Page 1

Nederlandse vrijwilligster Ilonka Hoving brengt creatieve leermethodes naar een Sociaal Project in Kaapstad, Zuid-Afrika Ilonka Hoving, 23, heeft altijd vrijwilligerswerk willen doen in een ontwikkelingsland, en wilde dolgraag deze ervaring opdoen in Afrika. Als student Sociaal Pedagogische Hulpverlening koos Ilonka ervoor om in haar vakantietijd op een sociaal project te werken in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Het kinderdagverblijf waar Ilonka heeft gewerkt ligt in een van Kaapstad’s armste townships, en door het tekort aan personeel is de aanwezigheid van Ilonka erg waardevol gebleken. Naast het geven van de broodnodige liefde en aandacht die de kinderen thuis niet altijd kunnen krijgen, werken vrijwilligers op dit project hard om ze voor te bereiden voor de basisschool. “De kinderen zijn zo blij met een klein beetje aandacht en een knuffel. Hun ogen schitteren van vreugde als je ze vertelt dat ze iets goed doen”, vertelt Ilonka. Een dag op het verblijf bestond voor Ilonka uit het voorbereiden van ontbijt, waarna ze met de kinderen van 5 en 6 jaar oud rekenen, tekenen en schrijven oefende. Daarnaast leerde ze de kinderen knutselen en inkleuren. “Na het werk speelde ik spelletjes met de kinderen, liet ze met mijn haar spelen, verfden we onze gezichtjes en lakten onze nagels.” Na dit werken en spelen, assisteerde Ilonka met het bereiden van de lunch en hielp ze met hun middagdutje. Soms las ze de kinderen een verhaaltje voor.

kinderen het gevoel heb gegeven dat ik ze waardeer als persoon, ongeacht hun gedrag”. Ilonka was erg goed in het laten zien dat kinderen spelletjes kunnen gebruiken als educatiemiddel. Door toedoen van haar initiatief heeft Ilonka de ‘spreekstok’ kunnen introduceren aan de kinderen, zodat ieder kind leert te spreken als het hun beurt is. “De kinderen waren dol op de stok en vroegen zelfs of ze er mee mochten werken”, legt Ilonka uit. “Ik gebruikte de stok ook bij een rekenspel. Ik begon met het tekenen van vissen of huizen op papier en vroeg de kinderen ze te tellen. Dankzij nieuwe methodes als deze kon Ilonka de kinderen individueel aandacht geven en ze nieuwe dingen leren door middel van plezier. Ze beloonde de kinderen ook met stickers, en bewerkstelligde daarmee goed gedrag en aandacht. “Mijn meest waardevolle ervaring was het ontdekken dat kinderen zo’n plezier hebben in leren. Vaak wilden ze de educatieve spelletjes tien keer op rij spelen omdat ze er zo’n plezier in hadden!”, vertelt Ilonka. Naast haar inbreng van haar vaardigheden en kennis in het project, neemt Ilonka ook een hoop ervaring mee naar huis. “Ik heb een hoop gezien in Kaapstad dat mij ontwikkelt heeft als persoon. Alles wat ik hier heb ervaren neem ik mee voor de rest van mijn leven en in elke keuze die ik maak.” Met dezelfde hoeveelheid inzet kan de aanwezigheid van vrijwilligers als Ilonka van betekenis zijn voor een groot aantal individuen in een ontwikkelingsland. Wij hopen dat vrijwilligers als Ilonka anderen inspireren om Projects Abroad te helpen met het maken van een verschil, en door dat te doen, zelf een levenslange ervaring opdoen.

Vanwege haar ervaring op dit gebied kreeg Ilonka veel verantwoordelijkheid op het project. Ze gaf de lessen iedere dag en kreeg de mogelijkheid om met haar eigen methoden initiatief te nemen. “Ik hoop dat ik de

Meer info over Projects Abroad help... learn... explore!

Sociale Projecten in Zuid-Afrika

Vrijwilligerswerk Zuid Afrika sociaal project  

Lees de ervaring van 1 van onze vrijwilligers op het vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika op ons sociaal project. www.projects-abroad.nl