Page 1

ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2008 ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ

Μώμου εγκώμιον

Μια μορφή με λάμψη προαιώνια και αγέραστη

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

2008

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΟΧΩΡΙΟΥ “Ο ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ”


Βαθιά στο σκοτεινό πηγάδι των αιώνων, αναβλύζει μια λάμψη. Σατυρικές πομπές εκπέμπουν λατρευτικούς ύμνους

στις δυνάμεις της γέννησης και της φθοράς των πραγμάτων.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ο εξευμενισμός συναντά τη διέγερση. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ


Μώμος, αρχαϊκή θεότητα, ο γιος της Νύχτας και του Ύπνου,

η προσωποποίηση του σαρκασμού και της ειρωνείας.

Ασυγκράτητος, σκωπτικός και αθυρόστομος. Διαχέει τον εμπαιγμό,

προετοιμάζοντας το θρίαμβο

της αλήθειας.

MAΡΤΙΟΣ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ


Μωμογέρεα, ανάγλυφοι αρχαιοελληνικοί χαρακτήρες,

απονέμουν τιμές στο θεό Μώμο κατά το χειμερινό ηλιοτρόπιο.

Σκορπούν τη συμβατικότητα και παράγουν συλλογικά συναισθήματα

καθώς υφαίνουν την πιο γνήσια διαδικασία

αυτοπροσδιορισμού της κοινωνίας.

MAΐοσ

ιουνιοσ


Οι προσωπογραφίες της αρχαιότητας δεν εξαντλούνται στο χρόνο.

Αντιστέκονται στις αδίστακτες εξουσίες. Μεταμορφώνονται. Αναβαπτίζονται στην ανεξάντλητη πηγή της λαϊκής παράδοσης. Οι ασεβείς γιορτές ριζώνουν στον Εύξεινο Πόντο και γίνονται λαϊκό θέατρο.

IOYΛΙΟΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ


Οι συσπάσεις των προσώπων κάτω από τη μάσκα

που κρύβει για να αποκαλύψει.

Η διαστολή των μυώνων, στην ανεξέλεγκτη ορμή

του πιο τρελού χορού.

Τα καθρεφτάκια, οι προβιές των ζώων, τα κουδούνια

και ο παράδοξος ιματισμός.

Κοσμήματα στην πινακοθήκη του σημερινού θιάσου.

σεπτεμβριοσ

οκτωβριοσ


Η περιπέτεια της λαϊκής ψυχής που αρνείται την άκριτη υποταγή, που αναζητά το βαθύ μυστικό των πραγμάτων αυτού του κόσμου.

Ένα αριστουργηματικό παιχνίδι παράλληλων αντιθέσεων που μετουσιώνει τους αιώνιους πόθους. Ο προάγγελος μιας καλύτερης εποχής.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


Ο

Ποντιακός και Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου «Ο ΠΡΟ­ΣΦΥΓΑΣ» ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου 1987, με προσανατολισμό στη συστηματοποίηση και την οργάνωση της αυθεντικής λαογραφικής έκφρασης του χωριού. Από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του δημιουργήθηκαν τμήματα εκμάθησης και παρουσίασης ποντιακών χορών, ενώ παράλληλα αναβίωσε το λαϊκό δρώμενο «Μωμογέρεα», που στο Καρυοχώρι είναι γνωστό ως «Κοτσαμάνια». Σύντομα έρχεται η δημιουργία του Μικρασιατικού Τμήματος, με τις δικές του στολές και το δικό του χορευτικό, να διευρύνει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες του συλλόγου. Τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου παρουσιάζονται σε πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια και φυσικά στην κορυφαία ετήσια διοργάνωση του συλλόγου, τις «Γιορτές Πολιτισμού», διήμερες ή τριήμερες εκδηλώσεις που ολοκληρώνονται την 20η Ιουλίου, ημέρα εορτασμού του προφήτη Ηλία. Ο σύλλογος στεγάζεται σε αυτόνομο δημοτικό χώρο, όπου ανέπτυξε βιβλιοθήκη, που σήμερα αριθμεί πάνω από 300 βιβλία ιστορικού, λαογραφικού, γλωσσικού και λογοτεχνικού περιεχομένου, με έμφαση στον Ελληνισμό του Πόντου και της Μικρασίας, ενώ στόχος πρώτης προτεραιότητας παραμένει η ανέγερση σύγχρονου κέντρου πολλαπλών χρήσεων. Το παραδοσιακό φεστιβάλ «Γιορτές του Μώμου» που τελείται κάθε χρόνο, την περίοδο του δωδεκαημέρου, αποτελεί πλέον πανελλήνιο πόλο έλξης και μια από τις καταξιωμένες λαογραφικές πρωτοβουλίες στο Νομό Κοζάνης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πρόεδρος Παντελής Σαββαΐδης Αντιπρόεδροι Θέμης Απατσίδης, Αντώνης Σταματίδης Γεν. Γραμματέας Κυριακή Κοσμίδου Ταμίας Περικλής Γεωργιάδης Μέλη Ιωάννης Γεωργιάδης, Χαράλαμπος Διαμαντίδης Αλέξανδρος Καραγιαννάκος, Ιωάννης Φωτιάδης

ΠΡΑΓΚΑΛΟΝ EΚΔΟΣΕΙΣ

to λαογραφικο hmeρολογιο του ετουσ 2008 μωμου εγκωμιον στοιχειοθετησε και σελιδοποιησε ο χρυσοστομοσ χρυσοστομιδησ τα κειμενα επιμεληθηκε ο θεμησ απατσιδησ τυπωθηκε στο συγχρονο κεντρο γραφικων τεχνων επι χαρτου (τ. 2463053210) τον νοεμβριο του 2007 σε 500 αντιτυπα. αριθμοσ εκδοσησ 001

Ημερολόγιο 2008  

Το ημερολόγιο μας για το 2008

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you