Page 1

Barnens kyrkoår Tacksägelsedagen

2.Väggkalender

Idag har avståndet mellan jordens grödor och djupfrysta grönsaker och rätter blivit så stort att vi inte tänker så mycket på hur missväxt förr betydde försakelse och nöd. Sjukvård, centralvärme, varmt och kallt vatten och matvaruaffärer gör att vi tar så mycket för givet. Så var det inte för bara 100 år sedan. När farfars far växte upp och skörden varit god kände man djup tacksamhet. Man bar fram frukter, grödor, bröd och annat till kyrkans altare och tackade Gud. För skörden och för livet. Vi som har det så bra, låt oss berätta för varandra vad vi är tacksamma för och sända en tanke till alla som inte har det så bra som vi.

Tema: Tacksamhet

Sid. 173–175

Psalt 107:1–9

Lotto med frukt och grönt. Sitt med boken mellan er. Använd korten från sidan 39. Lägg dem upp och ner på bordet och para ihop dem med din sidas bilder. Man lyfter varannan gång. Kort som inte passar läggs tillbaka. När alla korten ligger på respektive bild i boken är man klar. Tips! Man kan också spela memory med frukt- och gröntkorten.

Sjung Tack för alla

Läs temaramsan Tacksamhet

Septembe r

i

p

usti ug

A

Vecka

Ju li A u gu st i

Se

Tacksägelsdagen

18 efter trefaldighet

19 efter trefaldighet

pro priu s.se 20 efter trefaldighet

Sönd. e. alla helg.dag

p

i un

r be

Den hel. Mikaels dag

Alla helgons dag

nin

Ma rs

m te

led

A

J

Alla helgons dag

Lö Sö Bar 30 e1 kyr nproprius.se koåns 7 8r 14 15 21 22 28 29 4 5 Ju l

April

Ma j

FN-dagen

r

Februari

rs Ma

Ti 26 3 10 17 24 31

Oktober 2017 On To Fr 27 28 29 4 5 6 11 12 13 18 19 20 25 26 27 1 2 3

Decembe

Ok tob er

N

ri

s rnenMå år Ba 39 rko25 ky 40 2 41 9 42 16 43 23 44 30

em ov

and

ar i nu Ja

ua

hämtas till föräldramöte. bibliote onalmöte med fika den 20 oktobe Lekar som kan göras utomhus til

r be

Juni

r eb

Novemb er ober Okt

arh

aj

ua ri

Kom i håg!

Led

M

Jan

3. Ledarhandledning

l ri

er mb e c

Grodan blir glad av Max Velthuijs Livet på en pinne av Maria Nilsson Thore

F

D e

1. Deltagarbok

g


-

r

s

Tankarna kring Barnens kyrkoår

1. Alla omfattas av helgerna och då finns det mer tid för barn och vuxna tillsamman. Inte bara föräldrar utan också syskon, mor- farföräldrar och vänner. Samtidigt blir det en bakgrund i barnverksamhetens färd genom kyrkoåret eller läsåret. 2. Helgernas historia och tema kan vara en idégivare till samtal och funderingar. 3 Att inom församlingens barnverksamhet göra kyrkoåret mer synligt och förbereda familjerna för egna aktiviteter. Och att få barn och vuxna engagerade i de samtal, bibelberättelser, sagor, sånger, pyssel och skapande som finns i materialet. En väggkalender som idégivare. 5. Allt uttryckt på barnens eget sätt. Lekfullt, lärorikt, roligt. Men också rofyllt, tystlåtet och eftertänksamt. 6. Materialet är lämpligt från 3 år. För barn 1-2 år rekomenderas boken Liten och Aktiv, också med övningar (140 st) sånger, rim och ramsor. Den riktar sig både till barnverksamhet och familjer. 7. Inte datumbundet. Böckerna kan, (förutom Årskalendern,) användas år efter år. Varje sida har sitt eget innehåll och man kan börja var man vill. Behöver inte vänta in ny termin eller nytt kyrkoår.


1. Deltagarbok

D m be r

No ve

Oktober ber m e t Sep ti s u g u

Mars

A p r il

Barnens kyrkoår

M aj n Ju

i

J

uli

A

För barn 1-2 år i öppen förskola eller för barnens föräldrar rekomenderat vi Liten och aktiv med 140 lärorika och roliga vardagsaktiviteter samt sånger rim och ramsor. Läs mer på vår hemsida.

ru a r i

Boken är lämplig från 3 år och uppåt.

Feb

Boken är i A5 format 21 x 15 cm 44 sidor. Lagervara.

i

Att få finnas med på församlingens bokbord.

ar

Att ge barnen som gåva vid terminsavslutningen.

Ja

nu

Att användas i barnverksamheten som ett ”bredvidmterial”. Något att hämta idéer från eller ta fram inför kommande helger.

m be r e c e


Deltagarboken Sidexempel

Utgångspunkten är 12 av årets helger. Från dessa helgers teman och texter har bokens teman hämtats

Bokens innehåll Barnens kyrkoår har tolv teman varav hälften handlar om våra livsvillkor och hälften om känslor eller egenskaper. Tema Tidpunkt

Berättelser ur Barnens bibel tar upp temat med bilder och på barnens språk Sidan132 Sid. 132

Referens finns också till den aktuella bibeltexten Jesaja 9:2-6 Jesaja

9:2–6

Varje tema har en sång. Musiken är en känd melodi som Bä, bä.... Räven raskar.... Björnen sover.... Blinka lilla... osv. Alla kon sjunga med. Nyskrivna texter som handlar om bokens olika teman. Rim och ramsor, en för varje tema och flera andra klassiska ramsor. Sagoboksförslag till varje tema som berättar med andra bilder och texter kring bokens 12 teman.

Tid Ljus Jord Luft och vind Sol Vatten känslor

Givmildhet Tecken Empati Minnas Tacksamhet Saknad

Sida

Adventstiden 6–7 Kyndelsmässodagen 10–11 Påsk 14–15 Pingst 16–17 Midsommar 18–19 Johannes döparens dag 20–21

livsvillkor

8–9 12–13 22–23 24–25 26–27 28–29

Trettondedagen Maria bebådelsedag Medmänniska Mikaels dag Tacksägelsedagen Alla helgons dag

Sagor, sånger, rim/ramsor, spel och mallar

30–45

Hänvisningar till Bibeln, bibelberättelser, sånger, rim/ramsor och sagor.

Sånger

Rim och ramsor

Bibleln och Bibel för barn Jesaja med sidhänvisning 9:2-6 Jesaja 9:2–6

Sagor

Sidan132 Sid. 132


Sidexempel första advent - ett nytt kyrkoår

Adventstiden

Tema: Tid

Första advent är kyrkans nyår och en av de riktigt stora kyrkhelgerna. Många familjer har som tradition att gå i kyrkan under adventstiden, och kyrkan önskar oss Ett nådens år för tiden som kommer. Det är dags att tända det första adventsljuset, en tradition som inte är så gammal som man skulle kunna tro men som är föredömligt konkret och trevlig att göra tillsammans. Salt

Sjung Nu ett år har gått

Sidan132 Sid.132

Jesaja 9:2-6 Jesaja 9:2–6

Läs temaramsan Tid och Räkneramsa tillsammans

Vi blåste bort ibland av Viveka Sjögren När kommer bussen? av Ryôji Arai

Hur lång är en minut? Låt barnen uppleva en minut konkret. Inte som en visare som rör sig jättelångsamt eller en digital siffra som plötsligt växlar till nästa minut, utan gör en ”minutstrut” tillsammans. Så här gör man Håll en fingertopp under hålet Använd mallen på sidan 38, klipp ut eller rita av. Rulla nedtill och fyll på med knappt ihop papperet till en strut, stor 1 deciliter finkornigt salt. upptill och liten nedtill. Tejpa fast kant A utmed den streckLåt saltet rinna ut på ett A4-papper, som ni först vikt på ade linjen. Klipp av strutspetsen nedtill så att hålet blir ca 3 mm. mitten, så att ni lätt kan hälla tillbaka saltet i struten om ni vill pröva flera gånger. Använd en klocka med sekundvisare och se hur det stämmer. Om saltet rinner ut på kortare eller längre tid än en minut, minska eller öka mängden salt.


Sidexempel Maria bebådelsedag - ett tecken vet

Maria bebådelsedag

Maria bebådelsedag sägs vara den dag då Maria förstod att hon skulle föda Jesusbarnet. Bebådelse kan ses som ett tecklen på något som ska hända. Ordet förutsäga använder vi numera och en förutsägelse kan vara allt från att man till rena gissningen.

Dagen kallas också ofta Vårfrudagen. Vår fru, alltså Maria – Jesu moder, får ett tecken från ängeln Gabriel på dagen nio månader innan juldagen, Jesus födelsedag. Maria står i många länder närmare människorna än Jesus och Gud. I glädje och aktning firades dagen förr med det bästa man hade och gjorde våfflor. Vete, ägg, grädde och sylt, sånt som det inte fanns så mycket av under senvintern, mums.

Sjung Glädje och skratt

Sid. 170–171

Luk 10: 25–37

Läs temaramsan Svalan

Gissa hur mycket jag tycker om dig av Sam McBratny och Anita Jeram Gissa djur av Bullas Jonas Jansson

Tema: Tecken

Veta, gissa, känna Vi omges av många olika tecken – symboler. En del entydiga som siffror, andra mångtydiga som emoji-figurer. Prata om figurerna. Vad betyder de? För dig, för barnet, för andra. Kopiera symbolerna, klipp ut dem och lägg med baksidan upp. Gissa eller ana vilken figur som är på andra sidan. Gör två kopior, klipp ut och spela memory. Då handlar det först om att gissa och sedan att veta. Använd också memorybilderna på sidorna 39 och 41.

A

5


Sidexempel Midsommar - dopet och vatten

Johannes döparens dag

Barnens dopdagar är olika dagar under hela året men Johannes döparens dag är för alla. Dopet är ett välkomnande av en ny medlem i familjen och i kyrkan. Doptradition är en kär samlingspunkt för släkten. Också namnvalet är betydelsefullt. Mycken tid och möda läggs ner på tankar på vad barnet ska heta. Så blir namnet en symbol för drömmar och förhoppningar kring det nya liv som för oss vidare in i framtiden.

Sjung Gud som haver Sid. 149

Matteus 3:13–17

Läs temaramsan Vatten tillsammans

Ibland är det bra att det är vått av Lena Arro Krokodilen som inte gillade vatten av Gemma Merino

Tema: Vatten Bygg en vattendriven motorbåt Experiment för handfat, diskho eller badkar. Efteråt läggs båten på tork så den kan användas igen. 1. Ta överdelen av en äggkartong för 6 ägg. 2. Ta en tom drickakartong. Spara sugröret. Klipp av kartongen ungefär på mitten. Ställ den upp och ned med hålet för sugröret nedåt. Tejpa fast drickakartongen på snedden som på bilden, tejpa alla sidor. 3. Stick ner en saxspets genom hålet i drickakartongen och gör hål i äggkartongen. 4. Klipp av sugrörets kortände så den bara blir en halv cm lång. Stick in kortänden nerifrån genom båda kartongerna. Tejpa fast den långa delen av sugröret under båten. Sjösätt båten och fyll fullt med vatten i ”styrhytten”. Se sedan båten åka iväg! Drickakartong Äggkartong Sugrör som tejpas i botten


san

m ara

m

te s ä L

2.Väggkalender . Sid 231 – 230

g Ap 47 – 2:1

g!

hå mi

Ko

Inledande sidor som visar har man använder hänvisningarna till Bibel, bibel för barn, sånger, rim och ramsor, sagor, pyssel och skapande. Har men en deltagarbok fungerar väggkalendern men om inte måste man ha Ledarhandledningen där sånger, spel och mallar finns. Väggkalendern är i format A3 42 x 30 cm i uppfällt läge. 28 sidor. Beställningsvara. Leveranstid 1 vecka.

7 1 0 2 j a M To n 4 O i 3 T 0 å 2 1 M 7 9 1 1 18 4 6 2 8 1 19 cka e V

Stor väggkalender 42 x 30 cm att sitta ute i församlingens rum som inspiration och påminnelse om kommande helger och teman. Överdelen visar deltagarbokens 12 uppslag och underdelen 12 månadskalenderar med söndagar och helgdagars namn enligt kyrkoallmanackan. Kom i hågruta för planering.

d jvin Ö och rg k c e e kar b tr å d S r b n a Vit ara Lu Mysen S av mo och m Me en irke d V n i a i v mm E av


Sidexempel Väggkalender Bokens innehåll

Barnens kyrkoår har tolv teman varav hälften handlar om våra livsvillkor och hälften om känslor eller egenskaper. Tema

Tidpunkt

Sida

Tid Ljus Jord Luft och vind Sol Vatten

Adventstiden Kyndelsmässodagen Påsk Pingst Midsommar Johannes döparens dag

6–7 10–11 14–15 16–17 18–19 20–21

Trettondedagen Maria bebådelsedag Medmänniska Mikaels dag Tacksägelsedagen Alla helgons dag

8–9 12–13 22–23 24–25 26–27 28–29

Sagor, sånger, rim/ramsor, spel och mallar

30–45

livsvillkor

känslor

Givmildhet Tecken Empati Minnas Tacksamhet Saknad

Hänvisningar till Bibeln, bibelberättelser, sånger, rim/ramsor och sagor.

Sånger

Jesaja 9:2-6 Jesaja

9:2–6

Bibleln och Bibel för barn med sidhänvisning

Sagor

Sidan132 Sid. 132

Lyssna på barnen

Hur

barn lär sig Förr ville både skolan och vi vuxna lära barnen vad vi kunde och visste på ett vuxet sätt. Men barnens sätt att lära är annolunda, ju fler sinnen som används samtidigt desto bättre. Det barnen tycker är kul att göra är också lätt att lära, alldeles särskilt tillsammans med oss vuxna.

Nyfikenhet Barns medfödda nyfikenhet att imitera och härma är den bästa medhjälparen. Det vi gör, gör barnen också. Genom att lyssna och fråga istället för att påstå, lär vi oss mer om både barnens sätt att vara och våra egna ibland låsta uppfattningar. Visst, om man ska göra något tillsammans måste vi vuxna lägga upp det hela och presentera vad vi kan göra, men sedan får barnen ta över.

Mikaels dag

Hösten närmar sig och bladen ändrar färg och faller till marken. Kanske tänker vi tillbaka på sommaren som varit och kanske längtar vi till nästa sommar. I slutet av september eller början av oktober är det den helige Mikaels dag. Han är en av ärkeänglarna och har kommit att bli sinnebilden för en skyddsängel. ”Till varje skapad själ är det satt en ljusets ängel,” sägs det ibland. En skyddsängel till vakt och värn. Försäkringar och omsorger till trots har vi ändå alltid våra barn i tankarna, att inget illa ska hända dem när vi inte är med. Kanske är det då vi tänker oss att skyddsänglar ska vara till hjälp. Ja, kanske inte änglar precis men ett gott samhälle med goda värderingar, snälla människor och en kärleksfull närmaste krets.

Språk och kommunikation I det samhälle som våra barn växer upp till, kommer förmågan att lyssna, prata och kommunicera på olika sätt att bli allt viktigare. Lägg därför ner mycket tid på att berätta, lyssna, hitta på egna sånger och sagor. Om och om igen.

Barnen och det digitala samhället Smartphones, surfplattor och datorer har öppnat en ny värld som vi själva inte hade tillgång till som barn. Mycken kunskap och glädje kan barnen få den vägen. Men i denna bok betonas det konkreta, verkliga föremål, helt enkelt därför att barnen ska få använda alla sinnen och förstå att allt inte är platt som på skärmar och bilder.

Sid. 56–57

2 Mos 2:1–10

Tema: Minnen

Hösten bjuder på mycket vackert och intressant ute i naturen. Leta efter färg rika löv till festbordet, bind en krans eller gör gnuggbilder med en ”skalad” liggande krita på ett papper ovan på ett löv. Memorykort Kopiera memorykorten på sidan 41. Använd gärna ett tjockare papper. 1. Kopiera sidan.

Sjung Glädje och skratt

Läs temaramsan Minnas

2. Klipp bort kanten med hålen efter linjen.

3. Klipp ut de 12 korten. Det är sex olika löv från asp, pil, kastanj, lönn, rönn och ek. Blanda korten och lägg ut dem med den rosa sidan uppåt. Som alltid i spel, är det yngst som börjar. Det gäller förstås att få så många par som möjligt. Gå ut i naturen

Farmor och fåglarna av Ingrid Chabbert

Kom i håg!

Tillsammans hela året Barn älskar att göra saker tillsammans med oss vuxna – och tillsammans är också nyckeln för oss vuxna till en god framtida relation med barnen. Men det kräver att man tar sig tid och verkligen gör saker tillsammans. Men hur ska man få tiden att räcka till när allt är bråttom och så mycket ska hinnas med? Jo, ta hjälp av kyrkoåret och alla traditioner som finns kring årets helgdagar. Barn och föräldrar, vänner, syskon, mor- och farföräldrar kan uppleva både gamla traditioner och skapa nya egna.

Må Ti

Vecka

Rim och ramsor

Utgångspunkten för boken är helgernas teman, men vi har tolkat dem i konkreta lekar och aktiviteter som barn kan förstå. Spelen, lekarna och pysslen är anpassade efter barnens förmåga.

35

Vänstersidorna i boken riktar sig till de vuxna. Där finns en inledning kring helgdagen, historiskt och andligt. Där finns också tips om aktiviteter kring dagens tema som sagor, rim och ramsor, sånger samt texter från Bibeln (se gärna bibeln.se) och Bibel för barn (utgiven av Verbum).

36

Högersidorna innehåller förslag till spel, lekar och pyssel att göra tillsammans med barnen. Lekarna och aktiviteterna passar för barn från 3 år och uppåt.

37 38 39

28 4 11 18 25

29 5 12 19 26

September 2017 On To Fr

Lö Sö

30 31 1 2 6 7 8 9 13 14 15 16 20 21 22 23 27 28 29 30

3 10 17 24 1

12 efter trefaldighet

13 efter trefaldighet

14 efter trefaldighet

15 efter trefaldighet

Den hel. Mikaels dag


Mars

ber m e t Sep

a ri

Oktober

No ve m be

nu

bru Fe M a

ti s gu

A p ril

Barnens kyrkoår i Jun

Juli

Storlek A5 21 x 15 cm 24 sidor. Lagervara

Ja

i

I Ledarhandledningen finns en sida om hur man använder materialet samt sidorna med sånger, spel, mallar rim-ramsor och sagor.

r

cember e D

ar

Men har ni bara väggkalendern behöver ni Ledarhandledningen för sånger, spel, sagor och mallar.

Ledarhandledning

A u

Om ni arbetar med Väggkalendern och en Deltagarbok behövs inte Ledarhandledningen.

j

3. Ledarhandledning

proprius.se


Lotto med frukt och grönt

På sidan 27 finns lottobrickor för två spelare. Kopiera korten nedan, klipp enligt linjerna och spela Lotto med frukt och grönt. Tips! Man kan också lägga memory med korten. För ökad svårighet använd också lövkorten på sidan 41.

(Klipp ut, kopiera eller hämta på www.proprius.se)

Sidexempel Ledarhandledning

Mall till salturet på sidan 7


Sidexempel Ledarhandledning

Tid Nicken nacken tacken tå den som lotten faller på han ska visserligen stå tills i morgon klockan två.

Sol Solen lyser stor och rund Går i moln en liten stund Tittar sedan fram igen Hej på dig min lille vän

Gåvor Roligt att ge, roligt att få men om alla e me, blir det bättre också.

Vatten Spring efter vatten, spring efter vatten. Ös i, ös i. Spring hem, spring hem, spring hem. Ös ur, ös ur!

Ljus De ville komma till människors hus och bli klädda med vackra ljus.

Empati Det var en gammal gumma ett trevligt hus hon har. Och har hon inte flyttat så bor hon säkert kvar.

Tecken Svala, svala flyg i höjd då blir jag med vädret nöjd.

Minnas Det jag tänker på glömmer jag ändå.

Jord Blomman kommer ur jorden opp, solen gör att den slår knopp.

Tacksamhet Tack jag säger, tack och ja för jag finns och har det bra.

Luft och vind Jag är Blåsten, jag gör som jag vill. Blåser hit eller dit jag är aldrig still.

Saknad Katten var ju här igår letar, finner inga spår. Leta under sängen där Å va fint hon ligger här.

Berättelser från olika källor

Helgerna och temana i den här boken ger underlag för många bra samtal kring det som barn undrar över. Att tillsammans skapa ett tillfälle för funderingar, drömmar och fantasier som inte riktigt refererar till vardagens tillvaro ger såväl barnet som den vuxne en extra dimension. Bibeltexter och sagor kan många gånger ha skrivits kring samma grundfråga. Att få höra och se grundfrågan i olika former berikar förståelsen. Berättelserna blir därför många gånger en bra utgångspunkt för att gå vidare till konkreta upptäkter och undersökningar i övningarna, i sångerna och rim & ramsorna. De flesta böckerna vi tipsar om finns på biblioteken eller säljs i bokhandeln eller på nätet.


Sidexempel Ledarhandledning

Glädje och skratt Melodi: Blinka lilla stjärna där.

Sånger Sjung en sång kring temat för en stund av närhet, eftertanke och stillhet. Men alla ska kunna vara med. Mamma, pappa, syskon och vänner. Därför har vi nya texter till gamla melodier som alla känner igen. I sången och sångstunden skapar vi en speciell gemenskap. En bit från stoj, jäkt och hög ljudnivå.

och på allt

är vår

Le - en - det

Gläd - jen är

är

vår

Nu ett år har gått

stör - sta skatt,

vän - skaps- källa,

stör - sta skatt,

år har gått,

vi

gjort.

oj vad det gått fort.

Som- mar

Med vin-ter- back-ens kung

lov - ets bad

Tänk på

allt vi fått

och höst - ens gu - la

oss

al - la

den

blir

till skratt.

Blom-mor väx -er upp ur jor - den,

blom-mor väx - er upp ur jor - den

sätts i vas ,

ger oss gläd - je

u - tan sol.

Melodi: Räven raskar...

Tänk på dej själv, tänk på al - la

jord, vi

de- lar

gör

all - ting lätt

som slip-per hung-ra, och bli kal - la

Löv - en

bord slip - per nå - gon att fal - la

Saft och fruk - ter på det - ta sätt

de - lar rätt

sär - skilt när

blir till skratt.

ja

sätts i vas

och

bor - den.

på bor-det finns ej blom-or mer.

och med vå - rens vi - de - ung.

Tänk på alla

Om på vår

glim - ten gör

den

Melodi: Räven raskar över isen.

men utan nä - ring de viss - nar ner blad.

sär - skilt när

Visa för jorden

Melodi: Bä, bä, vita lamm av Alice Tegnér.

Nu ett

Gläd - jen

ges till and - ra gör ma - gen mätt.

det känns bra ut - i kropp - en

Vi

ja

är

blir

det kallt så

in - i Nor - den.

Vinden blåser liv i löven Melodi: Blinka lilla stjärna där.

sit - ter in - te still

Vå - gor - na på

Vind

u - tan sol

vin - den rör

dem

som den vill.

vatt - net gung-ar, bå-tar små och sto - ra

nåt man in - te

ser,

men båd storm och

tung - a.

still - het ger.

Profile for Proprius förlag

Blädderbok för nätet 3 böcker  

Blädderbok för nätet 3 böcker  

Advertisement