Page 1

Η μαθητική εφημερίδα της Β2 τάξης του 5ου Δημοτικού σχολείου Σαλαμίνας

Τεύχος 1 Άνοιξη 2013

Συντονισμός : Φράττη Παναγιώτα Αλεξάνδρα

Καλημέρα Λουλούδια ! γιατί όλα τα παιδιά είναι λουλούδια …

Ταξίδι στη χώρα των Κυκλώπων (σελ. 1 ) Δύο Ολυμπιονίκες στην τάξη μας (σελ. 2) 0

Περιεχόμενα Εκδρομή στον Άγιο Νικόλα τα Λεμόνια (σελ 4) Η τάξη μας, το δωμάτιό μας στο σχολείο (σελ. 5)

Έκθεση λουλουδιών , βιβλίου και φωτογραφίας στο σχολείο μας (σελ. 3)

Παιδί και παιχνίδι : Τέσσερα παιδιά μας περιγράφουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. (σελ. 6)

Ειδικό αφιέρωμα :

Έκρηξη στην ταβέρνα «Κουρουλίμπιζα» [0] (σελ. 4)

Παιδικά παραμύθια γραμμένα από παιδιά, για παιδιά (σελ. 8 )


Ταξίδι στη χώρα των Κυκλώπων

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας ήρθε η Μάνια Μαράτου και μας αφηγήθηκε ιστορίες για τον Οδυσσέα. Φύγαμε βιαστικά και πήγαμε στη μεγάλη αίθουσα. Όταν πήγαμε εκεί ήταν πολλές δασκάλες. Καθίσαμε στις καρέκλες και ακούγαμε την ιστορία της. Η ιστορία της ήταν τρομαχτική αλλά ωραία , η φωνή της ήταν ονειρεμένη. Στα χέρια της κρατούσε ένα τύμπανο και το χτυπούσε όταν ήταν ανάγκη. Στο τέλος ένιωθα ότι η ιστορία της ήταν σαν να μας ταξίδεψε σε άλλο μέρος. Μετά πήγαμε στην τάξη και της γράψαμε ένα γράμμα και ζωγραφίσαμε και μια εικόνα από αυτά που έλεγε. Ήταν μια μέρα γεμάτη αγάπη και χαρά. Εφραιμία Π.

Λίγα λόγια για τη Μάνια Μαράτου Η Μάνια Μαράτου αφηγείται ιστορίες. Έχει κλασική μουσική παιδεία, και ασχολήθηκε επαγγελματικά για πολλά χρόνια με την παραδοσιακή μουσική παίζοντας κρουστά. Όταν αφηγείται συνοδεύει τις ιστορίες της με κρουστά και πνευστά μουσικά όργανα. Η ενασχόλησή της με το ρυθμό και η αγάπη της για την προφορική παράδοση την οδήγησαν στην αφήγηση ιστοριών. Έχει μεγάλο ρεπερτόριο ιστοριών από την προφορική παράδοση των λαών του κόσμου. Αφηγείται παραμύθια, μύθους, ευτράπελες διηγήσεις, επικούς κύκλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει την ευχέρεια να αφηγείται σε τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά και Ισπανικά.

πηγή : http://www.e-mythos.eu/

Μαθητική εφημερίδα του Β2

Καλημέρα Λουλούδια !


Δύο Ολυμπιονίκες στην τάξη μας

Την

Παρασκευή

17

Μαΐου

2013

ήρθαν

στην τάξη μας οι ολυμπιονίκες Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου. Οι χάλκινες Ολυμπιονίκες του Πεκίνου μας είπαν πώς να χειριζόμαστε τα σκάφη τους. Μας έδειξαν σε βίντεο τις προπονήσεις τους και μας ρώτησαν αν μας αρέσουν τα αθλήματα. Στο τέλος έφυγαν και μας υποσχέθηκαν ότι θα ξανάρθουν. Ήταν μια ωραία μέρα.

Αυτό το ήξερες ; ~ Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του αρμενίσματος στο νερό (σε θάλασσα ή σε λίμνη) χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική ή κύρια πηγή ενέργειας τον άνεμο.

Φώτης Ρ.

~ Το όνομά της είναι σύνθετο από το ιστίο + πλους, δηλαδή πλεύση με το πανί που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα σκάφη για να ταξιδεύουν. Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 ήρθαν στην τάξη μας οι Ολυμπιονίκες Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου. Οι δύο γυναίκες από την ιστιοπλοΐα ήρθαν να μας μιλήσουν για το θάρρος τους και για τη συγκέντρωσή τους. Μας έδειξαν βίντεο για την προπόνησή τους. Μας ρώτησαν και ποιο είναι το αγαπημένο μας άθλημα. Ύστερα μας αποχαιρέτησαν και πήγανε να ζήσουνε άλλες περιπέτειες. Αλέξανδρος Τ.

Μαθητική εφημερίδα του Β2

~ Τα πανιά δένονταν στα κατάρτια , και με τη βοήθεια του αέρα τα σκάφη που ονομάζονταν ιστιοφόρα αρμένιζαν στις θάλασσες όλου του κόσμου. πηγή : http://el.wikipedia.org/wiki/ %CE%99%CF%83%CF%84%C E%B9%CE%BF%CF%80%CE% BB%CE%BF%CE%90%CE%B1

Καλημέρα Λουλούδια !


Έκθεση λουλουδιών , βιβλίου και φωτογραφίας

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 έγινε έκθεση λουλουδιών , βιβλίου και φωτογραφίας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας. Η έκθεση αυτή έγινε για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια λειτουργίας του σχολείου μας. Τα παιδιά της τάξης μας τραγούδησαν τον «Παλιάτσο» και τα παιδιά της Δ΄ τάξης είπαν τραγούδια για τα λουλούδια . Οι άνθρωποι που είχαμε καλέσει αγόραζαν βιβλία και λουλούδια. Η βραδιά τελείωσε με τους δασκάλους και τα παιδιά σε ένα όμορφο βίντεο. Ένιωσαν όλοι πάρα πολύ ωραία και ενθουσιάστηκαν !!! Μαρία Μ.

Η έκθεση λουλουδιών και βιβλίου ήταν θεσμός του σχολείου μας από τα πρώτα χρόνια που λειτούργησε. Η διευθύντρια που την οργάνωσε για πρώτη φορά ονομάζεται Κατερίνα Μακρή και ήταν η πρώτη διευθύντρια του σχολείου.

Μαθητική εφημερίδα του Β2

Καλημέρα Λουλούδια !


Έκρηξη στην ταβέρνα Κουρουλίμπιζα

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 στη Σαλαμίνα έγινε έκρηξη στην ταβέρνα «Κουρουλίμπιζα». Κάποιος είχε ξεχάσει ανοιχτό το γκαζάκι. Δεν άργησε να γίνει το ατύχημα. Υπήρχε φλόγα και το αέριο πήρε φωτιά. Κάποιοι τραυματίστηκαν και όλοι ένιωσαν άσχημα για τα μαγαζιά τους που έσπασαν. Η ταβέρνα γκρεμίστηκε και όλα τα κτίρια είχανε σπάσει. Η αστυνομία ψάχνει ακόμα τον ένοχο. Λευτέρης Π.

Εκδρομή στον Άγιο Νικόλα τα Λεμόνια Η τάξη μας πήγε εκδρομή στα Κανάκια την Τρίτη 23 Απριλίου 2013. Μας πήραν τα λεωφορεία από το σχολείο και ξεκινήσαμε να φεύγουμε. Φτάσαμε και μπήκαμε μέσα στο μοναστήρι ήσυχα. Όποιος ήθελε άναψε ένα κεράκι. Μόλις ανάψαμε κεράκια μπήκαμε να ακούσουμε τη Θεία Λειτουργία Μόλις τελείωσε πήγαμε να επισκεφτούμε το δάσος. Παίξαμε και διασκεδάσαμε πολύ. Μετά ήρθαν τα λεωφορεία να μας πάρουν να γυρίσουμε στο σχολείο. Περάσαμε πολύ ωραία ! Στέλλα Τ.

Μαθητική εφημερίδα του Β2

Καλημέρα Λουλούδια !


Η τάξη μας, το δωμάτιό μας

Τάξεις υπάρχουν πολλές , μα η τάξη του Β2 μου αρέσει πάρα πολύ. Στα αριστερά υπάρχουν πολύχρωμες κουρτίνες μπροστά στα μεγάλα παράθυρα. Στα δεξιά του τοίχου υπάρχουν δύο χάρτες και τρεις αφίσες και πάνω από τις αφίσες μικρά λουλουδάκια με φωτογραφίες μας. Στο πίσω μέρος έχουμε φτιάξει μάσκες, τηλέφωνα, ανθρωπάκια , σημειώματα και κάρτες και τα έχουμε βάλει στο κέντρο της βιβλιοθήκης. Στο μπροστινό μέρος είναι ο πίνακας. Δίπλα στον πίνακα έχουμε φτιάξει ζωγραφιές και μπροστά από τις ζωγραφιές είναι η έδρα της κυρίας. Πάνω υπάρχουν τα φώτα και κάτω αφήνουμε τις τσάντες μας δίπλα στις καρέκλες και τα θρανία. Θα μου λείψει πολύ αυτή η τάξη, όταν θα μεγαλώσω. Ευγενία Μ. Στο 5ο δημοτικό σχολείο υπάρχουν πολλές τάξεις, αλλά η τάξη του Β2 είναι η ομορφότερη για εμένα. Στο μπροστινό μέρος της τάξης υπάρχει ένας τεράστιος πίνακας που απάνω του έχει έναν μικρότερο πίνακα για να βλέπουμε με τον υπολογιστή. Στα δεξιά του πίνακα έχουμε κάνει μια εργασία με φωτογραφίες που την έχουμε ονομάσει «Το Άλμπουμ μας». Στα αριστερά του πίνακα έχουμε κρεμάσει τις ζωγραφιές μας και τα ονόματά μας. Στην αριστερή μεριά της τάξης υπάρχουν δύο τεράστια παράθυρα με υφασμάτινες κουρτίνες. Ανάμεσα στα δύο παράθυρα υπάρχει ένα ρολόι και κάτω από το ρολόι βρίσκεται ένα βάζο με πανέμορφα λουλούδια. Στον δεξί τοίχο της τάξης υπάρχουν πολλές αφίσες. Θεανώ Τ.

Μαθητική εφημερίδα του Β2

Καλημέρα Λουλούδια !


Το αγαπημένο μου παιχνίδι

Παιχνίδια υπάρχουν πολλά. Το δικό μου πόνι όμως είναι το πιο ωραίο. Το σώμα του είναι άσπρο . Έχει επίσης μοβ μαλλιά, που είναι το αγαπημένο μου χρώμα. Η ουρά του είναι μακριά και τα μάτια του μοβ. Γυαλίζουν σαν διαμάντια ! Το πόνι είναι φτιαγμένο από πλαστικό. Μου το διάλεξε η αδελφή μου. Παίζω μαζί του και φαντάζομαι ότι είναι μαζί με πάρα πολλά πόνι , όλα ευτυχισμένα. Μαριθέκλη Μ.

Παιχνίδια υπάρχουν πολλά ! Αλλά το δικό μου είναι μοναδικό και δεν το αλλάζω ούτε με σφαίρες. Μου το αγόρασε η μαμά μου γι’ αυτό μ’αρέσει. Είναι ένα γούνινο σκυλάκι . Έχει δύο αυτάκια και το χρώμα του είναι μπεζ και μαύρο. Έχει τέσσερα πόδια και μία ουρά. Έχει μια μαύρη μυτούλα και ένα μικρό κεφαλάκι. Μ’ αρέσει πολύ ! Έχει μέτριο μέγεθος και μια μαλακή κοιλίτσα. Μερικές φορές εγώ και ο Σπύρος τον παίρνουμε και παίζουμε. Τα ματάκια του είναι μαύρα σαν διαμάντια και ο Σπύρος κάνει ότι είναι ζωντανός. Εγώ παίζω με άλλα παιχνίδια. Αυτό πάντα το παίρνω όταν κοιμάμαι, αλλά μερικές φορές πέφτει από το κρεβάτι. Όταν τον έχασα δεν μπορούσα να κλείσω μάτι. Τελικά τον βρήκα κάτω από το κρεβάτι. Τον παίρνουμε και έξω αλλά όποτε τον παίρνουμε αυτός λερώνεται. Εμάς όμως δεν μας πειράζει και όταν πάμε μέσα η μαμά λέει : «Πο , πο» και τον παίρνει για μπάνιο. Δημήτρης Π.

Μαθητική εφημερίδα του Β2

Καλημέρα Λουλούδια !


Έχω πολλά παιχνίδια αλλά το αγαπημένο μου είναι η μηχανή του αστυνόμου. Μου το έδωσε ο Αϊ Βασίλης . Η μηχανή έχει μπροστά και πίσω δύο ταμπέλες που λένε στα αγγλικά «αστυνομία» . Έχει δύο μπλε καθρέφτες , ένα μπροστινό κίτρινο φως και ένα γκρι κάτω στήριγμα. Έχει και έναν λέγκο αστυνόμο που φοράει γυαλιά ηλίου και την οδηγάει. Αυτή η μηχανή μου αρέσει πολύ ! Είναι σετ με μια αστυνομική μονάδα λέγκο και έναν λέγκο ληστή με το κόκκινο και μικρό αυτοκινητάκι του. Φαντάζομαι ότι κλέβει την τράπεζα και έρχονται οι αστυνόμοι και τον πιάνουν. Επειδή το κουτί είχε και ένα ψεύτικο χρυσάφι λέγκο !!!! Μανώλης Ο.

Η γατούλα μου είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι. Την παίρνω πάντα στην αγκαλιά μου ακόμα και όταν κοιμάμαι. Την αγόρασα στα Καλάβρυτα. Αυτή είναι η πιο όμορφη απ΄ όλες και την παίρνω παντού όπου πάω. Μου αρέσει πολύ γιατί είναι σαν αληθινή και τη φωνάζω Τούλα. Είναι μικρή, έχει μυτερά αυτιά και το χρώμα των αυτιών της είναι μαύρο. Έχει κίτρινα μάτια και ροζ σκληρή μύτη. Είναι απαλή και το χρώμα της είναι καφέ, μαύρο και άσπρο. Έχει μαλακή ουρά σαν γούνα. Φαντάζομαι ότι είναι αληθινή. Με τη γατούλα παίζω όπως και με τα αρκουδάκια. Κάνω πως η Τούλα έχει χαθεί . Με το φέρι μποτ πηγαίνει στην Αθήνα και μετά από λίγο η μαμά και ο μπαμπάς της σκεφτήκανε να πάνε να την βρουν. Πήρανε το φέρι μποτ και μετά τη βρήκαν και γύρισαν. Έτσι τελειώνει το παιχνίδι μου με την Τούλα μου. Εγώ με την Τούλα μου τα περνάμε πολύ ωραία στα παιχνίδια μας ! Εμελίνα Π.

Μαθητική εφημερίδα του Β2

Καλημέρα Λουλούδια !


Ειδικό αφιέρωμα : Παιδικά παραμύθια γραμμένα από παιδιά, για παιδιά

Η νεράιδα και η μαμά της Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μικρή νεράιδα που δεν μπορούσε να βοηθήσει την μαμά της. Ένα βράδυ σηκώθηκε και έκανε δουλειές. Η μαμά της όμως την άκουσε. Όταν πήγε να κοιμηθεί η νεράιδα, η μαμά της πήγε στην κουζίνα και τα είδε όλα να λαμπιρίζουν. Η νεράιδα ένιωσε πολύ χαρούμενη και η μαμά ήταν περήφανη που είχε μια τόσο καλόψυχη νεραϊδούλα για κόρη. Μαρία Ψ.

Ένα παιδί ψάχνει σχολείο Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα παιδί που δεν έβρισκε που να πάει σχολείο και να γίνει ένας πολύ καλός μαθητής. Μετά είδε κάτι… Ήταν ένα μαγαζί , αλλά φαντάστηκε ότι ήταν σχολείο. Περπάτησε λίγο ακόμη. Όσο περπατούσε κουραζόταν και πείναγε αλλά ευτυχώς βρήκε ένα μαγαζί με ψωμί και έφαγε. Μετά πήγε σε ένα βιβλιοπωλείο για να μάθει γράμματα και να ρωτήσει αν υπάρχει σχολείο. Τελικά όμως είδε ένα σχολείο. Έτσι έγινε ένας πολύ καλός μαθητής και έζησε αυτός καλά και εμείς καλύτερα. Κωνσταντίνος Μ. Η καλή βασίλισσα Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια βασίλισσα που καθόταν σε μία άμαξα. Είχε έναν παπαγάλο και έναν νάνο. Η βασίλισσα πήγε σε ένα νησί και έψαχνε το διαμάντι. Ευτυχώς το βρήκε στη θάλασσα.

Μαθητική εφημερίδα του Β2

Καλημέρα Λουλούδια !


Τέλος πήρε το διαμάντι και έφυγε από το νησί. Το δρόμο της έδειξαν ο παπαγάλος και ο νάνος. Έτσι έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Ισιδώρα Π.

Τα τρία βασιλόπουλα

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν τρία βασιλόπουλα. Κάποτε ξεκίνησαν για το ταξίδι τους. Πήραν την άμαξα και έφυγαν στο νησί για να βρουν το πολύτιμο διαμάντι. Έτσι ξεκίνησαν τον δρόμο τους. Ένα πρωί που ο ήλιος ανέβηκε φάγανε και ήπιαν κρασί από το βαρέλι. Εκεί κοντά είδαν μια πυξίδα και είπανε « Πο, πο είμαστε τυχεροί που βρίσκουμε τόσα πράγματα». Τότε η πυξίδα τους έδειξε το διαμάντι. Από τότε έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Μαργαρίτα Χ.

Ο πρίγκιπας και ο δράκος Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας πρίγκιπας που ήταν πάνω σε ένα άλογο και πήγαινε στο παλάτι. Καθώς προχωρούσε , είδε από μακριά ένα κάστρο που έμοιαζε έρημο. Πλησίασε και άνοιξε την πόρτα. Μετά μπήκε μέσα στο κάστρο. Ξαφνικά πάτησε πάνω σε μια πέτρα και έπεσε κάτω στο χώμα. Εκεί βρήκε ένα κλειδί καθώς έπεφτε κάτω. Πήρε το κλειδί, άνοιξε την πόρτα του παλατιού και μπήκε μέσα. Είδε ένα τεράστιο δράκο. Δε φοβήθηκε το δράκο. Τον σκότωσε και παντρεύτηκε την πριγκίπισσα. Έτσι έζησαν μαζί και ευτυχισμένοι. Ελεάννα Φ. Μαθητική εφημερίδα του Β2

Καλημέρα Λουλούδια !


Η ακρίδα στο τσίρκο Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ακρίδα. Αλλά ήταν πολύ στεναχωρημένη. Ήθελε να πάει στο τσίρκο. Εκεί κοντά όμως περνούσε ένα τρένο και έγραφε «Το τρένο προς τσίρκο». Η ακρίδα δε δίστασε λοιπόν και μπήκε μέσα στο τρένο. Έπειτα το τρένο έπρεπε να περάσει από το δάσος. Όπως περνούσε το τρένο, η ακρίδα είδε μια μαϊμού σε ένα δέντρο. Όταν το τρένο έφτασε στο τσίρκο , ο ιδιοκτήτης των ζώων πήρε την ακρίδα με τα υπόλοιπα ζώα. Η παράσταση τότε ξεκίνησε. Όλος ο κόσμος έβλεπε την ακρίδα . Κράταγε ομπρέλα, τσουγκράνα, ακορντεόν, σπίρτα και πριόνια. Έτσι η ακρίδα δούλευε στο τσίρκο, όπου της άρεσε και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Και η ακρίδα ήταν πολύ χαρούμενη. Σπύρος Π.

Περιπέτειες του γάτου Σπιρουνάτου

Μια φορά κι έναν καιρό ο γάτος Σπιρουνάτος είδε τον φούρναρη που είχε πάρει φωτιά, όμως πήγε γρήγορα και τον έσωσε. Μετά ήθελε να φάει κάτι. Σε ένα δέντρο ήταν ένας γκιόνης. Ανέβηκε και τον έφαγε. Ύστερα πήγε στο διάστημα. Εκεί είδε ένα αστροναύτη που είχε παγιδευτεί από εξωγήινους. Όμως ο γάτος Σπιρουνάτος τους νίκησε. Τέλος είδε να κλέβουν το μανάβη. Τότε του κατέβηκε μια ιδέα. Φώναξε την αστυνομία και έτσι ζήσαν αυτοί καλά και ‘μείς καλύτερα. Δημήτρης Ν.

Μαθητική εφημερίδα του Β2

Καλημέρα Λουλούδια !


Οι τρεις πειρατές Μια φορά και έναν καιρό ζούσαν τρεις πειρατές σ’ ένα νησί . Γλεντάγανε, τρώγανε, πίνανε και ήταν αγαπημένοι. Ένα πρωί όμως ο ένας πειρατής μπήκε μόνος του σε ένα βαρέλι, έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του. Ξέχασε ότι τους είχε φίλους και τους κατηγόρησε ότι αυτοί φταίνε επειδή χτύπησε το κεφάλι του. Οι άλλοι πειρατές δεν ήξεραν τι να πουν. Ο ένας πειρατής άφησε το πλήρωμά του για να πάει να βρει ένα μαγικό διαμάντι που κάνει τους ανθρώπους να θυμούνται. Το πρωί θα ξεκινούσε το ταξίδι του για το μαγικό διαμάντι. Όμως ο πειρατής δεν ήξερε πώς να βρει το δρόμο του. Συνάντησε λοιπόν ένα μάγο. Ο πειρατής ξαφνιάστηκε μόλις είδε τον μάγο. Ο μάγος ήθελε να τον βοηθήσει. Ο πειρατής του είπε το πρόβλημά του , ο μάγος του έδωσε το διαμάντι , εκείνος το έδωσε στον πειρατή που δεν θυμόταν και του ήρθε πίσω η μνήμη. Έτσι έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Ζωή Τ.

Μαθητική εφημερίδα του Β2

Καλημέρα Λουλούδια !


Λίγα λόγια από τον «εκδότη»

Η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2012 – 2013 και αποτελεί μια ακόμη1 συστηματική προσπάθεια εξοικείωσης των μαθητών και των μαθητριών με την παραγωγή γραπτού λόγου. Τα δύο βασικά κειμενικά είδη στα οποία δόθηκε έμφαση ήταν η περιγραφή (πραγμάτων, προσώπων, ζώων) και η αφήγηση (φανταστικών ιστοριών και πραγματικών γεγονότων). Για να μπορέσουν να γράφουν τα παιδιά σωστά κείμενα , έπρεπε το θέμα για το οποίο ετοιμάζονταν να γράψουν να έχει νόημα για τα ίδια, να τα αφορά όσο περισσότερο γίνεται. Έγινε λοιπόν προσπάθεια τα παιδιά να μην γράφουν ξερά κείμενα, απλά και μόνο για να τα διορθώσει η δασκάλα αλλά να γράφουν κείμενα αυθεντικά, με θέματα από καταστάσεις της καθημερινότητάς τους και να γράφουν έχοντας στο μυαλό τους έναν συγκεκριμένο επικοινωνιακό στόχο. Πάντα πριν από την παραγωγή γραπτού λόγου είχε προηγηθεί η επεξεργασία ενός πρότυπου κειμένου, κείμενο που τα παιδιά το είχαν σαν παράδειγμα. Σχεδόν πάντα έγραφαν με τα βιβλία ανοιχτά , για να μπορούν να καθοδηγούνται είτε από το κείμενο – πρότυπο , είτε από ερωτήσεις, εικόνες , σχεδιαγράμματα κ.α. Σε κάποια κείμενα μπορέσαμε να εφαρμόσουμε ένα είδος αυτοαξιολόγησης δηλαδή τα ίδια τα παιδιά να κάνουν σχόλια για το κείμενό τους (αν έβαλαν τόνους και τελείες σωστά, τι άλλο μπορούσαν να γράψουν, πώς έπρεπε να χωρίσουν τις παραγράφους) στο βαθμό τουλάχιστον που μας επέτρεπε ο χρόνος. Σας αποχαιρετώ με την ελπίδα να λάβετε σύντομα το δεύτερο τεύχος της εφημερίδας μας. Αν πάλι δεν τα καταφέρουμε σας εύχομαι ολόψυχα ένα υπέροχο καλοκαίρι ! Να χαίρεστε τα παιδιά σας και να είστε υπερήφανοι γιατί παρά τις δυσκολίες κατάφεραν πολλά τα τελευταία δύο χρόνια. Φράττη Παναγιώτα Αλεξάνδρα

1

Τα παιδιά είχαν ήδη ξεκινήσει να παράγουν γραπτά κείμενα από την Α’ τάξη .

Μαθητική εφημερίδα του Β2

Καλημέρα Λουλούδια !

Καλημέρα λουλούδια άνοιξη 2013 ψηφιακό πρωτάκι  

Σχολική εφημερίδα από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Β2 τμήματος. 5ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας σχολικό έτος 2012-2013

Advertisement