Page 1


Wegwijzer excursiereizen De 9 excursiereizen van bovenstaande kaart:

1

Van Picardië naar Frans Vlaanderen Lille - Amiens (4 dagen)

2

Op de wijnroutes van Champagne en Bourgogne Reims - Dijon (4 dagen)

3

Kunst en nijverheid in het Oosten Metz - Nancy - Straatsburg - Mulhouse (8 dagen)

4

De veelzijdige Rhône-Alpes Saint-Étienne – Clermont Ferrand (4 dagen)

5

In het hart van de Provence en de Rivièra Avignon- Aix-en-Provence - Marseille - Nice (8 dagen)

6

De Pays d'Oc Nîmes – Montpellier-Toulouse (6 dagen)

7

Van Bordeaux naar Poitiers Bordeaux-Poitiers (4 dagen)

8

Koers naar het westen Rennes - Nantes - Angers (6 dagen)

9

In de voetstappen van de Impressionisten Le Havre - Versailles (4 dagen)

2


Een andere manier om Frankrijk te ontdekken: Top French Cities, the best way to experience France. Geef uw klanten het beste van Frankrijk met deze negen stedenreizen: in elke stad is een ander aspect van de Franse “art de vivre” te ontdekken en te ervaren. Elk van deze excursies toont de lokale tradities, eigen identiteit en unieke cultuur. Maak kennis met de lokale cultuur en ontdek de bijzondere monumenten. Atout France, de VVV‟s van de 24 grootste Franse steden en hotelketen Mercure helpen u met de organisatie van uw komende excursies: goede adresjes, hotelreserveringen die perfect aansluiten op de wensen van uw klanten, rondleidingen door meertalige reisgidsen, citypass, etc. Ons doel is om uw klanten op de meest aangename manier te ontvangen en te begeleiden. In dit document vindt u korte beschrijvingen van elke stad met de contactgegevens van uw contactpersoon die u graag helpt bij de organisatie van uw stedentrip. Wij hopen dat u veel ideeën opdoet met dit document. Wij wensen u veel leesplezier!

3


Excursie 1 – Van Picardië naar Frans Vlaanderen, land van belforten en kathedralen AMIENS en LILLE - 4 dagen

Het noorden van Frankrijk met zijn uitzonderlijke architectuur is met de trein of auto vanuit Amsterdam in een paar uur te bereiken. Naast 23 door de UNESCO erkende belforten, beschikt deze streek over een van de grootste klassieke gotische kathedralen uit de dertiende eeuw: die van Amiens. Deze kathedraal staat sinds 1981 op de werelderfgoed lijst van de UNESCO. Niet alleen historische bezoeken en de exposities in het prachtige Palais des Beaux Arts in Lille is de moeite waard. De gastvrijheid van de inwoners van deze streek is ook bijzonder prettig om te ervaren: genieten van een ambachtelijk biertje in een bruine kroeg in het oude stadscentrum of smullen van de lievelingswafels van generaal de Gaulle bij banketbakker Méert.

4


AMIENS

Als Amiens zichzelf in een spiegel zou bekijken, zouden er twee gezichten te zien zijn. Een traditionele stad, rustig, gehecht aan zijn fantastische historische en culturele monumenten en zijn tradities. Maar ook: een uitgesproken karakter, innoverend, niet te bang voor een risico, gewaagde architectonische en culturele keuzes. Dit vermogen om aan de toekomst te bouwen door uit het verleden te putten, geeft aan de stad Amiens een zekere originaliteit. Liefhebbers van monumenten en historie, aanhangers van culturele evenementen, sport- of natuurfanaten, of eenvoudige stedenfans, Amiens weet iedereen te verrassen met zijn contrasten en bonte kleuren.

Beslist zien/doen: De kathedraal Notre-Dame, Werelderfgoed van de UNESCO (rondleiding met audiogids in zes talen). Boottocht langs de drijvende tuinen van het broekland in de binnenstad. Het huis van Jules Verne (rondleiding met audiogids in vier talen). De wijk Saint-Leu: grachten en markt op het water. Het Museum van Picardië, van Puvis de Chavannes tot Sol Lewitt Plaatselijke specialiteiten: de macaron, chocoladeflikken, de ficelle (Picardisch flensrolletje), de gâteau battu (luxebrood). Belangrijke evenementen: de Réderies (rommelmarkten, april en oktober), Fête dans la Ville (straatkunst, juni), verlichte kathedraal (van juni tot september), Kerstmarkt (december). Niet ver van de Baai van de Somme en de Slagvelden die een bezoek waard zijn. Bereikbaar: Per trein: 1 uur van Parijs, 2.30 uur van Brussel, 6 uur van Amsterdam, en anderhalf uur van luchthaven Paris-Charles de Gaulle. Per vliegtuig: rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar luchthaven Paris-Charles de Gaulle. Snelweg: Amsterdam – Amiens 400 kilometer.

VVV Stad Amiens 40, place Notre-Dame F-80000 Amiens Tel.: + 33 (0) 322 716 050 Contactpersoon: Françoise Leturcq Tel.: +33 (0) 322 716 050 f.leturcq@amiens-metropole.com www.amiens-tourisme.com

5


LILLE

Eerst Vlaams, dan Bourgondisch, uiteindelijk Spaans alvorens Frans te worden, Lille is een stad met een zeer gevarieerde architectuur. In 2004 was Lille Europese Cultuurhoofdstad en vestigde hiermee een goede naam. De hoofdstad van de regio Nord-Pas de Calais gaat prat op zijn feestelijke en gastronomische tradities. Het blijft een menselijke stad waar de warmte en gulheid van de inwoners van de meest noordelijke uithoek van Frankrijk hoogtij viert. Het hele jaar door komt men naar Lille voor een verfrissende duik in een mengeling van Vlaamse tradities en Franse ‘art de vivre’. Beslist zien/doen: De schilderachtige architectuur van de Grand Place en het oude Lille. Het stadhuis met belfort (UNESCO). Proef de Vlaamse keuken, ambachtelijke bieren, de beroemde wafels van banketbakker Méert. Belangrijke evenementen als de beroemde Braderie (de grootste rommelmarkt van Europa, september) en de Kerstmarkt (december). Nieuw in 2013: Palais des Beaux Arts van Lille : de tentoonstelling ‘ Au creux de la main, la médaille en France de 1850 à 1930’ van 13/12/2013 tot 30/06/2013. Museum de la Piscine van Roubaix : Christian Astuguevieille (van 16/02/2013 tot 19/05/2013). Elisabeth de Senneville (van29/06/2013 tot 15/09/2013), van Italie tot Groenland, de Deense schilderkunst in de 20e eeuw (van 19/10/2013 tot 19/01/2014). LaM – Villeneuve D‟Asq : tentoonstelling Jochum Nordström, donatie Louise en Michel Leiris. Aanraders: Een authentieke kaaskelder in de buurt Wazemmes : „La Cave aux Fromages‟ 221 rue Léon Gambetta 59000 Lille. www.la-cave-aux-fromages-lille.fr. Tel: 0033 320 577 928. Email: smarcelle59@yahoo.fr Een kruidenierswinkel waar alle streekproducten worden verkocht en waar ook proeverijen plaatsvinden ‘ L’Abbaye des Saveurs ‘ 13 rue des Vieux Murs – 59000 Lille. www.abbayedessaveurs.com Tel :0033328 077 006.Email: contact@abbayedessaveurs.com Markt op de place du Concert (woensdag, vrijdag en zondag van 7 tot 14 uur) in de buurt „Vieux Lille‟. Kraampjes met regionale producten. Bereikbaar: Per trein (TGV): 1 uur van Paris, een half uur van Brussel, 4 uur van Amsterdam. Lille – Amiens: ongeveer anderhalf uur met de TER. Snelweg: Amiens 140 km via de A1 en de A29, 285 km van Amsterdam en 250 km van Utrecht.

VVV Lille Palais Rihour - BP 205 F-59002 LILLE Cedex Tel.: 0891 56 2004 in Frankrijk / +33 359 579 400 vanuit het buitenland Contactpersoon: Olivier DUHAMEL Tel.: +33 (0) 359 579 445 o.duhamel@lilletourism.com www.lilletourism.com

6


Excursie 2 – Op de wijnroutes van Champagne en Bourgogne DIJON en REIMS - 4 dagen

Dit is DE excursie voor wijnlifhebbers en fijnproevers. Waar u ook begint, u zult met volle teugen genieten van alles dat u onderweg zult tegenkomen. Keuze te over: wijnroutes of proeverijen, wandeling of fietstochten door de wijngaarden, culturele evenementen of simpelweg genieten: deze smakelijke reis zal iedereen tevreden stellen. De Bourgondische hoofdstad Dijon, Ville d'Art et d'Histoire, is van alle markten thuis op cultureel en gastronomisch gebied. De honderd kerktorens, waar de stad onder meer om bekend staat, en andere even boeiende monumenten zijn een geestelijke aanvulling op de plaatselijke keuken. In november wordt de beroemde culinaire jaarmarkt Foire Internationale et Gastronomique gehouden. Reims opent, als champagnestad en kroningsstad met maar liefst drie werelderfgoedmonumenten, de deuren naar de vermaarde, bruisende wereld van de champagne. Half juni worden in Reims de historische FĂŞtes Johanniques, ter ere van Jeanne d'Arc, gehouden en de Sacres du Folklore, een folkloristisch dansfestival.

7


DIJON

Dijon, hoofdstad van Bourgogne. Liefhebbers van wijn, goed eten, kunst, cultuur en historische monumenten laten zich graag verwennen in Dijon. Dijon is behalve erfgenaam van de hertogen van Bourgondië een bedrijvig zakencentrum en een culinaire stad van wereldfaam, ook de toegangspoort tot de beroemde wijngaarden van de Côte de Nuits. Beslist zien/doen: Rondleidingen met begeleiding, Parcours de la Chouette (rondleiding in eigen tempo), De Wijnroute van de Grands Crus, de Bourgondische keuken, een wegwijzer voor al dan niet getrainde smaakpapillen! Pass Dijon - Côte de Nuits: rondleidingen, toeristische bezienswaardigheden, wijnproeven in kelders, kortingen bij (wijn)handelaren, met deze kortingskaart krijgen de wijngaarden een andere dimensie. Nieuw in 2013 Van 12 oktober 2013 tot 28 januari 2013 is er een speciale tentoonstelling in het museum Beaux Arts in Dijon ter ere van François & Sophie RUDE. Deze kunstenaars zijn afkomstig uit Dijon. In juli en augustus 2013 staan muziek centraal. Gratis concerten op de terrasjes van cafes en restaurants in het centrum van Dijon. Van 31 oktober tot 11 november 2013 vind de internationale beurs van de Gastronomie plaats in het Parc des Expositions et Congrès. Met bijna 600 exposanten en 200 000 bezoekers is dit de 6e internationale beurs van Frankrijk. Aanraders : Het VVV kantoor van Dijon organiseert een rondleiding genaamd “Smaken en kruiden”. Bij Dijon denkt men natuurlijk aan de mosterd maar tijdens deze rondleiding ontdekt u tal van andere smaken die typisch zijn voor deze stad. Meer informatie kunt bij het VVV kantoor krijgen. Een van de mooiste markten van Frankrijk is ongetwijfeld de markt in Les Halles. Op marktdagen (dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag) is deze buurt overspoeld door heerlijke smaken en prachtige kleuren. Bereikbaar: Per trein: TGV vanuit Parijs (1.45 uur). Snelweg: Parijs (300 km), Reims (300 km), Brussel (530 km), Amsterdam – Dijon 730 kilometer.

VVV Dijon 11, rue des Forges BP 82296 F-21022 DIJON Cedex Tel.: +33 (0) 892 700 558 (€0,34/min) Contactpersoon: Ana Veloso Tel.: +33 (0) 380 441 148 aveloso@otdijon.com www.dijon-tourism.com

8


REIMS

Reims, vroeger de stad van de kroningen, is nu vooral de hoofdstad van de champagne. Een stad met een luisterrijk verleden en een bruisend heden waar historie en cultuur hoog aangeschreven staan. Maar liefst drie monumenten staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO: de kathedraal NotreDame, het Palais du Tau en de basiliek en het museum Saint-Remi. Een duik in de champagnewijngaarden en de champagnehuizen mag niet op het programma ook niet ontbreken! Beslist zien/doen: Prestigieuze champagnehuizen, de charme van de wijngaarden in de Champagnestreek. Twee belangrijke evenementen: de Fêtes Johanniques en de Sacres du Folklore (juni) en het zomerfestival Flâneries musicales (juni en juli). Nieuw in 2013: Tentoonstelling 2012-2013: Champagne! In het museum Beaux-Arts in Reims. Schilderkunst, interieur en keukenkunst. Tevens zijn er veel objecten uitgeleend door diverse Franse en Japanse musea die de “Koning van de Wijn” zullen vieren. Onder de tentoongestelde kunstenaars zijn ook de werken van de beroemde schilder Picasso te vinden (van 13/12/2012 tot 26/05/2013.) Aanraders: De Halles du Boulingrin zijn onlangs gerestaureerd. De inauguratie en heropening van deze Halles die 100 meter lang, 50 meter breed en 19 meter hoog heeft plaatsgevonden op 14 september 2012. Elke woensdag, vrijdag en zaterdagochtend is er markt. Een bezoek aan de Champagnes kelders. Ruinart, G.H. Mumm, Taittinger, Vranken-Pommery of Veuve Cliquot. Bereikbaar: Per trein: TGV vanuit Parijs 45min, Lille 1.25 uur, Straatsburg 1.55 uur, Amsterdam via Parijs, 5 uur Snelweg: Parijs (140 km), Lille (200 km), Utrecht (440 km), Dijon (300 km), Amsterdam (450 km)

VVV Reims 2, rue Guillaume de Machault F-51100 REIMS Tel.: + 33 (0) 892 701 351 Fax: + 33 (0) 326 774 519 Contactpersoon: Michel Panetier, directeur marketing m.panetier@reims-tourisme.com ou 03 26 77 45 02 / Pascal Moureaux, chargé de projets, p.moureaux@reims-tourisme.com ou 03 26 77 45 29 www.reims-tourisme.com

9


Excursie 3 – Kunst en nijverheid in het oosten NANCY, METZ, STRAATSBURG, MULHOUSE 8 dagen

De steden Nancy, Metz, Straatsburg en Mulhouse borrelen over van ideeën en beschikken over voldoende natuurlijke, culturele en architectonische 'parels' om hun bezoekers te behagen. Een kleurige ontdekkingsreis door Nancy tijdens het Nancy Jazz Festival in oktober of tijdens de Sint-Nicolaasoptochten in de eerste week van december. Nancy is ook de stad van de beroemde achttiende-eeuwse Place Stanislas, een van de mooiste pleinen van Frankrijk (gerenoveerd in 2005 en Werelderfgoed van de UNESCO), en van unieke art-nouveau monumenten. In Metz werd in mei 2010 het Centre Pompidou Metz geopend. Een plek waar de bezoeker een unieke ervaring beleeft in de wereld van de hedendaagse kunst en waar elk bezoek een andere dimensie krijgt: moderne en hedendaagse kunst uit de onuitputtelijke collecties van Centre Pompidou Parijs volgen elkaar op in een beknopte maar gevarieerde programmering met shows, lezingen en filmvoorstellingen. De openingstentoonstelling meesterwerlen geeft de toon van het nieuwe centrum al duidelijk aan. De stad Metz biedt verder de hoogste gotische kathedraal van Europa en andere prachtige, uit gele steen opgetrokken gebouwen. Op naar de Elzas met een eerste stop in Straatsburg. In december wordt in deze wereldstad een vermaarde Kerstmarkt gehouden. De wijk La Petite France, met lieflijke vakwerkhuizen en grachten, straalt het hele jaar door een sprookjesachtige sfeer uit. Onderaan de wijnroute van de Elzas ligt Mulhouse. Deze stad staat bekend om zijn technische musea van uitzonderlijke kwaliteit: het Automuseum met de Schlumpfcollectie, het Treinenmuseum, Electropolis, het Textieldrukmuseum, het openluchtmuseum Ecomusée. Een bezoek aan de historische binnenstad met het stadhuis in Rijnlandse renaissancestijl en de bonte Place de la Réunion mag echter niet op het programma ontbreken.

10


NANCY

De stad Nancy is wereldberoemd vanwege de majestueuze Place Stanislas, een van de mooiste achttiende-eeuwse pleinen in Europa. Een wereldstad, waar kunst en cultuur echt leven, met zes musea waaronder het buitengewone Museum van de School van Nancy, kortom: een stad die men eens in zijn leven bezocht moet hebben. Cultuur, monumenten, wandelingen, musea, wetenschappen en botanica, levenskunst, goed eten, Nancy komt aan ieders wensen tegemoet! Beslist zien/doen: De Place Stanislas: geheel autovrij en fantastisch gerenoveerd. De middeleeuws aandoende binnenstad de Ville Vieille, het paleis van de hertogen van Lotharingen, de steegjes, de gezellige terrasjes. Openbare parken en tuinen en een jachthaven in het stadscentrum. Markten veel plaatselijke specialiteiten (bergamot, macarons, …). Sint Nicolaas wordt jaarlijks in de eerste week van december door duizenden mensen toegejuicht. Nieuw in 2013: Tentoonstelling Nancy Renaissance 2013. Diverse tentoonstellingen over de Renaissance. Aanraders: Elke dinsdag tot zaterdag van 8 tot 18 uur markt met 60 lokale producenten die hun producten verkopen. Huis van de Macarons zusjes. Gespecialiseerd in de Macaron van Nancy. 21 rue Gambetta. Banketbakker ADAM, gespecialiseerd in de taart “le Saint Epvre”, 3 place Saint Epvre. Bereikbaar: Per trein: TGV vanuit Paris (1.30 uur), Metz (45 minuten). Snelweg: 45 minuten vanaf Metz, en luchthaven Metz-Nancy-Lorraine naar station Nancy, Amsterdam Nancy 525 kilometer. Per vliegtuig: luchthaven Metz–Nancy-Lorraine.

VVV Nancy Place Stanislas – BP 810 F-54011 NANCY cedex Tel.: + 33 (0) 383 352 241 Fax: + 33 (0) 383 359 010 Contact: Virginie Paton Virginie.paton@ot-nancy.fr www.ot-nancy.fr Tel : 0033 383 359 009

11


METZ

Metz werd in 2009 genoemd door de New York Times als een van de 44 te ontdekken steden. Deze tuinstad, ideaal voor schilderachtige wandelingen, is in 2010 geopend voor de hedendaagse kunst. Autovrije straten met terrasjes en steegjes met merkwinkels, antiekzaken en kunstboetieks geven aan de stad dat 'glamour' tintje. Een stad waar de gulle restaurants met het label Tables de Rabelais altijd vol zijn, waar de terrasjes op de pleinen bruisen van de gezelligheid en waar het gouden pruimpje de mirabelle in al zijn vormen het best tot zijn recht komt. Beslist zien/doen: De middeleeuwse binnenstad met zijn intieme sfeer. De kathedraal Saint-Etienne (6.500 m² glas-in-loodramen met enkele van Chagall). De levendige, achttiende-eeuwse pleinen. De moderne Amfitheaterwijk, waar in mei 2010 het Centre Pompidou Metz is geopend Een bruisende cultuur: Musées de la Cour d'Or, het Arsenaal, de schouwburg, de FRAC. Metz, Lichtstad: prijswinnaar van de eerste nationale verlichtingsprijs, toegekend door de Academie voor Straatkunst. Nieuw in 2013: Tentoonstelling ‘Vue d’en Haut’. 350 werken (schilderijen, fotografie, tekeningen, films, maquettes) verspreid over meer dan 2000 m2 Aanraders: Overdekte markt van Metz, van dinsdag t/m zaterdag van 8 tot 18.30 uur. Het is een monument uit de 18e eeuw gebouwd van Jeumont steen. Wijnen van Moselle : AOC wijnen: pinot noir, gris en wit, auxerrois, Müller-Thurgau, Riesling, Gewurtztraminer en gamay. De Mirabelle feesten : vanaf 15 augustus. Diverse straatanimaties, concerten, bals, Mirabelle markt, optocht en Miss Mirabelle verkiezing. Bereikbaar: Snelweg: op het kruispunt van de A4 en de A31, Amsterdam (475 km), Utrecht (436 km). Per trein: rechtstreekse verbindingen vanuit Parijs met de TGV Est (1.22 uur)

VVV Metz Place d‟Armes n°2 – BP 80367 F-57007 METZ cedex 1 Tel.: + 33 (0) 387 555 376 Fax: + 33 (0) 387 365 943 Contactpersoon: Carole Faigel-Ottavino http://tourisme.mairie-metz.fr

12


STRAATSBURG

De unieke, oude binnenstad van de Europese Hoofdstad Straatsburg prijkt sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De verscheidenheid in architectuur en de hartelijke sfeer nodigen tot een verkenning te voet door smalle straatjes en langs sprookjesachtige vakwerkhuizen. In december verandert Straatsburg in een Kerststad met de oudste Kerstmarkt van Frankrijk, de Christkindelsmärik. Deze markt wordt al sinds 1570 gehouden van het laatste weekend in november tot Kerstmis en beslaat meerdere straten en pleinen in de binnenstad. Beslist zien/doen: De kathedraal Notre-Dame met het Astronomische Uurwerk. La Petite France met vakwerkhuizen en grachten. Het Museum van de Elzas, een overzicht van landelijke tradities uit de Elzas. Gezellige eetcafés en 'winstubs', zo typisch voor de Elzas. Aanraders : Markt van lokale producenten op de Place du Marche-aux-Poissons. Elke zaterdag van 7 tot 13 uur kunt er diverse producten als groente, fruit, kaas, honing en vleeswaren kopen. De geschiedenis van de Auberges, Winstubs en Brasseries. Het Office du Tourisme biedt rondleidingen aan van anderhalf uur. Bel voor informatie : 0033 388 522 828. In hartje Straatsburg in de Boutique Wolfberger schuilt een proeflokaal waar u verschillende wijnen uit de Elzas kunt proeven. 7 rue des Orfèvres 67000 Strasbourg. www.wolfberger.com. Strasbourg, Kerst hoofdstad. Op alle pleinen van de stad verkopen vele winkeliers en kunstenaars hun spullen. Van eind november tot 31 december 2013. Bereikbaar: Per trein: rechtstreekse verbinding vanuit Parijs of Roissy met de TGV Est (2.20 uur). Per vliegtuig: rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar luchthaven Entzheim (1.15 uur), Snelweg: Amsterdam (645 km)

VVV Straatsburg en omgeving 14, place de la Cathédrale F-67014 STRASBOURG Tel.: + 33 (0) 388 522 828 Fax: + 33 (0) 388 522 829 Contactpersoon: Christine Harter promo@otstrasbourg.fr www.otstrasbourg.fr

13


MULHOUSE

De stad Mulhouse biedt alle charmes van de Elzas en verenigt de grootste en meest prestigieuze technische musea van Europa. Ontdek ook de sprookjesachtige Kerstmarkt met als jaarlijks terugkerende topper de unieke bedrukte stoffen uit het Textieldrukmuseum. Beslist zien/doen: Bijzondere parken en tuinen, waaronder het Zoologische en Botanische Park. De autovrije binnenstad, de bonte gevels rond de Place de la Réunion, het stadhuis in Rijnlandse renaissancestijl en de gereformeerde kerk Saint-Etienne. Het hele jaar door belangrijke evenementen: Internationaal Carnaval (februari en maart), Automobielfestival (juli), Kerstmarkt (december). De Wijnroute van de Elzas begint op enkele kilometers van Mulhouse. Automuseum met de Schlumpfcollectie Nieuw in 2013: Carnaval van 15 tot 17 februari 2013 « De lente van de Tango » van 30 mei tot 2 juni 2013 Een festival gewijd aan grafitti « Les Bozar » Aanrders: De markt van Mulhouse, de grootste van oost Frankrijk met meer dan 300 kraampjes. Quai de la Cloche 68200 Mulhouse (informatie : info@tourisme-mulhouse.com) Maison Engelmann. Kaasmaker, visboer maar ook een lees café zijn gevestigd in dit mooie plekje midden in de stad. 15 rue de la Moselle 68100 Mulhouse. Greeters. Deze vrijwilligers willen niets liever dan hun regio laten zien aan de bezoekers. Ze kennen de lekkerste recepten uit de Elzas, weten de beste restaurants te vinden en mee gaan mee naar de markt. De kerstmarkt in december Bereikbaar: Per trein: 3 uur vanuit Parijs en 45 minuten vanuit Straatsburg met TGV, van luchthaven BaselMulhouse-Freiburg (30 minuten). Snelweg: 1 uur van Straatsburg, 2.20 uur van Nancy en 2.50 uur van Metz, Amsterdam 720 km Per vliegtuig: rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar EuroAirport.

VVV Mulhouse en omgeving 9 avenue Foch F-68100 MULHOUSE Tel.: + 33 (0) 389 354 843 Fax: + 33 (0) 389 354 746 Contactpersoon: Nathalie Birling nbirling@tourisme-mulhouse.com www.tourisme-mulhouse.com

14


Excursie 4 – De veelzijdige Rhône Alpes CLERMONT-FERRAND en SAINTETIENNE - 4 dagen

Deze Tour de France wordt vervolgd in Clermont-Ferrand, midden tussen in de vulkanen van de Auvergne. Deze stad staat bekend om korte films, rock muziek en rugby en heeft daardoor een bijzonder karakter. Gelegen op een waanzinnige locatie in een buitengewone omgeving.

De tweede stad van deze excursie is Saint-Etienne, waar de architect Le Corbusier de wijk Firminy-Vert ontwierp. Saint-Etienne is tevens de stad van het Museum voor Moderne Kunst en waar om de twee jaar door de Cité du Design de Biennale du Design georganiseerd wordt.

15


CLERMONT-FERRAND

Clermont-Ferrand is een bruisende stad waar rock muziek, rugby en korte film een belangrijke rol spelen. De ligging van deze stad, tussen de vulkanen werd door de schrijver Chateaubriand beschreven als een van de mooiste ter wereld. Op steenworp afstand, in het grootste natuur park van Frankrijk, ligt de Puy de Dôme die deel uitmaakt van het Puys gebergte. Bijzonder aan Clermont-Ferrand is dat deze stad is ontstaan door samensmelting van twee aparte steden in de zeventiende eeuw. Beslist zien/doen : Romaanse basiliek ‘Notre-Dame-du-Port’. Dit gebouw staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Gotische kathedraal gebouwd van Volvic steen. La Place de Jaude. Hier vind u tal van winkeltjes waar u allerlei leuke inkopen kunt doen. Zoete en hartige specialiteiten uit de stad In de buurt: de vulkaan van de Puy de Dôme (Grand site de France). Nieuw in 2013: Tot 1 maart is de tentoonstelling Métamorphoses in het museum Bargoin te zien Van 1 tot 9 februari is er een festival op internationaal niveau over de korte films. De 53 e editie van het internationale korte film festival vindt hier plaats. Het is tegenwoordig mogelijk om met een treintje helemaal naar de top van de puy de Dôme te reizen. Onderweg is er natuurlijk een fantastisch uitzicht. Kijk voor meer informatie op: www.panoramiquedesdomes.com Aanraders : In de markthallen Saint Pierre of bij Olivier Nivesse kunt u kazen en wijnen uit de Auvergne proeven (reserveren verplicht). Op zaterdag ochtend is het het gezelligst, bij de marktkraampjes en op de terrasjes. www.marche-saint-pierre.com of www.fromagerienivesse.com Altijd al een kookles van een chef kok met een michelin ster willen hebben ? Emmanuel Hodencq leert u de kneepjes van het vak. Op zaterdag ochtend kookt u een heerlijk maaltijd die u vervolgens ook zelf mag opeten. (reserveren is verplicht) www.hodencq.com Fan van Slow Food? Deze levenkunst en eet lyfestyle is ook in Clermont Ferrand te vinden. Onder andere door middel van rondleidingen, kooklessen en slow‟borrels. www.slowfood.fr/volcaniac Bereikbaar: Per trein : vanaf Parijs, dagelijks 10 Téoz treinen (3.25 uur) waarvan 1 zonder tussenstop (2.59 uur). Per vliegtuig: Dagelijks meerdere vluchten vanaf Paris-Orly en Roissy Charles de Gaulle (1 uur) naar vliegveld Clermont/Auvergne (dichtbij de stad).

Office de Tourisme et des Congrès Place de la Victoire 63000 Clermont-Ferrand Tél. : + 33 (0) 4 73 98 65 00 Fax : + 33 (0) 4 73 90 04 11 Contact : Françoise Graive direction-tourisme@clermont-fd.com www.clermont-fd.com

16


SAINT-ETIENNE

De zeven heuvels rondom de stad, het beroemde groene voetbalshirt en het design zijn de hoogtepunten van deze dynamische, absoluut moderne maar toch charmante stad. Saint-Etienne is een bruisende stad in een bevoorrechte omgeving: de ongerepte natuur van de Gorges van de Loire en het Regionale Natuurpark van Pilat. Het feit dat deze stad drager is van het label Ville d'Art et d'Histoire maakt een bezoek extra aantrekkelijk. Beslist zien/doen: De wijk van Le Corbusier, uniek in Europa. Het Museum voor Moderne Kunst, het Museum voor Kunst en Industrie, het Mijnmuseum.. Het Regionaal Natuurpark van de Pilat en de Gorges van de Loire op een steenworp afstand van de stad. De lekkerste specialiteiten op basis van chocolade. Het klooster van Sainte-Croix-en-Jarez, een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Nieuw in 2013: Van 14 tot 31 maart 2013 is de 8e editie van de Internationale Design Biennale in Saint-Etienne. Deze stad is een UNESCO design stad en lid van het netwerk van creatieve steden www.citedudesign.com Gastronomische beurs (eerste kwartaal van 2013) in het Parc-Expo. www.parc-expo42.com Aanraders: Er zijn verschillende groepsrondleidingen met proeverijen. Bij de wijnkelders Deplaude leert het vakmanschap van een wijnboer in het pitoreske dorpje Tartaras. In de Maison des Tresses et Lacets ontdekt u oude houtbewerkingsberoepen waarbij tienduizenden gekleurde draden worden gevlochten. Middenin het regionale natuurpark van Pilat, staat het oude klooster Chartreuse de Sainte-Croix en Jarez, een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Kook workshop. Het instituut van « Excellence Culinaire » en Jean-Jacques Borne geven u toegang tot de keuken voor deze workshop. www.institut-culinaire.fr „Verrassende‟ gastronomie. Ontdek samen met Piermic Fatet gastronomische gerechten die niet alledaags zijn. Proef ook de foie gras specialiteiten. www.gastronomie-dekomplexee.fr Bereikbaar: Per trein: vanuit Parijs met de TGV (2.40 uur). Snelweg: 45 minuten rijden van Lyon en luchthaven Saint-Exupéry, Amsterdam 995 km. Per vliegtuig: rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar luchthaven Lyon-Saint-Exupéry.

VVV Saint-Etienne en omgeving 16, avenue de la Libération F-42000 Saint Etienne Tel.: +33 (0) 477 493 908 / 02 Fax: +33 (0) 477 493 903 Contactpersoon: Christophe Roy c.roy@sem-tourisme.com www.tourisme-st-etienne.com

17


Excursie 5 – In het hart van de Provence en de Rivièra AVIGNON, AIX-EN-PROVENCE, MARSEILLE, NICE - 8 dagen

Avignon, Aix-en-Provence, Marseille en Nice, vier sfeervolle steden in het zuiden van Frankrijk, in de Provence Alpes Côte d‟Azur. De reis begint in Avignon, in de middeleeuwse woonplaats van de pauzen, de stad die zijn naam aan het bekende liedje Sur le Pont d'Avignon gaf. Het Pauselijk Paleis, een monument dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, dient als toneel voor het Festival van Avignon, een van de oudste en meest beroemde theaterfestivals ter wereld. Vervolgens wordt Aix-en-Provence aangedaan. Op de heuvels tussen de zee en de eerste bergen van de Franse Alpen. De stad met de veertig fonteinen, met zonnige terrasjes, waar Paul Cézanne zijn schildersatelier had, Le Jas de Bouffan, het buiten van de familie Cézanne en de steengroeve van Bibémus die Cézanne tot kubisme inspireerde. De havenstad Marseille is de derde stad van deze excursiereis/stedentrip. Marseille is in 2013 Europese Cultuurhoofdstad. Het is een wereldstad met een schilderachtige oude haven, waar de bouillabaisse, de vissoep, op menig terrasje geserveerd wordt. Een stad waar de natuur om elke hoek van de hoofdstraat La Canebière zich even laat zien, waar het wemelt van intieme kreken en zeegroene paradijzen voor wandelaars en snorkelaars. Tenslotte prijkt midden in de tijdloze schoonheid van de Franse Riviera de stad Nice: een historische stad, een stad van cultuur, kunst, creativiteit, evenementen, recreatie, natuur, dolce vita en geurige schotels. Nice gaat prat op de authentieke charme van het anders-zijn en biedt een uitgebreide keuze aan de meest uiteenlopende activiteiten en bezoeken.

18


AVIGNON

Avignon is een stad vol verrassende contrasten. In de middeleeuwen was het een pauselijke stad, later werd het de bakermat van een wereldberoemd theaterfestival. De stad weet heden en verleden op subtiele en culturele wijze te verenigen. Avignon is een concentratie van monumenten en ligt bovendien midden in de Provence: een charmante bestemming die zon, cultuur en levenskunst onder één noemer brengt. Beslist zien/doen: Het Palais des Papes (Pauselijk Paleis) en de brug van Avignon staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Provençaalse specialiteiten en de wijnen van de Côtes du Rhône. Kortingskaart Avignon Passion: gratis en geldig voor het hele gezin, met interessante kortingen om nog meer van Avignon te zien. Nieuw in 2013: Festival van Avignon en festival Off in juli 2013 gedurende 3 weken. Een 3D spektakel bij het Palais de Papes. Van 15 augustus tot 30 september 2013. Het duurt 35 minuten en vind plaats op het plein d‟Honneur van het Palais des Papes. Tentoonstelling van de Papesses. 150 kunstwerken van vrouwelijke kunstenaressen die een stempel hebben gedrukt op de hedendaagse kunst. Van 1 juni tot 11 november 2013. Aanraders: Het kleine keukentje in de Halles d‟Avignon. Elke zaterdag kookt er een professionele of een amateur kok met lokale producten waarna het gerecht geproefd kan worden (behalve in de maand augustus) Groot gastronomisch feest op de eerste dag van de herfst (2013). Chef koks bereiden een heerlijke maaltijd voor meer dan 500 personen waar iedereen tegen een zacht prijsje buiten van kan genieten. « De smaken van Avignon ». Elk jaar worden de smaken van de regio gevierd tijdens een weekend in februari. Bereikbaar: Per trein: rechtstreekse TGV-verbinding vanuit Parijs (2.40 uur), Per vliegtuig: Rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar luchthaven Marseille-Provence (1 uur rijden van Avignon). Snelweg: Amsterdam 1.165 kilometer.

VVV Avignon 41, cours Jean Jaurès – BP 8 F-84004 AVIGNON Cedex 1 Tel.: + 33 (0) 432 743 274 Fax: + 33 (0) 490 829 503 Contactpersoon: Stéphane Blanc Tel.: + 33 (0) 490 275 054/52 s.blanc@palais-des-papes.com www.avignon-tourisme.com

19


AIX-EN-PROVENCE

Aix-en-Provence staat bekend als een van de meest elegante steden van Zuidoost-Frankrijk vanwege de fraaie architectuur uit de zeventiende en achttiende eeuw en een hoogstaande muzikale en culturele erfenis. De geschiedenis van de stad is te voet te ontdekken: van de Romeinse baden tot het schildersatelier van Paul Cézanne via de moderne winkel- en cultuurwijk met de nieuwe schouwburg, het Ballet Prejolacj in het Pavillon Noir (Nationaal Choreografisch Centrum) en de mediatheek. Aix is een stad die het hele jaar door interessant is. Beslist zien/doen: In de voetstappen van de beroemde kunstschilder Paul Cézanne: zijn atelier, het buitenhuis van de familie Cézanne Le Jas de Bouffan, de steengroeve van Bibémus waar Cézanne het kubisme 'uitvond'. Het Museum Granet met 4.500 m² expositieruimte en de buitengewone collectie Van Cézanne tot Giacometti. Een verfijnde, lichte keuken, die via kooklessen steeds meer aanhangers vindt, en de zoete ovale Calisson d'Aix, een koekje van amandelspijs. Festival van de gastronomie (1 juli 2013). De stad wordt overgenomen door producenten van lokale producten en door restaurant eigenaren om bezoekers en toeristen de heerlijke smaken van de omgeving te laten proeven. Nieuw in 2013: Marseille-Provence is in 2013 Culturele hoofdstad van Europa en daarom organiseren de stad Aix-en-Provence en de pays d‟Aix diverse culturele activiteiten. Aanraders: De markt van Aix-en-Provence. Elke dinsdag, donderdag en zaterdag vanaf 8 uur vindt u hier volop groente, fruit en kaas. Maar ook bloemen, olijven, handgemaakte artikelen en Provençaalse stoffen. De PASS Vigneron. Hiermee kunt u op een leuke en gezellige manier verschillende wijnboeren bezoeken in en rondom Aix-en-Provence. Voor 9.90 euro koopt u deze pas bij het VVV kantoor. Evenementen rondom de gastronomie : De geiten en honing beurs in Fuveau. Feest van de Gastronomie op de eerste zondag van juli in Chateauneuf-le-rouge. De grote truffel en gastronomie markt op de zondag voor kerst in Rognes. Bereikbaar: Per trein vanuit Parijs (2.50 uur). Per vliegtuig: luchthaven Marseille-Provence op een half uur rijden. (Shuttlebus naar Aix 30 minuten) Snelweg: bereikbaar via de A7, A8 en de A9, Amsterdam 1.235 km.

VVV Aix en Provence 2 place du Général de Gaulle – BP 160 F-13605 AIX EN PROVENCE Cedex 1 Tel.: + 33 (0) 442 161 161 Fax: + 33 (0) 442 161 162 Contactpersoon: Marie-José Birot Tel.: + 33 (0) 442 161 177 loisirs@aixenprovencetourism.com www.aixenprovencetourism.com/travel

20


MARSEILLE

Nu Marseille in 2013 een jaar lang het genoegen zal kennen om zich als Europese Cultuurhoofdstad te onderscheiden, wordt de stad een niet te versmaden vakantiebestemming. De belangrijkste stad in Frankrijk na Parijs is Marseille. Deze bruisende havenstad kent een zeker succes op toeristisch gebied. De laatste jaren is de stad er alleen maar aantrekkelijker op geworden: gemakkelijk te bereiken, een uitgebreid hotelaanbod, uiteenlopende recreatiemogelijkheden en eerlijke charme dragen bij aan dit succes. Vandaag is Marseille een trendy stad met een intens cultureel leven, omgeven door een uitzonderlijke natuur in de vorm van de Middellandse Zee en de bekende Calanques. Beslist zien/doen: De Calanques: deze kreken lenen zich perfect voor snorkelen, klimmen of wandelen. Het beroemde eiland Château d'If uit de roman De Graaf van Monte Cristo van Alexandre Dumas. De Vieux-Port, een haven met een geschiedenis van 2.600 jaar. Nieuw in 2013: Van januari tot mei diverse activiteiten om te vieren dat Marseille de Europese hoofdstad van de cultuur is in 2013 onder de naam “Marseille-Provence heet de wereld welkom”. Van juni tot augustus voorstellingen in de open lucht op bijzondere locaties. Van september tot december “ Marseille en haar 1000 gezichten”. Speciale aandacht voor de samenleving met onder andere een blik op bijzondere figuren uit de geschiedenis van de mediterrane kunst en kunstwerken speciaal voor kinderen. Aanraders: Les Délices du Panier. Een heerlijke rondleiding door smalle straatjes en steegjes. Tijdens deze 2 uur durende tour met gids (18-20 uur) krijgt nu niet alleen veel moois de zien maar ook te proeven. Bouillabaisse les. Elke derde donderdag van de maand kunt u onder begeleiding van de chefkok van restaurant Le Miramar deze vissoep leren maken. Voor meer informatie: www.resamarseille.com Biologische en agrarische markt in de Cours Julien. Elke woensdag. Bereikbaar: Per trein: dagelijks rechtstreekse TGV-verbindingen vanuit Parijs (3 uur) Snelweg: de A7, A55 en A50 gaan tot het centrum, Amsterdam 1.250 kilometer. Per vliegtuig: rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam en Eindhoven.

VVV Marseille 4 La Canebière F-13001 MARSEILLE Tel.: + 33 (0) 4 91 13 89 00 Fax: + 33 (0) 4 91 13 89 20 Contactpersoon: Cyrille Saboya Tel.: + 33 (0) 491 138 923 csaboya@marseille-tourisme.com www.marseille-tourisme.com

21


NICE

Midden in een gebied van ongekende schoonheid ligt de stad Nice, hoofdstad van de Franse Riviera. Deze stad heeft een aangename veelzijdigheid: historie, cultuur, kunst, creativiteit, evenementen, recreatie, natuur, dolce vita, maar ook een uitgesproken keuken en een authentieke stijl die deze stad van anderen onderscheidt. Beslist zien/doen: De Promenade des Anglais langs zeven kilometer strand. De musea van Nice, in de meeste gevallen gratis toegang: Matisse Museum, Chagall Museum, MAMAC, Museum voor Aziatische Kunst, … De oude binnenstad met schilderachtige steegjes, barokkerken, fleurige markten. De gerenoveerde Place Masséna met de zeven verlichte beelden. Bezoeken aan boerenbedrijven (wijnen van Bellet, bloemenvelden van Fleurs des Collines). Belangrijkste winterevenementen: het beroemde Carnaval van Nice met bloemencorso French Riviera Pass: met deze pas kortingen in boetieks, restaurants en bij een groot aantal toeristische instellingen in Nice en deelnemende gemeentes Suggesties : Cave Bianchi. Midden in het oude centrum zit deze beroemde wijnkelder en museum. Hier verbouwen ze de wijn de Bellet, een van de oudste wijnen van Frankrijk. Rood, wit of rosé: ze zijn allemaal even lekker. Le cours Saleya is een voetgangerszone midden in het centrum van het oude Nice. Een pittoreske plek waar een van de leukste bloemen en groenten markten van heel Frankrijk wordt gehouden. De winkel van Nicolas Alziairi waar u typische lokale producten zoals olijven, tapenade en natuurlijk de beroemde olijfolie uit Nice kunt kopen. Aanraders : Per trein: Parijs – Nice in 5.25 uur met de TGV. Sneltreinen: dagelijkse verbindingen vanuit Nice met twintig Franse steden en diverse Europese steden. Per vliegtuig: rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar de internationale luchthaven NiceCôte d‟Azur. Snelweg: Amsterdam – Nice 1.415 kilometer.

VVV Nice 5, promenade des Anglais F-06302 NICE cedex 4 Tel.: + 33 (0) 492 144 646 Fax: + 33 (0) 492 144 629 Contactpersoon: Jessika Bettan jessika.bettan@otcnice.com www.nicetourisme.com / www.nicetourisme.com/pro / www.nicecarnaval.com

22


Excursie 6 – De Pays d’Oc NIMES, MONTPELLIER EN TOULOUSE – 6 dagen

Nîmes en Montpellier zijn twee verrassende steden die elkaar prachtig aanvullen op slechts vijftig kilometer van elkaar. Het Romeinse Nîmes ligt langs de Via Domitia die Rome met Spanje verbond. De stad ligt midden in het departement de Gard en wordt omringd door de Cevennen, de vlakte van de Camargue en de mysterieuze garrigues. Vanuit Nîmes zijn zoveel excursies te maken als er windrichtingen zijn. Nîmes, grensstad in de oostelijke Languedoc, straalt de kleurrijke, geurige en traditionele Provence uit en teert op de nagedachtenis van een veelbewogen verleden. De Romeinen hebben er prestigieuze monumenten achtergelaten die in de afgelopen eeuw aangevuld zijn met hedendaagse structuren. De stad draagt de trots van de Cevennen en onderhoudt een hechte band met de tradities uit de Camargue. Nîmes wordt nog steeds gedreven door een mengeling van Andalusische invloeden en een mediterrane feestdrang, wat aan de beroemde Férias die uitgelaten, losbandige sfeer geeft. De stad Montpellier ligt op elf kilometer afstand van de Middellandse Zee. Het een uitstekende plek om van een gezellige stadsdrukte te genieten en tegelijk bijzondere monumenten te bezichtigen. Beroemde internationale architecten hebben bijgedragen aan het stadsbeeld van deze duizendjarige stad (herenhuizen, middeleeuwse stegen, de oudste medische universiteit ter wereld). Het museum Fabre gaat prat op een van de fraaiste collecties Schone Kunsten van Europa. Montpellier biedt verder festivals van internationale bekendheid, een ongeëvenaarde keuken en prachtige wijnen. Tenslotte is het ook nog dé bestemming om de Franse taal te leren en staat de stad bekend om zijn instrumentenbouwers en het degelijk georganiseerde zakentoerisme. In Zuid-West Frankrijk, in de Midi-Pyrénées ligt Toulouse, de stad die u niet mag overslaan als u in de buurt bent. Liefhebbers van lekker eten, van feesten en van de geschiedenis van de kunst zijn in deze „roze‟ stad op het juiste adres. Het hele jaar door worden er talloze culturele en sportieve activiteiten georganiseerd (internationale festivals, marathons, rugby en voetbal wedstrijden). De gezelligheid en de „joie de vivre‟ kan hier bij uitstek worden gevoeld. Flaneren over de markten waar de lekkerste producten verkocht worden, van de zon genieten op een terrasje. Wandelen langs de oevers van de Garonne en de Canal du Midi, lopend, op de fiets of met de boot. De geuren van de Violette van Toulouse inademen of de geheimen van het blauwe goud: de Pastel ontdekken. Slenteren door de musea, langs historische wijken waar de mooiste monumenten en stukjes architectuur te bewonderen zijn en door de straatjes met de bijzondere winkels. Genieten van lekker eten, of het nou in een van de authentieke bistrots is of in een van de vijf restaurants met een Michelin ster. Het avontuur van Antoine de Saint Exupéry mee maken, instappen in een A380 of reizen door de ruimte in de Cité de l‟espace. Het is allemaal mogelijk in Toulouse!

23


NÎMES

Heden en verleden gaan hand in hand in Nîmes: de Romeinse monumenten en de hedendaagse architectuur gaan zo goed samen dat het label Ville d'Art et d'Histoire voor zowel het oude als het moderne Nîmes geldt. Beslist zien/doen: De Férias tijdens de Pinksterdagen (mei-juni) en de wijnoogsten (september). De Jeudis de Nîmes in juli en augustus: elke donderdagavond ambachtsmarkt met muziek. De Arena's van Nîmes: het best bewaarde Romeinse amfitheater ter wereld met een nieuwe rondleiding met beeldmateriaal en audiogids, de Romeinse tempel La Maison Carrée met een nieuwe 3D-film in het monument, een van de eerste openbare tuinen van Europa de Jardins de la Fontaine. In de directe omgeving: de Pont du Gard - dit puntgave Romeinse viaduct over de Gard staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het bijbehorende museum is opnieuw ingericht en heeft nu een multimediale expositie van 2.500 m² over drie thema's Nieuw in 2013: De « Jeudis van Nimes » vieren hun 20 jarige bestaan. Elke donderdagavond tussen 4 juli en 29 augustus komen alle kunstenaars, antiquairs en verzamelaars de straten van de stad bezetten. « Donderdag Wijndag ». Diverse activiteiten rondom wijn met proeverijen en een wijnbar bij de kathedraal. Elke donderdag in juli en augustus. Aanraders: Mediterrane dagen (mei-juni 2013). Op de Esplanade Charles de Gaulle kunt u genieten van alle heerlijke regionale producten die deze streek kent. Op 24 november 2013 kunt u genieten van wijn, cultuur en lekker eten met wijnboeren uit Nimes. Tijdens culinaire wandelingen kunt u van al dit lekkers genieten. De Halles van Nies, het culinaire hart van de stad. Rue General Perrier 30000 Nîmes. Informatie: halles@ville-nimes.fr Bereikbaar: Per trein: vanuit Parijs met de TGV (2.51 uur). Snelweg: 40 minuten van Montpellier via de A9. Amsterdam – Nîmes 1.185 kilometer. Per vliegtuig: naar Montpellier (4 keer per week)

VVV Nîmes 6, rue Auguste F-30000 NIMES Tel.: + 33 (0) 466 583 800 Fax: + 33 (0) 466 583 810 Contactpersoon: Irène Fanton Tel.: + 33 (0) 466 583 800 groupes@ot-nimes.fr www.ot-nimes.fr

24


MONTPELLIER

In 2009 kreeg de stad Montpellier een derde ster van de Groene Michelingids, een internationale referentie op het gebied van reisgidsen. De stad heeft zich hierdoor een plaats verworven op de zeer besloten rang van bestemmingen 'die beslist de moeite waard zijn'. Op nationaal, misschien ook op internationaal gebied staat Montpellier bekend als een must voor de kunstwereld. Kunst, genoegens, maar ook plezier… Beslist zien/doen: Het Museum Fabre met schilderijen van Courbet, Delacroix, en de aan hedendaagse kunst gewijde afdeling. Symbolische plaatsen als de Place de la Comédie, de oude binnenstad met de bijzondere herenhuizen, de medische faculteit, de kathedraal Saint-Pierre, de neoklassieke wijk Antigone. En natuurlijk die mediterrane dolce vita: geurige markten, fietsen naar de zee via veilige fietspaden, Montpellier by night met de kobaltblauwe verlichting van Yann Kersalé… Nieuw in 2013: Montpellier design stad : Christian de Portzamparc, Jean Nouvel, Zaha Hadid, Richard Meier, allen bekroond met de Pritzker prijs hebben mee gewerkt aan de stedelijke vormgeving van Montpellier. Montpellier Contemporain, een gratis app voor op uw smartphone om de stad en haar architectuur op uw eigen manier te ontdekken. De allereerste Design Tour, van 5 tot 8 december 20123 De 100e Tour de France in juli 2013 komt langs Montpellier Aanraders: De markt van de Arceaux. Elke zondag ochtend komen regionale producenten hun producten verkopen aan de liefhebbers op zoek naar heerlijke smaken. Alles is er te koop. Het is ook een biologische markt. De Estivales. De hele zomer kunt u op vrijdag avond op de esplanade Charles de Gaulle heerlijke wijnen en andere lokale producten ontdekken. Een wijndag, dat moet u zeker doen. U kunt zo‟n dag boeken via www.resamontpellier.com. U gaat langs bij wijnboeren, maakt leuke wandelingen en proeft heerlijke wijnen. Bereikbaar: Per trein: vanuit Parijs met de TGV (3.15 uur) en slechts 10 minuten van het vliegveld. Per vliegtuig: rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar luchthaven MontpellierMéditerranée. Snelweg: Amsterdam – Montpellier 1.240 kilometer.

VVV Montpellier 30, allée de Lattre de Tassigny F-34000 MONTPELLIER Tel.: + 33 (0) 467 606 060 Fax: + 33 (0) 467 563 991 Contactpersoon: Christine COMBET Tel: +33 (0)4 67 60 19 32 combet@ot-montpellier.fr www.ot-montpellier.fr

25


TOULOUSE

Het zonnige, zuidelijke Toulouse met zijn gave monumenten is een bron van levenskunst. De charme van de roze gevels, de hartelijkheid van de Toulousains, en de gezelligheid van de cafés en restaurants getuigen van een traditionele levenswijze die gebaseerd is op saamhorigheid en tolerantie. Toulouse durft zonder schromen culturele vernieuwingen, technische hoogstandjes (Airbus A380) en schitterende landschappen (Canal du Midi) met elkaar te combineren. Beslist zien/doen: Het Capitole: het majestueuze achttiende-eeuwse stadhuis met praalzalen, voorzien van historische muurschilderingen en een fraai uitzicht op de bijbehorende Place du Capitole. De Cité de l'Espace: het enige aan de ruimte gewijde themapark in Europa. Het Canal du Midi werd in de zeventiende eeuw gegraven. Dit meesterwerk staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Belangrijke culturele en feestelijke evenementen: Rio Loco (wereldmuziek, juni), de Printemps de Septembre (hedendaagse kunst), Piano aux Jacobins (september), de Journées Violette (februari) Toulouse en Liberté: een citycard met meer dan 250 kortingen in musea en andere toeristische plaatsen en instellingen. Nieuw in 2013: Vernieuwde interactieve website. Bomvol leuke ideeën en tips om een bezoek aan de stad voor te bereiden : www.toulouse-tourisme.com Toeristen pas SO Toulouse voor leuke aanbiedingen en kortingen op de meeste toeristische attracties Nieuwe infrastructuur voor de Cité de l’Espace, nieuwe hotels en opening van de eerste boetiek/instituut van Graine de Pastel. Aanraders: Lekkernijen wandeling. Organisatie vanuit het VVV kantoor van Toulouse. Voor informatie en/of reserveringen www.toulouse-tourisme.com of 0033 540 131 530. Philippe Faur (maitre artisan glacier) heeft een salon de thé geopend waar 100% natuurlijk smaken kunnen worden ontdekt. Zoetigheden zoals ijs of macarons maar ook hartige hapjes zoals zoute ijsjes, macarons met foie gras, truffel of roquefort. Kortom, allemaal bijzondere smaaksensaties. Op de boot van de Maison de la Violette op de canal du Midi leert en proeft u alles rondom de violette die zo beroemd is in deze streek. www.lamaisondelaviolette.fr Bereikbaar: Per vliegtuig: rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar luchthaven Toulouse-Blagnac. Per trein: rechtstreekse TGV-verbindingen met Bordeaux (2 uur) en Parijs (5 uur). Snelweg: 1 uur rijden van Carcassonne, 2 uur van Lourdes et Montpellier, Amsterdam 1.190 kilometer.

VVV Toulouse Donjon du Capitole – BP 0801 F-31080 TOULOUSE cedex Tel.: + 33 (0) 561 110 222 Fax: + 33 (0) 561 237 497 Contactpersoon: Muriel Martin Tel.: +33 (0) 567 202 654 m.martin@ot-toulouse.fr www.toulouse-tourisme.com

26


Excursie 7 – Van BORDEAUX naar POITIERS– 4 dagen

Bordeaux en Poitiers zijn de twee steden die een duidelijk beeld geven van het zuidwesten van Frankrijk. Fijnproevers en liefhebbers van feest en cultuur: in de startblokken! De wereldhoofdstad van de wijn, Bordeaux, wordt door de UNESCO beschouwd als 'een uitzonderlijk stedelijk en architectonisch geheel'. Overal in de stad wordt men aan het feit herinnerd dat Bordeaux draait om de wijnbouw en de wijnhandel. Langs de oevers van de Garonne krijgt de bijnaam van de stad Port de Lune (maanhaven) pas echt een dimensie. De elegante achttiende-eeuwse gevels vormen een fraai decor voor een korte pauze met verse op de markt gekochte oesters, vergezeld van een kloeke, witte bordeaux. Poitiers, hoofdstad van de regio en universitaire stad, ligt nabij de Atlantische kust en de moerassen van de Poitou. In het centrum van de stad kunnen bezoekers meer dan 80 geklasseerde monumenten bewonderen. In elk straatje zijn mooie woningen met authentieke details te bewonderen en te ontdekken. Door haar rijke verleden en haar dynamische blik op de toekomst weet Poitiers „art de vivre‟ te combineren met flaneren en traditie.

27


BORDEAUX

Bordeaux, wereldhoofdstad van de wijn en de Franse levenskunst, heeft een rijke handelsgeschiedenis die door de hele stad duidelijke sporen heeft nagelaten. Achter de statige gevels van zachtgele steen heerst echter een eerlijke levensvreugde, een onweerstaanbare behoefte aan contact. Een feest voor ieder die van gezelligheid en verfijning houdt. Beslist zien/doen: Eerste stedelijke geheel met een oppervlakte van 1.810 hectaren, ofwel de helft van de stad, dat opgenomen is op de werelderfgoedlijst van de UNESCO: Grand Théâtre, Palais Rohan, de gevels langs de kade en de boulevard, de Place de la Bourse met de weerspiegeling in de Garonne, de Esplanade des Quinconces (grootste plein van Europa) en zo'n 350 onder monumentenzorg geplaatste bouwwerken. Monumenten langs de Weg naar Santiago de Compostela: de kathedraal Saint-André, de basiliek Saint-Michel met de hoogste torenspits van Zuidwest-Frankrijk, de basiliek Saint-Seurin met onder de crypte een enorme necropool. Belangrijke sierkunst- en moderne kunstcollecties, het Musée d'Aquitaine, het Museum voor Schone Kunsten met beroemde werken uit de zestiende en zeventiende eeuw en een uitgebreide zomerexpositie in de Galerie des Beaux-Arts. Het oudste, meest gevarieerde en meest prestigieuze wijngebied ter wereld: met de belangrijkste productie van luxewijnen, 121.000 hectaren wijngaarden, meer dan 5.000 wijnkastelen en een jaarproductie van 855 miljoen flessen beslaat Bordeaux ook een onmiskenbare plaats op de internationale wijnmarkt met 400 groot- en tussenhandelaren in wijn, om het jaar de belangrijkste wijn- en sterkedrankenbeurs ter wereld, de VINEXPO, en het jaarlijks terugkerende grootschalige wijnfeest Bordeaux Fête le Vin van vier dagen. Belangrijke evenementen waaronder de Week-end des Grands Amateurs de Vin (april) Nieuw in 2013: Een levensechte tentoonstelling over de Galliers. Het volk dat in Frankrijk woonde 800 jaar v.Chr. In mei een opera genaamd “Mozart Fever” en in juni de balletvoorstelling “Coppelia”. Aanraders: De zondagmarkt langs de kades des Chartrons bij de rivier de Garonne. De Millesima cave, kelders van meer dan 200 jaar oud (uniek in de stad). 87 quai de la Paludate. Lekkernijen wandeling « Wijnen en Kazen » georganiseerd door het VVV kantoor Bereikbaar: Per vliegtuig: rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar luchthaven Bordeaux-Mérignac. Per trein: rechtstreekse TGV-verbindingen vanuit Parijs (3 uur) en Toulouse (2 uur). Snelweg: 6 uur rijden van Parijs via de A10, 2.30 uur van Toulouse via de A62, Amsterdam 1.080 kilometer.

VVV Bordeaux 12 cours du XXX juillet F-33000 BORDEAUX Tel.: 33 (0) 556 006 600 Fax: 33 (0) 556 006 601 Contactpersonen: Thierry Kamlay Tel.: +33 (0) 556 006 614 t.kamlay@bordeaux-tourisme.com www.bordeaux-tourisme.com

28


POITIERS

Een rijk verleden en een dynamische blik op de toekomst maakt dat Poitiers „art de vivre‟ perfect weet te combineren en met stadse activiteiten. Op 10 kilometer afstand van de stad biedt het park Futuroscope een scala aan ervaringen op het gebied van beeld en geluid. Door gebruik te maken van de nieuwste ontwikkelingen en vele verschillende soorten schermen zult u film op een hele andere manier beleven. Beslist zien/doen : De paden van Notre-Dame : 3 verschillende routes die u door de stad leiden langs de leukste straatjes en pleinen. U vindt verschillende informatie borden langs de route met uitleg over de geschiedenis en de architectuur en met leuke anekdotes. Notre Dame La Grande kerk: de bouw van de romaanse kerk begon in de 11e eeuw en is beroemd om haar voorgevel met prachtig beeldhouwwerk. Op zomeravonden wordt ze mooi verlicht. Paleis van Justitie: voorbeeld van middeleeuwse architectuur, hier woonden de graven van de Poitou, hertogen van Aquitaine. Saint Hilaire le Grand kerk: toevluchtsoord op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostella. Staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Museum Sainte Croix: hier is mooi beeldhouwwerk te bewonderen van onder andere Auguste Rodin en Camille Claudel. L'Espace Pierre Mendès France : hier worden diverse tentoonstelingen, conferenties, debatten en wetenschappelijke activiteiten georganiseerd. http://maison-des-sciences.org Bereikbaar : - Per trein: TGV naar Parijs 1.30 uur, Bordeaux: 1.40 uur, Lille: 3.15 uur, Lyon: 3.50 uur. - Met de auto: Via de A10 en de N10 kunnen de grote steden worden bereikt (Parijs 330 km en Bordeaux 250 km). Utrecht-Poitiers 823 km.

Office de tourisme de Poitiers 45, place Charles de Gaulle – BP 377 86009 POITIERS Cedex Tél : +33 (0)5 49 41 46 14 Fax : +33 (0)5 49 50 70 71 accueil@ot-poitiers.fr Contactpersonen : Karine Odo Tél : +33 (0)5 49 41 21 24 receptif@ot-poitiers.fr

29


Excursie 8 – Koers naar het westen ANGERS, NANTES, RENNES - 6 dagen

De eerste stad van deze tocht is Angers, hoofdstad van de duurzame ontwikkeling. De regio Pays de la Loire, niet onbekend in die typisch Franse dolce vita, kent een verfijnde gastronomie met specialiteiten als de rillauds (ingemaakt varkensvlees), snoekbaars in botersaus, de quernons d'ardoise (leisteenkleurige bonbons).De regio is vermaard om de wijngaarden die vanuit Angers goed te bereiken zijn (Coteaux de Layon, Rosé d'Anjou, kortom: dertig AOC's). Angers heeft als Ville d'Art et d'Histoire interessante monumenten te bieden, zoals het kasteel van de koning René van Anjou en vooraanstaande musea (Jean Lurçat, Schone Kunsten, Galerie David d'Angers). De natuur langs de Loire leent zich voor prachtige tochten op de fiets of te voet. Het nieuwe themapark Terra Botanica, dat in april 2010 geopend is, geeft een gedetailleerd inzicht in de plantenwereld. De stad Nantes is de bakermat van originele, enorme voertuigen en reuzenapparaten: de Machines de l'Île. Deze machines zijn een attractie op zich. Ze huizen in loodsen op het eiland in de Loire. Het gaat hier om een olifant van twaalf meter hoog die een rondleiding van 45 minuten geeft over de kades langs de Loire, maar ook om het Stormschip, de Piratenvis, de Zeeslang en de 28 meter hoge Reigerboomtak. Nantes beschikt over diverse musea, zoals het kasteel van de hertogen van Bretagne met een up-to-date inrichting en de voormalige koekjesfabriek van LU waar tegenwoordig hedendaagse kunst tentoongesteld wordt, met bar, restaurant en zelfs een hammam. De hoofdstad van Bretagne Rennes sluit deze excursiereis af. In Rennes zetelde tot de Franse Revolutie het Bretonse gerechtshof in een buitengewoon prachtig gebouw, het Palais du Parlement. Het moderne culturele centrum, ontworpen door De Portzampac, Les Champs Libres, huivest een opeenvolging van tijdelijke exposities, het Museum van Bretagne, een planetarium en een wetenschappelijke ruimte. De monumentale beeldengroep van Aurélie Nemours L'Alignement du 21ème Siècle, is een knipoog naar Carnac: 72 identieke granietblokken van 4,5 meter hoog geven een hedendaagse en Keltische dimensie aan de stad. Rennes heeft ook een middeleeuwse wijk met bonte vakwerkhuizen en de een na grootste markt van Frankrijk de Marché des Lices op zaterdagochtend. De plek bij uitstek om kennis te maken met de beroemde Bretonse 'snack' galette-saucisse (hartige flens met worst) en een glas cider of zich over te leveren aan de creativiteit van sterrenchefs. 30


ANGERS

Angers wordt geprezen om de hoogstaande levenskwaliteit en de variatie aan monumenten. Angers is een Ville d'Art et d'Histoire, heeft de fraaiste tuinen, zet zich met hart en ziel in voor een duurzame ontwikkeling. Angers is ook een ideaal uitgangspunt om de kastelen en wijngaarden van het Loiredal te verkennen. Beslist zien/doen: Het Kasteel van Koning René uit de dertiende eeuw, een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Frankrijk met het grootste middeleeuwse wandkleed ter wereld. In historische monumenten gevestigde musea: het Museum Jean Lurçat en het Hedendaagse Wandkleed, het Museum voor Schone Kunsten, Galerie David d'Angers. Religieuze gebouwen als de kathedraal Saint-Maurice, de collegiale kerk Saint-Martin. De Carré Cointreau (distilleerderij en museum). Talloze culturele evenementen: het Festival Premiers Plans (film, januari), het Festival van Anjou (toneel, juni-juli), Les Accroche-Cœurs (straattheater, september), Festival Tempo’Rives (muziek, juli-augustus), Made in Angers (plaatselijke producten, februari-maart). Nieuw in 2013: Espace Menthe Pastille. Bij deze likeur producent komt u alles te weten over het maken van deze drankjes. Ook kunnen er likeuren worden geproefd en wordt uw reuk vermogen getest tijdens een spel waarin u verschillende geuren moet herkennen. Voor meer informatie: www.giffard.com Aanraders: Chateau Cheman, eigendom van een Nederlands echtpaar. Wijngaarden en bed en breakfast. Op woensdag en zaterdag van 8 tot 13 uur een markt in het centrum van de stad La Fayette Eblé. Veel lokale producenten bieden hun producten aan. Wijn en gastronomie beurs, van 24 tot 26 november 2012 in het Parc des Expos in Angers. Bereikbaar: Per trein: rechtstreekse TGV-verbinding vanuit Paris (1.30 uur) en Nantes (40 minuten), 1 uur van luchthaven Nantes-Atlantique, 20 minuten van Angers-Loire Aéroport. Snelweg: 1 uur rijden van Nantes via de A 11, 2 uur van Rennes, Amsterdam – Angers 800 km. Per vliegtuig: rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar luchthaven Nantes-Atlantique.

VVV Angers Place Kennedy – BP5157 F-49051 ANGERS cedex Tel.: 33 (0) 241 235 000 Fax: 33 (0) 241 235 029 Contactpersoon: Olivier Bouchereau Tel.: +33 (0) 241 235 025 olivier.bouchereau@angersloiretourisme.com www.angersloiretourisme.com

31


NANTES

De Fransen houden van deze stad vanwege zijn verfrissende ideeën: een reuzenolifant, een getransformeerd kasteel, een kunstroute van zestig kilometer langs de oevers van de Loire. Beslist zien/doen: Het kasteel van de hertogen van Bretagne in het centrum heeft een volledige gedaanteverwisseling ondergaan. Een tocht over het eiland van Nantes op de rug van een olifant… van veertig ton hout en staal en twaalf meter hoog! Een ontdekkingsreis à la Jules Verne in de Galerie des Machines: de rog Manta, de Inktvis met 'retro-aandrijving', de Piratenvis. Nantes is de stad waar kunst een dagelijkse behoefte is, zonder beeldende kunst geen Nantes. De voorkeur gaat uit naar de hedendaagse kunst in het stadsbeeld. Boottochten op de Loire en op de rivier de Erdre, zijrivier van de Loire. Nieuw in 2013: Nantes, groene hoofstad van Europa in 2013 Nieuwe ecologische camping en 5 sterren camping in Nantes Fiets en wandelroutes langs de Loire Aanraders: Elke ochtend behalve maandag : markt van Talensac. Verse regionale producten. La Maison des vins, midden in de stad op de place du Commerce. Proeverijen, uitleg over wijnen en thema avonden. www.vinsdeloire.fr Bar en restaurant met panoramisch uitzicht op de 32e verdieping van de Tour de Bretagne. Bereikbaar: Per trein: rechtstreekse TGV-verbinding vanuit Parijs (2 uur) en Lille (4.15 uur), Angers (40 minuten), Rennes (1 uur). Per vliegtuig: rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar luchthaven Nantes-Atlantique. Snelweg: Amsterdam – Nantes 900 kilometer.

VVV Nantes 7, rue de Valmy F-44041 NANTES Cedex 01 Tel.: 33 (0) 892 464 044 Fax: 33 (0) 240 891 199 Contactpersonen: Rosemarie Durassier / Elizabeth Le Diffon Tel.: +33 (0) 240 206 007 of 03 receptif@nantes-tourisme.com www.nantes-tourisme.com

32


RENNES

Rennes, de hoofdstad van Bretagne, een stad met een geschiedenis van tweeduizend jaar en goed bewaarde en gerestaureerde monumenten. De stad heeft ook een duidelijk moderne inslag, waarvan de nieuwste aanwinsten getuigen: het cultureel centrum Les Champs Libres en de beeldengroep L'Alignement du 21ème siècle. Beslist zien/doen: Het Parlement van Bretagne uit de zeventiende eeuw en de beroemde zaal La Grand'chambre met een polychroom caissonplafond uniek in Frankrijk, de 18e eeuwse binnenstad met twee grote pleinen, middeleeuwse stegen met kleurrijke vakwerkhuizen, de Place des Lices met de beroemde markt, de parken Thabor en Oberthür uit de 19e eeuw, Les Champs Libres met het Museum van Bretagne Ook Rennes is betsempeld met het label Ville d'Art et d'Histoire vanwege de grote verscheidenheid aan monumenten en de erkende levenskwaliteit. Nieuw in 2013: Gratis voorstellingen elke avond om 11 uur (half juli tot eind augustus 2013) op Place du Parlement. Van juni tot oktober 2013 : lekkernijen festival met van juni tot september een recepten wedstrijd. In september gaan de chef koks de strijd met elkaar aan. In oktober is het feest in de halle Martenot: culinaire demonstraties door de beste chef koks en banketbakkers van de wedstrijd. In het eerste weekend van december is het Transmusicales festival. Hier staat het mixen van genres centraal. Van rock tot electro via rap, funk pop en jazz: alle stijlen komen aan bod. Björk, Ben Harper en Lenny Kravitz hebben hier voor het eerst in Frankrijk opgetreden. Aanraders: Markt van Lices. Elke zaterdag ochtend wordt op de Place des Lices een grote markt gehouden. Meer dan 300 producenten uit heel Bretagne staan hier. Er is ook een hele mooie bloemen markt. Slow-food wandeling. Een nieuw concept dat is opgezet in samenwerking met de Slow-food vereniging. Een wandeling waarbij u lokale producenten ontmoet die u graag hun specialiteiten laten ontdekken. De leden van de Slow-food vereniging leiden u van de ene stand naar de andere om diverse lekkernijen te proeven waaronder de “galette-saucisse” waar je in Rennes niet omheen kunt. Bereikbaar: Per trein: rechtstreekse TGV-verbinding vanuit Parijs (2 uur) en Lille (4 uur), treinen naar de Mont-Saint-Michel (50 minuten) en Saint-Malo (40 minuten). Snelweg: 1 uur rijden van Nantes en 2 uur van Angers, Amsterdam – Rennes 870 kilometer. Per vliegtuig: luchthaven Rennes-Saint-Jacques op 10 minuten rijden van de binnenstad. Vluchten naar Amsterdam via Parijs.

VVV Rennes 11 rue St Yves – CS n° 26410 F-35064 RENNES cedex Tel.: 33 (0) 299 671 111 Fax: 33 (0) 299 671 110 Contactpersoon: Service réceptif Tel.: +33 (0) 299 671 108 servicereceptif@tourisme-rennes.com www.tourisme-rennes.com

33


Excursie 9 – In de voetstappen van de impressionisten LE HAVRE EN VERSAILLES – 4 dagen

De stad Le Havre wordt door zijn ligging op een punt in de zee de Poort naar de Oceaan genoemd. De moderne, naoorlogse, degelijk doordachte architectuur van de binnenstad staat sinds 2005 in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De laatste toevoegingen aan de binnenstad van de hand van Oscar Niemeyer, en onlangs ook van Jean Nouvel, zijn een voortzetting op deze woonvriendelijke instelling. De twee kilometer lange reep strand was een bron van inspiratie voor schilders uit de belangrijkste stromingen van de moderne kunst. Het Museum Malraux heeft na Orsay in Parijs de meest belangrijke collectie impressionistische schilderijen van Frankrijk. Het museum kijkt uit op de ingang van de haven, een strategische positie: op enkele meters van deze plek ontstond het impressionisme als kunststroming met het werk 'Impressie: rijzende zon' van Monet. De opkomende zon in de ochtendmist, een ontluikende dag in 1872 in de bedrijvigheid van de haven.

Versailles staat bekend om het gereputeerde kasteel van de Zonnekoning, maar geniet als stad hoegenaamd geen bekendheid. De stad ligt op slechts een half uur rijden van Parijs en heeft een binnenstad die zich graag laat ontdekken. Een van de uitzonderlijke evenementen in Versailles is de watershow Grandes Eaux Musicales: elke dinsdag, zaterdag en zon- en feestdagen zorgen de fonteinen voor een schouwspel in muzikale sfeer. Een ontdekkingsreis in de voetstappen van Lodewijk XIV door zijn kasteel, via feesten in zijn stijl en door de stad die aan zijn kasteel een naam gaf.

34


LE HAVRE

Badplaats en watersportplaats, maar ook havenstad. De veelzijdige stad Le Havre staat sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Waar de architect Perret na de oorlog aan begonnen is, hebben de even beroemde architecten Niemeyer en Nouvel op doorgeborduurd. Beslist zien/doen: De geheel opnieuw opgetrokken binnenstad. De kerk Saint-Joseph, de echo van een stukje New Yorkse skyline in Frankrijk, meesterwerk van Perret met glas-in-loodramen van Marguerite Huré. Het culturele centrum Oscar Niemeyer met concertzaal Le Volcan en schouwburg Maison de la Culture. Het ultramoderne zwempaleis Les Bains des Docks naar het ontwerp van Jean Nouvel, geïnspireerd op Romeinse thermen. Het aan het impressionisme gewijde museum Malraux. Het Redershuis La Maison de l'Armateur, een achttiende-eeuwse parel, de Priorij van Graville en de kathedraal Notre-Dame. Het havengebied: grootste containerhaven van Frankrijk. Het brede strand met uitzicht op de haveningang, met terrasjes en eethuisjes. Nieuw in 2013: De 11e Jacques Vabre bootrace (le Havre-Puerto Limon, Costa Rica). Tentoonstelling « Picasso en zijn vrienden in de haven” in het MuMa van le Havre van 27 april tot 23 september. Aanraders: Markt in de Halles en de vismarkt Caves van Bérigny, 92 rue Paul Doumer Chocolade lekkernijen bij Auzou, 19 rue Albert André Huet Bereikbaar: Per trein: Parijs (2 uur), TGV tot Rouen. Snelweg: 2 uur van Parijs via de A13, 3.15 uur van Lille via de A1 en A29, 2.25 uur van Le Mans via de A28 en A13. Minder dan een uur van Étretat, Deauville en Honfleur. Amsterdam 610 kilometer.

VVV Le Havre 186 bd Clemenceau – BP 649 F-76059 LE HAVRE cedex Tel.: 33 (0) 232 740 404 Fax: 33 (0) 235 423 839 Contactpersoon: Alois Hoch Tel.: +33 (0) 232 740 405 alois.hoch@lehavretourisme.com www.lehavretourisme.com

35


VERSAILLES

Versailles is en blijft de woonplaats van de Zonnekoning Lodewijk XIV. Het kasteel van Versailles is de belangrijkste trekpleister van de stad met de fraaie tuinen, de Trianon en de vertrekken van MarieAntoinette. Een bezoek aan de stad zelf is een goede aanvulling op de historische achtergronden van het kasteel. Beslist zien: Het kasteel van Versailles: dagelijks geopend, behalve maandag. Inlichtingen: +33 (0)130 837 800, www.chateauversailles.fr De markt in de wijk Notre-Dame: op deze markt kopen tal van restaurateurs en chef-koks uit Parijs hun verse producten. De VVV van Versailles heeft drie uitgezette wandelingen in drie verschillende wijken. Deze wandeltochten kunnen verrijkt worden met het gidsje Versailles, the town, te koop bij het VVV kantoor. Met de online reserveringsdienst Treat yourself to Versailles is een bezoek aan de stad, een overnachting, een maaltijd, een concert, een bezoek aan het kasteel in twee muisklikken gereserveerd. Nieuw in 2013: Tentoonstelling « «Versailles en de oudheid », van 13 november 2012 tot 17 maart 2013. 200 kunstwerken over de oudheid en de mythologie. In de lente van 2013 wordt een reukplein geopend. Hier kun je in verschillende etappes allerlei reukgerelateerde belevenissen mee maken. In Versailles zullen een aantal evenementen over tuinen en landschappen plaatsvinden. Suggesties : De markt van Notre Dame. Op dinsdag, vrijdag en zondag van 7.30 uur tot 14 uur. De Greeters leiden toeristen rond door de stad en laten ze alle schatten van deze koningsstad ontdekken. De moestuin van de koning. Open van 1 april tot 31 oktober, van dinsdag tot zondag, van 10 tot 18 uur. Bereikbaar: Per trein: een half uur vanaf Parijs (Montparnasse en Saint-Lazare), met RER lijn C of bus 171. Snelweg: vanaf Parijs via de A13, Amsterdam – Versailles 530 kilometer. Per vliegtuig: rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar luchthaven Charles De Gaulle.

VVV Versailles 2bis avenue de Paris F-78000 VERSAILLES Tel.: 33 (0) 139 248 888 Fax: 33 (0) 139 248 889 Contactpersoon: Sabrina Pécheux Tel.: +33 (0) 130 978 985 groupes@ot-versailles.fr www.versailles-tourisme.com

36


MERCURE heeft een leuke aanbieding voor u!

Let‟s taste the city, beleef een heerlijk kort verblijf in één van de mooiste steden van Frankrijk.

Trakteer uzelf op 2 overnachtingen insclusief ontbijt en een welkomsgeschenk bij aankomst. Ontdek de stad en gastvrijheid van Mercure. Het verblijf omvat: · twee overnachtingen inclusief ontbijt · een stadsplattegrond · een City Pass om de mooiste culturele plekken te bezoeken of een City Bag (een rugzak met daarin een flesje water, een mueslireep en koekjes)

Voor meer informatie: www.mercure.com Contactpersoon: Patricia Perent 2, rue du Lac 91021 Evry Cedex Tel.: +33 (0) 161 61 78 85

37


Atout France – Het Frans Bureau voor Toerisme Prinsengracht 670 1017 KX Amsterdam Promo.nl@atout-france.fr

38

Sales Manual culinaire stedenreizen 2012-2013  

Sales manual voor reisprofessionals over 9 culinaire stedenreizen in Frankrijk 2012-2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you