Leef Lekker - 11/11

Page 1

Tips | Bonnen | Recepten

Heerlijke recepten Een feestmenu om u tegen te zeggen Koud- of warmbloedig?

Van ijsberen kan je heel wat leren Zelfgemaakte decoratie

Winter 2011 nr. 3 | verschijnt 3x per jaar

Haal het winterseizoen in huis

t e N I tje m f

Wen feeusis-cher!

e

Een

th livie O

thuis-chef op het menu tijdens de feestdagen!


Schuin schenkt makkelijker

welkom! 4

IJsberen is gezond

De tijd gaat snel. Zo snel zelfs dat de feestdagen alweer voor de deur staan. Iedereen maakt volop plannen en begint aan lekker eten te denken. Leef Lekker inspireert je tijdens de donkerste maanden van het jaar graag met hartverwarmende ideeën, leuke wedstrijden en handige tips.

Haal het winterseizoen in huis

16

Je tovert een sterrenmenu op tafel dankzij de heerlijke recepten van thuis-chef Olivier en verrast je gasten van begin tot eind met zelfgemaakte decoratie. Je komt te weten hoe kinderen de feestdagen zien en krijgt leuke ideeën om je kids ook in de winter buiten te laten spelen.

6

Dìt is feesten volgens kinderen

Een meester-chocolatier dompelt je onder in de geheimen van het pralines maken en topchefs Roger Van Damme en Manuel Wouters creëren unieke gerechten en cocktails met fruit. Kortom, dit is alweer een nummer boordevol inspiratie!

Inspiratie voor een feestelijk lekkere koffie

18

Fruit op het feestmenu

20

Natuurlijk kun je opnieuw schitterende prijzen winnen: een Boretti-terrasverwarmer, het nieuwe cocktailboek van Manuel Wouters of een onvergetelijke avond met thuis-chef Olivier!

8

Een thuis-chef als verrassing

Maar naast de overvloed aan cadeautjes en lekker eten, denkt Leef lekker ook aan de vele kinderen die zo ziek zijn dat zij de feestdagen in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Om hen wat op te vrolijken, steunt Leef Lekker de CliniClowns. Ook jij kunt heel eenvoudig helpen! Word in december lid van Leef Lekker en wij schenken automatisch €1 aan de CliniClowns. Ben je al lid? Nodig dan een vriend(in) uit om zich te registreren. Jullie genieten van de voordelen en steken tegelijk zieke kindjes een hart onder de riem. Ik wens je veel leesplezier en vooral hartverwarmende feestdagen. Tot volgend jaar! Sarah De Meester Leef Lekker

? ordelen Extra vo eeflekker.be ww.l Kijk op w

2 | Leef Lekker | Winter 2011 – nr. 3

Winter 2011 – nr. 3

| Leef Lekker | 3


van De mening

r

een kenne

Dit doen temperatuur­ verschillen met je lichaam Je lichaam heeft 90 seconden nodig om de koude volledig waar te nemen. Vanaf dan zal het je bloed sneller laten stromen in een poging je lichaams­ temperatuur op peil te houden. Dat geeft een aangenaam gevoel dat nog versterkt wordt door de vrijgekomen endorfines.

Nele Callewaert, voedingsdeskundige

Wist je dat

Niet voor teddyberen, dat ijsberen Overkomt het je ook? Een onbevangen moment waarop je je niets aantrekt van de wereld om je heen en gewoon doet waar je zin in hebt? François Van Den Broeck en Peter Van Doorsselaer maakten er een sport van. Terwijl anderen rillend toekijken en blauw uitslaan van de kou, springen zij ’s winters het ijskoude water in.

Ieder jaar op 1 januari duiken duizenden mensen in Oostende in de Noordzee. Tot voor kort waren François en Peter daar ook bij, samen met de andere leden van de Dendermondse ijsberenclub. Nu vermijden ze liever de mediadrukte en gaan ze samen met de echte ‘diehards’ in Bredene genieten van het koude, zoute zeewater. Rillen van de kou en tintelen van geluk Het werkt verslavend. Telkens opnieuw je grenzen verleggen en rillen van de kou om achteraf het bloed door je aderen te voelen stromen als een auto op een

4 | Leef Lekker | Winter 2011 – nr. 3

racecircuit! François omschrijft zijn gevoel na de duik zo: “Ik voel dat ik leef. Mijn huid ziet rood en mijn hele lichaam tintelt. Ik heb het warm en ervaar een gelukzalig gevoel van vrijheid.”

- je bouwt een goede weerstand op tegen winterkwalen zoals verkoudheid en griep; - je beweegt regelmatig en traint je spieren.

Toch duiken deze mannen niet onbezonnen en zonder voorbereiding de plas in. Half september start de ijsberenclub met trainen: 3x per week gaat iedereen de vijver in op eigen tempo. “Een degelijke opwarming, respect voor ieders tempo en het waakzame oog van de begeleiders zorgen ervoor dat het ijsberen veilig verloopt”, aldus Peter.

Na het zwemmen trek je snel weer je badjas en slippers aan en neem je de tijd om te acclimatiseren. Een hete douche nemen wordt afgeraden omdat de temperatuurverschillen te groot zijn.

Langs het trapje of een grote plons? Wie zich wil bewijzen tegenover vrienden, zoekt beter een andere sport. Echte ijsberen zijn namelijk geen macho’s die het trapje belachelijk vinden en kiezen voor de stoere duik. Het zijn mannen en vrouwen, jongeren en kinderen die bewust omgaan met de natuur en hun lichaam. Want naast leuk is ijsberen ook heel gezond: - je aders zetten zich wagenwijd open en dus verbetert je bloedsomloop;

Hoe koud is koud? Gemiddeld is het water 5 à 7°C. Maar soms kappen Peter en François eerst het ijs weg in de vijver om er dan in te gaan. Een watertemperatuur van 2 à 3°C schrikt hen dus niet af. Een extra vetlaagje heb je niet nodig om te ijsberen. Dik of dun, jong of oud... iedereen kan ijsberen. Kunnen zwemmen en in goede gezondheid verkeren zijn wel twee basisvoorwaarden. Wil je alvast je teen eens in het koude water steken en voelen wat het met je doet? Surf dan naar www.zwemfed.be of naar www.dendermondseijsberen.be voor meer informatie.

Die endorfines – stoffen die je lichaam zelf aanmaakt – zorgen voor een bijzonder effect. Alhoewel je lichaam afgekoeld is, lijkt het alsof je het even warm hebt. Maar wees voorzichtig! Bescherm steeds goed je hoofd, omdat je daar het snelst afkoelt! Trek meteen warme kleren of een badjas aan als je uit het water komt. Zo breng je je lichaam langzaam weer op normale temperatuur.

Een lichaam temperatuurgevoelig is? IJsberen voelen dus heel wat veranderen in hun lichaam Meteen een lekker warme douche nemen, is uit als ze het koude water ingaan en den boze. Je zou het water te heet maken en zo er even later weer uitkomen. voor brandwonden op je huid zorgen. IJsberen

is dus gezond op voorwaarde dat je er goed voorbereid aan begint én je laat begeleiden door mensen met ervaring of je huisarts.

Heb je zin in iets hartverwarmends?

Zo maak je de allerlekkerste warme Cécémel: Doe er een hee rlijke d slagroo ot m bove nop en geniet! Elektrische melkopschuimer Giet 150 ml Cécémel in een grote kop. Verwarm hem gedurende 1 minuut en je krijgt een heerlijke schuimlaag. Microgolf Vul een grote kop met 200 ml Cécémel en zet ze in het midden van de microgolf. Verwarm de Cécémel gedurende 1,5 minuut op 650 watt. Steelpan Giet Cécémel in een steelpan en verwarm hem op een laag vuur op het fornuis. Roer er regelmatig in om aanbranden te voorkomen.

Heb je liever iets stevigs? Drink dan Cécémel Dark. Een intense chocoladedrank, minder zoet en met de krachtige smaak van pure chocolade. Ideaal om jezelf eens lekker te verwennen.

Proef de smaak van pure chocolade en drink hem warm of ijskoud.

Win een Boretti terrasverwarmer

en ga GRATIS genieten van een Winteravond in Bokrijk Op de Cécémelactieverpakkingen van 1 l en 20 cl en ook bij je bestelling in een aantal horecazaken vind je een unieke code. Daarmee kun je een design terrasverwarmer van Boretti winnen. Cécémel geeft er elke dag 3 weg. Surf tussen 1 oktober en 30 december 2011 naar www.cecemel.be en geef er jouw code in. Je ziet meteen of je gewonnen hebt! Gewonnen of niet, houd je code nog even bij. 4 codes leveren jou een gratis ticket op voor de Winteravonden in Bokrijk. Van 26 tot 30 december wordt het daar winters gezellig. Spaar voor de hele familie en ril... euh, gil van plezier!

Winter 2011 – nr. 3

| Leef Lekker | 5


Fristi, de gezonde pauze in een goed gevulde feestperiode!

Taart en snoepjes, springen en dansen

Tijdens de feestdagen eten we allemaal wat meer en wat ongezonder. Wil je voor je kids toch een verantwoord en gezond tussen­ doortje kiezen? Geef ze dan Fristi. Fristi bevat minder suiker dan ijsthee of cola en is bovendien een goede bron van calcium. Alleen al die gedachte maakt de feestdagen wat lichter verteerbaar.

Zo zien kinderen de feestdagen Sinterklaas is nog in de weer met z’n pakjes en de Kerstman loopt al rond in de winkelstraten. Iedereen bereidt zich stilaan voor op de feestdagen. De ene nodigt gasten uit om samen lekker te eten, de andere gaat stevig fuiven. Leef Lekker vroeg zich af hoe kinderen de eindejaarsdagen het liefst zouden doorbrengen: met mama en papa of liever met vriendjes en vriendinnetjes, thuis of in een droomkasteel? We kwamen het allemaal te weten. Waar gaat jouw droomfeestje door? Mylène: “Bij mij zeker en vast op de manège. Ik wil Nieuwjaar het liefst bij mijn pony vieren.” Daan: “Bij mij buiten in de tuin zodat we kunnen voetballen.” Cas: “Ja, en dan kan ik in de bomen klimmen. Dat doe ik graag, zo klimmen. Ik ben Spiderman!”

Anne-Laure: “Nee, dat vind ik niet leuk. Ik wil een feest op een heel groot plein in Parijs. Het duurt 5 dagen en iedereen slaapt in een tent.”

Ik wil een feest op een heel groot plein in Parijs. Anne-Laure (7)

En wat gaan jullie zoal eten en drinken? Eline: “Ik feest aan het zwembad met veel slagroomtaart, fruit en limonade. Ik zorg ook voor een enorm groot springkasteel en heel mooie versiering, zoals op mijn communiefeest.”

Marie-Constance: “Ik wil naar een echt restaurant waar het leuk is voor kindjes. Ik eet er frietjes met ketchup, drink limonade en daarna zijn er nog taart, ijs en heel veel snoepjes.” Cas en Daan: “En pannenkoeken! Die kunnen we dan versieren met snoepjes en slagroom.” Wie willen jullie uitnodigen voor het feestje? Mylène: “Alleen mijn mama, mijn pony en ik. Dat is genoeg.” Eline: “Oh nee, bij mij mogen mijn vriendjes en vriendinnetjes komen! En ook mama en papa én de familie Kiekeboe want die vind ik zo grappig.” Marie-Constance: “Ik nodig mijn zus uit en mijn vriendjes. Mama en papa mogen ook komen maar zij zijn de dienstmeisjes die ons alles brengen...”

Eline (8)

ance (8) Marie-Const

Anne-Laure: “Van mij mogen mama en papa ondertussen gaan werken. Dan verdienen ze centjes voor mijn feestje.” En wat gaan jullie de hele avond doen? Cas: “Er komt een circus en ik ga een show geven.” Daan: “Ja! Ik ben een leeuw: ik laat iedereen schrikken!” Anne-Laure: “We gaan spelen, zingen, dansen en knutselen. Er is ook een grote trampoline en een zwembad op het plein. We bouwen een boomhut om in te slapen en een groot podium waar K3 komt optreden.” Eline: “Op mijn feestje spelen we waterspelletjes en gaan we pas om 00.30 uur slapen. Maar eerst moeten we nog aftellen en naar het vuurwerk kijken.”

Win

een onvergetelijk nieuwjaarfeestje voor je kinderen Handjes schudden, kussen uitdelen en urenlang stilzitten is niet meteen hoe kinderen zich een leuk feestje voorstellen. Toch kun je het ook voor hen leuk maken. Fristi biedt jou helemaal GRATIS een tof feestpakket aan. Compleet met toeters en bellen, leuke gadgets, versiering, hapjes en natuurlijk véél Fristi.

Dat klinkt allemaal fantastisch leuk. Zullen we het mama en papa gaan vertellen? Mylène, Eline, Marie-Constance, Anne-Laure, Cas en Daan: “JAAAAA!!”

Stuur ons jouw leukste idee voor een kinderfeestje door en bedenk er een originele naam bij. De 5 leukste voorstellen verdienen een Fristi-feestpakket.

Surf nu naar www.leeflekker.be en doe mee!

6 | Leef Lekker | Winter 2011 – nr. 3

n 4) n (tweeling va Cas en Daa

Mylè ne (7 )

Anne-Laure (7)

Ook kinderen willen iets feestelijks De fantasie van kinderen is eindeloos. Hun favoriete feestmenu begint echter vaak met frietjes en ketchup… Tijdens de feestdagen moeten kinderen meestal kiezen tussen de kreeft van de volwassenen of de traditionele kip met appelmoes voor de allerkleinsten. Foodstyliste Antoinette Chaudron bewijst dat je ook voor je kids een lekker en feestelijk menu kunt samenstellen. Gezonde ingrediënten, leuk gecombineerd en prachtig opgediend. Wedden dat ze ervan smullen?

Met deze 3 tips maakt u van elk gerecht een sprookje om van te smullen:

1

Gebruik steekvormpjes om leuke figuren op het bord te maken. Dat lukt met pasta en taarten maar ook met groenten. Je kids hebben meteen zin om erin te bijten en helpen ook graag bij de voorbereiding.

Groenten worden dubbel zo aantrekkelijk als je ze in spaghettislingers snijdt, net zoals de echte chefs dat doen. Mooi op het bord en leuk om op te eten.

2

Speel met kleuren! Natuurlijke kleurstoffen zoals het sap van rode bieten en spinazie of kruiden zoals saffraan maken van dood­­gewone puree, rijst en pasta iets heel speciaals.

3

Op zoek naar m eer feestelijke kindergerechte n? Kijk snel op www.leeflekke r.be voor een volledig menu! Winter 2011 – nr. 3

| Leef Lekker | 7


De mening

nner

van een ke

Tips van Chef Olivier Heb je zin om het menu van Chef Olivier zelf uit te testen? Doen! Met zijn handige extra tips wordt het een succes. De troeven van een ‘double fond’ De ‘double fond’ is een techniek om gerechten of dranken af te koelen. Neem 2 in elkaar passende, bolvormige kommen en vul de onderste met gemalen ijs. Zet de kleinste op deze koudebron en je werkt sneller, hygiënischer en veiliger om je producten af te koelen. Opkuisen of ‘pareren’ van vlees Bij de bereiding van kwaliteitsvlees, zoals een lamscarré, is de voorbereiding even belangrijk als het braden zelf. Snijd alle vliezen, pezen en andere niet-eetbare bestanddelen van het vlees grondig weg. Gooi dit afval niet weg! Deze ‘parures’ vormen de ideale basis voor een passende saus.

thuis-chef

Na het bakken, even rusten Is het vlees gaar en klaar om op te dienen? Laat het dan eerst nog even ‘rusten’ voor je het versnijdt. Wist je dat je het vlees daarbij moet omkeren? Op die manier stroomt het bloed en de jus binnenin het vlees terug egaal uit over het volledige volume en krijgt het vlees terug zijn volle smaak. Om warmteverlies te vermijden, wikkel je het vlees in aluminiumfolie.

Een op het menu voor het eindejaar! “Hoe verras ik deze keer mijn gasten met eindejaar?” Een vraag die jij misschien straks ook weer hebt en waarop Leef Lekker een heel eigentijds antwoord biedt. Je vraagt gewoon een thuis-chef. Ben je gebeten door de kook­ microbe (al is het maar een beetje) en zijn je gasten dat ook? Dan is een thuis-chef een originele en vooral leuke invulling van je feestje. Leef Lekker-lid Inge nam de proef op de som en vroeg Chef Olivier van Olivier@home voor een gezellig avondje kookplezier.

8 | Leef Lekker | Winter 2011 – nr. 3

Veel meer dan een chef die thuis komt koken Een chef die bij je thuis komt koken naar aanleiding van een feest is eigenlijk niets nieuws. Maar een chef die jou én je gasten laat meewerken, dat is wel verrassend. Inge dokterde samen met Chef Olivier een menu uit dat je verder in deze Leef Lekker terugvindt. Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat hoog gegrepen maar zelfs voor niet-ervaren koks bleek het achteraf toch makkelijk haalbaar. De chef is er immers altijd om het voorbeeld te geven én om bij te springen waar nodig. Iedereen kan de hele avond mee helpen, ongeacht zijn/haar culinaire capaciteiten. Het geheim van dit succes? Voor iedereen de gepaste opdracht Je avond valt of staat met een juiste en doordachte taakverdeling. Op basis van de ervaring en de interesses van de gasten verdeelt Olivier de groep in duo’s. Elk duo is verantwoordelijk voor een bepaald deel van het menu. Inge’s vriendin Karen heeft weinig keukenervaring maar leerde toch professioneel oesters te openen: boven een zeefje zodat je de oesterjus maximaal kunt opvangen. Samen met Fran,

Volle room voor zelf bereid ijs Zelf bereid roomijs smaakt pas heerlijk als het écht romig is. Ga resoluut voor de volle variant, zoals Campina Room 'Vol & Romig' 33%, dan wordt je ijs smeuïg en heerlijk zacht van smaak.

iemand met relatief veel keukenervaring, mocht ze daarna de pompoensoep maken én afwerken met een heerlijke oestercoulis op basis van die jus.

Heel belangrijk voor het slagen van zo’n avond is de werkverdeling. Tussendoor maakten ze kennis met de ‘double fond’ afkoeltechniek waarbij je een bolvormige kom in een tweede passende kom zet, die je eerst vult met gemalen ijs. Een slimme manier om iets snel te laten afkoelen zonder dat het de diepvries in moet. Tips en tricks die blijven verrassen Maar ook voor foodies zoals Inge en een paar van haar gasten had de chef nog verrassingen in petto. Zoals een heerlijke gecutterde puree van aardappel

in de pel of handige tips om lamsvlees perfect voor te bereiden om te braden. De café glacé met zelf bereid roomijs van witte chocolade was de topper van de avond. Het werd een overheerlijk culinair avontuur dat zelfs de meest sceptische van alle gasten heeft weten te bekoren. Geïnspireerd? Ga dan ook op zoek naar een thuis-chef en maak er een onvergetelijk feest van.

wedstrijd Chef Olivier ook bij jou thuis! Surf nu snel naar www.leeflekker.be , doe mee aan de wedstrijd en krijg Chef Olivier op bezoek. Samen bereiden jullie het culinaire menu van Inge, voor 8 personen. Ook de ingrediënten neemt Chef Olivier voor zijn rekening!

Winter 2011 – nr. 3

| Leef Lekker | 9


Waar vind je njam!?

Recepten Feest

Passe-vite is een licht verteerbaar culinair magazine. Alle aspecten van de gastronomie komen aan bod: van eenvoudige pureegerechten tot culinaire hoogstandjes, gebracht door de njam!-topchefs.

Nie u o w nja p m!

Passe-vite wordt ongetwijfeld jouw nieuwe vaste afspraak op maandag en woensdag om 17u30 op njam!

ad-LeefLekker magazine-DEF.indd 1

3/10/11 15:03

Menu

Met deze gerechten van thuis-chef Olivier leg je je gasten pas echt in de watten. Een feestmenu om u tegen te zeggen.

Hapjes

Medit erraan s aard appelt en bie aartje slooks Canne lakjes loni va n gero okte z alm m en een et rivie wasab rkreeft Carpa i-saus jes ccio v je an co quilles met g embe r en c ider

Onweerstaanbaar fruitig.

Voorgerec ht

Zeedu ivelmo otjes m et spe k, mo usseli en ge ne van konfijt witloo moste f rd

Hoofdge recht

Lamsc arré m crème et sau van zo s Gran ete aa d Ven rdapp eur, el en g ekonfi jte gro entjes .

Café g lacé m et

Nagerecht jes

roomij s van witte c hocola Moelle de en ux van Bailey choco s lade

Appelsientje. Het beste onder de zon.


Voorgerecht

Hapje

Mediterraans aardappeltaartje en bieslookslakjes

INGREDIENTEN

) (voor 10 personen persoon • 3 slakjes per 48 stuks) (of 1 bokaal van eltjes • 13 krielaardapp en • bruschettakruid • 10 cl olijfolie t • peper en zou

el se of 1 koffielep • 2 teentjes ver gedroogde look • bieslook

Ingredienten

(voor 10 personen)

Kook de krielaardappelen met hun schil in gezouten water. Snijd ze in blokjes en meng ze met de brusschettakruiden en de olijfolie. Kruid naar smaak met peper en zout. Neem ovenschaaltjes en leg er een laagje van deze aardappelmix in. Houd de vormpjes met het aardappelmengsel warm in de oven op 70°C. Bak de slakjes kort aan in wat boter en kruid ze met look, peper en zout. Snipper de bieslook heel fijn en bestrooi er de slakjes mee als ze gebakken zijn. Schik de slakjes bovenop het laagje aardappelen en werk af met balsamicostroop en wat bruschettakruiden.

• 900 gr zeeduivelfilet • 10 sneetjes spek • een scheut olijfolie • peper en zout • 14 stronkjes witloof • 6 soeplepels pure honing • 3 eierdooiers • een scheutje witte wijn of water

p • balsamicostroo

• 200 g boter

• boter

• 2 soeplepels mosterd

25 min.

Hapje

Canneloni van gerookte zalm met rivierkreeftjes en een wasabi-sausje Snipper de pijpajuin fijn en meng hem onder de chilisaus. Marineer hierin de staarten van de rivierkreeftjes (in de koelkast). Meng de mayonaise met het wasabipoeder of de –mosterd en leng zo nodig aan met water. Pers de knoflook uit en meng die samen met de kruidenmengeling voor de vulling onder de olijfolie. Leg de sneetjes zalm op een plastic folie en zorg dat er nergens gaatjes in het zalmoppervlak zitten. Leg de mix van rivierkreeftstaarten erop en rol het geheel op. Draai de uiteinden van de plastic folie rond (zoals een snoepje) en druk alles goed aan. Verwijder de plastic folie en snijd plakjes van de zalmrol. Schik ze op een bordje en besmeer ze met de kruidenmengeling voor de zalm. Schep wat van de wasabi-mayonaise op het bord en garneer met een takje verse kruiden of wat kerriepoeder.

en)

(voor 10 person

quilles • 10 verse co azijn • 25 cl cider gember raspte verse • 1 kleine ge suiker • 1 soeplepel citroen • sap van ½ olijfolie 1 soeplepel • per bordje rs koriander • wat snippe eren rn ga om te ut • peper en zo

12 | Leef Lekker | Winter 2011 – nr. 3

Droog de sneetjes spek in de oven op 160°C gedurende 10 minuten (op een antikleefplaat). Snijd de zeeduivelfilets in mootjes en dep ze droog met keukenpapier. Snijd de sneetjes spek in de lengte in twee en draai ze rond een mootje vis. Prik ze vast met een tandenstoker. Bak de vis aan in wat olijfolie en kruid met peper en zout. Snijd het witloof schuin fijn tot aan de wortel. Laat wat boter smelten in een pan en wok het witloof krachtig tot het bruin kleurt. Kruid naar smaak met peper en zout. Voeg op het einde wat honing toe en laat verder stoven. Scheid de eierdooiers van het eiwit, voeg een scheutje witte wijn of water toe en klop dit op een zacht vuurtje op tot een schuimende massa. Meng er al roerend de gesmolten boter onder en voeg pas op het einde de mosterd toe. Breng op smaak met peper en zout.

25 min.

INGREDIENTEN

(voor 10 personen) • 400 g gerookte zalm op zijn vel, zonder graten en voo rgesneden • 20 g staarten van rivierkreeftjes • 2 soepepels mayona ise • 8 g wasabipoeder • 3 soeplepels olie

Hoofdgerecht

Lamscarré met saus Grand Veneur, crème van zoete aardappel en gekonfijte groentjes

of 20 g wasabimoste rd

• kruidenmengeling voor de zalm: kerrie, peper, zout, rode pap rika, oregano • 1 teentje knoflook • kruidenmengeling voor de vulling: loempiasaus of zoe tzure chilisaus • 1 bosje pijpajuin • een snuifje kerriepo eder of een takje kruiden om te garnere n

15 min.

Hapje

INGREDIENTEN

Zeeduivelmootjes met spek, mousseline van mosterd en gekonfijt witloof

Carpaccio van coquilles met gember en cider Meng de ciderazijn, de geraspte gember, de suiker en het citroensap en laat dit gedurende 25 minuten zachtjes opwarmen. Opgelet: laat het zeker niet koken! Snijd de coquilles in carpaccio en leg ze op geoliede bordjes. Snipper de koriander fijn en voeg die toe aan het cidermengsel. Schep er wat van op de coquilles en kruid met peper en zout. Serveer alles fris.

30 min.

Pareer het lamsvlees (zie p. 11 voor uitleg) en marineer het in de rode wijn samen met de ui, de wortel, de selder, de kruidnagel, de tijm en de laurier. Kleur de parures aan in de pan en bevochtig ze met de marinade. Laat dit inkoken en voeg de wildfond toe. Laat opnieuw inkoken. Voeg hier de room aan toe (hou een beetje over voor bij de puree) en kruid nu al eens met peper en zout. Voeg de rode gelei en de chocolade toe. Laat alles zachtjes intrekken en kruid de saus nog eens na. Kook de zoete aardappel met schil in licht gezouten water. Giet ze af, snijd ze overlangs, schuin doormidden en lepel ze uit. Bewaar de schil als kommetje om op te dienen. Cutter de aardappel in keukenrobot en voeg de overgebleven room, de eierdooier, de olijfolie en de nootmuskaat toe. Lepel het mengsel terug in de schil. Bedek een ovenplaat met boterpapier, leg er de gevulde aardappels op en bak ze af gedurende 8 à 9 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Kook de witloofjes en worteltjes halfgaar in de kippenbouillon en laat ze schrikken onder stromend koud water. Schik ze in een ovenschaal, doe er wat suiker en honing bovenop en bak ze af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 6 à 7 minuten. Bak de lamscarré licht aan in een pan zodat die rondom mooi gekleurd is. Kruid goed met peper en zout en laat verder garen in de oven op 180°C gedurende 5 à 7 minuten. Haal het vlees uit de oven, wikkel het in aluminiumfolie en laat het rusten gedurende 8 à 10 minuten. Verwijder de parures uit de saus. Snijd het vlees, schik het op het bord en overgiet het voor de helft met de saus Grand Veneur. Leg de groentjes overlangs op elkaar en lepel er wat honingjus over. Serveer op warme borden.

INGREDIENTEN (voor 10 personen) • 2,4 kg lamscarré • 50 cl rode wijn • 1 ui, 1 wortel, 1 stengel selder • kruidnagel, tijm, laurier • 1 l wildfond • Campina Room 'Licht & Romig' 20% • peper en zout • 1,5 soeplepel rode gelei (framboos, aardbei of rode vruchten) of perenstroop • 10 g pure chocolade • 2 kg zoete aardappel • 1 eierdooier • 3 soeplepels olijfolie • nootmuskaat • 10 mini-witloofjes en 10 mini-worteltjes • 1 l kippenbouillon • suiker, honing • 250 g boter om in te bakken

35 min.

Winter 2011 – nr. 3

| Leef Lekker | 13


Dessert

Café glacé met roomijs van witte chocolade en Baileys Klop met de garde de eieren, de eierdooiers en de suiker tot een gladde massa. Laat de witte chocolade au bain-marie smelten samen met 3 soeplepels melk. Doe de rest van de melk in een pan en breng ze aan de kook. Giet de warme melk al roerend bij het eimengsel. Zet de kom met het eimengsel opnieuw au bain-marie en roer tot het dikker wordt. Meng er de chocolade onder, dek af met bakpapier en laat zo afkoelen. Klop de slagroom stijf en spatel hem door het mengsel. Schep alles in een plastic doos en zet die 1 à 2 uur in de diepvries. INGREDIEN TEN Schep het mengsel daarna in een kom en klop het weer glad. Zet (v oor 10 pers onen) de doos opnieuw in de diepvries tot het roomijs hard is. • 2 eieren

Tip: Heb je een ijsmachine? Giet het mengsel daar dan in en volg de instructies van je toestel.

• 2 eierdo oiers • 6 soeple pels griess uiker • 300 g w itte choco lade in st of gallets ukjes • 600 ml melk • Campin a Room 'V ol & Rom ig' 33% • Baileys en koffie

Schep een bol roomijs in een hoog glas, giet er een scheutje koffie over en werk af met Baileys. Tip: Werk het dessert af met wat cacaopoeder.

25 min.

Dessert

INGREDIENTEN

en) (voor 10 person • 310 g boter • 310 g bittere

chocolade

• 5 eieren s • 2 eierdooier • 150 g suiker e bloem • 60 g vloeiend

Moelleux van chocolade Klop de eieren, de eierdooiers en de suiker heel luchtig, tot de crème als een lint van de garde loopt. Laat de boter en de chocolade samen au bain-marie smelten en roer ze glad. Schep de chocolade onder het eimengsel en meng alles goed met de garde. Roer er daarna de gezeefde bloem door. Schep het mengsel in beboterde ovenschaaltjes. Als je de moelleux serveert in het schaaltje is 1 keer beboteren voldoende. Wil je ze uit de vorm halen, dan is 2 keer invetten en met bloem bestuiven veiliger. Zet ze een nacht in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C en laat de moelleux ongeveer 10 minuten bakken. Serveer warm. Tip: Een moelleux moet binnenin zacht blijven, de chocolade moet er nog wat uit lopen. Als je ze voor het bakken goed koud laat worden, garen ze minder snel en blijven ze binnenin heerlijk 'moelleux'.

25 min. + 1 nacht rusten

14 | Leef Lekker | Winter 2011 – nr. 3

Duurzame verpakkingen voor heerlijke melk Melk is een natuurlijk product. Daarom heeft het een specifieke verpakking nodig om zowel de smaak als de waardevolle bestanddelen optimaal te bewaren. Als die verpakking dan ook nog eens duurzaam en ecologisch verantwoord is, smaakt kwaliteitsmelk nog lekkerder.

FSC-label voor Joyvalle en Campina De Tetra Brik© verpakking waarin Joyvalle en Campina hun melk bewaren, draagt het FSC-label (Forest Stewardship Council). Dit label garandeert je dat het gebruikte karton in deze verpakking afkomstig is uit bossen die volgens de FSC-standaard worden beheerd en uit gecontroleerde bronnen. Dat betekent op een duurzame manier die ervoor zorgt dat de grondstof, in dit geval hout, niet uitgeput raakt.

Verantwoord bosbeheer in de praktijk • Zorgen dat de houtkap geen schade toebrengt aan de fauna en flora en dat de biodiversiteit behouden blijft. • Zorgen dat de lokale bevolking betrokken wordt bij het bosbeheer en dat het bos voor hen ook beschikbaar blijft voor voedsel, recreatie en houtvoorziening. • Zorgen dat de drang naar winst niet ten koste gaat van toekomstige grondstoffen. Kortom, een lange termijnvisie uitbouwen op houtkapplannen en heraanplanten. De volgende keer dat je een Tetra Brik© verpakking van Joyvalle of Campina opendraait, giet je met een gerust geweten de beste melk in je glas.

Winter 2011 – nr. 3

| Leef Lekker | 15


Tijd voor de eindejaarsfeesten: driedubbel plezier op het menu! De kleine en grote feesten komen er aan, een periode waarbij we allemaal in de eerste plaats aan gezellig binnen zitten en aan lekker tafelen denken. Toch kun je er ook in deze periode met je kinderen op uit trekken. Daar valt alvast één goede reden voor te verzinnen… De leukste feesten starten buiten! Voor jonge kinderen blijven herfst en winter twee seizoenen om naar buiten te gaan. Niet alleen omdat buiten zijn hen goed doet, maar vooral ook omdat er heel veel te ontdekken én te verzamelen valt. Takken, bladeren, kastanjes, eikels, noten, steentjes en nog zoveel meer. Met die natuurlijke schatten kan je meer doen dan je denkt: een leuke feesttafel creëren voor kerstavond of een originele versiering ontwerpen voor een gewoon feestje met oma en opa bijvoorbeeld. En het belangrijkste van allemaal: dit doe je samen met de kinderen! Van uitnodiging tot tafeldecoratie Waarom zou je je gasten gewoon uitnodigen via telefoon of e-mail? Stuur hen een hoogst persoonlijke uitnodiging, gemaakt door de kinderen. Waar ze hun inspiratie kunnen halen? Buiten natuurlijk! In de herfst vind je de mooiste bladeren

in de mooiste kleuren: donkerrode van de beuk of met grote nerven zoals die van de plataan of de Amerikaanse eik. Die kunnen ze schilderen in verschillende kleuren en daarna afstempelen op een vel papier. Om de uitnodiging mooi af te werken, snijden ze een leuke vorm uit een aardappel en stempelen daarmee op het papier. Enkel nog de praktische info toevoegen en klaar is jouw originele

Laat alles een bron van inspiratie zijn. uitnodiging. Het feestje zelf kun je helemaal bijzonder maken met zelfgemaakte versiering. Feestslingers voor aan het plafond: wat kleurrijke blaadjes, een stukje touw of draad

En als afsluiter... Leuke wandeling gehad, heel wat blaadjes, stokjes en steentjes gevonden onderweg of ondertussen met dat alles al een leuke ideetje uitgewerkt? Hoog tijd voor een beloning! Wat is er dan beter dan een glas lekkere AA-melk van Joyvalle? Daar genieten ze van én ze komen ervan op krachten. Voor je het weet, zijn ze klaar voor een volgende ronde. Het is lekker leven in het land van Joyvalle.

16 | Leef Lekker | Winter 2011 – nr. 3

en wat vruchtjes volstaan. Speelse tafelstukjes: acrylverf, een klein plastic bordje, een flesje (van room bijvoorbeeld), wat speelklei of oase, een beetje mos, wat blaadjes, vruchtjes en steentjes en je bent vertrokken. Laat alles een bron van inspiratie zijn: zelfs appels kunnen als kandelaar dienen! De donkere seizoenen zijn dus hét moment om je warme jas en je laarzen aan te trekken en het bos, park of veld te gaan verkennen. Voor je het weet, zit je ‘s avonds mee te knutselen met je kinderen. Da’s dubbel plezier nog voor het feesten begint!

Lezers van Leef Lekker vinden nog meer leuke ideeën op www.leeflekker.be of op www.lekkerbuitenspelen.be Laat je creativiteit de vrije loop!

Herfst aan de muur

Kandelaar van appels

Kastanjespinnen

Benodigdheden

Benodigdheden

Benodigdheden

• herfstblaadjes van bomen

• 1 stevige appel (die mooi rechtop blijft staan)

• 1 mooie, dikke kastanje

• takjes met noten, eikels,… • naald en draad • krantenpapier of telefoongids

Droog de blaadjes tussen wat kranten­ papier en zet er een gewicht op. Of steek ze simpelweg tussen een oude telefoongids. Stof ze na het drogen af en hang ze met hun steeltjes omhoog aan het plafond. Je kunt ze ook, met behulp van een naald, op een draad rijgen. Ter afwisseling steek je er enkele takjes met eikels en wat aan elkaar geregen kaneelstokjes tussen.

• 8 satéstokjes

• 1 theelichtje

• een bolletje kleurrijke wol

• een lepel en een mes

Druk de vorm van het theelichtje zachtjes in de bovenkant van de appel. Snijd met een mes exact dat rondje uit de appel en lepel het vruchtvlees eruit. Zet het kaarsje erin en... klaar!

e kaarsen Gebruik voor lang de een appelboor om kaars uit de n va er diamet n. de appel te hale

T IP !

Steek de satéstokjes in de kastanje zodat je een cirkel met 8 gelijke stukken krijgt. Knoop een draad wol vast aan de bovenkant van één van de stokjes. Weef een spinneweb door de draad telkens 1x rond een stokje te draaien, de hele cirkel rond. Begin bij de kastanje en werk verder naar buiten toe.

Winter 2011 – nr. 3

| Leef Lekker | 17


Recept! Verwen je gasten met een zelfgemaakte praline Caluwé Artisan bedacht, speciaal voor Leef Lekker, een eenvoudig te maken praline. Zo kun je bij de koffie met een unieke versnapering uitpakken. Probeer het!

Ingrediënten (voor 40 pralines)

Feesten in stijl, tot en met je koffie Tijdens de feestdagen gunnen we onszelf dat vleugje luxe en dat spatje extravagantie. Op tafel verschijnen tot in de puntjes afgewerkte gerechten en bij de koffie hoort ook een glamourversnapering. Leef Lekker ging op bezoek bij Caluwé Artisan Chocolatier en sprak er met Koen Caluwé en zijn productiemanager Dennis Goelen. Een duo dat dagelijks bezig is met het creëren van verfijnde belevingen voor je mond: pralines. Goed bewaarde tradities De familie Caluwé maakt al sinds 1968 pralines volgens een goed bewaarde traditie. Koen Caluwés ogen glanzen als hij erover vertelt: “We stellen kwaliteit altijd voorop. Zo gaan we er prat op geen

Nutroma-koffiemelk is romig van smaak en heeft een smeuïge textuur. additieven aan onze chocolade toe te voegen om hem langer te kunnen bewaren. Dat beïnvloedt de smaak en dus ook de kwaliteit. We doen er niet aan mee.”

18 | Leef Lekker | Winter 2011 – nr. 3

Koffie en pralines Dennis Goelen is een expert in het ontwikkelen van nieuwe pralines en kent alles van smaakcombinaties. Hij knikt bij de vraag of bepaalde smaken beter samengaan met koffie: “Bij koffie vermijd je het beter om lekkers met koffiesmaak te serveren. Dat is van het goede teveel. Een praline met karamelvulling of eentje op basis van sterkedrank laat mensen extra van hun koffie genieten. Maar smaak is iets persoonlijks dus vaste regels kun je daar niet voor bedenken.” Smaak is cultuurbepaald Caluwé-pralines bereiken mensen over de hele wereld. Hun smaak en samenstelling verschilt al naargelang de cultuur. Zo is in de USA en Engeland Sea Salt Caramel, een praline op basis van zeezout, een echte topper terwijl wij Belgen daar niet zo dol op zijn. De juiste smaak op het juiste moment doet wonderen. Dennis: “Drink je een glas cognac, dan past daar perfect een in chocolade gedrenkte koffieboon bij of een praline met koffiesmaak. Geniet je

van een glas wijn, dan knabbel je daar volgens de laatste trends een stukje origine-chocolade bij op. Dat is chocolade afkomstig van slechts één enkele soort cacaobonen. In het algemeen combineren contrasterende smaken makkelijker dan gelijkaardige. Zo steken we zelden zoete, fruitige vullingen in witte chocolade omdat het geheel dan veel te zoet wordt. Dat soort vullingen gaat veel beter samen met pure chocolade.” Het geheim van Caluwé Dat wilden de heren natuurlijk niet vertellen. Ze verklapten wel dat Nutroma-koffiemelk al sinds jaar en dag de basis vormt voor hun zachte vullingen. Koen: “Nutroma-koffiemelk is romig van smaak en heeft een smeuïge textuur. We deden een tijdje geleden een blinde smaaktest en het voltallige panel koos voor de pralines op basis van Nutroma. Dan weet je genoeg.” De theorie hebben we gehad, nu is het tijd voor een heerlijke kop koffie met deze zalig zoete lekkernij.

• 125 cl Nutroma-koffiemelk • 250 g pure chocolade • cacaopoeder

Win één van de 100 doosjes met 5 heerlijke pralines van Caluwé Artisan Wil je de verfijnde pralines op basis van Nutroma-koffiemelk graag proeven? Neem dan deel aan de wedstrijd en win een doosje met 5 pralines die met de hand werden gedecoreerd. Bij een lekkere koffie hoort een stijlvolle versnapering.

Bereiding Snijd 150 g pure chocolade in stukjes of gebruik callets. Breng de Nutromakoffiemelk aan de kook en haal ze dan van het vuur. Laat er de chocolade in smelten. Deze massa moet gedurende 3 uur opstijven in de koelkast.

Surf nu naar www.leeflekker.be en doe mee!

Roer daarna nog eens 100 g gesmolten pure chocolade onder de opgesteven massa. Opgelet: roer niet te lang want dan wordt het geheel te slap. Vorm balletjes van 10 g en rol ze door het cacaopoeder. Laat de pralines nog 1 uur opstijven in de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen alvorens te serveren.

Nutroma, voor feestelijk lekkere koffie Hou je van zachte, romige koffie? Kies dan voor Nutroma. Nutroma geeft jouw koffie die rijke, verrukkelijk volle smaak. Dankzij de lichte toetsen van karamel wordt het aroma nog verfijnder. Net als pralines, is Nutroma de ideale begeleider van heerlijke koffie. Nutroma, de kroon op jouw koffie.

T IP S!

n kun je aak te geve sm ra xt cl likeur e m • O melk ook 20 e ffi ko e rm aan de wa gen. eeld) toevoe (rum bijvoorb op een alines altijd ast! • Bewaar pr t in de koelk oi no r a a m ts frisse plaa

Winter 2011 – nr. 3

| Leef Lekker | 19


dan wel weer een verfrissend extraatje. Andere chefs gaan wel de experimentele toer op met warme litchi’s of kiwi bij een stukje vis en boeken daar succes mee. Als kok bewaar je het best je eigenheid: veranderen om te veranderen, dat werkt niet. Manuel: “Alles uitproberen is de boodschap. In cocktails kan zowat alles als ingrediënt gebruikt worden, zelfs witloof of Parmaham. Exotisch fruit is tegenwoordig het hele jaar rond te koop dus beperkingen zijn er eigenlijk niet. Behalve de eigenschappen van de fruitsoort op zich. Zo zal het vruchtvlees met pitjes van de aardbei het rietje doen verstoppen terwijl een coulis van framboos dat niet doet. Ook dat is ondervinding en ervaring. Daarnaast zijn er heerlijke fruitsappen op de markt die een perfecte basis vormen voor een cocktail." Roger: “Naast smaak kun je met texturen ook een heel aparte beleving in de mond creëren. Vaak is een snipper limoen voldoende om een gerechtje te

Alles uitproberen is de boodschap.

Met fruit op ’t feestmenu maak je echt het verschil Wil je je gasten dit eindejaar eens echt verrassen? Denk dan gerust wat verder dan de traditionele gerechten als konijn met pruimen of canard à l’orange. Met fruit kun je ook originele lekkernijen op tafel toveren. Topchef Roger Van Damme en wereldberoemd cocktailexpert Manuel Wouters, beiden bekend van de kookzender 'Njam!', laten ons watertanden bij hun vernieuwende kijk op fruit op culinair topniveau. Roger: “Er is helemaal niets mis met een verfijnde canard à l’orange zolang de appelsiensmaak maar niet overheerst. Daarmee is eigenlijk alles gezegd. Het gaat erom de juiste verhoudingen en smaakcombinaties te vinden. Als de balans in een gerecht goed zit, creëer je een echte smaakverslaving. En dat is uiteindelijk de bedoeling.” Manuel: “Dat klopt. Ook in cocktails ga je op zoek naar smaken die goed samen passen. Dat hoeven zeker geen traditionele ingrediënten te zijn. Integendeel, mensen laten zich graag verrassen. Zo maakte ik eens een cocktail met maar liefst 18 verschillende soorten kruiden en vruchten. Een groot succes! De laatste jaren hoor je steeds meer over food­pairing. Ik ben daar zelf al vele jaren mee bezig. Eigenlijk is het een groot woord voor uitzoeken welke smaken precies goed

20 | Leef Lekker | Winter 2011 – nr. 3

wedstrijd

je ekker.be vind Op www.leefl van uitige ideeën heel wat fr ronomen! deze topgast

Win 20 boeken

Er bestaan geen vaste do’s en dont’s in de keuken. bij elkaar passen, op basis van hun componenten. Een vak dat iedereen kan leren, tegenwoordig zelfs in gespecialiseerde scholen. Wie op zoek is naar vaste regeltjes over welke smaak perfect bij een andere past, verspilt een beetje zijn tijd. Smaken vallen nu eenmaal niet in regels te vatten omdat ze zo persoonlijk zijn." Roger: “Er bestaan geen vaste do’s en dont’s in de keuken. Zelf ben ik niet zo’n voorstander van warm fruit. In slaatjes vind ik het

verfijnen. Met eenvoudige technieken kun je bijvoorbeeld een schuimpje van appel aan je slaatje toevoegen of de schil van sinaasappel raspen, het sap van peren over je gerecht sprenkelen, enz. Je hoeft echt niet altijd het vruchtvlees te gebruiken om de smaak of kleur van fruit aan je gerecht toe te voegen.” Manuel: “In een cocktail is fruit naast smaakmaker ook een uitstekende manier om kleur toe te voegen en de presentatie helemaal af te werken. Eigenlijk is het verschil tussen koks en bartenders niet zo heel groot: we zijn allebei in de weer met smaakervaringen. Vaak ga ik eens spieken bij de gastronomie want wat werkt op je bord, werkt meestal ook in je glas.”

The Art of Making Cocktails

Manuel Wouters staat aan de top als het gaat over het bedenken én maken van heerlijke cocktails. In dit gesigneerde boek leert hij jou de knepen van het vak en inspireert hij jou met een waaier aan klassieke én verrassende cocktails.

Surf naar www.leeflekker.be en doe mee aan de wedstrijd!

Desserts, Roger van Damme, nu te koop in de boekhandel (€29,99) The Art of Making Cocktails, nu te koop in de boekhandel (€24,99)

Winter 2011 – nr. 3

| Leef Lekker | 21


E e n Ha p p y

2012!

r e k k e L f e e L n a v d li d r Wo blij je d in k k ie z n e e k a a m en

d Lachen maakt gezon Rire c’est guérir

r van en het elkaar ieder jaa ns we e W … id he nd ns de en een goede gezo djes verblijven tijde kin t Geluk, liefde, succes wa el he t: ui n ee er e wens niet voor ied riem. harte. Toch komt di en een hart onder de ien rd ve zij k Oo s. ui ziekenh feestperiode in het djes namelijk Zij bezorgen zieke kin s! wn lo iC in Cl de er ef Lekk ht. Steun samen met Le een lach op hun gezic er we n re ve to en g midda een onvergetelijke na isch 1 euro er schenkt automat kk Le ef Le n va dt is het wor ijg je 3x per jaar grat kr Wie in december lid n re re st gi re te je unieke . Leuk toch?! Door en en geniet je van jd aan de CliniClowns tri ds we ffe to n aa neem je online deel magazine in de bus, onze producten. ledenkortingen op al llie steunen ook lid te worden. Ju om rm wa n re de an n zoveel mogelijk Ben je al lid? Maak da leuke prijs. en zelf kans op een ak m en ee m ns ow er de CliniCl er jezelf ekker.be, registre Surf naar www.leefl nden uit. iendinnen en vrie of nodig snel je vr en dik genieten! Dat wordt dubbel

V.U.: C. Vaeremans – FrieslandCampina Belgium nv/sa - Venecolaan 17 - 9880 Aalter. FrieslandCampina kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de meningen, beweringen en adviezen van de deelnemende experten en geïnterviewden.

-0,60€ -1,00€

bij aankoop van 2 x 250 ML CAMPINA ROOM naar keuze

bij aankoop van 8 x 1 L JOYVALLE MELK naar keuze

Geldig tot 31/12/2011

Geldig tot 31/12/2011

Niet cumuleerbaar Bericht aan de HH Handelaars: deze bon wordt u vergoed via HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse, voor zover aan de voorwaarden van het aanbod werd voldaan. Bij gebrek aan voldoende aankoopbewijzen behoudt FrieslandCampina Belgium NV zich het recht voor dit bedrag niet uit te betalen. Uiterste datum van inlevering: januari 2012. V.U.: C. Vaeremans – FrieslandCampina Belgium nv/sa Venecolaan 17 - 9880 Aalter - A/2783.

Niet cumuleerbaar Bericht aan de HH Handelaars: deze bon wordt u vergoed via HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse, voor zover aan de voorwaarden van het aanbod werd voldaan. Bij gebrek aan voldoende aankoopbewijzen behoudt FrieslandCampina Belgium NV zich het recht voor dit bedrag niet uit te betalen. Uiterste datum van inlevering: januari 2012. V.U.: C. Vaeremans – FrieslandCampina Belgium nv/sa Venecolaan 17 - 9880 Aalter - A/2783.

bij aankoop van 6 x 1 L CAMPINA CALCIUM PLUS MELK

bij aankoop van 500 ML Cécémel dark

Geldig tot 31/12/2011

Geldig tot 31/12/2011

Niet cumuleerbaar Bericht aan de HH Handelaars: deze bon wordt u vergoed via HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse, voor zover aan de voorwaarden van het aanbod werd voldaan. Bij gebrek aan voldoende aankoopbewijzen behoudt FrieslandCampina Belgium NV zich het recht voor dit bedrag niet uit te betalen. Uiterste datum van inlevering: januari 2012. V.U.: C. Vaeremans – FrieslandCampina Belgium nv/sa Venecolaan 17 - 9880 Aalter - A/2783.

Bericht aan de HH. Handelaars: de N.V. Friesland Foods België verbindt zich ertoe de tegenwaarde van deze bon terug te betalen indien aan de voorwaarden van het aanbod voldaan werd. Niet cumuleerbaar met andere acties en enkel geldig bij de aankoop van het vermelde product. De bonnen dienen voor controle en terugbetaling gestuurd te worden naar HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse. Inruilbaar door de handel tot januari 2012 in België en het Groothertogdom Luxemburg. V.U.: C. Vaeremans, Rijksweg 66, 2880 Bornem A/2783.

bij aankoop van 1 nutromaproduct naar keuze

bij aankoop van 6 x 200 Ml Cécémel naar keuze

Geldig tot 31/12/2011

Geldig tot 31/12/2011

Bericht aan de HH. Handelaars: de N.V. Friesland Foods België verbindt zich ertoe de tegenwaarde van deze bon terug te betalen indien aan de voorwaarden van het aanbod voldaan werd. Niet cumuleerbaar met andere acties en enkel geldig bij de aankoop van het vermelde product. De bonnen dienen voor controle en terugbetaling gestuurd te worden naar HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse. Inruilbaar door de handel tot januari 2012 in België en het Groothertogdom Luxemburg. V.U.: C. Vaeremans, Rijksweg 66, 2880 Bornem A/2783.

Bericht aan de HH. Handelaars: de N.V. Friesland Foods België verbindt zich ertoe de tegenwaarde van deze bon terug te betalen indien aan de voorwaarden van het aanbod voldaan werd. Niet cumuleerbaar met andere acties en enkel geldig bij de aankoop van het vermelde product. De bonnen dienen voor controle en terugbetaling gestuurd te worden naar HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse. Inruilbaar door de handel tot januari 2012 in België en het Groothertogdom Luxemburg. V.U.: C. Vaeremans, Rijksweg 66, 2880 Bornem A/2783.

bij aankoop van 2 x 1 L APPELSIENTJE naar keuze

bij aankoop van 6 x 200 ML FRISTI

Geldig tot 31/12/2011

Geldig tot 31/12/2011

Bericht aan de HH. Handelaars: de N.V. Friesland Foods België verbindt zich ertoe de tegenwaarde van deze bon terug te betalen indien aan de voorwaarden van het aanbod voldaan werd. Niet cumuleerbaar met andere acties en enkel geldig bij de aankoop van het vermelde product. De bonnen dienen voor controle en terugbetaling gestuurd te worden naar HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse. Inruilbaar door de handel tot januari 2012 in België en het Groothertogdom Luxemburg. V.U.: C. Vaeremans, Rijksweg 66, 2880 Bornem A/2783.

Bericht aan de HH. Handelaars: de N.V. Friesland Foods België verbindt zich ertoe de tegenwaarde van deze bon terug te betalen indien aan de voorwaarden van het aanbod voldaan werd. Niet cumuleerbaar met andere acties en enkel geldig bij de aankoop van het vermelde product. De bonnen dienen voor controle en terugbetaling gestuurd te worden naar HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse. Inruilbaar door de handel tot januari 2012 in België en het Groothertogdom Luxemburg. V.U.: C. Vaeremans, Rijksweg 66, 2880 Bornem A/2783.

-1,00€ -0,50€ -0,40€ -0,50€ -0,60€ -0,50€


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.