Page 1

inform@ REVISTA INFORMATIVA

MATARÓ

març 2013

núm. 35

Jornades Esportives i Viatges


35

FR TA

6 ACTUALITAT

4 ENTREVISTA

Constitució del nou consell escolar, exposicions, campanya donació de sang, dia internacional de la pau...

Els alumnes de 1r d’ESO ens descobreixen Jordi Oliva, nou professor de llengües estrangeres.

8 ACTIVITATS DELS CICLES FORMATIUS

12 JORNADES ESPORTIVES

Activitats desenvolupades durant la setmana de l’esport.

Celebració del Carnaval i tallers d’educació infantil, activitats transversals a tots els cicles, exposicions i xerrades.

14 VIATGES

16 MIRADA CRÍTICA

Vall d’Aran, Toscana, Bilbao... tres destinacions per a tres objectius diferents.

18 PLA LECTOR

Recomanació de llibres i mostra d’activitats que hem dut a terme a partir d’una lectura.

març 2013

Recull de reflexions sobre els perills a les xarxes: el ciberassetjament i els jocs on-line.

21 MÚSICA I ESPORTS Un tastet de recomanacions per a diferents estils musicals. Classificacions.


SUMARI

EDITORIAL El Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa un «servei d'assessorament i reconeixement» adreçat a totes aquelles persones que tenen una experiència laboral, o bé han participat en qualsevol activitat social i volen un reconeixement acadèmic dels aprenentatges adquirits relacionats amb un determinat cicle formatiu. L'assessorament identifica, d'una manera personalitzada, les capacitats, les expectatives i els interessos de cada persona. Es tracta d'aconseguir una diagnosi de les possibilitats formatives i de promoció professional i alhora conèixer l'itinerari formatiu més adequat per a cada un.

El reconeixement acadèmic dels aprenentatges assolits mitjançant l'experiència laboral permet obtenir la correspondència amb els ensenyaments de formació professional del sistema educatiu. Alhora, permet establir vincles entre la formació professional inicial i altres formacions impartides per altres empreses o entitats.

És, sens dubte, una opció molt interessant per a aquelles persones que porten anys treballant i desitgen o, en determinats casos, necessiten un reconeixement formal de la feina i la formació que han dut a terme al llarg de la seva vida. Sense oblidar també, que pot ser el primer pas per poder obtenir una titulació oficial contemplada en l'actual sistema de la Formació Professional.

4 5 7

8 10 11 12 14 15 16 18 21 22

ENTREVISTA ACTUALITAT DIA INTERNACIONAL DE LA NO VIOLÈNCIA I LA PAU

ACTIVITATS D'EDUCACIÓ INFANTIL ACTIVITATS TRANSVERSALS ALS CICLES TALLERS I XERRADES JORNADES ESPORTIVES VIATGES SORTIDES MIRADA CRÍTICA: ARTICLES D'OPINIÓ PLA LECTOR MÚSICA ESPORTS

6 de MAIG PORTES OBERTES PER A CICLES FORMATIUS I BATXILLERAT A partir de les 18:00, l'escola obrirà portes perquè tots els qui estigueu interessats pugueu visitar les nostres instal·lacions. A més, s'oferiran xerrades informatives tant de batxillerat com de cadascun dels cicles que oferim. Us hi esperem!

REDACCIÓ: claustre de professors/es i alumnes. DISSENY I MAQUETACIÓ: Mimar Castelltort

ASSESSORAMENT LINGÜÍSTIC: M. Josep Riera i Carme Torrus PORTADA: Roger Aromí, alumne de 4t d'ESO

PUBLICACIÓ: Impremta El Vaixell - Vilassar de Dalt - Dipòsit legal: B-42.360-2011

La direcció de l'escola no necessàriament s'ha d'identificar amb les opinions dels col·laboradors d'aquesta revista


4

Entrevista

UNA CARA NOVA ENTRE EL PROFESSORAT DE FRETA JORDI OLIVA, professor de llengües estrangeres: «Totes les llengües m'agraden»

Quants anys fa que et dediques a l'ensenyament? Des de fa quatre o cinc anys. Quina va ser la teva primera impressió en arribar a l'escola? Una impressió molt bona.

Estàs a gust amb els professors i els alumnes de Freta? Sí.

Què és el que més t'agrada de ser professor? I el que menys? El que més m'agrada és la interacció amb els alumnes i veure la seva evolució com a estudiants, és una professió que m'omple molt. T'agraden les llengües estrangeres? Molt, molt, molt... totes les llengües m'agraden.

Què et fa por? Volar, llançar-me en parapent.

Si haguessis de tornar a estudiar, escolliries la mateixa carrera o en triaries una altra? Segurament, escolliria la mateixa o, si no, relacionada amb l'educació (magisteri).

Què et fa feliç? La meva família, els meus amics, i els meus petits «granujas» alumnes.

Quina de totes les llengües que domines és la que més t'agrada? El francès.

Has viatjat molt gràcies al fet que saps anglès i francès...? Sí, però m'agradaria viatjar encara més.

Quins són els llocs que més t'agraden i a quins voldries anar? M'agraden molt ciutats com Toulouse, París, Strasbourg... I voldria anar a l'Àsia. Ara passem a fer una bateria de preguntes de caire més personal. Jordi, quants anys tens? Trenta-set.

Què et fa plorar? Moltes coses, per exemple la pèrdua de familiars, amics, etc.

Quin és l'esport que més t'agrada? El bàsquet. Tens alguna mascota? Ara mateix, no.

Si tinguessis l'oportunitat de tornar al passat, què rectificaries de la teva vida o quin consell et donaries? El consell que em donaria és: «Estudia fins que tinguis l'edat adulta per decidir les coses per tu mateix; aleshores fes el que el teu instint et digui.» Quin és el teu color preferit? El color vermell. Tria una pel·lícula. Bambi.

Quin tipus de música t'agrada? Pop, rock, jazz, música clàssica...

Què és el que més t'agrada de la teva família? El respecte, l'amor, tot...

Què t'agrada més de tu mateix i què és el que t'agrada menys? El que m'agrada més de mi... no ho sé. Ho haurien de dir les altres persones. I el que m'agrada menys és la por a volar.

Què t'agrada fer en el teu temps lliure? Estar amb la meva família i amics, nedar, practicar esports i aprendre nous idiomes... I finalment, quin és el teu somni? Ser feliç.

ALUMNES 1r ESO


Actualitat

5

ALBA LÓPEZ EXPOSA EL SEU TREBALL DE RECERCA A LA UIC El passat mes de febrer es va dur a terme el 9è concurs preuniversitari de la Universitat Internacional de Catalunya, sobre treballs de recerca d'estudiants de 2n de Batxillerat i de CFGS interessats a estudiar graus en Educació o Infermeria.

L'Alba López, que complia els requisits perfectes per a la convocatòria, hi va presentar el seu treball sobre el voluntariat a Sant Joan de Déu, on havia fet molt bona feina, i va ser seleccionada per exposar-lo. Per a ella, ha estat un motiu d'orgull i de reconeixement al seu esforç. ESTEVE VALLMAJOR (COORDINADOR BATXILLERAT)

El meu treball de recerca es titula «El voluntariat a Sant Joan de Déu» i el marc pràctic consisteix en un diari dels dies que he estat allà duent-lo a terme durant l'estiu i en el testimoniatge de l'experiència de pares dels nens malalts. La meva tutora, la Beatriz Márquez, i els meus pares van ser qui em van encoratjar a presentar-lo a concurs i, de fet, per a mi ha suposat una experiència molt didàctica.

El jurat constava de dos professors de la pròpia universitat i el premi al qual puc optar és una beca d'estudis del 100% del primer curs.

Encoratjaria tots els alumnes de primer de batxillerat que triessin un tema de treball de recerca que realment els agradés i que realment posessin els cinc sentits a fer-lo i que deixessin el treball el màxim resolt a l'estiu (estaran cansats de sentir-ho però realment val la pena). També, que seguissin els consells dels seus tutors. Si donen tot el que poden, realment és molt gratificant. ALBA LÓPEZ (2n BATX. CIENTÍFIC)

OLIMPÍADA DE BIOLOGIA Sergio Vivas, alumne de 2n de batxillerat científic, escollit per participar en la celebració de l'Olimpíada Catalana de Biologia, organitzada per la universitat de biologia de Barcelona.

El fet de saber que hi assistien els dos-cents millors alumnes de Catalunya en la matèria de biologia em va suposar un privilegi, així que vaig decidir participar-hi.

Vaig fer un examen teòric que havia de servir per seleccionar els quinze millors participants. Després, vaig poder assistir a una xerrada informativa sobre els graus que es fan a les diferents universitats. Poder participar en aquesta olimpíada ha es-

tat una gran experiència per a mi, tot i no haver estat seleccionat per a la final espanyola. SERGIO VIVAS (2n BATX. CIENTÍFIC)

SEGUIM AMB L' ENERGIA! Us presentem el programa Energy Bits del Canal 33.

Aquest programa televisiu és un projecte d'abast europeu sobre l'ús sostenible de l'energia. El programa tracta temes com les energies renovables, l'eficiència i l'estalvi d'energia, el reciclatge, la reutilització i els estils de vida que comporta la sostenibilitat. Podeu veure el programa al canal 33, dissabtes i diumenges al vespre o a l'enllaç següent: http://www.tv3. cat/energybits/ programa Dins aquest pro-

grama de ciència s'ha creat un concurs, Have You say, que consisteix en la producció d'un vídeo sobre algun d'aquests temes elaborats per alumnes de tot Europa. Des de l'escola els alumnes de l'optativa d'informàtica estan treballant-hi amb l'ajuda del departament d'aprenentatges de TV3. A veure si hi ha sort!

ANNA POUS


6

Actualitat

Programa Joves i Ciència de Caixa Catalunya

CONSTITUCIÓ DEL NOU CONSELL ESCOLAR

SEQÜÈNCIES DE REPETICIÓ EN TÀNDEM DEL DNA I APLICACIONS

El passat mes de gener vam dur a terme les eleccions de renovació parcial del membres constituents del Consell Escolar. Els nous representants elegits en aquestes votacions són: • representants sector professorat: Esteve Vallmajor Comas i Jaume Genís Terri • representants sector alumnes: Xènia Pérez Casas • representants sector pares: Maria Carmen Sánchez Bandera i Gemma Martín Fussimanya

En el marc del programa Joves i Ciència de Caixa Catalunya, l'alumna Neus Riera de 1r de batxillerat científic escriu un article sobre les seqüències de repetició en tàndem (STR, de l'anglès Short Tandem Repeat). Les STR són seqüències del DNA, que constitueixen el 75% del genoma humà. L'objectiu del treball de la Neus és conèixer més àmpliament els camps d'aplicació de les STR (investigació crimi-

nal i de parentiu, identificació de cadàvers, proves forenses...), que permeten la fàcil diferenciació entre individus.

La Neus té clar que el fet de diferenciar dues persones segons el seu genoma és molt útil, i també que són molt interessants les petites diferències genètiques que tenim tots els éssers humans. Amb paraules seves: «tot i sent tan semblants, tots som únics”. REDACCIÓ

16 de gener: DONEM SANG! Des de fa anys, Escola Freta Mataró participa en la campanya de donació de sang que organitza la Creu Roja. Primer, conscienciant el nostre alumnat, després obrint les portes pel banc de sang perquè tothom pugui fer la seva donació. Aquest any, han estat 93 els oferiments que hi ha hagut, 76 dels quals han pogut ser donacions. Cal remarcar que d'aquest últims 37 han estat donants nous. Agraïm la col· laboració de tothom.

TALLER DE SEXUALITAT Els alumnes de 2n d'ESO hem fet un taller sobre sexualitat.

IMPRESSIONS D'UN DONANT PRIMERENC

És la primera vegada que dono sang, fa poquet que he fet els 18 anys. No em fan por les agulles, estic tranquil i em fa il·lusió. Tinc moltes ganes de donar sang perquè a casa tots són donants i jo mateix vaig necessitar una transfusió de sang ara fa uns anys; I. COMAS per això entenc la importància de donar sang. QUILIAN SARDÀ (CFGS HIGIENE BUCODENTAL)

Hi hem après moltes coses, com ara que els canvis que pateix el nostre cos són normals a la nostra edat, que és molt important escoltar la parella en una relació, que cal que coneguem el nostre propi cos, quins són els mètodes que ens permeten evitar les malalties infeccioses, com s'han d'utilitzar els preservatius... Ha estat molt profitós.

JORDI RIERA (2n ESO)


Actualitat

7

DIA INTERNACIONAL DE LA NO-VIOLÈNCIA I LA PAU Gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i la Fundació No-violència, l'escola ha pogut gaudir d'una exposició, ubicada a la sala d'actes, a partir de la qual l'alumnat ha pogut llegir, interpretar i reflexionar sobre diferents aspectes relacionats amb la pau. També, cada curs ha treballat una pel·lícula relacionada amb el tema. El dia 30 de gener, dia internacional de la no-violència i la pau, vam fer l'acte de cloenda de totes activitats al pati de l'escola. Representants de cada curs van verbalitzar les seves reflexions en veu alta, alhora que d'altres companys les dibuixaven al terra en forma de cal·ligrama. Aquestes són algunes de les reflexions que els alumnes van exposar: • S'ha de lluitar amb paraules, no amb armes. • Pau significa un no a la guerra. Una vida plena de respecte i empatia; on l'amor hauria de ser el

• • • • • • •

poder que mou el món i la tolerància allò que en dóna l'impuls. No hi ha camí per a la pau; la pau és el camí. La pau és el somni dels homes justos; la guerra és la realitat de l'ésser humà. La violència no és mai la solució per a un conflicte. La pau, l'hem de construir entre tots. Utilitzem-la per lluitar contra les guerres i la injustícia. Els homes han de saber posar punt i final a la guerra; si no la guerra serà el final dels homes. Lluitem per una societat on les diferències siguin indiferents! La pau comença amb un somriure. DEPT. CIÈNCIES SOCIALS

FESTA, JOVES I ALCOHOL L'alcohol és la droga més consumida en tots els trams d'edat, sense distingir sexes ni grups socials. Des de fa alguns anys s'ha convertit en un problema pels joves amb importants conseqüències. Un cap de setmana, com qualsevol altre, vam decidir sortir de festa. I mentre esperàvem que comencés la llarga nit, vam començar a parlar sobre els prejudicis que els adults tenen sobre el jovent i l'alcohol. Volíem esbrinar si la informació que ens proporcionen els

medis de comunicació sobre aquest tema és certa. Així doncs, amb ànima de reporteres, vam preparar diverses preguntes, que la gent que trobàvem al nostre pas, ens va ajudar a respondre. Aquests són els resultats:

Una vegada analitzades les dades, arribem a la conclusió que la majoria dels joves catalans relacionen festa amb alcohol perquè creuen que és l'única manera de passar-ho bé. Però és realment l'única? No compten amb les conse-

qüències de l'endemà?, o del que és molt pitjor, el mal que pot causar al cos? I és que hem comprovat empíricament que per passar-ho bé amb els amics, riure i ballar; no fa falta beure alcohol. GEMMA GARCIA I NOELIA PALLARÈS (2n BATX.)


8

Activitats

EDUCACIÓ INFANTIL ES DISFRESSA!

Aquest any, un Carnaval dedicat als contes i a les joguines.

Un lego molt guapo i colorit

Després d'uns quans mesos d'indecisions i dubtes ha arribat el gran moment: EL NOSTRE CARNAVAL DE LEGO!

La tarda del dia de Carnaval va ser freda i el cel estava tapat, però com cada any l'alumnat d'Educació Infantil (disfressats de caputxetes vermelles, llops i jocs de construcció) vàrem anar a veure la rua del GEM petit. Les nostres disfresses estaven fetes de caixes de cartró i bosses de plàstic. La idea era fer disfresses

A més d'un se li ha fet dur, després de molts anys, tornar-se a veure en aquesta situació, però som un grup, i havíem d'anar tots disfressats i iguals. Tot ha estat una mica complicat, des de trobar les caixes (cada un de la seva mida) fins a la lluita amb la pintura o esprai. Però ho hem superat i aquí estem, a l'escola GEM amb els petits, ajudant a disfressar-los i amb cura que la nostra disfressa no es desmunti, perquè mira que són sensibles aquests gots! Hem gaudit i rigut més que els pe-

fàcils i creatives, de la mateixa manera que estan fetes les dels nens de les llars d'infants on nosaltres, quan tinguem la titulació, anirem a treballar. I realment hi havia disfresses amb molta imaginació. Finalment, vàrem participar en la seva festa.

CF EDUCACIÓ INFANTIL II

tits, només de veure'ns: un que no pot caminar bé, l'altre que se li desmunta la disfressa a mig camí, aquella que es posa a ballar amb la banda de la rua, etc.

La veritat és que hem estat un grup de LEGO molt guapo i colorit, i un cop tots junts, ja res de tot el que havíem passat ens importava, ni la vergonya! Vam acabar una mica congelats, però amb ganes que arribi l'any que ve i poder-ho repetir. I és que la vam muntar grossa! CF EDUCACIÓ INFANTIL 1

COMENCEM A PRACTICAR: CANVI DE BOLQUERS I ELABORACIÓ DE FARINETES

Durant aquest segon trimestre, els/les alumnes d'educació infantil I, hem realitzat la pràctica de canvi de bolquers i de farinetes. Cada alumne va portar un/a nino/a (bebè) per fer-li el canvi de bolquers. Per fer-ho més real vam convidar familiars d'una edat compresa entre els 0 i 2 anys, acompanyats dels seus pares i/o avis, que ens van fer una demostració en directe de com es fa

un canvi de bolquers, com s'ha de tractar el nadó i el vincle afectiu que es crea entre ells dos. Una vegada vam haver acomiadat els nens i familiars, vam començar a preparar les nostres primeres farinetes. Per a aquesta tasca vam necessitar un bol de plàstic, una cullera petita i una forquilla. La professora va portar llet i farines de galeta i de xocolata. Un cop fetes ens vam donar

el menjar entre nosaltres. Va ser una experiència molt profitosa, ja que l'any que ve haurem de realitzar pràctiques en

un centre infantil; i alhora vam passar una estona divertida i dinàmica. CF EDUCACIÓ INFANTIL I


Activitats

9

ED. INFANTIL I TREBALLA ELS JOCS TRADICIONALS

Us en recordeu? L'origen dels jocs tradicionals es remunta a temps molt llunyans; són jocs transmesos de generació en generació, normalment per via oral. No només han passat de pares a fills, sinó que en la seva conservació i divulgació les institucions i entitats s'han preocupat de conservar-los. Estan molt lligats a la història, cultura i tradicions d'un país, un territori o una nació. El material dels jocs és específic d'aquests, i està molt lligat a la zona, als costums i, fins i tot, a les classes de treball que es desenvolupaven en el lloc. N'hem triat un d'exemple perquè en pugueu fer un tastet: la xarranca.

EDUCACIÓ INFANTIL I

LA XARRANCA Tipus de joc: de psicomotricitat Espai de joc: espai obert.

Nombre de jugadors/es: dos jugadors mínim. Edat: a partir de quatre anys.

Material: una pedra plana i guixos de colors per dibuixar la xarranca al terra. Objectius:

- Restar importància al resultat de l'activitat.

- Acceptar la victòria i la derrota com a parts inherents al joc. - Iniciar el diàleg com a via de resolució de conflictes. - Gaudir de l'activitat física.

Desenvolupament del joc:

Es fa un dibuix a terra amb diversos compartiments quadrats. Des de fora es llança una pedra o un pal petit al primer quadre, i a peu coix s'ha de saltar fins al segon, i després, al tercer. Un cop aquí, s'ha de saltar amb els dos peus i col-locar-se als quart i cinquè; d'aquí, altre cop a peu coix, se salta al sisè, i després altre cop amb els dos peus als setè i vuitè. Per acabar, es giravolta i es desfà el camí per arribar al quadre segon, on es recull la pedra del quadre primer i se salta fins a fora. Si s'aconsegueix, es llança la pedra al quadre segon, i així successivament. Quan es trepitja la ratlla o la pedra cau fora del lloc, es perd el torn. Aquest joc té el seu origen a l'imperi Romà.

VISITA A UNA ESCOLA BRESSOL El passat dimarts 26 de febrer vaig entrar, juntament amb les meves companyes, per primera vegada a una escola bressol. La Dolors, directora de l'escola, ens en va explicar el funcionament i ens va ensenyar l'escola. En arribar al pati, els nens des de les classes ens observaven a través de les vidrieres, i nosaltres a ells, ens somreien, ens feien ganyotes, ballaven... volien fer-nos riure. A l'entrada de l'escola, una iaia geganta recollia els darrers xumets o bolquers dels nens. Ens van fer una foto amb ella. L'escola em va transmetre: respecte, treball, ordre,

aprenentatge, llibertat i molta diversió. Em van venir moltes ganes de començar les pràctiques. LAURA CEREZO (CFGS EDUCACIÓ INFANTIL I)


10

Activitats

ACTIVITATS TRANSVERSALS ALS CICLES El professorat de cicles formatius considerem que, per tal de fomentar les relacions entre els alumnes de les diferents classes, és positiu fer algunes activitats comunes, és a dir de caire transversal. L'objectiu que ens hem proposat és fer una activitat d'aquest tipus per trimestre.

Així el primer trimestre vàrem anar a visitar el Cosmocaixa, però la nostra atenció es va centrar sobretot en l'exposició «Infeccions». Els alumnes havien de respondre un qüestionari sobre els continguts de l'exposició que després ha estat valorat pels professors de microbiologia o matèries similars. Cal dir que en aquesta sortida no hi varen participar els alumnes d'administratiu ja que ells no fan microbiologia, però per a tota la resta va ser una experiència molt interessant per complementar la feina feta a classe.

tracte amb les persones amb qui ens relacionarem en la nostra vida laboral. Val a dir que la valoració que fem d'aquestes dues activitats és molt positiva.

L'activitat transversal del tercer trimestre acostuma a ser una sortida lúdica a Lourdes d'Arenys de Munt, que esperem poder dur a terme abans de final de curs. CARME CODINA (COORDINADORA DE CF)

INTOCABLE La pel·lícula està basada en fets reals; és la història de dos homes ben diferents, un aristòcrata que pateix tetraplegia a causa d'un accident i un jove negre, que viu en els suburbis de París, que de la nit al dia es converteix en el seu assistent i aconsegueix retornarli les ganes de viure. És una història magnifica, que diverteix i que commou a parts iguals. És la pel·lícula de parla no anglesa més taquillera de la història. Val la pena que aneu a veure-la. NÚRIA COMAS

Aquest segon trimestre tots els cicles hem vist la pel·lícula Intocable i l'hem fet servir de base per tractar el tema de com ha de ser el nostre

EXPOSICIÓ SOBRE EL SISTEMA FISCAL I BANCARI ESPANYOL Experiència dels exponents El passat 6 de febrer els alumnes del Cicle de Gestió Administrativa vam fer una exposició al Cicle d'Atenció a la Dependència. L'exposició tractava sobre el Sistema Fiscal i el Sistema Bancari Espanyol, temes que hem treballat a classe. Abans d'entrar a l'aula 8, on ens esperaven els alumnes d'Atenció a la Dependència, estàvem

una mica nerviosos perquè era la primera vegada que fèiem una exposició a un grup que no era el nostre. En acabar l'exposició vam sortir amb la sensació d'haver vençut les pors que ens provocava parlar en públic. De fet, ja estem pensant quines coses podríem millorar la propera vegada! CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA

Percepció dels oïdors

L'experiència que ens vam endur de l'exposició va ser molt enriquidora ja que vam poder adquirir nous coneixements d'un tema que no dominàvem gaire. Tot i que al principi estaven molt nerviosos, a mesura que anaven explicant es van anar relaxant i ho vam entendre tot molt bé.

CFGM ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA.


Activitats

11

«dRogues! Què?» En el taller de drogues, que vam realitzar el passat mes de febrer, ens van explicar els diferents efectes que produeixen les drogues en el cervell i ens van ensenyar a classificar-les en funció d'aquests efectes. Després ens vam centrar en l'alcohol: els tipus (destil·lats i fermentats) i els efectes del seu consum. Ens van explicar coses importants com el que podem fer o no quan algú ha begut més del compte.

En una segona sessió, vam fer una activitat de classificació d'una sèrie situacions difícils que ens plantejaven; cadascú reflexionava sobre què li era més fàcil i què li era més difí-

SABIES QUE... • hi ha drogues legals i d'altres d'il·legals?

cil de triar. En acabat, vam llegir un text, on se'ns explicava quins passos cal seguir perquè ens sigui més fàcil prendre decisions correctes.

Aquestes xerrades ens serveixen per saber veure els pros i contres del consum d'alcohol i altres drogues. Ens ha estat molt útil perquè ens obliga a pensar i a no caure en coses que no ens convenen. ÈRIC VILLALBA (2n ESO)

LA MARIHUANA EFECTES IMMEDIATS (més importants): • Mal alè. • Intoxicació aguda «paranoies», confusió i inquietud. • Relacions sexuals: deteriora els espermatozous. • Tendència a l'aïllament. EFECTES DE CONSUM CONTINUAT (més rellevants):

• Tos, faringitis i mal de cap. • Dependència física. • Dependència psicològica, disminució de llibertat. • Danys cerebrals irreversibles o de lenta recuperació. • Apatia. PAULA PRIETO (3r ESO)

• totes les drogues són addictives, però no totes afecten el nostre cos de la mateixa forma?

• el cafè és considerat una droga pel fet d'accelerar el comportament del nostre organisme?

• la marihuana és una droga que perjudica el nostre cos perquè no permet la concentració, sol alterar la memòria i alentir el pensament; i bo i així és la més consumida pels joves?

PAULA PRIETO (3r ESO)

XERRADA I DEMOSTRACIÓ SOBRE RCP «REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR» El conductor d'aquesta xerrada-demostració va ser l'exalumne Sergi Lluch. Ens va semblar molt interessant i molt útil, ens va ajudar molt com a informació complementària de la matèria de primers auxilis.

Penso que seria bo que aquesta xerrada, la rebessin també altres mòduls, ja que en la situació d'haver d'actuar en una RCP s'hi pot trobar tothom. Una aturada cardíaca es pot produir en qualsevol lloc i moment, t'agafa desprevingut i la probabilitat que hi hagi professionals sanitaris a l'abast és pràcticament nul· la. A tothom, li agradaria que si es trobés en una situació

d'aquestes, hi hagués algú a prop que sabés reanimarlo. Per això crec que quantes més persones sapiguem ferho, més probabilitat hi ha que una persona sobrevisqui a una aturada. Del minut 0 fins al minut 10 des que es produeix l'aturada és quan s'hi pot fer alguna cosa; del que facis en aquells 3, 4, 5, 6 minuts, dependrà la vida de la persona afectada. Estic convençuda que si qualsevol de nosaltres es trobés en la situació, sabríem fer-ho tal i com ens va ensenyar en Sergi. Gràcies. CARLA GARCIA (CFGM FARMÀCIA)


12

Jornades Esportives

JORNADES ESPORTIVES 2013: LA PLUJA ENS ACOMPANYA Tot i ser unes jornades esportives passades per aigua, han estat genials i ens han permès desconnectar de la rutina de les classes. Això sí, hem hagut de fer alguns canvis al programa previst. Dimarts havíem de començar a les pistes d'atletisme, però a causa de la pluja vam anar al Poliesportiu Eusebi Millán a jugar a volei i, com que a molts ens encanta aquest esport, ens ho vam passar d'allò més bé. Dimecres ens esperava el Canal Olím-

pic de Castelldefels però, altre cop per culpa de la pluja, vam haver de fer un canvi i conformar-nos a quedar-nos a escola, on vam realitzar un dossier sobre els esports, que ens va servir per aprendre moltes coses. Dijous ens esperava un matí esportiu en tots els sentits. Primer vam baixar a la platja i, distribuïts en diferents grups, vam realitzar tres activitats diferents: waterpolo, rugbi i volei-platja.

de Munt, al parc de Lourdes, on vam fer un bon esmorzar i després vam tornar a jugar a futbol, volei... No ens n'hauríem cansat mai.

Tot i els canvis, he de dir que ens ho hem passat molt bé amb els companys. I, ara només esperem que arribi el dia per poder anar al Canal Olímpic a fer caiac i tir amb arc. Tant de bo que faci sol. ESTEVE VALLMAJOR (1r ESO)

Divendres, tots vam anar a Arenys

ELS DE SEGON VAM TENIR SORT I VAM PODER PUJAR A PISTES Usain Bolt, Asafa Powell, Allyson Felix... tots són grans atletes coneguts mundialment. Nosaltres, els alumnes de 2n d'ESO hem pogut sentir-nos per una vegada com ells a les pistes d'atletisme. Allà vam realitzar les proves de 60 m llisos, salt de llargada, salt d'alçada i pes. Els resultats van ser brillants, gràcies que tots ens animàvem, els uns als altres, fet que influeix molt en el rendiment. Així, doncs, aquell dia vam posar-nos a la pell d'un guanyador amb el simple fet de d'haver-nos-ho passat bé tots plegats.

MARIA-DIÉNABA BADJI MANSILLA (2n ESO)


Jornades Esportives

13

3rs i 4ts ANEM AL GRATACEL En aquestes jornades esportives, els de 3r i 4t d'ESO hem fet una activitat diferent. Vam anar a un espai nou, interactiu i exclusivament per a joves. Encara que nosaltres només hi vam fer les activitats relacionades amb l'esport, l'espai ofereix un munt activitats per descobrir. Una de les activitats estrella és el

recorregut «aeri», un circuit alçat format per diverses plataformes, escenaris i tirolines en què vam posar en pràctica la nostra coordinació. A part, n'hi ha d'altres on poses en pràctica l'equilibri, el treball en equip i l'agilitat. És un espai diferent, una activitat alternativa, que ens ha agradat moltíssim. CARLA MEILAN (3r ESO)

ESQUIAR: UNA NOVA EXPERIÈNCIA! L'esquiada a Baquèira és un clàssic a l'escola. Alumnes de 3r i 4t d'ESO marxen a la neu il·lusionats i engrescats, amb ganes de practicar un nou esport i de compartir uns dies amb els companys de classe.

5 de març. Comença l'aventura. Ens endinsem en un llarg viatge (cinc horetes) que se'ns fa curt. Arribem a l'hotel i ens hi instal·lem. Més emocions: toca llogar el material. La primera nit: rialles, confidències i ganes de xerrar a mitja veu. Ens despertem i pugem a pistes: estranyes sensacions. Noves rutines que aprenem fàcilment.

I així dos dies més. Tot s'acaba: hem de tornar a casa i deixar el paradís. Eufòria pels moments viscuts, tristesa perquè s'ha acabat. Gratitud per haver pogut gaudir del viatge. PAULA PRIETO (3r ESO)

La sortida a Baquèira em va agradar molt perquè ha estat una experiència nova, amb fortes emocions pel fet de poder practicar un esport nou. A cada caiguda, m'aixecava amb ganes de millorar i poder continuar fent una altra baixada amb més rapidesa. Al matí, em costava llevar-me, però el fet de saber que tenia curset i que podria aprendre més, m'empenyia a espavilar. POL FERNÁNDEZ (3r ESO)

Aquesta sortida ens ha fet trencar la rutina del dia a dia. El viatge d'anada el vam fer amb molta il·lusió però al de tornada, tothom estava dormint i molt callat. Ens ha encantat poder fer aquesta sortida tot i que se'ns ha fet molt curta. Pels que mai havíem esquiat, ha estat una oportunitat per poder aprendre'n una miqueta. DAMIÀ FRESNEDOSO i MARIA VALLMAJOR (3r ESO)


14

Viatges

ARRIVEDERCI TOSCANA !

Els alumnes de 4t, la setmana del 4 al 8 de març van emprendre viatge cap a la Toscana. Ens esperaven moltes hores de moments irrepetibles. A l'autobús, hi va haver gent que no va dormir i altres que van acabar estirats per terra per estar més còmodes. Primera parada, Pisa. Tothom va quedar embadalit en veure la torre torta i les mateixes cares de bocabadats vam tenir en arribar a Lucca. No ens acabàvem de creure que estàvem a Itàlia. Els dies següents van ser únics. Moments amb els nostres amics que no oblidarem mai: passejades per pobles i ciutats, dinars compartits, descober-

ta de veritables obres d'art, nits de festa... records atrapats en les moltíssimes fotos que vam arribar a fer per tal d'immortalitzar els moments viscuts. Després de passar per Florència, Siena, San Gimignano, i de les visites a museus més destacats (el museu dels Uffizzi, la Galleria dell'Academia, el Duomo...) va arribar el dia més temut per tots: divendres! Havíem d'agafar l'autobús de tornada. Hem tornat carregats de somriures i il·lusió, i amb el desig de tornar-hi. Arrivederci! MARTA LÓPEZ (4t ESO)

2n BATXILLERAT HUMANÍSTIC. OBJECTIU: BILBAO

El Guggenheim, l'obra de Richard Serra, el Puente colgante de Portugalete, el Mirador de Bilbao i les sortides a la nit..., moments per compartir que ens esperaven a Bilbao.

Com ha anat el viatge? Ens pregunta tothom. Ha anat molt bé. Des de la perspectiva de professora d'Història de l'Art estic contenta perquè els he vist molt interessats pel Museu i per les obres, a vegades fins i tot sorpresos (quan els van fer estirar a terra dins de La serp de Serra per sentir l'escultura). Contenta per com es deixaven portar pel discurs del guia i com participaven davant del quadres de Warhol, se sorprenien dins de l'Escultura habitada, es miraven la Gran Maman o com s'interessaven pels edificis de Bilbao. Des del punt de vista més cultural, com gaudien del Puente colgante o del Mirador. I des del punt de vista més lúdic, feia molta gràcia veure com a quarts d'una de la matinada, en un parc, ju-

gàvem a endevinar pel· lícules mentre a una li feia mal un peu, l'altra tenia son i altres ganes de marxa. En fi, una experiència interessant, divertida. Estem contents d'haver complert els objectius. Ara, el que seria fantàstic és que aquest any, a l'examen de selectivitat, els sortís el Guggenheim!

GOLLY RECTORET (PROFESSORA D'HISTÒRIA DE L'ART)

Visita al Museu Guggenheim

Guiats per un coneixedor de l'art, vam començar la visita parlant de l'arquitectura i la seva integració en l'entorn. Ens va fer tocar les plaques de titani que recobreixen les parets del museu: són flexibles i semblen toves! Després, vam visitar la gran exposició de l'obra de Richard Serra, La matèria del temps, i ens va fer veure que les grans peces d'acer d'aquesta obra, no serien art si ningú s'hi fiqués a dins; les peces per elles mateixes només són matèria. També vam observar amb deteniment una pintura d'Andy Warhol, Marilyn Monroe repetida fins a 150 vegades, i vam reflexionar sobre el consumisme i el concepte d'art... Tot plegat molt interessant. GEMMA GARCIA I SANDRA MARÍN (2n BATX.)


Sortides

15

1r BATX. VISITA ELS JUTJATS DE MATARÓ L'activitat va consistir en una visita guiada a les diverses dependències de l'edifici judicial, acompanyats d'un magistrat jutge i d'un advocat que ens van explicar les diverses funcions que es desenvolupaven a cada dependència i van respondre les preguntes que els anàvem fent. ment fictici entre dos de nosaltres. Seguidament ens va portar al col· legi d'advocats, on un advocat i un procurador ens van explicar la feina que realitzaven i ens van animar a seguir aquestes professions.

La visita va començar per la planta soterrani, als calabossos, on, a primera hora, encara no hi havia detinguts. En el mateix soterrani també s'hi troben els arxius de paper i les peces de convicció.

Vam poder entrar als arxius i veure la quantitat de documentació que genera la justícia. Disposen d'un sistema de prestatgeries mòbils que permet optimitzar l'espai però generen una sensació claustrofòbica. A la sala de peces de convicció no era permesa l'entrada, però ens van explicar anècdotes interessants d'aquesta. Després vam visitar els jutjats de guàrdia, la sala de reconeixements en roda i l'institut de medicina legal. Vam fer una simulació de reconeixement en roda fent de ‘'delinqüents'' i un metge forense i un funcionari

ens van explicar les seves funcions i la feina que desenvolupaven. La veritat és que tots ens estàvem imaginant les situacions de la sèrie CSI, però ens van dir que aquesta sèrie no s'assembla a la vida real. També ens van portar a veure el registre civil i la sala de casaments. En el registre, vam comprovar que els nostres naixements estaven allà inscrits i a la sala de casaments, el magistrat jutge va recrear un casa-

La visita va finalitzar amb la projecció d'un judici de faltes. Després ens van permetre un torn de preguntes.

Per a nosaltres la visita ha estat molt interessant perquè és un lloc on, normalment, no tenim accés i perquè considerem important conèixer el sistema judicial que regeix la nostra ciutat. El jutge magistrat que ens va atendre va ser molt atent amb nosaltres i ens va presentar la justícia d'una manera molt propera i entenedora. Des d'aquí li volem donar les gràcies. ALUMNES 1r BATX. C. SOCIALS

ELS ESTEREOTIPS: un bon motiu de reflexió

A partir d'una enquesta, un powerpoint i un seguit de reflexions, les infermeres del Consorci Sanitari de Mataró ens van fer adonar dels diferents rols que atribuïm, encara actualment, als homes (forts i protectors) i a les dones (dèbils i sensibles). Crec que és una bona manera de fer-nos entendre el concepte d'estereotip. PATRÍCIA GARCIA (1r BATX.)

La societat actual està envoltada d'estereotips. La televisió i els mitjans de comunicació, els anuncis i les sèries televisives potencien que tots nosaltres, sense adonar-nos-en, tinguem interioritzats i considerem perfectament normals el que cal que considerem com a ESTEREOTIPS.

Per exemple : Per què un nen no pot jugar amb nines? Per què una nena no pot jugar amb cotxes? Per què associem el color rosa a les nenes i el blau als nens? Reflexionar sobre aquest tema permet veure que les persones no han d'assumir un rol determinat en funció del seu sexe perquè això perjudica la seva individualitat.

MIGUEL GUERRERO (1r BATX. TECNOLÒGIC)

A vegades cal que algú t'obri els ulls i et faci veure que hi ha coses de la nostra vida que donem per suposades i que, en realitat, no haurien de ser així. Els estereotips són presents en la societat i influeixen en l'autoestima dels nois i de les noies que estan passant un moment complicat de la seva vida. No sempre és important donar una bona imatge només per

encaixar en la societat. Crec que no hem de fer cas d'allò que ens intenten imposar, no hem de veure el món com es pretén que el veiem. Hem de ser nosaltres mateixos i aprendre a deixar de banda els estereotips, que fan que les nostres vides siguin més complicades. PAULA CORTÈS (1r BATX. CIENTÍFIC)


16

Mirada Crítica

ELS PERILLS A LES XARXES La societat avança al ritme de les noves tecnologies i cada vegada en som més dependents. Es tracta d'una dependència que ens ha ajudat a fer-nos fàcils i senzills molts afers quotidians; però no podem oblidar que, com tot, té els seus riscos. Quedar-nos al marge de la societat tecnològica suposa no estar al dia, no poder compartir segons quines situacions... i això és impensable per als adolescents. Entenem, doncs, que l'adquisició de la competència digital ha de ser un exercici dut a terme amb responsabilitat. Internet és un espai farcit EL CIBERASSETJAMENT:

una amenaça latent. Les xarxes socials influeixen en gran mesura en la vida de les persones. Aquest impacte provoca addiccions i influència en el nostre dia a dia. Darrerament, han sorgit unes aplicacions que estan provocant una sèrie de problemes greus a determinades persones perquè són assetjades des de l'anonimat. De vegades, els noms falsos i la dificultat d'esbrinar la procedència de l'assetjador en fa difícil la identificació i la imposició d'un càstig. Les persones assetjades esdevenen més vulnerables davant d'aquest problema i els danys que poden patir són molt greus. RAÜL ÁLVAREZ i ANDREA POZO (2n BATX. C. SOCIALS)

d'oportunitats per aprendre, relacionar-se o jugar, però per poder-ho fer cal tenir la consciència i els coneixements del que és permès a la xarxa i el que és una infracció; i, sobretot, cal salvaguardar la nostra identitat digital, per tal de protegir-nos de possibles abusos. Així, doncs, des de l'escola treballem perquè els nostres alumnes adquireixin una bona competència digital i facin un ús responsable de les xarxes socials. Acompanyeu-nos, també, des de casa!

A tu, també et pot passar! Sempre és més fàcil dir el que penses, manifestar allò que sents, les teves pors, o fer retrets a una altra persona si aquesta no et veu. Amagar-se darrere una pantalla és fàcil; en canvi, fer front a la realitat, una realitat que a vegades pot ser dura, és més complicat. Actualment, s'ha estès una nova «moda» entre els joves: el ciberassetjament. Si abans els nens i les nenes ja patien les conseqüències del conegut «bullyng», ara aquests maltractaments també es porten a terme a través de la xarxa. El ciberassetjament és molt greu; es pot denunciar. Per evitar-lo tots hi podem fer una cosa: pensar i reflexionar. Estic convençuda que

La controvèrsia de l'anonimat Humiliat, desvalgut, enclaustrat, encongit, enllaunat, captiu, ennuegat, desfet o desesperat. Has sentit alguna vegada que no pots més? Que estàs fart que et discriminin per errors que no has comès? Una persona que pateix ciberassetjament, sí. Està farta que la jutgin, la condemnin i la castiguin a través de portals covards, on tots aquells que duen a terme

CARME TORRUS

patir-lo no ens agradaria. No s'ha de fer als altres el que no ens agradaria que ens fessin a nosaltres! Per tant, intentem ajudar els qui en pateixen: s'ha de denunciar aquesta pràctica i parlar amb algú que pugui posar fre a tanta crueltat. NOÈLIA PALLARÈS (2n BATX. CIENTÍFIC)

actes obscens, en surten copiosament indemnes gràcies a la controvèrsia de l'anonimat. Un fet decisori és l'entorn en el qual està immers el ciberassetjat. Si aquest és solitari o indegut, sempre actua en contra; altrament, si la víctima viu en un entorn afectiu o deferent, és més fàcil que en surti il·lès. ALBA LÓPEZ (2n BATX. CIENTÍFIC)


Mirada Crítica

17

ESCLAUS DE LES CONSOLES? LA LLIBERTAT D'UN MATEIX ES TROBA QUAN SE SAP DIR PROU! Els jocs online: una addicció?

Els jocs Online, com el seu nom indica, són aquells en els quals es pot jugar amb altres persones de diferents llocs en un temps real. Actualment, són una de les activitats més comunes entre els joves adolescents, atès que comporten una diversió més gran pel fet de poder interactuar amb gent de tot el món. Al contrari del que es pensa, crec que els jocs Online no han de ser necessàriament una addicció. És cert que un gran nombre de persones experimenta una addicció a aquest tipus de jocs, però realment la culpa no és del joc, sinó de la persona que juga. Cada persona ha d'establir un control sobre les seves hores de joc, i si aquest no s'estableix, pot experimentar una addicció independentment de si és un joc Online o no. A mi, personalment, m'agraden els jocs Online, i hi jugo de tant en tant. Són una forma divertida de passar el temps sempre i quan es controlin les hores que s'hi juguen.

Per als adolescents, els jocs online són un nou món on escapar-se de la vida que els envolta. Aquests jocs els proporcionen felicitat i un moment de desconnexió i de pau o tranquil·litat, ja que s'obliden de tots els problemes que puguin tenir. Però a vegades aquest moment de desconnexió pot acabar convertint-se en hores; i les hores de joc són diàries, perquè no hi ha dia en què es pugui deixar de jugar. I d'aquesta manera el joc es converteix en addicció. Així doncs, els jocs que es van crear perquè la gent s'hi pogués entretenir en els moments de lleure, es poden convertir en un problema. I els que en surten més malparats són els adolescents, perquè darrere d'aquest problema se n'hi amaguen

molts més, com ara que el rendiment escolar disminueix, que deixen de socialitzar-se amb els companys i que la relació amb la família es torna irritable... Penso que els jocs online no haurien de ser una via d'escapatòria per a adolescents amb problemes, sinó un espai de diversió que hem d'aprendre a controlar perquè no se'ns giri en contra. OLAYA PALOMAR (2n BATX. CIENTÍFIC)

SERGIO VIVAS (2n BATX. CIENTÍFIC)

PENSA-T'HO BÉ Us heu parat mai a pensar en la repercussió que pot tenir un missatge o una imatge penjats a la xarxa? Estem acostumats a compartir emocions i sentiments a través de fotos i comentaris. Però, compte!, abans de ferho hem de pensar que ens estem mostrant al món i no hauríem de dir ni ensenyar allò que no faríem a la vida real. Us faig arribar un enllaç que conté videos molt interessants per reflexionar-hi. • http://www.xtec.cat/web/recursos/tecinformacio/internet_segura/videos

ADDICTES ALS JOCS ONLINE? Reportatge de la National Geographic on ens parla de l'addicció als jocs on-line a Corea del Sud, un dels països del món més ben comunicats i on el 90% de la població disposa de connexió a la xarxa. • http://www.youtube.com/watch?v=UubRuDCh8ao M. MAR CASTELLTORT


18

Pla lector

DESCOBRIM EL PLAER DE LA LECTURA «Llegir és una manera d'ampliar coneixements i de millorar en molts aspectes: tant en el lingüístic com en el cultural i el personal». PAULA AGUILERA (4t ESO)

Llegir comporta atenció, concentració… permet que ens endinsem en altres mons, que reflexionem sobre la realitat i potencia l'esperit crític. Una de les preocupacions del professorat de llengua i literatura és el fet que als alumnes, cada cop els costi més llegir. Any rere any ens esforcem a buscar lectures que els puguin ser agradables, entenedores, molt properes a la seva realitat i que els aportin motius per reflexionar,

ANDREA CORRALES (4t ESO)

La lectura, la podem fer de maneres diverses i amb objectius variats. Seguidament us detallem alguns dels llibres que hem treballat fins ara, i els aspectes que n'han destacat els alumes.

M. JOSEP RIERA (DEP. LLENGUA i LITERATURA)

Animació a la lectura: tertúlia amb un contacontes

Un pírcing al cor Marisa López –AMOR I ASTRONOMIA–

El llibre explica la història d'un noi, anomenat Juan –pels seus amics Galax–, que s'enamora d'una noia (l'Eli). El protagonista és un fanàtic de l'astronomia i els problemes de física. A l'Eli, li agrada l'astrologia i sortir de festa amb els amics. El llibre ens va explicant com evoluciona la seva relació i alhora ens introdueix en el món de l'astronomia.

parlar i debatre. Sense reflexió no és possible un bon aprenentatge.

Aquest ha estat un dels llibres obligatoris del segon trimestre. Després de llegir-lo, vam poder gaudir d'una tertúlia literària amb en Roger, un contacontes que treballa per a l'editorial Oxford. L'encert de la xerrada està en el fet que parlar del llibre ha propiciat un debat entre companys. Un debat sobre l'amor i l'astronomia que en Roger ha redireccionat

Un correu molt especial M. Pilar Isern –REALITAT I FICCIÓ–

Tracta d'un noi adolescent, sense pare, que està a punt d'entrar a l'institut i que viu una situació familiar que el carrega de responsabilitats, a més d'haver de superar les típiques picabaralles de l'institut i viure moments tan importants com la descoberta de l'amor. Li arribaran unes cartes misterioses, que el faran confondre perquè el remitent el coneix molt bé i sap què li passarà abans que ell. El noi haurà de descobrir qui les hi envia. JOSEP ARDERIU

cap a temes quotidians com les relacions de parella i l'amistat. Les xerrades com aquestes són contructives i gratificants perquè el diàleg crea coneixement i permet que nosaltres, els alumnes, puguem defensar les nostres idees, conèixer altres opinions i respectar les aportacions dels companys. HUGO CARVAJAL, CLÀUDIA MESA i NATÀLIA MARTÍNEZ (4t ESO)

He viscut amb interès tota la història. M'ha agradat molt perquè és un llibre amb elements enigmàtics, cosa que em desperta la curiositat. JOSEP ARDERIU (1r ESO)

D'aquesta lectura, hem pogut aprendre que hem de ser forts i mirar de cara al futur per poder afrontar el passat. LARA BALLESTEROS (1r ESO)

Aquest llibre m'ha ensenyat que no has de tenir por de res.

ADRIÁN PRADOS (1r ESO)


Pla lector El club de la cistella Àngel Burgas –AMOR, AMISTAT I ADOLESCÈNCIA–

menci de nou l'aventura. Aquest llibre ens ha agradat i ens ha semblat molt divertit; les històries, les situacions bones i les no tan bones per què passen els personatges són reflex de moltes de les coses que passen a la gent de la nostra edat, a l'escola. A més, ens ha ensenyat que tothom pot tenir amics, independentment de com sigui, i que hem de ser conscients que tots tenim defectes i qualitats i virtuts. Esperem llegir més llibres com aquest, perquè a part de ser entretingut, ens acosta molt a la realitat que vivim.

La Martina rep un regal el dia que fa dotze anys: les memòries de l'Anticlub. Anys enrere la seva germana i uns companys de classe van crear aquest grup, dedicat a lluitar contra les injustícies del barri i de l'institut. Les seves aventures encara es recorden, però ara que un dels membres ha decidit escriureles, la Martina sent la necessitat de tornar a formar una colla com la de la seva germana. Només cal dir-ho als seus amics, perquè co-

La porta dels tres panys Sònia Fernández Vidal –EL MÓN DE LA FÍSICA QUÀNTICA–

19

IRENE GARCIA i MARIA VIEITES (2n ESO)

En Niko és un noi de catorze anys que, un matí, decideix canviar la seva rutina. Això fa que es trobi immers en un univers estrany i desconegut per ell. Dins del món quàntic, el protagonista assisteix a un munt de fets inusuals i sorprenents. Entrar en aquest món li permet conèixer nous amics. Aquests personatges l'acompanyen i el guien per tota l'aventura pel món quàntic.

M'ha agradat com l'autora es val d'una història i molts exemples per crear un món paral·lel perquè així puguem entendre alguns conceptes de la física quàntica.

El llibre m'ha agradat perquè et fa pensar i al mateix temps permet endinsar-te en una aventura poc corrent. DANI SABANÉS (3r ESO)

CARLA MEILAN (3r ESO)

He trobat el llibre encertat. S'hi barregen emocions, enigmes indesxifrables, proves de lògica i conceptes de física per bastir una història on l'amor i l'amistat van guanyant terreny. PAULA PRIETO (3r ESO)

El joc dels enigmes Al llarg de la novel·la, l'autora ens parla del món de la física quàntica amb l'objectiu de despertar l'interès i la curiositat per tot allò que és desconegut, i en particular per la ciència i alhora proposa una sèrie d'enigmes per estimular a pensar i entretenir. Aquests són els nostres enigmes: Dos pares i dos fills van a pescar. Tres peixos van pescar i a cada un d'ells, un peix li va tocar. Com pot ser?

CORAL MARTÍNEZ

Avui he anat a comprar caramels. N'he comprat deu i me'ls he desat a la butxaca. De camí cap a casa me n'he menjat quatre i me n'han caigut sis. Què hi tinc ara a la butxaca? AINA CASABELLA

Solució: Un forat

Fa temps que vius en aquest barri? Solució: Dos mesos

MARIA VALLMAJOR

Imagina't que estàs conduint un autobús. A la primera parada pugen 20 persones; a la següent, en baixen 10 i en pugen 3. Finalment, a l'última parada en pugen 5 i en baixen 17. De quin color són els ulls del conductor?

CARLA MEILAN

Solució: Són un pare, un fill i un avi


20

Pla lector

El pes de la por Jordi de Manuel i Sílvia Vega –LA SIDA: CONVIVÈNCIA O MARGINACIÓ–

L'Aitor, un noi de disset anys, té una relació especial amb el Roman, el seu entrenador d'handbol. Aviat, però, s'adona que algunes coses no rutllen prou bé, i descobreix que el Roman té la sida. Amb la complicitat d'un metge, l'Aitor comença una cursa per saber més coses sobre el virus de la sida i la síndrome que provoca, però aviat topa amb problemes inesperats. Amb els companys de la colla i de la Marina, la seva xicota, lluitaran per superar-los.

JORDI DE MANUEL: l'autor a l'aula Primer vam llegir el llibre, després vam treballar a classe diferents aspectes de la lectura i de la vida de l'autor. A continuació vam elaborar els nostres treballs i per acabar, en Jordi de Manuel va venir a l'escola per parlar amb nosaltres sobre el seu llibre i també de moltes altres coses. Crec que l'autor va quedar força impressionat amb la nostra feina, cosa que ens va fer sentir mot contents. DAMIÀ FRESNEDOSO

Em va encantar poder parlar amb l'autor del llibre que hem llegit. Crec que tant ell com nosaltres vam gaudir de l'hora llarga que vam compartir. Va saber parlar amb nosaltres d'una manera que ens va captivar i ens va fer estar pendents de tot el que deia. CLARA LIÑAN

La xerrada amb Jordi de Manuel em va agradar molt. Em va fer pensar realment en la por i la covardia de les persones quan es troben en situacions desesperades.

IAN JURADO

I AMB AQUEST LLIBRE HEM APRÈS QUE... • La sida es pot contagiar per contacte sexual i també es pot contagiar per contacte sang amb sang.

• S'han de valorar les persones per com són i no per la malaltia que pateixin, perquè algun dia ens pot passar a nosaltres.

• S'ha de fer costat als nostres amics quan ho necessiten.

ALUMNES 3r ESO

• Quan l'ésser humà se sent amenaçat per alguna cosa (en aquest cas, la sida) pot canviar la seva manera de pensar i de ser.

• Hem de ser tolerants i respectuosos amb les persones amb qui convivim.


Recomanats

21

MÚSICA Per als qui agradi la música electrònica o el dubstep: un DJ molt conegut anomenat Skrillex i en especial dues cançons: First of the Year i Bangarang.

Per aquells que prefereixen el Rock o el Metal i derivats: un grup britànic format per cinc membres que es diu Asking Alexandria. La cançó a destacar és Not the american average, una cançó amb molt de ritme que no decep els amants d'aquest estil.

Per als qui agrada el pop o el dance, dues cançons que han tingut molt d'èxit aquest any. • La primera és de Carly Rae Jepsen: Call me maybe, que recentment ha rebut diferents premis als EMA en diverses categories. • La segona és de la famosa Rihanna: Diamonds, és un dels seus últims èxits i com de costum no deixa indiferent a cap dels seus/seves fans.

CARLA GONZÁLEZ (4t ESO)

LA PEGATINA: EUREKA! La Pegatina és un grup que sorgeix al 2003, tot i que el nom no es fa oficial fins al 2006. En començar, el grup tenia tres components, i amb el temps s'hi van anar incorporant altres músics; ara els integrants de La Pegatina són set. El grup manté un aire festiu, que fa que les seves cançons formin part de la banda sonora principal de moltes festes majors. Totes les seves cançons encomanen alegria i ganes de ballar. Aquest any ens presenten el seu quart treball. Rep el mateix nom que la famosa paraula que va pronunciar el matemàtic Arquimedes:

Eureka! Hi podem destacar un gran nombre de col·laboracions: amb grups com Love of Lesbian o cantants com Mario Díaz, per exemple. Amb el disc també presenten gira, i és que ja estan enrolats en un se-

guit de concerts arreu del món, en festivals i sales internacionals. Així que ja sabeu! Si teniu ganes de festa i ganes de ballar... Eureka de La Pegatina! PAULA AGUILERA (4t ESO)


22

Esports

ENGEGUEM LA 26a LLIGA DE VOLEI

CLASSIFICACIÓ 2a DIVISIÓ CADET FEMENÍ FEDERAT GRUP D

Més de la meitat dels alumnes d'ESO participen a la lliga de volei de l'escola. Un total de vint-icinc equips masculins i setze de femenins. Sort a tots!

REDACCIÓ

CLASSIFICACIÓ MARÇ Infantil Grup A

Infantil Femení Grup B

Cadet Juvenil Grup C

Infantil Femení Grup C


Escoles Freta al servei de l'ensenyament i la qualitat Passeig Rocafonda, 45-47 Tel. 93 790 47 58 Fax 93 790 63 06 e-mail: fretamataro@freta.cat www.freta.cat 08304 MATARĂ“

Costa i Fornaguera, 2 -14 Tel. 93 766 19 83 Fax 93 766 28 19 e-mail: freta@ctv.es www.freta.cat 08370 CALELLA

Freta inform@ 35  

Revista de l'escola Freta Mataró. Número 35, 2n trimestre del curs 12-13.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you