Page 1

- μαθητική εφημερίδα -

‘η σαΐτα…’

Με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius στη Γερμανία & στην Ουγγαρία! …σελ 2

ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ Β Ρ Α Β Ε Ι Ο 2014 ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

του Ανδρέα Ε λέζι (Γ1)

στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων …σελ 5 της Σοφίας Καπελώνη(Β2)

Ο θεατρικός Όμιλος στο 3ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Μεσσήνης! …σελ 2

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου …σελ 5

της Νικολέτας Μακρυγιάννη (Β2)

της Άρτεμις Καλοκύρη(Β2)

Ένας αιώνας Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι.. Τα ‘Χαμέμηλα’ οι νικητές του 1ου Γυμνασιακού κυνηγιού θησαυρού …σελ 7 της Άργης Μπενάκη & Πηνελόπης Σουφαλιδάκη (Α3)

GRAND PRIX Francophonie 2014 - Μεγάλο Βραβείο Γαλλοφωνίας 2014

στο Δ.Ε.Δ.Ι.Σ.Α. Χανίων …σελ 5

της Ανδριάννας

Το 1ο Μεγάλο Βραβείο Γαλλοφωνίας 2014 ανάμεσα σε όλα Ντουμανά(Α2) τα γυμνάσια της χώρας απέσπασε η συμμετοχή του σχολείου μας στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2014 που διοργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες στη Φορτέτζα της …σελ 6 πρεσβείες της Ελλάδος. Το σχολείο μας βράβευσε ο Ελβετός πόλης μας της Φωτεινής Τσαχπίνη(Γ3) Πρέσβης στην Ελλάδα, ο Δρ. Lorenzo Amberg.

… συνέχεια στη σελίδα 2

Το σχολείο μας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο θα οργανώσουν και φέτος την άνοιξη, την εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου. Οι προβολές θα γίνουν στο αμφιθέατρο των Τ.Ε.Ι. στα Περιβόλια, ενώ οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους.

…σελ 4

της Γεωργίας Ανδρουλάκη (Β1)

…σελ 8 Ο συγγραφέας Πασχάλης Λαμπαρδής Αποκριάτικο στο σχολείο μας! Ξεφάντωμα …σελ 4 … σελ 4 της Εύας Αναστασιάδη (Γ1)

‘η σαΐτα…’

της Μαρίας Βενιεράκη (Γ3)

Αναζητώντας τη Μύρτιδα στ0 Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου …σελ 6 της Άργης Μπενάκη & Πηνελόπης Σουφαλιδάκη (Α3)

Που είναι τα βότανα, οεο;;

…σελ 3

της Ειρήνης Πολυχρονάκη (Α2)

- Μάρτης 2014 -

Μέρες Ραδιοφώνου …σελ 3 Ντοκιμαντέρ του Χάρη Αναγνωστάκι (Γ1)

…σελ 3

της Κατερίνας Παπαδογιάννη (Γ2)

σελ. 1


- μαθητική

‘η σαΐτα…’

Στην Αθήνα για την απονομή του 1ου Μεγάλου Βραβείου 2014 στο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας Λένα Δαργέντα (γαλλικής φιλολογίας)

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που αποτελούν τον Όμιλο Γαλλοφωνίας του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν στον διαγωνισμό με την παραγωγή μιας ταινίας όπου περιγράφουν ένα πολύ σημαντικό γεγονός: την επανάσταση της θάλασσας και των κατοίκων της! Τα παιδιά, που καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα το δίκαιο των αιτημάτων των επαναστατημένων, θα συμπαραταχθούν μαζί τους. Υποβοηθούμενοι από τα παιδιά, η θάλασσα και οι κάτοικοί της συντάσσουν και μετά καταφέρνουν να επιβληθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή "Η τρελή διακήρυξη των δικαιωμάτων της θάλασσας". Στη γιορτή Γαλλοφωνίας συμμετέχουν όλες οι γαλλόφωνες χώρες του κόσμου, ενώ από τους Διαγωνισμούς αναδεικνύονται και οι Μεγάλοι νικητές που κερδίζουν δώρα μικρής και μεγάλης αξίας που προσφέρουν οι διοργανωτές! Έτσι, ένας από τους μαθητές μας θα είναι και ο ένας από τους πέντε συνολικά τυχερούς Έλληνες μαθητές που κέρδισαν μια διαμονή 15 ημερών στο Biarritz, στην Γαλλία, για εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας αλλά και θαλάσσιων σπορ!

‘η σαΐτα…’

εφημερίδα

-

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius …στη Γερμανία και στην Ουγγαρία!

Ανδρέ ας Ελέ ζι (Γ1)

Το σχολείο μας από φέτος (και για δύο συνεχόμενες σχολικές χρονιές) συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με τίτλο: "TEMAS: Tempting effective motivation and attendance of students" που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: «Κινητοποιούμε και συμμετέχω στο μάθημα αποτελεσματικά»! Οι χώρες που συνεργάζονται στην παραπάνω έρευνα είναι η Ελλάδα, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Φιλανδία, η Αυστρία και η Σλοβακία. Μια ομάδα 5 μαθητών και μαθητριών της Γ τάξης με δύο εκπαιδευτικούς θα επισκεφτούν την πόλη Gelsenkirchen της Γερμανίας στις 7 Απριλίου ενώ μια εβδομάδα αργότερα μια άλλη ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών θα επισκεφτούν μια πόλη της Ουγγαρίας. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες με μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ας ευχηθούμε καλό ταξίδι και καλή διασκέδαση στους συμμαθητές και στους καθηγητές μας!!

Ο θεατρικός Όμιλος στο 3ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Μεσσήνης

Νικολέτα Μακρυγιάννη (Β2)

Ο Θεατρικός Όμιλος ετοιμάζεται για μία ακόμα επιτυχία!!! Στις 7 Απριλίου θα βρίσκεται στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης για να συμμετάσχει στο 3Ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Μεσσήνης. Θα ανεβάσει τη παράσταση «Πλούτος», μια διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη. Τα παιδιά του Θεατρικού Ομίλου ετοιμάζουν βαλίτσες και δεν βλέπουν την ώρα για το ταξίδι! Μαζί τους θα είναι φυσικά και οι υπεύθυνες του Ομίλου, κυρίες Πόλυ Παπαδοπούλου και Άννα Πατεράκη, ενώ ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας συνέβαλε οικονομικά στα έξοδα μετακίνησης τους! Το φεστιβάλ, που επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος, τραγωδίας ή κωμωδίας, δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά. Η παράστασή μας σατιρίζει τη σημερινή αλλά και την αρχαία κοινωνία αφού ο Πλούτος, ο οποίος είναι τυφλός, πηγαίνει μόνο στους άτιμους και στους ανίερους που τον εκμεταλλεύονται για κακούς σκοπούς. Στο φεστιβάλ που θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 10 Απριλίου, συμμετέχουν 20 μαθητικές και φοιτητικές θεατρικές ομάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και …την Κίνα!

- Μάρτης 2014 -

σελ. 2


- μαθητική εφημερίδα -

‘η σαΐτα…’

Μέρες Ραδιοφώνου Χάρης Αναγνωστάκις (Γ1)

Τα βότανα ήρθανε… Τι είναι τα βότανα, οεο;; Που είναι τα βότανα, οεο;; Ειρήνη Πολυχρονάκη (Α2)

Μια καινούργια εκστρατεία ξεκίνησε από το Β2 και το μισό Α3 του Πειραματικού σχολείου μας με σκοπό τη γνώση των βοτάνων της Κρήτης. Οι μαθητές ρωτάνε, μαθαίνουν και εξερευνούν για την αλόη, τη μαντζουράνα και τα υπόλοιπα βότανα του νησιού μας. Μυρίζουν και αγγίζουν τα μικρά φυλλαράκια, γράφουν ονόματα βοτάνων, γράφουν μαντινάδες εμπνευσμένες από αυτά, και ερευνούν!!! Μέρα με την μέρα οι μαθητές μαθαίνουν περισσότερα και οι δοκιμασίες γίνονται όλο και πιο πρωτότυπες!!! Ποιος ξέρει τι θα ακολουθήσει! Πάντως μόνο ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: τα βότανα ήρθαν και θα μείνουν!!!

Το πρωί της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου, μια ομάδα μαθητών της Γ τάξης του σχολείου μας, οι Χάρης Αναγνωστάκις, Εύα Αναστασιάδη, Ελισάβετ Γατούδη, Γεωργία Κόκκινου και Χρήστος Καλοειδάς παρουσιάσαμε μια ωριαία εκπομπή στον τοπικό ραδιοσταθμό της πόλης μας Team Fm, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Το θέμα της εκπομπής ήταν η ιστορία του ραδιοφώνου. Την εκπομπή πλαισίωσαν ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Γιάννης Μαρκαντές καθώς και ο Πρόεδρος του συλλόγου γονέων κ. Πολυχρονάκης. Οι συμμαθητές μου κι εγώ διαβάσαμε τα κείμενα που είχαμε ετοιμάσει και στη συνέχεια υποβάλλαμε ερωτήσεις στον κ. Διευθυντή και τον Πρόεδρο του συλλόγου γονέων του σχολείου μας ενώ συζητήσαμε ζωντανά στον αέρα με το δημοσιογράφο κ. Γιάννη Καλαϊτζάκη. Η εμπειρία της ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής θα μας μείνει αξέχαστη! Γι αυτό νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή της μουσικής του σχολείου μας, κ. Παύλο Τομζά, που ήταν ο εμπνευστής και ο συντονιστής αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας δραστηριότητας, καθώς και το δημοσιογράφο κ. Γιάννη Καλαϊτζάκη, που μας φιλοξένησε στο στούντιο, μας παραχώρησε το ραδιοφωνικό του χρόνο και μας ενθάρρυνε να …προσποιηθούμε τους παρουσιαστές και τους ρεπόρτερ, για μια ολόκληρη ώρα!!!

Ντοκιμαντέρ Κατερίνα Παπαδογιάννη (Γ2)

Ανακύκλωση Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α τάξης μέσα από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που συντονίζουν η κ. Ειρήνη Πετράκη και ο κ. Νίκος Σκαρπέντζος όχι μόνο μαθαίνουν για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ αλλά εμπνέονται κι απ’ αυτήν… Διαβάστε το σχετικό ποίημα της Ειρήνης Πολυχρονάκη.

Dumo spiro spero (‘Oσο ζω ελπίζω)

Τα μπουκάλια και το γυαλί να μην στέκονται στην μέση σαν τον λυρατζή τον σκουπιδιάρη να ακολουθήσουν και την ανακύκλωση να γνωρίσουν Να μην ζω μεσ’ στη βρομιά ούτε κάτω στη ρεματιά λουλουδάκια να ανθίσουν και τα πουλάκια να κελαηδήσουν Ω αλί και τρισαλί Αγαπάω την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ πάρα πολύ! ‘η σαΐτα…’

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου όλοι οι μαθητές του σχολείου με τους καθηγητές μας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα ντοκιμαντέρ εξαιρετικού ενδιαφέροντος και προσεγμένης ποιότητας, με θέμα τη μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των μειονοτήτων Ελλάδας και Τουρκίας από τη γη στην οποία γεννήθηκαν, στον κινηματογράφο «Παντελής». Το ντοκιμαντέρ περιλάμβανε αναφορές από ιστορικούς στα βασικά ιστορικά γεγονότα της πιο πικρής σελίδας του Ελληνισμού, αφηγήσεις και μαρτυρίες προσώπων που βίωσαν ή άκουσαν από συγγενικά τους πρόσωπα για το δράμα του ξεριζωμού και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο της εποχής. Ιδιαίτερα συγκινητικές υπήρξαν οι μαρτυρίες των προσώπων στις οποίες αποτυπωνόταν το ψυχικό τους δράμα από τη βίαιη αποκόλλησή τους από τον ομφάλιο λώρο της μάνας-πατρίδας. Κατά τη διάρκειά του νιώσαμε να μας κατακλύζει ένα αίσθημα αγανάκτησης για τα δεινά επακόλουθα του πολέμου και πίκρας για τον άνθρωπο που μεταβάλλεται σε αδύναμο πλάσμα και χάνει ό,τι μέχρι τότε προσδιόριζε την ύπαρξή του.

- Μάρτης 2014 -

σελ. 3


- μαθητική εφημερίδα -

‘η σαΐτα…’

Αποκριάτικο Ξεφάντωμα!

Ο συγγραφέας Πασχάλης Λαμπαρδής στο σχολείο μας!

Μαρία Βενιεράκη (Γ3)

Εύα Αναστασιάδη (Γ1)

Με κέφι, τραγούδι και χορό το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο υποδέχτηκε την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, το τριήμερο της αποκριάς, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη θερμή του ανταπόκριση σε οποιαδήποτε κεφάτη πρόκληση. Τις δύο τελευταίες ώρες της ημέρας και μετά από μία κουραστική εβδομάδα διαγωνισμάτων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να εκτονωθούν, πιστοί πάντοτε στο έθιμο του γλεντιού και της ψυχαγωγίας. Από την ευδιάθετη αυτή ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι πρωτότυπες μεταμφιέσεις με βασικά χαρακτηριστικά την πηγαία έμπνευση και τον αυτοσχεδιασμό. Λαγουδάκια, χαβανέζες, μπαλαρίνες και χιονάνθρωποι ξεχύθηκαν σε κάθε γωνιά του σχολείου και χόρεψαν κάτω από εύθυμα αποκριάτικα ακούσματα. Η εκδήλωση ενισχύθηκε με την παρουσία των καθηγητών που δεν δίστασαν να λάβουν μέρος στο ξεφάντωμα και να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή την αξέχαστη εμπειρία. Το κλίμα ευφορίας πλαισιωνόταν από ένα πλούσιο μπουφέ που έδινε την δική του εύγευστη πινελιά στη γιορτή. Τη μουσική επένδυση της αποκριάτικης γιορτής ανέλαβαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β τάξης. Οι τρεις ραδιοφωνικές εκπομπές που είχαν ετοιμάσει στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής για το Σχολικό Ραδιόφωνο (SchoolRadio) με θέμα το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, αναμεταδόθηκαν αποκλειστικά για τους συμμαθητές τους σκορπίζοντας εκτός από το κέφι και κολακευτικά σχόλια! Η εκδήλωση επισφραγίστηκε με τις ευχές όλων να είναι ακόμη πιο διασκεδαστική και ευφάνταστη και τον επόμενο χρόνο!

Γεωργία Ανδρουλάκη (Β1)

Το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας έπειτα από σκληρή δουλειά και πολλή κούραση κατάφεραν να διοργανώσουν και φέτος την καθιερωμένη χοροεσπερίδα! Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 και ώρα 8:30 στο κοσμικό κέντρο ‘Μύθος’. Θα μας διασκεδάσει ο λυράρης Γιώργος Δρουδάκης με το συγκρότημά του! Η είσοδος με πλήρες μενού είναι 15€.

Ο γνωστός σε πολλούς και βραβευμένος συγγραφέας Πασχάλης Λαμπαρδής επισκέφτηκε το σχολείο μας την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014. Συζήτησε με όποια παιδιά ενδιαφέρονταν, για διάφορα θέματα. Από αυτά, η κύρια ομάδα που παρευρισκόταν στην συνάντηση ήταν από τον όμιλο της Φιλαναγνωσίας του σχολείου μας. Οι καθηγήτριες που παρακολουθούσαν ήταν οι κυρίες Ειρήνη Ρενιέρη και Ελένη Παναγιωτάκη. Η συνομιλία των παιδιών με τον συγγραφέα ήταν πολύ έντονη, καθώς το θέμα στο οποίο αυτός έδωσε μεγάλη έμφαση αφορούσε άμεσα τους μαθητές. Αυτό ήταν, το μέλλον των νέων της σημερινής κοινωνίας, οι ανησυχίες της ηλικίας τους και ο τρόπος επίτευξης των στόχων τους. Οι απαντήσεις του στους μαθητές ήταν κυρίως παραδείγματα εμπνευσμένα άλλοτε από την προσωπική του εμπειρία και άλλοτε από το φυσικό περιβάλλον όπως το παρατηρεί ο καθένας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το έτος 1997 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Υπόθεση Ζωής», που μιλούσε για έναν άνθρωπο που επισκέφτηκε το Άγιο Όρος στην προσπάθειά του να βρει την λύτρωση. Το 2002, μετά από τρία χρόνια έρευνας κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Ο Ταξιδευτής του Βοσπόρου», που μεταφράστηκε στη τουρκική γλώσσα και του χάρισε το βραβείο “Λογοτεχνίας και Πνευματικών αξιών” από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων. Το 2005 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Οι Φύλακες της Ανατολίας», το οποίο αποκαλύπτει ένα κρυφό κόσμο στα βάθη της Ανατολής. Το 2008 κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο «Η Κοιλάδα των Σπαθιών», ένα μυθιστόρημα που περιγράφει το Βυζάντιο του 11ου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια ο συγγραφέας ασχολείται αποκλειστικά με τα γράμματα και με την ιστορική έρευνα. Μετά από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, όλα τα παιδιά έφυγαν ευχαριστημένα με τα τόσο ενδιαφέροντα λόγια που άκουσαν και ο ίδιος ήταν ενθουσιασμένος με την κίνηση του σχολείου να τον καλέσει αλλά και ελαφρά συγκινημένος που αναβίωσε τα μαθητικά του χρόνια! 

Ολόκληρη η συνέντευξη του σ υγγραφέα κ. Πασχάλη Λαμπαρδή θα δημοσιευτεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό ‘ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΑΤΙ Α’ του σχολείου μας που θα κ υκλοφορήσει τον Μάιο 2014!

Σας περιμένουμε!

‘η σαΐτα…’

- Μάρτης 2014 -

σελ. 4


- μαθητική εφημερίδα -

‘η σαΐτα…’

Ο χεειιμμώ … ψεειιςς ττοουυ χ ώνναα… Οιι εεκκππααιιδδεευυττιικκέέςς εεππιισσκκέέψ στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου

Σοφία Καπελώνη(Β2)

Άρτεμις Καλοκύρη(Β2)

Φέτος στο σχολείο μας τρέχει το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Σχολικός Κήπος». Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν σ’ αυτό συνέλεξαν πληροφορίες και έμαθαν για τα βότανα του τόπου μας, τις καλλυντικές αλλά και τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους. Το δεύτερο κομμάτι του προγράμματος προέβλεπε επίσκεψη στο Μ.Α.Ι.Χ. (ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΝΙΩΝ). Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Ήταν πραγματικά μια από τις πιο «λουλουδάτες» εμπειρίες μας, και αυτό φυσικά το χρωστάμε στην κ. Κωφοπούλου (γυμνάστρια) και στην κ. Καπνιά (καθηγήτρια πληροφορικής), οι οποίες είναι οι υπεύθυνες του προγράμματος.

Την Τετάρτη 12 Φλεβάρη, το σχολείο μας πήγε εκδρομή σε διάφορα μέρη, ανάλογα με τον προγραμματισμό των ομίλων. Εγώ είμαι στο όμιλο Σύγχρονης Φυσικής, στον οποίο μας διδάσκει η κυρία Δημητριάδη. Το μέρος που επισκεφτήκαμε είναι το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Ηράκλειο. Εκεί ο ξεναγός μας, ο κ. Παναγιώτης, μας έδειξε διάφορα πράγματα σε σχέση με τα ολογράμματα, 3D και πολλά άλλα. Ήταν μια εκπληκτική εκδρομή, που ειλικρινά όλοι μας τρελαθήκαμε με αυτά που μας έδειξαν. Θα θέλαμε και μέσα από την εφημερίδα μας, να σας ευχαριστήσουμε πολύ, όλους, για αυτή την αξέχαστη εμπειρία που μας προσφέρατε!! 

στη Δ.Ε.Δ.Ι.Σ.Α. Χανίων Ανδριάννα Ντουμανά(Α2)

Στις

Αρχικά, μας υποδέχτηκε η ξεναγός που μας έδωσε διάφορες πληροφορίες για τα βότανα της Κρήτης. Ύστερα, μας έδειξε ένα πολύ ωραίο βίντεο πάνω στο ίδιο θέμα, δηλαδή τα κρητικά βότανα και τις ιδιότητές τους. Μετά, μας έβγαλε βολτίτσα στην μαγική, θα έλεγα, αυλίτσα τους, η οποία θύμιζε χωριό νεράιδων! Κι αυτό γιατί ο τόπος ήταν γεμάτος με πανέμορφα βότανα!!! Πραγματικά πόσο περίεργο ήταν να βλέπεις όλα αυτά τα υπέροχα βότανα και να ξέρεις ότι τα περισσότερα είναι αυτοφυή! Τέλος, μας κέρασαν πορτοκαλάδα, διάφορα είδη κέικ και πεντανόστιμα μπισκότα!!! Αυτή η εκδρομή μας έκανε να καταλάβουμε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε έναν τόπο που ευδοκιμούν τα πιο ξεχωριστά βότανα! Επίσης, ξύπνησε την οικολογική μας συνείδηση. Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν γίνεται να αφήσουμε αυτά τα υπέροχα και σπάνια βότανα να χαθούν. Πρέπει να δράσουμε άμεσα !! Κλείνοντας, θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε την κ.Πατεράκη (καθηγήτρια πληροφορικής) που ήταν μαζί μας σε όλη την διάρκεια της εκδρομής για να μας προσέχει, την κυρία Ελένη Μαρκάκη που ήταν η ξεναγός μας αλλά και τον ξεχωριστό οδηγό μας που έκανε τόσο δρόμο με το λεωφορείο. Τώρα, βρισκόμαστε στην τελευταία φάση του προγράμματός μας, όπου θα κάνουμε τις γνώσεις μας πράξεις… Δηλαδή, θα… πρασινίσουμε το σχολείο μας ! ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ !!!    !!!

‘η σαΐτα…’

επισκεφθήκαμε με την Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας τη Δ.Ε.Δ.Ι.Σ.Α (Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Χανίων για να δούμε τι γίνεται με τα σκουπίδια και την ανακύκλωση (αν κάνουμε βέβαια....). Η Δ.Ε.Δ.Ι.Σ.Α. είναι ο μοναδικός Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κρήτη, που λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την χώρα. Στη Δ.Ε.Δ.Ι.Σ.Α. είδαμε πού πάνε τα σκουπίδια. Λοιπόν, τα σκουπίδια τα μεταφέρουν εκεί από διάφορα μέρη, όπως π.χ. από το Ρέθυμνο. Τα τοποθετούν σε μια τεράστια λακκούβα όπου ένα μηχάνημα τα ανακατεύει έτσι ώστε εάν υπάρχει κάτι που να κάνει για την ανακύκλωση το βγάζουν. Μετά, τα σκουπίδια τα βάζουν σε μια άλλη λακκούβα, στο χώμα, και τα καλύπτουν με μια διαφάνεια. Από πάνω ξανατοποθετούν χώμα για να μην περνάει το νερό της βροχής. Ύστερα από πολύ καιρό τα σκουπίδια λιώνουν. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι ο όγκος τους να φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Στη συνέχεια μπορούν να καλύψουν την περιοχή, για παράδειγμα με γρασίδι και να βάλουν κούνιες ή κάτι αντίστοιχο! 

- Μάρτης 2014 -

12

Φεβρουαρίου,

σελ. 5


- μαθητική εφημερίδα -

‘η σαΐτα…’

Ο … ψεειιςς ττοουυ xxεειιμμώ ώνναα… Οιι εεκκππααιιδδεευυττιικκέέςς εεππιισσκκέέψ Αναζητώντας τη Μύρτιδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου Άργη Μπενάκη - Πηνελόπη Σουφαλιδάκη(Α2)

Αρκετοί από εσάς θα γνωρίζετε ότι οι αρχαιολόγοι κατά την διάρκεια ανασκαφής που έκαναν στο μετρό του Κεραμικού, βρήκαν ένα ομαδικό τάφο που χρονολογείται περίπου στον 5ο αιώνα π.Χ. Ανάμεσα στους σκελετούς, που υπήρχαν στον τάφο αυτό, ήταν ένας που ανήκε σε παιδί αλλά που διατηρούσε άθικτο το κρανίο και, το πιο σημαντικό, τα δόντια. Οι ειδικοί λοιπόν αξιοποίησαν το μοναδικό εύρημα, τα δόντια, και αναπαράστησαν ένα 11χρονο κορίτσι, τη Μύρτιδα, που είχε πεθάνει από το λοιμό την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου, δηλ. το 430-425 π.Χ. Το Α2 και Α3 του σχολείου μας, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την εποχή της Μύρτιδας. Μάθαμε πώς οι αρχαιολόγοι καταλαβαίνουν από τα δόντια, ή από κάποια οστά, την ηλικία ή την ιδιότητα του ατόμου στο οποίο ανήκει ο κάθε σκελετός. Το αρχαιολογικό μουσείο που επισκεφτήκαμε, στεγάζεται από το 1991 στο πενταγωνικό κτήριο, το οποίο ορθώνεται μπροστά από την κεντρική πύλη του φρούριου Φορτέτζα. Τα εκθέματά του δίνουν μια διαχρονική εικόνα της πολιτισμικής ιστορίας του νομού από τη Νεολιθική εποχή έως τα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας. Η ξενάγηση μας άρχισε με μια ομιλία της αρχαιολόγου του μουσείου, την κυρία Ειρήνη Γαβριλάκη. Στην αρχή μας μίλησε γενικά για τα μουσεία και ειδικότερα για τα εκθέματα που θα βλέπαμε εκεί. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε σε όλο το χώρο και παρατηρήσαμε προσεκτικά και λεπτομερώς τα αντικείμενα και τα αγάλματα που σχετίζονταν με την εποχή του 5ου αιώνα, όταν έζησε η Μύρτιδα. Τέλος η αρχαιολόγος του μουσείου μας έδωσε κάποιες πληροφορίες για το πώς οι αρχαιολόγοι επεξεργάζονται τον σκελετό του ανθρώπου που βρίσκουν μέσα σε τάφους καθώς και τα αντικείμενα που συνοδεύουν τον νεκρό για να αντλήσουν πληροφορίες για την ζωή των ανθρώπων στα αρχαία χρόνια. Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας, μας βοήθησε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιολόγοι αντλούν πολλές πληροφορίες από την ζωή των αρχαίων και να μάθουμε για τα επαγγέλματα, τις ασχολίες, την κοινωνική, πολιτική και οικονομική θέση τους.

‘η σαΐτα…’

Στην Φορτέτζα της πόλης μας Φωτεινή Τσαχπίνη(Γ3)

Την Τετάρτη 12 Φλεβάρη, στο πλαίσιο της εκδρομής του μήνα οι ομάδες του σχολείου μας που συμμετείχαν στο Γυμνασιακό κυνήγι θησαυρού αποφασίσαμε να κάνουμε μια τελευταία επιτόπια «επανάληψη». Εκεί πέρασα υπέροχα! Έμαθα πολλά πράγματα που δεν ήξερα και όντως έμεινα έκπληκτη από αυτά που είδα και έμαθα. Αρχικά, ήμουν κάπως επιφυλακτική, επειδή νόμιζα ότι θα ξανακούσω τα ίδια πράγματα που συνήθως ακούμε όταν επισκεπτόμαστε το φρούριο. Αντιθέτως, άκουσα, είδα, έμαθα και ανακάλυψα πάρα πολλά πράγματα που δεν γνώριζα. Το σημαντικότερο, τα δεδομένα που συγκράτησα με βοήθησαν να λύσω με την ομάδα μου πολλούς γρίφους στο κυνήγι του θησαυρού. Τα δεδομένα και οι σημειώσεις που κρατήσαμε ήταν απαιτούμενα στους περισσότερους γρίφους του κυνηγιού, με αποτέλεσμα να μη δυσκολευόμαστε καθόλου να τους λύσουμε. Οι εντυπώσεις μου, από την επίσκεψη στη Φορτέτζα ήταν θετικότατες, αφού αυτά που έμαθα αποδείχθηκαν χρήσιμα και θα τα ανακαλώ κι εγώ για να αφηγηθώ την ιστορία του τόπου μου. Αυτό σίγουρα θα πρέπει να περάσει και στις επόμενες γενιές γιατί έτσι οι θησαυροί που κρύβει η ιστορία της πόλης μας δεν θα χαθεί!

                      

- Μάρτης 2014 -

Το ‘μαθες; Ποιο πράγμα; Κυνήγι Θησαυρού! Πάλι; Πριν από ένα μήνα παίξαμε στο κυνήγι του θησαυρού, τις Απόκριες. Tώρα όμως είναι το κυνήγι θησαυρού που διοργανώνει κάθε χρόνο το σχολείο μας για την επέτειο της επανάστασης του 1821! Ααα, δίκιο έχεις, το ξέχασα! Πότε είναι; Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου! Και δε μου λες, μάθημα δε θα κάνουμε; Όχι βέβαια, αφού θα προσποιηθούμε τους «επαναστάτες», όπως τότε …με τους Τούρκους! Σοβαρά; Και θα πάρουν μέρος όλοι οι μαθητές του σχολείου; Όλοι βέβαια! Και πρέπει να προετοιμαστούμε… Ναι, ναι να προετοιμαστούμε… Πως θα …προετοιμαστούμε; Προς το παρόν μπορούμε να διαβάσουμε τις σελίδες 23 έως 37 και 55-56 από το βιβλίο της Ιστορίας της Γ Γυμνασίου! Ωχ, …τα γράφει αυτά το βιβλίο της Ιστορίας μας; Δε το ανοίγω πολύ συχνά… Και καλά οι μαθητές που δεν είναι της Γ γυμνασίου, πού θα το βρουν να το διαβάσουν, εεε; Όλο το υλικό θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου μας. Εκεί θα βρούμε και οδηγίες και πληροφορίες! Μάλιστα. Τίποτα άλλο πρέπει να έχουμε μαζί μας; Μολύβι …σημειωματάριο …ψαλίδι …κόλα …επιμονή …φαντασία …παρατηρητικότητα …συνεργασία …κέφι …το μυαλό μας… Μα… τι είναι όλα αυτά που λες; Εγώ τα λέω; Αυτά μας είπαν οι μεγάλοι! Εννοείς τους καθηγητές μας; Ναι, τους Φιλικούς! Έτσι, λέει, θα τους λέμε εκείνη τη μέρα, ξέρεις όπως στην Ιστορία… Άντε πάλι με την Ιστορία! Καλά θα τη διαβάσω, τι να κάνω! Φεύγω τώρα γιατί βιάζομαι, αν μάθεις κάτι νεότερο, να με ενημερώσεις. Είπαμε τα νεότερα …στην ιστοσελίδα του σχολείου… http://gymaei-ρeth.edu.gr

σελ. 6


- μαθητική εφημερίδα -

‘η σαΐτα…’

Ένας αιώνας καρναβάλι..

Ερώτηση: Τι πιστεύετε ότι σας βοήθησε να φτάσετε στο θησαυρό;

Ρεθεμνιώτικο Άργη Μπενάκη & Πηνελόπη Σουφαλιδάκη(Α3)

Τα 100 χρόνια του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού γιόρταζαν φέτος οι χιλιάδες επισκέπτες μαζί με τους κατοίκους του Ρεθύμνου την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Στην όμορφη πόλη μας ήδη από το 1914 δημιουργούνται τα πρώτα στοιχεία χιουμοριστικών εκδηλώσεων. Απόκριες μιας άλλης εποχής, που έχει αφήσει το νοσταλγικό άρωμα διάχυτο να μοσχοβολά ακόμη, με χορούς ρομαντικούς και τους Ρεθυμνιώτες να υποδέχονται με τις δέουσες τιμές την “Αυτού Εξοχότητα Βασιλέα Καρνάβαλο” μέσα στην αταξία του ακράτητου γέλιου! Έθιμο της παλιάς αυτής Ρεθυμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το “Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού”, γίνεται αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι “Ομάδες” οι οποίες αργότερα το 1993, προσκαλούνται από το Δήμο Ρεθύμνης, να αναλάβουν, να στηρίξουν και να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι που στην αυγή του 21ου αιώνα, έχει καθιερωθεί επάξια ως το “Καρναβάλι της Κρήτης”!

Τα “χαμέμηλα” οι νικητές του 1ου Γυμνασιακού κυνηγιού του θησαυρού!

Ηρώ: Τα συναισθήματα ήταν πολύ περίεργα. Είχαν μπει δυοτρία μέλη από την ομάδα μας να δώσουν την απάντηση στο τελευταίο γρίφο κι εμείς που περιμέναμε απ’ έξω δεν ξέραμε αν πράγματι ήταν ο τελευταίος γρίφος αν είχαμε φτάσει στο θησαυρό, υπήρχε μια σύγχυση… Όταν καταλάβαμε τελικά ότι νικήσαμε νιώσαμε πάααρα πολύ χαρούμενοι αρχίσαμε και ουρλιάζαμε, ακουστήκαμε θεωρώ σε όλη τη Φορτέτζα!  Η ομάδα της Εύας από το Γ1 μπορεί να μην βρήκε το θησαυρό, έφτασε όμως πολύ κοντά και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ήταν πρώτη! Ερώτηση: Σε ποια ομάδα έπαιζες Εύα;

Εύα: Στην ομάδα “Ταραξίες”, από το φυτό ‘ΤΑΡΑΞΑΤΟ’. Οι διοργανωτές μας είχαν ζητήσει να χρησιμοποιήσουμε ονόματα εμπνευσμένα από βότανα… Ψάξαμε κι εμείς και βρήκαμε αυτό το περίεργο βότανο της Κρήτης και ονομάσαμε την ομάδα μας! Εύα: Πάαρα πολύ!!!

Ερώτηση: Αυτό που σας δυσκόλεψε στο παιχνίδι τι ήταν;

Εύα: Μας δυσκόλεψε πολύ ο καυτός ήλιος!

Ερώτηση: Πως σας φάνηκε η ιδέα να διεξαχθεί το κυνήγι στη Φορτέτζα;

Μαίρη: Στην αρχή μας φάνηκε περίεργο, όταν όμως μπήκαμε στη διαδικασία του κυνηγιού κι αρχίσαμε να διαβάζουμε καταλάβαμε ότι η Φορτέτζα δεν είναι απλά το θέατρο Ερωφίλη, όπως οι περισσότεροι νομίζαμε. Το βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον γιατί μάθαμε πολλά πράγματα για την ιστορία της πόλης μας τα οποία δεν ξέραμε! Ερώτηση: Τι ήταν αυτό που σου άρεσε περισσότερο στο κυνήγι;

Ηρώ: Ότι όλες οι ομάδες είμαστε μαζί δηλ. δεν υπήρχε η αντιπαλότητα να προσπαθούμε να κρύψουμε τους γρίφους έτσι ώστε να βγούμε πρώτοι. Εκεί πάνω (Φορτέτζα) είμαστε όλοι μια ομάδα, όλες οι ομάδες είμαστε μια μεγάλη ομάδα! Μαίρη: Ο πρώτος γρίφος, τον λύσαμε σχεδόν τελευταίοι! Ήταν τα μαγικά τετράγωνα, έπρεπε να βρούμε 46 τετράγωνα και εμείς τα μπερδέψαμε, σβήναμε, γράφαμε, όμως δε το βάλαμε κάτω συνεχίσαμε με πείσμα και νομίζω ότι φάνηκε το αποτέλεσμα! ‘η σαΐτα…’

Ερώτηση: Πως νιώσατε όταν νικήσατε;

Ερώτηση: Σας άρεσε το κυνήγι;

Στα πλαίσια των πλούσιων καρναβαλικών εκδηλώσεων, για πρώτη χρονιά φέτος οργανώθηκε, στην Φορτέτζα της πόλη μας, Γυμνασιακό κυνήγι θησαυρού για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου από την ομάδα «Εκατσ’ η κουτσή κατσίκα»! Έλαβαν μέρος 36 ομάδες με 350 γυμνασιόπαιδα από τα σχολεία του νομού. Τα “Χαμέμηλα” μια ομάδα μαθητών και μαθητριών της Γ2 τάξης του σχολείου μας με τους Μαίρη, Ηρώ, Κική, Νίκη, Άρτεμις, Στέλλα, Οδυσσέα, Αλέξανδρο και Δημήτρη ήταν οι νικητές του 1ου Γυμνασιακού κυνηγιού θησαυρού.

Ερώτηση: Τι σας δυσκόλεψε;

Μαίρη: Το σημαντικό ήταν ότι όλα τα μέλη της ομάδας συμμετείχαν στο κυνήγι, καθένας από μας βοήθησε με τον τρόπο του. Για παράδειγμα τα αγόρια της ομάδας βοήθησαν στον τελευταίο γρίφο που έπρεπε να παίξουμε σκάκι, χωρίς αυτούς ουσιαστικά δε θα είχαμε κερδίσει! Είχαμε προετοιμαστεί πολύ καλά σαν ομάδα, δεν μαλώσαμε μεταξύ μας στη διάρκεια του παιχνιδιού, υπήρχε συνεργασία, και κυρίως ομαδικότητα! Αν δεν είμαστε όλοι μαζί δεν θα τα είχαμε καταφέρει γιατί καθένας από μας ήξερε κάτι διαφορετικό και συμπλήρωνε τον άλλο!

Ερώτηση: Απογοητευτήκατε που δεν βρήκατε το θησαυρό;

Εύα: Όσο νάναι… ναι, αλλά κερδίσαμε μια πολύ ωραία εμπειρία!

Ερώτηση: Πως σας φάνηκε η ιδέα να γίνει το παιχνίδι στη Φορτέτζα;

Εύα: Κατά αρχήν πολύ καλή ιδέα ήταν να γίνει επιτέλους ένα κυνήγι και για μας! Γιατί γυμνασιακό κυνήγι ως τώρα δεν υπήρχε… ήταν μια πρωτότυπη ιδέα και νομίζω πως όλοι ευχαριστηθήκαμε και το διασκεδάσαμε! Η επιλογή του χώρου της Φορτέτζας ήταν επίσης μια πολύ ωραία επιλογή γιατί αν και στην αρχή μας φαινόταν ότι ο χώρος είναι μικρός και δεν θα ‘χει κάτι ενδιαφέρον τελικά ανακαλύψαμε πράγματα τα οποία δεν τα ξέραμε. Ερώτηση: Του χρόνου που θα είσαι στο Λύκειο και δεν υπάρχει κυνήγι, σκέφτεσαι να παίξεις με τους μεγάλους;

Εύα: Ναι λέω να παίξω με τους μεγάλους γιατί μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η εμπειρία! 

Η Παυλίνα από το Β3 και ο Χάρης από το Γ1 έπαιξαν μαζί στην ομάδα “Πανικό-βλητα”! Ερώτηση: Είχε προετοιμαστεί καθόλου η ομάδα σας;

Χάρης: Δεν είχαμε τον χρόνο να προετοιμαστούμε όσο θέλαμε αλλά πιστεύω, τα πήγαμε πολύ καλά! Ερώτηση: Είχατε καλή συνεργασία σαν ομάδα;

Παυλίνα: Ναι, και πιστεύω ότι αυτό μας έκανε να ανεβούμε σε τόσο υψηλή θέση στην κατάταξη των ομάδων. Ερώτηση: Θα παίξεις και του χρόνου;

Παυλίνα: Φυσικά και θα παίξω γιατί ήταν πολύ ωραίο παιχνίδι και μακάρι να συνεχίσουν να το διοργανώνουν οι ομάδες του κυνηγιού! 

- Μάρτης 2014 -

σελ. 7


- μαθητική εφημερίδα -

‘η σαΐτα…’

Α Αςς γγεελλάάσσοουυμμεε… …

Κ Κάάννεε ττοο ττεεσσττ ππρροοσσωωππιικκόόττηηττααςς ττοουυ … …ΔΔααλλάάιι Λ Λάάμμαα

Ειρήνη Πολυχρονάκη Πηνελόπη Σουφαλιδάκη (Α2)

Εύα Αναστασιάδη (Γ1)

Αποκριάτικο ανέκδοτο Ήταν ένα παιδί-μαντράχαλος και συζητούσε με τον πατέρα του για τις απόκριες: Μπαμπάς: «Τι θέλεις να ντυθείς, παιδί μου;» Παιδί: «Σίντι». Τις επόμενες απόκριες: Μπαμπάς: «Φέτος τι θα ντυθείς, παιδί μου;» Παιδί: «Μπάρμπι». Τις επόμενες απόκριες: Παιδί: «Μπαμπά, μου δίνεις λεφτά να αγοράσω ένα σπαθί;» Μπαμπάς: «Επιτέλους, παιδί μου, θα ντυθείς αγορίστικα. Τι θα ντυθείς; Μήπως ιππότης;» Παιδί: «Όχι, καλέ μπαμπά! Θα ντυθώ Ζήνα!» Και κάτι για χαβαλέ... Πάει ένας έξυπνος σ’ ένα χαζό και του λέει: -Θα κάνουμε ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Για κάθε μία που θα απαντάς λάθος, θα μου δίνεις 1 ευρώ, και για κάθε μια που θα σου απαντάω εγώ λάθος, θα σου δίνω 10 ευρώ επειδή είμαι έξυπνος. - Εεεε... Ο.Κ. - Ωραία, ποιά είναι η πρωτεύουσα της Βραζιλίας; - Εεεε... δε ξέρω, πάρε 1 ευρώ. - Πόσα χρώματα έχει το ουράνιο τόξο; - Εεεε... δε ξέρω, πάρε 1 ευρώ. - Πότε έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης; - Εεεε... δε ξέρω πάρε 1 ευρώ. - Άντε ρώτα με και εσύ κάτι... - Εεεε... Ο.Κ. Τι είναι πράσινο... πετάει... και βγάζει καπνό; - (σκέφτεται λίγο) Δε ξέρω! Πάρε 10 ευρώ αλλά πες μου τι είναι; - Εεεε... δε ξέρω, πάρε 1 ευρώ. Ιδού η απορία! Ο Slash είχε αγοράσει μία καινούρια κιθάρα και την πρόσεχε σαν τα μάτια του, γιατί ήταν πολύ σπάνια. Την βλέπει, όμως, η φίλη του η Μίνα που ζήλεψε και του λέει: - Έλα, ρε, Slash δως τη μου για λίγο, θέλω να κάνω ένα σόλο και σου την επιστέφω! - Όχι, Μίνα, αποκλείεται... Οι χορδές είναι από τον Βόλο. Αν τις χαλάσεις, πού θα τρέχω εγώ να τις βρω; Με τα πολλά η Μίνα έπεισε τον Slash να της δανείσει την κιθάρα για να κάνει σόλο. Όμως, έτσι όπως σόλαρε, σπάει μία χορδή. Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Έκανε η Μίνα σόλο κι έστειλε τον Slash στον Βόλο...

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις ειλικρινά, χωρίς να κοιτάς απαντήσεις στο πλαίσιο. 1. Βάλε τα παρακάτω 5 ζώα, με τη σειρά προτίμησής. ® Αγελάδα ® Τίγρης ® Πρόβατο ® Άλογο ® Γουρούνι 2. Γράψε μία λέξη που περιγράφει κάθε ένα από τα παρακάτω: ® Σκύλος ® Γάτα ® Αρουραίος ® Θάλασσα 3. Σκέψου κάποιον (που επίσης σε ξέρει και είναι σημαντικός για σένα), τον οποίο μπορείς να τον συσχετίσεις με τα παρακάτω χρώματα (μην δώσεις την ίδια απάντηση 2 φορές. Κάθε χρώμα πρέπει να έχει και άλλο όνομα προσώπου).

® Κίτρινο ® Άσπρο

® Πορτοκαλί ® Πράσινο

® Κόκκινο

1. Η σειρά καθορίζει, τις προτεραιότητές σου στη ζωή! Η Αγελάδα εκφράζει την ΚΑΡΙΕΡΑ Η Τίγρης εκφράζει την ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ Το Πρόβατο εκφράζει την ΑΓΑΠΗ Το Άλογο εκφράζει την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Το Γουρούνι εκφράζει τα ΧΡΗΜΑΤΑ 2. Περιγραφές Η περιγραφή που έδωσες για το ΣΚΥΛΟ, υποδηλώνει την προσωπικότητά σου. Η περιγραφή που έδωσες για τη ΓΑΤΑ, υποδηλώνει την προσωπικότητα του συντρόφου σου. Η περιγραφή που έδωσες για τον ΑΡΟΥΡΑΙΟ, υποδηλώνει την προσωπικότητα των εχθρών σου. Η περιγραφή που έδωσες για τη ΘΑΛΑΣΣΑ, υποδηλώνει την ίδια σου τη ζωή. 3. Χρώματα Κίτρινο: Κάποιος που δεν θα ξεχάσεις ποτέ ! Πορτοκαλί: Κάποιος που υπολογίζεις για πραγματικό σου φίλο. Κόκκινο: Κάποιος που αγαπάς πραγματικά Άσπρο: Η δίδυμη ψυχή σου Πράσινο: Κάποιος που δεν θα ξεχάσεις για την υπόλοιπη ζωή σου.

Πηγή: http://www.snopes.com/inboxer/trivia/dalai.asp

ΓΓρρίίφ φοοςς μμεε σσππιιρρττόόξξυυλλαα Στην παρακάτω εικόνα, 24 σπιρτόξυλα σχηματίζουν 9 ίσα τετράγωνα. Να διαγράψετε 6 σπιρτόξυλα, έτσι ώστε στην εικόνα να υπάρχουν μόνο 3 τετράγωνα.

Μόνο στη φαντασία Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς μπαίνουν μαζί, από τον 5ο όροφο του Χίλτον, ο Άγιoς Βασίλης, ένας έντιμος πολιτικός και ένας γενναιόδωρος δικηγόρος. Πατάνε το κουμπί του ασανσέρ για το ισόγειο, και βλέπουν ταυτόχρονα στο πάτωμα ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ. Ποιος από τους τρεις το σήκωσε και το πήγε στη ρεσεψιόν;

Ο Άγιος Βασίλης, φυσικά. Οι άλλοι δύο δεν υπάρχουν, παρά μόνο στη φαντασία μας!

Την …πήρε ο ύπνος! Λέει η Κατερίνα στην Αργυρώ στο τέλος της ταινίας: -Ξύπνα ρε, σε πήρε ο ύπνος. Και η Αργυρώ: -Καλά πες του ότι θα τον πάρω αργότερα.

‘η σαΐτα…’

Πηγή: http://kiklos-dhmotiko.blogspot.gr/2011/11/5.html

- Μάρτης 2014 -

σελ. 8

'η σαίτα' - Μάρτης, 2014  

(φύλλο 4ο) Η εφημερίδα των μαθητών του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης - Ρεθύμνου.