__MAIN_TEXT__

Page 1

Ondernemen

Inspireren

Samenwerken

Vernieuwen

Editie 7 · 2018 | proximus.be/perspectief

Magazine vol nieuwe inzichten voor uw onderneming

“Disruptie is een woord van journalisten” Tom Palmaerts, trendwatcher (p. 8)

51% van de millennials IoT zorgt voor nieuw businessmodel bij Mobit (p. 16)

“Een groeiend bedrijf leiden is als seks in de jaren 50” (p. 4)

is bereid tot 10% loon in te ruilen voor thuiswerk (p. 20)

Maak van cyberveiligheid uw hoogste prioriteit (p. 7)

Co-creatie, samen met uw concurrenten! (p. 12)


Cisco Meraki

Een complete oplossing voor het beheren van het netwerk in de Cloud Cisco Meraki stelt access points beheerd in de cloud (MR), switches (MS) en veiligheidstoestellen (MX) voor, evenals beheersoplossingen voor mobiele terminals en mobiele producten voor alle bedrijven. Het Cisco Meraki dashboard stelt u in staat uw Cisco Meraki netwerk te beheren, configureren en bewaken vanuit een intuïtieve web interface, zonder de kost en complexiteit van traditionele architecturen.

Ontvang gratis een Wifi Access Point! Het is voldoende om in te schrijven op één van de gratis webinars beschikbaar op https://meraki.cisco.com/nl/tc/freeap en de webinar bij te wonen.


Slim bereikbaar Dat onze manier van werken niet meer hetzelfde is als tien jaar geleden, dat moet ik u niet vertellen. Mobiel werken werd de standaard. Een enorm voordeel voor uw bedrijf. Maar kunt u mobiliteit en optimale bereikbaarheid voor de klant combineren? Ons antwoord is volmondig ‘ ja’. In de digitale werkplek worden vaste en mobiele telefonie volledig gesynchroniseerd. Zo legt u de basis voor een optimale dienstverlening voor uw klanten. Terwijl uw medewerkers en u profiteren van een maximale mobiliteit en flexibiliteit. Een digitale werkplek vraagt ook om slimme oplossingen. De mogelijkheden van IoT zijn oneindig! Op pagina 14 leest u meer over de toepassingen van drie sterke kmo’s. Veel leesplezier.

Stefan Bovy Director Medium Enterprise Market Enterprise Business Unit Proximus PS De GDPR-deadline van 25 mei nadert. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Weet dat u op ons kunt rekenen.

Inhoud 04

 roeipijnen G Doeltreffende remedies om gezond te groeien

14

I nternet of Things Drie koplopers over de nieuwe businessmodellen in hun bedrijf

07

Cyberveiligheid Hoge prioriteit voor kmo’s

18

 arketing automation M Haal meer conversie uit uw data

08

Trendwatcher Tom Palmaerts Moet u schrik hebben voor een disruptie?

20

 obiel werken M Hoe rijmt mobiliteit met bereikbaarheid?

12

 o-creatie C Haal uw voordeel uit innoveren samen met uw concurrenten

22

 ost to serve C Is uw beste klant wel zo rendabel?

23  Het

moment van Joost Callens “Te voet naar Santiago de Compostela”

Uitgave van Proximus NV van publiek recht / Jaargang 3 / nummer 7 / Q1 2018 Verantwoordelijke uitgever: Bart Van Den Meersche, Koning Albert II-laan 27, 1030 Brussel Samenstelling: Charline Briot, Erik Hendrix, Robbin Sacré, Jean-Marie Stas. Medewerkers: Nicolas Chartier, Isabelle Latour, Dries Van Damme, Frank Van den Branden, Filip Van Loock. Concept en realisatie: Propaganda nv, Imperiastraat 16, 1930 Zaventem, www.propaganda.be Voor meer informatie neem contact op via: perspectief@proximus.com Version française: mail à perspective@proximus.com afin d’obtenir un exemplaire de ce magazine en français. De technische specificaties gelden alleen ter richtlijn. Proximus behoudt zich het recht voor om deze zonder voorafgaande mededeling te wijzigen. De coördinaten van uw Proximus-accountmanager niet bij de hand? Surf naar www.proximus.be/mycontacts

Perspectief

3


Inspireren

Eerste hulp bij groeipijnen In de ondernemerswereld wordt vaak gepocht over groeipijnen. Die duiden er immers op dat een bedrijf succesvol is, toch? Niet noodzakelijk. Want wie deze waarschuwingen niet juist interpreteert, zou weleens snel tegen een veel pijnlijkere kater aan kunnen kijken …

4

“Als een bedrijf groeit, vinden we dat fantastisch. Maar hoe je moet omgaan met groeipijnen die daarmee gepaard gaan, daar hebben we het als ondernemers amper over”, vertelt Matty Paquay. Hij is de stichter van Paquay & Associates, een advieskantoor voor groeibedrijven. “Een groeiend bedrijf leiden is als seks in de jaren vijftig. Er wordt van alles van je verwacht, maar niemand vertelt je wat je moet doen. En zelf wil je het ook niet vragen. Dus leer je al doende. Met vallen en opstaan.”

Typische groeipijnen

Een overvolle agenda die u niet afgewerkt krijgt, medewerkers die te pas en te onpas aan uw mouw trekken, steeds meer werk terwijl u toch extra personeel hebt aangeworven, nauwelijks tijd om na te denken over de toekomst en richting van uw bedrijf … “Voor veel bedrijven zijn typische groeipijnen zo alledaags geworden, dat bedrijfsleiders ze nauwelijks nog herkennen als groeipijnen”, waarschuwt

Matty Paquay. Hij vergelijkt groeipijnen met kiespijn: “Bedrijfsleiders proberen groeipijnen veel te lang te negeren als een vervelende kiespijn waar ze wel mee kunnen leven. Tot plots hun tanden beginnen uit te vallen.”

De vervelfase

Volgens Matty Paquay zit bij veel ondernemers de focus dan ook verkeerd. “Groeiende bedrijven krijgen vroeg of laat te kampen met groeipijnen. Maar in plaats van te proberen die pijnen te verlichten, zouden bedrijfsleiders moeten graven naar de oorzaak. Want groeipijnen zijn slechts de symptomen van een dieperliggend probleem.” Dat probleem ligt volgens Matty Paquay bovendien niet bij werknemers of externe omstandigheden, maar bij de bedrijfsleider zelf. “Wanneer een bedrijf groeit, gaat het als het ware vervellen. Het verandert in een ander bedrijf. Vaak heeft de top dat echter niet door, en proberen ze het bedrijf nog altijd te leiden als voordien.

Editie 7 · 2018


“Het aantal bedrijven dat geld tegen trendy innovaties smijt zonder echt te begrijpen waarvoor ze dienen noch concrete resultaten te zien, is niet te tellen.” Matty Paquay is de stichter van Paquay & Associates, een advieskantoor voor groeibedrijven

3 doeltreffende remedies tegen groeipijn 1

2

3

Perspectief

Leer neen zeggen

 e meeste mensen hebben een aangeD boren verlangen om anderen te behagen. Maar bedrijfsleiders van een groeibedrijf moeten snel leren ‘neen’ zeggen, misschien zelfs vaker dan ‘ja’. Anders lopen ze het risico dat hun bedrijf een richting uitgroeit die hen niet bevalt.

Schrijf uw ‘waarom’ neer

 oe groter uw bedrijf wordt, hoe meer H het begint uit te deinen. Daarom hebt u een duidelijke visie nodig die u begeleidt in uw groei. Tracht een visie uit te tekenen waar alle beslissingnemers zich volledig in kunnen vinden, en leg die visie vervolgens vast op papier. Zo kunnen er later geen discussies ontstaan over waar je naartoe wil én waarom.

Omring u met de juiste mensen

 e meeste groeibedrijven kiezen hun eerD ste werknemers uit hun kennissenkring. Dat is immers gemakkelijk en gaat snel. In een later stadium zal die gemakzucht u echter zuur opbreken. Maak van kwaliteit altijd uw eerste criterium, ook al vergt dat wat meer tijd en inzet.

Pas als de bedrijfsleiding de groeipijnen erkent als de symptomen van een nieuw bedrijf dat in een oude structuur gekneld zit, kan er vooruitgang geboekt worden.”

Blind innoveren

Bovendien laten bedrijven zich volgens Matty Paquay vangen door de rode lap genaamd innovatie. “Als bedrijfsleiders sneller willen groeien, grijpen ze te vaak blind naar de nieuwste ‘innovaties’ als reddingsboei. Het aantal bedrijven dat geld smijt tegen trendy innovaties zonder echt te begrijpen waarvoor ze dienen noch concrete resultaten te zien, is niet te tellen. Terwijl de cashkoeien van de bestaande business onbewust genegeerd worden. Voor echte innovatie raad ik eerder aan de focus weer op de klant te leggen. Speel in op hun behoeftes en probeer daar een concrete oplossing voor te vinden. Dat leidt volgens mij tot tastbare innovatie die je bedrijf op een gezonde manier doet groeien.” >>

Leestip

De Groeiparadox Bart Lodewyckx & Matty Paquay Uitgeverij Neno

In tien praktische hoofdstukken leggen auteurs Bart Lodewyckx (Directeur Unizo Limburg) en Matty Paquay uit wat de meest voorkomende groeipijnen zijn bij kmo’s. Gebaseerd op meer dan 200 bezoeken aan ondernemers door Bart, geeft Matty aan wat er aan de basis van de groeipijnen ligt en hoe ze die concreet kunnen wegwerken. Bovendien is het boek verrijkt met getuigenissen van ervaren ondernemers.

5


Inspireren

Wim Ballieu over de groeipijnen van Balls & Glory

“Flexibel blijven zonder je focus te verliezen”

W

im Ballieu is altijd al met eten én ondernemen bezig geweest. De West-Vlaamse slagerszoon en kok had op zijn 21ste al een cateringbedrijf. “Op mijn 29ste kreeg ik een kleine midlifecrisis. Ik merkte dat ik het koken en het ondernemen miste. Dus heb ik mijn bedrijf verkocht en ben ik in een kookstudio van een vriendin die workshops gaf, gehaktballen beginnen draaien.” Zo ontstond Balls & Glory, de beroemde restaurantketen die handgerolde en ovengebakken gehakt- en veggieballen serveert. Vijf jaar later heeft Balls & Glory vestigingen in Gent, Antwerpen, Brussel en Leuven en een foodtruck. “Iedereen zegt dat wij snel gegroeid zijn, maar ik vind van niet. Kijk bijvoorbeeld naar Ellis Gourmet Burger. Die zijn ongeveer tegelijkertijd met ons gestart met een mono-dish restaurant, en die zitten nu al in drie landen met 23 vestigingen. Wij zetten nu onze eerste stapjes richting Nederland.”

Onze visie op een A4

“Onze bedrijfsfilosofie is er altijd al een van trial & error geweest. Ons tweede restaurant was bijvoorbeeld in Brugge, maar dat is intussen alweer gesloten. We zorgen ervoor dat we onze fouten makkelijk kunnen slikken en meteen kunnen herbeginnen. Het helpt daarbij dat we een duidelijk businessplan hebben. Dat heb ik al van in het prille begin neergeschreven op een eenvoudig A4’tje: een internationale droom, met vijftig restaurants tegen 2025, waarvan een in New York. Ik grijp vaak terug naar dat A4’tje en roep: ‘Ho! We willen gewoon de beste en meest betaalbare gehaktballen maken!’ Dat helpt om flexibel te blijven zonder onze focus te verliezen.”

Vakidioten

“Onze bedrijfsfilosofie is er altijd al een van trial en error geweest.”

“Ik heb altijd getracht om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten. Ik hou van bedrijven waar vakidioten enkel moeten doen waar ze goed in zijn. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen moet inzetten op zijn eigen talent. Maar als je bedrijf snel groeit, kan je soms niet anders dan een persoon op twee functies inzetten, terwijl je weet dat hij maar in een van de twee goed is. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar van zodra je het kan betalen, moet je de dingen die je niet kunt of wilt doen, uitbesteden aan iemand die dat wel kan. Zo kan je jouw eigen ding met goesting blijven doen. Want niemand kent je merk, je ambitie, je visie en je strategie beter dan jijzelf.”

Wim Ballieu, Balls & Glory

6

Editie 7 · 2018


Ondernemen

Maak van

cyberveiligheid

uw hoogste prioriteit van de Belgische bedrijven slachtoffer

van Belgisch BBP gestolen, dat is 4,5 miljard euro

van de Europese bedrijven slachtoffer

van de slachtoffers verloor meer dan € 10.000

aanvallen per dag in Europa

Nu grote multinationals hun cyberveiligheid sterk hebben verhoogd na de vele virussen en aanvallen van de afgelopen jaren, richten cybercriminelen hun pijlen steeds vaker op kmo’s. Hoe kunt u zich hiertegen beschermen?

Volgens onderzoek van het Norton Cyber Security Insight-team betaalt 34% van de slachtoffers losgeld, maar krijgt slechts 47% hun bestanden terug. Zelfs back-ups zijn niet langer voldoende, want veel nieuwe gijzelsoftware bevat tegenwoordig een ‘tijdbom’ die eerst ongezien uw back-ups infecteert en zich pas weken of maanden daarna kenbaar maakt. Ook uw infrastructuur is in gevaar. Cybercriminelen kunnen uw bedrijf lam leggen door uw infrastructuur te saboteren. Herstellingen kunnen uren of zelfs dagen duren. Anderzijds kunnen malafide personen ook vanop uw geïnfecteerde toestellen cyberaanvallen uitvoeren naar andere bedrijven.

Iedereen kan zich beveiligen

Wat kunt u hiertegen doen? De GDPR-regels zijn een goede maatstaf. Beveiligingsoplossingen bestaan in allerlei maten en gewichten. Duurdere en complexere oplossingen ter plaatse of goedkopere en minder complexe oplossingen in de cloud. Een eerste cruciale stap is een analyse van uw IT-infrastructuur. Daardoor weet u meteen waarin u uw beveiligingsbudget moet investeren. Hebt u niet voldoende IT-personeel of vindt u het allemaal wat te ingewikkeld? Dan bieden externe security-specialisten een oplossing. Zij kunnen aanvallen snel detecteren. Ook buiten de openingsuren, want hackers slapen nooit. En u verdient een goede nachtrust.

Meer info

Bron: cijfers cybercriminaliteit in 2017 Centrum voor Cybersecurity België

Perspectief

Wilt u ontdekken hoe u uw beveiliging even eenvoudig als doeltreffend kunt maken? Surf dan snel naar www.proximus.com/security of neem contact op via ictchannels@proximus.com.

7


Inspireren

IDENTIKIT Tom Palmaerts • Trendwatcher •M  anaging partner van trend- en marketingbureau Trendwolves • Internationaal keynote speaker • Docent Trendwatching aan de Hogeschool Gent

Het zijn hoogdagen voor trendwatchers. Ieder bedrijf wil zich wapenen tegen de volgende disruptie. Absolute nonsens, zegt Belgisch trendwatcher Tom Palmaerts: “Als je de trends probeert te volgen, loop je constant achter.” Een verrassend gesprek over trends, de Eyjafjallajökull en trillingen.

Disruptie Sensatie of realiteit? 8

Editie 7 · 2018


O

p een zonnige weekdag stijgt de lift naar de bovenste verdieping van Dok Noord, een tot stijlvolle kantoren omgevormd voormalig fabriekspand. Hier, met zicht op de Gentse dokken, huizen niet alleen de hipste start-ups van Gent, maar ook het trend- en marketingbureau Trendwolves. Managing partner Tom Palmaerts behoort samen met Herman Konings en Joeri Van den Bergh tot het triumviraat der trendwatchers in ons land. “Maar we zijn ook gewoon de beste vrienden”, voegt Palmaerts er lachend aan toe. Wanneer hij geen lezingen of inspiratiesessies geeft, onderzoekt Palmaerts samen met zijn tien vaste medewerkers en een heel leger aan freelancers de trends van de toekomst.

“Disruptie is een woord van goeroes en journalisten, om sensatie teweeg te brengen.” Goeroes en journalisten

“Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol over disrupties. Nieuwe trends die plots vanuit het niets opdoemen en alles omver gooien. Dat is je reinste onzin. Komt bijna nooit voor. Als we naar de afgelopen 10 jaar kijken, was die IJslandse vulkaan, de Eyjafjallajökull, waarschijnlijk de enige disruptie die echt heeft plaatsgevonden. De financieeleconomische crisis wordt vaak als een disruptie naar voor geschoven, maar 3 jaar voordien verscheen al het ene na het andere boek dat waarschuwde voor een potentiële financiële crisis. Of e-commerce, daar had iedereen het in België de afgelopen jaren plots over. Terwijl er in een van mijn eerste lezingen, intussen meer dan tien jaar geleden, al een heel verhaal over e-commerce zat! Disruptie is een woord van goeroes en journalisten, om sensatie teweeg te brengen. Sensatie verkoopt immers goed. Maar ook bedrijven goochelen graag met het woord, om te verbergen dat ze gewoon niet goed aan het opletten waren.” >>

Perspectief

9


Inspireren

Saaie revoluties

“Echt grote trends zijn eigenlijk saaie revoluties die zeer geleidelijk groeien”, geeft Palmaerts toe. “Traditionele voorbeelden zijn de opwarming van de aarde of de vergrijzing. Zeker voor Belgische kmo’s is het belangrijk te beseffen dat er meer bestaat dan enkel de grote trends, de zogenaamde disrupties. Die disrupties behoren vaak niet tot de leefwereld van de meeste bedrijfsleiders en daarom blijven ze er liever van weg. Maar omdat ze er zo bang van zijn, negeren ze ook alle andere trends en daarmee de volledige verre toekomst. Terwijl er zoveel meer te ontdekken en te ondernemen valt dan enkel en alleen die grote trends.”

“Als je e-commerce niet ziet zitten, dan moet je dat vooral niet doen.” De nieuwe Amazon?

“Kijk bijvoorbeeld naar e-commerce en big data. Daar heeft werkelijk iedereen het over. Vandaag móet je aan big data en e-commerce doen. Waarom? Om de nieuwe Amazon te worden? Good luck with that. Als je e-commerce niet ziet zitten, dan moet je dat vooral niet doen. Probeer dan eerder te analyseren wat Amazon níet heeft. Kijk naar kleinere trends waar jij je goed bij voelt en die beter bij jouw bedrijf passen. Zoals bijvoorbeeld het verrassingselement. Amazon zal je een paar rode schoenen voorschotelen, want je hebt al een paar rode schoenen gekocht. Dat is big data. Dan kan je er als kmo beter voor zorgen dat jij je klanten wél aangenaam verrast. Of nog zo’n tekort van Amazon: persoonlijk contact. Wil je tegengewicht bieden tegen al die webshops? Investeer dan volop in je personeel.”

Trends versus trillingen

“Kmo’s moeten beseffen dat het toekomstbeeld dat ze voorgeschoteld krijgen, volledig geconstrueerd is. De toekomst bestaat niet enkel uit e-commerce, of uit cryptocurrencies (digitale valuta). Dat is er slechts een heel klein deeltje van. Daarom doen wij veel liever onderzoek naar trillingen. Dat zijn kleine veranderingen. Nieuwe passies die mensen ontwikkelen. Je weet nog niet waar het naartoe gaat, maar je voelt dat het gaat

10

De nieuwe passies van de consument 1

New tribalism

2

Multi-zintuiglijke ervaringen

3

Vrije tijd

4

Herinneringen in virtual reality

5

De eeuwige beginneling

Ondersteund door het grenzeloze internet en sociale media, verlaten de jongeren van vandaag massaal de klassieke hokjes waarop wij onze identificatie traditioneel bouwen en vormen hun eigen, nieuwe tribes. Subculturen als urban foragers (jongeren die zich afzetten tegen massaconsumptie en eetbare planten opsporen in stedelijke omgevingen), mermaids (jongeren die hun identiteit opbouwen rond een leven als zeemeermin of -man) of hacktivisten (ethische hackersgroepen, waarvan Anonymous ongetwijfeld de bekendste maar lang niet de enige is) zijn bijzonder groot en levendig, maar blijven vaak volledig onder de radar van het grote publiek.

Jarenlang werden onze ervaringen gedomineerd door één zintuig, meestal het zicht. In 2018 willen consumenten ook hun andere zintuigen overvloedig aan bod laten komen, en als het even kan liefst meerdere tegelijk. Denk bijvoorbeeld aan de 4D-films, waarbij ook water- en windeffecten worden ingeschakeld.

In deze tijd van burnouts en ‘always on’ wordt vrije tijd een schaars goed dat hoger wordt ingeschat dan werk hebben. Steeds meer mensen scharen zich achter de idee van een universeel basisinkomen. Robots die alledaagse klusjes voor ons opknappen, worden steeds populairder.

Smartphonecamera’s zijn de populairste camera’s aller tijden. Niet omdat ze ons de beste kwaliteit bieden, maar omdat we ze altijd op zak hebben. Daardoor zijn fysieke fotoalbums veranderd in digitale albums. Apps combineren deze foto’s vandaag al automatisch tot leuke filmpjes op basis van artificiële intelligentie. Steeds meer mensen willen hun foto’s nu omzetten in virtual reality, zodat ze later leuke herinneringen kunnen herbeleven.

Technologie verandert zo snel, dat steeds meer mensen het gevoel krijgen niet meer mee te kunnen. ‘How to’ is een van de meest gebruikte zinsdelen op zoekmachines geworden. Het internet laat consumenten toe om voortdurend nieuwe dingen te leren, en ze even snel weer te vergeten.

Editie 7 · 2018


boomen. Trillingen zijn sexy. Onderzoek die nieuwe passies, en kijk of er daar iets tussen zit waar je als bedrijf mee aan de slag wil gaan.”

“Je moet niet kijken naar wat mensen vandaag doen, maar naar waarom ze dingen doen.” De houdbaarheidsdatum van een trend

“Veel kmo’s kijken naar de innovaties die hun concurrenten op de markt brengen, en projecteren dat dan naar de toekomst. Volledig verkeerd. Want dan denk je vanuit de markt. De meeste innovaties gaan gemiddeld drie jaar mee. Wat dus betekent dat als je een innovatie ziet bij een ander bedrijf, je maar twee jaar hebt om dat te kopiëren met een eigen twist, en dan is het enkele maanden later alweer gedaan. Als je gewoon de trends volgt, loop je constant achter. Je moet niet kijken naar wat mensen vandaag doen, maar naar waarom ze dingen doen. Wat zijn hun verlangens? Dan heb je een product of dienst gevonden voor de komende vijf tot tien jaar.”

Leestip

“Vandaag móet je zogezegd aan big data en e-commerce doen. Waarom? Om de nieuwe Amazon te worden? Good luck with that.”

Perspectief

Non Obvious 2018: How To Predict Trends And Win The Future Rohit Bhargava Ideapress Publishing

De meeste trendwatchers kijken liefst vooruit naar de verre toekomst. Niet zo Rohit Bhargava. Deze Amerikaanse trendwatcher, marketingexpert en professor brengt al sinds 2011 jaarlijks het boek ‘Non Obvious’ uit. Daarin verzamelt hij 15 nieuwe trends die volgens hem een grote impact gaan hebben op bedrijven in het komende jaar, gaande van technologie over onderwijs tot cultuur en consumentengedrag.

11


Samenwerken

Co-creatie:

innoveren, samen met uw concurrenten? “Samenwerkingen maken schijnbaar onoverkomelijke uitdagingen plots haalbaar.”

Zakendoen in 2018? Dat is rekening houden met volatiliteit en onzekerheid. De vroegere focus op sales om groei te bewerkstelligen, volstaat niet meer. Maar wat is dan het alternatief? Zowel grote multinationals als start-ups vinden hun geluk steeds vaker in co-creatie.

K

lanten verwachten steeds hogere meerwaardes en scherpere prijzen. Producten en diensten worden massaal een commodity. En bovenal verandert de technologie zo snel, met zo’n grote neveneffecten op de hele maatschappij, dat het effect vergeleken wordt met een tsunami op het menselijk bestaan. Competitie tussen bedrijven volstaat daardoor vaak niet meer als motor voor innovatie.

Van competitie naar co-creatie

In deze nieuwe wereld kiezen bedrijven er daarom steeds vaker voor samen te werken om zo een unieke meerwaarde te creëren. Vaak wordt gezocht naar samenwerkingen tussen complementaire bedrijven, maar soms zijn het ook concurrenten. Een sprekend voorbeeld van succesvolle co-creatie tussen rechtstreekse concurrenten, is de Sony-Samsung case. In 2004 ging Sony Corp. de samenwerking aan met zijn

12

grootste concurrent, Samsung Electronics, om samen lcd-schermen te ontwikkelen en te produceren voor flatscreen-televisies. Die intense samenwerking leidde tot het immens populaire ‘Bravia’ bij Sony en ‘Bordeaux’ bij Samsung. Het gedeelde marktaandeel van beide bedrijven verdubbelde.

Bruggen bouwen

Een recenter voorbeeld is de huidige samenwerking tussen Ford, Toyota en Suzuki, die nieuwe standaarden inzake autotelematica ontwikkelen. Zo willen ze een universeel alternatief aanbieden voor Google’s Android Auto of Apple’s CarPlay. Deze bedrijven hebben begrepen dat de snel veranderende technologie, de kortere levenscyclus van producten en de torenhoge kosten voor research & development een alleenstaand bedrijf kunnen nekken. Samenwerkingen maken schijnbaar onoverkomelijke uitdagingen plots haalbaar.

Editie 7 · 2018


De 5 wetten van co-creatie Co-creatie vergt veel voorbereidend werk. Begin er dus niet aan als het water u al aan de lippen staat, maar neem een zo groot mogelijke aanloop.

1

Ga niet noodzakelijk voor de meest logische of gemakkelijke partner, maar zoek naar onverwachte combinaties. Deze leiden tot nooit vermoede opportuniteiten.

2

Zit niet in een hoekje te broeden op een concept dat u vervolgens gaat verkopen bij potentiële partners, maar betrek ze van in het prille begin. Dit is de beste manier om reële betrokkenheid te creëren.

3

Zorg voor volledige transparantie en zet duidelijke afspraken op papier. Zo schept u een solide vertrouwensband.

4

De selectie van Cardoen

Nieuwe perspectieven voor Wim Vos, CEO van Cardoen Wim Vos heeft al meer dan 30 jaar ervaring in de automobielsector, waarvan de helft als CEO. Managementboeken leest hij amper: “Na twee bladzijden ben ik dat beu.” Maar waar haalt hij zijn inspiratie al die jaren dan wel?

Pure passie “Ik haal mijn inspiratie graag op de werkvloer. Door de passie voor auto’s te delen, verdwijnen de muren rond departementen. Uiteraard heb je altijd nog hiërarchie nodig in een bedrijf om beslissingen te kunnen nemen, maar die hou ik graag onzichtbaar. De passie binnen het bedrijf helpt me daarbij.”

Kies één gemeenschappelijke teamleader voor het volledige co-creatieproject. Net zoals een dirigent zijn orkest tot één geheel laat samensmelten, zorgt een persoon ervoor dat alle partners en alle processen op elkaar zijn afgestemd.

5

De juiste partner

Samenwerken biedt veel voordelen, maar hoe komt u in contact met geschikte bedrijven? Netwerkbijeenkomsten en seminaries lenen zich hier uitstekend toe. Voor internationale netwerken kunt u aankloppen bij het Enterprise Europe Network (www.enterpriseeuropevlaanderen.be). Dat netwerk is specifiek opgericht om kmo’s te ondersteunen bij internationale handel en innovatie. Het verenigt meer dan 600 organisaties in 60 landen, en kan dankzij intensieve onderlinge contacten snel het geknipte partnerbedrijf voor u vinden. Tot slot: staar u niet blind op de troeven van een bedrijf op papier, maar neem ook uitgebreid de tijd om meermaals in gesprek te gaan met potentiële kandidaten. Voor een succesvolle co-creatie is het immers niet alleen belangrijk dat alle partners voordeel halen uit de samenwerking, maar ook dat het tussen iedereen klikt.

Perspectief

Popper of Kant

“Was het nu Popper of Kant die zei ‘Optimism is a moral duty’? Het blijft een wijze levensles. Als een kind negen tienen haalt, gaat alle aandacht naar die ene zes. Ook in vergaderingen lijkt het soms alsof er alleen maar problemen zijn. Dan is het mijn rol om iedereen erop te wijzen dat 99% van de zaken vlot verlopen. Nu nog die 1% aanpakken.”

Schoenmaker verlaat je leest

“Minstens twee keer per maand verplicht ik mezelf om naar voordrachten te gaan. Zolang ze maar níet over de autowereld gaan. Avondactiviteiten zijn vaak niet makkelijk te combineren met een drukke job en een gezin. Maar als ik na die voordrachten naar huis rij, zit mijn hoofd telkens vol frisse ideeën.”

Wilt u zelf uw tips delen?

Mail uw contactgegevens naar perspectief@proximus.com

13


Vernieuwen

Nieuwe businessmodellen dankzij IoT Onderhoud machines via IoT

“IoT helpt ons om de klant gericht advies te geven.” Kalman Tiboldi

T

VH uit Waregem is de wereldleider in wisselstukken voor logistiek materiaal, industriële en landbouwvoertuigen. Het bedrijf is de beste van de klas wanneer het gaat over digitaal ondernemen. Ook IoT ontbreekt niet. “Zowat 10.000 machines in ons verhuuraanbod zijn verbonden met het internet”, zegt Chief Business Innovation Officer Kalman Tiboldi. “Ze zijn uitgerust

14

met sensoren. Die sturen data over het gebruik van de machines door naar een intelligent IoT-platform.”

specifieke machine, nog voor er zich een echt probleem stelt.”

Voorspellend onderhoud

Het doel van het project ligt voor de hand. TVH wil de klant zo efficiënt mogelijk een optimale dienstverlening aanbieden. Om de klantenservice te verbeteren, biedt het bedrijf zijn klanten toegang tot het IoT-platform. “Daar raadplegen de klanten informatie over de machines die ze huren. Tegelijk is het platform de plek waar we de klantenervaring naar een hoger niveau tillen.”

“Na analyse van die data kunnen we onze klanten gericht advies geven”, legt Kalman Tiboldi uit, “onder meer over hoe ze de machines op de meest efficiënte manier kunnen gebruiken.” Het belangrijkste doel is om zo de dienstverlening en het onderhoud van het machinepark te optimaliseren. “De analyse van de gegevens maakt het mogelijk om preventief onderhoud in te plannen, gebaseerd op statistische modellen. En we willen nog verder gaan, onder meer door voorspellend onderhoud aan te bieden. Dat zou ons toelaten in actie te komen bij een

Optimale klantenervaring

Editie 7 · 2018


Voorwerpen en apparaten met het internet verbinden om ze slimmer te maken en slimmer te gebruiken. Dat is in een notendop de grote meerwaarde van het Internet of Things (IoT). Aan mogelijke toepassingen is er niet bepaald een gebrek. Dat bewijzen de onderstaande voorbeelden. 3 minuten leestijd

Meterstanden lezen vanop afstand

A

ntargaz levert propaangas in tanks, butaan- en propaangas in flessen en aardgas. Het bedrijf voorziet sinds kort bij een eerste deel van hun propaangasnetwerk-klanten een automatische uitlezing van hun gasmeterstand via een IoT-oplossing. Een propaangasnetwerk is een netwerk van één of meerdere gastellers dat wordt gevoed vanuit één gemeenschappelijke boven- of ondergrondse propaangastank. “Vroeger moesten we iemand ter plaatse sturen om de meterstanden op te nemen”, zegt Kristof Laenen, Commercial Manager bij Antargaz. “Of we moesten de klant vragen om de juiste informatie door te geven.” Dat bleek in de praktijk niet altijd even makkelijk. “Klanten vergaten soms om de meterstand door te sturen, waardoor we niet over de nodige data

Perspectief

beschikten. Of erger nog, ze stuurden verkeerde gegevens door. Dat leidde tot fouten in de facturatie en tot klachten van de klanten.”

Vlottere facturatie

Concreet zijn de gasmeters van Antargaz uitgerust met een sensor die in verbinding staat met het internet. Dat laat het bedrijf toe om vanop afstand de actuele meterstand af te lezen. Met het IoT-project slaat Antargaz twee vliegen in één klap. De automatisering zorgt niet alleen voor meer efficiëntie bij de eigen administratie, maar ook voor een vlottere en correcte facturatie. Het resultaat? Een hogere score op klantentevredenheid.

Iedereen wint

“Dankzij IoT gaan we de klant met

“IoT leidt tot een nauwkeurige administratie, en zo tot meer tevreden klanten.” Maarten Engelbeen

een propaangasnetwerk een betere dienstverlening bieden”, zegt Maarten Engelbeen, Operations Analyst bij Antargaz. “De opname van de meterstanden gaat dan volledig automatisch verlopen. Dat laat ons toe om sneller en nauwkeuriger te werken.” Antargaz hoeft de klanten geen antwoordkaart meer toe te sturen en moet de genoteerde gegevens daarna niet langer manueel in zijn computersystemen inbrengen. “Ook de jaarlijkse fysieke controle door één van onze medewerkers – ter plaatse bij de klant – is dan niet meer nodig.” Iedereen wint: zowel de klant als Antargaz.

>>

15


Vernieuwen

Slimmer fietsdelen via app

O

ok achter het Mobit-fietsdelen in Mechelen, Kortrijk, Hasselt en Genk schuilt een slimme IoToplossing. “We zijn in de eerste plaats een IoT-bedrijf en niet zomaar een fietsverhuurfirma”, zegt medeoprichter en Business Development Manager Alexander De Bièvre. “De fietsen zijn het logische gevolg van ons uitgangspunt: een slimme oplossing voor een betere en duurzamere mobiliteit in de stad.”

Geconnecteerde fiets

Gebruik maken van een Mobit-fiets is heel eenvoudig. De klant installeert de app op zijn smartphone, registreert zich als gebruiker en kan meteen de fiets op. In het slot van de fiets bevindt zich een gps en een sensor die verbonden is met het internet. “De klant maakt met zijn smartphone verbinding met de fiets en maakt zo het slot open”, legt Alexander De Bièvre uit. “Via de internetconnectie

16

en de gps weten we waar de fiets zich bevindt.” De app bevat een betaalmodule waarmee de klant het gebruik van de fiets meteen afrekent.

Gebruiksvriendelijkheid voorop

“Met Mobit mikken we op de last mile”, vervolgt Alexander De Bièvre. “Met het openbaar vervoer raak je meestal wel in de buurt van je bestemming, maar toch niet altijd helemaal waar je echt moet zijn. Dan is het gewoon handig dat je voor het laatste stukje van je verplaatsing snel en goedkoop een fiets kunt gebruiken.” Dankzij de IoT-toepassing zorgt Mobit voor een bijzonder gebruiksvriendelijke oplossing. Aan plannen ontbreekt het de start-up alvast niet. “We willen met ons model zo veel mogelijk Belgische steden en gemeenten bedienen”, klinkt het. “Maar evengoed hebben we plannen voor het buitenland.”

“IoT laat ons toe voluit gebruiksgemak te bieden: even de app openen en fietsen maar.” Alexander De Bièvre

Meer info Wilt u ook inzetten op IoT? Surf naar www.proximus.be/iot

Editie 7 · 2018


Inspireren

5 minuten update Weinig tijd, maar toch nood aan een digitale update? Dan kunt u terecht in deze rubriek, vol met frappante cijfers en weetjes om ook morgen mee te zijn.

“Innovatie is geen afdeling. Het is een mindset die deel moet uitmaken van je bedrijfscultuur.” Rik Vera, CEO nexxworks

45

%

van de millennials verkiezen flexibiliteit op het werk boven een hoger loon.

“We didn’t do anything wrong, but somehow, we lost.” Nokia CEO Stephen Elop tijdens de persconferentie over de overname door Microsoft

Showrooming We gaan winkelen, vergelijken, vragen uitleg, polsen naar promoties. Maar onze aankopen? Die doen we wel online.

23

%

van de klanten doet aan showrooming tijdens hun aankopen in non-food winkels. Als deze winkel niet beschikt over een eigen webshop, komt de klant automatisch bij een concurrent terecht. Heeft u al een strategie die bruggen slaat tussen de fysieke en online wereld? Bron: Journal of Interactive Marketing

Bron: forbes.com

Perspectief

17


Vernieuwen

De kracht van marketing automation Tegen 2020 zou niet minder dan 85% van de interacties tussen consumenten en bedrijven dankzij marketing automation zonder menselijke tussenkomst verlopen. Een slimme datagedreven marketing biedt tal van mogelijkheden. Uw bedrijf kan ook op die trein springen!

M

arketing automation kende vorig jaar een enorme opkomst. Toch blijkt het niet eenvoudig om een duidelijke definitie te vinden. Daarom vroegen we het rechtstreeks aan experte Tamara Gielen: “Marketing automation is eenvoudigweg software die marketeers helpt om bepaalde taken te automatiseren: van marketingcampagnes tot de opvolging van diensten aan klanten, en dat over verschillende kanalen heen. Als je bij Coolblue bijvoorbeeld een printer koopt, dan verstuurt de software de dag nadien automatisch een mail met interessante aanbiedingen voor papier of inkt.” Een tijdsbesparende tool dus. Of schuilt er toch meer achter?

Ken uw prospect

Volgens een recent rapport zou 67% van de marketingmanagers automation gebruiken. Volgens Tamara moeten we de cijfers echter met een korrel zout nemen: “Veel bedrijven segmenteren eigenlijk gewoon de inhoud van een nieuwsbrief op basis van het klikgedrag van de lezer in de voorgaande

18

nieuwsbrief.” Slimme datagedreven marketing automation biedt veel meer mogelijkheden dan louter e-mailmarketing. “Je kan met de software bijvoorbeeld ook het gedrag van je gebruikers op bepaalde webpagina’s tracken. Of je kan het koppelen aan je CRM-pakket om je event beter te beheren. Dat laat je toe om maanden voor het event plaatsvindt al je e-mails klaar te zetten. Alles wordt automatisch op het juiste moment naar de juiste persoon verzonden.”

“Slimme datagedreven marketing automation biedt veel meer mogelijkheden dan louter e-mailmarketing.”

Bezint eer ge begint

Die volledige automatisering vergt wel heel wat voorbereidend werk, waarschuwt Tamara: “Je moet vooraf vastleggen wat de software moet doen wanneer een prospect een bepaalde handeling uitvoert. Op basis van bijvoorbeeld je klikgedrag op een webpagina, word je automatisch door een op maat gemaakte marketingstrategie geleid: gepersonaliseerde e-mails, een andere homepage ... Maar je kan niet zomaar zeggen: ah, nu gaan we even software aanschaffen, op start duwen en daarna gaat onze marketing opeens veel beter lopen. Dat zou te makkelijk zijn. Je moet vooraf zelf trajecten bepalen en invoeren. Je kan die voorbereidende fase natuurlijk ook als een investering zien. Het verplicht je immers om over je strategie na te denken.”

Editie 7 · 2018


De selectie van Brussels Beer Project

Nieuwe perspectieven voor Olivier De Brauwere, medeoprichter van Brussels Beer Project

Tips voor een betere ROI 1 Geef uw leads een

Olivier de Brauwere heeft de traditionele Belgische brouwerswereld op zijn kop gezet met Brussels Beer Project. Jaarlijks vindt zijn brouwerij een 30-tal creatieve bieren uit op basis van co-creatie en met behulp van circulaire economie. Waar haalt hij de inspiratie voor al die innovatie?

score

Wie is klaar om te kopen? Ken alle leads uit uw software een duidelijke score toe. Een prospect die een offerte opvraagt zit bijvoorbeeld al in een beslissingsfase en verdient een hogere score dan een prospect die een grappige Facebookpost deelt.

de negatieve 2 Vergeet score niet

U kunt ook opvolgen wanneer iemand zich afmeldt voor een nieuwsbrief of uw website lang niet heeft bezocht … Ken hier negatieve scores aan toe, zodat u deze prospecten opnieuw kunt activeren.

Een wereldwijde peepshow Ik ga graag piepen naar wat andere creatieve brouwers doen. Met sociale media kan dat vandaag heel makkelijk. Ik volg brouwers over de hele wereld. Bovendien kan ik dankzij sociale media de vinger aan de pols houden van wat er in het algemeen allemaal in onze maatschappij en de rest van de wereld broeit.

De rol van big data

“Inzicht krijg je door analyse van de big data achteraf. Dan ga je je klantendatabase echt kunnen verrijken en toekomstig gedrag voorspellen. Marketing automation wordt pas echt interessant als je uit de data leads kan halen en die kwalificeert (zie kader). Het echte doel is immers je leads warm houden met steeds beter gerichte, automatisch geactiveerde marketing tot ze klaar zijn om te kopen.”

De concullega’s

Veel mensen geloven me niet als ik dit zeg, maar er beweegt veel in Brussel. Er zijn hier tal van startups en groeibedrijven. Vele daarvan zijn lid van het Netwerk Ondernemen Brussel. Minstens een keer per maand komen we samen voor een workshop, een presentatie … of gewoon om samen een pizza te gaan eten. We leren erg veel van elkaar.

De nieuwe lichting

Ik heb veel gehad aan het boek Reinventing Organizations van Frédéric Laloux. Wij zijn een erg jong bedrijf: het merendeel van onze medewerkers is tussen de 22 en 35 jaar. Die pikken de traditionele, hiërarchische bedrijfsvoering niet meer. Die willen geen baas, maar een inspirerende coach. Het boek heeft me geleerd hoe ik een vlakke structuur kon creëren die minstens even doeltreffend is als de hiërarchische.

Wilt u zelf uw tips delen?

Mail uw contactgegevens naar perspectief@proximus.com

Perspectief

19


Samenwerken

“Door vaste en mobiele toestellen te synchroniseren, zijn uw medewerkers altijd en overal bereikbaar op hun vaste kantoornummer.”

Dat mobiel werken voordelig is voor uw bedrijf én uw medewerkers, staat intussen al lang buiten kijf. Maar hebt u zich al eens afgevraagd hoe u uw telefonie hierop afstemt? 2 minuten leestijd

Telefoontje gemist, klant kwijt? 20

D

oor uw werknemers vaker mobiel of thuis te laten werken, hoeft u als werkgever minder uit te geven aan vierkante meters kantoorruimte, houdt u uw energieverbruik onder controle en geniet u zelfs een hogere productiviteit. 86% van de werknemers presteert thuis namelijk evenveel of meer uren. En doordat er thuis minder afleiding is dan op het werk, worden die gepresteerde uren bovendien efficiënter besteed. Maar ook werknemers zelf zien grote voordelen in het nieuwe mobiel werken. Een mobiele digitale werkplek maakt hen immers veel flexibeler, waardoor ze hun werk makkelijker kunnen afstemmen op hun privéleven. Voor veel millennials is de mogelijkheid tot mobiel werken een basisvoorwaarde geworden om voor een bedrijf te willen werken. Meer dan de helft onder hen is zelfs bereid om tot 10 procent van hun loon in te leveren voor thuiswerk.

Editie 7 · 2018


Bisnode

Altijd en overal bereikbaar?

Klanten waarderen vooral dat mobiel werkende medewerkers altijd en overal bereikbaar zijn. Maar als medewerkers uw bedrijf verlaten, riskeert u klanten te verliezen die enkel over het gsm-nummer van uw voormalige werknemer beschikken. Een smartphone van de zaak lost dat probleem op, maar brengt andere problemen met zich mee. Zo is er de GDPR, die stelt dat u niet zomaar toegang mag hebben tot persoonlijke gegevens op de zakelijke gsm van werknemers. Ook fiscaal gezien is een gsm van het werk niet altijd eenvoudig. Bovendien maakt mobiel werken uw klantenbinding er niet eenvoudiger op. Want als u uw klanten echt optimaal wilt bedienen, dan moet u iedere interactie met klanten in kaart brengen via uw CRM-systeem – ook die met individuele medewerkers op verschillende locaties. Alleen zo kunt u de behoeftes van uw klanten blijven opvolgen.

51%

van de millennials is bereid tot 10% loon in te ruilen voor thuiswerk. De oplossing: synergie

Toch bestaat er een opmerkelijk eenvoudige manier om de overstap naar mobiel werken ook voordelig te maken voor uw klantenrelaties: door uw CRM-systeem en andere bedrijfsapplicaties, uw vaste telefooncentrale en uw mobiele communicatie samen te smelten tot één effectief en intuïtief geheel. Want door vaste en mobiele toestellen te synchroniseren, zijn uw medewerkers altijd en overal bereikbaar op hun vaste kantoornummer. Ook op hun mobiel toestel. En willen ze eens niet gestoord worden, dan schakelen ze gemakkelijk over op hun privénummer en worden oproepen van klanten doorgeschakeld naar collega’s of een antwoordapparaat. Facturen worden duidelijk gescheiden in zakelijk en privégebruik. Bovendien kan u alle klantinteracties in uw CRM-systeem registreren, zowel van uw contactcenter als van uw individuele medewerkers. Zo legt u de basis voor een optimale bereikbaarheid en een onderscheidende dienstverlening voor uw klanten. Terwijl uw medewerkers en u profiteren van een maximale mobiliteit en flexibiliteit.

Daniel Agneessens

“De oplossing was voor ons kostenneutraal, maar de voordelen voor de medewerkers zijn legio” Toen smart data-expert Bisnode het Nieuwe Werken wilde invoeren, botste het bedrijf al snel op een probleem: zijn telefooncentrale was volledig achterhaald. De oplossing lag in de samenvoeging van hun vaste en mobiele telefonie. Alle medewerkers beschikten over een mobiele DECT-telefoon, maar de meesten gebruikten daarnaast ook hun eigen smartphone. Dat kon beter, dacht Daniel Agneessens, Group Director of Technology Services bij Bisnode.

Kostenneutrale oplossing

Meer info Wilt u ook de vruchten plukken van de integratie van vaste en mobiele communicatie? Ontdek alle mogelijkheden op www.proximus.be/fmu

Samen met Proximus voerde het IT-team daarom Fixed Mobile Unification in, een oplossing waarbij vaste en mobiele telefonie worden samengevoegd. “De oplossing was voor ons kostenneutraal,

maar de voordelen voor de medewerkers zijn legio”, vertelt Daniel Agneessens. “Ze hebben vooreerst nog maar één toestel nodig. Daarnaast kiezen ze ook zelf wanneer ze bereikbaar willen zijn voor klanten, en wanneer hun privétijd begint. Onze interne telefonie is in één klap uitgebreid naar het volledige Proximus-netwerk. Daardoor zijn onze medewerkers veel flexibeler en mobieler, en kunnen onze klanten ons veel makkelijker bereiken.”

Meer klantenverhalen op www.proximus.be/perspectief

Perspectief

21


Ondernemen

Is uw grootste klant echt uw beste klant? Digitale kanalen stuwen de verkoopcijfers de hoogte in. Onderzoek toont aan dat omnichannel shoppers drie keer meer omzet genereren dan singlechannel shoppers. Maar wat die studie niet vertelt, is dat die eerste klanten ook drie keer meer kosten dan de laatste. Is het sop de kool dan wel waard?

22

F

lashback naar amper vijf jaar geleden. Het merendeel van de Belgen deed zijn aankopen vooral in een fysieke winkel. Fast forward naar vandaag. Consumenten willen een product in uw winkel zien, en bestellen op uw webshop. Ze verwachten meteen een bevestiging en binnen de 24 uur een levering. Kortom, consumenten zijn veranderd. Maar de focus van bedrijven is nog altijd dezelfde: zoveel mogelijk verkopen. Klopt die focus vandaag nog wel?

“Omnichannel shoppers genereren drie keer meer omzet dan singlechannel shoppers.” Van maximale verkoop naar minimale cost to serve

Veel bedrijven staren zich blind op verkoopcijfers. Dure marketingcampagnes die zich specifiek richten op consumenten

die het snelst of het vaakst converteren, uitgebreide dienstverlening zoals gratis terugzendingen en ga zo verder. Daardoor lopen de kosten alsmaar hoger op. U verkoopt misschien wel meer, maar u houdt er toch minder aan over.

Verborgen kosten

In dat geval wordt het tijd om de cost to serve te analyseren. In plaats van enkel te onderzoeken welk type klanten het meest aankoopt, kan het interessant zijn om dit te koppelen aan onderzoek naar welke klanten de minste kosten veroorzaken. Een volledige vrachtwagen leveren is bijvoorbeeld kostenefficiënter dan enkele dozen. Of misschien kunt u klanten belonen die steeds volle paletten bestellen? Om alle verborgen kosten tevoorschijn te toveren, zult u waarschijnlijk nieuwe data moeten aanspreken waarover uw salesdepartement niet beschikt: brandstofkosten, kosten van de dienst na verkoop … Pas dan ontstaat een helder beeld over uw grootste kosten. En kunt u gericht inzetten op het maximaliseren van uw winst.

Editie 7 · 2018


Het moment van Joost Callens

Net voor zijn vijftigste verjaardag besloot Joost Callens, CEO van bouwbedrijf Durabrik, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela te wandelen. “Het pad heeft me veranderd”, vertelt hij, “op privé-, maar ook op professioneel vlak.”

Wie is Joost Callens? • CEO van Durabrik Group en gewezen voorzitter van de Confederatie Bouw Woningbouwers • Auteur van het boek ‘De kwetsbare leider’

“Tijd is het mooiste dat je kan schenken” “Een tiental jaar geleden zijn we met een 12-tal managementleden enkele dagen gaan wandelen op de Camino de Santiago in Spanje. Sindsdien hebben alle medewerkers al kunnen proeven van het Camino-concept en ga ik wandelen wanneer ik langere gesprekken wil voeren met medewerkers. Ook tijdens mijn vrije tijd vind je me steeds vaker op een deel van de pelgrimsweg. Uiteindelijk heb ik beslist de volledige 2.600 kilometer van de pelgrimsroute uit te stappen. Alleen. Drie maanden heb ik geen enkele professionele e-mail of sms bekeken. Het was een nederige les in misbaarheid. In ruil kreeg ik heel veel inspiratie. De natuur en de steden onderweg zijn fenomenaal.” “Onderweg stapten vrienden en collega’s af en toe een dag of twee met me mee. De gesprekken die ik toen heb gevoerd, zijn echt de diepte ingegaan. In het alledaagse leven bezoek je vrienden maximaal een avond, dat is voorbij voor je het weet. Maar onderweg heb je tijd om echt te praten. Ik besef nu dat tijd het mooiste geschenk is dat je jezelf en anderen kunt schenken. Ik ben teruggekeerd als een nieuw mens. Met nieuwe professionele ideeën, maar ook met een duidelijker beeld van mezelf. Vroeger dacht ik bijvoorbeeld van mezelf dat ik mijn speels karakter moest wegduwen op zakelijk vlak. Nu weet ik dat ik dat deel mee wil opnemen in de manier waarop ik mijn bedrijf leid. Ik ben trots op mezelf dat ik dat punt heb bereikt. En dankbaar dat mijn team me die tijd heeft gegund.”

• Stapte 2.600 km naar Santiago de Compostela

Perspectief

23


Een bewakingsfirma voor je kantoor klinkt logisch. En voor je netwerk?

Risico’s beperken Meer dan 250 cybersecurity-experten waken 24/7 over uw IT-infrastructuur en beschermen uw business tegen hackers en cyberaanvallen.

Met de beste digitale beveiliging bent u ook morgen mee. Ondernemen in de digitale wereld start op

proximus.be/ookmorgenmee

Profile for Proximus

Perspectief • Editie 7 • 2018 nl  

Perspectief • Editie 7 • 2018 nl