Issuu on Google+

Jeff Moro


Interstitial Playgound Degree Project Instructor: Berenika Boberska Instructor: Mark Stanley

Michigan Theater’s Interstitial Performance Space

Spatial Relations


Thesis Statement: Detroit is on its way somewhere—whether down or up is debatable and perhaps not verifiable. But the city is so good at getting in-between that it doesn’t matter; and it is in this interstitial space and the space of the ruin that Detroit leverages its peculiarity into its own odd future. In particular, Michigan Theater in downtown already does this by synthesizing typologies that are nonsense to one another: theater and car-park. This project looks to turn this cycle on its head again—reinjecting performance space into the car-park-former-theater. The existing ruin, which is a direct reflection of the city, is used as an exploration tool for methodologies, process, and performance. Strategies of voiding and filling compound particular in-between’s amongst and against one another to design a new performative envelope for Detroit’s Michigan Theater.

Programmed Elements and Injection: The Interstitial Playground is a self-contained animal that occupies the structure of the Michigan Building. The Northern street side wall of the theater space is striped of the unnecessary masonry units leaving just the bare column and cross units that support the dome and Roof Trusses. The next phase consists of voiding through to the unoccupied units within the main 13 story building. This process opens new shared circulation paths between the theater/ parking space to the units. The interaction of these two phases is done through an elaborate catwalk system which provides connection through the spaces and supports new programmed areas. To keep with the existing nature of internalizing programs, A giant curtain is fitted to the north street side structure to conceal the interior spaces. Moments of the Curtain are broken allowing the catwalks and lounge spaces to punch through giving the public visual cues of the Internal playground. These processes are done to injected a final program of a Dance Academy/ Performative Space into the Michigan Building. This injection interrupts the voiding and structural modifications through the catwalk system and roots its academy/ studio space, classrooms, bar/ lounges, and offices within the building portion. (There are some office spaces that will need to be relocated to accommodate for the addition of open studio spaces. These offices will be moved to the other abandoned section of the building.)

The Stage is Set: The secondary action of the performance exists within the theater space above the car park. There is 3 suspended platforms above the car park, one main stage directly in front of the theater seating, and 2 secondary stages that parallel the side walls of the theater. The main stage is fixed , but the other two stages are connected to a pulley system allowing the movement of the stage to decent close to the top of the cars and ascend as high as the dome ceiling. The three stages are connected through a secondary catwalk system that allows for the change in elevation.

The Detail: The performance space becomes a performative areal piece that acts as a prop to the Performances within. Complimenting the movements of the Dancers and platforms is the Lighting and spatial dividers in the space. The building is fitted with 7-axis robotic arms, similar to those used in manufacturing within the automotive industry. These free movement arms serve as the main lighting system for the performance allowing for further control over the atmospheric qualities of a performance. The second robotic arm system in the space is a series of three 11-axis specialty arms which hold 3 independently controlled screen systems. These screen systems can be adapted to any performance as a way to increase the spatial reality of an act. The can be combined together to form a single compound envelope.

Finale: The car-park-former-theater turns into a combined performative center of movement, art, and architecture. The spatial reality of the Michigan Theater is once again repurposed, realized through auto, industry and human actions, making the theater another conversion of Detroit’s complex existence: even though the intent of this project is not to focus on such topics, but using them as contextual guidance to Architectural Design. The conversation of Detroit’s future is up to the political aspirations of the city’s residents and leaders.


Section 1


pg 5 Section 2


Catwalks/ Lounge Classrooms Dance/ Open Studio Space Existing Offices Existing Circulation Parking Bathrooms

Level 7

Detroit Theater Bar Performance Space Catwalks/ Lounge Classrooms Dance/ Open Studio Space Existing Offices Existing Circulation Parking Bathrooms

Level 6

Existince Theater Seats Performance Space Catwalks/ Lounge Classrooms Dance/ Open Studio Space Existing Offices Existing Circulation Parking Bathrooms

Level 5

Performance Space Catwalks/ Lounge Classrooms Dance/ Open Studio Space Existing Offices Existing Circulation Parking Bathrooms

Level 4

Performance Space Catwalks/ Lounge Classrooms Dance/ Open Studio Space Existing Offices Existing Circulation Parking Bathrooms

Level 3

Catwalks/ Lounge Classrooms Dance/ Open Studio Space Existing Offices Existing Circulation Parking Bathrooms

Level 2

Existing Retail Existing Circulation Parking

Program and Circulation Bathrooms

Ground

Spatial Axon


Proscenium Arch

Exploded View

Existing Structure

pg 7

Final Model

Relationships

Spatial Connecters

Theather Space


wa y 11 0F re e Dodger Stadium

N Broadway Br

Solano Canyon

Respecting Solano Canyon Neighborhood

ark er P

pp wU

Establish Connection to the Park from Broadway Street

Ne

Establish a Connection to the LA River and the Park

y wa

Site Solutions Extended Broadway over the Goldline to create a new upper level park

Ex

n sio

of

d oa Br

ten

Extend Solano Canyon to the park to establish a new Identity Cap the Park near the River with a Regional Fittness Center

ay dw

oa Br

Major Streets

)

Minor Streets New Linkage New Park Paths Gold Line Train Regional Fittness Center

g

rin

Sp

Co

fi rn

s

eld

(LA

Hi

sto

rk Pa ric

LA River

Site Problems and Conditions

idge


Community Annex Design Studio: Urban Policy Studio 5 Instructor: Christi Van Cleve Instructor: Bill Roschen

Annexation of Surrounding conditions to Iconic The Los Angeles Historic Park nicknamed the “Cornfield” is located on the south edge of the CASP, which is an area implementing a new vision of the city though its land usage, zoning, and urbanistic strategies 1 miles Northeast of Downtown. The Cornfield is adjacent to the Chinatown, Dodger Stadium, Solano Canyon, Lincoln Heights, but the site is isolated due to the many barriers present. Broadway street, which sits 40 feet above the park, and the Gold line tracks presents cap the entire north edge of the park, while the east edge faces the Los Angeles River and is visual terminated at the Downey Rec Center across the river. This “Community Annex” is about establishing linkages to and from the Cornfields reconnecting it to the surrounding neighborhoods, using Policy as the Driver for the built environment, while bringing a new iconic vision to the park and community. The project resides at the north edge of the park, where the slope and Gold Line tracks are present. “Community Annex” provides a new upper park with the extension of Broadway street that protrudes over the Gold Line Tracks, similar to that of a palisades,. The structure of this new extension is light by LEDs that softly glow exaggerating the height difference from the upper and lower park, and as the train passes, the LEDs glow brighter to visualize the movement under it. There is also another route down to Spring street through the east side cap that connects this bridge to the streets below. The edge of this new extension is a new “street” that acts like a “Share-O” (a street that cars, bikes, and pedestrians all share). The Programmable Massing of Community Annex is located at the end of Solano Canyon, where it provides: 1, a way for vertical pedestrian movement into the park from Broadway level: And 2 Provides support facilities for the existing community, like a Gym, Express style grocery store, several office spaces, and a Bike Locker Facility. This New built Edge gives a new Identity to the Solano Canyon Community, which implements new job development and movement to the site, while still respecting their existence.

Community Annex is about promoting new invention within the City, while implementing Linkages, Mobility, Health, and Urbanistic Strategies through its built environment. The Cornfield’s and surrounding community’s Identity are preserved and increased through Policy and Architecture that creates a new Icon of Los Angeles.

pg 9

The River Side of the Cornfields is capped by the new turn around route down from Broadway to Spring Street. Within this cap is a New Open Air, pavilion style, Regional Recreaction Center that connects to the LA River with walking and bike paths. These new paths establish a linkage to this new “center” along the expansive “LA River Bike Path” promoting Mobility, Health, and further increase in Job development in the area. Part of the built Structure is a permanent Installation of a massive LED “screen” that allows great visibility through it to the areas behind the cap. This Provides local and distance organizations a great foundation to rent the park space for events, and gatherings.


32’ 0’

64’

Contextual Section A

Section

A

Scale 1” = 32’

Regional Linkage

Model Display

Model Detail

32’

Experiential Section B 0’ 64’

Massing Strategy

Iconic Display

Temporary Event Spatial Density


A

Proposed Housing

Site Plan

pg 11

N

Site Plan Scale: 1” = 64”

32’

N

0’

64’


Handi-capable Design Studio: Design Build Studio Instructor: Jeanine Centuori Instructor: Marc Rapisardi Instructor: Sonny Ward This studio was about design and build with focus on Adaptive reuse. The Goal was to produce a new built form from an existing Kit of Parts. This project was a team effort and was designed and built by the team. The unit we created is on a built site within an existing site. The existing site is the property of the Shadow Hills Riding Ranch. The ranch features several different kinds of therapeutic riding services where this mini village plays a role as temporary shelters for the secessions. The built site is nothing more than a wooden deck floating over the ranch where each unit is then attached to that surface. Our groups task was to design the bathroom unit and our location is the most northern part of the deck. The Applied site conditions pushed the design of the mini village and each unit then respond to both sites for optimal design and programmable space. The Materials used with our project consist of the existing Kit of Parts from the original shed, as well as, Several members found on site, plus the addition of new materials to finish the intended design. The Final product is a 14’x10’ open air Bathroom unit with one non accessible bathroom and one ADA accessible bathroom. Both rooms feature a toilet, appropriate Handrails, sinks, and showers. There is even an outdoor sink where the rest of the deck can access even when the stalls are occupied. This project pushes what an ordinary shed can become after some design.

2 inch Vent Stacks

2 inch Vent Stacks Ghosted Structure

Polycarbonate Roof Existing Shed Roof

Existing Shed Roof Exposed Water lines Back to Back Shower Head

Interior Partition Existing Shed Siding Interior Partition

Hot Water Line Main Sewage Drain Main Water Line

Main Water Line Main Gas Line Main Sewage Drain Exterior Water Heater

Plumbing Study

Final Plumbing Layout

Original Shed


Bathroom Plan

Design Process

1:1 Scale Model

pg 13

West Elevation East Elevation Scale: 1/4” = 1’

Section Section BB Scale: 1/4” = 1’


Small Lot Housing Unit Design Studio: Houses and Housing Instructor: Dr. Paulette Singley Small lot development proposes challenges when a project’s main driver is storage. The lot is 50’ x 175’ which then is divide into 5 sub-lots where one sub-lot is given to each person in the group to design within. From our groups CC&Rs, vertical boundaries play a part with the neighbors and party walls become ideal storage areas for both units. Since the project was built within a super structure, the idea of minimal existence took control to deliver as much storage for the space permitted by the groups cc&rs while still allowing the idea of a hanging system within the structure. Most of the cc&rs point out some form or factor that the storage must occupy and/ or perform, but there was still room for improvement over the existing perimeters. The final product is a single housing unit, where the program is determined by the design, but must be within 1000-2000sqft. Design for the project first took shape with the idea of storing car parts to whole cars. Taking this idea, and introducing it within the super structure lead the lifting of the housing unit, and a lift for the vehicles to enter on the second level. This then lead to other design decisions as to where the rest of the program would fit around the main garage space. Kitchen is on the second level as well as a bedroom and bath. The third floor consists of the living room, final bedroom, and secondary storage room. The project is just under 1700sqft, and follows the group’s cc&rs. Storing a car is not only possible, but exciting to do within small lot development, so this project will show the concepts a process to do so. This project was done with hand drawings and motor oil.

Process Drawings and Inspiration


Level 2 Concept Sketch

Storage Idea

Level 1

pg 15

Level 0

Section


Hollywood Residence Design Studio: Houses and Housing Instructor: Dr. Paulette Singley The presence of the Hollywood sign at 2469 N Beachwood Dr. hinders the street side privacy of the existing occupants with constant tourism around the site. This proposal reaches a max 45 feet in the sky blocking the current “famous� spots to photograph the sign at/ around the corner of the site. Using the edge conditions of the site to position the units provides a clear relation to the pedestrian traffic, and allows the curvature of the edge to pose a twist in the vertical spatial qualities of the units. Lifting the units off the ground level gives the units more privacy from street side photography, and creates a new public courtyard that yields access to become a private place. A systematical envelope wraps the structure to further increase the privacy. The top and bottom of the skin is cut in response to the surrounding mountain scape which leads public access into the site and up to a new proposed vantage point of the sign which exist on the roof. This addition of a public gathering space helps further increase the ever growing popularity of the Hollywood image. By using this important public feature to create a circulation path for the public to navigate through the site forces a mixed condition of both the public and the occupant. All these systems and design strategies where thought out through the previous studies in the small lot development, and the precedent studies, and shaped to perform in a new way. The final product is a space where the public and private co exist within an already famous site.

A

B

N

W

Model Detail

E S

Level 0

Concept Rendering

4 0

8


Unfolded Skin A

B

Level 3

Model Details 4 0

8

pg 17

4’ 0’

8’

Section


Joint Study

First Year Model

Cube Project Sequence

First Year Model

First Year Model

First Year Model


Model Making Mixed Studios and Classes

This part of the collection looks into various models from a wide mix of design studios and other class that required a built example to show the projects intentions. The models shown thought consist of products built from first year design studio to fourth year design studio, as well as, some examples from a materials and methods class, professional practice class, and a summer studio in Rome, Italy. There is a mix of different materials used throughout the years, consisting but not limited to: Basswood, Museum Board, Acrylic, Plexiglass, Polycarbonate, Pine Wood, Plywood, Different kinds of Paint, Card Board, Chip Board, Foam Core, Aluminium, and Steel. There is also a range of methods to building these, such as: Welding, Gluing, Folding, Hand Cutting, Laser Cutting, Power tools, and Printing. The work shown represents a part of the product displayed with a focus on craft, skills, idea, and resolution. Enjoy the wide variety shown.

Note: The shipping container project, materials and methods project, and design build studio project are all group efforts.

pg 19


Salt Flats Spa Detail Fashion School study

Salt Flats Flooding Spa

Fashion School Project

Fashion School Detail

Shipping Container Project

Shipping Container Detail


Fashion Pavilion Project

Materials and Methods

Wall Section Detail

Fashion Pavilion Project

Fashion Pavilion Detail

pg 21

Fashion Pavilion Project

Rome Sketching Model


Small Lots Project

Small Lots Project

Hollywood Housing Project

Hollywood Housing Project

Systems Model

Hollywood Housing Detail


pg 23

Design Build Studio


Jeff Moro Contact Information Email: jeff.moro@gmail.com Phone Number: (805)523-2347


Jeff Moro Portfolio