Page 1

Μια ανέκδοτη εργασία του Ps.Mavro/ Stavriotis

Μία (όχι και τόσο διαφορετική) ΠΡΟΤΩΧΡΟΝΙΑ! …η, ένα άλλο “Δωδεκαήμερο”!

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ του ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ στις αρχαίες Μεσοποτάμιες χώρες

Στο κείμενο που παρουσιάζετε (για ανάγνωση) - ποιητική αδεία σε ελεύθερη απόδοση και με μίμηση γραφής Σουμεριακού ύφους συναντάμε τις απαρχές της Θεό-φιλοσοφικής υπόστασης του (λεγόμενου) Δυτικού Πολιτισμού! Στις αρχαίες χώρες (ανάμεσα στον Τίγρη και τον Εφράτη) ένας Θεός (του Μεσοποτάμιου πανθέου - ο Μαρδούκ) αναζητείτε, καταδιώκετε, συλλαμβάνετε, βασανίζετε, τραυματίζετε θανάσιμα, κρατείτε σε άγνωστο μέρος, φυλακίζετε στο σκοτεινό δάσος, η κατεβαίνει στον κάτω κόσμο…

Ο Ήλιος καθημερινά πεθαίνει και ανασταίνετε. Η Σελήνη έχει τη «χάση» της… και τη «φέξη» της. Ο Σπόρος, θάβετε… και φυτρώνει. Η Φύση, πεθαίνει το χειμώνα… και ανασταίνετε κάθε άνοιξη. Ο Ποταμός, φαινομενικά στερεύει… και πάλι πλημμυρίζει. Οι Αστερισμοί, πάντα δύουν… και ανατέλλουν ξανά… Αστέρι και φωτεινά μετέωρα εμφανίζονται και εξαφανίζονται στο νυχτερινό ουρανό… Και όλα αυτά με ένα αδιάλειπτα επαναλαμβανόμενο ρυθμό ! Με μαθηματική ακρίβεια το φώς εναλλάσσετε με το σκοτάδι, το κρύο με τη ζέστη, η γέννηση με το θάνατο! Η όλη αυτή εναλλαγή εν μπορεί παρά να συμβολιστή με ένα θεό - Ήρωα που… γεννιέται, μεγαλώνει, πράττει προς όφελος των ανθρώπων, διδάσκει τρόπους συμπεριφοράς και ηθικής, καταδιώκετε από το κακό, συλλαμβάνετε, φυλακίζετε, βασανίζετε τραυματίζετε θανάσιμα, πεθαίνει, κατεβαίνει στον άλλο κόσμο… και φυσικά Επιστρέφει και πάλι Νικητής!!!

Μία - όχι και τόσο διαφορετική - ΠΡΟΤΩΧΡΟΝΙΑ στη ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ χώρα!


Μία - όχι και τόσο διαφορετική - ΠΡΟΤΩΧΡΟΝΙΑ στη ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ χώρα!

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ του ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ στις αρχαίες Μεσοποτάμιες χώρες

(Η βιωματική παρατήρηση των Φαινομένων της φύσης οδήγησε τον άνθρωπο στην προσεκτική καταγραφεί των Νομοτελειών όπως αυτές συγκροτούν και εκδηλώνονται στον αντιληπτό Κόσμο μας. Αυτά τα Φαινόμενα και οι Νομοτέλειες εικονοποίησαν συμβολικά το «Θείο Δράμα» που αποκαλύπτονταν σταδιακά στα έκθαμβα μάτια της ψυχής των προπατόρων μας). Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ του ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ για τους αρχαίους Μεσοποτάμιους περιελάμβανε όλο αυτό το «Θείο Δράμα ». Μόνο που εδώ η βασιλική εξουσία (από τότε) προσεταιρίζετε (προς όφελός της) και συμμετέχει στην όλη δραματουργία. Ο Βασιλιάς ταυτίζετε (πολλές φορές) με το θεό . Σαν εκλεκτός του, οφείλει (για να έχει την εύνοια του ) να τηρεί με ακρίβεια τις απαιτούμενες καθιερωμένες (από το ιερατείο) τελετουργίες… Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Ο Βασιλιάς πρέπει να έχει και την Λαϊκή παραδοχή , ή την «Δημοκρατική επίφαση» για να κυβερνήσει… γι’ αυτό… (κατά την Σουμερική παράδοση) … ο Βασιλιάς εγκαλείτε (στην αρχή κάθε Νέου Έτους) …δίνει λόγο – απολογείται – για τις πράξεις του. Μάλιστα απενδύετε την βασιλική περιβολή του και παραδίδει τα σύμβολα του

αξιώματος του ταπεινώνετε ενώπιων του ιερατείου (που έχει την πραγματική εξουσία) μετανοεί και αναλαμβάνει, με νέους όρκους, να πράξει τα «προ συμφωνηθέντα» και τα «προ απαιτούμενα»… Μόνο τότε ο θεός δίνει (και πάλι) την συγκατάθεση του να συνεχίσει ο Βασιλιάς να κυβερνά (στο όνομά του) τη Μεσοποτάμια χώρα! Ίσος σε αρχέγονες εποχές - που ανάγονται σε στάδιο αρχικής βαρβαρότητας - ο παλιός «βασιλιάς» να θυσιάζονταν και ένας νέος να έπαιρνε την θέση του ?! Αργότερα αντικαταστάθηκε το «έθιμο» με κάποια «θυσία αίματος» ανθρώπου ή ζώου. Σε αυτά τα Σουμεριακά χρόνια που αναφερόμαστε υπάρχει ίδει η καθαρτήρια εξαγνιστική θυσία του «αποδιοπομπαίου». Ο βασιλιάς - Θεός – Σωτήρας ταυτίζετε πια με τον «Αμνό… Κριό , Τράγο, Ταύρο… της θυσίας» που παίρνει επάνω του τις αμαρτίες του κόσμου… και με το αίμα του τις ξεπλένει).

Όταν πραγματωθεί η νέα συμφωνία (διαθήκη) η επισημοποίηση της γίνετε πάντα με φαντασμαγορικό γιορταστικό τρόπο. Ο Βασιλέας μπαίνει στην ίδια ιερή λέμβο με το άγαλμα του Θεού και διαπλέει όλη τη χώρα κατευθυνόμενος προς ένα σημείο… τελεί τους εορτασμούς του Νέου Έτους και επιστρέφει και πάλι στην έδρα του μαζί με το άγαλμα του θεού προστάτη του. Η επανεμφάνιση (ανάσταση) του θεού χαροποιεί το λαό όπου γιορτάζει με θορύβους χορούς και τραγούδια την Αρχή της Νέας χρονικής περιόδου. Σας θυμίζει κάτι ή όλη περιγραφή? Φυσικά ο εορτασμός της γέννησης, των Παθών και της Ανάστασης του Θεανθρώπου… εδώ φαίνονται ενοποιημένες… Εμείς, στις ημέρες μας, έχουμε διαχωρίσει τους εορτασμού και τα νοήματά τους… αλλά, ΟΛΑ φαίνετε (για τους Δυτικούς πολιτισμούς) να ξεκινούν κάπου εκεί στην Αρχαία Μεσοποτάμια Σουμερία.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ φίλοι μου.

Ps. Mavro/Stavriotis Μια ανέκδοτη εργασία του Ps.Mavro/ Stavriotis


Μία - όχι και τόσο διαφορετική - ΠΡΟΤΩΧΡΟΝΙΑ στη ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ χώρα!

Αρχή κειμένου Μεσοποτάμιοι εορτασμοί για τον Νέο Έτος

• Με διάλεξες στην αρχή του χρόνου, κατά τον μήνα Νισανού.

Με κάλεσες να βγω από το Οίκο μου (στο Λαγκάς) και να σε αναζητήσω. Εσύ, ο σοφός γιος του Εα, του Δημιουργού του κόσμου. Εσύ, που απελευθερώνεις τους ανθρώπους από την αρρώστια και την ενοχή. Εσύ, που σε αποκαλούν «Κύριο των Κυρίων και Βασιλέα των Βασιλέων». Εσύ, ο (και πάλι) αναστημένος, με κάλεσες να έρθω προς εσένα. Εσύ, (μέσα σε γενική ταραχή και άγχος) με ξεχώρισες από όλους, με πείρες από το χέρι (κατά την νέα εμφάνιση σου) και με έστησες (και πάλι) δίπλα σου.

• Στην πρώτη ημέρα του μήνα Νισανού...

Όλοι, στην Ουρούκ, στην Χαρράν και στην Ουρ, κλαίγαμε, οδυρόμαστε και σε αναζητούσαμε απεγνωσμένα… …γιατί ήσουν για πολύ καιρό, εξαφανισμένος, προδομένος, αιχμάλωτος «στο βουνό»... …γιατί ήσουν κατά συντριμμένος, κτυπημένος, πληγωμένος θανάσιμα (από ακόντιο), φονευμένος... …γιατί, (όλοι νομίζαμε πως...) σε είχε καταπιεί το σκοτάδι του «κάτω κόσμου».

• Τις επόμενες ημέρες…

Όλοι, στις πόλεις, αναρωτιόμασταν... - Που βρίσκεσαι? Ποιος σε απήγαγε? Που σε έκρυψαν? Που σε κρατούν φυλακισμένο? Κανείς δεν μας απάντησε γιατί κανείς δεν γνώριζε. ...και «αυτοί που γνώριζαν» δεν μιλούσαν γιατί δεν έπρεπε.

• Το βράδυ της 4ης μέρας του μήνα Νισανού...

Στο ναό Εσάγιλα, πρόσφερα δώρα στο όνομα σου (Μαρδούκ) και στο όνομα της κυράς σου, της Σαρπανιτού. Οι Ιερείς (με διαταγή μου) παρατήρησαν τα άστρα και απήγγειλαν τους καθιερωμένους εξορκισμούς. Οι ψάλτες (προς χάρη του λαού) έψαλαν το παλιό Ιερό Έπος «Ενούμα Έλις». Μια ανέκδοτη εργασία του Ps.Mavro/ Stavriotis


Μία - όχι και τόσο διαφορετική - ΠΡΟΤΩΧΡΟΝΙΑ στη ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ χώρα!

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ του ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ στις αρχαίες Μεσοποτάμιες χώρες

στον Ευφράτη. Έδιωξα τους μιασμένους θύτες του και τους κυνήγησα τρομαγμένους ως το βάθος της ερήμου. Αυτή την (5η ημέρα του μήνα Νισανού) την ημέρα της θυσίας του εξαγνισμού – κουπαρού, σου πρόσφερα, σου επέστρεψα το στέμμα και το σκήπτρο που μου εμπιστεύτηκες. Έβγαλα τα λαμπερά μου κοσμήματα, αφαίρεσα τα χρυσό υφασμένα ενδύματα και έβγαλα τα υποδήματα μου. Στάθηκα εμπρός σου γυμνός και ταπεινός όπως πρέπει να στέκετε ένας δούλος μπροστά στον κύριο του. Αποποιήθηκα τις αμαρτίες μου και υπερασπίστηκα τα λόγια και τις πράξης μου. Γονάτισα μπροστά σου και ζήτησα συγχώρηση για τα λάθη μου.

Ο Ιερέας σου μου τράβηξε τα αυτιά, με έβρισε, με έφτυσε και με ταπείνωσε. Όλοι οι άνθρωποι του ναού σου, μου φέρθηκαν άσχημα και με βασάνισαν χωρείς λύπηση.

Αλλά εγώ στάθηκα με υπομονή απέναντι σου. Επέμεινα και υπερασπίστηκα την αθωότητα μου. Υποσχέθηκα να τηρήσω το λόγο μου (στις ημέρες που θα έρθουν) και να μη παραβώ το θέλημα σου. Δήλωσα (μπροστά σε όλους) πως θα είμαι (όπως πάντα) δίκαιος και πως θα σταθώ (και πάλι) αγνός, σαν το κριάρι της θυσίας του εξαγνισμού (κουπαρού).

• Στην 5η ημέρα του μήνα Νισανού...

Στο ναό Εσάγιλα, πρόσφερα θυσία Κριαριού (κουπαρού). Με το αίμα του θύματος ράντισα τον ναό και πέταξα το κορμί του (μαζί με τις αμαρτίες του λαού) Μια ανέκδοτη εργασία του Ps.Mavro/ Stavriotis

Παρ' όλες τις υποσχέσεις μου (και την ταπεινή μου, στάση) ο Ιερέας σου με κτύπησε (και πάλι) στο πρόσωπο, τόσο δυνατά που δάκρυα κύλισαν από τα μάτια μου. Με παρατήρησε και με προέτρεψε να μη ξεχάσω τις υποσχέσεις μου. Όταν με είδαν να κλαίω ταπεινωμένος όλοι με συμπόνεσαν και μου επέστρεψαν το στέμμα, το σκήπτρο, τα ρούχα και τα υποδήματα μου.

Στην αυλή του ναού Εσάγιλα, πρόσφερα θυσία δώδεκα δυνατούς ταύρους (σαν επιστέγασμα της νέας μας συμφωνίας) και μοίρασα το κρέας τους,


Μία - όχι και τόσο διαφορετική - ΠΡΟΤΩΧΡΟΝΙΑ στη ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ χώρα!

δίκαια ανάμεσα στους Ιερείς και το λαό. Όλοι χάρηκαν με αυτή μου την πράξη. Εσύ (ο Μαρδούκ) μου έγνευσες με συγκατάθεση και η κυρά σου, η Σαρπανιτού μου χαμογέλασε και πάλι.

• Στην 6η ημέρα του μήνα Νισανού...

Πρώτος ήρθε κοντά σου ο θεός Ναμπού (από την πόλη των Βορσίππων) με όλη την θεϊκή ακολουθία. Από την Νιππούρ, την Ουρούκ, τη Λαγκάς και τη Σιππάρ… ήρθαν (στο σπίτι σου) θεοί και θεές να σε τιμήσουν. Οι ουράνιοι Ιζιλοί κατέφθασαν με τα λαμπερά άρματα και στολισμένες λέμβους. Οι θεράποντες τους, τους ακολούθησαν… (Ιερείς, μάντισσες, ψάλτριες, ιερές δούλες, αυλήτριες, χορεύτριες…) Κανείς δεν σε αγνόησε και κανείς δεν σε προσέβαλε με την απουσία του.

• Τις επόμενες ημέρες...

Οι μάντεις «όρισαν το βασιλικό πεπρωμένο μου»… διάβασαν τα γεγονότα που θα συμβούν στη χώρα… έδωσαν ευχές και απαγγέλθηκαν κατάρες για τους εχθρούς σου (που είναι και εχθροί μου).

φυγες από το σκοτάδι που σε είχε τυλίξει και κατατρόπωσες (και πάλι) το θάνατο.

Ανέβηκα (μαζί με τους υπηρέτες μου) στο οίκο σου, στο «Βιτακίτου» κάναμε τους εορτασμούς για τον Νέο Έτος. Όλοι μαζί, προσφέραμε (σε εσένα και τους άλλους Ιζιλοί) αυτά που πρέπει να δίνουν οι θνητοί στους Ουράνιους.

• Στην 11η ημέρα του μήνα Νισανού…

…επιβιβαστήκαμε και πάλι στις ιερές Λέμβους. Μαζί (χέρι- χέρι) διαπλεύσαμε αντίστροφα το ποτάμι, (επιστρέψαμε στην πόλη όπου ξεκινήσαμε και βαδίσαμε επάνω στην Πομπική οδό… Ανάμεσα από πέτρινους λέοντες, περάσαμε την πύλη της Ιστάρ και κατευθυνθήκαμε στο ναό σου. Εισήλθες και πάλι στον Οίκο σου...

• Στην 12η ημέρα του μήνα Νισανού…

…τελέστηκαν οι καθορισμένες ιερογαμίες! Εσύ παστρεύτηκες την θεϊκή Σαρπανιτού… και εγώ κοιμήθηκα με την «πρώτη ιέρεια» του ναού σου!

Στάθηκα με σεβασμό μπροστά σου και Εσύ έδειξες πολύ ευχαριστημένος! Μπροστά στο λαό, κούνησες το κεφάλι σου με συγκατάθεση και έπιασες το χέρι μου. Με κάλεσες να ανέβω στην ιερή σου λέμβο και να σταθώ δίπλα σου. Ο λαός, μας είδε (σε σύμπνοια) μαζί να ανεβαίνουμε τον ποταμό Ευφράτη, προς το «Βιτακίτου» όπου βρίσκετε ο «Οίκος του εορτασμού για τον Νέο Χρόνο».

Όλοι (βλέποντας μας, μαζί) έδειχνα καθησυχασμένοι… Όλοι στολίστηκαν και γιόρτασαν για την επίσημη επανεμφάνιση σου. Όλοι χάρηκαν γιατί τα πάθη και τα βάσανά σου πέρασαν… Ο λαός γιορτάζει γιατί (για μια ακόμα φορά) ξέΜια ανέκδοτη εργασία του Ps.Mavro/ Stavriotis


Μία - όχι και τόσο διαφορετική - ΠΡΟΤΩΧΡΟΝΙΑ στη ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ χώρα!

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ του ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ στις αρχαίες Μεσοποτάμιες χώρες

Είμαι ο Ναβουκαδνεζάρ.

Εσύ με διάλεξες (στην αρχή του χρόνου – Ζαγμούκ) και με κάλεσες να βγω από το Οίκο μου (στο Λαγκάς) για να σε αναζητήσω. Εγώ (ο Ναβουκαδνεζάρ) διέταξα και έγραψαν αυτές τις πινακίδες… για να δουν όλοι πως… τέλεσα σωστά τις Ιεροπραξίες (για τον εορτασμό του Νέου Έτους) σύμφωνα με τις ιερές παραδόσεις και το θέλημά σου.

Μακάρι (με τη χάρη σου) να θυμούνται για πάντα το Όνομα μου οι άνθρωποι… και να μη με καταπιεί ποτέ η λησμονιά …γιατί (εγώ, ο Ναβουκαδνεζάρ) έκανα (για εσένα) όλα αυτά που έπρεπε. Και σε όλους εμάς τους ΑΝΑΓΝΏΣΤΕΣ αυτών τον πινακίδων... Ας μας δοθούν Σοφία, Ομορφιά, Υγεία, Δύναμη, Πλούτος και καλή Φήμη για εμάς και τα παιδιά μας… Και ότι στέκει εμπόδιο στο δρόμο και τη θέλησή μας ας συντριβεί, ας χαθεί, ας θαφτεί βαθειά στη Γή... ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από ψευδεπίγραφο «Άγνωστο Μεσοποτάμιο Έπος» του

P.S.Mavro/Stavriotis

Υποσημειώσεις * Οι αληθινές πήλινες πινακίδες, με τα κείμενα του εορτασμού (που χρησιμοποιήθηκαν σαν βάση από εμένα) ανάγονται στην εποχή του μακρινού Βασιλιά Γουδέα, κύριου της Λαγκάς… (τέλος της 3ης π.χ. χιλιετίας) και αναφέρουν σαν κύρια θεότητα τον Μαρδούκ… Τα ονόματα είναι υπαρκτά και αναφέρονται. * Το ποίημα – κείμενο που παραθέτω, είναι μέρος μίας ανέκδοτης εργασίας μου με τίτλο… «Ένα μυθιστόρημα που δε θα γραφτεί ποτέ»! (Υπό έκδοση, με «πνευματικά δικαιώματα» κατοχυρωμένα στον συγγραφέα). Εργασίες μου) μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε εδώ… http://issuu.com/psmavro

«Μεσοποτάμια οικογένεια σε τελετή Προσφοράς». P.S.Mavro/Stavriotis. Απαρουσίαστο έργο. Ακρυλικά, σκόνες και λαδοπαστέλ σε χαρτί.

«Μητρική φιγούρα των Σπαρτών» και «Πατρική φιγούρα των Προσφορών». P.S.Mavro/Stavriotis. Από την έκθεση του 2012 στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Ακρυλικά, σκόνες και λαδοπαστέλ σε χαρτόκουτα.

Μια (όχι και τόσο) διαφορετική ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ  
Μια (όχι και τόσο) διαφορετική ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ  

Ψευδεπίγραφο ¨"Σουμεριακό" κείμενο

Advertisement