__MAIN_TEXT__

Page 1

ProTeesi 2/2017


PÄÄTOIMITTAJALTA Heippa! Kevät on opiskelijan vuodessa varmasti monille sitä kaikkein kiireisintä aikaa. Stressin määrä kasvaa tasaisesti kohti Wappua samalla kun käytettävissä olevan ajan määrä laskee. Jos huomaa stressihormonien huitelevan huolestuttavissa sfääreissä, kannattaa harkita mallin ottamista seuraavista eläinkunnan jäsenistä: - Stressaantuessaan reesusmakakit syövät mieluummin ruokaa, jossa on paljon rasvaa ja sokeria. Voit siis hyvällä omallatunnolla käydä hakemassa Alepasta purkin jäätelöä tai muuta lohturuokaa ja syödä huolesi. - Pandat nukkuvat puolet päivästä ja ne eivät stressaa. Aika vakuuttava argumentti päiväunille. - Kotikissojen stressiä voi lievittää silityksillä, joten viimeistään nyt kannattaa hankkia itsellesi wappuheila vähän paijaamaan. Sitten kun stressi hellittää, voit lukea tästä lehdestä sivulta 22, miten kustakin wappuheila-arkkityypistä pääsee eroon. Toivottavasti wappufiilis on kuitenkin kaikkien kevätkiireiden lomassa päässyt kohoamaan korkeuksiin tai jos se nyhvää vielä harmittavan matalalla, toivottavasti tämä lehti saa sen pikaiseen nousuun. Ei ole enää montaakaan päivää jäljellä ennen kuin päästäänkin taas Ullikselle siemailemaan skumppaa PeTen varjossa.

<3 Riina Tässä vielä muutama kuva pandoista, koska ne on kovin söpöjä :)

4


PUHEENJOHTAJAN PALSTA Kevät on ollut vaiherikas ja tapahtumia on riittänyt moneen lähtöön. Olen päässyt viettämään unohtumattomia hetkiä niin vanhojen kuin uusienkin tuttavuuksien kanssa. Olen myös vahingossa ehtinyt opiskelemaan, vaikka onkin myönnettävä, että suurin osa kursseistani on tänä keväänä kasaantunut viidennelle periodille. Tämä lienee kalenterini kannalta jopa yllättävän hyvä ratkaisu. Meneillään on kevään ehdoton kohokohta, sillä wapun juhlinta on aloitettu tänäkin vuonna jo hyvän aikaa sitten. Omaan wappuuni kuuluvat erottamattomasti muutamat palaset. Radio Diodin lähetysten kuuntelu, wappujulkaisujen myyminen, kotitekoisen siman valmistaminen ja erinäisiin tapahtumiin osallistuminen kerryttävät kaikki omaa wappufiilistäni kohti äärettömyyttä. Nauttikaa wapunajasta täysin rinnoin ja kootkaa wapun tapahtumista itsellenne parhaiten sopiva palapeli. Muistakaa kuitenkin hoitaa myös kouluvelvollisuutenne. Toukokuussa odottavat monia lukuvuoden viimeiset tentit ja palautettavat tehtävät. Samalla monet meistä aloittelevat jo kesätöitään. Itse henkilökohtaisesti odotan jo malttamattomasti maalitehtaan porttien avautumista, jotta pääsen palaamaan dissolvereiden ja helmimyllyjen ääreen. Kesä ei ole mikään ilman ilmassa väreilevää tuoreen maalin tuoksua. Työskentelet, opiskelet tai vaikkapa sitten reppureissaat tulevat kuukaudet, haluan toivottaa sinulle mitä nautinnollisinta kesää! Sitä ennen toivoin, että näemme vielä ainakin Ullanlinnanmäellä wappusimojen tai –skumppien äärellä. Wapuhtavin terveisin

Werneri

5


FUKSIPÄÄLLIKÖIDEN VINKIT WAPUSTA SELVIÄMISEEN Teksti: Jakke Anttila ja Piia Iivonen

Taas tulee se aika vuodesta, kun oppikirjat heitetään huoneen nurkkaan ja lähes jokaisen teekkarin vessassa alkaa kuulua tuttu pulputus. Toisin sanoen fuksimajuri on kaikessa viisaudessaan päättänyt Wapun meille suoda, jonka ohella koko Otaniemi aktivoituu mitä päräyttävämpiin tapahtumiin. Useamman Wapun nähneenä kerrommekin juuri sinulle omat ohjeemme Wapusta selviämiseen ja parhaan kokemuksen takaamiseen. Wappuun lähestymiseen on oikeastaan muutama eri strategia. Ensimmäinen on ns. Fuksitekniikka jossa lähdetään joka tapahtumaan mukaan, josta seuraa Wapun jälkeinen burnout. Tätä taktiikkaa kannattaa soveltaa siten, että valitsee omaan Wappukirjoonsa ne tapahtumat jotka ovat uniikkeja kuten Wappulehden paljastus, jäynäfinaali ja fuksipeijaiset. Vastaavasti jokavuotuisia tapahtumia kannattaa ensimmäisenä vuonna lähestyä vain jos aikaa riittää, koska ne ehtii sitten vanhemmuuttaan käymään. Toki jos aikaa riittää kannattaa valita itseään kiinnostavat tapahtumat ja kokeilla olisiko ne juuri sinulle sopivaa Wappuviihdykettä. Vanhemman tai kiireellisemmän opiskelijan strategia on valikoida ne tapahtumat jotka tietää hyviksi tai etsiä tapahtumia työpäivien välistä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikkei Wapunaikaan tapahtuisi juuri itselle hyvänä päivänä mitään niin todella hyvä optio on mennä puute rassille grillaamaan ja nauttimaan jäätelöä ja skumppaa. Riippumatta vuosikurssista tai Wapunviettotavasta, toivotamme eeppisen ihanaa ja mahtavaa Wappua kaikille! Jokainen Wappu on omanlaisensa hieno kokemus, mitä on sitten mukava muistella vanhempana. Tehkää siis tästäkin Wapusta teille unohtumaton!

6


Hyviin Wappuvarusteisiin kuuluu ehdottomasti kotitekoiset pikamunkit ja sima/skumppa. Kun luet tätä kirjoitusta alkaa viimeiset siman valmistus hetket olla käsillä! Älä kuitenkaan ikinä tee sitä virhettä, että ostaisit kaupasta simaa kaupasta. Kannattaa mielummin tyytyä skumppaan tai vaikka lappariin, mutta kaupan simasta tulee vain todella pettynyt olo ja Wappufiilis kokee kovan kolauksen. Nautintoaineiden (lue munkit ja sima/skumppa) lisäksi Wappuun kannattaa varustautua säänmukaisella vaatetuksella ja hyvällä seuralla. Oikeanlainen vaatetus Wapuksi koostuukin haalareista, (puhtaan valkoisesta) tupsulakista sekä sopivan lämpimästä aluskerrastosta (kannattaa muistaa, että Ulliksella tuulee aina). Hyvä seura koostuu puolestaan monista eri osista. Niin oma kaveripiiri kuin oma vuosikurssi, ovat aivan mahtavaa seuraa Wappuna. Kannattaa kuitenkin Ulliksella myös tutustua naapuritelttojen asukkaisiin ja jakaa kaikille ihanaa Wappufiilistä ja ehkä myydä muutama Äpy samalla.

7


HALLITUSKUMMIN TERVEHDYS

Teksti ja kuvat: Ville Myllylä Käyntikorttikuvan ulkoasu: Noora Vänttinen Olen Ville Myllylä ja toimin kuluvana vuonna AYY:n hallituksessa vastuualueinani järjestöasiat sekä tilat. Opiskelutaustani on ENG:ssä ja haalareihin pukeutuessa minut tunnistaa jo hieman haalistuneesta Koneinsinöörikillan vaaleanpunaisesta.

Alkuvuoden hallitustyöskentelyn täyttäneiden perehdytysten jälkeen on jäänyt enempi aikaa myös sektorikohtaisten projektien ja juoksevien asioiden hoitamiseen. Toimistoohjelmassa merkittyjen projektien lisäksi pääsen viettämään laatuaikaa toimintaavustusten parissa keskellä vappuhumua ja ne tulevatkin viemään leijonan osan päivittäisestä ajastani tässä huhtikuun lopulla. Isona yhteisenä kaikkia koskettavana asiana AYY hupparia on päässyt on moni varmasti huomannut AYY:n tuulettamaan myös PkBrändi-uudistuksen, joka on etenemässä seudun ulkopuolella. kovaa vauhtia. Kaiken tämän keskellä viikoittaiset hallituksen yhteiset kalenterimerkinnät, kuten kokoukset ja aamukoulut rytmittävät arkea ja väliin osuvat verkostotapaamiset eri ylioppilaskuntien ja yhteistyötahojen kanssa tuovat oman värinsä Ketolla vietettyihin tunteihin.

Viestinnän kopissa kyllästyttiin tylsiin käyntikorttikuviin.

8


Täältä minut löytää. Osana hallituksen toimintaa ovat myös erityisasemayhdistyksien hallituskummittelut, jonka turvin pääsen tutustumaan tarkemmin Prosessiteekkarien toimintaan. PT:n lisäksi toimin myös NuDe:n (Nuoret Designerit) sekä PJK:n (Puunjalostajakilta) hallituskummina. Hallituskummina haluan olla luomassa yhteyttä ylioppilaskunnan ja erityisasemayhdistysten välillä osallistumalla hallitusten kokouksiin ja luomalla luonnollisen kanavan ylioppilaskunnan suuntaan. Monia askarruttavia kysymyksiä pohditaan monesti vain omalla porukalla, vaikka asiaan olisi olemassa jo valmis vastaus tai ainakin kokemusta vastaavanlaisesta tilanteesta. Tämän kaltaisiin ja muihin yhteisössä esille tuleviin kysymyksiin pyrin olemaan se helposti lähestyttävä henkilö ylioppilaskunnan suuntaan erityisesti yhdistyksen hallitukselle, mutta myös muulle jäsenistölle. Kirjoitushetkellä Alvarin aukiolla laiduntavien hanhien lisäksi on havaittavissa jo radiolähetyksen valmistelua ja Whappu-apin lukuisaa tapahtumalistausta. Kaikkien vappuhulinoiden täyttäessä kalenteria olisi hienoa päästä osallistumaan myös johkin PT:n tapahtumaan :) Wappufiilistä herätellen,

Ville 9


10 10


TEK-YHDYSHENKILÖN WAPPUTERVEHDYS

Moikka!

Niille, jotka eivät tätä pärstää vielä tunne, niin olen Janne, 4. vuoden biomass refining -pääaineen maisteriopiskelija. Prosessiteekkarien hallituksessa oon ollut viime vuonna puheenjohtajana ja toissa vuonna yrityssuhdevastaavana. Kuluvana keväänä toimin opintojen ohessa Prosessiteekkarien TEK-yhdyshenkilönä, eli hoidan yhteydenpitoa PT:n ja TEKin välillä. :) ”Mikä tää TEK nyt olikaan?” TEK eli Tekniikan akateemiset on ammattiliitto, joka yhdistää diplomi-insinöörit, arkkitehdit (myös maisema-), sekä vastaavien alojen matemaattis-luonnontieteellisen yliopistotutkinnon omistavat ihmiset. TEKiin voivat liittyä myös näiden alojen opiskelijat - yli viidesosa TEKin jäsenistä onkin opiskelijajäseniä! Jäsenyys on opiskelijoille ilmaista, eikä sido mihinkään jos et siis vielä ole jäsen, niin miksi et liittyisi? ”Mitä iloa siitä TEKin jäsenyydestä sit on mulle?” Vaikka ja mitä! Voit esim. parantaa mahiksiasi saada unelmaduuni käyttämällä hyödyksi CV-klinikkaa ja Teekkarin Työkirjan protipsejä. Duunin varmistuttua voit tarkastuttaa työsopparin TEKin lakimiehillä varmistuaksesi, ettei sua vahingossakaan viilata linssiin työnantajan toimesta. Ja jos valmistuminen häämöttää jo, mutta urasuunnitelmat ei ole vielä niin loppuun asti hiotut kuin haluaisit niin hei, TEKin uraneuvontapalvelut jeesaa varmasti! Jäsenyys tarjoaa myös aineellista hyötyä - ammattiliiton jäsenenä pääset käsiksi laajaan kirjoon erilaisia etuja osoitteessa jasenedut.fi. Lisäksi TEKin jäsenlehti tipahtaa postiluukusta aina säännöllisin väliajoin. Kaikki tämä opiskelijajäsenille täysin ilmaiseksi eli aika sweet deal, eikö? TEK on myös mukana tukemassa monenlaisia opiskelijayhdistysten projekteja, joista yhtenä esimerkkinä tämä parhaillaan lukemasi laatujulkaisu! TEK näkyi PT:läisille tänä wappuna lisäksi wapunavausbileiden yhteydessä. :) Mua saa tulla nykimään hihasta, jos teillä on jotain kyssäreitä TEKiin liittyen. Osaan vähintäänkin ohjata kyssärin jollekin, joka tietää aiheesta enemmän. Lisätietoja voi toki etsiä myös omatoimisesti TEKin nettisivuilta. Jos olette suuntaamassa kesätöihin wapun jälkeen, niin suosittelen lämpimästi lukemaan sivuilta ainakin IAET-kassasta! Mahtavaa wapunaikaa toivottaen,

Janne 11


Blossom Haju: ei tuoksu niin makealta, haisee sillisskumpalta Maku: kuivaa, hapokas, kuiva, pettymys, laimeaa

poreilevaa, pettymysten

Dokabiliteetti: ei pysty, ekakin lasi tökkii, tää tuntuu tääl takana Sopii parhaiten: pullon perusteella lahjaksi, maun perusteella ei mihinkään

SKUMPPA Duc de Paris

Haju: aika silliskumppa, paljoo mitään

ei

Maku: maistuu korianteri ja saippua, paljon vaahtoa, hyvät ei kovat kuplat, aika persoonaton Dokabiliteetti: ihan hyvä, joisin pullollisen jos toisenkin Sopii parhaiten: booliin, koska kaipaa makua 12 12


Fresita mansikka Haju: mehuisa, mansikkahilloa, vahva ja imelä mansikka, ei yhtään alkoholi Maku: mansikkahillo, semi poreileva suutuntuma, hapokas, kovia kuplia eka ja sit mansikkaa, esanssista mansikkasokeria Dokabiliteetti: ei kovin hyvä, liian makea Sopii parhaiten: booliin voisi toimia, #teinikännit (vinkvink, Leila)

ATASTING Glöet

Haju: tuoksuu joulu, haisee viina, omenalimonadi Maku: maistuu pahaks menneeltä, vähän huono itse tehty glögi, vähän teennäinen glögin maku, maku ei vastaa tuoksua, hyvää! - itseasias ei ookkaan Dokabiliteetti: ei kovin korkea Sopii parhaiten: voi juoda kun kyllästyy sukulaisiin 13 13joulujuhlissa, pikkujoulut


Heretat El Padruell Haju: perusskumppa Maku: aika silliskumppa, pehmeät kuplat, vähän mauton Dokabiliteetti: menee

kai

tää

alas

Sopii parhaiten: apelsiinimehun kanssa, sillikselle

Non Alcoholic Drink Moomin Kids Party Haju: kunnon pärinähaju Maku: limsa, esanssisokeri Dokabiliteetti: alkoholia

nolla

Sopii parhaiten: aamulle

1414

koska

seuraavalle


Tosti demi sec Haju: aromikas, perusskumppa, kukkainen, ei kitkerä, pehmeä Maku: makea, hapokas, aromikas, hedelmäinen Dokabiliteetti: keskiluokkaa, pullon jälkeen ei varmaan enää yhtä hyvää Sopii parhaiten: kavereiden kanssa jaettavaksi, ei yksin, hyvä alkumalja kesäjuhlille

BONUS: lastenskumppa plus kasari Haju: edelleen sokeri Maku: nyt tää menee, parempaa kuin äsken, ei niin makeaa enää Dokabiliteetti: parani huomattavasti Sopii parhaiten: rakettikänniin (uusi vuosi, uusi känni, uusi vuosikänni)

15 15

Testattavista skumpista yksikään ei herättänyt wappufiilistä, joten täydellisen wappuskumpan etsintää täytyy valitettavasti jatkaa...


Ainekset:

NOPEET SITRUUNAMUNKIT Teksti ja kuvat: Elisa Juvonen

½ dl

juoksevaa rasvaa (esim. sulatettu voi) 1 prk (250 g) maitorahkaa 1-3 tl sitruunan raastettua kuorta 1 rkl sitruunanmehua 2 ½ dl vehnäjauhoja 1 rkl vettä 1 kananmuna 1 dl sokeria 1 rkl kardemummaa ¼ tl suolaa 1 tl leivinjauhetta

ELLUN VINKIT Sekoita sokerointia varten itselle sopivassa suhteessa tomusokeria ja tavallista sokeria

Lisäksi -paljon (rypsi)öljyä (n. 7-8 dl), oliiviöljyt jne jättää munkkeihin makunsa -sokeria kuorruttamiseen (erikoishienoa, mutta tavallinenkin passaa)

Toinen hauska twisti perinteiseen sokerikuorrutukseen on kookoshiutaleet.

Kaikenlaisia suklaa- ja toffeekuorrutteita sekä hillotäytteitä on kanssa kokeiltu, kannattaa kokeilla avoimin mielin kaikkea hauskaa.

Ohje: -Sekoita kuivat aineet keskenään -Lisää nestemäinen rasva, rahka ja kananmuna -Lisää joukkoon hyvin pestyn sitruunan kuoriraaste ja sitruunasta puristettu mehu -Sekoita hyvin tasaiseksi taikinaksi -Kuumenna öljy (valurauta- tai teräskattila lienevät paras väline tähän) -Rasva on sopivan kuumaa (170-180 astetta), kun pieni taikinapala alkaa poreilla pinnassa ja ruskistuu suhteellisen nopeasti -Tee munkeista sen muotoisia kuin haluat (pyöreä tai reiällinen taitavat olla ne klassiset, mutta miksei jonkinlainen churrotankokin kelpaisi) ja keitä niitä rasvassa, kunnes munkit ovat kauniin värisiä. -Nosta munkit valumaan talouspaperin päälle, varo polttamasta itseäsi! Sokeroi munkit lämpiminä (asap) HUOM! Kattilan kansi kannattaa pitää lähellä, kun leikkii kuumalla öljyllä!

16


PT VAIHTAA Teksti ja kuvat: Alex Villa

Islantilainen vaihto on ollut kaiken kaikkiaan rento ja kaunis, aistittavasti vanhanaikainen, vaikeusasteeltaan helppo sekä kulttuurishokiltaan mieto. Kuvailisin Islantia vaihtokohteena nyt näin, kun tätä kirjoittaessa on takana kolme kuukautta väliaikaisessa kotikaupungissani Reykjavíkissa. Ensivaikutelmani oli astetta vähemmän hohdokas, kun tammikuussa saavuin keskelle pimeätä laavakenttää vesisateeseen. Onneksi kotikaupunkini on sittemmin tullut hiljalleen tutuksi ja paljastunut paikoittain hyvinkin kotoisaksi, eläväisen lähiökaupungin tuntuiseksi. Kaupunki on idyllinen erivärisine pikkutaloineen ja huomattavan matala, kunhan pysyy kaukana kaupungin keskustaan ja suoraan yliopiston viereen päättyvästä moottoritiestä (kuka v*ttu sen on suunnitellut?) sekä merenrannan kerrostaloista, jotka ovat selvästi rakennettu hiljattain, henkeäsalpaavan meri- ja vuoristonäköalan maksimoimiseksi ja blokkaamiseksi muilta. Asun yliopistolla opettavan professorin kellarissa (:D) ja hänen todella mukavan perheen luona, hiljaisella rivitaloalueella. Kuljen kodin (kuvassa) ja keskustan väliä busseilla, jotka pelittävät hyvin ja joissa istutaan kuten Suomessa: yksin jos mahdollista ja vierustoveria ei tarpeettomasti noteerata. Se on kuitenkin vain jotain ujostelua, sillä paikalliset kaupungissa sekä maalla ovat olleet keskimäärin erittäin ystävällisiä. Varsinainen syventyminen paikalliseen kulttuuriin on jäänyt pintapuoliseksi, kun viikinkikieli on liian käsittämätöntä opeteltavaksi yhdessä keväässä ja olen siten käytännössä yksi turisti muiden joukossa. Onneksi kaikki puhuvat englantia, ja isäntäperheen jääkaapissa oli sentään happamia lampaankiveksiä (!?), joita pääsin maistamaan. Yksi piirre, joka on ominainen Islannille, on paras asia sitten Jeesuksen ja saa minulta pelkkää ylistystä: nimittäin julkiset geotermiset ulkoilmakylpylät. Eli siis uimahallit taivasalla, jotka ovat auki ympäri vuoden joka säässä, ja joissa on kuumaa vettä. Niitä ei mainosteta, sillä ne ovat julkisia. Siispä ne ovat kohtuuhintaisia (kaikki muu täällä maksaakin aivan perkeleesti) ja niissä käyvät paikallisetkin, rentoutumassa kuumissa altaissa ja höpöttelemässä, estoitta kuin suomalaiset saunassa. Yllä tähtitaivas ja, no kidding, joskus revontuletkin. Mutta mites sitten ne itse opiskelut? Ja työmahdollisuudet? Suoritan 22 opintopistettä ympäristötaloutta ynnä muuta, joiden eteen olen tehnyt hissukseen töitä ja tankannut siten päätäni täyteen sustainability-asiaa. Kursseilla tehdään hirvittäviä määriä ryhmätöitä ja yliopistolla tuntuu olevan aika korkea taso, ainakin undergrad-ja graduate-opiskelijoiden yhteisillä kursseilla. Työvoimapulaa Islannissa on, mutta bio- ja kemianalan teollisuutta Islannissa ei erityisesti ole (eipä ole metsiäkään). Sen sijaan alumiininjalostus on iso tulon-

17


lähde Islannille. Halpaa energiaa on tarjolla geotermisistä lähteistä, ja esimerkiksi kymmenisen vuotta sitten pohjois-Islannissa täytettiin kokonainen vuoristolaakso vedellä, jotta siitä voitaisiin rakentaa vesivoimala vain ja ainoastaan uutta alumiinijalostamoa (kuvassa napattu reissulta pohjoisessa) varten. Tämä hieman kyseenalainen operaatio on ilmeisesti tuottoisa, sillä Islannista ei edes löydy alumiinia, vaan malmi tuodaan laivarahdilla Australiasta, jalostetaan ja viedään maasta. Huh! Mutta niin, opiskelu tosiaan ei taida olla se pääsisältö vaihdossa, voin todeta sen nyt itsekin. Vaihto-opiskelijaporukalla, joka muodostui jo ensimmäisenä päivänä, on tultu käytyä roadtripillä ja pari kertaa baarissakin. Vapaa-aika muuten on kulunut yleensä uimalla, lukemalla, valokuvailemalla (ja opettelinpa pelaamaan shakkiakin) sekä kotiin päin puhellessa Skypen välityksellä. Ennen vaihtoa vielä se jännitti, mutta parisuhteen hoito etänä onkin osoittautunut vaihdossa hyvin mahdolliseksi, kun sille varasi tarpeeksi aikaa sekä 10 päivää maaliskuussa, jolloin reissasimme Islannin ympäri vuokraautolla. Tätä ennen veljeni olivat käyneet kylässä viikonlopun yli, jolloin jouduimme umpikännissä oikeasti vuosisadan lumimyrskyyn, keskelle pysähtynyttä kaupunkia (ks. kuva lumessa tarpovasta broidista). Tämän lisäksi saapui tänne maaliskuussa vielä PT-lisävahvistustakin! Sillä porukalla tehtiin äkäinen reissu pohjois-Islantiin, käytiin kylpemässä, katsomassa nähtävyyksiä, ja sekoitettiin paluumatkalla fiestat ja fiaskot keskenään. Vieraat toivat tullessaan vieläpä ruisleipää, kossua ja Fazerin sinistä, jotka olivat omiaan koti-ikävän ehkäisyyn. Olen todella kiitollinen kavereista ja perheestä, jotka vaivautuivat tänne minua moikkaamaan – ei haittaa vaikka Islanti sattuukin olemaan pohjoismaiden trendikkäin matkakohde. :D Vaihto-opiskelusta yliopiston tuella voi ihan perustellusti puhua siistinä juttuna. Kuitenkin, näin yleisesti huomionarvoista minusta on se, että ihan samaan tapaan kuin kotonakin vaihdossa kokee paljon, jos vain lähtee tekemään ja kokeilemaan. Toki voi olla, että vaihtojakso voi tuntua ’puolivuotiselta lomalta’ ja olla joillekin ensimmäinen tilaisuus hoksata itsenäisyyden mahdollisuudet; että omasta tekemisestä ja aktiivisuudesta se on lähtöisin. Vähän niin kuin risteilylle mennään bilettämään jotenkin erityisen lujaa. Mutta uusia kokemuksia ja ystäviä varten ei välttämättä tarvitse lähteä ulkomaille. Suurin osa vaihdossa olemisesta onkin sitten lopulta ihan tavallista elämää. Eipä tosin tämä pohjoismainen hyvinvointivaltio mitenkään järisyttävän erilainen kotipaikka olekaan.

18


19 19


VINKKEJÄ VAIHTOHAKUUN Teksti ja kuvat: Annamaaria Mytty

Vaihto voi olla elämäsi seikkailu! Oma vaihtoni oli avartava ja kasvattava kokemus suosittelenkin sitä kaikille vähänkin kiinnostuneille! Olin vaihdossa syyslukukauden 2015 Saksassa Dresdenissä, joka on noin Helsingin kokoinen kaunis kaupunki. Vaihdossa opin saksan kielen lisäksi opin pärjäämään ulkomailla yksin ja hoitamaan asioita vieraalla kielellä. Oma ajatteluni sai uusia näkökulmia vaihdon aikana ja sain perspektiiviä asioihin kotona. Opin uutta Saksan kulttuurista ja historiasta, toisaalta opin arvostamaan monien asioiden sujuvuutta Suomessa. Vaihto oli loistava mahdollisuus saada uusia ystäviä ympäri maailmaa ja oppia muiden vaihto-opiskelijoiden kautta myös useista muista maista. Lopulta varmaan vaikeinta oli tehdä päätös vaihtoon hakemisesta, sen jälkeen asiat rullasivat painollaan eteenpäin. Lähteminen jännitti, mutta ehdottomasti kannatti mennä! Vaihdon jälkeen olen saanut tutustua vaihdon asioihin vaihtoneuvojan työssä.

Vinkkejä vaihtohakuun Aallolla on vaihtokohteita ympäri maailmaa ja valinnanvaraa on paljon. Kiinnostaisiko vaihtaa Suomen talven kylmyys vaikkapa Singaporen kuumankosteaan ilmastoon vai sittenkin nauttia laskettelusta Alpeilla Ranskassa tai Sveitsissä? Vaihdon suunnittelussa kaikkein eniten hyötyä on siitä, että aloittaa sen ajoissa. Suositusaika vaihdolle on kolmas opiskeluvuosi, sillä se on tarkoitettu vapaavalintaisten opintojen sekä sivuaineen tekemiseen. Toinen tai molemmat näistä on mahdollista suorittaa vaihdossa, joten opintojen suunnittelu on niiden kohdalla helpointa. Toki vaihto onnistuu aiemmin tai myöhemmin, mutta vaatii hieman enemmän suunnittelutyötä. Kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi kesätöiden ja muiden kurssien suhteen, että vaihtoyliopiston lukukaudet voivat olla eri aikaan kuin Aallossa. On myös tärkeää aloittaa kohdemaan kielen opiskelu ajoissa, mikäli haluaa opiskella kyseisellä kielellä tai tarvitsee siitä kielitodistuksen.

20


Kohteen valinnassa kannattaa aloittaa opiskelukielen valitsemisella, sillä se rajaa eniten vaihtoehtoja pois. Muuten valinnassa auttaa esimerkiksi vaihtoraporttien lukeminen, sillä niistä saa vinkkejä ja eniten tietoa millaista elämä on oikeasti kohteessa. Kohteissa olleisiin opiskelijoihin voi ottaa yhteyttä ja kysellä lisää. Professoreilta voi myös kysellä hyviä kohteita, mikäli jokin tietty opintoala kiinnostaa. Muiden korkeakoulujen kohteita kannattaa myös tutkia, mikäli jokin toinen ala kiinnostaa. Apurahoja kannattaa hakea ajoissa ja paljon. Vaihtoinfoista lähempänä hakua saa myös lisätietoa. Ja tietenkin vaihtoneuvojalta tai vaihtokoordinaattoreilta kannattaa tulla kysymään, jos mikään vaihdon suunnittelussa mietityttää! Vaihtoneuvoja voi auttaa esimerkiksi kohteen valinnassa tai sopivien kurssien etsimisessä. Kannattaa siis muistaa, että apua saa haun ja vaihdon aikana kysymällä. Vaihtoon kannattaa lähteä avoimin mielin ja osallistua sosiaaliseen toimintaan. Varsinkin erilaisten harrastusten kautta pääsee tekemisiin myös paikallisten kanssa. Kielen oppimiseksi kannattaa hyödyntää koulun tarjoamia kielikursseja tai ohjelmia, esim. tandem-kielipari. Aluksi opiskelu vieraalla kielellä voi tuntua hankalalta, varsinkin jos kieli ei ole englanti. Se kuitenkin helpottuu ajan kanssa ja huomaa oppineensa enemmän kuin uskoi. Ennen opintoja järjestettävillä kielikursseilla pääsee tutustumaan muihin vaihto-opiskelijoihin ja usein niissä järjestetään sosiaalista ohjelmaa. Vaihdon alussa kannattaa selvittää mahdolliset loma-ajat ja suunnitella matkat niille. Suosittelen matkustamaan vaihdossa paljon ja hyödyntämään todennäköisesti Suomea alempaa hintatasoa. Vaihdosta kannattaa ottaa kaikki irti, sillä se on ainutlaatuinen mahdollisuus! ps. Protip: ota laturit mukaan

21


10+1 WAPPUHEILAA JA MITÄ NIILLÄ TEHDÄÄN Teksti: Marja Rinne Hallitus ja toimarit ovat wapun tullen romanttisella tuulella. Muista kadottaa heilasi viimeistään ulliksella, jos päädyt tapailemaan yhtä seuraavista henkilöistä: 1: Puheenjohtaja Puhis pyörittelee silmiään hallituksensa ja toimariensa sekoilulle. On yllättäen päällisin puolin PT:n ainoa normaali henkilö ainakin siihen asti, kunnes saat tietää hänen panevan sihteeriä selkäsi takana. Tästä seuraa telkkarista tuttu pettämisdraama, jonka päätteeksi purat suruasi Beniin ja Jerryyn. 2: Varapuheenjohtaja Yhdistyksen hoitsu. Pitää prosessinhoitajia orjinaan, ja on yhdistelmä herttaista hoitsua ja ruoskaa heiluttavaa dominaa. Tiedossa on siis sekä eroottinen että hämmentävä wappu, jonka jälkeen huudat vaistomaisesti turvasanaa aina VPJ:n ollessa läheisyydessä, ja varapuhis ymmärtää siirtyä seuraavaan uhriin. 3: Fuksikipparit Kipparien puolitoistavuotinen rappio syvenee wapun lähestyessä unenpuutteen ja alkoholinkäytön seurauksena. Myös naispuoliset yksilöt tunnistaa viiksistä. Purskahtelevat itkuun vähän väliä ja toistelevat “mun fuksit on jo niin isoja”. Heistä ei pääse eroon kuin vaihtamalla infolle, eli toivottavasti muistit hakea. 4: Opintovastaava Tiirailee ihmisiä lukulasiensa yli pHuoneella aina, kun ei ole nuolemassa professoreja hoitamassa opintoasioita. Yleensä mukava kumppani, vaikka onkin yhdistyksen tärkein henkilö ainakin omasta mielestään. Suhteenne loppuu, kun levität huhua, että hänen lukulasinsa ovat feikit. 5: Yrityssuhdevastaava Ysvi piilottelee merkkiaurinkolasien takana verestäviä darrasilmiään. Yhdistää vyötärölle solmittuihin haalareihin puvuntakin vielä ulliksellakin.Puhuu jatkuvasti puhelimeen, ja tehtäväsi on toimia edustusvaimona wapun ajan. Häviää ulliksen jälkeen jonnekin, mutta lupaa soitella.

22


6: IE Isäntä ja emäntä ovat wapun maissa joko kireähermoisia tai humalaisia tai molemmat. Tarjoudut apuvoimiksi sitseille, ja päädyt pilkkomaan kymmenen kiloa sipulia ja kiroamaan syntymääsi. Sipulinhajusi karkottaa IE:n lisäksi muun hallituksen tiehensä. 7: Rahastonhoitaja Tunnistaa valtavasta nenästä ja jatkuvasta taskulaskimen näpyttelystä. Haluaa pienetkin velat korkojen kanssa takaisin. Älä missään nimessä pelaa monopolia rahiksen kanssa. Älä. Älä. Saatat kuvitella, että olette suhteessa, mutta oikeasti vaanii sinua vain velkojesi vuoksi. Kun maksat laskusi, rahis katoaa. 8: Tiedottaja-sihteeri Myös miespuoliset yksilöt tunnistaa tiukasta hameesta ja anteliaasta dekolteesta. Lirkuttelee puheenjohtajalle, joten on ja pysyy koko yhdistyksen märkänä päiväunena, sillä et yksinkertaisesti ole riittävän tärkeä. Ainakaan hänestä ei tarvitse hankkiutua eroon, mutta et toisaalta haluaisikaan. 9: Isovastaava Yhdistyksen ISOin alkoholisti wapun aikoihin kipparien jälkeen, ja onkin todennäköisin kandidaatti toiseksi ensi vuoden fuksikapteeneista. On vielä wappuna pirteä kuin peipponen, mutta ette onnistu tapaamaan kertaakaan, sillä hänellä on jatkuvasti ITMK:n hommia. 10: KV-vastaava Puhuu suomea ja englantia sekaisin vaihtelevalla menestyksellä, yhdistyksen pahin kasuaali rasisti. Teette normaaleja asioita ja jaatte kaikki tietämänne kansallisuuteen liittyvät vitsit. Suhteenne ei selviä, jos edes vihjaat ymmärtäväsi ulkkarien lukukausimaksuja. + 1: ProTeesin päätoimittaja Päätoimittaja vaanii viattomia toimittajia pHuoneella vaatiakseen heiltä myöhässä olevia juttuja. Järjestää paljon alkoholinmaistelutilaisuuksia, joten todennäköisesti teillä on jotain mukavaa tekemistä. Kova sensuroimaan, joten ole kiltisti. Päätoimittaja menettää kiinnostuksensa, kun palautat juttusi.

23


24 24


MITÄ MUKAAN ULLIKSELLE? LAKKI

Ei kannata päästää tärkeintä unohtumaan.

SKUMPPAA

Skumppaa PeTen varjossa aurinkoisella Ulliksella, onko sen voittanutta?

RUOKAA

Älä päästää nälkää yllättämään. Energiatasot kannattaa pitää tasaisina ja toimitus lämpimästi suosittelee munkkeja (tästäkin lehdestä löytyy resepti vinkvink).

ISTUINALUSTA

Maa on kuitenkin märkää ja märkä nurmikko ei varmastikaan ole se tapa, jolla haluat kostua.

VESSAPAPERIA

Bajamajat ovat tarpeeksi ikäviä muutenkin ja vessapaperi on aina loppu.

AURINKOLASIT

Suojaavat sinua mahdolliselta auringolta ja muita ihmisiä lähes varmalta krapulaltasi.

WAPPUFIILIS

Tätä on koko vuosi odotettu. Nauti! 25


1.5. - TIESITKÖ TÄMÄN? Pluto nimettiin 1.5. vuonna 1930. Bach syntyi 1.5. 1.5. on Leipäivä Havaijilla. Paavi Pius V kuoli 1.5. vuonna 1572. Yves Saint-Laurent syntyi 1.5.1936. Illuminati perustettiin Ingolstadtissa 1.5. Kymmenen vuotta sitten wappu oli tiistai. 1.5. on 181. päivä vuodesta. 1.5. osuu todennäköisimmin tiistaille, perjantaille tai sunnuntaille. Paavo Pesusieni esitettiin 1.5. ensimmäistä kertaa televisiossa vuonna 1999. Figaron häät esitettiin Wienissä 1.5.1786 ensimmäisen kerran. Homoavioliitto laillistettiin Ruotsissa 1.5.2009.

26 26


27


28

Profile for ProTeesi

ProTeesi 2/2017  

ProTeesi 2/2017  

Profile for proteesi
Advertisement