Page 1

DOSSIER DE PREMSA


Índex La Costa Daurada també és muntanya ...............................................03 Àmbit geogràfic .........................................................................................04 La marca turística Muntanyes de la Costa Daurada ....................05 Recursos turístics .....................................................................................06 Rutes recomanades ...................................................................................13 Serveis turístics ...........................................................................................18 Curiositats ....................................................................................................18 PUNTS D’INFORMACIÓ ...................................................................................19 El Consell Comarcal del Baix Camp......................................................19 Contacte de premsa ..................................................................................19

© Consell Comarcal del Baix Camp Edició: Consell Comarcal del Baix Camp Muntanyes de la Costa Daurada C/ Doctor Ferran, 8. 43202 Reus www.muntanyescostadaurada.cat Disseny i realització: Promotourist Text: Promotourist Fotografies: Banc d’imatges de Consell Comarcal del Baix Camp Fotògrafs: Rafael López-Monné, Anton Briansó, Pragma


La Costa Daurada també és muntanya La Costa Daurada és mar, però també muntanya. Sabíeu que a no gaires quilòmetres de platges com les de Cambrils, Salou o Miami Platja hi brollen fonts d’aigua fresca situades a gairebé mil metres d’alçada? Que mitja hora escassa per carretera permet passar del bullici del litoral a la calma dels petits pobles de muntanya, on el temps sembla haver-se aturat? O que en un mateix dia es pot practicar windsurf al mar, BTT enmig de boscos frondosos i escalada als cingles més imponents? La zona de muntanya de la Costa Daurada ofereix nombrosos atractius per al turisme familiar, d’aventura, cultural o gastronòmic. Es tracta d’una oferta cada cop més coneguda, atès el seu innegable interès i la gran proximitat amb els principals nuclis turístics costaners. Aquest recurs interior esdevé un complement adient per al visitant del litoral i també una destinació turística en si mateixa, amb rutes de senderisme, bicicleta de muntanya, escalada i touring, passejades a cavall, paratges de gran bellesa natural, gastronomia tradicional, festes ancestrals, coves, ermites, esglésies, miradors excepcionals, restaurants i allotjaments amb encant... La marca turística Muntanyes de la Costa Daurada inclou 19 municipis de la comarca del Baix Camp, que en el seu conjunt conformen una abundant i variada oferta turística per descobrir i gaudir a cada pas.

03


04


Àmbit geogràfic

La marca

Les Muntanyes de la Costa Daurada se situen a la part interior de la comarca del Baix Camp, a prop de les ciutats de Reus (capital comarcal) i Tarragona, i de destacats nuclis de turisme de platja i de lleure, com Salou, Cambrils, la Pineda, Miami Platja o l’Hospitalet de l’Infant. Aquesta zona muntanyosa encadena un seguit d’imponents serralades (Llaberia, l’Argentera i Prades) que abracen el litoral d’oest a est.

La marca Muntanyes de la Costa Daurada té com a objectiu promoure i donar a conèixer la diversitat dels recursos turístics del conjunt de municipis de muntanya de la comarca del Baix Camp. Promoguda pel Consell Comarcal del Baix Camp, aquesta marca turística basa el seu atractiu en una oferta vinculada a l’essència del món rural, en el fort contrast amb el litoral i en la gran proximitat amb aquest i amb altres destacats recursos limítrofs.

A redós de la muntanya, o bé al seu interior, se situen els 19 municipis inclosos en l’àmbit geogràfic de les Muntanyes de la Costa Daurada. Uns i altres conformen diferents àres turístiques tematitzades: la Terra dels Dips (Pratdip i Colldejou), la Baronia d’Escornalbou (Riudecanyes, Duesaigües, l’Argentera, Vilanova d’Escornalbou), els Paisatges de l’Avellana (Almoster, Vilaplana, l’Aleixar, Alforja, Botarell, les Borges del Camp, Maspujols, Riudecols) i les Muntanyes de Prades (Prades, Arbolí, Capafonts, la Febró i l’Albiol). Tots junts donen forma a una extensió de gairebé 350 km2 de paratges boscosos i agrícoles força diversos però que coincideixen en el seu marcat caire rural i mediterrani i en l’encant dels seus paratges. La proximitat amb els nuclis turístics costaners i el contrast de paisatges geogràfics i humans converteix les Muntanyes de la Costa Daurada en una destinació especialment atractiva per al visitant. A part dels municipis de platja, trobem molt a prop recursos turístics tan importants com el parc d’atraccions PortAventura; el Gaudí Centre i la ruta del modernisme de Reus, ciutat amb un actiu comerç; la Tarragona romana, declarada Patrimoni de la Humanitat; o la ruta dels monestirs del Cister (Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges). Cal destacar també com a recursos limítrofs d’interès el conjunt medieval de Montblanc i els vins i cellers del Priorat, zona que compta, a més, amb els espais del Parc Natural de la Serra del Montsant i l’escarpat relleu a l’entorn de Siurana, un important indret d’escalada i senderisme.

Muntanyes de la Costa Daurada disposa d’una pàgina web amb informació actualitzada sobre els principals recursos turístics i serveis als diversos municipis de la zona: www.muntanyescostadaurada.cat.

05


Recursos turístics Natura La natura és la gran protagonista de les Muntanyes de la Costa Daurada. Les serres de Llaberia, Pradell-l’Argentera i Prades combinen paisatges ben diferents, amb una rica vegetació mediterrània de la que sobresurten el pi, l’alzina i la garriga, així com conreus d’avellaner, d’olivera i també alguns de vinya. Els pobles de la zona, amb els seus masos i ermites, apareixen perfectament integrats en aquests espais naturals, i esdevenen punts idonis d’arribada i sortida d’excursions a peu, en cotxe o en BTT. Dins la gran extensió de les Muntanyes de la Costa Daurada sobresurten capricis naturals com els cingles de la Mussara, els avencs de la Febró, la cova de les Gralles o la Roca Foradada. Pel que fa als punts més elevats, destaquen la Mola de Colldejou, amb un cim de 914 metres d’alçada des del qual s’albiren espectaculars panoràmiques de la costa i de l’interior. No menys espectaculars són les vistes des del poble deshabitat de la Mussara (990 m) o des del tossal de la Baltasana (1.201 m), el cim més alt del conjunt muntanyós. Les Muntanyes de la Costa Daurada compten amb quatre zones incloses en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN): la de les Muntanyes de Prades, la de les serres de Pradelll’Argentera, la de la serra de Llaberia, i l’espai natural de la Mare de Déu de la Roca. La consideració de PEIN d’aquestes àrees dóna fe del seu alt interès natural i paisatgístic.

06


Tossal de la Baltasana (1.201 m). El tossal de la Baltasana és el cim més alt del Baix Camp i de la Conca de Barberà. S’alça entre aquestes dues comarques, als termes municipals de Prades i de Vimbodí i Poblet, i ofereix espectaculars vistes. S’accedeix al tossal pel sender de gran recorregut GR-171. La Roca Foradada. Aquest caprici de la natura ha estat format per l’erosió, que ha acabant creant un gran arc natural. S’hi accedeix des de Prades, en una deliciosa excursió apta per a tota la família. Prop de Capafonts s’alça una altra Roca Foradada, igualment impressionant. Els Motllats. És un altiplà situat als municipis de Capafonts i Vilaplana, a la comarca del Baix Camp, i el de Mont-ral, a la comarca de l’Alt Camp, amb una elevació màxima de 1.036 metres. S’hi han format coves, avencs, roques foradades i barrancs profunds que doten d’una forta personalitat aquest espai natural. Cova de les Gralles i Font de la Llúdriga. Emplaçada en el fons del barranc de la Font Nova, la cova és d’una grandiositat sorprenent. Té l’accés des de Capafonts per la carretera en direcció a Alcover. És a prop de la font de la Llúdriga, que mai no s’asseca. Boscos de Castillejos. Situats principalment al municipi d’Arbolí, els boscos duen el nom de l’antic campament militar que hi va funcionar del 1950 al 2000, i que va arribar a allotjar fins a 4.000 milicians. En aquesta gran extensió forestal hi predominen les pinedes.

Centre d’Interpretació de les Muntanyes de Prades. Situat a la vila de Prades, aquest espai d’interpretació de la natura i l’etnologia disposa d’una zona audiovisual, una d’activitats, un espai sensitiu i una botiga amb productes locals de qualitat. Cova de Pratdip i avenc de la Muntanya Blanca. La cova de Pratdip, de 30 metres de fondària, té grans sales; l’avenc de la Muntanya Blanca, de 31 metres de profunditat, s’eixampla a mesura que baixa. La natura i les llegendes plenes de misteri envolten la cova i l’avenc. Avencs i Gorgs de la Febró. Travessar els Avencs de la Febró -una esquerda de 6 metres d’amplada, 30 de fondària i 250 metres de llargada oberta al cingle de la Mussara- esdevé tot un atractiu per als excursionistes. Els avencs van ser refugi de contrabandistes al segle XIX i, segons la tradició, també s’hi va amagar el general Prim, l’any 1843. Al mateix terme municipal, els Gorgs ofereixen la possibilitat de capbussarse en una piscina natural d’aigua fresca i transparent, en un indret ombrívol i ple de vegetació. Mirador de la Mussara (990 m). Situat vora l’antic poble del mateix nom, deshabitat des de l’any 1959 i actualment enrunat. Només en resta dreta l’església, en procés de rehabilitació. A part de les impressionants vistes que s’hi poden contemplar, la Mussara desprèn un aire màgic i misteriós que no deixa indiferent. El nucli pertany al terme municipal de Vilaplana.

Camí de les Tosques. Surt de Vilaplana hi puja fins a la Mussara, amb moltes parts del seu recorregut placat amb enormes pedres planes. Durant segles, ha estat una de les principals vies de comunicació entre els dos nuclis, i esdevé un magnífic exemple dels antics camins de ferradura.

Pantà de Riudecanyes. Aquest històric embassament, en servei des de 1919 per proveir d’aigua la població de Reus, està envoltat de boscos de pi blanc i de brolla típica de la regió mediterrània. El pantà, molt integrat en el paisatge, esdevé un indret bucòlic a tocar de Riudecanyes i a mig camí de destinacions tan atractives com el castell-monestir d’Escornalbou.

Boscos d’Escornalbou. Des de l’antic monestir d’Escornalbou s’albira una gran superfície boscosa amb nombroses representacions mediterrànies d’arbres, dels que destaca una petita sureda, d’on els monjos extreien suro. La presència d’aquesta espècie és força singular en aquesta zona de la franja prelitoral, juntament amb les suredes d’Alforja i l’Albiol. Als boscos d’Escornalbou hi predomina el pi negre.

Mola de Colldejou (914 m). Entre les serres de l’Argentera i de Llaberia, té forma de mola de molí, d’on li ve el nom. Es tracta d’un cim emblema de Tarragona, agradable de pujar, i que ens permetrà veure el Camp des de Tarragona, el cap de Salou, part del Priorat i de la Ribera d’Ebre, les serres de Llaberia, Cardó, Montsià, i fins i tot els Ports de Tortosa.

07


Recursos turístics Lleure i esports Les Muntanyes de la Costa Daurada són un paradís per als amants del turisme actiu, amb activitats que presenten diferents nivells de dificultat. Això converteix la zona en un recurs esportiu i de lleure ideal per a tot tipus d’usuaris, des dels que opten per l’escalada o les ascensions en bicicleta tot terreny, fins a famílies que prefereixen les plàcides passejades enmig de la natura. El senderisme és un dels recursos principals de la zona, amb nombrosos camins i itineraris, del tot adients per a la pràctica d’aquesta activitat. Les rutes estan tematitzades segons el lloc per on transcorren, ja siguin espais naturals, conreus o terres de llegendes. Alguns dels itineraris també són aptes per fer en BTT.

L’escalada és un altre dels grans atractius de l’interior del Baix Camp. La quantitat i qualitat de roca calcària, el clima, la diversitat i bellesa dels paratges i les excel·lents vistes que ofereixen fan d’aquestes muntanyes un dels punts preferits pels escaladors, que hi poden practicar aquesta activitat en les modalitats esportiva, clàssica i bloc. Senderisme. Hi abunden les rutes per paratges de gran interès natural (Muntanyes de Prades), per pobles carregats d’història (Camins de la Baronia d’Escornalbou), per espais plens de mites i llegendes (Terra de Dips), o per pobles que destaquen pel seu paisatge agrari i per la qualitat dels seus productes agroalimentaris (Paisatges de l’Avellana). Per la zona hi travessen rutes de gran recorregut (GR 7, GR 65-5) i altres de petit recorregut (PR C6, PR C18, PR C88). BTT. Alguns dels recorreguts per fer en BTT estan pensats per als més aventurers, mentre que altres circuits són ideals per gaudir en família. Les rutes també estan tematitzades, i totes competeixen en atractius i interès. A Mont-roig del Camp hi ha un Centre BTT, que ofereix serveis i informació sobre rutes per les Muntanyes de la Costa Daurada. Escalada. Els cingles d’Arbolí són coneguts per escaladors d’arreu del món, els quals hi practiquen aquest esport durant tot l’any, en parets de roca com la del Falcó, Can Mansa, el Dard o el Cremat. Els cingles de la Mussara també són un punt destacat per fer-hi escalada, tret de l’època de reproducció d’aus en perill d’extinció que ocupen alguns sectors d’aquesta serra. Així mateix, la Serra de Llaberia presenta un relleu força accidentat, amb barrancs encaixats i cingleres espectaculars. Touring. La zona posa a disposició del visitant itineraris per fer en vehicle motoritzat, amb recorreguts pels principals atractius paisatgístics, naturals, culturals o gastronòmics. Algunes de les rutes són la de les Muntanyes de Prades, la de la Serra de la Mussara, la de la Baronia d’Escornalbou, o la dels Paisatges de l’Avellana. Hípica. Diversos centres repartits per les Muntanyes de la Costa Daurada –a Prades, Vilanova d’Escornalbou, l’Aleixar i les Borges del Camp– ofereixen la possibilitat de practicar l’equitació enmig de la natura. Altres. A les muntanyes de la Costa Daurada i la seva àrea geogràfica més propera hi ha empreses que ofereixen activitats de senderisme, 4x4, tir amb arc, paint-ball, escalada, espeleologia, barranquisme, BTT, caiacs i golf.

08


Recursos turístics Patrimoni arquitectònic i monumental Des de pintoresques ermites envoltades de natura, fins a un imponent monestir carregat d’història. Les Muntanyes de la Costa Daurada són dipositàries d’un important llegat històric i monumental que dóna forma i embelleix el paisatge d’aquestes contrades. La història hi ha estat generosa, i hi ha deixat l’empremta de diferent cultures i estils arquitectònics: torres romanes i sarraïnes, temples romànics, gòtics, barrocs i renaixentistes, arquitectura industrial del segle XIX... I entremig de tots els elements patrimonials de més renom, en sobresurt l’arquitectura tradicional i popular, comuna a tots els pobles de la zona. Les seves edificacions de pedra es caracteritzen per la bellesa i la sobrietat, emmarcades en carrers estrets i costeruts, amb racons plens d’encant que s’adapten a les imposicions d’un terreny irregular. Tota aquesta diversitat és, sens dubte, un destacat actiu turístic de les Muntanyes de la Costa Daurada. Aquests són alguns dels elements del patrimoni arquitectònic que ben bé valen una visita:

Vila de Prades i ermita de l’Abellera. Prades és un poble de postal situat a gairebé 1.000 metres d’alçada. Del seu patrimoni històric destaca l’església de Santa Maria, de transició del romànic al gòtic i amb portalada renaixentista; la plaça Major, recinte porticat de belles proporcions i presidit per una peculiar font esfèrica, i el portal d’accés a la vila, davant del qual hi ha un bella creu de terme. A 2 km de la vila es troba l’ermita de l’Abellera, a redós d’una roca. A l’interior del petit temple s’hi venera la patrona dels apicultors catalans. La imatge du a la corona 50 abelles amb la seva reina. Nucli antic i Castell de Pratdip. Aquest petit poble es troba al vessant sud-occidental de la serra de Llaberia. De les seves cases en sobresurt el castell, que corona la vila, a l’interior de la qual destaquen les dues torres de defensa quadrades i l’església parroquial. Una llegenda assegura que el nom del poble prové dels dips, uns animals salvatges que habitaven la rodalia del poble i s’alimentaven de la sang del bestiar. Torres de defensa de l’Arbocet. Aquest nucli pertanyent a Vilanova d’Escornalbou presenta com a imatge més característica la silueta de les seves dues torres de guaita: la rodona, que segons la tradició hostatjava els cristians, i la quadrada, habitada pels moros.

09


Castell-monestir de Sant Miquel d’Escornalbou. Situat sobre el turó de Santa Bàrbara, o de la Mola, l’edifici data de final del segle XII, si bé presenta un bon estat de conservació gràcies a la restauració portada a terme per Eduard Toda a principi del segle XX. L’interior, obert a les visites, permet contemplar l’església romànica, la sala capitular, les restes del claustre i diverses estances senyorials que contenen una notable biblioteca i una col·lecció de gravats, ceràmica i objectes antics. L’entorn ofereix diferents itineraris per fer a peu, plens d’encant. Poble deshabitat de la Mussara. Aquest poble d’aire misteriós està deshabitat des de 1959. Només en resta dempeus les parets i el campanar de l’església de Sant Salvador, en procés de rehabilitació. La resta del poble la formen una desena de cases en ruïnes i l’anomenada bassa de les Granotes. L’aire fantasmagòric del poble converteix les passejades pels seus carrers en tota una experiència. Viaducte dels Masos. Construït el 1893 per salvar el desnivell de la via ferroviària per aquest indret, el viaducte està catalogat com a Element del Patrimoni Industrial de Catalunya. Compta amb catorze arcades de totxo vermell i pedra distribuïdes en dos nivells, i és perfectament visible des de Duesaigües. Església de Sant Martí, de l’Aleixar. El seu interior és un exemple de com eren les esglésies catalanes abans que fossin cremades durant la Guerra Civil. Aquest temple es va salvar de la crema, i per això el seu interior es conserva gairebé tal i com va ser concebut, amb magnífics retaules barrocs i un orgue monumental de la mateixa època. A la capella annexa de Santa Fímbria s’hi conserva un reliquiari que, segons la tradició, conté un bocí de la túnica de Jesús. Ermita de la Mare de Déu de la Roca. Està situada prop de Montroig del Camp. Sobre l’ermita s’alça la capella de Sant Ramon, de forma cúbica i pintada de blanc. Des de la seva construcció, el 1826, serveix de guia als mariners. Al costat de l’ermita hi ha un mirador natural on s’hi arriba per un camí obert a la roca. Altres ermites. Gairebé tots els municipis compten amb belles ermites al seu entorn. A part de les ja esmentades de l’Abellera (Prades) i de la Roca (Mont-roig), destaquen la de la Mare de Déu de la Riera (les Borges del Camp), d’aire modernista, i la de Santa Marina (Pratdip), amb un bell retaule amb set taules policromades.

10


Recursos turístics Festes i cultura La festa és indissociable de l’estil de vida mediterrani. Per això, no hi ha vila, nucli o llogarret de les Muntanyes de la Costa Daurada que no celebri les seves tradicions més arrelades. En trobem arreu, i de caire ben divers: festes majors a tots els pobles, diades gastronòmiques a Capafonts, Prades, l’Argentera o Almoster; romiatges religiosos a Pratdip, Alforja o Prades; celebracions lligades a la pagesia, al foc o a les estacions de l’any...

Festa popular del Mandongo (Capafonts). Es tracta d’un esmorzar popular a base de mandongo, menja tradicional que es feia al poble el dia de la matança del porc. Se celebra al febrer, i va acompanyada de parades amb productes típics locals, com mel, orelletes o fruits secs.

La cultura també és present a les Muntanyes de la Costa Daurada a través de concerts de música clàssica, a l’Aleixar o a Prades, i de rutes literàries com la de l’Aleixar.

Festes de l’Oli Nou. Se celebren a diversos municipis (Almoster, Alforja, Riudecanyes, Maspujols, Duesaigües, Vilanova d’Escornalbou, Vilaplana, les Borges del Camp.) i esdevenen la presentació oficial de l’oli de la recent collita. Tastos d’oli de la DOP Siurana i altres productes, visites a la cooperativa o sardanes amaneixen aquestes saboroses festes.

Aquestes són algunes de les manifestacions culturals, etnològiques i festives més destacades de la zona interior del Baix Camp:

Festa de la Patata (Prades). Se celebra a l’inici de la recolecció de la patata, producte que a Prades està reconegut amb el segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP). La festa inclou un esmorzar popular, venda de productes tradicionals de qualitat i un concurs i degustació de truites de patata.

Concurs Internacional de Gossos d’Atura (Prades). Diferents pastors procedents de Catalunya, el País Basc i França competeixen amb els seus gossos en l’habilitat del tancament dels ramats d’ovelles. Se celebra a l’agost. Festes de la Mare de Déu de la Riera (les Borges del Camp). Declarades Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat. Inclouen processons, espectacles pirotècnics i un Ball de Diables distingit com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional. Se celebra al setembre. Cicle de concerts “Els Orgues de Catalunya” (l’Aleixar). L’impressionant orgue barroc (1735) de l’església de Sant Martí protagonitza a l’estiu un dels concerts d’aquest consolidat cicle. Ruta artística i literària Mir-Manent (l’Aleixar/Maspujols). Una passejada a peu pels bells indrets que van inspirar el pintor Joaquim Mir i l’escriptor Marià Manent. L’itinerari es pot seguir amb un llibre de ruta i un mapa. Festa del Cava (Prades). Durant tota una nit, al mes de juliol, raja cava de la font renaixentista de la vila. El jovent hi acudeix per beure i ruixarse amb el líquid escumós i ballar la música de les orquestres que toquen a la plaça Major. Altres esdeveniments. A la majoria de pobles se celebren lluïdes festes majors, actes de Carnaval, fogueres de Sant Joan, processons de Setmana Santa i festes patronals. Destaca com a singularitat un acte que es fa a Vilaplana el dia 5 de gener: els nens del poble i d’altres localitats de la rodalia enganxen llaunes a cordills i les arrosseguen pels carrers tot fent un soroll ensordidor. D’aquesta manera, criden l’atenció dels Reis d’Orient i eviten que passin de llarg per Vilaplana.

11


Recursos turístics Gastronomia i productes Les Muntanyes de la Costa Daurada estan per lleparse’n els dits. En són mostra les manifestacions de caire gastronòmic i culinari que se celebren en molts municipis de la zona (Alforja, Maspujols, Vilaplana, les Borges del Camp, Prades, Capafonts...). Són expressions culturals i festives vinculades a productes com l’avellana, l’oli, el vi, les patates, els bolets o les herbes aromàtiques. Els aromes i sabors de les Muntanyes de la Costa Daurada són els d’una cuina tradicional transmesa de generació en generació, amb ingredients reconeguts oficialment per la seva qualitat, com l’oli de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana, la DOP Avellanes de Reus, o la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Patates de Prades. No obstant el seu fort arrelament a la terra, la cuina de les Muntanyes de la Costa Daurada també se serveix del bo i millor dels nous productes i tendències presents actualment als fogons. Tot plegat dóna com a resultat plats excel·lents que donen prestigi als establiments de restauració de la zona. Els productes gastronòmics de qualitat també són presents en agrobotigues i altres punts de venda de molts dels municipis de la comarca.

12

A continuació, es repassen els principals productes de qualitat de la zona: Oli DOP Siurana. El prestigi d’aquest oli d’oliva verge extra és conseqüència directa de la seva qualitat i d’una producció acurada d’arrels mil·lenàries. Els principals municipis de les Muntanyes de la Costa Daurada productors d’aquest oli són Riudecanyes, Maspujols, Vilaplana, l’Aleixar, Alforja, les Borges del Camp, Riudecols, Duesaigües, Almoster, Botarell i Vilanova d’Escornalbou. DOP Avellanes de Reus. La seva dolçor i sabor característiques converteixen l’avellana que es conrea en aquesta zona en la reina de moltes especialitats culinàries tradicionals, des dels primers plats fins a les postres. IGP Patates de Prades. La qualitat d’aquest tubercle rau en la idoneïtat del clima i el sòl, l’alçada dels conreus (a més de 1.000 metres) i l’experiència dels pagesos i productors de la zona de Prades. La zona de producció d’aquesta IGP es localitza als municipis de Prades, Capafonts, la Febró i Arbolí. Altres productes de qualitat. A la zona també tenen anomenada productes tan diversos com els bolets, les carns, els embotits, la caça, les castanyes, la mel, el formatge, el menjar blanc, les orelletes o el vi moscatell, així com especialitats de pastisseria i rebosteria.


Rutes recomanades A peu o en BTT TERRA DE DIPS. Llegenda a la Serra de Llaberia. La llegenda diu que en les raconades més amagades de la Serra de Llaberia s’hi amaguen els dips, uns gossos vampírics, negres, que alguns diuen que van desaparèixer durant el segle XVIII. El territori de Terra de Dips està format per diverses serres agrestes, on el blanc de la roca calcària contrasta amb el verd dels boscos mediterranis. Les profundes barrancades com la de la Dòvia comparteixen el paisatge amb cims tan emblemàtics com la Mola de Colldejou i la Miranda. Travessa per les muntanyes del Guerriller Carrasclet. 12.5 km | Ascensió acumulada: 650 m | Temps: 4h | Dificultat: mitjana. De Colldejou a Pratdip per camins mil·lenaris. 8.3 km | Ascensió acumulada: 300 m | Temps: 2h 40min | Dificultat: baixa. El Dip de Joan Perucho. 8 km | Ascensió acumulada: 300 m | Temps: 2h 30min | Dificultat: baixa. La mola de Colldejou: el cim. 8.8 km | Ascensió acumulada: 500 m | Temps: 2h 50min | Dificultat: mitjana.

CAMINS DE LA BARONIA. Pobles al peu del castell-monestir d’Escornalbou. El castell-monestir d’Escornalbou esguarda altiu els pobles que s’alcen als seus peus i que formaven part de l’antiga Baronia d’Escornalbou. La comunicació amb els pobles que en formaven part es feia per antics camins, alguns empedrats, que s’endinsen en els boscos que envolten el castell-monestir. Camins amarats d’història. 6.5 km | Ascensió acumulada: 300 m | Temps: 2h | Dificultat: baixa. De Vilanova a les ermites, talaia i far del Baix Camp. 5.6 km | Ascensió acumulada: 100 m | Temps: 1h 40min | Dificultat: baixa. Un tomb pel castell-monestir d’Escornalbou. Consultar els horaris per conèixer els períodes d’obertura del castellmonestir (telèfon 977 834 007). En BTT pel sud de la baronia. 18 km | Ascensió acumulada: 400 m | Temps: 1h 15min en BTT, 5h 40min a peu | Dificultat: mitjana.

13


Rutes recomanades A peu o en BTT PAISATGES DE L’AVELLANA. El fèrtil Camp de Tarragona conreat. Aquestes rutes transcorren entre camps d’avellaners, el cultiu

més representatiu de les comarques del Camp de Tarragona. El pas de les estacions pels conreus origina un paisatge canviant, del que es pot gaudir gràcies al treball dels pagesos. L’art de la pedra en sec, present arreu, confereix caràcter i harmonia a aquesta terra modelada per l’home des de temps antics. L’ascensió als cims de Puigcerver i del Puig d’en Cama, amb l’ajuda de les energètiques avellanes, recompensa amb esplèndides vistes aèries sobre el fèrtil Camp de Tarragona conreat, on els poblets situats a peu de muntanya donen pas a les ciutats de la plana. Maquis entre avellaners. 13.5 km | Ascensió acumulada: 350m | Temps: 1h 15 en BTT, 4h10min a peu | Dificultat:baixa. En BTT pels paisatges de l’avellana. 20 km | Ascensió acumulada: 640m | Temps: 1h 50min en BTT, 6h 20min a peu | Dificultat: mitjana. Tomb de Riudecols-Botarell. 11 km | Ascensió acumulada: 250m | Temps: 1h en BTT, 3h 30min a peu | Dificultat: baixa. El puig d’en Cama, talaia del Camp. 11 km | Ascensió acumulada: 500m | Temps: 1h en BTT, 3h30min a peu | Dificultat: mitjana. El cicle mediterrani. 11.7 km | Ascensió acumulada: 300m | Temps: 1h en BTT, 3h 40min a peu | Dificultat: mitjana en BTT, baixa a peu.

BALUARD DE NATURA. Boscos ufans a les Muntanyes de Prades. Les Muntanyes de Prades són un conjunt de serres

estructurades per tres rius principals: el Brugent, el Siurana i el Glorieta. S’hi alcen cims emblemàtics com el Tossal de la Baltasana, el Picorandan i la Punta de les Airasses. La natura ufana és un tret distintiu d’aquest territori, amb una gran diversitat de boscos entre els que destaca l’única població de roure reboll de Catalunya. L’amagatall dels carlins. 15.4 km | Ascensió acumulada: 600m | Temps: 4h 50min | Dificultat: mitjana. Muntanyencs amb vistes al mar. 8.2 km | Ascensió acumulada: 200m | Temps: 2h 30min | Dificultat: baixa. La capçalera del riu Siurana. 11 km | Ascensió acumulada: 450m | Temps: 3h 30min | Dificultat: baixa. Del riu Brugent al cim de les muntanyes de Prades. 17.5 km | Ascensió acumulada: 600m | Temps: 6h | Dificultat: mitjana.

14


Rutes recomanades En cotxe EN COTXE PER LES MUNTANYES DE PRADES.

Arbolí → la Mussara → la Febró → Prades → Capafonts → Mont-ral → l’Aixàvega → l’Albiol. Arbolí és un petit poble ple de calma, on destaca l’església de Sant Andreu i l’ermita de Sant Pau. I a la Mussara, la calma és absoluta. Aquest poble deshabitat és punt de sortida o d’arribada de nombroses rutes senderistes i un dels millors miradors sobre el Camp de Tarragona. A la Febró, es pot visitar el poble i el mirador dels Cingles. La següent parada, Prades, requereix d’una estona per admirar el seu nucli antic, amb l’església, la font renaixentista i la plaça porticada. També és del tot recomanable visitar el Centre d’Interpretació de les Muntanyes de Prades. A Capafonts es pot admirar la bella façana medieval de Cal Macià -edifici que una llegenda d’origen incert assenyala com a possible casa natal de Cristòfol Colom- i l’antic forn de pa. La ruta continua fins a Mont-ral i l’Aixàvega, a la comarca de l’Alt Camp, entre preciosos boscos i paisatges. El següent poble és l’Albiol, des d’on es pot gaudir d’una impressionant panoràmica.

EN COTXE PER LA SERRA DE LA MUSSARA.

Alforja → Arbolí → la Mussara → Vilaplana. Alforja conserva vestigis de les muralles i d’un castell. Un dels edificis més representatius n’és l’església de Sant Miguel, del s. XVII, amb un magnífic campanar neoclàssic. Una altra construcció interessant és l’ermita de Sant Antoni i el santuari de la Mare de Déu de Puigcerver. Al següent poble de la ruta, Arbolí, destaca l’església de Sant Andreu i l’ermita de Sant Pau. De camí cap a la Mussara es passa prop de l’antic campament militar dels Castillejos, que va funcionar de 1950 a 2000. A la Mussara les vistes són immillorables La cota màxima de la serra que porta el seu nom es el Puigpelat (1.071 m). La carretera baixa fins a Vilaplana, que té com a edifici destacat l’església de la Nativitat de la Mare de Déu, amb façana barroca. Des de la plaça de Catalunya d’aquesta població s’observa una peculiar perspectiva dels cingles de la Mussara.

EN COTXE PER LA TERRA DELS DIPS.

Mare de Déu de la Roca → Colldejou → Pratdip → Santa Marina → Llaberia. La ruta fa camí per terres plenes de mites i llegendes. L’ermita de la Mare de Déu de la Roca n’és un punt destacat. Té al costat una capella cúbica dedicada a Sant Ramon, pintada de blanc per guiar els mariners. A Colldejou, destaquen l’església de Sant Llorenç, amb campanar octogonal, i la Mola de Colldejou, indret preferit per als excursionistes i on, segons una llegenda, hi ha un tresor amagat. L’itinerari segueix fins a Pratdip, un topònim que, segons la tradició, prové dels dips, uns gossos d’aparença vampírica que romanen a l’imaginari popular. Del municipi cal ressaltar el castell, l’església de Santa Maria, de volta gòtica i àbsis i portalada romànics, i el santuari de Santa Marina. El darrer indret de la ruta és Llaberia, situat ja a la Ribera d’Ebre i amb una notable església romànica i un museu amb eines antigues. El poble va ser refugi del guerriller Carrasclet.

15


Rutes recomanades En cotxe EN COTXE PELS PAISATGES DE L’AVELLANA.

Almoster → l’Aleixar → Maspujols → Les Borges del Camp → Botarell → Riudecols. Almoster compta amb una església de 1704 i diverses cases senyorials. Maspujols també té edificis nobles –un d’aquests construït per un indià- i un elegant campanar barroc. L’Aleixar destaca per la seva plaça porxada i l’església de Sant Martí Bisbe, dels segles XVIIXIX i amb una rica ornamentació interior de l’època, atès que no va ser cremada durant la Guerra Civil. Als afores hi ha l’alzina del Mas de Borbó, considerada la més vella de Catalunya. A les Borges del Camp cal admirar l’església barroca de la Mare de Déu Assumpta i l’ermita de la Mare de Déu de la Riera, d’aire modernista. A Botarell, en canvi, l’església és renaixentista. A l’entrada del poble hi ha la Pedra Fita, antiquíssim monument megalític, i prop del nucli també hi trobem l’impresionant pi de la Mallafrena, de 18 metres d’alçada. La ruta s’acaba a Riudecols, que té com a edifici més notable l’església de Sant Pere, del segle XVIII.

EN COTXE PER LA BARONIA D’ESCORNALBOU.

L’Arbocet → Vilanova d’Escornalbou → castell-monestir d’Escornalbou → l’Argentera → Duesaigües → Riudecanyes. La ruta recorre part de l’antiga baronia creada el segle XII per repoblar el territori. El primer poble de l’itinerari és l’Arbocet, amb dos únics carrers, el de Baix i el de Dalt. En destaquen l’església i les dues torres de defensa. A Vilanova d’Escornalbou, els indrets a ressaltar són l’església de Sant Joan Baptista i l’edifici de Cal Peirí, que té adossada una torre quadrada. El castell-monestir d’Escornalbou, al terme de Riudecanyes, es pot visitar interiorment, a més de gaudir amb les vistes des del turó on s’ubica, o passejar pel camí dels Frares, que envolta la muntanya de Santa Bàrbara. A l’Argentera, els carrers conviden a passejar-hi, i a Duesaigües es poden admirar els dos monumentals ponts de pedra construïts el 1893, un dels quals és Element del Patrimoni Industrial de Catalunya. Al següent punt, Riudecanyes, s’hi arriba després de vorejar el pantà, molt integrat al paisatge. Els carrers del poble duen el nom dels dies de la setmana, excepte el dijous.

16


Escalada ARBOLÍ.

En aquest municipi s’hi troben espais d’escalada per a tots els nivells. Les roques se situen damunt del poble i de camí cap al pantà de Siurana, i també hi ha sectors en direcció a la Mussara i al coll d’Alforja. Les parets del Falcó, Can Mansa, el Dard, o el Cremat, entre molts altres indrets, fan les delícies dels escaladors al llarg de tot l’any. A Arbolí s’hi pot practicar l’escalada esportiva, clàssica en bloc. Pel que fa a les vies, n’hi ha més de 200, en 17 sectors.

LA MUSSARA.

S’hi practica en els sectors que es troben sota la població que dóna nom a la serra. Part de la serra de la Mussara es troba dins d’una àrea de procreació d’aus en perill de extinció, per la qual cosa està prohibit escalar en alguns sectors en les èpoques de reproducció, des de l’1 de gener fins el 30 de juny. La zona disposa d’un refugi amb serveis de menjar, begudes, allotjament i informació sobre els diferents sectors i vies d’escalada de la zona. Des del refugi es pot accedir a 5 sectors que es troben a 5 ó 10 minuts a peu. La resta són a la zona de sota les antenes, a la carretera de Vilaplana, o bé en direcció a Arbolí. A la Mussara es pot practicar l’escalada esportiva, clàssica i en bloc. Hi ha unes 500 vies, repartides en 10 grans sectors que alhora estan dividits en subsectors.

SERRA DE LLABERIA.

El relleu hi és força accidentat, amb barrancs encaixats i cingleres espectaculars. Tot plegat fa que hi hagi un important nombre de sectors i de vies d’escalada. Per la seva situació pròxima al mar, la serra gaudeix de certa bonança climàtica, fet que permet practicar-hi l’escalada esportiva pràcticament tot l’any. Quant a les vies, n’hi ha unes 30, repartides en diferents sectors.

ALTRES ZONES.

A les comarques limítrofs se situen altres destacades zones adients per a la pràctica d’aquest esport: a Siurana, Mont-ral, Farena/la Riba i els Cogullons.

17


Serveis turístics La zona de les Muntanyes de la Costa Daurada compta amb 913 places d’allotjament, repartides entre 44 establiments (9 hotels, 19 allotjaments rurals, 15 apartaments i 1 càmping). També disposa de 48 restaurants, 4 dels quals apareixen en dues de les principals guies gastronòmiques de renom internacional. En aquest territori i la seva àrea més propera hi operen 10 empreses de turisme actiu, esportiu i d’aventura: equitació, senderisme, 4x4, tir amb arc, paint-ball, escalada, espeleologia, barranquisme, BTT, caiacs i golf. Així mateix, hi funciona (a Prades) una empresa de turisme idiomàtic, amb capacitat per a 210 alumnes. Pel que fa als punts d’informació turística, hi ha el centre d’Interpretació de les Muntanyes de Prades, i les oficines de turisme de Capafonts i Riudecanyes.

Curiositats Prades és anomenada vila vermella pel color de les seves cases, bastides amb pedra rogenca.

L’alzina del Mas de Borbó, a l’Aleixar, és considerada la més antiga i gran de Catalunya. La capçada fa 24,5 metres.

Des del poble deshabitat de la Mussara, a més de 900 metres d’alçada, es pot veure Mallorca a l’horitzó, i des del Tossal de la Baltasana (1.201 m) s’albiren els Pirineus.

De la font renaixentista de Prades en raja cava, durant la Festa del Cava que s’hi celebra cada estiu.

L’ermita de la Roca, situada a gairebé 300 metres d’alçada, està pintada de blanc per guiar els mariners. Els paratges de les Muntanyes de la Costa Daurada han inspirat genis com Antoni Gaudí o Joan Miró. Els carrers de Riudecanyes porten els noms dels dies de la setmana, excepte el dijous.

18

L’església de Sant Martí de l’Aleixar és un dels pocs temples de Catalunya que no va se cremat durant la Guerra Civil. Per això, conserva els retaules originals de l’interior, inclòs un reliquiari que, segons la tradició, conté un bocí de la túnica de Jesús. Segons una llegenda popular, el nom de Pratdip prové d’uns animals meitat gos meitat vampir anomenats dips, que xuclaven la sang del bestiar.


El Consell Comarcal del Baix Camp

El Consell Comarcal del Baix Camp (www.baixcamp.cat) és l’ens promotor de la marca turística Muntanyes de la Costa Daurada (www.muntanyescostadaurada.cat). Aquesta iniciativa específica s’inclou en la tasca general del Consell d’afavorir el desenvolupament dels municipis de la comarca, reactivant-hi l’economia des dels seus diversos àmbits.

Punts d’informació Capafonts

Pratdip

C/ Nou, 3 43364 Capafonts Tel: +34 977868049 turisme@capafonts.com www.capafonts.com

Avda. Catalunya, 9, baixos 43320 Pratdip Tel.: +34 977 566 388 turisme@pratdip.cat www.pratdip.cat

Oficina de Turisme de Capafonts

Oficina de Turisme de Pratdip

Prades

Reus

C/De la Muralla, s/n, 43364 Prades Tel: +34 977868302 Fax: 977868197 turisme@prades.es www.prades.es

“Muntanyes de la Costa Daurada” C/ Doctor Ferran, 8, 43202 Reus Tel: 977327155 , Fax: 977321773 info@muntanyescostadaurada.cat www.muntanyescostadaurada.cat

Centre d’Interpretació de les Muntanyes de Prades

Patronat Comarcal de Turisme del Baix Camp

Contacte de premsa Promotourist baixcamp@promotourist.com Tel. +34 932419313

19


www.muntanyescostadaurada.cat

Muntanyes de la Costa Daurada  

Dossier de Muntanyes de la Costa Daurada. Català

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you