__MAIN_TEXT__

Page 1

ANDAKTSBOK FOR UNGDOM

Bria n

Bær med deg WWJD?-budskapet hver dag -ikke bare rundt håndleddet, men dypt i hjertet ditt.

Med utgangspunkt i Jesu liv, slik det fortelles i evangeliene, vil WWJD i dag? oppmuntre deg til å tenke og be, og deretter handle!

i dag

Folk i alle aldre over hele verden er med i den fenomenale WWJD?-bevegelsen. Men ikke la det bli med armbåndet - kjenn Jesu levende nærvær hver eneste dag gjennom denne andaktsboken som minner deg på å spørre «What Would Jesus Do?» hver eneste dag.

Ship man

-- Seks dager med andakter, den sjuende er satt av til ettertanke og bønn

-- Bibelske råd som passer inn i ditt liv -- Plass til å skrive ned dine egne følelser, håp og bekymringer

Gjør denne boken til din egen. La Jesus være eksemplet du lever for. Brian K. Shipman eier og driver det kristne web-designselskapet «Cast Your Net». Han har skrevet mye, og bl.a. kommet med bidrag til to andre andaktsbøker for ungdom. Brian K. Shipman er ungdomspastor i en baptistmenighet i Texas.

Brian Shipman

-- Praktiske forslag til forbedringer, bygget på Bibelen og tilpasset det virkelige livet

i dag

ISBN 978-82-7199-136-4

ANDAKTSBOK FOR UNGDOM


WWJD i dag Originalens tittel: WWJD Today? Daily meditations Originalen utgitt av Broadman & Holman Publishers Copyright © 1998 Brian K. Shipman Norsk copyright © 2000 Prokla-Media, 2312 Ottestad Oversatt av Ellen Ofte Jakobsen Sats og omslag: Prokla-Media Trykk: InPrint, Latvia Femte opplag januar 2014. ISBN 978-82-7199-136-4


Til min utkårede, Jennifer, som hadde større tro på meg enn jeg hadde selv. Til en sann venn, Mike, som oppmuntret og inspirerte meg. Til ungdomsflokken i Colonial Hills Baptist Church i Cedar Hills, Texas, som stadig vekk overrasker meg ved å gjøre det Jesus ville ha gjort.


Innledning Selv om jeg vokste opp i en menighet, var bakerste benk min faste plass på søndag formiddag. Der satt jeg og omtrent ti andre tenåringer. Vi skrev lapper til hverandre og lo. Jeg fikk aldri med meg særlig mye av talene. For å si det rett ut, syntes jeg de var kjedelige. Jeg forestilte meg at hvis jeg hørte etter ville livet mitt også bli kjedelig. Og jeg ville ikke ha et kjedelig liv. Jeg ønsket meg et annet slags liv – et liv fullt av fart og spenning. Jeg hadde aldri hørt noe spennende eller flott om Jesus, så hva skulle jeg med Ham? Men jeg husker én søndag jeg ble revet ut av døsen. En ung kvinne sang en solosang like før en av de kjedelige talene, og for første gang i mitt liv hørte jeg noe om Jesus som fascinerte meg. Sangen var «Rise Again» av Dallas Holm. Den begynner med at Jesus sier: «Kom igjen. Kjør naglene gjennom hendene mine. Le av meg der du står.» Jeg var fjetret. Jeg lurte på hvordan Jesus kunne være så rolig ansikt til ansikt med smerte og død. Jeg var forundret over hvor sikker Han var på at Han skulle stå opp igjen. Interessen for Jesus dabbet av igjen da jeg begynte på High School. Jeg var så travelt opptatt med å finne meg nye venner og ha det gøy at jeg glemte hele sangen, talene og alt jeg hadde lært på søndagsskolen. Bibelen brydde jeg meg ikke om. Det eneste jeg brydde meg om, var nå. Jeg ville få med meg alt her i livet. En dag nådde Jesus likevel inn i mitt fullsatte program. Jeg la merke til at en av jentene i ungdomsgruppa vår var annerledes enn alle oss andre. Hun skrev ikke lapper. Hun skrev notater fra de kjedelige talene. Hun ba. Hun leste i Bibelen. Så kjedelig! tenke jeg med meg selv. Men jo mer jeg så på livet hennes, jo mer likte jeg det jeg så. Hun var snill og tålmodig, omsorgsfull og trygg. Det så ut som hun levde et liv med både spenning og fart. Plutselig skjønte jeg at hun hadde noe jeg ikke hadde. Hun hadde Jesus. Til slutt ga jeg opp kampen og lot det stå til. Jeg ba Jesus om å komme inn i hjertet mitt, tilgi meg all min synd og være Herre i mitt liv. Da Jesus overtok livet mitt den dagen, fikk jeg en uslokkelig tørst etter å finne ut alt om Ham. Jeg begynte å lese Bibelen som om det


ikke fantes noen morgendag. Jeg ble fengslet av alt Han sa og alt Han gjorde. Jeg ville være som Han. Jeg ville være som Jesus. Denne boka er et produkt av min ennå ikke avsluttede etterforskning av Jesu liv. Mitt inderlige ønske er at når du leser disse sidene, skal du bli like fascinert av Jesus som jeg er. Boka er delt inn i ukesbolker. Hver uke inneholder seks andakter, mens den sjuende dagen er satt av til ettertanke. Ta deg tid hver dag til å lese andakten og bibelsitatene som hører til. Hver sjuende dag blar du tilbake og tar en titt på de seks siste andaktene, tenker over hva du har lært og hvordan du har satt troen din ut i praksis. Jesu liv er som en arkitekttegning for ditt eget liv. Han opplevde de samme omstendighetene og kampene som deg. Når du ser på hva Han gjorde i gitte situasjoner, kan du følge Hans eksempel. Jesus måtte takle foreldre som ikke forstod Ham. Han hadde søsken som gjorde narr av Ham. Nesten daglig opplevde Han å bli avvist på forskjellige måter. Stadig vekk ble Han forstyrret i det Han drev med. En Han kjente veldig godt, begikk selvmord. En av de nærmeste vennene Hans døde, og Jesus gråt. En slektning av Ham ble kastet i fengsel, og fikk til slutt dødsdom. Han var ofte hjemløs og fattig. Noen ganger løy folk om Jesus, og spredte rykter om Ham. En gang Han trengte vennene sine mer enn noensinne, sviktet de Ham alle sammen. Han måtte gjøre ting Han ikke hadde lyst til. Han hadde mange fiender. Han opplevde ubeskrivelige smerter. Han ble ydmyket mens familie og venner så på. Han døde som en annen kriminell. Heldigvis tok aldri alle vanskelighetene knekken på Jesus. Han stod opp igjen. Livet Hans var fullt av fart og spenning. Han hadde veldig nære venner. Han gikk på vann. Han åpnet øynene på blinde. Han helbredet syke og vekket opp døde. Han ba konstant. Ordene Hans forbløffet alle som hørte på. Folk var alltid glade for å se Ham. Han oppnådde alle sine mål og drømmer. Han lever fremdeles i dag. Du kan få et liv som er fullt av spenning og fart, du også. Hvordan? Lev sammen med Jesus. Bruk tid på å lese Hans Ord, se på hvordan Han levde. Når du står overfor tilsvarende situasjoner, spør du deg selv: «Hva ville Jesus ha gjort akkurat nå hvis Han var meg?» Besvar så spørsmålet ved å følge Jesu eksempel. Er troen din fremdeles i båten? Sitter du bare og ser på Jesus fra sidelinjen? Kom deg opp. Gå ut av båten. Gå på vannet sammen med Jesus. Lær av Mesteren. Gå der Han gikk. Jeg har gitt dere et eksempel, slik at dere kan gjøre de samme tingene som jeg har gjort for dere. (Joh 13,15; forfatterens parafrase)


Øyenvitne Lukas 1,1–4

i dag

Da Oda bestemte seg for nettopp dette prosjektet i natur- og miljøfag, trodde hun det skulle bli en passe enkel oppgave. Alt hun behøvde å gjøre, var å dra rundt på skolene i kommunen, ta vannprøver av alle drikkefontener, og merke flaskene med hvor og når prøven var tatt. Deretter skulle hun sjekke blyinnholdet i vannet ved hjelp av en enkel test. Til slutt skulle tallene overføres til et søylediagram. Resultatet var som forventet: Alle prøvene inneholdt små, men ufarlige mengder bly. Alle unntatt en. Odas prøver viste at vannet i drikkefontenen på musikkrommet på ungdomsskolen inneholdt så mye bly at det var livfarlig å drikke det. Oda la resultatet fram for skolens ledelse, og de tok saken på alvor. For å være helt sikre tok de sine egne prøver. Joda, vannet inneholdt farlig mye bly. Rørene og fontenen ble byttet ut, så ble vannet testet igjen. Takket være Oda kan man nå trygt drikke vann på musikkrommet også. Oda begynte med et enkelt prosjekt, men havnet til slutt på førstesiden i aviser landet rundt på grunn av avsløringene sine. Skolemyndighetene undersøkte påstandene hennes grundig, og kom til at hun hadde rett. Og fordi hun hadde rett, måtte noe gjøres. Forfatterne av de fire evangeliene, Lukas inkludert, levde først stille og rolig som alle andre, men havnet til slutt på «førstesiden» i Bibelen med sine avsløringer av at Guds Sønn var kommet til jorden som menneske. Lukas, som var lege, gransket nøye alle øyenvitneskildringer av Jesus, og bestemte seg for å gå i gang med sitt eget prosjekt – som han skrev ned og sendte til en venn ved navn Teofilus. Til dags dato gransker folk fremdeles påstandene i de fire evangeliene. Noen tror; andre ikke. Ett faktum står fast: Hvis påstandene er riktige, må noe gjøres. Du står på startstreken til en utrolig reise i Jesu liv gjennom disse øyenvitneskildringene. Bestem deg her og nå for å granske nøye det som fortelles om Jesus. Sett av tid til en liten andakt – en stille stund med Gud – hver dag, når du ber og leser i Bibelen. Deretter bestemmer du deg for hva som bør gjøres – noe konkret du kan gjøre for å bli mer lik Jesus. Det er viktig å ha en stille stund med Gud hver dag. Er du enig i påstanden?___ Hvorfor?____________________________________________________ Har du allerede en stille stund hver dag?___ Hvis ikke, tror du at du kan begynne med det i dag?___ Be Gud om å hjelpe deg til å sette av tid til Ham hver dag. Be om at Han må tale til deg når du leser i Bibelen. Bli en privat-etterforsker av Guds Ord, akkurat slik som dr. Lukas. Du kommer til å bli like overrasket hver dag over hva du finner, og over hvordan det forandrer livet ditt.

UKE 1 / DAG 1

1


i dag

Finn din egen stil Johannes 1,1–18

En populær film handler om en CIA-agent som er sikker på at en snikmorder snart vil forsøke å ta livet av presidenten. Ingen vil tro på ham, men agenten gjør likevel alt han kan for å overbevise folk om at en bevæpnet galning snart vil slå til. Og mens alle blåser i agentens advarsler og stempler ham som tosk, legger attentatmannen sine dødelige planer i all hemmelighet. Den usle dåden skal utføres under en bankett, og våpenet er en plastpistol som kan gå uhindret gjennom vanlige metall-detektorer. Og så, i aller siste øyeblikk, får agenten øye på attentatmannen – farlig nær presidenten. Han stormer fram det raskeste han kan, og ikke ett øyeblikk for tidlig. Han kaster seg fram mellom drapsmannen og presidenten idet skuddet går av. Agenten faller, men presidenten kommer uskadd fra det hele. Selv om ingen ville tro på agenten, hadde han rett hele tiden – det var et drapsforsøk på gang. Døperen Johannes forsøkte å overbevise folk rundt seg om at Gud ville komme til jorden som menneske for å frelse alle og enhver fra deres synder. De fleste bare lo av ham. Noen få ble sinte. Noen trodde at han snakket sant. Johannes satset livet på et budskap de fleste mente var helt sprøtt. Tanken på at Gud den Allmektige skulle krympes ned til vår størrelse, virket helt urimelig. Men det viste seg å være sant. Mens alle andre var travelt opptatt med sitt, kom Gud stille inn i verden for å forandre den for alltid. Du kan forandre verden, slik som døperen Johannes gjorde det. Hvordan? Følg hans eksempel. For det første må du forsikre deg om at du kjenner budskapet. Johannes visste at Jesus var virkelig og at Han kunne forandre liv. Fordi Jesus har forandret ditt liv, kan du være sikker på at Han kan forandre andre også. Punkt to – fortell budskapet videre på en kreativ måte. Johannes gikk i merkelige klær, spiste underlig mat og forkynte budskapet sitt mens han stod med vann til livet midt i ei elv. Det kaller jeg kreativt. Det er ikke sikkert at Johannes' stil er din stil. Du kan utvikle din egen måte å vise Guds kjærlighet på. Du kan fortelle vennene dine om Jesus ved å få dem med på ungdomsgruppa der de får høre Guds Ord. Du kan ha et party hjemme hos deg der kristen musikk og en mini-tale (av deg eller en kamerat) er en del av opplegget. Du kan til og med ringe en ikke-kristen venn og fortelle ham eller henne om hvordan Gud nylig svarte på en av dine bønner. Har du venner som ikke er kristne? _______________________________ Er det viktig at de får høre de gode nyhetene om Jesus? _______________ Skriv ned et kreativt forslag til hvordan du kan fortelle noen av dem om Jesus en av de nærmeste dagene. _________________________________ Be om at Gud må gi deg mot til å fortelle om Jesus til noen denne uken. Vær kreativ. Finn din egen stil. Din innsats kan skape forandring.

2

UKE 1 / DAG 2


Sjekk bakgrunnen Matteus 1,1–17; Lukas 3,23–38

i dag

«Hva driver faren din med?» Spørsmålet overrumplet Kenneth fullstendig. Han romsterte rundt i sekken sin, lot som om han lette etter noe. «Vanskelig å forklare. Sitter på et lite rom hele dagen. Du veit åssen det er.» Sannheten var at faren hans satt i fengsel, satt på ei celle for å sone, dag ut og dag inn. Kenneth skammet seg så over det at han aldri ville fortelle det til noen. Tanken på at faren hans var dømt som forbryter, plaget ham hver eneste dag. Kenneth gikk taus inn til neste time. Mora hans var servitør, jobbet dobbelt skift på kroa der trailersjåførene pleide å stanse. Han var ikke særlig stolt av det heller. Storebroren hans flyttet hjemmefra i fjor, så Kenneth var eneste mann i huset nå. «Hei,» sa Jostein «skal vi gå hjem til deg etter skolen og spille det nye videospillet mitt? Jeg har det her i sekken.» Kenneth tenkte på den lille ettroms leiligheten moren hans så vidt hadde råd til, og sa: «Nei, det går nok ikke. Jeg må . . . » Ordene døde bort mens han lette etter en unnskyldning. «Jeg må få gjort unna noen lekser. Henger skikkelig etter.» Kenneth skammet seg over familien sin – det de gjorde, og konsekvensene det fikk for livet hans. Mange ganger ga han dem skylden for problemer han hadde med kameratene og på skolen. Men er du klar over at Jesus også hadde en del tvilsomme typer på slektstreet sitt? Les gjennom dagens avsnitt. Ikke se så tom ut i blikket – alle disse navnene er ikke så kjedelige som du vil ha det til. Sjekk Matteus 1,5. Rahab var oldemor til David, og en av Jesu formødre. Visste du at hun var prostituert? Du kan lese om henne i Josva 2–6. Visste du at kong David gjorde seg skyldig i både hor og drap? Les om ham i 2. Samuelsbok 11–12. Noen av Jesu forfedre var berømte, andre ikke fullt så berømte. Noen var flotte mennesker, andre rett og slett dårlige. Til tross for familieproblemene ble Han likevel alt det var meningen Han skulle bli. Har du noen gang skammet deg over familiesituasjonen din? ___ Har du noen gang vært sur på Gud for at Han ga deg den familien eller det hjemmet du har? __________________________________________ Jesus vet hvordan du har det. Hvordan føler du deg når du tenker på familieproblemene dine? __________________________________________ Ta deg tid her og nå til å be og takke Gud for at du er den du er, for familien din og for hjemmet Han har gitt deg. Kanskje dette er vanskelig for deg, slik situasjonen er, men takk Gud likevel. Selv om du har familieproblemer, vil Gud fullføre planene Han har for deg, akkurat slik Han gjorde det for sin egen Sønn. Les mer om dette emnet i 1. Tessalonikerbrev 5,18; Jeremia 19,11–13; Salme 139,13–16 og Apostelgjerningene 17,26–28.

UKE 1 / DAG 3

3


i dag

Målløs Lukas 1,5–25

Roger våknet av at han skrek. Kona hans, Marit, måtte roe ham ned – igjen. Hver natt. Roger hadde stadig mareritt om den døde han fant sist han var på oppdrag for brannvesenets dykkergruppe. Mannen hadde ligget i den sunkne båten i flere dager, og kroppen hadde svulmet opp til dobbel størrelse. Synet forfulgte Roger fremdeles. Roger tok telefonen neste dag og ble helt hvit i ansiktet. Et nytt leteoppdrag under vann. Sannsynligvis en til som hadde druknet. Roger mannet seg opp og gikk mot døren. «Be for meg,» sa han til Marit. Og Marit ba. «Kjære Herre, la ikke Roger finne en død mann i båten denne gangen. Vær så snill.» Ute på sjøen gikk Roger ned til sunkne båten flere ganger, men fant ingen. Han var lettet, men sjefen ba ham sjekke en siste gang. Roger dykket igjen og lette rundt seg med lyskasteren. I øyekroken fikk han se en fot. Skjelvende grep han tak rundt ankelen for å dra kroppen ut. Foten rykket til! Roger kjente at hjertet hamret. Han lette seg fram mellom vrakrestene og dukket opp i en liten luftlomme. Plutselig var han ansikt til ansikt med en forskremt mann. Mannen var i live! Han hadde overlevd i den sunkne båten i nesten to døgn. Marit hadde fått bønnesvar – og ikke bare på den måten hun hadde tenkt.

I dagens avsnitt leser vi om at Sakarja fikk et så uventet bønnesvar at han ble helt skremt. Han kunne ikke tro sine egne ører da engelen talte. Sakarja hadde bedt så lenge at han kanskje ikke lenger trodde på noe svar. Hvordan er ditt bønneliv? Gi det karakter på en skala fra 1 til 10, med 10 som topp. ___________________________________________________ Hva er det største du har bedt om det siste året? _____________________ Fikk du noe svar? _____ Hvis ikke, tror du at du har bedt nok?_____________________________ Vår Gud er virkelig en Gud å ha ærefrykt for, og Han ønsker å gjøre store ting for deg. Men hvis du aldri spør, får du aldri noe svar heller. Fortsett å spørre, selv når det ser ut som svaret blir forsinket. Her er noen enkle retningslinjer som kan forbedre bønnelivet ditt. La TETP (Tett På) bli oppskriften for bønnestundene dine. 1. Tilbedelse. Pris Gud først. Når du gjør det, går det opp for deg hvor stor Han er. Da får du nok tro til å be om store svar. 2. Erkjennelse. Innrøm dine feil og nederlag for Gud. Tilgi alle som har såret deg. Vit at Gud har tilgitt deg. 3. Takksigelse. Takk Gud for alt Han allerede har gjort for deg både nå og tidligere. 4. Påkallelse. Fortell Gud om alt du trenger. Fortsett å be hver dag, og vent på Hans svar i Hans tid.

4

UKE 1 / DAG 4


Uventet gravid Lukas 1,26–38

i dag

Tenk deg at du heter Maria og er 15 år gammel. Du svermer for en fyr som kalles Jossi; han bor et par kvartaler unna. Du og Jossi rusler stadig tur til et sted i utkanten av byen, en fjellkam med nydelig utsikt utover dalen. Der sitter du og han og snakker i timesvis om framtiden – en framtid sammen. Jossi har spurt deg, sånn passe sjenert, om du vil gifte deg med ham, og du har sagt ja. Datoen er ikke bestemt ennå, og du lurer fremdeles på om du har gjort et riktig valg. Men akkurat nå er dere på vei tilbake til byen, hånd i hånd, lykkelige bare fordi dere har hverandre. Jossi kysser deg utenfor porten hjemme, og du smyger deg stille inn like før det blir mørkt – slik din overbeskyttende mor ga deg beskjed om. Du går gjennom stua der mamma sitter og syr, og pappa leser dagens Nasaret Blad. Du forsvinner inn på rommet ditt og dumper ned på senga. Du legger en pute under hodet og dagdrømmer, undres på hva framtiden har i vente. Skal dere ha stort bryllup? Er Jossi den rette? Hvem kommer barna deres til å ligne på? Dagens avsnitt begynner akkurat her. Plutselig ble Marias drømmerier avbrutt av en fremmed som kom med en viktig beskjed. Maria trodde på engelens budskap om at hun skulle blir mor til Guds Sønn. Kan du tenke deg hvordan det måtte være for henne neste dag da hun og Josef gikk til åskammen sin utenfor byen? Hva skulle hun si? «Du Josef, jeg er visst gravid. La meg få forklare alt sammen.» Maria hadde sikkert lagt sine planer for livet. Hun ville gifte seg med Josef, få barn og familie og leve et godt liv. Så dukket budbæreren fra en annen verden opp, og tilbød henne et liv hinsides alt hun i sin villeste fantasi hadde drømt om. Maria kunne ha sagt: «Nei takk. Jeg har allerede andre planer.» Eller hun kunne ha sagt: «Ikke meg, er du snill. Kan du ikke finne en annen?» Maria valgte imidlertid å la Gud få forstyrre livet hennes. Hun lyttet og adlød. Noen ganger ønsker Gud å fange oppmerksomheten din for å gi deg en beskjed. Fra tid til annen bryter han inn i din faste rytme gjennom en stille stund, en tale, en samtale med foreldrene dine eller en fargesprakende solnedgang. Han hvisker til deg at Han har tatt ut deg til noe helt spesielt. Lurer du noen gang på hva som er Guds vilje for livet ditt? ___________________________________________________________ Hvordan kan du finne ut hva det er? ______________________________ Hva bør du gjøre når du oppdager Hans vilje?______________________ Gud har ikke bare en vilje for livet ditt. Han har en vilje for uka di – og for dagen din. Be Herren om å vise deg sin vilje. Når Han taler, lytter og adlyder du – akkurat slik som Maria.

UKE 1/ DAG 5

5


i dag

Livet sett fra livmoren Lukas 1,39–56

Anka var gravid, men kunne ikke si noe til foreldrene sine – faren hennes kom til å drepe henne. Hun hadde snakket med helsesøster på skolen, og bestemt seg for å ta abort. Neste tirsdag skulle «problemet» løses. Ankas venninne Susanne var en kristen som ikke snudde henne ryggen i en vanskelig tid. Tålmodig oppfordret hun Anka gang på gang om å gjøre én ting: «Ta en ultralydundersøkelse først, så du kan se hva det er du kvitter deg med. Er du tøff nok til å ta det bort, er du tøff nok til å se det først.» Anka var først motvillig, men ga til slutt etter. Susannes foreldre betalte for ultralydundersøkelse på en privatklinikk. Anka la seg ned på en benk, og de smurte en slags vaselin utover magen hennes. Så skrudde de på en liten skjerm, og plasserte en elektronisk dings i klisset. Plutselig kom noe til syne på skjermen. Synet fikk Anka til å gråte – et hjerte som slo, en bitteliten, menneskeaktig figur med hender og føtter danset rundt inni henne. Anka ble helt forelsket i det hun så, og bestemte seg for å beholde barnet. I dagens avsnitt er Maria mindre enn en måned på vei med Jesus. Hun drar for å besøke Elisabet, som er omtrent seks måneder på vei med Døperen Johannes. Legg merke til det som skjer når Maria kommer inn i huset til Elisabet. Det seks måneder gamle fosteret i Elisabets mage sparker til av glede idet det tre uker gamle «embryoet» i Marias mage kommer nær. Døperen Johannes merket Jesu nærvær før noen av dem var født. Han tok seg en liten dans inni moren sin. Noen hevder at Bibelen ikke sier noe om abort. Dagens avsnitt viser imidlertid noe annet. Det er en enkel fortelling om to kvinner og to ufødte barn. Alle fire har sin plass i fortellingen fordi alle fire lever. Gud har en plan for hver enkelt. Bibelen lærer at ufødte barn lever. Gir det dem de samme rettigheter som folk som allerede er født? _______________________________________ Hva kan du gjøre for å beskytte ufødte barns liv og rettigheter? ___________________________________________________________ Det er ikke sikkert du greier å forandre lovverket, men du kan gjøre viktige ting likevel. Hvordan? _________________________________________ – Kjenner du en som er gravid og planlegger abort, så snu ikke ryggen til henne. Vær glad i henne fordi Gud er glad i henne. Tilby deg å hjelpe henne i denne vanskelige tiden. Kanskje du kan sette henne i kontakt med Alternativ til Abort Norge, eller andre som kan hjelpe henne å planlegge en framtid med ansvar for et lite barn. – Vær ikke redd for å si hva du mener om abort. Si det aldri hardt og hatefullt, men la andre ganske enkelt få vite at du tror det ufødte barnet har et liv som er verd å leve. Fortell hva Bibelen sier om det. – Be Gud om å hjelpe deg til å redde minst ett ufødt barn i løpet av livet.

6

UKE 1 / DAG 6


Ukas oppsummering

i dag

Bibelstudiet Se tilbake på noe av det du har lest i Bibelen denne uka. Skriv ned det ene verset eller avsnittet som Gud brukte til å tale til deg. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ Lær deg dette verset eller avsnittet utenat. Du greier det hvis du sier det høyt for deg selv noen ganger. Tenk så på minst én situasjon du sannsynligvis kommer til å oppleve snart, der dette bibelverset kan hjelpe deg til å ta den rette avgjørelsen. Notér situasjonen her. ___________________________________________________________ Sitér bibelverset når du står overfor denne situasjonen, og lev etter det.

Tid for bønn Bruk litt tid til å prise Gud for den Han er. Bruk litt tid til å takke Gud for ting Han har gjort for deg. Be så Gud om å gjøre deg til den Han ønsker du skal være. Be Gud om å bruke deg til å hjelpe andre å komme nærmere Ham. Under er bønnelista di for denne uka. Oppdater den hver uke. Har du ikke fått bønnesvar denne uka, fører du bønneemnet over til neste uke. Bønneemne ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________

Bedt 1.gang __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __

Bønnesvar __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __ __ / __ / __

Be for det som står på lista, og stol på at Gud vil svare. Tilgi alle du ennå ikke har tilgitt. Bekjenn og be Gud tilgi deg synd du tidligere ikke har erkjent. Be Gud om å bevare deg fra synd. Innse at Gud har full kontroll over livet ditt,og vil ta hånd om alle ting.

UKE 1 OPPSUMMERING

7


Alles yndling Lukas 1,57–80

Alice var stjernen i ungdomskoret. Ingen kunne synge som henne. Hver gang hun sang solo på møte, overøste de voksne henne med ros etterpå. Alice kunne sitere flere bibelvers enn noen andre. Hun kunne alle Bibelens bøker på rams, i riktig rekkefølge. Hun var hyggelig mot alle nye i ungdomsgruppa. Hun behandlet de eldre medlemmene med respekt. Alice var den mest populære jenta i menigheten. Men på skolen var Alice en annen. Hun hadde ord på seg for å være lett på tråden. Hun jukset på prøver som alle andre. Hun gikk på alle fester og eksperimenterte med stoff. Alice var den mest populære jenta på skolen. Alice ville være populær både i menigheten og på skolen, og derfor laget hun to versjoner av seg selv. Den første versjonen gjorde alt hun trodde ville vekke beundring i menigheten. Den andre versjonen gjorde alt hun trodde kunne gjøre henne populær på skolen. Hun gjorde hva som helst for å bli lagt merke til. I dagens avsnitt leser vi om da døperen Johannes ble født. Det skjedde ikke akkurat i all hemmelighet. Faren hans la ut om hvilken stor mann han kom til bli. Alle som var der, regnet med at Johannes skulle bli noe stort når han ble voksen. Johannes var den mest populære gutten i byen. Men legg merke til hva Johannes faktisk gjorde med livet sitt. I stedet for å bli herr Populær, stakk han seg bort uti ødemarken der ingen kunne se ham. Johannes var ikke opptatt av om folk la merke til ham eller ikke. Han lot Gud avgjøre hvor populær han skulle være. Senere kom Johannes virkelig i rampelyset. Folk fra hele verden fikk høre om ham. Han ble så stor at Jesus kalte ham det største mennesket som noensinne har levd. Noen ganger gjør vi ting bare for å bli lagt merke til. Vi vil bli akseptert, vil at andre skal si fine ting om oss og klappe oss på skulderen. Men det kan bli ganske tøft å skulle være populær hele tiden. Hvis du som er kristen prøver deg på dette spillet, blir du tvunget til å leve to liv – et i menigheten og et alle andre steder. Du prøver å bevare imagen din ved å bære maske og late som du er en annen enn den du er. Jo da, kanskje du blir akseptert på den måten, men er det ditt virkelige jeg eller den falske imagen din de aksepterer? Har du prøvd å spille populær noen gang – latt som om du er noe du ikke er, bare for å bli akseptert? _____________________________________ Nevn noe du gjorde ene og alene for å bli lagt merke til. _______________ Ville livet ditt forandre seg hvis du kuttet ut alle forsøkene på å være populær? ___________________________________________________ La Jesus bli sjef over populariteten din. Be Gud hjelpe deg til å ta av deg maskene du går med. Ikke vær redd for å være deg selv. Gud aksepterer deg slik du er.

8

UKE 2 / DAG 1


Dårlig rykte Matteus 1,18–25

i dag

Du heter Jossi. Du er en skikkelig kar og har alltid prøvd å gjøre det som er rett. Hele livet har du bedt Gud om å gi deg en gudfryktig kone, og du trodde du hadde fått bønnesvar da du møtte Maria. Du forelsket deg i henne, og spurte om hun ville gifte seg med deg. Hun var jo så nydelig og snill, syntes du. Men nå er alt forbi. Hun er gravid. Og hun kommer med en sprø historie om en engel som kom og sa at hun skulle føde Guds sønn. «Ja visst, ja! Guds Sønn. Nå blir det i meste laget for meg.» Du tenker over hvilke valg du har. Du kan fortelle hele byen at Maria er gravid, og ødelegge ryktet hennes – men egentlig har du ikke lyst til å såre henne på den måten. Du kan ta på deg skylden for at hun er gravid, men da ødelegger du ditt eget rykte også, og du vet at du lyver. Til slutt kommer du fram til at det beste for dere begge er at dere bryter forlovelsen i all stillhet, slik at Maria ikke sitter igjen med altfor stor skam. Du har bestemt deg. Du skal gjøre det i morgen. Det er langt på natt, og du trenger å sove litt. Du legger deg, og . . . Dagens avsnitt forteller resten av Jossis historie. Josef måtte ta et viktig valg. Skulle han tro på drømmen? Hva ville folk tro om ham hvis han giftet seg med Maria? Gud hadde bedt ham om å gjøre noe som kunne ødelegge ryktet hans. Josef kom til slutt fram til at det var verd risken. Han ville sette sitt eget rykte på spill for at Jesus skulle kunne komme inn i verden. Sett at Gud vil at du skal ta kontakt med en av dem som ingen andre på skolen vil være sammen med. Sett at Han vil at du skal snakke om Jesus med folk som har dårlig rykte på seg. Hva om Han vil at du skal ofre ditt eget rykte for å kunne føre Jesus inn i et annet menneskes liv? Vil du gjøre det? ___________________________________________________________ Tenk på en gang da du hadde sjansen til å bringe Jesus inn i en samtale eller aktivitet på skolen. Gjorde du det, eller var du for flau? ___________ ___________________________________________________________ Hva kan du gjøre neste gang du har sjansen til å føre Jesus inn i et annet menneskes verden? ___________________________________________ Be om at Gud vil gi deg visdom og mot til sette ryktet ditt på spill for Jesu skyld denne uken. Ikke vær redd for å stille opp for Ham neste gang du har en sjanse.

UKE 2 / DAG 2

9


ANDAKTSBOK FOR UNGDOM

Bria n

Bær med deg WWJD?-budskapet hver dag -ikke bare rundt håndleddet, men dypt i hjertet ditt.

Med utgangspunkt i Jesu liv, slik det fortelles i evangeliene, vil WWJD i dag? oppmuntre deg til å tenke og be, og deretter handle!

i dag

Folk i alle aldre over hele verden er med i den fenomenale WWJD?-bevegelsen. Men ikke la det bli med armbåndet - kjenn Jesu levende nærvær hver eneste dag gjennom denne andaktsboken som minner deg på å spørre «What Would Jesus Do?» hver eneste dag.

Ship man

-- Seks dager med andakter, den sjuende er satt av til ettertanke og bønn

-- Bibelske råd som passer inn i ditt liv -- Plass til å skrive ned dine egne følelser, håp og bekymringer

Gjør denne boken til din egen. La Jesus være eksemplet du lever for. Brian K. Shipman eier og driver det kristne web-designselskapet «Cast Your Net». Han har skrevet mye, og bl.a. kommet med bidrag til to andre andaktsbøker for ungdom. Brian K. Shipman er ungdomspastor i en baptistmenighet i Texas.

Brian Shipman

-- Praktiske forslag til forbedringer, bygget på Bibelen og tilpasset det virkelige livet

i dag

ISBN 978-82-7199-136-4

ANDAKTSBOK FOR UNGDOM

Profile for Proklamedia

WWJD i dag - Andaktsbok for ungdom  

Denne ungdommelige andaktsboken tar deg med på en reise gjennom biblen hver dag i hele året. En praktisk og god bok for Jesus etterfølgere.

WWJD i dag - Andaktsbok for ungdom  

Denne ungdommelige andaktsboken tar deg med på en reise gjennom biblen hver dag i hele året. En praktisk og god bok for Jesus etterfølgere.

Advertisement