Page 1

Tips | Bonnen | Recepten Heerlijk nazomeren! Een volledig BBQ-menu door 3 generaties

Gek op chocolade? Met deze weetjes meer dan ooit!

Hiep Hiep Hoera!

zomer 2011 n°2 | verschijnt 3x per jaar

De leukste ideeën voor een kinderfeestje

e zon? d r e d n o s nieuw Zin in iets jf

Win

een verbli dalusië voor 4 in An


welkom! 4

Wat is er zaliger dan genieten van een heerlijke nazomerdag? Je nog even lekker onderdompelen in de laatste weken van de zomer. En hopelijk nog extra porties zonlicht opslaan op weg naar de herfst... Het tweede nummer van Leef Lekker geeft je alvast veel handige tips en leuke weetjes.

rie generaties aan D de barbecue

Een paardentrektocht onder de Spaanse zon

6

Je krijgt vast het water in de mond bij ons verhaal over chocolade en droomt weg bij het reisdagboek van een paardentrektocht. Het verjaardags­ feestje van jouw pagadder wordt onvergetelijk dankzij de leuke tips van onze lezers. De expert vertelt onder andere waarom even buiten spelen na school zo goed is voor je kind. Natuurlijk inspireren we je ook graag in de keuken: drie generaties toveren een nazomerse BBQ op tafel en met onze reeks recepten kan je meteen ook zelf aan de slag!

Chocolade van A tot Z

18

Ook na school ravotten in de tuin

20

10 leuke koffieterrasjes

Neem deel aan onze wedstrijden en win een etentje bij barbecuekampioen Peter De Clercq, een chocoladeworkshop in Brugge of misschien zelfs een verblijf voor 4 in Andalusië!

8

euke tips voor L onvergetelijke kinderfeestjes

Op www.leeflekker.be vind je alles wat niet meer in dit nummer kon: extra voordeelbonnen en nog meer toffe activiteiten voor kids en tips van experten. Redenen genoeg dus om jezelf en je familie en vrienden gratis lid te maken! Ik wens je alvast veel leesplezier en een heerlijke nazomer!

Veel plezier!

Sarah De Meester Leef Lekker

? ordelen Extra vo eeflekker.be ww.l Kijk op w zomer 2011 - N°2

| Leef Lekker | 3

16


van De mening

r

een kenne

Barbecueën doe je nooit alleen

“Iedereen kan barbecueën”, zegt Peter De Clercq. In zijn loopbaan schreef hij al verschillende gidsen voor outdoor cooking en won zelfs het wereld­ kampioenschap barbecue. “Niet iedereen hoeft meteen complexe gerechten liggen garen en grillen, • Wereldkampioen BBQ maar wat spek of ingewreven vis op de barbecue (Jamaica – 2003) leggen... daar is echt niets moeilijk aan.” Het succes • Chef van restaurant van barbecueën? “Zo’n barbecue is toch altijd feest. Elckerlijc Je nodigt snel nog wat vrienden en familie uit om • BBQ/Grill-consultant een hapje te komen mee-eten. Zodra iemand het • Auteur van verschillende woord ‘barbecue’ zegt, wordt iedereen dan ook barbecue-boeken een beetje vrolijker en ontspannen”, zo verklaart Peter De Clercq. “Het is trouwens een misverstand dat je enkel kan barbecueën als het goed weer is. Barbecue is van alle seizoenen. De grootste barbecuelanden zijn Denemarken, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. En die landen staan toch ook niet bekend om hun prachtig weer...”

Wie is Peter De Clercq?

Barbecue ook na de zomer! Barbecue enkel voor de zomer? Niet bij Trui en Marc. Deze veertigers barbecueën zelfs tot in oktober. Tijdens de nazomer is het net extra gezellig! Samen buiten koken doorbreekt de sleur van binnen in de potten te roeren. Barbecueën is bij Trui en Marc ook een echt familiegebeuren: samen met de kinderen nog even buiten zitten voor ze met vriendinnen afspreken, en oma en opa maken het ontspannen samenzijn compleet met een dessert op grootmoeders wijze. Twee keer gezellig Het familiegebeuren begint altijd met een eenvoudig aperitiefje terwijl de houtskool rustig op temperatuur komt. “Een glaasje witte wijn met een ribbetje of een stuk worst erbij en een dipsausje van zure room”, vertelt Trui. Alles heerlijk ongedwongen, zoals een etentje met de familie op een mooie avond hoort te zijn. Bij een barbecue is ook helemaal geen tafel­ decoratie nodig. Dat spaart tijd die je samen met je gasten kan spenderen. Trouwens het mooiste decor is de natuur zelf: vers gemaaid gras, bomen die ruisen, de avondzon die ondergaat en daarna een prachtige sterrenhemel! Bij deze familie is barbecueën dan ook dubbel plezier: eerst samen grillen en eten, en daarna eindeloos keuvelen en lachen. “Na de maaltijd gooien we altijd

4 | Leef Lekker | zomer 2011 - N°2

nog wat houtblokken op de kolen om de avondkilte te verdrijven. Zo branden we meteen ook de vetten van het rooster, waardoor ik de volgende dag minder hard moet schrobben”, lacht Marc. Niet alleen voor carnivoren Natuurlijk is vlees een belangrijk ingrediënt op de barbecue. “Ik hou enorm van lamskoteletjes met een looksausje”, zegt papa Marc. De jongeren zweren bij worstjes. Met wat sausjes en fijne groentjes maakt Sophie (17) er elke keer de meest heerlijke broodjes mee. Toch houdt de familie het niet alleen bij vlees. Hoe jonger, hoe creatiever lijkt het wel. Zo maakt Eline (14) haar eigen sateetjes met champignons, rozemarijn en honing. “Ook vis staat geregeld op het menu. Een stukje zalm in aluminiumfolie, een beetje Campina extra lichte room, wat Provençaalse kruiden en klaar”, zegt Marc terwijl hij gezwind een worstje omdraait. De opa kijkt zijn ogen uit. “Vroeger barbecueden wij enkel worsten, spek en kippenbouten”, vertelt hij. “Soms draaiden we wel eens een heel varkentje aan het spit, maar zo die ‘speciallekes’ van nu... dat deden wij niet.”

Tips van de chef Wist je dat ... dipsausjes maken helemaal niet moeilijk is. Een lekkere pittige dipsaus maak je in een handomdraai: meng 150 gram verse kaas met 50 gram mayonaise, wat currypoeder, wat peterselie, 1 sjalotje, cayennepeper, peper en zout... en dippen maar! Ideaal hiervoor is de Campina halfvolle verse kaas. Ook een frisse tsatsiki past heerlijk bij een barbecue. Je vindt het recept hiervoor op www.leeflekker.be. ... je voor aardappelsalade ook zure room kan gebruiken in plaats van mayonaise? Dat is gezonder en geeft altijd een frisse toets. Je vindt Campina zure room in handige potjes van 125 ml.

Als iedereen voldoende gesmuld heeft, is het tijd voor oma haar dessert: gestoofde peren. Goedkeurend kijkt ze toe hoe haar schoondochter haar oud recept op de barbecue uitprobeert: verse peren in aluminiumfolie met wat speculaas en een scheutje Hasseltse kruidenjenever bij. Opa neemt graag de fles van haar over en schenkt voor iedereen een glaasje in. Wanneer de peren klaar zijn, wordt het weer even stil. De familie geniet.

• Durf eens verder te gaan dan gewoon grillen op de barbecue. Wikkel wat ingrediënten samen in aluminiumfolie en laat zo garen op het rooster. Deze techniek heet ‘en papillot’. Een QBag met doorkijkvenster is hiervoor heel handig: je kan dan zien wanneer je bereiding klaar is. • Heel trendy is het injecteren van vlees. Door kipfilet of varkensgebraad te injecteren met bijvoorbeeld een biermarinade voorkom je dat ze te droog worden. Verder zijn olijfpitten of houtsnippers van wijnvaten ook heel handig om extra smaak te geven. • De fout die de meesten maken, is het vlees te snel op de rooster leggen. Wacht altijd tot de houtskool egaal grijs is. Ik leg ook altijd aan één kant meer houtskool dan aan de andere: zo krijg ik een warme en een koude zone. • En last but not least: versnij nooit gebakken vlees op de plank waarop rauw vlees gelegen heeft. Zeker bij warm weer is dit uit den boze. Attributen verkrijgbaar via www.peterdeclercq.be

wedstrijd

4 keer genieten met 4 Win één van de 4 etentjes voor 4 personen in restaurant Elckerlijc in Maldegem, ter waarde van 200 euro, en laat je verwennen door Barbecuekampioen Peter De Clercq! Surf snel naar www.leeflekker.be en doe mee aan de wedstrijd!

zomer 2011 - N°2

| Leef Lekker | 5


best niet alles te plukken als Marron net iets te dicht bij zo’n verleidelijk lachende perzik passeert. Rafael belooft ons dat we bij de lunch ook veel fruit krijgen dus verman ik mezelf en wacht geduldig...”

Een zalige zonvakantie, nét even anders Een mens heeft net als alles in de natuur zonlicht nodig om gezond te blijven. Af en toe een extra dosis zonneschijn, zeker in aanloop naar de herfst, kan wonderen doen! Wie droomt van een najaarsvakantie en iets actiefs wil gaan doen, wordt vast geïnspireerd door dit fragment uit het reisdagboek van Sophie Dupont. Voor haar werd het alvast een onvergetelijke ervaring! Het ultieme avontuur in Andalusië. Dagboek van een paardentrektocht. Het zuiden van Spanje staat bekend als bestemming voor zon- en strand­ vakanties, als producent van zongerijpt fruit en heerlijke wijn en natuurlijk als bakermat van de flamenco. Dat is allemaal waar maar er is meer... Wie de platgetreden paden achter zich laat, ontdekt een onontgonnen stuk natuur, de Alpujarras!

Zondag Sophie : “In de late namiddag komen we aan in Capileira, een pittoresk dorpje op 1700m hoogte in de Alpujarras. We maken kennis met onze gids, Rafael Belmonte, die deze bergachtige streek als geen ander kent. We frissen ons op na de vlucht en besluiten dan nog even door de straten van Capileira te slenteren.” Maandag Sophie: “De eerste nacht is traditioneel een slechte op reis. Deze keer ben ik de uitzondering op mijn eigen regel: ik heb heerlijk geslapen en ben dus klaar om kennis te maken met mijn paard voor deze tocht! Rafael wijst mij een donkerbruine merrie aan en zegt ‘Marron’, een naam die zoveel betekent als ‘bruin’. Dat is makkelijk te onthouden! We zadelen onze paarden op en vertrekken voor onze eerste tocht richting Trevelez. Een slingerend pad brengt ons eerst steil omhoog en leidt ons dan urenlang door fruitboomgaarden en olijfboomvelden. Hoe kan het ook anders? We vertoeven in het fruitland

6 | Leef Lekker | zomer 2011 - N°2

Dinsdag “We komen aan in Trevelez, een dorp dat wereldbekend staat om zijn hammen. De geur van drogende Pata Negra’s en Serranohammen hangt hier in de straten! Ik krijg het water in de mond... het is intussen ook al na de middag dus onze magen beginnen te knorren.

T IP

!

De takken van sommige fruitbomen hangen door... Ze torsen het gewicht van hun blozend rijp fruit. Ik doe mijn

Win een verblijf

voor 4 in Andalusië! Zin om zelf de Spaanse sfeer op te snuiven? Surf naar www.leeflekker.be en doe mee aan de wedstrijd.

Appelsientje, het beste onder de zon Ook zin gekregen in iets lekker exotisch? Een glas Appelsientje zit boordevol vitaminen en zonnig fruit! Probeer eens de exotische varianten Mango-Carambola, Ananas-Caja, Tropische vruchten en Appel-Kiwi. Je waant je meteen onder de Spaanse zon.

met een g vrolijk a d je ie geur Begin iensap. D nen om ls e p p a glas herse rt onze De maken. stimulee aan te e meur! in u n h o t sero en goed e r o o v garantie

en kenner

Wist jij trouwens dat hier ook exotisch fruit groeit? Mango’s, kaki’s, chirimoya’s en litchi’s! De stralende Spaanse zon zorgt er dus niet alleen voor dat de mensen hier gezond leven maar ook de fruitbomen hebben er zowat alles aan te danken!

Donderdag “Het is nog heerlijk warm. Met een glaasje wijn installeer ik mij op het terras dat, wat mij betreft, uitkijkt op één van de meest overweldigende uitzichten van Spanje. Meer heb ik niet nodig om helemaal rustig te worden! Het wordt een gezellige avond met het beste van de Spaanse keuken. Rafael blikt al even vooruit naar morgen. Als het helder weer is, zien we de bergen van Afrika voor ons opdoemen. Wat een heerlijke gedachte om mee in te slapen.”

Een heerlijke lunch met tal van tapas en stokbrood krikt ons energiepeil weer op. Zoals beloofd krijgen we een schaal vol perfect gerijpt fruit voorgeschoteld: puur genieten!”

van e De mening bij uitstek! Citrusvruchten, perziken en nectarines, pruimen, kersen en meloenen... we zien ze allemaal. Rafael blijkt niet alleen een pionier van de trekruiters maar ook nog eens een echte natuurkenner. Hij is hier geboren en getogen en weet ons als een volleerd bioloog alles te vertellen over het zonnige Spaanse fruit.

Woensdag “We logeren vanavond opnieuw in een charmant en karaktervol hotelletje middenin de natuur. In het zwembad ontspannen we benen en billen na een tocht van ongeveer 5 uur te paard.”

Exotisch fruit als topleverancier van vitaminen Fruit is de ideale partner in een gezond leven want het zit boordevol goeds. Ken jij de goede eigenschappen van fruit en in het bijzonder exotisch fruit?

Leen Lavrysen, voedingsdeskundige

“Hoe feller de kleur van fruit, hoe meer antioxidanten het in zich heeft!”

Wat zit erin? Fruit bestaat voor 80 tot 90% uit water en draagt dus actief bij aan de hydratering van het lichaam. Er zit gemiddeld 12% suiker in fruit. Het gaat om enkelvoudige suikers (glucose en fructose) die ons directe energie opleveren. De vezels zorgen voor een goede darmregulatie. Antioxidanten (vitamine C, carotenoïden en flavonoïden) hebben een heel gunstige invloed op onze gezondheid. Ze houden vrije radicalen en andere schadelijke stoffen tegen die in ons lichaam vrijkomen. Wat haal je eruit? Exotisch fruit (onder andere acerola, ananas, banaan, caja, passievrucht, kiwi, mango) bevat alle goede bestanddelen van traditioneel fruit maar heeft nog enkele bijzondere eigenschappen. Exotisch fruit is namelijk extreem rijk aan antioxidanten (vitamine C en carotenoïden). Hun gehalte ligt veel hoger dan in ‘traditioneel fruit’. Tussen alle exotische vruchten valt bijvoorbeeld ananas extra op: het bevat het enzym bromelaïne, dat de vertering van eiwitten in bijvoorbeeld vlees vergemakkelijkt.

Meer info op www.leeflekker.be

zomer 2011 - N°2

| Leef Lekker | 7


Buitenplezier Laat het weer het toe? Laat al die kapoenen dan ravotten in de tuin! Sara speelde zelf ook mee... zo aanstekelijk werkte het! Sara, mama van de tweeling Axel en Aude “Wij moeten slechts 1 verjaardagsfeestje organiseren! Maar dan wel eentje met activiteiten die zowel jongens als meisjes boeien... Vorig jaar waagden we ons aan een hindernissenbaan in de tuin. En met succes!

Hiep hiep hoera! Een leuk verjaardagsfeestje! Verjaren is feesten, dat vinden zeker ook de kinderen. Ze willen een feestje waarop ze zich te pletter amuseren. Ieder jaar opnieuw een uitdaging voor de mama’s en papa’s. We sturen alvast een heleboel ideeën jouw richting uit. Maak van het verjaardagsfeestje van jouw pagadder een super geslaagde namiddag! Binnenpretjes Je bent er nooit zeker van dat de weergoden rekening houden met jouw feestplanning. Lauranne en Stefanie vertellen hoe zij het feestje voor hun kinderen origineel invulden. Lauranne, mama van Alexis en Amedée “Ik had een hele lijst kleine spelletjes uitgewerkt maar uiteindelijk hebben we er maar 2 gedaan, zo leuk waren ze! Geblinddoekt tekenen is hilarisch! Blinddoek de kinderen en laat ze zo een poes of ander dier tekenen. Omdat ik even een rustig moment wou inlassen, zette ik de kinderen aan het verven! Knikkerverven is eens iets helemaal anders: Geef ieder kind een deksel van een schoendoos met een blad papier erin. Ze duwen de knikker in de verf en laten hem over het papier rollen.

8 | Leef Lekker | zomer 2011 - N°2

Resultaat? Mooie kunstwerkjes om mee naar huis te nemen!”

Stefanie, mama van Valerie en Leon “Ik kijk zelf altijd heel erg uit naar de verjaardagsfeestjes van mijn kinderen! Voorbereidingswerk vind ik niet erg als ik de dag zelf maar kan genieten. Dit jaar was het ballon plakken een echt succesnummer!

er

n een kenn

va De mening

Gezonde kinderen verbruiken genoeg energie!

Een gezond gewicht begint bij een evenwichtige voeding en genoeg beweging. We halen energie uit het voedsel dat we innemen en verbruiken daar opnieuw een groot deel van. De energiebehoefte van een kind is compleet anders dan die van een volwassene. Verder spelen ook het geslacht, de individuele kenmerken en de activiteiten van je kind een grote rol. Vanaf de leeftijd van 3 jaar gaan de groeicurves van jongens en meisjes significant uit elkaar. Leen Lavrysen, voedingsdeskundige

Met behulp van stoelen, tafels, touw, bal, kegels, enz. ontwierpen we een eigen hindernissenparcours in de tuin. Op bepaalde plaatsen moesten de kinderen een extra opdracht uitvoeren om hun parcours te mogen verderzetten. Bijvoorbeeld een hoop kledingstukken aantrekken en zo de rest van het parcours afleggen.

Eten jaja. Maar wat precies? Kinderen zijn volop aan het groeien en dus hebben hun botten best veel calcium nodig. Laat ze dagelijks 500 à 700 ml melk of melkproducten innemen en je komt al heel dicht in de buurt van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Daarnaast zijn brood, groenten, granen, pasta en aardappelen belangrijke leveranciers van tal van mineralen en vitaminen. Ze voorzien je kind ook van vezels waardoor ze minder snel naar snoep of gebak zullen grijpen. Om hun immuunsysteem te versterken en de darmtransit gezond te houden, eten ze het best 2 stukken fruit per dag. Daarbij nog voldoende vocht opnemen en ze kunnen er wel tegen!

Wij maakten er geen competitie van maar als je wil, kan je de jongens tegen de meisjes laten spelen!”

Gedetailleerde informatie over gezonde voeding voor kinderen vind je op www.leeflekker.be

Kijk op www.leeflekker.be voor nog meer speelplezier!

Verdeel de kinderen in twee groepen en stel ze in rij op tegenover elkaar. Ieder kind krijgt een nummer of kleur toegewezen en heeft een groot kruis dubbelzijdige tape op de buik.

Fristi is jarig!

Jij staat zelf in het midden en roept een nummer of kleur. Van elke ploeg proberen de 2 spelers die hun nummer of kleur hoorden, de ballon op hun tape te kleven zonder de handen te gebruiken. Dat wordt plooien en rollen geblazen!

Fristi, de ideale pauze in een wervelende spelnamiddag!

25 jaar lang al brengt Fristi plezier en actie in het leven van kinderen. Een toost op nog vele jaren gezondheid met het pure van zuivel en fruit!

Je prikkelt de fantasie en creativiteit van je kind graag met nieuwe activiteiten. En je hebt gelijk! Niets is leuker dan ontdekken! Kinderen vieren graag uit volle borst en verbruiken dus een pak energie! Om ze even op adem te laten komen, las je het best een Fristipauze in!

De suikermeter helpt je het juiste tussendoortje te kiezen Plezier gegarandeerd!”

Je ziet het, Fristi verwent hen en bevat toch een pak minder suiker dan andere typische kidsdrankjes. Je zorgt dus voor een verantwoord tussendoortje. suikermeter*

T IP !

Water 0g suiker

Melk 4,8g suiker

Fristi 8,0g suiker

IJsthee 8,8g suiker

Cola 10,8g suiker

Limonade 11,6g suiker

Chocolademelk 12g suiker

Kinderen jonger da n 18 jaar moeten 13.000 tot 15.000 stappen per dag zetten om gezond te blijv en. Alle kleine be etjes helpen, parkeer de auto dus gerust eens wat verder en ga te voet met je kid s!

Drinkyoghurt uit het koelvak 12,9g suiker

Met Fristi sparen je kids altijd voor de leukste items! Wees er als de kippen bij en spaar nu voor de nieuwste DVD van Cars 2! Alle info over deze wedstrijd vind je op www.leeflekker.be.

* Suikergehaltes per 100ml. Gehaltes volgens de verpakking van de marktleider (jaar 2010) in de verschillende categoriën.

zomer 2011 - N°2

| Leef Lekker | 9


t o o r g g i r Plezie i t s i r F t e worden m

KOOK EN EET: 8 recepten... Om van te smullen

1

Milkshake met zomerfruit

2

Gerookte forel met appel

Wie houdt er niet van z'n kinderen te zien ravotten en plezier maken? Hun plezier en gezondheid komen op de eerste plaats, dus je staat bewust stil bij wat je kinderen eten en drinken. Met een glaasje Fristi breng je ze het goede van zuivel, waaronder calcium, en het goede van fruit!

Je kiest dus met Fristi voor een verantwoord tussendoortje!

Ontbijt

15 min.

Volle gas naar www.leeflekker.be voor meer info over deze spaaractie.

10 | Leef Lekker | zomer 2011 - N°2

20 min.

INGREDIENTEN (voor 4 personen)

INGREDIENTEN (voor 4 personen)

• 120 g frambozen • 80 g aardbeien, ontdaan van hun steeltjes • 2 ontpitte en in stukjes gesneden perziken • 25 cl Appel Troebel appelsap van Appelsientje • 15 cl Campina FreshYó aardbei • 1 koffielepel gehakte verse munt

• 250 g gerookte forelfilet • 1 soeplepel graantjesmosterd • 1 Granny Smith appel • ½ bosje bieslook • 1 limoen • 1 koffielepel roze peper • 1 soeplepel olijfolie

BEREIDING

BEREIDING

Meng alle verse vruchten met het ijskoude appelsap en de yoghurt. Giet de milkshake in grote glazen en strooi er wat gehakte munt over.

Meng in een kom het sap van een halve limoen met de mosterd en de olijfolie. Voeg er de fijngehakte bieslook bij en klop met de garde. Snijd met een scherp mes de forelfilet in blokjes en voeg deze toe aan de saus. Spoel de appel, snijd hem in schijfjes en daarna in staafjes. Meng de julienne van appel met de tartaar van forel en verdeel alles in kleine schaaltjes. Bestrooi ze met gekneusde roze peperbolletjes en besprenkel ze dan met het sap van de andere halve limoen. Dien zeer fris op.

TIP: afhankelijk van het seizoen kan je ook andere vruchten kiezen voor deze milkshake.

Spaar mee met Fristi en de DVD van Cars 2 racet binnenkort jouw woonkamer binnen!

Lunch

TIP: je kan de forel vervangen door een andere gerookte witte vis zoals heilbot, haddock, ...

zomer 2011 - N°2

| Leef Lekker | 11


3

Zalmmousse

Voorgerecht

20 min.

4

Courgetterolletjes

Voorgerecht

20 min.

5

6

Kroon van macaroni

Hoofdgerecht

60 min.

Bereiding 30 min. Gaartijd 30 min.

Hoofdgerecht

25 min.

INGREDIENTEN (voor 4 personen)

INGREDIENTEN (voor 4 personen)

• 100 g roze zalm in blik • 1 sneetje gerookte zalm • 150 ml Campina room ‘vol & romig’ • 125 g Brabantse plattekaas van Campina • 3 soeplepels mayonaise op basis van citroen • ½ zakje gelatine, geweekt in 250 ml water • peper en zout

• 1 courgette • 100 ml olijfolie • 1 takje verse tijm • 1 takje verse rozemarijn • 8 kleine trostomaten • 1 scheutje rode wijnazijn • 200 ml Campina room ‘licht & romig’

BEREIDING

BEREIDING

BEREIDING

BEREIDING

Mix de zalm uit blik, de gerookte zalm, de room en de platte kaas. Voeg bij dit mengsel de mayonaise en de uitgeknepen gelatine. Kruid met peper en zout. Doe het mengsel in een vorm en laat het gedurende 3 uur opstijven in de koelkast. Wanneer je de mousse uit de frigo haalt, wacht dan 10 minuten alvorens te ontvormen.

Snijd de courgette met een mandoline in plakjes. Gril in de pan met een scheutje olijfolie. Meng de rest van de olijfolie met de verse kruiden en geef een flinke draai aan de zout- en pepermolen. Marineer hierin 10 minuten de gebakken courgetteplakjes. Blender de trostomaten met de suiker, rode wijnazijn en room. Zeef het mengsel. Leg op elk courgetteplakje een stukje tomaat en een schijfje mozzarella. Schep er een klein lepeltje tapenade naast. Kruid af met peper en leg er nog een blaadje rucola en basilicum op. Rol op. Dresseren kan je doen op een beetje tomatenroomsaus, en afwerken met enkele scheutjes basilicum.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd het kalfsgebraad in dunne reepjes. Rasp de schil van de citroenen en pers ze dan uit. Laat de boter bruinen in een grote pan en bak er op hoog vuur de kalfsreepjes in. Als ze goudgeel gebakken zijn, deglaceer je ze met het citroensap. Voeg de room en de schil van de citroenen toe en laat wat indikken. Dien op met tagliatelli.

TIP: dien de mousse op met een partje radijs of citroen en een sneetje geroosterd brood.

Ontdek het filmpje met Roger van Damme op www.leeflekker.be

12 | Leef Lekker | zomer 2011 - N°2

• 2 gepelde tomaten, in stukjes • 1 bolletje mozzarella, in schijfjes • 2 el olijventapenade • 1 snuifje suiker • 1 handje rucola • 1 handje basilicum • peper en zout

INGREDIENTEN (voor 4 personen)

Kalfsgebraad met citroen

Voor de bechamelsaus: • ½ liter Joyvalle AA-melk • 50 g gezeefde bloem • 50 g boter • 2 eierdooiers • peper en zout

Voor de macaroni: • 250 g gesneden macaroni • 2 eieren + 2 eiwitten • 75 g geraspte Gruyère • 1 nootje boter • paneermeel • nootmuskaat • peper en zout

Voor de bechamelsaus: laat in een kom de boter smelten en voeg al kloppend met de garde de bloem toe. Maak een witte roux en giet er dan heel langzaam en al roerend de koude melk bij. Laat op een laag vuur indikken maar blijf roeren. Haal de kom van het vuur af en doe er de 2 eierdooiers bij. Kruid met peper en zout. Voor de macaroni: kook de macaroni beetgaar in licht gezouten water. Laat goed uitlekken. Voeg er de 2 eierdooiers, de geraspte kaas en de bechamelsaus aan toe. Klop de 4 eiwitten heel goed stijf en meng ze voorzichtig onder de macaroni. Kruid het geheel met peper, zout en nootmuskaat. Vet een ronde taart­vorm in en bestrooi met paneermeel. Giet de bereiding in de vorm en laat gedurende een half uur garen au bain-marie. Ontvorm op een schotel.

INGREDIENTEN (voor 4 personen) • 400 g kalfsgebraad • 2 citroenen • 30 g boter • 12,5 cl Campina room naar keuze • peper en zout

TIP: dit recept is ook heerlijk met kippenreepjes.

zomer 2011 - N°2

| Leef Lekker | 13


7

Banana Pure

8

Griesmeelpudding met appeltjes en kaneel Belgische topmerken in melk in gloednieuwe verpakking

Dessert

5 min.

Dessert

15 min.

INGREDIENTEN (voor 4 personen)

INGREDIENTEN (voor 4 personen)

• 1 liter Cécémel Dark • 2 bananen • 4 bolletjes vanille-ijs

• 4 potjes (4x135 g) Joyvalle Griesmeelpudding • 4 rode (zoete) appels • 50 g boter • 1 koffielepel suiker • snuifje kaneelpoeder • kaneelstokje (ter versiering)

BEREIDING

BEREIDING

Snijd de bananen in stukjes. Doe alle ingrediënten in de kom van je blender en mix tot een schuimend mengsel. Verdeel het geheel over grote milkshakeglazen.

Was de appels, verwijder het klokhuis en verdeel in partjes. Bak de boter bruin in een pannetje en laat de partjes even sudderen. Bestrooi met de suiker en het kaneelpoeder. Laat de appeltjes even afkoelen, schik op kleine bordjes samen met de griesmeelpudding en werk af met wat kaneelpoeder en een kaneelstokje ter versiering.

TIP: wil je de shake ijskoud? Koel de Cécémel dan ruim op voorhand!

k l e m e d w u o r t Je ver , e g i d n a h n e in e g n i k k a p r e v e gloednieuw Tijden veranderen, verpakkingen gelukkig ook. Vroeger trokken we met onze kannetjes naar de boerderij om een litertje melk te halen. Toegegeven, het heeft een bepaalde charme maar handig was het niet altijd. Toen kwamen de glazen flessen op de markt. Dat had veel voordelen, bijvoorbeeld meer hygiëne en makkelijk te bewaren.

Op zoek naar de ideale verpakking De zoektocht naar innovaties ging onverminderd door. Tientallen jaren geleden werd de kartonverpakking gelanceerd: een licht- en luchtdichte verpakking die al het goede van melk bewaart. Ook de plastic flessen verhogen het gebruiksgemak. Ze wegen erg weinig, en vergemakkelijken het schenken dankzij de handige en hersluitbare dop. Ook vandaag streven de topmerken in melk ernaar de

14 | Leef Lekker | zomer 2011 - N°2

verpakkingen zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Vandaar dat Joyvalle en Campina midden oktober een nieuwe kartonnen melkverpakking lanceren: de Tetra Brik Aseptic Edge verpakking. Met haar handige nieuwigheden evenaart ze het gebruiksgemak van plastic flessen. Deze gloednieuwe verpakking heeft een extra grote dop die het gemakkelijker maakt om het melkkarton te openen en hersluiten. De afgeschuinde bovenzijde maakt het uitschenken bovendien nog eenvoudiger. Dat wordt dus makkelijk gieten en genieten!

Wist je dat? In België al meer dan driekwart van de drankkartons gerecycleerd wordt? Dat gebeurt in papie­r­ fabrieken waar de kartonvezels een heel nieuw leven krijgen, bijvoorbeeld als kartonnen doos, briefpapier of keukenrol. Het plastic- en aluminiumlaagje wordt tot nieuwe kunststof- en aluminiumproducten hersmolten of in energie omgezet.

zomer 2011 - N°2

| Leef Lekker | 15


Puur is Cédric Van Belle: “We gaan even terug in de tijd. Ruim 4000 jaar geleden kweekten de Olmeken, één van de vroegste culturen in lle Be n Va ic Midden-Amerika, de Cédr useum ocoladem Directeur ch ge eerste cacaobomen. y Brug Choco Stor Later brouwden ook de Maya's en Azteken een drankje van cacaozaden en water en doopten het Xocoatl. Voor hen waren de cacaobonen zo kostbaar dat ze zelfs dienst deden als betaalmiddel. De Belgen zouden rond 1600 hun eerste chocolade proeven. Sindsdien is chocolade niet meer uit onze culinaire ervaringswereld weg te denken.”

er

n een kenn

va De mening

De goede kanten van chocolade Chocolade staat symbool voor passie en verwennerij. Maar wist je ook dat chocolade goed is voor de gezondheid?

altijd beter!

Wist je dat

Genoot je deze zomer ook van een heerlijk bolletje chocoladeijs of een ferm stuk chocoladetaart? Zalig, toch? Chocolade is een bijzonder product waarover ook Cédric Van Belle, directeur van het chocolademuseum Choco Story in Brugge, maar niet uitverteld raakt. Met al deze weetjes geniet je de volgende keer nog intenser van het zwarte goud!

... chocolade niet verslavend werkt?
Chocolade bevat inderdaad stoffen die verwant zijn aan stoffen in cannabis. MAAR... je zou 11 kilo chocolade per dag moeten eten om dezelfde uitwerking te hebben. Geen paniek dus en laat varen dat schuldgevoel!

Hoe maak je van een cacaoboon chocolade? Cédric Van Belle: “Chocolade is het resultaat van een bijzonder arbeidsintensief proces dat begint bij de cacaoplant. Lokale cacaoboeren oogsten de peulen van deze plant met een mes, snijden ze open en laten de zaden (=cacaobonen) gisten. Daarna worden ze gedroogd in de zon. Na het sorteren, reinigen en roosteren worden de cacaobonen vermalen tot cacaomassa.” “Een cacaoboon bestaat uit 55% cacaoboter en 47% pure cacao. Krachtige persen scheiden deze twee stoffen van elkaar. Voor het bereiden van chocolade heeft men cacaomassa, cacaoboter en suiker nodig. Wil je melkchocolade maken, dan moet er ook nog melkpoeder bij.” Welk verschil is er tussen de verschillende soorten? Cédric Van Belle: “Er bestaan veel soorten cacaobomen die allemaal een karakteristieke smaak hebben dankzij de invloed van klimaat, bodemsamenstelling en behandeling na het oogsten.”

T IP !

Drie varianten die een heel divers smakenpalet bieden dankzij hun samenstelling: • Pure chocolade bevat cacaomassa, cacaoboter en suiker. • Melkchocolade ook maar daaraan wordt nog melkpoeder toegevoegd. • Witte chocolade bestaat uit zuivere cacaoboter, melkpoeder en suiker. België staat bekend om zijn chocolade. Zijn we ook de grootste verbruikers? Cédric Van Belle : “Europa staat bovenaan de lijst van grootste chocoladeeters in de wereld. Binnen Europa staan de Belgen op de derde plaats, na de Duitsers en Zwitsers die onverslagen blijven. Een Belg verorbert maar liefst 9,69 kg chocolade per jaar!” Chocolade wordt vaak gebruikt in dranken: zowel ijskoud als gloeiend heet Cédric Van Belle: “De mogelijkheden met chocolade zijn eindeloos. Dat weten befaamde chocolatiers als de besten. Ze zijn voortdurend in de weer om de smaak van chocolade harmonisch te combineren met erg verrassende ingrediënten zoals eetbare bloemen, cayennepeper of maïs. Weinig voor de hand liggend maar om je vingers bij af te likken!”

geurende n zo’n heerlijk a ta rs n? e e w n t aa oter te kope Kon je er nie s van cacaob si a b ts op ie l e a m rè ten ya’s gebruik pot lichaamsc zelfs de Ma nt a te genezen. w n k e lij d ge Groot brandwon n e n e ov kl s om n maar! gelijkaardig an en smere ga d e go ns ee Laat je dus

Leen Lavrysen, voedingsdeskundige

Chocolade om vermoeidheid te bestrijden Chocolade bevat essentiële mineralen waarmee ons energiepeil opnieuw de hoogte in schiet. 20 g pure chocolade met een cacaogehalte van 70% bevat genoeg ijzer om 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te dekken. Ook de cafeïne in chocolade stimuleert de waakzaamheid en de reflexen en geeft ons een energiestootje wanneer nodig.

Lees verder op www.leeflekker.be

Puur genieten! Een intense chocoladedrank, minder zoet en met de krachtige smaak van pure chocolade. Ideaal om jezelf ’s namiddags of ’s avonds eens lekker te verwennen.

Nieuw! rk! a D l e m é c Cé

Proef de smaak van pure chocolade en drink hem ijskoud!

(H)eerlijk genieten! Cécémel levert producten die vragen om een duurzame aanpak of die passen binnen een duurzaam beleid. Zo zijn we met UTZ CERTIFIED een samenwerking aangegaan voor de inkoop van maatschappelijk verantwoorde cacao. UTZ leert cacaoboeren hun gewassen en grond duurzaam en optimaal te onderhouden, waardoor de oogst toeneemt en de kwaliteit verbetert. Van alle cacao die Cécémel op

dit moment gebruikt wordt nu al 30% als UTZ CERTIFIED ingekocht. Het is de bedoeling dat in 2014 alle benodigde cacao voor Cécémel op deze wijze wordt ingekocht. Op dit moment is er nog onvoldoende maatschappelijk verantwoorde cacao beschikbaar om aan de volledige behoefte van Cécémel te kunnen voldoen.

Win één van de 10 workshops voor 2 in het chocolademuseum te Brugge! Tijdens deze unieke belevenis, leert een topchocolatier leert jullie de lekkerste pralines en truffels maken. Uiteraard neem je dat lekkers mee naar huis! Een bezoek aan het museum krijg je er gratis bovenop. Of win dit verleidelijke chocoladegeschenk: Wij geven aan deelnemers ook 100 informatieve boekjes weg. Ontdek dat elke dag 7,5 g chocolade eten een waar plezier voor jezelf én je gezondheid kan zijn. Samen met het boekje ontvangen winnaars een chocoladetablet voor 1 maand, met voor elke dag deze aanbevolen hoeveelheid chocolade! Surf naar www.leeflekker.be en geef een antwoord op deze vraag: Hoe heet de nieuwe Cécémel met pure chocolade? Vul ook de schiftingsvraag in en begin alvast te watertanden!

r eef Lekke L e z e d n den va r In het mid ecept voo r d n e s is r n verf ijk snel! K    vind je ee l! e m é c re van Cé Banana Pu zomer 2011 - N°2

| Leef Lekker | 17


Weer lekker samen buiten spelen!

Wist je dat? Met buiten spelen verbruiken kinderen heel wat energie. Geregeld bijtanken is dus de boodschap. Handig zijn bijvoorbeeld de brikjes Joyvalle melk van 200 ml. Die passen in elk rugzakje en kunnen dus makkelijk mee naar school. Joyvalle melk is een natuurlijke bron van vitamines en mineralen zoals calcium en om de actieve buitenbeentjes nog meer te versterken, voegen we er extra Vitamine D aan toe.

September is voor kinderen altijd een blij weerzien met de klasgenootjes op de speelplaats. Voor, tussen en na de lessen ravotten, voetballen en spelletjes spelen. “En na schooltijd trekken de kinderen meteen de tuin in”, vertelt Sylvie, de moeder van Leon, Mathis en Elena. “Zelfs na een vakantie vol sport en avontuur krijgen ze geen genoeg van die frisse buitenlucht!” Toch even aanpassen... “De eerste schooldagen zijn natuurlijk altijd wat wennen: de kinderen hebben twee maanden van ’s ochtends tot ’s avonds kunnen buiten spelen. Zodra het nieuwe schooljaar begonnen is, is het weer wat vaker stilzitten, opletten en huiswerk maken. Gelukkig is het in september nog mooi weer. Dan kunnen de kinderen na school nog buiten spelen en de benen strekken. Na een half uurtje buitenlucht en een smakelijk vieruurtje achter de kiezen, zijn de kinderen dan meteen een stuk kalmer. En het huiswerk is eens zo vlug klaar.” Terwijl de broers op het grasveld in de weer zijn, speelt kleine zus Elena voor het huis met vriendinnetjes. “Zij houdt vooral van tekenen en knutselen”, vertelt Sylvie. “Maar ik stimuleer haar om vaak genoeg naar buiten te gaan.

Daarvoor zoek ik dan leuke buitenspelletjes die geschikt zijn voor haar, zoals bellen blazen, touwtje springen, in de zandbak spelen, ...” Leve de fantasie! “Het liefst van alles maakt Elena tekeningen met stoepkrijt. Samen met haar vriendinnetjes tovert ze in een mum van tijd een hele sprookjeswereld van krijt tevoorschijn op de oprit: inclusief bossen, prinsessen en gevaarlijke beesten. En na een regenbui beginnen ze gewoon weer opnieuw.” Ook de jongens hebben een gezonde portie verbeelding. Zo hebben ze samen met de andere kinderen in de buurt een eigen spel uitgevonden. “Wat ze precies spelen, is mij een raadsel. Maar er horen dolle achtervolgingen, luide strijdkreten en verborgen kampen bij. Ach, hoe waren we zelf...” zegt Sylvie.

Weekendplannen “In het weekend proberen we er zo veel mogelijk op uit te trekken met de kinderen”, vertelt Sylvie. “Niet altijd evident, want zo’n weekendagenda is snel gevuld met klusjes en sociale afspraakjes. Maar we beseffen hoe belangrijk het is voor kinderen dat mama en papa ook meespelen. Daarom geven we activiteiten met ons vijfjes absolute voorrang. Ook voor mij en mijn man doet het deugd als we even in de frisse buitenlucht zijn geweest. En zo ravotten met de kinderen, dat is meteen ook lichaamsbeweging!” “Wat we dan zoal doen? We vertrekken op fietstocht, gaan naar de speeltuin of stippelen een lange wandeling in het bos uit. Onze kinderen vinden het ook het einde om samen met ons op de trampoline te springen. Het is niet altijd makkelijk om hen te motiveren. De tv slorpt soms hun aandacht op, maar als we dan achteraf weer thuis zijn van een wandeling, vonden ze het altijd fijn.”

Meer buiten speeltips ontdek je op www.lekkerbuitenspelen.be

NIEUW

Vanaf nu Joyvalle AA melk en room 500 ml in fles

5 x ‘JA’ voor buiten spelen

De mening

nner

van een ke

Gwenda Verthriest, klinisch psycholoog en psychotherapeut

Het nieuwe schooljaar nadert nu snel en dat betekent voor vele kinderen opnieuw beginnen met huiswerk maken, studeren en een reeks buitenschoolse activiteiten. Ze spelen daardoor minder vaak en minder lang buiten. Toch is dat heel belangrijk voor een goede ontwikkeling van kinderen. 5 goede redenen om na school de benen nog eens los te gooien. 1. Buiten spelen betekent bewegen. En dat komt de gezondheid van kinderen ten goede. Genoeg beweging beperkt de kans op overgewicht en haalt ook stress naar beneden. 2. Buiten spelen betekent leren. Jonge kinderen gaan tijdens het spel de ouderen nauwkeurig observeren en imiteren. Hierdoor leren ze op korte tijd heel veel bij. 3. Buiten spelen betekent risico's leren nemen. Buiten, op straat of op het speelplein verkeren kinderen niet langer in een overbeschermde omgeving. Ze leren risico's nemen en beheersen en beslissen dingen autonoom. Dat zijn grote stappen in hun ontwikkeling en op weg naar zelfstandigheid. 4. Buiten spelen betekent vrienden maken. Een betere leerschool voor sociale vaardigheden kan je niet vinden: rekening houden met anderen, voor jezelf opkomen, onderhandelen, delen, samenwerken en nieuwe sociale contacten leggen. 5. Buiten spelen betekent lachen. En dat is een prima middel om helemaal te ontspannen.

18 | Leef Lekker | zomer 2011 - N°2

zomer 2011 - N°2

| Leef Lekker | 19


Ook verleid door deze adresjes? lid. Surf snel naar  www.leeflekker.be  en word Print jouw bon  TWEEDE KOPJE GRATIS  en w voorkeur!* geniet op het terras van jouklan t.

GRATIS

el. 1 bon per * Keuze uit de 10 adressen uit dit artik

Oost-Vlaanderen

Antwerpen Plaasj Kaffee “Aan het strand van Sint-Anneke ligt dit mooie Antwerpse terras, met zicht op de Schelde. Je kan hier een gewone espresso bestellen maar ook speciale koffies of een echte cappuccino met opgeschuimde melk! Dit is mijn absolute topper omdat ik me hier iedere keer een beetje op vakantie waan.” Christiane, 60 jaar Wandeldijk 1, 2050 Antwerpen www.plaasjkaffee.be

Limburg Ter Dolen “Waar kan je nog meer genieten van mooi weer en lekkere koffie dan in dit kasteeldomein? Het ademt gewoonweg klasse uit! Oude en hedendaagse elementen geven het interieur een warme uitstraling. Als de zon schijnt, zit ik het liefst buiten op het terras. De eeuwenoude bomen zorgen er voor een verfrissend briesje.” Dave, 34 jaar Eikendreef 21, 3530 Houthalen-Helchteren, www.terdolen.be

De Lekkerbek

West-Vlaanderen The Lodge “Mijn favoriete adresje om, met zicht op de zee, enkele overheerlijke cappuccino’s te drinken! Het trendy interieur, de vlotte bediening en uitgebreide kaart zorgen ervoor dat je zonder problemen een namiddagje op dit terras vertoeft.” Nele, 45 jaar

“Een heel groot terras waar je altijd wel een rustig plekje vindt. Dat is wat me telkens opnieuw doet terugkeren naar dit sfeervol adres. Je vertoeft in een mooi verzorgde, groene omgeving, de kinderen kunnen naar hartenlust spelen en je wordt verwend met écht lekkere koffie!” Leen, 32 jaar Heidekapelstraat 32, 9250 Waasmunster www.afspanningdelekkerbek.be

Zeedijk 499, 8300 Knokke www.lodge-hotels.be

Brussel Henegouwen “Een perfect adresje om met het hele gezin een namiddag te ontspannen! Hier serveren ze lekkere koffie en heerlijke pannenkoeken. De kinderen kunnen zich uitleven in de grote speeltuin!” Delphine, 32 jaar Enclus du Haut 45, 7750 0rroir http://auxacacias.blogspot.com

“Echt een onovertroffen plek als het om koffie gaat! Ze hebben een waslijst aan koffies uit de hele wereld en werken ze met stijl af. Op het leuke terras is het gezellig toeven.” Caroline, 35 jaar Boulevard de la Sauvenière 153, 4000 Luik www.elysee-liege.be

Namen “Geraffineerd en met oog voor detail. Zo zou ik mijn favoriete terras beschrijven. Ik vind er de nodige rust terwijl ik één van hun lekkerste koffies bestel. De kinderen kunnen hun energie kwijt in de speelhoek. Hier is werkelijk aan alles gedacht!” Sarah, 34 jaar

Anspachlaan 78, 1000 Brussel www.legrandcafé.be

Rue Riverre 104, 5150 Floreffe www.la-romance.be

Je hebt het vast ook al gemerkt: er is de laatste jaren overal een koffiecultuur van hoogstaand niveau ontstaan. Koffiefilters worden geruild voor hippe cappuccino’s met latte art. De Italianen deden het ons voor: een terrasje, wat vrienden en een heerlijk geurende espresso... La vita è bella! Ook bij ons vind je exclusieve, hippe, gezellige of authentieke koffieadresjes. Tien koffieliefhebbers onthullen hun favoriet terrasje. Een leuke tip voor een nazomerse dag!

Luik l’Elysée

La Romance

“Brussel is een drukke stad. Ik kom in Le Grand Café steevast genieten van de rust in de patio! Deze zaak heeft een prachtig uitzicht op de Beurs. Zalig is het hier mensen te observeren terwijl je een heerlijke espresso drinkt!” Tine, 36 jaar

Van ‘filterkes’ naar koffiecultuur 20 | Leef Lekker | zomer 2011 - N°2

“Ik hou van sfeer en die is hier uniek: een horecazaak in een oude molen, dwars over de Demer. Bij de verbouwingen werden zoveel mogelijk authentieke elementen bewaard en dat geeft een bijzondere sfeer. Een zaak met smaak! En hetzelfde geldt voor de heerlijke koffie.” Raymond, 64 jaar Demerstraat 1, 3200 Aarschot www.lodge-hotels.be

Le Grand Café

Aux Acacias

Vlaams-Brabant ’s Hertogenmolens

Luxemburg Le Jacquemart “Mijn voorkeur gaat absoluut uit naar deze stijlvolle zaak waar je nog terecht kan voor een persoonlijke bediening! Alles wordt tot in de puntjes verzorgd, inclusief hun koffie!” Petra, 40 jaar Rue Simon 1, 6990 Hotton, www.lejacquemart.be

Nutroma, de kroon op jouw koffie. Wil je de zure en bittere kantjes in je koffie afronden? Kies dan voor Nutroma! Nutroma geeft jouw koffie die rijke, verrukkelijk volle smaak. Dankzij de lichte toetsen van karamel wordt het aroma nog verfijnder. Een heerlijk romige smaak zonder de nadelige effecten van vet want Nutroma koffiemelk bevat slechts 8% vet!

Leg je lat hoog als het om koffie gaat. Dat smaakt naar meer...

Wist je dat Een barista is een meester in het bereiden van espresso en koffieberei dingen.

zomer 2011 - N°2

| Leef Lekker | 21


Extra voordeelbonnen Nog meer artikels en recepten Interessante tips van experten

En natuurlijk toffe wedstrijden! Doe mee op www.leeflekker.be en win: Een verblijf voor 4 in Andalusië! Om even bij weg te dromen...  en etentje voor 4 bij Peter De Clercq, onze Belgische E barbecuekampioen! Om je tanden in te zetten...  en chocoladeworkshop voor 2 in het chocolademuseum E te Brugge! Om je vingers van af te likken...

Surf snel naar www.leeflekker.be en doe mee aan deze wedstrijden!

Bonnen

Recepten

Tips

Ben je nog geen lid? Registreer je dan nu gratis op www.leeflekker.be

-0,50€ -0,50€

V.U.: C. Vaeremans – FrieslandCampina Belgium nv/sa - Venecolaan 17 - 9880 Aalter. FrieslandCampina kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de meningen, beweringen en adviezen van de deelnemende experten en geïnterviewden.

n e l e d r o o v a r t x e e j k e Ontd e b . r e k k e fl op www.lee

bij aankoop van 250 g of 500 g CAMPINA BRABANTSE PLATTEKAAS of VERSE KAAS

bij aankoop van 500 ML Joyvalle volle ROOM

Geldig tot 31/12/2011

Geldig tot 31/12/2011

Niet cumuleerbaar Bericht aan de HH Handelaars: deze bon wordt u vergoed via HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse, voor zover aan de voorwaarden van het aanbod werd voldaan. Bij gebrek aan voldoende aankoopbewijzen behoudt FrieslandCampina Belgium NV zich het recht voor dit bedrag niet uit te betalen. Uiterste datum van inlevering: januari 2012. V.U.: C. Vaeremans – FrieslandCampina Belgium nv/sa Venecolaan 17 - 9880 Aalter - A/2783.

Niet cumuleerbaar Bericht aan de HH Handelaars: deze bon wordt u vergoed via HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse, voor zover aan de voorwaarden van het aanbod werd voldaan. Bij gebrek aan voldoende aankoopbewijzen behoudt FrieslandCampina Belgium NV zich het recht voor dit bedrag niet uit te betalen. Uiterste datum van inlevering: januari 2012. V.U.: C. Vaeremans – FrieslandCampina Belgium nv/sa Venecolaan 17 - 9880 Aalter - A/2783.

bij aankoop van 750 ML FreshYó naar keuze

bij aankoop van 125 ML Campina ZURE ROOM

Geldig tot 31/12/2011

Geldig tot 31/12/2011

Niet cumuleerbaar Bericht aan de HH Handelaars: deze bon wordt u vergoed via HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse, voor zover aan de voorwaarden van het aanbod werd voldaan. Bij gebrek aan voldoende aankoopbewijzen behoudt FrieslandCampina Belgium NV zich het recht voor dit bedrag niet uit te betalen. Uiterste datum van inlevering: januari 2012. V.U.: C. Vaeremans – FrieslandCampina Belgium nv/sa Venecolaan 17 - 9880 Aalter - A/2783.

Niet cumuleerbaar Bericht aan de HH Handelaars: deze bon wordt u vergoed via HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse, voor zover aan de voorwaarden van het aanbod werd voldaan. Bij gebrek aan voldoende aankoopbewijzen behoudt FrieslandCampina Belgium NV zich het recht voor dit bedrag niet uit te betalen. Uiterste datum van inlevering: januari 2012. V.U.: C. Vaeremans – FrieslandCampina Belgium nv/sa Venecolaan 17 - 9880 Aalter - A/2783.

bij aankoop van 1 nutromaproduct naar keuze

bij aankoop van 500 ML cécémel dark

Geldig tot 31/12/2011

Geldig tot 31/12/2011

Bericht aan de HH. Handelaars: de N.V. Friesland Foods België verbindt zich ertoe de tegenwaarde van deze bon terug te betalen indien aan de voorwaarden van het aanbod voldaan werd. Niet cumuleerbaar met andere acties en enkel geldig bij de aankoop van het vermelde product. De bonnen dienen voor controle en terugbetaling gestuurd te worden naar HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse. Inruilbaar door de handel tot januari 2012 in België en het Groothertogdom Luxemburg. V.U.: C. Vaeremans, Rijksweg 66, 2880 Bornem A/2783.

Bericht aan de HH. Handelaars: de N.V. Friesland Foods België verbindt zich ertoe de tegenwaarde van deze bon terug te betalen indien aan de voorwaarden van het aanbod voldaan werd. Niet cumuleerbaar met andere acties en enkel geldig bij de aankoop van het vermelde product. De bonnen dienen voor controle en terugbetaling gestuurd te worden naar HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse. Inruilbaar door de handel tot januari 2012 in België en het Groothertogdom Luxemburg. V.U.: C. Vaeremans, Rijksweg 66, 2880 Bornem A/2783.

bij aankoop van 2 x 1 L Multifruit naar keuze

bij aankoop van 2 x 1 L Fristi

Geldig tot 31/12/2011

Geldig tot 31/12/2011

Bericht aan de HH. Handelaars: de N.V. Friesland Foods België verbindt zich ertoe de tegenwaarde van deze bon terug te betalen indien aan de voorwaarden van het aanbod voldaan werd. Niet cumuleerbaar met andere acties en enkel geldig bij de aankoop van het vermelde product. De bonnen dienen voor controle en terugbetaling gestuurd te worden naar HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse. Inruilbaar door de handel tot januari 2012 in België en het Groothertogdom Luxemburg. V.U.: C. Vaeremans, Rijksweg 66, 2880 Bornem A/2783.

Bericht aan de HH. Handelaars: de N.V. Friesland Foods België verbindt zich ertoe de tegenwaarde van deze bon terug te betalen indien aan de voorwaarden van het aanbod voldaan werd. Niet cumuleerbaar met andere acties en enkel geldig bij de aankoop van het vermelde product. De bonnen dienen voor controle en terugbetaling gestuurd te worden naar HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse. Inruilbaar door de handel tot januari 2012 in België en het Groothertogdom Luxemburg. V.U.: C. Vaeremans, Rijksweg 66, 2880 Bornem A/2783.

-0,40€ -0,30€ -0,30€ -0,50€ -0,60€ -0,60€


-0,50€ bij aankoop van 500 ML Joyvalle volle ROOM 9 826130 180501

-0,30€ bij aankoop van 125 ML Campina ZURE ROOM 9 826130 140307

-0,50€ bij aankoop van 500 ML cécémel dark 9 820968 920506

-0,60€ bij aankoop van 2 x 1 L Fristi

9 820968 730600

-0,50€

bij aankoop van 250 g of 500 g CAMPINA BRABANTSE PLATTEKAAS of verse kaas 9 826130 190500

-0,40€ bij aankoop van 750 ML FreshYó naar keuze 9 826130 170403

-0,30€

bij aankoop van 1 nutromaproduct naar keuze 9 820968 740302

-0,60€ bij aankoop van 2 x 1 L Multifruit naar keuze 9 820968 740609

Leef Lekker - 08/11  

Maak jezelf lid van Leef Lekker, dan krijg je het magazine boordevol tips, recepten en bonnen gratis in je bus en een pak online extra’s. Bo...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you