FDVmagasinet Q4-2020

Page 1

FDVMAGASINET 4. KVARTAL 2020

Et kundemagasin som effektiviserer din FDV-hverdag

Vi har så mye på hjertet - og vi ønsker å snakke om det!

8

Uansett hvor i systemet du befinner deg, “henger det” en “magnetknapp” i sidens nedre høyre hjørne. Dette er vår kundestøtte i systemet.

14

Vi samler alle fagfelt i FDVkongressen, og satser på 2-3 fagdager med tverrfaglig innhold. Renhold, inneklima, Proptech, IoT, energiledelse.

Forvaltning, drift og vedlikehold - alt i ett system

Vi effektiviserer norsk eiendomsforvaltning


LEDER / INNHOLD FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

2

For alle oss “FDV-guruer” er

Vi har så mye på hjertet - og vi ønsker så gjerne å kringkaste det

forvaltning, drift og vedlikehold et herlig fagfelt. Det er vel like mange typer driftsorganisatoriske modeller som det er driftsorganisasjoner. Altså, man praktiserer FDV på

EIRIK JOHANSSEN Daglig leder, FDVhuset AS

Hovedsaker

Øvrige saker

04

Vi lanserer FDVpodden

14 FDVkongress 2022

Her skal vi sette søkelys på alle temaer innen FDV-faget. Ansvarlig for podden vil være vår salgsleder Magnus Steffensen og vår prosjektleder Mats Celius Oshaug.

Vi har tro på at verden i løpet av 2021 normaliserer seg, og er klar for å starte opp igjen i 2022.

Kundestøtte-senter

08 Spesialmoduler:

12

Som bruker av FDV-systemet FAMAC, har du en unik mulighet til kundestøtte ved hjelp av vårt kundestøtte-senter.

Sjekk ut FAMACs spesialmoduler I tillegg til FAMACs hovedmodul kan du også bestille en av våre 6 spesialmoduler: Renholdsapp, Utleie, Booking, Prosjekt LT, Stoffkartotek og vårt nye spesialmodul som heter Ekstern avviksmelder.

Om FDVhuset AS FDVhuset AS ble etablert i 2001 og har siden da bygd seg opp til å bli en av landets ledende leverandører av FDV-systemer og -tjenester. FDVhuset har i dag 19 ansatte fordelt på våre kontorer i Sortland, Fredrikstad og Bergen. Om FDVmagasinet FDVmagasinet er FDVhusets kundemagasin med fokus på temaer som forenkler hverdagen til kundene. Copyright 2020 FDVhuset AS. Alle rettigheter. Med forbehold om endringer/ feil.

16 Digital tvilling Digital tvilling - Utvikles med støtte fra Skattefunn/ Norges forskningsråd 2020 og 2021.

18 Inngår lokal sikkerhetsallianse Med ressurssterke cyberkriminelle som jevnlig ypper til kamp, ønsker man sterke allierte i sitt hjørne.

Utgiver FDVhuset AS Kjøpmannsgata 22, 8400 Sortland Telefon: 99 35 00 00 post@fdvhuset.no Redaktør: Eirik Johanssen Produksjon: Promo Norge AS Trykk: Kai Hansen Profilering AS, Stavanger.

Denne trykksaken oppfyller Svanens miljøkrav. Spar miljøet og legg magasinet til gjenvinning når det er lest ferdig.


OM VÅRE PRODUKTER FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

forskjellige måter - på godt og

utveksler erfaringer, og

plasser for å kringkaste det vi liker

vondt. Derfor er opplysning og

FDVhuset deltar gjerne på disse.

aller best i denne verden - nemlig

erfaringsutveksling så viktig.

Dette synes vi er gøy og inspire-

FDV. God lesning!

Vi erfarer at det i flere områder

rende. Fordi vi i FDVhuset har så

av landet “popper opp” drifts-

mye på hjertet, etablerer vi mange

organisasjoner som møtes og

informasjons-kanaler og møte-

FDVhuset - vi effektiviserer norsk eiendomsforvaltning

Byggefase DirekteInn er en effektiv måte å dokumentere bygget på i byggefasen. Trekk inn alle parter, både prosjekterende og utførende, og la dem gjøre dokumentasjonsjobben selv i et felles system - 100% web-basert.

Driftsfase FAMAC er Norges eneste 100% web-baserte system som gir deg en komplett FDV-løsning i ett og samme system:

FAMAC HOVEDMODUL INKLUDERER: ✔ Avviksbehandling

✔ Nøkkeladmin

✔ Romplan

✔ Aktivitetsplanlegging

✔ Tilstandsanalyse

✔ IK-brann, elektro, heis,

✔ System-oversikt

✔ Risikoanalyse

✔ Filarkiv

✔ Avtaleadministrasjon

basseng og lekeplass ✔ Inventar og utstyr

SPESIALMODULER: PROSJEKT LT Trenger du en plass å samle trådene ved større og mindre prosjekter? I Prosjekt LT kan du samle dine prosjektdeltakere, sette milepæler og aktiviteter og dele viktige dokumenter. RENHOLDSAPP Sett opp din renholdsplan og la renholderne effektivt utføre arbeidet via tegninger på sitt nettbrett!

STOFFKARTOTEK NYHET Fullintegrert stoffkartotek med samling av sikkerhetsdatablader for farlige kjemikalier som brukes i virksomheten, hvor alle har tilgang via en “public” del.

BOOKING Effektiv booking av dine møterom, haller, mv. Med avtalegenerering og full kalenderoversikt får du stålkontroll på bookingsituasjonen.

UTLEIE Med bl.a. kontraktsgenerering, automatisk indeksjustering og utsendelse av varselbrev får du full oversikt over utleieadministrasjon din.

EKSTERN AVVIKSMELDER NYHET Med Ekstern avviksmelder kan de som ikke er brukere av FAMAC enkelt melde inn avvik.

Alle spesialmoduler kan bestilles separat hvis ønskelig

3


4

NÅ STARTER VI FDVPODDEN FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

Her ønsker vi sette søkelys på alle temaer innen FDV-faget. Ansvarlig for podden vil være vår salgsleder, Magnus Steffensen og vår prosjektleder, Mats Celius Oshaug. FDVpodden er et produkt fra FDVhuset.

I podkasten skal vi snakke om mange forskjellige temaer innen FDV som vi mener er viktig informasjon til alle FDV-guruer der ute. For å sikre oss at vi prater om det som lytterne virkelig ønsker å høre, vil vi invitere lyttere til å sende oss ønsker om temaer til fdvpodden@fdvhuset.no, eller kontakte oss på telefon 99 35 00 00.

Det har vært en stor utvikling fra vi startet å utvikle FDV-systemet FAMAC i 2001. Vi tok en bestemmelse på at FDV-systemet skulle være 100% web-basert. I starten var utfordringen at driftere ikke hadde tilgang til internett. Og de som hadde tilgang til internett, hadde så tregt nett at det var en utfordring å få

åpnet en pdf-fil på grunn av tiden det tok å laste ned dokumentet. I dag har vi superraske nett og smarttelefoner. “Alle” har 4G, og nå kommer “5G”. Hva er da problemet. Jo, problemet kan for eksempel være at man ikke har tilgang på WIFI eller telefondekning i deler av bygget (f.eks. tilfluktsrommet). Dermed kan man


FAMAC - ET KOMPLETT FDV-SYSTEM FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

ikke jobbe offline. Joda, nå er også dette “problemet” i ferd med å løses - spennende tider!

Så kom tiden hvor alle disse systemene skulle snakke sammen.

API-er, og systemene kommuniserer slik man ønsker.

I starten føltes dette som en stor utfordring, men på få år er dette løst ved at all informasjon utveksles via

Er ikke dette en fantastisk utvikling? Alt dette skal vi snakke om i FDVpodden. Vi har så mye på hjertet!

Abonnér på FDVpodden via

FDVpodden lanseres om kort tid GLED DERE :)

5


6

MENNESKENE BAK FDVHUSET FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

Vi har så mye på hjertet at vi må fortelle om FDVhusets ulike team Vi i FDVhuset er ikke bare utviklere og systemleverandører. Vi er en gjeng FDV-guruer som har til hensikt å effektivisere norsk eiendomsforvaltning. Vi er ingeniører, entreprenører, innovatører, systemleverandører, og ikke minst sjarmører. Vi står på hver eneste dag for at du som eiendomsforvalter og driftsorganisasjon, skal få en enklere og mer effektiv FDV-hverdag.

umiddelbart. Vi i FDVhuset er særdeles opptatt av å promotere FDV-faget. Vi leverer ikke bare FDV-systemet FAMAC, men en rekke tjenester rundt selve systemet.

Ta kontakt med oss, vi responderer

FDVhuset ble etablert i 2001, og har gjennom årenes løp bygget opp en solid kompetanse innen FDV-faget. Her er vårt team - som vi er veldig stolte av.

Vårt prosjektleder/salgsteam: Magnus Steffensen

Oddbjørn Sørensen

Mats Celius Oshaug

Magnus er salgsleder og har ansvar for salg av vårt FDV-system FAMAC. Han er inkludert i stort sett alt som foregår i FDVhuset, alt fra de minste detaljer til de langsiktige planer for selskapet.

Oddbjørn er prosjektleder, og er også sentral i support. Han er utdannet byggingeniør, og bor på Andenes. Han har meget lang erfaring innen FDV, og har vært sentral i utviklingen av FAMAC.

Mats er prosjektleder, og har mastergrad i “Business and Administration”. Mats bor Hadsel. Han har vært sentral i Norges Gymnastikk og turnforbund siden 2018.

Dag Rune Myrvold

Atle Byrkjeland

Dag Rune er selger og prosjektleder i selskapet. Han er utdannet ved NHI og har jobbet i IT-bransjen siden 1990. Dag Rune har solgt FDV-systemer i 20 år.

Atle er prosjektleder i selskapet, og bor i Bergen. Han er utdannet telemontør. Atle har lang fartstid innen FDV. Han har jobbet som teknisk leder og teknisk sjef i Posten Norge, region Vest.

Vårt supportteam: Tommy Fageri

Hermine Ødegaard

Tommy er prosjektleder og er sentral i vår support. Han har mastergrad innen Integrert bygningsteknologi, Enøk og inneklima. Tommy er bosatt på Sortland.

Hermine er selvlært datanerd og “gamer”. Hun er sentral i vår support og har i tillegg ansvar for deler av utviklingen av FAMAC.


Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Vårt utviklerteam: Chris Brynjulfsen

David Solheim

Danial Arshad

Prosjektleder - Product owner Chris er den hos oss som “oversetter” våre egne - og kundenes ønsker for videre utvikling av FAMAC til David, som er leder for alle våre programmerere.

Utviklingsleder - Scrummaster David er den som mottar funksjonsbeskrivelser fra Chris, og omsetter disse til ny kode i systemet. David har ansvar for alle vår programmerere.

Danial er programmerer. Han har bachelorgrad innen IT fra Pakistan, og skal om kort tid forsvare sin mastergrad. Danial kommer fra Pakistan, og har nå bosatt seg på Sortland.

Abdul Wasay

Dylan Thomas

Isak Hauge

Abdul er programmerer. Han har mastergrad innen IT fra England.

Dylan er programmerer. Han har mastergrad innen IT fra Frankrike.

Isak er programmerer.

Abdul kommer fra Pakistan og har bosatt seg på Sortland.

Dylan kommer fra Frankrike og har bosatt seg på Sortland.

Terje Nesthus

Geir Kyrre Flatøy

Terje er programmerer og kommer fra Voss. Han har utdanning innen elektronikk, men realiserte ønsket sitt om å både bli webutvikler og flytte til Sortland.

Geir er innleid programmerer fra DHO IT på Sortland. Han studerte datateknikk ved Høgskolen i Narvik. Geir Kyrre han jobbet 16 år i Kongsberg Gruppen.

Han har bachelorgrad innen IT. Isak er opprinnelig fra Harstad og har nå bosatt seg på Sortland.

Vårt administrasjonsteam: Eirik Johanssen

Michelle Walberg

Johannes Borge

Eirik er daglig leder og gründer av selskapet. Han har mastergrad innen Integrert bygningsteknologi, Enøk og inneklima. Han har 30 års erfaring innen eiendomsforvaltning og driftsleder.

Michelle er administrativ leder i selskapet. Hun har mastergrad innen økonomi og administrasjon fra Norges arktiske universitet (UiT). Michell er tilbakeflytter og bor på Sortland.

Johannes er salgs- og markedsmedarbeider, og har ansvar for digital markedsføring. Han er bosatt på Sortland, og trives i nordnorsk natur.

Tina Breivik - Økoråd Tina er innleid regnskapsmedarbeider fra Økoråd Gruppen. Tina har bachelorgrad innenfor økonomi og administrasjon. Hun har ansvar for regnskap og økonomisk rådgivning for FDVhuset.


8

FAMAC - KUNDESENTER FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

Vi har så mye på hjertet at vi må fortelle om vårt kundestøttesenter Som bruker av FDV-systemet FAMAC har du en unik mulighet til støtte fra vårt kundestøttesenter. Uansett hvor i systemet du befinner deg, finner du en “magnetknapp” i sidens nedre høyre hjørne. Dette er vår kundestøtte i systemet.

å vite om filarkivet i FAMAC. Tilsvarende, hvis du står i “Aktiviteter”, får du opp stort sett alt du trenger å vite om aktiviteter i FAMAC. I kundestøttesenteret finner du også en super brukerveiledning med følgende hovedtemaer:

Det virkelig unike med denne knappen, er at når du trykker på den, vil du få opp akkurat den kundestøtten du har behov for i denne delen av FDV-systemet. Dersom du for eksempel er inne i “Filarkiv”, får du opp stort sett alt du trenger

• • • • • • •

Ofte stilte spørsmål Pålogging og navigering Toppmeny og brukermeny Grunninnstillinger Hovedmodul Spesialmoduler Mobilappen

Kundestøttesenteret oppdateres fortløpende etter hvert som FDV-systemet utvikles. Nyheter vil også være godt synlig i knappen “Nyheter” oppe til høyre i systembildet. Hver gang det legges ut en nyhet, spretter det opp en rød markering for å varsle at det finnes en ny nyhet. Dersom du ikke finner det du lurer på, trykker du på knappen “Ta kontakt med oss”, sender oss beskjed om at du ønsker informasjon, så kontakter vi deg omgående.

FAKTA OM KUNDESTØTTEN: Kundestøtten finner du alltid når du er innlogget i FDV-systemet FAMAC. Den er ment å hjelpe deg som bruker til raskt å finne løsninger dersom du er usikker på neste trinn i prosessen akkurat der du står i systemet. Det er nettopp dette som er så fint:

Kundestøtten gir deg eksakt informasjon om det tema du jobber med i systemet. På dagtid er vi tilgjengelig fra kl. 08-16 på tlf. 99 35 00 00, kundestøtten er tilgjengelig 24/7/365. Vår største oppgave er å hjelpe deg, slik at du alltid kommer deg videre.


Ofte stilte spørsmül

Toppmeny og brukermeny

Spesialmoduler

Hovedmodul

PĂĽlogging og navigering

Grunninnstillinger

Mobilappen


10

FAMAC - ET KOMPLETT FDV-SYSTEM FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

Alt dette er inkludert i FAMAC hovedmodul:

Ett klikks tilgang til basisinformasjon om bygget

Innrapportering og behandling av alle typer avvik

Rask tilgang til alle dokumenter om bygget

Bygginfo gir enkel tilgang til grunndata for eiendommen og bygningen som for eksempel besøksadresse, postadresse, gårds- og bruksnummer, bidnummer, arealer, byggeår med mere.

Kanskje er det hensiktsmessig å definere et avvik som enhver uønsket tilstand eller hendelse, og ikke nødvendigvis bare et brudd på lov eller forskrift?

Filarkivet i FAMAC er en forhåndsTilstandsanalyse definert mappestruktur basert på NS 3454:2000 Livssykluskostnader for byggverk. Arkivet støtter alle Avtaleadministrasjon filformater. Filnavn kan redigeres, oppdateres eller slettes. Filer kan også låses for å unngå utilsiktet sletting.

Tilstandsanalyse Mer info og demo på fdvhuset.no

Mer info og demo på fdvhuset.no

Mer info og demo på fdvhuset.no

Avtaleadministrasjon Tilstandsanalyse Avtaleadministrasjon Inventar og utstyr

Gir oversikt over hvor alle Tilstandsanalyse nøkler befinner seg I FAMAC kan man administrere Avtaleadministrasjon byggets nøkler, og enkelt holde oversikt over inn- og utleveringer av nøkler. Du får både oversikt over hvor nøklene befinner seg akkurat nå, i tillegg til historikken for hvem som Inventar ognår. utstyr hadde tilgang hvor og Mer info og demo på fdvhuset.no

Organiser din FDV-dokumentasjon Inventar og utstyr

I systemoversikt etableres byggets FDVdokumentasjon på en enkel og oversiktlig måte. Et system kan sammenlignes med en bygningsdel, forskjellen er at man står fritt til selv å velge detaljeringsgrad. Du kan velge første, andre eller tredje Tilstandsanalyse siffer i bygningsdeltabellen, eller gjøre en Mer info og demo på fdvhuset.no

Avtaleadministrasjon

miks av alle tre nivåer. Av dette forstår man at NS 3451:2009 Bygningsdelstabell ligger til grunn for systematiseringen. Man kan selvfølgelig etablere et ubegrenset antall systemer, og hvert system kan splittes i et ubegrenset antall komponenter.


FAMAC - ET KOMPLETT FDV-SYSTEM FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

Tilstandsanalyse Tilstandsanalyse Tilstandsanalyse

Avtaleadministrasjon

Avtaleadministrasjon

Gir total oversikt over Avtaleadministrasjon byggenes tilstand

Gir oversikt over alle dine avtaleforpliktelser

Gir oversikt over arealdisponering i byggene

Modulen for tilstandsanalyse er bygget opp i henhold til NS 3424 Tilstandsanalyse. Her kan all nødvendig informasjon om tilstanden på bygget registreres, og man kan komme med utbedringsforslag og anslå kostnader.

I Avtaler får man et enhetlig system for administrasjon og oppfølging av avtaler. Dette gjelder eksempelvis rammeavtaler for innkjøp, forsikringsavtaler, Tilstandsanalyse serviceavtaler, garantier. Alt med varsling av fornyelser/opsjoner.

Rommene kan etableres manuelt, eller Tilstandsanalyse automatisk genereres ved innlasting av tegninger. Rom benyttes i mange moduler, slik som renhold, utleie, Avtaleadministrasjon m.m. I tillegg kan man enkelt legge til komponenter/ bygningsdeler og annen nyttig informasjon til hvert enkelt rom.

Tilstandsanalyse

Mer info og demo på fdvhuset.no

Avtaleadministrasjon

Avtaleadministrasjon

Mer info og demo på fdvhuset.no

Inventar og utstyr

Mer info og demo på fdvhuset.no

Inventar og utstyr

Inventar og utstyr

Utfør lovpålagte risikoanalyser

Alltid oppdatert elektronisk brannbok

Internkontroll av mange omInventar og utstyr råder forbundet med risiko

Opprett Tilstandsanalyse ubegrenset antall risikoanalyser innenfor forhåndsdefinerte områder som blant annet brann, elektro, Avtaleadministrasjon basseng, lekeplass, personell, og utstyr eller velgInventar en egendefinert kategori.

Ferdig utfylt og i aktiv bruk vil Inventar og utstyr Brannboken tilfredsstille dokumentasjonskravene i Forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn (FOBTOT). Brannboken henter relevant informasjon fra andre steder i FAMAC.

FAMAC er i tillegg til brannvern spesielt tilrettelagt for internkontroll av: • Elektro • Lekeplass • Heis • Basseng

Mer info og demo på fdvhuset.no

Mer info og demo på fdvhuset.no

Mer info og demo på fdvhuset.no

Økt produktivitet ved styring av alle typer aktiviteter

Inventar og utstyr

Holder oversikt over ditt inventar og øvrig utstyr Her kan du registrere virksomhetens inventar, og kategorisere dette i henhold til egendefinerte inventarkategorier. Også avtaler innen leasing, service med mere kan registreres. Mer info og demo på fdvhuset.no

Aktiviteter er multifunksjonsverktøyet i FAMAC fordi man får mange ting i en innpakning, herunder:

• Rutinebeskrivelser • Arbeidsordrer • Driftsplan og budsjett Mer info og demo på fdvhuset.no

Tilstandsanalyse

• Vedlikeholdsplan og budsjett • Fakturagrunnlag • Timeliste • Forvaltning, drift og vedlikehold • Utskifting og utvikling • Forsyning • Renhold og service

11


12

FAMAC - SPESIALMODULER FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

Spesialmoduler: Renholdsapp

FDVhusets RenholdsApp revolusjonerer renholdsbransjen med enkelt grensesnitt og lav kostnad. • Kom raskt i gang - også uten tegninger

• Interaktive etasjetegninger med ferdig utfylte renholdsplaner

• Vikarfunksjon innebygget • Økonomi og ressursbehov • Enkel i bruk for renholderne

• Renometer • Fungerer på alle typer nettbrett • Automatisk dokumentasjon • Raskere kommunikasjon • Smart løsning • Fritt antall brukere • En del av FAMAC

Mer info og demo på fdvhuset.no

Utleie

Effektiv administrasjon av både bolig- og næringsutleie. • Gir deg full oversikt over dine

• Gir mulighet for at leietaker kan

leieobjekter • Mulighet for å administrere søknader • Komplett leietakeroversikt • Automatisk indeksregulering med oppretting av nødvendige varselbrev • Kjapp generering av kontrakter basert på din mal og avtaletekst • Håndterer oppsigelser og varsling

melde avvik direkte inn i systemet

• Én plass å lagre alle relevante dokumenter

• Leieobjekter kan opprettes på bakgrunn av romlister for korrekt arealinfo • Interaktive tegninger viser hvilke arealer som er utleid

Mer info og demo på fdvhuset.no

Booking

Med Bookingmodulen får du full kontroll over bruken av møterom, haller og lignende. • Full oversikt over hva du har tilgjengelig for booking • Tilpass priser og tilgjengelighet for optimal utnyttelse • Automatisering medfører mindre administrasjon • Automatisk oppretting av avtaler klar for signering

• Gode søkefunksjoner gir deg kjapt oversikt over hva som er ledig

• Ekstern booking • Mulighet for automatisk varsling ved bookinger

• Mulighet for å inkludere tillegg-

Mer info og demo på fdvhuset.no

sprodukter som renhold, stoler, servering og lignende


FAMAC - SPESIALMODULER FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

Et produkt fra

Prosjekt LT

no

- Få en effektiv prosjekthåndtering, og full kontroll over alle dine prosjekter. • Samle alle prosjektdeltakerne på én

varsling ved nye filer

• Setter man aktiviteter på f.eks. drift-

felles plattform • Sett milepæler og aktiviteter • Oppsett og kontroll over budsjett • Prosjekttavle hvor saker kan diskuteres og informeres om • Perfekt for ombygginger og påbygg • Dokumentsenter med egendefinert mappestruktur - med automatisk

spersonell vil disse få dem opp som en del av sin daglige arbeidsliste. Ikke noe behov for å logge seg inn flere plasser! • Kostnadsføring på aktivitetene oppdaterer automatisk budsjett- og regnskapsoversikten

Mer info og demo på fdvhuset.no

Stoffkartotek

Med vårt Stoffkartotek blir det enklere for våre brukere å holde orden på stoffer som benyttes i bedriften. NYHET • Anbefalt alternativ som gir mulighet

skal ut av bruk. Stoffkartoteket kan også brukes til å registrere funn av stoffer man vil ha ut av bruk. • Bruker kan rapportere manglende registreringer i stoffkartoteket • Registrer uønskede hendelser knyttet til bruken av et stoff • Enkel registrering av perioden de ulike stoffene har vært i bruk på de enkelte bygg.

til å informere om andre stoffer som kan gjøre samme nytte • Spesialavfall som påminner brukeren om at stoffet faktisk må behandles som spesialavfall • Dersom arbeidsgiver ønsker å begrense eller fase ut bruken av visse stoffer, kan stoffkartoteket brukes til å fortelle brukerne at disse stoffene

Ekstern avviksmelder

Med Ekstern avviksmelder kan de som ikke er NYHET brukere av FAMAC enkelt melde inn avvik. Ekstern avviksmelder kan deles som link på ønsket nettsted eller kobles til QR-kode. All innmelding verifiseres med mobilnummer og innmelder får tilbakemelding når avviket behandles. • Direktelink for å melde avvik rett

• Melder føler at deres bidrag blir

fra mobilen med bilde og tekst • Melder får melding om framdrift og utbedring.

• Kan trigges direkte via QR-kode.

hørt og hele avviket blir sporbart.

Mer info og demo på fdvhuset.no

13


14

FDVKONGRESSEN 2022 FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

Vi har så mye på hjertet at vi har etablert en årlig FDVkongress Den første FDVkongressen i historien ble arrangert 8. og 9. april 2019, med en deltakelse på cirka 300 personer. Kongressen ble arrangert på Thon Congress Gardermoen. Tilbakemeldingene har vært udelt positive og man spurte seg: “Hvorfor er ikke en slik møteplass etablert for lenge siden?” Med dette fikk vi bekreftelsen som gir oss mot og ståpå-vilje til å fortsette med å utvikle en årlig møteplass for alle FDVguruer som elsker FDV-faget! I år hadde vi satt opp et fantastisk program, med meget interessante og tverrfaglige foredrag, Vi var godt i gang med påmeldingene, men så kom koronapandemien og forandret hele verden. Det er ikke alltid ting går som planlagt, dette måtte vi bare forholde oss til, så FDVkongressen 2020 ble selvfølgelig avlyst.

FDVhuset etablerte i 2019 også FDVakademiet, med mål om å arrangere flere kongresser under denne paraplyen. Et godt konsept, som vi hadde meget stor tro på. Like før korona inntok verden, fikk FDVakademiet arrangert Renholds-kongressen 2020 som samlet cirka 200 deltakere. Det ble et veldig flott arrangement. Vi hadde også planlagt Inneklimakongressen 2020 med et spennende program. Denne kongressen ble dessverre også avlyst grunnet korona.

Slik situasjonen nå har utviklet seg med koronapandemien, har vi besluttet å avlyse alle fysiske større arrangementer i 2021. Vi har tro på at verden i løpet av 2021 normaliserer seg, og er klar for å starte opp igjen i 2022. Men da vil det skje endringer. Vi samler alle fagfelt i FDVkongressen, og satser på 2 til 3 fagdager med tverrfaglig innhold. Renhold, inneklima, proptech, IoT, energiledelse og FDV-system er eksempler på innhold vi vil ha i FDVkongressen. FDVakademiet blir dermed historie.


FDVKONGRESSEN 2022 FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

500+ deltakere

15

foredragsholdere

Så, hvorfor arrangerer vi ikke digitalt i 2021 når vi har så mye på hjertet? I disse tider arrangeres det mange typer konferanser digitalt, og det applauderer vi. Det ser ut som om slike møteplasser er kommet for å bli, også når korona er over. Men vi har en helt klar oppfatning og

25

utstillere

ønske om at folk i bransjen skal kunne møtes fysisk. Hyggelige sosiale møter og «takk for sist», utveksling av erfaringer, og få en pause fra det daglige stress og mas. Samt møte andre FDV-guruer og diskutere fag, langt borte fra det daglige trøkket som de fleste kjenner så altfor godt.

400+ bedrfiter

Vi ønsker dere derfor velkommen til FDVkongressen i 2022, hvor alle fagfelt samles innen en og samme kongress. Følg med, vi kommer med mye mer informasjon i alle våre informasjonskanaler etter hvert.

15


16

DIGITAL TVILLING FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

Vi har så mye på hjertet at vi ønsker å fortelle om Digital tvilling Og da må vi jo fortelle om vår integrasjon mot “Digital tvilling” - et FoU-prosjekt støttet av Skattefunn/ Norges forskningsråd. Vi er ikke i tvil: Digital tvilling er et genialt konsept som vi er i ferd med å integrere oss mot. Vi er i en storskala utvikling med støtte fra SkatteFUNN og Norges forskningsråd. Det finnes flere leverandører av digitale tvillinger. FDVhuset har i lang tid samarbeidet med det tyske selskapet NavVis og den norske representanten for dette systemet, Geograf Digital AS. En digital tvilling er et eksakt skann av bygningen, som gir en 3D-modell “as is”.

Man kan enkelt vandre rundt i bygget og se alle detaljer og komponenter/objekter. Disse blir fullintegrert med FAMAC, og dermed vil modellen bli levende og interaktiv. Skanningen gir også en “as is” plantegning av bygningen, som kan gjenbrukes i FAMACs moduler, slik som renhold, utleie og så videre.

Står du i modellen og vil vite hva som ligger inne i konstruksjonen, slår du av overflatene og kan dermed se rett inn i de innebygde tekniske installasjonene og nøyaktig vite hvor disse ligger. Det ligger også en målefunksjon i modellen, der man enkelt kan måle seg ut til installasjonenes beliggenhet.

Ved nybygg vil det være en stor gevinst å skanne bygget før man legger på overflatene, slik at man i ettertid har full oversikt over hva som ligger i vegger, tak og gulv.

Vi vil kringkaste mer om dette etter hvert som utviklingen skrider fram.

FAKTA OM DIGITAL TVILLING En digital tvilling er gjerne definert

tilgjengelig for de som trenger tilgang.

når noe skjer med strømnettet og rør-

som en digital eller virtuell kopi av en

For å holde tvillingen i live og gjøre

systemet. Dermed har vi en levende

fysisk ting som finnes i den virkelige

den «smart», er vi avhengige av å

digital tvilling.

verdenen. Ta som eksempel at vi lager

montere sensorer i bygget. Sensorene

en digital modell av et kontorbygg

plukker for eksempel opp svingninger i

med alle rommene, dørene og vindu-

temperatur og luftkvalitet i hvert rom.

ene. Alle data om bygningen ligger

Den teller også hvor mange mennes-

inne i denne modellen, og er lett

ker som oppholder seg der og varsler


DIGITAL TVILLING FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

Slik ser det ut i FAMAC når brukeren går inn i den digitale tvillingen av bygningen for å sjekke hva som er hva.

NavVis er den globale markedslede-

planlegging og drift med en fullsten-

ren innen innendørs romlig intelli-

dig digital tvillingløsning som mulig-

gens-teknologi og bedriftsløsninger,

gjør rask og nøyaktig 3D-kartlegging

klarert av topp selskaper som BMW,

og fordypende 3D-visualisering.

Daimler, Skoda, Lenovo og Siemens. NavVis ble grunnlagt i 2013 og har NavVis hjelper produsentbedrifter

hovedkontor i München og har

med å effektivisere global fabrikk-

kontorer i New York og Shanghai.

F O T O C R E D I T: N AV V I S . C O M

FAKTA OM NAVVIS

17


18

LOKAL SIKKERHETSALLIANSE FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

Inngår lokal sikkerhetsallianse Med ressurssterke cyberkriminelle som jevnlig ypper til kamp, ønsker man sterke allierte i sitt hjørne. Med web-baserte tjenester som håndterer sensitive kundedata, har IT-sikkerheten vært førsteprioritet fra dag én i FDVhusets historie. Kundenes data og FDVhusets systemer beskyttes av flere systemer, organisert via flere av landets fremste leverandører. Frem til nå har ansvaret for å følge opp rutiner og systemer ligget i FDVhusets egen stab, men i takt med selskapets vekst er det nå inngått partnerskapsavtale med selskapet VIKT (Vesterålen IKT AS) - I et større selskap hadde man nok etablert en IT-avdeling, men for et selskap i vår situasjon er det mer naturlig å inngå et partnerskap som det vi nå har gjort med VIKT. De skal ta seg av helheten i vårt sikkerhetsopplegg, og vil i praksis fungere nesten som en avdeling i vårt firma. De vil være den trygge aktøren vi kan utvikle løsninger med og utvikle oss videre sammen med som selskap, sier daglig leder i FDVhuset, Eirik Johanssen. Prioritet nummer én - Du har rett og slett oppgradert din nattesøvn? - Den var for så vidt god allerede, ler Johanssen. - Men datasikkerheten er det viktigste for et selskap som vårt, så å vite at alle data som ligger i systemene våre er sikre, og at

våre systemer er oppe og går til enhver tid - det betyr alt. Man hører jo historier om at både offentlige og private aktører opplever at inntrengere prøver seg, med store konsekvenser. Derfor er det godt å vite at man har det siste av det siste, og jobber med de beste av de beste. Da sover man godt om natta, sier Johanssen. I vekst Lokalisert på Melbu, noen få mil sør for FDVhusets hovedkontor på Sortland, kan VIKT trygt regnes som en lokal samarbeidspartner. Det fremholdes som en ekstra kvalitet, både fra FDVhusets side, og av de to grunnleggerne av Vikt AS, Roar Holten Steffensen og Raymond Løveng. De to har lang fartstid fra IT-drift hos henholdsvis Aker/ Norway Seafoods og Helse Nord. VIKT har vært i drift siden 2008 med leveranser og konsulenttjenester innen både program- og maskinvare. Staben teller i dag sju medarbeidere, med pågående prosess om å øke med to nye innen kort tid. Bygget slik det bør Datasikkerhet har hele tiden vært et av selskapets spesialfelt, og etter at de tidligere i år ble norsk representant for sikkerhetsplattformen Cynet, fokuserer de

enda mer på denne delen av virksomheten. Plattformen begeistrer både dem selv og stadig flere kunder. - Cynet har en disruptiv tilnærming til sikkerhetsarbeidet. Det er et system som i sin enkelhet reiser spørsmål ved hvorfor de andre er så store og avanserte. Cynet er bygget fra grunnen av, med alle mekanismer i én og samme plattform. Mens en del andre systemer gjerne har blitt bygget opp gjennom oppkjøp av andre, og påbygginger undervegs som gjør at systemene består av flere undersystemer, sier Roar Holten Steffensen. På vakt Cynet inneholder elementer av kunstig intelligens, blant annet satt opp for å detektere uvanlig aktivitet fra noen av enhetene som overvåkes. - Så hvis «Gro på sentralbordet» plutselig begynner å kjøre avanserte script inn i systemet vil det gå av en alarm som vi må undersøke nærmere, og gjøre tiltak hvis det er nødvendig. Rådgiver og sparringpartner De opplever et stort behov for bedre IT-sikring. - Det er en voldsom økning i trusselbildet på cybersikkerhet. Trykket er så stort at


LOKAL SIKKERHETSALLIANSE FDVMAGASINET - 4. KVARTAL 2020

F.v. Raymond Løving og Roar Holten Steffensen, VIKT Consulting.

om man skal være sikker, er man nødt til å gjøre de beste grepene og velge de beste produktene. Det krever stor forståelse for fagfeltet, sier Steffensen og Løveng. De arbeider i en bransje for cybersikkerhet som på verdensbasis er anslått til hele seks trillioner dollar, hvor det er fort gjort å gå seg bort. - Bedrifter som ikke sitter med egne IT-avdelinger trenger noen på sin side av bordet til å ta diskusjonene. Det kan være overfor tredjepartsleverandører som vil selge inn løsninger eller andre forhold der det er nyttig å ha IT-folk inne til å se på

det, sier de to. - Og med erfaring og kunnskap fra IT-løsninger generelt, og sikkerhetsaspektet spesielt, kan vi være en god match opp mot den forretningsmessige siden for våre kunder. Vi rådgir kundene våre, slik at deres vegvalg på kort og lang sikt blir best mulig. IT og data er viktige verktøy for de fleste, det gjør at gode sparringspartnere for å se helheten, er fornuftig. Fleksibel Cynets forretningsmodell passer alle virksomheter, fra liten til stor.

Foto: VIKT Consulting

- Abonnementet går på antallet endepunkter, som datamaskiner, servere med mere. Abonnementets størrelse vokser dermed med bruken, uten noen andre kostnader, sier Steffensen og Løveng, som selvsagt er klare til å presentere løsningen for nye interesserte kunder. - Også kundene til FDVhuset kan løfte sin sikkerhet. Vår plattform vil passe veldig godt inn for dem. Cynet har veldig få begrensninger, og vi tilpasser den til den enkelte kunde.

19


Vi har så mye på hjertet - og klarer ikke å la være å fortelle om alle som har tatt i bruk FAMAC bare hittil i år: Arnestedet Eiendom AS Estate Management AS Sola Turn Mørkvedhallen SA Krebreal Eiendom AS Indre Østfold kommune Sunnfjord kommune Midt-Telemark kommune Nærøysund kommune Heim kommune Agder fylkeskommune Viken fylkeskommune Kristiand kommune (Søgne kommune) Ørland kommune Kinn kommune Lyngdal kommune Bjørnafjorden kommune Senja kommune Voss herad En verden av Tjenester AS En verden av Tjenester AS Modum Bad KWGT 25 AS Nordvest Næringsbygg AS Steinkjer kommune (Verran kommune) POB Entreprenør AS ISS Facility Services AS

ISS - avd 15271 ISS - avd 15486 ISS - avd 15270 Veidekke Eiendom AS Bø kommune (Vesterålen) Coop Øst SA Rindal kommune Surnadal kommune Stiftelsen Betanien Bergen Enaktiva AS Rauma kommune Norasondegruppen AS Grenland Invest AS Stavanger kirkelige fellesråd Sameiet Ingeborgsgate 8 Gaustablikk Høyfjellshotell AS (Gaustablikk eiendom) Sandvoldgruppen AS (Frognerbygg) Lillestrøm kirkelige fellesråd Romerike avfallsfordeling IKS, ROAFs Elena Holding AS Per Håkon S Hermanrud Qualitas AS Longyearbyen Lokalstyre Georg A Ellingsen AS Rasmussen Eiendom AS Larvik Kulturhus Bølgen KF

FDVhuset AS Kjøpmannsgata 22 8400 Sortland

Ringerike boligstiftelse Kragerø kommune Norsk Polarinstitutt Eliel AS Vestby kommune Florvaag Bruk Holding AS Flo Brannsikring AS Stryn kommune JPRD AS Nyhamn AS Vernebygg AS Stiftelsen Stavanger Ishall NKSS Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider Estate Management AS EL-Proffen Svebjørn Auto AS Rema Distribusjon Norge AS Distribunal Stavanger Evenes kommune Rema Distribusjon Import AS North Property AS Itv Eiendomsutvikling AS Postnord AS Tjeldsundbrua Kro & Hotell AS Schlumberger Tian Gruppen

Tlf: 99 35 00 00 post@fdvhuset.no Org.nr: 883 759 702 MVA