Photo Voice - Glas putem fotografije

Page 1

PHOTO VOICE Glas putem fotografije

digitalna izložba Tema: Migracije

"Prolazeći pokraj ove klupe, sjetim se svoga grada u ljetnim mjesecima, ispunjenog suncem, toplinom i razigranošću. Kada se toga prisjetim, zapitam se zašto bi netko napustio tu ljepotu i otišao u nešto potpuno nepoznato i tuđe?"


MIGRACIJE Često možemo čuti da su mladi dezorijentirani, ne znaju što i na koji način učiniti kako bi poboljšali svoj status i kvalitetu života pa nerijetko za svoj put odabiru odlazak u neke veće i «zdravije» sredine u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Dobna granica između 15 i 30 godina definira skupinu mladih, a ujedno predstavlja vidljivu razliku u njihovim osnovnim i primarnim potrebama, pa samim time i u odabiru životnog puta. Isto vrijedi i za odrasle, posebice kada je u pitanje dovedena egzistencija njih i njihovih obitelji. Danas smo, nažalost, svjedoci kršenjima i drugih ljudskih prava, što dodatno potiče stanovništvo na migracije, ostavljajući u lokalnim zajednicama duboki trag u svakom pogledu, od ekonomskog, preko društvenog pa sve do demografskog. Svjesni ove situacije, kao udruga koja se bavi radom s mladima, osjetili smo potrebu dodatno ukazati na ovu problematiku propitivajući stavove i osjećaje mladih. Prilikom rada s mladima koristili smo metodu PHOTO VOICE – Glas putem fotografije koja za cilj ima, putem kombinirane poruke fotografije i teksta, utjecati na svijest onih do kojih poruka dođe, odnosno tako utjecati na pokretanje promjena. Ovim putem želimo iskazati zahvalu svim mladima koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti, kao i onima koji su dali podršku u pripremi i provedbi, no prije svega partneru iz Španjolske Asociación para la Participación, Oportunidad y Desarrollo koja nas je kroz sudjelovanje u projektu „Sve za prava. Ljudska prava!“ podučila ovoj metodi rada.


"Srce mi se sledilo kad sam zapazio ove prazne klupe, koje su bile temelj mog djetinjstva. Gdje su se svi sakrili?"


"Sanjkanje na ovom brdu bila mi je nekadaĹĄnja radost, a sada izgleda kao pustoĹĄ. Gdje ste mlade snage?"


"Na ovoj klupi sjedilo je puno đaka. Na njoj smo pričali priče i dijelili tajne. Sada na nju rijetko tko sjeda, ali ne zato što je pokidana."


"Kada sam sjeo u omiljeni kafić i spazio da nemam s kime popiti kavu... Osjećam se napušteno."


"S autobusnog kolodvora započinju brojna putovanja. Danas je to mjesto odakle moji sugrađani odlaze u potrazi za boljim životom, s namjerom da se više ne vrate... Pogled na kolodvor podsjeti me koliko je mojih prijatelja otišlo iz ovog grada."


"Hladan je zimski dan. Promatrajući prazno igralište, na trenutak me obuzeo loš osjećaj. Vjerujem da će se ovaj prizor promijeniti s prvim zrakama sunca."


"KUĆA ZA PRODAJU ILI NAJAM! natpis je koji sve češće viđam u svom gradu. To me posebno rastužuje jer su na tim adresama odrastali i živjeli meni dragi i bliski ljudi."


"Tu sam se igrala, a igraliĹĄta nije bilo. Sada je ono tu, a nema nas."


"Kada sam dolazila u kafić s druťtvom, nisam imala mjesta, a sada, nekoliko godina kasnije, prijatelja je manje, a mjesta viťe."


"U mladosti smo slobodno vrijeme provodili opuťtajući se, u ugodnom okruŞenju, sa slatkim desertima, a sada ga provodimo odvojeno, svatko na svojoj strani svijeta."


"Most prijateljstva - most koji me podsjeća na povezanost koju smo imale, ali i na našu sadašnju tužnu razdvojenost."


"Sjećam se zimskih radosti, ťkripanja snijega pod nogama. Sretno djetinjstvo u krugu prijatelja. Nema nikoga, druŞimo se samo preko poruka."


"Sreća. Blagdani. Božić. Ipak... ove godine kitimo naš borić s osjećajem tuge, jer nisu svi na okupu."


"Nekada sam se, prolazeći ovuda, sudarala s ljudima. Danas Ä?ujem muk i vidim prazninu. Zar ovako treba izgledati popodnevna ĹĄetnja glavnom gradskom ulicom. Gdje su svi ti ljudi?"


"Proslavljamo radosne obiteljske vijesti. ÄŒestitka uĹživo izostaje, jer smo miljama daleko jedni od drugih."


"Promatrajući potpune strance razmišljam o tome kako mladi odlaze u daleki svijet, željni boljega života, a ostaju stari, koji su preumorni i iscrpljeni od života da bi mijenjali svijet."


"Šećući kroz prazan grad, okupan kišom, na pamet mi pada samo jedno pitanje; Ima li još vremena i nade za nas u gradu punom ljubavi s malo ljudi?"


"Čekajući svoju redovnu liniju, na kolodvoru punom mladih srednjoškolaca, uočila sam ploču koja nudi kartu za bolju budućnost. Obećala sam sebi da ju nikada neću kupiti i da ću pokušati naći nadu u svome gradu."


AUTOR I ORGANIZATOR IZLOŽBE:

PRONI Centar za socijalno podučavanje 204. vukovarske brigade 43 32000 Vukovar Tel efon: 032 441 612 E-mail : vukovar@proni .hr

Ova izložba odražava isključivo stajalište autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se nalaze u sklopu ove izložbe.