Page 1

Podium wijzer • gespeelde liefde

• toneeltics

• de Römer-genen • theatertips & data • wie wint de Toneel Publiekprijs? • to be... • de beste Esta

acteur & actrice Deze cultuurwijzer is een bijlage bij Esta 18-2012.


Gespeelde liefde Innig en dolverliefd. Of ruziënd in een vast­geroest huwelijk. Ze spelen het, en je gelooft het. Kirsten: ‘Ik kijk er enorm naar uit om met Dragan te spelen. Hij heeft iets gevaarlijks in zich, kijkt indringend, is rauw en tegelijkertijd kwetsbaar. Dat past goed bij het personage van Stanley, die zijn vrouw Stella domineert maar kapot gaat als hij zonder haar moet leven. Ik heb het gevoel dat Dragan en ik samen speels zijn. Allebei durven we veel, dat bleek al tijdens de fotoshoot. Ik verwacht wel dat ik tijdens de intiemere scènes verlegen momenten zal hebben, maar ga me niet inhouden. Ik beweeg me in een groep spelers die ik vertrouw. Doordat er tussen Stanley en Stella fysiek geweld wordt gebruikt, staat deze relatie verder van mij af; ik zou eerder mijn grenzen aangeven. Maar ik herken haar gevecht. Ik ga tot het uiterste voor iemand. Een goed stel spelen, daarvoor kijk je naar elkaar, put je uit je fantasie en sta je open voor nieuwe dingen. Ik bereid me ook niet te veel in detail voor, ik laat het afhangen van wat zich op de vloer aandient. Al zoekende zullen we daar uitkomen; ik vertrouw op mijn intuïtie.’ 2

18 | 12

Binnenkort staan ze samen op de planken als Stella en Stanley in Tramlijn Begeerte: Kirsten Mulder (38) en Dragan Bakema (32).

Kirsten & doe Dragan ‘Een goed stel spelen je op intuïtie’

IN T ERVIE W: Mar jan Huisman. BEEL D: mari jn scheere s.

Dragan: ‘Om een relatie goed te

kunnen spelen, maak je samen de vertaalslag van de tekst op papier naar het spel op het ­toneel. Een pijnlijke, prachtige zoektocht - soms jank je erover, soms kom je in de meest euforische staat. Belangrijk is dat je echt naar elkaar luistert en dat je humor hebt samen. Je zit ­namelijk úren met elkaar op­ gescheept. In Kirsten, die ik al vaak heb zien spelen bij Toneelgroep Oostpool, heb ik absoluut vertrouwen. De relatie tussen Stella en Stanley draait om ­simpelweg van elkaar houden zonder veel vragen te stellen. Het verhaal speelt zich af in de keiharde rauwheid van New ­Orleans, waar de geur van vis hangt en elke vezel leeft. Stella vindt in Stanley iets wat nog puur is: als hij eet, geniet hij. En Stanley vindt het fijn om zo’n poppetje te hebben; bij zijn vrouw voelt hij zich een echte man. Het grootste verschil ­tussen hem en mij is dat hij alles van één kant bekijkt, hij twijfelt nooit.’ Toneelgroep Oostpool speelt Tramlijn Begeerte van 13 oktober t/m 15 december www.toneelgroepoostpool.nl, www.oostpool.nl

Kijk op blz. 20 voor nog een toneelstel 18 | 12

3


IN T E RVIE W: Marianne Wenne k er. BEEL D: Daniel Bo s s chieter.

toneel

tics

Ria (58): ‘Het liefst heb ik voor de voorstelling het podium zo lang mogelijk voor mezelf. Als er nog geen p ­ ubliek in de zaal zit. Dan doe ik altijd wat oefeningen: adem in, adem uit. Rekken en strekken. Een paar yoga-oefeningen en a ­ ndere ­oefeningen, die ik in J­ apan heb geleerd. Of ik ga op mijn kop staan: de wereld even van de andere kant bekijken op de nog lege speelvloer met een lekker muziekje. Terwijl de technici af en aan lopen. Doe ik geen oefeningen, dan ben ik niet met mijn hele lijf in de voorstelling. Soms sta ik in de coulissen en realiseer ik me ineens: ‘O jee, ik ben er niet aan toegekomen!’ Dan doe ik ter plekke nog snel de zonnegroet, ook als ik net een strak mantelpakje heb aangetrokken voor de voorstelling.’ Komend seizoen regisseert Ria Marks Coco

Chanel met Trudy de Jong en Tegengif, de nieuwe voorstelling van Anne van Veen.

4

18 | 12

&

Waarheen wanneer ...spelen de meest indrukwekkende voorstellingen van dit seizoen? Bewaren, deze maand-tot-maand agenda!

toneel

toneel

muziek dans

dans

Peer Gynt Het Zuidelijk Toneel maakt van Peer Gynt, een sprookjesachtig epos van Henrik Ibsen over een ­wereld die verandert, ­indringend theater over het principe ‘jezelf zijn’. In augustus als festival­ uitvoering op locatie, ­vanaf 10 januari in een landelijke tournee.

Macbeth In dit jubileumjaar van ­Toneelgroep Amsterdam worden vier Shakespearestukken van de afgelopen jaren opnieuw gebracht. Macbeth is een spektakel van acteerwerk, muziek en tekst. Intens en aangrijpend spel van Fedja van Huêt.

Muziekzomer Klassieke musici nemen een kijkje bij uiteenlopende ­culturen en spelen ruim 70 concerten op ­bijzondere locaties in ­Gelderland. Met onder meer: Prokofievs Romeo en Julia, Latin percussie, muzikale fietstochten, Bachs viool­concert en ­Ierse volksmuziek.

Föld Op muziek van Philip Glass leveren zes dansers een uitputtingsslag in een ronde, imposante aarden wal. De indrukwekkende dansklassieker Föld van Krisztina de Châtel is te zien in het Amsterdamse Vondelpark Openluchttheater op het Spuiplein in Den Haag.

Vanaf 1 augustus, www.muziekzomer.nl

31 augustus t/m 9 september, www.dansgroepamsterdam.nl

www.hetzuidelijktoneel.nl

15 augustus t/m 8 februari, www.toneelgroepamsterdam.nl

dans

cabaret

cabaret

Mannen van de tango In deze zinderende ­productie onderzoekt het Internationaal Danstheater samen met choreografe Neel Verdoorn de tango. Ze laten zich inspireren door de muziek van de ­legendarische pianist, componist, arrangeur en orkestleider Osvaldo ­Pugliese.

Wanneer wordt het leuk? Marjolijn van Kooten speelt een sneu meisje op zoek naar geluk. Of eigenlijk: naar een man. Om zichzelf ervan te bewijzen dat het goed komt, verrast ze met ontregelende zelfspot, denkfouten en ochwat-kan-ze-toch-zingenliedjes.

Herman in een bakje geitenkwark Vier fluwelen stemmen. Drie goddelijke lichamen. Twee lagen in elke grap en één avond waarna niets meer is wat het lijkt. Muzikaal, virtuoos en met veel scherpe humor over het hier en nu.

10 augustus t/m 25 april, www.intdanstheater.net

2 augustus t/m 25 mei, www.marjolijnvankooten.nl

augustus

Vaste prik bij plankenkoorts

Ria Marks: ‘Ik ga graag even op mijn kop staan’

tek s t: jannemiek e van dieren, marianne wennek er

18 augustus t/m 8 maart, www. geitenkwark.nl

18 | 12

5


&

Waarheen wanneer

&

toneel

toneel

Midzomernachtsdroom Een eigentijdse versie van Shakespeares bittere ­komedie over de strijd tussen man en vrouw. Sprankelend en ontroerend theater van Theu Boermans, met onder ­anderen Anniek Pheifer en Stefan de Walle. Genomineerd voor de Toneelpublieksprijs 2012.

De kleine zielen Voor fans van (de sfeer van) Louis Couperus: deze voorstelling is ­gebaseerd op zijn De boeken der kleine zielen. Met in de hoofdrollen onder anderen Marc Klein Essink, Thom Hoffman en Marie-Louise Stheins.

toneel Herakles In dit spektakel, genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2012, volg je de Griekse mythologische helden Herakles, Jason en Theseus. De theatermarathon van 11 uur bestaat uit 9 delen met lunch en diner.

vanaf 5 september in het Appeltheater en vanaf 18 november in Carré in Amsterdam, www.toneelgroepdeappel.nl

muziek Drijfhout Het grootste export­ product van Vlieland is Drijfhout, het m ­ uzikale duo dat zingt over vergane schepen, strandjutten, het leven aan boord en op het ­eiland. In hun vierde theaterprogramma ­zingen ze liederen van hun ­nieuwe cd Hout Vaart.

Diverse data in september en oktober op Vlieland, www. drijfhout-vlieland.nl

6

18 | 12

tics

Tygo Gernandt: ‘Bij aankomst in het theater spuug ik direct in de hoek’

12 september t/m 19 januari, www.toptheater.nl

Tygo (38): ‘Mijn ritueel voor een voor-

muziek Zuiderparkconcert Het Residentie Orkest ­onder leiding van Jacob Slagter laat het publiek in de buitenlucht genieten van een nazomerconcert in het Parktheater in Den Haag.

1 september, ­www. parktheaterdenhaag.nl, 31 augustus t/m 9 september, www.dansgroepamsterdam.nl

stelling begint met het pakken van mijn tas. Make-up, pennen, kwark… alles netjes bij elkaar. Bij aankomst in het theater spuug ik direct in de hoek. Een overblijfsel van toen ik als 12-­jarige meedeed in de Nationale Opera. Een van de zangers vertelde me dat dat geluk bracht. En ‘als je ermee stopt, zou het weleens ongeluk kunnen brengen’ - zoiets. In de kleedkamer zet ik de stoel met de rug tegen de spiegel. Ooit, toen ik supergoed had gespeeld, vroeg ik me af: ‘Wat deed ik anders?’ En toen realiseerde ik me: die stoel. Ik doe ook een hele serie ‘dingetjes’: 200 tot 300 keer opdrukken, tegen het toneel trappen, het voordoek aan­raken, even op een stoel a ­ chterin zitten. Al deze ‘tics’ zijn erin geslopen. Inmiddels ­horen ze bij mij. Ze brengen zekerheid, een houvast als tegenwicht voor de onzekerheid op het podium, waar je bent overgeleverd aan de toeschouwers.’ Tygo Gernandt is komend seizoen te zien in Cloaca, een stuk van Maria Goos onder regie van Gerardjan Rijnders. www.toptheater.nl

muziek

muziek

dans

dans

Operaspektakel Breakfast Ontroerende klanken weerkaatst door de ­golven van de Nieuwe Maas. Opera, los van de akoestiek van het theater en vrij in de openlucht: ­gezelschap Intorno speelt het op het Podiumschip De Fighter in de ­Rotterdamse Schie­haven.

Noordhollands Jeugdorkest Het NHJO viert haar 50-jarig jubileum met een bijzonder en spectaculair concert. Hoogtepunt is een uitvoering van Le ­sacre du printemps van Stravinsky. Het NHJO is een volwaardig symfonieorkest van circa 100 ­talentvolle jonge musici.

Hartslag Met krachtige werken van de Spaanse choreografen Nacho Duato en Cayetano Soto en de Fransman Thierry Malandain heeft Introdans een sensueel en gepassioneerd programma samengesteld.

De hand van de meester Het Nationale Ballet viert de tachtigste verjaardag van Hans van Manen, Nederlands grootste choreograaf, met een speciaal Van Manenprogramma.

7 september t/m 26 januari, www.introdans.nl

21 september t/m 5 oktober, www.het-ballet.nl

8 en 9 september, Fighter Rivier Podium, www.intorno.nl

16 sept., Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam, www.nhjo.nl

dans

dans

dans

Domestica Een gezamenlijke choreografie van twee toonaangevende choreografen. Krisztina de Châtel en Ann van den Broek creëren vanuit hun verschillen én overeenkomsten een nieuwe wereld, reagerend op elkaars bewegingstaal.

Romeo en Julia Deze voorstelling blijft mede dankzij de grootse prestaties van de dansers inspireren en ontroeren. Dit is een sprankelende remake van de dynamische en uiterst succes­ volle uitwerking die Ed Wubbe in 1995 maakte. Met live muziek door internationale topmusici.

Sterrenstof Een bijzonder programma van het Nationale Ballet vol hoogtepunten, van Het zwanenmeer tot Balanchine en Van Manen, maar ook spannende creaties van jong choreografisch talent.

21 september t/m 18 december, www.dansgroepamsterdam.nl

IN T ERVIE W: Marianne Wenne k er. beeld: holl and se hoogte

23 augustus t/m 21 oktober, www.hetnationaletoneel.nl

toneel

25 september t/m 5 oktober, www.het-ballet.nl

28 september t/m 21 januari, www.scapinoballet.nl

cabaret

cabaret

cabaret

Najib Amhali: Alles komt goed Met veel vaart, grappen en een flinke dosis zelfspot vertelt Najib Amhali indrukwekkende verhalen uit zijn leven.

Nathalie Baartman: Prei met mij ‘Wie somber is en therapie overweegt, heeft aan anderhalf uur met deze charmante cabaretière genoeg’, schreef de ­Leeuwarder Courant over deze voorstelling. Nathalie Baartman creëert een uniek, romantisch ­universum.

Veldhuis & Kemper: Dan maar niet gelukkig Nooit eerder waren er zo veel zelfhulpboeken en cursussen over relationeel ontslakken en girl­ poweryoga. En nog nooit zaten zo veel Nederlanders bij de psych. Veldhuis & Kemper checken of ze zelf niet per ongeluk ‘gelukkig’ zijn geworden.

8 september t/m 23 mei, www.nathaliebaartman.nl

14 september t/m 30 maart, www.veldhuisenkemper.nl

6 september t/m 21 november, www.najibamhali.nl

september

september

Waarheen wanneer

18 | 12

7


&

Waarheen wanneer Vier acteurs over hun ultieme personage.

... King Lear

IN T ERVIE W: suz anne ber gman. beeld: Carli hermÈs

Acteur Mark Rietman (51): ‘Rollen

waarin je een heel leven kunt laten voorbijtrekken, daar hou ik van. Ik leef niet met droomrollen, maar nu ik die van King Lear op mijn pad vind, komt het erg in de buurt. Ouderdom mooi neerzetten heeft me altijd al ­gefascineerd. In drie uur tijd gaat King Lear van macht naar verval. Dat geeft zó veel lagen; om dat te spelen is wonderschoon. De rol van King Lear valt niet in één zin samen te vatten. Geleefd door driften slingert hij van afgunst naar paranoia en dat wéét hij ook. Hij ­levert continu strijd om niet gek te worden. Die angst herken ik. We hopen altijd maar dat onze mentale vermogens er bij het opstaan nog zijn, maar wat als dat niet zo is? Ik zoek ernaar dat verval zo goed mogelijk neer te zetten. Een tragische rol, zeker, maar ook bij vlagen grappig. Een heel palet zit erin. Het is een van de grote stukken die aanraken waar het over gaat in het leven.’ Mark Rietman speelt vanaf 23 augustus King Lear in het gelijk­namige toneelstuk. www.hettoneelspeelt.nl

‘In drie uur van macht naar verval’ 8

18 | 12

oktober

To be...

toneel

jde vertelt Op de volgende bladzi droomrol ar ha r ove Isabella Chapel

Cloaca Reprise van Maria Goos’ succes tien jaar geleden volle zalen trok. Voor vier mannen die elkaar kennen uit hun studententijd blijkt de vriendschap niet bestand tegen de tand des tijds en hun zelfzuchtige ambities. Met Thijs Römer, Guy Clemens, Tygo Gernandt en Sieger Sloot.

10 oktober t/m 10 februari, www.hummelinckstuurman.nl

toneel

toneel

Dood van een handelsreiziger Hartverscheurend verhaal over handelsreiziger Willy Loman (Herman Gilis): de verkoper die vastloopt in de illusie dat iedereen met een goede lach en een mooi praatje het ver kan schoppen in het leven. Genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2012.

Tramlijn begeerte In dit beroemde stuk van William Tenessee uit 1947 raken Stella en Stanley in conflict met Stella’s zus Blanche en met elkaar. Een stuk over illusie versus werkelijkheid, vrouw versus man. In New ­Orleans, Met Dragan Bakema, Maria Kraakman en Kirsten Mulder.

23 oktober t/m 24 november, www.rotheater.nl

13 oktober t/m 15 december, www.toneelgroepoostpool.nl

toneel

muziek

Haantjes Naar het gelijknamige boek van Kluun: een ­bitterzoet portret van goudhaantjes, vrouwelijk succes en een feest dat nooit lijkt te stoppen. Met Daniël Boissevain, ­Harpert Michielsen en Peggy Vrijens.

Birgit Schuurman: Het grote verlangen Birgit zingt liedjes over ‘verlangen’ van onder ­anderen Jeff Buckley, ­Herman van Veen, Nina Simone en Robert Long.

1 en 2 oktober, De Kleine ­Komedie, Amsterdam, ­ www.birgitschuurman.nl

13 oktober t/m 9 februari in verschillende theaters www.ntk.nl

18 | 12

9


&

muziek

muziek

dans

dans

dans

cabaret

Nederlands Symfonieorkest: Instrumententuin en Eriks wonderbaarlijke reis Aan de hand van Bomans’ Erik of het klein insectenboek ontdek je alle klankkleuren van een orkest. Elk insect heeft zijn eigen klank. Een ontdekkingstocht voor jong en oud.

Ellen ten Damme: Spitz! Spitz! is een uitdagende mix van muziek, dans en spectaculaire visuals. ­ De muziek komt onder andere van Ellen ten Damme’s nieuwe album dat in het najaar ­verschijnt.

Landslide Een drieluik van Noord Nederlandse Dans waarin emotie en ­muziek de baas zijn. ­Onder andere met een nieuwe choreografie van Stephen Shropshire, wiens stijl in de pers wordt omschreven als esthetisch, acrobatisch en gymnastisch elegant.

Carmen, Paquita, Bolero Het Nationale Ballet dompelt zich onder in Spaanse sferen met drie heel verschillende balletten. Sensueel en op­ zwepend.

Nederlands Dans Theater, Programma II Twee balletten van de ­wereldberoemde choreograaf Jirí Kylián uit de ­befaamde Black&Whitereeks. Daarnaast nieuwe werken van de generaties die na Kylián kwamen.

Plien en Bianca: Heb je hun weer De meest lachwekkende, ontroerende en hilarische typetjes en scènes uit vijftien jaar Plien en Bianca.

Ruth Jacott: A Lady on Stage In de show A Lady on Stage neemt Ruth je zingend mee langs bijzondere momenten uit haar muzikale leven.

Vanaf 22 oktober in verschillende theaters, www.ruthjacott.nl

dans Nederlands Dans Theater, Programma I In dit zinnenprikkelende programma van het Nederlands Danstheater 1 zijn dans en muziek – live uitgevoerd door het Residentie Orkest – onlosmakelijk met elkaar verbonden. Exclusief in het Haagse Lucent Danstheater.

4 t/m 13 oktober, www.ndt.nl

dans Zonnekoningen Dans was in de tijd van de koning Lodewijk de 14e de belangrijkste kunst­vorm aan het hof. Vergelijkbaar met de betekenis van dans in ceremonies bij Afrikaanse volkeren. Een zoektocht naar overeenkomsten en verschillen tussen dansrituelen uit deze twee culturen.

vanaf 11 oktober, www.intdanstheater.net

10

18 | 12

theatermarathon Herakles van Toneelgroep De Appel speel ik Alkmene, Herakles’ moeder. Met een zoon die in een vlaag van woede vrouw en kinderen vermoordt, gaat zij behoorlijk dramatisch tekeer. Een rol waarbij ik de diepte en de ellende in mag. Te gek om te vertolken. Maar in diezelfde marathon ben ik ook een voedster die precies op het verkeerde moment slecht nieuws brengt. Juist een heel komische rol. Zo leuk om dat achter elkaar te spelen. Voor mij maakt ‘de schijf van vijf’ een rol de moeite waard. Ik heb niet één favoriet; het zit hem in de juiste samenstelling van tragiek, humor, ontroering en iets herkenbaars. Hoe meer mens ik neer kan zetten, hoe aantrekkelijker. Ik wil nooit alleen maar een stukje spelen, maar altijd zoveel mogelijk bloed in een rol pompen. De ijdelheid weg­ halen om een echt mens te laten zien daar zit de schoonheid in. Ik creëer daarmee eigenlijk mijn droomrol.’ Isabella Chapel speelt in september en oktober Alkmene in de theatermarathon Herakles. www.toneelgroepdeappel.nl

p Spijkers Op blz. 18 vertelt Jaa over zijn droomrol

18 oktober t/m 17 november, www.het-ballet.nl

12 oktober t/m 7 december, www.noordnederlandsedans. com

2 oktober t/m 1 juni, www.plienenbianca.nl

25 oktober t/m 13 december, www.ndt.nl

toneel

toneel

toneel

Nora Een psychologisch drama over het zogenaamde ­modelhuwelijk van Nora (Halina Reijn), en Helmer (Thomas Ryckewaert). ­Alles stort als een kaartenhuis in elkaar als een ongelukkig voorval uit ­Nora’s verleden opduikt.

Drie Zusters In deze klassieker van ­Anton Tsjechov dromen Ariane Schluter, Anniek Pheifer en Katja Herbers als drie zussen van een groots en meeslepend ­leven.

Verlies Bewerking van de ­spannende thriller van Nicci French. Het verhaal begint wanneer het ­jongste kind van een ­echtpaar dood in het zwembad wordt aan­ getroffen. Met Isa Hoes in de beklemmende ­hoofdrol.

27 november t/m 1 februari, www.nationaletoneel.nl

vanaf 6 november, www.toneelgroepamsterdam.nl

2 november t/m 26 april, www.kotheaterproducties.nl

muziek

muziek

cabaret

Big Black & Beautiful Nederlands bekendste en populairste diva’s of soul, Rocq-E Harrell, Lucretia van der Vloot en Michelle David, brengen een gloednieuwe show waarbij stilzitten onmogelijk is. Fantastische stemmen, weergaloze soulmuziek.

Gruppo Sportivo: 10 mistakes Gruppo Sportivo is hard op weg om de langst ­bestaande Nederlandse band te worden. Hun geheim? Albums klinken nooit hetzelfde, hun looks veranderen met de tijd mee en het belangrijkste: ze hebben nog steeds lol in muziek maken.

Acda en de Munnik: ‘t Heerst Twee vrienden op reis door Amerika belanden in een orkaan. Terwijl ze op hulp wachten, ontstaan scènes, gesprekken en alles wat twee Hollandse jongens kunnen verzinnen om de tijd te verdrijven en dat blijkt veel. Met wonderschone liedjes.

4 november, www.dekleinekomedia.nl

30 oktober t/m 22 juni, www.acdaendemunnik.nl

Vanaf 8 november, www.bbb-online.nl

november

muziek

Actrice Isabella Chapel (44): ‘In de

IN T ERVIE W: suz anne ber gman, beeld: leo van vel zen

Vanaf 10 oktober, www. nederlandssymfonieorkest.nl

Vanaf 6 oktober, www.ellentendamme.nl

... een echt mens

oktober

oktober

To be...

Waarheen wanneer

18 | 12

11


IN T ERVIE W: Ingrid Spelt. BEEL D: He ster D o ove

Zit succes in de genen? In sommige families lijkt het er wel op. Hij lijkt het meest op zijn opa Piet en had met hem een ijzersterke band. Van zijn vader Peter (59) heeft Thijs Römer (34) het alles-willendoen-gen. Beiden schrijven, acteren, regisseren én produceren.

Thijs: ‘Dankzij zijn tweede vrouw staan we nu zo dicht bij elkaar’ ‘Mijn vader zal niet snel een stap naar mij toe zetten maar hij is er wel altijd voor me.

Peter: ‘Ik ben trots dat Thijs zijn plek op aarde waarmaakt’

Daarin heb ik een weg moeten zoeken. Lange tijd vond ik dat ik recht had op die arm om me heen. De laatste maanden dat mijn opa nog leefde, waren we intensief samen. Mijn verdriet en de mooie momenten wilde ik met mijn vader delen. Andersom was dat ook zo, geloof ik. Dat voelde heel vader-enzoon-achtig. Mijn opa was voor mij ook een heel goede vriend. Al jong voelde ik een verwantschap en die werd alleen maar sterker. Ik kan me voorstellen dat het voor mijn vader weleens gek is geweest. Zijn relatie met zijn vader was niet altijd makkelijk. Ik mis mijn opa nog elke dag en wilde vlak na zijn overlijden alleen maar in bed liggen. Niets doen. Maar ik heb niet toegegeven aan die depressieve gevoelens. Soms dringt het tot in mijn ziel door dat hij er niet meer is. Dan kan ik datzelfde lamlendige gevoel van toen weer hebben. Mijn vader gaf mij vertrouwen. ‘Zorg dat je morgen weer op tijd op school bent’, zei hij altijd. Tijden kreeg ik nooit mee. Zijn ver- >

12

18 | 12

18 | 12

13


trouwen wilde ik niet beschamen. Mijn moeder was een stuk strenger. We clashten hard. Niet omdat we elkaar niet mochten, maar omdat we dicht bij elkaar stonden. Bij mijn vader was het wat rustiger. Ik weet niet beter dan dat Annet - zijn tweede vrouw - in mijn leven is. Ik zei geen mama tegen haar, maar ze vervulde wel die liefdevolle moederrol. Die liefde is wederzijds en onvoorwaardelijk. De relatie met haar kon gewoon bestaan naast die met mijn moeder. Annet was die eerste jaren een ontzettend belangrijke schakel tussen mijn vader en mij. Zij heeft ervoor gezorgd dat we nu zo dicht bij elkaar staan. Met haar kon ik dingen bespreken die ik lastig vond, zij besprak die weer met mijn vader. En ik kreeg twee (stief)broertjes, Job en Bram. Ik moet er niet aan denken dat die er nooit waren geweest. School vond ik verschrikkelijk, die hele structuur stond mij tegen. Maar ik was gek

op sport, tenniste veel en kon op de middelbare school naar een sportklas. Een tweede Krajicek wilde ik worden. Het werd niets. (lacht) Of dat te maken had met het meisje op wie ik verliefd werd, weet ik niet. Ik stortte me op het schooltoneel. Dat ik acteur zou worden, wist ik vanaf dat allereerste uur. Mijn vader was niet blij, maar merkte al snel dat ik niet heel beïnvloedbaar was. ‘Ga iets nuttigs doen met je leven, ga studeren’, riep hij tegen mijn zus. Die illusie van studeren hadden ze niet bij mij. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik tegen Nienke moest opboksen. Zij kwam met negens en tienen thuis, kon ik het lekker met zesjes doen. Al op mijn 5e wilde ik 30 zijn. Intuïtief voel-

de ik aan dat mijn leven dan pas écht leuk zou worden. Dat is ook wel zo. Ik heb de nodige ervaring opgedaan, veel gespeeld en 14

18 | 12

mijn vrouw (Katja Schuurman, red.) gevonden. De bouwstenen waren er om dit voor elkaar te krijgen. Zo kan liefde dus ook voelen, dacht ik toen ik verliefd werd op Katja. Er is een sterke verbondenheid. Zonder haar wordt het echt lastig. In de liefde maak ik me afhankelijk. Op het moment dat Sammie 2 werd, besefte ik heel erg dat ikzelf zo oud was toen mijn ouders uit elkaar gingen. Lastig vond ik dat.

Tegelijkertijd besloot ik er geen oordeel over te hebben. Natuurlijk heeft de scheiding me wel beïnvloed en zo z’n sporen getrokken. Een echt thuis heb ik niet gehad. Dan stond ik weer met mijn tas bij de andere ouder op de stoep. Nu ik een gezin vorm met Katja en Sammie denk ik voor het eerst: dit is mijn thuis. Maar ach, toen was de situatie zo. Ik kan alleen maar heel erg blij zijn met hoe onze relatie nu geworden is.’ Thijs staat vanaf oktober in de theaters met Cloaca. www.toptheater. nl. In november gaat de film Alles is familie in première, waarin hij een van de hoofdrollen speelt.

Peter: ‘Oei, dacht ik. Jij wordt gefileerd op de toneelschool’ ‘Thijs volgt zijn hart in alles. Dat is mooi en tegelijkertijd maakt dat hem soms onvoorspelbaar. Het ondernemende heeft hij van mij. Zinvol bezig zijn drijft mij. Net als ik creëert Thijs zijn eigen kansen. Ik ben van oorsprong schrijver. Mijn vader heeft ons nooit gestimuleerd in wat dan ook, maar kocht wel een typemachine voor me. Dat talent zag hij dan wel weer in mij. Ik kreeg een tele-

visiecarrière als regisseur, acteur en producent, maar bleef het schrijven altijd trouw. Dat Thijs en Nienke in de puberteit volledig bij Annet, mij en hun stiefbroertjes kwamen wonen, vond ik heel prettig. Thijs had een

problematische schooljeugd. Als kleuter had hij al een enorme weerzin tegen school. Tegen het moeten. Heel anders dan Nienke. Die deed alles met twee vingers in haar neus. Voor Thijs moet dat een verschrikkelijk voorbeeld zijn geweest. Hij was 2 toen zijn moeder en ik uit elkaar gingen. Onze verwachtingen van het leven

en een relatie lagen te ver uiteen. Krampachtig probeerden we de realiteit aan te passen, maar dat werkt natuurlijk niet. Dat ik mijn kinderen op jonge leeftijd in de steek liet vond ik erg, maar de scheiding was ook een enorme opluchting. Nu voel ik me er weleens schuldig over, meer dan toen. Ik was tweeëntwintig toen ik vader werd. Ik was mezelf nog aan het opvoeden. Van Thijs en Nienke heb ik toen veel gemist. De onvoorwaardelijke liefde en trouw van kinderen is een ongelooflijk iets. Dat kan me nog steeds ontroeren. Ik ben er ook dankbaar voor. ‘Doe het niet’, zei ik tegen Nienke toen ze koos voor de toneelschool. ‘Het is een hard

vak.’ Braaf deed ze iets anders maar werd doodongelukkig. (lacht) Ze werd alsnog actrice. Vanaf dat moment heb ik me niet meer met hun keuze bemoeid. Je wilt voor je kind het allerbeste, maar je hebt er niets aan om de weg erheen voor hen te plaveien. Oei, mijn god, heb ik wel eens gedacht. Je wordt helemaal gefileerd op de toneelschool. Maar als ik nu zie hoe Thijs en Nienke zich in dit gevaarlijke landschap - de toneelwereld hebben neergezet, ben ik heel erg trots.

Samen met je kinderen in een productie staan lijkt romantisch, maar ik weet niet of

het er ooit van komt. Met mijn vader heb ik vaak samengewerkt en dat vond ik wel eens lastig. Constant moest ik mijn rol ten opzichte van hem herijken. Mijn vader was een dominante man en niet aanspreekbaar op het werk. In het begin was ik daar niet tegen opgewassen. Dat kwam later pas. Bij Baantjer, toen ik daar producent was. Uiteindelijk leerde ik privé en zakelijk scheiden. De buitenwereld denkt dat de familie Römer een warme en hechte familie is. Absoluut

waar, maar dat komt vooral door mijn moeder. Mijn vader wilde wel en was ook trots op ons, maar had héél, héél veel tijd voor zichzelf nodig. Hij was niet erg attent en van het complimentjes geven. ‘Ik hou van je’, zei hij twee keer op het allerlaatst, toen hij wist dat hij dood ging. ‘Jongen, goed gedaan’, dat kunnen zeggen, complimenten geven, heb ik echt moeten leren. Annet heeft daar een grote rol in gespeeld. Ik ben trots dat Thijs zijn plek op aarde waarmaakt. Hij houdt zijn hoofd boven water als acteur, is getrouwd met een leuke vrouw, heeft een prachtige dochter en is een geweldige vader.’ Peters debuutroman Chantage is net uit. Uitgeverij De Fontein, € 16,95, ISBN 978 90 261 9121 3 18 | 12

15


&

muziek

dans

Het Koorn Meijer Kwintet Het kwintet KMK speelt bekende, maar juist ook minder bekende jazzstandards uit het big band-tijdperk en geeft een eigen invulling aan de klassiekers uit het great American songbook.

De Nederlandse Opera: Die Zauberflöte Deze opera van M ­ ozart is een van de grootste uit de geschiedenis. Het sprookjesachtige verhaal gaat over prins Tamino die verliefd is geworden op het portret van de mooie Pamina. Hij gaat naar haar op zoek en belandt in een machtsstrijd.

Nederlands Dans Theater: Programma A Twee krachtige werken uit NDT’s repertoire van Jirí Kylián en Hans van Manen, gecombineerd met nieuwe werken in compleet andere stijlen: Andrea Miller en Douglas Lee creëren voor het eerst voor het gezelschap.

2 december, Theater PePijn, Den Haag, www.koornmeijerkwintet.nl

Vanaf 6 december, Muziek­ theater Amsterdam, www.dno.nl

muziek

Nieuwjaarsconcert Rotterdams Philharmonisch Orkest De beste manier om het nieuwe jaar in te luiden: het Rotterdams Philharmonisch prestenteert een programma met de mooiste klassiekers van onder anderen George Gershwin en Johann Strauss.

Basily: The all round gipsy show Basily laat de tijden van Django Reinhardt en Stephane Grapelli her­ leven. Met Gipsy jazz, Gipsy latin en Gipsy balkan. Basily heeft op bijna alle jazz- en theaterpodia gestaan waaronder vele malen op het North Sea Jazz Festival.

3 en 6 januari, concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdam, www.rpho.nl

1 t/m 13 december, www.ndt.nl

dans

dans

muziek

dans

Trip en masse Een overweldigende dansvoorstelling die zowel hypnotiserend, fascinerend als angstaanjagend is. Winnaar van de Zwaan, ‘de meest indrukwekkende dansproductie’ 2011.

Cinderella Een nieuwe balletversie van het sprookje, als vanouds op de gelijknamige, fantasierijke muziek van Sergej Prokofiev. Deze familievoorstelling wordt gemaakt door Christopher Wheeldon, een van ’s werelds meest gevraagde choreografen van dit moment.

Het Zwanenmeer Het klassieke, romantische Zwanenmeer wordt indrukwekkend gedanst door het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan.

Ricky Koole en Leo Blokhuis: Buitenstaanders Koole en Blokhuis gaan op zoek naar buitenstaanders in de muziek. Liedjes waarvoor op de radio en televisie nauwelijks ruimte is worden door Ricky en Leo liefdevol onder de aandacht gebracht en gezongen.

The New Factory Een voorstelling bestaande uit twee prachtige dansstukken: AsGone van Guilherme Miotto en Back in the Box van Michael Schumacher.

27 december t/m 3 februari, www.wereldtheater.com

toneel

toneel

toneel

toneel

cabaret

Terug naar de kust Een alleenstaande moeder wordt bedreigd en besluit met haar kinderen onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Maar of dit de veilige plek is waar zij op hoopt? Naar de succesvolle psychologische thriller van Saskia Noort.

Misdaad en straf Hoe ontkom je aan de middelmatigheid? Joris Smit speelt in dit schokkende én ontroerende verhaal de gesjeesde student Raskolnikov, die een moord pleegt om te bewijzen dat hij boven de gewone mensen staat. Een toneelbewerking van Dostojevski’s klassieker.

Tsjechov Vijf spelers gaan onder leiding van Erik Whien aan de slag met een eenakter van Tsjechov. Hij beschrijft daarin de omgeving waarin hij woonde en werkte: de wereld van de failliete landeigenaren, wanhopige weduwen, kansloze meisjes en mannetjesputters met korte lontjes.

Oude meesters Het stuk Oude Meesters wordt vertolkt door twee oude meesters van het Nederlands Toneel: Bram van der Vlugt en Joost Prinsen. Ze staan voor het eerst samen op het toneel en spelen de laatste telgen van een beroemd toneelgeslacht, de broers De Man.

Wim Helsen: Spijtig, spijtig, spijtig In zijn nieuwe voorstelling lost de Belg Wim Helsen politieke en maatschappelijke problemen op creatieve en absur­ distische wijze op.

18 januari t/m 21 mei, www.bostheaterproducties.nl

28 januari t/m 8 mei, www.nnt.nl

29 januari t/m 23 maart, www.toneelgroepoostpool.nl

5 januari t/m 2 mei, www.toptheater.nl

18 | 12

Halina Reijn: ‘Ik check altijd of alle rekwisieten netjes op hun plek liggen’

29 januari t/m 26 maart, www.dansgroep-amsterdam.nl

Vanaf 9 januari, www.uitburo.nl

13 december t/m 1 januari, www.het-ballet.nl

16

tics

11 januari, Schouwburg Amstelveen, www.basily.nl

dans

4 t/m 14 december, www.dansgroep­amsterdam.nl

januari

muziek

toneel

9 januari t/m 31 mei, www.wimhelsen.be

IN T ERVIE W: Marianne Wenne k er. beeld: holl and se hoogte

muziek

januari

december

Waarheen wanneer

Halina (36): ‘Bereid zijn is a ­ lles’, zegt Hamlet. Voor mij betekent dat zoveel als: loop het toneel op en dan komt alles naar je toe. Eigenlijk wil ik vlak voor de voorstelling ophouden te bestaan, me niet hoeven bezighouden met Halina Reijn - dochter, zus en vriendin van. Maar je kunt ook weer niet te veel in stille concentratie zijn, zeker niet als een voorstelling heel intens is, want dan verstijf je. Ik ben altijd twee uur voor de voorstelling in het theater, anders word ik zenuwachtig. Er kleeft enorm veel bijgeloof aan mijn vak - ik zie collega’s hun kostuum drie keer aan- en uittrekken, of op de muur tikken voor ze opgaan. Mijn ritueel is dat ik eerst alle rekwisieten check. Natuurlijk doet iemand anders dat ook al, maar ik moet zeker weten dat ze netjes op hun plek liggen. Dan pas kan ik rustig aan mijn voorbereiding beginnen.’ Halina Reijn is komend seizoen te zien in een aantal reprises van Toneelgroep Amsterdam, waaronder Het temmen van de

feeks. Daarnaast speelt ze de titelrol in de première Nora, onder regie van Thibaud Delpeut. November t/m februari in heel Nederland. www.tga.nl 18 | 12

17


To be...

&

Waarheen wanneer

Acteur/regisseur Jaap Spijkers (54):

Zapp 4: Carnaval des Animaux Zapp 4 speelt op Zappiaanse wijze het Carnaval des Animaux van SaïntSaëns. De leeuw paradeert op een reggae groove en de kangoeroes springen de boogie woogie. Dit alles in een wervelende show vol verrassingen.

‘Ik zei vroeger gekscherend dat ik Faust nog wel eens zou willen spelen, een van dé grote rollen. Drie jaar geleden werd ik daadwerkelijk gevraagd. Die rol overstijgt de plot, gaat over de zin van het leven en is spannend en bespiegelend tegelijk. Echt een droom die uitkwam. Maar nu regisseer ik King Lear bij Het Toneel Speelt en ben ik totaal verliefd geworden op die rol. Het toneelstuk gaat over de grote vragen. Wat is écht belangrijk: het vergaren van materie of het verkrijgen van inzicht? Op zichzelf al interessant, en dan King Lear zelf: een man met gaten in zijn verstand, het ene moment totaal in control en het volgende moment helemaal de weg kwijt. Die grote overgangen spelen, dat is genieten! Met stip mijn droomrol. Helaas wordt King Lear niet vaak uitgevoerd, omdat het stuk als nogal onspeelbaar wordt beschouwd. ’

2 februari, Felix Meritis, Amsterdam,

Jaap Spijkers regisseert vanaf oktober het toneelstuk

toneel

toneel

Liefde levenslang Vijftien jaar geleden werd Juliette beschuldigd van het ombrengen van haar kind. Na haar vrijlating neemt haar zus Léa haar in huis op. Liefde levenslang is een bewerking van de film Il y a longtemps que je t’aime. Met Linda van Dyck, Renee Fokker en Mark Ram.

237 redenen voor seks Geert Lageveen en Leopold Witte van Orkater belichten dit gevoelige onderwerp van onverwachte kanten. Grappig, ontroerend en tot nadenken stemmend. Een voorstelling over het leven zelf.

6 februari t/m 14 mei, www.orkater.nl

13 februari t/m 10 juni, www.toptheater.nl

De Kersentuin De kersentuin is het verhaal van de weduwe Ljoebov die treurt om de ontrouw van haar Parijse minnaar. In dit verhaal van Tsjechov spelen onder anderen Carine Crutzen, Paul Kooij en Saskia Temmink.

13 februari t/m 2 juni, www.toptheater.nl

muziek

dans

Musica Temprana: Lief en leed Op Valentijnsdag presenteert Música Temprana muziek van het slagveld van de hoofse liefde. Op nu eens melancholieke, dan weer levendige en komische wijze vertolkt het gezelschap een 16eeeuws Spaans repertoire.

Meer Ruis Conny Janssen duikt in de wereld van jongeren en probeert hun verhaal te ontrafelen. Ze selecteerde elf jonge, eigenzinnige dansstudenten die met elkaar een spannende afspiegeling van de maatschappij vormen. Een dynamische, energieke en ontroerende voorstelling.

14 februari, Paleiskerk, Den Haag, www.musicatemprana.com

18

18 | 12

23 februari t/m 18 mei, www.connyjanssendanst.nl

King Lear. www.hettoneelspeelt.nl

DANS dans

DANS

Le Chat Noir Theatercafé Le Chat Noir was een populaire broedplaats voor artiesten, cabaretiers en componisten in het fin de siècle in Parijs. En nu een vruchtbare inspiratiebron voor de huischoreografen van Scapino. Met muziek van o.a. Satie, Debussy, Jacques Brel en Edith Piaf.

Moderne meisjes In dit wervelende dansprogramma brengt Introdans drie van de grand old ladies van de Amerikaanse moderne dans samen: Lucinda Childs, Jennifer Muller en Twyla Tharp.

Best of Balanchine George Balanchine was de grootste dans­­ vernieuwer van de twintigste eeuw. Er worden drie stukken van dit choreografisch genie opgevoerd: Serenade (1934), Agon (1957) en Symphony in C (1947).

8 februari t/m 14 juni, www.introdans.nl

15 februari t/m 17 mei, www.scapinoballet.nl

7 februari t/m 1 maart, www.het-ballet.nl

dans

cabaret

cabaret

cabaret

Spirit of Russia The Russian National Dance Theatre, herkenbare Russische muziek en fraaie, authentieke choreografieën maken van dit dansspektakel een feest voor oog en oor. Dit is meer dan dans: het biedt ook zicht op de geschiedenis, cultuur en tradities van het Russische rijk.

Margriet Bolding: Laaghangend fruit Margriet Bolding gaat op zoek naar de pompbediende bij het onbemande tankstation, de mens achter de pinautomaat en de brugwachter bij de openstaande brug. Een cabaretprogramma met een eigen kijk op de menselijke behoefte aan contact.

Karin Bloemen: Witte Nar In Witte Nar, de bijnaam die La Bloemen kreeg omdat ze ook als kind al zo fijn kon sarren en narren, geeft ze antwoord op nijpende vragen die ze zichzelf vijftien jaar geleden stelde. Een show van formaat.

Glitterjurk Waar is het feest? Waar gebeurt het? Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven gaan op zoek naar het bruisende leven. Want het moet en zal leuk worden vanavond.

27 februari t/m 28 april, www.impactentertainment.nl

2 februari t/m 15 maart, www.margrietbolding.nl

toneel

toneel

toneel

Het derde huwelijk In deze bewerking van de roman van Tom Lanoye speelt Jeroen Willems de rol van Maarten Seebregs, die cynisch maar met een glimlach van zijn laatste centen leeft. Dan doet een wildvreemde hem een profijtelijk voorstel: huwen met zijn Afrikaanse verloofde.

To be or not to be In dit theaterspektakel vormen de spelers een theatergezelschap in 1939 dat betrokken raakt bij het verzet. De acteurs zorgen voor grote hilariteit. Met Ellen ten Damme, Raoul Heertje, Peter de Jong, Frank Lammers, Han Römer, Waldemar Torenstra en Viggo Waas.

Na Jonathan Een succesvol echtpaar worstelt met hun zoon een andere dan zij zich gewenst hadden. En dan sterft hij. Een toneelstuk over de tol die ambitie en rijkdom eist, een stuk dat pakt door scherpe observaties en gevatte dialogen. Met o.a. Daan Schuurmans en Lies Visschedijk.

Vanaf 5 maart, www.nationaletoneel.nl

9 maart t/m 14 juni, www.hetzuidelijktoneel.nl

26 maart t/m 18 mei, www.hettoneelspeelt.nl

rine Crutzen Op blz. 25 vertelt Ca rol om dro over haar

Vanaf 5 feb in verschillende theaters, www.eenjurk.nl

5 februari t/m 6 juni, www.labloemen.nl

18 | 12

19

maart

muziek

IN T ERVIE W: suz anne ber gman. beeld: Carli hermÈ s

toneel

dANS

februari

februari

... King Lear


Gespeelde liefde (2) Stefan: ‘Midzomernachtdroom is een hilarisch, vreemd, wonderlijk sprookje waarin de liefde centraal staat. De Hertog, die ik speel, vindt dat zijn aanstaande vrouw wel erg veel noten op haar zang heeft en dat ze zich een beetje meer naar hem moet voegen. Ik heb hem inmiddels gespeeld met drie Hertoginnen. Eerst met Ariane Schluter, die kon ontploffen en een keiharde zakenvrouw speelde. Het maakte mij een vechter, ik moest ertegenin. Toen speelde Tamar van den Dop mijn aanstaande, zij deed het heel grillig. En nu, in de reprise, speelt de ongelofelijk grappige, virtuoze en veel jongere Anniek Pheifer haar. De Hertog wil haar temmen, ziet haar als statussymbool en om dat overtuigend neer te zetten, moet ik er wel een schepje bovenop doen. Zo bezien is het net als een echt huwelijk: je partner bepaalt deels ook hoe goed je je rol ‘speelt’. Eén keer ben ik verliefd geworden op mijn tegenspeelster. Ik speelde in Tartuffe de jonge Valere die zijn hart verloor aan Marianne. Precies wat er in het echt gebeurde. Esther Scheldwacht en ik zijn nu echt een stel. Dat komt maar weinig voor. Gelukkig maar, anders zou er onder acteurs geen huwelijk standhouden.’

20

In Midzomernachtdroom van Shakespeare spelen ze de Hertog en Hertogin: Stefan de Walle (46) en Anniek Pheifer (34).

Stefan & Anniek

‘De liefde naspelen kán gevaarlijk spel zijn’ 18 | 12

IN T ERVIE W: Mar jan Huisman. BEEL D: mari jn scheere s.

Anniek: ‘Ik voel me veilig bij Stefan en durf alles te geven op het toneel. De liefde naspelen kan gevaarlijk spel zijn, maar het is niet spannender dan elke dag naar kantoor gaan. Het is maar net waar je naar op zoek bent: er is altijd wel iemand die leuk is, lekker ruikt en goede grappen maakt. Om daar achter te komen, hoef je niet samen een stel te spelen. Een kus op het toneel hoort bij mijn werk. Eigenlijk heeft elk beroep wel iets wat je thuis nooit zou doen. Een hartchirurg snijdt na zijn dienst ook niet zomaar een lichaam open. Voor iedereen die Shakespeare wil leren kennen is dit toegankelijke stuk de perfecte introductie. Ook door het onderwerp: de liefde. Alle facetten komen langs: zakelijke liefde, romantische liefde, onmogelijke liefde. Shakespeare laat bovendien zien waar hij zo goed in is: terwijl je lacht, raak je ontroerd en andersom. En dan het decor, vraag aan niemand voordat je gaat wat er gebeurt, want dan is de verrassing eraf. Eén ding kan ik wel zeggen: voor ons is het elke avond weer spectaculair om mee te maken.’ Midzomernachtdroom wordt nog tot 21 oktober gespeeld door Het Nationale Toneel en is finalist voor de Toneel Publieksprijs 2012. www.nationaletoneel.nl

Kijk op blz. 30 voor nog een toneelstel 18 | 12

21


toneel maart

muziek

muziek

Spinvis: Tot ziens, Justine Keller Zijn twaalf nieuwe nummers van de laatste cd variëren in onderwerp van een lofzang op de Apocalyps tot een club die alleen toegang biedt aan mensen die nooit meer kunnen slapen. Maar vooral de liefde komt aan bod op dit album.

Edwin Evers & band De band van Edwin Evers (radio 538) bestaat uit de toppers onder de Nederlandse muzikanten en heeft een zeer volledige bezetting: elf personen, inclusief blazers.

22 maart, Nieuwe Luxor Theater Rotterdam, www.luxortheater.nl

Vanaf 27 oktober, www.spinvis.nl

muziek Angela en de Optigan Een Optigan is een vergeten instrument uit de jaren 70 en lijkt op een keyboard. In haar show zingt Angela Groothuizen mooie, ontroerende en geestige liedjes begeleid door (onder andere) de Optigan.

27 maart in Theater Diligentia in Den Haag en 29 maart in de Meervaart in Amsterdam. www.angelagroothuizen.nl

dans

dans

Zout Zeven ijzersterke mannelijke dansers creëren een beeldend spektakel. Ze worden begeleid door livemuziek van gitarist Anne Soldaat. Genomineerd voor de Danspublieksprijs 2012 en voor de Zwaan: de meest indrukwekkende dansproductie 2011.

Romeo en Julia Als eerbetoon aan zijn voormalig artistiek leider Rudi van Dantzig danst Het Nationale Ballet diens veelgeprezen Romeo en Julia.

Van 3 maart t/m 27 april, www.connyjanssendanst.nl

14 maart t/m 14 mei, www.het-ballet.nl

tics

Karina (32): ‘Rond de première word ik altijd geplaagd door bijgeloof. Dan denk ik bijvoorbeeld: gisteren liep ik langs deze kant van het podium en toen speelde ik goed, dan nu maar weer langs dezelfde kant. Dat soort denken probeer ik te doorbreken, anders wordt het vervelend. Hoe verder ik in de tournee kom, hoe minder nerveus ik ben. Dan probeer ik vooral plezier te hebben met collega’s en maak ik het liefst vijf flauwe grappen voor ik het podium op stap, of hebben we samen de slappe lach. Ik ben niet het type dat in zichzelf keert voor de voorstelling. Je moet het samen gaan doen, dus ik vind het belangrijk in een gezamenlijkheid te komen. Toen ik net begon had ik veel rituelen, maar ik ben erachter gekomen dat ze niet helpen. Dan plaats je het namelijk buiten jezelf en heb je het niet in de hand. Sinds ik een kind heb – mijn dochter is bijna 2 – is mijn enige echte ritueel dat ik voor ik op moet altijd naar een foto of filmpje van haar kijk. Om vervolgens te denken: zo belangrijk is dit ook allemaal niet. Dat helpt enorm, want ik presteer beter als ik niet denk dat mijn leven ervanaf hangt.’ Karina Smulders is t/m 22 september te zien in Othello, t/m 7 oktober in Romeinse tragedies en vanaf december in binnen- en buitenland in Na de repetitie/Persona. www.tga.nl

22

18 | 12

Acteerprijs

Karina Smulders: ‘Voor ik op moet kijk ik naar een foto van mijn dochter’

Vanaf september staan ze weer op de planken om ons te ontroeren, vermaken en aan het denken te zetten: Nederlandse topacteurs en -actrices. Voor wie kom jij naar het theater? Het nieuwe theaterseizoen start in september met mooie toneelvoorstellingen zoals Macbeth, Cloaca, Drie Zusters, King Lear en Peer Gynt. Gespeeld door vele acteurs en actrices, onder wie Halina Reijn, Mark Rietman, Dragan Bakema, Anniek Pheifer en Fedja van Huêt. IN T ERVIE W: Marianne Wenne k er. beeld: holl and se hoogte

&

Waarheen wanneer

Stem ook Wij willen graag weten wie jij de beste acteur en de beste actrice vindt. Wie raakt jou dit seizoen het meest? Stem vanaf september 2012 tot aan het einde van het theaterseizoen in juni 2013 op jouw favoriet via: www.estamagazine.nl/ acteerprijs. Als je stemt, maak je kans op een halfjaarabonnement op een tijdschrift naar keuze of op een PODIUM Cadeaukaart t.w.v. € 50.

And the winner is... De Esta Acteerprijs is onderdeel van de Toneel Publieksprijs. Aan het eind van het theaterseizoen, tegelijk met het uitreiken van de Toneel Publieksprijs, maken we bekend welke acteurs de meeste stemmen kregen en dus de Esta Acteerprijs mee naar huis nemen. Je kunt ook via Facebook stemmen, dit delen en je netwerk oproepen om

Esta houdt je elke twee weken op de hoogte van de leukste voorstellingen. De Esta Acteerprijs is een initiatief van Esta en Bureau Promotie Podiumkunsten en wordt mede mogelijk gemaakt door: 18 | 12

23


To be...

... Tsjechov-vrouw speel ik sterke vrouwen die een zwakte verbergen. En als die zwakte er niet is, zoek ik hem op. Een karakter in Tsjechovs werk is altijd subtiel gelaagd. Hij is een meester in het doorgronden van de psyche. Zijn werk is doordacht en tegelijkertijd ongrijpbaar. Het is ongelofelijk spannend om je in te leven in een Tsjechov-karakter. Het kan magisch zijn om een stuk van hem te spelen met een voltallige cast. Al die zoektochten bij elkaar van verschillende acteurs en ook die van de regisseur kunnen een voorstelling opleveren die het gewone ontstijgt. Gevoelens worden zichtbaar zonder dat ze expliciet worden uitgesproken. Mijn droom is altijd geweest om in een stuk van Tsjechov te mogen spelen. Begin volgend jaar komt die droom uit met de première van De kersentuin. Een stuk uit 1904 en toch vernieuwend. Want dat is het kenmerk van een toneelschrijver van formaat: zijn werk staat los van tijd.’ Carine Crutzen speelt vanaf februari 2013 weduwe Ljoebov in het toneelstuk De kersentuin. www.toptheater.nl

muziek

muziek

Jeroen Zijlstra: Samen in zee Zijlstra brengt samen met zangeres Lydia van Dam een ode aan zanger, acteur en levensgenieter Ramses Shaffy. Samen in zee is een voorstelling die gaat over vrijheid, vreugde en verlangen.

Bløf: Later als ze groter zijn Gedreven en gepassioneerd als altijd laat Bløf in deze show een dwarsdoorsnede horen van hun inmiddels zeer omvangrijke oeuvre.

Vanaf 5 april, www.zijlstraweb.com

22 en 23 april, Beatrix Theater Utrecht, www.blof.nl

muziek

dans

Residentie Orkest: Rachmaninov en Rimski-Korsakov De Venezolaanse dirigent Christian Vásquez zal het virtuoze Tweede pianoconcert van Rachmaninov in goede banen leiden en alle registers opentrekken in de Arabische sferen van Duizend-en-één-nacht.

Nederlands Dans Theater Programma B NDT 2 zet zijn ‘handtekening’ met dit veelzijdige programma met nieuwkomers en bekende gezichten én live begeleiding door Holland Symfonia.

4 april t/m 28 mei, www.ndt.nl

26 april en 28 april, Dr. Anton Philipszaal, Den Haag, www.residentieorkest.nl

muziek

muziek

Yamato, de drummers uit Japan Maak de wereld een beetje gelukkiger! Onder dat motto trekt de Japanse percussiegroep Yamato sinds begin jaren negentig over de hele wereld. En al die tijd slagen ze er in hun publiek te boeien en te imponeren.

Popkoor Timeless: The show must go on Er is een bruiloft in het koor. Maar er zit een smerig luchtje aan en de geplande festiviteiten staan onder druk. Popkoor Timeless zet alles op alles, want ‘the show must go on’. Dit koor staat garant voor een spectaculair en misdadig avondje uit.

3 mei in Theater de Veste, Delft, www.yamato.jp

31 mei en 1 juni, Rijswijk, www.popkoortimeless.nl

18 | 12

25

mei

IN T ERVIE W: mar jan huisman. beeld: jane y van ierl and

Actrice Carine Crutzen (51): ‘Meestal

&

Waarheen wanneer april

‘Zijn karakters zijn altijd subtiel gelaagd’


IN T E RVIE W: Marianne Wenne k er. beeld: daniel b o s schieter

mei

Nederlands Dans Theater, Programma V NDT 1 sluit haar seizoen af met een bijzondere, avondvullende voorstelling van Sol León en Paul Lightfoot. Onder de noemer ‘social dances’ nemen de choreografen de dansers en hun publiek mee op een artistieke ontdekkingsreis. Een nieuwe ervaring met dans.

marathon Herakles van Toneelgroep De Appel. Vanaf februari 2013 speelt hij in Volle Maan. www.toneelgroepdeappel.nl

26

18 | 12

juni

9 mei t/m 7 juni, www.ndt.nl

muziek

dans

Festival Classique Dit festival is een internationaal muziekfestival met per dag tientallen concerten. Van intieme recitals tot symfonische concerten. Met meer dan 100 concerten, voorstellingen en workshops, o.a. op het mooiste drijvende podium van Europa en op de Hofvijver.

TWOOLS15 TWOOLS is hét jaarlijkse dansfestival van Scapino, waarin vele korte dansstukken non-stop in hoog tempo voorbij komen. Ook TWOOLS 15 zorgt weer voor veel afwisseling en verrassingen.

5 t/m 8 juni, www.scapinoballet.nl

18 t/m 23 juni, binnenstad Den Haag, www.festivalclassique.nl

dans

toneel

tics

Shen Wei en David Dawson De bijdrage van Het Nationale Ballet aan het Holland Festival 2013 bestaat uit wereldpremières van twee hedendaagse choreografen die tot de belangrijkste van hun generatie worden gerekend: Shen Wei en David Dawson.

15 t/m 22 juni www.het-ballet.nl

IN T ERVIE W: Marianne Wenne k er. beeld: holl and se hoogte

meer de rol van Prometheus in de theater-

Betty Schuurman: ‘Ik wil de tijd hebben om te drentelen. Even vaag zijn’

dans

Hugo (58): ‘De voorstelling

Hugo Maerten vertolkt t/m 18 november onder

tics

&

Waarheen wanneer

Hugo Maerten: ‘De dag van me afspoelen om schoon aan de voorstelling te beginnen’ Herakles, waarin ik nu speel, is een theatermarathon. Twaalf uur lang sta je met elkaar op het toneel én in de kleedkamer. Dat is héftig, hoor. Daar wil ik graag fit aan beginnen. De vier kilometer van huis naar het theater leg ik rennend af, zodat ik verhit en bezweet aankom terwijl de andere acteurs zich nog de slaap uit de ogen wrijven. Het is prettig om voorafgaand al iets gedaan te hebben wat alleen voor mezelf is. Bij kortere avondvoorstellingen douche ik graag van tevoren: de dag van me afspoelen om schoon aan de voorstelling te beginnen. Het heeft iets magisch om je de aankomende uren over te leveren aan de blikken en stemmingen van anderen. Dat is spannend. Een beetje hachelijk ook. Daarom hecht ik eraan om vooraf even bij mezelf te rade te gaan.’

toneel

Betty (49): ‘Mijn ritueel is eigenlijk een herhaling van vaste patronen, een blauwdruk. Daarmee creëer ik rust in mijn hoofd. Bij aankomst in het theater mijn handen wassen. Iedereen even groeten, je gaat immers met elkaar een voorstelling aan. Dan naar de kleedkamer, waar ik mijn territorium afbaken: tas neerzetten en de make-upspulletjes bij de spiegel - dat geeft me na afloop van de voorstelling het gevoel dat ik in mijn eigen badkamer aankom. Ondertussen kijk ik voortdurend op de klok: nog vijf minuten voor dit, nog vier minuten voor dat. Ik probeer het meest strakke schema voor mezelf te creëren, met vaste patronen, zodat ik nog tijd overhoud om te drentelen. Want je moet ook je stress kwijt. Ik vind het heerlijk om te drentelen. Dan bevind ik me in een soort niemandsland, heb ik alles klaar en kan ik nog even vaag zijn; het állerfijnste moment. Even energie verzamelen om in de voorstelling scherp te kunnen zijn. Mijn script heb ik altijd in de buurt, maar ik kijk er nooit in. Wat ik daarmee doe, en dat geldt voor al mijn patronen, is een veilig gevoel voor mezelf creëren.’ Betty Schuurman is vanaf september te zien als Wilhelmina in Soldaat van Oranje en daarna bij het Nationale Toneel in

Het derde huwelijk. Ook speelt ze samen met Jeroen Krabbé in een tv-serie over Van Gogh. www.hetnationaletoneel.nl 18 | 12

27


De Toneel P ublie k spri js is een initiatief van Bure au Pr omotie P odiumk unsten en wordt mede mogeli jk gema ak t d oor: het Nederl and s Uitbur o, PODIUM Cade auk a art, Ster & C ult uur, SEE tick et s en Es ta .

Peter Tuinman met de cast van Kopenhagen, winnaar van de Toneel Publieksprijs 2009.

Wie verdient volgens jou

de Toneel Publieksprijs 2013? Of je nu wekelijks naar een toneelstuk gaat of alleen met kerst: alle toneel­ bezoekers kunnen stemmen en zo meebeslissen wie de winnaar wordt van de Toneel Publieksprijs 2013!

Kanshebber afgelopen seizoen

Actrice Linda van Dyck speelde het afgelopen seizoen samen met acteur Victor Löw in Wie is er bang voor Virginia Woolf? Die voorstelling is één van de kanshebbers voor de Toneel Publieksprijs 2012. Bijzonder, want de productie won in 2007 de Toneel Publieksprijs al, maar toen met Olga Zuiderhoek en Porgy Franssen in de hoofdrollen. Gaan Linda van Dyck en Victor Löw dit succes evenaren? 28

18 | 12

Oog om Oog won in 2010 de Toneel Publieksprijs.

De Publiekskroon

Als toneelpubliek ‘bekroon’ je de beste toneelproductie van het seizoen. De winnaars van de Toneel Publieksprijs worden dan ook kroondragers genoemd. Elk seizoen dingen alle grote zaal toneelvoorstellingen mee naar de prijs, dat zijn er zo’n dertig. Bij de prijsuitreiking ontvangt de winnaar van de Toneel Publieksprijs de Kroon en draagt deze tot de nieuwe ‘kroonopvolger’ bekend is. Vorig jaar droeg de productie DOEK! van Maria Goos - met Loes Luca en Peter Blok in de hoofdrollen - de kroon.

Gebruik je stemrecht

Stemmen kan gedurende het hele theaterseizoen, dus van september 2012 t/m juni 2013. Ga naar www.toneelpublieksprijs.nl, selecteer de voorstelling die je hebt bezocht en geef een cijfer tussen de 1 (= slecht) en 10 (= uitmuntend). Heeft een voorstelling honderd stemmen en voldoet het cijfer aan de nominatie-eis, dan is de voorstelling genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2013.

Van Dyck speelde de afgelopen jaren regelmatig in bekroonde producties. In 2006 bijvoorbeeld, toen de productie Herfstsonate van Hummelinck Stuurman Theaterbureau de prijs won. Vier jaar later, in 2010, stond Linda opnieuw op het podium van de Stadsschouwburg om de Toneel Publieksprijs in ontvangst te nemen. Dit keer voor Oog om oog, ook samen met Victor Löw, van regisseur Wannie de Wijn. Met Wie is er bang voor Virginia Woolf? maakt ze

Wild cards

Voorstellingen die na honderd stemmen geen nominatie hebben, maken óók nog kans op de Toneel Publieksprijs. En wel via één van de wild cards. Krijgt een wild-cardvoorstelling alsnog een cijfer dat voldoet aan de nominatie-eis, dan dingt deze ook nog mee naar de prijs.

Stem mee op: www.toneelpublieksprijs.nl/stem De winnaar wordt in september 2013 bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam.

voor de derde keer kans. De winnaar van de Toneel Publieksprijs 2012 wordt zondag 9 september a.s. bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam. Finalisten zijn: Midzomernachtdroom van het Nationale Toneel, Herakles van Toneelgroep De Appel en Branden van het Ro Theater. Voor Linda sowieso een bijzondere avond, want zij is ook nog genomineerd voor de Theo d’Or. 18 | 12

29


Gespeelde liefde (3)

IN T ERVIE W: Mar jan Huisman. BEEL D: mari jn scheere s.

Renée: ‘Het is vrij uitzonderlijk

dat ik Mark eigenlijk helemaal niet kende tot aan de fotoshoot. Wat ons dus te doen staat, is er snel voor zorgen dat het klikt. We zullen contact met elkaar maken en samen over de relatie nadenken die we straks moeten neerzetten. Ik vind het altijd weer spannend om met nieuwe mensen te werken, vooral als het een stuk is waar veel intimiteit in zit. Liefde levenslang is een heel psychologisch stuk, het draait eigenlijk vooral om de relatie tussen mij en mijn toneelzus Juliette, gespeeld door Linda van Dyck. Zij heeft lang in de gevangenis gezeten omdat ze haar kind vermoord zou hebben, en komt dan bij Lea en Luc wonen. Voor Luc - de rol die Mark speelt - is dat best confronterend. Het geeft spanning in huis, want kan hij ons kind wel bij mijn zus achterlaten? Dat vraagt hij zich oprecht af. Om de rol van Lea overtuigend te spelen, neem ik mezelf mee mijn ervaring, herinneringen, verbeeldingskracht, emoties, empathische vermogens en humor. En verder natuurlijk professionaliteit. Mark en ik zullen onderzoeken hoe we tegenover elkaar staan. Bij de een gaat dat gemakkelijker dan bij de ander. Gelukkig weet ik ook dat onze relatie in het stuk zal groeien: de laatste voorstelling is nooit hetzelfde als de eerste.’ 30

18 | 12

Mark: ‘Bij een filmshoot moet je

In Liefde levenslang vertolken ze samen het echtpaar Léa en Luc: Renée Fokker (52) en Mark Ram (39).

Renée & Mark

‘De mooie dingen van de ander zien. Dan word je soms bijna verliefd’

soms direct heel intieme dingen spelen terwijl je elkaar nog helemaal niet kent. Bij toneel heb je zes weken de tijd elkaar te leren kennen. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat we ons zo snel mogelijk veilig voelen bij elkaar, zodat het niet onwennig voelt. Moeten we heel intiem spelen, dan maak ik weleens een grap, zodat er ontspanning is. Ik probeer sensitief te zijn naar de ander, de ander ruimte te geven. Ook probeer ik de mooie dingen van de ander te zien, alsof je in het begin van een relatie zit. Soms word ik hierdoor bijna verliefd op mijn tegenspeler. Bij het spelen gebruik ik mijn verbeeldingskracht, een belangrijk instrument voor het spelen van welke relatie dan ook. Ik relateer veel aan mijn eigen leven, en ik observeer m’n vrienden goed. Je gebruikt eigenlijk alles in je leven en gaat dan samen de boel uitzoeken om de relatie geloofwaardig neer te zetten. Ik moest al zoenen op het toneel toen ik nog maar 16 was; Renée is een vakvrouw, dus het zal zeker goed gaan. Iedereen weet dat het in het begin ongemakkelijk is, maar als je samen professioneel bent, gaat het eigenlijk altijd prima.’ Liefde levenslang speelt vanaf 13 februari in de theaters. www.toptheater.nl 18 | 12

31


Podiumdeal 13x voor €45

+

PODIUM

Cadeaukaart

t.w.v. € 50 cadeau

Zin gekregen in een dansvoorstelling, cabaret of toneelstuk? Bij een halfjaarabonnement op Esta krijg je nu een PODIUM Cadeaukaart t.w.v. € 50 cadeau! Daarmee kun je met een vriend(in) naar een voorstelling - of je houdt ‘m lekker voor jezelf en gaat twee keer.

Abonnee-voordelen: • PODIUM Cadeaukaart t.w.v. € 50 cadeau • Esta gratis thuisbezorgd • Als abonnee heb je een streepje voor bij lezersacties

Abonnee worden? Regel het snel en makkelijk via

www.estamagazine.nl/podium Of vul de kaart in, óf bel 088 550 0110 (ma t/m vr 9-21 uur, za 10-14 uur).

Na de actieperiode is Esta makkelijk per maand opzegbaar

PODIUM Cadeaukaart

Op de kaart staat een tegoed dat je kunt besteden aan alle soorten voorstellingen: van theater en concert tot opera en dans. Je kunt de waarde op de PODIUM Cadeaukaart in een keer of in delen verzilveren. Het saldo blijft onbeperkt geldig.

Podiumkunsten Dossier Esta  
Podiumkunsten Dossier Esta  

Podiumkunsten Dossier Esta

Advertisement