Page 1

inform@ REVISTA INFORMATIVA

MATARÓ

desembre 2013

núm. 37

Setmana de la Ciència


37 4 ACTUALITAT

8 MIRANT ENFORA Activitats solidàries: visita a l'Escola de les Aigües i l'Arboç, recollida de taps solidaris, operació «Nen« del Nadal, campanyes de Caritas i Creu Roja.

Resultats globals del centre de les proves ­diagnòstiques de 3r d'ESO i projectes educatius que ha endegat l'escola per al curs 20132014: projecte valors i tutoria entre iguals.

10 70è ANIVERSARI DE «Le Petit Prince»

12 SETMANA DE LA CIÈNCIA

Explicació dels diferents tallers que els alumnes de 4t d'ESO que cursen l'optativa de ciències han dut a terme a l'escola amb motiu de la setmana de la ciència.

À l'occasion des 70 ans de la publication de «Le Petit Prince» on a fait de différentes activités selon le niveau des élèves d'ESO.

14 SORTIDES

18 ZONA INTRUSA

Visita al Cosmocaixa, excursió a La Fageda d'en Jordà, passejada per Vic, ruta modernista per Terrassa, ruta del 1714 i visita al Parlament.

20 RACÓ LITERARI Crítica de còmic (Ultimate Elektra) i xerrada amb l'autor (Josep Torrent).

desembre 2013

7a edició del projecte Zona Intrusa, dedicada enguany a treballar les injustícies socials i com les viuen els joves. Explicació d'una experiència.

21 ESPORTS

Coneguem els equips escolars de la lliga de voleibol 2013-2014 i l'equip federat.


CONCURS FOTOMÀTIC

EDITORIAL

GUANYADORS DE LA MILLOR FOTO MATEMÀTICA

El passat 28 de novembre, i amb els únics vots a favor dels diputats del Partit Popular, el Congrés dels Diputats va aprovar l'última llei d'educació, la LOMCE.

Els objectius principals que esgrimeix el PP, únic partit impulsor d'aquesta llei, són tres: posar fre a l'abandonament escolar, millorar els resultats dels nostres alumnes en els estudis comparatius d'àmbit internacional i, finalment, capacitar millor els joves de cara a la seva futura inserció laboral.

1r ESO Judit Romero Trepitjant formes geomètriques

Aquests objectius són, en principi, tan importants que sembla que tothom hagi d'estar-hi d'acord; però la llei preveu molts altres «detalls» que han fet que cap altre partit polític li hagi donat suport. Ben al contrari, els representants de l'oposició han manifestat que derogaran aquesta llei a partir del moment en què no hi hagi la majoria parlamentària actual.

2n ESO Marc Fabregat La quadratura del cercle

Això demostra, un cop més, que no anem bé, que per elaborar una llei d'educació no n'hi ha prou d'escoltar el partit que governa en aquell moment; caldria un ampli consens entre tots els partits polítics i possiblement d'aquesta manera ens estalviaríem canviar tan sovint els mètodes i criteris d'ensenyar, ja que cal dir que aquesta serà la setena llei d'educació en 38 anys de democràcia. Potser aquesta poca estabilitat de les lleis d'educació en aquest país és una de les causes per les quals any rere any no superem la mitjana de qualificació en els informes PISA. És possible que se'n puguin fer moltes lectures, les dades estadístiques sempre poden tenir diferents interpretacions, però sens dubte tants canvis no ajuden a consolidar un sistema educatiu adequat i potent per als nostres joves.

3r ESO Saida Prados Passejant sota dos triangles rectangles

4t ESO Maria Vallmajor Cilindres dins de cilindre

REDACCIÓ: claustre de professors/es i alumnes. DISSENY I MAQUETACIÓ: Mimar Castelltort

ASSESSORAMENT LINGÜÍSTIC: M. Josep Riera i Carme Torrus PORTADA: Setmana de la Ciència

PUBLICACIÓ: Impremta El Vaixell - Vilassar de Dalt - Dipòsit legal: B-42.360-2011

La direcció de l'escola no necessàriament s'ha d'identificar amb les opinions dels col·laboradors d'aquesta revista


4

Actualitat

COMENÇAR EN UNA NOVA ESCOLA... Començar en una nova escola ha estat difícil al principi. Acostumar-me als nous horaris, als nous companys, a les normes de cada professor, a l'enrenou de tanta gent que hi ha aquí... no ha estat fàcil. El primer dia tenia nervis i por de no veure els meus amics, de no fer-ne de nous, que em critiquessin... Però ara començo a comprendre que tot el que sentia eren inseguretats que la majoria dels companys també sentien. Ara totes les pors que vaig sentir aquell dia ja han desaparegut: m'he acostumat a l'horari i a l'enrenou, conec els professors i he fet uns amics increïbles! JUDITH MEDINA

Els nervis van començar al mes de juliol, quan em vaig fer a la idea que començaria en una escola, que em feia gran, i que tot, o gairebé tot, canviaria: els companys, els professors, el centre... Mentiria si digués que no em feia pena, de fet encara me'n fa, però em vaig fer a la idea que el canvi era bo. M'ha costat adapatar-me a les normes, a la presentació dels dossiers... però mica en mica m'hi vaig acostumant. Els professors... n'hi ha més diversitat que de plantes! Però estic molt content amb la majoria dels que tinc; tot i que no sempre comparteixo les seves opinions, les respecto perquè ells manen i m'hi he de conformar. ARNAU MOLINA

A mi el canvi d'escola m'ha resultat una mica difícil perquè a la meva antiga escola tenia molts amics...

En començar tenia dos desitjos: un dels desitjos era poder aprendre moltes coses i l'altre fer molts amics. I de moment s'han acomplert tot dos! I un altre és que espero que tot el que estic estudiant ara de gran em serveixi per tenir una bona feina i un bon futur. MAX GARRIGA

Aquest any he començat una nova etapa de la meva vida. Al principi tenia una angoixa de curiositat, por i, fins i tot, vergonya; tenia un nus a l'estómac.

Ara que s'ha acabat el 1r trimestre, que comencem a tenir relacions ben fortes entre nosaltres, m'estic adonant que aquests seran els millors quatre anys de la meva vida.

ABRIL AMADOR

Quan vaig travessar la porta el primer dia, no sabia què em trobaria a dins, vaig veure alguns companys de l'anterior escola i no podia deixar d'abraçar-los. En entrar a la sala d'actes vaig veure alguna cara coneguda entre tota aquella gent. Des d'aquell moment tot va canviar per a mi. Desitjava que a Freta hi hagués persones simpàtiques, agradables i que m'estimessin. I això és el que ha passat.

MARINA GALINDO

El primer dia estava impacient perquè els meus amics anaven en un altre grup i no coneixia ningú. Al pati també estava incòmode perquè a la meva antiga escola es podia jugar a futbol i en aquesta només es practica el voleibol. Però, a dia d'avui, ja estic tranquil i tinc molts amics i, a més, el voleibol s'ha convertit en el meu esport preferit. HUGO MUÑOZ

Una de les coses noves és que tenim ordinadors, cosa que a primària no teníem. Jo crec que és molt bona idea, perquè així no ens hem de gastar tants diners cada any per comprar llibres.

SERGI FERNÀNDEZ


Actualitat

SUPERANT REPTES Arribats al mes d'octubre, cada any el Departament d'Ensenyament posa en marxa l'Avaluació Diagnòstica de l'assoliment de les competències bàsiques comunicativa lingüística i matemàtica de tots els centres de Catalunya.

Aquesta avaluació es fa a partir d'uns indicadors que ens han de permetre com a centre analitzar, valorar i reorientar o consolidar les estratègies educatives que duem a terme l'equip docent durant aquesta primera etapa de l'Educació Secundària Obligatòria.

En l'àmbit comunicatiu s'avalua la comprensió lectora (obtenció de la informació, interpretació i reflexió) i l'expressió escrita (organització del text i correcció lingüística). I l'àmbit matemàtic es divideix en diferents apartats: numeració i càlcul, espai i formes, canvi i relacions, i estadística i atzar. Entenem per competència la capacitat de ser competent, és a dir, de resoldre problemes reals, aplicant i relacionant coneixements, habilitats i actituds en contextos diversos.

Els nostres esforços com a docents van encaminats en aquest propòsit: refermar allò que fem bé i millorar el que no tant per tal que els nostres nois i noies siguin «competents». És una tasca complexa si tenim en compte la diversitat de l'alumnat tot i que el fet de treballar a diferents ritmes d'aprenentatge ens hi ajuda. La clau de l'èxit, però, la trobem en la motivació. Aconseguir motivar l'alumnat, que entengui el que fa en cada moment i per què, inculcar la cultura de l'esforç i la superació, i crear expectatives de futur és el veritable motor de l'assoliment de qualsevol competència. Aquest és el nostre veritable repte i ells en són els protagonistes.

Així, doncs, els/les alumnes de 3r d'ESO han posat a prova el seu nivell i aquests n'han estat els resultats. CARME TORRUS (COORDINADORA ESO)

* Els alumnes del grup 3r ESO C de Freta s'han repartit en els altres dos grups.

5


6

Actualitat

PROJECTE VALORS: «TOT ESTÀ PER FER I TOT ÉS POSSIBLE» De vegades, un detall atzarós propicia un projecte. Pot ser un vers, una frase, un pensament, una cançó o un poema... són paraules que cobren sentit quan les fem nostres i les traslladem al nostre terreny.

«TOT ESTÀ PER FER I TOT ÉS POSSIBLE» és el lema amb què aquest any pretenem treballar els valors. El motiu sorgeix d'un vers d'un poema de Miquel Martí i Pol —enguany celebrem el 10è aniversari de la seva mort—, paraules que adeqüem a la necessitat de pensar que, a l'escola, podem i hem de fer molt. I per portar a terme el projecte, hem volgut implicar els alumnes per tal que decideixin –tot fent una votació a nivell de cursos- com podem aconseguir el que està per fer.

Ara mateix enfilo aquesta agulla

amb el fil d'un propòsit que no dic

i em poso a apedaçar. Cap dels prodigis que anunciaven taumaturgs insignes

no s'ha complert, i els anys passen de pressa. De res a poc, i sempre amb vent de cara, quin llarg camí d'angoixa i de silencis.

I som on som; més val saber-ho i dir-ho

i assentar els peus en terra i proclamar-nos hereus d'un temps de dubtes i renúncies en què els sorolls ofeguen les paraules

i amb molts miralls mig estrafem la vida. De res no ens val l'enyor o la complanta, ni el toc de displicent malenconia

que ens posem per jersei o per corbata quan sortim al carrer. Tenim a penes

el que tenim i prou: l'espai d'història

concreta que ens pertoca, i un minúscul territori per viure-la. Posem-nos

dempeus altra vegada i que se senti la veu de tots solemnement i clara.

Cridem qui som i que tothom ho escolti. I en acabat, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui, i via fora!,

que tot està per fer i tot és possible.

(Del llibre L'àmbit de tots els àmbits) MIQUEL MARTÍ I POL

A partir d'una conscienciació prèvia per part dels tutors, l'alumnat de l'escola ha decidit que el tema a partir del qual es treballaria seria EL RESPECTE.

Tinguem en compte que els valors formen part de la nostra identitat i ens obren el camí per orientar les nostres accions. A l'escola hi ha coses per fer, però si tots ens hi impliquem les podem fer possibles. El respecte, la companyonia i la solidaritat ens hi ajudaran. M. JOSEP RIERA


Actualitat

7

PROJECTE: TUTORIA ENTRE IGUALS Pensant de nou en el fet de conviure en valors que potenciïn els drets humans, la convivència, el respecte, el potencial de les persones i que dificulti l'abús de poder i actuï com a prevenció de l'assetjament escolar ha sorgit el projecte d'apadrinament d'un/a company/a de 3r d'ESO i un de 1r d'ESO:

«Aquest projecte em sembla molt interessant perquè els companys de 3r ESO ens poden donar consells i ens poden ajudar a resoldre els dubtes que tenim. El meu tutor és una persona molt agradable i em cau molt bé. Quan ens vam trobar, el primer que li vaig preguntar va ser si l'ESO era molt difícil i ell em va dir que si anava estudiant, treballant i aprovant, no tindria cap problema però que si fem el contrari, malament rai! Tinc ganes d'arribar a 3r perquè l'any passat a l'escola que jo anava ajudàvem els nens de primària a llegir i va ser una experiència molt divertida. Em fa molta il·lusió repetir-la amb els futurs nens de 1r d'ESO. Espero tenir uns dos molt bons anys amb el meu tutor!» SERGI FERNÀNDEZ (1r ESO)

«Jo crec que aquest projecte està molt bé. L'únic que m'agradaria canviar és el fet de poder tenir més trobades amb els nostres tutors. Un o dos cops al trimestre és molt poc i m'agradaria que ens trobéssim més dies per així poder explicar els nostres problemes i que ells ens ajudin a resoldre'ls.» MARTÍN FERRAZ (1r ESO)

El projecte Tutoria entre iguals té com objectiu prioritari facilitar el procés d'integració de l'alumnat nou, de manera que pugui tenir un/a referent a segon cicle de secundària per reduir els nivells d'inseguretat propis d'espais i situa­cions desconegudes. MARTA CARRETERO (DEP. D'ORIENTACIÓ)

«Trobo que és una molt bona experiència per tots dos cursos. Per part de primer, saber que tens allà algú que t'ensenya com s'han de fer les coses i que t'ajuda a evitar errades és molt reconfortant i per part dels de tercer, és una bona experiència perquè així coneixen alumnes nous i també ens tenen a nosaltres per si necessiten res. A mi, sí que em farà molta il·lusió arribar a tercer i ser tutor per poder ajudar els més petits.» ALBERT BASSAS (1r ESO)

«La idea d'aquest projecte m'ha agradat des del principi perquè així els alumnes nous rebem de primera mà els consells dels nostres tutors. El noi que m'ha tocat és molt simpàtic i m'ha explicat moltes coses sobre el funcionament de l'escola. Espero que el projecte continuï endavant perquè és una molt bona experiència tant per als nens de 1r com els de 3r. A mi, potser m'hauria agradat més que em toqués amb una nena però m'agradarà trobarme amb el meu tutor perquè quan jo estigui a tercer, també voldré que em donin una oportunitat i que em rebin amb un gran somriure.» JUDITH MEDINA (1r ESO)


8

Mirant Enfora

ACTIVITATS SOLIDÀRIES ELS ALUMNES DE 3r d'ESO VISITEN L'ESCOLA DE L'ARBOÇ I LES AIGÜES DURANT EL MES DE NOVEMBRE

XAVIER GARCIA: Quan tot s'ha acabat (els contes i l'estona del pati) he sentit que ells ens han ensenyat i aportat més coses que nosaltres a ells.

rada, ells ho prefereixen i són un exemple en moltes coses.

MARIA VIEITES: Un noi de l'Arboç ens ha dit: «Jo mai estic trist.» I ens ha demostrat que hem d'anar per la vida amb un gran somriure a la boca, passi el que passi, com fa ell.

IRENE GARCIA: Abans mirava aquests nens i nenes d'una forma diferent, amb sentiment de pena; ara els veig d'una manera millor perquè, encara que tinguin problemes, són feliços i això ens ha de fer reflexionar.

XÈNIA BOIX: Ha estat una experiència única que em farà veure les coses d'una altra manera a partir d'avui.

OMAIMA BERRAADI: M'ha agradat aquesta experiència, et fa sentir molt millor persona.

CARLOS RODRIGO: He de donar un consell: quan veieu persones amb dificultats mireu-les i saludeu-les, no desvieu la mi-

SAIDA PRADOS: Ha estat una experiència única que ens ha canviat com a persones. Si discapacitat implica ser tan bones persones, en necessitaríem moltes per arreglar aquest món. M'ha encantat.

PAUL TEJADA: Tenen discapacitat física i/o cerebral però estan feliços i disposats a fer coses. MARIA GARCIA: M'he sentit molt bé al sortir d'allà.

RECOLLIDA DE TAPS SOLIDARIS

El senzill gest de guardar els taps de les ampolles per reciclar-los pot millorar la qualitat de vida d'una persona amb mobilitat reduïda, i aquesta és la iniciativa a la qual ens hem acollit a l'escola.

XERRADA. MARATÓ DE TV3. LA SOLIDARITAT NO DEGENERA

De nou obrim les portes a la Marató de TV3 que ens ofereix una xerrada informativa sobre les malalties neurodegeneratives.

Les malalties neurodegeneratives són patologies cròniques i progressives del sistema nerviós central ocasionades per la pèrdua continuada de neurones de cervell i de la medul·la espinal. Els factors desencadenants poden ser mediambientals, mutacions genètiques, com a conseqüència de l'envelliment, etc. Són malalties que provoquen greus canvis físics i de conducta.

Aquesta xerrada pretén que els joves es conscienciïn de la importància de la recerca biomèdica per combatre la degradació de neurones sanes a través de la modificació de la genètica amb cèl· lules mare. I que siguem solidaris amb la causa!


Mirant Enfora

9

EL VERITABLE SENTIT DEL NADAL EN TEMPS DE CRISI Més enllà de les creences de cadascú, de si celebrem o no el Nadal, de si ens agrada o ens fa posar tristos... Més enllà del consumisme, de les celebracions, de la festa... Més enllà... hi ha alguna cosa en el Nadal que desperta en nosaltres un sentiment especial que ens fa més generosos,

EL PODER D'UN SENZILL REGAL

Cada grup classe ha preparat una caixa plena d'illusions per a un nen i una altra per a una nena. Amb aquestes caixetes hem participat en el projecte OPERACIÓ «NEN» DEL NADAL que té per objectiu compartir el veritable significat del Nadal amb nens d'arreu del món. Amb el lema «De les teves mans a les seves» hem omplert caixetes que podien ser de joguines, de material escolar o de material d'higiene.

més humans, més solidaris... I aquest n'és el veritable sentit. A l'escola preparem el Nadal amb activitats que impliquen compartir, donar, estimar... Participem en campanyes solidàries!

CAP INFANT FORA DE JOC Aquest és el lema de la campanya de la Creu Roja, que preveu recollir joguines per repartir-les a aproximadament 25.000 nens i nenes en situació de vulnerabilitat. Els alumnes de 3r d'ESO que cursen la matèria de Ciutadania, han activat la campanya a l'escola. També s'hi poden aportar contes infantils o llibres en bon estat.

Volem contribuir a impedir que hi hagi nens que es quedin sense regals per aquestes festes, perquè el Nadal és cosa de tots.

CAMPANYA DE RECOLLIDA D'ALIMENTS Llet, oli, galetes o llaunes són els aliments que recollim per contribuir a la campanya que organitza Caritas a Mataró.


10

70è Aniversari de «Le Petit Prince»

«Le Petit Prince», Antoine de Saint-Exupéry À l'occasion des 70 ans de la publication de «Le Petit Prince» on a fait de différentes activités selon le niveau des élèves d'ESO. Les élèves de 1r ont fait les dessins des personnages de l'œuvre ; les élèves de 2e ont répondu à des questionnaires tout en lisant

Biographie de l'auteur

Antoine de Saint-Exupéry est né à Lyon le 29 juin 1900. Dès son plus jeune âge il est fasciné par les avions ; il fait son baptême de l'air à 12 ans à l'aérodrome d'Ambérieuen-Bugey. Si ses résultats scolaires sont médiocres, le jeune Antoine se consacre à l'écriture et remporte le prix de narration de son lycée. Après son baccalauréat en 1917 suivi d'un échec au concours de l'Ecole navale, il fait son service militaire dans un régiment d'aviation à Strasbourg puis à Casablanca. Suite à un accident d'avion en 1923 il est démobilisé et ne se remet à voler qu'en 1926 pour effectuer le transport du courrier entre Toulouse et Dakar ; c'est à ce moment qu'il publie son premier livre, «L'Aviateur». Suivent «Courrier sud», «Vol de nuit» et surtout «Terre des hommes» (récompensé par le prix de l'Académie Française en 1939), ouvrages qui relatent la vie de Saint-Exupéry, ses vols et ses ren-

contres avec les hommes. Jusqu'en 1939 Antoine de Saint-Exupéry effectue de très nombreuses liaisons pour l'Aéropostale. Pendant la seconde Guerre Mondiale il cherche à s'engager pour piloter un avion de combat moderne aux côtés des Alliés. De nombreux accidents et sa mauvaise santé le font mettre «en réserve de commandement». On lui confie des missions mineures d'inspection aérienne et de cartographie en vue du débarquement en Provence. C'est au cours d'une de ces missions, le 31 juillet 1944, que son avion disparaît audessus de la Méditerranée. Saint-Exupéry est reconnu «Mort pour la France». Un an plus tôt est paru «Le Petit Prince», son œuvre la plus connue, un conte poétique et philosophique. Le narrateur est un aviateur en panne dans le Sahara : il va rencontrer un petit prince qui s'interroge sur l'absurdité du monde des adultes.

l'œuvre ; les élèves de 3e ont préparé la biographie de l'auteur ; les élèves de 4e ont fait le résumé de l'œuvre et ont cherché les citations les plus importantes. Et tos les élèves ont regardé le film: «Le Petit Prince». DEP. FRANÇAISE

LE PETIT PRINCE. CITATIONS pour refléter: «On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.»

«La preuve que le Petit Prince a existé c'est qu'il était ravissent, qu'il riait, et qu'il voulait un mouton. Quand on veut un mouton, c'est la preuve qu'on existe.»

«Nous qui comprenons la vie, nous nous moquons bien des numéros.»

«Les enfants doivent être très indulgents envers les grandes personnes.»


70è Aniversari de «Le Petit Prince» «C'est triste d'oublier un ami. Tout le monde n'a pas eu un ami. Et je puis devenir comme les grandes personnes qui ne s'intéressent plus qu'aux chiffres.»

11

Yannick

Noah, personnalité préférée des Français, chante «De Planète en Planète», le générique officiel de la série animée du Petit Prince. Vous pouvez la trouver sur:

h t t p : / / w w w. l e p e t i t p r i n c e . com/2012/09/yannick-noahchante-le-petit-prince-2/

«Chaque jour j'apprenais quelque chose sur la planète, sur le départ, sur le voyage.» «Les enfants savent ce qu'ils cherchent.»

«Il faut exiger de chacun ce que chacun peut donner.»

«Et en effet, sur la planète du Petit Prince, il y avait comme sur toutes les planètes, de bonnes herbes et de mauvaises herbes.»

RÉSUMÉ Le narrateur est un aviateur qui, à la suite d'une panne de moteur, a dû se poser en catastrophe dans le désert du Sahara et tente seul de réparer son avion. Le lendemain de son atterrissage forcé, il est réveillé par une petite voix qui lui demande : «S'il vous plaît… dessine-moi un mouton!» Très surpris par cette apparition, l'aviateur obéit, mais aucun de ses moutons ne convient au Petit Prince. Alors, le narrateur dessine la caisse du mouton : «Ça, c'est la caisse. Le mouton que tu veux est dedans». Le Petit Prince assiste à la naissance d'une rose superbe et le Petit Prince découvre que l'amour… peut avoir des épines. Il décide alors de quitter sa planète et d'aller explorer les étoiles, en quête d'amis. Il connait, une galerie de

personnages: le monarque d'un empire factice, le vaniteux, le buveur qui boit pour oublier qu'il boit, le businessman propriétaire d'étoiles, l'allumeur de réverbère et le géographe écrivant d'énormes livres qui, au chagrin du Petit Prince, ne recensent pas les choses importantes de la vie, mais uniquement les pérennes... Toujours en quête d'amis, le Petit Prince arrive sur Terre, et c'est encore la solitude et l'absurdité de l'existence qu'il va découvrir : sa rencontre avec le serpent qui ne parle que par énigmes.

Enfin, il arrive dans un jardin de roses. Il se rend alors compte que sa fleur n'était pas unique et devient bien malheureux. C'est alors qu'il rencontre un renard ; ce dernier lui explique ce que signifie «apprivoiser». C'est grâce à l'enseignement du renard que le Petit Prince découvre la profondeur de l'amitié. Le Petit Prince explique au narrateur qu'il est arrivé sur Terre depuis près d'un an : il doit rentrer sur sa planète pour s'occuper de sa fleur dont il se sent responsable. Il ne peut en revanche emporter son corps trop lourd et dont un serpent qui parle toujours par énigmes accepte de le libérer. Et finalement il retourne a sa planète natale.


12

Setmana de la ciència

SETMANA DE LA CIÈNCIA La Setmana de la Ciència té com a principal objectiu despertar l'esperit científic de l'alumnat i fer-los gaudir durant una estona.

Els alumnes ocupen els laboratoris, descobreixen, raonen, comproven i... se sorprenen. A més quan qui

t'ensenya són els teus companys i companyes de 4t d'ESO s'enriqueix l'experiència, perquè el protagonisme dels alumnes és complet. Així aprendre resulta més senzill i la curiositat es desperta per seguir aprenent.

Aquest any han intentat fer un tastet de les principals ciències experimentals: la biologia, la física, la geologia i la química. ANNA POUS (DEP. CIÈNCIES)

Al taller de biologia han fet...... l'extracció i identificació dels pigments dels espinacs mitjançant una tècnica molt utilitzada que és la cromatografia. Observem que no només separem clorofil·les sinó que també trobem carotens i xantofil·les.

Al taller de geologia han intentat.... reproduir l'erupció d'un volcà mitjançant vinagre i bicarbonat de sodi per poder observar una mica la virulència de l'explosió.

Al taller de química han sintetitzat.... un polímer tipus «blandiblu» a partir de cola blanca i borat de sodi tot fent una polimerització. Una reacció molt usual en química ja sigui per fabricar plàstics, cel·luloses... És divertit veure com la cola perd les seves propietats i es converteix en un polímer plàstic, capaç d'adoptar qualsevol forma i de tenir certes propietats elàstiques. ANNA POUS (DEP. CIÈNCIES)


Setmana de la ciència I al de física han comprovat...

13

CIÈNCIA: REALITAT O FICCIÓ

que l'equilibri no és tant complex d'aconseguir, les llaunes no cauen i ens aguantem sense cadires. I han jugat amb una bola de plasma.

La física quàntica és una ciència complexa que sorgeix com a nova manera d'interpretar i estudiar la realitat, una branca de la física que a la majoria ens pot resultar molt difícil de comprendre.

ANNA POUS (DEPT. CIÈNCIES)

La física quàntica treballa amb el comportament de petites partícules per les quals estem formats. Explica conceptes tan complicats com que una partícula pugui estar a dos llocs diferents al mateix temps o que un objecte presenti totes les seves possibilitats alhora. El gat de Scrödinger està viu o mort? Segons la física quàntica, ambdues coses a la vegada.

Molts científics han intentat explicar tots aquests conceptes de manera que el màxim de gent possible els pugui entendre, però no és fàcil aconseguir-ho quan moltes d'aquestes idees s'escapen dels límits del pensament lògic. Un d'aquests científics és la Sònia Fernández-Vidal, una doctora en física quàntica, nascuda a Mataró, que amb els seus llibres i conferències ha fet que molts estudiants i gent completament aliena al món de la quàntica ­entengués –o, si més no, conegués- les idees i teories principals que formen part d'aquesta branca tan enrevessada.

Com ens va explicar la Sònia a la conferència a què vam assistir, res és el que sembla, ja que el nostre propi cervell ens enganya filtrant o anul·lant part de la informació que percebem. Segons la perspectiva a partir de la qual mirem la realitat, aquesta és diferent: veiem només allò que volem veure. SÒNIA FABREGAT i PAULA CORTÈS (2n BATX. CIENTÍFIC)


14

Sortides

SORTIDA AL COSMOCAIXA

L'ENIGMÀTIC MÓN SUBTERRANI (xerrada) El dia 10 d'octubre va venir el Sr. Ernest Samper a fer-nos una xerrada sobre el món subterrani i les diferències que té amb l'exterior.

Divendres dia 15 de novembre els alumnes de 3r d'ESO vam anar al Cosmocaixa per complementar el temari de Física i Química que estem treballant a l'escola. Vam fer un taller de reaccions químiques, que consistia a fer diferents experiments químics amb la participació d'alguns de nosaltres. Un dels experiments va consistir a comprovar el ph de diferents tipus d'aigua (H2O) i observar com canviava la tonalitat del seu color. Finalment un flascó va quedar de color rosat i un altre groc, i en barrejar-los, el color es va tornar verd. En un altre experiment vam convertir un metall en plata de primera llei: vam introduir el tros de metall en ai-

gua que tenia partícules de plata i finalment la plata va cobrir el metall. Un dels experiments més divertits va consistir a fer «pasta de dents d'elefant». Vam barrejar en una proveta: aigua destil·lada, sabó

de mans i clorur de potassi; aquesta barreja va provocar una reacció química que ens va permetre veure com ascendia escuma groguenca i corrosiva.

Vam aprendre un munt de coses interessants relacionades amb el món de la Química gràcies a aquest taller.

Una vegada vam haver acabat el taller, vam sortir a veure l'exposició del museu on vam omplir un dossier amb activitats, en grups de tres o quatre persones. Vam passejar per tot el recinte i vam visitar l'exposició temporal. El dossier era força complet i ens feia recórrer tot el museu. Finalment vam sortir a la terrassa del Cosmocaixa a dinar i a gaudir d'una estoneta de temps lliure. Va ser una excursió molt interactiva i divertida.

IRENE GARCIA, MARIA VIEITES i LAURA GONZÁLEZ (3r ESO)

El que més em va agradar va ser la comparació que va fer entre les set meravelles del món exterior i les set de sota terra. La principal diferència és que les meravelles del món subterrani són naturals, en canvi les de l'exterior necessiten una construcció humana. A més, per crear edificis com el Taj Mahal, les piràmides d'Egipte o la muralla xina es necessiten diners; en canvi les estalagmites, estalactites

o cascades es formen soles amb el temps. Amb el món subterrani he descobert uns monuments que m'han agradat molt més que els del món exterior perquè m'han semblat molt més interessants per la naturalesa que tenen. PATRICIA CARRIÓN (2n ESO)

EL QUE MÉS ENS HA IMPRESSIONAT: «Una xerrada molt interessant sobre els secrets que s'amaguen sota terra. Ens ha cridat molt l'atenció que hi hagi insectes que s'han adaptat al medi fent transparent el seu cos ja que sota terra no hi ha llum solar». LARA B. i MAVI L.

«Al llarg dels anys s'han format meravelles sota terra només amb gotes d'aigua que van caient poc a poc». MARTA B. i CRISTINA M.

«Cal tenir forma física resistent per baixar a aquestes coves. S'ha

de baixar amb material d'escalada: corda, casc, lot, vestit sense costures, botes, impermeable, guants, etc.» POL PLANAS i VICTOR ENRIQUE

«Es necessiten milers d'anys perquè es formi una columna com a conseqüència d'haverse ajuntat una estalactita i una estalagmita.» MARIA CASTEL i NÚRIA XIU FRAGOSO

«Unes fotografies impressionants del món subterrani»

ESTEVE VALLMAJOR


Sortides

UN TOMB PER VIC

LA FAGEDA D'EN JORDÀ Durant aquest trimestre els/les alumnes de segon d' ESO hem anat a la Fageda d'en Jordà. Primer vam passejarnos pel volcà de Santa Margarida on vam esmorzar i dinar.

El passat 12 de novembre els alumnes de 2n d'ESO vam anar al museu Episcopal de Vic, a més de fer una ruta guiada per la ciutat. L'objectiu de la sortida era ampliar la nostra informació sobre l'art romànic i saber com es construïen els edificis i obres en general que pertanyen a aquest estil. Tenint en compte que tot plegat ho estem treballant a la matèria de ciències socials, ens servia com a perfecta excusa per anar a fer un tomb per Vic. A més a més, vam poder conèixer alguns costums i estils de vida d'aquesta època, com ara la construcció dels castells, les pintures de les esglésies per dins i on la pintaven, què significaven els dibuixos de les obres que vam observar, etc. Vam trobar curiosa la manera com els artistes

pintaven les seves obres a l'interior dels temples, perquè avui dia sabem com pinta un artista, però hem imaginat com ho feien temps enrere i ens ha semblat ben interessant. Com aconseguien les pintures, com les plasmaven a les parets i també les escultures de fusta ha estat tot el que hem pogut observar a la vista del museu. Aquest aspecte també l'hem tractat a les classes de plàstica i l'hem pogut aprofundir amb aquesta sortida. Trobem que aquesta sortida va ser molt interessant perquè vam ampliar informació de coses que no sabíem abans. A més, també valorem positivament el recorregut per Vic perquè és una ciutat molt maca. ALUMNES DE 2n ESO B

15

Després vam visitar la cooperativa agrícola de la Fageda, ons ens van fer una visita guiada: vam poder veure i tocar les vaques, les sales on preparen els envasos

i ens van explicar com es feia el iogurt. Després ens van deixar tastar els iogurts i també vam tenir l'oportunitat de comprar els seus productes.

Tot i que al final de la sortida va ploure una mica, tots ens ho vam passar molt bé i es vam divertir molt.

ADRIÀ PRADOS i MIREIA CAMPOS (2n ESO)

Saps on és la fageda d'en Jordà?

Si vas pels vols d'Olot, amunt del pla, trobaràs un indret verd i profond

com mai cap més n'hagis trobat al món:

un verd com d'aigua endins, profond i clar; el verd de la fageda d'en Jordà.

El caminant, quan entra en aquest lloc, comença a caminar-hi a poc a poc;

compta els seus passos en la gran quietud: s'atura, i no sent res, i està perdut.

Li agafa un dolç oblit de tot lo món en el silenci d'aquell lloc profond,

i no pensa en sortir, o hi pensa en va: és pres de la fageda d'en Jordà, presoner del silenci i la verdor.

Oh companyia! Oh deslliurant presó!

JOAN MARAGALL


16

Sortides

RUTA MODERNISTA A TERRASSA I VISITA A LA FÀBRICA AYMERICH, AMAT I JOVER El passat divendres 8 de novembre els alumnes de 4t vam anar a fer una ruta modernista per Terrassa i també vam visitar la fàbrica Aymerich, Amat i Jover. Al matí, vam començar la ruta per la Masia Freixa, construïda per l'arquitecte Muncunill. És una Masia que, antigament, pertanyia a la família Freixa, i té com a tret característic les cantonades arrodonides de la seva façana i el seu entorn natural.

Seguidament, ens van portar al centre de la ciutat, on vam veure altres exemples de l'arquitectura modernista, com la farmàcia, el Mercat de la Independència i l'Ajuntament. L'última visita del matí va ser a l'enorme casa Alegre de Sagrera, on vam poder reconèixer moltes arts aplicades, i descobrir molta història sota cada detall de l'estança.

A la tarda vam visitar la fàbrica Aymerich, Amat i Jover que, actualment, és un museu. Allà ens van ensenyar com funcionava una fàbrica i com funcionaven els telers, i va ser una experiència impressionant perquè vam poder veure com treballava la gent fa cinquanta anys, què havien de fer per cobrar un sou que els donava just per

viure i menjar, i el gran canvi que hi ha hagut en aquest ram: el que actualment fan les màquines abans ho feien moltes persones. Aquesta sortida ens ha ajudat a entendre el tema que hem estat estudiant, perquè la guia que teníem ens ho va explicar molt bé. ALUMNES 4t ESO


Sortides

17

RUTA DEL 1714 PER BARCELONA I VISITA AL PARLAMENT El dia 29 d'octubre els alumnes de 3r d'ESO vam anar a visitar el Parlament de Catalunya i vam fer una ruta per Barcelona rememorant els espais de la ciutat que van tenir un especial protagonisme durant la Guerra de Successió.

EL PARLAMENT DE CATALUNYA

BARCELONA 1714

Vam anar a visitar la nova exposició que van inaugurar al passat 11 de Setembre al Born. Es tracta d'un jaciment arqueològic amb restes de la Barcelona de 1714. Després de la demolició del barri de la Ribera es van obrir possibilitats urbanístiques i van construir el Mercat del Born. I ara és conegut com un espai històric anomenat Born Centre Cultural. Hi havia panells on explicaven com era el barri, quan van ser enderrocades les cases, els tallers i altres edificis.

El setge de Barcelona va ser una de les darreres operacions militars de la Guerra de Successió Espanyola que va acabar al 1714 i que va enfrontar els defensors de Barcelona, partidaris de la causa austriacista, contra les tropes borbòniques de Felip V. La resistència de Barcelona i d'altres territoris de la Corona d'Aragó va servir perquè Felip V justifiqués la destrucció del barri de la Ribera i comencés la construcció de la Ciutadella amb l'objectiu de controlar la ciutat de Barcelona que era un focus de rebel·lió. El 1716, amb els De-

crets de Nova Planta s'imposa a Catalunya un nou ordre jurídic i polític que va suposar l'eliminació de les llibertats i les institucions del poble català. Els habitants de Barcelona l'endemà de la rendició van tornar a la feina i a encarar el futur amb empenta i decisió. Tota una lliçó de resistència, perseverança i lluita! ALUMNES 3r ESO

És una de les institucions que formen la Generalitat de Catalunya juntament amb la Presidència de la Generalitat de Catalunya, el Consell Executiu o Govern, el Consell de Garanties Estatutàries, el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya. La seva composició és entre 100 i 150 diputats, actualment està format per 135, que s'elegeixen per sufragi universal. Les seves sessions són dutes a terme al Palau del Parlament que està al parc de la Ciutadella. Vam poder veure el Saló del Passos Perduts, la Mesa del Parlament... i saber quants diputats hi ha, els actuals presidents i els partits polítics... Sabíeu que l'edifici del Parlament va ser l'arsenal d'armes del recinte de la Ciutadella al segle XVIII? I que al segle XIX l'edifici es va remodelar per ser la residència oficial dels reis d'Espanya en els seus viatges a Barcelona? Nosaltres, gràcies a aquesta sortida, ho hem sabut!

LAURA GONZÁLEZ CORTÉS i MARIA GARCIA CUCURELL (3r ESO)


18

Zona Intrusa

ZONA INTRUSA 7

Un curs més Zona Intrusa ha passat per l'escola Freta. I ja en van 7! I aquesta edició, igual que les anteriors, no ens ha deixat indiferents. Hi ha participat l'alumnat de 4 d'ESO, de 2n de Batxillerat d'Humanitats i del CFGS d'Educació Infantil 1 i 2. Aquest any s'ha treballat al voltant de les injustícies socials i del que els molesta als joves. Ha estat tot un exercici de reflexió! A continuació, us explico una mica com van anar les tres sessions que vam dur a terme els d'Educació Infantil 2.

A la primera sessió ens van ensenyar imatges de projectes com els que després hauríem de realitzar. Es tractava de vídeos d'accions en què es reivindicava algun tema. Hi havia projectes de tots tipus: la majoria consistien en performance o accions que havien fet artistes, o no, d'altres països que rei­vindicaven alguna situació injusta o mancances del seu país.

Per a la segona sessió cadascú havia de pensar un tema que no li agradés, que podia estar relacionat amb la salut, l'alimentació, la política, la societat, l'educació, etc. i que ens agradaria que canviés. Després de la pluja d'idees, vam haver d'escollir els quatre temes que més ens agradaven. A partir d'aquí, ens vam agrupar per treballar. El meu grup va voler reivindicar algun tema relacionat amb el tractament dels aliments caducats.

Els grans supermercats llencen els aliments uns dies abans de la seva data de caducitat. Nosaltres volíem reivindicar que molts d'aquests aliments que es llencen, es podrien

donar als menjadors socials o vendre'ls uns dies abans a meitat de preu. D'aquesta manera, molta de la gent que no pot

permetre's alguns dels aliments bàsics tindrien més facilitat per poder-los aconseguir.

Cada vegada hi ha més gent remenant els contenidors i aquesta situació ha arribat a un punt tan alt que els supermercats s'han vist obligats a tancar amb cadenes els contenidors on llencen els aliments i, en altres situacions més extremes, haver de cremar el menjar per evitar denúncies. Al principi no ens vam posar d'acord en la manera de representar aquest desacord que sentíem, però finalment vam decidir fer-ho d'una manera pacífica.

La tercera sessió va consistir a sortir al carrer amb tot el material que havíem preparat amb anterioritat i dur a terme l'última idea que havíem tingut. Alguns membres del grup es van disfressar d'aliments bàsics com làctics i fruites. Portàvem pancartes amb escrits com «No ens llenceu, encara som bons». Altres,

representaven gent necessitada que reclamaven els aliments i, per últim, uns altres representaven els caps de diferents supermercats que no feien cas de la situació que altres persones estaven vivint. El projecte va funcionar força bé. Tothom a qui explicàvem els motius de la nostra queixa ens animava a seguir endavant. Fins i tot, alguns ens oferien el suport de les seves signatures.

Considero que va ser una experiència positiva i que no només ens hauríem de manifestar per aquest tema, sinó per moltes altres injustícies o per defensar els nostres drets, sobretot en un moment que el govern només fa que retallar. Quant més ens deixem treure, més ens trauran!

LAURA CEREZO (CFGS ED. INFANTIL 2)


English moments

19

A HALLOWEEN STORY: The two men were number 13. Eddie went downstairs but when he arrived to the reception, the receptionist wasn't there so Eddie waited for him to arrive. PART 4 PART 1 Long time ago, there was an enchanted house in a suburb of Paris. A boy lived in that house. His name was Eddie. That boy had a part time job which made him feel angry all the time. He worked in a cemetery in which many strange things happened.

One day, when he was working at midnight, he saw two very strange men talking. Eddie was scared but he decided to go nearby. One of those men was a black man with lots of scars. He was very tall and his clothes were old. The other man was fat and rich. Our main character thought so because that man was wearing a lot of gold jewels.

When Eddie went to talk with them, they stopped talking and immediately, they stared at him. Eddie said: ‘who are you? What are you doing here? This cemetery is closed!’. The black man answered: ‘Do you have any problem with us?’ and our main character ordered them to leave because the cemetery was closed. The men started walking towards a strange door which was in the middle of the cemetery saying: ‘Follow us!’ Eddie started walking very slowly and followed them. PART 2

When Eddie crossed the door, he arrived to a new world. There were a lot of zombies and witches who spoke a different language from his. The landscape was very dark and it was very cold. Eddie was ter-

rified but though feeling that way, he decided to continue investigating. The first thing he saw was a bar and when he got in, he saw a lot of monsters and among all of them, he saw a person. He recognized him because he was the fat man from the cemetery. Eddie thought that the only way to go out from there was talking to him. Eddie: ‘Hi! I want to get out from here: Help me, please.’

Fat man: ‘Hi Eddie, welcome to my world. I'm sorry to tell you that the only one who can help you is the black man from the bar. He is my boss.’ PART 3

Howard, the fat man, didn't tell him where Joe, the black man, was. So Eddie decided to look for him on his own. While Eddie was thinking about how to meet Joe, Howard received a call. Eddie supposed that the call was from Joe and Eddie decided to follow Howard secretly. After one hour walking, Howard arrived at a youth hostel. Howard got inside while Eddie stayed outside looking through the window. After some minutes, Eddie decided to get in and he saw the receptionist. He didn't have eyes and he had a very big head. Eddie asked him about Howard's room. Te receptionist told him that Mr. Howard's room was number 13. When Eddie heard that, he decided to ask for the room next to his. When he got the keys from room 14, he took the lift and when the doors from the lift opened, he realized that all rooms

Three hours later, he was tired of waiting for him so he started to look for the right 13 room. He tried to open all rooms 13 with the key of the 14 that he had and finally, the key opened the last door. The room was very dark and he was very frightened. In the room, he heard noises and he heard the voice of Howard. Howard: ‘The receptionist told me someone was looking for me Joe’.

Joe: ‘It's possible that it is Eddie, we have to get rid of him!’ Howard: ‘We have to silence him forever!’

Eddie who was hearing the conversation started running. Howard and Joe realized that something was happening and they started to follow Eddie. When they caught him, Eddie suddenly got up because his alarm clock started to ring. Eddie's mum: ‘Eddie, get up! It's time to go to school!’

MARTA ROCA, JAN PUIGDELLÍVOL, ALEX TIMÓN i JUDIT CASAS (1r BATX C.)


20

Racó literari

CRÍTICA DE CÒMIC Títol: Ultimate Elektra Autors: Mike Carey (guió), Salvador Larroca (dibuix)

L'univers Ultimate ha estat una de les revitalitzacions fetes per Marvel sobre els seus personatges més importants (Spiderman, X-Men, Fantastic Four, The Avengers…) en els darrers anys. En aquesta línia els diversos guionistes i dibuixants n'han contat la història des dels seus inicis però adaptant-los als nous temps, és a dir, intentant apropar-se i arribar als nens/es i joves d'avui dia, i han utilitzat noves tècniques de dibuix i d'acoloriment infogràfiques. En l'Ultimate Elektra (aquest personatge i les seves aventures amb Daredevil van ser narrades i dibuixades per Frank Miller en una de les sèries més recordades i mitificades pels lectors; l'excel·lència aconseguida va ser tan gran, que els crítics van acabar dient que tot el que s'havia de dir sobre el personatge, ja estava escrit i dibuixat) es recopila una de les noves minisèries i

veiem que s'aconsegueix donar una nova visió de l'acció. En aquest volum de luxe, Salvador Larroca, dibuixant valencià que treballa per a l'editorial americana des de fa gairebé vint anys, presenta un dibuix sòlid i constant; cal destacar que algunes vegades dibuixa els seus personatges amb cares d'actors reals, en ocasions també crea una mica de polèmica ja que utilitza el «tracing» (recull imatges de Google, les insereix en les seves vinyetes i les retoca amb photoshop) i aquesta pràctica no agrada massa als lectors. Respecte a Mike Carey (premiat guionista de la sèrie Lucifer) explica aquesta tragèdia grega a l'estil Marvel. En aquest àlbum mostra l'advocat cec Matt MurdocK (Daredevil) que intenta retrobar-se amb la seva estimada Elektra Natchios, i en el seu camí s'interposa el rei del crim organitzat de Nova York (Kingpin) ajudat pel despietat assassí (Bullseye), disposat a acabar amb la vida de tots dos joves. Benvinguts a aquesta nova aventura Marvel.

Com sempre, podeu gaudir d'aquest àlbum a la biblioteca de l'escola. Bona lectura,

XAVIER PARRA

UNA TARDA AMB JOSEP TORRENT, AUTOR DEL LLIBRE QUE HEM LLEGIT AQUEST TRIMESTRE «No m'esperava aquesta benvinguda». Aquestes van ser les primeres paraules de Josep Torrent, l'autor de L'estranya desaparició de la Laura, llibre que hem llegit aquest trimestre els alumnes de 2n d'ESO. Quan es va programar la lectura no sabíem que ens visitaria l'autor del llibre, i tan bon punt vam acabar de llegir-lo ens vam haver de preparar per donar-li la benvinguda i preguntar-li els nostres dubtes. Ens vam dividir en grups i cadascun treballava un aspecte del llibre o de la vida de l'autor. Va arribar el dia i, per a nosaltres, la trobada amb l'autor va ser un assaig general. Primer un powerpoint, després un vídeo sobre l'argument de la novel·la, un altre amb frases que ens havien cridat l'atenció i, per acabar, un seguit de preguntes sobre el llibre i l'autor. Va ser una xerrada interessant, ja que se'ns van resoldre les incògnites d'un «estrany llibre» sobre una «estranya desaparició». JOAN OROZCO i ESTEVE VALLMAJOR (2n ESO A)


Esports

21

EQUIPS ESCOLARS 2013-2014

LLIGA FEDERADA INFANTIL MASCULÍ

CADET FEMENÍ

Guillem Martí, Víctor Enrique, Pol Navas, Nil Jurado, Arnau Sanz, Josep Arderiu, Julián Vargas, Guillem García, Eric Larraz, Ruben Tejero.

Laia Gras, Mercè Bueno, Carla Román, Belén Sosa, Sara Beltrán, Judith López, Montse Artés, Coral Martínez, Ainoa Corrales, Maria Román, Judith Neila.

INFANTIL FEMENÍ

CADET MASCULÍ B

Lídia Paniagua, Nelia Aranda, Alba Aulina, Andrea Luque, Geneva Jodar, Emma Muñoz, Mireia Campos, Laura Julià, Cristina Mateos, Anabel Moral, Laila Goziel.

Jordi Garrido, Víctor Grillo, Kenneth, Wadie Bentalha, Hugo Muñoz, Alexandre Pereira, Martín Ferraz, Pau Mena.

Entrenador: Josep Ma Larraz

Entrenadora: Mireia Garrido

Entrenadora: Clàudia Mesa

Entrenadors: Eloi Sànchez, Pau Julià


22

Recomanats

LECTURES RECOMANADES PER A AQUEST NADAL PER ALS MÉS GRANS... La veritat sobre el cas Harry Quebert, Joël Dichker En Marcus Goldman, l'estrella més jove de les lletres americanes, no aconsegueix escriure la seva segona novel·la. En plena crisi d'inspiració li arriba una notícia: el seu amic i antic professor a la universitat, l'escriptor de culte Harry

Quebert, és acusat d'haver assassinat, fa molt de temps, una noia de quinze anys amb qui va mantenir en secret una relació amorosa quan ell en tenia trenta-quatre. Malgrat les moltes amenaces que rep de diferents anònims, en Marcus decideix investigar el cas. Descobrir què va passar realment pot salvar la vida al seu amic Harry Quebert, i per a ell pot representar l'oportunitat d'escriure el llibre d'èxit que li reclamen.

ELS TOP TEN MÉS VOTATS PELS ALUMNES DE L'ESO

1 TSUNAMI

2 WRECKING BALL

3 WAKE ME UP

4 LA LA LA

PER ALS MÉS CIENTÍFICS

Esmorzar amb partícules, Sònia Fernández-Vidal Sonia Fernández-Vidal i Francesc Miralles ens conviden a un esmorzar molt divertit al qual també assistiran Newton, Einstein, Heisenberg i altres físics

famosos de la història. Entre magdalenes, torrades, cafè amb llet i sucs de taronja, emprendrem un viatge excitant i revelador als orígens de l'univers. Aprendrem per a què serveix l'accelerador de partícules, què és la partícula de Déu, com és que les coses poden ser a dos llocs alhora i intentarem comprendre els misteris de l'existència.

5 BORN TO DIE

6 THE MONSTER

7 TU RECUERDO

8 UNDER CONTROL

PER ALS ADULTS JOVES

Divergent, Veronica Roth La protagonista, Beatrice Prior, és una noia de setze anys que viu a Chicago. En aquesta ciutat la societat està dividida en cinc faccions, cadascuna d'elles dedicada a conrear una virtut concreta: Veritat (els sincers), Abnegació (els altruistes), Gosadia (els valents), Cordialitat (els pacífics) i Erudició (els intel·ligents). En una cerimònia anual , tots els nois i noies de setze anys han de decidir a quina facció dedicaran la resta de les seves vides. Beatrice ha de triar entre quedar-se amb la seva família o ser qui realment és: no pot tenir les dues co-

ses. Així, doncs, pren una decisió que sorprendrà a tothom, fins i tot a ella mateixa. Durant el procés d'iniciació posterior, Beatrice, que passarà a dir-se Tris, intenta esbrinar qui són els seus veritables amics, i com pot encaixar en la seva vida el fet d'haver-se enamorat d'un noi que a voltes la fascina i a voltes l'exaspera. No obstant això, Tris també té un secret, que no ha explicat a ningú per no posar la seva vida en perill. Quan descobreix l'existència d'un conflicte que amenaça malmetre la perfecta harmonia de la societat en què viu, s'adona que el seu secret podria ser la clau per salvar els que estima o... per acabar morint. DANIEL SABANÉS (4t ESO) i ANDREA CORRALES (1r BATX.)

9 ANIMALS

10 TIMBER

ADRIAN GARCIA i YOUSSEF CHOULLI (4t ESO)


BONES FESTES !


Escoles Freta al servei de l'ensenyament i la qualitat Passeig Rocafonda, 45-47 Tel. 93 790 47 58 Fax 93 790 63 06 e-mail: fretamataro@freta.cat www.freta.cat 08304 MATARĂ“

Costa i Fornaguera, 2 -14 Tel. 93 766 19 83 Fax 93 766 28 19 e-mail: freta@ctv.es www.freta.cat 08370 CALELLA

Freta inform@ 37  
Freta inform@ 37  

Revista escolar de l'escola Freta de Mataró. 1r trimestre del curs 2013-14

Advertisement