Page 1

A legtermĂŠszetesebb biztonsĂĄg.


Ezen innováció újraértékeli a növénytermesztési alapokat! Humuszanyagok jelentősége a mezőgazdaságban A talajban az élő szervezetek (növényi maradványok, növényi gyökerek, talajflóra) mellett jelentős mennyiségben vannak élettelen szerves anyagok (kb. 85%). Erről azért fontos beszélnünk, mert talajaink szervesanyag-tartalma, talajaink humusztartalma alapvetően kihat gazdálkodásainkra. A jelenkori kutatói lehetőségek, analitikai módszereink lehetőséget adnak ezeknek a humuszanyagoknak a teljes feltérképezésére. A huminsav a humusz alap alkotó eleme, így mezőgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőséggel bír. A természetben számos helyen vannak humuszsavakat tartalmazó szerves lerakódások. Ezek huminsav tartalma azonban teljesen eltérő képet mutat. Az elmúlt évek munkája lehetővé tette számunkra, hogy ezen természet biztosította lehetőségeket analizáljuk és olyan természetes ásványi anyagokból a legmagasabb tisztasággal vonjuk ki a humuszsavakat (huminsav, fulvosav), mely mezőgazdasági tekintetben fokozott jelentőséggel bír.

2

info@prolansys.hu


„A talajaink megóvása jövőnk záloga.” A természetes huminsav és fulvosav önmagában 70-féle ásványi anyagot tartalmaz. Továbbá a talajban lévő szervetlen és szerves tápanyagokat a huminsavak képesek (természetes kelátképzők) a növények számára felvehető állapotban tartani. Talajkolloidokhoz kapcsolódva a tápanyag kimosódás veszélyét nagymértékben csökkentik. Elmondható tehát, hogy minél nagyobb a talajban a huminsav koncentráció, annál nagyobb talajaink tápanyagmegtartó képessége, ezáltal kisebb a tápanyagok vesztesége, vagyis egy stabilabb, tervezhetőbb gazdálkodás alapjait fektetjük le. A huminsavak természetüknél fogva számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek, melyek mezőgazdasági tekintetben kikerülhetetlenné teszik alkalmazásukat.

www.prolansys.hu

3


„A tápanyag kimosódás veszélyét nagymértékben csökkentik” Humuszanyagok jelentősége a mezőgazdaságban A huminsavak természetben betöltött különleges szerepét példázza, hogy a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokkal olyan közepesen erős kémiai kötést képeznek, amelyből a növények a tápanyagokat kön�nyen felvehetik. Ezzel szemben a talajainkban jelen lévő toxikus fémekkel, nehézfémekkel olyan erős kötést alakítanak ki, mely a növények számára megbonthatatlan, vagyis azokat képtelenek felvenni, ezáltal inaktiválják azokat a talajban és az élő szervezetekben. Ennek biológiai jelentősége felbecsülhetetlen mivel napjaink savanyú talajaiban egyébként könnyen oldódó toxikus fémek növényekbe bejutásával számos élettani folyamat gátlójaként rengeteg problémát generálnak. Továbbá a növényeken keresztül bekerülve a táplálékláncba, mi emberek sem tudjuk kikerülni, hogy szervezetünkben ezeket a nehézfémeket felhalmozzuk, számtalan betegség melegágyát képezve ezáltal.

4

info@prolansys.hu


„Alkalmazása a mezőgazdaságban kikerülhetetlen ” A huminsavak huminsavból és fulvosavból állnak. A fulvosavnak igazából van „méregtelenítő” hatása is, mert szabadon vándorol a növényi sejtek között és átadja a növényi sejteknek megfelelő tápanyagot (utalva arra tényre, hogy maga a huminsav 70-féle ásványi anyagot tartalmaz) és egyúttal felveszi a sejtekben lerakódott méreganyagokat, majd ezen toxikus anyagokat a növény a gyökérzetén keresztül kiválasztja a talajba, ahol a huminsav leköti azokat, meggátolva a későbbi élő szervezetek számára való hozzáférésüket. Továbbá nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a fontos tényt sem, hogy növénytermesztésben a tápanyagok feltárása okán kulcsszerepet betöltő talajlakó baktériumok szaporodása a talaj szervesanyag készletének a függvénye.

www.prolansys.hu

5


„Minden növénykultúrában kockázatmentesen használható” Humuszanyagok jelentősége a mezőgazdaságban Ezen tulajdonságok miatt kijelenthető, hogy a huminsavak alkalmazása növénytermesztési szempontból kikerülhetetlen, alkalmazásukkal egyszerre tudjuk a talajaink huminsav koncentrációját megnövelve biztosítani a tápanyagok felvehetőségét, megszüntetni kimosódásukat, miközben gátoljuk a toxikus fémek felvételét. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően minden növénykultúrában kockázatmentesen használható, termésbiztonságot fokozó, egészséges növényi terméket eredményez. A fejlesztés eredményeként létrejött termék természetes, növénybarát, környezetkímélő és tartós hatású.

6

info@prolansys.hu


Mi a ProHumin? A ProHumin természetes fulvosav és huminsav tartalmú talajkondicionáló koncentrátum. A ProHumin természetes fulvosav és huminsav tartalmú talajkondicionáló koncentrátum. Természetes lignit és/vagy leonardit felhasználásával készül, biológiai stabilitása kiemelkedő. Értékes szénforrásként szolgál a talajlakó hasznos mikroszervezetek, többek között a tápanyagok feltárásáért felelős talajlakó baktériumok számára, segítve felszaporodásukat, növelve ezáltal a szerves kolloid tömeget a talajban. Önmagában 70-féle ásványi anyagot tartalmaz, mely által kiváló tápanyagforrásként szolgál a növényeknek. A ProHumin használatával képesek vagyunk felvehető vegyületek formájában tartani a tápanyagokat, ezáltal a műtrágyák és biotrágyák hatóanyagait is megőrzik felvehető formában a talajban, ezáltal csökken a tápanyagveszteség. Emiatt a ProHumin kiváló kiegészítője a műtrágyázásnak és a talaj baktériumos kezelésének. A ProHumin egyik alappillére az általunk kidolgozott projektnek, melynek célja az extrém időjárás okozta kihívások leküzdése olyan módon, hogy a termelésünk költségeit csökkentve, környezetkímélő módon, de ugyanolyan stabil terméseredményeket biztosítva mint, napjainkban, biztosan gazdálkodni.

www.prolansys.hu

7


„Önmagában 70-féle ásványi anyagot tartalmaz” ProHumin minőségi jellemzői • Barnásfekete, jellegzetes szagú, viszkózus folyadék • pH (eredeti oldatban): 8-9 • Szervesanyag: 14 m/m % legalább • Sűrűsége: 1,05 Kg/dm3 () • Állaga stabil, nem válik szét humuszrészecskék és víz összetevőkre hosszabb idő elteltével sem

ProHumin összetétele • Fulvosav tartalom: 2,5 m/m% legalább • Huminsav tartalom: 11,5 m/m% legalább • K²O tartalom: 1,5 m/m% legalább • H²O tartalom: 84,5 m/m%

8

info@prolansys.hu


Miért kell beillesztenem a termelésbe a ProHumint? Mert használata: • helyreállítja a talaj pH-ját • jelentősen csökkenti a termelésre fordított költségeket (műtrágya, növényvédő szerek, talajfertőtlenítők) • az ideálisabb pH csökkenti a patogén szervezetek életterét • javul a talajaink levegőháztartása • csökkenti a talaj terheltségét • morzsalékosabbá, művelhetőbbé teszi a talajt • javítja a talaj vízmegtartó képességét, ami aszály esetén szolgáltatni képes azt • leköti a talaj toxikus nehézfémeit, inaktívvá téve azokat • felvehető formában tart minden talajban megtalálható szerves és szervetlen tápanyagot, melyeket így a növények azonnal hasznosítani tudnak • jelentősen csökkenti a tápanyagok kimosódását a talajból • gyökérrendszer erőteljesebben fejlődik • szerves szénforrás, így jelenlétében jobban szaporodnak a tápanyagok feltárásért felelős baktériumok, növelve ezáltal a talajaink szervesanyag tömegét

www.prolansys.hu

9


„Vetéskor többlet erőforrás a magoknak.” ProHumin kísérleti eredmények A szén transzformációs teszt eredménye szerint a ProHumin markánsan növeli a talaj respirációs képességét, a kezeletlen kontrollhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a talaj lélegzése (ami tulajdonképpen a talajlakó mikroorganizmusok élettevékenysége) fokozódik a kezelés hatására. Ez a serkentő hatás különösen erős az alkalmazást követő két hétben (200 % a 7. napon és 118 % a 14 napon – 6 L/Ha dózisnál), tehát vetéskor alkalmazva jelentős többlet erőforrást jelent a csírázó magvak számára. A cellulóz teszt eredménye szerint a kezeletlen kontroll talajhoz képest közel 20 %-kal nőtt (1,5 L/Ha dózisnál) a cellulózbontó aktivitás a ProHuminnal kezelt talajmintában. Tehát tarlókezelésnél alkalmazva értékes kiegészítője lehet pl. a Meganit-nak, erősítve a cellulózbontó tevékenységet, valamint értékes szénforrást nyújtva a baktériumok számára.

10

info@prolansys.hu


„Gyökérrendszer erőteljesebben fejlődik” Felhasználási lehetőségek, javaslatok, dózisok A ProHumin jó kiegészítője lehet mind a műtrágyás, mind a baktériumtrágyás művelési módoknak, de akár önálló technológia alapja is lehet, ha kombináljuk algás lombtrágya termékünkkel. A ProHumin egyik eleme az egyre gyakoribbá váló extrém időjárási hatások kompenzálására kidolgozott termesztéstechnológiáink .

Vetés előtt kijuttatva és bedolgozva a növények csírázási és kelési esélyei javulnak, a természetes humuszsavak (huminsav, fulvosav) a talajban lévő tápelemekkel kötést képezve nem engedik kimosódni és a növény számára felvehető formában tartják a tápanyagokat. Aratás után kijuttatva és bedolgozva jelentősen felgyorsítja a növényi maradványok (gyökér, szár) teljes értékű biológiai lebomlását, mivel jelentős szerves szénforrásként szolgál a talajlakó cellulózbontó mikroszervezetek számára. Kiemelt jelentősége van továbbá az így nyert tápanyagok talajban tartásában is, mert a Prohumin megakadályozza a kimosódásukat. Javasoljuk Meganit talajbaktériumos oltóanyaggal együtt használni.

Minőségi talajerő növelést érhetünk el célzottan a ProHumin használatával.

www.prolansys.hu

11


Tápoldatozásra A ProHumin öntözővízhez adagolva serkenti a növények: • csírázását, • gyökeresedését • növekedését. • A tápanyagokat komplex formában megtartja a talajban a növények számára felvehető formában, növelve a hasznosulást. Értékes kálium forrás a növények számára.

Ajánlott dózisok Talaj előkészítésnél: Szántóföldi kultúráknál vetés előtt kijuttatva és bedolgozva 10-20 L/Ha (gyökeres termésűeknél 15-30 L/Ha). ProHumint használjunk, a rendelkezésre álló permetezőgép víztartályába adagolva (min. 10 szeres hígításban). Tarlókezelésre: 10-20-30 L/Ha ProHumin kijuttatása javasolt ősszel, tarlókezelésre, a rendelkezésre álló permetezőgép víztartályába adagolva. Ha baktériumtrágyával kombináljuk, akkor a permetezőgép tartályában előkészített baktériumtrágyához javasolt adagolni, 5 L/Ha mennyiségben. Öntözővízhez adagolva, tápoldatozásra: Zöldségfélék, intenzív kultúrák, dísznövények és üvegházi termesztés esetében 1 – 1,5 %-os töménységben, heti 1 alkalommal (100 l vízhez 1-1,5 L ProHumint használjunk).

12

info@prolansys.hu


Vetéskor

ProHumin technológiai javaslat Őszi vetésű növények

Gyenge talajviszonyok

Közepes talajviszonyok

Ideális talajviszonyok

Technológiai javaslat L/Ha ProHumin

ProHumin

Meganit

ProHumin

Meganit

Búza

15

5

10

5

10

Árpa

15

5

10

5

10

Tritikálé

15

5

10

5

10

Rozs

15

5

10

5

10

Repce

15-20

5

15

5

10-15

ProHumin technológiai javaslat Tavaszi vetésű növények

Gyenge talajviszonyok

Közepes talajviszonyok

Ideális talajviszonyok

Technológiai javaslat L/Ha ProHumin

ProHumin

Meganit

ProHumin

Meganit

Borsó

15

5

10

5

10

Árpa

15-20

5

10

5

10

Zab

15-20

5

10

5

10

Napraforgó

15-20

5

10

Kukorica

20-25

5

15

5

10-15

Silókukorica

20-25

5

15

5

10-15

15

Hibrid kukorica

20-30

10

15

5

15

Csemege kukorica

20-25

5

15

5

10-15

Szójabab, bab

15-20

5

10-15

5

10

Burgonya

15-20

5

10-15

10

ProHumin és Meganit együttes kijuttatásánál vizet mindenféleképpen keverjünk hozzá! www.prolansys.hu

13


Tarlóbontásra

ProHumin technológiai javaslat Őszi vetésű növények

Gyenge talajviszonyok

Közepes talajviszonyok

Ideális talajviszonyok

Technológiai javaslat L/Ha ProHumin

ProHumin

Meganit

ProHumin

Meganit

Búza

15-20

5

10-15

5

10

Árpa

15-20

5

10-15

5

10

Tritikálé

15-20

5

10-15

5

10

Rozs

15-20

5

10-15

5

10

Repce

15-20

5

10-15

5

10

ProHumin technológiai javaslat Tavaszi vetésű növények

Gyenge talajviszonyok

Közepes talajviszonyok

Ideális talajviszonyok

Technológiai javaslat L/Ha ProHumin

ProHumin

Meganit

ProHumin

Meganit

Borsó

15-20

5

10-15

5

10

Árpa

15-20

5

10-15

5

10

Zab

15-20

5

10-15

5

10

Napraforgó

20-25

5

15

5

10-15

Kukorica

20-25

5

15

5

10-15

Silókukorica

20-25

5

15

5

10-15

Hibrid kukorica

20-25

5

15

5

10-15

Csemege kukorica

20-25

5

15

5

10-15

Szójabab, bab

15-20

5

15

5

10

ProHumin és Meganit együttes kijuttatásánál vizet mindenféleképpen keverjünk hozzá!

14

info@prolansys.hu


A ProHumin kijuttatása, feltételei, ár ProHumin kijuttatása A készítményt feltétlenül keverjük fel használata előtt! Vízzel való együttes kijuttatása javasolt. A technológia helyes alkalmazása miatt figyeljünk arra, hogy elsőként a vizet, majd a vízhez a ProHumint adjuk hozzá. Szántóföldi permetező: legegyszerűbb kijuttatása történhet szántóföldi permetezővel, ezt követően ügyeljünk a talajba való bedolgozására, beforgatására. Szórószerkezet: a ProHumint kijuttathatjuk a baktériumos talajoltó készítmények kijuttatására kifejlesztett szórószerkezettel is. Kiszerelések: 20 literes ballon és 1.000 literes IBC tartály ProHumin ára: 60 literes megrendeléstől 580- Ft+ ÁFA/liter kiszállítva Magyarország területén Szaktanácsadóink a részletekkel kapcsolatban az ország egész területén állnak a gazdaságok rendelkezésére! Minőségi talajerő növelést érhetünk el célzottan a ProHumin használatával.

www.prolansys.hu

15


Gyártó: Bioplasma Kft. 9941 Ispánk, Keleti szer. 17.

Ez a Földem! Mi volnék, ha nem próbálnám jobbá tenni!? Vándor, ki rajtam élsz, s vándorolsz, jól gondold meg mit teszel, ha sorsod rossz útra terel, akkor már nem lesz ki többé felemel!

Forgalmazza: Prolansys Kft. 6500 Baja, Alkotmány u. 8.

Szaktanácsadóinkal kapcsolatos információkat keresse honlapunkon!

www.prolansys.hu info@prolansys.hu

www.facebook.com/prolansyskft

ProHumin  
Advertisement