Page 23

САТИРА ИЛИ STVARNOST Горан Кљајић

ДАНАС Данас, - дротови могу да те убију у сачекуши, или експлозији аута, или како било, и да кажу да је оружје употребљено у оквиру закона! Данас, - доктори могу да те отрују, и да кажу да си умро јер ниси подносио лекове! Данас, - све могу да ти одузму: живот, најмилије, сву имовину, - и да кажу да су таква времена, и што би неко био изузетак! Данас, - си нико и ништа, и могу да ти раде све и свашта.

СТОЛИЦА Србија би да седи на три столице! На столици Милана Недића, као најсигурнијој у незамерању никоме и ничему! На столици Драже Михаиловића, кад је потребно да се колаборира, али да то изгледа као национални понос! На столици Јосипа Броза, као најпрактичнијој за спољну политику, за укључивање у победничке нације Другог светског рата, и најпрактичније, за продају оружја несврстанима! Србија би!

О ЧОВЕКУ И ИСТИНИ Истина је идеал. Као сваком идеалу, и њој се тежи. Наравно, идеали су то баш зато, што су недостижни. Недостижни су за човека, а њему су потребни. Потребна му је истина. Потребна као идеал, али и као конкретно знање. Зато јој човек стреми, али као и сваки идеал, он је не налази. Човек се због тога определио за конвенције и апроксимације. Мада то не прихвата, него сматра да докучује потпуну истину. Од истине се не одступа, и зато она боли. Боли онога ко зна истину, боли оне који чују истину, боли знање да је то само дио истине. То је истина о истини. Да нема потпуне истине! Као и ово.

23

Profile for Prozaonline

Balkanski-trougao-8  

Balkanski-trougao-8  

Advertisement