maar door onvrede over prestaties van het eerste elftal, het gekrompen budget en allerlei andere tegenvallende resultaten, was er geen plek meer voor de man die als bondscoach werkte voor Nederland, Saoedi-Arabië, Trinidad & Tobago en Polen. Beenhakker stapte op en verhuisde naar Hongarije. “Onlangs coachte ik Újpest FC, een voetbalclub uit de hoofdstad Boedapest”, zo vertelt Beenhakker. Omdat eigenaar Sandor Tolnai de gevallen topclub in de etalage heeft gezet en in afwachting van de ontwikkelingen, heeft Beenhakker zijn contract in goed overleg laten ontbinden. “Mocht bij verkoop blijken dat de nieuwe eigenaren wederom op mij een beroep willen doen, dan kunnen we opnieuw aan tafel. Maar zo niet, dan ben ik vrij om te gaan en staan waar ik wil”, aldus de persoonlijkheid die van 1972 tot 1975 bij Cambuur in Leeuwarden werkte. “Als hoofdtrainer was Cambuur pas mijn tweede club en moest alles dus nog zo’n beetje beginnen”, zegt de voetbalgrootheid die na zijn Cambuurtijd zoveel nationale en internationale successen boekte.

Verdrietig afscheid in Leeuwarden In 1995 vertrekt Leo Beenhakker naar Turkije om trainer te worden van Istanbulspor. Hij neemt als assistent-trainers Peter van Vossen en John van den Brom mee, maar ook Fritz Korbach, die op dat moment net is ontslagen bij Cambuur. Beenhakker en Korbach zijn van dezelfde generatie trainers die sinds de beginjaren zeventig al jong aan de slag gaan als coach, zonder zelf een indrukwekkende loopbaan als profvoetballer te hebben gehad. Als vrienden en collega’s vertrekken ze naar Turkije, waar het avontuur een half jaar zal duren. In deze rubriek ‘De Eremuur van Cambuur’ sprak de Leeuwarder Zaailandkrant Fritz Korbach vorig jaar nog over zijn periode bij Cambuur in Leeuwarden, die van 1993 tot 1995 duurde. Hij wist toen nog niet dat hij

op en top prof en het valt mij op dat collegatrainers en spelers die met hem hebben gewerkt, altijd vol lof en bewondering over hem zijn gebleven.” Om zijn oude vriend de laatste eer te bewijzen, kwam Beenhakker in augustus speciaal terug uit Hongarije om in het Cambuurstadion bij het afscheid te zijn.

VOLOP VOORDEEL, NIEUWE MODELLEN, GRATIS MONTAGE... ER ZIT MUZIEK IN KEUKENCENTRUM MARSSUM! Keukencentrum Marssum swingt in de maand oktober. Speciaal voor de woonmaand hebben we extra keukens ingekocht. Dat betekent: nog meer nieuwe modellen en extra veel voordeel! Bovendien verzorgen wij gratis de montage van uw keuken. En... Wie overgaat tot de aankoop van een nieuwe keuken krijgt van ons twee gratis zitplaatsen voor de Fryske Music Night op zaterdag 26 november!

19,99

Schiet circa 20meter ver!

Voorstraat 92 - Kollum - Tel. 0511 - 452820 - www.speelgoedhuus.nl

ziek was. In augustus 2011 overleed hij aan de gevolgen van een hartaanval, terwijl hij door keelkanker nog maar enkele maanden te leven zou hebben. Leo Beenhakker reageert geschokt op het overlijden van Korbach, met wie hij het Cambuur-verleden deelde: “Ik hoorde van zijn overlijden via een sms’je. Ik wist al dat hij was opgegeven door de artsen, maar ik ben toch erg geschrokken dat het zo snel is gegaan. We hebben in 1995 een half jaar samengewerkt in Turkije bij Istanbulspor, Fritz was toen net ontslagen bij Cambuur. Ik wist dat hij vrij was én dat hij een trainer was die bij wijze van spreken vierentwintig uur per dag wilde werken om een team op de rails te krijgen. Fritz had een taalgebruik en een Bourgondische leefstijl die wel werd bekritiseerd, maar hij verstond zijn vak, was

pagina

NERF 5-Disc Turbolader

oed

Planetenlaan 2 - Leeuwarden - Tel. 058 - 2882120 - www.mazzelshop.nl

Hij werkte als absolute voetbalgod in Spanje, Zwitserland, Saoedi-Arabië, Turkije, Mexico, Trinidad & Tobago, Polen en Friesland. Leo Beenhakker leerde Cambuur voetballen in de beginjaren zeventig en werd daarna ‘een grote meneer’ in de voetballerij. De Leeuwarder Zaailandkrant plaatst hem op De Eremuur van Cambuur.

Nieuwsgierig? www.etenbijvanburen.nl of 058-21 26 241

Creatieve vormgevingsmogelijkheden. Toepasbaar in het hele huis, ook in de badkamer, de gang, de keuken. Geschikt voor mensen met allergische aandoeningen. Kan ook in combinatie met vloerverwarming worden gelegd. Aangename demping van loopgeluiden - geen zgn. ,,klik-klak-effect’’. Uiterst slijtvast met 20 jaar garantie. Ongevoelig voor vocht en vuil. Eenvoudig met een dweil schoon te maken. Geschikt voor meubels op wieltjes in de woonkamer. Dankzij de geringe hoogte ideaal voor renovaties. Eenvoudig en schoon te verwerken en leggen.

PLAYMOBIL 4055 Mega Boerderij

Leo Beenhakker: alles begon bij Cambuur

30 OKTOBER KOOPZONDAG

Elke dag open: 10.00 - 17.30 uur, donderdag koopavond.

• Showroom met airco • Top keukens rechtstreeks uit Duitsland (geen keten!) • Gastvrije ontvangst • Persoonlijk advies door ervaren adviseurs • Franco levering in heel Nederland • 7 jaar garantie • Gratis advies aan huis • Professionele montage • 100% tevredenheidsgarantie • Altijd gratis maatcontrole • Ek yn’t Frysk kinne jo by us terjochte!

ISO 9002 gecertificeerd

www.keukencentrum-marssum.nl

23

Hegedijk Hegedijk3,3,Marssum Marssum Tel. Tel.058 058- -254 25422222525 Eigenaar: Na sluitingstijd op Siep Postma en dochters. afspraak open. De accessoires (Riviera Maison) zijn verkrijgbaar bij Jolijt in Leeuwarden. Vraag naar de voorwaarden.

*


PVC VLOEREN

De Eremuur van Cambuur

Nauwelijks van echt te onderscheiden Met vloerdelen van wel 185 cm lang. na Kom kel ar onz en ew van maak g ineb de m ogel ruik hed i en jk          

Biertje? Kom nu genieten van een heerlijk 3-gangen menu inclusief 2 speciaal bieren bij Restarant Van Buren voor slechts €35,-

Volg ons ook op twitter @vanburenlwden voor de laatste nieuwtjes en acties!

Foto: media.dijksfotografie.nl

Eden Oranje Hotel Leeuwarden Stationsweg 4 | tel. 058-2126241 | www.etenbijvanburen.nl

Gebouwd naar het idee van onze klanten

openingstijden zijn di.t/m vrij . 9.30 - 17.30 donderdagavond koopavond 19.00 - - 21.00 uur zaterdag 9.30 - 17.00 uur

Een goed idee heeft ruimte nodig. Kom daarom eens praten in Kollumerzwaag. Wij bouwen elke ruimte in hout: van garage tot recreatiewoning en van paardenbox tot schuur. Heel betaalbaar en vlot leverbaar. In standaardmodel, aangepast of volledig op maat gemaakt. Met elke voorziening die u wenst. Bel of mail ons voor een afspraak. Onze website is www.vanlingen-devries.nl

Foarwei 257, 9298 JK Kollumerzwaag • tel. (0511) 446 255

www.vanlingen-devries.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur, zaterdag 9.00 - 13.00 uur

Van Lingen & de Vries. Alle ruimte in hout.

www.braad.nl

John Deere 7930 met dubbellucht

99,-

29,95

Van 179,99

19,

99

Krone Grootbalenpers Inclusief 2 stropakken

l e e d 36, r o o v d e o g l e e sp Met o.a. hooischuur, tractor, maaimachine, veel accessoires en dieren!

WIE WAS HET?

Ontsluier het geheim van de sprekende dieren en vind de dief! 2-4 spelers

99

HELLO KITTY Unico Ijssalon

1,5-5 jaar Set bestaat uit bouwblokken, maar liefst 3 Hello Kitty figuurtjes!

12,99

LEGO Duplo 5813 Bliksem McQueen 2-5 jaar

Speelg

DOOLHOF

24,99

Gelimiteerde uitgave in metalen doos! Zoek de schat in een bewegend labyrint! 2-4 spelers

16,

95

Zonder Friesland ooit te verloochenen, was Leo Beenhakker (69) een aantal malen hélemaal klaar met Nederland. Zo verkaste hij in 2003 naar Mexico om daar Club América te coachen. Belangrijkste reden om te vluchten uit Nederland was zijn job bij Ajax gedurende de drie jaar ervoor; het werd de geboren Rotterdammer namelijk behoorlijk kwalijk genomen dat hij in 2000 Feyenoord had verlaten om bij Ajax te gaan werken. Beenhakker werd minstens twee keer mishandeld door hooligans en werd eenmaal zelfs zo hard geschopt en geslagen, dat hij tegen de vlakte ging en medische hulp nodig had. Officieel politieaangifte deed hij niet, om represailles van de raddraaiers te voorkomen. Toch keerde ‘Don Leo’ -een bijnaam die hij in Spanje verdiende dankzij successen bij Real Zaragoza en Real Madrid- terug in de Rotterdamse Kuip. Van 2009 tot dit jaar functioneerde hij als technisch directeur, maar door onvrede over prestaties van het eerste elftal, het gekrompen budget en allerlei andere tegenvallende resultaten, was er geen plek meer voor de man die als bondscoach werkte voor Nederland, Saoedi-Arabië, Trinidad & Tobago en Polen. Beenhakker stapte op en verhuisde naar Hongarije. “Onlangs coachte ik Újpest FC, een voetbalclub uit de hoofdstad Boedapest”, zo vertelt Beenhakker. Omdat eigenaar Sandor Tolnai de gevallen topclub in de etalage heeft gezet en in afwachting van de ontwikkelingen, heeft Beenhakker zijn contract in goed overleg laten ontbinden. “Mocht bij verkoop blijken dat de nieuwe eigenaren wederom op mij een beroep willen doen, dan kunnen we opnieuw aan tafel. Maar zo niet, dan ben ik vrij om te gaan en staan waar ik wil”, aldus de persoonlijkheid die van 1972 tot 1975 bij Cambuur in Leeuwarden werkte. “Als hoofdtrainer was Cambuur pas mijn tweede club en moest alles dus nog zo’n beetje beginnen”, zegt de voetbalgrootheid die na zijn Cambuurtijd zoveel nationale en internationale successen boekte.

Verdrietig afscheid in Leeuwarden In 1995 vertrekt Leo Beenhakker naar Turkije om trainer te worden van Istanbulspor. Hij neemt als assistent-trainers Peter van Vossen en John van den Brom mee, maar ook Fritz Korbach, die op dat moment net is ontslagen bij Cambuur. Beenhakker en Korbach zijn van dezelfde generatie trainers die sinds de beginjaren zeventig al jong aan de slag gaan als coach, zonder zelf een indrukwekkende loopbaan als profvoetballer te hebben gehad. Als vrienden en collega’s vertrekken ze naar Turkije, waar het avontuur een half jaar zal duren. In deze rubriek ‘De Eremuur van Cambuur’ sprak de Leeuwarder Zaailandkrant Fritz Korbach vorig jaar nog over zijn periode bij Cambuur in Leeuwarden, die van 1993 tot 1995 duurde. Hij wist toen nog niet dat hij

op en top prof en het valt mij op dat collegatrainers en spelers die met hem hebben gewerkt, altijd vol lof en bewondering over hem zijn gebleven.” Om zijn oude vriend de laatste eer te bewijzen, kwam Beenhakker in augustus speciaal terug uit Hongarije om in het Cambuurstadion bij het afscheid te zijn.

VOLOP VOORDEEL, NIEUWE MODELLEN, GRATIS MONTAGE... ER ZIT MUZIEK IN KEUKENCENTRUM MARSSUM! Keukencentrum Marssum swingt in de maand oktober. Speciaal voor de woonmaand hebben we extra keukens ingekocht. Dat betekent: nog meer nieuwe modellen en extra veel voordeel! Bovendien verzorgen wij gratis de montage van uw keuken. En... Wie overgaat tot de aankoop van een nieuwe keuken krijgt van ons twee gratis zitplaatsen voor de Fryske Music Night op zaterdag 26 november!

19,99

Schiet circa 20meter ver!

Voorstraat 92 - Kollum - Tel. 0511 - 452820 - www.speelgoedhuus.nl

ziek was. In augustus 2011 overleed hij aan de gevolgen van een hartaanval, terwijl hij door keelkanker nog maar enkele maanden te leven zou hebben. Leo Beenhakker reageert geschokt op het overlijden van Korbach, met wie hij het Cambuur-verleden deelde: “Ik hoorde van zijn overlijden via een sms’je. Ik wist al dat hij was opgegeven door de artsen, maar ik ben toch erg geschrokken dat het zo snel is gegaan. We hebben in 1995 een half jaar samengewerkt in Turkije bij Istanbulspor, Fritz was toen net ontslagen bij Cambuur. Ik wist dat hij vrij was én dat hij een trainer was die bij wijze van spreken vierentwintig uur per dag wilde werken om een team op de rails te krijgen. Fritz had een taalgebruik en een Bourgondische leefstijl die wel werd bekritiseerd, maar hij verstond zijn vak, was

pagina

NERF 5-Disc Turbolader

oed

Planetenlaan 2 - Leeuwarden - Tel. 058 - 2882120 - www.mazzelshop.nl

Hij werkte als absolute voetbalgod in Spanje, Zwitserland, Saoedi-Arabië, Turkije, Mexico, Trinidad & Tobago, Polen en Friesland. Leo Beenhakker leerde Cambuur voetballen in de beginjaren zeventig en werd daarna ‘een grote meneer’ in de voetballerij. De Leeuwarder Zaailandkrant plaatst hem op De Eremuur van Cambuur.

Nieuwsgierig? www.etenbijvanburen.nl of 058-21 26 241

Creatieve vormgevingsmogelijkheden. Toepasbaar in het hele huis, ook in de badkamer, de gang, de keuken. Geschikt voor mensen met allergische aandoeningen. Kan ook in combinatie met vloerverwarming worden gelegd. Aangename demping van loopgeluiden - geen zgn. ,,klik-klak-effect’’. Uiterst slijtvast met 20 jaar garantie. Ongevoelig voor vocht en vuil. Eenvoudig met een dweil schoon te maken. Geschikt voor meubels op wieltjes in de woonkamer. Dankzij de geringe hoogte ideaal voor renovaties. Eenvoudig en schoon te verwerken en leggen.

PLAYMOBIL 4055 Mega Boerderij

Leo Beenhakker: alles begon bij Cambuur

30 OKTOBER KOOPZONDAG

Elke dag open: 10.00 - 17.30 uur, donderdag koopavond.

• Showroom met airco • Top keukens rechtstreeks uit Duitsland (geen keten!) • Gastvrije ontvangst • Persoonlijk advies door ervaren adviseurs • Franco levering in heel Nederland • 7 jaar garantie • Gratis advies aan huis • Professionele montage • 100% tevredenheidsgarantie • Altijd gratis maatcontrole • Ek yn’t Frysk kinne jo by us terjochte!

ISO 9002 gecertificeerd

www.keukencentrum-marssum.nl

23

Hegedijk Hegedijk3,3,Marssum Marssum Tel. Tel.058 058- -254 25422222525 Eigenaar: Na sluitingstijd op Siep Postma en dochters. afspraak open. De accessoires (Riviera Maison) zijn verkrijgbaar bij Jolijt in Leeuwarden. Vraag naar de voorwaarden.

*


alleen nog in oktober: fiat pand panda active vanaf 3 6.990,voordeel tot 3 1.455,voo en ri rij belastingvrij!

In oktober koopt u een Fiat Panda vanaf slechts € 6.990,- met standaard stuurbekrachtiging, elektrische ramen vóór en centrale portiervergrendeling. Wilt u meer luxe en comfort? Kies dan voor de Active Italia 150, Edizione Cool of Edizione Cool Italia 150 waardoor uw voordeel kan oplopen tot maar liefst € 1.455,-!* Kijk snel op www.oktober-voordeel.nl voor het complete actieaanbod.

www.oktober-voordeel.nl Gemiddeld brandstofverbruik: 4,8 l/100 km (1 op 20,8). CO2: 110 g/km. Fiat. De laagste gemiddelde CO2-uitstoot van Europa.**

36 maanden voor maar Totaal Kredietbedrag

Looptijd in maanden

Vaste debetrentevoet op jaarbasis

3 5.000,-

36

0,0%

0% rente

Jaarlijkse Kosten Termijnbedrag Percentage (JKP) per maand 0,0%

3 138,89

Slottermijn

Totaal te betalen bedrag

-

3 5.000,-

Prijs incl. BTW, excl. afl everingskosten en verwijderingsbijdrage. *Voordeel is gebaseerd op Active Italia 150 pakket. Actie loopt tot en met 31 oktober 2011 (uiterste registratiedatum 31 december 2011). De afgebeelde auto kan afwijken van de daadwerkelijke uitvoering. Het afl opend krediet wordt verstrekt door Fiat Financial Solutions, handelsnaam van FGA Capital Netherlands B.V. te Lijnden. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. FGA Capital Netherlands B.V. is kredietgever en werkt onder vergunningsnummer 12013694 als aanbieder van consumentenfi nancieringen. In het Jaarlijkse Kostenpercentage worden alle kosten voor een krediet bij elkaar genomen. Deze fi nancieringsactie is geldig t/m 31 oktober 2011. Het maximum kredietbedrag is v 5.000,-. Vraag naar de voorwaarden. Wijzigingen en drukfouten voor behouden. **Bron: JATO Dynamics. Gebaseerd op de volumegerelateerde gemiddelde CO 2-uitstoot (g/km) van de best verkochte Europese automerken in 2010.

Leeuwarder zaailandkrant editie 10 - 2011 v2  
Leeuwarder zaailandkrant editie 10 - 2011 v2  

Leeuwarder zaailandkrant editie 10 - 2011 oktober

Advertisement