Page 1

Σιδηρόδρομος, Αεροδρόμιο, Σχέδιο Ανασυγκρότησης, Λιμάνια, Ολυμπία Οδός,Ταμείο Μολυβιάτη...Πόσες ακόμη ήττες;

ÔÅÔÁÑÔÇ 16 ÏÊÔÙÂÑÉÏÕ 2013

Ετος 12o

/

ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 3461

/ Τιμή: 50λ. / (Eκτός Νομού 1 Ευρώ)

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ “ΠΡΩΤΗΣ” - 70 ΕΥΡΩ/ΤΟΝΟ Η ...ΣΥΝΔΡΟΜΗ

ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ

Η “Πρώτη” αγαπά το βιβλίο

Λεπτομέρειες σελ. 18

για τα σκουπίδια ΠΡΩΤΗ >>

33χρονος νεκρός σε τροχαίο >>

Ó. 10-11

“Θωράκιση” του Αλφειού >>

Ó. 17

Δήμος Επικούριου Απόλλωνα ή ...Αρκαδία! >>

Ó. 32

Ó. 16

Αμαλιάδας - Κάμπου

Επισκεφτείτε μας για αγγελίες ανακοινώσεις κοινωνικά

Ενημερώστε τους δημοσιογράφους μας για τα προβλήματά σας και τα ζητήματα που σας απασχολουν Καποδιστρίου 2 - Τηλ.: 26220 38290

>>

Ó. 8-9

>>

Ó. 6-7


2

w w w . p r o t i n e w s . g r

“στάσις διανοίας”

Σχόλια-Άρθρα

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Στις γειτονιές της Ηλείας ΠΥΡΓΟΣ

ΑΜΑΛΙΑΔΑ

Τι και αν έγινε αποψίλωση των αγριόχορτων στον περιφερειακό δρόμο του Πύργου- στο ύψος του εθνικού σταδίου- τελικά βγήκαν στην επιφάνεια αμέτρητα σκουπίδια που κάποιοι έριξαν στα κρυφά!Τουλάχιστον τα απορρίμματα ας μαζευτούν από τα συνεργεία του Δήμου, διότι η δυσφήμηση για το θέμα των σκουπιδιών όσο πάει και μεγαλώνει…

Η έλλειψη χώρων στάθμευσης στην Αμαλιάδα προκαλεί συνεχώς προβλήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φθάνοντας στα όρια τους διερχόμενους οδηγούς. Το μποτιλιάρισμα και οι ουρές αυτοκινήτων θυμίζουν μεγάλες λεωφόρους της πρωτεύουσας. Στην Ερμού, εξαιτίας σταθμευμένων αυτοκινήτων, μεγάλα οχήματα δε μπορούν να διέλθουν προκαλώντας δυσάρεστες καταστάσεις.

ΣΑΒΑΛΙΑ

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ

Μπορεί να καθαρίζεται αλλά σε πολύ σύντομο διάστημα ξαναγεμίζει σκουπίδια ο συγκεκριμένος χώρος στα Σαβάλια, στον παράδρομο δίπλα στην Εθνική, στη διασταύρωση της παραλίας (από την πλευρά του χωριού). Οι αρμόδιοι κάνουν ό,τι μπορούν, όμως όσοι πετούν εκεί σκουπίδια και μπάζα τόσο δύσκολο είναι να κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για χωματερή;

Γεμάτα σκουπίδια είναι τα πρανή του δρόμου Βάρδα- Νέα Μανωλάδα και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται. Όπως ανέφεραν στην "ΠΡΩΤΗ" οι περιοχές ένθεν του δρόμου δεν έχουν καθαριστεί εδώ και πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι αντιαισθητική, αλλά και κάθε φορά που βρέχει τα σκουπίδια να καταλήγουν στο οδόστρωμα.

Γράφει ο Πύρρων

Οι παλιοί ! Όταν μια περιοχή παίρνει την κατηφόρα, οι παλιοί που την κουμαντάρισαν και την οδήγησαν στην κατρακύλα, κάθονται σε μια γωνιά χωρίς να πολυμιλούν κι αφήνουν να βγει μπροστά η νεότερη γενιά. Αν μάλιστα πιστεύουν ότι οι πράξεις τους, που ώθησαν τον τόπο τους στην κατρακύλα ήταν επιβεβλημένες για το καλό της χώρας, τηρούν ακόμα περισσότερο αυτό τον κανόνα της σιωπής και της περίσκεψης. Αφήνουν άπλετο χώρο σε νεότερους που δεν βαρύνονται με τις δικές τους δουλείες και επιλογές, προσφέροντας μόνο θετικά για την υποβοήθησή τους. Απέναντι στην κοινωνία ανοίγουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και δείχνουν το σπίτι τους σ' όποιον το ζητά, για ν' αποδείξουν πως οι (σωστές ή λάθος) επιλογές τους ήταν αποκλειστικά πολιτικές και δεν είχαν στόχο τον πλουτισμό τους. Κατά τα άλλα, βγαίνουν εντελώς από το κάδρο. Για να ελπίζουν σε αξιοπρεπή αντιμετώπιση απ' τους επόμενους, πρέπει οι ίδιοι την κρίσιμη ώρα να διαφυλάξουν την αξιοπρέπειά τους. Τσαμπουκάδες, υστερίες, αλληλοκαρφώματα, μικρομεγαλισμοί, βαρύγδουπες διακηρύξεις, νέα ξεκινήματα και ξαναζεσταμένες πολιτικές σούπες είναι δρόμος περαιτέρω απαξίωσης. Η ήττα δεν είναι υποχρεωτικά ντροπή, μετατρέπεται όμως σε όνειδος όταν ο ηττημένος πιάνεται απ' τα μαλλιά του και νομίζει ότι έτσι διασώζεται. Όλοι αυτοί οι παλιοί και κραταιοί, δικαιούνται να υπερασπιστούν προσωπικά τον εαυτό τους σε θέματα ηθικής τάξεως. Η πολιτική τους υπεράσπιση όμως επαφίεται στους επόμενους, ας το αντιληφθούν. Προσπαθώντας να το κάνουν οι ίδιοι, απλώς επιβαρύνουν τη θέση τους.

Ιδιοκτησία: ΠΡΩΤΗ Εκδοτική ΑΕ Εκδότης: Περικλής Μεταξάς Διευθυντής: Δημήτρης Ζιάκας Δημοσιογράφοι: Αννα Αγγελίδου, Κώστας Γιάλπας, Βάσω Κοκκινογένη, Θοδωρής Λάμπρος Αθλητικό: Μιχάλης Δημητρόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος Διεύθυνση Eμπορικού Τμήματος: Γιάννης Βενιζέλος Πύργος - Ρήγα Φεραίου 113 (έναντι Δ.Ο.Υ. Πύργου-Πάροδος Forum) ΤΚ: 27100 - Κωδικός:6603 Τηλ.: 26210-40100, Fax: 26210-40107 Fax Συντακτών: 26210-40106 E-M Mail: protinews@otenet.gr, protisales@protinews.gr website:www.protinews.gr Αμαλιάδα - Καποδιστρίου 2, ΤΚ: 27200 Τηλ.: 26220-38290-1, Fax: 26220-38291 E-M Mail: protiama@otenet.gr Στο λογότυπο της εφημερίδας απεικονίζεται ο Δίας του Φειδία, από νόμισμα των Ηλείων. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Χειρόγραφα συνεργατών και επιστολές που δημοσιεύτηκαν ή όχι, δεν επιστρέφονται.

-ολογήματα "Το πιο άσχημο παιχνίδι που μπορεί να παίξει σε κάποιον η μοίρα, είναι να του δώσει λίγες ικανότητες και μεγάλη φιλοδοξία" Βωβενάργκ (1715-1747 , Γάλλος γνωμικογράφος)

Κάτω Γιάννης Αργυρόπουλος , Αντιδήμαρχος Πύργου Γιατί …μπέρδεψε τις ιδιότητές του. Αν και δημοσιογράφος συμπεριφέρεται σα να αγνοεί αυτό που ο συγγραφέας είχε πει : "Όταν στα χέρια σου κρατάς άσσους, πρέπει να παίζεις το παιχνίδι τίμια!"

Κάτω Γιάννης Κουτσούκος , Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιατί οι αγρότες της Ηλείας ανέμεναν -ειδικά από αυτόν- δυναμική παρέμβαση καθώς και σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τους αρμοδίους Υπουργούς για το θέμα της μειωμένης επιστροφής του φόρου πετρελαίου.


/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Σχόλια-Άρθρα

Το Βήμα του ΠΟΛΙΤΗ Τι λένε για:

Τα σημαντικότερα προβλήματα στην πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας

Αγριδιώτης Βλάσης

Ν. Ασημακόπουλος

Γιατράς Αριστείδης

Κ. Κοκκινάκης

"Τα σκουπίδια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Πρέπει να αντιδράσουν οι κάτοικοι. Δε γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Με αυτή τη βρόμα δε μπορεί να πατήσει άνθρωπος έξω. Είναι τραγικό."

"Αρχικά τα σκουπίδια, για λόγους υγείας, έπειτα το κυκλοφοριακό, αφού δε μπορούμε να παρκάρουμε και λόγω επαγγέλματος (ταξιτζής) δε βγαίνει και το μεροκάματο. Τέλος, με τις βροχές πλημμυρίζουν οι δρόμοι, καθώς δεν υπάρχουν αποχετεύσεις και φρεάτια."

"Τα σκουπίδια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Ντρεπόμαστε να περπατήσουμε στους δρόμους του Πύργου. Οι κάθε λογής αρμόδιοι πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν σοβαρά με το συγκεκριμένο θέμα και να δώσουν λύση."

"Τα σκουπίδια είναι βασικό θέμα. Πρέπει να μεριμνήσει η τοπική αυτοδιοίκηση ,είναι ένα θέμα που καίει τον Πύργο. Θα αρρωστήσουμε όλοι! Επίσης το παράνομο παρκάρισμα στα πεζοδρόμια και στην πλατεία με τα δικαστήρια πρέπει να σταματήσει."

Τα παράπονα στον Δήμαρχο και όχι μόνο...

ΠΥΡΓΟΣ: Κακοτεχνίες και πλημμύρες

ΑΜΑΛΙΑΔΑ: στο 10 δημοτικό σχολείο

Αρκετά φρεάτια σε σημεία του Πύργου είναι υψηλότερα από τα αποχετευτικά αυλάκια. Για να λειτουργήσουν θα πρέπει να …πλημμυρίσουν πρώτα οι περιοχές όπου βρίσκονται!Αυτό εξηγεί γιατί σημειώνονται πολλές φορές πλημμύρες, αφού δυστυχώς κακοτεχνίες παρουσιάζονται παντού… Οι κάτοικοι ζητούν από τη Δ.Α. να γίνουν άμεσα διορθωτικές παρεμβάσεις όπου υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.

Μια μικρή λίμνη σχηματίζεται κάθε φορά που βρέχει στην είσοδο του 1ου δημοτικού σχολείου της Αμαλιάδας. Οι γονείς αναγκάζονται να παίρνουν στα χέρια τα παιδιά για να την περάσουν και να μπουν στο σχολείο. Δεν είναι καιρός οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ήλιδας, πριν πιάσουν για τα καλά οι βροχές, να λύσουν το πρόβλημα;

ΠΥΡΓΟΣ: στο 7ο δημοτικό σχολείο Η κατάσταση στο 7ο δημοτικό σχολείο της πόλης του Πύργου είναι πραγματικά απελπιστική. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν αγανακτήσει, ενώ τα παιδιά θα κληθούν τον χειμώνα να κάνουν μάθημα μέσα στα νερά. Γιατί οι υπεύθυνοι Παιδείας και Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος δεν πηγαίνουν μέχρι το σχολείο μία μέρα που θα βρέχει, προκειμένου να διαπιστώσουν οι ίδιοι την κατάσταση που επικρατεί και να βρουν μία ουσιαστική λύση ;

ΑΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ - ΔΟΥΝΕΙΚΑ : Ο δρόμος της λακκούβας Γεμάτος λακκούβες είναι ο δρόμος που οδηγεί από τον Άγιο Ηλία στα Δουνέικα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κάνουν παράπονα γιατί ορισμένα σημεία του δρόμου είναι "βομβαρδισμένα" και δε μπορούν ούτε με ελιγμούς να αποφύγουν τις λακκούβες. Το πρόβλημα χρονίζει και ζητούν άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να διορθωθεί η κατάσταση.

Στείλτε και εσείς τα παράπονά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση paraponadimarxos@gmail.com ή τηλεφωνείστε μας στα τηλ. 26210-40100 (ΠΥΡΓΟΣ), 26220-38290 (ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΚΑΜΠΟΣ) και η “ΠΡΩΤΗ” θα τα δημοσιεύσει

w w w . p r o t i n e w s . g r

3

Το φαινόμενο της βίας και η κοινωνική του πρόληψη Του Άγγελου Τσιγκρή Δικηγόρου Καθηγητή Εγκληματολογίας Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία. Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη. Όσο για τη χώρα μας, η βία έχει καταστεί μια θλιβερή καθημερινότητα. Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η αύξηση της κοινωνικής παθογένειας, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η κοινωνική αναλγησία, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς οράματα, στόχους και ιδανικά, καθιστούν τη χώρα μας ευάλωτη στη βία και το έγκλημα. Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει τα επίπεδα της βίας και της εγκληματικότητας που της αναλογούν. Ούτε ένα έγκλημα περισσότερο, ούτε ένα έγκλημα λιγότερο. Οι δείκτες των επιπέδων της βίας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας. Υπάρχουν λύσεις για τον έλεγχο της αυξανόμενης βίας και εγκληματικότητας. Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης της βίας και της εγκληματικότητας, σε συνδυασμό με μία ορθολογική πολιτική δημόσιας ασφάλειας. Για μια ορθολογική πολιτική δημόσιας ασφάλειας απαιτείται επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της αποστολής της Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, μεταρρύθμιση στην οργάνωση και τη λειτουργία της, αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες και σαφής καταγραφή της πραγματικών διαστάσεων του φαινομένου που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς και των παραγόντων που το τροφοδοτούν. Από την άλλη μεριά, στον τομέα της κοινωνικής πρόληψης των φαινομένων βίας που ενδημούν στη χώρα μας, θα πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση των δεικτών κοινωνικής παθογένειας που κλιμακώνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Με άλλα λόγια, πρέπει να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για να μειωθεί η ανεργία, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος, να εμπεδωθεί η αξιοκρατία, να ενισχυθεί η διαφάνεια, να αμβλυνθούν οι ανισότητες, να ενσωματωθούν οι κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού. Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ανοιχτής κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους.


4

w w w . p r o t i n e w s . g r

Σχόλια / Παραπολιτικά

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Περισσότερο σοφοί… Γράφει ο Θοδωρής Λάμπρος thlabros@hotmail.com Νέο χτύπημα που θα έχει σοβαρές παρενέργειες ανά την Ελληνική Επικράτεια και δη την Ηλεία είναι αυτό της "κουρεμένης" δεύτερης δόσης της επιστροφής του φόρου για το πετρέλαιο των αγροτών. Μετά τη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 11% στο 6%, οι αγρότες δέχονται και δεύτερο απανωτό χτύπημα που τους βγάζει εκτός προγραμματισμού. "Μας κοροϊδεύουν και μας εμπαίζουν" λένε με μια φωνή οι Ηλείοι αγρότες και δεν έχουν άδικο. Τα εξευτελιστικά ποσά επιστροφής του φόρου πετρελαίου που λαμβάνουν δεν τους φτάνουν για να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα, που περιλαμβάνουν αυξημένο κόστος καλλιέργειας, υψηλή φορολογία, "χαράτσια", ασφαλιστικές εισφορές και χαμηλό κόστος πώλησης των αγροτικών τους προϊόντων. Τελικά τι προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση; Να εξαφανίσει τον Έλληνα αγρότη; Να τον κάνει να εγκαταλείψει το χωράφι του και να γίνει εσωτερικός μετανάστης στην ίδια του τη χώρα, αφού πλέον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης; Ο αγροτικός τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας. Παρόλα αυτά βρίσκεται στην "εντατική" και αργοπεθαίνει, αφού οι πολιτικές και πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις ευλογίες των αντιαγροτικών πολιτικών της Ε.Ε. και της νέας ΚΑΠ , έχουν ως αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ώστε να μείνουν οι λίγοι "μεγαλοτσιφλικάδες" που με τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες γεωργικών προϊόντων θα κάνουν "παιχνίδι" στη χώρα μας. Τέτοια αγροτιά θέλετε κύριοι της κυβέρνησης;Αν υπάρχουν ακόμα χωριά και ζωή στην επαρχία είναι γιατί υπάρχουν ακόμα αγρότες που αγαπούν τον τόπο τους, θέλουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν στη γη τους και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Σε λίγο όμως, όπως πάτε, θα τους εξαφανίσετε οριστικά…

Το νέο κτίριο του παλιού Νοσοκομείου Πύργου θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Μπορεί να πέρασε στον Δήμο Πύργου το 2006, ωστόσο επτά χρόνια μετά κανείς δε δείχνει να εκτιμά αυτό πουυπάρχει. Μέσα στον χώρο του κτιρίου, υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός, ο οποίος παραμένει στα αζήτητα, ενώ σταδιακά το κτίριο -λόγω της έλλειψης συντήρησης- παρουσιάζει σημαντικές φθορές. Πρόκειται για χώρο εκατοντάδων τετραγωνικών ο οποίος μένει αναξιοποίητος, ενώ αρκετές φορές έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη σωστή αξιοποίησή του. Την ίδια ώρα δαπανώνται χρήματα για την ενοικίαση κτιρίων, προκειμένου να στεγαστούν διάφορες υπηρεσίες. Ως πότε όμως θα συνεχιστεί αυτός ο παραλογισμός; Α. Αγγελ.

Σε ενημερωτικό σεμινάριο για τους σεισμούς που έγινε στην Περιφέρεια συμμετείχαν χθες αρκετοί εκπρόσωποι των Δήμων της Ηλείας. Στο σεμινάριο έγινε πλήρης ενημέρωση για το θέμα των σεισμών σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, όπως η Δυτική Ελλάδα, και συγχρόνως παρουσιάστηκαν λεπτομερή σχέδια για την επιτυχή αντιμετώπιση του φυσικού φαινομένου. Σίγουρα οι αιρετοί χρειάζονται τέτοια ενημέρωση, διότι έχουν την ευθύνη πολιτικής προστασίας στους Δήμους. Κ.Αντ.

Στη σωστή κατεύθυνση… Τη μεταφορά 100.000 ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ -με παράλληλη δημιουργία μίας χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίαςεξετάζει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί νέα περικοπή των συντάξεων. Σε περίπτωση που με τις νέες παρεμβάσεις δε βρεθεί ζεστό χρήμα, στο "στόχαστρο" θα μπει η βασική σύνταξη του ΤΕΒΕ που φτάνει τα 220 ευρώ. Καλό λοιπόν είναι να βρεθεί η "χρυσή τομή" και να πάρει "ανάσες" το ιστορικό ταμείο για να μην υπάρξουν παρατράγουδα… Θ. Λαμπ.

Tou Πάνου Μαραγκού από το “Εθνος”’

Καθαρές κουβέντες

Στο δια ταύτα της χθεσινής σύσκεψης στην Αμαλιάδα για την πορεία κατασκευής του εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων της Ηλείας αλλά και του κόστους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες του νομού. Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως το κόστος για τη λειτουργία του εργοστασίου θα βαρύνει, κατά κύριο λόγο, του κατοίκους του νομού, οι οποίοι θα πληρώνουν πάνω από 60 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα μπαίνει στις εγκαταστάσεις, συν ένα ποσό προς τους Δήμους - το ίδιο περίπου με σήμερα- για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους. Δηλαδή με λίγα λόγια, το κόστος θα πλησιάζει τα 70 ευρώ ανά τόνο. Επίσης έγινε ξεκάθαρο πως δεν θα υπάρχει Ηλείος που δε θα πληρώνει αυτά τα χρήματα και να "ξεχάσουμε την κοινωνική πολιτική στις δύσκολες οικονομικά εποχές που ζούμε". Σωστά, πρέπει να βρούμε λύση για το θέμα των απορριμμάτων που οι ίδιοι δημιουργούμε. Σωστά, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ως πολίτες, για τη λειτουργία του εργοστασίου. Το κράτος - που σημειωτέον χρυσοπληρώνουμε - τι θα κάνει για εμάς; Αυτή η απάντηση δε δόθηκε. Κ. Γιάλπ.

Χωρίς περιστροφές

O Πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει εντυπωσιακή πρόοδο και καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, η απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων και η συνέχιση των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ξεκάθαρα ότι "κανένας στο Eurogroup δεν επιθυμεί κού-

ρεμα του ελληνικού χρέους", πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι απομείωσής του. Επίσης ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, μιλώντας για την τρέχουσα αξιολόγηση της Τρόικας, τόνισε ότι απομένουν "τεχνικές εργασίες" που θα πρέπει να υλοποιηθούν από την ελληνική πλευρά. Αυτές οι "τεχνικές εργασίες" τι περιλαμβάνουν κύριοι της κυβέρνησης;Κατά τ' άλλα η υψηλή φορολογία συνεχίζεται, τα χαράτσια διαδέχονται το ένα μετά το άλλο και ο μέσος Έλληνας αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης… Θ. Λαμπ.


/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Σχόλια / Παραπολιτικά

w w w . p r o t i n e w s . g r

5

Ψιθυριστά ...και άλλα Mε “συμμαχίες” Ευκαιρία να τα πουν είχαν στα εγκαίνια της εμποροπανήγυρης Στρεφίου, αιρετοί και μνηστήρες για τον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας. To ενδιαφέρον για υποψηφιότητες παραμένει …αμείωτο και το σίγουρο είναι πως θα κορυφωθεί κατά το προσεχές διάστημα με "συμμαχίες" που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν μεγάλες εκπλήξεις!

Όλα στο φως

Η εμποροπανήγυρης του Στρεφίου αποτελεί εδώ και χρόνια θεσμό για την Ηλεία και όχι μόνο. Δεκάδες έμποροι από όλη την Ελλάδα συναντώνται στην περιοχή, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον Νομό και έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά με τον κόσμο. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι αντιδρούν στη λειτουργία της εμποροπανήγυρης, καθώς θεωρούν ότι κάνει "κακό" στις δικές τους επιχειρήσεις. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι εάν ο κόσμος έχει χρήματα θα κάνει αγορές, όταν δεν έχει είναι το πρόβλημα… Α. Αγγελ.

Διαφορετικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο χθες το μεσημέρι τοποθετήθηκε ο Αναστάσιος Σμέρος στη σύσκεψη για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηλείας, που έγινε στην Αμαλιάδα. Ο αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αμαλιάδας, πήρε τον λόγο και ζήτησε εξηγήσεις για το κόστος που θα καταβάλλουν οι Ηλείοι, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση που κατά τη γνώμη του θα ελάφρυνε οικονομικά όλους μας. Αρκετοί ήταν αυτοί που ερμήνευσαν την κίνηση, ως προάγγελο μιας υποψηφιότητας του κ Σμέρου στον Δήμο Ήλιδας με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καιρός θα δείξει… Κ. Γιάλπ.

Έλεγχος Σε οικονομικό έλεγχο Νομικού του Προσώπου προχωρά Δήμος της Βόρειας Ηλείας, σύμφωνα με πληροφορίες της "ΠΡΩΤΗΣ". To πρόσωπο που βρίσκεται

Ευθεία βολή! "Να επενδύσουμε στην ανακύκλωση πλαστικού κ.λπ." δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Βουπρασίας κ. Σερέτης κατά τη χθεσινή συνάντηση νυν και πρώην μελών του φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων."Όταν σας φέραμε τα χαρτιά δεν τα υπογράψατε" του ανταπάντησε αμέσως ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξιος Καστρινός αφήνοντάς τον άφωνο.

Κόβουν υποψηφίους στον ΣΥΡΙΖΑ Ονόματα υποψηφίων, από ό,τι μαθαίνω, ακούστηκαν στη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες λένε πως οι με "ΠΑΣΟΚικό παρελθόν" κόπηκαν και πλέον αναζητούνται όσοι από παλιά παρέμειναν στο κόμμα και όχι αυτοί που εντάχθηκαν πρόσφατα. Μάλιστα, η εν λόγω θέση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει φτάσει στην Κουμουνδούρου. Ο Ωτακουστής

Να νιώσουν δική τους την πόλη Επισημάνσεις

Οι φήμες που κυκλοφορούν στον Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης αναφέρουν ότι η Βουπρασία θα εμφανιστεί διχασμένη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Ο φακός της "ΠΡΩΤΗΣ" ωστόσο …συνέλαβε δύο από τους φερόμενους υποψηφίους να συνομιλούν και να χαμογελούν με νόημα! Ο Πάνος Δημητρόπουλος και ο Γιάννης Λέντζας δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα κάνουν εν όψει των εκλογών, αλλά η χθεσινή τους συνομιλία προφανώς δεν αφήνει περιθώρια στις "κακές γλώσσες" να συνεχίσουν να διαδίδουν φήμες. Βασ. Κ.

Κατά καιρούς στα χέρια της αστυνομίας είχαν "πέσει" άνθρωποι οι οποίοι είχαν οφειλές προς το δημόσιο. Τώρα όμως το ΣΔΟΕ έχει βάλει στο μικροσκόπιό του και γνωστούς Ηλείους, οι οποίοι έχουν έντονη επαγγελματική δράση. Η συγκεκριμένη είδηση, αποτέλεσε μάλιστα αιτία σχολιασμού από πολλούς πολίτες, οι οποίοι δεν πίστευαν όλα όσα είχαν ακούσει ή είχαν διαβάσει, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που μόνο έκπληξη δε δήλωσαν από το συγκεκριμένο γεγονός.

στο "τιμόνι" ήταν μέχρι πρότινος συνεργάτης του Δημάρχου. Αλήθεια, τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει; Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία ή απλά δεν υπάρχει πλέον συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ανδρών;

Και όμως το ΤΕΙ Γεωπονίας της Αμαλιάδας ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ήδη έχουν εγγραφεί γύρω στους 140 φοιτητές από το τμήμα του Μεσολογγίου που έκλεισε και 60 νεοεισαχθέντες. Σύνολο 200. Αν έρθουν και οι σπουδαστές του τμήματος Υδάτινων Πόρων, οι οποίοι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενημερώθηκαν πως μπορούν να επιλέξουν Αμαλιάδα ή Πάτρα, τότε ο αριθμός ανεβαίνει πολύ. Οι προϋποθέσεις για το τμήμα της Αμαλιάδας είναι οι καλύτερες. Αρκεί να μη γίνουν τα λάθη του παρελθόντος και να κρατήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους στην πόλη. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να μην εκτοξεύσουν τα ενοίκια και τα καταστήματα της πόλης, καθώς και οι καταστηματάρχες, να τους "αγκαλιάσουν" όπως ακριβώς έγινε και με το προηγούμενο τμήμα. Να νιώσουν δική τους την πόλη, ώστε να παραμείνουν όσο γίνεται περισσότεροι. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων στην Αμαλιάδα. Κ. Γιάλπ.


6

w w w . p r o t i n e w s . g r

Δημόσια υγεία

Πρόκληση και ζητούμενο της εποχής μας Γράφει ο Δημήτρης Τασσόπουλος Διευθυντής Κέντρου Υγείας Γαστούνης

Η δημόσια υγεία είναι το σύνολο των οργανωμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων δραστηριοτήτων της πολιτείας και της κοινωνίας, ώστε να αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης και η ποιότητα της ζωής μας, προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας τις ασθένειες που την απειλούν (νόμος 3370/2005) Σήμερα η δημόσια υγεία παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ στον αναπτυσσόμενο τώρα ξεκινούν τέτοιες δομές. Στην Ελλάδα αυτές οι δομές είναι το Κέντρο Ειδικών λοιμώξεων, ο ΕΦΕΤ και η Σχολή Δημόσιας Υγείας. Σε κάθε εποχή το αντικείμενο αλλάζει ανάλογα με τα επιδημιολογικά μοντέλα. Το ΑIDS, η αντίσταση στα αντιβιοτικά για αρρώστιες όπως η φυματίωση, ο διαβήτης των ενηλίκων, ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η στεφανιαία νόσος, ο έλεγχος του καπνίσματος και του αλκοόλ αποτελούν σύγχρονες προκλήσεις. Τα Κέντρα Υγείας οφείλουν να αποτελέσουν σημεία συντονισμού των δράσεων δημόσιας υγείας. Στο Κ.Υ. Γαστούνης γίνονται προσπάθειες εκτίμησης τέτοιων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα, της παιδικής παχυσαρκίας και των παραγόντων που την προκαλούν. (Τασσόπουλος 2012) Οργανώνεται προσπάθεια αντιμετώπισης τους με προγράμματα διαλέξεων στα σχολεία και αλλού για την υγιεινή διατροφή, την στοματική υγιεινή, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τις πρώτες βοήθειες. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη εξετάζονται γυναίκες από την μαία για test Pap για την πρόληψη του γυνασικολογικού καρκίνου. Υπάρχει συνεργασία με δομές του Δήμου και του Νοσοκομείου στους εμβολιασμούς και τη μηχανοργάνωση των εμβολίων των απόρων και εκτιμάται το αποτέλεσμα του προγράμματος εμβολιασμού.(Tsiros 2012) Αυτά οδηγούν σε αναγκαίες τροποποιήσεις και τελικά σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας (Λέντζας 2010) .Η πρόκληση είναι η επικαιροποίηση αυτών των δράσεων, η επέκταση τους και σε άλλους τομείς, η παρουσία της νοσηλεύτριας δίπλα στην επισκέπτρια υγείας, η στενότερη συνεργασία με δομές της πολιτείας και της κοινωνίας και τις λοιπές υγειονομικές μονάδες, προκειμένου να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα

Θέμα

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Εκπέμπουν “SOS” "SOS" εκπέμπουν τα Κέντρα Υγείας της Ηλείας, αφού σε αρκετές των περιπτώσεων η λειΣοβαρές ελλείψεις τουργία τους είναι οριακή, ενώ οι μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οριακή λειτουργία προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού προκαλούν προβλήματα, αφήνοντας "γυκαταδεικνύουν τα μνές" τις μονάδες υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δεν είναι εξάλλου λίγες οι περιπτώσεις που ορισμένα Κ.Υ δεν εφημερεύουν τις μισές ημέρες το μήνα με οδυνηρά στοιχεία που προέκυψαν για τους κατοίκους των περιοχών κάλυψης αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό ενισχύεμετά από έρευνα ται και από πρόσφατο ρεπορτάζ της "ΠΡΩΤΗΣ" που κάτοικοι της περιοχής της Ανδρίτσαινας είχαν καταγγείλει ότι εάν λειτουργούσε το Κ.Υ θα είχαν γλιτώσει ζωές! της "ΠΡΩΤΗΣ"

Της Βάσως Κοκκινογένη bkokkinogeni@yahoo.gr Το νέο σχέδιο για το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παρέδωσε η αρμόδια επιτροπή στον υπουργό Υγείας αλλάζει τα δεδομένα και εισάγει την έννοια του οικογενειακού γιατρού για κάθε Έλληνα πολίτη. Στο σχέδιο αυτό στηρίζουν τις ελπίδες τους και οι εργαζόμενοι στα Κ.Υ για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ενίσχυση των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας δηλώνουν ότι στηρίζουν ένα δημόσιο σύστημα υγείας με ποιότητα υπηρεσιών που στηρίζεται στην καλή εκπαίδευση, τον επαγγελματισμό, την υπευθυνότητα και συνεργασία με άλλες υγειονομικές και προνοιακές δομές, τονίζοντας ότι το κόστος δεν πρέπει να επιβαρύνει τον πολίτη, ούτε να αυξάνει τις ανισότητες στην πρόληψη και την περίθαλψη, γιατί η υγεία είναι αγαθό. Πολλές φορές έχουμε δει τους εργαζόμενους στις επάλξεις να διεκδικούν την αναβάθμιση των Κ.Υ ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας για ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας.Κάθε χρόνο σύμφωνα με τα στοιχεία εκατοντάδες πολίτες περνούν την πόρτα των Κ.Υ της Ηλείας όχι μόνο για συνταγογράφηση αλλά και για τακτικά ιατρεία όπως και ως έκτακτα περιστατικά. Την ίδια στιγμή η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκαλεί προβλήματα και έχει σαν αποτέλεσμα είτε την υπολειτουργία των Κ.Υ είτε

το "λουκέτο" Περιφερειακών Ιατρείων.Οι δομές αυτές σύμφωνα με τους εργαζόμενους πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών και να αποτελέσουν πύλη εισόδου των ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία.Τα προβλήματα ωστόσο που υπάρχουν ανά Κ.Υ υποβαθμίζουν την παροχή υπηρεσιών οπότε γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να αντεπεξέλθουν σε δύσκολα περιστατικά με μειωμένο προσωπικό. Το γεγονός ότι τα καταφέρνουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ενισχύει ακόμη περισσότερο το σημαντικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ “ΠΡΩΤΗΣ” Κέντρο Υγείας Βάρδας Πολλές φορές έχουμε δει το Κ.Υ Βάρδας να ανταποκρίνεται σε δύσκολα περιστατικά τη στιγμή που εκεί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόλις πέντε γιατροί, οι οποίοι λόγω των εφημεριών δικαιούνται περίπου 30 ρεπό, άρα λείπει ένας κάθε ημέρα! Από το Κ.Υ Βάρδας ένας γιατρός έχει μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Πύργου, ένας ακόμη κάθε Τρίτη προσφέρει τις υπηρεσίες του στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ενώ ο πρώην Διευθυντής Γιώργος Χατζηαλεξάνδρου συνταξιοδοτήθηκε. Παράλληλα ελλείψεις εντοπίζονται και στο νοσηλευτικό προσωπικό και από τις τέσσερις νοσηλεύτριες η μία έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.

Κέντρο Υγείας Γαστούνης Το Κ.Υ Γαστούνης δέχθηκε το 2012, 40.500 περιστατικά, παρόλα αυτά οι ελλείψεις που εντοπίζονται είναι σημαντικές αν αναλογιστεί κανείς την αυξημένη κίνηση και τη μεγάλη περιοχή κάλυψης. Εκεί αντιμετωπίζονται δυσκολίες να δοθούν ρεπό αφού η λειτουργία του είναι αρκετές φορές οριακή, ενώ έχει και την ιατρική επίβλεψη του πρώην ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Στο Κ.Υ Γαστούνης υπηρετούν όπως προβλέπεται πέντε Αγροτικοί Ιατροί και ένας παθολόγος, ένας από τους δύο οδοντιάτρους που προβλέπονται και ένας από τους δύο παιδιάτρους. Ένας από αυτούς τους γιατρούς έχει μετακινηθεί


Θέμα

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

τα Κ.Υ. της Ηλείας για ένα μήνα στο "Ανδρέας Παπανδρέου" ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα το ιατρικό προσωπικό του Κ.Υ καλείται να καλύψει κενά που προκύπτουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Πύργου. Ελλείψεις εντοπίζονται και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Κέντρο Υγείας Κρεστένων Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η κίνηση στο Κ.Υ Κρεστένων όπου μέχρι το Σεπτέμβριο είχε φθάσει τα 18.000 περιστατικά έναντι 16.000 που είχαν καταγραφεί το 2012 γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των κατοίκων της περιοχής. Εκεί δεν εντοπίζονται ιδιαίτερες ελλείψεις πέρα από μία κενή θέση οδοντιάτρου και μία ακτινοδιαγνώστη που αναμένεται εντός του 2014 να καλυφθεί, αλλά είναι αρκετές οι φορές που ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να καλύψει ανάγκες του Νοσοκομείου Πύργου.

Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου Προβλήματα εντοπίζονται και στο Κ.Υ Σιμόπουλου όπου η ετήσια κίνηση πλησιάζει τις 30.000 περιστατικά. Ο Οργανισμός προβλέπει επτά θέσεις Γενικών Ιατρών και υπηρετούν πέντε και ένας Αγροτικός Ιατρός, ενώ ένας από αυτούς είναι αποσπασμένος στην Αμαλιάδα και ένας ακόμη μετακινείται εκεί τρεις ημέρες την εβδομάδα. Από τις εννέα θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού καλύπτονται μόλις οι τέσσερις ενώ δεν υπηρετεί διοικητικό προσωπικό αν και προβλέπονται τρεις θέσεις.Τα Περιφερειακά Ιατρεία που ανήκουν στο Κ.Υ υπολειτουργούν στην πλειοψηφία τους. Συγκεκριμένα στα Π.Ι Εφύρας και Λουκά υπηρετεί αντίστοιχα ένας γιατρός αν και προβλέπονται δύο για το καθένα. Το διθέσιο Π.Ι Λαμπείας ενδέχεται να μείνει κενό αφού εδώ και 8 μήνες υπηρετεί ένας γιατρός, η θητεία του οποίου λήγει και πέντε μήνες παραμένει κενό το Π.Ι Κρυόβρυσης.

Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας Κλειστό παρέμεινε 17 ημέρες τον περασμένο μήνα το Κ.Υ Ανδρίτσαινας εξαιτίας των ελλείψεων! Εκεί προβλέπεται η στελέχωση με εννέα γιατρούς και υπηρετούν ένας παιδίατρος και ένας παθολόγος που

Τα στοιχεία της κίνησης που καταγράφοντα ι από τα Κέντρα Υγείας της Ηλείας αποδεικνύ ουν περίτρανα ότι οι πολίτες εμπιστεύοντα ι τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα και πριν χρειαστεί να φθάσουν στα νοσηλευτ ικά ιδρύματα Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας. Επομένως κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση των δομώ ν υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης για να δίνεται η δυνατότητα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να παρέ χει υπηρεσίες χωρίς ελλείψεις και προβλήματα. Παρακολουθήσαμε τον περασμένο χειμώνα γιατροί και νοσηλευτές να μετακινούντα ι από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία και εξαιτίας αυτών των αποφ άσεων να μη μπορούν να εφαρμοστούν τα προγράμματα εφημ εριών. Πρέπει να γίνει κατανοητό από αυτούς που διοικούν τον τομέ α της υγείας και σε επίπεδο νομού αλλά και Περιφέρειας ότι τα Κέντρα υγείας όχι μόνο πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργο ύν αλλά και να ενισχυθούν γιατί εξυπηρετούν διαφορετικούς από τα νοσοκομεία σκοπούς.Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε μπορούν να αποτ ελούν την αποκλειστική πηγή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία για να καλυφθούν όπως- όπως τα κενά. Δεν είναι δυνα τόν να προσπαθείς να φτιάξεις τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψης διαλύοντας στην ουσία τη βάση της που είναι η Πρωτοβάθμια.

καλύπτουν εφημερίες και στον Πύργο όπως και δύο Αγροτικοί ιατροί εκ των οποίων μόνο ο ένας εκτελεί εφημερίες, τη στιγμή μάλιστα που η ετήσια κίνηση πλησιάζει τις 13.500 περιστατικών.Η μετακίνηση με απόφαση της 6ης ΥΠΕ ενός γιατρού στο Κ.Υ Ζαχάρως οδήγησε στο λουκέτο του Π.Ι Περιβολίων ενώ κενά παραμένουν τα Π.Ι Αμυγδαλιών και Καλλιθέας και την ίδια πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και το Κ.Υ Σέκουλα έως τα τέλη του μήνα.

Κέντρο Υγείας Ζαχάρως Ένας μόνο Γενικός Ιατρός και ένας αποσπασμένος από άλλη μονάδα υγείας παιδίατρος καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού που απευθύνεται στο Κ.Υ Ζαχάρως αφού οι θέσεις καρδιολόγου, οδοντιάτρου και μικροβιολόγου καταργήθηκαν.

w w w . p r o t i n e w s . g r

7

Καθοριστική η σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Γράφει ο Dr. Γιάννης Λέντζας Διευθυντής Κέντρου Υγείας Σιμόπουλου Η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει την αναγκαιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως επίκεντρο του όλου συστήματος υγείας. Οι μονάδες ΠΦΥ λόγω της θέσης τους αποτελούν κομβικό σημείο για τη διάρθρωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος φροντίδας υγείας, το οποίο για την αποτελεσματική λειτουργία του απαιτεί εκτός από την καλή οργάνωση, την καλή συνεργασία και την αμφίδρομη σχέση-επικοινωνία με τη νοσοκομειακή φροντίδα υγείας (δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια). Ο ρόλος τους είναι να αποτελούν ένα είδος "φίλτρου" (gatekeeper) των περιπτώσεων που προσέχονται πριν αυτές προωθηθούν στη νοσοκομειακή φροντίδα, με στόχο τον περιορισμό της άσκοπης ζήτησης ακριβών εξειδικευμένων υπηρεσιών και κατ' επέκταση τον περιορισμό των δαπανών. Η έννοιά της υπερβαίνει το συμβατικό πλαίσιο των υπηρεσιών υγείας και περικλείει δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τη διατροφή και την προσφορά βασικής κλινικής και φαρμακευτικής αγωγής. Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη και η διαμόρφωση της δομής του συστήματος υγείας έγινε αποσπασματικά και είναι παράλληλη με την πορεία και ανάπτυξη του ελληνικού κράτους. Ο νόμος 3235/2001 είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η λειτουργία των ΚΥ αγροτικού τύπου προσφέρει πλούσια εμπειρία ως σημείο εκκίνησης ενός ολοκληρωμένου συστήματος προσαρμοσμένου στην ελληνική πραγματικότητα. Η δημιουργία και ανάπτυξη ΚΥ αστικού τύπου και η μετατροπή των ήδη υπαρχόντων πολυιατρείων ιατρείων των αστικών κέντρων θεωρείται επιβεβλημένη και αποτελεί μια ουσιαστική και ρεαλιστική απάντηση στην κρίση των υπηρεσιών υγείας. Η διοικητική αυτονόμηση των ΚΥ και η απεξάρτησή τους από τα νοσοκομεία, καθώς και η εγκαθίδρυση αποτελεσματικών λειτουργιών διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης των πρωτοβάθμιων μονάδων, κρίνονται περισσότερο από αναγκαίες. H επαρκής στελέχωση των δομών που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση είναι καθοριστικής σημασίας για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητάς τους. Η εξασφάλιση ενός ευρέος φάσματος υπηρεσιών από τους φορείς παροχής ΠΦΥ, όπως ιατρική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, υπηρεσίες ειδικοτήτων, πρόληψης, αποκατάστασης, νοσηλείας, επείγουσας και κοινωνικής φροντίδας καθώς και ειδικοτήτων (ψυχικής υγείας) είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του νέου μοντέλου ΠΦΥ και την ικανοποίηση των πολιτών. Κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια από την πολιτεία για την ενημέρωση και σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας του Έλληνα πολίτη όσον αφορά την αναζήτηση του προσωπικού ιατρού αντί του πλησιέστερου νοσοκομείου για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Η ανάπτυξη νέων δομών στα πλαίσια της ΠΦΥ όπως κατ' οίκον νοσηλεία, βραχεία νοσηλεία, φυσιοθεραπεία, επείγουσας περίθαλψης, οδοντιατρικής φροντίδας, ψυχικής υγείας, προσχολικής και σχολικής αγωγής θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από ανάλογες μεταρρυθμίσεις στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών και των προμηθευτών (κλειστοί προϋπολογισμοί, κατά κεφαλήν αμοιβή, πρωτόκολλα) ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη πόρων και να εξασφαλισθεί η ικανοποίηση των συντελεστών (ιατροί, νοσηλευτές, υπόλοιπο προσωπικό).


8

Θέμα

w w w . p r o t i n e w s . g r

Óôéò ðáñáðåôáìÝíåò êïýôåò äßðëá áðü ôç óêÜëá ôïõ Êïéíùíéêïý Ðáíôïðùëåßïõ "êñýâïíôáé" ñïý÷á êáé ôñüöéìá

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

ÄåêÜäåò éáôñéêÜ ìç÷áíÞìáôá óêïõñéÜæïõí ìÝóá óôá íåñÜ

Παραχωρήθηκε στον Δήμο Πύργου προς αξιο

“Πλιάτσικο” στο Μανω Της Άννας Αγγελίδου anagelidou@yahoo.gr

Ïé åðéôÞäåéïé Ý÷ïõí îçëþóåé üëåò ôéò åîùôåñéêÝò óùëçíþóåéò ïé ïðïßåò õðÞñ÷áí óôïõò ÷þñïõò ôïõ Íïóïêïìåßïõ

Ôï áêôéíïëïãéêü ìç÷Üíçìá ôïõ ðáëéïý íïóïêïìåßïõ óôïé÷åéþíåé ìßá áðü ôéò áßèïõóåò ôïõ éóïãåßïõ

Ε

ντελώς εγκαταλελειμμένο - σχεδόν ξεχασμένο είναι σήμερα το κτίριο όπου κάποτε στεγαζόταν το Μανωλοπούλειο Νοσοκομείο του Δήμου Πύργου. Στο "σύγχρονο" κτίριο εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων έχει γίνει "πλιάτσικο" καθώς οι γνωστοί- άγνωστοι δράστες έχουν αφαιρέσει από αυτό τα περισσότερα από τα αλουμινένια κουφώματα πόρτες και παράθυρα- αλλά και σημαντικό μέρος του η-

Επιτήδειοι ανενόχλητοι, καθώς ο χώρος δεν φυλάσσεται, εισήλθαν στον χώρο και προκάλεσαν ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ λεκτρολογικού εξοπλισμού που διέθετε το κτίριο. Στο παλιό κτίριο του Μανωλοπούλειου -έργο του Τσίλερ, που κατασκευάστηκε το 1886- ο Δήμος έχει προβλέψει τη δημιουργία πολυχώρου πολιτισμού και κέντρου τεχνών που θα υποστηρίζει πολιτιστικές λειτουργίες. Αντίστοιχη όμως πρόβλεψη

Έχουν προσπαθήσει να αφαιρέσουν ακόμα και τα αλουμινένια τμήματα της ψευδοροφής!

δεν έχει γίνει και για το "νέο" τμήμα του Μανωλοπούλειου, το οποίο κατασκευάστηκε μεταγενέστερα και πέρασε προς αξιοποίηση στον Δήμο Πύργου στις 10 Ιανουαρίου 2006. Πριν την παραχώρησή του στον Δήμο Πύργου υπήρξαν συζητήσεις προκειμένου το ΙΚΑ Πύργου να μεταφερθεί στο παλιό Μανωλοπούλειο, πρόταση η οποία έπεσε στο "κενό". Όταν στη δικαιοδοσία του Δήμου Πύργου ήρθε το κτίριο του παλιού νοσοκομείου, έγινε αρκετός λόγος για μεταφορά του ΤΕΙ στον συγκεκριμένο χώρο, πρόταση η οποία πολύ σύντομα εγκαταλείφθηκε, ενώ ο χώρος χρησιμοποιήθηκε μετέπειτα -για μερικές εβδομάδες- ως χώ-

ρος "φύλαξης" λαθρομεταναστών. Έκτοτε το κτίριο εγκαταλείφθηκε. Επιτήδειοι ανενόχλητοι, καθώς ο χώρος δεν φυλάσσεται, εισήλθαν στο εσωτερικό και προκάλεσαν ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ καθώς προσπάθησαν να αφαιρέσουν ακόμα και τα αλουμινένια τμήματα της ψευδοροφής.

Η εικόνα σήμερα Στο ισόγειο εντός του κτιρίου, συνεχίζουν να υπάρχουν δεκάδες ιατρικά μηχανήματα από αιματολογικούς αναλυτές μέχρι και το ακτινολογικό μηχάνημα του παλιού Νοσοκομείου, πολλά γραφεία και καρέκλες, αρκετά νοσοκομειακά κρεβάτια αλλά και κρεβάτια εξέτασης τα οποία σκου-


/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Θέμα

ÌåñéêÜ óýñìáôá åìðïäßæïõí ôçí åßóïäï óôïí ÷þñï ôïõ ðáëéïý íïóïêïìåßï êáèþò ç áëïõìéíÝíéá ðüñôá ðïõ õðÞñ÷å Ý÷åé áöáéñåèåß

w w w . p r o t i n e w s . g r

9

ÉáôñéêÜ ìç÷áíÞìáôá åãêáôáëåëåéììÝíá óå áßèïõóåò ôïõ ðáëéïý Íïóïêïìåßïõ

ποίηση αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό

λοπούλειο Νοσοκομείο ριάζουν μέσα στις "λίμνες" από τα νερά που έχουν εισρεύσει στον χώρο. Λίγα μέτρα πιο κει η έξοδος οδηγεί δίπλα από την σκάλα του Κοινωνικού Παντοπωλείου, σε έναν ημιυπαίθριο χώρο πλαισιωμένο με κούτες και σακούλες παραπεταμένες. Μέσα στις ανοιχτές σακούλες μπορεί κανείς να βρει δεκάδες ρούχα, τα οποία δεν διατίθενται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως ρύζι, τα οποία λήγουν το 2015. Συνεχίζοντας την πορεία μέσα στο κτίριο του Μανωλοπούλειου μπορεί κανείς εύκολα να βρεθεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Εκεί που ήταν η είσοδος καρδιολογικής μονάδας και της μονάδας εντατικής θεραπείας, δεν υπάρχει καν πόρτα και

μόνο μερικά σύρματα "εμποδίζουν" την είσοδο. Στο εσωτερικό του ορόφου σε αρκετά σημεία των θαλάμων είναι εμφανή τα σημάδια "φιλοξενίας" ανθρώπων οι οποίοι - όπως όλα δείχνουν βρίσκουν εκεί προσωρινό κατάλυμα. Πεταμένα στρώματα, πρόχειρα κλινοσκεπάσματα, καρέκλες και σε διάφορες γωνιές ανθρώπινα περιττώματα. Όσο για την εικόνα του κτιρίου, αυτή δεν αλλάζει κατά πολύ καθώς και στον πρώτο όροφο υπάρχουν ξηλωμένες ψευδοροφές, πόρτες και παράθυρα τα οποία λείπουν, ενώ μεγάλο μέρος του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού έχει αφαιρεθεί, ενώ η εικόνα επαναλαμβάνεται και στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

ει Το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου ανήκ γου. εδώ και επτά χρόνια στον Δήμο Πύρ σε για Μέχρι σήμερα κανείς δεν μερίμνη προτην φύλαξη και την αξιοποίηση του οι να κειμένου ο χρόνος και οι επιτήδει χιλιά δων δεκά ιές ζημ ν μην προκαλέσου -εφ' ος χώρ ς μένο εκρι δων ευρώ. Ο συγκ σε να όσον ανακατασκευαστεί- θα μπορού του ΙΚΑ Πύργου -το οίες ρεσ υπη τις φιλοξενήσει είτε όλες ν νοικιαστεί από το Ελποίο στεγάζεται σε κτίρια που έχου ωθεί ώστε να δώσει λύληνικό Δημόσιο- ή να έχει διαμορφ Ακόμη θα μπορούσε ση στο στεγαστικό πρόβλημα του ΤΕΙ. λικές μονάδες την σχο τις να έχει μεταφερθεί εκεί μία από στεγάζεται σε ερα σήμ πόλης του Πύργου που μέχρι και του συγκεος μέρ ένα λυόμενα. Θα μπορούσε ακόμα και ργία του ιτου ναλε επα κριμένου κτιρίου να δοθεί είτε για την είτε σε ί, ταθε προ ς έχει Ερυθρού Σταυρού στον Πύργο, όπω στην ται ιούν ιοπο στηρ εθελοντικές ομάδες, οι οποίες δρα υριά σκο ία ατα τα οπο περιοχή. Όσο για τα ιατρικά μηχανήμ όσε ας υγεί σε κέντρα ζουν θα μπορούσαν να έχουν δοθεί Νοσοκομείο Πύργου το που μή στιγ τη λο τον Νομό, από ς και σε αυτή την πεπρομηθεύτηκε νέα. Η αδιαφορία όμω όλων. ρίπτωση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός

Äýï áëïõìéíÝíéá ðáñÜèõñá óôïí ðñþôï üñïöï ôïõ êôéñßïõ Ý÷ïõí áöáéñåèåß áðü ôçí èÝóç ôïõò êáé Ý÷ïõí ðñü÷åéñá óôçñé÷èåß óôïí ôïß÷ï

Óå Ýíáí ðáëéü èÜëáìï, Ýíá óôñþìá, ìßá êáñÝêëá êáé Ýíá ðáñáôçìÝíï óåíôüíé ìáñôõñïýí ôçí "öéëïîåíßá" áíèñþðùí óôï óõãêåêñéìÝíï ÷þñï


10

w w w . p r o t i n e w s . g r

Θέμα

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Θα πληρώνουμε κοντά στα 70 ευρώ τον τόνο για τα απορρίμματα

“Βαρύ το φορτίο” για τους Ηλείους Έ

να ποσό που θα υπερβαίνει τα 60 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν οι Ηλείοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που οι ίδιοι παράγουν, τα οποία θα επεξεργάζονται στο ολοκληρωμένο σύστημα που θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς. Στο ποσό, που τελικά θα βγει, θα πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα - τέλη- που σήμερα καταβάλλουν στους Δήμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Χθες στη δεύτερη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα, παρουσία των δημάρχων της Ηλείας καθώς και μελετητών, ανακοινώθηκε το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου και οι νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την πορεία για τη δημοπράτηση του έργου συμπεριλαμβανόμενου και του ΧΥΤΥ.

Óôç óýóêåøç óõììåôåß÷áí äÞìáñ÷ïé áðü üëç ôçí Çëåßá, êÜôïéêïé êáé öïñåßò

Του Κώστα Γιάλπα gialpk@yahoo.gr Ένα έργο που, όπως είπε ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ και δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, θα κοστίσει 45 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκ ευρώ - το 50% του εργοστασίου και ο ΧΥΤΥ - προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 17 εκ ευρώ είναι χρήματα που θα καταβάλει ο ιδιώτης που θα αναλάβει τη λειτουργία του για τα επόμενα 27 χρόνια. Όπως είπε ο κ Λυμπέρης αλλά και ο κ Παπακωνσταντίνου από τη γενική γραμματεία έργων ΣΔΙΤ, στις αρχές του 2014 θα έχει "βγει" ο ανάδοχος ο οποίος έχει την υποχρέωση να το παραδώσει μέσα σε δυο χρόνια. Επισημάνθηκε πως η μέθοδος που έχει επιλεγεί είναι η πλέον φιλικότερη για το περιβάλλον, ενώ το προϊόν

που θα εξάγεται από την επεξεργασία - ενέργεια - θα πωλείται, βάζοντας χρήματα στα ταμεία του ΦΟΣΔΑ,γεγονός που στο διηνεκές μπορεί να μειώσει και το οικονομικό βάρος που θα έχουν αναλάβει οι Ηλείοι. Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το εργοστάσιο Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, στην Ηλεία θα δημιουργηθούν σταθμοί μεταφόρτωσης των απορριμμάτων. Το κόστος για τη μεταφορά των

απορριμμάτων θα το αναλάβουν οι Δήμοι οι οποίοι θα το μετακυλήσουν στους πολίτες μέσω των τελών, τα οποία όμως δεν πρόκειται να αυξηθούν αρκετά. Τα απορρίμματα στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο με κοντέινερ και θα επεξεργάζονται. Το κόστος για την επεξεργασία θα ξεκινά από τα 60 ευρώ ανά τόνο και ανάλογα με τις ποσότητες που θα διαχειρίζεται το εργοστάσιο μπορεί να αλλάξει είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Τα κέρδη του ιδιώτη ρυθμίζονται

και περιορίζονται με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία. Εάν τώρα υπάρξει λογικό πρόσθετο κέρδος αυτό μοιράζεται μεταξύ ΦΟΣΔΑ και ιδιώτη. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων που θα επεξεργάζεται το εργοστάσιο, ώστε να είναι βιώσιμο, είναι οι 60 χιλιάδες τόνοι τον χρόνο, ενώ όπως τονίστηκε από τους μελετητές του έργου, με σωστή διαχείριση και ανακύκλωση στην πηγή η οικονομική επιβάρυνση θα είναι η ελάχιστη. Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ Χάρδας από τη

μελετητική ομάδα, στους όρους του διαγωνισμού αναφέρεται πως το εργοστάσιο θα λειτουργήσει και ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές σχολείων. Μονόδρομος ο δεματοποιητής Αναφορικά με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τη λειτουργία του εργοστασίου, ο δήμαρχος Πύργου Μάκης

Παρασκευόπουλος, δήλωσε πως η λύση του δεματοποιητή είναι μονόδρομος. Όπως επεσήμαναν, από τη στιγμή που "καλώς" έκλεισαν οι ΧΑΔΑ και οι ΧΥΤΑ δε χωροθετούνται, ο δεματοποιητής είναι η εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιλογή. Στα δυο χρόνια που θα μεσολαβήσουν οι Δήμοι της Ηλείας θα εξυπηρετούνται από τους δεματοποιητές σε Αμαλιάδα και Πύργο. Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα καταλήγουν τα δέματα, είπαν πως όλα θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΥ του οποίου η κατασκευή έχει ήδη ξεκινήσει. Επεσήμαναν δε πως στη συνέχεια ο όγκος των δεμάτων θα επεξεργαστεί από το εργοστάσιο. Το "άσχημο" όμως είναι πως το κόστος επεξεργασίας των "αποθηκευμένων" σκουπιδιών θα βαρύνει εκ νέου τους Ηλεί-


Θέμα

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

της "ΠΡΩΤΗΣ" γιαΕπιβεβαίωση το ύψος της … συνδρομής που θα πληρώνουν οι Ηλείοι

Κόντρα Λυμπέρη - Κοκκαλιάρη

Ευρεία σύσκεψη χθες στην Αμαλιάδα παρουσία δημάρχων μελετητή - πολιτών και φορέων

ης είναι η έντονη αντιπαράθεση μεΣημείο αναφοράς της χθεσινής σύσκεψ Λυμπέρη με την πρώην πρόεδρο Νίταξύ του νυν πρόεδρου του ΔΟΣΔΕ Γ. όταν η κ Κοκκαλιάρη ζήτησε από τον κη Κοκκαλιάρη. Κόντρα που ξεκίνησε μενους για θέματα όπως "το κόστος δήμαρχο να ενημερώσει τους παριστά τον τρόπο λειτουργίας τους ή μεταπου θα αναλάβουν οι Ηλείοι και βέβαια ιο". Ο κ Λυμπέρης απάντησε πως η φοράς των απορριμμάτων στο εργοστάσ πό αλλά αυτόν της "διαβούλευσης". χθεσινή σύσκεψη δεν έχει αυτόν τον σκο απευθυνόμενη σε έντονο ύφος στον Ανταπαντώντας η κ Κοκκαλιάρη και ήδη να έχετε ενημερώσει τους πολίπρόεδρο του ΦΟΣΔΕ είπε "θα έπρεπε α στιγμή. Για ποια διαβούλευση μιλάτες και όχι να περιμένετε την τελευταί της δημοπράτησης. Όλα είναι αποφατε, αφού το έργο βρίσκεται στο στάδιο "αυτή είναι η δουλειά μου. Ξέρω πώς σισμένα". Ο κ Λυμπέρης απάντησε ότι ι θετικά για όλους τους Ηλείους, οι ονα την κάνω και τα αποτελέσματα είνα ρο πρόβλημά τους". Η κ Κοκκαλιάρη ποίοι βλέπουν να λύνεται το μεγαλύτε εδρείο κι εγώ προσωπικά σας ετοιμάανταπάντησε ότι "το προηγούμενο προ να φτάσουμε εδώ, στο επιθυμητό ασαμε τα πάντα και σε αυτά πατήσατε για διαφωνεί με τη διαδικασία που καθόποτέλεσμα". Τόνισε, τέλος, πως αν και σύσκεψη, αφού η θέση της ως Περιρισε ο κ Λυμπέρης, θα παραμείνει στη παλεύει για το καλό του νομού. φερειακή Σύμβουλος της επιβάλλει να ους. Υπενθύμισαν τα έργα που γίνονται στους κλειστούς ΧΑΔΑ που στη συνέχεια θα θυμίζουν πάρκα αναψυχής.

Παράπονο Σερέτη και τοποθέτηση Καστρινού Παίρνοντας τον λόγο ο πρώην δήμαρχος Βουπρασίας Αντώνης Σερέτης υπενθύμι-

Ôéò ëåðôïìÝñåéåò ãéá ôçí ðïñåßá õëïðïßçóçò ôçò êáôáóêåõÞò ôïõ åñãïóôáóßïõ äéá÷åßñéóçò ôùí áðïññéììÜôùí áíáêïßíùóå ï Ã. ËõìðÝñçò ìå ôïõò ìåëåôçôÝò

σε σε όλους πως για να προχωρήσει σωστά το εγχείρημα και να έχει αποτελέσματα θα πρέπει να λειτουργήσει η ανακύκλωση στην πηγή και η συλλογή των πλαστικών από τα χωράφια. Συμπλήρωσε πως όταν ήταν δήμαρχος είχε προχωρήσει αρκετά και με τα δυο θέματα, τα οποία στη συνέχεια ατόνησαν και ό-

πως είπε "όταν με έκαψε ο Περιφερειάρχης για τα πλαστικά κανείς σας δεν ήταν μαζί μου". Με τη σειρά του ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, υπογράμμισε πως η λύση του εργοστασίου είναι η μόνη σωστή και όσοι έχουν διαφορετική άποψη ας καταθέσουν την πρότασή τους αντί απλά "να φωνάζουν". Είπε, τέλος, πως η εποχή του "δεν πληρώνω τελείωσε και όλοι θα καταβάλλουν το αντίτιμο για τη λειτουργία του εργοστασίου". Ερωτήσεις από κατοίκους και φορείς Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν κάτοικοι και φο-

w w w . p r o t i n e w s . g r

11

Φτάνουμε, από ό,τι όλα δείχνουν, στο τέλος ενός μακρινού δρόμου, που έχει ως κατάληξη επιτέλους η Ηλε ία να είναι σε θέση να διαχειρίζεται τα απορρίμματα που η ίδια παράγε ι. Χθες είχαμε για πρώτη φορά μια εικόνα για το τι θα πρέπει να πληρώνουμε, που όπως ακούστηκε, θα πλη σιάζει τα 70 ευρώ τον τόνο. Κανείς δε λέει πως θα μας χαρίσουν το εργοστάσιο. Κανείς δε λέει να μην πληρώνουμε. Όμως, 70 ευρώ για τα απορρίμ ματα - και δε γνωρίζω το ποσό που θα δώσουν οι Ηλε ίοι για το νερό από τα διυλιστήρια - είναι δυσβάσταχτο βάρος. Εδώ, λοιπόν, έχει χρέος να παρέμβει η Πολιτεία. Πώς; Αυξάνοντας το ποσό για την κατασκευή των έργων, ώστε να ελαφρύνει το κόστος για τους πολίτες.

ρείς της Αμαλιάδας. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν προς τους δημάρχους αφορούσαν στη μέθοδο λειτουργίας του εργοστασίου, το κόστος. Τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα μέχρι να παραδοθεί το ολοκληρωμένο σύστημα. Το πώς και γιατί επελέγη η Τριανταφυλλιά για την κατασκευή των εγκαταστάσεων. Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Αναστασίος Σμέρος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πέτρος Παπαδάτος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ Δημήτρης Πέππας, των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τάκης Τσιλιμίγκρας και κάτοικοι της Αμαλιάδας. Οι αυτοδιοικητικοί Στη σύσκεψη συμμετείχαν

εκτός του Γιάννη Λυμπέρη, οι δήμαρχοι Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Ανδραβίδας - Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος. Ο αντιδήμαρχος Πύργου Βασίλης Παναγόπουλος, Ζαχάρως Τάσος Λαμπρόπουλος, Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Ήλιδας Ευάγγελος Χριστοφόρου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Νίκη Κοκκαλιάρη, ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου Φώτης Δημόπουλος ,Ήλιδας Βασίλης Παπαδόπουλος . Επίσης οι πρώην δήμαρχοι Βαρθολομιού Χρήστος Βρυώνης, Τραγανού Γρηγόρης Γιαννακόπουλος, Βουπρασίας Αντώνης Σερέτης.


12

Ειδήσεις

w w w . p r o t i n e w s . g r

Παρουσία φορέων και πλήθους κόσμου τελέστηκαν τα εγκαίνιά της

Στο “φόρτε” της η εμποροπανήγυρη Στρεφίου

Ï äÞìáñ÷ïò Áñ÷. Ïëõìðßáò ê. Åõèýìéïò ÊïôæéÜò áðåõèýíåé ÷áéñåôéóìü êáôÜ ôá åãêáßíéá ôçò 28çò åìðïñïðáíÞãõñçò Óôñåößïõ.

Με σημαντική προσέλευση κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται η 28η εμποροπανήγυρη Στρεφίου, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν από τον δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας Ευθύμιο Κοτζιά.Μιλώντας μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων και του Αγιασμού που ακολούθησε, ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας υπογράμμισε πως είναι διαρκής η

ÓçìáíôéêÞ ðñïóÝëåõóç êüóìïõ ðáñáôçñåßôáé óôçí åìðïñïðáíÞãõñç Óôñåößïõ, ðïõ èá äéáñêÝóåé ìÝ÷ñé ôçí åñ÷üìåíç ÊõñéáêÞ.

προσπάθεια για την αναβάθμιση της εμποροπανήγυρης, τόσο για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών όσο και προς όφελος των επαγγελματιών στους οποίους ευχήθηκε "καλά κέρδη".Εξάλλου ο κ. Κοτζιάς εξήρε τις οργανωτικές προσπάθειες της κ. Κασσιανής Λαγανά, στις οποίες οφείλεται, όπως είπε, η άρτια διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης.Στα εγκαίνια έδωσαν το παρών αντιδήμαρχοι, αιρετοί εκπρόσωποι φορέων και αρχών και πλήθος κόσμου.Να σημειωθεί ότι η εμπορική αλλά και ψυχαγωγική διοργάνωση θα διαρκέσει μέχρι την ερχ. Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Κ. Αντωνόπουλος

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Εθελοντική Ομάδα Rommel

Ο

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών-Δωρητών Οργάνων Σώματος Νομού Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησε την 11η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία με ποδηλάτες, η οποία ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο και κατέληξε στην Καλαμάτα, μέσω Πατρών, Κάτω Αχαΐας, Ν. Μανωλάδας, Καπελέτου, Λεχαινών, Ανδραβίδας, Γαστούνης, Αμαλιάδας, Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Κρέστενας, Ζαχάρως και Κυπαρισσίας.

Óôç Ëáìðáäçäñïìßá åõáéóèçôïðïßçóçò óõììåôåß÷áí ïé åèåëïíôÝò ôïõ Rommel

Η αιμοδοσία στάση ζωής Κάθε χρόνο οι εθελοντές αιμοδότες πραγματοποιούν μια Αμφικτιονία. Στόχος της Αμφικτιονίας είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συλλόγων με σκοπό τη διερεύνηση των εθελοντών αιμοδοτών. Στις 4 Οκτωβρίου 2013,στην Κρέστενα, στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ο Σύνδεσμος Σκιλλουντίων Αιμοδοτών υποδέχτηκε τη φλόγα της Αμφικτιονίας και τα μέλη του Συλλόγου- λαμπαδηδρόμοι τη μετέφεραν διασχίζοντας την πόλη της Κρέστενας. Στην Κεντρική

πλατεία υποδέχτηκαν τη φλόγα πολίτες, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κρεστένων μαζί με τους δασκάλους και τον Διευθυντή τους Δημήτρη Μπατζάκα καθώς και φορείς της πόλης. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ν. Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Μαμασούλας ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την προσπάθεια αυτή και ειδικότερα τους μικρούς μαθητές για την αξία της αιμοδοσίας επισημαίνοντας ότι αυτοί αποτελούν το μέλλον της. Με τη σειρά

του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σκιλλουντίων Αιμοδοτών κ. Μιλτιάδης Δημητρουλόπουλος απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό με σύνθημα "Ακολούθησε το μονοπάτι της καρδιάς σου" κι ευχαρίστησε τον Δήμο ΑνδρίτσαιναςΚρεστένων, τη Δημοτική Κοινότητα Κρεστένων, το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, την εθελοντική Ομάδα Rommel , τον Διευθυντή, τους δασκάλους και τους μαθητές του Δημοτικού Σχ. Κρεστένων και όλους όσους παρέλαβαν τη φλόγα. Έπειτα, συ-

νεχίστηκε η λαμπαδηδρομία μέχρι την έξοδο της πόλης.Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρεστένων, Κωνσταντίνος Δρακόπουλος συνεχάρη την προσπάθειά τους αλλά και τη δυναμική παρουσία του Συλλόγου Σκιλλουντίων Αιμοδοτών, όλα τα μέλη και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο για την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια στην τοπική κοινωνία, τους εύχεται καλή δύναμη και οτιδήποτε χρειαστούν θα έχουν την συμπαράσταση της Δημοτικής Κοινότητας.


Aγροτικά

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Πρωταθλητές στις εξαγωγές τα αγροτικά προϊόντα

Ελλάδα θα πάρει 19,7 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο γεωργικός τομέας μπορεί να γίνει ένας από τους πυλώνες, που θα πατήσει ο τόπος" τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Προσθέτει: "Τα κονδύλια αυτά είναι πολύ σημαντικά, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία να ικανοποιήσουμε τους στόχους τους οποίους βάζουμε για τη νέα περίοδο, να πάμε σε μια οικονομικά βιώσιμη γεωργία, σε μια γεωργία αειφόρα, που σέβεται και προστατεύει τους φυσι-

κούς πόρους, μια γεωργία που θα ετοιμαστεί για ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλαίσιο, μια γεωργία που θα πατάει στέρεα στην ποιότητα των ελληνικών προιόντων".Αναφερόμενος στις εξαγωγές, ο κ. Τσαυτάρης σημειώνει ότι "μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι εξαγωγές αγροτι-

κών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 12%. Τα αγροτικά μας προϊόντα είναι πρωταθλητές στις εξαγωγές, καθώς από τα 10 πιο εξαγώγιμα προιόντα της χώρας τα πέντε είναι αγροτικά".Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε σε δημοσιογράφο με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη, στην

Αθήνα, του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσιόλος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος συνοδεύεται από δέκα επιτελείς και με τον Έλληνα υπουργό θα συζητήσουν τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Μερίδιο στις περιφέρειες από τα αγροτικά προγράμματα Τουλάχιστον το 1/3 των διαθέσιμων πόρων θα διαχειρίζονται οι περιφέρειες την περίοδο 2014-2020 από το επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του "2ου αναπτυξιακού συνεδρίου για την ΚΑΠ την περίοδο 2014-2020 και της διαμόρφωσης της εθνικής στρατη-

γικής".Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ, Γιάννη Φίρμπα, η πρόθεση της κεντρικής κυβέρνησης είναι να δώσει τη διαχείριση του 1/3 των πόρων στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.Από την πλευρά του ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Αγρο-

τικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Ιατρίδης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων και ότι "θα πρέπει να συμφωνήσουμε για τον κεντρικό σχεδιασμό και στη συνέχεια μπορούμε να δούμε την κατανομή των αρμοδιοτήτων ανά πρόγραμμα".

w w w . p r o t i n e w s . g r

13

Κινητοποιήσεις αποφασίζουν οι κτηνοτρόφοι Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας, η μορφή των οποίων πρόκειται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), αύριο (Πέμπτη 17 Οκτωβρίου) το μεσημέρι, στη Λάρισα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΚ Δημήτρης Καμπούρης. "Η εξισωτική αποζημίωση που πήραν κάποιοι κτηνοτρόφοι είναι σημαντικά μειωμένη, ενώ το ποσό που έλαβαν ορισμένοι ως επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο, καταγράφεται συρρικνωμένο ως 35%" τόνισε ο κ. Καμπούρης, σύμφωνα με τον οποίο καταγράφεται έντονη η ανησυχία των κτηνοτρόφων για "κακή πληρωμή και της ενιαίας ενίσχυσης, λόγω του προβλήματος με το θέμα των βοσκοτόπων". Μεταξύ άλλων, η ΠΕΚ υποστηρίζει ότι οι "κακές" πληρωμές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον αγροτο-κτηνοτροφικό κλάδο, ο κόσμος του οποίου, σύμφωνα με την Ένωση, βρίσκεται σε "απελπιστική κατάσταση".

Ερώτηση Ανδρέα Μαρίνου για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπ. Οικονομικών ο Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., κ. Ανδρέας Μαρίνος, η οποία αφορούσε στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων. Στην ερώτηση επισήμανε πως οι διαρροές από το Υπ. Οικονομικών σε τίποτα δεν ωφελούν αλλά αντιθέτως φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση το έργο του Πρωθυπουργού για την ανασύνταξη της οικονομίας.


14

Ειδήσεις

w w w . p r o t i n e w s . g r

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Στις κάλπες οι δάσκαλοι Πύργου- Ολυμπίας

Γυμνάσιο Λεχαινών

Ðáñïõóßá ðëÞèïõò äáóêÜëùí êáé íçðéáãùãþí ðñáãìáôïðïéÞèçêå ç ÃåíéêÞ ÓõíÝëåõóç ôïõ óõëëüãïõ.

Στις κάλπες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής προσήλθαν χθες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί από Πύργο και Ολυμπία. Η γενική συνέλευση άνοιξε με τον απολογισμό των πεπραγμένων από την απερχόμενη πρόεδρο του Συλλόγου Βικτωρία Βασιλοπούλου, η οποία υπογράμμισε ότι το μείζον πρόβλημα της περιόδου, μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αποτέλεσε η ανυπαρξία διορισμών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και υπήρξε έντονη ανησυχία για την κάλυψη των κενών στα σχολεία. Μεταξύ άλλων ειπώθηκαν τα παρακάτω: "Το διοικητικό συμβούλιο υλοποίησε στην πράξη την ανάγκη της μαζικότητας της συμμετοχής των αγώνων σε συνεργασία με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού, προέβη και διαμόρφωσε απόψεις και δράσεις, είχε την ευελιξία που χρειάστηκε σε έκτακτες περιπτώσεις να δράσει με σχετική ταχύτητα αξιοποιώντας την τεχνολογία, ακόμη και σε συνεδριάσεις εξ αποστάσεως, κατάφερε να έχει ομόφωνες αποφάσεις ενώ έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την προώθηση των συμφερόντων των μελών του και γενικότερα της κοινωνίας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά όπου το ένα γεγονός διαδεχόταν το άλλο, σε μια πολιτική των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και λήψης αποφάσεων της συγκυβέρνησης και της Τρόικα, που αλλοτρίωσαν κάθε έννοια δικαιωμάτων, εργασιακών σχέσεων, τεκμηρίου αθωότητας και που μετέτρεψαν τους πολίτες σε "αριθμούς" στα πλαίσια "της ιστορίας της επιτυχίας." Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή εκλογική διαδικασία συμμετείχαν τρεις παρατάξεις: η "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών" -ΠΑΜΕ-, η "Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών" και η "Ανεξάρτητη Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πύργου" η οποία είχε πλειοψηφήσει στις προηγούμενες εκλογές. Οι κάλπες των δασκάλων άνοιξαν στις 3:00 μετά το μεσημέρι, με τη διαδικασία να κυλά ομαλά, ενώ ολοκληρώθηκαν στις 7:00 χθες το απόγευμα, όπου ξεκίνησε και η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων.

Ταξίδι στη γερμανική κουλτούρα με το Glossomobil

Σ

τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Γερμανίας ταξίδεψαν την περασμένη Τετάρτη οι μαθητές του Γυμνασίου Λεχαινών παρακολουθώντας ένα ιδιαίτερο μάθημα για τη γερμανική κουλτούρα. Το Glossomobil ένα ιδιαίτερο όχημα πολιτισμού έκανε για πρώτη φορά στάση στην Ηλεία και το Γυμνάσιο Λεχαινών και οι μαθητές και των τριών τάξεων συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε βιωματικές δραστηριότητες, τραγούδησαν, χόρεψαν και έλυσαν γρίφους αποκτώντας έτσι μια αξέχαστη μαθησιακή εμπειρία. Όπως οι ίδιοι οι μαθητές αναφέρουν, αυτή η ξεχωριστή εκδήλω-

ση τους εντυπωσίασε γιατί συνειδητοποίησαν ότι μπορούν, δουλεύοντας ομαδικά αλλά και διασκεδάζοντας, να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους αλλά και να αποκτήσουν καινούριες. Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Γερμανικά σε κίνηση", μια πρωτοβουλία του Goethe Institut Θεσσαλονίκης με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τη Γερμανία και τα Γερμανικά, φορτώνει σ' ένα αυτοκίνητο εκπαιδευτικό υλικό, παιχνίδια και πρωτότυπες ιδέες, το οποίο επισκέπτεται δημοτικά και γυμνάσια σε όλη τη χώρα, δίνοντας στους μαθητές την

ευκαιρία να μάθουν, να παίξουν και να μιλήσουν γερμανικά. Η καθηγήτρια γερμανικών του Γυμνασίου Λεχαινών Αναστασία Αναγνωστοπούλου τόνισε τη σημασία που έχει για το σχολείο, αλλά και για την τοπική κοινωνία γενικότερα, η δραστηριοποίηση των μαθητών, η επαφή τους με διαφορετικές κουλτούρες και η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με άλλους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς μέσα από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Η Διευθύντρια του Γυμνασίου, Διατσέντα Φανού- Φουσκαρίνη επεσήμανε τη μεγάλη αξία τέτοιων προγραμμάτων για την κοι-

νωνικοποίηση των μαθητών, τη διαπολιτισμική συνειδητότητα αυτών, καθώς και τη δημιουργία ενός ανοικτού σχολείου στην κοινωνία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις αξίες της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των λαών μέσα από τη διαφορετικότητά τους. Οι μαθητές περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη επίσκεψη του Glossomobil, ενώ από τη διεύθυνση του σχολείου ευχαρίστησε τις καθηγήτριες του Glossomobil Λουκία Μαρκουλή και Kristina Bey, φοιτήτρια που βρίσκεται στην Ελλάδα με το πρόγραμμα Deutsche Kommission Unesco. Βάσω Κοκκινογένη

Τριακόσιες σαράντα τρεις παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία Τριακόσιες σαράντα τρεις παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία από την έναρξη της σχολικής χρονιάς κατέγραψαν σε όλη τη χώρα οι τροχονόμοι. Ελέγχθηκαν 6.730 σχολικά λεωφορεία, και σύμφωνα με την Τροχαία, οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν στο όριο ταχύτητας, τον ταχογράφο, την έλλειψη των προβλεπόμενων μέσων-ειδών και τη στέρηση άδειας οδήγησης

343 παραβάσεις σχολικών λεωφορείων βεβαίωσαν οι τροχονόμοι Οι παραβάσεις έχουν ως εξής : Σχετικά με τον ταχογράφο 37 Παραβίαση ορίου ταχύτητας 20 Βιβλίο ρεπό 19 Έλλειψη φαρμακείου 16 Έλλειψη πυροσβεστήρα 14 Στέρηση προβλεπόμενης άδειας οδήγησης 13

Μη χρήση ζωνών ασφαλείας 11 Φθαρμένα ελαστικά 8 Στέρηση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου 6 Μη αναγραφή ορίων ταχύτητας 3 Έλλειψη συνοδού 3 Μεταφορά υπεράριθμων μαθητών 2 Έλλειψη ζωνών ασφαλείας 1 Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη 1 Παραβίαση σημάνσεων 1 Λοιπές τροχονομικές παραβάσεις 188


Συνέντευξη

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

w w w . p r o t i n e w s . g r

15

Αθηνά Κακούρη:

“Λαός που δεν ξέρει την ιστορία του είναι σαν άτομο που πάσχει από αλτσχάιμερ!” Συνέντευξη στον Παναγιώτη Παυλόπουλο, Δημοσιογράφο του ileiapost.gr

Τ

ο ενδιαφέρον της για την ιστορία της Ελλάδος, "του τόπου μου" όπως λέει η ίδια η Αθηνά Κακούρη σε συνέντευξη της είναι ο κινητήριος μοχλός που την έκανε να στραφεί στα ιστορικά μυθιστορήματα. Τελευταίο αριστούργημα της "η Αρχή που δεν ολοκληΕρ. : Τι είναι αυτό πού σας οδήγησε να δημιουργήσετε ένα ιστορικό βιβλίο ενώ μέχρι σήμερα ασχοληθήκατε με αστυνομικά διηγήματα και μυθιστορήματα. Απ.: "Αστυνομικό μυθιστόρημα έχω γράψει μόνον ένα, ενώ ιστορικά μυθιστορήματα πολλά και όλα χρονικά τοποθετημένα από τα προ επαναστατικά χρόνια μέχρι την εποχή του Διχασμού. Η Ιστορία του τόπου μου με ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα, βρίσκω ότι τα διδακτικά βιβλία μας δυσκολεύουν την εκμάθησή της , και θεωρώ ότι ένας λαός πού δεν ξέρει την ιστορία του είναι σαν άτομο πού πάσχει από αλτσχάιμερ. Αυτοί είναι οι λόγοι πού με οδήγησαν στην προσπάθεια να αφηγηθώ την Επανάσταση, δηλαδή να ξαναθυμίσω το κορυφαίο γεγονός της εθνικής ζωής μας" Ερ.: Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο σας διαπιστώνει με μια καθημερινή γλώσσα την ανάλυση ιστορικών γεγονότων μέσα στην κοινωνική τους διάσταση. Στόχος είναι να ερεθίσετε τον αναγνώστη για να κάνει έρευνα για την ιστορική γνώση πού μεταφέρεται; Απ.: "Μοναδικός μου στόχος ήταν να πω μια ιστορία, που είναι συναρπαστική και λαμπερή, και να κάμω τον αναγνώστη μου να νοιώσει ότι αυτή η υπέροχη Ιστορία τ ο υ α ν ή κ ε ι. Ότι χάρις

ρώθηκε" όπου εξηγεί συνοπτικά το πώς και γιατί διατηρήθηκε ο ελληνισμός ζωντανός στα τετρακόσια χρόνια της τουρκοκρατίας και αφηγείται τα κύρια γεγονότα, -πολεμικά, πολιτικά και διπλωματικά- των δέκα ετών από την Επανάσταση του 1821 ως τη δολοφονία του Κα-

ποδίστρια το 1831. Αυτόν βλέπει ως κυρίαρχη μορφή, και επισημαίνει τις δυνάμεις εκείνες που τον εμπόδισαν τότε να δημιουργήσει κράτος, φτάνοντας ως και στη δολοφονία του. Η εικονογράφηση στόχο έχει κυρίως την καλύτερη κατανόηση της στρατηγικής. Ο τρόπος της γραφής

είναι απλός και άμεσος, τα ονόματα και οι ημερομηνίες περιορισμένες, ενώ γίνονται αναφορές και συσχετισμοί που βοηθούν τον αναγνώστη -παιδί ή ενήλικα- να συναισθανθεί το πόσο αυτό το παρελθόν επηρεάζει τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, άρα τη ζωή του. Ερ.: Η δημιουργική διάθεση επηρεάζεται από την κρίση; Απ.: "Αν είσαι ψόφιος, ίσως! Αν είσαι ζωντανός η κρίση είναι σαν καμτσικιά μια πρόκληση να βγει μπροστά ο καλύτερος εαυτός σου."

σ αυτήν υπάρχει ως ελεύθερος πολίτης. Ότι αυτή έχει διαμορφώσει πολλά από τα δεινά από τα οποία ακόμη πάσχουμε και επομένως δεν είναι κάτι ψόφιο, πού μπορούμε να ξεχάσουμε. Η Ιστορία της Επαναστάσεως ζει μέσα στο σήμερα, στο δικό μας παρόν. Έχουμε λοιπόν κάθε συμφέρον να την γνωρίζουμε, τόσο για να χαιρόμαστε τις δόξες της όσο και για να πολεμήσουμε τα κακά πού μας έχει κληροδοτήσει." Ερ.: Για πολλούς η συγγραφή βιβλίων είναι ένα παιδικό απωθημένο. Διαβάζοντας κάποιος δικά σας βιβλία διαπιστώνει ότι είναι μεταφορά βιωματικών καταστάσεων. Τι ήταν εκείνο πού σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την συγγραφή; Απ.: "Έγραψα αστυνομικά για να διασκεδάσω τον αναγνώστη μου. Ιστορικά μυθιστορήματα άρχισα να γράφω όταν κατάλαβα πόσο συναρπαστική είναι η Ιστορία μας. Τότε θέλησα να μοιραστώ με πολύ περισσότερους την απόλαυση πού μού έδιναν τα διαβάσματά μου και αυτό να το κάμω τρόπο ευχάριστο αλλά και απολύτως πιστό. Κοντολογίς, σε κάθε μου βιβλίο προσπαθώ να ξεναγήσω τον σημερινό Έλληνα στην εποχή πού έζησαν οι παππούδες ή οι προπάπποι του, και κατά κανόνα σε εποχές

κρίσεως. Το σταφιδικό, λόγου χάριν ή τα Λαυρεωτικά, τους πολέμους, τον Διχασμό…" Ερ.: Πιστεύετε ότι το κράτος πού ζούμε σήμερα θα αντέξει την κρίση; Απ.: "Εδώ είναι πού η ιστορία είναι εξαιρετικά χρήσιμη: όταν ξέρεις πώς το μικρό μας κράτος άντεξε την ήττα τού 1897, την δόλια επίθεση των Βουλγάρων το 1913 (Β Βαλκανικός Πόλεμος) άντεξε τις φοβερές επεμβάσεις της Αντάντ τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Διχασμό, την τραγωδία της Μικρασιατικής εκστρατείας, άντεξε τον πόλεμο του 1940, την τριπλή Κατοχή και τον λιμό του 42 και τις αδελφοκτόνες θύελλες -όταν τα ξέρει όλα αυτά, τα απείρως φοβερότερα πού

πέρασε ο τόπος μας, δεν είναι κάπως περίεργο να αναρωτιέται αν θα αντέξει την σημερινή κρίση; Στην ουσία, σήμερα τι μας ζητείται; Όχι να στείλουμε τα παιδιά μας να υπερασπιστούν τα σύνορά μας, όχι να μισήσουμε θανάσιμα ο ένας τον άλλον, όχι να πεθάνουμε από ασιτία… Όχι. Μας ζητείται να ξυπνήσουμε από το παραδεισένιο όνειρο, όπου είχαμε παρασυρθεί να ζούμε είκοσι και πλέον χρόνια, και να σφίξουμε το ζωνάρι μας. Και επίσης να κάνουμε στο σπίτι μας τα συγυρίσματα πού κακώς, κάκιστα δεν είχαμε κάμει εδώ και πολλά, πάρα πολλά χρόνια. Μικροπράγματα, δηλαδή, εν συγκρίσει με το τι ζητήθηκε από όσους έζησαν δύο και τρεις γενιές πίσω."

Ερ.: Τελικά ο άνθρωπος σήμερα ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο η έχει γίνει πλέον ένα μοναχικό ον όπου αναγκάζεται να υποστεί τους κανόνες μιας κοινωνίας. Απ.: "Δεν νομίζω ότι ο άνθρωπος έχει αλλάξει ανά τους αιώνες. Το ερώτημα

σας είναι, βέβαια, φιλοσοφικό και πελώριο. Θα θυμίσω μόνον ότι οι κανόνες μιας κοινωνίας είναι ακριβώς αυτοί πού εξασφαλίζουν στο άτομο τις ελευθερίες του. Μας το λέει κι ο Γκαίτε, - καθώς και πλήθος άλλοι πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες και διανοητές σε όλες τις εποχές και τα γεωγραφικά μήκη - ότι δηλαδή "την Ελευθερία μόνον ο Νόμος μπορεί να μας τη δώσει".


16

w w w . p r o t i n e w s . g r

Ρεπορτάζ

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Διεκδικούν κάτοικοι Ανδρίτσαινας, Φιγαλείας και Αλιφείρας

Δήμο Επικούρειου Απόλλωνα ή “μετακόμιση” στην Αρκαδία! Της Βάσως Κοκκινογένη bkokkinogeni@yahoo.gr

Σ

ε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες της "ΠΡΩΤΗΣ" οι ενέργειες για την πρόταση των καποδιστριακών Δήμων Ανδρίτσαινας, Φιγαλείας και Αλιφείρας που εν όψει του σχεδίου νόμου για χωροταξικές αλλαγές των διοικητικών ορίων των Δήμων διεκδικούν τη δημιουργία του ενιαίου και αυτόνομου Δήμου Επικούρειου Απόλλωνα. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών υποστηρίζουν ότι με τη δημιουργία του συγκεκριμένου Δήμου η καθημερινότητα τους θα είναι

¹äç ôñÝ÷åé äéáäéêôõáêÞ äçìïóêüðçóç ãéá ôçí ðåñéï÷Þ ôçò Áíäñßôóáéíáò êáé áíáìÝíåôáé íá áêïëïõèÞóåé ôïðéêü äçìïøÞöéóìá êáé óôïõò ôñåéò êáðïäéóôñéáêïýò äÞìïõò

Ôç äçìéïõñãßá ÄÞìïõ Åðéêïýñåéïõ Áðüëëùíá äéåêäéêïýí êÜôïéêïé ôçò Áíäñßôóáéíáò, ôçò Öéãáëåßáò êáé ôçò Áëéöåßñáò äéáöïñåôéêÜ åðéèõìïýí ôçí åíóùìÜôùóÞ ôïõò óôçí Áñêáäßá

πιο εύκολη και παραθέτουν στοιχεία που ενισχύουν την άποψη αυτή. Σε περίπτωση που οι φωνές διαμαρτυρίας των κατοίκων

δεν εισακουστούν -όπως συνέβη και κατά τον αρχικό σχεδιασμό του Καλλικράτη το 2010- δηλώνουν αποφασισμένοι να μετακομίσουν

στην Αρκαδία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου! Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι περιοχές αυτές -και κυρίως η Ανδρίτσαινα- έχει κοινά χαρακτηριστικά με την Αρκαδία, ενώ σημειώνουν ότι και πρακτικά τους ευνοεί η μεταφορά τους στον όμορο της Ηλείας νομό, αφού η πρωτεύουσα της Αρκαδίας

και έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκεται μόλις 80 χλμ, ενώ την ίδια στιγμή η Πάτρα, έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη και η διαδρομή μέχρι τον Πύργο είναι για αυτούς μαρτύριο. Επαγγελματίες της περιοχής υποστηρίζουν ότι η "μετακόμιση" στην Αρκαδία τους

ευνοεί σε περίπτωση που δε δημιουργηθεί Δήμος Επικούρειου Απόλλωνα και ήδη έχει ξεκινήσει διαδικτυακή δημοσκόπηση από την οποία προκύπτει ότι προς το παρόν οι κάτοικοι της Ανδρίτσαινας επιθυμούν την ενσωμάτωσή τους στην Αρκαδία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και τοπικό δημοψήφισμα.


/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Ρεπορτάζ

Συνεργασία παραποτάμιων Δήμων και Περιφέρειας Πελοποννήσου

“Θωράκιση” του Αλφειού μέχρι τη Δαφνούλα  Σ

Σκοπός της προσπάθειας η οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αλφειού σε πρώτη φάση από τη Λιναριά μέχρι τα Άσπρα Σπίτια κι εν συνεχεία μέχρι τη Δαφνούλα, προσανατολίζονται οι παραποτάμιοι Δήμοι της Ηλείας σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.Σκοπός της προσπάθειας αυτής, που αποτελεί τη συνέχεια της οριοθέτησης που έγινε μέχρι την περιοχή των Καλυβακίων, στην οποία σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει η σχετική εργολαβία, είναι η "θωράκιση" του ποταμού, ο οποίος μετά από έντονες βροχοπτώσεις προκαλεί μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και περιουσίες.

Όπως εξήγησε στην "ΠΡΩΤΗ" ο δήμαρχος ΑνδρίτσαιναςΚρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, το ποσό που απαιτείται για αυτή την οριοθέτηση της κοίτης ανέρχεται σε 750.000 ευρώ, προκειμένου εν συνεχεία να ενταχθούν τα απαραί-

τητα αντιπλημμυρικά έργα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.Για τον λόγο αυτό ήδη έχουν γίνει επαφές με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, προκειμένου να γίνει αντίστοιχη οριοθέτηση σε σημεία που ο Αλφειός διέρχεται

από τη γειτονική Αρκαδία και γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος (λ.χ. στα Τριπόταμα). Υπολογίζεται πως απαιτείται χρονικό διάστημα δύο ετών περίπου για να γίνει η συγκεκριμένη εργασία της οριοθέτησης, αφού αναμένεται να υπάρξουν

προσφυγές για τις περιουσίες που βρίσκονται εκατέρωθεν του Αλφειού.Να σημειωθεί ότι η μεγάλη κοίτη φτάνει τα 800μ., η μέση στα 300μ. και η μικρή στα 30μ. (τέτοια υπάρχει στα Καλυβάκια, όπου οι καλλιέργειες αγγίζουν το νερό!)

w w w . p r o t i n e w s . g r

17

“ΠΡΩΤΗ”- άποψη

Από το 2003 γίνονται προσπάθειες για την οριοθέτηση και περιβαλλοντική αδει οδότηση των αντιπλημμυρικών παρεμβάσε ων στον Αλφειό (από το φράγμα μέχρι τα Καλυβάκια) και μόλις φέτος έγινε η δημ οπράτηση του έργου!Ωστόσο, στο διάσ τημα της δεκαετίας που μεσολάβησε, έγιν αν τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερ η περιοχή και πολλοί άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους.Ο ρυθμός χελώνας στην υλοποίηση αναγ καίων έργων, είναι μάλλον ελληνικό φαινόμενο, τουλάχισ τον σε τέτοια αργοπορία και αναποτελεσματικότητα!Απ' αυτό το αργοπορημένο έργο, όμως, προέκυψε η εμπειρία της οριοθέτησης για τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία καλό θα είναι να εφαρμοστεί άμεσα και στο υπόλοιπο τμήμ α του ποταμού, όπου οι πλημμύρες είναι πλέον σύνηθε ς φαινόμενο. Εγκατάσταση εργολάβου Στο μεταξύ, στο διάστημα από 10-20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Μπαλιούκο, αναμένεται να γίνει η εγκατάσταση του αναδόχου του έργου θωράκισης του Αλφειού, από το φράγμα του Φλόκα μέχρι τα Καλυβάκια, προϋπ. περίπου 7 εκατ. ευρώ.Ήδη ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος του έργου και εστάλη έγγραφο από το ΥΠΕΚΑ για χρηματοδότηση από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ.Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από την υλοποίηση του έργου κι εφόσον υπάρξουν

προβλήματα από πλημμύρες στην εν λόγω παραποτάμια περιοχή, θα υπάρξουν παρεμβάσεις από την ανάδοχο εταιρεία ("ΑΤΛΑΣ") αλλά και από τον Δήμο, που πλέον θα μπορεί να παρέμβει στην κοίτη.Τα προβλήματα των πλημμυρών, ωστόσο, παραμένουν έντονα και ανοιχτά σε άλλα σημεία του Αλφειού όπως λ.χ. στον Κάμπο της Παπαδούς καθώς και στην περιοχή της Φρίξας, όπου όλοι απεύχονται να σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις… ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ


18

Άρθρα

w w w . p r o t i n e w s . g r

Είμαστε πραγματικά έτοιμοι για κάτι τόσο μεγάλο; Η κυβέρνηση άνοιξε πρόσφατα τη συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση, προτείνοντας την αντικατάσταση των παραταξιακών ψηφοδελτίων από ενιαίες λίστες υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και την εισαγωγή ξεχωριστής λίστας υποψηφίων δημάρχων. Παραμερίζοντας τη χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει στο προσκήνιο αυτήν την αλλαγή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, χρειάζεται να δοθεί μια διαφορετική οπτική ως προς την ωριμότητα που προϋποθέτει μια τέτοια αλλαγή. Η εφαρμογή μιας τέτοιας μεταρρύθμισης είναι θετική σε γενικές γραμμές. Και αυτό επειδή η γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να παραμερίσει την παραταξιακή νοοτροπία που επικρατεί μέχρι σήμερα στα δημοτικά συμβούλια, με όλα τα δεινά που αυτή έχει επιφέρει. Ουσιαστικά δίνεται η αφορμή να

Γράφει ο Αριστείδης Γιαννόπουλος Σύμβουλος Πληροφορικής, Απόφοιτος του London School of Economics and Political Science. καλλιεργηθεί η δια-παραταξιακή συναίνεση σε θέματα που είναι αντικειμενικά ορθά και αυτονόητα, συστατικό που λείπει από την τοπική αυτοδιοίκηση. Από την άλλη, η κομματική νοοτροπία που επικρατεί στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν έχει αλλάξει πραγματικά. Δεδομένης αυτής της νοοτροπίας, μια τέτοια αλλαγή θα είναι πολύ βίαιη, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να έχουν τον κίνδυνο να μείνουν ακυβέρνητοι, λό-

γω έλλειψης της άτυπης, πλέον, παραταξιακής πλειοψηφίας. Κανείς δεν αμφισβητεί την αλλαγή που προωθείται επί της ουσίας. Η συζήτηση, όμως, πρέπει να εστιάσει και στο γεγονός ότι προτού εφαρμοστεί ένας τέτοιος νόμος θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων που θα έχουν διασφαλίσει ότι πραγματικά έχουμε αλλάξει νοοτροπία και είμαστε έτοιμοι να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση το κοινό καλό και όχι τη "γραμμή" που επιβάλουν οι δημοτικές παρατάξεις. Η λογική αυτού του νομοσχεδίου απαιτεί ένα επίπεδο ωριμότητας, καθώς προστάζει συναίνεση υπεράνω παρατάξεων. Δεν πρέπει να απορρίπτουμε τη λύση που προκρίνεται, το ερώτημα όμως είναι αν τη δεδομένη χρονική στιγμή το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία είναι πραγματικά έτοιμοι για να αποδεχθούν κάτι τόσο μεγάλο.

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

ΕΥΘΥΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το γέλιο κάνει καλό

Γράφει ο Αγησίλαος Γεωργούλιας Συνταξιούχος Δάσκαλος

Πρέπει να αλλάξουμε παραστάσεις. Το γέλιο κάνει καλό. Σήμερα την τιμητική της έχει η Ρούμελη. Με τα χωρατά του μεγάλου αγωνιστή του '21 Γ. Καραϊσκάκη

Η φουστανέλα και ο Καραϊσκάκης Λέγεται ότι οι τούρκοι, όταν επικράτησαν στον ελληνικό χώρο, μετά την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, υποχρέωσαν τους έλληνες σκλάβους να φορούν τη φουστανέλα. Το θεωρούσαν ένδυμα υποτιμητικό για τους άνδρες για να ξεχωρίζουν ως σκλάβοι. Να εξευτελίζεται ο ανδρικός εγωισμός δηλαδή αφού… δεν κρυβόταν τίποτε κάτω από αυτήν. Πού νάξεραν ότι η φουστανέλα θα δοξάζονταν τόσο πολύ για την παλληκαριά των ανδρών που τη φορούσαν και θα γινόταν το περήφανο και δοξασμένο εθνικό μας σύμβολο, σύμβολο που θυμίζει τους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες κατά των τούρκων. Βέβαια, για την προέλευση της φουστανέλας υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες απόψεις ερευνητών, ίσως να ασχοληθούμε σε επόμενες εφημερίδες. Αναφέρεται στη βιογραφία του σαν ανέκδοτο λοιπόν, πως ο Καραϊσκάκης όσο υπηρετούσε τον Αλή πασά στο σαράι του στα Γιάννενα, μια μέρα έσερνε λεβέντικα το τσάμικο. Ο γιος του πασά, ο Μουχτάρ, βγήκε κι αυτός να σεργιανίσει στο γλέντι. Πειραχτήρι

καθώς ήταν ο Καραϊσκάκης με μεγάλη ελευθεριότητα στη συμπεριφορά, όταν έφτασε ο χορός μπροστά στον Μουχτάρ, μοστράρει μπροστά του, κάνει επίτηδες μια φούρλα, παίρνει τον ανήφορο η φουστανέλα και καθώς οι κλέφτες συνήθιζαν το καλοκαίρι να είναι ξεβράκωτοι βγήκαν στη φόρα τα …καλαμπαλίκια! Ετσι ...τίμησε το γιο του πασά. Μεγάλη προσβολή για τον Μουχτάρ, μια και δυό πηγαίνει στον πατέρα του και του διηγήθηκε το περιστατικό. Ο Αλής διέταξε τον Καραϊσκάκη να παρουσιαστεί. - Τι έκαμες ωρέ παλιόγυφτε στο γιό μου, τον ρωτάει. - Να, τίποτες δεν έκαμα πασά μου. Οπως χόρευα, έκαμα μια έτσι (ξανακάνει μια φούρλα μπροστά στον πασά, φάνηκαν πάλι τα ...καλαμπαλίκια). Τι να κάμω εγώ ο μαύρος, δεν φταίω... Ο Αληπασάς σκάει στα γέλια. - Πώς τόκανες αυτό ωρέ μπίρο μ' κάντο πάλι ωρέ. - Ετσι πασά μου. Ξανακάνει ακόμα μια φούρλα, σηκώνεται η φουστανέλα. - Μπράβο ωρέ Γιώργη, ξανακάντο άλλη μια, χάιντε…

Η “ΠΡΩΤΗ” αγαπά το βιβλίο Το βιβλίο είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μας προσφέρει κοινά βιώματα, ψυχαγωγία, ικανοποίηση. Ειδικά σε περιόδους κρίσης αποτελεί βάλσαμο. Μας γεμίζει λαχτάρα και ανυπομονησία. Μπορεί να μας κάνει να γελάσουμε ή να κλάψουμε. Μπορεί να μας ανακουφίσει και να μας ανοίξει νέους ορίζοντες…Πότε πήγατε για τελευταία φορά στο βιβλιοπωλείο για να αγοράσετε βιβλίο; Καιρός να το επισκεφτείτε ξανά! Η "ΠΡΩΤΗ" σε συνεργασία με επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην Ηλεία σας δίνει το κίνητρο. Συγκεντρώστε τα 3 αριθμημένα κουπόνια που θα δημοσιεύονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στην πρώτη σελίδα και επισκεφτείτε ένα από τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία. Παραδώστε τα (και τα τρία μαζί) στο βιβλιοπώλη και θα έχετε κάθε εβδομάδα έκπτωση από 10, 20 έως 30% σε επιλεγμένα από το κάθε βιβλιοπωλείο βιβλία και άλλα προϊόντα. Καλό διάβασμα!

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΠΥΡΓΟΣ “ΦΩΤΟΓΝΩΣΗ”,

ΑΜΑΛΙΑΔΑ “ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΟΣ”,

Αγ. Κυριακής 4

Φιλικής εταιρίας 2

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ “Δώρα”, Αυγερινού 3

“ΓΝΩΣΗ”

ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ “ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ” ,

ΒΑΡΔΑ “ΒΙΒΛΙΟΓΝΩΣΗ”,

Ανδραβιδιώτη 29

Ερμού 14.

Βάρδα Ηλείας


Ξεσηκωμός ενόψει Μεσσηνιακού

>> Ó. 21

Δόξα Ν. Μανωλάδας

Φουλ για νίκη την Κυριακή

ΠΑΟ Βάρδας

Αστέρας Αμ. - Πανόπουλου

Ã’ ÅÈÍÉÊÇ - 4 ïò ÏÌÉËÏÓ Οπαδός της ομάδας δηλώνει ο Χαμουζάς

>> Ó. 20

>> Ó. 21 w w w . p r o t i n e w s . g r

ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

ÐÑÙÔÇ Πανηλειακός

Κόροιβος Αμαλιάδας

¼ëïé áó÷ïëïýíôáé ìå ôïí ðñþôï…

“Εκδίκηση” από Αρκαδικό

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά

του Αλέξη Κούγια να επιτεθεί στον Πανηλειακό! Απάντηση Γκαγκάτση: “Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια” Δεύτερη αγωνιστική το Σάββατο, όπως και πέρυσι. Δεύτερη αγωνιστική και τότε, με αντίπαλο τον Αρκαδικό, όπως και τώρα. Η ομάδα της Αμαλιάδας είχε γνωρίσει την ήττα, πράγμα που τώρα δε θέλουν ούτε να το… σκέφτονται στην ομάδα.

Αύριο εκδικάζεται

η ένσταση του Βύζαντα Δημητρίου: "Μακάρι να μείνω για πάντα στην ομάδα"

>> Ó. 23 >> Ó. 24

Τοπικό Ποδόσφαιρο

Εμβόλιμη αγωνιστική σήμερα Η πέμπτη αγωνιστική, εμβόλιμη, της Α1 κατηγορίας διεξάγεται σήμερα στις 4 το απόγευμα , με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει σπουδαία παιχνίδια. >> Ó. 21-222

Ο Εκτελεστής κάθε Τετάρτη σκοράρει από τα 11 βήματα... >> Ó. 20


20

p r o t i s p o r t @ p r o t i n e w s . g r

ΠΑΟ Βάρδας

Ξεσηκωμός ενόψει Μεσσηνιακού

ÊáôÜìåóôï áíáìÝíåôáé íá åßíáé ôçí ÊõñéáêÞ ôï "Ã. ÊáëÜêïò"

Του Πάνου Ηλιόπουλου Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις τάξεις των φιλάθλων του ΠΑΟ Βάρδας, ενόψει του κυριακάτικου αγώνα με τον Μεσσηνιακό στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής της Γ' Εθνικής. Πρόκειται για το δεύτερο εντός έδρας ματς και το "Γ. Καλάκος" αναμένεται να γνωρίσει μεγάλες στιγμές, σε μια αναμέτρηση άκρως σημαντική για τον ΠΑΟΒ με τους "πράσινους" της Βουπρασίας να θέλουν να επιστρέψουν στα νικηφόρα αποτελέσματα μετά την ήττα στον Καραϊσκάκη.

Επίσκεψη σε σχολεία Για τη μεγαλύτερη προσέλευση των φιλάθλων, έχει προγραμματιστεί ποδοσφαιριστές να επισκεφθούν σχολεία της Βάρδας, όπου και θα μοιράσουν εισιτήρια. Κάτι τέτοιο θα γίνει σήμερα το πρωί πριν την έναρξη της προπόνησης, που είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 πμ., κίνηση πρωτοποριακή που στόχο έχει τη μεγαλύτερη προσέλκυση μαθητών, θέλοντας παράλληλα να σταλεί και το μήνυμα πως ο ΠΑΟΒ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της Βάρδας.

Δύο τα προβλήματα Όπως προαναφέραμε, μετά το χθεσινό ρεπό οι παίκτες του ΠΑΟΒ επιστρέφουν κανονικά σήμερα στο "Γ. Καλάκος" με την προπόνηση να είναι πρωινή. Βάσει προγράμματος του τεχνικού Ανδρέα Ζήκου και των συνεργατών του Παναγιώτη Παυλόπουλου και Γιώργου Γκουβίτσα προπόνηση θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ ίσως υπάρξει και μια πρωινή το Σάββατο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις απουσίες, αυτές είναι δύο γνωστές εδώ και καιρό. Ειδικότερα, θα λείψει ο τιμωρημένος Παναγιώτης Ντεντόπουλος καθώς και ο τραυματίας Φώτης Σκοτζάι.

ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Áðü

ôá

Για αιθέρια ύπαρξη Πληροφορίες έγκυρες, που δε χωρούν αμφισβήτηση, λένε πως γνωστός ποδοσφαιριστής από τον κάμπο, επιθετικός, μεταγράφηκε σε γειτονική ομάδα για τα μάτια μιας γυναίκας!!! Ο Εκτελεστής είναι ενήμερος για όλα!!! Αυτά προς το παρών…

Δεν ήταν ο Ψωμιάδης… Σε σπουδαίο ματς της Α1 "Βέρροιος" εθεάθη… φίλαθλος τον οποίο συνόδευαν 3-4 σωματώδεις τύποι. Για τον λόγο της "συνοδείας" οι απόψεις διίστανται… Η παρουσία των "φουσκωτών" είχε "προστατευτικό" ρόλο ή… παρεβρέθηκαν για να… αυξηθεί η θερμοκρασία; Ο Εκτελεστής το παίζει Χ.

Δεν ξέρουν το πλεονέκτημα Πολύ φοβάμαι ότι πολλοί διαιτητές των τοπικών κατηγοριών, δεν ξέρουν το πλεονέκτημα και δεν αφήνουν το παιχνίδι να συνεχιστεί. Δεν πρέπει να το έχουν διδαχθεί. Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή με την οποία σταματούν το παιχνίδι όποτε γίνεται φάουλ, δίχως να εξετάζουν αν στη συνέχεια της φάσης η ομάδα που κέρδισε το φάουλ αποκομίζει πλεονέκτημα.

Τέσσερα εισιτήρια Τέσσερα εισιτήρια κόπηκαν στο παιχνίδι Κένταυρος Σωστίου-Θύελλα Καρδαμά. Ταμείο είκοσι ευρώ. Άντε μετά να τα βγάλει πέρα η ομάδα και να πληρώσει και τη διαιτησία. Και μη φανταστείτε ότι αυτό συνέβη μόνο στο Σώστι. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα. Στις μικρές κατηγορίες, είθισται να είναι ελάχιστοι εκείνοι που πάνε στα γήπεδα και ιδιαίτερα εκείνοι που πληρώνουν ταυτόχρονα εισιτήριο…

Δυσαρεστημένοι… Μπορεί η ομάδα τους να πηγαίνει πολύ καλά μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα της Α1 "Βέρροιος", να βρίσκεται σταθερά στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας, δύο ποδοσφαιριστές όμως δηλώνουν έντονα δυσαρεστημένοι για τον ελάχιστο χρόνο συμμετοχής που έχουν μέχρι τώρα. Ο Εκτελεστής γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και γι' αυτό να είστε σίγουροι…

Το έκαψαν.. Αν και αγωνίζονται σε διαφορετικές ομάδες, τους συνδέει μακροχρόνια φιλία. Ο λόγος για ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ομάδες του Νομού κα μάλιστα αρκετά γνωστές. Μάλιστα, στα γενέθλια του ενός, ο άλλος του έκανε έκπληξη με την τούρτα παράωρα σε γνωστό μπαράκι της περιοχής!!

Αληθεύει; Είναι αλήθεια ότι ποδοσφαιριστής την περασμένη εβδομάδα δεν κατέβαινε για προπόνηση με την ομάδα του, επειδή έσπασε το τηλέφωνό του και η διοίκηση του συλλόγου αρνήθηκε να του πάρει άλλο, αν κι αυτός το είχε ανάγκη. Η περίπτωση αφορά ομάδα της περιοχής του κάμπου και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Πολλά βάρη Το… σήκωμα του τηλεφώνου φαίνεται πως για κάποιους είναι δύσκολο ορισμένες φορές. Μάλλον θα έχουν βαριά συσκευή. Μπορεί να τους βαραίνει το τηλέφωνο. Όπως και τα… κουστούμια… Ο Εκτελεστής


21

p r o t i s p o r t @ p r o t i n e w s . g r

ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

“Èá ìå âñåßôå óôïõò Ìáõñáåôïýò” Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Μ

ε γραπτή ανακοίνωσή του, τοποθετείται ο Ανδρέας Χαμουζάς για την αποχώρησή του από την προεδρία της Δόξας. Αποφεύγει να επεκταθεί στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι θα παραμείνει πιστός οπαδός και στα παιχνίδια της ομάδας θα βρίσκεται ανάμεσα στους Μαυραετούς. Η ανακοίνωσή του μετξαύ άλλων αναφέρει: "Είχα δηλώσει ότι θα εξηγήσω τους λόγους παραίτησής μου, για το καλό της ομάδας και αφού βρέθηκε διάδοχη κατάσταση επιλέγω να σιωπήσω. Στη Νέα Μανωλάδα γνωρίζουν τις αιτίες ... Μπορεί οι περισσότεροι να με γνωρίσατε τα δύο τελευταία χρόνια αλλά σας κάνω γνωστό ότι ήμουν στο συμβούλιο της Δόξας από την περίοδο 2008-09 επί προεδρίας Λάζαρη. Έχω προσφέρει ένα μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της Νέας Μανωλάδας και αδιαμφισβήτητα είμαι ο

Μανωλαδίτης που σπατάλησε τα περισσότερα λεφτά σε όλη την ιστορία της Δόξας. Δύο όνειρα είχα για τη Δόξα, πρώτα να πάρω το πρωτάθλημα Ηλείας και έπειτα να τη δω να σταθεροποιείται στη Δ/ εθνική . Τα πέτυχα και τα δύο. Το ότι τώρα είμαστε στην νέα Γ΄ Εθνική, έτυχε λόγω αναδιάρθρωσης. Επί προεδρίας μου πήραμε Πρωτάθλημα Ηλείας και Σούπερ Καπ Ηλείας και μία παραμονή στην Δ/ Εθνική, μαζί με άνοδο στην νέα Γ Εθνική ... Και επί προεδρίας μου η Δόξα πήρε την πρώτη της νίκη στην νέα Γ' εθνική . Ό,τι αναφέ-

Η μεγάλη πρόκριση στο Κύπελλο μέσα στην Άρτα ανήκει για τον Αστέρα στο παρελθόν. Πλέον οι βυσσινί, εστιάζουν την προσοχή τους στο παιχνίδι με το Μεσολόγγι. Δεν είναι άλλωστε ώρα για τυμπανοκρουσίες και πανηγύρια. Η πορεία στο Κύπελλο, περνάει σε δεύτερη μοίρα και εκείνο το οποίο μένει, είναι η μεγάλη νίκηπρόκριση, μια ισχυρή τονωτική ένεση στην ψυχολογία. Το ντεμπούτο του Αλέξη Γαβριλόπουλου στον βυσσινί πάγκο, στέφθηκε με επιτυχία. Ο Φάνης Λαπρογεώργος στο ξεκίνημά του ως βασική επιλογή για την κορυφή της επίθεσης του Αστέρα, σκόραρε εις διπλούν και έδειξε ότι παραμένει ο παίκτης -"φαρμάκι" στην αντίπαλη περιοχή, ο στράικερ που έλειπε από τον Αστέρα σε αυτό το πρώτο διάστημα της σεζόν. Παράλληλα, η παρουσία του Λαμπρογεώργου στην

Μια θέση ανάμεσά τους θα έχει πλέον ο Ανδρέας Χαμουζάς, ο οποίος δήλωνε πάντα “πρώτα οπαδός” και μετά όλα τα άλλα

ρω πιο πάνω δεν το κάνω για λόγους εγωιστικούς αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω έναν απολογισμό. Ό,τι έκανα για τη Δόξα δεν το μετανιώνω ποτέ. Εύχομαι στη νέα διοίκηση να συνεχίσει το έργο μου και με την ίδια διάρκεια. Προσωπικά πιστεύω ότι η Δόξα θα μείνει στην κατηγορία, εμπιστεύομαι τον Χρήστο Καραπίτσο που ήταν δική μου επιλογή και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει διότι είναι ένας πολύ καλός προπονητής, πλαισιωμένος με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Τέλος,

θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που με στήριξε και με ανέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστώ το φίλαθλο κοινό της Δόξας. Μα πάνω από όλους ευχαριστώ τους Μαυραετούς. Δηλώνω και εγώ Μαυραετός και, όπως όλα τα χρόνια καθόμουν ανάμεσά τους, πάλι εκεί θα με βρείτε. Βάζω τελεία αλλά όχι

παύλα. Κάποτε μπορεί να ασχοληθώ και πάλι με την αγαπημένη μου ομάδα."

Ευχαριστήριο των Μαυραετών Στο μεταξύ, ο Σ.Φ. της Δόξας, "Μαυραετοί", θέλησαν να ευχαριστήσουν τον Ανδρέα Χαμουζά, μέλος τους, αφού άλλωστε πάντοτε δήλωνε πρώτα "οπαδός της Δόξας" και μετά οτιδήποτε άλλο. Οι Μαυραετοί, ευχαρίστησαν τον απερχόμενο πρόεδρο για την τεράστια προσφορά του στη Δόξα όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν είναι ώρα για πανηγύρια Ο Αστέρας αφήνει πίσω του το Κύπελλο και εστιάζει στο Μεσολόγγι Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου κορυφή της επίθεσης, απελευθερώνει και άλλους παίκτες, τους λεγόμενους περιφερειακούς επιθετικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προχθές ο Λυμπέρης, ο οποίος έφτιαξε ένα γκολ και σημείωσε ένα ακόμα ο ίδιος, δείχνοντας ότι είναι μια μόνιμη απειλή για τις αντίπαλες άμυνες.

θεση ο Αστέρας έως τώρα, παραμένει αήττητος. Ο νεαρός παίκτης αγωνίστηκε στην Τρίπολη στο ισόπαλο 1-1 με τον Παναρκαδικό, καθώς επίσης και προχθές στην Άρτα, στο νικηφόρο 1-3. Εκτός του Σταυρούλια, είχαμε ντεμπούτο σε επίσημο παιχνίδι κάτω από τα γκολπόστ και του νεαρού Σταθόπουλου, ο οποίος είχε μια εξαιρετική παρουσία.

Επιστροφή στις προπονήσεις

Κέρδισε παίκτες στην Άρτα Ο Αστέρας, ωστόσο, κέρδισε κι άλλους παίκτες στο κυριακάτικο ματς. Ένας από αυτούς είναι ο Σταυρούλιας, ο οποίος έπαιξε βασικός αριστερός ο-

Πληρωμές στην ομάδα Στο μεταξύ, τα πράγματα στη Δόξα φαίνεται ότι εξομαλύνονται. Πλέον, το ποδοσφαιρικό τμήμα πληρώθηκε κανονικά και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξει προς το καλύτερο η ψυχολογία των πάντων. Χθες το βράδυ, επρόκειτο να συνεδριάσει το Δ.Σ. της ομάδας, το οποίο αποφασίστηκε να παραμείνει στη θέση του. Τη θέση του Ανδρέα Χαμουζά θα πάρει ένα αναπληρωματικό μέλος και εκ των παρόντων, επρόκειτο να γίνουν εκλογές για ανάδειξη του νέου προέδρου.

πισθοφύλακας, μια θέση η οποία μετά τον τραυματισμό του Μπουτσικάκη,

συζητήθηκε πάρα πολύ. Μάλιστα με τον Σταυρούλια στην αρχική του σύν-

Οι παίκτες του Αστέρα επέστρεψαν χθες στις προπονήσεις υπό τις οδηγίες των Αλέξη Γαβριλόπουλου και Κώστα Λούσκου. Εκτός πλάνων από το παιχνίδι με το Μεσολόγγι, βρίσκεται ο Μπουτσικάκης. Στον αντίποδα, προπονήσεις ξεκίνησε και πάλι ο Τζουμάκας.


22

p r o t i s p o r t @ p r o t i n e w s . g r

ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Α1 Βέρροιος

ÅíäéáöÝñïíôá ðáé÷íßäéá Διεξάγεται σήμερα η πέμπτη αγωνιστική στο μεγάλο τοπικό πρωτάθλημα Του Πάνου Ηλιόπουλου

Α

γωνιστική εμβόλιμη την πέμπτη, έχουμε στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας με το "μενού" να περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά παιχνίδια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Νομού. Ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις του Λαντζοΐου και του Παλαιοχωρίου, ενώ τις δικές της ιδιαιτερότητες παρουσιάζει το ματς του Κακοβάτου. Όλα τα ματς ξεκινούν στις 4 το απόγευμα. Πιο αναλυτικά:

Ενιπέας - Τραγανό Αρκετά σημαντικό το ματς που γίνεται στο Λαντζόι, με τον Ενιπέα να στοχεύει στο δεύτερο τρίποντο στο πρωτάθλημα προκειμένου ν' ανέβει στη βαθμολογία. Το έργο του όμως δεν είναι και το πιο εύκολο, καθώς απέναντί του θα βρει τη Νίκη Τραγανού που είναι αήττητη και οδηγεί την κούρσα πα-

ρέα με τη Δάφνη (Καραβίδας, Δημητρακόπουλος, Σιδέρης).

Άρης -ΑΠΟΚ Με την ψυχολογία αρκετά ανεβασμένη μετά το διπλό στα Σαβάλια, ο Άρης θέλει να προσθέσει μια ακόμα νίκη στο ενεργητικό του, προκειμένου να πλασαριστεί ακόμα πιο ψηλά στον

Η βαθμολογία Δάφνη Τραγανό Μαγούλα Χειμαδιό Άρης Ξενοφών Αίας Ολυμπιακός Σ. Χάβαρι Σκουροχώρι Κουρτέσι Ενιπέας ΠΑΟΚ Ολυμπιάδα Παλαιοχώρι Προοδευτική

Σε 4 αγώνες 9-1 8-4 9-3 8-3 5-2 10-6 11-5 5-5 4-6 4-8 4-9 2-6 3-7 5-10 3-5 0-11

10 10 9 8 8 7 7 6 5 4 3 3 3 2 2 0

βαθμολογικό πίνακα. Ανεβασμένη, πάντως, είναι και η ομάδα του Κουρτεσίου που θα παλέψει για το καλύτερο δυνατό (Παπαδόπουλος, Δημητρόπουλος, Μαυραειδόπουλος). Óå íÝá ôñßðïíôá óôï÷åýïõí óÞìåñá ÄÜöíç êáé ¢ñçò.

Χάβαρι - Αίας Έχοντας αφήσει πίσω του το άσχημο παιχνίδι της Μαγούλας, ο ΑΟ Χαβαρίου θέλει να επιστρέψει στα νικηφόρα αποτελέσματα ποντάροντας πολλά και στον παράγοντα έδρα. Όσον αφορά στους "κόκκινους" της Γαστούνης που προέρχονται από την ισοπαλία στο ντέρμπι με το Τραγανό, θα προσπαθήσουν να δώσουν συνέχεια στο καλό πρόσωπο που έχουν επιδείξει μέχρι τώρα(Αποστολόπουλος, Λιάπης, Λάζαρης).

Ολυμπιάδα - Ολυμπιακός Σ. Για την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα θα παραταχθεί η νεοφώτιστη ομάδα του Γουμέρου, στην προσπάθεια που κάνει ν' απομα-

κρυνθεί από τις τελευταίες θέσεις, σε μια αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στο Καράτουλα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό Σαβαλίων, θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί και να πάρει, καθώς έχει μεγάλες δυνατότητες (Σιαχάμη, Γούργουρας, Κεφαλούρος).

Χειμαδιό - Μαγούλα Γειτονικό ντέρμπι ανάμεσα σε δύο ομάδες που έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά το πρωτάθλημα, θέλοντας να δώσουν και συνέχεια. Ο γηπεδούχος Κεραυνός, που είναι αήττητος, στοχεύει σε νέο τρίποντο απέναντι στον επίσης δυνατό Κένταυρο, που έχει συγκομιδή εννιά βαθμούς σε τέσσερα παιχνίδια(Καλογεράκος, Βουρ-

λιώτης, Μπούρος).

ΠΑΟΚ - Ξενοφών Για την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα θα παραταχθεί ο ΠΑΟ Κακοβάτου σε μια αναμέτρηση που αναμένεται να προσελκύσει πολύ κόσμο. Τους βαθμούς της νίκης επιδιώκει και ο Ξενοφώντας Κρεστένων, ομάδα που έχει ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα (Κυριαζής, Σταθόπουλος, Φιλιππόπουλος).

Παλαιοχώρι - Προοδευτική Κρίσιμο αρκετά το παιχνίδι του Παλαιοχωρίου, ανάμεσα σε δύο ομάδες που δεν έχουν ξεκινήσει καλά τον μαραθώνιο, ενώ ακόμα δεν έχουν γευτεί τη χαρά της νίκης. Η Αναγέννηση θα τα

δώσει όλα για το τρίποντο από τη στιγμή που αγωνίζεται και εντός έδρας, ενώ βαθμούς θέλει πάση θυσία και η ουραγός Προοδευτική Μανολάδας (Λαμπρόπουλος Μ- Πλάγος - Παναγόπουλος).

Δάφνη Σκουροχώρι Στο "Γ. Καλάκος" της Βάρδας, θα διεξαχθεί η αναμέτρηση με τη Δάφνη να στοχεύει σε νέο τρίποντο διατηρώντας έτσι το αήττητο και την πρωτιά στη βαθμολογία. Σε ό,τι έχει να κάνει με το Σκουροχώρι, που προέρχεται από σημαντική νίκη, θα παλέψει για το καλύτερο αποτέλεσμα το οποίο και έχει ανάγκη (Σταυρόπουλος, Γεωργόπουλος, Λάζαρης Κ).


p r o t i s p o r t @ p r o t i n e w s . g r

ÂÞìá - âÞìá íá ÷ôßóåé Ýíá óåñß Ο Κόροιβος υποδέχεται την ομάδα από την οποία ηττήθηκε πέρυσι

Δ

εύτερη αγωνιστική το Σάββατο, όπως και πέρυσι. Δεύτερη αγωνιστική και τότε, με αντίπαλο τον Αρκαδικό, όπως και τώρα. Η ομάδα της Αμαλιάδας είχε γνωρίσει την ήττα, πράγμα που τώρα δε θέλουν ούτε να το… σκέφτονται στην ομάδα. Τότε βεβαίως ήταν εκτός έδρας το παιχνίδι στην Τρίπολη. Αντίθετα τώρα είναι στην Αμαλιάδα. Η ομάδα έ-

χει χτιστεί κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις από πέρυσι και η ψυχολογία βρίσκεται στα ύψη. Όλα δείχνουν ότι έχει τα φόντα να χτίσει ένα καλό σερί, πράγμα το οποίο για να μπορέσει να κάνει, θα πρέ-

Α1 ΕΣΚΑΗ

Ήττες για Πανηλειακό και Ολυμπιονίκη Ηττήθηκαν στους αγώνες τους για τη δεύτερη αγωνιστική της Α1 ΕΣΚΑΗ Πανηλειακός ΓΑΣ και Ολυμπιονίκης. Οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν από τον Κεραυνό Αιγίου στον Πύργο με 53-67. Οι φιλοξενούμενοι, που είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, είχαν το προβάδισμα καθ' όλη τη διάρκεια του ματς και στα τελευταία λεπτά το διεύρυναν φτάνοντας στην άνετη επικράτηση. Δεκάλεπτα: 8-21, 18-16, 17-13, 11-17. Πανηλειακός: Παπαγιάννης Λ. 7(1), Λιάβας 6, Κωνσταντόπουλος Δ. 8, Κιούφης 19(1), Κωνσταντόπουλος Χαρ. 4, Καλομοίρης 1, Μπακόπουλος 8. Ο Ολυμπιονίκης έδωσε ό,τι καλύτερο μπορούσε στην Ακράτα απέναντι στην ομώνυμη ομάδα χάνοντας τελικά με 61-49. Μιχάλης Δημητρόπουλος

πει να συνεχίσει με χαμηλούς τόνους. "Να πάμε βήμα-βήμα", έλεγε χθες ο Βασίλης Νιπεργιάλης, ο οποίος δεν πετάει στα σύννεφα και γνωρίζει ότι αυτό θα γίνει μόνο όταν η ομάδα του αποφύγει τις "κακοτοπιές" και παραμείνει συγκεντρωμένη σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, χωρίς να κοιτάζει ονόματα αντιπάλων και τη βαθμολογία.

Δύσκολα ο Αντωνιάδης Ο Γιάννης Αντωνιάδης, ένας παίκτης ο οποίος μέχρι πέρυσι αγωνιζόταν στον Κόροιβο, φέτος αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στον Αρκαδικό. Ένας σοβαρός τραυματισμός του πέρυσι στο γόνατο, τον υποχρέωσε σε μακροχρόνια αποχή από τα γήπεδα. Ο Γιάννης Αντωνιάδης ωστόσο, δεν είναι 100% έτοιμος, στο παιχνίδι της πρεμιέρας δεν αγωνίστηκε και πολύ δύσκολα θα βοηθήσει την

ομάδα της Τρίπολης στο παιχνίδι του Σαββάτου στην Αμαλιάδα, απέναντι στην πρώην ομάδα του. Τα προβλήματα τραυματισμών και οι απουσίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κακή απόδοση του Αρκαδικού στο παιχνίδι με το Λαύριο, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα στη πρεμιέρα της Α2. Η ομάδα της Τρίπολης ήταν εμφανώς εκτός ρυθμού. Το κακό για τον Γιάννη Καστρίτη είναι ότι δεν έχει όλους τους παίκτες του ούτε στο Σαββατιάτικο ματς με τον Κόροιβο στην Αμαλιάδα, για τη δεύτερη αγωνιστική. Όπως προαναφέραμε δε θα μπορέσει να αγωνιστεί ο Αντωνιάδης, ενώ οι Προδρόμου και Πάνου πήραν μικρό χρόνο συμμετοχής κόντρα στο Λαύριο, όμως είναι ακόμη επηρεασμένοι από τους τραυματισμούς τους και αποτελεί ερωτηματικό και ο δικός τους βαθμός ετοιμότητας. Σ. Φραγκογιαννόπουλος

23 ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

ΨΗΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ

Ομάδα όλης της Ηλείας Είδα την εβδομάδα που μας πέρασε σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι μία αθλητική εκπομπή, όπου ένας εκ των καλεσμένων ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ κ.ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ. Προσωπικά έχω την άποψη ότι ο κ Γκαγκάτσης παρόλα αυτά που του έχουν πει κατά καιρούς είναι ο πιο πετυχημένος πρόεδρος της ΕΠΟ, γιατί επί θητείας του η Εθνική Του Τάκη μας ομάδα ποδοσφαίρου κατέκτησε το Καραβίδα 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας το Ευρωπαϊκό κύπελλο. Άθλος ανεπανάληπτος στα χρονικά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μία επιτυχία που δεν ξέρω αν θα επαναληφθεί. Μία επιτυχία που η ιστορία έγραψε ότι σημειώθηκε επί προεδρίας του κ Γκαγκάτση. Στην τηλεοπτική συζήτηση διαπίστωσα ότι ο κ Γκαγκάτσης έχει για τον Πανηλειακό πολύ ωραίες σκέψεις όπως φτηνό εισιτήριο - πούλμαν για δωρεάν μεταφορά φιλάθλων από άλλες πόλεις του νομού στο γήπεδο κ.α. Δεν ξέρω εάν θα έχω την τιμή να διαβάσει ο κύριος πρόεδρος τη στήλη μου, θα ήθελα όμως, εάν μου το επιτρέπει, να τον ενημερώσω και εγώ για ένα θέμα που ίσως οι "συνεργάτες του", όπως τους αποκάλεσε και ο ίδιος, να μην τον έχουν ενημερώσει. Κύριε πρόεδρε όταν ο Πανηλειακός ήταν στην Α' Εθνική το γήπεδο ήταν περίπου κατά τα 3/4 γεμάτο. Το 60% με 70 % των φιλάθλων τότε προέρχονταν από τις πόλεις και τα χωριά του κάμπου, Αμαλιάδα - Γαστούνη - Λεχαινά -Βάρδα κ.α Αυτό φαίνεται άλλωστε από τον τύπο της εποχής και τα εισιτήρια όταν ο Πανηλειακός έπαιζε Κυριακή στον Πύργο . Βέβαια στα εμπορικά παιχνίδια όπως με ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ - ΠΑΟ - ΑΕΚ το γήπεδο γέμιζε. Στα συγκεκριμένα παιχνίδια παρατηρήθηκε το εξής: Όταν ερχόταν π.χ ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στον Πύργο οι οπαδοί του Πύργου έβριζαν αισχρά έως εμετικά όλον αυτόν τον κόσμο της περιοχής του κάμπου. Το ίδιο συνέβαινε και όταν ερχόταν στον Πύργο η ΑΕΚ και ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ. Κανείς δεν μπορεί να μου το αναιρέσει αυτό γιατί έχω προσωπική άποψη.... Τη φιλοξενία κάποιοι ίσως τη βλέπουν κάπως έτσι. Θα μου πείτε κ Γκαγκάτση, εσείς από τη Γαστούνη ή την Αμαλιάδα δεν είστε με τον Πανηλειακό; Η απάντηση κ πρόεδρε είναι όχι, γιατί πριν ξεκινήσει την τρελή πορεία ο Πανηλειακός προς την Α΄ 'Εθνική είχαμε μεγάλες "μάχες" στα μεταξύ μας παιχνίδια, οι παλαιότεροι θυμούνται τι εννοώ, και ήταν φυσικό ο κόσμος να είναι με τις ομάδες που είχαν διαλέξει από μικρά παιδιά. Στα παιχνίδια όμως που ερχόταν ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ - ΞΑΝΘΗ κ.α. είμαστε όλοι με τον Πανηλειακό! Κύριε πρόεδρε, νομίζω αντιληφθήκατε τι θέλω να πω. Έχω την εντύπωση ότι θα μπορέσετε να βρείτε λύση. Σας το εύχομαι ολόψυχα να βρείτε λύση και να κάνετε τον Πανηλειακό ομάδα όχι μόνο του Πύργου αλλά όλης της Ηλείας, από τη Μανωλάδα μέχρι τη Φιγαλεία.


p r o t i s p o r t @ p r o t i n e w s . g r

24 ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Πανηλειακός

Ðåßñáîå ðïëëïýò ç êïñõöÞ… Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Αλέξη Κούγια να επιτεθεί στον Πανηλειακό!

Απάντηση Γκαγκάτση: "Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια"

Αύριο εκδικάζεται η ένσταση του Βύζαντα

Δημητρίου: "Μακάρι να μείνω για πάντα στην ομάδα"

Τ

ο ρεπό τους απόλαυσαν χθες οι ποδοσφαιριστές του Πανηλειακού και σήμερα ξεκινούν την προετοιμασία τους για τον αγώνα της Δευτέρας απέναντι στην Καλλιθέα στο "Ελ Πάσο". Το ματς, όπως έγινε γνωστό από την ΕΠΑΕ, θα ξεκινήσει στις 18:00, ενώ θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από τον ΟΤΕ ΤV.

Στη διάθεση του Πέτρου Δημητρίου θα τεθεί και πάλι ο τιμωρημένος Μαρτίνος, ενώ είναι σίγουρο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την πρώτη συμμετοχή σε αποστολή του Καραπέτσα. Ο Σταματής παραμένει τραυματίας ύστερα από το τράβηγμα που υπέστη στην προπόνηση του περασμένου Σαββάτου. Η είδηση που "έβγαλε" η χθεσινή ημέρα ήταν η κλήση της ΠΑΕ Πανηλειακός από την Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Φούτμπολ Λιγκ για την εκδίκαση της ένστασης που έχει καταθέσει ο Βύζας Μεγάρων. Η εκδίκαση έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη, στις 10:00 π.μ.

Αναλυτικά η κλήση: "Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ κάλεσε σε απολογία για την Πέμπτη 17/10/2013 και ώρα 10:30 τις παρακάτω ΠΑΕ και φυσικά πρόσωπα:

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου Την ΠΑΕ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ για παράβαση των άρθρων 1, 3, 5, 23, 24, του ΚΑΠ 7 παρ. 4 και 29 παρ. 4 ΠΚ-ΕΠΟ και του άρθρου 18 της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ (ΠΑΕ ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ - ΠΑΕ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ, 27/9/2013)." Η απόφαση αναμένεται να βγει μετά από μία εβδομάδα, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο… χαμένος έχει δικαίωμα προσφυγής στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

“Ασχολούμαστε μόνο με την ομάδα μας” Σε… εβδομαδιαία διάταξη φαίνεται ότι έχουν μπει οι αναφορές στον Πανηλειακό από παράγοντες άλλων ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του γνωστού και μη εξαιρετέου Αλέξη Κούγια. Ο πρόεδρος της Παναχαϊκής, που έχει ξεκινήσει με 3Χ3… ισοπαλί-

"Óôéò öëÝâåò ìïõ ôï "ìéêñüâéï" ôïõ Ðáíçëåéáêïý"

ες, ανέφερε μεταξύ άλλων σε τηλεοπτική εκπομπή μέσου, που εδρεύει στην Καλαμάτα, για τον Βασίλη Γκαγκάτση: "Και μόνο που πρώην πρωταθλητής Ευρώπης καταδέχθηκε να πάει στον Πανηλειακό, αυτό τα λέει όλα κατά την άποψή μου. Εμένα πάντως δεν είναι φίλος μου και ούτε έχω καλές σχέσεις μαζί του. Εγώ ποτέ μου δε θα το έκανα αυτό, δε θα καταδεχόμουν να γίνω από Δήμαρχος κλητήρας που λέμε…", ενώ για την πορεία των "ερυθρόλευκων" ανέφερε: "Τυχαία και συμπτωματική έως τώρα η πορεία τους στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Στο τέλος, όμως, θα δούμε ποιος θα κόψει το νήμα", δείχνοντας ότι το φανταστικό ξεκίνημα του Πανηλειακού… ενοχλεί πολύ και

πολλούς… Το σχόλιο του Βασίλη Γκαγκάτση ήταν λιτό… μια παροιμία: "Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια", ενώ επανέλαβε ότι: "Εμείς ασχολούμαστε μόνο με την ομάδα μας".

“Για πάντα στον Πανηλειακό” Ο Πέτρος Δημητρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αθλητική ραδιοφωνική εκπομπή "Sport Insider", που μεταδίδεται στον Life 91.6, αναφέρθηκε στην υπερπροσπάθεια που έχει καταβάλει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα το ποδοσφαιρικό και το τεχνικό τμήμα της ομάδας, προκειμένου να παρουσιαστεί ο Πανηλειακός ανταγωνιστικός στη Φούτμπολ Λιγκ, και έθεσε ως στόχο το να κοιτάει η ομάδα κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Χαρακτηριστική

ήταν η ατάκα του: "Δε φοβόμαστε κανέναν, αυτοί μας φοβούνται". Τέλος, έκανε ειδική μνεία στη δυναμική του κόσμου του Πανηλειακού και τη βοήθεια που προσφέρει στην ομάδα καταλήγοντας: "Είμαι λίγο καιρό στην Ηλεία, αλλά αυτό που βλέπω δεν το έχω ξαναδεί. Ο κόσμος αγαπάει πολύ την ομάδα, ο Πανηλειακός είναι το καμάρι τους και αυτό μας κάνει να θέλουμε να προσφέρουμε πολλά. Το "μικρόβιο" του Πανηλειακού

ήδη κυλάει στις φλέβες μου. Θα ήθελα να μείνω για πάντα στην ομάδα!".

“Εννιάρα” οι Νέοι Σε "φιλική πρόβα", λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος Νέων της Φούτμπολ Λιγκ, η Κ-19 του Πανηλειακού "φιλοδώρησε" με εννέα γκολ την αντίστοιχη του Παναιγιάλειου, δείχνοντας ότι η ομάδα του Λάκη Αθανασόπουλου είναι έτοιμη για την πρόκληση που ξεκινάει στις 3 Νοεμβρίου.


25

p r o t i s p o r t @ p r o t i n e w s . g r

Óå êëßìá óõíáäåëöéêüôçôáò

Α

Λίγα λόγια για έναν δάσκαλο!

ν και είχαν ακουστεί πολλά, το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής στη Γαστούνη ανάμεσα στον Αίαντα και τη Νίκη Τραγανού κύλησε μέσα σε αθλητικά πλαίσια και για τον λόγο αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Αδιάψευστος μάρτυρας η φωτογραφία, όπου οι προπονητές Θοδωρής Λούρμπας και Σπύρος Αντωνόπουλος βγαίνουν αγκαλιασμένοι από τη φισούνα των αποδυτηρίων. Στιγμές που ασφαλώς βοηθούν, προκειμένου να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Π.Η.

Τι έπαθες Αλέξη μου;

Αλλάζει το Στάδιο Η ανανέωση του Σταδίου Πύργου από την ΠΑΕ Πανηλειακός ξεκίνησε ήδη από την Κυριακή. Οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας στη θύρα 4 "αναπαύτηκαν" στα νέα κατακόκκινα καθίσματα, που πλέον είναι αντάξια του αντιτίμου που πλήρωσαν για να παρακολουθούν την ομάδα όλη τη σεζόν. Σειρά έχουν και άλλα, με αποκορύφωμα την αλλαγή του "ταλαιπωρημένου" χλοοτάπητα που έχει οριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου. Μ.Δ.

Δείχνει δυνατός Ξεκίνημα στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας και ο Πηνειακός Κεραμιδιάς δείχνει αρκετά υπολογίσιμος στον δεύτερο όμιλο. Ειδικότερα η ιστορική ομάδα της Ήλιδας το περασμένο Σάββατο αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τον Άρη Δήμητρας, συνεχίζοντας το αήττητο, καθώς ισοπαλία ήρθε και στην πρεμιέρα και σίγουρα, αν συνεχίσει έτσι, έχει κάθε δικαίωμα να βάζει ψηλά τον πήχη. Π.Η.

ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Για να κάτσω να γράψω όλα όσα σκέφτομαι για τον Φίλιππο Συρίγο δε θα φτάσει το αθλητικό επτασέλιδο της εφημερίδας. Είναι καθήκον μου όμως να γράψω μερικές γραμμές για τον άνθρωπο, ο οποίος στο ξεκίνημα της διαδρομής μου, σπουδαστής ων στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αποφάσισα να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Ο Συρίγος ήταν δημοσιογράφος με όλη τη σημασία της λέξης. Τον αντίΜε τον Σοφοκλή κριζες με δέος από κοντά και όποτε αΦραγκογιαννόπουλο ποφάσιζες να διαφωνήσεις, αντιλαμβανόσουν ότι μετά από λίγα δευτερόλεπτα τα πόδια σου είχαν αρχίσει να τρέμουν. Επιδίωκε τη διαφωνία και το διάλογο και συμπαθούσε περισσότερο εκείνον που δε συμφωνούσε μαζί του και είχε το σθένος να πει την άποψή του. Οέ κι αλίμονο, όμως, σε όποιον τολμούσε να διαφωνήσει χωρίς να έχει στέρεα επιχειρήματα. Ο Φίλιππος Συρίγος αποδόμησε το πανηγυράκι των Ολυμπιακών Αγώνων. Απομυθοποίησε τις επιτυχίες των αθλητών που δεν έγιναν με το… γαλατάκι της μαμάς τους, αλλά με χημεία, με φάρμακα. Δε δίστασε να τα βάλει με το κατεστημένο του Κόκκαλη, να μιλήσει για σάπιο ποδόσφαιρο. Ναι, ήταν μπασκετικός, αλλά είχε απόψεις για τη βελτίωση του ποδοσφαίρου από εκείνες που ελάχιστοι ποδοσφαιρικοί είχαν εκφράσει. Ήταν ΑΕΚτζής, αλλά ελάχιστοι το ήξεραν. Απομυθοποίησε εκείνους που ισχυρίζονται ότι για να γράψεις για ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, πρέπει να έχεις παίξει. Όταν τον ρωτούσαν αν παίζει ή έχει παίξει μπάσκετ, απαντούσε: "Δεν πιάνω τη μπάλα". Και όταν τον ρώτησαν, αν πηγαίνοντας σε ένα παιχνίδι να περιγράψει, παίρνει μαζί του κάποιο ντοσιέ με αρχείο και σημειώσεις, αυτός απαντούσε: "Το μόνο που παίρνω μαζί μου, είναι τα τσιγάρα μου". Με τον Συρίγο διαφωνούσα σε πολλά πράγματα, σεβόμουν όμως πάντα ότι ήταν ακέραιος, ήξερε να επιχειρηματολογεί και να πείθει ότι έχει δίκιο. Θυμάμαι ένα πρωί, έγινε της πουτάνας στην αίθουσα, όταν απέναντι σε ένα ως επί το πλείστον ποδοσφαιρικό ακροατήριο, υποστήριζε την άποψη ότι το μπάσκετ απευθύνεται σε πιο έξυπνο κοινό απ' ότι το ποδόσφαιρο. "Το μπάσκετ έχει πιο σύνθετους κανόνες. Το ποδόσφαιρο ένα οφσάιντ έχει κι αυτό οι περισσότεροι οπαδοί του ποδοσφαίρου αδυνατούν να το αντιληφθούν", έλεγε. Άντε τώρα να τον πείσεις ότι το κάθε άθλημα απευθύνεται στην κουλτούρα του κάθε λαού που το ακολουθεί. Χαμογελούσε πιάνοντας ένα τσιγάρο από το κόκκινο πακέτο Winston που είχε στο τραπέζι, ξεχνώντας ότι έχει άλλο ένα αναμμένο στο πλαϊνό τασάκι: "Επιχειρήματα θέλω να ακούσω", έλεγε!

ρα… Ξέσπασμα με εξλήά πορεία στα

α πολύ κα Στόχο έχουν μι της Α2 με το πρωτάθλημα Δουνέικα σχετικά ό δυο ξεκίνησε πριν απ υ πο , ας ρί γο τη κα ιέρα ο Ν. υ. Και αν στην πρεμ καταιγιστικός εβδομάδες περίπο η αγωνιστική ήταν ερ ύτ δε η τσ , ρε φε τά σο ψηλά Απόλλων δεν τα κα με σκορ 6-2. Το πό ου ρί χω πο Αλ ύ το του Αε ,καθώς επικράτησε . Π.Η. το δείξει η πορεία θα ια θα φτάσει βέβα

Χωρίς νίκη

πικό πρωτάθλημα τεί στο μεγάλο το ιχ πα ν ου έχ ές τικ υτεί τη χαρά Τέσσερις αγωνισ άδες δεν έχουν γε ομ ις ερ σσ τέ ς πω ι σσερις ήτκαι αναφοράς αξίζε υτική, που έχει τέ δε οο Πρ γό ρα ου ν άδα για τη τίζει, την Ολυμπι της νίκης. Ο λόγος φαλώς προβλημα ασ ι κα ουν τς έχ μα υ μα πο λλογοι τες σε ισάριθ Παλαιοχωρίου, σύ ση νη έν αγ Αν Ο ν τη και ο ΠΑ ΚαΓουμέρου και ο club αυτό ανήκει στ ώ εν ς, ίε αλ οπ ισ δυο ήττες και δυο ι μια ήττα. Π.Η. τρεις ισοπαλίες κα ει έχ υ πο κοβάτου


26

w w w . p r o t i n e w s . g r

Eιδήσεις-Ανακοινώσεις

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

Ολοκλήρωση των διαδικασιών της Κομισιόν για επανεκκίνηση της Ολυμπίας Οδού

Ι

διαίτερα ενθαρρυντικά νέα για την επανεκκίνηση των έργων στην Ολυμπία Οδό είχε κατά τη διάρκεια των επαφών της με εκπροσώπους της Κομισιόν και της Task Force, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. ΔιονυσίαΘεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία βρίσκεται στις Βρυξέλλες προσκεκλημένη του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος Hanns Seidel Stiftung. Επιπλέον, σε Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο Υπουργός Μ.Χρυσοχοϊδης σε Ερώτηση της κας. Αυγερινοπούλου για την επικίνδυνη κατάσταση του οδικού δικτύου της Ηλείας επιβεβαιώνει ότι "Ο σχεδιασμός από πλευράς Υπουργείου, για το έργο της Ολυμπίας Οδού περιλαμβάνει την υλοποίηση του τμήματος Πάτρα-ΠύργοςΤσακώνα σε φάσεις". Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον εκπρόσωπο της Task Force στην Ελλάδα, κ. Peter Wagner έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα της ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού και ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων ότι η Κομισιόν ολοκληρώνει τις αμέσως επόμενες ημέρες όλες τις διαδικασίες χρηματοδότησης με κοινοτικούς πόρους, έτσι ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να ξεκινήσει τα έργα στους οδικούς άξονες της χώρας. Ειδικά, για την Ολυμπία Οδό, στην Δρ. Αυγερινοπούλου δηλώθηκε ότι πρόκειται για ένα έργο ύψιστης προτεραιότητας για όλη τη Δυτική Ελλάδα, για το οποίο η Κομισιόν εργάζεται σκληρά, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, για να συνεχιστεί. Η κα. Αυγερινοπούλου έχει ενημερώσει κατά τους τελευταίους μήνες, τόσο τον αρμόΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΑΒ: 166 Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210-7793777 Νοσοκομείο Πύργου: 26210-82300, 82360 Νοσοκομείο Αμαλιάδας: 26223 60100 Κέντρο Υγείας Κρεστένων: 26250 22222 Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας: 26260 22222 Κέντρο Υγείας Βάρδας: 26233 60000 Κέντρο Υγείας Γαστούνης: 26233 60300 Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου:

διο Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γιοχάνες Χαν, τον οποίο είχε προσκαλέσει για τον λόγο αυτό στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, όσο και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους για την αναγκαιότητα του οδικού έργου και τη μεγάλη συμβολή του στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας της Ηλείας. Η ίδια είχε προτείνει στο Υπουργείο Υποδομών την ολοκλήρωση του έργου σε φάσεις μέσω του ΣΕΣ 2014-2020, λύση που προκρίθηκε τελικά για τη χρηματοδότηση του. Η Απάντηση επιβεβαιώνει όσα εί-

χαν συζητηθεί και ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της κας. Αυγερινοπούλου με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτο Σιμόπουλο και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη τον περασμένο μήνα. Η Βουλευτής Ηλείας είχε ζητήσει από το Υπουργείο να εντείνει την προσοχή του στο οδικό δίκτυο του Νομού επισημαίνοντας τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό ατυχημάτων και θανατηφόρων τροχαίων, καθώς και την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού.

Αναγγελία γάμου Ãíùóôïðïéåßôáé üôé ï ÈåìéóôïêëÞò Êáôï÷éáíüò ôïõ ÍéêïëÜïõ êáé ôçò Êùíóôáíôßíáò, ôï ãÝíïò Ëáãêáäéíïý, ðïõ ãåííÞèçêå óôçí ÁìáëéÜäá Çëåßáò êáé êáôïéêåß óôá ÓáâÜëéá Çëåßáò êáé ç Ìáñßá Óïýëç, ôïõ ÁíäñÝá êáé ôçò ÁããåëéêÞò, ôï ãÝíïò Ðéôóïýíç, ðïõ ãåííÞèçêå êáé êáôïéêåß óôçí ÁìáëéÜäá Çëåßáò, ðñüêåéôáé íá ðáíôñåõôïýí ðñïóå÷þò ìå èñçóêåõôéêü ãÜìï óôïí Éåñü Íáü Åõáããåëßóôñéáò ÁìáëéÜäáò.

ÅËËÇÍÉÊÇ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁ ÍÏÌÏÓ ÇËÅÉÁÓ ÄÇÌÏÓ ÐÕÑÃÏÕ

Ðýñãïò, 15-10-2013 Áñéèì.ðñùô. 601Ä

ÐÅÑÉËÇØÇ ÄÉÁÊÇÑÕÎÇÓ Ï ÄÞìáñ÷ïò Ðýñãïõ äéáêçñýóóåé ðñü÷åéñï ìåéïäïôéêü äéáãùíéóìü ìå óöñáãéóìÝíåò ðñïóöïñÝò êáé êñéôÞñéï êáôáêýñùóçò ôç ÷áìçëüôåñç ôéìÞ ãéá ôçí ðñïìÞèåéá ìç÷áíïãñáöéêïý õëéêïý êáé áíáëùóßìùí Ç/Õ, ðñïûðïëïãéóìïý äáðÜíçò 30.000,00 E óõìðåñéëáìâáíïìÝíïõ ÖÐÁ. Ï äéáãùíéóìüò èá äéåîá÷èåß óôéò 22 Ïêôùâñßïõ 2013, çìÝñá Ôñßôç êáé þñá 1000 óôï äçìïôéêü êáôÜóôçìá ôïõ ÄÞìïõ Ðýñãïõ êáé óõãêåêñéìÝíá óôï êôßñéï "ÐÏËÕÊÅÍÔÑÏ" (Ðáôñþí êáé Ô. Ðåôñïðïýëïõ), åíþðéïí ôçò åðéôñïðÞò äéáãùíéóìïý, üðùò áõôÞ óõãêñïôÞèçêå ìå ôçí 168/2812-2013 áðüöáóç ôçò ÏéêïíïìéêÞò ÅðéôñïðÞò êáé ôñïðïðïéÞèçêå ìå ôçí 105/11-06-2013 üìïéá. Óå ðåñßðôùóç ðïõ äåí õðÜñîïõí åíäéáöåñüìåíïé ç äçìïðñáóßá èá åðáíáëçöèåß, ÷ùñßò Üëëç ãíùóôïðïßçóç Þ äçìïóßåõóç, óôéò 29 Ïêôùâñßïõ 2013, çìÝñá Ôñßôç þñá 1000 óôïí ßäéï ÷þñï êáé ìå ôïõò ßäéïõò üñïõò äéáêÞñõîçò. Ïé óöñáãéóìÝíåò ðñïóöïñÝò êáôáôßèåíôáé óôá ãñáöåßá ôïõ öïñÝá ìÝ÷ñé ôçí ðáñáðÜíù çìåñïìçíßá êáé þñá. Óôï äéáãùíéóìü ãßíïíôáé äåêôïß áíáãíùñéóìÝíïé ðñïìçèåõôÝò Þ áíôéðñüóùðïé ôïõ äçìïðñáôïõìÝíïõ áíôéêåéìÝíïõ, ãñáììÝíïé óôá ïéêåßá åðéìåëçôÞñéá Þ åðáããåëìáôéêÝò ïñãáíþóåéò ôçò çìåäáðÞò Þ ôçò áëëïäáðÞò. Ç åããýçóç óõììåôï÷Þò óôï äéáãùíéóìü ïñßæåôáé óå ðïóïóôü 5 % åðß ôïõ ðïóïý ôïõ åíäåéêôéêïý ðñïûðïëïãéóìïý êáé êáôáôßèåôáé ìå ãñáììÜôéï ôïõ Ôáìåßïõ Ðáñáêáôáèçêþí êáé Äáíåßùí Þ ìå åããõçôéêÞ åðéóôïëÞ áíáãíùñéóìÝíçò ÔñÜðåæáò. Ïé åíäéáöåñüìåíïé ìðïñïýí íá ëÜâïõí ãíþóç ôçò äéáêÞñõîçò ôéò åñãÜóéìåò çìÝñåò êáé þñåò óôá ãñáöåßá ôïõ ÄÞìïõ Ðýñãïõ (ôìÞìá ðñïìçèåéþí). Ï ÄÇÌÁÑ×ÏÓ ÐÕÑÃÏÕ ÌÁÊÇÓ ÐÁÑÁÓÊÅÕÏÐÏÕËÏÓ

ΚΗΔΕΙΑ Ôïí ðïëõáãáðçìÝíï ìáò

ΖΩΗ του Παναγιώτη ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟ Åôþí 55 Èáíüíôá êçäåýïìå óÞìåñá ÔåôÜñôç 16/10/2013 êáé þñá 12:00 ì. åê ôïõ Éåñïý Íáïý Áãßïõ Ãåùñãßïõ Öùíáúôßêùí, êáé ðáñáêáëïýìå óõããåíåßò & ößëïõò üðùò ðáñáêïëïõèÞóïõí ôçí åêöïñÜ ôïõ. Öùíáúôéêá 16/10/2013 Ç ÓÕÆÕÃÏÓ: ×ñéóôßíá Ç ÌÇÔÅÑÁ: ÂáóéëéêÞ ÷á Ðáí. Ìáêñüðïõëïõ ÔÁ ÔÅÊÍÁ: Ðáíáãéþôçò, ÂáóéëéêÞ ÔÁ ÁÄÅËÖÉÁ: Åëðßäá & Áíáíßáò Ëåïíôáñßäçò, Ìé÷Üëçò Ìáêñüðïõëïò, ÁíäñÝáò & Ìáñßá Ðáðáäïðïýëïõ. ÔÁ ÁÍÉØÉÁ: Áíôþíçò & Ìáñßá ÌðÝëéá, Åõôõ÷ßá, ÁããåëéêÞ. ÏÉ ËÏÉÐÏÉ ÓÕÃÃÅÍÅÉÓ. ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÅËÅÔÙÍ: ÄÑÏÃÃÉÔÇÓ, Ìáíùëïðïýëïõ 58, Ôçë. üëï ôï 24ùñï: 26210-34017, 30730, 34217, 27158, 25223, ÐÕÑÃÏÓ, Êéíçôü 6944342471 Ïéêßáò: 25223

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ¼ëïõò üóïé ìáò óõìðáñáóôÜèçêáí óôï ðÝíèïò ìáò ãéá ôï ÷áìü ôçò áãáðçìÝíçò ìáò

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΣΥΖ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΤΣΙΟΥ ÅÔÙÍ 73 Èåñìüôáôá åõ÷áñéóôïýìå Ï ÓÕÆÕÃÏÓ:ÍÉÊÏËÁÏÓ, ÔÁ ÔÅÊÍÁ ÊÙÍ/ÍÏÓ ÊÁÉ ÊÁÔÅÑÉÍÁ ÊÏÕÔÓÉÏÕ, ÅÕÓÔÁÈÉÏÓ ÊÁÉ ÁÃÃÅËÉÊÇ ÊÏÕÔÓÉÏÕ, ÔÁ ÅÃÃÏÍÉÁ: Ðáíáãéþôá, Óôõëéáíüò, Öéëßððá, ÔÁ ÁÄÅÑÖÉÁ: ÂÁÓÉËÉÊÇ - ÊÙÓÔÁÓ ÔÏËÉÁÓ, ÊÙÓÔÏÕËÁ - ÍÉÊÏÓ ×ÁÔÆÏÐÏÕËÏÓ, ÎÁÊÏÕÓÔÇ ÷á ÃÅÙÑÃÉÏÕ ÊÏËÏÌÐÅÑÄÁ, ÊÙÓÔÁÓ - ÊÙÓÔÏÕËÁ ÌÁÓÏÕÑÁ, ÃÉÁÍÍÇÓ - ÌÁÑÉÁ. ÔÁ ÁÍÇØÉÁ, ÏÉ ËÏÉÐÏÉ ÓÕÃÃÅÍÅÉÓ. ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÅËÅÔÙÍ: ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÓÐÅÑÄÏÕËÇÓ, Áëöåéïý 7 (ðëçóßïí ÊÔÅË ×áëéêéÜôéêá) ÐÕÑÃÏÓ ÇËÅÉÁÓ, Ôçë. üëï ôï 24ùñï: 26210-23211, 34900, 28818, Êéí.: 6977249923, 6932587827- ÊÕÐÁÑÉÓÓÉÁ (27210-24811) ¼ëïõò üóïé ìáò óõìðáñáóôÜèçêáí óôï ðÝíèïò ìáò ãéá ôï ÷áìü ôïõ áãáðçìÝíïõ ìáò óõæýãïõ, ðáôÝñá êáé ðáððïý

ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΟΜΠΟΡΟΖΟΥ ÅÔÙÍ 79 Èåñìüôáôá åõ÷áñéóôïýìå Ç ÓÕÆÕÃÏÓ ÔÏÕ: ÌÜñèá ÔÁ ÐÁÉÄÉÁ ÔÏÕ: Óðýñïò êáé ÐáñáóêåõÞ ÏÉ ÅÃÃÏÍÏÉ: ÁëÝêïò, ÌÜñèá, ÄÞìçôñá, ÏÉ ÁÄÅËÖÏÉ, ÏÉ ÁÍÅØÉÏÉ, ÏÉ ËÏÉÐÏÉ ÓÕÃÃÅÍÅÉÓ ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÅËÅÔÙÍ: ÄÇÌÇÔÑÉÏÓ Ê. ÓÔÅÑÃÉÏÐÏÕËÏÓ, ÂÁÑÄÁ - ÔÇË. 26230 - 71337.

26223 60400 ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Άμεση δράση Πύργου: 100 Αστ. Δ/νση Ηλείας: 26210-81730, 81731 Τμήμα Τροχαίας Πύργου: 2621081742 Αστυνομικό τμήμα Πύργου: 2621081734 Ασφάλεια Πύργου: 26210-81740 Τροχαία Πύργου: 26210-22100 Αστυνομία Αμαλιάδας: 26220-38210 Ασφάλεια Αμαλιάδας: 26220-38232 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ Πυροσβεστική Πύργου: 199 Πυροσβεστική Αμαλιάδας: 26220-

22199 Πυροσβεστική Λεχαινών: 2623022199 Πυροσβεστική Κρεστένων: 2625022199 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ Κατάκολο: 26210-41206, 41500 Κυλλήνη: 26230-26230, 92211 Πάτρα: 2610-341204

ΒΛΑΒΕΣ ΟΤΕ: 13888 ΔΕΗ: 1050 ΔΕΥΑΠ Πύργου: 26210-33702 ΔΕΥΑΠ Αμαλιάδας: 26220-23923 Επιμελητήριο Ηλείας: 26210-34154, 22541, 32225 Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πύργου: 26210-22707, 81117, 22088 Οργανισμός Εργατικής Εστίας: 26210-

34797 Μητρόπολη Ηλείας: 26210-22527 ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΤΕΛ Πύργου: 26210-20600 έως 20608 Αμαλιάδας: 26220-28892 Αθηνών: 210-5134110-1 Θεσσαλονίκης: 2310-595406 Ιωαννίνων: 26510-41248 Λεχαινών: 26230-22219 Κρεστένων: 26250-22228 Σαβαλίων: 26220-61211 Λάλα: 26240-41213 Βασιλακίου: 26240-71300 Κάμενας: 26240-71330 Γούμερου: 26210-93521 Κουτσοχέρας: 26210-61024 Μουζακίου: 26210-61220

Καράτουλα: 26210-61458 Μαγούλα: 26210-61266 Χελιδόνι: 26240-51204 Λαντζόι: 26240-69049 Νεράιδα: 26240-51350 Πελόπιο: 26240-31405 Ανδραβίδα: 26230-54225 Καβάσιλα: 26230-33202 Νέα Μανωλάδα: 26230-71374 Καρδαμάς: 26220-29560 Επιτάλιο: 26210-71448 Κυπαρισσία: 27610-22260 Ανδρίτσαινα: 26260-22239 Ζαχάρω: 26250-31219 Γιαννιτσοχώρι: 26250-61468 Φιγαλεία: 26250-41696 Βάρδα: 26230-73014 Γαστούνη: 26230-35115


ψάχνετε για... δουλειά/σπίτι/οικόπεδο/αγροτεμάχιο/επαγγελματικό χώρο/μοτοσικλέτα/έπιπλα/ηλεκτρικές συσκευές/τεχνίτη/το χαμένο σας ζωάκι/το μελλοντικό σας σύντροφο ÐÙËÇÓÅÉÓ ÁÊÉÍÇÔÙÍ Πωλείται αγροτεμάχιο 6.100 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, αμφιθεατρικό, με θέα το πέλαγος του ιονίου,500 μ από τη θάλασσα. Περιοχή Κάστρο Κυλλήνης. τηλ: 6936 699137, 6944566837 (ΜΑ8574) Πωλείται κτήμα στο Σκουροχώριον, θέση Μαραθιά, 10 στρεμ. Των 250 μέτρων.Τιμή:75000Ε. Τηλ.:6937539118 (8521) Πωλείται οικεία στον Άγιο Ηλία παραθαλάσσια σε απόσταση 500μ. απο τη θάλασσα, σε τιμή ευκαιρίας.Τηλ.:6977013128, 6979 352471 (8433) Πωλείται οικόπεδο 275τ.μ επι του κεντρικού δρόμου στην Αλφειούσα άρτιο και οικοδομίσιμο. Τηλ.:6947 603003 (8429) Ζαχάρω:Πωλείται στην παραλία ΖΑΧΑΡΩΣ οικία 100 τ.μ. σε οικόπεδο320 τ.μ. με πλήρη και μοντέρνο εξοπλισμό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σε λειτουργεία λόγω αναχώρησης.120.000 Ε.Τηλ.:6981 705054 (8413) Πωλούνται δυο διαμερίσματα 90 τμ. στη Γαστούνη 200 μέτρα από το κέντρο .Τηλ.:26230 54767 (8404) Πωλείται οικόπεδο 5,746 τ.μ. στο Κολύρι εντός οικισμού όπισθεν Δημοτικού Σχολείου. Με οικοδομησιμότητα στα 800 τ.μ. με δικό του αρτεσιανό με άδεια, περίφραξη, ελαιόδεντρα και πολλά καλλωπιστικά φυτά. Πωλείται ολόκληρο ή τμηματικά. Πληροφορίες:6930 838087 (8387) Πωλούνται: αγροτεμάχιο 3.620 τ.μ. εντός οικισμού και αναδασμού στο 7ο χλμ. της Ε.Ο. Πύργου - Αρχ. Ολυμπίας. και ελαιοστάσιο 3 στρεμμάτων δίπλα στον Άγιο Δημήτριο Παλαιοβαρβάσαινας. Τηλ.: 6973 0522133 (8334)

ÅÍÏÉÊÉÁÓÅÉÓ ÁÊÉÍÇÔÙÍ Ενοικιάζεται γραφείο στην Αμαλιάδα, Καποδιστρίου και Φιλικής Εταιρείας (έναντι δημαρχείου). Ιδιοκτήτης 6977 794926 (ΜΑ 8586) Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, σε νεόκτιστη οικοδομή, με αυτόνομη θέρμανση, προσόψεως, μεγάλη

Ενοικιάζεται δυάρι , φρεσκοβαμμένο επιπλωμένο με κουζίνα, ψυγείο και κλιματιστικό με μεγάλη βεράντα, ηλιόλουστο στο κέντρο του Πύργου, πλησίον Εμπορικής τράπεζας και β)γκαρσονιέρα 4ου ορόφου φρεσκοβαμμένη και κλιματιστικό Τηλ.: 6932 924343, 6938 990613 (8307) Ενοικιάζονται δυάρια 50 και 70 τ.μ. αντίστοιχα επιπλωμένα με ηλεκτρικές συσκευές και χωρίς κοινόχρηστα κατάλληλα για φοιτητές και όχι μόνο.Αξίζει να τα δεις.Τηλ,:6937144851(8401) Ενοικιάζεται τριάρι 100 τ.μ. σε νεόκτιστη οικοδομή, αυτόνομη θέρμανση, 3ος όροφος, Πέλοπος και Γορτυνίας γωνία. Τηλ.: 6946 272479 (8470) Ενοικιάζεται καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ. απέναντι από τη ΔΟΥ Πύργου. Τηλ.: 6934 038183 (8572) Ενοικιάζεται διαμέρισμα διαμπερές 110τ.μ. με αυτόνομη θέρμανση. Αποτελείται από καθιστικό με κουζίνα, δύο κύρια υπνοδωμάτια με μεγάλες ντουλάπες, μεγάλες βεράντες, δύο τουαλέτες και βοηθητικό χώρο (αποθήκη), στην οδό Μπελούση αρ. 6Α 1oς όροφος. Τηλ. 6936 547900 (8583) βεράντα, ηλιόλουστο, χωρίς κοινόχρηστα κοντά στο κέντρο του Πύργου. Τηλ. 26213 00895 ώρες 912μ. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 30 τμ πλησίον Επαρχείου ,επιπλωμένη , χωρίς κοινόχρηστα. τηλ 6944 755055 (ΜΑ8578) Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι στον Πύργο Ηλείας οδός Ελλήνων Ολυμπιονικών 19.Τηλ.:26210 29029, 6988 233011 (8531) Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πλήρως

Ενοικιάζεται δυάρι στον 2ο όροφο επιπλωμένο με κλιματιστικά,μεγάλη βεράντα,ηλιόλουστο.Κατά προτίμηση εκπαιδευτικούς,φοιτηυές,στρατιωτικούς.Στο κέντρο του Πύργου πλησίον εμπορικής τράπεζας.Τιμή λογική.Τηλ.:2621025011, 6938990613,6932924343(8435) Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 4σος όροφος επιπλωμένη,μεγάλη βεράντα,κλιματιστικό,ηλιόλουστο.Κατά προτίμηση εκπαιδευτικούς,φοιτηυές,στρατιωτικούς.Στο κέντρο του Πύργου πλησίον εμπορικής τράπεζας.Τιμή λογική. Τηλ.: 26210 25011, 6938 990613, 6932 924343 (8436) Ενοικιάζεται δυάρι ημιόροφος για επαγγελματική στέγη στο κέντρο του Πύργου . Τηλ.:2621025011, 6938990613,6932924343(8437) Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ. στη πάροδο Μπελούση απέναντι απο τα ΚΕΚ consul με αυτόνομη θέρμανση και λίγα κοινόχρηστα, σε χαμηλή τιμή. Τηλ.: 26210 32973, 6997 794912, 26210 61403, 6977 403843 (8453) Ενοιάζεται 4άρι με δύο μπάνια,διαμπερές, αυτόνομη θέρμανση στη πάροδο Μπελούση (περιοχή Πύργου) , λίγα κοινόχρηστα,χαμηλό ενοίκιο. Τηλ.:26210 32973, 6997 794912, 26210 61403, 6977 403843 (8453) Ενοικιάζεται δυάρι 50 τ.μ. στη πάροδο Μπελούση απέναντι απο τα ΚΕΚ consul με αυτόνομη θέρμανση και λίγα κοινόχρηστα, πλήρως επιπλωμένο σε χαμηλή τιμή, από 1η Νοεμβρίου. Τηλ.: 26210 32973, 6997 794912, 26210 61403, 6977 403843 (8453) επιπλωμένη Παπαφλέσσα 27Β ΠΥΡΓΟΣ. Τηλ.:6974 956040 (8519) ΠΥΡΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΥΑΡΙ (μια κρεβατοκάμαρα, κουζινοσαλονοτραπεζαρία) διώροφης οικοδομής, ισόγειο,πλήρης εξοπλισμένο (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο) αυτόνομη θέρμανση, διπλά οικολογικά κουφώματα, τζάκι, βεράντα με τέντα χωρίς κοινόχρηστα. Νέας Αρτάκης 12 πλησίον 3ου Λυκείου . Τηλ.:6971 698962 (8491) Στη Ζάκυνθο κοντά στα ΤΕΙ ενοικιάζονται γκαρσονιέρες για εκπαιδευτικούς και φοιτητές.Τηλ.:6936 327447 (8489) Eνοικιάζεται στο Κάτω Σαμικό σε κεντρικό σημείο 45τ.μ. ισόγειο διαμέρισμα,επιπλωμένο, υπνοδωμάτιο, μπάνιο , κουζίνα. Τηλ.:6974 502409 (8486) ΠΥΡΓΟΣ ενοικιάζεται τριάρι στο με 2 κρεβατοκάμαρες κουζινο-σαλονοτραπεζαρία , γωνιακό ηλιόλουστο, 1ος όροφος σε διώροφη οικοδομή με οικολογικά ανακλεινόμενα κουφώματα και αυτόνομη θέρμανση. χωρίς κοινόχρηστα,

Νέας Αρτάκης 12 πλησίον 3ου Λυκείου Πύργου.Τηλ.:6971 698962 (8480) Ενοικιάζεται στη Πάτρα γκαρσονιέρα επιπλωμένη δίπλα στα ΤΕΙ. Τηλ.:6946 200460 (8472) Ενοικιάζεται τριάρι στην Αθήνα (πλατεία Βικτώριας) 5ος όροφος, διαμπερές πλήρες επιπλωμένο, κατάλληλο για φοιτητές.Τηλ.:26215 00328, 6930 686506 (8465) Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα σε νέα οικοδομή 30τ.μ. 2ος όροφος , δίχωρη, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικά, στη Πάτρα. Περιοχή Έξω Αγιά (πλησίον πανεπιστημίου) .Τηλ.:6973339194. Τιμή συζητίσιμη. (8466) Eνοικιάζεται διαμέρισμα 75 τ.μ. (1ος όροφος) επιπλωμένο,Δραγατσανίου 24 (έναντι Νομαρχίας) Τηλ.:6974 796644 (8438) Ενοικιάζεται ένα οροφοδιαμέρισμα 75 τμ. επί της οδού Σταχτούρη 91 με τζάκι.Τηλ.:26210 34670 (8434) Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι 52

τ.μ. 4ου ορόφου , έναντι δικαστηρίων Ευελπίδων, πλησίον ΑΣΟΕ , Πλήρως επιπλωμένο, φρεσκοβαμμένο, (με λίγα κοινόχρηστα). Τηλ.: 6977 407352 (8425) Ενοικιάζεται τριάρι στην Αθήνα(πλατεία Βικτώριας) 5ος όροφος, διαμπερές πλήρες επιπλωμένο, κατάλληλο για φοιτητές. Τηλ:2105154862 και 6930 686506 (8399) Ενοικιάζεται δυάρι 50 τ.μ. σε καινούργια οικοδομή, με αυτόνομη θέρμανση στην οδό Σαρανταπόρου 4, Πύργος. Τηλ. 6936 985212 (8384) ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ,στον Πύργο, 42 τμ, 1ου ορόφου, 2 αίθουσες, πλησιον κεντρικης πλατειας, οδος Μιαουλη 1.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6970863245 (μονο πρωινές ώρες 9 - 12) (MA8357) Ενοικιάζεται τριάρι καινούργιας κατασκευής στην οδό πολυτεχνείου 7 στον 1ο όροφο στον Πύργο. Τηλ.:6974 998946 Ενοικιάζεται επιπλωμένο τριάρι χωρίς κοινόχρηστα δίπλα στο ΤΕΙ Πύργου. Δεκτή η συγκατοίκηση. Τηλ.:6976 802842 (8014)

ÅÐÁÃÃÅËÌÁÔÉÊÇ ÓÔÅÃÇ Ενοικιάζονται καταστήματα α) 36 τ.μ. με wc. Τιμή: 300 ευρώ, β) 29 τ.μ. Τιμή: 220 ευρώ γ) 28 τ.μ. Τιμή: 200 ευρώ. Τηλέφωνα για πληροφορίες: 6972 871518 και 6993 095327 Eνοικιάζεται στα Λεχαινά κτίριο 180 τ.μ και πατάρια, σε κεντρικό σημείο στα Λεχαινά (ΟΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΝ ΛΕΧΑΙΝΩΝ) Τηλ.:6977 601313 (8309) Λεχαινά: ενοικιάζεται στην κεντρική πλατεία κατάστημα 30τ.μ Τηλ.: 6971 698962 (8283) ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στο κέντρο της Αμαλιάδας μεγάλο διαμπερές κατάστημα, δίπλα απο το Δημαρχείο, με δύο εισόδους, μία σε κεντρικό δρόμο και μία στην πλατεία που βρίσκεται το ΚΕΠ. ΤΗΛ. 26220 28540, 6972 807180, 6932 398760 (ΜΑ 8237) ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 40τμ. ε-

Ενοικιάζεται κατάστημα 55 τ.μ. με πατάρι 55 τ.μ και wc. σε κεντρικό σημείο στην οδό Ερμού. Τιμή: 750 ευρώ. Ενοικιάζεται γωνιακό κατάστημα 56 τ.μ. με πατάρι 56 τ.μ και wc σε κεντρικό σημείο στην οδό Ερμού. Τιμή: 850 ευρώ. Τηλέφωνα για πληροφορίες: 6972 871518 και 6993 095327 Πωλείται καφέ-ουζερίί(Το Μεζεδάκι), λόγω συνταξιοδότησης.Αλφειού 29 , τηλ 6980 251588 (ΜΑ8545) Ενοικιάζεται χώρος στεγασμένος στο 3,5 χλμ Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας Βαρβάσαινα, 1838 τ.μ. Πληροφορίες Κακαλής Κώστας.Τηλ.: 26210 44966, 6932 233357 (8490)

Ενοικιάζονται στη Ζάκυνθο σε τουριστική περιοχή 2 καφετέριες και 2 γκαρσονιέρες,όλα εξοπλισμένα με τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν.Τηλ.: 6936 327447 (8293) Ενοικιάζεται στη Ζάκυνθο ένας όροφος εμπορικού κέντρου που λειτ ο υ ρ γ ο ύ σ ε σ α ν εσ τ ι α τ ό ρ ι ο . Τ η λ . : 6936 327447 (8294)

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επιπλωμένο διαμέρισμα με ηλεκτρικές συσκευές πλησίον Ταχυδρομείου Πύργου επίί της Μανωλοπούλου. Κατάλληλο και για γραφείο Τηλ: 6977 661970 (ΜΑ8226) πί της Ρήγα Φεραίου στον Πύργο με αποθηκευτικό χώρο 70τμ.Τηλ: 26210 28307-6977 930724 (ΜΑ8231) ΛΕΧΑΙΝΑ - Ενοικιάζεται κατάστημα 85 τ.μ. αυτόνομη θέρμανση, WC, τρίφατσο, κατάλληλο για γραφείο, ιατρείο, φροντιστήριο, γυμναστήριο, πιτσαρία κλπ., οδός Ελ. Δημάκη 27, πλησίον ΙΚΑ. ΤΗΛ: 6971 698962 (ΜΑ 8222)

ÌáèÞìáôá Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού (όλα τα μαθήματα), Γυμνασίου, Λυκείου (Αρχαία Ελληνικά, Νεοελληνική Γλώσσα-Έκθεση, Λογοτεχνία, Ιστορία). Εγγυημένα αποτελέσματα στην αφομοίωση της διδακτέας ύλης. Τιμές χαμηλές. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946537089

Καθηγήτρια κλασικής φιλολογίας,με 5ετή διδακτική εμπερία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου μεμονωμένα ή σε γκρούπ στις περιοχές: Πύργος, Λαστέικα, Βούναργο.Αναλαμβάνει φυσικά και την προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλήνιες. Παρέχονται σημειώσεις. Τιμές λογικές.Τηλ.:6938849132(8374)

Καθηγήτρια Ιταλικών, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Perugia παραδίδει μαθήματα ιδιαίτερα και σε γκρουπ και προετοιμάζει επιτυχώς για εξετάσεις όλων των διπλωμάτων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6977 698982 (ΜΑ 8587) Μαθήματα Γερμανικών, παραδίδει έμπειρος καθηγητής, όλα τα επίπεδα, τιμές προσιτές. Τηλ. 6947776058 / 6983-468489.(ΜΑ 8575) Φυσικομαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίουΛυκείου. Τιμή 10 Ε την ώρα και το πρώτο δίωρο διδασκαλίας δωρεάν. Τηλ.:6979 055712 (8510) Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου .Τιμές Προσιτές τηλ.6979 132515 (ΜΑ 8568) Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή διδακτική εμπειρία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Παρέχονται προσωπικές σημειώσεις. Τιμές προσιτές τηλ. 6980 325696 (ΜΑ 8560) Καθηγήτρια Βιολογίας Απόφοιτος Σχολής Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Μαθηματικά-Βιολογία -Χημεία .10ετη Εμπειρία,Τιμές προσιτές .τηλ 6976

662375 (ΜΑ 8553) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-ΦΥΣΙΚΗ-ΧΗΜΕΙΑ παραδίδονται από καθηγήτρια με αρκετή φροντιστηριακή πείρα και μεταπτυχιακό σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Επίσης παραδίδονται μαθήματα και σε μαθητές με εκπαιδευτικές ανάγκες λόγω εξειδίκευσης και εμπειρίας και στην ειδική αγωγή. Τιμές προσιτές και συζητήσιμες. Τηλ. 6980 721370 (ΜΑ8540). Καθηγήτρια μαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου . Σε προσιτές τιμές. Τηλ. 6973 796710 (ΜΑ 8544). Απόφοιτη Παιδαγωγικού παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά Δημοτικού. Επίσης παραδίδονται μαθήματα Ισπανικών σε πολύ χαμηλές τιμές. Το πρώτο μάθημα ΔΩΡΕΑΝ!! Τηλ.6975 600263 (ΜΑ 8538) Μαθηματικός παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές. Τηλ.:6934262131, 6981 136330 (8536) Καθηγήτρια Αγγλικών, Πτυχιούχος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με φροντιστηριακή εμπειρία, παραδίδει μαθήματα Αγγλικών σε παιδιά και ενήλικες.(όλα τα επίπεδα) Τιμές προσιτές. Τηλ.6981 472568 (8528)

Καθηγήτρια Αγγλικών με μεγάλη φροντιστηριακή πείρα παραδίδει μαθήματα σε όλα τα επίπεδα με επιτυχίες σε όλα τα πτυχία.Cambridge,Μichigan, ESD, EDI, Edexcel. Ειδικές τιμές σε αδέρφια και πολύτεκνους.Τηλ.:6979 865756(8494)

Καθηγήτρια φιλόλογος αναλαμβάνει την προετοιμασία μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου στα φιλολογικά μαθήματα στη περιοχή της Αμαλιάδας. Τιμές προσιτές. Τηλ.:6974 327887 (8503)

Καθηγήτρια Ιταλικής φιλολογίας απόφοιτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τηλ.:6986 113023 (8528) Καθηγήτρια Φιλόλογος απόφοιτος Πανεπιστημίου Πατρών παραδίδει μαθήματα σε μαθητές ΔημοτικούΓυμνασίου-Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ.:6986 834517 (8526) Καθηγήτρια Γαλλικών παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ 6988 205588 (8520) Καθηγήτρια φιλόλογος Αγγλικής Γλώσσας απόφοιτη του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ με φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού Γυμνασίου Λυκείου και φοιτητές. Τιμές προσιτές και συζητήσιμες ιδιαίτερα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Τηλ.:6983 949504, 26210 37235 (8516) Καθηγήτρια μαθηματικός με φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ.:6970 739384(8511) Καθηγήτρια κλασσικής φιλολογίας, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πατρών παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές ΓυμνασίουΛυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ.:6944 983744 (8508) Καθηγήτρια φιλόλογος πτυχιού-

χος Πανεπιστημίου Αθηνών παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου-ΕΠΑΛ. Τιμές προσιτές. Περιοχή Αμαλιάδας. Τηλ 6972 153993 (8505) Φυσικός αναλαμβάνει την προετοιμασία μαθητών Λυκείου με το νέο σύστημα σε Φυσική-Χημεία. Τηλ.:6942281948(8496) Φιλόλογος πτυχιούχος Πανεπιστημίου Πατρών με φροντιστηριακή εμπειρία, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές ΔημοτικούΓυμνασίου-Λυκείου.Τιμές λογικές. Ειδικές τιμές για γκρουπ και αδέρφια.Παροχή σημειώσεων. Τηλ.:6944243549 (8500) Φυσικός αναλαμβάνει την προετοιμασία μαθητών Λυκείου με το νέο σύστημα σε Φυσική-Χημεία. Τηλ. 6942281948 Καθηγήτρια φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα, σε μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου. Αναλαμβάνονται και γκρουπ 2-3 ατόμων, τιμές πολύ χαμηλές. Τηλ.:6934 265950 (8492) Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα στα μαθηματικά-φυσική-χημεία από απόφοιτο Α.Π.Θ. σε μαθητές γυμνασίου-λύκειο-ΕΠΑΛ σε λογικές τιμές. Δυνατότητα δημιουργίας γκρουπ. Τηλ.:6983 516638(8493) Μεταπτυχιακή απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην ιστορία και φιλοσοφία των

Καθηγήτρια Αγγλικών με φροντιστηριακή πείρα αναλαμβάνει μαθητές και ενήλικες όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές.Επίσης αναλαμβάνει μεταφράσεις κειμένων. Τηλ. επικοινωνίας: 6979003850 (8472)

επιστημών και της τεχνολογίας, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές όλων των επιπέδων καθώς και σε φοιτητές ΑΕΙ, ΕΑΠ, ΤΕΙ. Επιπλέον παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη και συγγραφή πρωτότυπων πτυχιακών και διπλωματικών εργασιών. Τηλ.:6946 044304 (8482) Απόφοιτος ΑΤΕΙ Αθηνών παραδίδει μαθήματα Χημείας και Βιολογίας σε μαθητές Γυμνασίου Λυκείου. Τιμές συζητήσιμες. Τηλ.:6972716785 (8483) Φιλόλογος παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου καθώς αναλαμβάνει και την προετοιμασία μαθητών του Λυκείου. Τιμές προσιτές και κατόπιν συνεννοήσεως. Τηλ.: 6976 017837 (8476) Καθηγήτρια Γαλλικών παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα και σε γκρουπ 2 ατόμων και προετοιμάζει για εξετάσεις όλων των πτυχίων στον Πύργο.Τηλ.:6932 266843 (8479) Φιλόλογος με 15ετή φροντιστηριακή εμπειρία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (Αρχαία, Έκθεση, Ιστορία, Λατινικά, Λογοτεχνία). Δωρεάν παροχή σημειώσεων και επαναληπτικών διαγωνισμάτων στη περιοχή Πύργου Αμαλιάδας.Tηλ.:6932 266843 (8479) Kαθηγήτρια φιλόλογος με φροντιστηριακή πείρα παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου. Παρέχονται προ-

σωπικές σημειώσεις σε όλα τα μαθήματα. Προετοιμασία Πανελληνίων. Τηλ.:6973 793774 (8471) Καθηγήτρια Αγγλικών με μητρική γλώσσα την Αγγλική, παραδίδει μαθήματα σε όλα τα επίπεδα. Τηλ.:6932 043162 (8469) Φυσικομαθηματικός παραδίδει μαθήματα φυσικής-μαθηματικώνχημείας σε μαθητές γυμνασίουλυκείου..Τιμές προσιτές.Τηλ.:6978 550387 (8459) Δασκάλα με εμπειρία παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού όλων των τάξεων. Το πρώτο μάθημα δωρεάν. Τιμές λογικές. Τηλ.:6986857327(8460) Πτυχιούχος κλασικής φιλολογίας απόφοιτος πανεπιστημίου Αθηνών παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τηλ.:6987 706364 (8457) Καθηγήτρια Αγγλικών-κοινωνική λειτουργός παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα σε πολύ προσιτές τιμές. Τηλ.:6937080543(8442) Καθηγητής φιλόλογος παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού , γυμνασίου , Λυκείου. Τηλ.:6942 530185 (8439) Πτυχιούχος καθηγήτρια με εμπειρία, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών και γαλλικών σε νήπια, παιδιά και ενήλικες. Τιμές προσιτές. Προσφορές: 50% έκπτωση στη δεύτερη ξένη γλώσσα, 50% έκπτωση για το δεύτερο παιδί και 80% έκπτωση για το τρίτο. Επίσης συνεργάζεται με ειδικό λογοθεραπευτή - αναλαμβάνει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Τηλ. Επικοινωνίας: 6979 781335 (8420) Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα Ισπανικών όλων των επιπέδων,είτε μεμονομένα σε κάθε άτομο είτε σε ολιγομελή τμήματα με ειδικές τιμές.Τηλ.:6975 600263 (8414)


28

w w w . p r o t i n e w s . g r

ÆÇÔÏÕÍÔÁÉ Ζητείται ελεγκτικό προσωπικό για το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Απαιτούμενα προσόντα : -Απόφοιτος ΑΤΕΙ/ΑΕΙ Μηχανολογίας /Ηλεκτρολογίας -Άδεια οδήγησης στις κατηγορίες Α,Β,Γ -Πιστοποιητικό ελεγκτή ελαφρών, βαρέων και δικύκλων -Πιστοποιητικό ελεγκτή ADR και ΑΤΡ. Ι.ΚΤΕΟ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ στην περιοχή στην Ανδραβίδα - Κυλλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26230 54071 , 6932 589812Email:ikteokarapanos@gmail.com (8446)

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητούνται από μεγάλη τραπεζοασφαλιστική εταιρεία άτομα επικοινωνιακά για την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων (νοσοκομειακών, συνταξιοδοτικών, ασφαλειών κατοικίας κ. α ) Παρέχεται συνδυασμός χρηματοδότησης προμηθειών και μπόνους. Γραφείο πωλήσεων Βάρδας τηλ. 26230 72145 e-mail : varda8706 @yahoo.gr (ΜΑ8561)

Ζητούνται:

Νέοι και νέες που έχουν επιλεγεί στο πρόγραμμα 18-29 ετών(voucher) ειδικότητας οικονομολόγος (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) και κοινωνικοί λειτουργοί ή κοινωνιολόγοι για την πρακτική τους άσκηση με προοπτική μελλοντικής μόνιμης απασχόλησης. Πληροφορίες: 6944782192 (ΜΑ8341) Θέλετε επιπλέον εισόδημα άμεσα και με προοπτικές εξέλιξης; Είστε δυναμικό άτομο με θέληση να πετύχεις; Εμείς σας παρέχουμε τη λύση.Εσείς παρέχετε ευκαιρία στη ζωή σας.Τηλ.:6981 750804 (8405)

Ζητείται από Επιχείρηση Παροχής Οικονομικών και Ελεγκτικών Εργασιών Πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής με κατεύθυνση Λογιστική, Ελεγκτική, Φοροτεχνική. Πληρ . 6976 869569. Και βιογραφικά στο e-mail: klampros@mhx.gr (ΜΑ 8235) Ζητείται κοπέλα με γνώσεις Η/Υ χωρίς υποχρεώσεις για εμπορική επιχείρηση στον Πύργο.Tηλ.επικοινωνίας 26210 22380 (ΜΑ 8591) Ζητείται ΟΔΗΓΟΣ με απαραίτητη επαγγελματική άδεια οδήγησης

Μικρές Αγγελίες

Ζητείται κοπέλα για καφετέρια Πατρών 24 Πύργος. CAFE ΑΠΑΓΚΙΟ Κιν.:6974 807041, 26210 28863 (8463) Από ξενοδοχειακό όμιλο ζητείται υπεύθυνος ξενοδοχείου με εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών , οργανωτική και δυναμική προσωπικότητα, άριστη γνώση αγγλικών και κάτοχος ΙΧ. Βιογραφικό στο e-mail: office@epihotels.gr (ΜΑ8589) Δ'-Ε΄ Κατηγορίας, απόφοιτος Λυκείου, με υπευθυνότητα και αγάπη για τα παιδιά για πλήρη απασχόληση. Απαραίτητη προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση και συστάσεις. Αποστείλατε βιογραφικό στο Fax 2103843038 ή με email: ergasia.smile @yahoo.gr αναγράφοντας τον κωδικό 84. Περιοχή Κυλλήνη Ηλείας.(ΜΑ8576) Ζητείται κοπέλα να εργαστεί ως τυλίχτρια από το “ΕΛΑ ΣΤΟ ΨΗΤΟ” στην Αμαλιάδα.Τηλ.:6975 574851 (8547) Ζητείται Ειδική παιδαγωγός.Πτυχιούχος Σχολής Ειδικής Αγωγής, με υπευθυνότητα και αγάπη για τα παιδιά, ικανότητα να διαμορ-

φώνει σχέσεις ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά και συνεργασίας -επικοινωνίας, Γνώσεις Αγγλικών, Γνώσεις Η/Υ, Κάτοχος άδειας οδήγησης. Απαραίτητες συστάσεις.Αποστείλατε βιογραφικό με mail: ergasia.smile @yahoo.gr αναγράφοντας τον κωδικό 105. Περιοχή Κυλλήνη.(MA 8534) Ζητείται παιδαγωγός.Πτυχιούχος Σχολής Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας, με υπευθυνότητα και αγάπη για τα παιδιά, ικανότητα να διαμορφώνει σχέσεις ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά και συνεργασίας -επικοινωνίας, Γνώσεις Αγγλικών, Γνώσεις Η/Υ, Κάτοχος άδειας οδήγησης. Απαραίτητες συστάσεις.Αποστείλατε βιογραφικό με mail: ergasia.smile@yahoo.gr\ αναγράφοντας τον κωδικό 104. Περιοχή Κυλλήνη.(ΜΑ 8535) Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων γυναικών τις βραδινές ώρες φύλαξη παιδιών και οικιακές δουλειές. Τηλ.:6934395721 (8532) Ζητείται κοπέλα με γνώσεις Λογιστικής και υπολογιστή και νεαρός με τεχνικές γνώσεις για επι-

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

σκευές μηχανημάτων μαζικής εστίασης.Τηλ.: 26210 22380 (8509) Ζητούνται άτομα για ανάπτυξη δικτύου-πωλήσεων σε νέα καινοτόμα προϊόντα. Χωρίς κόστος εγγραφής, χωρίς κεφάλαιο. Προσφέρουμε πλήρη υποστήριξη-συνεχής εκπαίδευση. Τηλ.:6986 798801 (8513) Ζητείται πιστοποιημένος-η ασφαλιστικός σύμβουλος, για ασφαλιστικό γραφείο. Πληρ. τηλ. 6978 800381 (8417) Χρειάζεστε γυναίκα για βοήθεια στο σπίτι, για ανάπηρα άτομα (γιαγιά-παππού), για άτομα με προβλάματα στη κίνηση, κλπΤηλεφωνήστε στο γραφείο της κας ΝΤΟΝΑΣ να σας στείλει το κατάλληλο άτομο.Επίσης σερβιτόρες,καμαριέρες, λατζιέρες, καθαρίστριες ολοήμερες ή ωρομίσθιες.Τηλ.: 26220 40041, 6936 529012, 6988 800814 (8406) ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για σέρβις από καφετέρια στην Αμαλιάδα. Πληρ. 6980 671054 (ΜΑ 8359) Zητείται κοπέλα ευπα-ρουσίαστη για βράδυ στο ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡΑΡΓΩ στα Μακρίσια. Τηλ.:26250 24411 (8369)

Ζητείται κοπέλα ευπαρουσίαστη άνω των 18 ετών, με εμπειρία για μπουφέ στο coupa cafe στον Πύργο για απογευματινή εργασία .Τηλ.:6986 954000 (8295) Ζητείται κοπέλα εμφανίσιμη να εργαστεί σε cafe-bar στη Βάρδα.Προυπηρεσία θα εκτιμηθεί. Απαραίτητη γνώση coctail.Αποδοχές ικανοποιητικές.Τηλ.:26230 72284, 6971 552909 (8347) Μεγάλος ασφαλιστικός όμιλος που δραστηριοποιείται στις ασφαλιστικές τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες λόγω της συνεχούς ανάπτυξης στο νομό Ηλείας ζητά συνεργάτες 25-40 ετών με προϋπηρεσία στις πωλήσεις. Τηλ.: 26210 29192 και 26210 34926(8275) Ζητείται κοπέλα για απογευματινή εργασία σε καφέ στον Πύργο. Τηλ.:6986 876014 (8303) Ζητείται σερβιτόρα για καφενείο. Τηλ.:6983 162555(8274) Από πρότυπο εκπαιδευτήριο ξένων γλωσσών ζητούνται καθηγήτριες /ες ξένων γλωσσών :γερμανικών, ιταλικών, γαλλικών, ρώσικων, με ωρομίσθια απασχόληση. τηλ 6975959162 (ΜΑ 8557)


/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

ÆÇÔÏÕÍ Οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στο strategic management και με πείρα 8+ χρόνων παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας ιδιωτών και επιχειρήσεων, στρατηγικές υποδείξεις για την διαχείριση και τη διατήρηση της περιουσίας σας, συστάσεις σχετικά με τον περιουσιακό σχεδιασμό, τη μεταβίβαση περιουσίας με εύτακτο και φορολογικά αποδοτικό τρόπο, το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, τα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς και προσωπικό φορολογικό σχεδιασμό. Τηλ επικοινωνίας 6948370012(8447) Κυρία ζητάει εργασία ως εσωτερική για φύλαξη κατάκοιτων ηλικιωμένων στην περιοχή της Αμαλιάδας. Μόνο σοβαρές προτάσεις! τηλ 6938 893511 (ΜΑ8585) Κυρία Ελληνίδα ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένης ,καθώς και παιδιών. Πρωινές ώρες, στην περιοχή του Πύργου και των γύρω χωριών. τηλ 6985 970264 (ΜΑ 8582) Κυρία ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ,παιδιών και καθαρισμό οικιών στην περιοχή του Πύργου και των γύρω χωριών.τηλ 6994 010870 (ΜΑ8581) Κυρία από Βουλγαρία ζητάει εργασία ως εσωτερική ή μη για φύλαξη

ηλικιωμένων στην περιοχή της Αμαλιάδας και γύρω χωριών Πύργου. τηλ 6993 037376 (ΜΑ8580) Κυρία ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων. Περιοχές Αχαΐα μέχρι Βάρδα. τηλ 6999 407165 (ΜΑ8577) Κυρία από Βουλγαρία ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων (ως εσωτερική) στην περιοχή της Βάρδας και των Λεχαινών. τηλ 6997 517197 (ΜΑ8573) Νοσηλεύτρια αποκλειστική ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων κατάκοιτων ή μη. τηλ 6943 050759 (ΜΑ8571) Ζητώ εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων και οικιακά. τηλ 6980 379048( ΜΑ8569) Ζητώ εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων και παιδιών τηλ 6997 4361589 (ΜΑ8570) Κυρία ζητάει τετράωρη εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων εντός περιοχής Πύργου και γύρο περιχώρων, καθώς επίσης αναλαμβάνει και καθαρισμό μαγαζιών και γραφείων. τηλ 6978 382711 (ΜΑ8546) Κυρία ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων και οικιακές εργασίες. τηλ 6999 745793, 69472 25597 (ΜΑ 8565) Κυρία ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων και οικιακές εργασίες.τηλ 6996 715263(ΜΑ 8566) Ζητώ εργασία σε εστιατόριο, ταβέρνα, ψησταριά, ξενοδοχείο. Μόνο σοβαρές προτάσεις. τηλ 6972 261508 (ΜΑ 8567) Σοβαρή κοπέλα ψάχνει για δουλειά

Μικρές Αγγελίες

(σερβιτόρα ,καθαρισμό σπιτιών, φύλαξη ηλικιωμένων )στον Πύργο. Παρακαλώ μόνο σοβαρές προτάσεις τηλ.6978176449 (ΜΑ8555) Κυρία από Βουλγαρία ζητάει εργασία για οικιακές εργασίες και φύλαξη ηλικιωμένων στην περιοχή του Πύργου, από 8 -14:30 το μεσημέρι. τηλ.6981 029654 (ΜΑ8548) Κυρία από Βουλγαρία ζητά εργασία ως εσωτερική τηλ 6939 007181, 6999 898113 (ΜΑ8550) Κυρία ζητά εργασία ως εσωτερική τηλ.6940734959 (ΜΑ8551) Κυρία ζητάει τετράωρη εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων εντός περιοχής Πύργου και γύρω χωριών, καθώς επίσης αναλαμβάνει και καθαρισμό μαγαζιών και γραφείων. Τηλ 6978382711(ΜΑ8546) Κυρία Ελληνίδα έμπειρη, αποκλειστική ζητεί εργασία για 2ωρο πρωινές ώρες 8 -10 ή βραδινές 7 -11, για φύλαξη ηλικιωμένων στην περιοχή του Πύργου. τηλ 6975 707157(ΜΑ8539) Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ως εσωτερική στην περιοχή του Ν. Ηλείας. τηλ 6984 965618 (ΜΑ8541) Κυρία Ελληνίδα ζητά εργασία για φύλαξη παιδιών σε περιοχές μεταξύ Βάρδας έως Αμαλιάδα. τηλ 6994258736(ΜΑ8543) Κυρία ζητά εργασία περιοχή Πύργου για φύλαξη ηλικιωμένων. Τηλ.:6980 863555 (8530) Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη παιδιών , καθαρισμό μνημείων

,οικιακές εργασίες, καθαρισμό γραφείων και ότι άλλο χρειαστεί. Στη Βάρδα. Τηλ.: 6971 581388 (8523) Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων ως εσωτερική και οικιακή. Τηλ.:6971505676 (8497) Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων , περιοχή: Λεχαινά και περίχωρα.Τηλ.:6977027054 (8524) Κυρία από Βουλγαρία ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων στην περιοχή του Πύργου. Τηλ.:6993 585490 (8498) Ελληνίδα κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων με εμπειρία στο χώρο.Τηλ.:6937 980738 (8502) Υπάλληλος τουριστικών επαγγελμάτων (ρεσεψιον, σερβιτόρος κλπ) ζητώ εργασία 3-4 φορές τη βδομάδα, από τέλος Σεπτέμβρη. Γνωρίζω Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά. Τηλ.:6976 079219 (8478) Καθηγήτρια αγγλικών με μεταπτ/κό & πολυετή πείρα στις τάξεις πτυχίων αναζητά εργασία σε ΚΞΓ. Κιν. 6980 420705. (8458) Qualified teacher of English with PG degree and long experience in teaching exam courses is seeking a position at a Centre of Foreign Languages. Pls call 6980 420705 (8458) Σοβαρή κυρία, από καλή οικογένεια και με προυπηρεσια σε παιδικό σταθμό αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, καθώς και τις οικιακές δουλειές.Μόνο σοβαρές προτά-

w w w . p r o t i n e w s . g r

σεις.Τηλ.:6934395721(8455) Κυρία αναλαμβάνει φύλαξη ηλικιωμένων και παιδιών. Τηλ.:6949 711761(8440) Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων(όχι κατάκοιτους) στις περιοχές:Πύργου, Ζαχάρω, Κρέστενα, Αρχ. λυμπίας. Τηλ.: 6944 853360 (8432) Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων μόνο στη περιοχή του Πύργου.Τηλ.:6979 681984 (8448) Ζητώ εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων , παιδιών και καθάρισμα.Τηλ.:6982 413156 (8450) Τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός, (απόφοιτη ΤΕΙ Αθήνας - Πολιτικών Έργων Υποδομής) με μεταπτυχιακό στη διοίκηση και διαχείριση έργου, 8ετή εμπειρία στο σχεδιασμό ιδιωτικών και δημοσίων έργων - σύνταξη προμετρήσεων, πολύ καλή γνώση Η/Υ (Αutocad 2010,Autocad Architecture 2012, MSoffice, Internet) και Aγγλικών ζητά πλήρη ή μερική απασχόληση τηλ: 6939.242400, e-mail: deleni1 @yahoo.gr (8415) Νεαρός κάτοχος διπλώματος Ι.Χ. και μοτοσυκλέτας ζητά εργασία σε επιχειρήσεις ή ξενοδοχεία,ως ντελιβεράς,ψήστης, αποθηκάριος ή διανομέας. Τηλ.:6980 654632 (8402) Κυρία ζητά εργασία για σερβιτόρα ή λατζέρισα και φύλαξη ηλικιωμένων Πύργου και γύρω χωριών. Τηλ.:6978 382741(8412) Δεν έχετε χρόνο με την καθαριότητα του σπιτιού σας;Κανένα πρόβλη-

29

μα...αφήστε τη λύση στα ελληνικά χέρια.Τα κορίτσια σίφουνας βγάζουν 8ωρο σε 3ωρο χωρίς να χάνετε την μέρα σας και προπαντός οικονομικά...Τηλ.:6983 705941 (8403) Νέος ζητά εργασία ως ψήστης καθώς και για ντελίβερι με δίπλωμα αυτοκινήτου και μοτοποδηλάτου με πενταετή εμπειρία.Τηλ.:6984 348380 (8388) Νεαρός αναλαμβάνει κόψιμο χορταριών με μηχανάκι δικό του, εκτός βενζίνης δικής του με 5 ευρω την ώρα.:Τηλ.:6976 873376 (8380) Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων. Τηλ.:6994 356828 (8379) Σοβαρή οικογενειάρχης νέα κοπέλα ψάχνει για δουλειά ( ξενοδοχοϋπάλληλος, σερβιτόρα πωλήτρια, καθαρισμό σπιτιών, φύλαξη ηλικιωμένων)στη περιοχή του Πύργου. Παρακαλώ μόνο σοβαρές προτάσεις.Τηλ.:6984560054 (8360) Κυρία ελληνίδα ζητά εργασία για οικιακές δουλειές.Τηλ.:6934 395725 (8353) Κυρία ζητά εργασία για εσωτερική και μη ,φύλαξη ηλικιωμένων. Παράκληση μόνο σοβαρέςπροτάσεις.Τηλ.:6940 734959, 6980 863555 (8362) Κυρία ζητά εργασία για εσωτερική και μη ,φύλαξη ηλικιωμένων. Παράκληση μόνο σοβαρές προτάσεις.Τηλ.:6946 163487, 6977785137 (8363) Αναλαμβάνω καθαρισμό κήπων και χωραφιών Τηλ.:6947 891053 (8367)


30

w w w . p r o t i n e w s . g r

Μικρές Αγγελίες

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

ÄéÜöïñá Πωλούνται σκυλιά ράτσας Λαμπραντόρ. Τηλ.: 6984 504154 (8514)

Για να ζεστάνετε όλο το σπίτι με καλοριφέρ χωρίς σταγόνα πετρελαίου, υπάρχει λύση. Πωλούνται : - Ξυλολέβητες 40 χιλ. θερμ. μόνο 1.200 €, 60 χιλ. θερμ. μόνο 1.300 €. - Πυρονολέβητες 40 χιλ. θερμ. μόνο 1.800 €, 60 χιλ. θερμ. μόνο 2.000 €. Τηλ. Επικοινωνίας 6981 297218, 6930 739733 (ΜΑ 8562)

Πωλείται βυτίο καυσίμων 200 λίτρων σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ. 6976 538804 (ΜΑ8588) Πωλούνται είκοσι γίδες διαλεκτές στον Πύργο.Τηλ.:6974 001344 (ΜΑ8590) Πωλούνται καθαρόαιμοι ελληνικοί ποιμενικοί με γονείς αξιολογημένους από τον ΟΦΕΠ.τηλ.6951 802241 (ΜΑ8579) Πωλούνται κουτάβια 50 ημερών Λαμπραντόρ μαύρα-γνήσιασπάνια τηλ 6980 295703 (ΜΑ8553) ΠΩΛΕΙΤΑΙ TABLET SAMSUNG 9 ίντσες, σχεδόν καινούριο, μαζί με τη θήκη και το πληκτρολόγιο 300 Ε. Τηλ.:6946 200460 (8556) ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΛΟΙΦΕΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ: Ψωρίαση ,ακμή, ρυτίδες προσώπου, χολη-

στερίνη, παχυσαρκία, πονοκεφάλους, υπερπλασία προστάτη,αιμορροιδες,δυσκοιλιότητα,διάρροια,κατάθλιψη,αυπνία,πέτρες χολής και νεφρών. ΠΟΝΟΥΣ: αυχένα, ώμου-χειρός, μέσης ,γονάτου. Με γρήγορα αποτελέσματα από έμπειρη βοτανολόγο .τηλ 6976 855625 (ΜΑ8542) ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ απορροφητικά μεγάλης Hp σε χαμηλές τιμές.Τηλ. 26210 44966, 6932 233357 (ΜΑ 8537) Πωλείται δάδα Ολυμπιακών Αγώνων Μοναχό 1972 σε άριστη κατάσταση. Τηλ.:6942210079 (8533) ΛΕΧΑΙΝΑ: Πωλούνται αυτόματη ζυγαριά νέα κιλών , ζαμπονομηχανή, δύο γόρδολες τρία μέτρα η καθεμία, ράφια τοίχου 18μ Χ 2,30. Τηλ.:6971 698962 (8529) Πωλούνται κουτάβια Τζάκ Ράσελ μίνι καθαρόαιμα από εξαιρετικά μορφολογικά γονείς, καθώς επίσης και κουτάβια πίτμπουλ, ποικιλία χρωμάτων, καθαρόαιμα και εμβολιασμένα. Τηλ.:6984 547823 (8525) Πωλούνται δύο σκύλες κυνηγιάρικες, ξεκινημένες.Τηλ.: 6987 9403001 (8522) Πωλείται πόνυ λευκό, αρσενικό. Τηλ.: 6973 723430. (8515) Πωλείται ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο κατάλληλο για άτομα με ειδικές ανάγκες, άριστης ποιότητας, καινούριο. Τιμή προσιτή. Τηλ. επικοινωνίας :πρωί 9 με 2

ÁÕÔÏÊÉÍÇÔÁ και απόγευμα -10. 26210 23382 (8504) Πωλείται κουκούλα πολυεστερική με παράθυρα και πόρτα για ΝΙSSAN D21 και D22 κατάλληλο για κυνηγούς, ψαράδες και αγρότες. Τηλ.:6978 949165 (8488) Πωλείται εξοπλισμός επιχείρησης με τουριστικά είδη στην Αρχαία Ολυμπία κάτω από το ξενοδοχείο ILIS. Παναγιώτης. Τηλ.:6974133527 (8487) Πωλείται πλήρης σειρά ελαιωργικών μηχανημάτων δύο και τριών φάσεων από πρώτο χέρι.Πωλούνται όλα ή και ξεχωριστά.Τηλ.:6977 637598 (8462) Πωλείται αγγλικό σέτερ 6 μηνών λευκό-πορτοκαλί.100Ε. Τηλ.: 6936 868645 (8456) Πωλείται πλατφόρμα 4 μέτρων για τρακτερ με ανατροπή. Τηλ:6944 418676 (8445) Χάθηκε δίπλωμα γεωργικού ανελκυστήρα στν περιοχή Ανεμοχωρίου.Όποιος το βρεί να επικοινωνήσει στο τηλ.:6984 455928 (8416) Πωλείται μέλι γνήσιο παραγωγής μας. Τηλ.: 6972 864270 (8355) Πωλείται ρυμουλκούμενη καντίνα. Τηλ.: 6973 383980 (ΜΑ8340) ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ μεταχειρισμένα ελαστικά όλων των τύπων σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 6939 8546286977 647059 (ΜΑ8250) ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ λυκόσκυλα από εξαιρετικά μορφολογικά γονείς με τα PEDIGREE. Πληρ. Τηλ. 6972 034076 (ΜΑ 8227)

Πωλείται peugeot scooter jet force 125 με όλα τα service.Τιμή συζητήσιμηΤηλ. :6945661936 (8265) Πωλείται MERCEDES μοντέλο 123, χρονολογίας 1985 ,2000cc ,extra μηχανή 123/2000cc τηλ 6974 905646(ΜΑ8559) Πωλείται VW Γκόλφ Μανχάταν Μοντέλο 1992,1600 cc ,τιμή 650€ τηλ.6977 659672 (ΜΑ 8554) Πωλείται ΤΟΥΟΤΑ AURIS 1,6-124ΗΡ μοντέλο 2008, FULL EXTRA. Τηλ.:6947891058(8517) Πωλούνται μηχανή deutz turbo

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΑΦΙΑ. ΤΗΛ. 6984768540, (ΜΑ 8268)

intercooler κατάλληλη για τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικές μηχανές και I.X Suzuki atos, 1000 cc, σε τιμές προσιτές. Τηλ 6937094199 Πωλείται μηχανή δρόμου - YAMAHA FZR-600-100HP σε υπεράριστη κατάσταση με foul service και full extra. Τιμή 1,250 Ε, ευκαιρία. Τηλ.:6980295703 (8467) Πωλείται αυτοκίνητο BMW-316175HP υπεράριστο - χρώμα άσπροπέρλα - 6 κύλιδρο - πολλά extra,super ευκαιρία.Τιμή 3,000 Ε. Τηλ.: 6980 295703 (8468) Πωλείται OPEL VECTRA 1998 υδραυλικό τιμόνι αερόσακος οδηγού ηλεκτρικά παράθυρα ABS ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές A/C 167,500κμ 800 Ε. Πωλείται MAZDA 323 F 1998 υδραυλικό τιμόνι, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικές κλειδαριές αερόσακος οδηγού συνοδηγού 1000 Ε. Τηλ.:2621036806(8368) Πωλείται Peugeot 307 cc cambrio 1.600 2005 μοντέλο σε άριστη κατάσταση, χρώμα ανθρακί, service αντιπροσωπεία , φυλλάσεται σε γκαράζ. Τιμή 5,800 συζητίσημη. Τηλ.:6978949165(8306) ΠΩΛΕΙΑΤΙ BMW X3 μοντέλο 2007

(μαύρο με μπεζ σαλόνι) 2000cc πρ'ωτο χέρι. Τηλ: 6984523741 (ΜΑ 8221) ΠΩΛOYNTAI Renault kangoo και peugeot 106 και Opel Astra station Diesel 1.700cc. ΤΗΛ. 6979020651 (ΜΑ8190) ΠΩΛΕΙΤΑΙ ALFA ROMEO μοντέλο 2002 φουλ-έξτρα, μαύρο χρώμα, αγρατζούνιστο, φυλασσόμενο σε κλειστό γκαράζ. Μόνιμος 1600cc ΤΙΜΗ 3.350 ευρώ, ιδιώτης. ΤΗΛ. 6973424925 (ΜΑ8179) Πωλείται κλούβα VW TRANSPORT '94 μοντέλο, 2400cc DIESEL μακριά καρότσα. ΤΙΜΗ 2.500€. Τηλ. 6946874959(ΜΑ8162) ΠΩΛEIΤΑΙ Ford Maveric, μοντέλο 2005, 2261cc ατρακάριστο. Δεκτός έλεγχος από την Ford τιμή 7.000€. Τηλ: 2621044966-292496932233357-6944 989840 (ΜΑ8084) Πωλείται TOYOTA AVENSIS 2005 μοντέλο, 120.000 χιλιόμετρα, 1600 κυβικά, φουλ εξοπλισμό σε αρίστη κατάσταση.Τηλ 6945582556(8392) Πωλείται CITROEN C3 μοντέλο 2002,μεταχειρισμένο,δεκτός έλεγχος, τιμή.:3000Ε (συζητήσιμη). 6806(8441)

BEST MOTORS ΛΟΥΤΑΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΜΕΤΑXΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ÁËÖÅÉÏÕ 38, Ýíáíôé Lidl

SCODA OCTAVIA 1.4 16V 2007 με 35000 χλμ πρώτο χέρι αντιπροσωπείας 5θυρο, με 12μηνη εγγύηση σα καινούριο προσφορά.

GRANDE PUNTO MAYΡO ΤΟΥ

HYUNDAI ACENT 1300CC 1996 με ac Υδρ. - τιμόνι, ηλεκτρικά παράθυρα 104,000 χλμ πρώτο χέρι άριστη κατάσταση, ατρακάριστο 1990Ε

OPEL CORSA 1245 DIESEL 18-607 91.000 χμ book service 5πορτο full extra 6990ευρώ

FIAT FIORINO ΜΕ ΨΥΚΤΙΚΟ ΘΑΛΑΜΟ 1997, 1400 CC 1.750E

2008 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 98000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ 5 ΘΥΡΟ ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΙΜΗ 6990 ΕΥΡΟ

AUTO SAME ΛΑΜΠΡΟΠ0ΥΛΟΣ

ÁÃÑÏÔÉÊÁ ÅÔÏÉÌÏÐÁÑÁÄÏÔÁ ÓÅ ÊÁËÅÓ ÔÉÌÅÓ 1) MAZDA 4X4 1 ½ CAB ´99 diesel 7.300E 2) FORD RANGER 2008 åëëçíéêü 1 ½ CAB

3) MITSUBISHI L200 2000 4X4 4ðïñôï 4) ÍÉSSAN NAVARA 4X4 1 ½ CABINA 2007 5) NISSAN NAVARA 4X4 4ðïñôï 2000 7.300 Å

FIAT PUNTO SPORTING 1240CC , A/C, Υ/Τ 2ΠΟΡΤΟ, ΖΑΝΤΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 1,990Ε

L 200 2004 TDI 4X4 MΙΑΜΙΣΗ ΚΑΜΠΙΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

SEAT CORDOBA 1996 1.400CC ΜΕ ΚΤΕΟ ΚΑΙ ΤΕΛΗ 450Ε

Hyundai 100 2001 πετρέλαιο διπλά λάστιχα MITSUBISHI μηχανικά 110000χμ 330 καρότσα 5450 ΕΥΡΟ

BEST MOTORS ΛΟΥΤΑΣ RENAULT KANG00 1200cc, μοντ. 2006 full extra, ανοιγόμενες πλαϊνές, συρόμενες πόρτες, 5.300Ε

SMART CABRIO 600CC ,2004 μοντέλο, δερμάτινα θερμαινόμενα καθίσματα, αυτόματο σειριακό, f1 (υπάρχουν 3 αυτοκίνητα)

FIAT PUNTO ΄08 1.400 STARJET λευκό 5πορτο full extra άριστη κατάσταση, 6.000 Ε

ΤΗΛ.: 26210 30116, 6945227761

ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΗ 6 -12 μηνες ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ SITE: www.car.gr/bestmotors

SMART DIESEL 799CC 44.000KM, 2009 ΜΑΙΟΣ,ABS, AIR BAGS,ΑΥΤΟΜΑΤΟ, ΖΑΝΤΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΟΥ, 7,450Ε

ΛΑΪΚΕΣ

Cinema

ΠΥΡΓΟΣ (ΔΕΞΑΜΕΝΗ) SKODA FABIA 1200cc μοντ. 2009 full extra, 5.200Ε

MINI COOPER 1600cc, μοντ. 2007 CHILI - PACKET, πανοραμική οροφή, ζάντες αλουμινίου, start - stoρsystem.

ALFA ROMEO GT 1800cc, μοντ. BMW 330i 2900cc, μοντ. 2008, full extra, δερμάτινο ηλεκτρικό 2005 ΑLCANTARA σαλόνι, full σαλόνι ελληνικής αντιπροσωextra, καινούργια λάστιχα, πείας , 24.000χλμ., βιβλίο φιμέ παράθυρα, ζάντες σέρβις, 19άρες ζάντες. αλουμινίου, 7.000Ε KENTΡΙΚΟ: ΑΛΦΕΙΟΥ 69, ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ (έναντι EXPRESS SERVICE)YΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: ΑΛΦΕΙΟΥ 23 έναντι S.M. LIDL, Τηλ.: 2621 400389, κιν.: 6976-6420046979-677766 –glampropoulospyrgos@yahoo.grΠλήρης γκάμα των αυτοκινήτων θα βρείτε στo www.auto-same.gr

ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΡΑΚΤΕΡ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Όλες οι τιμές διαπραγματεύσιμες…

ΟΡΦΕΑΣ ΠΥΡΓΟΣ

Καιρός ελαφρώς νεφελώδης με ελαφρά βροχόπτωση που αργότερα θα γίνει αρκετά νεφελώδης με βροχόπτωση. 19°C έως 21°C.Άνεμοι ασθενείς νοτιοανατολικοί και στη συνέχεια ασθενείς νότιοι έως 3 μποφόρ.

TERRIOS 1999, 1300CC, A/C, Υ/Τ, 3,450 ε

“ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ” ΩΡEΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ:20:10, 22:10 “ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ” ΩΡEΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣq 21:45 “RUSH “ ΩΡEΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 19:45, 10:00 “ΘΛΙΜΜΕΝΗ ΤΖΑΣΜΙΝ” ΩΡEΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 19:50 “ΕΓΩ Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ” ΩΡEΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 18:30 3D

CINEMA AMAΛΙΑΔΑ ΕΓΩ, Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ 2" (ΜΕΤΑΓΛ - 3D) ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 18:00 "Ο ΠΕΡΣΙ ΤΖΑΚΣΟΝ & Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ" ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 18:00 & 20:00 (3D ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ 20:00) "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (MALAVITA)" --> ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 20:00 & 22:00 "ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ" ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 22:00


Ιατροί

/ ÔåôÜñôç 16 Ïêôùâñßïõ 2013

w w w . p r o t i n e w s . g r

31

ÉáôñéêÜ - ÐáñáúáôñéêÜ ÅðáããÝëìáôá ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ÐÅÔÑÏÐÏÕËÏÓ ×Ñ. ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÓ

ÅÍÁÑÎÇ ÍÅÏÕ ÉÁÔÑÅÉÏÕ

ÓÐÕÑÏÐÏÕËÏÓ ×. ÍÉÊÏËÁÏÓ

ÌÁÉÅÕÔÇÑÁÓ ×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ ÃÕÍÁÉÊÏËÏÃÏÓ ÄÝ÷åôáé ìå ñáíôåâïý ÄåõôÝñá - ÐáñáóêåõÞ Ðñùß: 9.00 Ýùò 1.30 Áðüãåõìá: 17.30 Ýùò 20.30 (Åêôüò ÔåôÜñôçò áðüãåõìá) Ìáíùëïðïýëïõ 46 / 2ïò Ïñïöïò Ðýñãïò Ôçë./Fax.: 26210 32010, êéí.: 6972 857 557

Eéäéêüò Oñèïäïíôéêüò D.D.S, MED, Dent , Dipl. Orth. Åéäéêåõèåßò Ðáíåðéóôçìßïõ Frankfurt Ì. Ãåñìáíßáò Ðôõ÷éïý÷ïò Ðáíåðéóôçìßïõ Giessen Ãåñìáíßáò ÈåìéóôïêëÝïõò & Ì. ÁëåîÜíäñïõ 1 (Ýíáíôé ÏÔÅ) Ðýñãïò Çëåßáò Ôçë.: 26210 30004 fax: 26210 30024 e-mail: nspyrospoulos@hotmail.com

***

ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ÅÍÁÑÎÇ ÍÅÏÕ ÃÕÍÁÉÊÏËÏÃÉÊÏÕ ÉÁÔÑÅÉÏÕ

Aðüóôïëïò Ã. Ðáôñßêéïò

ÌáéåõôÞñáò - ÷åéñïõñãüò Ãõíáéêïëüãïò (ô. éáôñüò Á´ÌáéåõôéêÞò êáé ÃõíáéêïëïãéêÞò ÊëéíéêÞò Ðáíåðéóôçìßïõ Áèçíþí Íïó. ÁëåîÜíäñá) Êéí.: 6936 086168

Ãåþñãéïò Í. ÐëÜêáò

ÌáéåõôÞñáò - ×åéñïõñãüò Ãõíáéêïëüãïò (ô. éáôñüò Á´ÌáéåõôéêÞò êáé ÃõíáéêïëïãéêÞò ÊëéíéêÞò Ðáíåðéóôçìßïõ Áèçíþí Íïó. ÁëåîÜíäñá) Kéí.: 6975 618740  Ðáñáêïëïýèçóç êõÞóåùí õøçëïý êéíäýíïõ Õðïãïíéìüôçôá - ÉVF Ðáèïëïãßá ôñá÷Þëïõ, êïëðïóêüðçóç Åììçíüðáõóç - ïóôåïðüñùóç Ëáðáñïóêüðçóç ñïìðïôéêÞ ÷åéñïõñãéêÞ Ðáèïëïãßá ìáóôïý ÐáéäéêÞ / ÅöçâéêÞ Ãõíáéêïëïãßá ÄÝ÷ïíôáé êáôüðéí ñáíôåâïý. ÙñÜñéï: ÄåõôÝñá - ÐáñáóêåõÞ 9.00-13.30ì.ì., 17.00-21.00 Äéåýèõíóç: Êáóôüñ÷ç 1 êáé 28çò Ïêôùâñßïõ (ÊåíôñéêÞ Ðëáôåßá) Ô.Ê. 27100 ÐýñãïòÔçë.: 26210.32016, fax: 26210.32017, email: info@2care.gr

ÅÍÁÑÎÇ ÍÅÏÕ ÉÁÔÑÅÉÏÕ

ÊÁÍÅËËÁ Ä. ÊÑÁÍÉÔÇ

ÃÍÁÈÏ×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ Ðôõ÷éïý÷ïò ÉáôñéêÞò & ÏäïíôéáôñéêÞò Ó÷ïëÞò Á.Ð.È. Åéäéêåõèåßóá óôç ÓôïìáôéêÞ & ÃíáèïðñïóùðéêÞ ×åéñ/êÞ óôï Ã.Í.Á. “Ï Åõáããåëéóìüò”  ÓôïìáôéêÞ ×åéñïõñãéêÞ - Åìöõôåýìáôá  Ôñáýìá ðñïóþðïõ  ×åéñïõñãéêÞ ðñïóþðïõ êáé ôñá÷Þëïõ Ìáíùëïðïýëïõ & Ãêïôóßíá 10, Ðýñãïò Çëåßáò Ôçë. 26213 01410, 6940 409071 e-mail:nkraniti@yahoo.gr

ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ

ËÅÏÍÁÑÄOÐÏÕËÏÓ ÉÙÁÍ. ËÅÙÍIÄÁÓ ×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ ÏÕÑÏËÏÃÏÓ ÙÑÅÓ ËÅÉÔÏÕÑÃÉÁÓ: 10:00 - 14:00, 18:00 - 20:00 ÔÅÔÁÑÔÇ ÁÐÏÃÅÕÌÁ ÊÁÉ ÓÁÂÂÁÔÏ ÐÑÙÉ ÌÅ ÑÁÍÔÅÂÏÕ ÄÅÊÔÁ ÔÁÌÅÉÁ Ìáíùëïðïýëïõ & Ðñïýóóçò 2 (1ïò üñïöïò-Üíùèåí ÄÏÕ) Ðýñãïò Çëåßáò 27100 ôçë./fax 2621300481, êéí. 6974149524 e-mail: leoleonardopoulos@yahoo.com

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ

ÅÍÁÑÎÇ ÍÅÏÕ ÏÄÏÍÔÉÁÔÑÅÉÏÕ ÓÔÏ ÊÁÑÁÔÏÕËÁ

ÄÉÏÍÕÓÉÏÓ ÂÁÓÉËÅÉÏÕ ÓÔÁÓÉÍÏÐÏÕËÏÓ ÐÔÕ×ÉÏÕ×ÏÓ ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏÕ ÁÈÇÍÙÍ ÄÅ×ÅÔÁÉ: ÊáñÜôïõëá ðñùß 9.00-13.00ì.ì. êáé áðüãåõìá ìå ñáíôåâïý Ôçë.: 26210 -61182, êéí. 6980-619614 Ðåëüðéï: ÄÝ÷åôáé ìüíï ìå ñáíôåâïý Ôçë.: 26240-31472, 6976-023365

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

ÐÅÔÑÏÓ ÊÙÍ ÓÐÉÍÏÓ ×åéñïõñãüò Óôüìáôïò

Ðôõ÷éïý÷ïò Ðáí/ìßïõ Èåóóáëïíßêçò

DDS, MSc ×ÅÉÑÏÕÑÃÉÊÇ ÓÔÏÌÁÔÏÓ ÅÌÖÕÔÅYÌÁÔÁ, ÁÊÔÉÍÏËÏÃÉÁ Ô. Ðåôñïðïýëïõ 12 & Êïêêßíïõ, 2ïò üñïöïò Ðýñãïò Çëåßáò, Ôçë. 26210 34600 Fax: 26210 34166

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

ÅÍÁÑÎÇ ÍÅÏÕ ÉÁÔÑÅÉÏÕ

ÖÙÔÇÓ ÁÍ. ÌÐÁ×ÏÕÑÏÓ

Eéäéêüò Oñèïäïíôéêüò D.D.S, MED, Dent , Dipl. Orth. ÏÑÈÏÄÏÍÔÉÊÇ ÃÉÁ ÐÁÉÄÉÁ ÊÁÉ ÅÍÇËÉÊÅÓ ÙÑÅÓ ËÅÉÔÏÕÑÃÉÁÓ ÉÁÔÑÅÉÏÕ ÄÅÕÔÅÑÁ Ýùò ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ ÐÑÙÉ 9.00 -13.00 ÁÐÏÃÅÕÌÁ 16.00- 20.30 ÓÁÂÂÁÔÏ ÊÁÔÏÐÉÍ ÑÁÍÔÅÂÏÕ ÌÁÍÙËÏÐÏÕËÏÕ ê' ÃÊÏÔÓÉÍÁ 12 ÐÕÑÃÏÓ ÇËÅÉÁÓ Ôçë. Fax.: Éáôñåßïõ 26210-25959 Êéíçôü ôçë.: 6978222848 e- mail: fotismpaxouros@yahoo.com ***

ÍÅÏ ÏÖÈÁËÌÉÁÔÑÅÉÏ

ÄÇÌÇÔÑÉÏÓ ×. ÌÉÊÅËÏÐÏÕËÏÓ

ÐÔÕ×ÉÏÕ×ÏÓ ÐÁÍÅÐ. ÁÈÇÍÙÍ 28çò ÏÊÔÙÂÑÉÏÕ 5 - ÐÕÑÃÏÓ (Êåíôñ. Ðëáôåßá) ÐÑÙÉ: ÄÅÕÔÅÑÁ - ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ 9-2 ì.ì. ÁÐÏÃÅÕÌÁ: ÊÁÈÇÌÅÑÉÍÁ 6-8 ì.ì. (ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ ÁÐÏÃÅÕÌÁ ÌÅ ÑÁÍÔÅÂÏÕ) ÔÇË. 26210-33990, êéí. 6942217262

MIKΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ

ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÓ ÈÅÏÄ. ÓÁÌÁÍÔÁÓ ÉÁÔÑÏÓ ÌÉÊÑÏÂÉÏËÏÃÏÓ (ÂÉÏÐÁÈÏËÏÃÏÓ) ô. Éáôñüò Íïóïêïìåßïõ Ðáßäùí "Ç ÁÃÉÁ ÓÏÖÉÁ" *Áíáëýóåéò - ÁéìáôïëïãéêÝò, Âéï÷çìéêÝò -ÁíïóïëïãéêÝò, ÏñìïíïëïãéêÝò Áéìïëçøßåò - Íåïãíþí, Âñåöþí - Ðáßäùí, Åíçëßêùí *ÓðåñìïäéÜãñáììá *Åëåã÷ïò õðïãïíéìüôçôáò Ôçë. Éáôñåßïõ: 26211 01379 - Êéíçôü: 6944 637365

ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ Dr. ÊÙÓÔÁÓ É. ÁËÅÎÁÍÄÑÏÐÏÕËÏÓ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

τ. Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα ΓΝΑ “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” Μανωλοπούλου & Γκοτσίνα 10 άνωθεν “ΓΕΡΜΑΝΟΣ” Δέχεται με ραντεβού: 10π.μ.-55μ.μ Τηλ.: 26210-331410, & 6970 019031

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΙ NIKOËÁÏÓ Ð. ÓÁÑÁÍÔÇÓ

×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ ÙÔÏÑÉÍÏËÁÑÕÃÃÏËÏÃÏÓ ÓÔÑ. ÓÉÓÉÍÇ & ÅË. ÂÅÍÉÆÅËÏÕ 1 ÃÁÓÔÏÕÍÇ ÇËÅÉÁÓ Ô.Ê. 27300 ÔÇË.: 2623400580 - ÊÉÍ.: 6979784020

ÍÉÊÏËÁÏÓ ×ÁÑÄÁÓ

×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ Ù.Ñ.Ë. ÄÝ÷åôáé êáèçìåñéíÜ áðü 8 ð.ì. - 1.30 ì.ì. êáé 6.00 ì.ì. 8.00 ì.ì. áðüãåõìá ðëçí ÔåôÜñôçò êáé ÓáââÜôïõ Åñìïý 5, ôçë. 26210 29239, Êéí.: 6945232529

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ

Äñ. ÃÅÙÑÃÉÏÓ Ð. ÊÏÕÑÅÁÓ

ÏÑÈÏÐÅÄÉÊÏÓ ×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ ÄéäÜêôùñ Ðáíåðéóôçìßïõ Ðáôñþí Êïêêßíïõ 12-14 & ÆáÀìç 1ïò üñïöïò (ðëçóßïí Äçì. ÐÜñêïõ), Ðýñãïò ôçë: 26210 35800 Êéí.: 6932566996 ¿ñåò ëåéôïõñãßáò ÊáèçìåñéíÜ Ðñùß: 8:30 - 13:30 Áðüãåõìá: Êáôüðéí ñáíôåâïý 18:00 - 20:30 Ðëçí ÔåôÜñôçò

ÅÕÁÃÃÅËÏÓ Ã. ÖÙÔÅÉÍÏÐÏÕËÏÓ

×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ ÏÑÈÏÐÅÄÉÊÏÓ ô.Åð. Åðéìåë. Ã.Í. Ðáßäùí “ÊáñáìáíäÜíåéï” ÐáéäïïñèïðáéäéêÞ ÁèëçôéêÝò êáêþóåéò Ôñáõìáôïëïãßá ÐáèÞóåéò óðïíäõëéêÞò óôÞëçò Ïóôåïðüñùóç ÅêöõëéóôéêÝò ÐáèÞóåéò Óéóßíç 165 - Ãáóôïýíç (Ýíáíôé ÊÝíôñïõ Õãåßáò) ÔÞë.:(26230) 35336 êéí.:693 2304243

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

ÅÍÁÑÎÇ ÍÅÏÕ ÍÅÕÑÏËÏÃÉÊÏÕ ÉÁÔÑÅÉÏÕ

ÌÁËÁÌÙ (ÔÅÍÉÁ) Äçì. ÖÑÉÌÁ Éáôñüò - Íåõñïëüãïò ÄÝ÷åôáé êáèçìåñéíÜ ÐÑÙÉ: 8.30 - 13.30 ÁÐÏÃÅÕÌÁ: 17.30 - 20.30 (ðëÞí ÔÅÔÁÑÔÇ - ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ áðüãåõìá ìüíï ìå ñáíôåâïý) Ìáíùëïðïýëïõ 63 - Ðýñãïò Ôçë. 26210 30918, Êéí.: 6944735548 e-mail:malfri@otenet.gr

ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤEΣ

Ó×ÉÆÁ ×. ÌÁÑÉÁ

Πτυχιούχος ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ Κινητοποίηση σπονδυλικής στήλης και άκρων Myofascial therapy Αθλητικές κακώσεις Νευρολογικές παθήσεις Αναπνευστική και ορθοπεδική Φ/Θ Κατ’ οίκον θεραπείες Δεχόμαστε ασθενείς του ταμείου ΕΟΠΥΥ (δηλ. ΙΚΑ, ΟΠ ΑΔ- ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) Ωράριο λειτουργίας: Πρωί: 8.30 - 13.30 Απογ.: 17.30 - 20.30 Κοκκίνου 12-14 2ος όροφος ΠΥΡΓΟΣ Τηλ.: 26210 33730, κιν.: 6939369774 e-mail: mariasxiza@yahoo.gr

ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ÍÉ×ÙÑÉÔÇ ÅËÅÍÇ

Øõ÷ïëüãïò Ðáíåðéóôçìßïõ Áèçíþí *ÓõìâïõëåõôéêÞ óôÞñéîç ðáéäéþí êáé åíçëßêùí *ÁôïìéêÞ øõ÷ïèåñáðåßá äéáôáñá÷þí Üã÷ïõò, êáôÜèëéøçò, öïâéþí *ÐñïâëÞìáôá óõìðåñéöïñÜò ðáéäéþí êáé åöÞâùí *ÁðïêáôÜóôáóç ìáèçóéáêþí äõóêïëéþí *ÅíçìÝñùóç êáé åðáããåëìáôéêüò ðñïóáíáôïëéóìüò Ôçë. Ãñáöåßïõ: 26220 24822 Êéí.: 6937 146439 Äéåýèõíóç ãñáöåßïõ: ÊáñáúóêÜêç 6, ÁìáëéÜäá

ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΙ ÂÁÓÉËÅÉÏÓ Ã. ÐÉÔÓÁÓ

ÅÉÄÉÊÏÓ ÁËËÅÑÃÉÏËÏÃÏÓ ÐÁÉÄÙÍ & ÅÍÇËÉÊÙÍ ÄÉÐËÙÌÁÔÏÕ×ÏÓ ÅÕÑÙÐÁÚÊÇÓ ÁÊÁÄÇÌÉÁÓ ÁËËÅÑÃÉÁÓ ÊÁÉ ÊËÉÍÉÊÇÓ ÁÍÏÓÏËÏÃÉÁÓ ÉÁÔÑÅÉÏ: Åë. ÂåíéæÝëïõ 12 - ÁìáëéÜäá 2ïò üñïöïò ÔÇË.: 26220 20044, ÊÉÍ.: 6972 220229 Å-mail:vasiliospitsas@yahoo.com

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ÆÁ×ÁÑÏÕËÁ ÄÉÏÍ. ÁÂÑÁÌÏÐÏÕËÏÕ ÐÔÕ×ÉÏÕ×ÏÓ ÔÌÇÌ. ËÏÃÏÈÅÑÁÐÅÉÁÓ Á.Ô.Å.É. ÐÁÔÑÙÍ ÌÅËÏÓ ÓÕËËÏÃÏÕ ÅÐÉÓÔÇÌÏÍÙÍ ËÏÃÏÐÁÈÏËÏÃÙÍ ËÏÃÏÈÅÑÁÐÅÕÔÙÍ ÅËËÁÄÏÓ ÅÐÉÓÔÇÌÏÍÉÊÏÓ ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ ÊÅÊÕÊÁÌÅÁ ÍÏÌÏÕ ÇËÅÉÁÓ ÄÝ÷åôáé ìå ñáíôåâïý ÍÅÁ ÄÉÅÕÈÕÍÓÇ - Ìáèéïý 5, Ðýñãïò ÄåõôÝñá - ÐáñáóêåõÞ, ôçë.: 26210 34610 / 6971 993126 Óýìâáóç ìå üëá ôá ôáìåßá

ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΟΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÁÊÇÓ ÅÊÐÁÉÄÅÕÓÇÓ

ÊÝíôñï ËÏÃÏÈÅÑÁÐÅÉÁÓ ðáéäéþí, åöÞâùí, åíçëßêùí ÅÑÃÏÈÅÑÁÐÅÉÁ - ÅÉÄÉÊÇ ÁÃÙÃÇ - ØÕ×ÏËÏÃÉÊÇ ÕÐÏÓÔÇÑÉÎÇ ÓÕÌÂÏÕËÅÕÔÉÊÇ ÏÉÊÏÃÅÍÅÉÁÓ - ÌÁÈÇÓÉÁÊÇ ÕÐÏÓÔÇÑÉÎÇ

ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ ×Ñ. ÓÔÁÈÏÐÏÕËÏÓ

ËÏÃÏÐÅÄÉÊÏÓ - ËÏÃÏÐÁÈÏËÏÃÏÓ Ð.Å. DIPLOMA ÅÉÄÉÊÇÓ ÁÃÙÃÇÓ ÐÔÕ×ÉÏÕ×ÏÓ ÈÅÑÁÐÅÕÔÇÓ ÃÉÁ ÁÔÏÌÁ ÌÅ ÅÉÄÉÊÅÓ ÁÍÁÃÊÅÓ ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏÕ ÅÎÙÔÅÑÉÊÏÕ (Speech and Language Pathologist) ÌÝëïò ôïõ Ðáíåëëçíßïõ Óõëëüãïõ Ëïãïðåäéêþí ÌÝëïò ôïõ Åëëçíéêïý Óõëëüãïõ ãéá ôçí Áöáóßá ÌÝëïò ôçò ÅëëçíéêÞò åôáéñåßáò Äõóëåîßáò ð. Åðéóôçìïíéêüò ÓõíåñãÜôçò ÊÅÊÕÊÁÌÅÁ Í. ÇËÅÉÁÓ ÅÑÃÁÓÉÁÊÇ ÅÌÐÅÉÑÉÁ ÓÅ ÊËÉÍÉÊÅÓ ËÏÃÏÈÅÑÁÐÅÉÁÓ ÔÏÕ ÅÎÙÔÅÑÉÊÏÕ ÊÁÉ ÊÅÐÅÐ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ Åéäéêüò óôç äéÜãíùóç èåñáðåßá äéáôáñá÷þí Ëüãïõ, ÖùíÞò, Ïìéëßáò, ÁêïÞò, Åðéêïéíùíßáò, ÃñáöÞò, ÁíÜãíùóçò ÄÅ×ÅÔÁÉ ÌÅ ÑÁÍÔÅÂÏÕ Óýìâáóç ìå üëá ôá ôáìåßá Óõíåñãáóßá ìå üëåò ôéò éáôñéêÝò åéäéêüôçôåò 28çò Ïêôùâñßïõ êáé Ìéáïýëç 1 Ðýñãïò (Â' Ïñïöïò) Ôçë./fax: 2621033880, 2625022285, Êéíçôü: 6977905430

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ

ÁÐÏÓÔÏËÏÐÏÕËÏÕ ÁËÅÎÁÍÄÑÁ

ÄÉÁÉÔÏËÏÃÏÓ-ÄÉÁÔÑÏÖÏËÏÃÏÓ -Ðôõ÷éïý÷ïò Á.Ô.Å.É. Èåó/íßêçò - ÅîåéäéêåõìÝíç óôéò äéáôñïöéêÝò äéáôáñá÷Ýò êáé ôçí ðá÷õóáñêßá (NCFED) - ÅðéóôçìïíéêÞ óõíåñãÜôçò ôçò ïìÜäáò Ìed-Nutrition - ÌÝëïò ôçò ¸íùóçò Äéáéôïëüãùí/Äéáôñïöïëüãùí ÅëëÜäïò ÄÝ÷åôáé ìå ñáíôåâïý Ðñùß: êáèçìåñéíÜ Áðüãåõìá: Ôñßôç, ÐÝìðôç,ÐáñáóêåõÞ Äéåýèõíóç: Êïõñïãéáííïðïýëïõ 33 (ÁìáëéÜäá) Ôçë: 26220 38380 Êéí: 6937239362 www.apostolopoulou.gr, alnutric@gmail.com

KYTTAΡΟΛΟΓΟΙ ÓÏÖÉÁ ÊÁÔÓÁÑÏÕ - ÁËÔÁÍÇ

ÉÁÔÑÏÓ ÊÕÔÔÁÑÏËÏÃÏÓ ô. Éáôñüò Áíôéêáñêéíéêïý Íïóïêïìåßïõ Áèçíþí «ÁÃÉÏÓ ÓÁÂÂÁÓ»  Ôåóô ÐáðáíéêïëÜïõ ÊõôôáñïëïãéêÝò åîåôÜóåéò ðôõÝëùí, ïýñùí & õãñþí ÐáñáêåíôÞóåéò ïñãÜíùí (èõñåïåéäïýò, ìáóôïý, ëåìöáäÝíùí, óéåëïãüíùí ê.ë.ð.) ÉÁÔÑÅÉÏ ÄåëçãéÜííç 17, ÁÌÁËÉÁÄÁ Ôçë. éáôñ.: 26220-38360, Êéíçôü: 697-2305520

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ ÓÁËÉÌÐÁ ÍÉÊÏËÁÏÓ

ÅÉÄÉÊÏÓ ÃÁÓÔÑÅÍÔÅÑÏËÏÃÏÓ ÃÁÓÔÑÏÓÊÏÐÇÓÅÉÓ - ÊÏËÏÍÏÓÊÏÐÇÓÅÉÓ ÊÁÈÇÌÅÑÉÍÁ 9-2 ðñùß, 6-8 áðüãåõìá åêôüò ÔåôÜñôçò, ÐáñáóêåõÞò ÄÅËÇÃÉÁÍÍÇ 23 (1ïò üñïöïò, ÁÍÙÈÅÍ ÊÔÅË) ÁÌÁËÉÁÄÁ - ÔÇË.: 26220 38060 Η σειρά είναι αλφαβητική

Πύργος Μιχαήλ Γεωργία (εφημερεύει-διανυκτερεύει) Βαρδαμίδης Νικόλαος, Ερμού 2, 2621034655 (εφημερεύει-διανυκτερεύει) Αμαλιάδα Τραγουστής Αθανάσιος Φιλικής Εταιρείας 6 26220223912 (εφημερεύει - διανυκτερεύει) Γιαννακόπουλος Πέτρος Καλαβρύτων 19, 2622022244 (εφημερεύει-διανυκτερεύει)

Βάρδα Μάρκος Αλέξανδρος 26230-71988 Κρέστενα Χειμώνας Διονύσιος 26250 24005 Ανδραβίδα Χαντζή Κωνσταντίνα 26230 54444 Πελόπιο Διαμαντόπουλος Βασίλειος 26240 31489 Γαστούνη Τσουκαλά Αφροδίτη 26230 32584 Λεχαινά Παπαδόπουλος Νεόφυτος 26230 22742 Τραγανό Κωνσταντίνου Διονύσιος 26230-61006 Αρχαία Ολυμπία Παπαβασιλείου Δημήτριος 26240-22000 Βαρθολομιό Μανιακούρα Ιφιγένεια 26230-43890


ΤΕΤΑΡΤΗ

16

Οι ιάσιμες ασθένειες έχουν μία θεραπεία. Οι ανίατες, πολλές.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Από τις αλεπούδες…

Εξαπλώνεται η λύσσα Νέο "καμπανάκι" απ ό τ η Γ ' Κ Ο Π η οποία επισημαίνει την ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό κατοικίδιων ζώων και κυνηγετικών σκύλων Στο σοβαρό πρόβλημα της λύσσας, που η εξάπλωσή της δεν έχει όρια και περιορισμούς, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, η οποία εκφράζει την ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό των κατοικίδιων ζώων. Όπως επισημαίνει η Γ' ΚΟΠ με τον πρόεδρό της κ. Κώστα Μαρκόπουλο "η λύσσα αποτελεί μία άκρως επικίνδυνη νόσο που προσβάλλει όλα τα άγρια θηλαστικά αλλά και τα κατοικίδια ζώα, όπως επίσης και τον άνθρωπο. Συνεπώς, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του ιού της λύσσας". Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Γ' ΚΟΠ, αναφέρονται τα εξής: "Η λύσσα είναι πλέον γεγονός στη χώρα μας και όχι πιθανότητα. Τα τελευταία κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη δείχνουν σαφέστατα ότι η λύσσα δεν έχει περιορισμούς στην εξάπλωσή της. Η αλεπού είναι εδώ και πολύ καιρό μέσα στις αυλές μας, στα σκουπίδια μας, στις πόλεις μας. Πόσο μάλλον στην ύπαιθρο…Είναι εγκληματική αμέλεια να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας και την υγεία των δικών μας ανθρώπων. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος μολύνεται αν δαγκωθεί, γρατσουνιστεί ή έρθει σε επαφή με σάλια μολυσμένου ζώου. Σε περίπτωση μόλυνσης του ανθρώπου πρέπει να ακολουθήσει πολύ καλό πλύσιμο της πληγείσας περιοχής με άφθονο νερό και σαπούνι και άμεση επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω οδηγίες. Οποιαδήποτε επαφή με άγνωστα ζώα πρέπει να αποφεύγεται".

Υποχρέωση ο εμβολιασμός Σε άλλο σημείο εξάλλου χαρακτηρίζεται ως υποχρέωση όλων ο εμβολιασμός των ζώων συντροφιάς και κυρίως των κυνηγετικών σκύλων, που έρχονται σε άμεση επαφή με την άγρια πανίδα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η αλεπού αποτελεί τον κυριότερο φορέα της νόσου. "Έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε ότι απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα του ενός μηνός περίπου μετά τον εμβολιασμό για την απόκτηση αντισωμάτων από τους εμβολιασμένους κυνηγετικούς σκύλους. Ιδιαίτερα οι κυνηγοί επιβάλλεται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και σε κάθε περίπτωση που βρεθούν μπροστά σε ζώο νεκρό, με ασυνήθιστες ή και επιθετικές τάσεις να αναφέρουν άμεσα το περιστατικό στις τοπικές κτηνιατρικές και δασικές υπηρεσίες αλλά και στον κυνηγετικό τους σύλλογο" καταλήγει στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της Γ' ΚΟΠ. Κώστας Αντωνόπουλος

Στην Ε.Ο Πατρών Πύργου στο ύψος των Δουνεΐκων

33χρονος νεκρός σε τροχαίο

Ελαφρά τραυματίας νας νεκρός και ένας ο 35χρονος οδηγός τραυματίας είναι ο τραγιτου δικύκλου κός απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε με πληροφορίες από ά- τυχος 33χρονος χτύπησε γνωστη αιτία ο οδηγός του με το κεφάλι σε τσιμεντέλίγο πριν τη μία χθες το μεσημέρι επί της Εθνικής Οδού Πύργου- Πατρών στο ύψος των Δουνεΐκων. δικύκλου έχασε τον έλεγχο νιο κολωνάκι στην άκρη

Έ

Νεκρός είναι ο 33χρονος Δημήτρης Αποστολόπουλος από τον Άγιο Ηλία Πύρ-

γου που ήταν συνεπιβάτης στο δίκυκλο που οδηγούσε ένας 35χρονος. Σύμφωνα

του οχήματος και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το όχημα εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα το θανατηφόρο τραυματισμό του 33χρονου και τον ελαφρύ τραυματισμό του 35χρονου. Οδηγός και συνεπιβάτης εκσφενδονίστηκαν από το δίκυκλο και ο ά-

του δρόμου. Άμεσα έφθασαν στο σημείο άνδρες της Τροχαίας Πύργου και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τον 33χρονο στο Νοσοκομείο Πύργου όπου διαπιστώθηκε απλά ο θάνατός του. Βάσω Κοκκινογένη

16 Oκτωβρίου 2013  

Proti ths Hleias

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you