__MAIN_TEXT__

Page 1

ProTeesi Suurempi ja kauniimpi • 2/19


Tässä lehdessä: Fuksi Etukansi Takakansi Ghettotehdas Sisällysluettelo Pääkirjoitukset Kulissien takana Tee-se-itse -meemit Pussikaljapaikkatesti Mikroskooppinen horoskooppi Henkilökuvassa: Mestari Hallituksen oma aukeama ProTeesi testaa: Koirasi ruoat Haastattelussa: Lihaa & Perunaa ProTeesi testaa: Suomen historialliset maakunnat Päätoimittaj at: Arttu Saarnisaari Otto Uusipaikka Tekstit: Olli Tunkelo Kim Eklund Sara Kalima Marja Rinne Riikka Hammar Juhani Rahikka Mauri Kostiainen Liisalotta Erämies Hallitus 2019 Painos: 30 Sivut: 100g G-Print Kannet: 170g Lumisilk Julkaisija: Prosessiteekkarit ry


aahans, tämä olisi sitten ensimmäinen pitelemäsi ProTeesi jonka tekemisessä olen ollut kunnolla mukana. Jos lehdestä ei mitään muuta hyvää löydy, niin se on ainakin tietääkseni kaikkien aikojen suurikokoisin ProTeesi.

J

P

Joku nokkela kaveri saattaisi tässä vaiheessa ihmetellä, miksi tämä on ensimmäinen lehti jossa minun kädenjälkeni näkyy vaikka tänä vuonna on jo julkaistu yksi ProTeesi. Jos tunnistit itsesi kuvauksesta, kannattaa käydä lukemassa edellisen lehden pääkirjoitus niin syykin saattaa selvitä. Siitä reissusta täytyy sanoa, että vaikka ulkomailla on ihan kiva olla, on kuitenkin mukava palata Suomeen. Paitsi sitten kun tajuaa kuinka paljon hommaa alkaa välittömästi puskemaan päälle. Esimerkiksi joku kandi pitäisi tässä kevään mittaan saada kirjoiteltua. Ai niin, joku lehtikin pitäisi kai myös tehdä.

Tiettävästi historian ensimmäinen pääkirjoitus kirjoitettiin aikoinaan emojeilla luolan seinään punamultamaalilla noin 40000 vuotta sitten. Siitä asti ovat pääkirjoitukset edustaneet lehtien ja luolien päätoimittajien kantaa järkkymättömällä vakavuudella ja asiapitoisuudella.

Tekemällä ne työt saa kuitenkin tehtyä. (paitsi kun niitä tulee lisää) Kuten tämän lehdenkin. Lehdenteossa sitä työtä on riittänytkin, en ole nimittäin koskaan enne tämän lehden taittamista käyttänyt InDesignia. Noh, tekemällä oppii ja onneksi toisella päätoimittajalla on kyseisen ohjelman käytöstä hieman enemmän kokemusta. Myös Google on tässä, kuten niin monessa muussakin asiassa osoittautunut korvaamattomaksi apuvälineeksi.

Lehden tekoprosessi oli pitkä, kivinen ja enimmäkseen pelkkää ylämäkeä, joskin myös auvoisia hetkiä yön pimeydessä kokouksia pidellessä. Lopussa kuitenkin kiitos seisoo ja valmista tuotosta on aina yhtä kiva katsoa. Tällä kertaa sekin on tasan 100 % suurempi kuin aikaisemmin, mikä taitaakin tehdä tästä kaikkien aikojen suurimman ProTeesin niin pinta-alan kuin tilavuudenkin puolesta. Varmaan myös hinnankin osalta.

Toivon kuitenkin että nautitte tästä uudesta, suuremmasta ja kauniimmasta ProTeesista. Ja niille jotka ovat kanssani eri mieltä tämän lehden täydellisyydestä voin vain todeta että että lehden taso tulee vain nousemaan toimituksen totutellessa uuteen, suurempaan formaattiin ja itse kunkin taittotaitojen kehittyessä.

Suuri on kaunista, joten annetaan lehden puhua puolestaan.

Suurenmoisia lukukokemuksia toivottaen, Arttu Saarnisaari, päätoimittaja

ääkirjoitus. Vapaan median viimeinen linnake, jota innokkaimmatkaan sensorit eivät uskalla sensuroida. Sananvapauden kulmakivi. Lehdistönvapauden perusta. Pohjalaisuuden perikuva. Lehden viimeinen kirjoitettava osuus.

Tässä numerossa paneudutaan maakuntatietoon, tilataan Alibabasta tehdas, haastatellaan korkeakoulun ykkösnimiä, seikkaillaan kulissien takana, syödään lemmikkien ruoat sekä tutustutaan yhdistyksen hallitukseen heidän omilla sanoillaan.

Otto Uusipaikka Päätoimittaja


T

Vedyn tuotantolaitoksen perustaminen verkkokaupan tuotteista

oimitus päätti todistaa, ettei tuotantolaitoksen perustaminen ole oikeasti niin vaikeaa kuin suuret konsulttiyrityksen antavat ymmärtää. Ympäristötietoinen toimitus halusi suunniteltavan prosessin olevan kestävän kehittelyn ja kierrättely talouden ideologian mukainen. Uusiutuvan energian varastoiminen on lisäksi yksi tämän hetken polttavimpia puheenaiheita, joten lopputuloksena on jäte- ja aurinkovoimaa hyödyntävä vedyn tuotantolaitos.

Tislauksesta vesi johdetaan elektrolyysikennoon. Elektrolyysiin tarvittava energia tuotetaan aurinkovoimalla. Aurinkoenergiaa hyödynnetään myös prosessin valvontaan, ajoon ja ohjaukseen käytettävän laitteiston virtalähteenä. Tuotettu vety paineistetaan ja säilötään välivarastoon myyntiä varten. Veden elektrolyysissä syntyvä happi hyödynnetään polttolaitoksen paloilman rikastamiseen tehokkaan palamisen varmistamiseksi.

Vajaan teknisen tiedo…kröh siis keskeneräisten patenttihakemusten vuoksi esittely pidetään lyhyenä. Laitos tuottaa vetyä elektrolyysillä Otaniemessä hyvin saatavilla olevasta merivedestä. Elektrolyysi vaatii melko puhdasta vettä toimiakseen tehokkaasti, joten ensin merivesi tislataan. Tislaukseen vaadittava energia saadaan polttolaitokselta, joka hyödyntää paikallisesti tuotettua energiajätettä. Lämpölaitoksen toimintavarmuus taataan tiiviillä yhteistyöllä kiltojen kanssa kehottamalla heitä kertakäyttöastioiden käyttöön sitseillä. Kuvaus prosessista on esitetty lohkokaavion muodossa ohessa.

Tarkan teknisen suunnittelun ja mitoituksen yhteydessä herää väistämättä kysymys: Mistä hankkia tarvittava laitteisto? Laitoksen tulisi olla kenen tahansa perustettavissa, joten laitetoimittajankin tulee olla kaikkien saatavilla. Kaikki tarvittava siis hankitaan Alibaba verkkokaupasta. Tärkeimmät tarvittavat laitteet on taulukoitu. Suunniteltu koelaitos tuottaa 100 g vetyä tunnissa ja muut laitteisto on ”mitoitettu” tämän arvion mukaan.

ProTeesi

ideaalisesti n. 5,5kWh energiaa. Oletetaan hyvä hyötysuhde, noin 10 %, jolloin tehontarve on 55kW. Aurinkovoimala toimii tehokkaasti Suomessa 1800 h vuodessa, jolloin auringon säteily antaa vähintään 120 W tehon neliömetrille. Yhden kennon hyötysuhde on Alibabasta valitsemissamme kennoissa ilmoitettu 21 %. Tarvitsemme siis 1100 kappaletta 2m^2 paneeleja eli yhteensä 2200 m^2. Tämä mahtuisi esimerkiksi ihan helposti Otahallin katolle.

Kaikki tarvittavat laitteet ovat kenen tahansa hankittavissa Alibabasta. Ottaen huomioon arvioidut toimitus-, sovitus- ja asennuskulut kertoimella 1,5*hankintahinta, saatiin koko laitoksen arvioiduksi kustannukseksi 192318 ameriikan dollaria eli päivän kurssilla 169 600,52 euroa. Summa, jonka jopa TTER voisi jollekin hullulle myöntää. Mitä enää odotat, hakemusta vetämään ja omaa kestävän kehittelyn ja kierrättelytalouden huipun aallonharjaa Ideaalisesti 100 g vetyä vaatii n. 900 edustavaa laitosta perustamaan g puhdasta vettä. (Tässä vaihees- vain parhailta toimittajilta tilatuissa aletaan lätkimään valistuneita ta laitteista! Alibaba ei tukenut ararvauksia, joita myös joskus hiha- tikkelin tekoa. vakioiksi kutsutaan.) Sadan vetygramman tuottaminen kuluttaisi

4

2/19


Alueen/laitteen koodi Nimi Hinta USD Materiaali Tehontarve Huomiot 100 Elektrolyysi 100-TK-01 Elektrolyysitankki 25 Muovi 100-HD-01 Hapen keräyshormi sis. puhallin 185 RST 0,5 kW 100-HD-02 Vedyn keräyshormi sis. puhallin 185 RST 0,5 kW 100-EL-01 Negatiivinen elektrodi 500 Titaani/MMO 550 kW 100-EL-02 Positiivinen elektrodi 500 Titaani/MMO N/A 200 Veden puhdistus 200-PU-01 Tislaimen syöttöpumppu 30 1 kW 200-PU-02 Elektrolyysin syöttöpumppu 30 1 kW 200-CL-01 Tislauskattila 8000 Teräs Lämmitysvaipalla ja eristyksellä 200-CD-01 Lauhdutin 1500 Alumiini 15 yksikköä 300 Lämpölaitos 300-OV-01 Polttouuni 8500 Teräs 300-BN-01 Polttojätteen esivarasto 3000 Teräs Siirreltävä lava 400 Vedyn varastointi 400-TK-01 Varastointisäiliö 20000 Teräs 400-CM-01 Kompressori 5000 7,5 kW 500 Aurinkovoimala 500-SC-01 Paneelit 79200 Pii 1100 kpl 500-TF-01 Muuntamo 1000 600 Valvontayksikkö 600-01 Ohjausyksikkö 400 0,8 kW 600-02 Röi uckon/ackan röi tuoli 50 Muovi/metalli 600-03 Kaffemasiina 7 Muovi/metalli 1 kW (ei jatkuva) 600-0 Jääkaappi henkilöstölle 100 Muovi/metalli 0,6 kW (ei jatkuva)

2/19

5

ProTeesi


Toimitusministeriö esittäytyy Jani Hölkyn kölkyn! Mä oon Jani ja toimin tänä vuonna hallituksen puheenjohtajana. Mun tehtävänä on katsoa hallituskatraani perään ja pitää huoli että yhdistyksen toiminta on kunnossa. Kiinnostuksen kohteina mulla ovat musiikki (kitarat), biotekniikka ja tietokoneet. Vapaa-ajalla mut löytää usein joko pHuoneelta tai lenkiltä. Emmä ny muuta osaa tähän sanoa mut jos on kysyttävää niin tuu kysyy.

kehittämiseen. Onneksi mulla on mahtava ja innostunut joukko toimareita tekemässä kaikkea näitä! Vapaa-ajalla muodostelmaluistelen ja kattelen elokuvia. Jos toiminnassa on kehitettävää tulkaa nykäisee mun tai Urpojen hihoista!

Hassu fakta: Yritin kerran tehä falafeleja ja kaupassa ei ollut kikhernejauhetta, joten ostin kuivattuja kikherneitä. En tiennyt, että ne pitäisi liuottaa ennen käyttöä, joten päädyin HASSU FAKTA: Olen hallituksen syömään pullia, joissa oli vanhin ja pisin henkilö sekä ainoa kokonaisia kuivia kiktekniikan kandidaatti (ainakin tällä herneitä. Hyvin hoidettu hetkellä). Tykkään myös kellottaa. homma edelliseltä Isännältä. Valtteri Peetu Kikkelis kokkelis! Mää oon tupsu Valtteri, jotku san- Moikkelis! noo Waldoksi, PT:n yrityssuhevastaava 2019. Oon päätyny Niemeen Mä oon Peetu, toimin pohojosen metropolista eli Oulus- PT:n rahastonhoitajana. ta ja mut tunnetaankin yhytenä Makselen siis laskuja ja suurimpana Oulupakottajana eli huolehdin yhdistyksen puhun niiku pohojosessa puhutaa kirjanpidosta. Ylläpidän ja pillaan aina kaike :0 (Issoimpa- myös yhdistyksen jäsenna) Tehtävänäni on hoitaa syksyllä luetteloa. Oon karannut uusille fukseille haalarit ja voin Suomen Chicagosta, eli sannoo, että tuo pikku työmaa o olen kotoisin Lahesta. lähäteny hyvi käyntii, toise piene Tykkään penkkiurheityömaa PT:n puolipitkän, Faas- lusta, mutta saatan välillä jopa itimuutoksen lisäksi. Vappaa-ajalla sekin eksyä urheilemaan. Yleensä tykkään koripallosta ja mussiikis- minut löytää kuitenkin A Blocista ta. Tuuppa joskus juttelee jos nää syömästä tai Väreen uumenista painamassa hommia. kehetaat! HASSU FAKTA: Gambiina on hyvä saunajuoma, hölökyn kölökyn! Krista Heippa kaikille! Oon Krista ja toimin sisä- ja ulkovastaavana tänä vuonna. Hommiin kuuluu sekalainen joukko niin urheilu- ja kulttuuritoiminnan koordinoinnista pHuoneen ylläpitoon, arkistoinnista huolehtimiseen, sisarkiltojen yhteydenpitoon ja alumnitoiminnan ProTeesi

koiravideoita (oon kyl nähny ne kaikki). Tykkään ottaa päiväunia, etenkin sillon kun pitäis opiskella. Välillä poistun omasta luolasta pyörimään niemen pimeillä puolilla.

HAUSKA FAKTA ITSESTÄNI: toisin kuin voisi opintovastaavasta luulla nii en handlaa jallua

Rudi Moikkelis koikkelis! Hassu Faktuaalinen setti: Oon Mun nimi on Rudolf, vakiinkutsuhuudoiltani tuneemmilta oikeesti Roni Heikkilä Rudi tai Dolf(nokkelaa eikö?). Meikäläinen muodostaa Hanskan Oonan kanssa duon nimeltä OoDolf ja met olema PT:n fukJanika sipäälliköt vuosimallia 2019, elikMoro! Oon Janika ja toimin tän vuoden kä ensi syksynä opintonsa CHEopintovastaavana. Mun hommiin Millä aloittelevat fukseroiset ja kuuluu opintopalautteen keräämi- heidän teekkarikasvatuksensa ovat nen ja korkeakoulun kanssa kok- meidän vastuullamme. Vapaa-ajaloustaminen. Oon koirahullu joten lani nautin kaikenlaisen musiikin mulle voi aina tulla näyttämään kuuntelusta, keittiössä säheltämis6

2/19


estä ja myös paljon koripallosta. Minulle voi ja kannattaa myös tulla juttelemaan jos siltä tuntuu! HASU(I) FAKTO(I): Vesi on märkää, kipu sattuu, paska kelluu, narulla ei voi työntää ja Kerava on

myös KvTMK:n kanssa. Olen Espoo born and raised neljännen vuoden opiskelija joka koulun hyväksyntää vailla tulee opiskelemaan ensi syksynä Chemical Engineering pääaineessa. Penkkiurheilu, musiikki sekä ruoanlaitto ovat lähellä sydäntä, kuin myös tietenkin hasun hauskat (ja vähemmän hauskat) meemit. Joskus satun eksymään reitiltäni myös kuntosalin puolelle. Elämäni tähtihetki: Voitin nelosluokalla koulun runokilpailun.

radanvarren helmi. HASU FOKTO ITESTÄNI HUPS: Olen kerran sijoittunut Täffän spagunsyöntikisassa kolmanneksi.

Milja Moromoro! Oon Milja, ei oo mitään virallista lempinimeä :( On kyllä kutsuttu yläasteella Kossuksi ja Milziksi, mutta saa keksiä uuden ;) Hallituksessa istun tiedottaja-sihteerinä ja toista vuotta näissä hommissa jo mukana ja edellisen homman hanskat tippuu vasta mahdollisen wapun jälkeen. Tosiaan oon Oonan ja Rudin edeltäjänä kipparin hommissa. Oon kolmannen vuoden opiskelija mutta noppamäärältä ehkä väähän vähemmän :D Vapaa-ajalla aika menee aikas paljon lepäämiseen ja oman hyvinvoinnin (lue: pahoinvointi) huolehtimiseen. Aina kun ehtii nii hyppään hevosen selkään ja ratsastelen.

Juhani Tervehdys kaikille! Mä oon Juhani, osalle tuttaval- Hauska fakta: Kysyin kämppikseltä lisemmin Juski ja toimin ensim- jotain hauskaa faktaa musta ja vasmäistä kertaa hallituksessa is- taus oli: “Oot kaveriporukan paras tuvana KV-vastaavana. Tämän röyhtäilijä” vuoden suurimpana agendana on ottaa tulevat kansainväliset kan- Anna difuksit vastaan yhdessä kipparei- Heeeeeeeeeeeei! den kanssa, sekä järjestää kaikkea Mää oon Anna, tai harvoille ja valhauskaa kansainvälistä toimintaa ituille Anski, tän vuoden isäntä ja niin CHEM:n KV-vastaavien kuin vaikka välillä vois luulla muuta niin 2/19

7

mulla ei ole murretta. Mun tehtävä ois ilmeisesti järkkää teille sitsejä ja muuta häppeninkiä emäntäni Hertan kanssa. Oon myös ison toimarilauman kaksinhuoltaja. Kotosin oon sieltä sun täältä, mutta virallisesti Itä-Helsingistä. Pääaineenani yritän opiskella materiaalitekniikkaa, mutta luentoja useammin mut löytää Imatralta tekemästä paperia. Muuten käytän harvinaisen vapaa-aikani olemalla rahis eräässä toisessa yhdistyksessä :) ja tietenkin selaamalla meemejä. Hasu fakta: ??? Olen mysteeri ??? Oona Heiiimoii mä oon Oona, se tämän vuoden hallituksen lyhyempi fuksipäällikkö. Alkujani oon Lappeenrannasta, vaikka sitä ei puheesta ehkä enää kuule. Tykkään ihan hirveesti kissoista ja mulle voi aina tulla esittelee kisukuvia. Jos ei oo kisukuvia, nii kuvat kasveista kelpaa myös. Hassu fakta: Pystyn koskettamaan kielellä omaa nenää. Hertta Ei pata Ei ruutu Ei risti Vaan.... xd Olen tämän vuoden PTn emäntä ja usein liian kovaääninen. Teen hyvää ruokaa ja toivottavasti muutki ku äiti on sitä mieltä. Oon asunu suurimman osan elämästäni Helsingin maaseudulla vaik ei sitä aina ehkä uskoiskaa. Tänä vuonna mun tehtävä on järkkäillä sitsejä ja muuta hauskaa yhessä Annan ja apu-IEn kanssa. Hassu fakta: Mun lempparikeittiöväline on on ehkä kananmunanreijitin

ProTeesi


ProTeesi testaa: koiranruoka

K

aikki oman elämänsä good boyet kuulolle! Alkoholisten pahuuksien sijaan toimituksen testiin tuli tällä kertaa lemmikkihyllyn tuotteita, jotta Muffejen ja Fifien ei enää tarvitsisi jäädä kotiin, kun emäntä/isäntäoletettu lähtee sitsaamaan. ProTeesi ystävällisesti koosti koirakaverille ja omistajalle koordinoidun sitsimenyyn, koska sellaiselle on kipeä tarve. Ihmispanelisteina toimivat Juski, Olli, Marja ja Riikka, ja koiranäkökulma saatiin 4 vuotta täyttävältä kääpiösnautseri Kassulta, joka on koiraksi hirveä nirsoilija. Testatuista ruoista sille kelpaa ainoastaan Oscarin lihapullat, mutta lisukkeeksi tarjotusta porkkana-kaurapastasta se ei pidä. Emäntäoletettu yritti ennen testiä tarjota sille koiransuklaata, jonka Kassu kuitenkin sylki pois pyöriteltyään sitä ensiksi suussa. Tämän koiran osalta ruokalista oli siis epäonnistunut. Mainitaan, että kaupassakäynti oli itsessään jo raportoimisen arvoinen kokemus – yleensä lemmikkihyllyllä ei valikoida ruokaa omaan käyttöön. Kriteereinä oli, että tuotteet muistuttavat edes jokseenkin ihmisille tarkoitettua ruokaa, ja että ihmisen talttahampailla pystyy syömään niitä. Hyvää ruokahalua.

Alkuruoka Isännän/emännän

Koiran 1

Koiran 2

Mitä?

Lihahyytelö

Haju

”Olematon”

Cesar Country Kitchen: Härkää, pastaa ja porkkanoita kasviksessa ”Haisee ruoalle”, ”haisee koiralle”, ”kissanruoka haisee paremmalle” ”Aika mautonta, vähän yrttinen”, ”haisee pahemmalle ku maistuu”, ”multainen jälkimaku”, ”tahnamainen koostumus”

Cesar Country Kitchen: Kanaa ja kasviksia kastikkeessa ”Vähemmän yök ku härkä”, ”haisee kalalle”

Maku ja koos- ”En ostais itse”, ”meh”, ”sopii ruisleivän päälle tumus nami”

”Jos mahdollista, härkääkin mauttomampaa”, ”maistuu harmaaks keitetyltä porkkanalta”

Pääruoka Isännän/emännän

Koiran

Oscar pakastelihapullat (100 % suomalaista naudanlihaa) ja kauramakaroni ”Vissii tuttu” ”Överisti keitetty marjapuuro” Haju Maku ja koos- ”Miellyttävämpi raken- ”Näyttää ihan OK:lta”, ”jäntevää”, ”rahisevaa”, ne”, ”ei maistu perseel- ”maistuu puurolta”, ”pasta maistuu ylikypsältä tumus tä”, ”ei kauheen hyvii”, pastalta”, ”maistuu puurolta”, ”epämiellyttävä koostumus” ”tykkään ironisesti – tuo mieleen lukion” Mitä?

HK lihapyörykät

Jälkiruoka

Panelistien loppureflektiossa todettiinkin, että kokeilu ”ei ollut wörttii”, ja ”onneks tää on nyt tehty, ens kerralla sit kissanruokaa.” Osa panelisteista yllättyi positiivisesti siitä, että koiranruoan maku on jokseenkin siedettävä, vaikka koostumus onkin pyllystä. Cesaria kehuttiin erityisesti härkämärkäruoan yrttisestä mausta. No, nyt ainakin osa meistä tietää, mitä good boylle syötetään.

ProTeesi

Isännän/emännän

Koiran

Mitä?

Xtra maitosuklaa

Haju Maku ja koostumus

”Esanssinen” ”No… tää on suklaata”, ”oliks tää ennen parempaa”, ”outo maku”, ”järkyttävän teollisen esanssinen yök”, ”miks tää maistuu orkun jäteliuottimilta”

Armitage Good boy Sugar Free ChocDrops koiransuklaa ”Tuoksuu koiran nuolemalle suklaalle” ”Näist tulee gainssei – 6,3 % proteiinia”, ”mitä tää ravintosisällön crude ash on”, ”safe when accidentally eaten by children”, ”otetaanko huomioon, et nää ei kelvannu ees koiralle”, ”lakritsainen ja vaniljainen”, ”kuivaa – muuttuu jauheeks suussa”

8

2/19


HAASTATTELUSSA LIHAA JA PERUNAA

Nimi, ikä, mistä olet kotoisin, ootko sinkku? Lihaa ja Perunaa, 4 kk Kiinasta ja olen

Miten selviät mahdollisesta Wapusta? Ensimmäinen mahdollinen wappu, joten ei mitään odotuksia. Rauhallisesti otan kuitenkin

Mikä on lempipaikkasi? Phuoneen sohvan nurkka mieluiten jonkun sylissä

Miten meni noin niinku omasta mielestä? Paremmin kuin viime kerralla.

Mikä sinusta tulee isona? Jotkut ikävät ihmiset ovat puhuneet polttavansa minut, joten varmaankin kasa tuhkaa.

Kuinka pitkä sarvesi on? 18 cm Mikä on pörröisyysasteesi? Math error

Lempielokuva (ja miksi se on The Room)? Koska uskomattomat efektit ja näyttelijät räjäyttivät mieleni

2/19

Kuinka monen kanssa halailet päivässä? En pysy enää laskuissa.

9

ProTeesi


ProTeesi testaa: historialliset maakunnat

O

leskellessaan puuHuoneella ProTeesin toimitus on havainnut merkittävää maakuntatiedon puutetta. Siksi toimitus onkin päättänyt ryhtyä välittömiin toimenpiteisiin asian korjaamiseksi. Toimitus onkin nyt täysin objektiivisesti ja tieteellisen käytännön mukaisesti etsinyt maakuntatietoa sieltä, mistä jo muinaiset roomalaiset tietoa ovat hakeneet. Koska Suomen maakunnat ovat historian saatossa muuttuneet useampaan kertaan jo pelkästään lähivuosikymmeninä, toimitus katsoi, että nykymaakunnat eivät kuvaa maakuntaidentiteettejäö parhaalla mahdollisella tavalla. Tämän vuoksi toimitus onkin päättänyt vertailla Suomen historialliset maakunnat, joiden sijainnit ja vaakunat löytyvät viereiseltä sivulta. Etsittyään tietoa jokaisesta maakunnasta, toimitus on päättänyt kertoa jokaisesta maakunnasta seuraavat asiat: 1. Yleisiä faktoja maakunnasta 3.1 10 pääministeriä 2. Maakunnan teollisuus 3. Maakunnan merkitys Suomelle 3.2 Pohjanmaalaisia keksintöjä: markka, itsenäinen Suomi, jääkäriliike -> Puolustusvoimat, Pohjanmaa suojeluskunnat, Akateeminen Kar1.1 Suomen merkittävin ja paras jala-Seura, taloustiede, rokotteet, maakunta, Suomen korkein raken- nuijasodat, Lotta Svärd, IRC, lehnelma, ainoa entiteetti joka on voit- distönvapaus, klassinen liberalismi tanut Yhdistyneet Kuningaskunnat 3.3 Suomen (poliittisesti) valkoisin sodassa maakunta 1.2 Eniten Alvar Aallon suunnit- 3.4 Merkittäviä henkilöitä: Antelemia rakennuksia ders Chydenius, Martti Ahtisaari, 1.3 Suomen tuleva kallein raken- Urho Kekkonen, Juha Sipilä, Esko nus Aho, J.V. Snellman, J.L. Runeberg, 1.4 eniten rautatieasemia pääradal- K.J. Ståhlberg, Kyösti Kallio, Vila htori Kosola, Yrjö Kontsas, Santeri 2. Suomen suurin paperiteh- Alkio, Alvar Aalto, Vesa Keskinen, das, Suomen suurin sinkkiteh- Toivo Kuula, Jaakko Ilkka, Tero das, Suomen suurin terästehdas, Pitkämäki, Jaakko “ÅF” Pöyry, Kylmaailman suurin kobolttitehdas, likki Saari, Iisakki Järvenpää, Adolf Suomen suurin hienokemikaalite- Hägglund, Jorma Lillbacka, Antti hdas, Suomen suurimmat kasvi- Tuuri, Heikki Klemetti, Juha Mieto, huoneet, Suomen suurimmat elin- Jorma Ollila, Anneli Jäätteenmäki, tarviketuotantolaitokset, Suomen Lauri Tähkä, Topi Sorsakoski, suurimpien moottoreiden tehdas Eero Heinäluoma, Jutta Urpilain-

ProTeesi

10

en, Sakari Orava, Arsi Harju, Mika Myllylä, Pekka Niska, Jarkko Oikarinen, Paula Vesala, Armi Kuusela, Toripolliisi, Raimo Sailas, Väinö Kokko, Leevi Madetoja, V.A. Koskenniemi, H. Siilasvuo, Jarmo Lindberg, Pentti Haanpää, Ilmari Kianto, Kalle Päätalo, Z. Topelius

Tulokset: Näiden aukottomien todisteiden valossa Pohjanmaa on selkeästi ja ylivoimaisesti Suomen paras maakunta.

2/19


Ahvenanmaa

vanhin yliopisto ja Klaus Fleming

1. ainakin noin neljä saarta 2. sibs ja dibs 3. tax free, ei muuta merkittävää

Häme 1. pakanoita vielä 1200-luvulla 2. terästehdas, ei muuta raskasta teollisuutta teollisuutta poislukien mekaanisen puunjalostuksen Mekka 3. ??

Karjala 1. eikö tää oo olut? 2. metsä- ja metalliteollisuutta 3. pitäisi hankkia takaisin

Laphi 1. jänkhä 2. poroja ja aasialaisia turisteja 3. saksalaisten nuotiopaikka

Satakunta 1. Suomen toistaiseksi kallein rakennus 2. Melkein kaikki Suomen kuparitehtaat 3. negatiivinen (Suomen punaisin maakunta)

Savo 1. lentävä kalakukko 2. Pelloksen vaneritehtaat 3. sodanajan pääesikunta

Uusimaa 1. Suomen paras yliopisto (HY) 2. Kilpilahden jalostamo ja jokunen paperitehdas, Vantaan piilaakso 3. Suomen byrokraattinen keskus

Varsinais-Suomi 1. eniten kesämökkejä 2. merkittävää konepaja- ja telakkateollisuutta 3. Suomen entinen byrokraattinen keskus, 2/19

11

ProTeesi


T

ProTeesi haastattelee: Mestari lestä hyvä kurssi? Kuka olettaa, että ihmiset lukee jotain kirjaa kakkosvuonna yliopistossa?”

ämä mies, korkeakoulumme sankari, labrojen tekijämies, lafkan Robin Hood, ei sen kummempia esittelyitä kaipaa. Kaikkien tuntema Erkka Vähä-Pietilä, assarikaartin terävin kärki on nyt siirtynyt dippatyöprojektin pariin. ProTeesi haastattelee opintojensa viimeisen taipaleen aloittavaa mestaria yksinoikeudella.

Labratyöt

Mitä tulit opiskelemaan tälle lafkalle, herran vuonna 2014? Mestari: ”Mä tulin opiskelemaan kemiaa, sen takia kun en päässyt Helsingin yliopistoon.” Taustalta mouhokommentti tähän väliin: ”Pilalla. Mikä ***** pääsykoe muka.” Mestari jatkaa: ”Pointtina se et mun piti saada E kemmasta, laski pisteet lautakunnassa. Menin sinne kokeeseen v*** iso k*** otsassa.” Toinen välikommentti takavasemmalta: ”Mul kyl nous pisteet.” Mestari: ”Sä veit ne mun pisteet! No anyway, sit ne lääkis****t veti sataa pistettä siitä kokeesta. No, joka tapauksessa pääsin sit puolitoistakertaisesti meidän linjalle.”

Ensimmäisen vuoden vinkit ”Ekan vuoden kurssit oli ihan **** helppoi. Ekana vuonna tuli vasta keväällä kurssei, missä joutu tekee jotain. Eli vanhaan kunnon aikaan ViRe ja KeRe. ViRen kotilaskut miten nää tehtiin: soita vikana iltana kaverit läpi ja heitä kyssäri ’Kuka laittaa nimet paperiin?’ Aina siellä oli joku (SENSUROITU) tai (SENSUROITU) joka laittoi nimen paperiin ja täydet pisteet kolahti tilille.”

Toisen vuoden vinkit ”Taso merkittävästi nousee siinä tokana vuonna. Sitten tulee se keissi, et sä joudut kysyy itseltäs mitä ***** sä teet tällä linjalla. Kakkosvuonna oli se kakkosProTeesi

periodi, matikka, fysiikka, bilsa, laitetekniikka. Missä **** välissä opiskelen sitä kemiaa? Siinä vaiheessa kaveri kysyy risteilyllä: ’Oot sä Erkka ikinä miettinyt mitä **** sä teet tällä linjalla?’ Kaikki kanto mut onneksi läpi.” ”No hei, aineen rakenne. Ainut kerta kun Jouko heitti sen paritentin. Kiitos Jouko hienosta aivopierusta. Mä olisin muuten vieläkin siellä. Keväällä tuli sit alkuainekemia. Sit nää bioproset, eihän siinä mitään tarvinnut osata. Vanha kunnon piirtoheitin. Eka kurssi, mikä oli oikeesti sellanen mitä kuvittelin tulleeni tällä opiskelemaan oli alkuainekemia. Se onkin se ainoo vitonen mulla, ei siinä muuta.”

Vapaa sana orgaanisesta kemiasta. ”Ihan ******** ripulia. Miks ne tekee tätä ihmisille? Sä katot vanhoi tenttei ja rukoilet että järjestäjä on niin laiska, ettei vaihda tenttei. Mä oon kontannu siellä pöydän alla näiden kurssien takia ihan tarpeeks. Ihan aikuisten oikeesti, jos sulla on siinä paperilla läpipääsyssä enemmän punasta kuin vihreetä, onks tää sun mie12

”No mitäs labratöistä? Ekana vuonna pakotetut labraryhmät oli kyl helvetin hyvä, kun sieltä tuli mun parhaat kaverit. Back in old days. Ekan vuoden labrat, ei siinä, aika mitään sanomattomat. Eka selkkari mitä ikinä tehtiin meni (SENSUROITU), tuli 1/10 takas, laitoin vihasen viestin. Korjattiin pari kohtaa, 9/10. Nyt ruvettiin puhumaan. Orgaaniset labrat, juoksukilpailu reagenssiväliin. Jos olit siinä jälkijunassa, mä oon pahoillani, kello 6 tulee nopeesti vastaan. Sit assarit sanoo, että tulkaa kattoo tätä vaakaa. Reagenssia on enemmän kun metallilevyä. Synnin perusteet, no oli mitä oli.” ”Fysiikan labrat, ihan p*******. Ei tehdä mitään. Jäi mieleen vaan jääkuution sulatus jotain lämpölevyä vasten. Oot sä nyt tosissas.” ”Labroista yleisesti, kannattaa olla hyvä pari. Jos herää vaik Jorvista aamulla, ritareita tarvitaan. Paras case tais olla se, kun yks kerta lähdin käymään paskalla ja soittelin pytyltä miten homma etenee. Klassikko.” ”Life hack #1: pitää olla repussa ennen labraa pakollinen korjaussarja eli kolme kaljaa.”

Sivuainetipsit ”Energia- ja ympäristötekniikka: luovuttajan valinta.” ”Matematiikka: vain masokistit tai sul viiraa päässä.” ”Tuotantotalous: mee heiluttelee niitä käsii sinne.” ”Ittelläni oli tosiaan bio-it, kun en tienny mitä se oli. Hyödyllistä oli taas se tuntee ihmisii. Pari helppoo läpsyttelykurssii, mut sit esim biofysiikka. Kiitti (SENSUROITU), olisin vieläkin sillä kurssilla. 2/19


Kvantti-ilmiöt kävin kokeilee. Kaks viikkoa ja I am out. ensimmäisen viikon tehtävä oli mustan laatikon energiatasot, kaks sivua ilman yhtään numeroa.”

Mitä vinkkejä antaisit vapaavalintaisista kursseista? ”You know it, meet siitä mistä aita on matalin. Ilmasia noppia saat mm. energia ja ympäristö, vesi ja ympäristö, tutan ihminen tyhmässä, datasta tietoon jne. Lisää saa opintoneuvojalta.”

Mitenkäs toi kandi meni? ”No kandi, kannattaa hakee aihe. Ei kannata olla listan armoilla. Labraosuus järjestyi. Kiitti. Kandityöhön yleisesti, silloin labralla sai hyvin kuitattua sitä artikkeleiden lukua. Ohjaaja kanto aika pitkälti mut siitä läpi, kiitti M.”

Kesätyöt ”Nooh. Lafkalla on aina hyvä olla, et tota, ei kiireet paina. Kovat otteet, rento meno. Siten mä sitä kuvailisin. Voi sinne yrityksiinkin mennä ryynäämään, mutta ohan ne tehdashomamt ihan p*****. Mut täytyy sanoo, et Tikkurilalla lyhensin elämääni molemmista päistä. Käytin 8h päivässä siihen kemikaalien haisteluun. Koiran palkalla meni tuplasti elinaikaa siellä.”

Parhaat tiedonhakumenetelmät? ”Kysy kaverilta.”

Vapaa sana ryhmätöistä. ”No rukoile vaan et sulla on hyvä ryhmä. Tai sit valitse hyvii työmiehiä. Et se on kyl ******, kun joutuu kantaa ihmisii. Ja siis itteeni ei oo kyl koskaan kannettu. Onhan se ny perseestä kun on neljän hengen työ, missä kaks tekee hommat ja silti samat pisteet jaetaan koko 2/19

hommasta.”

Vapaa sana ALC:stä. ”Pakollinen kurssi, neljä noppaa. Pelkkää ************. Aalto game changers, mitä helevettiä. Mut tää kurssi, tää jää itellä grande finaleksi. Me päästään hyvään yhteisymmärrykseen, kun tää on vika ***** mitä multa puuttuu.”

Vapaa sana ALD:stä.

Miltä dipan vääntäminen maistuu tällä hetkellä? ”Noh näin ja niin.” räkäinen nauru.

Loppuun vielä vapaavalintaiset terveiset ProTeesin lukijakunnalle. ”Noh, muistakaa opiskella. Mut välillä on pidettävä hauskaakin. ’Mikään tarina ei ala salaatilla.’”

”Noh kiva menetelmä paperilla. Mut paappa sitä ***** sinne reaktoriin sisään, saat kyl ihan samaa ulos. Mikään ei mee niinku teoriassa, kalvo kasvaa sun k***** päälle, vaikka sulla on se substraatti siellä reaktorin sisällä.”

Vapaa sana fykestä. ”Ja fyken selkkarit. Maailmassa on tasan yks p***a asia ja se on fyke. Tunnin labra, kolmekyt tuntia ei riitä selkkariin. Se on ihmisen parjaamista. Sä pyörittelet niitä laskuja, siellä on joku plussalaskuvirhe, koko paska takas. Korjaa laskut. Jos pojilla on vielä puoltoista vuotta labran jälkeen selkkarit tulilla, niin kertooko se jotain tästä?”

Assarit ja assarointi. ”Esimerkiksi San M. oli huippu jätkä. Orgaanisen assari. Ollu back in old days meidän assari. Monta vuotta rautasta kokemusta. Täytyy kans sanoo, et A.H. on kyl rehellisesti parhaimpia assareita täällä. Töitä on tehty. Noh, mä luulen et mäkin pääsen listoille, vaikka mä jaankin mielipiteitä.” ”Ja sitten honorable mention: S.. Pojat oli rästilabrassa, S. korkkaa energiajuoman ja huikka, että eka kerta kun tuun töihin eikä ole v*****nut.” ”Ja sit vielä M.P. Kautta aikain solidein assari.”

13

ProTeesi


https://fi.wikipedia.org/wiki/Fuksi

Fuksi Fuksi​ (​Nova discipulus, aiemmin Stultus discipulus​) on suurten kaupunkien alueella elävä opiskelijoihin kuuluva ketoeläin. Suomessa fukseja tavataan esimerkiksi Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Muiden ketoeläimien, kuten kilta-aktiivien (​Genus Activum discipulus​), tavoin fukseja voi nähdä erityisesti syksyllä keskustoimistolla, usein metsästämässä soluasuntojen avaimia.

Ulkonäkö Syksyllä fuksin tunnistaa erityisestä panostuksesta ulkonäköön. Haalarit kiiltelevät puhtaan sinisinä ja labratakki loistaa kirkkaan valkoisena. Kasvoilla on iloinen ja innostunut ilme ja kokonaisuus on viimeistelty. Kevääseen mennessä fuksin ulkonäkö muuttuu usein radikaalisti: syksyn panostuksen tilalle tulevat suurentuneet silmäpussit, hieman pömpöttävä vatsa ja tyhjentynyt katse. Labratakki on hieman värjäytynyt ja tuoksuu turvallisen tutusti asetonilta. Haalarit ovat täyttyneet jo vähän merkeillä tai irronneiden merkkien langanpätkillä. Haalareille on muodostunut myös oma tunnusomainen haju, mikä vaihtelee alalajista riippuen.

Alalajit Fuksi​ ​jaetaan karkeasti viiteen eri alalajiin. Bilefuksin (​Festum nova discipulus) tunnistaa haalareihin karttuneista merkeistä ja juhlissa käydessäsi törmäät häneen aina kellotuskalja tai beer pong -pallo kädessään. Aktiivifuksi (​Genus activum nova discipulus) ​on aktiivinen fuksivuonna, ja toimarihaun tullessa, hän kokee tilaisuutensa koittaneen ja haukkaa liian suuren palan, jota ei toivottavasti joudu katumaan. Keväällä hänet löytää kiireisenä useista tapahtumista. Liikuntafuksi (​Exercitatio nova discipulus) ​on urheilullisesti aktiivinen ja on usein Cancanissa

ProTeesi

14

2/19


esittelemässä lihaksiaan. Lisäksi hän on innokas osallistumaan korkeakoulujen välisiin otteluihin. Saunafuksin (​Calidus cubiculum nova discipulus​) tapaat saunassa, koska se on hänen lempipaikkansa. Saunan ulkopuolella tunnistat hänet jälkeensä jättämästään ominaishajusta. Koulufuksi (​Schola nova discipulus​) viihtyy usein kirjastossa ja koulutehtävien parissa. Koulufuksia ei nähdä niin usein uusinnoissa kuin muita fuksin alalajeja.

Elintavat Alkusyksystä fuksit yrittävät hakeutua osaksi laumaa. Laumaan kuuluminen on tärkeä selviytymiskeino opintojen edetessä. Fukseilla on monipuolinen äänivalikoima, johon kuuluu muun muassa naurua, kiljahtelua ja valittamista. Fuksit saattavat kokea erityisesti syksyn alussa hämmennystä ja ahdistusta uudesta ympäristöstä. Tällöin tilannetta helpottaa kuitenkin se, kun vanhempi tieteenharjoittaja toteaa: “Kyllä silloin, kun minä olin fuksi…”. Fuksit harhailevat tyypillisesti kemianlafkan ja päälafkan välimaastossa. Tyypillisimpiä kohtia löytää fuksi eksyneenä ovat reitti kemianlafkan pääaulasta labra-aulaan sisäkautta, päälafkan kolmannen kerroksen Y-luokat ja OK 20:n pienen puolen oven lähistöllä. Fuksin ruokavalio on usein hyvin nestepitoinen. Yleinen ilmiö on myös liian suuret lounaat, jotka aiheutuvat luultavasti edellisten koulujen jättämistä ruokatraumoista​.L​ ähde?

Luontaiset viholliset Fuksin luontaisiin vihollisiin kuuluu muun muassa ViRe, orgaaninen kemia ja Typ. Suojatumiskeinoja ovat esimerkiksi prokrastinaatio, tenttiarkisto ja korostunut laumassa toimiminen. Usein myös edessä häämöttävä lakki auttaa selviytymään vihollisten aiheuttamasta ahdistuksesta ja stressistä. Yksi merkittävä uhka on myös sedät ja tädit, joiden välttelyyn fuksi tarvitsee hyviä tekosyitä ja erityistä nokkeluutta.

Fuksin ja muiden opiskelijoiden suhde Fuksin ja muiden opiskelijoiden suhde riippuu pitkälti vanhempien opiskelijoiden setä/tätiominaisuuden vahvuudesta ja fuksin välttelytaidoista. Tädit ja sedät metsästävät usein erityisesti nuoria fukseja, mutta myös vanhemmat fuksit kelpaavat heille. Yleisesti vanhemmat tieteenharjoittajat kokevat kuitenkin sympatiaa fukseja kohtaan ja haluavat lähinnä auttaa heitä.

2/19

15

ProTeesi


V

International sitsit kulissien takaa

uoden 2019 ensimmäisiä KvTMK:n järjestämiä International Sitsejä juhlittiin smökissä 22.2. Mukana meiningissä oli myös Proteesin toimituksesta PT:n KV-vastaava Juski. Tämän vuoden teemana oli Caribbean Beach Resort -sitsit, ja Smökin valtasikin Etelä-Amerikan lämmin tunnelma sekä rommin makea aromi. Ruokalistalla myös Karibialaiseen makuun alkuruoaksi mausteista kasviskeittoa, pääruoaksi mänttiä kanaa (jerk chicken) sekä jälkiruoaksi hedelmäsalaattia. Yours trulyn vastuulla oli pääruoka, joten stresihuolitasot ruoan osalta oli kohtuullisen korkealla. Seuraavassa pääpiirteittäin päivän päätapahtumat. 9:00 – Matka tukkuun alkaa. Ulkona helvetin kylmä ja väsyttää. 9:25 – Tukun pihaan saavuttu. Kärryt ajoon ja ruokaa lappaamaan. Yllätyksiä tukkureissulta; halpaa mehua ei ole, sipulijauhetta saa vain kilon pöniköissä, meininki on kuin villissä lännessä ja käytävillä saa väistellä kärryjä kuin autoja moottoritiellä. 11:40 – Lidlistä haettuamme halvat mehut matka jatkuu takaisin kohti

ProTeesi

Otaniemeä. 12:20 – Smökkiin saavuttu, marinadin valmistaminen alkaa. 12:25 – Puolet mausteista hukassa. 12:40 – Kissojen ja koirien kanssa etsittyä kaikki löytyivät. Kaikki sekaisin ja vamos. 13:00 – Kanat ja tofut uitettu marinadissa. Tofua käsitellessä kuultua: ”Älä huoli siitä, ei se ainakaa enempää voi mennä pilalle”. 14:00 – Meemuilua ja paikkojen järjestelyä.

vat itse Bob Marleyn saattamana. 18:55 – Työvoiman ensimmäinen kellotus, helvetin pahaa Keisarin Lageria. Yllätysvoittajana ENGi, mutta minun ja fyssan Janin puolustukseksi meillä on huomenna kondis. 19:00 – Sitsit alkavat – Full Mayhem alkaa. 19:15 – Alkuruoka servattu. 19:30 – Sitsit lämpenevät, työvoima jännityksellä pohtii kuinka kostea illasta tulee.

15:55 – Tervetuliaismojitosta kuultua: -Tää on sitsijuomaks hyvää. -Eli siis vitun pahaa? 16:45 – Kuinka monta teekkaria tarvitaan lieden käyttöön? Selkeästi enemmän kuin meillä oli työvoimaa paikalla, sillä keittiön pakka levisin kuin jokisen eväät, kun liedet eivät lämmenneetkään. Tismalleen 0,3 sekuntia ISS:llä soittamisen jälkeen ongelma selvisi; keittiön sähköt eivät olleet päällä. 17:00 – Alkuruoka pääsee vihdoin ameriikan lämpöön. 18:15 – Ensimmäiset vieraat saapu-

19:31 – Yours truly tajuaa, että pääruoka pitää saada tulille koska 20:30 aikataulun mukaan tarjoilu. 19:45 – Kanat ovat uunissa, lämpötila on hyvä, riisit keittymässä, kaikki on hyvin. 19:50 – Tai niin he luulivat. 19:52 – Ystäväni Santerin kanssa totesimme, että riisi saattaa olla nyt jo pilalla. Syy: Liikaa vettä, liikaa kookosmaitoa. 20:15 – Riisi ei olekaan pilalla, vaara ohi. Kanat uunissa voivat hyvin. 20:30 – Työntekijäpitsaa!!!

16

2/19


21:10 – Pääruokien pleittaus alkaa. 112 rintafilettä 138 syöjälle. Nopealla insinöörimatikalla vähän kun jakaa niin kaikki menee hyvin. 21:15 – Tehtiin sillei tymästi ja viimeiselle pöydälle riittikin vain riisiä ja n. 15 grammaa kanaa. Pöytäseurue ei tästä kuitenkaan olleet harmissaan ja lupasimme heille ilmaiset oluet vatsan tyhjiötä paikkaamaan. 21:47 – Illan pääesiintyjä saa estradin; CanCan repeävien (melkein yhtä repeävä kuin heidän housunsa) aplodien saattelemana. 22:05 – CanCanin kommentti keikasta: ”Hyvä meno, porukka tykkäs Skibistä ja Take On Me:stä, kestosuosikit selkeästi, tanssii mukana, laulaa mukana. Ja tää oli CanCanin ensi iso esiintyminen miesylivoimalla.” 23:15 – Sitsit lopetellaan lukkareiden toimesta, siivous alkaa. 23:30 – Jatkot. Noh, jatkot nyt on jatkot. Työntekijät ottavat muutaman neuvoa antavan, pelaavat erän pallopelejä, mitä näitä nyt on. ??:?? – Bileet ohi, kaikilla hyvä mieli.

Mikroskooppinen horoskooppi

Oinas 21.3. – 20.4. Olet juuri nyt YTHS:n vakioasiakas kaikessa onnettomuusalttiudessasi. Harkitse siis kypärän käyttöä varsinkin Niemestä poistuessasi, tai pysyttele suosiolla kotona. Pikkupäiväsi on 5.4. Härkä 21.4 – 20.5. Sammut alasti loskaan saunaillassa ja heräät pikkiriikkisen ongelman kanssa. Yritä nauraa tapahtuneelle, vaikka kiusallinen kuvamateriaali leviäisikin kuin fuksikuppa. Pikkupäiväsi on 30.4. Kaksoset 21.5. – 21.6. Jos missasit Faasimuutoksen ilmon pommiin nukkumisen vuoksi, älä jää harmittelemaan liian kauan. Samalla viikolla Venuksen ja Uranuksen kohtaaminen tietää sinulle kivoja yllätyksiä. Pikkupäiväsi on 14.4. Rapu 22.6. – 22.7. Huojuvalle perustalle rakennetut suhteet eivät kestä koettelemuksia, joten keskity kuuntelemaan. Hyvällä tuurilla saat elinikäisiä ystäviä. Pikkupäiväsi on 1.4.

Kaiken kaikkiaan oli hieno tapahtuma. Vaikka näin työntekijän näkökulmaan kertomus rajoittuukin voin sanoa; sitsien tunnelma oli uskomaton. Kaikilla oli hauskaa ja olikin erityisen hienoa nähdä ja kuulla ulkomaalaisten opiskelijoiden heittäytyvän sitsien pyörteisiin täysillä! Tähän tapahtumaan pitää ehdottomasti osallistua itsekin, kun vastuut tiskin takana ovat ohitse. Suosittelen lämpimästi kaikille lukijoillemme international sitsejä, sillä tunnelma näillä sitseillä oli ainakin käsinkosketeltavaa. Työntekijänä pääsin itsekin tutustumaan moniin hienoihin tyyppeihin sitsien aikana, ja uusia tuttavuuksia olisi varmasti tullut vielä enemmän sitsipöydän äärellä. Odotan innolla seuraavaa KvTMK:n järjestämää tapahtumaa, ja toivon, että sinne eksyy myös suomalaisia opiskelijoita saamaan uusia ulkomaalaisia ystäviä.

Leijona 23.7. – 22.8. Opinnoissasi on nyt harvinaisen turhauttava jakso, ja saatat ehkä miettiä koko tutkinnon mielekkyyttä nyt. Älä lannistu – löydät oman opintopolkusi pienellä yritteliäisyydellä. Pikkupäiväsi on 7.4. Neitsyt 23.8. – 22.9. Vaikka kaikki uusi ja erikoinen kiehtoisi juuri nyt, muista myös vanhat harrastuksesi. Älä heittäydy uusiin haasteisiin ja nakkeihin harkitsematta ensin, sillä uutuudenviehätys on lyhytaikaista. Pikkupäiväsi on 26.4. Vaaka 23.9. – 22.10. Tuntuuko, että syysmasennuksesi vain jatkuu ja jatkuu? Lopeta jo se dokaaminen ja hanki joku tervehenkisempi harrastus. Kyykkää ei sitten lasketa! Pikkupäiväsi on 19.4. Skorpioni 23.10. – 22.11. Pienet ongelmat näyttäytyvät massiivisina liian läheltä tarkasteltuna. Saat asiat jälleen oikeisiin mittasuhteisiin, kun otat hieman etäisyyttä. Pikkupäiväsi on 16.4. Jousimies 23.11. – 22.12. Silloin kun sinä olit fuksi, asiat eivät oikeasti olleet paremmin. Hyvällä tuurilla muistat ajat, jolloin pHuone oli koirankoppi vuorilafkalla. Varo ruusuista nostalgiaa. Pikkupäiväsi on 22.4. Kauris 22.12. – 19.1. Kuumottelet työhaastattelukutsuja nyt syystäkin. Jos sinulla ei ole suojatyöpaikkaa, epätoivo ja paniikki johtavat sinut erikoisiin ratkaisuihin, jotka kuitenkin toimivat loistavasti. Pikkupäiväsi on 3.4. Vesimies 20.1. – 19.2. Laita sivuun rahaa, jota et dokaa. Raha-asioiden stressaaminen mahdollisen wapun alla on vähän kuin orgaanisen tenttiminen N:ttä kertaa – suorastaan anaalista. Pikkupäiväsi on 12.4. Kalat 20.2. – 20.3. Eletään vesimerkkien aikoja, kun Neptunus vaikuttaa sinuun erityisen voimakkaasti. Tämä hurmio näyttäytyy sinussa jopa kiihtyneisyytenä, joten koita rauhoittua. Pikkupäiväsi on 23.4.

2/19

17

ProTeesi


N

ProTeesi testaa: Pussikaljapaikat

yt kun talvi on pikkuhiljaa taittumassa kevääksi ja sitä kautta kesäksi, on pian aika taas lämpimien kelien ykkösajanvietolle; pussikaljoittelulle. Pussikaljapaikan löytää mielikuvituksen rajoissa vaikka mistä, mutta parhaat paikat yleensä varataan hyvissä ajoin puutarhatuoleilla ja pallogrilleillä. Tämän vuoksi ProTeesin toimitus päätti ottaa varaslähdön kesän rientoihin ja lähteä kartoittamaan Otaniemen parhaat nesteytyspaikat jo helmikuussa. Ota siis nämä vinkit talteen, varaa paikkasi, tee olosi mukavaksi ja odota lämpeneviä iltoja kavereittesi seurassa.

Niemen kärki Otaniemen yksi syrjäisempiä nurkkia, mutta sitäkin viihtyisämpi. Erinomaisella nuotiopaikalla sekä insinöörimäisillä istumapaikoilla varustetulla pussikaljapaikalla pääsee nauttimaan luonnon läheisyydestä sekä merinäköalasta. Paikka on kesäisin kovassa käytössä osittain luultavasti syrjäisen sijaintinsa sekä grillaamismahdollisuutensa ansiosta, joten varaudu rohkein mielin liittymään seuraan, jos paikalla on jo muita. Miinuksena alueen ajoittainen roskaisuus (muistakaa kerätä roskat!) Arvosana: 4.5/5

parhaan auringonlaskun seuraamiseen. Tornin edessä on pieniä vesiesteitä, joten kannattaa varautua pimeällä poistuessa. Varaudu kuitenkin siihen, että joku saattaa käyttää paikkaa oikeasti lintujen bongaamiseen. Arvosana: 3.5/5

jonka jokainen lenkkeilijä on ainakin varmasti ohittanut. Hyvää löhöilytilaa tarjoava paikka sopii erinomaisesti niille, jotka haluavat ottaa brunaa samalla kun nauttivat virvokkeitaan. Näin lumen ollessa vielä maassa aika karu ja mitäänsanomaton, mutta kesällä oikeasti ihan mukava. Arvosana 3/5

Smökin terassi Klassikoiden klassikko, kenraaliharjoitusnäyttämö ennen sitsejä, Smökin puuterassi. Kaikinpuolin erinomainen paikka mallasjuomien nauttimiselle kesäiltoina (ja miksei talvellakin) erinomaisen sijaintinsa ja tasokkaiden kalusteidensa ansiosta. Plussana grillausmahdollisuus sekä lyhyt matka Otaniemen palloiluhalliin (JMT 1) illan viilentyessä. Arvosana: 5/5

Otarannan laituri Meh. On mitä on. Kyllä tässä voi kaljaa juoda mutta tilaa ei riitä kaikille. Plussana se, että todennäköisesti Otaniemen paras paikka käydä uimassa. Vieressä tietenkin myös nurtsikenttä jossa muutamia penkkejä jos nautit mieluummin merellisestä näköalastasi jykevällä maalla. Arvosana: 2.5/5

Lintutorni Vaikka lintutornissa bongaillaankin enimmäkseen lintuja, voi valveutunut ulkoilija bongata sieltä myös karhun. Tämä tervehenkinen Tämä kallio(?) pussikaljapaikka tarjoaa erinomai- Jossain Lintutornin ja niemen kärset näköalat, varsinkin Otaniemen jen välimaastossa sijaitseva kallio, ProTeesi

18

2/19


Tee se itse -meemit

2/19

19

ProTeesi


Profile for ProTeesi

ProTeesi 2/2019  

ProTeesi 2/2019  

Profile for proteesi
Advertisement