PTE MK ZMI Kamarakoncert-sorozat 2021 ősz

Page 1

Kamarakoncert-sorozat 2021 ősz

ZMI Liszt Ferenc Hangversenyterem Zsolnay Kulturális Negyed | Pesti Vigadó



Kedves Zenebarátaink!

Amikor 2019 decemberében bejelentettük, hogy 2020 tavaszán nem rendezünk hangversenysorozatot – mivel az állami támogatás rendkívül bizonytalanná vált – senki sem gondolta, hogy az élet más úton, de mennyire beigazolja döntésünket. Eltelt úgy másfél év, hogy személyesen nem tudtunk találkozni és bár reménykedünk, de a racionalitás azt mondatja velünk, hogy 2021 ősze sem lesz zökkenőmentes év a hangversenyszervezésben és a személyes találkozásban. Mindezek ellenére újult erővel és biztos állami támogatás birtokában belevágunk a 2021 őszi évadunkba. Sok programot még így is 2022 tavaszára tettünk át az előadóművészeink kérésére, de bőven maradtak még erre az évadra is nagyszerű előadások. A szimfonikus hangversenyekkel ellentétben továbbra is szóló és kamarazenei repertoárral szeretnénk megörvendeztetni vendégeinket és bérleteseinket.

Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt új évadunkra és bízunk abban, hogy megsebzett lelkünk és a közélet viharai által megtépázott közösségünk újult erőre, egészségre és felszabadult, önfeledt élményekre lelhet a Liszt Ferenc Hangversenyterem falai között. VAS Bence

művészeti vezető

1


szeptember 24. péntek, 19.00

Ivica GABRIŠOVÁ fuvolaművész és Petra ADAMOVÁ zongoraművész estje

2

Ivica GABRIŠOVÁ

1976-ban született Pozsonyban, Szlovákiában. A Pozsonyi Állami Konzervatórium elvégzése után tanulmányait a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta Csetényi Gyula professzor osztályában. Diplomája után a salzburgi Universität Mozarteumban tanult tovább a nagy művésznél és pedagógusnál, Michael M. Koflernél. Előadóművész mesterdiplomájának megszerzését követően, 2005-ben posztgraduális képzésben fejezte be tanulmányait ugyanezen intézményben. Doktori fokozatot szerzett a Besztercebányai Művészeti Akadémián a 18. századi német barokk fuvolairodalom díszítéseiről írt disszertációjával. Már a konzervatóriumi tanulmányai alatt számos szólóestet adott, valamint a konzervatóriumi zenekar szólistájaként léphetett fel a Szlovák Filharmonikusok Hangversenytermében. 2001 és 2003 között Ivica lehetőséget kapott, hogy a Müncheni Filharmonikusok Zenekari Akadémiájának tagja legyen, ahol nagyszerű művészekkel és kiváló, világhírű karmesterekkel működhetett együtt. Jelenleg szólistaként és több kamarazenei együttes és zenekar tagjaként tevékenykedik. A Szlovák Rádió Zenekarával komoly együttműködése van. Számos élő/közvetített koncertet adott a Szlovák Rádió számára. A Duo Cordefiato fuvola és gitár formáció tagjaként „Pictures” néven kamarazenei lemezt jelentetett meg. Együttműködik az Opera Incognita-val, a Virtuosi Brunensis, a Czech Virtuosi és mások kamaraegyüttesekkel. A 2016– 2018 között a Szlovák Filharmonikus Zenekar tagja. Szólistaként gyakran koncertezik többek között a Schengeni Kamarazenekarral, a Banska Bystrica Állami Operaház Zenekarával, a Capella Istropolitana-val.


A szlovákiai FLAUTIADA fiatal fuvolaművészek nemzetközi fuvolaversenyének igazgatója. A Flautiada szervezet a versennyel együtt koncerteket, szemináriumokat és workshopokat is szervez diákoknak és tanároknak. Szlovákián kívül is tart mesterkurzusokat: többek között a Lodzi Egyetemen, a Zágrábi Zeneakadémián s az Ostrava Egyetemen. A pozsonyi Egyházi Konzervatórium tanára, ahol a fafúvós és vonós hangszerek tanszékét vezeti, valamint a Besztercebányai Művészeti Akadémián is tanít fuvola főtárgyat. Koncertezett Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, Ausztriában, Horvátországban, Szlovéniában, Romániában, Nagy-Britanniában, Németországban, Finnországban, Franciaországban, Japánban és Kínában.

Petra ADAMOVÁ

A pozsonyi Zeneművészeti és Színművészeti Akadémián szerzett zongora diplomát Daniela Varínska osztályában. Már egyetemi tanulmányai alatt elkötelezte magát a kamarazene mellett, különösen a fúvós hangszerek repertoárjának tanulmányozására érdekelte; egy kamarakoncertsorozatok részeként a Szlovák Filharmonikus Zenekar, valamint a Szlovák Nemzeti Színház tagjaival koncertezett Szlovákia-szerte. Kamara-formációkkal részt vett a nemzetközi Prágai Tavasz versenyen, valamint versenyeken Pécsett és a csehországi Brnóban. Londoni tanulmányai befejeztével (1997-1998) a pozsonyi British International School-ban tanít zongorát. 2011 óta a pozsonyi Egyházi Konzervatóriumban is tanít, ahol jelenleg az Opera Stúdió valamint az Ivica Gabrišová fuvolatanszakával való közös munka áll a középpontban. Rendszeres zongorakísérője a besztercebányai Flautiada nemzetközi fuvolaversenynek és a modrai Visegrádi Zenei Ifjúsági Akadémiának.

3


4


Műsor:

Dušan MARTINCEK: Concertino Henri DUTILLEUX: Szonatina Tadeaš SALVA: Ballada szóló fuvolára Carl REINECKE: Sonata undine Dušan Martincek (1963-2006) szlovák zeneszerző zenéje a 19. század és a 20. század elejének hagyományaiból merít. Különösen Szkrjabin, Rahmanyinov és Prokofjev stílusa hatott rá. Pályája kezdetén főként olyan klasszikus formákat alkalmazott, mint a fúga, a téma variációkkal és a szonátaforma. 1980-ban írt Concertinója közvetlenül nagy stílusváltása előtt született. Az 1980-as évek elejétől műveiben a meglévő zenei technikákból alkotott új zenei nyelv dominál. Henri Dutilleux (1916-2013) d’Indy, Sztravinszkij és Roussel műveit elemezve indult el saját pályáján. Bartók későbbi műveivel, illetve Schönberg, Berg és Webern darabjaival csak a világháború után ismerkedett meg. Duitelleux előszeretettel komponált fúvós hangszerekre, fuvolaszonatinája 1943-ban készült. A mű Ravel, Debussy és Roussel hatását mutatja, mely zenei nyelvet Dutilleux később elutasította. Tadeaš Salva (1937-1995) szintén szlovák zeneszerző. Műveire a lengyel iskola – Lutosławski – gyakorolt mély hatást, zenei szókincse mégis rendkívül egyéni. Esztétikája legtisztábban érzelmes balladáiban kerül felszínre, amelyek eredetiségét az archaikus szlovák népi stílus és az avantgárd kompozíciós technikák szintézise adja. Szólófuvolára készült balladáját 1977-ben komponálta. Carl Reinecke (1824-1910) a zeneesztétika szempontjából konzervatív álláspontot foglalt el. A bécsi klas�szikusok, mindenekelőtt Mozart jelentették a legfőbb példát számára. Zongoraszerzőként Schumannhoz állt közel, a hangszer finomságainak ismerete széles körben megbecsült szerzővé tette. Romantikus fuvolaszonátáját 1885-ben alkotta. Belépőjegy: 2000 Ft, PTE polgár jegy: 1000 Ft, PTE MK szakmai jegy / Nyugdíjas jegy: 500 Ft CAMERATA bérlet hangversenye A hangverseny a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI, és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg. Támogatja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.

5


szeptember 29. szerda, 19.00

LINE Ildikó hegedűművész és ORZA Erzsébet Katalin zongoraművész kamaraestje LINE Ildikó

Az erdélyi hegedűiskola egyik jeles képviselője, Brassóban született. Iskolai tanulmányait itt végezte Victor Tereanu irányítása alatt, aki Carl Flesch - a nagy német pedagógus és hegedűművész - tanítványaként méltó követője volt a haladó európai zenekultúrának. Szólistaképességei már fiatalon megmutatkoztak, hiszen még diákként a Brassói Kamarazenekar koncertmestere lett és számos sikeres szólóhangversenyt adott. Főiskolai tanulmányait a kolozsvári Zeneművészeti Főiskola hegedű tanszakán végezte Ruha István, majd Ágoston András osztályában. A művészképző elvégzése után előbb a nagyváradi, majd a kolozsvári Filharmónia tagja lett. 1980-tól a Pro Camera vonósnégyes első hegedűse (számos hazai kortárs mű bemutatója fűződik nevükhöz). 1989-ben családjával áttelepült Magyarországra, ahol előbb a budapesti Operaház, majd 1992-től a Rádiózenekar koncertmestere. Szólistaként és kamarazenészként gyakran koncertezik otthon és külföldön egyaránt (Franciaország, Németország, Svájc, Anglia, Románia). Több kamaraegyüttes művészeti vezetője (Pro Camera vonósnégyes, Camerata Budapest kamarazenekar), az Intermoduláció kortárszenei együttes koncertmestere. Számos rádió-, és lemezfelvételt készített, melyek között több jelentős kortárs mű ősbemutatója is megtalálható. Mint korunk zenéjének avatott előadóját, háromszor tüntették ki Artisjus-díjjal. 1999-ben tevékenységét a Magyar Rádió Nívó-díjjal ismerte el. 6


ORZA Erzsébet Katalin

Kolozsváron született. Hat éves korában kezdett el zongorázni a sepsiszentgyörgyi zeneiskolában, majd a kolozsvári Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait Buzás Pál tanítványaként. Már fiatalon részt vett országos zongoraversenyeken, ahol több díjat, különdíjat is nyert. Ezt követően többször volt alkalma fellépni szimfonikus zenekarral is. Országos selejtezőn számtalanszor választották ki külföldi versenyen való részvételre, ám az akkori rendszer nem engedélyezte kiutazását. Felsőfokú tanulmányait Amirás Gábornál kezdte a bukaresti C. Porumbescu Zeneművészeti Főiskolán (ma Nemzeti Bukaresti Zeneművészeti Egyetem), majd felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol eleinte Nemes Katalin, majd Jandó Jenő tanítványa lett. 1996-ban diplomázott zongoraművész-tanárként. Ösztöndíjat nyert az Egyesült Államokba, ahol tanulmányai során mester diplomát szerzett a Boise State University-n, szóló-és kamarazenei koncertjei nyomán Artist Diploma-t kapott a College Conservatory of Music-University of Cincinnati-n. Itt tanársegédként is működött. Hazajövetele után folytatta szólista és kamarazenei tevékenységét, fellépett itthoni és külföldi (Románia, Dánia, Belgium, Olaszország) helyszíneken. Zongorakísérőként több fesztivál és zenei tábor visszatérő részvevője volt. Jelenleg zongorakísérőként és tanárként dolgozik. Két gyermek édesanyja.

Műsor:

Dušan MARTINCEK: Concertino Henri DUTILLEUX: Szonatina Tadeaš SALVA: Ballada szóló fuvolára Carl REINECKE: Sonata undine

7


A 20. században, Kodály és Bartók kortársaként alkotott Weiner Leó kompozíciós stílusát tekintve lényegében romantikus. Noha egyértelműen konzervatívnak tekinthetjük, hozzájárult a magyarországi kamarazenejáték nemzetközi színtéren is magas színvonalának kialakításához. Érzelemgazdag szonátájában virtuózabb és lassabb tételek váltakoznak, hol szenvedélyes hangulattal, hol sodró lendülettel. Szergej Prokofjev a második világháború alatt a kötelező propagandadarabok írása mellett a kamaraműveknek szentelte magát. Op. 94. szonátáját eredetileg fuvolára és zongorára komponálta 1942-ben, majd egy évvel később barátja, David Oistrakh ösztönzésére átdolgozta hegedűre és zongorára. A mű, játékos eleganciájának köszönhetően népszerű repertoárdarabbá vált. Tételrendje – csakúgy, mint a Weiner-kompozícióé – a klas�szikus mintát követi, a négy tételben virtuóz és lírai, a fuvolaszonáta-eredet nyomait mutató karakterek bukkannak fel. Astor Piazzolla leghíresebb műve, A tangó története a tangó műfajának evolúcióját mutatja be. Az első tétel az 1900-as bordélyház hangulatát festi le, benne a franciák, olaszok és spanyolok kedélyes fecsegésével, miközben ugratták az őket meglátogató rendőröket és tengerészeket. A tangó második korszaka 1930-ban, kávéházakban játszódik. A zenét inkább hallgatták, mintsem táncoltak rá, a tempó lassabb, a hangulat inkább a melankólia felé hajlik. 1960-ban a Night Clubokba költözik a tangó, ahol Brazília és Argentína hangjai egyesülnek Buenos Airesben, forradalmi fejlődést indítva a műfajban. A tangó végül megérkezik a modern koncertterembe, a tétel címe szerint 1990-ben. A műfaj egyes jellegzetességei összefonódnak Bartók és Sztravinszkij stílusával.

8

Belépőjegy: 2000 Ft, PTE polgár jegy: 1000 Ft, PTE MK szakmai jegy / Nyugdíjas jegy: 500 Ft CAMERATA bérlet hangversenye A hangverseny a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI, és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg. Támogatja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.


október 11. hétfő, 19.00

Az UMZE kamaraegyüttes programjai 14.30 Kerekasztal beszélgetés TIHANYI László, karmester | HORVÁTH Balázs, karmester | FUTÓ Balázs, zeneszerző 16.00 UMZE Workshop 19.00 Az UMZE kamaraegyüttes koncertje Vezényel: TIHANYI László és HORVÁTH Balázs

Az UMZE Kamaraegyüttes Magyarország vezető modern zenei szólista ensemble-ja, amely az Új Magyar Zene Egyesülete (UMZE) együtteseként az „új magyar zene” eredeti szellemisége jegyében mindenkori céljának tartja a kortárs magyar és nemzetközi zene megszólaltatását, a XX. század kevésbé ismert remekműveinek felélesztését, valamint azt a missziót, hogy emlékezésre méltó zeneszerzői életművekre irányítsa az utókor figyelmét. Az UMZE – legendás előd-szervezetéhez hasonlóan – ugyancsak feladatának tekinti az új magyar zene megismertetését Magyarország határain kívül. 1906-1907 körül végzett egy generáció a Liszt Ferenc alapította budapesti Zeneakadémián, melynek tagjai közül a legtehetségesebbek és legradikálisabbak Bartók Béla, Kodály Zoltán és Weiner Leó voltak. Velük született meg a magyar avantgárd zene, azaz a korabeli szóhasználat szerint, modern magyar „műzene”. Az új zene zászlóbontása Európában sehol nem ment harc nélkül. Magyarországon különösen kemény héja volt a „császári és királyi” konzervativizmusnak és a modern magyar zenének nemcsak a befogadása, hanem már a megszólaltatása is falakba ütközött. Ezeknek a falaknak az áttörésére jött létre 1911-ben az Új Magyar Zene Egyesület, amelynek központi alakja Bartók Béla volt. 1997-ben, egy karizmatikus ütőhangszeres művész, Rácz Zoltán, valamint a zeneszerző Tihanyi László és a zenetörténész Wilheim András életre hívta az UMZE Kamaraegyüttest, amely az új zene előadására esküdött fel, nevében is emléket állítva az elődöknek, egyben jelezve a repertoár kiválasztásának és megszólaltatásának megalkuvás nélküli, minőségi követelményeit is. 2005 október 11-én – mintegy a Kamaraegyüttes tevékenységének folytatásaként – jelentős magyar muzsikusok – többek között Ligeti György, Kurtág György, Szőllősy András, Dobszay László, Eötvös Péter, Jeney Zoltán, Rados Ferenc, Perényi Miklós – megalapították Az Új Ma9


gyar Zene Egyesületét, amely a Kamaraegyüttes fenntartója lett. Az egyesület első elnöke Vidovszky László zeneszerző lett. 2019-től Horváth Balázs zeneszerző tölti be az elnöki pozíciót. Ugyancsak 2019-től, Rácz Zoltán munkáját folytatva, a művészeti vezető Vajda Gergely karmester-zeneszerző lett. Az új elnökség és a művészeti vezető az UMZE tradíciójának folytatása mellett célul tűzte ki azt is, hogy az egyesület által fenntartott ensemble tagsága fiatal muzsikusokkal bővüljön. A Horváth Balázs által 2008-ban életre hívott THReNSeMBLe együttes és az UMZE együttes korábbi, részben alapító zenészeivel közösen alkotják a megújult együttes hangszeres magját.

10


TIHANYI László

1956. március 21-én Budapesten született. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult zeneszerzés szakon, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol Sugár Rezsőnél és Kóródi Andrásnál is tanult. 1981-ben zeneszerzői és zeneelmélet-tanári, majd 1982-ben karmesteri diplomát szerzett. Első szerzői estje 1989-ben került megrendezésre, első szerzői lemeze 1992-ben jelent meg. Ezt követően számos darabja került bemutatásra itthon és külföldön egyaránt. Tihanyi László zeneszerzőként és karmesterként egyike a magyar zenei élet legaktívabb és legkeresettebb résztvevőinek. 1980 és 1988 között a Budapesti Műszaki Egyetem Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere. A 20. századi és kortárs kamarazenét játszó Intermoduláció Kamaraegyüttes (Ensemble Intermodulation) alapítója és művészeti vezetője. A legtöbb magyar zenekarral dolgozott már együtt, megfordult Európa szinte valamennyi zenei központjában, olyan kiváló kortárs zenei együttesekkel lépett fel, mint az Ensemble Modern, a Contrechamps és a Musikfabrik. 1991-ben Eötvös Péter társkarmesternek kérte fel Bruno Maderna: Hyperion című művének előadására és turnéjára. Munkássága elismeréseképpen 1981-ben Szirmai Albert díjat, 1988ban a Magyar Zeneművészek Szövetségének különdíját, hat alkalommal Artisjus díjat, 1997-ben Erkel-díjat, 1999-ben Lengyelország kulturális és tudományügyi miniszterétől „Merite culturel” díjat, 2001-ben Bartók-Pásztory díjat kapott. 2002-ben elnyerte Kassel Város Hans Martin Ziegler díját. 2007 óta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

11


HORVÁTH Balázs

1976-ban született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult zeneszerzést Jeney Zoltán irányításával. Doktori fokozatát is itt szerezte meg 2005-ben, 2002 óta pedig az egyetem oktatója. Horváth kompozícióival többször nyert díjakat. 1. díjat kapott POLY című művéért az ‘In Memoriam György Ligeti’ zeneszerző versenyen Berlinben (2007) és 1., illetve 2. díjakat nyert az Új Magyar Zenei Fórum különböző kategóriáiban (2009, 2011, 2013, 2017, 2020). 2004-ben és 2007-ben Istvánffy Benedek-, 2007-ben pedig Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki. Horváth műveit olyan hazai és nemzetközi események keretében játszották, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, Gaudeamus Music Week (Amsterdam), ISCM World Music Days (Ljubljana, Göteborg, Zagreb, Tongyeong), Huddersfield Contemporary Music Festival, Music in Current (Tokyo), musikprotokoll (Graz), cresc. Biennale für Neue Musik (Frankfurt), az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál (Budapest), a Taiwan International Music Festival (Taipei) stb. Zeneszerzőként neves karmesterekkel és együttesekkel dolgozott együtt, mint például Eötvös Péter, Vajda Gergely, Pierre-André Valade, Amadinda Ütőegyüttes, Ensemble Modern, Göteborg Symfoniker, Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Tokyo Sinfonietta, RSO Wien, Ensemble UMZE, Hong Kong New Music Ensemble. A kortárszenét játszó THReNSeMBLe alapítója (2009) és művészeti vezetője, 2019 óta az UMZE Egyesület elnöke, melynek keretében a két együttes közösen folytatja munkáját. 2014-ben Gryllus Samuval létrehozta az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált Budapesten. Az utóbbi időben elsősorban a populáris és komolyzenei elemek ötvözése, valamint színházi jelenségek hangszeres zenébe történő integrálása érdekli.

12


Műsor: Mit is jelent számunkra az, hogy olyan zenéket, magyar darabo-

kat mutatunk be, amelyek az elmúlt 30 évben íródtak? A válasz egyszerű: olyan darabokat, amelyek előadása része mindennapi tevékenységünknek. Olyan szerzőkkel való együttműködést, akikkel rendszeresen találkozunk, és akik maguk is előadják vagy vezénylik darabjaikat. E művekkel való kapcsolatunk tehát olyannyira magától értetődő, hogy érdemes nem csak eljátszani, hanem átadni azt a tapasztalatot, amelyek az utóbbi évek során összegyűltek bennünk. 2020-21-ben Magyarország öt egyetemi nagyvárosában (Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged) tesz látogatást az új zene magyarországi előadásában kiemelkedő szerepet játszó UMZE Kamaraegyüttes. A programok során a zenei felsőoktatásban résztvevő hallgatók személyesen tapasztalhatják meg azokat az előadóművészi kérdéseket, amelyek a kortárs zene interpretációja során felmerülnek. Miközben a hallgatók az UMZE muzsikusaival együtt zenélve fejleszthetik képességeiket, az egyetem oktatói kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg a mai magyar zene tanítási lehetőségeit, előadói gyakorlatát, jövőjét, valamint helyét a világ zenei életében. A programokat az utóbbi 30 év magyar műveiből összeállított reprezentatív koncert zárja, ahol Balogh Máté, Bujdosó Márton, Dargay Marcell, Horváth Balázs, Jeney Zoltán, Tihanyi László, Tornyai Péter és Vajda Gergely művei hangzanak el. A workshop, a beavató foglalkozás, a kerekasztal-beszélgetés és a koncert szakmai vezetője a projektet támogató Artisjus (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület) elnökségi tagja, Tihanyi László, és az UMZE Egyesület elnöke, Horváth Balázs.

HORVÁTH Balázs: Cirkuszoid VAJDA Gergely: Conversations with Children TORNYAI Péter: Fukla Hegozovi JENEY Zoltán: Önidézetek DARGAY Marcell: Fragmente BUJDOSÓ Márton: ...read the unshapeable shock night... (Hopkins) BALOGH Máté: Jam Quartet TIHANYI László: Summer Music

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött: koncertek.zmi@gmail.com A hangverseny az UMZE, illetve a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI, és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg, az Artisjus támogatásával.

13


október 12. kedd, 19.00 Thies ROORDA

Thies ROORDA fuvolaművész és HUSZICS Ibolya zongoraművész koncertje

A Hágai Királyi Konzervatóriumban Paul Verhey növendékeként tanult, majd az Egyesült Államokban (Deland, Florida) a híres fuvolaművész, Geoffrey Gilbert volt a tanára. A Hilversum Rádió Filharmonikus Zenekar nyugalmazott fuvolistája, mely zenekarban 2013-ig játszott. Ezt megelőzően az „Omroeporkest”, valamint a Rádió Szimfonikus Zenekar tagja. Számos holland zeneszerző, mint pl. Maarten Bon, Joep Straesser és Konrad Boehmer, valamint külföldi zeneszerző, mint Isang Yun és Jean Françaix, komponált számára műveket. Számos felvétel készítéKözreműködik: GÁRDAI Viktória fuvolaművész se fűződik a nevéhez, többek között a legutóbbi fuvolára és zongorára írt Divertimento felvétele is, melyen a zeneszerző, Françaix volt a zongorapartnere. A hágai Királyi Konzervatórium fuvola professzora. Szenvedélyesen tanít, elismert az általa kidolgozott oktatási módszerért, mely a fuvola kifejező készségeit állítja középpontba. Sikeres megközelítését tükrözik a népszerű „Blow How” fuvolakurzusai, melyek eredményeképp a hallgatók saját „hangja” fejlődik, tökéletesedik. Fuvolaóráit a Királyi Konzervatóriumban testreszabott jóga órákkal kombinálja, amely közvetlen kapcsolatot mutat a testtartás és a légzés koncepcióival, amelyeket a fuvolaórákba beépítve használnak. Thies Roorda nagyon keresett kurzustartó professzor. Világszerte tart kurzusokat, pl. Ausztráliában, Belgiumban, Németországban, Észt- és Görögországban, Portugáliában, Orosz- és Spanyolországban, valamint Svájcban is.

14


HUSZICS Ibolya

A Zeneakadémia Pécsi Tagozatán diplomázott, és elvégezte a PTE filozófia szakát is. 1982 óta a Pécsi Művészeti Gimnázium tanára és a PTE MK kinevezett művésztanára. Rendszeresen koncertezik, hazai és nemzetközi zenei versenyek, kurzusok kísérője. Számos rádió- és lemezfelvétel közreműködője.

Műsor:

Pierre de BRÉVILLE: Une flûte dans les vergers Arthur HONEGGER: Vocalise-Etude Paul TAFFANEL: Fantaisie sur Jean de Nivelle Ferrucio BUSONI: Duó két fuvolára és zongorára Martijn PADDING: One Flute Dick KATTENBURG: Pièce pour flûte et piano

Pierre de Bréville (1861-1949) neve mára szinte feledésbe merült, pedig széleskörű zeneoktatási és zenekritikusi tevékenysége mellett jelentékeny opuszokat komponált. 1920-ban jelent meg „Egy fuvola a gyümölcsöskertben” című, Debussy hatását sejtető alkotása. Honegger Vocalise-Etude-je eredetileg szöveg nélküli énekhangra és zongorára készült. A fuvola-zongora átirat hangzása azonban vetekszik az eredetivel, hiszen a hangszer hűvösebb, fémes hangszíne remekül illeszkedik a távolságtartó, földöntúli dallamhoz. Claude Paul Taffanel (1844-1908) fuvolaművészként vált ismertté, mint a modern francia fuvolaművészet atyja. Zeneszerzőként átiratokat és eredeti műveket alkotott fuvolára és zongorára, amelyek a francia iskola új líráját demonstrálták. Ferrucio Busoni (1866-1924) ifjúkori fuvoladuója valójában akár triónak is tekinthető, hiszen a szólamok bájos kergetőzésében a zongora is egyenrangú szerepet kap. Jól hallható, hogy a mű megalkotásában Bach szolgált mintaként. A darabban közreműködik Gárdai Viktória, intézetünk óraadója, Thies Rooda egykori növendéke.

15


Martin Padding (1956-) holland komponista zenéje olyan gátlások nélküli zeneszerzési módra törekszik, amelyet ennek ellenére mindig harmonikus elvek vezérelnek. Thies Roorda számára ajánlott hétrészes fuvolaszólója 2018-19-ben készült. Dick Kattenburg (1919-1944) szintén holland, zsidó származású zeneszerző, aki 24 éves korában vesztette életét Auschwitzban. Körülbelül harminc művet komponált, köztük szólódarabokat, kamarazenét és zenekari műveket. Sokáig úgy tudták, csupán egyetlen műve maradt fenn, míg 2004-ben egy padláson az egyik családtag által talált dobozból elő nem került a többi. Darabjai többsége kitűnően szerkesztett, gyakran örömteli, könnyed, bájos és Darius Milhaud zenéjére emlékeztet, ahogy a koncert zárószámaként elhangzó alkotás is. Belépőjegy: 2000 Ft, PTE polgár jegy 1000 Ft, PTE MK szakmai jegy / Nyugdíjas jegy 500 Ft CAMERATA bérlet hangversenye A hangverseny a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI, és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg. Támogatja a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia, illetve az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.

16


október 13. szerda, 19.00

MOCSÁRI Károly Liszt-díjas zongoraművész szólóestje MOCSÁRI Károly

Fotó: Kocsis Viktória

Liszt-díjas zongoraművész Budapesten született 1962-ben. Zenei tanulmányait az általános iskolával együtt kezdte a monori zeneiskolában. Tízévesen már a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára járt, Nádor György osztályába, aki a diploma megszerzéséig egyedüli tanára maradt. Tizenhat évesen az intézmény rendes hallgatója lett, majd három évvel később művészképzős. Közben részt vett Yvonne Lefébure nyári mesterkurzusain Párizsban. 1985-ben diplomázott. Ezután a philadelphiai Curtis Intézetben vett részt posztgraduális képzésen, Jorge Boletnál tanult egy évig, a texasi Van Cliburn Foundation ösztöndíjával, majd ezt követően 1986-ban Párizsban telepedett le. Már főiskolás éveiben is több rangos nemzetközi verseny díjazottja. 1981-ben – tizenkilenc évesen – különdíjas a budapesti nemzetközi Liszt-Bartók zongoraversenyen. A következő, 1986-os versenynek ő lett a győztese. Megnyerte továbbá a londoni Terence Judd Alapítvány díjáért folyó versenyt, és a Cziffra Alapítvány versenyét 1985-ben. Különdíjat kapott 1983-ban Athénben. Díjnyertes volt számos nemzetközi versenyen: 1982-ben Barcelonában, 1984-ben Montrealban, 1985-ben Fort Worthben, a Van Cliburn versenyen és 1986-ban a tel-avivi Rubinstein versenyen.

17


Nemzetközi karrierje 1984-ben kezdődött. Azóta az 5 kontinens több, mint 40 országának legjelentősebb koncerttermeiben szerepelt. Szólistája volt többek között a következő zenekaroknak: Manchester Hallé, The London Philharmonia, English Chamber Orchestra, Istanbul Chamber Orchestra, Liszt Ferenc Kamarazenekar, New-Zealand Symphony, Jerusalem Symphony Orchestra, Simón Bolívar Youth Orchestra of Venezuela, Berlin Radio Orchestra, Budapesti Fesztivál Zenekar, Magyar Nemzeti Filharmonikusok. Fellépett az izraeli és a montreali szimfonikusokkal is. Neves hazai és külföldi karmesterekkel és kamarapartnerekkel lépett fel, akik között van Youri Bashmet, Jean Efflam Bavouzet, Sir Andrew Davis, David Grimal, Barbara Hendricks, Kocsis Zoltán, Kobayashi Ken-Ichiro, Perényi Miklós, Mstislav Rostropovitch, Vladimir Spivakov, Sergej Nakarjakov, Vásáry Tamás, a Keller-, a Takács-Nagy-, és a Tokyo Kvartet. Szinte állandó meghívottja volt a „Festival de Musique en Mer sur le Mermoz” rendezvényének. Hernádi Ákossal sikeres zongoraduót alakítottak Bartók, Dohnányi és Liszt kétzongorás műveinek tolmácsolására. A Darvas János által Brahmsról készített „Wären nicht die Frauen” című film zenei idézeteinek is közreműködője volt Daniel Barenboïm, Dietrich FischerDieskau, Kocsis Zoltán és Itzhak Perlman mellett. 18

2003-ban Kocsis Zoltán és Hamar Zsolt vezetésével a Nemzeti Filharmonikusok két hónapos amerikai turnéjának egyik szólistája volt. Visszajáró vendége olyan jelentős hazai rendezvényeknek, mint a Tavaszi Fesztivál és a tiszadobi Zongorafesztivál. Játékát számos hazai és külföldi TV- és rádiófelvétel őrzi, Liszt és Bartók lemezfelvételeivel kivívta a nemzetközi szaksajtó elismerését. Magyar és külföldi növendékeknek tart magánórákat, mesterkurzusokat vezet Európában, Ázsiában és az USA-ban. Nemzetközi zongoraversenyeken zsűrizik. A Francia Liszt Társaság művészeti szaktanácsadója. Hosszú éveken át szervezett koncerteket a Párizsi Magyar Intézetben, valamint részt vesz Monor város komolyzenei életében szervezőként és előadóként egyaránt. Rendszeresen kér fel fiatal, pályakezdő művészeket, segítve bemutatkozásukat külföldön, valamint itthon, a Rádió Márványtermében és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.


MŰSOR:

Ludwig van BEETHOVEN: c-moll szonáta op. 13, No. 8. „Pathetique” Ludwig van BEETHOVEN: f-moll szonáta op. 57, No. 23. „Appassionata” LISZT Ferenc: h-moll szonáta Beethoven „patetikus” szonátája 1799-ben jelent meg, a szerző 27 éves korában. A híressé vált címet a közhiedelemmel ellentétben nem a szerző, hanem a kiadó adta meg – Beethoven egyetértésével. A tragikus hangzású kompozíció nagy sikert aratott, és ezzel elősegítette a szerző hírnevének megteremtését, nem csupán zongoristaként. Az azonnali népszerűség nem apadt el az idő múlásával, a szerző kortársai körében is elismerést vívott ki vele, illetve a darabban felvetett karaktereket Beethoven továbbfejlesztette következő műveiben. Az Appassionata szonáta az előzővel ellentétben nem a szerző életében kapta kifejező címét. Beethoven maga ezt a monumentális, technikailag megpróbáló kompozíciót a legviharosabb zongoraszonátájának tartotta. A mű keletkezését 1804-5-re datálják, ekkor már a szerző több mint egy éve küzd visszafordíthatatlan hallásromlásával. Liszt h-moll szonátája zongoraművészi tapasztalatainak, újításainak nagyszabású összegzése, valódi korszaklezáró mű, a szerző szándéka szerint. Somfai Lászlót idézve: „…mindenből a legszélsőségesebbet, a legkockázatosabb karakterűt kereste: a heroikusan lázadó témaritmus, a grandiózusan dübörgő akkordkalapálás, az édes és kecses éneklés, az érzésteli, érzelmes, sőt szentimentális sóhajtozás, a szeszélyesen felcsattanó és csörömpölő kadenciázás, a gyorsuló száguldás-élmény, a szenvedélyes recitálás, a tompa magábaroskadás, mind-mind végletes alakjába kerülhetett bele ebbe a partitúrába – mert Liszt nagyon bízott a különleges dramaturgiai terv, a formamodell szervező erejében.” Belépőjegy: 2000 Ft, PTE polgár jegy 1000 Ft, PTE MK szakmai jegy / Nyugdíjas jegy 500 Ft CAMERATA bérlet hangversenye A Cziffra György Emlékév és a Liszt Ferenc Társaság, valamint a PTE MK ZMI, a Potenton Alapítvány és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság közös programja.

19


október 15. péntek, 19.00

Ünnepi hangverseny a Magyar Kodály Társaság Pécs-Baranyai Tagcsoportjának 25 éves fennállása alkalmából Fellép a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara Vezényel: SZABÓ Dénes, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy A MAGYAR KODÁLY TÁRSASÁG (MKT) elnöksége Pécs kiemelkedő zenei élete és Kodály Zoltánhoz fűződő kapcsolata alapján úgy döntött, hogy javaslatot tesz a Pécs-Baranyai Tagozat megalapítására. Dr. Bónis Ferenc elnök úr felkérte Kertész Attila tanár-karnagyot – akit a Magyar Rádió „Éneklő Ifjúság” felvételein ismert meg –, hogy szervezze a pécsi csoport elindulását és az alakuló ülést. Az alakuló közgyűlésre 1995. április 28-án került sor. A megalakulást aktívan segítette a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetség, a Baranya Megyei Művelődési Központ, a Pécsi Nevelők Háza Egyesület, a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium és a komlói Kodály Iskola. Az ünnepi alkalom koszorúzással kezdődött Varga Imre Kodály-szobránál, melyen Hasznos Ákos és a Fábián János vezette Berze Nagy János Népdalkör működött közre. A közgyűlést Tillai Aurél egyetemi tanár, a Pécsi Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke nyitotta meg. Kifejtette, hogy Pécs szellemisége, tradíciói köteleznek minket. Bár igen rövid időszak volt 1945 őszén, amíg Kodály Pécsett tartózkodott, mégis jelentőssé tette a várossal való kapcsolatát. A Kodályban korábban megfogant és kikristályosodott zenei nevelési elvek először a pécsi szakemberek szűk körében, majd a teltházas Pécsi Nemzeti Színház színpadáról hangzottak el először a Mester szájából, és kerültek kipróbálásra Agócsy László veze20


tésével és Antal György támogatásával. Mindez ma már történelem, de a pécsiek, baranyaiak számára nemes feladat emlékezni erre az eseményre, őrizni a Kodály-örökséget. Tagcsoportunk célja sem lehet más, mint Kodály Zoltán szellemi hagyatékának ápolása, zeneműveinek, pedagógiai és tudományos írásainak közkinccsé tétele, kapcsolattartás a Nemzetközi Kodály Társasággal és Kodály gyermekkori kedves városával, Galántával. A Tagcsoport előadásokat, tudományos emléküléseket, szakmai tanácskozásokat, hangversenyeket és kiállításokat szervez, illetve kezdeményez. Figyelemmel kíséri és támogatja Pécs és a megye ének-zene tagozatos oktatását, az „Éneklő Ifjúság” rendezvényeit. Együttműködik jelentős magyar zenei intézményekkel és más testületekkel, aktívan részt vesz Pécs és Baranya megye kulturális életében. Az alakuló közgyűlés alkalmával 32 magánszemély és 11 énekkar kérte felvételét a tagcsoportba, egyúttal az MKT-ba. Az ülés végén megválasztották az elnökséget. Elnök: dr. Andrásfalvy Bertalan Tiszteletbeli elnök: Antal György (+) Ügyvezető alelnök: Kertész Attila Elnökségi tagok még: Ivasivka Mátyás, dr. Nádor Tamás (+), dr. Szabó Szabolcs, Tillai Aurél, Tóth Ferenc, Veres János (+) Az elmúlt két évtizedben Kertész Attila vezette a tagcsoportot, majd 2019 november 9-én a tagság dr. Vas Bence gitárművészt, a PTE Művészeti Kar dékánhelyettesét választotta meg a testület elnökévé. A titkári teendőket jelenleg Rózsa Bernadett tanár-karnagy látja el. 21


Fotó: Fellegi Andrea

22


A PRO MUSICA LEÁNYKAR már a megalakulása évében aratott nemzetközi versenygyőzelme óta a világ egyik vezető énekkarának számít. A Kodály módszer sikerének világjáró nagyköveteiként koncertjeiken kívül keresett előadói zenei nevelési konferenciáknak, mesterkurzusoknak. A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus Gyermekkórusban szerzett élmények 1986-ban vezették kórusalapításhoz az öreg diákok lelkesedését. Azóta a világ legjelentősebb kórusversenyein szereztek első helyezéseket és nagydíjakat. Legnagyobb sikerük a fennállásuk 10. évében nyert EURÓPA NAGYDÍJ, a 2002-ben, Dél–Koreában, Busanban megrendezett 2. Kórus Olimpián a 3 arany érem mellett elnyert két olimpiai bajnoki cím, és a Londonban megrendezett „Let the Peoples Sing” Kórusverseny vándordíja, a Silver Rose Bowl (Ezüst Rózsa Serleg). A kórus repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel a reneszánsztól napjaink zenéjéig. Műsorukban megtalálhatók Bartók és Kodály művei mellett a reneszánsz és a romantikus kórusművészet jeles darabjai éppúgy, mint a kortárs magyar zeneszerzők művei. Számos mű bemutatása fűződik nevükhöz. A sok nemzetközi elismerés (első díjak, nagydíjak) mellett a Cantemus Gyermekkarral közösen két rangos magyar díjjal is elismerték az énekkarok munkáját: 1993-ban Bartók – Pásztory-díjat, majd 2004ben Magyar Örökségért díjat kaptak. A kórus vezetője Szabó Dénes, aki kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc-díjat, 1993-ban Bartók Béla – Pásztory Ditta-díjat és 2000ben Kossuth-díjat kapott, 2014-ben pedig a Nemzet Művésze címmel tüntették ki. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött: koncertek.zmi@gmail.com A hangverseny a Magyar Kodály Társaság Pécs-Baranyai Tagcsoportja, a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg.

23


október 16. szombat, 19.00

A Magyar Kodály Társaság „Pécsi úttörés” konferenciájának ünnepi hangversenye Fellépők: KRISZTA Kinga, operaénekes HORVÁTH István, operaénekes KÖRTESI András, zongoraművész Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium BARTÓK BÉLA LEÁNYKARA – Vez. RÓZSA Bernadett karnagy és KERTÉSZ Attila Liszt-díjas karnagy Galántai Kodály Zoltán Daloskör – Vez. Dr. JÓZSA Mónika, karnagy Pécsi Egyetemi Kórus – Vez. Prof. Dr. LAKNER Tamás, Liszt-díjas karnagy

KRISZTA Kinga

Nagyváradon született. Diplomáját a Debreceni Egyetem magánének szakán szerezte Mohos Nagy Éva professzorasszony osztályában. Tanulmányai alatt a debreceni Csokonai Nemzeti Színház kórusában énekelt, ahol pár év elteltével szóló szerepekben is bemutatkozhatott. A Pécsi és Miskolci Nemzeti Színházban több főszerepben is láthatta a közönség. 2010 óta a Magyar Állami Operaház szólistája, ahol szintén főszerepekben látható. Operai előadásain túl fontos szerepet játszik életében az oratórium éneklés is, így több hazai fesztivál állandó fellépője. Művészi pályája mellet két gyermek édesanyja.

24


HORVÁTH István

Énekművészi diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerezte Bukszár Márta osztályában. Eközben indult el operaénekesi pályafutása a Pécsi Nemzeti Színház operatársulatában, majd Almaviva gróf szerepében debütált Rossini A sevillai borbély című operájában Miskolcon. Az Ory grófja címszerepét nagy sikerrel énekelte a Szegedi Nemzeti Színházban és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Bel canto szerepek, mint például Ernesto (Don Pasquale), Fenton (Falstaff) és más tenor szerepek, mint például Fenton (A windsori víg nők), Rodolfo (Bohémélet) egész sorát énekelte el. A Kocsis Zoltán által vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekar rendszeres vendégművésze: fellépett velük Brüsszelben és Rómában, ahol XVI. Benedek pápának énekelt Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Közös munkájuk során több olyan ritkán játszott darabot adtak elő, mint Schönberg Mózes és Áron (Jüngling szerepében), vagy Richard Strauss Daphne (Leukipposz szerepében) című műve. 2010 óta a Magyar Állami Operaház szólistája. Hazai fellépések és szólóestek mellett fellépett Európában, valamint Észak- és Dél-Amerikában. Szólistaként több zenekar vendége, illetve olyan fesztiválok sikeres résztvevője, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Nemzetközi Bartók Fesztivál Szombathelyen, a Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon, a Margitszigeti Szabadtéri Játékok és a VeszprémFest. 2012-ben Selmeczi György és a Kolozsvári Magyar Opera felkérésére Orbán György Pikkó hertzeg című darabjának címszerepét énekelte CD-re. Operaszínpadon partnerei között olyan neves művészek szerepelnek, mint Rost Andrea, Miklósa Erika, Kocsis Zoltán, Juan Pons, Roberto Scandiuzzi és Roberto Abbado. Díjak és elismerések: Magyar Ezüst Érdemkereszt (2021) Juventus díj Simándy József-emlékplakett

25


A KODÁLY ZOLTÁN DALOSKÖR 65 éves múltra tekint vissza, 1956 őszén alakult. Az énekkar első lépéseit maga Kodály Zoltán egyengette, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kórus az ő nevét viselje, és élete végéig figyelemmel kísérte a tevékenységét. 1962-től hat évig szünetelt az énekkar munkája. Működését a szlovákiai magyar kórusmozgalom országos fóruma, a Kodály Napok hatására újította fel ismét, 1969ben. Az alapítókarnagy Ág Tibor 1979-ig, Chemez Zsuzsanna három évig vezette a kórust. 1982-től, immár 39 éve Józsa Mónika a daloskör karnagya. A Kodály Zoltán Daloskör az elmúlt időszakban számos hazai és külföldi hangversenyen (Magyarországon és Erdélyen kívül Csehországban, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Izraelben) képviselte eredményesen Galánta városát. A kórus jelenlegi repertoárja a kórusirodalom minden korszakából válogat, legnagyobb részét azonban a huszadik századi és kortárs magyar kórusművészet alkotásai teszik ki. Kodály a cappella művei közül 15 szerepel az énekkar repertoárján, de az olyan nagyszabású ének-zenekari művek előadásában is részt vett (más kórusokkal közösen), mint a Psalmus Hungaricus (Debrecen, 2004; Galánta, 2005; Kecskemét, 2012) és a Budavári Te Deum (Székesfehérvár, 2007).

26

Az 1969 óta háromévenként ismétlődő Kodály Napok minden eddig megrendezett fesztiválján részt vett Galántán, több alkalommal érdemelte ki a legmagasabb minősítési fokozatot. Legutóbb, 2017-ben, a Magyar Kodály Társaság különdíját is megkapta a XVII. Kodály Napok kórusversenyén nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményért.


További díjak, kitüntetések: Galánta város polgármesterének díja – 2005, 2011; Kodály Zoltán-emlékdíj – 2006; A nagyszombati kerületi önkormányzat díja a régió kulturális életének fejlesztéséért – 2007; Csokonai Vitéz Mihály közösségi díj – 2008; a Szlovák Köztársaság Aranyplakettje – 2016; Galánta városának Pro Urbe díja 2017 A kórus karnagya dr. JÓZSA Mónika, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának ének-zene tanára, a Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli tagja, több nemzetközi kórusverseny karnagyi különdíjának, valamint számos kitüntetés birtokosa. A kórusmozgalomban kifejtett munkássága elismeréséül 2002-ben a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje kitüntetést, a felvidéki magyar zenei és énekkari kultúra megőrzése, továbbá a magyar énekzenetanárok továbbképzésében végzett munkássága elismeréseként 2013-ban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta.

A Pécsi BARTÓK BÉLA LEÁNYKART 48 évvel ezelőtt alapította Kertész Attila karnagy, majd az együttes 1975 óta a Kodály Zoltán Gimnáziumban működik. Céljuk a 20-21. századi magyar kórusmuzsika ápolása, benne kiemelten Bartók és Kodály énekkari művészete, valamint az őket követő kiváló magyar zeneszerzők énekkari repertoárja. A kórus koncertkörútjain bejárta Európa szinte valamennyi országát, nemzetközi versenyeken kilenc I., hét II., négy III. díjat és több különdíjat kapott. Kiváló Együttes, Pécs város Nívódíjának tulajdonosa és kétszer nyerte el a Magyar Rádió Nagydíját és az Éneklő Ifjúság Érdemérmét az „Év Kórusa” cím 25 alkalommal való elnyeréséért. A „Kultúrával a Nyugat Kapujában Nemzeti Fesztivál” Fesztiváldíjasa lett a kórus és két évvel ezelőtt KÓTA-Díjat kapott. Az alapító karnagy KERTÉSZ Attila Liszt-díjas, KÓTA-díjas, „Kiváló Tanár”,” Pécs város Érdemes Tanára” 40 évig vezette az énekkart, utóda RÓZSA Bernadett karnagy. A BARTÓK BÉLA LEÁNYKARRAL 2001 óta Magyarországon és külföldön együtt koncertező zongoraművész KÖRTESI András, a mai hangverseny közreműködője, Marosvásárhelyen és a Bukaresti Zeneakadémián végezte tanulmányait, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneiskola és a PTE Művészeti Kar tanára. 27


A PÉCSI EGYETEMI KÓRUS 1997-ben alakult. Jogelődje, a Pécsi Tanárképző Főiskola Vegyeskara, Tillai Aurél vezetésével számos nemzetközi kórusversenyen ért el jelentős sikereket. 2000-től az együttes új karnagyok vezetésével (Várdai István, Jobbágy Valér, Kamp Salamon) elsősorban oratórikus repertoárt épített ki. 2014 óta a kórus vezetését Lakner Tamás vette át. A kórus 2015-ben a XVI. International Competitive Festival of Studens Choir rendezvényen a szlovákiai Akademicka Banska Bystricán I. díjat nyert és megkapta a legjobb külföldi együttesnek járó különdíjat is, 2016-ban Neerpeltben a Nemzetközi Ifjúsági Kórusversenyen nyert I. díjat. 2015. július 24 – aug. 2 között került megrendezésre Pécsett az Európa Cantat, melyen a Pécsi Egyetemi Kórus a rendezvény hivatalos kórusa volt. 2017-ben 8 koncertből álló turnén vettek részt Kínában, 2018-ban díszvendégei voltak a 14. Pekingi Nemzetközi Kórusversenynek és 6 koncertből álló turnét tudnak maguk mögött. Több alkalommal szerepeltek a Pannon Filharmonikusok Zenekarral, 2018-ban Isaki Masahiro karmester vezényletével a bécsi Musikvereinsaalban énekelték Brahms: Német Requiemjét a Miskolci Szimfonikus Zenekarral. 2018-ban a Christmas Music Festival/Zágrábi Karácsonyi Zenei fesztivál nyitókoncertjét adták. 2019-ben a lengyelországi Poznanban vettek részt az európai Egyetemi Kórusok Fesztiválján, ahol nagy megtiszteltetés érte őket, hiszen kiválasztott kórusként együtt énekelhettek Andrea Bocellivel. Jelenleg szeptember végi amerikai turnéjukra készülnek.

28


A kórus vezetője Prof. dr. LAKNER Tamás Liszt-díjas karnagy, a PTE Művészeti Kar tanszékvezető egyetemi tanára, decan emeritusa, aki kórusaival 63 díjat nyert nemzetközi kórusversenyeken. 2020-ban Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. 1980-óta vezeti a Bartók Béla Férfikart, az együttes Európa legjobb férfikórusai közé került és ebben a kórusfajtában szinte egyedül képviseli rangos kórusversenyeken a méltán híres magyar kóruskultúrát. Kétszer szereztek olimpiai bajnoki címet. A Kodály Összkiadáshoz ők vették először lemezre a mester összes férfikari művét. 1974-ben alapította a Szélkiáltó Együttest, mely a verséneklés ősi hagyományát folytatja. Az együttest 2019-ben Magyar Örökség díjjal tüntették ki. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött: koncertek.zmi@gmail.com A hangverseny a Magyar Kodály Társaság Pécs-Baranyai Tagcsoportja, a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg. Támogatja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.

29


november 18. csütörtök, 19.00

FARKAS Gábor

Liszt-díjas zongoraművész koncertje FARKAS Gábor

Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, 2005-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Ezt követően 2014-ben doktori fokozatot szerzett, ahol mesteriskolabeli mentora Kocsis Zoltán volt. Számos nemzetközi zenei verseny, köztük a 2003-as Magyar Rádió Zongoraverseny, valamint a 2009ben, Weimarban megrendezésre került 63. Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győztese. 2015-ben elnyerte a New York Concert Artist & Associates versenyének fődíját is, melynek eredményeképpen nagy sikerrel debütált 2016-ban New Yorkban a Carnegie Hallban. A világ olyan kiemelkedő koncerttermeiben lépett már színpadra, mint a velencei Teatro la Fenice, a brüsszeli BOZAR, a berlini Konzerthaus, a madridi Auditorio National de Music, vagy a shanghaji Oriental Art Center. Ezenkívül nemzetközi fesztiválok, köztük a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a zwickaui „Schumann Fesztivál”, a weimari „Pélerinages Fesztivál” a pekingi „Musicathlon”, és a „Kaposfest” rendszeres vendége. Olyan kiemelkedő karmesterekkel dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Fischer Ádám, Olli Mustonen, Philippe Bender, George Tchitchinadze, Olaf Henzold, Kobayashi Ken-Ichiro, vagy Vásáry Tamás. Első albuma, „An Evening with Liszt” címmel jelent meg a Warner Music Hungary gondozásában 2008 novemberében, amely elnyerte a rangos „Grand Prix du disque” díjat, valamint a Franz Liszt International Society „2009 legjobb Liszt felvétele” elismerését. Ezt számos további lemezkiadvány követte, köztük 2017-es megjelenésű szólóalbuma Liszt műveiből a Steinway & Sons Records

30


kiadásában, valamint ugyanezen évben Schumann albuma a Hungaroton, illetve Farkas Ferenc Piano Concertino című művének felvétele a Toccata Classics, London gondozásában. 2017-től a Steinway & Sons Records new yorki, hamburgi és budapesti képviselete egyhangúlag Steinway Artist-tá választotta, s további lemezfelvételekre kérte fel. Szintén 2017-ben a művész óriási megtiszteltetésként elfogadta állandó professzori kinevezését a Tokyo College of Musicban, amelynek ezzel első európai és egyben legfiatalabb mesterévé vált. Farkas Gábor lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője a 2020/21-es tanévtől, valamint mostantól ő irányítja a Doktori Iskola Billentyűs és Akkordikus alprogramját is. Hatalmas megtiszteltetés Gábor számára, hogy a nagy múltú Alma Mater kiemelkedő vezető tanárainak munkáját folytathatja. Családjával nyár végén visszaköltözött Magyarországra, vendégprofesszorként azonban továbbra is folytatja oktatói tevékenységét a Tokyo College of Music-ban. A művész legújabb lemezfelvétele és az azt bemutató koncertek – Chopin Balladák és Impromptuk (Hungaroton) – 2019. júniusi megjelenése óta óriási szakmai és közönségsikernek örvend. Szintén ez évben elnyerte a rangos Aoyama Művészeti Díjat, amit az év legjobb hangversenyéért adományoztak a művésznek Japánban.

31


Szergej Rahmanyinov híres zongoraművészként messze megelőzte komponistaként való elismertségét. Az orosz későromantika utolsó nagymesterének stílusa leginkább Csajkovszkijéval rokon, bár Chopin és Liszt hatása is felbukkan műveiben. A Morceaux de fantaisie öt zongoratételből álló sorozat, amelyet a szerző 1892-ben komponált. A cím – magyarul „a fantázia darabjai” – inkább a művek összhatására reflektál, formai szempontból ezek nem fantáziák. A koncerten a nyitó eszmoll Elégia hangzik el. A Hat moments musicaux Rahmanyinov visszatérése és egyúttal forradalma zongoraszerzőként. A mintegy félórás kompozíció számtalan témát, hangulatot és zenei technikát vonultat fel a temetési menettől a kánonig. Noha a darab külső nyomásra keletkezett a zeneszerző bizonytalan pénzügyi helyzete okán, a sürgető körülmények nem hagytak nyomot a zenén. A Hat moments musicaux igazán kifinomult mű, nagy igényeket támaszt az előadóval szemben, mint a szerző korábbi alkotásai. Nikolai Karlovich Medtner orosz zeneszerző Rahmanyinov kortársa, kevésbé ismerősen csengő neve ellenére mára a zongora egyik legjelentősebb orosz zeneszerzőjeként ismerik el. A koncerten elhangzó műve az első a zongoraszonátái sorában. A négytételes kompozíció 1901-3-ból származik, Szkrijabin és Rahmanyinov hatását mutatja, ám ennek ellenére eredeti. A szerző mestersége a későbbi művekben még inkább finomodik és összetetté válik, azonban ez az első zsenge is kétséget kizáróan bizonyítja a zenei struktúra iránti csalhatatlan érzékét.

32

MŰSOR:

Szergej RAHMANYINOV: Morceaux de fantaisie, op. 3/1. esz-moll elégia Szergej RAHMANYINOV: Hat moments musicaux, op. 16 Nikolai Karlovich MEDTNER: f-moll zongoraszonáta, op. 5 Belépőjegy: 2000 Ft, PTE polgár jegy 1000 Ft, PTE MK szakmai jegy / Nyugdíjas jegy 500 Ft A hangverseny a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI, és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg. Támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.


Helyszín: Pesti Vigadó, 1051 Budapest, Vigadó tér 2. A gazdag művészeti élet, a Pécsett élő és november 26. péntek, 19.30 dolgozó neves zene- és képzőművészek se-

25 és a Művészeti Kar

A PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének ünnepi hangversenye Közreműködők: VAS Bence, gitárművész és a Venti Chiavi Trio (RITTER Zsófia | TÓTH Álmos, GIRÁN Péter gitárművészek) Dr. HERPAY Ágnes, fagottművész A PTE Rézfúvós Kvintettje (SOLYMOSI Péter és KESZTHELYI Bálint trombitaművészek FARKAS István Péter Liszt-díjas harsonaművész | BORBÍRÓ Máté kürtművész BEREGI András tubaművész) SZABÓ Dániel Trió KRISZTA Kinga, operaénekes WIEDEMANN Bernadett, Liszt-díjas operaénekes HORVÁTH István, operaénekes Pécsi Egyetemi Nőikar – vez. ANTAL Laura és HOFFNER Tibor karnagyok Pécsi Egyetemi Kórus – vez. Prof. Dr. LAKNER Tamás, Liszt-díjas karnagy Pécsi Egyetemi Zenekar – vez. KOCSÁR Balázs, Liszt-díjas karmester

gítették a Művészeti Kar létrejöttét, mely a jogelődök különböző művészeti tanszékeiből éppen 25 éve, 1996-ban alakult. Ez az ország egyetlen felsőfokú zenei, képzőművészeti és alkalmazott, illetve médiaművészeti képzést integráltan folytató központja, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kívül az egyetlen magyarországi felsőoktatási intézmény, mely DLA képzést nyújt a művészet terén. A Művészeti Kar számára a Zsolnay Negyedben létrejött új campusával új lehetőségek valósulhatnak meg. A Zeneművészeti Intézet a gyár egykori tanonciskolája helyén lelt új otthonra. A hely szellemiségét követve intézetünk is a magas szintű hangszeres, énekes és elméleti képzést, a tehetségek támogatását tekinti oktató munkája alapjának. Meggyőződésünk azonban, hogy nem az intézet épülete, s nem is szervezete vonzó a zenei pályát választók számára, hanem kizárólag művésztanáraink személye, tudása és pedagógiai elkötelezettsége. Művésztanárai – szólistaként vagy neves magyar zenekarok tagjaiként – rendszeres fellépői a hazai és nemzetközi hangversenyéletnek. 33


Kiemelkedő felkészültségű hallgatói pedig résztvevői a Pannon Filharmonikusok – Pécs zenekari koncertjeinek. Büszkék arra, hogy José Carreras és Placido Domingo operaénekesek a PTE és a kar díszdoktorai. 2016 őszén indított Kamarakoncert-sorozata részeként az intézet nem titkolt szándéka a budapesti koncertéletben is megjelenni, valamint Pécs és a régió kiemelkedő zenei életét még inkább gazdagítani, főleg ilyen szép évforduló okán.

A PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet oktatóinak előadásában hallhatjuk többek között Händle B-dúr orgonaversenyét 4 gitáron megszólalni, a fagott is szóló szerephez jut, s a rézfúvós repertoárba is belekóstolunk. Az ünnepi koncert első felének végéhez jazz muzsikával érkezünk. A második félidőben intézetünk kórusai lépnek színpadra, majd a Pécsi Egyetemi Zenekarral, illetve kiváló szólistákkal kiegészülve ősbemutatója zárja az estét! Kovács Zoltán Missa Pannonica című művének első, rövidebb változata 2018-ban került bemutatásra. A mű eddig be nem mutatott, Credo tételét tűztük műsorra. A tradicionális miseszövegekre épülő kompozíció zenei anyagát a virtuozitás, a különleges effektusok és a jól ismert szöveg sokoldalú érzelmi megvilágítása jellemzi az esengő könyörgéstől a himnikus fohászig. Izgalmas és változatos műsorösszeállításunkkal, valamint a kitűnő fellépőkkel szeretnénk méltóképp megemlékezni e szép jubileumról, s együtt ünnepelni a budapesti közönséggel is. Belépőjegy: 2900 Ft A hangverseny a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI, a Magyar Kodály Társaság Pécs-Baranyai Tagcsoportja és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg. Támogatja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.

34


december 1. szerda, 19.00

A SZABÓ Dániel Jazz Trió koncertje

A nemzetközi hírű muzsikusokból álló formáció méltó a jazz műfajához: az együtt muzsikálás felszabadult öröme, különleges ritmikai gazdagság és karakteres dallamok sorozata jellemzi az előadásmódjukat. A klasszikus zenében is képzett zenekarvezető SZABÓ Dániel darabjaiban gyakran fellelhetőek komolyzenei elemek is, de más zenei stílusok is inspirációként szolgálnak a komponálás során. Fontos szempont a zenekari interakció: az egymásra reagálás és a közösségi zenélés szellemisége. A formáció nagybőgőse SZANDAI Mátyás, a doboknál pedig … meglepetés vár ránk! A hagyomány előtt tisztelgő, friss, dinamikus, igazi kortárs muzsika vár a trió közönségére! A Magyarországon és külföldön egyaránt elismert SZABÓ Dániel koncertezik, jazz és klasszikus formációkra, filmekhez, színházi produkciókhoz ír zenét, illetve lemezek producereként is dolgozik. Számos sikeres albuma jelent meg világsztárokkal együttműködésben. Turnézott Európában és az Egyesült Államokban egyaránt. Vonószenekarra írt művének („Resources”) nagy sikerű ősbemutatója a rangos bécsi Musikverein-ben volt a Tonkünstler Orchester es Peter Erskine előadásában, 2020 februárjában. A jazz, a film- és a komolyzene határmezsgyéin mozgó, „Visionary” c. albuma kamarazenekart jazz trióval együtt szólaltat meg, zenéjével történeteket mesél, láttat, vízionál. Az albumon, amely felkerült az amerikai JAZZIZ magazin „Az év legjobb lemezei” listájára, Los Angeles legkiválóbb stúdió, klasszikus és jazz-zenészei játszanak. 35


Legújabb filmzenéjét az amerikai-román Andrei Zinca nagyjátékfilmjéhez, a „So...What’s Freedom?” -hoz írta: a film a megjelenése óta sorra nyeri a díjakat, legutóbb az arizonai „Sedona International Filmfestival”-on nyerte el a közönségdíjat. Nemzetközi versenygyőzelmei között szerepel a 2006os „Grand Prize of the City of Paris”, amelyet a nagy presztízsű Martial Solal Nemzetközi Jazz Zongora Versenyen nyert meg, illetve a Jas Hennessy Solo Piano Competition elsō díja, Montreux-ben, 2000-ben. 2018-ban egyetlen győztesként elnyerte a legnagyobb amerikai jogvédő, az ASCAP zeneszerzői díját, amelynek egyik gyümölcse a los angeles-i Symphonic Jazz Orchestra számára írt, nagy lélegzetű darab, amelyet 2021-ben adnak elő Kaliforniában. SZABÓ jelenleg a Pécsi Tudományegyetemen oktat, illetve tanszékvezetőként is dolgozik. Belépőjegy: 2000 Ft, PTE polgár jegy 1000 Ft, PTE MK szakmai jegy / Nyugdíjas jegy 500 Ft CAMERATA bérlet hangversenye A hangverseny a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg. Támogatja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.

36


CAMERATA bérlet

2021 ősz | Liszt Ferenc Hangversenyterem Pécs – Zsolnay Kulturális Negyed Ismét lehetőséget biztosítunk a Camerata Bérlet megvásárlására, mely a Liszt Ferenc Hangversenyterem 2021 őszi évad Kamarakoncert-sorozatának alábbi 6, belépőjegyes hangversenyére érvényes: szeptember 24. Ivica GABRIŠOVÁ fuvolaművész és Petra ADAMOVÁ zongoraművész estje szeptember 29. LINE Ildikó hegedűművész és ORZA Erzsébet Katalin zongoraművész kamaraestje október 12. Thies ROORDA fuvolaművész és HUSZICS Ibolya zongoraművész koncertje október 13. MOCSÁRI Károly Liszt-díjas zongoraművész szólóestje

Jegyárak: 2000 Ft | PTE jegy: 1000 Ft PTE MK Szakmai/Nyugdíjas jegy: 500 Ft CAMERATA 6 előadásra szóló bérletek: Teljes árú: 10.000 Ft PTE bérlet: 5.000 Ft Nyugdíjas bérlet: 2.500 Ft Bérletek válthatók az első koncert időpontjáig: 2021. szeptember 24-ig. potenton.hu art.pte.hu/koncertek facebook.com/PTEMKZenemuveszetiIntezet

november 18. FARKAS Gábor Liszt-díjas zongoraművész koncertje december 1. A SZABÓ Dániel Jazz Trió koncertje 37


38


A Liszt Ferenc Hangversenyterem megközelítése Személygépkocsival: Budapest felől a 6-os úton Pécsre érkezve vegye az irányt a belváros felé. Ha a Zsolnay Kulturális Negyed parkolóházát kívánja igénybe venni, akkor a 6-os útról a Negyed előtti lámpás kereszteződésnél forduljon jobbra, majd balra a Felsővámház utcába. A következő kereszteződésnél élesen balra kanyarodjon a Major utcába. A 6-os útra, a Zsolnay Vilmos utcára visszatérve balra hajtson a Negyed gyalogos hídjáig, azt elérve alatta jobbra behajthat a parkolóházba (P). A belváros irányából a 6-os úton a Zsolnay Kulturális Negyed két épületegyüttese között, a gyalogos híd alatt jobbra mehet a Zsolnay Vilmos utcai parkolóházba (P). Innen gyalog, a hídon át kell mennie az északi oldalra, ahol az ZMI épületének harmadik emeletén található a Liszt Ferenc Hangversenyterem. Ezen kívül a Zsolnay Kulturális Negyed környékén több parkolási lehetőség van: a Felsővámház utcán (B, C bejáratok), illetve az ebből nyíló Major utcán. (A bejárat). Online jegy- és bérletvásárlás: www.jegymester.hu Személyes jegy- és bérletvásárlás: a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain: » Zsolnay Kulturális Negyed – Látogatóközpont » Zsolnay Kulturális Negyed – Infopont & Shop a Boltok utcája végén » Zsolnay Kulturális Negyed – Vendégház recepció » Művészetek es Irodalom Háza A Kodály Központ jegypénztárában A Hangversenyterem bejáratánál 1 órával a koncert előtt CAMERATA bérletek válthatók 2021. szeptember 24-ig. Kérjük, kísérje figyelemmel a járványügyi korlátozásokat, mert annak fényében változhat a hangversenylátogatás módja és lehetősége. További információ: www.potenton.hu | www.art.pte.hu/zmi FARAGÓ Emanuela művészeti titkár | farago.emanuela@pte.hu Amennyiben értesülni szeretne a koncertekkel kapcsolatos legfrissebb információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre a koncertek.zmi@gmail.com címen! A hangversenyek a Potenton Alapítvány és a PTE közös szervezésében valósulnak meg. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk. 39


40



Felelős kiadó: Dr. VAS Bence Műsorleírások: JUHÁSZ Zsuzsa Grafikai terv: PINCZEHELYI Márk


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.