Memòria 2015 Projecte Home Catalunya

Page 1

1995 — 2015

UNA MEMÒRIA PER FER MEMÒRIA El 27 de novembre de 1995, Projecte Home Catalunya va obrir les portes a la dignitat i a l’autonomia de les persones amb addiccions. Aquesta Memòria 2015 recull els pensaments i les impressions de diverses persones que testimonien el camí seguit en aquests primers 20 anys.

02-07 CONVERSES

08

PROJECTE HOME CATALUNYA

09

EL MÉS DESTACAT DE 2015

10

DADES DELS PROGRAMES DE 2015

11

DADES ECONÒMIQUES

12

AGRAÏMENTS


02

1

CONVERSES

ALBERT & ORIOL

“L’objectiu va ser donar una oportunitat a persones que s’havien quedat al marge de la societat” Albert Sabatés — Oriol Esculies (OE): Albert, 20 anys ja de Projecte Home Catalunya. Tu que vas viure els inicis, com els recordes? — Albert Sabatés (AS): Recordo que no van ser fàcils. A Catalunya hi havia moltíssima gent amb problemes de drogues i els recursos que existien per ajudar a aquestes persones eren insuficients. S’havien de trobar respostes. — OE: Precisament per això es va crear Projecte Home Catalunya. Vist amb perspectiva, valoro molt que es tractés d’una iniciativa sorgida d’un grup de persones i institucions que solidàriament van decidir fer alguna cosa per trobar solucions a un gran problema. — AS: Sí, la fundació va ser possible gràcies a la implicació clau d’algunes persones, del Comitè Drogues No, d’organitzacions com les Filles de la Caritat o la gran vocació del primer equip de terapeutes.

REDUIR O EVITAR EL CONSUM DE DROGUES NO ÉS EL FI, ÉS NOMÉS UN MITJÀ PER TENIR UN PROJECTE DE VIDA I RECUPERAR LES GANES DE VIURE Oriol Esculies

— OE: A més es tractava d’una resposta innovadora en aquell temps, en què la majoria de recursos es limitaven només a la desintoxicació. Projecte Home anava més enllà perquè optava per la reinserció completa de la persona en la societat. Donava una oportunitat a aquelles persones que volien fer un procés de canvi en la seva vida i recuperar la seva plena autonomia. — AS: I a més a més de manera gratuïta. Hi havia, i encara hi ha, moltes persones que no es podien pagar un tractament. Des del principi la voluntat va ser obrir-los la porta i lluitar contra l’exclusió social d’aquestes persones, ser al seu costat i oferir-los confiança en les seves capacitats de rehabilitació. I així s’ha mantingut

fins avui dia, és una de les coses de les que em sento més orgullós. — OE: És que en aquests anys l’entitat ha crescut en número de centres, programes, persones ateses... però penso que l’essència i l’esperit s’han mantingut. — AS: Hi ha una sèrie de pilars que són claus. A part de la gratuïtat, sempre hem situat a les persones, als usuaris, com el centre de tot el que fem. Ells són els protagonistes. — OE: Crec que a una persona que porta molts anys consumint drogues no només se li ha de dir que és capaç de superar l’addicció a nivell terapèutic sinó que se li ha de donar l’esperança de tornar a creure en la societat, formar-ne part activa per afavorir el canvi social. Reduir o evitar el consum de drogues no és el fi, és només un mitjà per tenir un projecte de vida i sentir-se a gust de viure.

ALBERT SABATÉS Psicòleg, director de Projecte Home Catalunya de 1995 a 2008 i patró fundador de l’entitat.

— AS: Penso que 20 anys després portem molta experiència acumulada però encara seguim aprenent de totes les persones. La realitat ens demostra que hem de ser molt humils. — OE: Si una cosa hem vist en aquest temps és que no hi ha una recepta màgica per sortir d’una addicció. També hem après que quan abans s’actua molt millor. Per això és primordial reforçar la prevenció de drogues a Catalunya. Encara hi ha molta feina per fer. — AS: I tant. Hem viscut moments molt bonics i d’altres de molt durs. Però quan veus que una persona surt endavant després d’haver viscut situacions tan complicades... El canvi és possible, entre tots ho hem demostrat.

ORIOL ESCULIES Psicòleg i director de Projecte Home Catalunya des de 2008.


2

JOAN & MARIA CARME

COM A FAMILIAR TE N’ADONES QUE ÉS UN PROBLEMA QUE LI POT PASSAR A QUALSEVOL PERSONA Maria Carme Garbí

03

CONVERSES — Joan Casasayas (JC): Tenia 36 anys quan vaig començar la teràpia. — Maria Carme Garbí (MCG): I ja n’han passat vuit. Vuit anys molt bons, ben diferents! Recordes quan vas començar el tractament? — JC: I tant. Al principi el meu consum de drogues era social, quan sortia de nit. Després ja vaig començar a consumir en solitari i vaig arribar a un punt en què el consum em sobrepassava. Quan em vaig adonar que ja no podia més amb la meva vida, vaig demanar ajuda. Recordo que el primer dia que vaig anar a Projecte Home vaig arribar-hi sol i em van dir que hi havia d’anar acompanyat d’algun familiar.

els dos primers mesos van ser molt difícils. Passes de ser una persona independent a sentir-te que depens dels altres i que has de seguir unes normes. — MCG: Jo sempre dic que és com començar de nou. — JC: Totalment. Jo tinc dues vides: una fins als 36 anys i una altra dels 36 cap endavant. Fins llavors jo depenia de la droga i ho vaig haver de canviar tot. — MCG: Com a familiar et fa obrir els ulls i te n’adones que és una cosa que li pot passar a tothom. Al final veus que has de viure amb més humilitat i no jutjar als altres.

— MCG: Sí, i tu i jo ens vam convertir gairebé en una parella durant catorze mesos. Anàvem junts a tot arreu.

— JC: El més difícil durant el tractament és ser honest amb tu mateix però és indispensable que ho siguis.

— JC: Vaig tenir molta sort de tu, del meu germà, dels meus tiets, dels meus amics... Molta gent em va acompanyar durant aquella època. El paper de la família i els amics és clau per tirar endavant, és un aprenentatge compartit.

— MCG: No és fàcil però a poc a poc van passant els mesos i veus que funciona, que el que estàs fent és útil i que les coses milloren. Jo me n’adono ara que tot aquell esforç t’ha servit per ser més fort.

— MCG: He de dir que quasi vas ser més una ajuda tu per a mi que jo per a tu. Des del primer dia et vas posar en mans dels terapeutes i vas tenir una gran empenta. — JC: Vaig veure que o bé seguia el tractament com m’aconsellaven o que no me’n sortiria. I això que

— JC: Quan has passat una addicció saps que hauràs d’estar alerta tota la vida. En aquests últims vuit anys he tingut situacions difícils que he superat perquè ara sé com afrontar els problemes d’una altra manera.

JOAN CASASAYAS Exusuari del programa ambulatori Nocturn i fill de la Maria Carme. Va finalitzar el tractament el 2009.

MARIA CARME GARBÍ Mare del Joan i voluntària de Projecte Home.

Joan Casasayas

“Jo tinc dues vides: una fins als 36 anys i una altra dels 36 cap endavant”


04

CONVERSES

“L’emoció de la primera alta terapèutica que vaig viure... No ho podré oblidar mai”

3

CONXITA & MARIA ROSA

Maria Rosa Muñoz

TANT DE BO PROJECTE HOME DEIXI DE SER NECESSARI. SERIA UNA GRAN NOTÍCIA Conxita Solé

— Conxita Solé (CS): Maria Rosa, són molts anys d’experiències. Per què vas decidir implicar-te amb Projecte Home? — Maria Rosa Muñoz (MRM): Jo abans era professora a la Universitat de Barcelona i vaig tenir un alumne molt interessat en els problemes socials i en l’àmbit de les drogues. Vam perdre el contacte i al cap d’uns anys me’l vaig trobar pel carrer. Vam estar parlant i em va explicar que era el director d’una nova ONG. Poc després em va cridar demanant que entrés a formar part del patronat d’aquella organització. Aquell exalumne era l’Albert Sabatés, primer director de Projecte Home. I òbviament li vaig respondre que sí. I tu Conxita? — CS: Jo hi vaig arribar a través del meu marit, Antonio Oliveres, amb qui teníem una empresa de roba esportiva. En aquell temps vam col·laborar amb els partits de futbol organitzats pel Comitè Drogues No que es feien per tot Espanya. Vam iniciar una gran amistat amb en Baltasar Garzón, un dels impulsors de la iniciativa, que al cap d’uns anys em va demanar que entrés al patronat de Projecte Home. Tampoc m’hi vaig poder negar. — MRM: Els principis van ser complicats però molta gent ha col·laborat perquè tot això sigui possible. El paper de tots els fundadors, dels patrons que s’hi han anat sumant, el suport de totes les empreses i institucions que ens han ajudat... Una gran empenta de la societat civil.

— CS: I tots els voluntaris i voluntàries, sense la seva aportació no hauríem arribat fins aquí. — MRM: Tens raó. Jo crec que encara s’hauria de destacar més el paper del voluntariat. El que ho és, viu una experiència impossible de sentir en qualsevol altra tasca. Sentir-se útil i veure que val la pena fer coses que tenen resultat no té preu. — CS: De tots aquests anys, quin és el millor moment que recordes? — MRM: Sens dubte, la primera vegada que vaig assistir a l’acte d’una alta terapèutica d’un usuari. Crec que no ho podré oblidar mai. Ni aquest cop ni molts d’altres. És una emoció tan gran que no pots evitar plorar. Recordo aquesta primera alta d’un noi i hi havia els seus pares, la seva dona, els seus fills petits... I el miraves i el veies feliç i segur de si mateix. Quin moment tan especial.

MARIA ROSA MUÑOZ Pedagoga i presidenta d’Honor del Patronat de Projecte Home Catalunya.

— CS: De vegades necessites anar a la celebració d’una alta terapèutica perquè et renova les ganes de continuar endavant. I d’això et volia parlar, del futur. Hem mirat molt al passat però què demanaries pels propers 20 anys? — MRM: A mi m’agradaria que la gent amb problemes d’addiccions anés disminuint. Necessitem més conscienciació perquè sigui possible. — CS: El meu desig és que Projecte Home deixi de ser necessari. Seria un molt bon senyal que les coses han millorat.

CONXITA SOLÉ Mestra i presidenta del Patronat de Projecte Home Catalunya.


4

DÈLIA & CRISTINA

— Dèlia Gómez (DG): Penso en el meu fill abans, el veig ara... i quin canvi! — Cristina Delgado (CD): Com ha canviat? — DG: Del tot! La relació que tenim ara a nivell familiar no té res a veure amb abans. És molt més propera, hi ha més comunicació entre nosaltres. El meu fill ha après a ser crític davant les situacions en què es troba. Ara sap el que vol i es capaç de dir no a allò que no li interessa. — CD: És que les addiccions en els adolescents són molt complicades perquè ells ja estan passant per una fase molt especial, amb molts canvis, que és l’adolescència. Estan en una edat on el que volen és passar-ho bé i aquí és on sovint entra el consum de drogues.

TREBALLEM PERQUÈ ELS ADOLESCENTS SIGUIN CAPAÇOS DE DECIDIR PER ELLS MATEIXOS Cristina Delgado

05

CONVERSES

— DG: Com a mare al principi penses que el teu fill és un adolescent i que, per tant, és normal que consumeixi drogues. Crec que en aquest punt és important preguntar-se si realment això és tan normal. — CD: Tens raó. I el més difícil es poder arribar a connectar amb ells, que inevitablement rebutgen tot allò que els diuen els adults. No volem que ens vegin de forma inquisidora com aquells que els diuen que drogar-se està malament. Es tracta de dotar a les persones per ser capaces de decidir per si mateixes. Apoderar-les per saber dir no.

— DG: Penso que ens hem de posar més en la pell dels adolescents i no sobreprotegir tant als nostres fills. Han d’aprendre a caminar sols. — CD: A Projecte Home el que intentem és tornar-nos a apropar a l’adolescent i per fer-ho necessitem la total implicació dels familiars, tu ho saps molt bé. Com vau viure com a família el procés de tractament del vostre fill? — DG: En un primer moment et sents descol·locada. És un tema tabú que no vols compartir amb els amics ni gairebé amb la resta de familiars. A poc a poc te n’adones que es tracta de fer una feina conjunta entre els fills i els pares.

DÈLIA GÓMEZ Mare d’un adolescent que va finalitzar el tractament del Projecte Jove.

— CD: Què li diries a una família que estigui en la mateixa situació que teníeu amb el vostre fill? — DG: Els diria que no tinguin por i que es deixin ajudar. Al principi costa però te n’adones que cal obrir els ulls a la realitat. No és fàcil, però el teu fill acaba adquirint una sèrie d’habilitats que l’ajudaran a enfrontar-se a les situacions difícils que apareguin al llarg de la vida, no necessàriament lligades al consum de drogues. — CD: Al final, encara que ja hagi iniciat el consum de drogues, el que fas amb un adolescent és prevenir abans d’arribar a l’edat adulta. I és aquí on hem d’insistir, en la prevenció. Cal treballar amb més temps i amb solucions a nivell comunitari: amb les famílies i també amb les escoles.

CRISTINA DELGADO Terapeuta del Projecte Jove i coordinadora dels programes de prevenció de Projecte Home.

“Al principi pensava que era normal que el meu fill consumís drogues. Però has de parar i preguntar-te si realment és tan normal” Dèlia Gómez


06

CONVERSES

5 CRISTINA & JOAN

“La solidaritat és un valor que es contagia” Joan Guasch

FA VUIT ANYS QUE SÓC VOLUNTÀRIA I SEGUEIXO APRENENT COSES CADA SETMANA Cristina Varela

— Joan Guasch (JG): Treballar en l’àmbit de les addiccions és un enriquiment personal perquè pots conèixer realitats molt dures però alhora veus que és possible sortir de les situacions més complicades. Et trobes amb persones que han perdut la confiança en si mateixes però tant treballadors com voluntaris els intentem mostrar que nosaltres sí que hi creiem. Veure el canvi tan radical que són capaces de fer et gratifica moltíssim.

— CV: Sí, te n’adones que ho valoren i això és molt reconfortant. Però he de dir que fer de voluntària a Projecte Home és una experiència molt maca però dura al mateix temps. Perquè malauradament també hi ha gent que no se’n surt. Penso que necessites molta implicació per formar part d’aquest projecte quan les coses no van tan bé com t’agradaria.

— Cristina Varela (CV): A mi el que encara em sobta es veure com fins i tot els canvia l’expressió de la cara. Arriben amb cara d’agressivitat, de defensa... fins que es recuperen, es suavitzen i tornen a ser ells mateixos.

— JG: Tens raó, com a terapeuta també vius situacions que no són agradables. De vegades, vols ajudar a una persona i pel motiu que sigui no aconsegueixes que es decideixi a canviar. És part de la dificultat de la nostra feina però no t’hi acabes acostumant mai del tot a aquesta situació.

— JG: Jo sempre havia volgut fer alguna cosa per millorar la societat. I aquí veus tant de prop que el canvi és possible que t’agafen ganes de contribuir-hi. La solidaritat és un valor que es contagia!

— CV: Saps què m’ajuda a superar aquests moments difícils? Trobar-me a persones anys després que hagin acabat la rehabilitació i veure com n’estan de bé. Et donen molta força per seguir endavant amb el que fas.

— CV: Jo fa vuit anys que sóc voluntària i segueixo aprenent coses cada setmana. Realment penso que rebo més del que dono. Véns a acompanyar les persones però també et sents acompanyat. Fer voluntariat m’ajuda a desconnectar, s’ha convertit en el meu temps lliure.

— JG: Jo el que valoro molt és la calidesa humana que es respira a Projecte Home. Ja saps que vosaltres els voluntaris sou els que féu que tot això sigui possible.

— JG: I pels nois i noies en tractament això és un gran exemple. Veuen que els voluntaris els dediquen el seu temps desinteressadament i això els anima a la llarga a contribuir també ells mateixos a construir una societat millor.

CRISTINA VARELA Voluntària. Actualment porta a terme grups d’autoajuda familiar.

— CV: La clau és que tothom s’entregui amb la seva tasca. És el millor exemple que podem donar. JOAN GUASCH Psicòleg. Terapeuta al centre de Barcelona.


6

MANUEL & MARTA

— Marta Berenguer (MB): Hola Manolo, com estàs? Ja fa un any que vas acabar el tractament amb nosaltres! — Manuel Yébenes (MY): Estic molt bé, gràcies. Ha estat un any molt positiu. No només perquè no hagi consumit drogues sinó perquè he tornat a començar de nou, amb nous valors, amb més paciència i aprenent a posar-me en la pell dels altres. A més, he tornat a treballar i tinc parella. — MB: Me n’alegro doncs. Aquesta és la intenció del que fem a Projecte Home. Ajudar a la persona primer a deixar les drogues i després a reinserir-se en la societat basant-se en l’ajuda mútua, el suport de la família, la recuperació dels valors i hàbits perduts... — MY: I no és gens fàcil. Recordo que al principi del tractament em va xocar molt tot plegat. Necessites un temps per adonar-te que a poc a poc vas canviant i que funciona.

HEM ANAT ADAPTANT ELS TRACTAMENTS A LES DIFERENTS REALITATS SOCIALS PERQUÈ TINGUIN RESULTATS Marta Berenguer

07

CONVERSES

— MB: Al principi sempre és complicat. No tots els usuaris comencen des del mateix punt de partida, cadascú té una situació prèvia pròpia. — MY: Penso que no és el mateix algú que tot i tenir una addicció segueix treballant que una persona que ho ha perdut tot i que viu al carrer. — MB: És evident. En aquests 20 anys hem vist que els tractaments s’han d’adaptar a les diferents realitats socials perquè tinguin resultats. No tothom necessita seguir el mateix

programa. Tot i així, la base del tractament s’ha mantingut en el temps. — MY: Per mi va ser d’una gran ajuda anar passant per diferents fases del tractament que s’adaptaven al moment en el que estava. Primer vaig passar per la Comunitat Terapèutica de Montcada i Reixac, però quan en vaig sortir no tenia lloc on anar ni manera de pagar-m’ho. Per això, va ser una sort poder viure uns mesos al pis de suport de Barcelona fins que em vaig poder establir per mi mateix. — MB: És que el tractament ha de ser integral. Quan una persona ve aquí té un problema de drogues però no només això. Aquesta situació l’ha portat a conflictes judicials, problemes familiars o a la incapacitat per satisfer les necessitats més bàsiques. Hem de respondre també en tots aquests aspectes amb mesures com el menjador social. Tu Manolo ets un molt bon exemple d’algú que ha aprofitat aquests avantatges del pis de suport, el servei d’inserció laboral, etc. Sense aquests recursos transversals la reinserció avui no seria possible.

MANUEL YÉBENES Exusuari de la Comunitat Terapèutica. Va finalitzar el tractament el 2015.

— MY: Encara hi ha coses per millorar? — MB: I tant que sí! Seria fantàstic disposar de més mitjans per arribar encara a ajudar més gent i respondre més ràpid a les seves necessitats. Per això hem obert nous serveis arreu de Catalunya. També crec que és molt important seguir reforçant el procés d’inserció laboral. Hem de fer encara més perquè tenir feina és un pas importantíssim en la rehabilitació.

MARTA BERENGUER Psicòloga i directora tècnica de Projecte Home Catalunya.

“He tornat a començar de nou i ara sóc capaç de posar-me en la pell dels altres” Manuel Yébenes


08

PROJECTE HOME CATALUNYA

Mapa d’acció ÀREES ESTRATÈGIQUES Àrea de Qualitat i Innovació

Àrea de Comunicació i Relacions

Àrea d’Avaluació i Sistemes d’Informació

Programes de prevenció de drogues

Primera atenció (orientació i diagnòstic)

Programes de tractament de les addiccions

Escolar Entre Tots i Juego de Llaves — Adolescents i joves Trencaclosques — Famílies A temps — Àmbit laboral Prevenció a les empreses — On-line www.formacionph.es

Visites presencials — Consulta telefònica

Comunitat Terapèutica — Projecte Jove — Centre de Dia — Programes Ambulatoris — Programes de Reinserció Social — Pisos amb suport — Servei d’Atenció de les Addiccions a TarragonaTerres de l’Ebre — Servei d’Atenció de les Addiccions de Lleida

Barcelona 93 469 32 25 TarragonaTerres de l’Ebre 977 21 63 83 Lleida 695 807 908 — Consulta on-line www.projectehome.cat info@projectehome.org

Servei de post-seguiment

Àrea de Gestió i Captació de Fons

Equip Humà

Accions de sensibilització

Projecte Home Catalunya és una Organització No Governamental fundada a Catalunya el 1995 que treballa pel tractament, la prevenció i la sensibilització de les addiccions amb la voluntat de promoure l’autonomia i la dignitat de les persones, amb especial atenció a les més vulnerables per a la seva integració social i laboral.

SERVEIS DE SUPORT Servei d’Inserció Laboral: Botiga Roba Amiga

Servei Jurídic-Penal

Servei d’Atenció a les Famílies

Servei Mèdic-Psiquiàtric

Servei Cultural

Equip Humà Patronat de la Fundació La Fundació Gresol Projecte Home, que ens dóna titularitat legal, es constituí el 1996 per la voluntat de Tomeu Català, la Companyia Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, Henddrik Johannes Cruyff, Baltasar Garzón, Luis del Olmo i Albert Sabatés. Presidenta d’honor Maria Rosa Muñoz Patró d’honor Baltasar Garzón Presidenta Conxita Solé Vicepresidenta Begoña del Pueyo Tresorer Jordi Casaus Secretari Oriol Esculies Vocals Enrique Alagarda (en representació de la Congregació de la Missió de Sant Vicenç de Paül), África Cabezón, Tomeu Català, Odili Enríquez (en representació del Consell Comarcal del Maresme) Josep Maria Fusté, Luis del Olmo, Olga Pérez, Albert Sabatés, Lino Salas, Eduarda Vergara (en representació de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül) i Roser Viure.

53 treballadors i treballadores Pilar Alba Fernández Francisco Arcas Lobato Aleix Argimón Aparicio Èlia Bellmunt Giralt Marta Berenguer Sacristán Cristina Bernabeu Rodríguez Inés Cecilia Berrino Francesc Bonfill Beneit Ignasi Bosch Valentí Marta Camargo Subires Jose Luis Campanario Rodríguez

Neus Canals Morera Marta Carrión Cabello Montse Caselles Castells Ruth Castillo García Cristina Delgado García Oriol Esculies Plou Jessica Farias Gomez Jorge Fernández Saurín Jordi Feu Uró Sònia Font Bigordà Leyre Fuentes López de Arregui Juan Antonio Garcia Vílchez Joan Guasch Torrent Rebeca Hernández Medina Anna Largo Ruiz Roberto Linares Arango Angela Liria Lopez Lara López Navarro Marcel Maneja Gascón Juan Jose Martínez Plaza Carla Martos Algarra Míriam Masmiquel Siles Montserrat Mauricio del Castillo Eduardo Medina García Javier Mejía Acosta Eva Morén Merino César Moreno Fernández Octavio Moreno Martín Moisés Moreno Zapata Sergio Morón Martínez Eva Moya Caro Rafael Murciano Romero Sílvia Papiol Pérez Andrés Rodríguez Centeno Maria San Pedro García Jesús Sánchez Téllez Germán Toro Fernández Lluis Torrents Arenales Cristina Vidal Magriñà Berta Vilaseca Garcia Manuel Yébenes Zafra Oscar Zabía Bargues

181 voluntaris i voluntàries Emanuel Adamo Iván Alamo Pérez Pedro Ángel Antolín Andreu Miracle Aparicio Conejero Ramiro Aramburo Hostench Paula Arce Martínez Fco. Javier Arevalo Varo Araceli Arias Diez Maria del Mar Arosa Martin Juan Antonio Arranz García Cesar Arrizabalaga Zabala Yolanda Aumente Garrido Andrei Azarin Maria Luz Baena Bermúdez

Alba Baranguá Capdevila Laura Bataller Cortés Julio José Bellver Reyes Jorge Luís Beltrán de la Cal Neus Berenguer Anna Bernat Solé Cintia Yolanda Birán Poyo Guillem Bou Guillamón Jaime Bravo Gónzalez Dina Caball Olivet Àfrica Cabezón Encinas Maria Camats Gabernet José Campanario Pineda José Luís Campanario Rodríguez Betina Canals Pajaro Héctor Canyelles Niño Cristina Cañamares Gordillo Leticia Carrillo Aranda Júlia Casadevall Vilella Cristina Casajuana Kögel Jessica Casanova Losilla Elisabet Casasayas Querol Montse Caselles Castells Bernardina Castellar Soler Júlia Castelló Farré María Castelló Montagut Sara Castillo Ibañez Elisabet Cespedes Borriser Isabel Collado Marín Mª Carmen Corbalán Navarro Ignacio Corral Manuel de Villena Lola Corredor Saez Anna de Eguia Corral Ernest Delgado i Micó Isabel Díaz Ávila Víctor Díez Fernández Marta Eroles Asensio Pau Esculies Plou Francesc Estrany Ibañez Marta Faya Rodríguez Sara Amada Feferman Algazi Granada Fernandez Abad José Maria Fernández Aparici Marta Fernández de Frutos Hugo Fernández Gómez Karen Fernández Llaneras Félix Emilio Fernández Mora Alba Ferré Rodríguez Manuel Ferrer Salvador Josep Mª Ferrer Salvador Manuel Filella Roldan Jordi Font Schilt Carmen Fulleda Jarque Pau Fuster Bausili Damian Galera Fernández Agnés Galiana López Vanessa Gallardo del Rio Ana Gambiastiani Villareal Mª Carmen Garbí Elias Ana García Berrio Paquita García Bolós Clara García Grané

Pedro García Mañas Clàudia García Martínez Julián García Mera Ana García Soler Laura García Vallés Rosa Gasquez Diaz Dana Ginevro Silvia Gómez Castán Alejandra Gómez Escobar David González Cereceda Gisela González i Siles Marga Gonzalez-Rothloss Fusté Marta Haro Artigas Daniel Herrero Edo Enric Hidalgo Lidia Hidalgo Vázquez Laia Hierro Lliveria Juan Hipolito Ribero Albert Ibañez Sérpico Alejandro Jímenez Cordova Diana Jiménez Echarri Jorge Jiménez Martín Marta Lalueza Lorés Conxita Llorens Aguilera María López Martínez Mª Carmen Lorenzo Magaña Jose Antonio Lozano Martínez Victorino Macipe Martí Sandra Manyoses Subirà Eduardo Martín Agulló Antoni Martín Gómez Juan Martínez Cantalejo Fèlix Salvador Martinez Crespo Lope Martínez Martínez Judith Martínez Sánchez Oscar Martínez-Seara Alonso Merche Martos Prieto Natalia Matas Pipper Esther Mateo Madroñero Rafael Antonio Mateos Gónzalez Montserrat Mauricio Concepción Medrano García Víctor Mérida Pérez David Molins Cuen Laia Monsonet i Soler Salvador Montalban Rubio Adrian Montesano Gloria Montobbio Costa Pau Montoliu Casals Eva Morén Merino María Moreno Algaba Sandra Moreno Casero Jaime Moya Querejeta Fernando Orpinell Manuel David Ortega Ibañez Julian Ortega Requena Salvador Ortíz Paisano Luisa Ortíz Pradilla Esther Palanca Laura Pastor Fernández Teresa Pau Font Emilia Pegalajar Durán

Nerea Pérez López Olga Pérez Teixidor Francisco Manuel Pinedo González Carlos Pouget Llorca Marta Puebla Pla Juan Carlos Real Camacho Clara Recasens Zorzo Mireia Reina Feu Davinia Reverté Mascarell Jaume Rodríguez Massa Andrea Rodríguez Saura Angeles Romera del Rio Joan Rosell Noguera Ingrid Rovira Carrera José Rozalén Espinosa Patricia Salgado Sánchez María Salvador Reyes Sergi Salvador Tomás Daniel Sánchez Feutrie Olga Sánchez Gil María José Sánchez López Maria Sánchez Martín Mª Teresa Sánchez Verdú Marta Sanchís Jiménez Lidia Sancho Calleja Rocío Sancho Martí Carles Sanz Román María Soldevila Castillo Elena Tarragona Felip Joaquín Tomás Bartoll Arantxa Tomás Pozo Mª Pilar Tormes Tamayo Antonio Valle Cañete Cristina Varela Cossie Maria Vázquez Gabás Albert Vazquez García Mª Angels Vergés Gelpí Xavier Vidal Navarro Montserrat Vilabella Fernández Berta Vilaseca García Carmen Villegas Rios Yolanda Villodres Oviedo María Alicia Vinent Currás

Cristina Bernabeu Rodríguez

18 estudiants en pràctiques

Treballadors, voluntaris i estudiants en pràctiques actius totalment o parcialment al llarg de 2015.

Universidad Nacional de Educación a Distancia — Treball Social

Anna Bernat Solé Universitat Autònoma de Barcelona — Educació Social

Víctor Casa Bagó Universitat Oberta de Catalunya — Educació Social

Sílvia Díez Molina Instituto Superior de Estudios Psicológicos — Màster en Psicologia Clínica i de la Salut

Nadia Dubikin Ruiz Universidad Nacional de Educación a Distancia — Psicologia

Estefania Flores Lermo IES La Bastida — Integració Social

Helena Franco Moreno Universidad de León — Màster en Addiccions

Mónica Galera Cahué Universitat Autònoma de Barcelona — Educació Social

Lidia Hidalgo Vázquez Universidad de Almería — Educació Social

Valentín López García Universidad Nacional de Educación a Distancia — Educació Social

Lidia Sánchez Morillas IES Comercial Català — Integració Social

Marta Sanchis Jiménez Universitat de Barcelona — Educació Social

Yolanda Villodres Oviedo Universidad Nacional de Educación a Distancia — Psicologia

Marc Viñas Roura Universitat de Girona — Psicologia

Ainara Almero Molina Universitat Rovira i Virgili — Psicologia

Cristina Amat Reina IES Maremar — Integració Social

Anna Baltasar Galiana Universitat Autònoma de Barcelona — Educació Social

Alba Benavente Puerta Universitat de Girona — Educació Social

Vols treballar o fer voluntariat amb nosaltres? Escriu a info@projectehome.org


EL MÉS DESTACAT DE 2015

CONXITA SOLÉ, NOVA PRESIDENTA DEL PATRONAT

En una junta extraordinària celebrada el 12 de febrer, el patronat de Projecte Home Catalunya escull per unanimitat a Conxita Solé com a nova presidenta de l’entitat per rellevar a l’enyorat Antoni Castella, mort a finals de 2014. Nascuda a La Pobla de Segur el 1947 i mestra de professió, Solé pren la presidència després de quinze anys de formar part del patronat. Tant ella com el seu marit, l’empresari Antonio Oliveres, s’havien implicat prèviament col·laborant en els inicis de l’entitat. En aquesta mateixa junta s’elegeix també com a vicepresidenta a Begoña del Pueyo, periodista especialista en drogodependències i persona compromesa amb Projecte Home també des de la seva creació.

LA VII JORNADA DE DROGODEPENDÈNCIES, DEDICADA A DROGODEPENDÈNCIES, ‘LA REHABILITACIÓ DE LES PERSONES DROGODEPENDENTS SUBJECTES A MESURES JUDICIALS’ El 8 de maig té lloc a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona la VII Jornada de Drogodependències, amb el títol ‘La rehabilitació de les persones drogodependents subjectes a mesures judicials’. El conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, presideix la inauguració i destaca la importància de “donar una segona oportunitat” i treballar per a la rehabilitació de les persones recluses amb problemes d’addiccions. El rector de la UB, Dídac Ramírez, participa també en la inauguració d’una jornada que compta amb destacats ponents experts en aquesta matèria i que fa especial èmfasi en les mesures penals alternatives a penes de reclusió en centres penitenciaris.

LA MÀXIMA AUTORITAT MUNDIAL EN DROGODEPENDÈNCIES, NORA VOLKOW, VISITA PROJECTE HOME La Dra. Nora Volkow, directora del National Institute on Drug Abuse (NIDA) dels EUA i reconeguda com la màxima autoritat mundial en drogodependències, visita el centre de Montgat el 19 d’abril en un acte compartit amb 200 persones entre usuaris, familiars, voluntaris i treballadors. En un breu parlament adreçat a tots ells, Volkow expressa la importància de seguir lluitant contra l’estigma social que encara avui dia tenen les addiccions i es mostra convençuda que “les persones amb addiccions poden recuperar les seves vides”.

LA CONSELLERA DE BENESTAR SOCIAL I FAMÍLIA, NEUS MUNTÉ, VISITA EL CENTRE DE DIA D’ADULTS La consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, fa una visita al Centre de Dia d’Adults de Montgat per poder conèixer el seu funcionament i les experiències de les persones que hi segueixen tractament. En ser la vigília de Sant Jordi, Munté participa en un taller de confecció i muntatge de roses amb els usuaris del centre. També formen part de la visita la secretària d’Inclusió Social i de Promoció de l’Autonomia Personal de la conselleria, Carmela Fortuny, i l’alcalde de Montgat, Francesc Xavier Garcia.

09

PROFESSIONALS DEL SECTOR DE LES ADDICCIONS PARTICIPEN AL 1R DEBAT SOBRE DROGODEPENDÈNCIES A TREMP El 3 de juliol se celebra a Tremp el 1r Debat sobre Drogodependències, un acte organitzat per Projecte Home i que amb el subtítol ‘Realitats al Pallars’ reuneix a diversos professionals que treballen en l’àmbit de les addiccions a les comarques pallareses. En l’acte, que té a lloc al Centre Cívic Tarraquet, es reflexiona sobre les característiques pròpies del consum de drogues al Pallars, fent especial menció al consum problemàtic d’alcohol. Aquest primer debat serveix també per a donar a conèixer el nou Servei d’Atenció de les Addiccions de Lleida, obert a finals de 2014 i situat a Tremp.

II TORNEIG DE FUTBOL SOLIDARI A MONTGAT Més de 100 jugadors, la majoria d’ells usuaris de l’entitat, prenen part en el II Torneig de Futbol Solidari de Projecte Home, que es fa al Camp Municipal de Montgat el 3 de setembre. Un any més, el torneig permet reivindicar l’important paper que pot tenir l’esport en el procés de rehabilitació de les addiccions. L’Ajuntament de Montgat, amb la cessió del camp, i l’empresa Anudal, amb el patrocini de l’acte, col·laboren a fer possible l’esdeveniment.

L’OBRA SOCIAL “LA CAIXA” DÓNA SUPORT A L’EXPANSIÓ TERRITORIAL DE PROJECTE HOME CATALUNYA L’Obra Social “la Caixa” i Projecte Home signen un conveni de col·laboració per impulsar l’activitat de l’ONG al conjunt del territori català a través de l’obertura de nous serveis que permetin millorar l’atenció i duplicar el número de persones ateses. En els primers mesos de desplegament del conveni, l’acord permet reforçar els serveis situats a Tarragona i Tremp i obrir una nova subdelegació a Tortosa.

S’OBRE UNA BOTIGA DE ROBA AMIGA PER POTENCIAR LA REINSERCIÓ LABORAL DE LES PERSONES AMB ADDICCIONS Projecte Home, en col·laboració amb la Fundació Formació i Treball, obre una botiga de Roba Amiga. Es tracta d’una botiga solidària que forma part d’una xarxa d’establiments especialitzats en roba de segona mà i restes d’estoc i que té com a objectiu la creació de llocs de treball per afavorir la reinserció laboral de les persones amb addiccions, a part de fomentar la reutilització i ampliar la vida útil de la roba. La botiga està situada al carrer Mare de Déu del Port 337-339, al districte de Sants-Montjuïc de Barcelona.

NOU PUNT D’ATENCIÓ DE LES ADDICCIONS A TORTOSA

El mes d’octubre Projecte Home obre a Tortosa un nou servei destinat a l’atenció, el tractament i la reinserció social de les persones amb problemes d’addiccions. El nou punt forma part del Servei d’Atenció a les Addiccions de Tarragona-Terres de l’Ebre i s’ubica al Centre Cívic Ferreries gràcies al suport de l’Ajuntament de Tortosa. L’objectiu del servei és aproximar l’atenció a les persones de les Terres de l’Ebre i es presenta públicament amb una roda de premsa que compta amb l’assistència de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel.

800 PERSONES CELEBREN ELS 20 ANYS DE PROJECTE HOME El 28 de novembre 800 persones es reuneixen per celebrar amb un gran acte festiu el XXè Aniversari de Projecte Home Catalunya. Usuaris, exusuaris, familiars, voluntaris, treballadors, patrons, col·laboradors... Tots ells omplen el Poliesportiu Municipal de Montgat per participar en una celebració que inclou una gran botifarrada solidària així com una entrega de reconeixements a col·lectius i persones que han estat claus durant aquests 20 anys. En primer lloc, es reconeix el paper d’usuaris i familiars i el del primer equip de professionals que va tenir l’entitat, encapçalat per Albert Sabatés. També es fa una distinció a voluntaris i col·laboradors, representats per África Cabezón i Roser Viure, i al Patronat de Projecte Home, representat per Maria Rosa Muñoz, Tomeu Català i Sor Núria Andreu, en nom de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül. Seguidament, es recorda el paper de la societat civil, representada pels membres fundacionals de Projecte Home, Baltasar Garzón i Luis del Olmo. Finalment, s’entrega un darrer reconeixement a les institucions públiques, que recullen el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, i la diputada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos. L’acte acaba amb la lectura del Manifest del XXè Aniversari a càrrec de cinc persones rehabilitades al llarg d’aquests anys.


10

DADES DELS PROGRAMES DE 2015

> 20.000 persones ateses

> +25% d’atencions

entre 1995 i 2015

> 80% d’usuaris treballen o

presencials respecte 2014

Informe sociodemogràfic / Perfil adult Mostra: 217 persones

realitzen formació al finalitzar el tractament

Dades extretes de l’EuropASI (instrument que avalua la gravetat de l’addicció) passat a les persones adultes que han realitzat tractament als programes d’intervenció de Projecte Home Catalunya durant el 2015.

Perfil psicosocial

Primeres atencions

Context d’ús de substàncies

EDAT

SUBSTÀNCIA PRINCIPAL DE CONSUM 40 anys

13 A 23 ANYS

MAJORS DE 23 ANYS

TOTAL

Mitjana

Atencions telefòniques

200

1112

1312

Mínim

18 anys

Atencions presencials

170

820

990

Màxim

69 anys

253

Atencions per internet

253

SEXE

2.555

TOTAL

Persones en tractament per programes COMUNITAT REINSERCIÓ CENTRE DE DIA PROGRAMA TERAPÈUTICA (CT) D’ADULTS (CDA) NOCTURN

TARRAGONA

Homes

88%

Dones

12%

ESTAT CIVIL LLEIDA

PROJECTE JOVE

TOTAL

Nous ingressos a tractament

90

32

201

109

45

11

55

543

Total persones en tractament

128

57

241

188

60

14

83

771

Mitjana d’usuaris per dia a tractament

39

23

42

75

14

6

25

224

85

85

Tipus de finalització de tractament PROGRAMA BASE COMUNITAT REINSERCIÓ CENTRE DE DIA PROGRAMA TERAPÈUTICA D’ADULTS (CDA) NOCTURN

TARRAGONA

LLEIDA

PROJECTE JOVE

TOTAL

Alta Terapèutica (1)

25*

22

7

20

0

0

5

54

Fi de tractament (2)

1

0

1

0

1

0

0

3

3%

4%

1%

Abans esnifada ara fumada

4%

Abans injectada ara fumada/esnifada

1%

Abans fumada/esnifada ara injectada

1%

Altres

1%

Parella/Parella i fills

48%

Pares o altres familiars

32%

Sol

13%

Amics

3%

No estable

2%

Mitjà protegit

2%

PROBLEMES GREUS AMB LA FAMÍLIA Sí

68%

No

32%

0

5

Alta voluntària (5)

29

3

26

41

6

2

22

129

68%

Abandonament (6)

10

6

64

19

20

1

25

145

No

32%

Cessament (7)

9

1

8

1

0

0

0

19

Rebuig de tractament (8)

5

1

12

21

0

1

7

47

Baixa per malaltia de llarga durada (9)

0

0

5

0

0

1

0

6

Secundaris

8%

Defunció

0

0

0

0

0

0

0

0

Superiors

5%

Ingrés a presó

0

1

3

0

1

0

1

6

56%

79%

51%

55%

57%

81%

34%

PROBLEMES GREUS AMB LA PARELLA

NIVELL D’ESTUDIS Sense estudis o primaris

87%

L’aspecte més destacat del tractament és:

tractament si hagués de buscar ajuda una altra vegada L’aspecte més destacat del tractament és:

29% L’equip terapèutic

19% L’equip terapèutic

23% Els resultats del propi tractament

17% Els resultats del propi tractament

18% La teràpia de grup

12% Nivell d’exigència del tractament

MESURES PENALS ALTERNATIVES 16

Art. 87 C.P.

Suspensió de l’execució de la pena, específica per a drogodependents

2

Art. 96 C.P. Aplicació de mesures de seguretat amb internament a un centre

4

Art. 37 C.P.

TEMPS DE CONSUM

Concessions de localitzacions permanents

10 anys

Mitjana

Llibertat condicional condicionada a la realització d’un programa

20 anys

Mitjana

9

Art. 90 C.P.

EDAT D’INICI DE CONSUM

7

Art. 49 C.P. Compliment de treballs en benefici a la comunitat

VIH

Art. 182 R.P.

96%

Negatiu

Sortida de presó per a continuar el tractament a un centre

4%

Positiu

8 8

Art. 83 R.P.

Règim obert condicionat a tractament

PATOLOGIA DUAL (ADDICCIÓ I TRASTORN MENTAL)*

1

Art. 117 R.P.

Negatiu

71%

Positiu

29%

Programes especialitzats per a penats classificats en segon grau

4

Art. 7.1 h) LORPM

Llibertat vigilada amb pauta de realitzar tractament de rehabiltació

6

Art. 25 LOPSC

(*) Mostra extreta dels usuaris de la Comunitat Terapèutica, el Centre de Dia d’Adults i Tarragona.

Suspensió de la sanció administrativa condicionada a tractament

FONT D’INGRESSOS Feina

45%

Atur, pensions i altres prestacions socials

32%

Companys, Família

17%

Altres fonts Il·legal

Substància principal de consum 60% 50% 40%

4%

30%

2%

20% 10%

PROBLEMES ECONÒMICS GREUS Sí No

persona en la mateixa situació

5%

Possessió i tràfic

Vidu

Injectada

0

90% tornaria a repetir el mateix programa de

Delictes contra la propietat

6%

8%

0

88% recomanaria el tractament a una altra

77%

Conducció embriagat

Separat

2

familiar de l’usuari com a conseqüència del tractament

SITUACIÓ LEGAL ACTUAL Sense càrrecs

VIA D’ADMINISTRACIÓ

8%

0

satisfà totalment o en general les seves necessitats

5%

Inhalada/Fumada

0

72% creu que s’han produït canvis en la situació

Altres (amfetamines, benzodiacepines, al·lucinògens…)

3%

12%

3

90 % afirmen que el programa de tractament

4%

Altres delictes

Divorciat

92

Extracte de les respostes del qüestionari.

Cànnabis

29%

6%

1

Mostra: 101 persones

71%

Delictes violents

1

Extracte de les respostes del qüestionari.

No

37%

8

Mostra: 152 persones

8%

44%

7

Famílies

Heroïna

HA ESTAT A LA PRESÓ

Oral

64

Persones usuàries

38%

Esnifada

2

Valoració general dels programes de tractament

Cocaïna

20%

9

(*) Finalització de la Comunitat Terapèutica per iniciar el programa de Reinserció.

9%

45%

Casat

Derivació a un altre dispositiu (4)

(1) Consecució dels objectius, a judici de l’equip terapèutic, per aconseguir els nivells apropiats en el seu procés de creixement i maduració personal, d’autorealització i de gestió adequada del seu projecte vital. (2) Finalització de l’itinerari terapèutic sense consolidar-se satisfactòriament, a judici de l’equip terapèutic, algun dels objectius previstos. (3) Persones que interrompen el tractament per continuar en un altre programa de Projecte Home Catalunya. (4) Persones que interrompen el tractament per continuar en un altre dispositiu que no sigui de Projecte Home. (5) Interrupció del tractament a petició de la persona. (6) Interrupció unilateral del model teòric d’intervenció i de la relació terapèutica sense que l’usuari ho notifiqui. (7) Persones que interrompen el tractament a instàncies de l’equip terapèutic. Poden ser causa de cessament: la violència física o verbal, la introducció i/o consum de drogues al centre, la incitació al consum i altres infraccions greus i/o reiterades de la normativa del centre. (8) Interrupció unilateral: l’usuari no continua perquè el model d’intervenció no satisfà les seves demandes. (9) Es produeix quan el període de convalescència és superior a 30 dies. (10) Índex de retenció: percentatge d’usuaris que continua en tractament o finalitza satisfactòriament.

Positiu

Alcohol (o alcohol i altres drogues)

59%

Autoderivació (3)

Índex de retenció (10)

91%

Solter

NUCLI DE CONVIVÈNCIA

Servei de post-seguiment

TRACTAMENT METADONA* Negatiu

0%

65%

2008

35%

Alcohol

2009

2010

Cocaïna

2011

2012

Heroïna

2013

Altres

2014

2015

Cànnabis

Informe sociodemogràfic / Perfil adolescents - joves Mostra: 82 persones Dades extretes de les entrevistes realitzades als adolescents i joves de 13 a 23 anys que han rebut tractament al Projecte Jove durant el 2015.

Perfil psicosocial

PATOLOGIA DUAL

EDAT 13-17 anys

44%

18-20 anys

33%

21-23 anys

23%

Mitjana d’edat

18 anys

SEXE Homes

84%

Dones

16%

Context d’ús de substàncies

SUBSTÀNCIA PRINCIPAL DE CONSUM

ÚLTIM CURS APROVAT

Negatiu

67%

Primària

12%

Positiu

33%

1r ESO

10%

2n ESO

10%

Itinerari formatiu

15%

ABANDONAMENT ESTUDIS Sí

63%

No

37%

3r ESO

11%

4t ESO

29%

1r Batxillerat

2%

2n Batxillerat

9%

Substància principal de consum 79% Cànnabis

Cànnabis

79%

9% Cocaïna

Cocaïna

9%

7% Alcohol

Alcohol

7%

Ludopaties

4%

Altres substàncies

1%

4% Ludopaties 1% Altres substàncies


11

DADES DELS PROGRAMES DE 2015 Casos atesos per municipi (Casos atesos per via telefònica) 28,52%

Barcelona

8,1%

Badalona

3,13%

L’Hospitalet de Llobregat

2,92%

Tarragona

2,72%

Santa Coloma de Gramenet

54,41%

Resta de Catalunya i altres procedències

BARCELONA Abrera 1 Aiguafreda 3 Alella 3 Arenys de Mar 4 Arenys de Munt 4 Argentona 2 Badalona 119 Badia del Vallès 1 Barberà del Vallès 5 Barcelona 419 Cabrils 3 Caldes de Montbui 3 Calella 1 Callús 2 Canet de Mar 2 Canovelles 1 Canyelles 2 Cardedeu 2 Castellar del Vallès 5 Castelldefels 16 Castellgalí 2 Castellnou de Bages 1 Cerdanyola del Vallès 14 Cervelló 3 Collbató 1

Corbera de Llobregat Cornellà de Llobregat Cubelles Dosrius El Masnou El Prat de Llobregat Esparreguera Esplugues de Llobregat Gavà Gelida Granollers Igualada La Garriga La Llacuna La Llagosta L’Ametlla del Vallès Les Franqueses del Vallès L’Hospitalet de Llobregat Llicà d’Amunt Llicà de Vall Malgrat de Mar Manresa Martorell Masquefa Mataró Moià Molins de Rei Mollet del Vallès Montcada i Reixac Montgat Montornès del Vallès Olesa de Bonesvalls Olesa de Montserrat Palafolls Pallejà Parets del Vallès Pineda de Mar Polinyà Premià de Dalt Premià de Mar Ripollet Rubí Sabadell St. Adrià del Besós St. Andreu de la Barca

4 14 7 1 19 5 4 20 21 1 15 7 5 1 1 5 1 46 1 1 3 5 12 1 28 1 8 3 23 15 2 1 9 2 2 1 8 1 3 14 14 7 37 15 1

St. Andreu de Llavaneres St. Boi de Llobregat St. Celoni St. Cugat del Vallès St. Esteve Sesrovires St. Feliu de Codines St. Feliu de Llobregat St. Fost de Campsentelles St. Hipòlit de Voltregà St. Joan Despí St. Just Desvern St. Martí Sarroca St. Pere de Ribes St. Quintí de Mediona St. Quirze del Vallès St. Vicenç de Montalt St. Vicenç dels Horts Sta. Coloma de Gramenet Sta. Eugènia de Berga Sta. Margarida i els Monjos Sta. Maria de Palautordera Sta. Perpètua de Mogoda Sta. Susanna Sitges Teià Terrassa Tiana Tordera Vacarisses Vallirana Vic Viladecans Viladecavalls Vilafranca del Penedès Vilanova del Vallès Vilanova i la Geltrú Vilassar de Dalt Vilassar de Mar

4 26 4 18 2 2 7 6 1 5 5 1 4 1 7 1 3 40 1 1 2 2 2 3 7 26 10 3 5 2 7 14 1 5 2 9 4 12

TARRAGONA Abella de la Conca Altafulla L’Ametlla de Mar Amposta L’Arboç

1 2 2 2 1

Calafell 5 Cambrils 7 Barberà de la Conca 1 Constantí 1 Cunit 2 Deltebre 1 El Catllar 4 El Vendrell 7 L’Hospitalet de l’Infant 2 La Pobla de Mafumet 1 Marçà 1 Margalef de Montsant 1 Montblanc 3 Montbrió del Camp 3 La Pobla de Montornès 1 Mont-roig del Camp 1 Els Pallaresos 1 Reus 8 Roda de Barà 1 Salou 4 St. Carles de la Ràpita 2 Sta. Coloma de Queralt 1 Tarragona 43 Torredembarra 3 Tortosa 7 Valls 2 Vila-seca 4

Santa Coloma de Farners Saus, Camallera i Llampaies Torroella de Montgrí Tossa de Mar Vidreres

1 2 1 1 2

LLEIDA Alcoletge Balaguer El Pont de Suert Espot Esterri d’Àneu Figuerola d’Orcau La Granja d’Escarp La Pobla de Segur La Seu d’Urgell Lleida Mollerussa Palau de Noguera Sort Soses Tàrrega Tremp Vielha e Mijaran

1 3 1 1 3 1 1 5 1 3 1 1 1 1 1 6 2

A Coruña Alacant Avilés Eivissa Las Palmas de Gran Canaria Palma Paterna Santander

Anglès 1 Banyoles 2 Blanes 1 Caldes de Malavella 1 Cassà de la Selva 1 Figueres 10 Girona 6 La Bisbal de l’Empordà 2 Llançà 1 Lloret de Mar 2 Palamós 1 Platja d’Aro 1 Portbou 2 Puigcerdà 1 Ribes de Freser 2 Sant Antoni de Calonge 1

5.265

Persones beneficiàries dels programes de prevenció durant 2015 CENTRES BENEFICIARIS Acadèmia General Bàsica de Suboficials de Talarn (Talarn) Centres de Projecte Home Catalunya CRAE Fundació Busquets (Terrassa) Curs de professors (Montgat) Diputació de Barcelona (Barcelona) Escola Bergantí (El Masnou) Escola Ginesta (Montcada i Reixac) Escola Joan Pelegrí (Barcelona) Escola Lleó XIII (Barcelona) Escola Marillac (Barcelona) Escola Sagrada Família (El Masnou) Escolàpies (El Masnou) Fundació Llor (Sant Boi del Llobregat)

ALTRES PROCEDÈNCIES

GIRONA

Prevenció

2 1 1 1

IES La Ferreria (Montcada i Reixac) IES Maremar (El Masnou) IES Thalassa (Montgat) IES Tiana (Tiana)

1

IES Valerià Pujol (Premià de Dalt)

1 1 1

Programes de Formació i Inserció (Tortosa i Montgat) Universitat Politècnica de Catalunya (Barcelona)

10

No informa

DADES ECONÒMIQUES Balanç de situació

Compte de pèrdues i guanys

a 31/12/2015

ACTIU Actiu no corrent Inmobilitzat intangible Inmobilitzat material Inversions financeres a llarg termini

Actiu corrent Mercaderies Deutors Periodificacions a curt termini Tresoreria

Total actiu

265.605,88 € 1.585,39 € 262.162,88 € 1.857,61 € 439.370,51 €

733.086,90 €

Ajuts privats

387.527,42 €

Aportacions solidàries i de famílies

210.892,50 €

Altres ingressos

Total ingressos per activitats

1.361.605,88 €

Programes de tractament

-1.035.402,84 €

Inserció laboral

-165.130,69 €

404.294,09 €

Primera Atenció

-80.635,70 €

Prevenció

-71.005,96 €

Comunicació, captació de fons i sensibilització

-49.396,45 €

3.495,00 € 29.430,47 € 704.976,39 €

Total despeses d’explotació

Resultats d’exercicis anteriors Resultat de l’exercici Subvencions i donacions pluriennals

Passiu no corrent Deutes a llarg termini

Passiu corrent

485.099,62 € 30.050,61 €

-4.313,09 € -39.965,76 €

12%

12.834,32 €

45.124,41 €

Altres deutes amb les administracions públiques

54.509,65 €

Periodificacions

67.799,00 € 704.976,39 €

2015

Inserció laboral

6%

207.042,45 €

Remuneracions pendents de pagament

Distribució de la despesa 74%

12.834,32 €

23.268,42 €

2% Altres ingressos

Programes de tractament

240.900,46 €

Proveïdors i creditors diversos

Total passiu

Resultat financer

254.114,31 €

16.340,97 €

16% Aportacions solidàries de familiars d’usuaris

648,00 € -4.961,09 €

-39.965,76 €

Deutes a curt termini

28% Ajuts Privats

-1.401.571,63 €

Despeses financeres

Resultat de l’exercici

54% Ajuts Públics

30.099,06 €

2.150,95 €

PATRIMONI NET I PASSIU Fons socials

2015

Ajuts públics

Ingressos financers

Patrimoni net

Font d’ingressos

2015

Primera atenció

5% Prevenció

3% Comunicació, captació de fons i sensibilització Consulta els informes de les auditories econòmiques realitzades per KPMG a http://www.projectehome.cat/mes-informacio/auditoria-economica/


12

AGRAÏMENTS

Institucions privades Associació de Familiars i Amics de Projecte Home Catalunya Congregació de la Missió de Sant Vicenç de Paül Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül

Ajuntament de Castellbisbal

Gomà-Camps

Ajuntament de La Pobla de Segur

H10 Hotels

Ajuntament de La Torre de Capdella

Hoteles Santos Porta Fira

Ajuntament del Masnou

Immobiliària Sant Segimon de Viladrau

Ajuntament de Montcada i Reixac

Klinet

Ajuntament de Montgat

LM Lope Martínez Martínez

Ajuntament de Tarragona

Lorenzo Mena Imatge SCP

Fundació Abertis Fundació Bizcabar Ajuntament de Tiana

Lovipark S.L.

Fundació Privada Carmen y M. José Godó

Ajuntament de Tremp

Mango

Fundació Roviralta

Ajuntament de Tortosa

OcCre. Ocio Creativo

Obra Social “la Caixa”

Foment de Ciutat Vella

Promociones Ruve

Rotary Club de Barcelona

Universitat de Barcelona

Rabat

Institucions públiques

Empreses amigues

Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat

Anudal

Ribó Carreras S.L. Solfinc The Project Music Company

BDN Running Generalitat de Catalunya - Departament de Treball, Afers Socials i Famílies - Departament de Salut - Departament de Justícia - Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge - Departament de la Presidència

Transfer Print S.L.

Besthitoba (Bar Rte Estación Torrebaró) Carreras-Ribó Invers S.L.

Vertix. Grup Immobiliari

CLH

Col·laboradors

CGI AA Advocats

Diputació de Barcelona

Construcciones Sabater

Consell Comarcal del Baix Ebre

Correos Express

Consell Comarcal del Maresme

Ecta-3 Anuncis

Ajuntament de Barcelona

Finques Layes S.L.

Ajuntament de Badalona

Fomento de Construcciones y Contratas

MONTCADA I REIXAC

MONTGAT BARCELONA

TARRAGONA TORTOSA BARCELONA

MONTGAT

MONTCADA I REIXAC

TORTOSA

Carretera de la Vallesana, 24 08110 Montcada i Reixac Tel. 935 645 076

Pons d’Icart s/n (Hotel d’Entitats de Tarragona, Edifici Pàrquing La Pedrera, Local 1) 43003 Tarragona Tel. 977 216 383

Plaça Mestre Monclús, 4 (Centre Cívic Ferreries, despatx núm. 4) 43500 Tortosa Tel. 977 216 383

TREMP-LLEIDA Josep Rosell, 8-10 (Centre Cívic Tarraquet) 25620 Tremp (Lleida) Tel. 695 807 908

www.projectehome.cat

Som membres de l’Asociación Proyecto

info@projectehome.org

Hombre, ONG de caràcter consultiu

@ProjecteHomeCAT @projectehomecat

En memòria de

Johan Cruyff 1947-2016 — Patró fundador de Projecte Home Catalunya

Fes-te’n soci

Sigues voluntari

Ofereix feina a persones rehabilitades

TARRAGONA Riera de Sant Jordi, 151 08390 Montgat Tel. 934 693 225

Aire de Barcelona | Banc dels Aliments | Banc Farmacèutic | Biblioteca Tirant lo Blanc de Montgat | Bon Àrea | Bonpreu-Esclat | Casa Bíblica de Montcada i Reixac | Casa Ramon | Centre Cívic de Magòria | Centre Internacional de Mètodes Numèrics en l’Enginyeria (CIMNE) | Club Lleuresport | Coca-Cola Iberian Partners | Condis Montcada

Ajuda’ns a fer-ho possible

TREMP-LLEIDA

Gran Via de les Corts Catalanes, 204 bis, local 7 08004 Barcelona Tel. 932 989 875

Vázquez-Arenas, S.L.

i Reixac | Danone | Farmàcia Brufau | Farmàcia Bac de Roda | Farmàcia Capdevila Arús | Farmàcia Clanxet Wust | Farmàcia Touris Medrano | Forn Aribau | Forns Enrich | Fundació Escola Vicenciana | Fundació Exit | Fundació Formació i Treball | Fundació PIMEC | Fundació Pinnae | Fundació Privada PortAventura | Grupo Bosch Aymerich | Grup Bon Preu | Grupo NetPC | Grupo Sifu | Hermanos Almansa | Hermanos Juárez | Hotel Mandarin Oriental | Hoteles Santos | H10 Hotels | Infojobs | Instituto Superior de Estudios Psicológicos | iSETi Consulting | Lafarge | L’Auditori de Barcelona | Mandiram Escuela de Yoga | Manufacturas Panaderas S.L. | Maria Reparadora Prov. España | Medicaments Solidaris | NH Hotels Group | Núñez i Navarro | Pastisseria Triomf | Pro-Clap | QualyTent | Rabat | RS Barcelona | Sail-Biometria | San Marco Foods | Sumarroca | U.E. San Juan-Atlético de Montcada | Universidad de Almería | Universitat Autònoma de Barcelona | Universitat de Girona | Universidad de León | Universidad Nacional de Educación a Distancia | Universitat Oberta de Catalunya | Universitat Rovira i Virgili |

especial davant el Consell Econòmic i Social de Nacions Unides.

Participa i organitza actes solidaris

Regala solidaritat

Participa als actes solidaris

Converteix-te en empresamiga

Compra a la botiga Roba Amiga Mare de Déu del Port, 337-339, Barcelona

Comptes econòmics auditats per KPMG.

Edita: Projecte Home Catalunya ⁄ Realització de les converses: Begoña del Pueyo, Josep Puig i Jordi Feu ⁄ Fotografies: Daniel Herrero i Projecte Home Catalunya ⁄ Disseny i maquetació: Doctor Magenta ⁄ Impressió: Nova Era DL: B-28910-2011 ⁄ © Projecte Home Catalunya, 1995-2016