Page 1

ENTREVISTES SOBRE LA EVOLUCIÓ DE LA SITUACIÓ DE LA DONA DESDE LA SEGONA MITAD DEL S.XX


Entrevistats: Francisca Ferrer Company (Mare de Pau) 49 Vicente Tordera Martinez (Pare d’Aroa) 51

Preguntes: 1. A quin tipus d’escola anaves? 2. Com eren els mestres? 3. Anaven els xics a la mateixa escola que les xiques? S’aprenia el mateix? 4. A casa feien la mateixa feina els homes que les dones ? 5. Tenien la mateixa llibertat les xiques que els xics? 6. En quan al treball, hi havia treballs que eren més de dones i treballs més d’homes? 7. A l’hora d’elegir a casa (comprar un sofà, que fer per a dinar…) podien elegir més els homes que les dones?


RESPOSTES: Fani Ferrer Company 1. A quin tipus d’escola anaves? Jo anava a una escola religiosa (Hermanas de la caridad). 2. Com eren els mestres? Eren religioses, però totes eren llicenciades, en filologia o en matemàtiques (ciències exactes en eixe moment), i sols hi havia dues professores que no eren monges. La d’educació física, i la de història. 3. Anaven els xics a la mateixa escola que les xiques? S’aprenia el mateix? No. A la meua escola soles podien anar xiquetes, però quan jo vaig acabar, a l’any següent començaren a entrar xiquets, aleshores es va convertir en una escola mixta. Al principi només n’eren 1 o 2 per classe, i crec que ara es més o menys igual. Nosaltres tenien una assignatura que era “labores del hogar”, on ens ensenyaven a cosir, cuinar i netejar, una assignatura que no aprenien els xiquets. 4. A casa feien la mateixa feina els homes que les dones ? Clar que no! Mon pare no feia ni brot, no es llevava la cadira de la taula quan acabava de dinar! Ho fèiem tot ma mare, la meua germana i jo, i això que ma mare treballava a un magatzem de fruita. 5. Tenien la mateixa llibertat les xiques que els xics? A ma casa érem dues xiques, i teníem poca llibertat a l’hora d’eixir, llibertat que si que tenien els nostres veïns que eren xics. Ells podien arribar a l’hora que volgueren i nosaltres no. 6. En quan al treball, hi havia treballs que eren més de dones i treballs més d’homes? Naturalment. Per exemple, l’alcalde sempre era un home, les perruqueres eren dones, aquells treballs que necessitaven més força física o intel—lectual sempre els feien els homes, i els més treballs més manuals, per a les dones. 7. A l’hora d’elegir a casa (comprar un sofà, que fer per a dinar…) podien elegir més els homes que les dones? No, jo crec que les dones eren les que s’encarregaven de la casa, i als homes no els importava gens ni mica el que hi haguera per a dinar, encara que quan hi havia que fer una compra important, els dos s’ho tenien que pensar moltíssim perquè fer una inversió sempre era molt dolent, perquè la gent no comparava tan alegrement com ara.


RESPOSTES: Vicente Tordera Martinez 1. 2.

3.

4.

5.

6.

7.

A quin tipus d’escola anaves? Anava a l’escola Juan XXIII. Com eren els mestres? Eren molts durs. Si et portaves mal te pegaven amb una paleta, et llevaven la cadira i et feien estar de peu tota la classe. Anaven els xics a la mateixa escola que les xiques? S’aprenia el mateix? Quant era menut les xiques i els xics anaven a classes diferents, no estaven mesclats fins els últims anys d’escola que ja deixaven que anaren xics i xiques junts. A casa feien la mateixa feina els homes que les dones ? No, quant jo era jove les dones es quedaven a casa a fer les feines i els homes anaven a treballar. Tenien la mateixa llibertat les xiques que els xics? No , jo no tenia hora d’ arribar a casa, en canvi la meua cosina soles li deixaven eixir fins a les12 de la nit. En quan al treball, hi havia treballs que eren més de dones i treballs més d’homes? Si. Hi havia molta diferencia a l’hora de treballar, les faenes relacionades en neteja , cosir ,... estava mes relacionats amb les dones, ja que no eren tant pesats con anar a l’obra ,... A l’hora d’elegir a casa (comprar un sofà, que fer per a dinar…) podien elegir més els homes que les dones? La decoració de la casa l’elegeixen les dones perquè els homes no estaven tant interessats en això.


CONCLUSIONS La figura de la dona sempre a estat molt desvalorada, i això es notava tot el dia i a totes hores. Per exemple, com es diu a l’entrevista contínuament les dones estaven separades dels homes, tant al treball com a l’escola. L’home era sempre el que feia els treballs més pesats o que requerien més intel—ligència, i les dones es dedicaven a treballs més manuals. Açò també es veia repercutit a la vida social. Les xiques només podien eixir amb les amigues fina a certa hora, i si tornaves més tard el pare et castigava molt severament, en canvi els xics eixien quan volien i podien tornar a casa a l’hora que volgueren. Ara açò no passa tant, ja que més o menys hi ha més igualtat entre els homes i les dones, però encara continuen havent moltes injustícies al mon sencer.

Pau Laguna i Ferrer Aroa Tordera Babiano 4t E.S.O B

Entrevista etica  

wrrwtnjyhdjymhndnhgs

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you