Page 1


Αγαπητή μου συνδημότισσα, Αγαπητέ μου συνδημότη Η ερχόμενη δημοτική περίοδος 2014-2019 είναι η αφετηρία μιας μακράς αυτοδιοικητικής διαδρομής. Καθοδόν θα υπάρξουν προκλήσεις, αλλαγές ευκαιρίες, απειλές. Είμαστε έτοιμοι ! Χάρη στη νοικοκυροσύνη μας ο Δήμος μας έχει θωρακισθεί, τον έχουμε προετοιμάσει για να αντλήσει τα μάλα, τα μέγιστα από προγράμματα, ενώ έχουμε συγχρόνως δρομολογήσει ένα δημιουργικό πλαίσιο που άλλαξε την όψη της πόλης και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των δημοτών μας σταδιακά. Κρατήσαμε το λόγο μας και υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας. - Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου, μειώνοντας τα χρέη του Δήμου προς την αγορά πάνω από 50% και απαλλάσσοντας το Δήμο από ενοίκια ύψους 100.000 ευρώ το χρόνο. - Αξιοποιήσαμε και νοικοκυρέψαμε ακίνητα του Δήμου που κατέρρεαν ( ιστορικό κτήριο Ορφέα, παλιό ορφανοτροφείο θηλέων, νεοκλασική οικία Μάλιου, Ξενώνες Χρυσοπηγής κ.λ.π.). - Ο Δήμος Σερρών εντάχθηκε στη δημοτική περίοδο 2011-2014 σε προγράμματα ύψους 40.000.000 ευρώ. - Δώσαμε λύση σε καίρια θέματα που ταλάνιζαν το Δήμο Σερρών: στρατόπεδα, πεζοδρόμηση Μεραρχίας, αξιοποίηση κτηρίου πρώην ορφανοτροφείου θηλέων, δημιουργία του μεγαλύτερου ανοιχτού χώρου (20 στρέμματα) στο κέντρο της πόλης μετά την πεζοδρόμηση της οδού Δορυλαίου στο κεντρικό πάρκο. Είμαστε έτοιμοι από καιρό, για τις νέες προκλήσεις του αύριο, την Ανάπτυξη και την προοπτική του Δήμου μας. Πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ! Πιο γρήγορα, πιο μακριά. Θέλουμε τον Δήμο μας στην πρώτη σειρά. Με στόχους την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και την θετική προοπτική του Δήμου μας, θέτουμε τις νέες προτεραιότητες για τη δημοτική περίοδο 2014-2019 όπως:


- Ολοκλήρωση και υλοποίηση έργων ύψους 26 εκ. ευρώ περίπου σε προγράμματα που εντάχθηκαν κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014. - Διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων μέσω προγραμμάτων για προτάσεις ύψους 13 εκ. ευρώ περίπου, που ήδη έχουμε καταθέσει την περίοδο 2011-2014. - Εκμετάλλευση όλων των πιθανών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων (εθνικός αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, αγροτικά προγράμματα, κοινοτικές πρωτοβουλίες, διακρατικά και διαπεριφερειακά προγράμματα κ.τ.λ.) με στόχο, την τόνωση της τοπικής αγοράς, της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού, την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, την αξιοποίηση των κτηρίων των στρατοπέδων και του χώρου του Αγ. Ιωάννη, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου κ.τ.λ. Συνεχίζουμε, ολοκληρώνουμε, δημιουργούμε! Στόχος μας είναι μια κοινωνία αλληλεγγύης σε έναν σύγχρονο Δήμο με προσωπικότητα, χαρακτήρα, με ξεχωριστή φυσιογνωμία και υψηλό δείκτη εύ ζην. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε τις εξαγγελίες μας πράξη, το αποδείξαμε, διαθέτουμε τη γνώση , την εμπειρία και τη δύναμη. Γι΄ αυτό είμαι σίγουρος ότι τον ερχόμενο Μάιο οι συνδημότες μας θα μας δώσουν και πάλι την ψήφο τους. Θα πουν ναι στην ανιδιοτελή προσφορά, στην αφοσίωση, στην εργασιομανία, στην ειλικρίνεια, στην εντιμότητα, στη δράση στην πρωτοβουλία. Για να πάμε τον Δήμο ΜΠΡΟΣΤΑ, πιο γρήγορα, πιο μακριά Γιατί θέση του τόπου μας είναι στην πρώτη σειρά. ΜΠΡΟΣΤΑ !

ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΡΩΝ


ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 – 2019


ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2019 1) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ  Ολοκληρώνουμε και υλοποιούμε έργα ύψους 26.000.000,00 ευρώ που εντάξαμε σε προγράμματα κατά την διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014 όπως: βιοκλιματικές αναβαθμίσεις ανοικτών δημόσιων χώρων στο Δήμο Σερρών ύψους 3.800.000 ευρώ, πρότυπη πράσινη αγροκτηνοτροφική κοινότητα Ελαιώνα ύψους 5.200.000 ευρώ, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο κολυμβητήριο-κλειστό γυμναστήριο Αγ. Αναργύρων-Δημαρχείο ύψους 970.000.00 ευρώ, στο 20ο Δημοτικό Σχολειό Σερρών προϋπολογισμού 200.000.00 ευρώ, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών προϋπολογισμού 460.000.00 ευρώ και στο λύκειο Προβατά προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ, κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ΣκουτάρεωςΜητρουσίου ύψους 13.000.000.00 ευρώ, κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή Σιγής, πόλης Σερρών ύψους 2.280.000,00 ευρώ.  Διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων για προτάσεις ύψους 12.800.000.00 ευρω που έχουμε ήδη καταθέσει κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014 όπως: δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών προϋπολογισμού 362.000.00 ευρώ και στο Δημοτικό Σχολείο Ορεινής προϋπολογισμού 261.000.00 ευρώ, αναβάθμιση 28 παιδικών χαρών σε όλο το Δήμο Σερρών ύψους 3.000.000.00 ευρώ, δημιουργία και αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων Δήμου Σερρών προϋπολογισμού 1.230.000.00 ευρώ, ολοκλήρωση κλειστού κολυμβητηρίου στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας ύψους 7.000.000.00 ευρώ, ολοκλήρωση κλειστού γυμναστηρίου στον Αγ. Ιωάννη ύψους 1.800.000.00 ευρώ, κατασκευή αγωγού ακαθάρτων στον δρόμο Σερρών – Χρυσοπηγής και κατασκευή σταθμών τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Σερρών και κατασκευή δικτύων ύδρευσης εντός της πόλης των Σερρών προϋπολογισμού 5.500.000.00 ευρώ, κατασκευή νέων δεξαμενών και αγωγών μεταφοράς νερού στο Δήμο Σερρών προϋπολογισμού 1.790.000.00 ευρώ, κατασκευή μονάδας ηλιακής ξήρανσης λυματολάσπης της ΕΕΛ (βιολογικός καθαρισμός) του Δήμου Σερρών προϋπολογισμού 4.182.000.00 ευρώ, διασφάλιση της ποιότητας του νερού στη διασυνοριακή περιοχή και προώθηση της σχετικής δημόσιας διοίκησης για ασφαλές νερό (ΙΝΤΕRREG 3) βιολογικός καθαρισμός 800.000.00 ευρώ, αναβάθμιση ΕΕΛ (βιολογικός καθαρισμός) πόλης Σερρών για επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αποβλήτων με απεριόριστη άρδευση προϋπολογισμού 2.612.000.00 ευρώ.

2) ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ Ο Δήμος Σερρών, για την αντιμετώπιση της ζημιάς που προκλήθηκε στην πίστα του αυτοκινητοδρομίου, λόγω τεχνικού λάθους που παρουσιάστηκε κατά την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης της πίστας του αυτοκινητοδρομίου, έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος αυτού. Μετά την αποκατάσταση της πίστας του αυτοκινητοδρομίου, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αναπτυξιακή πορεία του αυτοκινητοδρομίου, διεκδικώντας την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την υλοποίηση και άλλων έργων.


3) ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - Προτεραιότητά μας μετά την ολοκλήρωση των μελετών για αποχετευτικά δίκτυα στις τοπικές κοινότητες και οικισμούς, είναι η διεκδίκηση της χρηματοδότησης των μελετών αυτών και η υλοποίηση τους, μέσω προγραμμάτων. - Επίσης η ΔΕΥΑΣ έχει έτοιμες μελέτες συνολικού ύψους πάνω από 60.000.000 ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο το Δήμο Σερρών, για να τις καταθέσει προς ένταξη σε προγράμματα, όταν αυτά ανοίξουν.

4) ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ Εκμετάλλευση όλων των πιθανών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων (Εθνικός αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, αγροτικά προγράμματα, κοινοτικές πρωτοβουλίες, διακρατικά και διαπεριφερειακά προγράμματα κ.λ.π.), με στόχο την τόνωση της τοπικής αγοράς, της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.  Δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων για την οργανωμένη προώθηση των αγροτικών προϊόντων σε όμορες αγορές, είτε της Ελλάδας, είτε εκτός συνόρων.  Ενίσχυση υποδομών διαμετακομιστικού εμπορίου και εφοδιαστικής αλυσίδας, με την αξιοποίηση του πάρκου Βαρέων οχημάτων, για την προώθηση βιώσιμων μεταφορών και άρση των δυσχερειών σε κομβικά δίκτυα υποδομών.

5) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014 ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος «Κοινωνικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δήμου Σερρών», που στοχεύει στη στήριξη πολιτών και ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων ( ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ ).  Επέκταση του κοινωνικού ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος και σε άλλες ευπαθείς ομάδες.  Επέκταση του κοινωνικού προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας (κοινωνική κουζίνα, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, δημοτικός λαχανόκηπος) σε περισσότερους οικονομικά αδύναμους πολίτες και με νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν αυτού που υλοποιείται ήδη ύψους 816.000 €.  Αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής που στηρίζουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.  Συνέχιση της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από τη μονάδα κοινωνικής μέριμνας του Δήμου, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Βοήθεια στο σπίτι.


6) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ Μετά το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου κατά τη δημοτική περίοδο 2011-2014, με τη μείωση των χρεών του Δήμου προς την αγορά πάνω από 50%, στόχος μας για τη νέα δημοτική περίοδο είναι ο μηδενισμός του χρέους και η δυνατότητα του Δήμου να αποπληρώνει τα χρέη του προς την αγορά μέσα σε 6(έξι) μήνες περίπου.

7) ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ- ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ- ΟΙΚΙΣΜΟΙ Μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων διεκδικούμε έργα αναπλάσεων, πλατειών, διαμορφώσεων κοινόχρηστων χώρων, αναβαθμίσεις παιδικών χαρών κ.λ.π.

8) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.  Εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής σύγκλισης μέσω προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.  Ενίσχυση και βελτίωση της λειτουργίας του γραφείου καθημερινότητας του πολίτη και αντιμετώπιση των μικρών και καθημερινών προβλημάτων όπως π.χ. σπασμένα πλακάκια, καμένες λάμπες, κάδοι απορριμμάτων, παιδικές χαρές, παγκάκια κατεστραμμένα κ.λ.π., με ειδικό συνεργείο που θα απασχολείται αποκλειστικά με τα παραπάνω μικρά και καθημερινά προβλήματα.

9) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Συνέχιση και ενίσχυση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που επιτελούνται σε όλο το Δήμο και καθιέρωση νέων θεσμών μέσω προγραμμάτων.

10) ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Στον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014 προστέθηκαν μέσω προγραμμάτων 800.000 € (προμήθεια δύο απορριμματοφόρων, προμήθεια 400 κάδων ανακύκλωσης, 150 κάδων κομποστοποίησης, 150 κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων, αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ κ.λ.π.) Για τη νέα δημοτική περίοδο 2014-2019 στις προτεραιότητές μας είναι να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την προμήθεια μέσω προγραμμάτων και άλλων κάδων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, σύμμεικτων απορριμμάτων, προμήθεια και άλλων απορριμματοφόρων, πλυντηρίων κάδων κ.λ.π.

11) ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ Με μια συνολική και επικαιροποιημένη μελέτη θα κωδικοποιηθούν οι κανονιστικές αποφάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις κ.λ.π. για την καλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη.


12) ΟΔΟΠΟΙΪΑ Υλοποίηση έργων συντήρησης – βελτίωσης οδικού δικτύου.

13) ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Στη δημοτική περίοδο παρεμβάσεις:

2011-2014 ξεκίνησε η αξιοποίηση του κεντρικού πάρκου με τις εξής

 ανακαινίσθηκε το θερινό θεατράκι  λειτούργησε μετά από 30 χρόνια το συντριβάνι  λειτούργησε το αναψυκτήριο στο θερινό θεατράκι  κατασκευάστηκε πίστα skate - board  πεζοδρομήθηκε η οδός Δορυλαίου με αποτέλεσμα να ενοποιηθούν οι χώροι του πρώην κτηνιατρείου και του θερινού θεάτρου και να έχει δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος ανοιχτός χώρος (20 στρέμματα) στο κέντρο της πόλης.  Μετά από αυτές τις παρεμβάσεις και την έναρξη αξιοποίησης του κεντρικού πάρκου, ο επόμενος στόχος μας είναι η εκπόνηση μελέτης για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του κεντρικού πάρκου, ενώ παράλληλα θα γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι.

14) ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Μετά την κατεδάφιση της δημοτικής αγοράς και τη δημιουργία πλατείας και χώρου πρασίνου, ο επόμενος στόχος είναι η αισθητική αναβάθμιση του χώρου με παρεμβάσεις στις όψεις των πολυκατοικιών αλλά και γενικότερα στον όλο χώρο.

15) ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ Κατά την διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014 επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σερρών για την παραχώρηση 300 στρεμμάτων από το σύνολο των 345 στρεμμάτων των 3 στρατοπέδων Εμ. Παπά – Παπαλουκά – Αποθήκες Πυρομαχικών Λευκώνα, τα οποία περιέρχονται οριστικά και αμετάκλητα στον Δήμο Σερρών. Ο επόμενος στόχος είναι η αξιοποίηση των κτιρίων των στρατοπέδων μέσω προγραμμάτων ή με την εγκατάσταση διαφόρων φορέων του Δήμου (πολιτιστικών, αθλητικών κ.τ.λ.). Για τον λόγο αυτό χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μελέτη αξιοποίησης των κτιρίων των στρατοπέδων.

16) ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ Μετά τον εξωραϊσμό του σημερινού φυσικού χώρου του Αγ. Ιωάννη με τη λειτουργία του δημοτικού αναψυκτηρίου και της ανάδειξης της λίμνης, όπως επίσης και τη λειτουργία του συντριβανιού της Κερκίδας στην πλατεία Αγ. Ιωάννη, ο επόμενος στόχος είναι η διαμόρφωση των 30 (τριάντα) στρεμμάτων δημοτικής έκτασης που υπάρχουν στον Αγ. Ιωάννη και θα αποτελέσουν συνέχεια του


σημερινού φυσικού του χώρου. Για το σκοπό αυτό κατά τη διάρκεια της δημοτικής θητείας 2011-2014 εκπονήσαμε μελέτη και θα επιδιώξουμε την ένταξη της σε πρόγραμμα.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019


ΔΗΜΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΔΗΜΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Ένας σύγχρονος Δήμος πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και τους ταχείς ρυθμούς ζωής, έχοντας ως στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του και την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των δημοτών. Οι παραπάνω στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με τις εξής ενέργειες :  Εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής σύγκλισης μέσω προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας. Εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που προσφέρονται από τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τις οποίες εφαρμόζουμε σε ολόκληρο το φάσμα των δημοτικών μας υπηρεσιών, διότι οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα του πολίτη. Για τον λόγο αυτό υλοποιούμε προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής σύγκλισης με χρηματοδότηση από τη νέα διαχειριστική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014- 2020, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με :  Την πληρέστερη οργάνωση του ΚΕΠ, το οποίο θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης.  Τον εκσυγχρονισμό της νέας δικτυακής πύλης του Δήμου, των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών (portal) και οδηγού της πόλης του Δήμου Σερρών.  Την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων και αρχειοθέτησης.  Την περαιτέρω αξιοποίηση και βελτίωση του συστήματος ηλεκτρονικών επικοινωνιών του Δήμου με τα Νομικά του πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η έγκαιρη λήψη και η υλοποίηση των αποφάσεών τους.  Δημιουργία «χάρτας - οδηγού του δημότη και των επιχειρήσεων» Με τη Χάρτα:  Διαμορφώνεται το πλαίσιο του Δήμου μας προς τον πολίτη με σαφέστερο τρόπο.  Αναδεικνύονται τα δικαιώματα τους, ώστε να μην τα αναζητούν κάθε φορά στις διάσπαρτες διατάξεις.

1


 Ενισχύεται η υπευθυνότητα των εργαζομένων μας στο χειρισμό των ζητημάτων που αφορούν τους πολίτες.  Προτεραιότητά μας επίσης αποτελεί η ενίσχυση και βελτίωση της λειτουργίας του γραφείου καθημερινότητας του πολίτη και η αντιμετώπιση των μικρών και καθημερινών προβλημάτων όπως π.χ. σπασμένα πλακάκια, καμένες λάμπες, κάδοι απορριμμάτων, παιδικές χαρές, παγκάκια κατεστραμμένα κ.τ.λ. με ειδικό συνεργείο που θα απασχολείται αποκλειστικά με τα παραπάνω μικρά και καθημερινά προβλήματα.  Αναδιοργάνωση των δομών του Δήμου, των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων. Σήμερα, μετά το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων κατά την πρώτη θητεία εφαρμογής του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» σχεδιάζουμε τον νέο ευέλικτο και χρηστικό Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα συναρμοδιοτήτων, επικαλύψεων μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων και καθιερώνουμε σύστημα περιγεγραμμένων θέσεων εργασίας (καθηκοντολογίου) των δημοτικών υπαλλήλων για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών.  Εισαγωγή διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου - Ενεργοποίηση μονάδας εσωτερικού ελέγχου. Πέραν των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας όσον αφορά τον σχεδιασμό συστημάτων μέτρησης ποιότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών μας, η μονάδα η οποία λειτουργεί στο Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου, θα αποκτήσει αυτοτέλεια στη λειτουργία της και θα έχει ως πρόσθετη αρμοδιότητα τον ανεξάρτητο έλεγχο των Οικονομικών του Δήμου. Επίσης, μεταξύ των αρμοδιοτήτων της είναι να μεριμνά για τον εσωτερικό έλεγχο των υπηρεσιών του Δήμου όσον αφορά τη χρήση και τη διαχείριση των πόρων. Να συνεργάζεται με τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Να συντάσσει έκθεση και να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο ανά εξάμηνο, για τον διενεργούμενο έλεγχο, τα πορίσματα αυτού, την πρόοδο της ελεγκτικής εργασίας και τον βαθμό υλοποίησης των προτάσεων για βελτίωση.  Εισαγωγή συστημάτων στοχοθεσίας, δεικτών αξιολόγησης και αποδοτικότητας, του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ) στις υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να πετύχουμε την πληρέστερη αξιοποίηση των διαθέσιμων δημόσιων και δημοτικών πόρων και το μέγιστο αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών.  Μόνιμη και συστηματική εκπαίδευση των υπαλλήλων του Δήμου, δια των θεσμικών φορέων (Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Θεσ/νίκης, Διαβαλκανικό Κέντρο Εκπαίδευσης, Κέντρα Δια Βίου Εκπαίδευσης). Γι΄ αυτό το σκοπό σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Θεσ/νίκης (Π.ΙΝ.Ε.Π.Θ) έχουμε εκπονήσει ειδικό σχέδιο εκπαίδευσης, βάσει του οποίου θα διοργανώνονται προγράμματα εκπαίδευσης στην έδρα του δήμου μας.

2


Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Κατά την παρούσα δημοτική περίοδο 2011-2014 εφαρμόσαμε σχέδιο σταδιακής εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου με άξονες, την εξόφληση χρεών, τη μείωση των δαπανών, την αύξηση των εσόδων και πετύχαμε:  Τη μείωση των χρεών του Δήμου προς την αγορά πάνω από 50%.  Την απαλλαγή του Δήμου από ενοίκια ύψους 100.000 ευρώ τον χρόνο.  Τη μείωση δαπανών με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και σχολεία.  Τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των συνεργείων και υπηρεσιών του Δήμου με τη δημιουργία ηλεκτρονικής αποθήκης.  Την εκμίσθωση 400 στρεμμάτων του αγροκτήματος της πόλης των Σερρών.  Την αξιοποίηση ακινήτων του Δήμου που είχαν μετατραπεί σε χωματερές (τουριστικό περίπτερο, δημοτικό αναψυκτήριο, θερινό θεατράκι). Συνεχίζουμε και κατά τη νέα δημοτική περίοδο 2014-2019 την οικονομική μας πολιτική με άξονες, τη συμπίεση του κόστους των υπηρεσιών, τον περιορισμό των δαπανών και τη προσαρμογή των εξόδων στους ρυθμούς αύξησης των εσόδων, θέτοντας ως προτεραιότητες: 1. Τον μηδενισμό του χρέους και τη δυνατότητα του Δήμου να αποπληρώνει τα χρέη του προς την αγορά μέσα σε 6 μήνες περίπου. 2. Την αύξηση των εσόδων του Δήμου αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία του Δήμου: α) μετά την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας από την ΑΝΕΣΕΡ των πρώην Δήμων και κοινοτήτων, β) με τη μελέτη που εκπόνησε το ΤΕΙ, με θέμα την «Πιλοτική διεύρυνση και αξιοποίηση των ακινήτων της Δημοτικής περιουσίας του Δήμου Σερρών», γ) με την ταυτοποίηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο νέο Δήμο, που ήδη ξεκινήσαμε σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την Δ/νση Γεωργίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, για να πετύχουμε την καλύτερη αξιοποίηση των δημοτικών εκτάσεων.

Γ. ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η προτεραιότητα στην ανάπτυξη και η αντιμετώπιση του Δήμου μας ως ενιαίου γεωγραφικού χώρου ανάπτυξης και η αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, είναι πρωταρχικός μας στόχος. Σε συνεργασία με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας θα ενισχύσουμε την ενδογενή ανάπτυξη με τη συμπληρωματικότητα των ενεργειών μας και την εξωστρέφεια των πολιτικών ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε. Η τόνωση της τοπικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, αποτελούσαν και αποτελούν προτεραιότητά μας. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας είναι οι εξής:

3


 Η εκμετάλλευση όλων των προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων των επιχειρήσεων (Εθνικός αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, αγροτικά προγράμματα, Κοινοτικές πρωτοβουλίες, διακρατικά και διαπεριφερειακά προγράμματα κ.λ.π.).  Η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής διαβούλευσης και επίλυσης ζητημάτων μεταξύ τοπικών φορέων (επαγγελματικών και οικονομικών) οργανώσεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας.  Η εξασφάλιση μνημονίου συνεργασίας με τοπικούς επαγγελματικούς και οικονομικούς φορείς – Τ.Ε.Ι – Επιμελητήρια - ΟΑΕΔ, για τη συμβουλευτική στήριξη της επιχειρηματικότητας.  Η δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών προϊόντων για την οργανωμένη προώθηση των αγροτικών προϊόντων σε όμορες αγορές είτε της Ελλάδος είτε εκτός συνόρων.  Η διοργάνωση και καθιέρωση ετήσιων εκδηλώσεων προβολής και προώθησης τοπικών προϊόντων (ειδών διατροφής, λουλουδιών, γαστρονομίας, μπουγάτσας).  Η ενίσχυση υποδομών διαμετακομιστικού εμπορίου και εφοδιαστικής αλυσίδας (ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΑΕ, αξιοποίηση Πάρκου Βαρέων Οχημάτων), για την προώθηση βιώσιμων μεταφορών και άρση των δυσχερειών σε κομβικά δίκτυα υποδομών.  Η προώθηση του εξαγωγικού προσανατολισμού των τοπικών επιχειρήσεων με οποιαδήποτε στήριξη από τον Δήμο. Συνεργαζόμαστε με τον φορέα «Ενιαίος φορέας Εξωστρέφειας» (Ν.4242/2014) που αντικατέστησε την «Εταιρεία επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.», με στόχο την υποδοχή, προώθηση, υποστήριξη επενδύσεων στο δήμο Σερρών.  Η ανάπτυξη σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας και τα Επιμελητήρια, μηχανισμών σύζευξης της ανεργίας και των θέσεων εργασίας, μέσω του Γραφείου απασχόλησης του Δήμου (καταγραφή αναγκών, σύστημα σύζευξης, προβλέψεις τάσεων στην αγορά εργασίας), για τη διευκόλυνση εύρεσης εργασίας.  Η πλήρης ενεργοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων από το Κ.Ε.Κ του Δήμου και σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς όπως ο Οργανισμός κατάρτισης «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης των αγροτών.  Η προώθηση ανέργων στην απασχόληση με τη συμμετοχή μας σε ολοκληρωμένα προγράμματα απασχόλησης (συμβουλευτική, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εύρεση εργασίας) τα οποία είναι προγράμματα εξειδικευμένα με σύνθετες δράσεις οργάνωσης, για την τόνωση της απασχολησιμότητας των ανέργων (ΤΟΠΣΑ, ΤΟΠΕΚΟ).  Η εφαρμογή προγραμμάτων Κοινωνικής Οικονομίας και η αναβάθμιση του επιπέδου του εργατικού δυναμικού του Δήμου. Πρόκειται για συνδιοργάνωση με σύμπραξη δημόσιων φορέων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, τα οποία συμπληρωματικά ενεργούν για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και συγχρόνως δημιουργούν θέσεις απασχόλησης.

4


ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Θεωρείται ως τέτοια, η προώθηση νέων μορφών διακρατικής διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας που δύνανται να μετατραπούν σε αναπτυξιακές ευκαιρίες για τον Δήμο Σερρών, εφόσον αξιοποιηθούν κατάλληλα οι διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις, για την ενσωμάτωση της περιοχής μας στα πάσης φύσεως διευρωπαϊκά δίκτυα. Η διαπεριφερειακή και διακρατική συνεργασία χρειάζεται για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων από περιβαλλοντικούς κινδύνους για την αστική ασφάλεια των πόλεων και για την κοινωνική συνοχή των όμορων πληθυσμών. Σήμερα με τον στόχο 3 του ΕΣΠΑ «ως εδαφική χωρική συνεργασία» ή και με τα νέα προγράμματα της νέας διαχειριστικής περιόδου 2014-2020, παρέχονται οι δυνατότητες για κοινές συνεργασίες με όμορες χώρες, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αποδοχή καλών πρακτικών σε κρίσιμα ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και τοπικής χωρικής και κοινωνικής συνοχής. Αυτά επιτυγχάνονται με:  Τη συμμετοχή σε ειδικά προγράμματα που αναφέρονται στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας των ορεινών πληθυσμών και μεταφορά τεχνογνωσίας αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης σε ορεινές περιοχές.  Δράσεις αδελφοποίησης μεταξύ πόλεων των διασυνοριακών περιοχών με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, σε θέματα καθημερινότητας, αστικής ανάπτυξης και τοπικής οικονομίας.  Τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την Αστική Ασφάλεια (Urban Safety), για τον τρόπο οργάνωσης της πολιτικής προστασίας των σύγχρονων πόλεων και για την ασφαλή και έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.  Την καλύτερη οργάνωση του τμήματος πολιτικής προστασίας και ενίσχυση εθελοντικών δικτύων για τη διασφάλιση της πολικής προστασίας και της δημοτικής περιουσίας.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επειδή στον αστικό ιστό του πρώην Δήμου Σερρών προστέθηκαν και δήμοι με καθαρά γεωργικό προσανατολισμό και δημοτικές και τοπικές κοινότητες οι οποίες είναι αγροτικές, αφού απασχολούνται κατά μεγάλο ποσοστό στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και έχουν κατά κεφαλή εισοδήματα προερχόμενα από γεωργικές απασχολήσεις, δημιουργήσαμε την ειδική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και στοχεύουμε στη νέα προγραμματική περίοδο με εξειδικευμένο αγροτικό πρόγραμμα να στηρίξουμε τους αγρότες. Οι προτεραιότητές μας για τη στήριξη των αγροτών στη νέα προγραμματική περίοδο είναι οι εξής:  Ενίσχυση της ανάπτυξης του Πρωτογενούς τομέα μέσω της αξιοποίησης των εδαφικών πόρων με ανταγωνιστικές καλλιέργειες.

5


 Προώθηση της συνέργειας ανάμεσα στις επιχειρήσεις, τα κέντρα Έρευνας & Τεχνολογίας και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσον αφορά την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, τη μεταφορά τεχνολογίας, τις εφαρμογές παροχής δημοσίων υπηρεσιών. Επίσης θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο αναφέρεται :  Στην επαγγελματική κατάρτιση και ενημέρωση αγροτών με αγροτικά προγράμματα κατάρτισης και χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω του ΚΕΚ του Δήμου και άλλων πιστοποιημένων φορέων εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών.  Στη στήριξη της ανασυγκρότησης των συνεταιριστικών οργανώσεων σύμφωνα με την εξέλιξη της νομοθεσίας.  Στην ενίσχυση της μεταποίησης και της εμπορίας των τοπικών αγροτικών συνυφασμένων με τον πρωτογενή τομέα από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

προϊόντων,

 Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας με μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα (μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενές), με έργα αναδασμού και με τη βελτίωση και κατασκευή νέου αγροτικού δικτύου.  Στη στήριξη της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών με ειδική ενημέρωση που θα παρέχεται από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου μας, όσον αφορά τα προϊόντα και τις καλλιέργειες που έχουν ζήτηση στην αγορά και μπορούν να στηριχθούν με επιδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα (οπωροκηπευτικά, αρώνια, γκότζι, μύρτιλλο και αρωματικά φυτά).  Στην βελτίωση της προβολής των αγροτικών προϊόντων με τη συμμέτοχη του Δήμου σε αξιόλογες αγροτουριστικές εκθέσεις, με την ανάδειξη τους στην ιστοσελίδα του Δήμου και τη διοργάνωση ειδικών ημερίδων.  Στον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων και την αναδιοργάνωση της λειτουργίας των ΤΟΕΒ σε συνεργασία με τους αγροτικούς συλλόγους.  Στην αξιοποίηση και εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας των βοσκοτόπων που πρόσφατα έχουμε θεσμοθετήσει.  Στη στήριξη και τη βελτίωση της προώθησης και εμπορευσιμότητας των αγροτικών προϊόντων, με τη δημιουργία δημοπρατηρίου, την λειτουργία αγορών παραγωγών, την τυποποίηση γεωργικών προϊόντων και την ανάδειξη των προϊόντων Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως πατάτα Βροντούς, ελιές και ελαιόλαδο Ελαιώνα, κηπευτικά Σκουτάρεως, φέτα Ορεινής κ.α.  Στην προστασία της σωστής διαχείρισης του περιβάλλοντος,για την οποία προτείνουμε τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων με τις απαραίτητες υποδομές.

6


 Στην επέκταση του ευρυζωνικού δικτύου σε αγροτικές περιοχές για την ενίσχυση της πρόσβασης και χρήσης του δικτύου από τους αγρότες καθώς και στην αξιοποίηση της ποιότητας των υπηρεσιών τους.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Παράλληλα με τη συνέχιση πολιτιστικών και αθλητικών θεσμών, τη θέσπιση νέων (όπως το Φεστιβάλ Μπουγάτσας) αλλά και τη συμμετοχή του Τμήματος Τουρισμού σε εκθέσεις τουρισμού του Εσωτερικού και Εξωτερικού, θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για την προβολή του τουριστικού προϊόντος του Δήμου και την όσο γίνεται μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών. Μέσα από τα διασυνοριακά προγράμματα EASY – TRIP και Sports for All, ενισχύεται η παρουσία του Δήμου μας στη διασυνοριακή περιοχή. Έτσι προσφέρονται υπηρεσίες κινητικότητας και πληροφορίες για την περιοχή οι οποίες θα είναι προσβάσιμες μέσω κινητών τηλεφώνων, διαδικτύου αλλά και οθονών πληροφόρησης στους επισκέπτες από τη Βουλγαρία που πραγματοποιούν συχνά μετακινήσεις στην περιοχή μας (για εργασία- αναψυχή- τουρισμό). Μέσα από το έργο Sports for All, θα δημιουργηθεί ένα διασυνοριακό δίκτυο αθλητικών φορέων οι οποίοι θα συνεργαστούν ενώ θα διοργανωθούν και κοινοί αθλητικοί αγώνες. Επίσης, στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, του αγροτουρισμού και η προβολή των τουριστικών προϊόντων του δήμου μας. Ο Δήμος Σερρών αποτελεί ένα δυναμικό Δήμο για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού όπως: Χειμερινός, φυσιολατρικός, θρησκευτικός, μηχανοκίνητος, αθλητικός, γαστρονομικός τουρισμός.  Επίσης μπορεί να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ορεινών και τουριστικών μονοπατιών.  Στη βελτίωση διαδρομών από την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου προς την κοινότητα Οινούσας και προς τον οικισμό Χιονοχωρίου, την Α. Βροντού και από την Χρυσοπηγή την Ορεινή, Λαϊλιά και Κάτω Μετόχι.  Σε δράσεις για την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας των νέων σε θέματα πολιτισμού – αθλητισμού.  Στην προβολή θεματικών μορφών τουρισμού με όλους τους τρόπους με στοχευμένες ενέργειες και συμμετοχές σε τουριστικές αγορές.  Στην εκπόνηση ειδικού τουριστικού επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου για τη νέα περίοδο και τη δημιουργία πρότυπου κέντρου τουριστικής πληροφόρησης στο Δήμο Σερρών.  Βασικός στόχος επίσης αποτελεί η στελέχωση του Τμήματος Τουρισμού με ικανά και έμπειρα στελέχη, προκειμένου να προχωρήσει σε συντονισμένες ενέργειες προβολής του Δήμου μέσω της παραγωγής έντυπου υλικού, διοργάνωσης εκθέσεων, συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, συνεργασίες με τοπικούς φορείς.  Και η ενίσχυση της λειτουργίας της επιτροπής τουρισμού που έχουμε θεσμοθετήσει κατά την παρούσα δημοτική περίοδο.

7


ΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ο Δήμος Σερρών ευαισθητοποιημένος στη συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στην οποία διέρχονται οι δημότες, μετά την ένταξη του σε προγράμματα ύψους 1.750.00 ευρώ για δράσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011- 2014, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική προκειμένου να βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του Δήμου. Στον κοινωνικό τομέα ο Δήμος Σερρών διαθέτει οργανωμένη κοινωνική υπηρεσία, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία ασχολείται με την εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης σε διάφορες κατηγορίες ατόμων. Επίσης, ασχολείται με θέματα δημόσιας υγείας (εμβολιασμούς στα σχολεία κ.τ.λ.). Η υπηρεσία έχει καταγράψει ότι στα όρια του Δήμου Σερρών διαμένουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ΡΟΜΑ, ορφανά, κακοποιημένες γυναίκες άποροι κ.τ.λ., με στόχο την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου πληθυσμού των δημοτών με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και την προσφορά αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών. Στις προτεραιότητές μας για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι :  Η επέκταση του Κοινωνικού Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και σε άλλες ευπαθείς ομάδες. Ενίσχυση εφαρμογών της τεχνολογίας πληροφορικής επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική μάθηση, ηλεκτρονικό πολιτισμό και ηλεκτρονική υγεία.  Η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας με νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν αυτού που υλοποιείται ήδη, ύψους 816.000 ευρώ, για τη βελτίωση της πρόσβασης των οικονομικά αδύναμων πολιτών σε υπηρεσίες βιώσιμης κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας.  Η συνέχιση της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών με την μονάδα κοινωνικής μέριμνας του Δήμου, για ΚΔΑΠ,ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Βοήθεια στο σπίτι.  Η αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής που στηρίζουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επίσης άλλες ενέργειες και δράσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής είναι:  Η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την προστασία των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων (άποροι, ηλικιωμένοι, άστεγοι, κακοποιημένες γυναίκες κ.τ.λ.) με ειδικές ημερίδες εκπαίδευσης που οργανώνονται από τον Δήμο .

8


 Η ενίσχυση του εθελοντικού γραφείου με κατάλληλο και έμψυχο δυναμικό, που λειτουργεί στον χώρο του «Συμβουλευτικού Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών» του Δήμου, προκειμένου να επενεργεί συμβουλευτικά στους ενδιαφερόμενους και να διευκολύνει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας.  Η κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου για την κοινωνική ένταξη και αποκατάσταση των POMΑ που διαβιούν σε περιοχές του Δήμου Σερρών με χρηματοδότηση από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η ενεργοποίηση προγραμμάτων μέσω του ΚΕΚ του Δήμου για την επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση για ΑΜΕΑ.  Η σύσταση και λειτουργία θεσμού «Δημοτικού Ανταποκριτή» για την κατ’ οίκον παροχή βοήθειας σε πολίτες που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης σε δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες.  Η ενίσχυση και βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, και των ΚΑΠΗ.

Β. ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Ο Δήμος σχεδιάζει, προγραμματίζει και μεριμνά για την εφαρμογή διοικητικών και οργανωτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, με τις εξής ενέργειες :  Τον προγραμματισμό Ετήσιων εμβολιασμών στα σχολεία και των κοινωνικά αποκλεισμένων ειδικών ομάδων πληθυσμού (αθίγγανων, άπορων) .  Την δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας και προληπτικής ιατρικής από την Ιατρική Κοινότητα, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού». Παρέχονται δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την οδοντιατρική , την οφθαλμολογική, την ΩΡΛ και την Παιδιατρική.  Τη συνεργασία με το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σερρών με την οποία προτείνουμε τη δημιουργία Δημοτικής τράπεζας αίματος και μητρώου αιμοδοτών και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.  Την εξασφάλιση συνθηκών Δημόσιας Υγείας σε κοινόχρηστους χώρους, σε σχολεία και δημοτικά κτίρια με απολυμάνσεις – μυοκτονίες κλπ.  Την ενεργοποίηση της συμμετοχής μας σε εθνικό διαδημοτικό δίκτυο υγιών πόλεων και προαγωγής της υγείας. Σκοπός του δικτύου είναι η πρόληψη των νοσημάτων, η προαγωγή της υγείας, ο προσυμπτωματικός έλεγχος των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα η προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών δράσεων στο πεδίο της δημόσιας υγείας.  Την έκδοση κάρτας για παροχή υπηρεσιών υγείας και ειδικών εκπτώσεων. Σε συνεργασία με τις ιδιωτικές μονάδες υγείας, τα τοπικά διαγνωστικά κέντρα, τις τράπεζες και τον εμπορικό σύλλογο,

9


συνάπτεται συμφωνία για την έκδοση κάρτας υγείας η οποία αφορά την παροχή υπηρεσιών και ειδικών εκπτώσεων σε δημότες του δήμου.

Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός δε συνιστά πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα που δίνει νόημα και περιεχόμενο στην ανθρώπινη δημιουργία. Είναι μια διαδικασία συνεχούς αναζήτησης, που αποβλέπει στην ενεργοποίηση των πολιτών. Ο πολιτισμός ουσιαστικά αναφέρεται σε ένα σύστημα αξιών που γεφυρώνει το χθές με το σήμερα, αναδεικνύοντας την ιστορική συνέχεια ως αναγκαίου όρου για τον προσανατολισμό των σύγχρονων κοινωνιών.  Οι κύριοι άξονες δράσης μας στον τομέα του πολιτισμού και οι συγκεκριμένες επιδιώξεις μας είναι:  Η συνέχιση και ενίσχυση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που επιτελούνται σε όλο τον Δήμο και καθιέρωση νέων θεσμών μέσω προγραμμάτων είναι μια από τις προτεραιότητές μας.  Μετά τη δημιουργία νέων θεσμών κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014 και συγκεκριμένα: α) «Φωτεινές μέρες » με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ β) «Πολιτεία των ευχών» κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων γ) Πανελλήνιοι αγώνες πάλης παίδων –νεανίδων δ) « ECO FESTIVAL » για την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, στόχος για τη δημοτική περίοδο 2014-2019 είναι η καθιέρωση και άλλων νέων θεσμών όπως, φεστιβάλ Βαλκανικής συμφωνικής μουσικής σε συνεργασία με το μουσικό σχολείο, συνάντηση Ελλήνων συγγραφέων παιδικού βιβλίου με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των βιβλίων στη διαπαιδαγώγηση των νέων, καθιέρωση ετήσιων λογοτεχνικών διαγωνισμών ποίησης, πεζογραφίας κ.λ.π.  Ίδρυση Ιστορικού Αρχείου Δήμου Σερρών. Δημιουργία Ιστορικού Αρχείου Δήμου Σερρών, με σκοπό τη συγκέντρωση του εναπομείναντος αρχειακού υλικού του Δήμου Σερρών (έγγραφα, χάρτες, σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες κ.τ.λ.) με προοπτική πρόσκτησης και άλλου υλικού, το οποίο θα προέρχεται εκτός Δήμου. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα δημιουργηθεί μια επιτροπή από ιστορικούς ερευνητές.  Ίδρυση γραφείου ερευνών της τοπικής μας Ιστορίας και Λαογραφίας.  Δημιουργία γραφείου ερευνών της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Το γραφείο αυτό μπορεί να λειτουργήσει με διοικητικό προσωπικό και εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες, οι οποίοι θα έχουν τη φροντίδα

10


της έρευνας και συγκέντρωσης ιστορικού υλικού για την ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος και την παράλληλη συγκέντρωση του εναπομείναντος λαογραφικού υλικού.  Δημιουργία σειράς εκδόσεων ιστορικού περιεχομένου Δήμου Σερρών, με στόχο να αναδειχθεί το ενιαίο ιστορικό παρελθόν του Δήμου στους διάφορους τομείς (ιστορία, μουσική, αρχιτεκτονική κ.τ.λ.) και συνέχιση περιοδικής έκδοσης Σερραϊκών Αναλέκτων. Επίσης συνέχιση έκδοσης λευκωμάτων από πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών μας, που αναδεικνύουν την τοπική μας ιστορία, συγγραφικών δραστηριοτήτων Σερραίων, ψηφιοποίηση και διάδοση πολιτιστικών προϊόντων σε CD,DVD.  Διάσωση διατηρητέων κτιρίων. Η δεδομένη κατάσταση στην πόλη της κατεδάφισης των περισσότερων κτιρίων, που είχαν άμεση σχέση με το πολιτισμικό παρελθόν, την παράδοση και την ιστορία της μας κάνουν ως μελλοντική Δημοτική αρχή αποφασισμένους να γίνουμε ο κινητήριος μοχλός σε μια σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο τη συντονισμένη προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης των περισσοτέρων από τα εναπομείναντα διατηρητέα κτίσματα και μνημεία.  Δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης. Με την άμεση καταγραφή και αρχειοθέτηση ως κινητή περιουσία του Δήμου για την καλύτερη συντήρηση και πολιτιστική αξιοποίηση όλων των πινάκων του Δήμου που βρίσκονται διασπαρμένοι σε διάφορους αποθηκευτικούς χώρους.  Δημιουργία νέου σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου και αυτόνομης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο νομό με έδρα την πόλη των Σερρών. Άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και άσκηση πίεσης προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου και Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.  Ανάδειξη διάφορων ιστορικών μνημείων του Δήμου όπως:  Αρχαιολογικού χώρου ακρόπολης με την ανάδειξη του βυζαντινού τείχους, του ναού Αγίου Νικολάου, του πύργου Ορέστη, (φωτισμός, μονοπάτια, καθιστικά, προστασία βράχων, προστασία φυτεύσεων κ.τ.λ.).  Ηρώου (αξιοποίηση περιβάλλοντος χώρου και ενοποίηση με το ιστορικό κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού).  Βυζαντινών ναών της πόλης (Άγιοι Θεόδωροι, Άγιος Γεώργιος Κρυονερίτης).

 Απροσπέλαστων μέχρι σήμερα βυζαντινών ερειπίων στα υπόγεια πολυκατοικιών.  Βυζαντινών μνημείων Ελαιώνα, Οινούσας, Χιονοχωρίου (στην πλατεία του Ελαιώνα υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο μοναστήρι της Οινούσας υπάρχει σπάνια βυζαντινή υπαίθρια βραχοαγιογραφία και βυζαντινό ναϋδριο στην είσοδο του οικισμού, στο Χιονοχώρι το βυζαντινό παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων, λαξευμένο σε βράχο, με τοιχογραφίες).  Δημιουργία θεσμού χορηγιών. Πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από το Δήμο, με στόχο την ενθάρρυνση ευγενών ιδιωτικών χορηγιών. Στόχος μας είναι η καθιέρωση των χορηγιών αυτών σε

11


θεσμό στήριξης πνευματικών και πολιτισμικών δημιουργιών και ενεργειών, που αλλιώς η πραγματοποίηση τους θα ήταν δύσκολη ή αδύνατη.  Ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών ιστορικής αξίας με σημεία αναφοράς την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου (Οινούσα- Χιονοχώρι- Ι.Μ.Τ.Π. Λάκκος, κοιλάδα Αγίου Γεωργίου – Ελαιώνας) και την Ι.Μ. Παναγίας Βύσσιανης (κοιλάδα Αγίας Βαρβάρας-Μετόχι). Για τη χρηματοδότηση των παραπάνω έργων θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν σε διάφορα προγράμματα της Ε.Ε.  Ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Δήμου και σε συνεργασία με τις Εφορίες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας, Νεοτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Πολιτισμού για την αξιοποίηση και χρήση των μουσουλμανικών μνημείων: Τζιρτζιρλί τζαμί – τέμενος Αγίας Σοφίας – Οθωμανικά λουτρά– Μουσουλμανικό τέμενος Καμενικίων.  Προσέγγιση των απανταχού Σερραίων που διέπρεψαν σε διάφορους τομείς καθώς και των ακαδημαϊκών δασκάλων, με στόχο τη συνεργασία και την προσφορά στο Δήμο Σερρών.  Αποπεράτωση του πολιτιστικού κέντρου Μητρουσίου και Μονοκκλησιάς.  Ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Α.Βροντούς, προκειμένου να ανάγκες του θεσμού «ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ».

χρησιμοποιηθεί για τις

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Μετά την ομολογουμένως πετυχημένη θεατρική περίοδο 2011-2014 του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, οι σκοποί και οι στόχοι του παραμένουν και είναι οι εξής: α)Η αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας στις Σέρρες, αλλά και ευρύτερα στο νομό. β)Η συμμετοχή στη γενικότερη προσπάθεια για πολιτιστική αποκέντρωση και δημιουργία αξιόλογων θεατρικών σκηνών στην περιφέρεια, ικανών να παράγουν πολιτιστικό προϊόν υψηλής ποιότητας και απαιτήσεων. γ)Η δημιουργία θεατρικού πυρήνα που γύρω του θα αναπτυχθεί μια σειρά επιμέρους καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. δ)Η ανάπτυξη μιας σειράς παράλληλων δραστηριοτήτων – εκδηλώσεων που έχουν σχέση με τη μουσική, τη σκηνοθεσία κ.τ.λ. ε)Η οργάνωση μιας μόνιμης θεατρικής σκηνής στις Σέρρες, η οποία θα δραστηριοποιείται ολόκληρο το χρόνο. στ)Η ενίσχυση των ερασιτεχνικών θιάσων της ευρύτερης περιοχής. Κεντρικός πολιτιστικός μας στόχος ήταν και θα είναι η στήριξη του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου του Δήμου Σερρών. Ένας από του κύριους στόχους μας, επίσης, ήταν το άνοιγμα της θεατρικής αίθουσας του Δημοτικού Θεάτρου μας στις σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνουν οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης μας. Στους στόχους μας ήταν και η ανάδειξη και η αξιοποίηση των ντόπιων καλλιτεχνικών δυνάμεων δημιουργικά. Έτσι τις θεατρικές παραστάσεις επάνδρωσαν επαγγελματίες καλλιτέχνες που ζουν και

12


δημιουργούν εδώ στις Σέρρες. Αυτός είναι στόχος μας που θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε, αφού υπάρχει καλλιτεχνικό δυναμικό που πρέπει να αξιοποιηθεί σε επόμενες παραγωγές του θεάτρου. Μια ακόμα παράμετρος της λειτουργίας του θεσμού του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου είναι η επιμορφωτική του διάσταση. Στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών πέρα από τον ψυχαγωγικό, κοινωνικό και μορφωτικό χαρακτήρα που έχουν να επιδείξουν οι επιλογές των έργων που παρουσιάστηκαν, η εκπαιδευτική ιδιότητα του θεάτρου επικυρώθηκε και από τη δημιουργία της Πανεπιστημιάδας Θεάτρου. Ένας θεσμός που βρήκε υποστήριξη από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και αναδείχθηκε σε Διεθνής. Τον φετινό Απρίλιο και Μάιο θα διεξαχθεί η 10η στη σειρά διοργάνωση της Διεθνούς Πανεπιστημιάδας Θεάτρου, πολιτιστική διοργάνωση την οποία η δημοτική μας αρχή τα τελευταία χρόνια στήριξε και ανέδειξε σε ένα από τα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της πόλης των Σερρών. Είναι μοναδικής και σπουδαίας σημασίας τα προγράμματα της Πανεπιστημιάδας, αφού πέρα από τους πανεπιστημιακούς θιάσους που συμμετέχουν από τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά κυρίως πανεπιστήμια, διεξάγονται παράλληλα μια σειρά από ομιλίες, σεμινάρια, καλλιτεχνικά εργαστήρια, και άλλες παράλληλες θεατρικές εκδηλώσεις. Σ’ αυτά οι νέοι, αλλά και οι κάθε ηλικίας, καλλιτεχνικά ανήσυχοι Σερραίοι πολίτες, μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν και να διδαχθούν ή να ακούσουν σημαντικά θέματα γύρω από την τέχνη του θεάτρου, από ξεχωριστούς και αναγνωρισμένους καθηγητές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορογράφους, περφόμερς κ.λ.π. που παρουσιάζουν και αναλύουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους. Ο θεσμός των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, είναι μια σπουδαία απόφαση που αφορά τον νεοελληνικό μας πολιτισμό. Είναι ένας θεσμός, δίπλα σε εκείνους του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, που δείχνει αυτό που πολιτιστικά μπορούμε να είμαστε σήμερα. Είναι αλήθεια πως όπως κάθε τι που έχει να κάνει με ανθρώπινες συμπεριφορές, ο θεσμός αυτός έχει να επιδείξει φωτεινές, αλλά και λιγότερο φωτεινές περιόδους σε πανελλήνιο επίπεδο. Ο πολιτισμός όμως όπου στηρίζεται ουσιαστικά και ελέγχεται με σοβαρότητα και σεβασμό μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία που τον στηρίζει και τον αναδεικνύει. Πιστεύοντας πως η πόλη των Σερρών παραδοσιακά τιμά και σέβεται τον πολιτισμό σαν πολύτιμο αγαθό για την ανάπτυξή της, θα συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε, στηρίζοντας τη στέγη που τον φιλοξενεί. Τη στέγη που δεν είναι άλλη από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών. Το δικό μας θέατρο.

Δ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο αθλητισμός αποτελεί επένδυση για το μέλλον μας, προσφέροντας υγιείς διεξόδους στη νεολαία, αλλά και ευκαιρίες δημιουργικής εκτόνωσης σε όλες τις ηλικίες. Παράλληλα, στις μέρες μας πολύ περισσότερο, προσφέρεται για τουριστική και κατ’ επέκταση οικονομική αξιοποίηση και δημιουργεί δεσμούς επικοινωνίας μεταξύ των άλλων πόλεων και χωρών. Οι προτεραιότητές μάς στον τομέα του αθλητισμού είναι οι εξής:  Αυτοκινητοδρόμιο Α.Ε. Μετά την αποκατάσταση της πίστας του αυτοκινητοδρομίου, λόγω του κατασκευαστικού προβλήματος που παρουσιάστηκε κατά την υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση υποδομών

13


αυτοκινητοδρομίου και πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής Δήμου Σερρών», συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αναπτυξιακή πορεία του αυτοκινητοδρομίου, διεκδικώντας την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την υλοποίηση και άλλων έργων.  Η ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας για το οποίο έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2007-2013» με τον τίτλο ‘’αποπεράτωση και ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου’’ στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας του Δήμου Σερρών, αποτελεί επίσης προτεραιότητά μας.  Προτεραιότητά μας είναι και η ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου στον Άγιο Ιωάννη, για την ολοκλήρωση του οποίου, επίσης έχει υποβληθεί πρόταση - χρηματοδότησης στο ΕΠΠΕΡΑΑ με τον τίτλο «περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου στον Άγιο Ιωάννη του Δήμου Σερρών». Επίσης άλλοι στόχοι μας στον τομέα του αθλητισμού είναι :  Η ενίσχυση του θεσμού «Πανελλήνιοι αγώνες πάλης παίδων –νεανίδων».  Η υλοποίηση ετήσιων αθλητικών διοργανώσεων, όπως: α) διεξαγωγή πανελληνίων πρωταθλημάτων τελικών φάσεων στα διάφορα αθλήματα. β) τουρνουά στα πλαίσια της προετοιμασίας των ομάδων με ιδιαίτερες διακρίσεις (δηλ. ομάδες που είναι σε εθνική κατηγορία). γ) ανάληψη διοργανώσεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο εθνικών ομάδων παίδων- εφήβων και ανδρών-γυναικών, σε οποιοδήποτε άθλημα αναθέσει τη διοργάνωση η αντίστοιχη ομοσπονδίας μας.  Συντήρηση, βελτίωση γηπέδων, όλων των Δημοτικών ομάδων παίδων – εφήβων και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σερρών, όπως επίσης και των αθλητικών εγκαταστάσεων Αθλητικού Πάρκου Ομονοίας, Εθνικού Σταδίου, κλειστού γυμναστηρίου κ.λ.π.  Κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια με την Π.Α.Ε. Πανσερραϊκός και με όλους τους φορείς του νομού, αλλά και επενδυτές για την κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου.  Ολοκλήρωση εγκαταστάσεων Σκοπευτηρίου Κ.Δένδρων και ενίσχυση της λειτουργίας του μέσω ένταξης του σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ε. ΠΑΙΔΕΙΑ-ΝΕΟΛΑΙΑ

Το νεοσύστατο τμήμα παιδείας του Δήμου με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» κατάφερε να λειτουργήσει και να διεκπεραιώσει το έργο της λειτουργίας των ενιαίων σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις συντηρήσεις

14


των σχολείων και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους. Ενισχύουμε την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και τους θεσμούς κατάρτισης – εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης με τις παρακάτω ενέργειες:  Εκσυγχρονισμός εποπτικών μέσων και ψηφιακού εξοπλισμού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.  Πράσινα Σχολεία.  Αναβάθμιση των υποδομών του Κέντρου Δια βίου μάθησης του Δήμου. Βελτιώνουμε την πρόσβαση στο κέντρο δια βίου εκπαίδευσης του Δήμου Σερρών και διευκολύνουμε τη λειτουργία του.  Προγράμματα Ιατροκοινωνικής Φροντίδας, Σίτισης και Ψυχολογικής Υποστήριξης των μαθητών, για την πρόληψη των σχολικών διαρροών.  Προγράμματα επιμόρφωσης για Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες (Ρομά, μετανάστες, κλπ).  Προγράμματα για την καταπολέμηση του Ψηφιακού Αναλφαβητισμού σε ενήλικες και σε απομακρυσμένες χωρικές ενότητες.  Ίδρυση και λειτουργία τμημάτων σχολών γονέων. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους από το Υπουργείο παιδείας και λειτουργούν υπό την εποπτεία του τμήματος παιδείας του δήμου και των σχολικών επιτροπών.  Ενεργοποίηση του τοπικού συμβουλίου νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν) Σύνδεση του με αντίστοιχα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντίστοιχα τμήματα της υπηρεσίας νέας γενιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ηλεκτρονικού συμβουλίου νέων (on line συζητήσεις, δημοσιεύσεις για προτάσεις του νεανικού πληθυσμού).  Θεσμοθετούμε ηθικές-τιμητικές διακρίσεις νέων, που συμμετέχουν εθελοντικά σε κοινωνική, ανθρωπιστική και οικολογική δράση.  Συνεργασία Δήμου, ΤΕΦΑ και ΤΕΙ με στόχο τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων για την ανάδειξη του πνευματικού και πολιτιστικού προσώπου των νέων της πόλης. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας σκοπεύουμε στη δημιουργία του θεσμού «ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ».

15


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πιστεύουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο προώθησης της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης. Θα προωθήσουμε με όρους «βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης», τις νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Α.Π.Ε.), (όπως φωτοβολταϊκά και γεωθερμικά συστήματα, ανεμογεννήτριες, αξιοποίηση βιομάζας και αποβλήτων και άλλου είδους περιβαλλοντικές τεχνολογίες), με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την οικονομία πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την εναλλακτική και αειφόρο ανάπτυξη του περιβάλλοντος. Κατά τη νέα δημοτική περίοδο 2014-2020 θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία και εξασφάλιση «ποιοτικά αναβαθμισμένων» κοινόχρηστων χώρων με σκοπό την αναψυχή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών όλων των ηλικιών.

Α. ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ – ΠΡΑΣΙΝΟ

 Η ολοκλήρωση έργων που μελετήθηκαν και εντάχτηκαν σε προγράμματα κατά την διάρκεια της δημοτικής θητείας 2011 - 2014 είναι στις προτεραιότητές μας. Συγκεκριμένα:  Υλοποίηση του έργου «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Ανοικτών Δημόσιων χώρων στο Δήμο Σερρών» ύψους 3.800.00 ευρώ, με αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να γίνει πιο όμορφο και ανθρώπινο.  Υλοποίηση του έργου «πρότυπη πράσινη αγροκτηνοτροφική Σερρών » ύψους 5.200.000 ευρώ.

κοινότητα Ελαιώνα Δήμου

 Στις προτεραιότητές μας επίσης είναι η διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων μέσω προγραμμάτων για προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014 όπως:  Αναβάθμιση των παιδικών χαρών του Δήμου Σερρών Για το σκοπό αυτό κατατέθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης η πρόταση «Διαμόρφωση – Αναβάθμιση- Πιστοποίηση Δικτύου Παιδικών Χαρών» προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ , που αφορά 28 παιδικές χαρές, κατανεμημένες σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο, και αναμένεται η έκβασή της.  Εξωραϊσμός του κέντρου της πόλης με αναπλάσεις των οδικών αξόνων της (διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, παρτέρια, ποδηλατόδρομοι κ.λ.π.). Κατά τη διάρκεια της δημοτικής πειόδου 2011-

16


2014 εκπονήθηκε μελέτη με τίτλο «Δημιουργία και αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων Δήμου Σερρών » προϋπολογισμού 1.230.339 ευρώ και έχει κατατεθεί στο Υπ. Εσωτερικών.

 Στις προτεραιότητές μας είναι :  Γειτονιές – Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες - Οικισμοί: Αναπλάσεις πλατειών, δημιουργία παιδικών χαρών και χώρων αναψυχής σε μικρά δημοτικά οικόπεδα, διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων.  Κεντρικό πάρκο του δήμου Σερρών Στη δημοτική περίοδο 2011-2014 ξεκίνησε η αξιοποίηση του κεντρικού πάρκου με τις εξής παρεμβάσεις:  Ανακαινίσθηκε το θερινό θεατράκι  Λειτούργησε μετά από 30 χρόνια το συντριβάνι  Λειτούργησε το αναψυκτήριο στο θερινό θεατράκι  Κατασκευάστηκε πίστα skate- board  Πεζοδρομήθηκε η οδός Δορυλαίου με αποτέλεσμα να ενοποιηθούν οι χώροι του πρώην κτηνιατρείου και του θερινού θεάτρου και να έχει δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος ανοιχτός χώρος (20 στρέμματα) στο κέντρο της πόλης Μετά από αυτές τις παρεμβάσεις και την έναρξη αξιοποίησης του κεντρικού πάρκου, ο επόμενος στόχος μας είναι η εκπόνηση μελέτης για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του κεντρικού πάρκου, ενώ παράλληλα θα γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι.  Μετά την κατεδάφιση της δημοτικής αγοράς και τη δημιουργία πλατείας και χώρου πρασίνου, ο επόμενος στόχος είναι η αισθητική αναβάθμιση του χώρου με παρεμβάσεις στις όψεις των πολυκατοικιών αλλά και γενικότερα στον όλο χώρο.  Παραχώρηση στρατοπέδων Κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014 επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σερρών για την παραχώρηση 300 στρεμμάτων από το σύνολο των 345 στρεμμάτων των 3 στρατοπέδων Εμ. Παπά – Παπαλουκά – Αποθήκες Πυρομαχικών Λευκώνα, τα οποία περιέρχονται οριστικά και αμετάκλητα στον Δήμο Σερρών. Ο επόμενος στόχος είναι η αξιοποίηση των κτιρίων των στρατοπέδων μέσω προγραμμάτων ή με την εγκατάσταση διαφόρων φορέων του Δήμου ( πολιτιστικών, αθλητικών κ.τ.λ.). Για τον λόγο αυτό χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μελέτη αξιοποίησης των κτιρίων των στρατοπέδων.  Αξιοποίηση Αγίου Ιωάννη Μετά τον εξωραϊσμό του σημερινού φυσικού χώρου του Αγ. Ιωάννη με τη λειτουργία του δημοτικού αναψυκτήριου και της ανάδειξης της λίμνης, όπως επίσης και τη λειτουργία του σιντριβανιού της Κερκίδας στην πλατεία Αγ. Ιωάννη, ο επόμενος στόχος είναι η διαμόρφωση των 30 (τριάντα) στρεμμάτων δημοτικής έκτασης που υπάρχουν στον Αγ. Ιωάννη και θα αποτελέσουν συνέχεια του σημερινού φυσικού του χώρου. Για το σκοπό αυτό κατά την διάρκεια της δημοτικής περιόδου 20112014 εκπονήσαμε μελέτη και θα επιδιώξουμε την ένταξη της σε πρόγραμμα.

17


 Κουλάς: Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Ακρόπολης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, και δημιουργία αισθητικού δάσους. Άρση επικινδυνότητας λόφου Κουλά με διεκδίκηση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Κουλάς είναι ένα σημείο αναφοράς της πόλης που πρέπει να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε.  Κοιλάδα Αγ. Βαρβάρας: Ήπιες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Να αποτελέσει συνέχεια του χώρου του εθνικού σταδίου για ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες.  Κοιλάδα Αγ. Γεωργίου: Ήπιες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Προστασία φυσικού περιβάλλοντος και διαμορφώσεις στην Κοιλάδα Αγίου Γεωργίου. Χάραξη διαδρόμων πεζοπορίας από Κοιλάδα Αγ. Γεωργίου μέχρι τον Ελαιώνα.  Δημοτικό δάσος: Συνέχιση υλοποίησης της διαχειριστικής μελέτης για το δημοτικό δάσος.  Λαϊλιάς: Αξιοποίηση ορεινού όγκου Λαϊλιά με κριτήρια βιωσιμότητας των επενδύσεων.  Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου: Συνεργασία του Δήμου με την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και τους αρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από διάφορες πηγές, με στόχο την ανακαίνιση και ανάδειξη των κτιρίων της Ιεράς Μονής. Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου αποτελεί ιστορικό “μνημείο” του νομού και επιβάλλεται να δώσουμε την ανάλογη βαρύτητα.  Δράσεις αξιοποίησης, διατήρησης και ενίσχυσης φυσικών οικοσυστημάτων (π.χ. Βοτανικός κήπος στη Α. Βροντού, βελτίωση υποδομών Περιβαλλοντικού Πάρκου).  Δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης του εδάφους (π.χ. αναδάσωση),κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, δράσεις πυρανίχνευσης – πυροπροστασίας, ευφυή συστήματα διαχείρισης καταστροφών, ανάπτυξη σώματος εθελοντών, δημιουργία διακρατικών συνεργείων στη διαχείριση κινδύνων.

Β. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ  Ο Δήμος Σερρών υπήρξε από τους πρώτους Δήμους που εκπόνησε «Σχέδιο Δράσης για την Εξοικονόμηση Ενέργειας», ενώ ταυτόχρονα έχει εκπονήσει το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης» για το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.  Στα πλαίσια του συμφώνου και χρησιμοποιώντας τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που προήλθαν από τα Σχέδια Δράσης που έχουν εκπονηθεί, προβλέπεται η υλοποίηση του «Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ)», όπου θα καθορίζεται ο συνολικός στόχος μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την επίτευξη του στόχου αυτού.

18


ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι & ΙΙ, ΕΠ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ)  Στις προτεραιότητές μας είναι η υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας που εντάχτηκαν κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011- 2014. Συγκεκριμένα:  Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι» : (Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου, Κλειστού Γυμναστηρίου Αγ. Αναργύρων και Δημαρχείου - Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό) (προϋπολογισμός : 1.000.000 €).  Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και χρήσης ΑΠΕ στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών (προϋπολογισμός : 200.000 €).  Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και χρήσης ΑΠΕ στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών (προϋπολογισμός : 460.000 € περίπου).  Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στο Λύκειο Προβατά (προϋπολογισμός : 400.000 €). ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ  Ο Δήμος Σερρών έχει ήδη εγκαταστήσει πρόσφατα φωτοβολταϊκά συστήματα σε περίπου τριάντα σχολικά κτίρια, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 300KW P , από τα οποία καλύπτεται δωρεάν περίπου το ½ της συνολικής καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου χρησιμοποιήθηκε μέρος του εισπραχθέντος τιμήματος πώλησης του μεριδίου του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Οινούσας (περίπου 600.000 €).  Συνεχίζοντας τις δράσεις αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, ο Δήμος Σερρών θα εξετάσει τη δυνατότητα εγκατάστασης φ/β συστημάτων και σε άλλα δημοτικά και σχολικά κτίρια, ώστε να καλύψει μέρος των αναγκών των κτιρίων σε ηλεκτρική ενέργεια από μια φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. ΕΡΓΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΑΠΕ Έχουν υποβληθεί προτάσεις και βρίσκονται υπό αξιολόγηση :  Στις προτεραιότητές μας επίσης είναι η διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων μέσω προγραμμάτων για προτάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας – ΑΠΕ, που έχουν ήδη κατατεθεί κατά την διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014 όπως: 1)Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και χρήσης ΑΠΕ στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών (προϋπολογισμός : 362.000 €). 2)Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας (προϋπολογισμός : 261.000 €).

και

χρήσης

ΑΠΕ

στο

Δημοτικό

Σχολείο

Ορεινής

Στα πλαίσια της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, ο Δήμος Σερρών σχεδιάζει την προετοιμασία έργων ενεργειακής απόδοσης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε άλλες

19


δημοτικές και σχολικές κτιριακές υποδομές, αλλά και σε αντίστοιχες πολιτιστικές υποδομές (όπως το Μουσείο Τέχνης «Κων/νος Ξενάκης» σε κτίριο του στρατοπέδου Παπαλουκά). ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  Κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο υπογειώθηκαν δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας γύρω από τις περιοχές και δρόμους του Δήμου στις οποίες υλοποιήθηκε το έργο των αστικών αναπλάσεων.  Η υπογειοποίηση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστεί με το έργο των βιοκλιματικών αναπλάσεων στους δρόμους όπου θα εκτελεστεί αυτό το έργο.  Σε όλες σχεδόν τις περιοχές του Δήμου και σε πολλές τοπικές και δημοτικές κοινότητες αντικαταστάθηκαν οι λαμπτήρες με λαμπτήρες νατρίου και οικονομίας. Μέσα από το πρόγραμμα «εξοικονομώ» θα γίνει αντικατάσταση λαμπτήρων οικονομίας και σε άλλες περιοχές του Δήμου.  Βελτίωση και αναβάθμιση του φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων(πλατείες, πάρκα, παιδ. χαρές, πεζόδρομοι κ.λ.π.).  Φωτισμός ιστορικών μνημείων και διατηρητέων ή ειδικού ενδιαφέροντος κτιρίων του Δήμου, με στόχο την ανάδειξή τους.  Φωτισμός αύλειων χώρων σχολείων.  Σταδιακή εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης των εγκαταστάσεων δημοτικού φωτισμού.  Τέλος έχει εγκατασταθεί εορταστικός φωτισμός στην περιοχή των αναπλάσεων, όπως επίσης σε πολλές δημοτικές και τοπικές κοινότητες και θα συνεχιστεί η αναβάθμιση του εορταστικού φωτισμού και για την επόμενη δημοτική περίοδο.

Γ. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ  Στον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, κατά την διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014 προστέθηκαν μέσω προγραμμάτων 800.000 ευρώ και συγκεκριμένα: -Προμήθεια: 2 απορριμματοφόρων, 400 κάδων ανακύκλωσης, 150 κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων,

20


150 κάδων κομποστοποίησης. -Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Κωνσταντινάτου, Προβατά, Άνω Βροντούς. -Τοποθέτηση κοντέινερ σε όλα τα χωριά και οικισμούς. -Δημιουργία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα καθαριότητας, ανακύκλωσης και σεβασμού στο περιβάλλον. -Καθιέρωση νέου οικολογικού θεσμού με τον τίτλο ECO FESTIVAL. -Επίσης κατά τη διάρκεια της ίδιας δημοτικής περιόδου εκπονήθηκε μελέτη για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών και στόχος μας είναι η υλοποίηση της μελέτης με την ένταξη της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.  Για τη νέα δημοτική περίοδο 2011-2014 στις προτεραιότητές μας είναι να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στη βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων και του προγράμματος ανακύκλωσης με :  Ανακύκλωση και επανάχρηση συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων, υλικών καλλιεργειών, υλικών άρδευσης, ελαστικών εξαρτημάτων, ψεκαστικών μηχανημάτων, κ.α.  Επέκταση προγράμματος ανακύκλωσης, με προμήθεια κάδων ανακύκλωσης, κάδων σύμμεικτων απορριμματοφόρων, και κάδων κομποστοποίησης.  Σχεδιασμός και εφαρμογή συστήματος επαναχρησιμοποίησης ογκωδών αντικειμένων που έχουν συλλεχθεί.  Κατασκευή υπόγειων κάδων σε σημεία επιβαρυμένα από συσσώρευση κάδων.  Προμήθεια σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, πλυντήρια κάδων).  Νέα καύσιμα στα οχήματα του Δήμου και τα απορριμματοφόρα.  Διοργάνωση ημερίδων με θέμα «Ολοκληρωμένη διαχείριση Απορριμμάτων». Στόχος όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Σερρών, είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα των Σερραίων δημοτών και γι’ αυτό θα γίνουν προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις.

21


Δ. ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΕΥΤΕΣΗ

Προτεραιότητά μας μετά την ολοκλήρωση των μελετών για αποχετευτικά δίκτυα στις τοπικές κοινότητες και οικισμούς, είναι η διεκδίκηση της χρηματοδότησης των μελετών αυτών και η υλοποίηση τους, μέσω προγραμμάτων. Α) Για τη δημοτική περίοδο 2014-2019 υλοποιούμε έργα ύδρευσης - αποχέτευσης, που έχουν ενταχθεί κατά την διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014,όπως:  Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου Σκουτάρεως- Μητρουσίου, ύψους 13.000.000,00 ευρώ  «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή Σιγής – πόλης Σερρών » και δημόσια δαπάνη 2.281.650,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Β) Διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων μέσω προγραμμάτων για προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί κατά τη δημοτική μου περίοδο 2011 -2014, όπως:  «Κατασκευή αγωγού ακαθάρτων στον δρόμο Σερρών- Χρυσοπηγής, β’ φάση, κατασκευή σταθμών τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού στις τοπικές κοινότητες του νέου διευρυμένου Δήμου Σερρών & κατασκευή δικτύων ύδρευσης εντός της πόλης των Σερρών» και δημόσια δαπάνη 4.477.500,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ η 5.507.325,00 ευρώ με ΦΠΑ.  «Κατασκευή νέων δεξαμενών & αγωγών μεταφοράς νερού στον Δήμο Σερρών » και δημόσια δαπάνη 1.456.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ ή 1,790,880,00 ευρώ με ΦΠΑ.  Κατασκευή μονάδας ηλιακής ξήρανσης λυματολάσπης της ΕΕΛ (βιολογικός καθαρισμός) του Δήμου Σερρών και δημόσια δαπάνη 4.182.000,00 ευρώ με ΦΠΑ.  Διασφάλιση της ποιότητας του νερού στη διασυνοριακή περιοχή και προώθηση της σχετικής δημόσιας συνείδησης για ασφαλές νερό, (INTERREG 3) και δημόσια δαπάνη 800.000,00 ευρώ με ΦΠΑ.  «Αναβάθμιση ΕΕΛ (βιολογικός καθαρισμός) πόλης Σερρών για επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αποβλήτων με απεριόριστη άρδευση » και δημόσια δαπάνη 2.612.273,00 ευρώ. Γ) Επίσης η ΔΕΥΑΣ έχει έτοιμες μελέτες συνολικού ύψους πάνω από 60.000.000 ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο το Δήμο Σερρών, για να τις καταθέσει προς ένταξη σε προγράμματα, όταν αυτά ανοίξουν.

22


Ε. ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ Αντιμετωπίζουμε το δύσκολο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων με τη συνδρομή αρμόδιων φορέων με:  Με την εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νέος νόμος 4039/2012.  Επίσης με τη συνέχιση του προγράμματος περισυλλογής και στειρώσεων των αδέσποτων ζώων στις νέες, ολοκληρωμένες και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του κυνοκομείου.  Δράσεις και ενημέρωση για τη προστασία των αδέσποτων ζώων. Εκτός από ενημερωτικά έντυπα και σποτ που ήδη έχουν εκδοθεί κατά την τρέχουσα Δημοτική περίοδο προτείνουμε συμπληρωματικά τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων με θέμα την ‘’προστασία των αδέσποτων ζώων’’ οι οποίες θα συμβάλουν στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των αδέσποτων ζώων

ΣΤ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ-ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ  Με μια συνολική και επικαιροποιημένη μελέτη θα κωδικοποιηθούν όλες οι κανονιστικές αποφάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις, κ.τ.λ. για την καλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη. Θα εκπονηθεί ειδική μελέτη για την κυκλοφορία στην πόλη για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων.

 Όραμά μας είναι η δημιουργία μιας λειτουργικής και ανθρώπινης πόλης, με πεζοδρομήσεις και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της, στο οποίο θα κινούνται μόνο μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι χώροι στάθμευσης θα βρίσκονται στις παρυφές του πεζοδρομημένου κέντρου. Έτσι και η κινητικότητα των κατοίκων θα εξασφαλισθεί, αλλά και η εμπορική κίνηση στο κέντρο της πόλης θα ενισχυθεί.

Ζ.ΟΔΟΠΟΙΪΑ Ο στόχος μας κατά την νέα Δημοτική περίοδο είναι η υλοποίηση έργων συντήρησης – βελτίωσης οδικού δικτύου:  Ασφαλτοστρώσεις δρόμων του Δήμου Σερρών.  Συντηρήσεις – λακκούβες δρόμων που χρειάζονται παρέμβαση.  Συντήρηση αγροτικών δρόμων του διευρυμένου Δήμου Σερρών.

23


Η. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον με όραμα, προοπτική, αλλά και με ρεαλισμό. Με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Σερρών θα συμβάλουμε στη νέα αρχιτεκτονική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης μας. Έργα που προτείνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση είναι:  Ολοκλήρωση πράξεων εφαρμογής πολεοδομικών μελετών.  Δεύτερη λαϊκή αγορά για παραγωγούς: Προσπάθεια για αλλαγή του νόμου, με στόχο την ίδρυση β’ λαϊκής αγοράς μόνο με οπωροκηπευτικά προϊόντα παραγωγών.  Ίδρυση νέου νεκροταφείου Ν.Δ. της πόλης των Σερρών.  Επέκταση νεκροταφείων σε Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες.  Βιοτεχνικό πάρκο: Συνεργασία με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών για την ολοκλήρωση και λειτουργία του βιοτεχνικού πάρκου, με στόχο την παραγωγή ανταγωνιστικότερων βιοτεχνικών προϊόντων και την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης.  Τροποποίηση χρήσεων γης για την αξιοποίηση του ορεινού όγκου βόρεια της πόλης των Σερρών και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των ξενώνων της Χρυσοπηγής Για το σκοπό αυτόν θα εκπονηθεί μελέτη αξιοποίησης του ορεινού όγκου βορείως της πόλης των Σερρών (Μελενικιώτικα, Μετόχι, Χρυσοπηγή, Ξηρότοπος, Ελαιώνας, Οινούσα) στην οποία θα αιτιολογείται η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 22/08/1980(γνωστό ως Διάταγμα Ανδρέου), και θα προτείνονται χρήσεις γης και όροι δόμησης του ορεινού αυτού όγκου, με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή του(τουριστική, γεωργοκτηνοτροφική, οικιστική), λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος. Ξενώνες Χρυσοπηγής Μετά την τροποποίηση του Γ.Π.Σ Σερρών και το χαρακτηρισμό του Ξενώνα Χρυσοπηγής ως κατασκηνώσεις όπως επίσης και μετά την ανακαίνιση του κτηριακού συγκροτήματος κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011 - 2014, αξιοποιούμε και λειτουργούμε τους Ξενώνες της Χρυσοπηγής για τον σκοπό που χαρακτηρίστηκαν από το Γ.Π.Σ.  Ολοκλήρωση και λειτουργία του κτιρίου που προοριζόταν για Κοινοτικό Κατάστημα Ορεινής, με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.  Κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων σε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

24


ΕΣΠΑ 2014-2020


Προετοιμασία του Δήμου Σερρών για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο( ΕΣΠΑ 2014-2020) Όπως γνωρίζουμε έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες Σχεδιασμού και Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιόδου 2014-2020 του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (Partnership Agreement) δηλ. του «νέου ΕΣΠΑ» της χώρας, με προβλεπόμενο προϋπολογισμό της τάξης των 20,4 -20,6 δις ευρώ, το οποίο έχει ως κεντρικό στόχο την:  Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή της, την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας  Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρωπίνου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση  Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον  Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη  Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης  Αειφόρος χωρική ανάπτυξη Με βάση τους παραπάνω άξονες, τις πραγματικές ανάγκες και τις δυνατότητες της περιφερειακής οικονομίας και κοινωνίας, μετά την προετοιμασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία ανήκουμε ως (Π.Ε.Π) με τους δικούς της θεματικούς στόχους καθώς και ενδεικτικές δράσεις, ο Δήμος Σερρών προκειμένου να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες προκλήσεις και προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ προετοιμαζόμαστε για να υπάρξει ετοιμότητα στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

Εκπόνηση νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Σερρών για τα έτη 2015 2018 Μετά την υλοποίηση των 3 πρώτων ετών του προηγούμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος και τον μέχρι τώρα απολογισμό του, δίνουμε νέες κατευθυντήριες γραμμές ανάπτυξης του Δήμου Σερρών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κατά τη σύνταξη αυτού θα ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα του ΣΕΣ (ΕΣΠΑ), με τα οποία θα δίνεται έμφαση στην υλοποίηση Τοπικών Προγραμμάτων Ανάπτυξης με την πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD), πρώην κοινοτική πρωτοβουλία LEADER. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προσανατολίζεται στους εξής στόχους: 1. 2. 3.

Ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Περιοχών ή Ομάδων Ειδικών Αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω, στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, θα πρέπει να τεθούν, ενδεικτικά, ως προτεινόμενες ολοκληρωμένες προτάσεις ανάπτυξης και προστασίας, οι οποίες φυσικά χρήζουν ελέγχου σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, οι εξής: Αστικός Ιστός:

25


Ολοκληρωμένο Σχέδιο ανάπτυξης Κεντρικού Πάρκου (σχετικές προτάσεις συμπεριλαμβάνονται στην Πιλοτική διερεύνηση της αξιοποίησης των 20 ακινήτων της Δημοτικής Περιουσίας) Ολοκληρωμένο Σχέδιο αξιοποίησης Στρατοπέδων (σχετικές προτάσεις συμπεριλαμβάνονται στην Πιλοτική διερεύνηση της αξιοποίησης των 20 ακινήτων της Δημοτικής Περιουσίας) Ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας (υπάρχει το Τοπικό Σχέδιο Δράσης, που εκπονήθηκε μέσω του έργου ACTIVE TRAVEL NETWORK, με τη συνεισφορά της Τοπικής Ομάδας Δράσης, και παράλληλα εκπονείται Μελέτη Αστικής Κινητικότητας μέσω του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ) Ολοκληρωμένο Σχέδιο Εξοικονόμησης Ενέργειας στο Δήμο Σερρών (έχει ήδη εκπονηθεί, απαιτείται ιεράρχηση αναγκών και σύνταξη μελετών εφαρμογής για συγκεκριμένες παρεμβάσεις) Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων (Το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει στην οριοθέτηση κάποιων ρεμάτων, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων) Ύπαιθρος: Σχέδιο ολοκληρωμένης και ορθολογικής διαχείρισης υδατικών και άλλων πόρων (αναδασμοί, αρδευτικά έργα) Σχέδιο προώθησης εναλλακτικών καλλιεργειών Διερεύνηση για επανάληψη του εγχειρήματος της Πράσινης Κοινότητας και σε άλλη δημοτική ενότητα

26


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019  

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you